Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις μνήμης
  • [02] Συνέχεια αντιδράσεων
  • [03] Η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων
  • [04] Ομιλία Παπαρήγα στην Καρδίτσα
  • [05] Στο Παρίσι τη Δευτέρα ο Καραμανλής
  • [06] Παπανδρέου: Εγκατέλειψαν την περιφέρεια
  • [07] "Πολιτικός σουρεαλισμός"
  • [08] Διαψεύδει τα περί τουρκικής μειονότητας
  • [09] Στη Σαντορίνη ο Γ. Παπανδρέου
  • [10] Σημαντική η Αναθεώρηση
  • [11] "Καταπολεμήστε τον παιδικό υποσιτισμό"
  • [12] Καταδίκη για ιατρικό λάθος
  • [13] 24ωρη αποχή των δικηγόρων
  • [14] Ανηφορίζει ο υδράργυρος
  • [15] ΕΔΕ για την αδικοχαμένη 18χρονη
  • [16] Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης
  • [17] Οριακά πρώτο το ΑΚΕΛ
  • [18] Οικονομικό φόρουμ για τη Μ. Ανατολή
  • [19] Ιστορικό δημοψήφισμα
  • [20] "Ισοπαλία" ΑΚΕΛ-ΔΗ.ΣΥ
  • [21] Μοιραία πυροτεχνήματα
  • [22] Απόπειρα εξέγερσης στο Γουαντάναμο
  • [23] Εκλέγουν νέα Βουλή στην Κύπρο
  • [24] Κρίσιμο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο
  • [25] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ
  • [26] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση
  • [27] Αεροπορική επιδρομή θανάτου
  • [28] Έλεγχοι στις εκπτώσεις των καλλυντικών
  • [29] Φρένο σε "βαπορίσιες" τιμές
  • [30] Ανανέωσε ο Ερέρα
  • [31] Πανηγυρική άνοδο ο Αστέρας
  • [32] Αποθέωση για τους διεθνείς στην Μελβούρνη
  • [33] Στον τελικό ο Παναθηναϊκός
  • [34] 2-1 ο Ολυμπιακός
  • [35] Ήττα στο φινάλε
  • [36] Στην ΤΣΣΚΑ το κύπελλο Ρωσίας
  • [37] Επιδημία χολέρας στην Αγκόλα

    [01] Πολιτική

    Για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

    Εκδηλώσεις μνήμης

    21/5/2006 9:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, τίμησαν τα ποντιακά σωματεία της Αθήνας, με δοξολογία στη Μητρόπολη και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθησε πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, όσο και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, αλλά και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης υπογράμμισαν ότι η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής στα αθώα θύματα της γενοκτονίας που αναγνωρίστηκε από τη Βουλή, η οποία και προωθεί την αναγνώρισή της και από τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Τονίστηκε επίσης ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν διαγράφεται, ούτε λησμονιέται. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κ. Συλβάνα Ράπτη ως εκπρόσωπος του κόμματος μίλησε για ημέρα μνήμης στα χιλιάδες θύματα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Παρχαρίδης τόνισε ότι η γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεκτή, ότι η ομοσπονδία είναι υπέρ των καλών διακρατικών σχέσεων με την προϋπόθεση της ύπαρξης πνεύματος αλληλοσεβασμού και ειλικρίνειας. Επίσης, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να θέσει στο τραπέζι των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας με την ΕΕ, την αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά και τη δημόσια συγγνώμη του κ. Ερντογάν προς του Πόντιους.

    Στα πανό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ελλάδας και Νήσων αναγράφονταν τα συνθήματα: "Απαιτούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού", "Προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στον Πόντο", "Ναι στη φιλία των λαών - όχι στην παραχάραξη της ιστορίας". Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν ο Απ. Κακλαμάνης, ο Χρ. Παπουτσής, ο Γ. Διαμαντίδης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Ι. Γρίβας, κ.α.

    Νωρίτερα στο Σύνταγμα δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ ομάδας νεαρών και αστυνομικών, όταν οι τελευταίοι ακολουθώντας το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων της Νομαρχίας, τους εμπόδισαν να καταθέσουν στεφάνι ως δημοτική κίνηση με την επωνυμία "Αθήνα - Πόλις Ελληνική". Το επεισόδιο περιορίστηκε στον τραυματισμό ενός αστυνομικού και στη συνέχεια οι νεαροί απομακρύνθηκαν υπό την επίβλεψη ομάδας των ΜΑΤ. Νωρίτερα, οι ίδιοι νεαροί, έξω από τη μητρόπολη, είχαν πετάξει προκηρύξεις όπου αναγραφόταν "Οχι η Τουρκία στην ΕΕ".

    [02] Πολιτική

    Για την κ. Καρά Χασάν

    Συνέχεια αντιδράσεων

    21/5/2006 8:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/5/2006 10:37:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συζητήσεις και αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η υποψηφιότητα της Γκιουλ Μπεγιάζ Καρά Χασάν για την υπερνομαρχία Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για οργανωμένο σχέδιο προκειμένου να πληγεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βουλευτές Ευάγγελος Βενιζέλος και Άκης Τσοχατζόπουλος, στο περιθώριο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισαν υπερβολικές τις εξελίξεις σχετικά με την υποψήφια του. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η κ. Καρά Χασάν είναι υποψήφια υπερνομάρχης και όχι υποψήφια πρωθυπουργός και ότι όσοι εγείρουν θέματα που θίγουν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας στο όνομα του δήθεν υπερβολικού πατριωτισμού δεν προσφέρουν τίποτα στην Ελλάδα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στο ίδιο θέμα δήλωσε ότι όσα λέγονται είναι υπερβολικά και ότι το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την πλευρά του, ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε "θεωρώ τερατώδες το γεγονός ότι μία Ελληνίδα πολίτης, η οποία εξεδήλωσε την πρόθεση να είναι υποψήφια, υφίσταται αυτού του είδους τη μεταχείριση". "Έχει το απόλυτο δικαίωμα να διεκδικήσει τις ψήφους των συμπολιτών της χωρίς να υφίσταται ειδική εξέταση για θέματα που αποτελούν στοιχειώδη δικαιώματά της. Θεωρώ ότι όλοι όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα είναι εκτός του πλαισίου του Συντάγματος και παραβιάζουν τον πολιτικό μας πολιτισμό και δεν θέλω με κανένα τρόπο να μετάσχω σε αυτή τη συζήτηση. Η χώρα μας έχει υπογράψει 11 διαδοχικές συμβάσεις περί της προστασίας των μειονοτήτων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε όλες αυτές τις συμβάσεις οι χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σεβαστούν τον αυτοκαθορισμό των ατόμων που συγκροτούν τη μειονότητα. Που σημαίνει ότι αυτοί έχουν το δικαίωμα να νομίζουν ότι είναι ό,τι θέλουν", πρόσθεσε. Ερωτηθείς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης,

    σχετικά με απόψεις που φέρεται να υποστηρίζει η μουσουλμάνα υποψήφια υπερνομάρχης Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης, απάντησε:"Εάν ορισμένη μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης είχε αφιερώσει στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ή στους ανέργους της Νάουσας όσο χρόνο αφιέρωσαν για την κ. Καρά Χασάν, πιθανότατα να είχε λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας". Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στην υποψηφιότητα της κ. Καρά Χασάν είπε ότι αποτελεί μήνυμα κατά του ρατσισμού και υπέρ της ισονομίας και ισοπολιτείας.

    Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα καταδείξει τη λανθασμένη επιλογή. Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σχολιάζοντας την υποψηφιότητα της κ. Καρά Χασάν τονίζει ότι θα κριθεί μόνο πολιτικά. Για την υποψήφια υπερνομάρχη Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επιλογή του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαψεύδει τα περί τουρκικής μειονότητας

    [03] Πολιτική

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων

    21/5/2006 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κορυφώθηκαν σήμερα στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για τα 142 χρόνια της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Ο κ. Παπούλιας παρακολούθησε το πρωί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και προσκύνησε στο σεπτό σκήνωμα του Αγίου. Ακολούθως, στην ίδια αίθουσα όπου στις 21 Μαΐου του 1864 υπεγράφη επισήμως η πράξη της Ένωσης, στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας που κινήθηκε γύρω από τον άξονα "πολιτικά διλήμματα και κοινοβουλευτικοί αγώνες για την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα". Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έτυχε ιδιαιτέρως θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Ενωσης και αμέσως μετά παρακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, με τα παιδιά που φορούσαν τις τοπικές ενδυμασίες να κλέβουν την παράσταση. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι σχηματισμοί των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το σεβασμό του σε όλους όσοι έπεσαν στον αγώνα, ενώ κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής, τόνισε πως η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή ώστε "να αναλογιστούμε ότι η εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια απαιτεί από όλους μας διαρκή εγρήγορση. Είναι χρέος, προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την επίτευξή της, αλλά κυρίως προς τις μελλοντικές γενιές, ο συνεχής μας αγώνας για τη διατήρησή της". Ο κ. Παπούλιας άκουσε και το αίτημα που ήδη έχει θέσει ο δήμος Κερκυραίων ώστε να ενταχθεί η παλιά πόλη της Κέρκυρας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας και το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας -με τον αρχηγό της Αεροπορίας Γιώργο Αυλωνίτη- οι βουλευτές και οι αρχές του νησιού.

    [04] Πολιτική

    Ώρα για αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων

    Ομιλία Παπαρήγα στην Καρδίτσα

    21/5/2006 11:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/5/2006 5:03:05 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Να αλλάξουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων στα τοπικά όργανα, δήμους και νομαρχίες και να μειώσουν όσο γίνεται πιο πολύ τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, κάλεσε τους πολίτες η Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στην Καρδίτσα. Στόχος, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είναι να υψωθεί τείχος στις νέες αντιλαϊκές επιλογές που έρχονται. Αν δεν συμβεί αυτό θα έχει προστεθεί ένα νέο σοβαρό εμπόδιο τόσο στο γενικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο χώρο της ΤΑ. Οι νέες τοπικές αρχές που θα προκύψουν θα αποδειχθούν πολύ χειρότερες από πριν, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

    "Επί τέλους, είναι ανάγκη να γίνει ένα καθαρό βήμα προς τα εμπρός , να αποδείξουν οι εργαζόμενοι ότι δεν είναι πια διατεθειμένοι να βρίσκονται κυριολεκτικά σε καθεστώς φοβίας, δισταγμού, πνευματικής υποταγής στην προπαγάνδα και τις παγίδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει επί τέλους να φανεί καθαρά ότι διαμορφώνεται ένα ισχυρό μαζικό λαϊκό ρεύμα που χειραφετείται και από τα δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, ανάμεσα στα οποία η πιο σημαντική διαφορά είναι ποιο κυβερνά, ποιο έχει το μαχαίρι και το πεπόνι", τόνισε.

    Εκδηλώσεις μνήμης για τον Χ.Φλωράκη

    Εκδηλώσεις στη μνήμη του ιστορικού του ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος απεβίωσε πριν από ένα χρόνο οργανώνει σήμερα και αύριο το ΚΚΕ.

    Σήμερα έγινε το πολιτικό μνημόσυνο στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη στον Αη Λιά, στο Παλιοζογλόπι της Καρδίτσας. Η κ. Παπαρήγα τον χαρακτήρισε συνειδητό διεθνιστή και παράδειγμα αφοσίωσης στο σοσιαλισμό και την ελευθερία των λαών.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η προσπάθεια των κομμουνιστικών κομμάτων επικεντρώνεται στο συμφέρον της εργατικής τάξης και για ένα καλύτερο κόσμο που θα παραδώσουν στη νέα γενιά, σε συνθήκες προσωρινής υποχώρησης των δυνάμεων του σοσιαλισμού.

    Για τα οράματα του Χαρίλαου Φλωράκη, τα οποία όπως είπε "συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη", μίλησε ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, ενώ μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη.

    Αύριο το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος θα υποδεχθεί στο σπίτι που ζούσε ο ιστορικός ηγέτης, στο Χαλάνδρι, αντιπροσωπείες μελών και φίλων της ΚΝΕ, νέων εργατών, μαθητών και φοιτητών.

    [05] Πολιτική

    Θα προδρεύσει στις εργασίες του ΟΟΣΑ

    Στο Παρίσι τη Δευτέρα ο Καραμανλής

    21/5/2006 11:00:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προεδρεύσει στις τριήμερες εργασίες της ετήσιας υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με θέμα το συντονισμό των προσπαθειών για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Τη Δευτέρα ο κ. Καραμανλής θα κάνει παρέμβαση στις εργασίες της Ολομέλειας της Υπουργικής Συνόδου, ενώ θα προεδρεύσει σε όλες τις συνεδριάσεις της Τρίτης 23 και της Τετάρτης 24 Μαΐου. Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους συμμετέχοντες υπουργούς, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με το Γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Μέγαρο Ματινιόν, ενώ θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Το πρωί της Δευτέρας, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, υπό τον Πρωθυπουργό, με θέμα τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η αντζέντα της Συνόδου του ΟΟΣΑ

    [06] Πολιτική

    Διήμερη περιοδεία στις Κυκλάδες

    Παπανδρέου: Εγκατέλειψαν την περιφέρεια

    21/5/2006 10:18:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Για εγκατάλειψη του Αιγαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση από την Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε ομιλία του στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για την πολική τακτική της αλλά και για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και προέβλεψε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι σύντομα στη εξουσία. "Όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον ελληνικό λαό, να ξαναστείλει τη Νέα Δημοκρατία στα θρανία της αντιπολίτευσης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στη Βουλή τα θέματα της ακτοπλοΐας

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για πλήρη εγκατάλειψη της περιφέρειας και για περικοπή όλων των κονδυλίων που προορίζονταν για την ανάπτυξή της. Επίσης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να φέρει στη Βουλή τα ζητήματα της ακτοπλοΐας, καθώς όπως είπε, αντί να βοηθηθούν τα νησιά στην τουριστική τους ανάπτυξη έχουν κοπεί πλοία και γραμμές, γεγονός που επιβαρύνει και τη θέση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

    Η ΝΔ δεν γνωρίζει τα προβλήματα της εποχής ούτε μπορεί να σχεδιάσει και να προγραμματίσει για την επίλυσή τους, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι μία κυβέρνηση πρέπει να είναι κοντά στο λαό και να επιλύει τα προβλήματα και όχι να καταλαμβάνει την εξουσία για την εξουσία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι άλλα εξήγγειλε προεκλογικά και άλλα πράττει μετά τις εκλογές και κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στην εκπόνηση του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το οποίο χαρακτήρισε ως εθνική κοινωνική συμφωνία η οποία θα είναι απολύτως δεσμευτική για το κόμμα για το οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο νικητής των επομένων εθνικών εκλογών.

    [07] Πολιτική

    Ρουσόπουλος για ομιλία Παπανδρέου στη Νάξο

    "Πολιτικός σουρεαλισμός"

    20/5/2006 5:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Απάντηση στις χθεσινές επικρίσεις του Γιώργου Παπανδρέου από τη Νάξο, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. "Καλό θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να γνωρίζει πως ο πολιτικός σουρεαλισμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει την έλλειψη θέσεων και προγράμματος, σοβαρότητας και υπευθυνότητας", σχολίασε.

    "Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η χώρα ήταν διεθνές παράδειγμα, πρότυπο και σημείο αναφοράς και πως το κόμμα του έφερε στη χώρα άπλετη δημοκρατία και αξιοκρατία", είπε ο κ. Ρουσόπουλος και συνέχισε: "Αν πραγματικά αδυνατεί να αντιληφθεί τα αποτελέσματα της εικοσαετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- στην οποία συμμετείχε ως υπουργός - στη χώρα και τους πολίτες, ας μελετήσει ξανά μια από τις πολλές σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών".

    "Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φτάνει στο σημείο να διαγράφει με μια μονοκοντυλιά τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού τα τελευταία 20 χρόνια, είναι προφανές ότι, αποκαλύπτει το έλλειμμα προγράμματος, σοβαρότητας και υπευθυνότητας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Καραμανλή", απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    [08] Πολιτική

    Η υποψήφια υπερνομάρχης κ. Καρά Χασάν

    Διαψεύδει τα περί τουρκικής μειονότητας

    20/5/2006 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2006 6:21:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Ποικίλα σχόλια προκάλεσαν οι αποδιδόμενες δηλώσεις της υποψήφιας για την υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης Γκιούλ Καρα Χασάν στην τουρκική εφημερίδα "Βατάν", όπου φέρεται να χαρακτηρίζει Τούρκους τους μουσουλμάνους της Θράκης και να δηλώνει πως έχει ως πρότυπο την Τανσού Τσιλέρ. Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης της υποψηφιότητας, ενώ η ίδια διαψεύδει ότι είπε τα όσα της αποδίδονται.

    "Εξαντλήθηκε το θέμα μουφτήδων"

    Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας την πρόταση της κ. Καρα Χασάν για την εκλογή μουφτή από τη μειονότητα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο μουφτής είναι και δικαστής και στην Ελλάδα οι δικαστές δεν εκλέγονται, ενώ το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του κ. Αθανασάκη διευκρίνισε πως η εκλογή του μουφτή ρυθμίζεται από την ελληνική νομοθεσία, σημειώνοντας πως το θέμα θεωρείται λήξαν.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με όσα καταλογίζονται στην κ. Καραχασάν η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες εκδηλώνεται μια "συστηματική επίθεση εναντίον της κ. Καραχασάν και του ΠΑΣΟΚ". Επίθεση, η οποία, όπως ανέφερε, γίνεται από "μισαλλόδοξους κύκλους", οι οποίοι "γυρίζουν τη χώρα μας πίσω". Ανέφερε επίσης ότι η υποψηφιότητα της κ. Καραχασάν είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις για την Καρά Χασάν

    [09] Πολιτική

    Στη Σαντορίνη ο Γ. Παπανδρέου

    20/5/2006 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στη Σαντορίνη περιοδεύει από το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο. Ο κ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του τόνισε ότι "χρειάζεται να καταβληθεί με προσοχή και ασφάλεια κάθε προσπάθεια να αποκατασταθεί ώστε να είναι και πάλι προσβάσιμος από το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου, του οποίου η ομορφιά ξεπερνά την Ελλάδα αλλά και την ήπειρό μας και προσελκύει το ενδιαφέρον, όχι μόνο των ειδικών και των επιστημόνων αλλά και χιλιάδων ανθρώπων από όλες τις χώρες της υφηλίου". Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επιστήμονες και όσους εργάζονται για την αποκατάσταση και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων του Ακρωτηρίου, του οποίου η ομορφιά όπως είπε, "αναδεικνύει όχι μόνο τη Σαντορίνη αλλά και την ομορφιά του Ελληνισμού, για την οποία πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι".

    [10] Πολιτική

    Δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΝΕΤ

    Σημαντική η Αναθεώρηση

    20/5/2006 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/5/2006 4:48:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105.8

    Ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη για την καθημερινότητα του πολίτη χαρακτηρίζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Ζουμ" και τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου μίλησε για το σύνολο των άρθρων που αφορούν στην Αναθεώρηση και τάχθηκε υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα κόμματα θα πρέπει να κάνουν ήρεμο και ψύχραιμο διάλογο ώστε να μην υπάρξουν ακρότητες. Επίσης, υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ότι πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τον οποίον χαρακτήρισε μάλιστα "ντροπή", ενώ επανέλαβε την άποψή του για άμεση εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και για τη διάκριση δάσους και δασικών εκτάσεων.

    [11] Κοινωνία

    Μια συνεργασία της Hellenic AID και του WFP

    "Καταπολεμήστε τον παιδικό υποσιτισμό"

    21/5/2006 3:18:00 μμ

    Πηγή: ΥΠΕΞ-ΑΠΕ

    Ραντεβού στο Ζάππειο, έδωσε το πρωί της Κυριακής το υπουργείο Εξωτερικών με τους Αθηναίους, για έναν "μίνι μαραθώνιο" στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον υποσιτισμό των παιδιών του Τρίτου Κόσμου. Το "παρών" έδωσαν με τη συμμετοχή τους και αθλητές, μεταξύ των οποίων οι Ελληνίδες Ολυμπιονίκες, Τζουμελέκα (βάδην) και Χαλκιά (εμποδίων) οι οποίες αναδεικνύονται "πρωταθλήτριες και της κοινωνίας των πολιτών".

    Πρόκειται για την πρωτοβουλία "Περπατήστε στον κόσμο" (Walk the World), του Παγκόσμιου Οργανισμού Σίτισης του ΟΗΕ (WFP), η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπηρεσία Hellenic AID του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των "Στόχων της Χιλιετίας", ο βασικότερος εκ των οποίων είναι η καταπολέμηση της πείνας.

    "Καταπολεμήστε την πείνα" είναι εξάλλου και το κεντρικό σύνθημα της συμβολικής αυτής πεζοπορίας-συμπαράστασης, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται, για μια εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εξεύρεση πόρων, για την οριστική εξάλειψη της πείνας 300 εκατομμυρίων παιδιών. Στο γεγονός δίδεται παγκοσμίως μεγάλη δημοσιότητα και υποστηρίζεται από γνωστές προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου.

    Επιδίωξη του "Walk the World 2006" είναι να κινητοποιηθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε 100 χώρες του κόσμου.

    Η πεζοπορία ακλούθησε τη διαδρομή Ερμού, Αδριανού, Απ. Παύλου, Δ. Αρεοπαγίτου και κατέληξε πάλι στο Ζάππειο. Οι πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά στην προσπάθεια κατά του παιδικού υποσιτισμού και την εκπλήρωση των σκοπών του WFP και του Walk the World, μπορούν να καταθέτουν τη συνεισφορά τους στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του ΥΠΕΞ- ΥΔΑΣ, στην Τράπεζα της Ελλάδος (αρ. λογαριασμού 2341065503 "Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας σε Τρίτες Χώρες" ).

    [12] Κοινωνία

    Σε παιδίατρο για το θάνατο 7χρονο

    Καταδίκη για ιατρικό λάθος

    21/5/2006 3:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Δωδεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Εφετείο Αιγαίου στην παιδίατρο Βασιλική Κασματζή που κατηγορήθηκε για το θάνατο του 7χρονου Δημήτρη Φερμανή το Σεπτέμβριο του 2000 και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα με την ίδια ποινή. Ύστερα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία και με διαφορά μιας ψήφου, το Εφετείο Αιγαίου έκρινε ένοχη τη γιατρό, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε χορηγήσει μεγαλύτερη ποσότητα αντιδότου στο 7χρονο αγοράκι, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τη ζωή στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων, όπου μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Σάμου.

    Συγκεκριμένα, στις 12-9-2000 ο 7χρονος ήπιε μισό μπουκάλι σιρόπι Depon και το απόγευμα της ίδιας μέρας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σάμου, χωρίς κάποια συμπτώματα, όπου του έγινε από τη γιατρό χορήγηση αντιδότου. Το παιδί με την πρώτη δόση παρουσίασε κλινικά συμπτώματα και με τη δεύτερη υπέστη αλεργικό σοκ, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τη γιατρό. Στη συνέχεια κλήθηκε το ΕΚΑΒ και παρέλαβε τον 7χρονο που τον μετέφερε στην Εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία". Ο μικρός Δημήτρης στις 13-9-2000 το βράδυ ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

    Οι συγγενείς του παιδιού, μετά την απόφαση του δικαστηρίου έκαναν λόγο για δικαίωση.

    [13] Κοινωνία

    Διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη

    24ωρη αποχή των δικηγόρων

    21/5/2006 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις αναμένεται να αναβληθούν τη Δευτέρα 22 Μαΐου εξαιτίας της πανελλαδικής 24ωρης αποχής που έχουν εξαγγείλει οι δικηγόροι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δικαιοσύνης.

    Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για την ύπαρξη "κλίματος φόβου και ανασφάλειας που κυριαρχεί μεταξύ των δικαστών, το οποίο εισπράττεται καθημερινά από τους πολίτες, με τις επιβαλλόμενες, σε αρκετές περιπτώσεις, εξοντωτικές, μεσαιωνικές ποινές, χωρίς να υφίστανται κανένα απολύτως πειθαρχικό έλεγχο".

    Τη Δευτέρα, λοιπόν, θα λειτουργούν μόνο τα αυτόφωρα, ενώ σε ορισμένες υποθέσεις όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, οι δίκες θα γίνουν μόνο κατόπιν σχετικής αδείας των κατά τόπους δικηγορικών Συλλόγων.

    [14] Κοινωνία

    Θα σκαρφαλώσει σταδιακά στους 36 βαθμούς

    Ανηφορίζει ο υδράργυρος

    21/5/2006 11:47:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντική άνοδο, πολύ πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, θα παρουσιάσει σταδιακά από αύριο η θερμοκρασία. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τετάρτη και Πέμπτη ο υδράργυρος στα Δυτικά και την Κεντρική Ελλάδα θα αγγίξει τους 36 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή θα πέσει αισθητά.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που θα κινηθούν προς την περιοχή μας και θα προκαλέσουν αυτή την άνοδο της θερμοκρασίας.

    Για σήμερα ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος με ασθενείς έως μέτριους ανέμους που θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 33 και στα νησιά του Αιγαίου 15 έως 27 βαθμούς κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 32 και 14 με 29 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    [15] Κοινωνία

    Διέταξε ο υπουργός υγείας

    ΕΔΕ για την αδικοχαμένη 18χρονη

    20/5/2006 6:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου μιας 18χρονης κοπέλας μετά από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, στο νοσοκομείο της Δράμας, διέταξε ο υπουργός υγείας. Η άτυχη κοπέλα πήγε δύο φορές στο νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση, ενώ ιδιώτης γιατρός που την εξέτασε διαπίστωσε κρίση σκωληκοειδίτιδας. Αμέσως εισήχθη για χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο της Δράμας, αλλά επειδή η κατάστασή της ήταν σοβαρή διακομίστηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καβάλας, όπου εξέπνευσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θάνατος από λάθος διάγνωση

    [16] Κοινωνία

    Κορυφώνονται την Κυριακή

    Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

    20/5/2006 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2006 11:36:24 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Κορυφώνονται αύριο στο Μάλεμε Χανίων οι εκδηλώσεις για την 65η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης. Απ΄ άκρη σ΄ άκρη του νησιού οι Κρητικοί τίμησαν τους αγωνιστές - Έλληνες και συμμάχους - που έχυσαν το αίμα τους πολεμώντας με ηρωισμό ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς. Το πρωί βετεράνοι πολεμιστές από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία επισκέφθηκαν το δημαρχείο Χανίων, ενώ οι εορτασμοί συνεχίστηκαν το βράδυ παρουσία και του Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Χανίων με ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής εκείνης και στην ιδιαίτερη σημασία που είχε τότε, αλλά και σήμερα η θέση της Κρήτης. Αναφέρθηκε και στα διδάγματα που άφησε η μάχη της Κρήτης, λέγοντας ότι τίποτε στη ζωή δεν κατακτάται χωρίς πίστη, αγώνα και θυσίες κι ότι υπάρχουν αξίες για τις οποίες αξίζει, εάν χρειασθεί, να θυσιάσεις την ίδια σου τη ζωή. "Η ευχή που διατυπώνω είναι από εδώ και πέρα να υπάρξει ειρήνη, δημοκρατία και πρόοδος. Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος μας από εδώ και πέρα και τα γεγονότα τα δυσάρεστα των καταστροφών του πολέμου να τα θυμόμαστε μόνο σαν ιστορία" είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την έξοδο του από το χώρο της εκδήλωσης.

    Συγκίνηση

    Την ομάδα των βετεράνων πολεμιστών συνόδευε η δήμαρχος της αδελφοποιημένης με τα Χανιά πόλης του Ουέλιγκτον Κέρι Πρέντεργκαστ, η οποία μίλησε με θερμά λόγια για την Κρήτη και τους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Νεοζηλανδών. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν Νεοζηλανδός βετεράνος της φυλής των "Μαορί" απήγγειλε προσευχή- ευχή και ακολούθησαν, τραγουδώντας, όλοι οι παριστάμενοι.

    Το πρωί στην Κάνδανο Χανίων πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης για τους κατοίκους της περιοχής που έπεσαν στη μάχη. Το παρών έδωσε και ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος που με την ιδιότητα και του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων τόνισε την ανάγκη να συνεχισθεί δυναμικά και με κάθε τρόπο ο αγώνας για διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

    Χθες το βράδυ στην θέση "Συκολιά" του δήμου Νέας Κυδωνιας πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης κατά την οποία οι παριστάμενοι επανέλαβαν το αίτημα για ανέγερση στην περιοχή κτηριακού συγκροτήματος "Μάχης Κρήτης" και ζήτησαν η μάχη της Κρήτης να αναγνωρισθεί ως Εθνική εορτή αλλά και ως εορτή της Ευρώπης.

    [17] Κόσμος

    Ενισχύεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    Οριακά πρώτο το ΑΚΕΛ

    21/5/2006 6:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/5/2006 11:03:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το ΑΚΕΛ με μικρή διαφορά από τον ΔΗ.ΣΥ, όπως και το 2001, αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη από τις κάλπες των σημερινών βουλευτικών εκλογών, με ποσοστό 31,16% έναντι 30,33% που συγκέντρωσε ο ΔΗΣΥ. Ωστόσο τα ποσοστά και των δύο κομμάτων είναι μειωμένα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2001, στις οποίες το ΑΚΕΛ είχε λάβει 34,71% και ο ΔΗΣΥ 34%. Κερδισμένοι από τις σημερινές εκλογές αναδείχθηκαν το ΔΗΚΟ με 17,91%, η ΕΔΕΚ με 8,91% και το νεοσύστατο ΕΥΡΩΚΟ με 5,73%.Από το 2001 το ΔΗΚΟ αύξησε τη δύναμη του κατά 3.07% και η ΕΔΕΚ κατά 2,40%. Στη νέα Βουλή εισέρχεται και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο με 1,95% διατηρεί τη δύναμη του από τις βουλευτικές του 2001, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι ΕΔΗ με 1,56%, η ΕΥΡΩΔΗ με 0,44% και το ΚΕΠ με 1,22%. Ποσοστό 0,78% πήραν οι λοιποί υποψήφιοι. Στις εκλογές ψήφισαν 445.989 ψηφοφόροι σε σύνολο εγγεγραμμένων 501.024, ενώ η αποχή ανήλθε στο 10,98%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 94,43%, λευκά 2,27% και τα άκυρα 3,30%.

    Νικητής η Δημοκρατία

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών και εξήρε την πολιτική ωριμότητα και το υψηλό δημοκρατικό πνεύμα που επέδειξε το εκλογικό σώμα κατά τη σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και ανέφερε ότι "στη δημοκρατία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ο μόνος νικητής είναι η δημοκρατία και ο λαός μας, ο οποίος επέδειξε την πολιτική ωριμότητά του και τον πολιτικό πολιτισμό του". Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο υψηλό ποσοστό συμμετοχής, που έφτασε στο 87% και επεσήμανε ότι παρά τη μικρή μείωση προσέλευσης στις κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής εξακολουθεί να παραμένει ανάμεσα στα υψηλότερα στην Ευρώπη.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι το κόμμα του έχει επιτύχει σημαντική άνοδο, "που οφείλεται στην ευρύτερη αναγνώριση της πολιτικής αξιοπιστίας του ΔΗΚΟ και δηλώνει την επιθυμία των πολιτών για ενισχυμένο ρόλο του κόμματος στο μέλλον και για ενίσχυση του προέδρου Παπαδόπουλου". η άνοδος, πρόσθεσε, αποτελεί επιβράβευση της σταθερής πολιτικής του προέδρου Παπαδόπουλου και του ΔΗΚΟ στο κυπριακό και συνιστά επιδοκιμασία της συμβολής του κόμματος στην κυβέρνηση και την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο λαός αποφάσισε για μια δυνατή ΕΔΕΚ στη Βουλή, "που αποτελεί εγγύηση για ορθή συνετή και πατριωτική διαχείριση του Κυπριακού, για κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης και εγγύηση για μια ισχυρή φωνή στο μεγάλο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα". Η σημερινή λαϊκή ετυμηγορία, συνέχισε, επικυρώνει τελεσίδικα μια πορεία συνεχούς ανόδου της ΕΔΕΚ, ενώ τίθενται τα θεμέλια για ένα ακόμη πιο ισχυρό σοσιαλιστικό Κόμμα που τόσο ανάγκη έχει η Κύπρος και ο λαός της. Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα τιμήσει την αυξημένη εμπιστοσύνη που της έδειξε ο λαός και θα σταθεί στην πρώτη γραμμή για να μην περάσουν λύσεις του Κυπριακού, που κάτω από οποιεσδήποτε ονομασίες θα παραβιάζουν αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα του κόμματός του, το οποίο δεν κατάφερε να διατηρήσει την έδρα που είχε στη Λευκωσία. Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι τον ερχόμενο μήνα θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ πρόσθεσε ότι το μήνυμα των Ενωμένων Δημοκρατών δεν πέρασε στους πολίτες και πρόσθεσε ότι οι φόβοι του για διολίσθηση στο Κυπριακό επαληθεύονται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ισοπαλία" ΑΚΕΛ-ΔΗ.ΣΥ

    [18] Κόσμος

    Συναντήσεις Αμπάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους

    Οικονομικό φόρουμ για τη Μ. Ανατολή

    21/5/2006 10:17:00 μμ

    Συναντήσεις με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους είχε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στο περιθώριο του Περιφερειακού Οικονομικού Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή (WEF). Στη μίνι αυτή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, τη πρώτη μετά από την εκλογική νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου, έλαβαν μέρος ο Αμπάς, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Ζίπι Λίβνι και ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες. Μετά το τέλος της συνάντησης η Λίβνι ανέφερε σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους ότι το "Ισραήλ θέλει να βοηθήσει οικονομικά τον παλαιστινιακό λαό". "Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον παλαιστινιακό λαό και όχι να τον τιμωρήσουμε για την ψήφο του", τόνισε. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός για έργα υποδομής Μπένιαμιν Μπεν-Ελιέζερ που συμμετέχει στο φόρουμ δήλωσε ότι στο Ισραήλ "υπάρχει μεγάλος σεβασμός για τον Αμπού Μάζεν (Αμπάς)". Ερωτηθείς εάν οι συνομιλίες με τον Αμπάς, που δεν ελέγχει την κυβέρνηση της Χαμάς, μπορεί να έχουν αποτελέσματα, απάντησε "θα δούμε". Πρόσθεσε όμως ότι "δεν βλέπει καμία πιθανότητα για συνομιλίες με την Χαμάς όσο συνεχίζει να αγνοεί το Ισραήλ".

    Στο μεταξύ, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της χορήγησης βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση. Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ η βοήθεια δεν θα είναι χρηματική αφού το Ισραήλ αρνείται κάθε διάλογο με την κυβέρνηση της Χαμάς την οποία θεωρεί ως "τρομοκρατική".

    [19] Κόσμος

    Στο Μαυροβούνιο

    Ιστορικό δημοψήφισμα

    21/5/2006 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/5/2006 11:40:14 μμ)

    Έκλεισαν στις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, οι κάλπες στο Μαυροβούνιο μετά τη διενέργεια του ιστορικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του από την Ομοσπονδία με τη Σερβία. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική σερβική οργάνωση Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα ήταν μαζική. Μάλιστα, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή έφτασε στο 86,6% ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 50% που είχε ορίσει η ΕΕ για να κριθεί έγκυρο ένα "ναι" στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Κανένα σημαντικό περιστατικό δεν σημειώθηκε κατά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, το οποίο επέβλεπαν περίπου 3.000 ξένοι και ντόπιοι παρατηρητές. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα το 56% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της χώρας τους.

    Το πρωί, ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Έρχαρντ Μπούσεκ είχε εκφράσει την ανησυχία του πως θα υπάρξει ένταση στο Μαυροβούνιο αλλά και τη Σερβία αν υπάρξει "οριακό αποτέλεσμα" . Ο κ. Μπούσεκ εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλοι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν το Μαυροβούνιο αποκτήσει την ανεξαρτησία του, θα βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Σερβία και θα οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο

    [20] Κόσμος

    Τα πρώτα exit polls

    "Ισοπαλία" ΑΚΕΛ-ΔΗ.ΣΥ

    21/5/2006 2:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/5/2006 8:55:54 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο όπου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες μετά την ένταξή της στην ΕΕ και τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν. Τα πρώτα exit polls δείχνουν να ισοψηφούν με ποσοστό 32,7% το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα αναμένεται να λάβουν: ΑΚΕΛ 32,7%, ΔΗΣΥ 32,7%, ΔΗΚΟ 18,9%, ΕΔΕΚ 8,0%, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ 4,5%, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 1,5%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,8%, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 0,3% και Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών 0,8%.

    Λαμβάνοντας υπόψη το στατιστικό λάθος, η δημοσκόπηση προβλέπει ότι τα ποσοστά των κομμάτων θα κυμανθούν ως ακολούθως:

    ΑΚΕΛ 31-34,4% ΔΗΣΥ 31-34,4% ΔΗΚΟ 16,1-18,9% ΕΔΕΚ 7-9% ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ 3,7-5,3% ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 1-2% ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,3-2,3% ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 0,1-0,5% Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών 0,5-1,1%

    "Κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας"

    Κατά τις σημερινές εκλογές θα αναδειχθούν τα 56 μέλη της νέας Βουλής, όχι όμως και νέα κυβέρνηση, καθώς ο διορισμός της γίνεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Τις 56 έδρες διεκδικούν συνολικά 487 υποψήφιοι, ενώ για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου είχαν και 270 Τουρκοκύπριοι.

    Αναφερόμενος στα επικείμενα αποτελέσματα των εκλογών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Είπε δε ότι είναι βέβαιος πως και "αυτή τη φορά οι κύπριοι ψηφοφόροι θα δώσουν το σωστό μήνυμα της πολιτικής ωριμότητας και του πολιτικού πολιτισμού".

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι θα τιμήσουν το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, "το πιο δημοκρατικό κόμμα σε αυτόν τον τόπο και θα του δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τον αγώνα για την αποκαθήλωση της Κύπρου από το σταυρό".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι τα μηνύματα για το κόμμα του είναι ενθαρρυντικά, αλλά συνέστησε υπομονή μέχρι το βράδυ. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι ένα από τα ισχυρά μηνύματα που θα στείλει ο λαός είναι ότι "απορρίπτει το διχασμό και ότι επιθυμεί την ενότητα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκλέγουν νέα Βουλή στην Κύπρο

    [21] Κόσμος

    Έκρηξη σε βιοτεχνία πυροτεχνημάτων

    Μοιραία πυροτεχνήματα

    21/5/2006 1:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε άτομα βρήκαν τον θάνατο κι άλλα 10 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που κατέστρεψε νωρίς σήμερα το πρωί μία οικογενειακή βιοτεχνία πυροτεχνημάτων στη νοτιοδυτική Ταϊλάνδη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Η έκρηξη σημειώθηκε περί τη 01.00 τοπική ώρα σε διώροφη ξύλινη κατοικία στην επαρχία Φετσαμπούρι. Μεταξύ των νεκρών ήταν κι ο ιδιοκτήτης της κατοικίας Σομνούκ Ντιτπρασέρτ κι η σύζυγός του. Η οικογένεια του Σομνούκ κατασκεύαζε πυροτεχνήματα επί 20 χρόνια. Συγγενής τους, που επέζησε της έκρηξης, δήλωσε πως είδε σπινθήρες να βγαίνουν από το ηλεκτρικό σύστημα στο ισόγειο του σπιτιού, όπου αποθηκευόταν η πυρίτιδα και τα έτοιμα πυροτεχνήματα.

    [22] Κόσμος

    Επίθεση κατά των δεσμοφυλάκων

    Απόπειρα εξέγερσης στο Γουαντάναμο

    20/5/2006 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-ΑΠΕ

    Σχέδιο εξέγερσης προσπάθησαν να φέρουν εις πέρας, χθες, κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, σκηνοθετώντας μία αυτοκτονία. Μόλις οι δεσμοφύλακες εισήλθαν στο κελί με σκοπό να την αποτρέψουν δέχθηκαν επίθεση από τους εννέα συγκρατούμενους του. Στη μάχη που ακολούθησε και κράτησε μόλις πέντε λεπτά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, για μια στιγμή οι κρατούμενοι φάνηκε να παίρνουν το πλεονέκτημα. Μόλις όμως έφτασαν οι ενισχύσεις και οι φρουροί χρησιμοποίησαν εναντίον τους πλαστικές σφαίρες, το επεισόδιο έληξε. Όχι όμως χωρίς να φέρει την αμερικανική διοίκηση σε δύσκολη θέση. Το Πεντάγωνο, που έδωσε και τις πληροφορίες για το συμβάν, έκανε λόγο για την καλύτερα οργανωμένη και πλέον βίαιη επίθεση στα χρονικά του Γουαντάναμο. Πάντως, νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν πραγματοποιηθεί άλλες δύο απόπειρες αυτοκτονίας με χάπια. Τα περιστατικά συμπίπτουν με την έκκληση του ΟΗΕ προς τις ΗΠΑ να κλείσουν επιτέλους το στρατόπεδο και, είτε να απελευθερώσουν τους υπόπτους, είτε να δρομολογήσουν τις νόμιμες δικαστικές διαδικασίες. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον διοικητή του Γουαντάναμο, από το 2002 μέχρι σήμερα, μόλις το ένα τέταρτο των κρατουμένων έχουν ανακριθεί, λόγω ελλείψεως προσωπικού.

    Αυτοκτονία-δόλωμα

    Η αναταραχή σημειώθηκε στην 4η πτέρυγα των φυλακών όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι λιγότερο αυστηρά και οι φυλακισμένοι ζουν ανά δέκα σε θαλάμους. Τα μέτρα σήμερα όμως ήταν αυξημένα και οι φρουροί ήταν ήδη σε επιφυλακή, εξαιτίας των δύο κρατουμένων που προσπάθησαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους λαμβάνοντας μεγαλύτερη δόση συνταγογραφημένων φαρμάκων. Οι δύο άνδρες υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της πτέρυγας, ναύαρχο Χάρι Χάρις, οι φρουροί ερευνούσαν τα περιστατικά όταν αντιλήφθηκαν έναν κρατούμενο να προσπαθεί να κρεμαστεί από το ταβάνι χρησιμοποιώντας σεντόνια. Οι δεσμοφύλακες επενέβησαν αμέσως, μπαίνοντας όμως μέσα στο κελί τους επιτέθηκαν με αυτοσχέδια όπλα οι άλλοι εννέα συγκρατούμενοι του. "Το σχεδίαζαν από το προηγούμενο βράδυ. Είχαν ρίξει στο πάτωμα, σαπουνόνερα, ούρα και περιττώματα με στόχο να το κάνουν ολισθηρό, ενώ κρατούσαν στα χέρια ελάσματα από έλικες ανεμιστήρα, μεταλλικά αντικείμενα και σπασμένα εξαρτήματα από φωτιστικά", είπε ο Χάρις και παραδέχθηκε πως προσωρινά οι φρουροί παροπλίστηκαν. Σύντομα έφτασαν ενισχύσεις που χρησιμοποίησαν εναντίον των εξεγερμένων σπρέι πιπεριού, 18 πλαστικές σφαίρες, αλλά και έναν εκτοξευτήρα χειροβομβίδων με τον οποίο τους έριξαν έναν ειδικό πλαστικό βλήμα. Όπως ανακοινώθηκε, από την σύγκρουση έξι κρατούμενοι υπέστησαν "μικροτραυματισμούς".

    Η μάχη δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά, όμως η αναταραχή γρήγορα μεταφέρθηκε στις τρεις από τις πέντε μονάδες της πτέρυγας, όπου εξοργισμένοι κρατούμενοι άρχισαν να καταστρέφουν τις κάμερες παρακολούθησης, τους ανεμιστήρες και τα φωτιστικά. Χρειάστηκε πάνω από μια ώρα για να αποκατασταθεί η τάξη, και άλλο τόσο για να μεταφερθούν αρκετοί από αυτούς σε εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας.

    Σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο, περίπου 460 κρατούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πέντε διαφορετικές πτέρυγες του Γκουαντάναμο. Αξιωματούχοι, παρά το ότι παραδέχονται 41 απόπειρες αυτοκτονίας από 25 άτομα, αρνούνται τις καταγγελίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνουν λόγο για θανάτους κρατουμένων, κυρίως κατά τη διάρκεια των σκληρών ανακρίσεων.

    [23] Κόσμος

    Τις 56 έδρες διεκδικούν 474 υποψήφιοι

    Εκλέγουν νέα Βουλή στην Κύπρο

    20/5/2006 2:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο τις πρώτες μετά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν και τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα αναδειχθούν τα 56 μέλη της νέας Βουλής, όχι όμως και νέα κυβέρνηση, καθώς ο διορισμός της γίνεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Δικαίωμα ψήφου έχουν 500.606 ψηφοφόροι έναντι 467.543,που είχαν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2001. Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν με 474 υποψηφίους δέκα κόμματα :ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΔΗ, Οικολόγοι, ΕΥΡΩΚΟ, ΕΥΡΩΔΗ, ΚΕΠ και ΛΑΣΟΚ. Υπάρχουν επίσης 13 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, από τους οποίους πέντε δηλώνουν ότι ανήκουν στο Πολιτικό Κίνημα Κυνηγών.

    Στις 9 το βράδυ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

    Στις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και 266 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ μια Τουρκοκύπρια, η ποιήτρια Νεσέ Γιασίν, διεκδικεί βουλευτική έδρα ως υποψηφία των ΕΔΗ. Για πρώτη φορά στις αυριανές εκλογές θα ψηφίσουν και οι κρατούμενοι στις φυλακές και για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει ειδικό εκλογικό κέντρο στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) με διακοπή μίας ώρας από τις 12.00 μέχρι τις 13.00. Με το κλείσιμο των καλπών τα τηλεοπτικά κανάλια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις εξόδου (exit poll).

    Τα επίσημα αποτελέσματα για τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων από την πρώτη κατανομή αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στις 9 το βράδυ.

    [24] Κόσμος

    Για την ανεξαρτητοποίησή του ή όχι

    Κρίσιμο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο

    20/5/2006 3:07:00 μμ

    Ηρεμία επικρατεί στο Μαυροβούνιο μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση. Το καθεστώς προεκλογικής σιγής που ισχύει από προχθές δεν έχει παραβιαστεί. Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα ελέγχουν 3400 ντόπιοι και ξένοι παρατηρητές, ενώ έχουν διαπιστευτεί 635 δημοσιογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο. Οι κάλπες σε 1124 εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 8 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (10 ώρα Ελλάδος). Οι πολίτες του Μαυροβουνίου με δικαίωμα ψήφου, 490.000 περίπου, θα κληθούν να απαντήσουν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ερώτημα: "επιθυμείτε να αποτελέσει η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου ανεξάρτητο κράτος με διεθνή υποκειμενικότητα;" Για να θεωρηθεί επιτυχές το δημοψήφισμα απαιτείται από τη νομοθεσία να ψηφίσει υπέρ του ΝΑΙ ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψηφισάντων.

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημοψήφισμα, Μίροσλαβ Λάιτσεκ δήλωσε ότι στην περίπτωση που το ΝΑΙ ξεπεράσει το όριο του 55% τότε θα αναγνωριστεί και διεθνώς το Μαυροβούνιο ανεξάρτητο κράτος.

    Την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τα κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική και την βοσνιακή μειονότητα.

    Τη διατήρηση του ενιαίου κράτους με την Σερβία επιθυμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα σερβικά εθνικιστικά κόμματα του Μαυροβουνίου.

    Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας όπως επίσης και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τάχθηκαν υπέρ της συνοχής του κράτους Σερβίας- Μαυροβουνίου.

    [25] Ιράκ

    Πήρε την έγκριση από το κοινοβούλιο

    Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ

    20/5/2006 3:26:00 μμ

    Το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την οποία υπέβαλε προς έγκριση ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι. Το κοινοβούλιο ψήφισε ξεχωριστά για καθ' έναν από τους υπουργούς και τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση συνιστά έναν ευρύ συνασπισμό σιιτών, σουνιτών και Κούρδων, με σαφή πλειοψηφία στο 275μελές κοινοβούλιο. Ο Μάλικι ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα διατελέσει προσωρινά υπουργός Εσωτερικών και ότι υπουργός Άμυνας θα διατελέσει επίσης προσωρινά ο σουνίτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαλάμ αλ Ζομπάιε. "Θα αναλάβω την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών για τον πρώτο καιρό και ο Σαλάμ αλ Ζομπάιε θα είναι υπουργός Άμυνας προσωρινά", δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Υπουργός Πετρελαίου θα είναι ο ανεξάρτητος σιίτης Χουσέιν αλ Σαχριστάνι, καθώς στη θέση του υπουργού Εξωτερικών διατηρείται και στη νέα κυβέρνηση ο Κούρδος Χοσιάρ Ζεμπάρι. Βάσει του ιρακινού συντάγματος, οι βουλευτές όφειλαν να εγκρίνουν το διορισμό κάθε υπουργού ξεχωριστά. Το κοινοβούλιο αναμένεται αργότερα σήμερα να ψηφίσει για την έγκριση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. Νωρίτερα ορισμένα μέλη του μεγαλύτερου σουνιτικού πολιτικού σχηματισμού στο κοινοβούλιο αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό. Ωστόσο τα κύρια στελέχη του σουνιτικού Μετώπου Συμφωνίας παρέμειναν στις θέσεις τους, δείχνοντας ότι η αποχώρηση ορισμένων βουλευτών τους οφειλόταν σε εσωτερική διαμάχη.

    [26] Ιράκ

    Σε σταθμό λεωφορείων σε περιοχή της Βαγδάτης

    Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

    20/5/2006 2:47:00 μμ

    Βόμβα εξερράγη το πρωί του Σαββάτου σε σταθμό λεωφορείων στη Σαντρ Σίτι, στο ανατολικό τμήμα της Βαγδάτης, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος σιιτών προς αναζήτηση εργασίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 60, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που πραγματοποιείτο στο κοινοβούλιο της χώρας η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" υπό σιιτική ηγεσία.

    Στο μεταξύ, τα πτώματα 15 ανθρώπων, οι οποίοι φέρουν ίχνη βασανιστηρίων και είναι εμφανές πως σκοτώθηκαν από σφαίρες, ανακαλύφθηκαν σήμερα στο Μουσαγιέμπ, σε απόσταση 55 χλμ νότια της Βαγδάτης. Όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Αμύνης, τα πτώματα, πολλά εκ των οποίων ήταν ακόμη δεμένα, είχαν εγκαταλειφθεί σε ένα χωράφι κοντά στην πόλη, όπου και τα ανακάλυψε η τοπική αστυνομία, αναφέρει η ίδια πηγή.Οι απαγωγές κι οι ομαδικές εκτελέσεις, των οποίων συχνά προηγούνται βασανιστήρια, έχουν πολλαπλασιασθεί στο Ιράκ, ιδίως μετά την αναζωπύρωση της βίας που εγκαινιάσθηκε από την πολύνεκρη επίθεση της 22ης Φεβρουαρίου κατά σιιτικού μαυσωλείου στη σουνιτική πόλη της Σαμάρα.

    [27] Μ. Ανατολή

    Στόχος, στρατιωτικός διοικητής της Τζιχάντ

    Αεροπορική επιδρομή θανάτου

    20/5/2006 11:16:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC-Γαλλ. Πρακτορείο

    Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο αρχηγείο των παλαιστινιακών υπηρεσιών αντικατασκοπίας στη Γάζα, στην οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο επικεφαλής της Τάρεκ Αμπού Ρατζάμπ, σκοτώθηκε ένας από τους βοηθούς του και τραυματίστηκαν άλλοι 10, νέα επίθεση συγκλόνισε τη Γάζα. Στόχος αυτή τη φορά ο Μοχάμεντ Νταχντούχ ανώτερος διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ, το αυτοκίνητο του οποίου επλήγη από ισραηλινό πύραυλο, την ώρα που βρισκόταν εν κινήσει στο κέντρο της πόλης.

    Από την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε πιθανότατα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ξεκληρίστηκε και μία οικογένεια. Πρόκειται για έναν 4χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος μαζί με τη μητέρα του και τη γιαγιά του, είχαν τη μοιραία ατυχία να βρίσκονται με το αυτοκίνητο τους κοντά στο σημείο της επίθεσης. Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν τη δεύτερη επίθεση αποδίδοντας στον "στρατιωτικό στόχο" ευθύνες για τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον πόλεων του Ισραήλ. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την λύπη του "εάν αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν".

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000, έχουν σκοτωθεί 5.057 άνθρωποι, στη πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Έκρηξη στο αρχηγείο της αντικατασκοπίας

    Η πρώτη επίθεση εναντίον του αρχηγού της παλαιστινιακής αντικατασκοπίας χαρακτηρίστηκε ως "απόπειρα δολοφονίας" από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμουντ Αμπάς και ήδη εκφράζονται ανησυχίες για επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι, όταν βόμβα εξερράγη στο κτήριο των μυστικών υπηρεσιών. Εκείνη την ώρα ο Τάρεκ Αμπού Ρατζάμπ βρισκόταν στο ασανσέρ. Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα και μετά σε νοσοκομείο του Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές της Φατάχ η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Ο Ρατζάμπ είχε διορισθεί επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών από τον Αμπάς τον Απρίλιο του 2005.

    Λίγο αργότερα, άνδρες των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα που συνδέεται με τη Φάταχ εισέβαλαν δια της βίας στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, στην έδρα του παλαιστινιακού κοινοβουλίου στη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθη, και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, διαμαρτυρόμενοι για την απόπειρα.

    Οι ένοπλοι κατηγορούσαν τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Τέλος, ένα φορτηγάκι του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα και το αυτοκίνητο του διευθυντή του δικτύου στη Δυτική Οχθη Ουαλίντ Ομάρι πυρπολήθηκαν από αγνώστους στη Ραμάλα.

    [28] Οικονομία

    Από το υπουργείο Ανάπτυξης

    Έλεγχοι στις εκπτώσεις των καλλυντικών

    21/5/2006 1:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντατικούς ελέγχους ξεκινάει το υπουργείο Ανάπτυξης από τον Ιούνιο στον κλάδο εμπορίας καλλυντικών και αρωματικών προϊόντων διότι όπως προκύπτει από έρευνα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, σε πολλές περιπτώσεις εξαπατάται ο καταναλωτής σχετικά με το ποσοστό της έκπτωσης που γίνεται στα προϊόντα που αγοράζει.

    Από την έκθεση ελέγχου της Υπηρεσίας Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων, που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκύπτουν τα εξής:

    - Όλα σχεδόν τα καταστήματα λιανικής πώλησης των καλλυντικών, εφαρμόζουν αρχικά τις ίδιες τιμές, που είναι οι λιανικές τιμές πώλησης που τους προτείνουν με ενιαίους τιμοκαταλόγους οι προμηθεύτριες εταιρείες. Επί των πιο πάνω λιανικών τιμών πώλησης, όλα σχεδόν τα καταστήματα καθ όλη τη διάρκεια του έτους παρέχουν σταθερή έκπτωση σε ποσοστό 30%.

    - Σε εμφανή σημεία του καταστήματος υπάρχει έγγραφη αναφορά για τη χορηγούμενη έκπτωση του 30% επί των τιμών πώλησης των καλλυντικών.

    - Στο καρτελάκι που υπάρχει σε κάθε επιμέρους συσκευασία του καλλυντικού αναγράφεται ως τιμή πώλησης αυτού, η τιμή που προκύπτει εάν από την προτεινόμενη λιανική τιμή που υπάρχει στον τιμοκατάλογο του προμηθευτού αφαιρέσουμε την έκπτωση του 30%. Προσερχόμενος ο καταναλωτής στο ταμείο, ενώ περιμένει να τύχει της έκπτωσης του 30% επί της αναγραφόμενης τιμής της πινακίδας (καρτελάκι), πληροφορείται ότι η τιμή που αναγράφεται στην πινακίδα περιέχει ήδη την έκπτωση του 30%.

    - Η σύγχυση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη στις περιόδους των εκπτώσεων, όπου πέραν του 30% παρέχεται επιπλέον έκπτωση περίπου 20%-30% και μάλιστα όταν το κατάστημα σε εμφανή σημεία αναφέρει εγγράφως ότι χορηγεί εκπτώσεις 50%-60%, αθροίζοντας τη μόνιμα χορηγούμενη έκπτωση με την επιπλέον, ενώ η πραγματική έκπτωση που απολαμβάνει στο ταμείο ο καταναλωτής είναι αυτή του 20%-30%.

    Σε επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Ανάπτυξης σε όλους τους φορείς του κλάδου, τονίζεται ότι, για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, που δημιουργούν παραπλάνηση και σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό και αποτελούν παραβάσεις που επιφέρουν κυρώσεις, θα πρέπει όλα τα καταστήματα να τηρούν σωστά τους κανόνες που αναφέρουν οι νόμοι στη διαμόρφωση και αναγραφή των λιανικών τιμών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι εκπτώσεις επ αυτών.

    Επιπλέον, στην επιστολή επισημαίνεται, ότι τα καταστήματα που εφαρμόζουν τις πιο πάνω πρακτικές θα πρέπει μέχρι τέλους Μαΐου 2006 να εναρμονισθούν με τις ισχύουσες διατάξεις. Μετά το πέρας της πιο πάνω προθεσμίας το Υπουργείο Ανάπτυξης και οι λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε εντατικούς ελέγχους, επιβάλλοντας τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε όσες επιχειρήσεις δεν προβούν στην προβλεπόμενη εναρμόνιση.

    [29] Οικονομία

    Έλεγχοι εν πλω

    Φρένο σε "βαπορίσιες" τιμές

    21/5/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντατικούς αγορανομικούς ελέγχους, με εντολή του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ξεκίνησαν χθες σε όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που αποπλέουν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, οι Λιμενικοί της ειδικής υπηρεσίας της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με σκοπό την προστασία της υγείας των επιβατών και την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας, τα οποία ήταν έντονα το καλοκαίρι του 2005.

    Οι αγορανομικοί έλεγχοι στα μπαρ και τα εστιατόρια των πλοίων διενεργούνται εν πλω, ενώ στο "στόχαστρο" μπαίνουν οι τιμές τόσο σε προϊόντα διατίμησης, όσα και στα υπόλοιπα.

    Να σημειωθεί ότι στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο του Πάσχα σε πλοία και καταστήματα που λειτουργούν στους χερσαίους χώρους του πειραϊκού λιμανιού βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανανέωσε ο Ερέρα

    21/5/2006 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του τον Ηρακλή, υπέγραψε για τα επόμενα δυο χρόνια ο Εστέμπαν Ερέρα, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει προ δεκαπενθημέρου μαζί του και τον αργεντινό εκπρόσωπο του. Ο παίκτης που θα λάβει ετησίως περίπου 160 χιλιάδες ευρώ, δήλωσε ευχαριστημένος από την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, αφού και ο ίδιος εκτός από την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης επιθυμούσε την παραμονή του στην ομάδα.

    [31] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πανηγυρική άνοδο ο Αστέρας

    20/5/2006 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό, έπεσε η αυλαία της εφετινής αγωνιστικής περιόδου και στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας. Η ομάδα της Αρκαδίας νίκησε το συγκρότημα της Αιτωλοακαρνανίας με 2-1 (3΄ Κλοκίδης, 27΄ Πλατάκης - 33΄ Τραορέ πέναλτι), συνδυάζοντας την άνοδό της στη Β΄ Εθνική με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στον 1ο όμιλο της κατηγορίας.

    Συνολικά τα αποτελέσματα

    Αστέρας Τρίπολης-Παναιτωλικός 2-1 Διαγόρας Ρόδου-Θύελλα Πατρών 0-1 Ατσαλένιος-Αχαρναϊκός 4-0 Αιολικός Μυτιλήνης-Αχαϊκή 2-0 (α.α.)* Εθνικός Πειραιώς-Μεσσηνιακός 1-1 Κερατσίνι-Λήλας Βασιλικού 3-2 Βύζας Μεγάρων-Ρόδος 0-0 Ιωνία Χανίων-Απόλλων Αθηνών 2-1 * Η Αχαϊκή αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα

    Η τελική βαθμολογία

    1. Αστέρας Τρίπολης 32 73 2. Εθνικός 32 66 3. Μεσσηνιακός 32 63 4. Ατσαλένιος 32 54 5. Χαλκίδα/Λήλας 32 49 6. Θύελλα Πατρών 32 48 7. Παναιτωλικός 32 45 8. Διαγόρας 32 42 - Αχαρναϊκός 32 42 10. Αιολικός 32 40 11. Ρόδος 32 39 12. Αγιος Δημήτριος 32 37 13. Βύζας 32 36 14. Απόλλων Αθ. 32 34 15. Κερατσίνι 32 26 16. Ιωνία Χανίων 32 25 17. Αχαϊκή 32 17 * Στην Αχαϊκή έχει επιβληθεί ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών.

    [32] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποθέωση για τους διεθνείς στην Μελβούρνη

    20/5/2006 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την αποθέωση γνώρισε απόψε η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ελλάδας από δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που γέμισαν ασφυκτικά την "ελληνική γωνιά" στο κέντρο της Μελβούρνης για να χειροκροτήσουν τους Πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την Πέμπτη σε φιλικό αγώνα την Εθνική Ασυτραλίας. Στη γωνιά αυτή, όπου και το οίκημα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κάθε χρόνο διεξάγεται ένα υπαίθριο "Γλέντι" στα πλαίσια του φεστιβάλ "Αντίποδες". Φέτος η γιορτή μετατέθηκε ώστε να συμπέσει με την άφιξη της εθνικής. "Το όνειρο σήμερα γίνεται πραγματικότητα" είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Γιώργος Φουντάς, καλωσορίζοντας τους διεθνείς στο οίκημα του Οργανισμού. "Στο χώρο αυτό όπου ξενυχτήσαμε και πανηγυρίσαμε τον θρίαμβο στην Πορτογαλία έχουμε σήμερα τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που σας έχουμε ανάμεσά μας" είπε ο ομογενής υπουργός, Γιάννης Πανταζόπουλος.

    Από την πλευρά των Πρωταθλητών Ευρώπης, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν τον εξέπληξε γιατί ξέρει τη νοοτροπία των Ελλήνων. Όσο για το φιλικό παιχνίδι με την Αυστραλία, είπε ότι η εθνική μας πάει "μόνο για νίκη" και ότι ο ίδιος θεωρεί τη Βραζιλία φαβορί στο Μουντιάλ. "Είμαστε συγκινημένοι που είμαστε ανάμεσά σας. Βλέπαμε στην τηλεόραση τους πανηγυρισμούς σας για τον θρίαμβο στην Πορτογαλία και μας τιμά που είμαστε μαζί σας στον ίδιο χώρο» είπε ο αρχηγός της ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διεθνείς πήραν το μήνυμα από το αεροδρόμιο και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια στον αγώνα της Πέμπτης που "είναι αγώνας γοήτρου". Ο Άγγελος Χαριστέας δήλωσε πως δεν περίμενε τέτοια υποδοχή, ενώ για τον φιλικό αγώνα της Πέμπτης παρατήρησε ότι "μπορεί η Αυστραλία να έχει το κίνητρο των τελικών του Μούντιαλ αλλά η Ελλάδα έχει το κίνητρο του κόσμου". "Ματώνει η καρδιά μας που δεν είμαστε στη Γερμανία" συμπλήρωσε ο Ότο Ρεχάγκελ και συνέχισε: "Εσείς έχετε την Αυστραλία εκεί και να την υποστηρίζετε. Την Πέμπτη όμως να υποστηρίζετε

    [33] Μπάσκετ

    Στον τελικό ο Παναθηναϊκός

    21/5/2006 9:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στον τελικό χωρίς να γευτούν ακόμη την πικρία της ήττας βρίσκονται οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αφού μετά το 2-0 της πρώτης φάσης, απόψε έκαναν το 3-0 απέναντι στον Άρη και περιμένουν πλέον τον Ολυμπιακό ή το Μαρούσι. Το τελικό 79-72 δεν αεπικονίζει την διαφορά των δύο ομάδων αλλά την χαλάρωση του Παναθηναϊκού στα δύο τελευταία δεκάλεπτα. Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν από νωρίς να βομβαρδίζουν τα αντίπαλα καλάθια και έδειξαν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στους δύο προηγούμενους αγώνες απέναντι στον Άρη. Έτσι στο ημίχρονο προηγούνταν ήδη με 41-28, έχοντας σε μεγάλη ημέρα τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Καστοριανός φόργουορντ έκανε ένα διάλειμμα και παρά τις προσπάθειες του Χατζηβρέττα και των υπολοίπων παικτών του Παναθηναϊκού, ο Άρης βρήκε την ευκαιρία να πλησιάσει και να ελπίζει σε έναν ακόμη αγώνα αυτή τη φορά στην Θεσσαλονίκη. Όμως ο Διαμαντίδης ανέλαβε ξανά δράση και διατήρησε τον έλεγχο του αγώνας στην κατοχή του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα η τρίτη νίκη και η συμμετοχή στον τελικό, να έρθουν φυσιολογικά.

    Δεκάλεπτα: 20-15, 41-28, 54-51, 79-72.

    [34] Μπάσκετ

    2-1 ο Ολυμπιακός

    21/5/2006 7:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του "εισιτηρίου" που οδηγεί στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών, βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" στον τρίτο ημιτελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, επικράτησαν 81-62 του Αμαρουσίου και πλέον χρειάζονται μια νίκη για να φτάσουν τις τρεις και να προκριθούν στον τελικό. Ο τέταρτος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαΐου στο κλειστό του Αγίου Θωμά, ενώ αν χρειαστεί και πέμπτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου και πάλι στο ΣΕΦ.

    Στον αποψινό αγώνα η διαφορά των δύο ομάδων ήταν εμφανής και σε κανένα σημείο του δεν τέθηκε θέμα απειλής για τους γηπεδούχους. Το ξεκίνημα όπως ήταν φυσικό κράτησε τους φιλοξενούμενους κοντά στους "ερυθρόλευκους", όμως ο Ολυμπιακός ήταν σε θέση να βρίσκει λύσεις από περισσότερους παίκτες του και έτσι η διαφορά αυξήθηκε όσο περνούσαν τα λεπτά. Με μεγαλύτερο πλουραλισμό στις δύο τελευταίες περιόδους, οι γηπεδούχοι δεν είχαν πρόβλημα να φτάσουν στην κατάκτηση του ροζ φύλλου. Ο Χατζής σημείωσε 17 πόντους (από τους 19 που είχε συνολικά στο ματς), ο Βασιλόπουλος έδωσε σημαντικούς πόντους έξω από τα 6.25μ. και σε συνδυασμό με την πολύ καλή παρουσία του Σχορτσιανίτη κάτω από τα δύο καλάθια, ο Ολυμπιακός ανέβασε σιγά-σιγά τη διαφορά η οποία έφτασε τους +13 (50-33), τους +17 (56-39), με σερί 9-1 τους +20 (72-52), ενώ λίγο πριν το τέλος έφτασε τους +21 (81-58) με τρίποντη "βόμβα" του Βασιλόπουλου.

    Τα δεκάλεπτα: 24-18, 37-30, 56-41, 81-62

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Έντνι 10, Παπαμακάριος 18 (4), Ζίζιτς 5, Κόλιεβιτς, Χατζής 19 (3), Σεϊμπούτις, Πρίντεζης 4, Μπάρλος 3 (1), Βασιλόπουλος 14 (4), Αγαδάκος, Σχορτσιανίτης 8. ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 6, Νικολαϊδης 3 (1), Μπουντούρης, Κυρίτσης 15, Σέκουλιτς 8, Χόμαν 4, Στεφανίδης 3 (1), Κολόκας 14 (2), Γιαννουλάκος 2, Νοέας 4, Καράγκουτης 3 (1).

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ήττα στο φινάλε

    21/5/2006 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ήττα έκλεισε την χρονιά η Μπαρτσελόνα, καθώς στον τελευταίο αγώνα για την 38η και τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, έχασε με 3-1 στο Μπιλμπάο από την Αθλέτικ. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης, που αγωνίστηκε με πολλές απουσίες, προηγήθηκε στο 36ο λεπτό με τον Σαμουέλ Ετό, αλλά η Αθλέτικ πήρε τη νίκη με τα γκολ των Ιραόλα (57'), Φελίπε (80') και Ολεγιέρ (αυτ. 82').

    Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1 Μπαρτσελόνα 38 82-ΤΣ. Λ. Όμιλοι 2 Ρεάλ Μαδρίτης 38 70-ΤΣ. Λ. Όμιλοι ------------------------- 3 Βαλένθια 38 69-ΤΣ. Λ. Προκρ. 4 Oσασούνα 38 68-ΤΣ. Λ. Προκρ. ------------------------- 5 Σεβίλη 38 68-UEFA 6 Θέλτα 38 64-UEFA ------------------------- 7 Βιγιαρεάλ 38 57 8 Λα Κορούνια 38 55 9 Χετάφε 38 54 10 Aτλέτικο Μαδρίτης 38 52 11 Σαραγόσα 38 46 12 Aθλέτικ Μπιλμπάο 38 45 13 Μαγιόρκα 38 43 14 Μπέτις 38 42 15 Eσπανιόλ 38 41 16 Σοσιεδάδ 38 40 17 Σανταντέρ 38 40 ------------------------- 18 Aλαβές 38 39-Υποβιβασμός 19 Καντίθ 38 36-Υποβιβασμός 20 Mάλαγα 38 24-Υποβιβασμός

    [36] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην ΤΣΣΚΑ το κύπελλο Ρωσίας

    20/5/2006 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατάκτησε το Κύπελλο Ρωσίας, μετά την εντυπωσιακή (ως προς το εύρος) νίκη της στον τελικό της διοργάνωσης επί της "συμπολίτισσας" Σπαρτάκ με 3-0. Το σκορ άνοιξε ο Τζο στο 43ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Στην επανάληψη η Σπαρτάκ προσπάθησε σκληρά για να ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα αλλά χωρίς επιτυχία, ενώ μετά την αποβολή του μέσου Σάντος Μότζαρτ, τα πράγματα έγιναν πολύ εύκολα για την ΤΣΣΚΑ. Τελικά, η νικήτρια κατόρθωσε να διευρύνει τη διαφορά σκοράροντας ακόμη δύο τέρματα, με τον Βάγκνερ στο 89΄ και πάλι τον Τζο, στο 90΄.

    [37] Υγεία

    Σύμφωνα με την ΠΟΥ

    Επιδημία χολέρας στην Αγκόλα

    20/5/2006 2:34:00 μμ

    Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται η επιδημία χολέρας, η οποία ξέσπασε στην Αγκόλα από τα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μόνο την Πέμπτη σημειώθηκαν 546 νέα κρούσματα και 31 θανάτους, δηλ. κατά μέσον όρο 600 νέα κρούσματα ημερησίως. Η επιδημία, η οποία έχει κοστίσει τουλάχιστον 1.300 ζωές, πλήττει κατά κύριο λόγο τον πληθυσμό στην πρωτεύουσα Λουάντα, πρόσθεσε η ΠΟΥ. Η ασθένεια, που μεταδίδεται μέσω του νερού έχει εντοπιστεί σε 11 από τις 18 επαρχίες της χώρας, που μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, έχει ιδιαίτερα ανεπαρκείς υποδομές όσον αφορά την υδροδότηση και την υγιεινή.

    "Είναι ένα τεράστιο ξέσπασμα", δήλωσε η Κλαιρ-Λιζ Σενιά, παγκόσμια συντονίστρια της ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της χολέρας. "Αλλά σε ορισμένες επαρχίες, στη Λουάντα για παράδειγμα, αισθανόμαστε ότι το πρώτο αποκορύφωμα πέρασε, σημειώνεται μια μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων".

    Η Ελβετή ειδικός εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκαν οι βροχοπτώσεις, που συμβάλλουν στην εξάπλωση της ασθένειας. "Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρξει νέο ξέσπασμα", πρόσθεσε.

    Την Τετάρτη, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφερε ότι οι αρχές της Αγκόλας -της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγού πετρελαίου της υποσαχάρειας Αφρικής- αντέδρασαν με βραδύτητα στην επιδημία και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα ώστε να σωθούν οι ζωές των πολιτών. Ακόμη, η MSF εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια στην χώρα είναι πιθανώς διπλάσιος ή τριπλάσιος από τον επισήμως ανακοινωθέντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 May 2006 - 20:51:15 UTC