Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [02] Ολομέτωπη επίθεση
  • [03] Διάσκεψη για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη
  • [04] Προγραμματισμός για τις δημοτικές
  • [05] Στο Προεδρικό η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [06] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση
  • [07] Στο πλευρό των εργαζόμενων
  • [08] Συνεργασία για την Υγεία
  • [09] Ανέλαβε ο νέος αρχηγός του Λιμενικού
  • [10] Σύγκρουση τρένου με Ι.Χ.
  • [11] Πρεμιέρα για το "Πρίσμα+"
  • [12] Τον αποχαιρετούν...
  • [13] Για μέρες θα χτυπά το "Σμήνος"
  • [14] Κατάλογο υπουργών παραδίδει η Χαμάς
  • [15] Εξαγορά της "Body Shop"
  • [16] Στο άρθρο 44 και ο ΟΦΗ
  • [17] Το ρεκόρ και η μάχη της δεύτερης θέσης
  • [18] ΠΑΟ: Έτοιμος για το τρόπαιο
  • [19] ΝΒΑ: Ολική επαναφορά οι Χιτ
  • [20] Ρουμανικός "εμφύλιος" στο UEFA
  • [21] Φήμες για τα "στημένα" με Σβάινστάιγκερ
  • [22] Vasarely: Το Απόλυτο Μάτι Phase II
  • [23] "...Φτερουγίσματα"
  • [24] Μουσικές "Στον Αέρα"
  • [25] Ευρωπαϊκή επένδυση για την υγεία
  • [26] Η δύναμη της ντομάτας
  • [27] Νανο-οριγκάμι
  • [28] Πισινά ...αποτυπώματα
  • [29] Με τσεκούρι και σπαθί

    [01] Πολιτική

    Για απογραφή και καταγραφή

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    17/3/2006 12:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2006 6:31:53 μμ)

    Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε το πρωί στη Βουλή με θέμα την απογραφή και την καταγραφή των αμυντικών δαπανών. Ο υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με πολιτική απάτη, την οποία όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης " θα την πληρώνουμε για πολλά χρόνια". Η υπεύθυνη οικονομικού τομέα του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου απάντησε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με μια σειρά από ψεύδη να παραπλανά το λαό και τη Βουλή, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση παίζει με αριθμούς, μεταθέτει ευθύνες και δεν απαντά επί της ουσίας. Εκτεταμένη αναφορά στην οικονομία έκανε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Σε υψηλούς τόνους

    Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε ότι η Ελλάδα κατέγραφε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό με τη μέθοδο του 40% και ενώ, σε μια 7ετία ,δαπανήθηκαν 15,3 δις ευρώ καταγράφηκαν μονό τα 6,6 δις. ευρώ.

    Επίσης ξεκαθάρισε ότι, οι αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων αφορούν την περίοδο 1997 - 2003 και προήλθαν από 6 διορθώσεις: την ελλιπή καταγραφή, τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, την εσφαλμένη καταγραφή κοινοτικών κονδυλίων και την ταξινόμηση της ΔΕΚΑ, υποστηρίζοντας ότι η απογραφή έγινε από την Ε.Ε. και κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητά της αφού είναι η μόνη υπεύθυνη για να αποφασίσει.

    Αναφερόμενος δε στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μετά την πρόσφατη απόφαση της Eurostat, ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "μαύρη προπαγάνδα", που προέρχεται -όπως είπε- από την πλευρά των πραγματικών ενόχων, οι οποίοι δεν ήθελαν να γίνει αντιντόπινγκ στην ελληνική οικονομία.

    "Η Κυβέρνηση συνεχίζει με μια σειρά από ψεύδη να παραπλανά το λαό και τη Βουλή διότι απεκαλύφθη η μεγάλη απάτη της απογραφής που δυσφήμισε τη χώρα", επισήμανε από την πλευρά της η Βάσω Παπανδρέου.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Eurostat αναφέρει ως υποχρεωτική την καταγραφή του 40% και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι υποκλέπτει το εισόδημα των εργαζόμενων.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση παίζει με αριθμούς, εμπαίζει ανθρώπους, μεταθέτει ευθύνες, δεν απαντά επί της ουσίας και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την απογραφή για να μοιράσει ακρίβεια.

    Συγχρόνως ζήτησε τη δημιουργία Γραφείου Προϋπολογισμού, αίτημα το οποίο αποδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομίας, την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Στην ανταπάντησή του, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι καμία κυβέρνηση, ούτε η ελληνική, δεν έχει πρόβλημα να κάνει τον προγραμματισμό της με τη μέθοδο των παραλαβών.

    "Θα τις προγραμματίσουμε σταδιακά, όχι για να επιβαρύνουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις όπως προσπάθησε να κάνει το ΠΑΣΟΚ", τόνισε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε, επίσης, ότι με τη δημιουργία των συνθηκών για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006, δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα "όπως καταστροφολογούσε το ΠΑΣΟΚ" και ότι, από το 2007 και μετά, "θα ολοκληρώσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις ΟΓΑ και θα μειώσουμε τους φόρους στα φυσικά πρόσωπα".

    Με δήλωση, λόγο ότι δεν είχε δικαίωμα δευτερολογίας, απάντησε στον υπουργό Οικονομίας απάντησε η Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας ότι "είναι ντροπή η κυβέρνηση να αποκηρύσσει τη χώρα , να υπονομεύει την αξιοπιστία της και να ευτελίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού".

    Οι επίκαιρες ερωτήσεις απευθύνονταν προς τον Πρωθυπουργό, γεγονός που έκανε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον εγκαλέσουν για υποβάθμιση της Βουλής δεδομένου ότι απάντησε ο Υπουργός Οικονομίας και όχι ο ίδιος ο κ Καραμανλής.

    Έντονη κριτική Αντώναρου

    Στις τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομίας στη Βουλή αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, λέγοντας πως ό,τι είπε ισχύει και ότι ο τρόπος που οργανώθηκε η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ δίνει λαβή για διάφορα ερωτήματα.

    Παράλληλα άσκησε αυστηρή κριτική και στις χθεσινές δηλώσεις της κ. Βάσως Παπανδρέου, αναφέροντας "ότι πολλά από αυτά που είπε το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τί έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για ισχυρή οικονομία", αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι "το 2000 οι αυξήσεις ήταν 2%, το 2001, 2,2% , το 2002 , 2,5% και το 2003 , 2,5%".

    "Πού ήταν τότε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου; Δεν ήξερε τίποτα; Δεν ήταν στέλεχος του κόμματός του;" ρώτησε τέλος ο κ. Αντώναρος.

    Αποστάσεις κυβέρνησης από ΣΕΒ

    Εν τω μεταξύ, σήμερα τόσο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, όσο και στελέχη της ΝΔ, κράτησαν αποστάσεις όσον αφορά τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου περί υιοθέτησης του γαλλικού μοντέλου οικονομίας, που προβλέπει απολύσεις νέων χωρίς αποζημίωση, αλλά και αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού όπως και άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης,

    "Την οικονομική πολιτική την εφαρμόζει κυβέρνηση και αυτό είναι που μετρά", σημείωσε ο κ. Αντώναρος για να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχει σκέψη για την λήψη μέτρων παρόμοιων με αυτών στη Γαλλία.

    "Το τι λέει ο ΣΕΒ αφορά τον ΣΕΒ ενώ τον κόσμο τον αφορά το τί λέει η κυβέρνηση. Δεν είμαστε προσανατολισμένοι στις θέσεις του ΣΕΒ", ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης σχετικά με το ζήτημα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος εξερχόμενος επίσης από το Μαξίμου, τόνισε ότι ο "ΣΕΒ εκφράζει τις δικές του απόψεις".

    Με ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ κατήγγειλε ως "προκλητικές" τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, θεωρώντας ότι "βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την αυθαίρετη στάση των τραπεζιτών που αμφισβητούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις".

    Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση "να βάλει φραγμό στην ασυδοσία και στο θράσος των εργοδοτών" και την κατηγορεί ότι "έχει επιλέξει ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολομέτωπη επίθεση

    Αντιδράσεις

    [02] Πολιτική

    Από τον Γ. Παπνδρέου στην κυβέρνηση

    Ολομέτωπη επίθεση

    17/3/2006 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2006 6:36:39 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε μιλώντας στη συνδιάσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Με αφορμή την αντιπαράθεση στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου, ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, χαρακτηρίζοντας εθνικό ατόπημα τη δήλωση του, ότι η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ, με εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε παράλληλα τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για τη δήλωση αυτή, αλλιώς να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού. Αναφερόμενος δε στην πρόσφατη έκθεση της "Eurostat", για την εγγραφή των αμυντικών δαπανών, έκανε λόγο μια αλχημείες της κυβέρνησης που οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε επιτήρηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, όπως είχε αναγκαστεί να παραδεχθεί ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για μικροκομματική πρακτική στο θέμα της οικονομίας, που εκθέτει τη χώρα στην Ευρώπη και ευτελίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Για τη δήλωση Αλογοσκούφη ρωτήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος απαντώντας σχολίασε ότι: "Η συνεχής κακοπιστία οδηγεί σε χωρίς όρια ανοησία".

    Κριτική για απογραφή υποκλοπές και F16

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση και αναφέρθηκε σε δύο θέματα αιχμής της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, αυτά της απογραφής και των υποκλοπών.

    Χαρακτήρισε εκ νέου την απογραφή μεγάλη απάτη και "Δούρειο Ίππο της δεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή", τα αποτελέσματα της οποίας, όπως είπε, ήταν "ο διασυρμός της χώρας, η ακρίβεια, η μικρή αύξηση των μισθών και η μη καταβολή αυξήσεων στο ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ".

    Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για συγκάλυψη, τον προκάλεσε να πει ξεκάθαρα αν έχει πει όλη την αλήθεια, ενώ τις χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο εθνικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης

    Στο στόχαστρο του κ. Γ. Παπανδρέου βρέθηκε και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ κυβέρνησης για τα F-16 για τα οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα:

    Με ποια κριτήρια το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά των 30 F-16 και με ποια κριτήρια αποφάσισε την ματαίωση της παραγγελίας των επιπλέον 10 F-16;

    Επίσης αναρωτήθηκε αν ο Πρωθυπουργός δέχθηκε πιέσεις από εταίρους για να αγοράσει ευρωπαϊκά αεροπλάνα και να εξασφαλίσει έτσι την έγκριση του προγράμματος Σταθερότητας, ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, κανείς δεν εμπιστεύεται.

    Επίσης αναφέρθηκε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος επικρίνοντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για την επιλογή τους, αλλά και παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης.

    Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε το σεβασμό του σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται μέσα από τις διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί στο ΠΑΣΟΚ και απαίτησε τον ίδιο σεβασμό να δείξουν και όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κινήματος και τόνισε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε κάθε απόπειρα διάσπασης των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του Κινήματος.

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Πριν καλά-καλά αρχίσουν οι παραστάσεις, ο κ. Παπανδρέου ρίχνει τίτλους τέλους στην πολυδιαφημισμένη υπερπαραγωγή του "το νέο ΠΑΣΟΚ". Ο "άλλος δρόμος" που επέλεξε να ανεβάσει είναι έργο χιλιοπαιγμένο. Οι Έλληνες το έχουν δει, έχουν αποστηθίσει κάθε του κεφάλαιο, το απορρίπτουν".

    "H αντίδραση του Προέδρου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι η αντίδραση του ενόχου απέναντι στην αποκάλυψη της ενοχής του. Ο κ. Παπανδρέου δεν δικαιούται να επιχειρεί να μιλά εξ ονόματος του ελληνικού λαού, τον οποίο εξαπατούσε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Η πολιτική απάτη με τα ελλείμματα της περιόδου 1997-2004 είναι έργο με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του", ανέφερε από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Αναφερόμενο στην ομιλία του κ. Παπανδρέου, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι, "Με όσα είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και με όσα δεν είπε φανερώνει ότι, ο «άλλος δρόμος», που προτείνει, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξανασερβίρισμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που χτες εφάρμοζε ως κυβέρνηση το κόμμα του και σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ, με λίγο διαφορετικό μακιγιάζ".

    Αντίστροφη μέτρηση

    Νωρίτερα η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην δική της εισήγηση έκανε λόγο για αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, ως αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

    Παράλληλα άσκησε κριτική στο κυβερνητικό έργο, μιλώντας για "δύο θλιβερά χρόνια, για δύο χρόνια οπισθοδρόμησης, για δύο χαμένα χρόνια", ενώ χαρακτήρισε την απογραφή "μεγάλη απάτη" στην οποία "η ΝΔ επένδυσε όλη της την κομματική εμπάθεια" και έκανε λόγο για "μια εγκληματική ενέργεια η οποία έπληξε την οικονομία της χώρας".

    Επίσης η κα Ξενογιαννακοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση για υπονόμευση του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την κατηγόρησε ότι στρέφει την μια κατηγορία εργαζομένων ενάντια στην άλλη.

    Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν αύριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Οι δημοτικές εκλογές στο επίκεντρο

    [03] Πολιτική

    Διάσκεψη για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη

    17/3/2006 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κυριάρχησε την Παρασκευή, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, κατά την 5η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την προεδρία της οποίας έχει η χώρα μας μέχρι το Μάιο. Κοινός σκοπος της διάσκεψης είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας των χωρών, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια επισήμανε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές για την περιοχή μας ποτέ δεν ήταν καλύτερες. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Τουρκίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της Μολδαβίας.

    Εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή

    Η κα Μπενάκη-Ψαρούδα τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, επισημαίνοντας τον καίριο ρόλο των κοινοβουλίων "ως αυθεντικών εκφραστών της λαϊκής θέλησης" στην εφαρμογή πολιτικών για την επίλυση των προβλημάτων και την εδραίωση ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.

    "Θεωρώ κοινό μας όραμα τη δημιουργία μιας βαλκανικής γειτονιάς που θα στηρίζεται στις δυνάμεις των χωρών που την αποτελούν, οι οποίες θα αποφασίζουν οι ίδιες για το παρόν και το μέλλον τους με βάση τις αρχές της Περιφερειακής Κυριότητας και της Περιφερειακής Συνεργασίας", τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι η βία ή η απειλή βίας δεν πρέπει να έχουν καμία θέση.

    Παράλληλα, χαιρέτισε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και δήλωσε αλληλέγγυα σε κάθε διευθέτηση που θα αποβλέπει στη δημιουργία μιας δημοκρατικής και πολυεθνικής κοινωνίας στο Κόσοβο.

    [04] Πολιτική

    Συνεργασία Καραμανλή-Ζαγορίτη

    Προγραμματισμός για τις δημοτικές

    17/3/2006 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τον προγραμματισμό του κόμματος τις επόμενες εβδομάδες εν όψει και της συνδιάσκεψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα γίνει στις 7 Απριλίου, συζήτησαν σήμερα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον με τον γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρη Ζαγορίτη. Στη συνδιάσκεψη θα οριστεί το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η ΝΔ για τις εκλογές του Οκτωβρίου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το Πάσχα θα έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για τις νομαρχίες και τις πρωτεύουσες των νομών. Στη συνάντηση κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε και οι περιοδείες του Πρωθυπουργού, ενώ ο Λευτέρης Ζαγορίτης θα ξεκινήσει την πρώτη του περιοδεία μετά την αναληψη των νέων καθηκόντων του από τα Γιάννενα στις 22 Μαρτίου. Ο κ. Ζαγορίτης εξερχόμενος του Μαξίμου, και έπειτα από σχετική ερώτηση περί δυσαρέσκειας στις κομματικές οργανώσεις, δήλωσε ότι τα μηνύματα που φτάνουν στη Ρηγίλλης από την περιφέρεια είναι θετικά ,κάτι που έχει διαπιστώσει και ο ίδιος στις επαφές του με τις περιφερειακές οργανώσεις, τη νεολαία αλλά και τους συνδικαλιστές-όπως είπε.

    Σε τροχιά ανόδου η Αγροτική

    Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρη Μηλιάκο.

    "Η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά ανόδου", δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Μηλιάκος τονίζοντας ότι «μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του νόμου για τα πανωτόκια, είναι στην υπηρεσία του απλού πολίτη, διότι διατηρεί τα επιτόκια χορηγήσεων στους αγρότες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και, επιπλέον, δίνει και υψηλά επιτόκια για τις καταθέσεις".

    Τέλος ανέφερε ότι η Αγροτική Τράπεζα συμβάλει με διαφάνεια στην ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.

    [05] Πολιτική

    Τους νέους Αρχηγούς παρουσίασε ο Υπουργός

    Στο Προεδρικό η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

    17/3/2006 12:52:00 μμ

    Τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις φετινές ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Απευθύνοντας νουθεσίες στη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παπούλιας είπε μεταξύ άλλων, ότι "έχετε να αντιμετωπίσετε εύκολες και δύσκολες καταστάσεις, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν δύστροπο γείτονα". Παράλληλα επανέλαβε την εμπιστοσύνη της πολιτείας και του ελληνικού λαού προς τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Παπούλιας, ζήτησε να ενημερωθεί από το διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, για την κατάσταση στον Έβρο.

    Ο διοικητής του Δ Σώματος Στρατού γνωστοποίησε ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί χαρακτηρίζοντας ωστόσο, τη ζημιά που έχει δημιουργηθεί ως τη μεγαλύτερη από το 1963.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επανέλαβε ότι οι κρίσεις των αξιωματικών έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια και ότι ήταν δύσκολη η επιλογή, διότι έπρεπε να γίνει ανάμεσα σε άξιους αξιωματικούς.

    Παράλληλα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι όλα είναι έτοιμα, για την πτήση του με μαχητικό αεροσκάφος, όπως έχει ζητήσει και τον κάλεσε επίσημα να επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ενημερωθεί για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [06] Πολιτική

    Ο Κώστας Καραμανλής ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός

    Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

    17/3/2006 12:01:00 μμ

    Προβάδισμα 0,3 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, στα όρια του στατιστικού λάθους, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 πολιτών για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 11,1 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ ενώ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό ο Κώστας Καραμανλής προηγείται 7,7 μονάδες του Γιώργου Παπανδρέου. Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε το διάστημα 28 Φεβρουαρίου-13 Μαρτίου με τη μέθοδο της κάλπης και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

    Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 35,9% της ΝΔ που συγκεντρώνει 35,6%. Ακολουθούν ΚΚΕ 7,3%, ΛΑΟΣ 4,3%, ΣΥΝ 3,4%. Το 0,9% απαντά "άλλο κόμμα", το 1,4% λευκό, το 2,7% άκυρο, το 3,1% αναποφάσιστοι και το 5,5% "δεν γνωρίζω-δεν απαντώ".

    Ο Πρωθυπουργός προηγείται στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας 39,4%, έναντι 31,7 του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στην παράσταση νίκης επίσης η ΝΔ προηγείται με 46,1% έναντι 35% του ΠΑΣΟΚ.

    Αντίθετα, στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Γιώργος Παπανδρέου έχει θετικές γνώμες 52,6%, ο Κώστας Καραμανλής 51,7%, ο Αλέκος Αλαβάνος 38,6% η Αλέκα Παπαρήγα 35,6% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης 26,3%.

    Οι πολίτες προκρίνουν ως σημαντικότερα προβλήματα της χώρας την ανεργία και την οικονομία.

    Ως προς το θέμα των υποκλοπών η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ρωτήθηκαν σε ποσοστό 63% θεωρεί ότι υπήρχε προσπάθεια συγκάλυψης έναντι 22,9% των απαντήσεων που πιστεύει πως δεν υπήρξε συγκάλυψη.

    Αντιδράσεις

    "Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο που αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης τη συγκεκριμένη στιγμή που γίνονται", ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, για να σημείωσε ότι το ίδιο είχε πει και πριν από μερικές ημέρες όταν πάλι είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσκόπηση, η οποία ήταν ευνοϊκή για τη ΝΔ.

    Ερωτηθείς σχετικά εξερχόμενος του Μαξίμου, ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης σημείωσε "ότι πρόσφατα άλλη δημοσκόπηση έφερνε 2,5 μονάδες μπροστά τη ΝΔ αλλά και σε αυτή όλα τα ποιοτικά στοιχεία είναι υπέρ του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης".

    "Εντείνουμε τη δουλειά μας πιο αποφασιστικά για την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας", πρόσθεσε.

    [07] Πολιτική

    Στο πλευρό των εργαζόμενων

    17/3/2006 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τη συμπαράστασή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με το προεδρείο του σωματείου. Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σιδηροδρόμων, καθώς και μέτρα πρόληψης για την αποφυγή ατυχημάτων, ενώ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν απορρόφησε 300 εκατομμύρια ευρώ για την αναμόρφωση του δικτύου από τα ευρωπαικά κονδύλια, καταγγέλοντας αδιαφάνεια στην όλη διαδικασία. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών.

    Βασικό το ζήτημα της ασφάλειας

    Για τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ένα ακόμα βασικό θέμα είναι η ασφάλεια, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα και τους εργαζόμενους: "Σχετίζεται και με την έλλειψη σήμανσης, σχετίζεται με την υπερεργασία καθώς και με την ανάγκη ανανέωσης και αύξησης του προσωπικού στους σιδηροδρόμους. Σχετίζεται επίσης με τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού- τηλεδιοίκηση, σήμανση, ηλεκτροδότηση- και με το θέμα των επενδύσεων", πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

    Από την πλευρά του, ο Ν. Κούκος, πρόεδρος Ομοσπονδίας ΟΣΕ, σημείωσε ότι "τα ελλείμματα τα οποία χρεώνεται σήμερα ο σιδηρόδρομος οφείλονται σε ένα μεγάλο μέρος, στο γεγονός ότι, ενώ δεν πληρώνει το κράτος για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, υποχρεώνει τον Οργανισμό σε δανεισμό για να καλυφθεί αυτή η εθνική συμμετοχή". Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας, "το οποίο πρέπει να αναδειχθεί όχι μόνο για τους σιδηροδρόμους, αλλά για όλα τα μεταφορικά μέσα στην πατρίδα μας".

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αβραμόπουλου

    Συνεργασία για την Υγεία

    17/3/2006 2:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2006 2:34:15 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας καθώς και η εφαρμογή των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), σε έργα όπως νοσοκομεία, ιδρύματα, εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Αβραμόπουλος. Αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα δήλωσε χθες για τις βελτιώσεις στα νοσοκομεία και τις προσλήψεις προσωπικού, ενώ σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στις χθεσινές δηλώσεις του άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του, είπε ότι "οι συνάδελφοί σας αναποδογυρίζουν τον καλό το λόγο. Εχουν πρόβλημα εκείνοι που τον ερμηνεύουν και όχι αυτοί που τον εκπέμπουν".

    [09] Πολιτική

    Σε επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής

    Ανέλαβε ο νέος αρχηγός του Λιμενικού

    17/3/2006 1:40:00 μμ

    Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ, βουλευτών, εφοπλιστών, εκπροσώπων ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ειδική αίθουσα τελετών του Υπουργείου η παράδοση της Αρχηγίας του Λιμενικού από τον απερχόμενο αντιναύαρχο Θεόδωρο Γκλεζάκο στο νέο αρχηγό αντιναύαρχο Ηλία Σιωνίδη. Στην ομιλία του ο απερχόμενος αρχηγός ευχήθηκε στο νέο καλή τύχη στο δύσκολο όπως επισήμανε έργο του, ενώ του υπενθύμισε ότι πάντα να στέκεται δίπλα στους μικρούς -κατώτερους στο βαθμό συναδέλφους του. Και ο νέος αρχηγός που επιλέχθηκε προχθές από το ΚΥΣΕΑ, στην ομιλία του τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του απερχόμενου αρχηγού, ενώ ευχαρίστησε για την επιλογή του και τον ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη. Εντός των ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων του Λιμενικού προκειμένου να επιλέξει τους 2 νέους υπαρχηγούς, καθώς και το Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

    [10] Κοινωνία

    Σε φυλασσόμενη διάβαση της Σκύδρας

    Σύγκρουση τρένου με Ι.Χ.

    17/3/2006 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μοιραίο τέλος είχε για τους τρεις επιβάτες Ι.Χ. η προσπάθεια να περάσουν φυλασσόμενη διάβαση τρένου στη Σκύδρα Έδεσσας, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής. Παρά το ότι οι μπάρες ήταν κατεβασμένες και λειτουργούσαν τα ηχοακουστικά και φωτεινά σήματα, το αυτοκίνητο επιχείρησε να περάσει τη διάβαση, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με την επιβατική αμαξοστοιχία 750, που εκτελούσε το δρομολόγιο Έδεσσα Θεσσαλονίκη. Οι επιβάτες του αυτοκινήτου εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια του και ανασύρθηκαν νεκροί από άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ κανείς από τους 35 επιβάτες της αμαξοστοιχίας δεν έπαθε το παραμικρό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νεκροί είναι νεαρής ηλικίας και αλλοδαποί. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που το τρένο παρέσυρε το αυτοκίνητο για περίπου 1 χιλιόμετρο. Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με λεωφορεία του ΟΣΕ.

    [11] Κοινωνία

    Οι εκπομπές αρχίζουν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου

    Πρεμιέρα για το "Πρίσμα+"

    17/3/2006 4:46:00 μμ

    Αρχίζει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 17.00 η εκπομπή του πρώτου ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ ΠΡΙΣΜΑ+. Καθημερινά και για 7 ώρες ένα νέο πολυσυλλεκτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία και θα μεταδίδεται με νοηματική διερμηνεία και υπότιτλους.

    Το πρόγραμμα αρχίζει στις 17.00 με ένα 5λεπτο δελτίο ειδήσεων. Ακολουθεί παιδικό πρόγραμμα μέχρι τις 18.00. 18.00 19.00 θα μεταδίδονται ντοκυμαντέρ και στις 19.00 20.00 το ενημερωτικό μαγκαζίνο, "Πρόσκληση σε όλους". Ένα πρόγραμμα με ποικίλο περιεχόμενο και χρηστικές πληροφορίες για όλους. Παρουσιάζουν ο Νίκος Λεπενιώτης και η Τένια Παπαγεωργίου. Στις 20.00 θα μεταδίδεται ελληνική σειρά και στις 21.00 μια εντυπωσιακή καινοτομία. Το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ θα αναμεταδίδεται ταυτόχρονα από το ΠΡΙΣΜΑ+, με νοηματική διερμηνεία. Αμέσως μετά το δελτίο κάθε βράδυ θα προβάλλεται και μια κινηματογραφική ταινία για τους φίλους του ΠΡΙΣΜΑ+. Στο πρόγραμμα του σαββατοκύριακου θα υπάρχει και ένα νέο ντοκυμαντέρ με τίτλο "Μορφές και Χρώματα".

    Το πρόγραμμα εκτός των δελτίων ειδήσεων θα επαναλαμβάνεται μέχρι την επόμενη στις 17.00. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής του προγράμματος θα προβάλλονται κάρτες και τρέηλερ με πληροφορίες για τα επόμενα στάδια της πιλοτικής εφαρμογής του ψηφιακού προγράμματος, τους αποκωδικοποιητές, τον τρόπο επιλογής προγραμμάτων και υποτίτλων και κάθε χρηστική πληροφορία που αφορά το κοινό του ΠΡΙΣΜΑ+.

    Το πρόγραμμα μεταδίδεται στην Αττική από τη συχνότητα UHF, κανάλι 48 από τον πομπό στον Υμηττό και από τις αρχές Απριλίου και από τους πομπούς της Πάρνηθας και της Αίγινας. Στη Θεσσαλονίκη μεταδίδεται από τη συχνότητα UHF κανάλι 56, από τον πομπό του Χορτιάτη. Από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταδίδεται και στη Θεσσαλία, από τη συχνότητα UHF κανάλι 53 από τον πομπό του Πηλίου. Η έναρξη του δεύτερου ψηφιακού προγράμματος της ΕΡΤ, ΣΙΝΕ+, θα γίνει τον Απρίλιο ενώ το πρόγραμμα του ΣΠΟΡ+ θα αρχίσει τον Μάιο. Οι θεατές μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση prisma@ert.gr

    [12] Κόσμος

    Και οι υποστηρικτές του και οι επικριτές του

    Τον αποχαιρετούν...

    17/3/2006 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται η σορός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Βελιγράδι. Εκατοντάδες υποστηρικτές του του απέτισαν, ήδη, φόρο τιμής στο Μουσείο της Επανάστασης ενώ σήμερα η προσέλευση θεωρείται μεγαλύτερη. Στο μεταξύ ουδεμία ένδειξη δηλητηρίασης προέκυψε από τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στο πτώμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάουστο Ποκάρ. "Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις δηλητηρίασης", δήλωσε ο δικαστής Ποκάρ σε συνέντευξη Τύπου. "Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως αυτά είναι προσωρινά αποτελέσματα", πρόσθεσε. Ο Ποκάρ διευκρίνισε ακόμη πως δεν βρέθηκε "κανένα ίχνος rifampicin", ενός ισχυρού αντιβιοτικού, η χρήση του οποίου αντενδείκνυται σε συνδυασμό με φάρμακα για την υπέρταση, αντίθετα απ ό,τι είχαν δείξει αναλύσεις που είχαν γίνει το Φεβρουάριο.

    Η ταφή του πρώην ηγέτη θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αυλή του σπιτιού των Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς, 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου. Πρόσκληση για συγκέντρωση στο κέντρο του Βελιγραδίου, στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στο τέλος της δεκαετίας του ΄90, την ώρα της αυριανής ταφής του Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς κυκλοφορεί με SMS σήμερα στη Σερβία. "Σερβία 18/03 στις 15.00. Πλατεία της Δημοκρατίας. Η άνοιξη φθάνει δύο μέρες νωρίτερα. Ελάτε μαζί μας για να ευχηθούμε όλοι μαζί να μην εμφανισθεί ποτέ πια άλλος Μιλόσεβιτς. Σημάδι αναγνώρισης: Μπαλόνι. Προωθείστε το μήνυμα", είναι το κείμενο που κυκλοφορεί σήμερα στα κινητά τηλέφωνα. Εικάζεται ότι εμπνευστές της πρωτοβουλίας είναι μέλη του φοιτητικού κινήματος Otpor (Αντίσταση), αιχμή του κινήματος κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς που κατόρθωσε να επισπεύσει την πτώση του το 2000.

    Στο μεταξύ μια διαφορετική νεκρολογία, χαμένη ανάμεσα σε άλλες που έχουν συνταχθεί προς τιμήν της μνήμης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δημοσιεύεται σήμερα στην παλαιότερη εφημερίδα της Σερβίας, την Politika, "για να καταγγείλει τα εγκλήματα του πρώην Προέδρου και τις ζωές που καταστράφηκαν υπό το αυταρχικό καθεστώς του".

    Η νεκρολογία θυμίζει τους πολέμους των Βαλκανίων, τη σφαγή των 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, τα τανκς στους δρόμους του Βελιγραδίου, τον πόλεμο του Κοσόβου. Δημοσιεύεται στην Politika συνοδευόμενη από τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις τιμητικές νεκρολογίες.

    "Σας ευχαριστούμε για τα ψέματα και τις κλοπές, για κάθε σταγόνα αίματος που χιλιάδες έχυσαν εξαιτίας σας. Για τον φόβο και την αμφιβολία, για τις χαμένες γενιές. Για τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, για τη φρίκη των πολέμων που κάνατε στο όνομά μας χωρίς ούτε να ζητήσετε τη γνώμη μας. Για όλα τα δεινά που μας φέρατε".

    "Θα θυμόμαστε τα τανκς στους δρόμους του Βελιγραδίου. Το αίμα στα οδοστρώματα. θα θυμόμαστε το Βούκοβαρ. Θα θυμόμαστε το Κινιν και την Κράινα, το Σεράγεβο, τη Σρεμπρένιτσα. Θα θυμόμαστε το Κόσοβο. Θα έχουμε ακόμη πολλές αναμνήσεις και πολλά χαμένα όνειρα".

    "Θα θυμόμαστε τους σκοτωμένους, τους τραυματίες, εκείνους που γεννήθηκαν για να υποφέρουν, τους πρόσφυγες. Θα θυμόμαστε τις κατεστραμμένες μας ζωές", αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφεται από "πολίτες της Σερβίας που θα θυμούνται".

    Η τοπική εφημερίδα, η Ντβέβνικ του Νόβισαντ δημοσιεύει κείμενο που υπογράφεται από είκοσι πολίτες: "Ας αναπαύονται εν ειρήνη όλοι εκείνοι που υπέφεραν από την πολιτική που εφάρμοσε η Σερβία από το 1987 μέχρι το 2000".

    [13] Ιράκ

    Στο Ιράκ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

    Για μέρες θα χτυπά το "Σμήνος"

    17/3/2006 12:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC- ΑΠΕ

    Για αρκετές μέρες ακόμα μπορεί να διαρκέσει η αμερικανική αεροπορική επιχείρηση εναντίον στόχων ανταρτών στις περιοχές γύρω από τη Σαμάρα στο Ιράκ. Η επιχείρηση, που φέρει την ονομασία "Σμήνος" και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 50 αεροσκαφών και 1500 στρατιωτών χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες συνελήφθησαν 40 ύποπτοι, οι 17 εκ των οποίων απελευθερώθηκαν. Στόχος της επιχείρησης, όπως δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών είναι να αποτραπεί η χρήση των περιοχών γύρω από τη Σαμάρα ως προπύργιο των ανταρτών. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη έφθασε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Ρέιντ, όπου θα συναντηθεί με μέλη της ιρακινής Κυβέρνησης. Ο Ρέιντ ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρηση 800 Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι τον Μάιο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των βρετανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σμήνος" επιθέσεων στο Ιράκ

    [14] Μ. Ανατολή

    Το Σάββατο στον Αμπάς

    Κατάλογο υπουργών παραδίδει η Χαμάς

    17/3/2006 3:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Στην τελική του φάση μπαίνει πλέον ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Παλαιστίνη, με την Χαμάς να παραδίδει το Σάββατο στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον κατάλογο με τα ονόματα όσων υπουργοποιούνται. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τα μέλη της Χαμάς αναμένεται να αναλάβουν όλες τις θέσεις κλειδί στη νέα κυβέρνηση, καθώς κανένα άλλο κόμμα, μεταξύ των οποίων και η Φάταχ του προέδρου Αμπάς, δεν έχει μέχρι σήμερα δεχθεί να μετάσχει σε αυτή. "Η πλειοψηφία των υπουργών θα προέρχεται από τη Χαμάς, αλλά η κυβέρνηση θα έχει επίσης τεχνοκράτες, ανεξάρτητους και έναν χριστιανό", δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαλάχ Αλ Μπαρντάουιλ.

    Πολεμικές κραυγές από Μεσάαλ

    Την ίδια ώρα, ο εξόριστος στη Δαμασκό ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η αντίσταση στο Ισραήλ παραμένει ο κύριος στόχος της Χαμάς και προηγείται της πολιτικής.

    "Το ότι βρισκόμαστε στην εξουσία αποτελεί μόνον ένα μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού για τη Χαμάς. Η εξουσία δεν είναι ο τελικός σκοπός μας. Δεν θα μας αποτρέψει από τους στόχους που έχουμε στην καρδιά μας", σημείωσε, μιλώντας σε συγκέντρωση στη μνήμη ενός παλαιστίνιου πολιτικού.

    "Εμείς και οι Σιωνιστές έχουμε ραντεβού με τη μοίρα. Αν θέλουν μάχη, είμαστε έτοιμοι γι αυτήν. Αν θέλουν πόλεμο, εμείς είμαστε οι γιοί του πολέμου. Αν θέλουν αγώνα, είμαστε έτοιμοι γι αυτόν ως το τέλος", πρόσθεσε ο Μεσάαλ, σημειώνοντας: "Έχουμε περισσότερη αντοχή από το Ισραήλ και θα το νικήσουμε, θεού θέλοντος".

    [15] Οικονομία

    Από τον όμιλο καλλυντικών της "LOreal"

    Εξαγορά της "Body Shop"

    17/3/2006 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στην εξαγορά της βρετανικής εταιρίας καλλυντικών εταιρία "Body Shop", έναντι 944 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως "LOreal". Η πρόταση υποστηρίζεται από το 43% των μετόχων της "Body Shop", που για την πώληση των μετοχών της θα λάβουν 300 πένες, ποσό 34% πάνω από την τιμή της μετοχής την 21η Φεβρουαρίου. Η "LOreal"ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λειτουργήσει τη βρετανική εταιρία ως ξεχωριστή οντότητα, χωρίς κλείσιμο καταστημάτων ή αλλαγές στο μάνατζμεντ της εταιρίας. Η "Body Shop", που διαθέτει δίκτυο 2.000 καταστημάτων, έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τη στάση της κατά των πειραμάτων σε ζώα και την πώληση οικολογικών προϊόντων. Η εταιρία ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια σε ένα μικρό δρόμο του Μπράιτον στη Βρετανία από την Ανίτα Ρόντικ και το σύζυγο της Γκόρντον, οι οποίοι έχουν σήμερα στην ιδιοκτησία τους το 18% της εταιρίας, και που, αν τελικά ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα εισπράξουν 118 εκατ. στερλίνες.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο άρθρο 44 και ο ΟΦΗ

    17/3/2006 7:51:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Νέα σελίδα ανοίγει για την ΠΑΕ ΟΦΗ και το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο, μετά την υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 44. Το Εφετείο Χανίων έκανε δεκτή σήμερα την αίτηση που είχε καταθέσει η διοίκηση της ομάδας και αυτό σημαίνει μια σημαντική οικονομική ανάσα για τον σύλλογο, κάτι που τόνισε και ο πρόεδρος του, Φανούρης Βατσινάς στην δήλωσή του που ακολούθησε την εξέλιξη αυτή.

    Η δήλωση Βατσινά

    "Η ομάδα μας κέρδισε μια σημαντική μάχη. Η διοίκηση είχε καταθέσει ένα δίκαιο αίτημα που έγινε δεκτό από την ελληνική Δικαιοσύνη. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, όλους τους τοπικούς φορείς του Ηρακλείου, τους επώνυμους και ανώνυμους φίλους της ομάδας μας, τον φίλαθλο κόσμο του ΟΦΗ, που είναι συνεχώς κοντά στην αγαπημένη μας ομάδα. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες της ΠΑΕ ΟΦΗ για την προσπάθεια που καταβάλουν. Η προσπάθεια ήταν συνολική. Δεν ήταν προσπάθεια μόνο της διοίκησης. Ο ΟΦΗ πλέον εισέρχεται σε μια άλλη τροχιά. Ανοίγει νέα σελίδα, με προϋποθέσεις εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Η διοίκηση υπόσχεται ότι θα είναι συνεπής και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον ΟΦΗ. Έχουμε όραμα για την ομάδα μας, η οποία από μια συγκυρία άτυχων γεγονότων δεν είναι στην θέση που της αρμόζει. Δεν γυρίζουμε στο παρελθόν. Παραδειγματιζόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος και αισιόδοξοι κοιτάζουμε στο μέλλον. Σήμερα για τον ΟΦΗ δεν υπάρχει τίποτε πιο σπουδαίο από τους 7 αγώνες που απομένουν για να ολοκληρώσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Περισσότερο από ποτέ η ομάδα μας έχει ανάγκη από την βοήθεια όλων στους αγώνες που απομένουν".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Το ρεκόρ και η μάχη της δεύτερης θέσης

    17/3/2006 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντικές αναμετρήσεις για όλα τα γούστα περιλαμβάνει η 24η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Το Σάββατο ανοίγει η αυλαία με τον Ολυμπιακό να δοκιμάζεται στην Ξάνθη και την ΑΕΚ να έχει δύσκολη έξοδο στην Καλλιθέα. Οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να διευρύνουν το εντυπωσιακό σερί νικών και να φτάσει τους 17, ενώ η Ξάνθη θέλει να επιστρέψει στις νίκες και να παραμείνει σε τροχιά Ευρώπης. Η "Ένωση" από την άλλη θέλει να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Καλλιθέα, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, θα προσπαθήσει για να πάρει το τρίποντο προκειμένου να ξαναμπεί "στο κόλπο" της παραμονής. Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται την Κυριακή και υποδέχεται τον ΟΦΗ. Οι "πράσινοι" με την ψυχολογία με το μέρος τους, θέλουν να πάρουν μία ακόμα νίκη και να παραμείνουν στη δεύτερη θέση, ενώ ο ΟΦΗ θα προσπαθήσει για τη νίκη, προκειμένου να ξεφύγει πιο πολύ από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

    Το ΟΥΕΦΑ και η παραμονή

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια της Κυριακής, υπάρχουν αναμετρήσεις "φωτιά", όσον αφορά τη μάχη της Ευρώπης αλλά και της παραμονής. Ο Ακράτητος, με τις δύο σερί νίκες, υποδέχεται το Λεβαδειακό, σε μία "μάχη" για την παραμονή. Ο Απόλλωνας Καλαμαριάς υποδέχεται τον Ιωνικό. Οι "Πόντιοι" θέλουν νίκη, με στόχο από τη μία να «κλειδώσει» το θέμα παραμονή και από την άλλη να κρατήσει ίσως ανοιχτό το ευρωπαϊκό όνειρο. Με τον ίδιο στόχο και οι «μπλε» να βρεθούν στην Καλαμαριά. Ο Ηρακλής υποδέχεται το Αιγάλεω και θέλει μία ακόμα νίκη, που θα τον διατηρήσει με άνεση σε ευρωπαϊκή τροχιά, ενώ το "Σίτι" που έχει μείνει πίσω στο θέμα Ευρώπη, θα προσπαθήσει για να επανέλθει εκεί. Ευρωπαϊκό ντέρμπι στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο να υποδέχεται τη Λάρισα, με τις δύο ομάδες να έχουν το στόχο της Ευρώπης. Η 24η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον Πανιώνιο να υποδέχεται στη Νέα Σμύρνη τον ΠΑΟΚ. Οι "κυανέρυθροι" βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη και η νίκη είναι ο μόνος στόχος, ενώ ο "Δικέφαλος του Βορρά" των πολλών προβλημάτων θα κυνηγήσει τη νίκη που θα βοηθήσει στην ψυχολογία και παράλληλα να παραμείνει στο κόλπο της Ευρώπης.

    Η 24η αγωνιστική

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17.00 (Ξάνθη) Ξάνθη-Ολυμπιακός (Alpha) 19.00 (Καλλιθέα) Καλλιθέα-ΑΕΚ (Supersport 1)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15.30 (Ανω Λιοσίων) Ακράτητος-Λεβαδειακός 15.30 (Καλαμαριά) Καλαμαριά-Ιωνικός 17.45 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-Αιγάλεω (Alpha) 19.15 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-ΟΦΗ (Supersport 1) 21.00 (Περιστέρι) Ατρόμητος-Λάρισα (Alpha)

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    21.00 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-ΠΑΟΚ (Alpha)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 23 21-0-2 11-0-1 10-0-1 52-14 63

    2. ΑΕΚ 23 16-3-4 9-1-1 7-2-3 30-17 51

    . Παναθηναϊκός 23 16-3-4 10-1-1 6-2-3 39-17 51

    4. Ηρακλής 23 11-4-8 9-1-1 2-3-7 28-23 37

    5. Ξάνθη 23 10-5-8 7-4-0 3-1-8 25-22 35

    6. Λάρισα 23 9-6-8 9-2-1 0-4-7 28-28 33

    7. Ατρόμητος 23 9-5-9 6-3-2 3-2-7 25-24 32

    8. ΠΑΟΚ 23 8-7-8 7-2-2 1-5-6 31-24 31

    9. Αιγάλεω 23 7-8-8 5-3-4 2-5-4 17-22 29

    10. Απόλλων Καλ. 23 7-7-9 5-4-2 2-3-7 24-29 28

    11. Ιωνικός 23 6-9-8 6-3-3 0-6-5 30-33 27

    12. Λεβαδειακός 23 5-6-12 5-4-3 0-2-9 15-26 21

    13. ΟΦΗ 23 4-8-11 4-3-4 0-5-7 14-28 20

    14. Πανιώνιος 23 5-4-14 2-4-6 3-0-8 21-40 19

    15. Ακράτητος 23 4-4-15 3-3-5 1-1-10 16-33 16

    . Καλλιθέα 23 3-7-13 3-5-4 0-2-9 21-36 16

    [18] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: Έτοιμος για το τρόπαιο

    17/3/2006 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2006 5:07:44 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την ψυχολογία στα ύψη, ειδικά μετά τη νίκη επί της Τσιμπόνα για την Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την προετοιμασία του για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο το ΜαρούσΙ (ΕΤ1 18:30) και δηλώνει έτοιμος για να πάρει το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς. Ο ΠΑΟ α προπονείται στο κλειστό του Γαλατσίου και το απόγευμα αναμένεται να διαπιστωθεί η συμμετοχή ή μη του Βλάντο Σκεπάνοβιτς ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα την Τσιμπόνα. Δύο παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Δημήτρης Παπανικολάου, δηλώνουν πως μόνος στόχος είναι η κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς και η ομάδα είναι έτοιμοι για να τα καταφέρει.

    "Πρώτα ο τελικός, μετά η Εφές"

    Ο Τσαρτσαρής τόνισε: [πως ο Παναθηναϊκός θα κυνηγήσει το τρόπαιο και ή ψυχολογία είναι πολύ ψηλά, ειδικά μετά τη νίκη επί της Τσιμπόνα αλλά και μετον τρόπο με τον οποίο αυτή ήρθε. "Είναι ο πρώτος τίτλος της χρονιάς που θα κυνηγήσουμε και σίγουρα δεν θα έχουμε εύκολο έργο, αφού θα αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο αντίπαλο, όμως ο στόχος μας είναι να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Η νίκη επί της Τσιμπόνα μας ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία, αλλά πολύ περισσότερο ο τρόπος, με τον οποίον ήλθε αυτή. Παίξαμε εξαιρετικά στην τελευταία περίοδο και θα έλεγα ότι θυμηθήκαμε τις εμφανίσεις που κάναμε στην α΄ φάση της διοργάνωσης. Θέλουμε να συνεχίσουμε πλέον στον ίδιο ρυθμό και το Σάββατο είναι μία ακόμη ευκαιρία για μας να παίξουμε πολύ καλά και να πάρουμε το Κύπελλο". Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ρωτήθηκε και για τον κρίσιμο αγώνα με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Όπως τόνισε ο ίδιος: "Η Εφές μπορεί... να περιμένει, αφού πρώτα απ΄ όλα έχουμε αύριο το ματς με το Μαρούσι, το οποίο θέλουμε να κερδίσουμε. Πάντως, είναι γεγονός ότι μία νίκη μας στον τελικό του Κυπέλλου θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα και στον αγώνα της Τετάρτης στον τομέα ψυχολογία. Να τελειώσουμε, πάντως, πρώτα με το Μαρούσι και μετά θα ασχοληθούμε με τους Τούρκους".

    Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Δγμήτρη Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε πως θέλει το τρόπαιο. "Το ματς με το Μαρούσι είναι ο πρώτος τελικός της φετινής σεζόν και θέλουμε τη νίκη, αφού το Κύπελλο είναι ένας από τους τρεις στόχους που έχουμε βάλει από την αρχή της χρονιάς. Είχαμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα στη διοργάνωση και, τώρα που φτάσαμε στο τέλος, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά στο Κύπελλο με την κατάκτηση του τροπαίου. Τον τελευταίο μήνα η ομάδα είχε κάποια άσχημα αποτελέσματα και όχι καλές εμφανίσεις, όμως πιστεύω ότι η νίκη επί της Τσιμπόνα θα μας «λύσει τα χέρια» και θα μας βοηθήσει ψυχολογικά. Για το αυριανό παιχνίδι δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε τίποτα άλλο, παρά μόνο πώς θα κατακτήσουμε τον τίτλο, ο οποίος θα είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία".

    [19] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Ολική επαναφορά οι Χιτ

    17/3/2006 12:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την μεγάλη ανατροπή κατάφερε να κάνουν οι Χιτ και να πάρουν μία σημαντική νίκη επί των Μπόστον Σέλτικς με 107-104. Οι Χιτ βρέθηκαν να χάνουν ακόμα και με 25 πόντους, αλλά χάρη στον πολύ καλό Ντουέιν Γουέιντ, ο οποίος άργησε να πάρει μπροστά, και τους 30 πόντους που πέτυχε, κατάφερε να πάρει τη σημαντική νίκη. Η διαφορά των 25 πόντων που κάλυψαν οι Χιτ η μεγαλύτερη που καλύπτεται την εφετινή περίοδο. Από τους ηττημενους, πρώτος σκόρερ ήταν ο Πολ Πιρς με 34 πόντους. Σημαντική νίκη πέτυχε και οι Σιάτλ Σουπερσόνικς, που επικράτησαν των Φιλαδέλφεια 76ερς, που αγωνίστηκαν χωρίς τον Άλεν Άιβερσον με 102-98. Πρώτος σκόρερ για τους "υπερηχητικούς" ο Ρέι Άλεν με 26 πόντους, ενώ πολύ σημαντική ήταν η συνεισφορά του Ερλ Γουότσον στην άμυνα. Οι Ουόριορς επικράτησαν στο Όκλαντ των Τίμπεργουλφς με 105-97. Μετά την ήττα αυτή η ομάδα της Μινεσότα έμεινε πολύ πίσω στο θέμα πρόκριση στα πλέι οφ.

    Τα αποτελέσματα

    Μαϊάμι-Βοστώνη 107-104 Σιάτλ-Φιλαδέλφεια 102-98 Γκόλντεν Στέιτ-Μινεσότα 105-97

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 35-28 Φιλαδέλφεια 31-33 Βοστώνη 27-38 Τορόντο 23-42 Νέα Υόρκη 18-45

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 51-12 Κλίβελαντ 36-29 Ιντιάνα 32-30 Μιλγουόκι 32-32 Σικάγο 29-36

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 43-21 Ουάσινγκτον 33-30 Ορλάντο 23-41 Ατλάντα 20-42 Σάρλοτ 18-48

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 37-29 Γιούτα 30-34 Μινεσότα 26-39 Σιάτλ 26-39 Πόρτλαντ 20-44

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 45-19 Λ.Α. Κλίπερς 37-26 Σακραμέντο 33-31 Λ.Α. Λέικερς 34-32 Γκόλντεν Στέϊτ 27-37

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Ντάλας 51-14 Σαν Αντόνιο 50-14 Μέμφις 35-29 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 31-32 Χιούστον 29-36

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ρουμανικός "εμφύλιος" στο UEFA

    17/3/2006 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο Βουκουρέστι θα είναι στραμμένα τα φώτα της Ευρώπης, όσον αφορά το Κύπελλο UEFA. Κατά την κλήρωση που έγινε στο Αϊντχόβεν για τα προημιτελικά και την ημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA, Ραπίντ και Στεάουα θα αναμετρηθούν με στόχο την πρόκριση στον «ήλιο» της ημιτελικής φάσης. Η Ζενίτ, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, θα αγωνιστεί κόντρα στην Σεβίλλη, η Βασιλεία με την Μίντλεσμπρο και η Λέφσκι Σόφιας με τη Σάλκε.

    Η προημιτελική φάση

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν 30/3 και οι αγώνες ρεβάνς στις 6/4 1. Σεβίλη (Ισπανία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 2. Βασιλεία (Ελβετία)-Μίντλεσμπρο (Αγγλία) 3. Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 4. Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Σάλκε (Γερμανία)

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν 20/4 και οι αγώνες ρεβάνς στις 27/4)

    Α. Νικητής 4-Νικητής 1 Β. Νικητής 3-Νικητής 2

    ΤΕΛΙΚΟΣ (θα διεξαχθεί στις 10 Μαϊου στο «Φίλιπς Στάντιον» του Αϊντχόφεν) Νικητής Β-Νικητής Α

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φήμες για τα "στημένα" με Σβάινστάιγκερ

    17/3/2006 11:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2006 12:15:33 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι φήμες που αφορούσαν πως κάποιος διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Μπουτεσλίγκα έγιναν πραγματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με την γερμανική εφημερίδα "tz". Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για τον 22χρονο διεθνή άσο της Μπάγερν Μονάχου, Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, που κλήθηκε για ανάκριση από την αστυνομία, στα πλαίσια των ερευνών για το σκάνδαλο με τα "στημένα" παιχνίδια. Μαζί με τον Σβάινστάιγκερ, κλήθηκαν να καταθέσουν και δύο παίκτες της Μόναχο 1860, ο Ολλανδός Κουίντο Λάντζαατ και ο Αυστραλός Πολ Αγκοστίνο. Η είδηση πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Από την Τετάρτη πάντως, έχει ανακοινωθεί ότι οι δικαστικές αρχές διεξάγουν έρευνα με βάση δημοσιεύματα του Τύπου, που ενέπλεκαν στο σκάνδαλο έναν διεθνή παίκτη της Μπουντεσλίγκα. Εμβρόντητος έμεινε ο τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου, Φέλιξ Μάγκατ, στην είδηση το ονόματος του Σβάινσταϊγκερ και την κλήση του για ανάκριση όσον αφορά τα στημένα παιχνίδια. Οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου δεν έκαναν κάποιο επίσημο σχόλιο για την υπόθεση, ενώ η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας "tz".

    Όπως τόνισε η Εκπρόσωπος της DFB, δεν υπάρχει κανένα ίχνος αλήθειας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, ενώ ο Πρόεδρος ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τέο Τσβάντσιγκερ, εξαπέλυσε επίθεση κατά μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. "Η συμπεριφορά κάποιων ΜΜΕ είναι ανεύθυνη, ανέντιμη και προκαλεί ζημιά στην καλή εικόνα των παικτών, των ομάδων της μπουντεσλίγκα και της εθνικής ομάδας", δήλωσε ο επικεφαλής της DFB, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε ως μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

    [22] Πολιτισμός

    Απόδραση από τον καμβά - Στο Μουσείο Herakleidon

    Vasarely: Το Απόλυτο Μάτι Phase II

    17/3/2006 5:41:00 μμ

    Πηγή: Μουσείο Herakleidon

    Το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts προχωρά στη δεύτερη φάση της έκθεσης "Το Απόλυτο Μάτι" με την παρουσίαση 40 νέων έργων από τη συλλογή του Μουσείου.

    Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα του Victor Vasarely από τις ενότητες Denfert-Cristal και Vonal, καθώς επίσης, μελέτες του γύρω από την αποτύπωση της κίνησης σε μία επίπεδη επιφάνεια (Movement Studies), μελέτες επί τετραγώνων και προγραμματισμούς.

    Στη Φάση ΙΙ, το Μουσείο χρησιμοποιεί τα πολυμέσα προκειμένου να παρουσιάσει την εργασία του καλλιτέχνη, ακολουθώντας για μια ακόμη φορά τις πεποιθήσεις του, όπως αυτές παρουσιάζονται στα γραπτά του.

    Καταλαβαίνοντας τη δύναμη της κινούμενης εικόνας, ο Victor Vasarely δήλωσε το 1967: "Η ταινία του καλλιτέχνη θα γίνει η διαδόσιμη, βέλτιστη και αισιόδοξη εργασία, ένας γνήσιος, κοινός θησαυρός".

    Ο καλλιτέχνης θεωρούσε ότι οι φωτογραφικές διαφάνειες (slides) θα είναι στη ζωγραφική ό,τι οι δίσκοι στη μουσική: ευμεταχείριστες, πιστές, σύνθετες αναπαραγωγές με άλλα λόγια, θα αποτελούν ένα εργαλείο, ένα έργο τέχνης. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, οι φωτογραφικές διαφάνειες, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μεταβατικό στάδιο, από τη σταθερή στη μελλοντική κινούμενη εικόνα. Εύκολα μπορούσε να φανταστεί το στήσιμο ολόκληρων εκθέσεων, με απλές προβολές στους τοίχους. Έτσι, εάν διέθετε κανείς φωτογραφικές διαφάνειες των διασημοτέρων έργων τέχνης, θα μπορούσε εύκολα να διοργανώσει τεράστιες εκθέσεις ανά τον κόσμο. Μερικές ημέρες θα αρκούσαν για να αποσταλεί ταχυδρομικώς σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μια πλήρης αναδρομική έκθεση με ένα απλό, μικρό ταχυδρομικό δέμα.

    "Στο μέλλον, θα παρακολουθούμε τις προβαλλόμενες εκθέσεις των σύγχρονων καλλιτεχνών" έλεγε ο Vasarely το 1950. Κι ακόμη, συμπλήρωνε: "Ο σημερινός δημιουργός δεν μπορεί πλέον να ικανοποιείται απλώς με το να ζωγραφίζει επάνω στον καμβά".

    Παράλληλα με την έναρξη της δεύτερης φάσης της έκθεσης Victor Vasarely, θα εκδοθεί ο Β τόμος του τρίγλωσσου καταλόγου της έκθεσης.

    Ο ηγέτης της Op Art

    Ο Victor Vasarely θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κινήματος της Op Art, μιας ενδιαφέρουσας μορφής αφηρημένης, γεωμετρικής τέχνης, που προκαλεί στο μάτι του θεατή φαινόμενα οπτικής απάτης. Οι καινοτομίες του στο χρώμα και την οπτική ψευδαίσθηση έχουν επηρεάσει πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες.

    To "Απόλυτο Μάτι" αναφέρεται στην ικανότητα του Vasarely να βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πρίσμα, μεταφράζοντας τα σχήματα και τις μορφές σε μια σειρά από βασικά εικαστικά στοιχεία, τα οποία συνελάμβανε και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε, για να μεταφέρει τα μηνύματά του με τη βοήθεια των εκπληκτικών του εικόνων. Κατ αυτόν τον τρόπο, κι εμείς βλέπουμε στα έργα του, αυτά τα καθολικά στοιχεία με τα οποία εύκολα μπορούμε να ταυτιστούμε.

    Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1906 στην πόλη Pecs της Ουγγαρίας. Το 1925 ξεκίνησε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Podolini-Volkmann της Βουδαπέστης. Το 1928 γράφτηκε στην Ακαδημία M&#252;hely, επίσης γνωστή ως Budapest Bauhaus. Μετά την πρώτη ατομική έκθεσή του, το 1930, στην Kovaks Akos Gallery της Βουδαπέστης, ο Vasarely πήγε στο Παρίσι και για τα επόμενα δεκατρία έτη, αφιερώθηκε στις σπουδές γραφιστικής. Το 1943 άρχισε να εργάζεται εκτενώς με το λάδι, δημιουργώντας αφηρημένα και αλληγορικά έργα σε καμβά. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 60 και του 70 οι οπτικές εικόνες του έγιναν μέρος της λαϊκής κουλτούρας, έχοντας βαθιά επίδραση στην αρχιτεκτονική, την πληροφορική, τη μόδα και γενικά στον τρόπο που σήμερα αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

    Η σημαντική ανακάλυψη που προήλθε από τα "κινητικά" οπτικά πειράματά του και τα γραμμικά πρότυπα, μεταμόρφωσε την επίπεδη επιφάνεια σε έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων, σηματοδοτώντας μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της τέχνης και προαναγγέλλοντας μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μέσω του Προγραμματισμού Η/Υ και του Διαδικτύου.

    O Vasarely πέθανε στο Παρίσι το 1997, σε ηλικία ενενήντα ενός ετών. Αν και απέκτησε μεγάλη φήμη, επέμεινε να καταστήσει την τέχνη του προσιτή στον καθένα. Το ρητό του ήταν "Τέχνη για Όλους".

    Herakleidon, Experience in Visual Arts

    Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210-34 61 981 Στάση Μετρό: Θησείο Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 13:00 21:00 Γενική είσοδος 6 ευρώ, / Φοιτητικό και άνω των 65 ετών 4 ευρώ, / Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν. Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts

    [23] Πολιτισμός

    'Εκθεση της Nικολέττας Aντωνοπούλου

    "...Φτερουγίσματα"

    17/3/2006 5:28:00 μμ

    Μια κυριολεκτικά ανάλαφρη ενότητα 40 έργων, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, παρουσιάζει η ζωγράφος Nικολέττα Aντωνοπούλου στην αίθουσα τέχνης Αδάμ.

    Υπό τον τίτλο "φτερουγίσματα", η καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα θέμα με πολλές παραλλαγές. Πουλιά στις πρώτες πτήσεις τους, πουλιά σε ξαφνιασμένα φτερουγίσματα με το πρώτο φως του πρωινού ή πριν ησυχάσουν σε γαλήνια νερά. Στις συνθέσεις της, που χαρακτηρίζονται από τη γνώση του χώρου και του σχεδίου, κυρίαρχο στοιχείο είναι η ένταση και η εκφραστικότητα της κίνησης, ενώ το φως κατορθώνει να αποδώσει την ατμόσφαιρα της υπαίθρου σε όλες τις εποχές. Στο ζωγραφικό έργο της Nικολέττας Aντωνοπούλου διαπιστώνεται η επίδρασή της από τον ιμπρεσιονισμό ενώ οι συνθέσεις της αποδίδονται με μια εξπρεσιονιστική διάθεση, δυναμική πινελιά, πλαστικότητα και έντονες χρωματικές διαβαθμίσεις.

    H Nικολέττα Aντωνοπούλου γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε στην AΣKT ζωγραφική με τον Γιάννη Mόραλη, ψηφιδωτά με τον Γ. Kολέφα και τέχνη του βιβλίου με τον Γ. Παπαδάκη. Mετά την αποφοίτησή της το 1979, παρακαλούθησε μαθήματα ζωγραφικής και ψηφιδωτού στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως 8 Aπριλίου 2006 Γκαλερί AΔAM, N. Bάμβα 5, Πλ. Kολωνακίου, τηλ 210. 3601779

    [24] Πολιτισμός

    Μουσικές "Στον Αέρα"

    17/3/2006 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Σε μία προσπάθεια να δώσει μία νέα "πρόταση" στα μουσικά δρώμενα της πρωτεύουσας, εδώ και 9 χρόνια, ο "Αέρας" της Πετρούπολης φιλοξενεί στη σκηνή του τόσο μουσικά σχήματα που δεν έβρισκαν εύκολα χώρους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, όσο και καταξιωμένους καλλιτέχνες που έχουν ήδη το πιστό κοινό τους. Έτσι, και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, η μουσική σκηνή στην άκρη της πόλης, συνεχίζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα, με ονόματα όπως Φοίβος Δεληβοριάς, Louisiana Red, "Blues Wire", "Χειμερινοί Κολυμβητές", "Active Member", "Διάφανα Κρίνα", "Περιστρεφόμενος Νόρμαν" κ.ά.

    Προτάσεις για τον Μάρτιο

    Φοίβος Δεληβοριάς Ο Φοίβος Δεληβοριάς ετοιμάζει αυτήν την περίοδο τη νέα δισκογραφική του δουλειά. Στα διαλείμματα, δοκιμάζει το καινούργιο υλικό σε μικρές μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα.. Από τον Οκτώβριο ως το Πάσχα , με 4 φίλους μουσικούς , παρουσιάζουν το "Διάλειμμα", ένα ηλεκτροακουστικό one man show, ξεάγχωτο, παρείστικο και πειραματικό.

    Στις 9-10-11 και στις 16-17-18 Μαρτίου, στη σκηνή του "Αέρα". Την μουσική παρέα αποτελούν οι: Βασίλης Πιερρακέας, κιθάρες, φωνές, ενορχηστρώσεις Δημήτρης Κουζής, βιολί, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, κρουστά Χρήστος Ζερβός, ακουστικό-ηλεκτρικό μπάσσο Γιώργος Καρλής, τύμπανα

    Ώρα έναρξης 23:00, Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ

    Περιστρεφόμενος Νόρμαν - Drama Queen - Envy Never Dies Ο "Περιστρεφόμενος Nόρμαν" είναι μια καλλιτεχνική ομάδα δράσης που επιλέγει κατά περίσταση εκείνες τις εκφραστικές διεξόδους που θεωρεί πιο ενδιαφέρουσες, πιο επίκαιρες, πιο συμβατές με τις προτεραιότητες που θέτει. Οι μουσικές της αναφορές έχουν έντονο το εναλλακτικό μουσικό στοιχείο, σε μια ενδιαφέρουσα ένωση με τον ελληνικό στίχο.Το σχήμα δουλεύει το υλικό του από το 1997, σε δικό του στούντιο στον Πειραιά και αξιολογεί τις ενδιαφέρουσες δισκογραφικές και συναυλιακές προτάσεις συνεργασίας.

    Ο "Περιστρεφόμενος Νόρμαν" είναι οι: Νίκος Αλιφραγκής - Φωνή, κιθάρα. Δημήτρης Αργυρίου Τύμπανα Κώστας Μπούτης - Μπάσο. Βασίλης Τσακαλάκης - Φωνή, κιθάρα, στίχοι.

    "Μία φορά και έναν καιρό τρεις τύποι έβαλαν μια αγγελία για τραγουδίστρια σε συγκρότημα. Μία κοπέλα αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της. Έκτοτε παίζουν μαζί ένα κράμα alternative, dark και post-punk. Με πολλές και διαφορετικές επιρροές (Siouxsie and the Banshees, Porcupine Tree, A perfect circle, Joy Division) έγραψαν τα δικά τους κομμάτια. Για αρκετά χρόνια παρέμεναν αβάφτιστοι μέχρι που ονομάστηκαν Drama Queen, κάτι που τους χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ. Συνεργάστηκαν με κάποια συγκροτήματα σε διάφορες συναυλίες (Envy Never Dies, Delightful,Have you ever tasted a cold spring, Electrelane) και αποζητούν και άλλες συνεργασίες. Οι αναζητήσεις τους για το νόημα της ζωής, τον έρωτα, την καθημερινότητα και τις αντιξοότητες φαίνονται στα τραγούδια τους".

    Κυριακή 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Ώρα έναρξης 21:00, Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ

    Albert Band. Συμ:Χρ.Κονιδάρης, Π.Χειλάς, Vea Victis Οι live εμφανίσεις της Albert band με θέμα "Η αρμονία των κόσμων μέσα από τη μουσική" περιέχουν κομμάτια από τον πρώτο και τον δεύτερο δίσκο με τίτλo Albert-"Hyperfly" με World beat, Blues-Rock, Latin και Smooth Jazz μουσική και τραγούδια.

    Συμμετέχουν οι μουσικοί: Τραγούδι:Karen Solomon, Xρυσούλα Κεχαγιόγλου - Σαξόφωνο : Αντώνης Ντόντος -Ηλεκτ. κιθάρα : Νότης Λαδάς - Πλήκτρα : Κώστας Τσιουλάκης - Μπάσο: Νίκος Τσαχτσίρης - Τύμπανα και τραγούδι : Αλβέρτος Παναγιωτόπουλος

    Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006 Ώρα έναρξης 22:00, Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

    Louisiana Red - Blues Wire Ο Louisiana Red έρχεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 1987 και αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μπλουζ. Περιοδεύει ασταμάτητα όλο το χρόνο από ήπειρο σε ήπειρο, τραγουδώντας τα δικά του βιώματα και παίζοντας με δεκάδες μπάντες και μουσικούς. Ήδη στη χώρα μας υπάρχει άλμπουμ του με τον Στέλιο Βαμβακάρη και ένα με τον Ζωρζ Πιλαλι.

    Οι Blues Wire επανέρχονται με ανανεωμένο σχήμα και ήχο. Πάνω από 20 χρόνια πριν ξεκινούσε η ιστορία του συγκροτήματος που έμελλε να φέρει μοναδικά στοιχεία στην Ελληνική μουσική σκηνή. Σήμερα, η ζωή με τα γυρίσματα και τους κύκλους της οδηγεί το γκρουπ σε καινούρια μονοπάτια έχοντας πλέον οδηγούς τους δυο ανθρώπους που ιδρύσαν τους Blues Wire, δηλαδή τον Ηλία Ζ;aικο και τον Σωτήρη Ζήση, πλαισιωμένους από τους Γιώργο Παπάζογλου στα τύμπανα (παλιό φίλο και συνεργάτη) και Ολεγκ Τσαλυ στα πλήκτρα.

    Παρασκευή 24 - Σάββατο 25 Μαρτίου Ώρα έναρξης 23:00, Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ

    Μικρό μου Πιόνι - Λανθάνουσα Πορεία "Μόλις βγήκαμε από ... Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πάμε καλύτερα. Είμαστε 48 μέρες καθαροί. Κάνουμε μπάνιο καθημερινάΑ!!! Παίζουμε και μουσική!!! Αν ακούτε Μαντόνα, Πρίνς, Μπρίτνευ Σπήαρς, Μπάκστρητμπόυς, Έφη Θώδη, ελάτε και θα το κάψουμε!!! Παίζουμε hard rock Ελληνικό και ξένο. Γιατί να έρθετε να μας ακούσετε? Γιατί δεν βλεπόμαστε! Και στο κάτω κάτω της γραφής, είναι μεγάλη μαγκιά να κάνεις κάτι, που δεν κάνει κανείς άλλος!!!"

    Oι "Μικρό μου Πιόνι" είναι: Θοδωρής Βελτσίστας Κιθάρα - Φωνή, Δημήτρης Βατμανίδης Κιθάρα, Βαγγέλης Γεωργίου Μπάσο, Ηλίας Μπαχούμης - Τύμπανα

    Πέμπτη 30 Μαρτίου 2006 Ώρα έναρξης 21:00, Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ

    Σ.Α.Μ.- Μόνο Γυμνό-Γυμνά Καλώδια "Σ.Α.Μ. Ένα Αυγουστιάτικο βράδυ τζαμάροντας μια παρέα φίλων ερασιτεχνών μουσικών, ιδρύουν τους Σ.Α.Μ. (σύλλογος αποτυχημένων μουσικών)!Το όνομα τους έχει αλληγορική έννοια, με σκοπό να θίξει την σοβαροφανή μουσικό-εμποροβιομηχανία, που στο όνομα της τέχνης παράγει εμποροτράγουδα με τη σέσουλα. Αρχικά διασκευάζουν τραγούδια της εποχής!

    Το 1998 κατασταλάζουν στη σημερινή τους σύνθεση: Κώστας "Μπου" Γερόδημος Μπάσο, φωνητικά. Θανάσης «Κουίκ» Κουκίδης Κιθάρα, φωνητικά. Μάριος "Σοιράμ" - Τύμπανα

    Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006 Ώρα έναρξης 22:30, Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

    Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

    Σχετικά Links:

    "Στον Αέρα"

    [25] Υγεία

    "Πράσινο φως" από το Ευρωκοινοβούλιο

    Ευρωπαϊκή επένδυση για την υγεία

    17/3/2006 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με προϋπολογισμό 1,5 δισ. Ευρώ, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του καθηγητή Αντώνη Τρακατέλλη, αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτή της ΝΔ, σχετικά με το πρόγραμμα δράσης της Ένωσης για την υγεία, που αφορά την περίοδο 2007-2013. Ο κ. Τρακατέλλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η επένδυση είναι τεράστια, όμως στην πραγματικότητα το κόστος για κάθε πολίτη της Ευρώπης, για κάθε χρόνο, είναι πολύ μικρό, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας κοστίζουν και ότι χωρίς υγεία δεν μπορεί να υπάρχει ευμάρεια στα κράτη-μέλη. Ακόμα, τόνισε, ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πανδημίας σε ό,τι αφορά την γρίπη των πτηνών. Σε επίπεδο κρατών-μελών, τόνισε ο κ. Τρακατέλλης, η Ελλάδα βρίσκεται στην ομάδα των κρατών εκείνων που τίθενται πάνω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά τα σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μαζί με χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.α. Στο πρώτο επίπεδο των χωρών βρίσκονται χώρες η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία. Ο κ. Τρακατέλλης τόνισε ότι το πρόβλημα της γρίπης των πτηνών δίνει μία ευκαιρία στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

    Οι κυριότεροι στόχοι του προγράμματος

    -Η προστασία των πολιτών από τις απειλές για την υγεία (φυσικές, χημικές, βιολογικές πηγές, μεταδοτικές ασθένειες κ.α.).

    -Οι καθοριστικοί παράγοντες υγείας: Σωστές διατροφικές συνήθειες, απαλλαγή από το κάπνισμα, κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, που δεν θα υποβάλουν τον άνθρωπο στο υπερβολικό στρες.

    -Συμβολή στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της νοσηρότητας και θνησιμότητας για μείζονα νοσήματα και τραυματισμούς.

    -Βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας (κινητικότητα ασθενών, κέντρα αναφοράς).

    -Η βελτίωση της πληροφόρησης και γνώσης για την ανάπτυξη της υγείας.

    Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα δίνει έμφαση και σε συγκεκριμένες δράσεις όπως, η συλλογή δεδομένων για την αντοχή στα αντιβιοτικά και τη συναφή μάστιγα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι μηχανισμοί για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων οργάνων, καθώς και η ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ υπηρεσιών υγείας κ.α.

    Ο κ. Τρακατέλλης σημείωσε ακόμα ότι προωθείται η ιδέα της πρόληψης που θα προλαμβάνει την εκδήλωση των νοσημάτων. Επιπλέον τόνισε ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο με τα κράτη-μέλη όσο και με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ειδικευμένα κέντρα όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων είναι απαραίτητη ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και προώθηση των δράσεων υγείας.

    [26] Υγεία

    Θα προστατεύει τα πουλερικά από τη γρίπη

    Η δύναμη της ντομάτας

    17/3/2006 12:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Αυστραλή ερευνήτρια δρ. Amanda Walmsley από το Monash University, προσπαθεί να "καλλιεργήσει" εμβόλιο κατά της θανατηφόρου νόσου, μέσα στην τομάτα. Μετά τη δημιουργία εμβολίου - μέσα σε φυτά - κατά του ιού Newcastle που και αυτός προσβάλλει τα πουλερικά, η ερευνήτρια έστρεψε την προσοχή της στην δημιουργία παρόμοιου εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης των πτηνών μέσα σε τομάτες. Το σκεπτικό είναι ότι μ αυτόν τον τρόπο τα πουλερικά θα ... εμβολιάζονται τρώγοντας τομάτες, πολύ πιο εύκολα από ό,τι με τη μέθοδο της ένεσης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλο αριθμό.

    "Το φυτό της τομάτας, στην πραγματικότητα, είναι εργοστάσιο εμβολίου, δεδομένου ότι το παράγει μέσα στα ίδια τα κύτταρά του", εξηγεί η ερευνήτρια. Η διαφορά με το προηγούμενο εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε φυτά, είναι ότι μόνο με ένεση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, δεδομένου ότι ήταν μέσα σε φυτά καπνού. Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών, δεν προορίζεται για τον άνθρωπο. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια αυτό είναι κάτι που ίσως επιτευχθεί στο μέλλον.

    [27] Τεχνολογία

    Και εγένετο μικρο-χάρτης...

    Νανο-οριγκάμι

    17/3/2006 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μοριακά έργα τέχνης που μπορούν, όμως, να οδηγήσουν τη νανοτεχνολογία σε νέα πεδία εφαρμογών, παρουσίασε ένας Αμερικανός ερευνητής, στην Πασαντίνα των ΗΠΑ. Εφαρμόζοντας τις αρχές της κατασκευής οριγκάμι, της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης δημιουργίας περίπλοκων μοντέλων από φύλλο χαρτιού, κατάφερε να φτιάξει δισδιάστατα σχήματα. Μόνη και σημαντική διαφορά: αντί για χαρτί χρησιμοποίησε στελέχη DNA. Ξεκίνησε φτιάχνοντας ένα τρίγωνο, μετά ένα πεντάκτινο αστέρι, προχώρησε σε ένα χαμογελαστό προσωπάκι και κατέληξε με ένα χάρτη των ΗΠΑ.

    Κοινό χαρακτηριστικό των κατασκευών το μέγεθος τους, που δεν υπερβαίνει αυτό ενός βακτηρίου, δηλαδή μερικές δεκάδες νανό-μετρα. Με κλίμακα 1:200.000.000.000.000, υπολογίζεται ότι κάπου 50 δισεκατομμύρια τέτοιοι χάρτες μπορούν να στριμωχτούν μέσα σε μία σταγόνα νερό. Κι όμως πρόκειται για το πλέον περίπλοκο νανο-αντικείμενο που έχει φτιαχτεί ποτέ σε εργαστήριο.

    Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Nature, αποκαλύπτοντας και την ταυτότητα του "καλλιτέχνη". Πρόκειται για τον Paul Rothemund από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο οποίος αν και δηλώνει ...ανικανοποίητος από τη δουλειά του, διότι λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατάφερε να φτιάξει κι έναν παγκόσμιο χάρτη, ταυτόχρονα σημειώνει πως η μέθοδος που ανέπτυξε θα λύσει τα χέρια των επιστημόνων όσον αφορά στη δημιουργία και τη μελέτη περίπλοκων νανο-μηχανών.

    Νέα ώθηση

    Η νανο-τεχνολογία χειρίζεται την ύλη σε μοριακό ή ατομικό επίπεδο, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι 1 νανό-μετρο είναι το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, δηλαδή 80.000 φορές μικρότερο από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Εφαρμογές της έχουν ήδη βρει τη θέση τους σε καλλυντικά, ηλεκτρονικά μικροτσίπ, αυτό-καθαριζόμενα παράθυρα και αλέκιαστα ρούχα.

    Οι προοπτικές όμως πάνε πολύ μακρύτερα και η μέθοδος οριγκάμι φαίνεται πως επιταχύνει τις εξελίξεις. "Ένας βιολόγος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το DNA-οριγκάμι για να οργανώσει πρωτεΐνες που, κανονικά, η φύση δημιουργεί ξεχωριστά, σε μια κοινή γραμμή παραγωγής. Αυτό που θα προκύπτει θα μοιάζει με ένα πολύ-ενζυμικό εργοστάσιο , όπου το χημικό προϊόν θα παραδίδεται από τον ένα ενζυμικό-μηχανισμό στον αμέσως επόμενο" λέει ο Rothemund.

    Η διαδικασία βέβαια δεν είναι απλή, ωστόσο έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας που επεφύλαξε θετική υποδοχή στην ανακάλυψη.

    Σχετικά Links:

    Nature

    [28] Παράξενα

    Της νύχτας τα καμώματα...

    Πισινά ...αποτυπώματα

    17/3/2006 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το "Σχέδιο Όλεθρος" που δύο ανήλικοι Αυστριακοί μαθητές γυμνασίου μηχανεύτηκαν για να εφαρμόσουν στο σχολείο τους, τελικά αποδείχθηκε ολέθριο για τους ίδιους. Πρωταγωνιστές της ιστορίας εκτεταμένου σχολικού βανδαλισμού υπήρξαν δύο 15χρονοι, οι οποίοι εν μία ωραία νυκτί διέρρηξαν το γυμνάσιο τους, στο Λιντς και έσπειραν χάος και καταστροφή, αξίας 2.350 ευρώ.

    Έγραψαν απειλές κατά των καθηγητών τους στους τοίχους, έκαναν τρύπες στα πατώματα (!), πασάλειψαν με κέτσαπ τα θρανία, κατέστρεψαν εξοπλισμό γυμναστικής και έσπασαν παράθυρα. Η "τελευταία πινελιά", όμως ήταν αυτή που υπήρξε καταλυτική. Προτού φύγουν, πέρασαν μια βόλτα από το φωτοτυπικό μηχάνημα και έβγαλαν μερικά αυθεντικά αντίγραφα των ...πισινών τους, τα οποία άφησαν εν είδει αναμνηστικού στο γραφείο του προσωπικού.

    Όμως της νύχτας τα καμώματα, όταν τα βλέπει η επόμενη ημέρα δεν γελά ντε και σώνει, έτσι κι ο διευθυντής του σχολείου έγινε έξαλλος. Κάλεσε τους αστυνομικούς οι οποίοι συνέλεξαν τα στοιχεία από το θέατρο του "εγκλήματος", μεταξύ αυτών και τις πισινο-γραφίες των νεαρών βανδάλων. Μέσα σε αυτές, στην άκρη και στο βάθος, με τη βοήθεια της μεγέθυνσης, διέκριναν δύο ωραιότατα πορτραίτα en face των ανήλικων δραστών. Τα παρέδωσαν στο διευθυντή ο οποίος αναγνώρισε τους ταραξίες, οι οποίοι πλέον βαρύνονται με τις κατηγορίες της καταστροφής περιουσίας και επικίνδυνης συμπεριφοράς.

    [29] Παράξενα

    Με τσεκούρι και σπαθί

    17/3/2006 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2006 4:35:20 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στον κάλαθο των αχρήστων τοποθέτησε δια παντός τα συμβατικά, ταπεινά, εργαλεία κομμωτικής, ένας Ούγγρος στιλίστας-κομμωτής και περφόρμερ, Szabolcs Bodnar. Θεωρώντας ότι τα ψαλίδια και οι χτένες περιορίζουν τους ορίζοντες έκφρασης και δημιουργίας, τα αντάλλαξε με τσεκούρια και σπαθιά, τα οποία τα βολεύεται καλύτερα.

    Η διαδικασία απλούστατη και γρήγορη: ο/η πελάτης/ισσα πάει στο κομμωτήριο του κ. Bodnar στη Βουδαπέστη, τοποθετεί την κεφαλή του σε κάτι που θυμίζει πάγκο χασάπη και περιμένει τον καλλιτέχνη που καταφθάνει οπλισμένος με τσεκούρι. Το κούρεμα γίνεται "χρατς και κάτω", με μία κίνηση δευτερολέπτων. (σ.σ. Αυτό σε περίπτωση που ο πελάτης έχει μακριά μαλλιά. Για την περίπτωση που έχει κοντά δεν γνωρίζουμε το πρωτόκολλο). Το απαραίτητο styling που ακολουθεί γίνεται με τη βοήθεια μια ηλεκτρικής σκούπας κι ενός ατμοσίδερου.

    "Τα σύγχρονα στιλ χτενίσματος επιτρέπουν τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα, κι αυτό ακριβώς είναι που προσφέρω" δηλώνει ο κ. Bodnar, ο οποίος από τότε που ξεκίνησε την επιθετική ...κομμωτική τύπου πολέμαρχου, έχει δει τις δουλειές του να αυγατίζουν. Και οι ιδέες δεν σταματούν εδώ. Μετατρέποντας τον όρο "υψηλή κομμωτική" σε "κρεμαστή κομμωτική" προσφέρει στους πιο γυμνασμένους πελάτες του, τη δυνατότητα να κουρευτούν ενόσω βρίσκονται κρεμασμένοι ανάποδα. "Οι άνθρωποι ποτέ δεν κοιμούνται όταν τους κουρεύω" σημειώνει ο κ. Bodnar και κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 March 2006 - 17:55:35 UTC