Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων
  • [02] Επανέρχεται το Point System
  • [03] Εποικοδομητική συνάντηση
  • [04] Επιμορφωτικό Κέντρο το σπίτι Φλωράκη
  • [05] Υπουργική Σύνοδος ΟΟΣΑ
  • [06] Στο Παρίσι ο Κ. Καραμανλής
  • [07] Εισιτήριο για ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [08] "Έφυγε" ο ιδρυτής
  • [09] Στους 35 το θερμόμετρο
  • [10] Έκρηξη με γκαζάκια
  • [11] Ξεκινούν οι Πανελλαδικές
  • [12] Ιστορικό "διαζύγιο"
  • [13] Γερμανία-Κίνα για Ιράν
  • [14] Οκτώ νεκροί από πυρκαγιά
  • [15] Δεκάδες παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι
  • [16] Μακελειό στη Λουϊζιάνα
  • [17] Στο Ιράκ ο Μπλερ
  • [18] Βομβιστική επίθεση σε αγορά
  • [19] Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα
  • [20] Οφέλη για όλους
  • [21] "Στο κόκκινο" Σοφοκλέους και Ευρώπη
  • [22] Συντονισμός στην Οικονομία
  • [23] Ζητούν αναβολή της γ.σ της Εθνικής
  • [24] Ντελίριο για την Εθνική
  • [25] Ο Βασσάρας "σφυρίζει" στην Κομοτηνή
  • [26] Πέρασαν τα "Πιστόνια"
  • [27] Έκανε το 2-1 ο Παναθηναϊκός
  • [28] Προβάδισμα τίτλου δίνει η Γλυφάδα
  • [29] "Γαλατά" καλεί Ζήκο
  • [30] Αντί-Ανρί ο Φορλάν για "Μπάρτσα"
  • [31] Τουρκικές "σειρήνες" για Κάμπελ
  • [32] "Νέος Θούριος" του Ρήγα Φεραίου
  • [33] Τιμή-ρεκόρ για το "Άτακτο Εγγόνι" του Λύτρα

    [01] Πολιτική

    Όχι στενά κομματικά κριτήρια

    Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων

    22/5/2006 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 8:32:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Κατά της πόλωσης και της οξύτητας ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τάχθηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας "Οι επιλογές δεν θα γίνουν με στενά κομματικά κριτήρια", υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η ΝΔ ανακοίνωσε τα ονόματα 41 υποψηφίων Νομαρχών και 35 υποψηφίων Δημάρχων πρωτευουσών και μεγάλων πόλεων. Από τους υποψήφιους, 15 για τις Νομαρχίες και 19 για τις Δημαρχίες προτείνονται για πρώτη φορά. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε και τυπικά η υποψηφιότητά του στη Δημαρχεία της Αθήνας και ανακοίνωσε ότι το συνδυασμό του θα τον παρουσιάσει στις 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής. Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα Καραχασάν είπε ότι η ίδια πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει την τιμή που της έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Για την Υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς θα γίνει ξεχωριστή εκδήλωση για να ανακοινωθεί το όνομα.

    Στήριξη στην περιφέρεια

    "Προσεγγίζουμε τις εκλογές με γνώμονα ότι ο μεγάλος νικητής θα είναι η Αυτοδιοίκηση" είπε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι "η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει πολιτική πόλωσης και οξύτητας και ότι αυτά βολεύουν άλλους που έχουν ένδεια πολιτικού λόγου".

    Επίσης, είπε, ότι η Κυβέρνηση "στηρίζει την Αυτοδιοίκηση θεσμικά και οικονομικά", τονίζοντας, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του Δ' ΚΠΣ σε ποσοστό 80% θα κατευθυνθεί στην ελληνική περιφέρεια και αυτό "είναι επιλογή και δέσμευση".

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην αλλαγή της διοικητικής δομής μέσα από διάλογο, ενώ είναι δεδομένη η οικονομική στήριξη στην περιφέρεια. "Έγινε άριστη δουλειά και οι υποψήφιοι εγκρίθηκαν ομόφωνα", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    "Οι επιλογές έγιναν με άξονα την προσφορά των υποψηφίων στις τοπικές κοινωνίες", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Σημαντικές, χαρακτήρισε τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η υπουργός Τουρισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι υπάρχουν δύο διακριτές επιλογές για τους πολίτες, η μία του ΠΑΣΟΚ που έχει παρουσιάσει πρόταση για την αποκέντρωση και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και η άλλη της ΝΔ που προωθεί την περαιτέρω συγκέντρωση της εξουσίας. "Η ηγεσία της ΝΔ με τις ανακοινώσεις για τις βασικές υποψηφιότητες που θα στηρίξει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές επέλεξε υποψηφίους με στενά κομματικά κριτήρια", δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα αυτοδιοίκησης, αναφερόμενος στις υποψηφιότητες που θα υποστηρίξει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές για τους ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, "ως πρόσχημα, δε, για τις ρητορείες της, ότι δήθεν θα στηρίξει επιλογές με αυτοδιοικητικά κριτήρια, χρησιμοποίησε για μια ακόμα φορά τον υποψήφιο Δήμαρχο Καρδίτσας του ΚΚΕ".

    Απαντώντας στον κ. Αποστόλου, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Μαϊλης σε δήλωσή του αναφέρει: "Δεν μας εντυπωσιάζει η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, με την οποία αναποδογυρίζει τη σαφέστατη τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα για την Καρδίτσα. Όταν είσαι Ιανός, όπως η ηγεσία του ΣΥΝ, είναι επόμενο να κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια".

    [02] Πολιτική

    Αυστήρα πρόστιμα

    Επανέρχεται το Point System

    22/5/2006 5:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 9:56:24 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σε ισχύ τίθεται ξανά από το Σεπτέμβριο το Point System, με αυξημένες ποινές για τις παραβάσεις που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία. Οι παραβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια και δεν έχουν υπολογιστεί στο Point System, θα υπολογιστούν αυτόματα από το Φθινόπωρο, με αποτέλεσμα κάποιοι οδηγοί να κινδυνεύουν να χάσουν το δίπλωμά τους. Συγκεκριμένα, την τροποποίηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Point System με νέα τεχνολογικά μέσα, την καθιέρωση μαθήματος οδικής αγωγής στα σχολεία και τη δημιουργία ειδικών πάρκων που θα γίνονται δημόσια και με αδιάβλητο τρόπο οι πρακτικές εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της ΕΛΠΑ, του Συνδέσμου Εισαγωγέων & Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, του ΟΑΣΑ και της Επιτροπής Αναθεώρησης του ΚΟΚ, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Αναθεωρούνται οι βαθμοί και οι ποινές

    Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι "με το Point System αναθεωρούνται οι βαθμοί και οι ποινές, ενώ έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, ώστε με την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ να υπάρχει ένα μηχανογραφημένο σύστημα άμεσης καταγραφής των βαθμών και ενημέρωσης των πολιτών για τις παραβάσεις που έχουν διαπράξει, ούτως ώστε να επιβάλλονται χωρίς καθυστερήσεις οι προβλεπόμενες ποινές".

    Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών αναθέτει άμεσα σε επιστημονικό φορέα να ετοιμάσει ένα έντυπο που θα παρουσιάζει τον Κώδικα με πιο απλοποιημένο και κατανοητό τρόπο και θα διανεμηθεί σε όλα τα νοικοκυριά, θα κυκλοφορήσει και CD ROM και θα είναι προσβάσιμο και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

    Επίσης, ολοκληρώθηκε η σύνταξη εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα οδικής κυκλοφορίας στα σχολεία και θα αποσταλεί άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία, προκειμένου να ενταχθεί στην σχολική ύλη.

    Τέλος, ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί σε πανεπιστημιακό ίδρυμα την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους νομάρχες για τη δημιουργία των ειδικών χώρων, στους οποίους θα γίνονται οι δημόσια οι πρακτικές εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, ώστε να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο το θέμα της διαφάνειας.

    [03] Πολιτική

    Εποικοδομητική συνάντηση

    22/5/2006 3:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το ζήτημα του ασύλου και η ίδρυση μή κρατικών πανεπιστημίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός με τους πρυτάνεις, παρουσία της υπουργού Παιδείας. Η Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, τονίζοντας "ως βασικές κατευθύνσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τους ανοικτούς ορίζοντες και τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε πως το άσυλο δεν αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ποιότητα της εκπαίδευσης και επεσήμανε ότι φέτος για πρώτη φορά, δόθηκαν κονδύλια αυξημένα κατά 13,5 % σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις ζήτησαν πλήρη και ουσιαστική αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων καθώς και να περάσει η αρμοδιότητα για το άσυλο στο πρυτανικό συμβούλιο. Οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια όλης της χώρας απεργούν από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα απεργήσουν και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ. Συλλαλητήριο έχουν προαναγγείλει για την Πέμπτη, φοιτητές από σχολές της Αθήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκινούν οι Πανελλαδικές

    [04] Πολιτική

    Ένας χρόνος από το θάνατο του ηγέτη του ΚΚΕ

    Επιμορφωτικό Κέντρο το σπίτι Φλωράκη

    22/5/2006 10:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 10:47:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ένας χρόνος συμπληρώθηκε την δευτέρα από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη και το απόγευμα άνοιξε το σπίτι, όπου έζησε ο ηγέτης του κόμμουνιστικού κόμματος, για να το επισκεφθούν αντιπροσωπείες μελών και φίλων της ΚΝΕ, νέων εργατών, μαθητών και φοιτητών. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Αλέκα παπρήγα, αποκαλύπτοντας και τη σχετική πλακέτα που βρίσκεται στην είσοδο του σπιτιού, ο χώρος θα λειτουργήσει ως "Βιβλιοθήκη και Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης", και ως επιμορφωτικό κέντρο, ανοιχτό στο κοινό, σε μελετητές, Πανεπιστήμια, σωματεία και επιστημονικούς συλλόγους. Η οδός Πυθίας, όπου βρίσκεται το σπίτι μετονομάστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου σε οδό Χαρίλαου Φλωράκη.

    Τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το νέο όνομα του δρόμου έκανε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κουράσης.

    Στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα διευκρίνισε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε να δημιουργηθεί στο σπίτι ένα επιμορφωτικό κέντρο, με στόχο την επιμόρφωση στελεχών και μελών του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στον καθένα που θα ήθελε να μελετήσει το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι μέσω της μελέτης του αρχείου οι ερευνητές μπορούν να μάθουν για τις απόψεις και τις σκέψεις του ΚΚΕ για μια σειρά ιστορικών γεγονότων, καθώς "σε όλα τα άλλα κρατικά η πανεπιστημιακά αρχεία υπάρχει πολύ λίγος χώρος για το τι λέει το προσθέτοντας ότι "κατά την γνώμη μας γεμίζει κάπως ένα κενό και μιλώ για την επίσημη θέση του ΚΚΕ και ένα ιστορικό αρχείο που καλύπτεται από το ΚΚΕ το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη γι αυτό το αρχείο".

    Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, θα γίνει όταν θα ολοκληρωθεί η οργάνωση του αρχείου.

    Όσοι παραβρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα προσωπικά του αντικείμενα, τα μετάλλια και τις τιμητικές διακρίσεις του, καθώς και τα πάρα πολλά βιβλία που γεμίζουν τις προθήκες των βιβλιοθηκών που καταλαμβάνουν κάθε χώρο του σπιτιού.

    [05] Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού

    Υπουργική Σύνοδος ΟΟΣΑ

    22/5/2006 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 8:38:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ξεκινούν τη Τρίτη το πρωί οι εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι. Κεντρικό θέμα της Συνόδου, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε λίγη ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργος θα μιλήσει σε Forum του Οργανισμού. Ωστόσο, τη Τρίτη έχει προγραμματιστεί εισαγωγική παρέμβαση του κ. Καραμανλή στην ολομέλεια της υπουργικής Συνόδου, ενώ την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ανοίγοντας το πρωί της Δευτέρας τις εργασίες της Συνόδου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και την ανάγκη συντονισμού δράσης των κυβερνήσεων στην οικονομική πολιτική. "Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Πρέπει να δράσουμε άμεσα", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το απόγευμα, ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του Τιερί Μπρετόν, ενώ θα προεδρεύσει των διαβουλεύσεων με τους διεθνείς οργανισμούς εργοδοσίας και εργοδοτών. Η Ελλάδα προεδρεύει της υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ για πρώτη φορά μετά το 1976.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Παρίσι ο Κ. Καραμανλής

    [06] Πολιτική

    Για τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ

    Στο Παρίσι ο Κ. Καραμανλής

    22/5/2006 7:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 3:52:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με θέμα τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Στις 15.00, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα προεδρεύσει στις εργασίες της ετήσιας υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Κεντρικό θέμα της συνόδου, της οποίας την προεδρία έχει φέτος η Ελλάδα, είναι "Η ενίσχυση της ευημερίας παγκοσμίως". Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Η προεδρία στην εν λόγω Σύνοδο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να έχει έναν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των συζητήσεων, αλλά και να θέσει την ευρωπαϊκή ατζέντα στο προσκήνιο μιας από τις πιο σημαντικές διεθνείς συνόδους.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Καραμανλής θα κάνει παρέμβαση στις εργασίες της Ολομέλειας της Υπουργικής Συνόδου, ενώ θα προεδρεύσει σε όλες τις συνεδριάσεις της Τρίτης 23 και της Τετάρτης 24 Μαΐου.

    Το βράδυ της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους συμμετέχοντες υπουργούς, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με το Γάλλο πρωθυπουργό, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, στο Μέγαρο Ματινιόν, ενώ θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η αντζέντα της Συνόδου του ΟΟΣΑ

    Σχετικά Links:

    ΟΟΣΑ

    [07] Κοινωνία

    Οι μαθητές των εσπερινών άνοιξαν την αυλαία

    Εισιτήριο για ΑΕΙ-ΤΕΙ

    22/5/2006 9:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 9:58:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ενενήντα οκτώ χιλιάδες εκατόν σαράντα, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερησίων λυκείων, διεκδικούν φέτος μια θέση στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αρχίζουν την Τρίτη, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι θέσεις των εισακτέων για αυτήν την κατηγορία, ανέρχονται στις 67.684 και απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι βαθμολογία, πάνω από τη βάση. Από φέτος όμως, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε έξι μαθήματα, λιγότερα δηλαδή από τα προηγούμενα χρόνια. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα 1238 εξεταστικά κέντρα, μέχρι τις 8 το πρωί. Για τους αποφοίτους των Εσπερινών Λυκείων, οι εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα με το μάθημα της έκθεσης. Οι εξετάσεις για τα γενικά λύκεια θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου, ενώ για τα εσπερινά στις 5 Ιουνίου. Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα λύκεια στα τέλη Ιουνίου και αμέσως μετά οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

    Όλα έτοιμα

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν συνείδηση ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού τα πανεπιστήμια είναι χώροι διδασκαλίας και έρευνας.

    "Όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο μηχανισμός του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες οδηγίες προς τους υπευθύνους των εξεταστικών και βαθμολογικών κέντρων", τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος.

    "Εδώ και αρκετό καιρό" συνέχισε "έχουν αρχίσει οι δοκιμαστικές εκπομπές του συστήματος αποστολής των θεμάτων. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους υπευθύνους των βαθμολογικών κέντρων και οι κατευθυντήριες γραμμές , όπως επίσης έχουν δοθεί και οι κατάλληλες οδηγίες προς τις δύο κεντρικές επιτροπές εξετάσεων, των ημερησίων και των νυκτερινών ενιαίων λυκείων. Πιστεύουμε ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στη διεξαγωγή τους και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία προς το συμφέρον όλων των διαγωνιζομένων".

    Η ΕΡΤonline, για έβδομη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για εισαγωγή στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006, θα μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και, οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απ ευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    Χωρίς άγχος

    Πρεμιέρα αγωνίας λοιπόν για τους γονείς αλλά και για τους 98140 μαθητές οι οποίοι μπαίνουν στον στίβο των Πανελληνίων εξετάσεων.

    Αντίδοτο στο άγχος και στην πίεση των εξετάσεων, είναι η φροντίδα των γονιών, και η καλή διατροφή συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες.

    Οι γονείς των μαθητών, οφείλουν περισσότερο από συνήθως να συμπαραστέκονται στα παιδιά τους, να μην τα αγχώνουν ούτε να τους ασκούν ψυχολογική πίεση για τις εξετάσεις.

    Μια βόλτα, λίγη απαλή μουσική, αρκετός ύπνος και κάποιο σπορ βοηθούν στην αποφόρτιση των μαθητών και βελτιώνουν τη διάθεση αλλά και τις επιδόσεις τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκινούν οι Πανελλαδικές

    [08] Κοινωνία

    Απεβίωσε ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος

    "Έφυγε" ο ιδρυτής

    22/5/2006 9:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο επίτιμος πρόεδρος της εταιρίας ΑΒ, Βασιλόπουλος και ιδρυτής της, Γεράσιμος Βασιλόπουλος. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το 1918 στη Αγία Κυριακή Ηλείας. Στα 20 του χρόνια άνοιξε στην Αθήνα το πρώτο παντοπωλείο στην οδό Βουλής μαζί με τα 3 από τα 7 αδέλφια του. Το 1995 που αποχώρησε από την θέση του προέδρου της επιχείρησης ΑΒ Βασιλόπουλος, ίδρυσε την Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων, που προσφέρει τροφή σε περισσότερους από 13.000 άπορους σε όλη την Ελλάδα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις τρεις το απόγευμα από το Πρώτο Νεκροταφείο.

    Πρωτοπόρος και άνθρωπος

    Ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, αποτέλεσε χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της πρώτης μεταπολεμικά επιχειρηματικής γενιάς της χώρας μας και συνέβαλε όσο λίγοι στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων.

    Το 1950 εξαγόρασε ένα κατάστημα τροφίμων στην οδό Σταδίου, το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα ίδρυσης της αλυσίδας τροφίμων.

    Η εταιρεία το 1990 άνοιξε το ΜΕGA Ελληνικού, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σουπερμάρκετ των Βαλκανίων, ενώ το 1991 βραβεύεται από τον νυν Βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο, ως ο καλύτερος επιχειρηματίας του κλάδου τροφίμων.

    Το 1992, διαβλέποντας τις παγκόσμιες τάσεις, μεταβιβάζει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας στον πολυεθνικό όμιλο DELHAIZE-LE LION, διασφαλίζοντας την επέκταση και τη συνέχεια της εταιρίας.

    Αγαπούσε με πάθος τη δουλεία του, αν και από μικρός ήθελε να γίνει όπως έλεγε σε συνεντεύξεις του κτηνοτρόφος, μια που στη φύση έβρισκε την πραγματική ηρεμία

    Ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της γνώστης αλυσίδας τροφίμων ΑΒ Βασιλόπουλος, ονειρευόταν έναν κόσμο με ανθρώπους που δε θα στερούνταν τουλάχιστον το φαγητό.

    Ο ίδιος είχε δύσκολα παιδικά χρόνια και δεν ξέχασε ποτέ το ότι σε ηλικία 12 ετών έφτασε ξυπόλητος στην Αθήνα από την Αγία Κυριακή Ηλείας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

    Γι΄ αυτό το λόγο ίδρυσε την Τράπεζα τροφίμων η οποία μέσω χορηγιών, από εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιώτες διανέμει το μήνα με τη μορφή συσσιτίων περίπου 100 τόνους τρόφιμα σε 22.ΟΟΟ συνάνθρωπους μας που έχουν ανάγκη.

    [09] Κοινωνία

    Υψηλές αλλά όχι ασυνήθιστες οι θερμοκρασίες

    Στους 35 το θερμόμετρο

    22/5/2006 12:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υψηλές για την εποχή αλλά όχι και τόσο ασυνήθιστες είναι οι θερμοκρασίες που σημειώνονται από το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Σήμερα και τις επόμενες ημέρες η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και ο υδράργυρος θα δείξει αύριο και μεθαύριο στα Δυτικά, κεντρικά και βόρεια στους 34 με 35 βαθμούς. Ήδη το Σαββατοκύριακο, πολλοί ήταν εκείνοι που αναζήτησαν ανάσες δροσιάς στις παραλίες. Η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες, που έρχονται από την Αφρική, φαινόμενο που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Μάλιστα όπως τονίζουν θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Πάντως, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 4 με 6 βαθμούς, καθώς αναμένεται ψυχρό μέτωπο από τα Βόρεια Βαλκάνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανηφορίζει ο υδράργυρος

    [10] Κοινωνία

    Έκρηξη με γκαζάκια

    22/5/2006 10:29:00 πμ

    Έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, έξω από τα στρατολογικά γραφεία, στο Ρουφ. Άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό, από περίπου έξι γκαζάκια, σε παρακείμενη καντίνα, και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Από την έκρηξη, υπέστη μεγάλες ζημιές η καντίνα. Λίγο αργότερα, με τηλεφώνημα σε εφημερίδα, άγνωστος είπε, ότι την ευθύνη για την επίθεση, αναλαμβάνει η οργάνωση "Επαναστατικές Ταξιαρχίες".

    [11] Κοινωνία

    Ξεκινούν οι Πανελλαδικές

    22/5/2006 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 9:44:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αρχίζουν την Τρίτη οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους τελειοφοίτους και αποφοίτους των ημερησίων ενιαίων λυκείων. Στο ίδιο μάθημα θα διαγωνιστούν το απόγευμα της Δευτέρας και οι υποψήφιοι που προέρχονται από τα εσπερινά λύκεια. Οι θέσεις των εισακτέων ανέρχονται στις 83.068 και οι υποψήφιοι των ενιαίων λυκείων -απόφοιτοι και τελειόφοιτοι-ανέρχονται στις 98.150. Οι εξετάσεις για τα γενικά λύκεια θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου, ενώ για τα εσπερινά στις 5 Ιουνίου. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν συνείδηση ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού τα πανεπιστήμια είναι χώροι διδασκαλίας και έρευνας. "Όλα είναι έτοιμα γι την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο μηχανισμός του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες οδηγίες προς τους υπευθύνους των εξεταστικών και βαθμολογικών κέντρων", τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος.

    Η ΕΡΤonline, για έβδομη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για εισαγωγή στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006, θα μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και, οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απ ευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    [12] Κόσμος

    Ανεξάρτητο κράτος το Μαυροβούνιο

    Ιστορικό "διαζύγιο"

    22/5/2006 7:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 11:58:17 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΝΕΤ

    Υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου τάχθηκε το 55,4% των ψηφοφόρων της χώρας, όπως ανακοίνωσε και επισήμως τη Δευτέρα η κεντρική εφορευτική επιτροπή, μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντζουκάνοβιτς, ανακοίνωσε τη νίκη της παράταξής του, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από την ένωση Σερβίας Μαυροβουνίου, κάτι που δεν είχε αναγνωρίσει η αντιπολίτευση , προτού κοινοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου την επικράτηση του "ναι" με ποσοστό 55%. Το Μαυροβούνιο, λοιπόν, θα αποτελέσει το έκτο ανεξάρτητο κράτος, της πάλαι ποτέ κραταιάς Γιουγκοσλαβίας του στρατάρχη Τίτο. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 86,3%.

    Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένει η αντιπολίτευση

    Αρχικά, η σερβική μη κυβερνητική οργάνωση "Σερβικό Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και την Δημοκρατία", που επόπτευσε τη διαδικασία, είχε ανακοινώσει ότι υπέρ της απόσχισης ψήφισε το 56%, όμως, αργότερα προέβη σε "διόρθωση" του αρχικώς ανακοινωθέντος ποσοστού και ανέφερε ότι αυτό γίνεται 55,5 %.

    "Απόψε, με την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών του Μαυροβουνίου, η ανεξαρτησία της χώρας επαναβεβαιώθηκε", τόνισε ο Ντζουκάνοβιτς, μιλώντας σε χιλιάδες παραληρούντες οπαδούς του, που πανηγύριζαν την ιστορική στιγμή για τη χώρα, που από το 1918 είχε απολέσει την ανεξαρτησία που απολάμβανε έως τότε.

    "Το Μαυροβούνιο είναι ένα νέο ανεξάρτητο κράτος, ένα νέο μέλος του ΟΗΕ, που φιλοδοξεί, το συντομότερο δυνατόν, να γίνει πλήρες μέλος της κοινότητας των ευρωπαϊκών λαών", πρόσθεσε ο Ντζουκάνοβιτς.

    Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της παράταξης του "όχι στην ανεξαρτησία" δεν παραδέχονταντη νίκη των αντιπάλων τους: "Το αποτέλεσμα δεν είναι τελικό, όσο η Εφορευτική Επιτροπή για το Δημοψήφισμα δεν το ανακοινώνει και κανείς μας δεν το έχει αναγνωρίσει", δήλωνε το βράδυ της Κυριακής, ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, ένας από τους ηγέτες των φιλοενωτικών.

    Ολονύχτιοι πανηγυρισμοί

    Οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο Μαυροβούνιο κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις μεγάλες πόλεις δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έδειχναν ότι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης ψήφισε ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψηφισάντων.

    Στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα επικρατούσε γιορτινή ατμόσφαιρα.

    Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας "Ζήτω το Μαυροβούνιο", ενώ τον ουρανό συνεχώς φώτιζαν βεγγαλικά και φωτοβολίδες δημιουργώντας φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

    Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, έξω από το κυβερνητικό κτίριο εμφανίστηκε ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες τους συνεχάρη για "την επανίδρυση του κράτους" ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την Σερβία για την ανεξαρτητοποίηση της.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Montenegro chooses independence

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιστορικό δημοψήφισμα

    [13] Κόσμος

    Επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο

    Γερμανία-Κίνα για Ιράν

    22/5/2006 6:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 7:50:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Εμμένει στη θέση της η Τεχεράνη για τη συνέχιση του πυρηνικού της προγράμματος, την ώρα που από το Πεκίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, και ο Κινέζος ομόλογος της Γουέν Τζιαμπάο, όρισαν ως κοινό στόχο των διπλωματικών τους προσπαθειών, το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η κ. Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, εκτός της ιρανικής κρίσης συζήτησε με τον ομόλογό της, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, με δεδομένο ότι το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ξεφεύγοντας πάντως από το καθιερωμένο πρωτόκολλο, βγήκε περίπατο σε πάρκο της κινεζικής πρωτεύουσας ,συνοδευόμενη από τον κ. Τζιαμπάο. Στη διάρκεια του πρωινού περιπάτου, η κ. Μέρκελ είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει με απλούς πολίτες που έκαναν ασκήσεις τάι τσί στο πάρκο. Αύριο θα επισκεφτεί τη Σανγκάη.

    [14] Κόσμος

    Σε ξενώνα στα περίχωρα της Μόσχας

    Οκτώ νεκροί από πυρκαγιά

    22/5/2006 10:41:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα σε ξενώνα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα περίχωρα της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Στον ξενώνα, που βρίσκεται στο χωριό Μεντβέζι, στην περιοχή Τσέλκοβο, 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, διέμεναν ρώσοι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, οι αιτίες της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστες. Στον ξενώνα, που καταστράφηκε ολοσχερώς, διέμεναν 54 άτομα, εκ των οποίων 38 στρατιωτικοί και 16 μέλη των οικογενειών τους. Η πυροσβεστική υπηρεσία κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά δύο ώρες μετά την εκδήλωσή της.

    [15] Κόσμος

    Δεκάδες παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι

    22/5/2006 8:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Πενήντα εφτά ανθρακωρύχοι εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί σε ανθρακωρυχείο της βόρειας Κίνας λόγω πλημμύρας στις στοές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Νέα Κίνα" αναφορικά με το νέο ατύχημα που σημειώνεται στην πλέον επικίνδυνη βιομηχανία άνθρακα στον κόσμο. Η πλημμύρα σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην επαρχία Σανζί και 101 ανθρακωρύχοι κατόρθωσαν να διαφύγουν, τονίζει το πρακτορείο, προσδιορίζοντας πως το συμβάν οφείλεται στην "υπερεκμετάλλευση". Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο διευθυντής της Κρατικής Διεύθυνσης για την Ασφάλεια στην Εργασία, Λι Γιζόνγκ, δήλωσε ότι το ορυχείο αυτό προχωρούσε σε εξόρυξη πέρα από τα νόμιμα όρια. Εξάλλου, η διοίκηση του ανθρακωρυχείου δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των εργατών που είχαν παγιδευτεί στις στοές. Ήδη, έχουν τεθεί υπό κράτηση κάποιοι από τους διευθυντές της εταιρείας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Flooding traps 57 in China mine

    FOX news: 57 Believed Trapped in Flooded China Mine

    [16] Κόσμος

    Μακελειό στη Λουϊζιάνα

    22/5/2006 8:12:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Τέσσερις ανθρώπους πυροβόλησε και σκότωσε ένας 25χρονος άνδρας, το πρωί της Κυριακής, εισβάλλοντας σε εκκλησία του Μπατόν Ρουζ στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, απήγαγε τη γυναίκα του, την οποία και σκότωσε αργότερα. Φθάνοντας στην εκκλησία, η αστυνομία ανακάλυψε πέντε τραυματίες μέσα στην εκκλησία, οι τρεις από τους οποίους ήσαν θανάσιμα χτυπημένοι. Οι άλλοι δύο οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, όμως ο ένας εξ αυτών εν συνεχεία υπέκυψε στα τραύματά του. Τα παιδιά του ζευγαριού βρέθηκαν σώα. Στον δράστη, Άντονι Μπελ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας κι απαγωγή.

    Ενδοοικογενειακή διαφωνία

    "Περίπου στις 12.30 λάβαμε μία τηλεφωνική κλήση από έναν άνδρα, ο οποίος ισχυριζόταν πως η σύζυγός του αυτοκτόνησε. Βρήκαμε τον Άντονι Μπελ να στέκεται μπροστά σ ένα αυτοκίνητο με ένα από τα παιδιά του και μέσα στο αυτοκίνητο, νεκρή, τη γυναίκα του Έρικα", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, όλα τα θύματα ανήκαν στο συγγενικό περιβάλλον του δράστη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    VOA: Gunman Kills 5 People in Baton Rouge, Louisiana

    BBC: Five dead in US church shooting

    [17] Ιράκ

    Ξαφνική επίσκεψη στήριξης

    Στο Ιράκ ο Μπλερ

    22/5/2006 10:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 10:40:50 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μόλις δύο ημέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης στο Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ επισκέπτεται τη χώρα, για να εκφράσει την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Νουρί Αλ Μαλίκι. Ο Τόνι Μπλερ κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του δεν έκανε σαφές το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ. Βρετανοί αξιωματούχοι πάντως, μιλούν για διάστημα έξι μηνών, ώσπου να αποσυρθούν οι βρετανοί στρατιώτες. Οι ίδιοι υπολογίζουν πως στο σύνολο τους, οι ξένες δυνάμεις θα φύγουν από τη χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το μέλλον του Ιράκ, και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του Τόνι Μπλερ και του Τζορτζ Μπους, τις προσεχείς ημέρες, στην Ουάσινγκτον.

    [18] Ιράκ

    Βομβιστική επίθεση σε αγορά

    22/5/2006 11:01:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην πολυσύχναστη αγορά αλ Αμίνε, στη σιϊτική συνοικία αλ Τζαντίντα της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών στην αγορά αλ Αμίνε εξερράγησαν δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή του υπουργείου εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και μία βόμβα. Η διπλή βομβιστική επίθεση εκδηλώθηκε λίγη ώρα πριν την επανάληψη της δίκης του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ιρακινές αρχές είχαν προειδοποιήσει για πιθανή αύξηση των επιθέσεων από σουνίτες αντάρτες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ. Την Κυριακή, τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    [19] Μ. Ανατολή

    Μεταξύ αντιπάλων παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας

    Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

    22/5/2006 4:44:00 μμ

    Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στη Γάζα μεταξύ αντιπάλων παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας που συγκρότησε η κυβέρνηση της Χαμάς και της παλαιάς δύναμης που αναφέρεται στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ένας Ιορδανός πολίτης σκοτώθηκε και άλλα επτά άτομα τραυματίστηκαν. Ο Ιορδανός ονομαζόταν Χάλεντ Χάσαν Αλ-Ραντάιντα, ήταν 55 ετών και εργαζόταν ως οδηγός στη διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας του στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες λέγεται ότι είναι μέλη της υπό τον Αμπάς προληπτικής δύναμης ασφαλείας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, όταν τα μέλη της νέας ειδικής δύναμης του υπουργείου Εσωτερικών που υπάγεται στην κυβέρνηση της Χαμάς άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου που μετέφερε μέλη της υπηρεσίας προληπτικής ασφάλειας, σύμφωνα με την περιγραφή των γεγονότων από έναν Παλαιστίνιο αξιωματικό που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

    Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι ένας ένοπλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα αποπειράθηκε να απαγάγει έναν άνδρα της -υπό την Χαμάς- δύναμης, ο οποίος αντέδρασε ανοίγοντας πυρ.

    Από την πλευρά του ο μετριοπαθής πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διέταξε τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας να αναπτυχθούν επίσης στους δρόμους. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Χαμάς, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο μετά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, ανέπτυξε την περασμένη εβδομάδα στη Γάζα τη νέα αστυνομική δύναμη που απαρτίζεται από 3.000 άνδρες.

    [20] Οικονομία

    Ομιλία Καραμανλή σε Φόρουμ του ΟΟΣΑ

    Οφέλη για όλους

    22/5/2006 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Μεταρρυθμίσεις με την κοινωνία και για την κοινωνία, είναι το εργαλείο για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας το απόγευμα σε Φόρουμ της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αύριο στις δέκα το πρωί ο κ. Καραμανλής θα κηρύξει τις επίσημες εργασίες, της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, που γίνονται στο Παρίσι, υπό ελληνική προεδρία, μετά από 30 χρόνια. Κεντρικό θέμα, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα, που -όπως τόνισε την Δευτέρα ο κ. Καραμανλής- δημιουργεί τεράστιες ανισορροπίες, όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    Ο πολίτης στο επίκεντρο

    "Κοινός στόχος είναι η επίτευξη ωφελειών, η δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες και η μακροχρόνια διατήρησή τους, έτσι ώστε οι πολίτες, σε όλες τις χώρες, να απολαμβάνουν αυξημένο εισόδημα και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο", επισήμανε από το βήμα του Φόρουμ ο Πρωθυπουργός, σε ότι αφορά στο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης.

    "Η ταχύτητα και η έκταση των αλλαγών, δεν επιτρέπουν ολιγωρίες και καθυστερήσεις" τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για να περιγράψει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται υπενθύμισε μια φράση του Δαρβίνου "Αυτός που επιβιώνει δεν είναι ο πιο δυνατός ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά εκείνος που ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές".

    Ο Πρωθυπουργός μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρας μας για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας:

    "Μία περιοχή, με ταραχώδες παρελθόν, εξελίσσεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, βελτιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξης και ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία της. Η Ελλάδα, ως το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή ενθαρρύνει ενεργά τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως τις μεταφορές, την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια".

    Παράλληλα επανέλαβε την βούληση του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, εξηγώντας πως παρά το γεγονός ότι, οι δυνάμεις της αγοράς, που ξεπερνούν τα εθνικά όρια, προωθούν την αποτελεσματικότητα και παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, νέες τεχνολογίες και φθηνότερα προϊόντα, δεν εξασφαλίζουν, από μόνες τους, δίκαιη κατανομή του πλούτου.

    "Οι ανισορροπίες αυτές" τόνισε στην ανάλυσή του ο Πρωθυπουργός "δεν πρέπει να αναστρέψουν την πρόοδο, αλλά να αποτελέσουν αιτία επαγρύπνησης", ώστε οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να δημιουργούν ανταγωνιστικές οικονομίες αλλά και ισχυρές, συνεκτικές κοινωνίες.

    "Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, γι αυτό ακριβώς οι κυβερνήσεις οφείλουν να προχωρούν σε εναλλακτικές λύσεις, με επίτευξη της μέγιστης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης" επισήμανε, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται τόσο για τις συνέπειες της συντήρησης, όσο και για τα οφέλη των αλλαγών.

    Ολοκληρώνοντας ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι σε αυτή την περίοδο των μεγάλων αλλαγών, στόχο αποτελεί η από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών, με σεβασμό σε διεθνώς αποδεκτές αρχές και αξίες.

    Αύριο, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

    Την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντονισμός στην Οικονομία

    Υπουργική Σύνοδος ΟΟΣΑ

    [21] Οικονομία

    Αρνητικό πρόσημο στα περισσότερα χρηματιστήρια

    "Στο κόκκινο" Σοφοκλέους και Ευρώπη

    22/5/2006 10:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στο χαμηλότερο σημείο από την αρχή του χρόνου έκλεισε την Δευτέρα η Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε στις 3.649,02 μονάδες με πτώση 5,92%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Σεπτέμβριο του 2001. Στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις εξανεμίστηκαν κέρδη σε ποσοστό 17,5%. Η απρόσμενη ως προς την έκτασή της υποχώρηση, αποδίδεται στη δίνη της σημαντικής διόρθωσης των ξένων αγορών, αλλά και των συνεχιζόμενων πωλήσεων κυρίως των ξένων θεσμικών. Από το Παρίσι, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αρνήθηκε να σχολιάσει το φαινόμενο δηλώνοντας πως "όπως δεν σχολιάζουμε την άνοδο, δεν σχολιάζουμε την πτώση". Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου δήλωσε πάντως ότι "η αγορά θα βρει την ισορροπία της". Πτώση του γενικού δείκτη δεν είχαμε μόνο στη Σοφοκλέους, αλλά και στα ξένα χρηματιστήρια τα οποία για ένατη ημέρα έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

    Συνδυασμός παραγόντων

    Αιτία ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και η νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου, αποδίδουν οι αναλυτές την αστάθεια στα διεθνή χρηματιστήρια, εκτιμώντας ότι αυτή η εικόνα θα επαναληφθεί.

    Ο δείκτης Νικέι στο Τόκιο έκλεισε στο -1,84%, κάτω από τις 16.000 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ στο -3,11 %.

    Σημαντικά μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν και οι αναδυόμενες αγορές, όπως της Ρωσίας στο -4,17%, ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βυθίστηκε στο -8,69%.

    Την αρνητική συγκυρία ακολούθησε στο άνοιγμα και η Γουόλ Στρητ. Αιτία, η νέα πτώση των εμπορευμάτων και η διατήρηση των έντονων ανησυχιών για επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

    Στο άνοιγμα ο Nτάουν Τζονς υποχωρούσε -0,37% και ο Νάσταγκ -1,01%.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν στο Λονδίνο -2,20%, στο Παρίσι -2,65% και στην Φρανκφούρτη - 2,27%.

    Την ίδια ώρα, ο δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι του ευρώ και του γιεν καθώς ενισχύεται η φημολογία ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

    [22] Οικονομία

    Τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης στον ΟΟΣΑ

    Συντονισμός στην Οικονομία

    22/5/2006 5:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 7:23:11 μμ)

    Στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στις χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ και του συντονισμού δράσης των κυβερνήσεων στην οικονομική πολιτική, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας το πρωί στο φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όπου προεδρεύει η χώρα μας για πρώτη φορά από το 1976. "Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Πρέπει να δράσουμε άμεσα", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Αλογοσκούφης σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους αργότερα, τόνισε πως η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η έκθεση του Οργανισμού είναι συμβατή με την έκθεση της ΕΕ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, καθώς δεν τίθεται θέμα υπέρβασης του 3% του ελλείμματος για το 2006, ενώ για το 2007 είπε ότι οι εκτιμήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι πολύ πιο μετριοπαθείς από τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Ε.Ε. "Υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, είναι μια πολύ ικανοποιητική έκθεση και θεωρώ ότι με ισορροπημένο τρόπο αναφέρονται τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοί της σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα", είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπουργική Σύνοδος ΟΟΣΑ

    [23] Οικονομία

    Οι εργαζόμενοι της Τράπεζας

    Ζητούν αναβολή της γ.σ της Εθνικής

    22/5/2006 7:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2006 8:46:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την αναβολή της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά της Τουρκικής Finansbank, αναμένεται να ζητήσει ο σύλλογος των εργαζομένων. Όπως αναφέρουν, ζητούν πληρέστερη ενημέρωση και δέσμευση ότι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μετάσχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα κατέχουν το 22% των μετοχών. Σύμφωνα με το νόμο, η αναβολή δίδεται μετά από αίτημα των μετόχων που εκπροσωπούν το 5% των μετοχών. Στην περίπτωση που αναβληθεί η αυριανή γενική συνέλευση τότε ο νόμος προβλέπει ότι η επόμενη θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 30 ημερών και με πλειοψηφία 33,3%. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι το δικαίωμα των ταμείων να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα αξιολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις διοικήσεις τους, οι οποίες είτε θα εξασκήσουν τα δικαιώματά τους συμμετέχοντας στην αύξηση, είτε, εάν δεν μπορούν, θα πουλήσουν τα δικαιώματά τους. Ο κ. Αλογοσκούφης σχολιάζοντας τη στάση των εργαζομένων της Εθνικής, εκτίμησε ότι θα δείξουν ωριμότητα. Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ προκαλεί η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα.

    Δικαίωμα των ταμείων για συμμετοχή τους στην αύξηση της Εθνικής

    Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κληθείς να σχολιάσει την συμμετοχή των ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που θα γίνει λόγω της συμφωνίας εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank, είπε: "Κάθε ταμείο θα αξιοποιήσει την επενδυτική του πολιτική μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών που έχει και των πόρων του. Η εικόνα που υπάρχει, είναι ότι τα περισσότερα ταμεία είναι ήδη από το 1999-2000 υπερ-επενδεδυμένα σε μετοχές, δηλαδή είναι πολύ κοντά στο όριο που τους επιτρέπεται να επενδύσουν σε μετοχές. Κάποια ταμεία όμως μπορεί να έχουν περιθώρια".

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι το δικαίωμα των ταμείων να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα αξιολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις διοικήσεις τους, οι οποίες είτε θα εξασκήσουν τα δικαιώματά τους συμμετέχοντας στην αύξηση, είτε, εάν δεν μπορούν, θα πουλήσουν τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει γενική γραμμή, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης. Ερωτηθείς για την στάση των εργαζομένων της Εθνικής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εκτίμησε ότι οι εργαζόμενοι, που έχουν αποδείξει ότι βάζουν πάνω από όλα τα συμφέρον της τράπεζας, θα δείξουν ωριμότητα.

    Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι αν μειωθεί λίγο το ποσοστό των ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής και συμμετάσχουν στην αύξηση ξένα κεφάλαια, δεν είναι κακό, καθώς αυτό είναι στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής προσπάθειας ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων προς την χώρα μας.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΠΑΣΟΚ για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, ο υπουργός απάντησε ότι όταν κάποιος κάνει αντιπολίτευση σε μια επιχείρηση, τότε αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.

    Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Άμεση και σαφή ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών από τον πρόεδρο της Εθνικής και την κυβέρνηση ζήτησε σήμερα, η υπεύθυνη για θέματα οικονομίας Βάσω Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε η κ. Παπανδρέου, διαφωνεί κατηγορηματικά στην προοπτική παράδοσης της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους ομίλους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει η Εθνική να γίνει παράρτημα κάποιας μεγάλης τράπεζας που τα συμφέροντά της δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων. Αναφερόμενη στο τίμημα της εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική, τόνισε ότι, με βάση δηλώσεις διεθνών οίκων (Merrill Lynch, Ernst & Young, Economist), το κόστος της εξαγοράς είναι ιδιαίτερο υψηλό, εκφράζοντας την απορία για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία άλλη τράπεζα για την απόκτηση της τουρκικής. Επίσης διερωτήθηκε αν ήταν τυχαία η μερική συμμετοχή της Citi Group, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο κ. Αράπογλου υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος της Citi Group.Η κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, προσθέτοντας ότι η εξαγορά της Finansbank είναι το όχημα για να περάσει η Εθνική τράπεζα πλήρως υπό τον έλεγχο ξένων συμφερόντων. Για την αποτροπή αυτή της εξέλιξης, η κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συμμετοχή των ταμείων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με το Σύλλογο των εργαζομένων στην Εθνική, υπογράμισε ότι η Τράπεζα κινδυνεύει να προχωρήσει σε πλήρη αφελληνισμό και ουσιαστικά στην υποταγή της σε διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε παράλληλα την αναβολή της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας και κάλεσε τον διοικητή να αντιμετωπίσει με σεβασμό το κοινοβούλιο και να παρουσιαστεί στην οικονομική επιτροπή της Βουλής.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντελίριο για την Εθνική

    22/5/2006 2:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μέσα σε πραγματική αποθέωση από τους 2.000 ομογενείς που έδωσαν το παρών ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα χωρίς προβλήματα η ανοιχτή προπόνηση της Εθνικής στο γήπεδο "Μπομπ Τζέιν" της Μελβούρνης, ενόψει του προσεχούς φιλικού (25/5) με τα "καγκουρό" στο επιβλητικό "MSG". Στη δεύτερη προπόνηση της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ επί αυστραλιανού εδάφους, ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός ενάντια στις προσφιλείς του συνήθειες, επέτρεψε την παρουσία των διψασμένων ομογενών, οι οποίοι με τις κεδηλώσεις λατρείας τους ξύπνησαν στα μέλη της Ελληνικής αποστολής μνήμες Εuro 2004. Η επόμενη προπόνηση (κλειστή) έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 23/5 και ώρα 18:00 (τοπική) στο ίδιο γήπεδο.

    Σαμαράς: "Φοβερή εμπειρία"

    Εντυπωσιασμένος ήταν από τις εκδηλώσεις του κόσμου ο νεαρός διεθνής της Μάντσεστερ Σίτι, Γιώργος Σαμαράς στις δηλώσεις του σε εκπροσώπους του Τύπου δήλωσε συγκινημένος: "Είναι φοβερή εμπειρία η παρουσία μας στη Μελβούρνη. Οι εκδηλώσεις των ομογενών προκαλούν συγκίνηση και θέλουμε να τους ανταμείψουμε με μια καλή εμφάνιση την Πέμπτη. Είμαστε έτοιμοι ν΄ αντιμετωπίσουμε την Αυστραλία, μια πολύ καλή ομάδα που θα πάρει μέρος στο Μουντιάλ της Γερμανίας".

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Βασσάρας "σφυρίζει" στην Κομοτηνή

    22/5/2006 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο διεθνής διαιτητής κ. Βασσάρας θα διευθύνει τον αγώνα-μπαράζ για την άνοδο στην Β΄ Εθνική Πανθρακικός-Μεσσηνιακός. Βοηθοί του έμπειρου ρέφερι, που θα βρεθεί το καλοκαίρι στα γερμανικά γήπεδα του Μουντιάλ, ως προσκεκλημένος των διοργανωτών της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 θα είναι οι Δ. Παπαδόπουλος (ΣΔΠ Θεσσαλονίκης)-Α. Καρανέστωρ (ΣΔΠ Θεσσαλονίκης) και 4ος διαιτητής ο κ. Χ. Βασιλείου (ΣΔΠ Θεσσαλίας). Παρατηρητής του κρίσιμου αγώνα θα είναι ο κ. Μιντιούρης του Συνδέσμου Διαιτητών Σερρών.

    [26] Μπάσκετ

    Πέρασαν τα "Πιστόνια"

    22/5/2006 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το μεγάλο βήμα για την πρόκρισή του στον τελικό του ΝΒΑ, πραγματοποίησε τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Ντιτρόιτ. Οι Πίστονς σε ένα δραματικό αγώνα στο Ομπορν Χιλ επικράτησαν με 79-61 το Κλίβελαντ στον 7ο τελικό της Ανατολικής Περιφέρειας και με 4-3 στις νίκες εξασφάλισαν το εισιτήριο πρόκρισης. Για τους νικητές ο Τάισον Πρινς με 20 πόντους, ήταν ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης, ακολούθησε ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον με 15π. ο Ρασίντ Ουάλας με 13π. και ο Τσόνσι Μπίλαπς με 12π. Αντίθετα απελπιστικά μόνος του "πάλευε" για τους Καβαλίερς ο ΛεΜπρον Τζέιμς, που σημείωσε 27 πόντους, αλλά παρόλα αυτά οι 61 πόντοι των φιλοξενούμενων συνιστούν αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής πόντων σε έβδομο αγώνα στην ιστορία των πλέι οφ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στον επόμενο αγώνα τα "Πιστόνια" θα μονομαχήσουν με τους Μαϊάμι Χιτ για την πρωτιά στην περιφέρεια, αλλά και την πρόκριση τους στον τελικό του ΝΒΑ.

    [27] Βόλεϊ

    Έκανε το 2-1 ο Παναθηναϊκός

    22/5/2006 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μία νίκη μακριά από την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 βόλεϊ των ανδρών βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" αξιοποίησαν και πάλι το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στον Ηρακλή, του οποίου επιβλήθηκαν σχετικά άνετα 3-0 σετ στη Γλυφάδα, στον τρίτο αγώνα της σειράς των τελικών. Πλέον, η ομάδα του Χαβιέ Βέμπερ προηγείται με 2-1 στις νίκες και θα έχει δύο ευκαιρίες να πετύχει την τρίτη, που θα του χαρίσει και το τρόπαιο. Το τέταρτο ματς θα γίνει την Πέμπτη (18:00) στον Εύοσμο, ενώ αν χρειαστεί πέμπτο παιχνίδι, αυτό θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα στη Γλυφάδα.

    Τα σετ: 25-17, 25-23, 25-21

    [28] Βόλεϊ

    Προβάδισμα τίτλου δίνει η Γλυφάδα

    22/5/2006 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη νίκη που θα τους φέρει μία ανάσα από το φετινό τίτλο του πρωταθλητή διεκδικούν απόψε στις 19:00 στον τρίτο τελικό των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών, στη Γλυφάδα Παναθηναϊκός και Ηρακλής, που είναι ισόπαλοι 1-1 στις νίκες. Στον αγώνα που θα μεταδώσει απ ευθείας η ΕΤ-1, οι "πράσινοι" θα έχουν για άλλη μια φορά περίπου 2000 άτομα στο πλευρό τους, αλλά αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του Βραζιλιάνου άσου του "τριφυλλιού", Μαρσέλο Ελγκάρτεν. Χθες οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους με τον "Μαρσελίνιο" να δίνει το παρών σε ένα μέρος της προπόνησης και να υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία. Στη συνέχεια ο Αργεντίνος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Κάρλος Βέμπερ, όπως και στον πρώτο τελικό, αποσύρθηκε μαζί με την πράσινη αποστολή σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου οι παίκτες πέρασαν μερικές ώρες μαζί και έξω από το γήπεδο. Την ομάδα στο ξενοδοχείο επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του ΤΑΠ Παναθηναϊκός, Βλάσης Σταθοκωστόποπυλος, ο οποίος υπογράμμισε στους αθλητές τη σημασία της νίκης για να διατηρηθεί το ουσιαστικό πλεονέκτημα της έδρας. Διαιτητές της αποψινής αναμέτρησης θα είναι οι κ.κ. Μιχελινάκης-Γεωργουλέας.

    Πιστεύει στη νίκη ο "Γηραιός"

    Με πίστη και αισιοδοξία για τη νίκη, που θα τους δώσει προβάδισμα στην υπόθεση τίτλος, έφτασε χθες στην Αθήνα και ο Ηρακλής. Η ομάδα του Αλέκου Λέωνη, που είναι έτοιμη για μία ακόμη δυνατή μάχη, θα παίξει ξανά με βασικό τον Ιταλό πρωταθλητή Ματεϊ Τσέρνιτς, αντί του Αμερικανού κεντρικού, Τομ Χοφ, "σχήμα" που έφερε τη νίκη στον β τελικό του Ευόσμου. Σήμερα το πρωί οι κυανόλευκοι πραγματοποίησαν χαλάρωμα στο κλειστό της Γλυφάδας.

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Γαλατά" καλεί Ζήκο

    22/5/2006 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Άκης Ζήκος δεν αποκλείεται να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που μετά το ελληνικό πρωτάθλημα και το γαλλικό θα αγωνιστεί στη γειτονική Τουρκία. Αυτό θα συμβεί, αν ο άσος της Μονακό, δεχθεί την πρόταση που του έχει καταθέσει η πρωταθλήτρια Τουρκίας, Γαλατασαραϊ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή" και επιβεβαιώνει παράλληλα άνθρωπος της διοίκησης της τουρκικής ομάδας: "Είμαστε σε επαφή με τον Έλληνα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά", δήλωσε σχετικά ο Μ. Γκοκσέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της "Γαλατά". Εκτός από τον Ζήκο η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Γάλλου, Λοράν Ρομπέρ, από την Μπενφίκα.

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αντί-Ανρί ο Φορλάν για "Μπάρτσα"

    22/5/2006 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η παραμονή του Γάλλου αστέρα της Άρσεναλ, Τιερί Ανρί στους "κανονιέρηδες" δεν στεναχώρησε τους Καταλανούς της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα βρίσκονται μία ανάσα από την απόκτηση του Ουρουγουανού άσου της Βιγιαρεάλ, Ντιέγκο Φορλάν. Για τον Φορλάν η ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή είναι της τάξης των 23 εκ. ευρώ, αλλά οι πρωταθλητές Ευρώπης ευελπιστούν ότι θα βρούνε τη "χρυσή τομή" με 15 εκατ. Ευρώ και το 25% των δικαιωμάτων του Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Σε περίπτωση πάντως που τελικά οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, δεν αποκλείεται η Μπαρτσελόνα να ανακοινώσει και σήμερα τη σπουδαία αυτή μεταγραφή.

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τουρκικές "σειρήνες" για Κάμπελ

    22/5/2006 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Βόμβα" στο μεταγραφικό πεδίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ετοιμάζει να σκάσει η τουρκική Φενέρμπαχτσέ, που σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο είναι κοντά στην απόκτηση του Σολ Κάμπελ από την Αρσεναλ. Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης προσφέρει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ και είναι κοντά στην απόκτηση του 32χρονου κεντρικού αμυντικού της φιναλίστ ομάδας στον πρόσφατο τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ. Η τουρκική ομάδα προσφέρει εβδομαδιαίο μισθό ύψους 100 χιλιάδες ευρώ στον διεθνή Άγγλο και είναι αισιόδοξη, ότι τελικά θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υπογραφή του.

    [32] Πολιτισμός

    Στη δημοσιότητα αυθεντικό του κείμενο

    "Νέος Θούριος" του Ρήγα Φεραίου

    22/5/2006 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένα αυθεντικό, άγνωστο έργο του Ρήγα Φεραίου, που βρέθηκε μετά από 200 χρόνια στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, καθώς και τρία ακόμα κείμενα του βάρδου της ελευθερίας, παρουσιάστηκε στο κοινό από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας "Ρήγας Βελεστινλής". Οι γραφολόγοι στην πραγματογνωμοσύνη που συνέταξαν αποφαίνονται ότι πρόκειται για χειρόγραφο, έμμετρο κείμενο, με άλλα λόγια ένας δεύτερος "Θούριος" που συνέθεσε ο Ρήγας Φεραίος. Η πρωτοβουλία για την πιστοποίηση της πατρότητας των έργων ανήκει στον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας και Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα. Το Ινστιτούτο φιλοδοξεί στο μέλλον να αναλύσει και πολλά άλλα πολύτιμα χειρόγραφα που φυλάσσονται στα ιστορικά αρχεία της Ρουμανίας. Τα έργα έχουν φωτογραφηθεί από ψηφιακές κάμερες.

    [33] Πολιτισμός

    Πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's

    Τιμή-ρεκόρ για το "Άτακτο Εγγόνι" του Λύτρα

    22/5/2006 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στην τιμή του 1.082.000 ευρώ πουλήθηκε ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα "Το άτακτο εγγόνι", ένα από τα 82 έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, τα οποία εκτέθηκαν σήμερα σε δημοπρασία του Οίκου "Σόθμπις". Η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ για έργο Έλληνα ζωγράφου, παγκόσμια. Για το έργο αυτό του Νικηφόρου Λύτρα εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους συλλέκτες και τελικά κατοχυρώθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι Έλληνας. Το έργο αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο μέχρι σήμερα καθώς από το τέλος του 19ου αιώνα βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στην Αμερική, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για την αξία του δεν ξεπερνούσαν τα 220.000 ευρώ. Ο πίνακας παρουσιάζει μία γιαγιά με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά να καλεί το μισοντυμένο εγγόνι της που έχει βγει στην αυλή για να παίξει. Ο θεσμός της οικογένειας είχε εξαιρετική σημασία για τον Νικηφόρο Λύτρα. Πολλά από τα έργα του, που αφορούν την καθημερινή ζωή, συνθέτουν μικρές ιστορίες σχετικά με τα παιδιά, τα νιάτα και την αίσθηση του χιούμορ τους.

    Έντονο ενδιαφέρον για τα έργα των Ελλήνων ζωγράφων

    Το έργο είχε παρουσιαστεί σε πανελλήνια έκθεση το 1888 και όπως φαίνεται από μία μαυρόασπρη φωτογραφία που διασώζεται, ο Νικηφόρος Λύτρας έκανε κάποια πρόσθετη εργασία στον πίνακα, πριν τον πουλήσει σε ιδιώτη στην Αμερική.

    Στα θέματα των έργων του Νικηφόρου Λύτρα, ενός από τους Έλληνες ζωγράφους της Σχολής του Μονάχου του 19ου αιώνα, κυριαρχούν ιστορίες της καθημερινής ζωής και θέματα σχετικά με την οικογένεια, τα παιδιά και το χιούμορ τους.

    Σε υψηλές τιμές οι οποίες ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις πουλήθηκαν έργα των Βολανάκη, Χατζή, Οικονόμου, Ιακωβίδη, Γκύζη. Ένας μικρός σε μέγεθος πίνακας του Γκύζη με θέμα "Τα εργαλεία του Μαραγκού" αγοράστηκε από το Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου στην τιμή των 45.000 ευρώ.

    Οι 82 πίνακες των Ελλήνων ζωγράφων που πουλήθηκαν στη σημερινή δημοπρασία συγκέντρωσαν το συνολικό ποσό των 4.000.000 ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 May 2006 - 20:51:28 UTC