Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [02] Πρώτα ο πολίτης
  • [03] Ανέβασε τους τόνους
  • [04] Προβάδισμα της ΝΔ
  • [05] Εγκαινιάστηκε το φράγμα στον Ενιππέα
  • [06] Χωρίς πίεση χρόνου
  • [07] Περιοδεία στο Αιγαίο
  • [08] Θάνατος από λάθος διάγνωση
  • [09] Ημέρα μνήμης
  • [10] Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο
  • [11] Νέος Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • [12] ΙΧ "στόχος" αγνώστων
  • [13] Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [14] Νέοι θάνατοι από τον Η5Ν1 στην Ινδονησία
  • [15] Στην εντατική ο Ετζεβίτ
  • [16] Δυνάμεις της Χαμάς εναντίον αστυνομίας
  • [17] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλάβανου
  • [18] Βοήθημα για τους τρίτεκνους
  • [19] Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτών
  • [20] Νέος ΓΓΑ ο Σταύρος Δουβής
  • [21] Μπάκε:"Στόχος το πρωτάθλημα"
  • [22] Μπιτς Βόλεϊ: Μία νίκη και μία ήττα
  • [23] Δε μπορεί χωρίς... Κάπελο η Γιουβέντους
  • [24] Στον Άγιαξ ο Τεν Κάτε
  • [25] Παραμένει "κανονιέρης" ο Ανρί

    [01] Πολιτική

    Για τις απαγωγές των Πακιστανών

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    19/5/2006 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2006 6:14:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ανέβηκαν το πρωί οι τόνοι στη βουλή, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του Συνασπισμού για την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας υποστήριξε ότι σύμφωνα με στοιχεία, 176 Πακιστανοί απήχθησαν από συμπατριώτες τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κατηγόρησε την κυβέρνηση "για ρατσιστική αντίληψη και για προσπάθεια κάλυψης του διεθνούς παρακράτους".

    Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    "Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι οι υπηρεσίες της ΕΥΠ δεν έκαναν τίποτα έκνομο. Ήταν αμέτοχες στο αδίκημα της απαγωγής και παρακράτησης των Πακιστανών", τόνισε στην πρωτολογία του ο κ Πολύδωρας, ενώ παρέπεμψε στις τοποθετήσεις τόσο του κ Βουλγαράκη όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

    Ο κ Πολύδωρας, έκανε λόγο "για σπορ απαγωγών και αρπαγών ανάμεσα στην Πακιστανική κοινότητα", ενώ ανέφερε 15 τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έγιναν από το 2003 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία είναι στη διάθεση όλων.

    "Η κυβέρνηση δείχνει με την στάση της ότι όχι μόνο καλύπτει αλλά συμμετείχε σε αυτή την υπόθεση", απάντησε ο κ Αλαβάνος, εκτιμώντας πως το ζήτημα δεν αποτελεί διαφορά εκτιμήσεων ανάμεσα στον ΣΥΝ και στην κυβέρνηση, αλλά πλήρης ρήξη σε ένα κορυφαίο θέμα της δημοκρατίας.

    "Υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και δικαιοσύνη. Το δικαστικό πόρισμα έχει διαφορετική άποψη από την εκδοχή της κυβέρνησης την οποία δεν πιστεύουν ούτε οι φανατικοί οπαδοί σας" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προτρέποντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπογράψουν ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, ενώ ζήτησε να απαντήσει ο υπουργός αν το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην ελληνική και την βρετανική κυβέρνηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ώστε να αποσιωπηθεί.

    "Δεν αντιδικούμε με την δικαιοσύνη την οποία εμπιστευόμαστε. Το δικαστικό πόρισμα μιλά για τέλεση αδικήματος, αλλά απαλλάσσει τους έξι εγκαλούμενους υπαλλήλους της ΕΥΠ, τους φερόμενους ως αυτουργούς", ανταπάντησε ο κ. Πολύδωρας, ενώ στην πρόταση του κ Αλαβάνου για Εξεταστική Επιτροπή, σημείωσε ότι «εφόσον υπάρχει δικαστική έρευνα σε εξέλιξη, δεν την προκαταλαμβάνουμε με την υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής».

    "Το να πετάμε λάσπη κατά στελεχών της ΕΥΠ και της λαοπρόβλητης κυβέρνησης, δεν προάγει το πολιτικό ήθος", υπογράμμισε ο κ Πολύδωρας, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Αλαβάνου, που έκανε λόγο "για παραμύθια και ρατσιστική αντίληψη".

    Τέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας στην ερώτηση του κ Αλαβάνου αν υπήρξε συνεργασία ελληνικής και βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα των Πακιστανών, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Δεν γνωρίζω. Και αν εγνώριζα όμως δεν θα σας έλεγα. Τα υπόλοιπα είναι στην κριτική πολιτική σας ικανότητα".

    Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε στη Βουλή την άποψη της κυβέρνησης για το θέμα των καταγγελλόμενων απαγωγών Πακιστανών και ότι η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας,.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Αντώναρος, σέβεται την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και αναμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης που ελπίζει να γίνει σύντομα.

    Φυγομαχεί ο Πρωθυπουργός

    Για φυγομαχία κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή τη μη παρουσία του κ. Κ. Καραμανλή στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Αθανασάκης χαρακτήρισε μη πειστικές και απαράδεκτες τις απαντήσεις του κ. πολύδωρα και πρόσθεσε ότι η προσπάθειά του να επιρρίψει την ευθύνη σε διαμάχες μεταξύ Πακιστανών δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

    Χαρακτήρισε επίσης την προσέγγιση του ρατσιστική, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση για συζήτηση.

    Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση ότι επικαλείται τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και επανερχόμενος στον Υπουργό Πολιτισμού επανέλαβε ότι πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γ. Βουλγαράκης είπε ψέματα και ότι δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του αποδίδοντας συνολικά την ευθύνη στον πρωθυπουργό.

    Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΝ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ.Αθανασάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ εξετάζει θετικά την πρόταση σε συνδυασμό με τον κατάλληλο χρόνο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής ακολουθεί τακτική "είπα-ξείπα",αφού στο παρελθόν έλεγε ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε πρόταση για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

    [02] Πολιτική

    Ομιλία Καραμανλή για Αυτοδιοίκηση

    Πρώτα ο πολίτης

    19/5/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2006 11:06:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Τον στόχο της Κυβέρνησης για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και την αναβάθμιση της ουσίας της Δημοκρατίας, μέσα από όλους τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα: "Αυτοδιοίκηση: Φορέας Δημοκρατίας και Μοχλός Κοινωνικών Αλλαγών και Ανάπτυξης", οι εργασίες του οποίου άρχισαν το πρωί στους Δελφούς. Ο κ. Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Υπογράμμισε παράλληλα πως η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να καταστεί βασικός θεσμός στο πλευρό του πολίτη και τόνισε ότι πεμπτουσία της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ο άνθρωπος και οι σύγχρονες ανάγκες του.

    Ανοικτή στο διάλογο η Κυβέρνηση

    Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο και ειδικότερα στοχεύει σε τομές αποκέντρωσης και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση των πόρων της Αυτοδιοίκησης και στη θεσμική θωράκισή της, προκειμένου να αντεπεξέρχεται στις σύγχρονες ανάγκες της.

    Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι ρυθμίστηκαν χρέη, επιστρέφονται οι οφειλές του κράτους που είχαν παρακρατηθεί ενώ όπως υπογράμμισε οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις απέκτησαν διπλάσιους πόρους από το 2004.

    Για τις συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θέμα που απασχολεί και τις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να ακυρώσει την υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να ενισχύει οικονομικά όλους τους βαθμούς της Αυτοδιοίκησης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που δίδεται στη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια και στην αποκέντρωση με τον Δ ΚΠΣ, αφού είναι ουσιαστικά στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκφραστής της Δημοκρατίας και όχι απλώς φορέας, και πρόσθεσε ότι, ευτυχώς, τα πράγματα άλλαξαν και αλλάζουν συνεχώς.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο σχέδιο Καποδίστρια και επεσήμανε ότι θα έπρεπε να είναι τολμηρότερο μειώνοντας και άλλο τους δήμους της χώρας, προκειμένου να είναι ισχυρότεροι, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα θέματα

    Ο πρώην υπουργός, Γεράσιμος Αρσένης, χαρακτήρισε επίκαιρο το Συνέδριο λόγω των επικείμενων εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά και το διάλογο που έχει ξεκινήσει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κατά τον κ. Αρσένη, σ έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς η διακυβέρνηση, δηλαδή η κεντρική διοίκηση, η δικαιοσύνη, η κοινωνία, όλοι οι θεσμοί προχωρούν στη χώρα μας με βραδύτητα.

    Τη σύσταση ειδικής γραμματείας δίπλα στον Πρωθυπουργό και υπό τη σκέπη του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και λύσεων που αφορούν την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της περιφέρειας πρότεινε στα πρότυπα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος.

    Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    "Οδηγός, οι ανάγκες της πλουτοκρατίας"

    Το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδος σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνέδριο για την τοπική αυτοδιοίκησης τονίζει οτι:

    "Οδηγό για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν οι σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας. Για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η αλλαγή των συσχετισμών και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικά σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ".

    [03] Πολιτική

    Ανέβασε τους τόνους

    19/5/2006 10:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε την Παρασκευή από τη Νάξο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για "δύο χρόνια διάψευσης", και για πολιτική που αφαιρεί από τους πολλούς και δίνει στους λίγους. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Γκιούλ Καραχασάν, κατηγόρησε την ΝΔ για συντηρητική πολιτική, σε αντίθεση, όπως είπε, με το ΠΑΣΟΚ, που προστατεύει τον Έλληνα πολίτη, είτε είναι χριστιανός είτε μουσουλμάνος. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, και στις 18.00 την Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τη διοίκηση, τους εργαζομένους και αγρότες της Ένωσης.

    "Εγκληματική πολιτική"

    Για εγκληματική πολιτική της ΝΔ και όλων των συντηρητικών κυβερνήσεων της Δεξιάς που συνδέουν μια υποψηφιότητα με την Τουρκία και αναγκάζουν τη μειονότητα να ψάχνει αλλού για στέγη και προστασία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το θόρυβο γύρω από την υποψηφιότητα της Καραχασάν.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, πολιτική που έχει οδηγήσει στο να ζητάει καθημερινά όλο και περισσότερα από την Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως στην περίπτωση του γερμανικού ερευνητικού πλοίου, όπου η Άγκυρα απαιτούσε να δοθεί και δική της άδεια για τις επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο.

    Αναφερόμενος στην επιλογή του για την Υπερνομαρχία Καβάλας Δράμας - Ξάνθης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η υποψηφιότητα της κ. Καραχασάν συμβολίζει την ισονομία, την ισότητα, τη συμβίωση των λαών, την ενότητα της χώρας και τη δημοκρατία, ανεξάρτητα από ιδεολογία και θρήσκευμα.

    Για την πολιτική της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έφτασαν δύο χρόνια για να καταλάβει ο λαός ότι η κυβέρνηση προωθεί μια κρυφή ατζέντα, υπονομεύοντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων, την πραγματική ανάπτυξη και αφαιρώντας από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους.

    Δεν θα ανεχθούμε άλλο την καταπάτηση των κατακτήσεων των εργαζομένων και την εγκατάλειψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας", είπε, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει τέλος στην ανοικοδόμηση του κομματικού κράτους, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την αυθαιρεσία της αγοράς.

    Αποτιμώντας την εισοδηματική πολιτική της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φοροαπαλλαγές για τα κέρδη των πλουσίων και ψίχουλα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους..

    Κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών καθώς και στην υπόθεση των Πακιστανών, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει "όχι" στη συγκάλυψη και στη συνενοχή σε ζητήματα που αγγίζουν την ασφάλεια της χώρας και τα ατομικά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Η νομιμότητα καταπατήθηκε, είπε ο κ. Παπανδρέου, οι θεσμοί περιπαίχτηκαν, οι ανομίες συγκαλύφθηκαν και αυτή είναι η συνενοχή του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του.

    Σχολιάζοντας τις αποπομπές των κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για 37 περιπτώσεις καρατόμησης στελεχών της ΝΔ μέσα σε δύο χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις Ρεγκούζα, Παλαιοκρασσά και Κωστόπουλου.

    Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της ΝΔ γίνεται επικίνδυνη και απειλητική για την οικονομική και κοινωνική ζωή στα νησιά.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι χρησιμοποιώντας τη συνταγματική αναθεώρηση με επικοινωνιακό τρόπο, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα έκτρωμα, αφού όπως απέδειξε, δεν σέβεται τους βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς.

    [04] Πολιτική

    Προβάδισμα της ΝΔ

    19/5/2006 10:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελαφρά διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, και δυσαρεστημένους τους περισσότερους πολίτες και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εμφανίζει πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ ANALYSIS που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ημερησία του Σαββάτου".

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 33,6% έναντι 32,6% το ΠΑΣΟΚ, ενώ, τον περασμένο Μάρτιο η διαφορά τους ήταν 0,2%. Το ΚΚΕ με 6,6% εμφανίζεται ελαφρά ενισχυμένο, ο ΣΥΝ συγκεντρώνει 3% (0,7% λιγότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο ΛΑΟΣ 4,5%.

    Στην παράσταση νίκης, προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 56% έναντι 23,8% του ΠΑΣΟΚ

    Μόνο το 28,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την Κυβέρνηση και το 17,8% από την Αντιπολίτευση. Ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι είναι το 14,6% και το 18% αντίστοιχα. Δυσαρεστημένοι από την Κυβέρνηση δηλώνει το 56,1% και από την Αντιπολίτευση το 62,3%.

    Ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το 38,6% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο μια κυβέρνηση της ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ το 27% Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Το 32,3% απαντά κανέναν από τους δύο.

    Όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών, έξι στους 10 απάντησαν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης από την Κυβέρνηση, και τρεις στους δέκα απάντησαν αρνητικά.

    Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν ή θα βελτιωθούν, και μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον.

    [05] Πολιτική

    Εγκαινιάστηκε το φράγμα στον Ενιππέα

    19/5/2006 6:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Το νομό Λάρισας επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών και συζήτησε πολλά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Μπασιάκος εγκαινίασε το φράγμα στον ποταμό Ενιπέα, το οποίο θα ωφελήσει 3.000 αγρότες, και στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Νομού. Ο υπουργός συνοδεύεται από τους βουλευτές Χρ. Ζώη, Μ. Χαρακόπουλο, Γ. Γαρουφαλιά, Κ. Αγοραστό και τον νομάρχη Ν. Κατσαρό.

    Φορείς και αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον υπουργό, ο οποίος εγκαινίασε ένα έργο πνοής για την περιοχή, το φράγμα του ποταμού Ενιππέα στη θέση Πυργάκι.

    Το φράγμα θα αποθηκεύει 200.000 κ.μ. νερού και θα καλύπτονται οι ανάγκες 25.000 στρεμμάτων.

    Ο κ. Μπασιάκος επισκέφθηκε τη Νομαρχία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, όπου και συζήτησε με εκπροσώπους των αγροτών όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Αθ. Κοκκινούλης, ζήτησε να ενισχυθούν από τους μηχανισμούς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσοι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν τα προϊόντα τους.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    [06] Πολιτική

    Όχι στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα για το Κόσοβο

    Χωρίς πίεση χρόνου

    19/5/2006 5:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα δεν θα φέρουν την επιθυμητή λύση στο θέμα του Κοσόβου τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από το Στρασβούργο, όπου συμμετέχει στην υπουργική διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κύρια Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Ο.Η.Ε. Μάρτι Αχτισάρι στον οποίο -όπως είπε- έκανε σαφές ότι η Ελλάδα ως Βαλκανική χώρα μπορεί να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη διευθέτηση του ζητήματος.

    Μετά το τέλος της Συνόδου, η Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενη στη χθεσινή της συνάντηση με τον κ. Αχτισάαρι υποστήριξε ότι "οι διαπιστώσεις δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε σε μία απόφαση".

    Παράλληλα δήλωσε πως η ελληνική πολιτική επικεντρώνεται στην αποτελεσματική προστασία των μειονοτήτων ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα περισσότερο χρόνο προκειμένου να υπάρξει μια λύση που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, η Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους της,της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας Μπόρις Τάρασιουκ, της Σερβίας-Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς,της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μλαντεν Ίβανετς και της Νορβηγίας Γιόνας Στόρ.

    Συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέηβις,τον νέο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τόμας Χάμμαρμπεργκ και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    [07] Πολιτική

    Σε νάξο και Σαντορίνη ο Γ. Παπανδρέου

    Περιοδεία στο Αιγαίο

    19/5/2006 3:24:00 μμ

    Στη Νάξο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος απόψε στις επτά και μισή θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο. Αύριο στις 12 το μεσημέρι , κ. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, και στις έξι το απόγευμα την Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τη διοίκηση, τους εργαζομένους και αγρότες της Ένωσης.

    [08] Κοινωνία

    Καταγγελλία από τους γονείς 18χρονης

    Θάνατος από λάθος διάγνωση

    19/5/2006 2:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2006 11:04:39 μμ)

    Πηγή: NET-NET 105,8

    Μία 18χρονη κοπέλα πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο νοσοκομείο της Καβάλας από επιπλοκές λόγω σκωληκοειδίτιδας και οι συγγενείς της καταγγέλλουν για διαδοχικά λάθη και ανευθυνότητα τους γιατρούς του νοσοκομείου Δράμας, όπου αρχικά είχε μεταφερθεί η άτυχη κοπέλα με ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα. Στη Δράμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες οι γιατροί δυο φορές διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση και έστειλαν τη 18χρονη σπίτι της. Χρειάστηκε η διάγνωση ιδιώτη γιατρού, αλλά -όπως αποδείχθηκε- ήταν ήδη αργά.

    Η 18χρονη Βασιλική Γεωργίου, παραπονιόταν στους γονείς της από την περασμένη Πέμπτη ότι την πονούσε η κοιλιά της. Την Κυριακή οι πόνοι έγιναν αφόρητοι και πήγε στο νοσοκομείο της Δράμας.

    Οι γιατροί του νοσοκομείου ωστόσο, στην αρχική τους διάγνωση έκαναν λόγο για τροφική δηλητηρίαση και έστειλαν την κοπέλα σπίτι της.

    Ο πόνος όμως επέμενε και η κοπέλα πήγε και πάλι στο νοσοκομείο χθες το πρωί. Όμως, όπως καταγγέλλει ο πατέρας της Χρήστος Γεωργίου, και πάλι της είπαν ότι πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση και την έστειλαν στο σπίτι της.

    Το απόγευμα φώναξαν ιδιώτη γιατρό, ο οποίος είπε ότι κατεπειγόντως πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, λόγω περιτονίτιδας.

    Αμέσως μπήκε στο χειρουργείο και 2 1/2 ώρες μετά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας καθώς η μονάδα εντατικής θεραπείας στη Δράμα προσωρινά δε λειτουργεί.

    Στο νοσοκομείο της Καβάλας το κορίτσι έπαθε 3 ανακοπές και κατέληξε στις 5.45 το πρωί.

    Η οικογένεια της περιμένει το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας για να αποδειχθεί εάν υπήρξε λάθος ιατρική εκτίμηση.

    Ο διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Δράμας, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου της.

    Τα αποτελέσματα της ΕΔΕ θα ανακοινωθούν σε περίπου 10 ημέρες.

    Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να ενισχυθεί με επικουρικό γιατρό το νοσοκομείο της Δράμας ώστε να λειτουργήσει η εντατική του μονάδα .

    [09] Κοινωνία

    Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

    Ημέρα μνήμης

    19/5/2006 5:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ασμάτων και ποντιακά τραγούδια, τιμήθηκε και φέτος η ημέρα εθνικής μνήμης γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων, κάλεσαν για μία ακόμη φορά την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ενώ κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης στο Τουρκικό Προξενείο, προκειμένου να θυροκολλήσουν σχετικό ψήφισμα, σημειώθηκαν επεισόδια με τους αστυνομικούς. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 11 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρότειναν την καθιέρωση της τήρησης ενός λεπτού σιγής στη Βουλή. Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα θα τιμηθεί από τα ποντιακά σωματεία την Κυριακή στη Μητρόπολη με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη και επίδοση ψηφίσματος στην Τουρκική Πρεσβεία.

    Ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό η σημερινή καθώς στις 19 Μαΐου 1919 η αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, σηματοδοτεί την επισφράγιση και κορύφωση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που είχε αρχίσει χρόνια πριν.

    Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, όπως και η γενοκτονία στην υπόλοιπη Μικρά Ασία, ήταν αποτέλεσμα των σχεδίων του νεοτουρκισμού και του κεμαλισμού, για τη μετατροπή του πολυεθνικού οθωμανικού χώρου σε εθνικό τουρκικό.

    Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το 1911, όταν οι Νεότουρκοι αποφάσισαν σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη τουρκικών εθνοτήτων.

    Με την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζουν οι πρώτοι διωγμοί κατά του ποντιακού στοιχείου. Το 1916 γίνονται μεγάλες εκκαθαρίσεις των Ποντίων στις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας, στις οποίες δεν έγινε ποτέ ελληνοτουρκικός πόλεμος.

    Μέχρι το 1923 εξοντώθηκαν περίπου 353.000 άτομα, ο μισός ποντιακός πληθυσμός.

    Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Βουλή το 1994 με νόμο, που καθιερώνει τη 19η Μαίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας.

    Μηνύματα για τη γενοκτονία εξέδωσαν ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [10] Κοινωνία

    Για ιδιωτικά Πανεπιστήμια και άσυλο

    Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο

    19/5/2006 4:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν φοιτητές το πρωί στα Προπύλαια. Οι διαδηλωτές που αντιδρούν στη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων και στην τροποποίηση της άρσης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας όπου προχώρησαν σε συμβολική περικύκλωση και άφησαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι φοιτητές προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη, στο οποίο θα συμμετάσχουν και Πανεπιστημιακοί καθηγητές. Πανεκπαιδευτική πορεία με τα ίδια αιτήματα πραγματοποίησαν το μεσημέρι φοιτητές, και στη Θεσσαλονίκη.

    [11] Κοινωνία

    Oρίστηκε ο Δημοσθένης Μαμμωνάς

    Νέος Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

    19/5/2006 1:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ορίστηκε ο Δημοσθένης Μαμμωνάς, δικηγόρος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας τις αναφορές που έκανε στην υπόθεση του Χρηματιστήριο, ο πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Κωστόπουλος, υπογράμμισε ότι εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσα συνέβησαν την επίμαχη περίοδο του 2000. Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση τα στοιχεία που έχει τα παραπέμπει στη δικαιοσύνη, αντίθετα με ότι συνέβαινε, όπως είπε, στο παρελθόν.

    [12] Κοινωνία

    ΙΧ "στόχος" αγνώστων

    19/5/2006 1:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Φθορές σε 14 σταθμευμένα αυτοκίνητα προξένησαν άγνωστοι νεαροί που επέβαιναν σε μοτοποδήλατα στις 8:30 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τσόχα και Παναθηναϊκού. Μετά από καταδίωξη αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 11 άτομα που εξετάζονται στην Ασφάλεια για να διαπιστωθεί αν συμμετείχαν στους βανδαλισμούς.

    [13] Κόσμος

    Οκτώ Ταλιμπάν και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν

    Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    19/5/2006 12:57:00 μμ

    Οκτώ αντάρτες Ταλιμπάν και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν το πρωί στη νοτιοανατολική επαρχία Γκάζνι σε ανταλλαγή πυρών, ύστερα από μια ημέρα βιαιοτήτων με τουλάχιστον 100 νεκρούς σε διάφορες συγκρούσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι ένας αντάρτης συνελήφθη και εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση. Σήμερα, Παρασκευή, κατά παράδοση ημέρα ανάπαυσης για τους Αφγανούς, η αστυνομία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της για τον εντοπισμό ανταρτών στο νότιο τμήμα της χώρας. Σχεδόν 100 αντάρτες Ταλιμπάν έχουν σκοτωθούν συνολικά τις τελευταίες 28 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό των αφγανικών αρχών και του συνασπισμού, στις επαρχίες Χελμάντ, Γκάζνι και Κανταχάρ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές συγκρούσεις

    [14] Κόσμος

    Δύο αγόρια, 10 και 12 χρονών

    Νέοι θάνατοι από τον Η5Ν1 στην Ινδονησία

    19/5/2006 12:44:00 μμ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα ότι στη γρίπη των πτηνών οφείλεται ο πρόσφατος θάνατος δυο αγοριών στην Ινδονησία, όπου ο αριθμός των θυμάτων της νόσου έφθασε τους 32, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας. Το ένα από τα δυο παιδιά, ένας δεκάχρονος από τη Σουμάτρα, είναι το πέμπτο θύμα της νόσου στην ίδια οικογένεια. Το δεύτερο αγόρι, ηλικίας 12 ετών, διέμενε στο προάστιο Μπεκάζι της Τζακάρτας και σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, μολύνθηκε από πουλερικά που εκτρέφει η οικογένειά του. Στο μεταξύ, αρνητικά στον ιό Η5Ν1 είναι τα δείγματα από χοίρους που προέρχονται από χωριό της Σουμάτρας, ανακοίνωσε ο Σιαμσούλ Μπάχρι, διευθυντής της υπηρεσίας Υγείας των Ζώων του υπουργείου Γεωργίας. Από τις πρώτες αναλύσεις, την Πέμπτη, είχε προκύψει πως οι χοίροι είχαν προσβληθεί από τη νόσο, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη ανησυχία για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    [15] Κόσμος

    Σε κρίσιμη κατάσταση

    Στην εντατική ο Ετζεβίτ

    19/5/2006 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2006 10:52:39 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο - ΝΕΤ

    Το θέμα της δολοφονικής επίθεσης εναντίον των δικαστών από ακραίο ισλαμιστή, που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του κοσμικού κράτους και κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, συνεχίζει να συνταράσσει τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία στη γείτονα. Μάλιστα, ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κάλεσε τον κόσμο σε νέα συλλαλητήρια για να υπερασπιστούν τη πολιτική παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ. Στο μεταξύ, σε καταστολή νοσηλεύεται ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος εισήχθη επειγόντως σε νοσοκομείο της Άγκυρας εγκεφαλική αιμορραγία, λίγο μετά την κηδεία του ανώτατου δικαστικού που έπεσε θύμα της ένοπλης επίθεσης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, υποβλήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας περίπου δύο ωρών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο Ετζεβίτ νοσηλεύεται σε καταστολή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του στρατιωτικού νοσοκομείου Gata της τουρκικής πρωτεύουσας, και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη.

    Ο 81χρονος πολιτικός ένιωσε αδιαθεσία χθες, την ώρα που επέστρεφε σπίτι του από την κηδεία του ανώτατου δικαστικού Μουσταφά Γιουσέλ, θύμα της ένοπλης επίθεσης φονταμενταλιστή στην αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την περασμένη Τετάρτη. Ο Ζεκί Σεζέρ πρόεδρος του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP), του οποίου ο Ετζεβίτ είναι επίτιμος πρόεδρος, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η επιτυχία της επέμβασης δίνει πλέον πολλές περισσότερες ελπίδες για την πορεία της υγείας του.

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ μαζί με τον συντηρητικό πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή της Τουρκίας για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Επί των ημερών του στην εξουσία σημειώθηκε η εισβολή στην Κύπρο το 1974, αλλά και η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999. Αποχώρησε από τον πρωθυπουργικό θώκο το 2002, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που έδωσαν εντολή διακυβέρνησης στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ετζεβίτ που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος, είναι γνωστός και ως ποιητής. Είναι παντρεμένος, άλλα δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαδηλώση υπέρ του κοσμικού κράτους

    [16] Μ. Ανατολή

    Ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη

    Δυνάμεις της Χαμάς εναντίον αστυνομίας

    19/5/2006 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Καταιγιστική ανταλλαγή πυρών, που σημειώθηκε μεταξύ Παλαιστινίων τα μεσάνυχτα, στο κέντρο της Γάζας, κοντά στο κεντρικό κτήριο της αστυνομίας, άφησε πίσω της τέσσερεις τραυματίες, οι δύο εξ αυτών αστυνομικοί. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, άνδρες της αστυνομίας που υποστηρίζει γη Φατάχ δέθηκαν επίθεση από τις νέες δυνάμεις ασφαλείας, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Χαμάς, οι οποίες πρόσφατα άρχισαν να αναπτύσσονται στους δρόμους της Γάζας. Οι δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με το Associated Press, τραυματίστηκαν στα πόδια, όχι όμως σοβαρά.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Χάλεντ Αμπού Χελάλ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, απέδωσε το συμβάν σε άγνωστους οπλοφόρους που άνοιξαν πυρ εναντίον και των δύο πλευρών και έκανε λόγο για προβοκάτσια, προειδοποιώντας για την ύπαρξη "υπόπτων", "οι οποίοι προσπαθούν να συδαυλίσουν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών". Παράλληλα κάλεσε αμφότερες τις δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Να σημειωθεί ότι η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους σε πρόσφατες συγκρούσεις. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις επεσήμανε το τεταμένο κλίμα και κάλεσε τον Μαχμουντ Αμπάς να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

    Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί ανώτατοι αξιωματούχοι είχαν μυστικές, ανεπίσημες επαφές με υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Οι δύο πλευρές αναζητούν κοινό έδαφος για την προετοιμασία μιας συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Αμπάς και τον Ολμέρτ, που θα αφήνει στην άκρη την υπό τη Χαμάς παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    Ανάμεσα σε όλα αυτά ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές και ευρωπαϊκές πηγές ότι ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζόχρι, συνελήφθη σήμερα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, ενώ προσπαθούσε να περάσει στην παλαιστινιακή περιοχή αυτή περισσότερα από 600.000 ευρώ, την ώρα που επιτρεπόμενο όριο είναι 2.000 δολάρια. Στο πέρασμα, το οποίο ελέγχουν μέλη της προεδρικής φρουράς του Μαχμούντ Αμπάς, έφθασαν αμέσως ένοπλοι της Χαμάς, προκαλώντας φόβους για νέες συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων παλαιστινιακών δυνάμεων, όμως δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

    [17] Οικονομία

    Η Εθνική στο επίκεντρο

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλάβανου

    19/5/2006 6:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    "Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο να μειωθεί λίγο η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά τη συνάντηση που είχε για το θέμα με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο. Ο κύριος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι τα ταμεία θα πράξουν ότι προβλέπει ο νόμος με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, ενώ ο κύριος Αλαβάνος, επεσήμανε ότι η αύξηση κεφαλαίου θα αλλοιώσει την μετοχική σύνθεση της Εθνικής σε βάρος του δημοσίου. Επίσης ζήτησε απ τον υπουργό Οικονομίας να εξασφαλιστεί η στήριξη των ταμείων.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, δήλωσε επίσης ότι με την εξαγορά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μειώνεται η θέση των ασφαλιστικών ταμείων και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας είτε να στηριχθούν τα ταμεία της Εθνικής, είτε οι αδιάθετες μετοχές να αγοραστούν από το δημόσιο.

    Τέλος, είπε ότι αποτελεί περιφρόνηση προς το κοινοβούλιο, η άρνηση του διοικητή της Εθνικής να ενημερώσει τους βουλευτές.

    Από την πλευρά του ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφόρηση πέραν αυτής που υπάρχει ως τώρα και ότι η Εθνική λειτουργεί πλέον όπως οι άλλες τράπεζες.

    Εξήγησα, πρόσθεσε ο Υπουργός, ότι η συμφωνία είναι συμβατή με τη στρατηγική της επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται.

    [18] Οικονομία

    Βοήθημα για τους τρίτεκνους

    19/5/2006 4:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από την 1η Ιουνίου θα καταβληθεί από τον ΟΓΑ το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ σε κάθε οικογένεια που έχει αποκτήσει ή θα αποκτήσει εντός του 2006 τρίτο παιδί. Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας που έχει ήδη υπογραφεί, το ποσό θα είναι αφορολόγητο και θα έχει αναδρομική ισχύ απο 1-1 του 2006.

    Με βάση την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας, δικαιούχοι του εφ άπαξ επιδόματος είναι, μητέρες :

    -που αποκτούν 3ο παιδί και -όσες αποκτούν πέραν των τριών παιδιών.

    Το βοήθημα θα λαμβάνεται με ταχυδρομική επιταγή των ΕΛΤΑ ύστερα από μία απλή αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και εφ όσον έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

    Στην περίπτωση που η μητέρα δεν βρίσκεται στη ζωή, τότε η δήλωση θα γίνεται από τον έχοντα την ευθύνη των παιδιών.

    Το ιδιαίτερα αυτό σημαντικό μέτρο, που θα ωφελήσει πάνω από 20.000 οικογένειες θα δίνεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, θα είναι αφορολόγητο και όπως υπολογίζεται η δαπάνη θα ανέλθει στα 32 εκατομμύρια ευρώ.

    [19] Οικονομία

    Υποβλήθηκαν προτάσεις 548 εκατ. ευρώ

    Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτών

    19/5/2006 12:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Επενδυτικές προτάσεις, συνολικού ύψους 548 εκατομμυρίων ευρώ έχουν κατατεθεί στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εντός του μήνα έπεται η υποβολή νέων προτάσεων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν, εκτός από τον τομέα της Παιδείας, δράσεις στέγασης φορέων του Δημοσίου, τουριστικών και περιβαλλοντικών υποδομών, αλλά και προτάσεις στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, καθώς και στον τομέα της Δικαιοσύνης.

    Καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερο κόστος

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μεταρρύθμιση που συνδέεται με τις Συμπράξεις θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας τα επόμενα χρόνια. "Αξιοποιώντας τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία και τον δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα, εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα, χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ταχύτητα στην απόδοση των έργων", ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται μια ακόμα διέξοδος στα επενδυτικά κεφάλαια των ιδιωτών και μεταφέρεται σημαντική τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο, ενώ και το Δημόσιο αποκτά ένα ακόμη εργαλείο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.

    Σκοπός της Ειδικής Γραμματεία είναι η υποστήριξη των εμπλεκόμενων φορέων μέσα από την παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας, η τεκμηρίωση με χρηματοοικονομικές μελέτες για το αν συμφέρει να γίνει ένα έργο με ΣΔΙΤ ή με τον παραδοσιακό τρόπο και η παρακολούθηση της πορείας των έργων και της επίπτωσής τους στον δημόσιο προϋπολογισμό.

    [20] Αθλητισμός

    Νέος ΓΓΑ ο Σταύρος Δουβής

    19/5/2006 3:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2006 3:58:59 μμ)

    Ο Σταύρος Δουβής είναι ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί τον Κώστα Κουκοδήμο στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για το θέμα η ΓΓΑ: "Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, καθήκοντα γενικού γραμματέα Αθλητισμού ανατίθενται στον κ. Σταύρο Δουβή του Ιωάννη". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Κουκοδήμος υπέβαλε στις 3 Μαρτίου την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, μετά από περίπου δύο χρόνια θητείας.

    Ο κ. Ορφανός δήλωσε για τον διορισμό του κ. Δουβή στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού: "Η επιλογή της κυβέρνησης είναι ο κ. Δουβής. Γνωστό πρόσωπο στον αθλητισμό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, από τη δική του αυταπόδεικτη αξία και τη διαδρομή του μέσα στο χώρο. Αισιοδοξώ ότι θα έχουμε εξαιρετική συνεργασία και θα προωθήσουμε θέματα του Αθλητισμού, τα οποία πρέπει να τρέξουν ακόμα γρηγορότερα".

    Από την πλευρά του, ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού τόνισε: "Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τιμή που μου έγινε από τον κ. υφυπουργό και την κυβέρνηση, που μου ανέθεσε αυτή τη θέση. Από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ. Υπάρχουν πολλές κινήσεις. Θέλει ψυχραιμία στην αρχή, να δούμε τι προέχει και, από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Υπάρχουν πολλοί συνεργάτες, άνθρωποι έμπειροι και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά".

    ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΟΥΒΗ

    Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της αθλητικής Ψυχολογίας.

    Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα Αθλοπαιδιών.

    Υπηρέτησε τον αθλητισμό απ΄ όλες τις θέσεις ως αθλητής, προπονητής και διαιτητής, στα αθλήματα του μπάσκετ, του βόλεϊ, του ποδοσφαίρου και του τένις.

    Διεθνής διαιτητής καλαθοσφαίρισης, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια πρωταθλήματα και πρωταθλήματα και των πέντε ηπείρων.

    Επί δέκα συνεχή έτη, αρχηγός της εθνικής ομάδας αντισφαίρισης στο Κύπελλο Ντέιβις.

    Σήμερα είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της FIBA World και FIBA Europe, καθώς και FIBA International Instructor. Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU).

    Στον ελληνικό χώρο είναι πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

    Από το 2001 προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», ως Σύμβουλος της Διοίκησης, και από το φθινόπωρο του 2003, ως Διευθυντής του Τομέα Καλαθοσφαίρισης.

    Γνωρίζει σε άριστο επίπεδο την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρουσιάστηκε επίσημα στον ΠΑΟ

    Μπάκε:"Στόχος το πρωτάθλημα"

    19/5/2006 1:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2006 2:17:18 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Μοναδικός στόχος του Παναθηναϊκού είναι το πρωτάθλημα". Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που τόνισε στις δηλώσεις του ο νέος προπονητής του ΠΑΟ, Χανς Μπάκε, που παρουσιάστηκε σήμερα από τη διοίκηση στους εκπροσώπους του Τύπου στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Ο Σουηδός τεχνικός έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του. Είπε μεταξύ άλλων πως τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του είναι πεινασμένη για τίτλους, ενώ τόνισε πως "δεν θέλω πίστωση χρόνου. Η πίστωση είναι χάσιμο χρόνου και όποιος τη ζητάει συνεχώς, υπερασπίζεται τον εαυτό του". Ο Μπάκε υποσχέθηκε πως "στις 3 Ιουλίου ο Παναθηναϊκός θα είναι μία δυνατή ομάδα". Σε ερωτήσεις που του έγιναν, είπε πως δεν θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, τόνισε πως δεν ψάχνουν μόνος στόχους από την Σκανδιναβία για τα μεταγραφικά, υπολογίζει δύο με τρεις μεταγραφές πως χρειάζονται, αν και όπως τόνισε "δεν μπορώ να βάλω όρια".

    Αναφορικά με τη μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού: "Είναι φυσιολογικό, όταν έρχεται νέος προπονητής, να έρχονται και νέοι παίκτες. Δεν θα ήταν σωστό από μέρους μου να πω πόσοι θα έρθουν και για ποια θέση. Φυσιολογικά θα είναι 2-3 μεταγραφές, αλλά δεν μπορώ να βάλω όρια. «Όσον αφορά στις θέσεις, δεν μιλώ για το σε ποιες θέσεις αναζητούμε παίκτες, γιατί θα ήταν άδικο για το υπάρχον δυναμικό. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως, όταν αρχίσει η προετοιμασία, θα έχουμε μια δυνατή ομάδα. Φυσικά, δεν κοιτάζουμε μόνο στην σκανδιναβική αγορά".

    Σε ό,τι αφορά στους στόχους του με τον Παναθηναϊκό, ο Σουηδός τόνισε: "Όλοι οι προπονητές κρίνονται από τα αποτελέσματα. Αν νικάς και δημιουργίες πολλές ευκαιρίες, αυτό είναι θεαματικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το ζητούμενο για μένα, να δημιουργείς ευκαιρίες, να πετυχαίνεις πολλά γκολ και να νικάς. Οταν φύγω από τον Παναθηναϊκό, ελπίζω να έχω προσθέσει κάποιους τίτλους πρωταθλημάτων και κάποιες επιτυχίες στην Ευρώπη, αφού ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος".

    Αναφορικά στο Κύπελλο UEFA, ο τεχνικός του "τριφυλλιού" δεν ξεκαθάρισε τους στόχους της ομάδας, ωστόσο τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτάσει οπωσδήποτε στη φάση των ομίλων. "Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τους στόχους για το UEFA, αλλά πρέπει να φτάσουμε οπωσδήποτε στη φάση των ομίλων. Είδαμε πως φέτος έφτασε στον τελικό η Σεβίλλη με τη Μίντλεσμπρο, ενώ πέρυσι η Αούστρια Βιέννης έφτασε στους "8". Είναι μια ανοικτή και ενδιαφέρουσα διοργάνωση, με πολλά δυνατά παιχνίδια και θέλουμε όση το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία και πορεία" δήλωσε ο Χανς Μπάκε, ο οποίος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα περίπτωση το "χτίσιμο" μιας ομάδας με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες: "Χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά, για να αποκτήσεις τους κορυφαίους παίκτες, κι ελάχιστες ομάδες μπορούν να το καταφέρουν. Στόχος των υπολοίπων είναι να "χτίσουν" την ομάδα τους, να βρουν ταλαντούχους παίκτες και να τους αναδείξουν. Είναι απόλαυση αυτό για έναν προπονητή. Γι΄ αυτό ο Παναθηναϊκός είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Γιατί έχει πολλά νέα παιδιά που θέλουν να βελτιωθούν και να κατακτήσουν τίτλους".

    [22] Βόλεϊ

    Μπιτς Βόλεϊ: Μία νίκη και μία ήττα

    19/5/2006 3:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με νίκη για τις Καραντάσιου/Αρβανίτη και ήττα για τις Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη ξεκίνησε το ευρωπαϊκό τουρνουά της Αλάνια. Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης επικράτησαν άνετα με 2-0 σετ (21-10, 21-6) του διδύμου της Τουρκίας Εριλντίζ/Γιαλσίν, οι οποίες μπήκαν στο κυρίως ταμπλό με wild card, ενώ οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη ηττήθηκαν 2-0 (21-18, 21-19) από τις Ουκρανές Μπαμπούρινα/Οσέικο. Στους απογευματινούς αγώνες οι Καραντάσιου/Αρβανίτη θα αντιμετωπίσουν τις Ουκρανές, ενώ το έτερο ελληνικό δίδυμο θα παίξει με τις Τουρκάλες.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δε μπορεί χωρίς... Κάπελο η Γιουβέντους

    19/5/2006 4:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να "φλερτάρει" εδώ και καιρό με τον Ιταλό τεχνικό της Γιουβέντους, Φάμπιο Καπέλο, αλλά μάλλον η βασίλισσα θα πρέπει να περιμένει μέχρι την λήξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ο τιμονιέρης της "Μεγάλης Κυρίας" θα παραμείνει στον πάγκο των "μπιανκονέρι" και την επόμενη περίοδο, όπως αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της "Γιούβε". Παράλληλα πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε και ο νέος εκπρόσωπος της ιταλικής ομάδας, που δεν είναι άλλος, από τον Κάρλο Σαντ Αλμπάνο.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στον Άγιαξ ο Τεν Κάτε

    19/5/2006 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέος προπονητής του Άγιαξ θα είναι ο Χενκ Τεν Κάτε. Ο 51χρονος προπονητής, ως τώρα βοηθός του Φρανκ Ράικαρντ στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, θα είναι ο νέος τεχνικός του "Αίαντα", όπως ανακοίνωσε και η διοίκηση της Ολλανδικής ομάδας. Ο Τεν Κάτε συμφώνησε σε όλα με την ομάδα του Αμστερνταμ και υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Τεν Κάτε θα πάρει τη θέση του Ντάνι Μπλιντ, που απολύθηκε πριν από δέκα ημέρες.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παραμένει "κανονιέρης" ο Ανρί

    19/5/2006 12:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αν και η Άρσεναλ έχασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα, κέρδισε όπως φαίνεται τον Τιερί Ανρί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Sun", ο Γάλος σούπερ σταρ των "κανονιέρηδων" αποφάσισε να μην "ακούσει της σειρήνες" της Βαρκελώνης, που αποτελεί στόχο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης και Ισοανίας Μπαρτσελόνα και να παραμείνει στην ομάδα του Λονδίνου. Σε δηλώσεις του, ο ίδιος ο διεθνής στράικερ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ελπίζω να μείνω στην Άρσεναλ για όσο καιρό μπορώ να τρέχω. Δεν μπορώ να αντέξω το ενδεχόμενο να αφήσω τους οπαδούς μας. Είναι σαν την οικογένεια μου". Όσον αφορά την προσπάθεια των Καταλανών για την απόκτηση του είπε: "Αγαπώ την Μπαρτσελόνα, είναι μια μεγάλη ομάδα, αλλά η Άρσεναλ στον τελικό έδειξε ότι έχει μεγάλη καρδιά και δεν μπορώ να την αφήσω".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 May 2006 - 20:50:52 UTC