Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση για την απεργία στα λιμάνια
  • [02] Χριστόδουλος για τα σκίτσα του Μωάμεθ
  • [03] Κινητοποιήσεις κατοίκων στην Κρήτη
  • [04] Εξέγερση σε αφγανική φυλακή
  • [05] Ταρακουνήθηκαν τα Φίτζι
  • [06] Προσπάθειες για εκτόνωση
  • [07] Επί τάπητος το ασφαλιστικό
  • [08] Στο "κόλπο" της Ευρώπης η Λάρισα
  • [09] "Ξέφυγε" ο Μεσσηνιακός
  • [10] Β' Εθνική: Όλα "χ" στα Ηλύσια
  • [11] Ένα τρόπαιο για την Μαν. Γιουνάιτεντ
  • [12] Βραβεία για "μικρούς Αϊνστάιν"
  • [13] 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας
  • [14] Η μαγεία των ψευδαισθήσεων
  • [15] Εγκαίνια για τη 18η Φωτοσυγκυρία
  • [16] "Χτύπησε" και στην Ελβετία;

    [01] Κοινωνία

    Δίκαια τα αιτήματα, αλλά...

    Δημοσκόπηση για την απεργία στα λιμάνια

    26/2/2006 3:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αρνητικοί είναι οι πολίτες στη συνέχιση των κινητοποιήσεων από τους ναυτεργάτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής". Τα ευρήματα πάντως της έρευνας είναι αντιφατικά, καθώς η πλειοψηφία, ενώ δεν γνώριζε τους λόγους της απεργίας, εξέφρασε την αντίθεση της στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση των απεργών - ναυτικών.

    Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το 57% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τους λόγους για τους οποίους γίνεται η απεργία των ναυτεργατών, το 62% θεωρεί ότι μάλλον έχουν δίκιο. Στην ίδια δημοσκόπηση, η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτικούς βρίσκει το 47% των ερωτηθέντων να διαφωνεί, ενώ σε ότι αφορά τη συνέχιση της απεργίας, το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μάλλον πρέπει να σταματήσει.

    Από τη Χίο όπου βρίσκεται ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος για να παραστεί στην κλήρωση 60 εργατικών κατοικιών στην περιοχή, αναφερόμενος στο θέμα της απεργίας των ναυτικών τόνισε ότι η απεργία ναι μεν, είναι ιερό δικαίωμα και συνταγματικά κατοχυρωμένο, αφετέρου δε, δεν μπορεί να απειλείται η δημόσια υγεία.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την απεργία των ναυτεργατών επισημαίνει ότι "η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βάζουν πάνω απ όλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ικανοποιούνται όλες οι αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των ναυτεργατών και του νησιωτικού πληθυσμού."

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος από τα Χανιά τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να εκτονώσει την κρίση αποσύροντας το νομοσχέδιο και ξεκινώντας διάλογο με τους ναυτεργάτες και την κατηγόρησε για πολιτική αποδόμησης όλων των σύγχρονων κατακτήσεων της κοινωνίας.

    Η έρευνα της VPRC πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου στο σύνολο της χώρας και συμμετείχαν 604 πολίτες.

    [02] Κοινωνία

    "Ανησυχητικές οι εξελίξεις"

    Χριστόδουλος για τα σκίτσα του Μωάμεθ

    26/2/2006 3:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ανησυχία ότι η αντίδραση του ισλαμικού κόσμου για στις σατιρικές γελοιογραφίες του Μωάμεθ, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο θρησκειών, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος ως τοποτηρητής χοροστάτησε, το πρωί, της Θείας Λειτουργίας στο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος. "Κάτι τέτοιο αν το επιτρέψουμε θα ήταν καταστρεπτικό" είπε ο κ. Χριστόδουλος και προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βύθιζε την Ευρώπη και τον κόσμο σε "τενάγη σκότους".

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, εξέφρασε τον προβληματισμό του, γιατί στόχος των ισλαμιστών έχουν γίνει και χριστιανικοί ναοί αλλά και κληρικοί. "Ο δυτικός άνθρωπος του έκανε κακό κι εκείνοι ξεσπούν στην Εκκλησία" είπε.

    Στο μεταξύ, την Τρίτη κατά την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας θα εκλεγεί ο νέος μητροπολίτης Πειραιά. Ο κ. Χριστόδουλος εξήρε την 27ετή προσφορά του πνευματικού του πατέρα πρώην μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, στον Πειραιά και διαβεβαίωσε τους πιστούς ότι η Ιεραρχία θα εκλέξει έναν άξιο διάδοχο του.

    [03] Κοινωνία

    Για την απόσπαση της Μιλάτου από το δήμο Νεάπολης

    Κινητοποιήσεις κατοίκων στην Κρήτη

    26/2/2006 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Αγίου Νικολάου, στο 184ο χιλιόμετρο στον κόμβο της Πλατσίδας, γαι μία ώρα, προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής Νεάπολης. Οι κάτοικοι, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο διαμαρτύρονται για την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, με την οποία η Μίλατος αποσπάται από το δήμο Νεάπολης και ενσωματώνεται στην κοινότητα Βραχασίου. Το Σάββατο, οι κάτοικοι σε συνέλευση τους αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    [04] Κόσμος

    Οι κρατούμενοι κατέλαβαν μία πτέρυγα

    Εξέγερση σε αφγανική φυλακή

    26/2/2006 12:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Υπό τον έλεγχο των κρατουμένων βρίσκεται η γυναικεία πτέρυγα των διαβόητων φυλακών υψίστης ασφαλείας Πουλ-ι-Τσάρκνι, που βρίσκονται στα περίχωρα της Καμπούλ. Την είδηση μεταδίδει το BBC κάνοντας λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς (κάτι που διαψεύδουν οι αφγανικές αρχές), 30 τραυματίες και για δύο ομήρους, δύο γυναίκες δεσμοφύλακες τις οποίες κρατούν οι φυλακισμένοι.

    Οι ταραχές ξεκίνησαν στο κτήριο Β του αχανούς συμπλέγματος, όπου κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι, όταν η διεύθυνση των φυλακών ανακοίνωσε αλλαγές στους κανονισμούς ένδυσης των κρατουμένων. Εξαπλώθηκαν σε τμήμα όπου κρατούνται μαχητές της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν, μαζί με κοινούς εγκληματίες. Εκεί μετά από απόπειρες απόδρασης που σημειώθηκαν, τα γεγονότα πήραν βίαιη τροπή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σημειώθηκαν πυροβολισμοί, ενώ οι εξεγερμένοι κρατούμενοι εισέβαλαν στη γυναικεία πτέρυγα και ταμπουρώθηκαν εκεί. Η πτέρυγα έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν έχει καταφέρει να δραπετεύσει κανείς.

    Πάντως τον περασμένο μήνα επτά Ταλιμπάν είχαν καταφέρει να αποδράσουν, βοηθούμενοι και από κάποιους δεσμοφύλακες. Η φυλακή χτίστηκε τη δεκαετία του 70 είναι κακοδιατηρημένη και έχει τη φήμη κολαστηρίου, όπου αρκετοί φυλακισμένοι μπαίνουν και δεν ξαναβγαίνουν ποτέ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC - Afghan prisoners seize jail wing

    [05] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές

    Ταρακουνήθηκαν τα Φίτζι

    26/2/2006 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα με επίκεντρο στα ανοικτά των νησιών Φίτζι στο Νότιο Ειρηνικό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών σημειώθηκε στις 05:08 (ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 350 χιλιομέτρων ΝΔ των νησιών και ήταν υποθαλάσσιος, οπότε δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές, ενώ δεν υπάρχει κινητοποίηση για τσουτσάμι.

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα και περιοχή του Θιβέτ αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για οποιουδήποτε είδους απώλειες. Ο σεισμός έγινε στην επαρχία Ζιντούο, κοντά στα σύνορα με την βορειοδυτική επαρχία Ζινγκάι της Κίνας, με το επίκεντρο του να εντοπίζεται σε ακατοίκητη περιοχή, 660 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Λάσα. Η δόνηση σημειώθηκε στις 04.19 (ώρα Ελλάδος).

    [06] Ιράκ

    Συνεχίζονται τα επεισόδια βίας

    Προσπάθειες για εκτόνωση

    26/2/2006 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Με το φάσμα του εμφυλίου πολέμου να σκιάζει απειλητικά το Ιράκ σιίτες και σουνίτες πολιτικοί ηγέτες απηύθυναν έκκληση για τερματισμό της βίας και συμφώνησαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, μια προσπάθεια που ενισχύεται και από τις ΗΠΑ. Χθες το βράδυ, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Ιμπραήμ αλ-Τζαφάρι, έχοντας δίπλα του σουνίτες και κούρδους πολιτικούς, απευθύνθηκε απο την τηλεόραση προς τους Ιρακινούς και τους κάλεσε να σταματήσουν την μεταξύ τους αλληλοεξόντωση. Τουλάχιστον 165 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που πυροδοτήθηκαν από τη βόμβα που εξερράγη στο ιερότερο σιϊτικό τέμενος Αλ-Ασκάρι στη Σαμάρα, την περασμένη Τετάρτη.

    Και οι βιαιότητες δεν έχουν τελειωμό. Άλλη μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του σιϊτικού τεμένους του ιμάμη Αλι στη Βασόρα εξερράγη, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

    Όμως, στη Χίλα, μια πόλη σιϊτων, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου ημιφορτηγού σε σταθμό λεωφορείων.

    Στο Μάνταεν, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας της ιρακινής αστυνομίας και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

    Στη Σάντρ Σίτι, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε και ένα σπίτι καταστράφηκε από ρουκέτες.

    Ο υπουργός Αμυνας, Σααντούν αλ Ντουλάιμι προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός "εμφυλίου πολέμου χωρίς τέλος" ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες στο Ιράκ , αν δεν σταματήσουν οι αιματηρές επιθέσεις.

    Νέο σχέδιο ασφάλειας

    Σύμφωνα με το BBC, η πολιτική ηγεσία επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο ασφαλείας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απόσυρση από των αστυνομικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, (που απαρτίζεται κυρίως από σιϊτες και έχουν κατηγορηθεί για "εκτελέσεις" σουνιτών ), από "ευαίσθητες" σουνιτικές περιοχές και την ανάθεση της επίβλεψης τους στον ιρακινό στρατό και στις πολυεθνικές δυνάμεις της συμμαχίας. Το σχέδιο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές, όπως στην περιοχή γύρω από το Αμπου Γκράιμπ. Στο μεταξύ, τερματίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, αλλά οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι για άλλο ένα 24ωρο.

    Την ίδια ώρα και οι μαχητές του Μοκταντα Αλ-Σαντρ, όπως και η Σουνιτική Ένωση Μουσουλμάνων Λόγιων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδίκασαν την καταστροφή του τεμένους, αλλά και τα βίαια επακόλουθα. Συμφώνησαν μάλιστα να εξετάσουν την πιθανότητα να αναπτυχθούν μαχητές του στρατού του Μαχντί γύρω από ιερούς τόπους, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία τους. Ένα τέτοιο σχέδιο όμως ενδεχομένως θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες, καθώς τα τεμένη βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων ή του ιρακινού στρατού.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC - Iraq leaders see hope of progess

    [07] Οικονομία

    Συνέντευξη Σ. Τσιτουρίδη στο 'Έθνος της Κυριακής'

    Επί τάπητος το ασφαλιστικό

    26/2/2006 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα γίνει με όλους και σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Απασχόλησης. Ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης διευκρινίζει ότι το ασφαλιστικό δεν θα κλείσει αυτή την τετραετία και πως δεν μπορεί να προσδιορίσει από τώρα την ατζέντα του διαλόγου. Ακόμη, προαναγγέλλει τη δημιουργία "ανοικτού βήματος διαλόγου" της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Στο πλαίσιο του "ανοιχτού βήματος", όπως υπογραμμίζει, θα υπάρχουν και διμερείς επαφές και πολυμερείς επαφές, ενώ θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν αλλαγές στα όρια ηλικίας, στο ύψος των συντάξεων κ.λπ. Σε ερώτηση αν οι τελικές αποφάσεις θα αφορούν μόνο τους νέους ή και τους παλαιούς ασφαλισμένους, ο κ. Τσιτουρίδης τονίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης προς όλους τους Έλληνες, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μια ενιαία ρύθμιση για όλους, καθώς δεν μπορούν αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο οι συνταξιούχοι από τους εργαζομένους που βρίσκονται στο μέσον της πορείας τους ή από εκείνους που τώρα ξεκινούν. Ο υπουργός Απασχόλησης, ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την άρνηση των τραπεζών, ανέφερε ότι "η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή που θα κάνει τον τελικό κριτή," ωστόσο "θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, λέγοντας σε κάθε πλευρά ότι σε τέτοια ζητήματα περιθώρια οίησης και αδιαλλαξίας δεν μπορεί να υπάρξουν. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά θέλουμε οι τραπεζίτες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους συνδικαλιστές και να μιλήσουν προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση". Αναφερόμενος στην επιστράτευση των ναυτικών τονίζει ότι ήταν μια αναγκαία επιλογή προκειμένου να μην πληγεί το δημόσιο συμφέρον που όμως δεν έλυσε το πρόβλημα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "'Όλα στο τραπέζι" για ασφαλιστικό"

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο "κόλπο" της Ευρώπης η Λάρισα

    26/2/2006 5:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/2/2006 6:57:50 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική νίκη πέτυχε η Λάρισα που επικράτησε με 1-0 του ΟΦΗ, σε παιχνίδι για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Οι "βυσσινί" ήταν καλύτεροι σε όλοι τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά η αμυντική λειτουργία των Κρητικών δεν άφησε την ομάδα του Γιώργου Δώνη να κάνει πολλές ευκαιρίες. "Κλειδί" για την επικράτηση της Λάρισας ήταν η αποβολή του παίκτη του ΟΦΗ, Μηνά Πίτσου στο 66 που άφησε τους Κρητικούς με 10 παίκτες. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Σπάσιτς στο 85 με τη Λάρισα πλέον να "κοιτάζει" από πιο κοντά το όνειρο της Ευρώπης. Από την άλλη ο ΟΦΗ παρέμεινε κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

    Το πρώτο εικοσάλεπτο της αναμέτρησης δεν επεφύλασσε συγκινήσεις αφού και οι δύο ομάδες "ψάχνονταν" στον αγωνιστικό χώρο. Η πρώτη καλή φάση έγινε για την ομάδα του ΟΦΗ με το σουτ του Νουαφόρ να περνάει άουτ. Από εκεί και πέρα η Λάρισα άρχισε να παίρνει τον έλεγχο του παιχνιδιού και μπήκε με αρκετές αξιώσεις στην περιοχή του Σηφάκη. Στο 30 ο Χλωρός έπιασε δυνατή κεφαλιά με τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ να αποκρούει, δύο λεπτά μετά φάουλ του Μπαχράμη πέρσε λίγο άουτ, ενώ στο 38 ο Σηφάκης έδωσε και πάλι το "παρών" σε κεφαλιά του Νταμπίζα, κρατώντας το μηδέν για την εστία του.

    Στο δεύτερο μέρος η αμυντική λειτουργία του ΟΦΗ έφερε αποτελέσματα, αφού μέχρι το 62 η Λάρισα δεν μπόρεσε να απειλήσει επιθετικά. Σε εκείνο το σημείο ο Δώνης έβαλε μέσα τους Σπάσιτς και Σέρμπαν με σκοπό να δώσει ώθηση στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του, Παράλληλα, τέσσερα λεπτά μετά η Λάρισα απέκτησε και αριθμητική υπεροχή, μετά την αποβολή του Πίτσου με δεύτερη κίτρινη. Από εκεί και πέρα η Λάρισα κυριάρχησε και άρχισε να δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες. Στο 68΄ο Σηφάκης και οι αμυντικοί κράτησαν το μηδέν σε προσπάθεια του Μπαχράμη, στο 78 ο πορτιέρο των Κριτικών απέκρουσε εντυπωσιακά το ανάποδο ψαλιδάκι του Γαβριλόπουλου, αλλά στο 85 δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στην προσπάθεια του Σπάσιτς, (η μπάλα βρήκε πάνω του μετά από το σουτ του Γαβριλόπουλου) με τη Λάρισα να ανοίγει το σκορ. Τίποτα δεν άλλαξε στα επό0μενανλεπτά του παιχνιδιού και η Λάρισα πήρε με 1-0 τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητής: Φλαμπούρης (Αθηνών) ΚΑΡΤΕΣ: Έλντερ-Τσίπεφ, Πίτσος, Ρουμπάκης ΚΟΚΚΙΝΗ: Πίτσος Λάρισα: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος (54 Γαβριλόπουλος), Νταμπίζας, Έλντερ, Κατσιαρός, Διγκόζης, Βέλα Τζούνιορ, Μπαχράμης, Σέρμπαν (64 Γκούγκα), Χλωρός, Καλαντζής (62 Σπάσιτς) ΟΦΗ: Σηφάκης, Ντάβιντσον, Ισά, Αναστασιάδης, Πίτσος, Ρουμπάκης, Σφακιανάκης (7 Δέντσας (90 Καζαντζής), Τσίπεφ, Χατζαντριάν, Νουαφόρ, Μαχλάς (82 Οφορίκουε)

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Ξέφυγε" ο Μεσσηνιακός

    26/2/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στους έξι και εφτά βαθμούς από Αστέρα Τριπόλεως και Εθνικό Πειραιώς αντίστοιχα είναι πλέον ο πρωτοπόρος του 1ου ομίλου της Γ Εθνικής, Μεσσηνιακός, μετά τη σημαντική νίκη του με 1-0 επί του επί του Λήλα Βασιλικού και την ισοπαλία των δύο πρώτων στο μεγάλο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Ιωνία Χανίων επικράτησε του Αιολικού, ο Βήζας Μεγάρων επικράτησε του Δοαγόρα Ρόδου, Ρόδος και Παναοτωλικός αναδείχτηκαν ισόπαλοι, ο Απόλλων Αθηνλων νίκη τη Θύελλα Πατρών, ενώ τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν οι Άγιος Δημήτριος και Αχαϊκή.

    Τα αποτελέσματα

    Ιωνία 2000 Χανίων-Αιολικός Μυτιλήνης 1-0 Εθνικός Πειραιώς-Αστέρας Τρίπολης 1-1 Βύζας Μεγάρων-Διαγόρας Ρόδου 3-2 Ατσαλένιος-Κερατσίνι 1-0 Ρόδος-Παναιτωλικός 0-0 Μεσσηνιακός-Λήλας Βασιλικού 1-0 Απόλλων Αθηνών-Θύελλα Πατρών 2-0 Αγιος Δημήτριος-Αχαϊκή 1-1 Ρεπό: Αχαρναϊκός

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες)

    Μεσσηνιακός 43 Αστέρας Τρίπολης 37 Εθνικός 36 Χαλκίδα/Λήλας 32 Ατσαλένιος 32 Διαγόρας 30 Θύελλα Πατρών 30 Αχαρναϊκός 29-19αγ. Αιολικός 28 Παναιτωλικός 25-19αγ. Αγιος Δημήτριος 25 Βύζας 23 Απόλλων Αθ. 21 Ρόδος 19-19αγ. Αχαϊκή 13-19αγ. Ιωνία Χανίων 13 Κερατσίνι 11

    2ος όμιλος: Ανακατατάξεις στην κορυφή

    Ο Αγροτικός Αστέρας ήταν ο νικητής στο μεγάλοι ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Γ Εθνικής, αφού επικράτησε με 2-1 του Πανθρακικού και έτσι μείωσε τη διαφορά στους δύο βαθμούς. Από την άλλη ο Πας Γιάννινα μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί μόνος πρώτος στη βαθμολογία, αφού αναδείχτηκε ισόπαλος εκτός έδρας με την Αναγέννηση Καρδίτσας, αλλά με τον πόντο που πήρε ισοβαθμεί πλέον με τον Πανθρακικό. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, Δόξα και Άρτα μοιράστηκαν τους βαθμούς, η Λαμία επικράτησε της Κοζάνης, ο Πιερικός νίκησε την Πτολεμαΐδα, ισόπαλοι αναδείχτηκαν Πολύκαστρο και Θερμαϊκός, η ΑΕ Γιάννινα νίκησε την Καβάλα και η ΠΑΕ Θράκη νίκησε τα Τρίκαλα.

    Τα αποτελέσματα

    Δόξα Δράμας-Αναγένηση Αρτας 0-0 Αγροτικός Αστέρας-Πανθρακικός 2-1 Λαμία-Κοζάνη 3-2 Πιερικός-ΑΕ Πτολεμαίδας 4-0 Πολύκαστρο-Θερμαϊκός 0-0 ΑΕ Γιάννενα-Καβάλα 1-0 ΠΑΕ Θράκη-Τρίκαλα 2-1 Αναγέννηση Καρδίτσας-Γιάννινα 0-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 21 αγώνες)

    Πανθρακικός 47 ΠΑΣ Γιάννινα 47 Αγροτικός Αστέρας 45 Καβάλα 33 ΑΕ Γιάννενα 31 Θερμαϊκός 30 Πιερικός 29 Ενωση Θράκης 27 Δόξα Δράμας 26 Πολύκαστρο 24 Αναγέννηση Αρτας 23 Λαμία 23 Κοζάνη 22 Τρίκαλα 21 Αναγ. Καρδίτσας 21 Πτολεμαϊδα 10

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β' Εθνική: Όλα "χ" στα Ηλύσια

    26/2/2006 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Ηλυσιακός και Θρασύβουλος με το τελικό αποτέλεσμα να είναι 1-1, σε παιχνίδι για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β Εθνικής. Οι φιλοξενούμενοι έτσι έχασαν την ευκαιρία να επανέλθουν έστω και για λίγο- στην 3η θέση της βαθμολογίας, ενώ και ο Ηλυσιακός παρέμεινε στην προτελευταία θέση. Κερδισμένος έτσι ο Άρης ο οποίος νίκησε τον Πανσερραϊκό, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία το Σάββατο και ξέφυγε περισσότερο από την ομάδα της Φυλής. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της Κυριακής και εν αναμονή του μεγάλου ντέρμπι που θα γίνει τη Δευτέρα ανάμεσα στον Εργοτέλη και την Κέρκυρα, Πανηλειακός και Ολυμπιακός Βόλου παρέμειναν στο 1-1, η Καλαμάτα επικράτησε με 1-0 της Καστοριάς, το Χαϊδάρι πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Προοδευτικής, ο Εθνικός Αστέρας πέρασε από τη Νίκη Βόλου με το εντυπωσιακό 3-1 και η Παναχαϊκή πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα μετά τη νίκη με 2-0 επί της Βέροιας.

    Τα αποτελέσματα

    Άρης-Πανσερραϊκός 2-0 Πανηλειακός-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 1-1 Καλαμάτα-Καστοριά 1-0 Προοδευτική-Χαϊδάρι ΑΟ 1-2 Νίκη Βόλου-Εθνικός Αστέρας 1-3 Ηλυσιακός-Θρασύβουλος Φυλής 1-1 Παναχαϊκή 2005-Βέροια 2-0 ΔΕΥΤΕΡΑ (27/2) Εργοτέλης-Κέρκυρα

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 21 αγώνες)

    Κέρκυρα 43-20αγ. Αρης 40 Εργοτέλης 38-20αγ. Θρασύβουλος 36 Εθνικός Αστέρας 32 Προοδευτική 31 Καλαμάτα 29 Νίκη Βόλου 28 Καστοριά 28 Χαϊδάρι 27 Βέροια 26 Πανσερραϊκός 23 ΑΣΚ Ολυμπιακός 22 Παναχαϊκή 22 Ηλυσιακός 19 Πανηλειακός 4 * Ο Πανηλειακός έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ένα τρόπαιο για την Μαν. Γιουνάιτεντ

    26/2/2006 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον τελικό της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης του αγγλικού ποδοσφαίρου, η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ κατάφερε να νικήσει την Γουίγκαν με 4-0 και να κατακτήσει το Λιγκ Καπ για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Αξίζει να αναφερθεί πως η Γουίγκαν που φέτος αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, είχε την ατυχία να χάσει λόγω τραυματισμού τον βασικό της τερματοφύλακα, Πόλιτ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο 14΄. Τα γκολ πέτυχαν οι Μάικλ Γουέιν Ρούνι (33΄, 61΄), Λουϊ Σαχά (55΄) και Κριστιάνο Ρονάλντο (59΄).

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Φαν ντερ Σαρ, Νέβιλ, Μπράουν (83΄ Βίντιτς), Φέρντιναντ, Σιλβέστρ (83΄ Εβρά), Ο΄Σέι, Ρονάλντο (73΄ Ρίτσαρντσον), Γκιγκς, Παρκ, Σαχά, Ρούνι

    ΓΟΥΪΓΚΑΝ: Πόλιτ (14΄ Φίλαν), Τσιμπόντα, Ντε Ζέεουφ, Ανσό (62΄ ΜακΚάλοχ), Μπέινς, Μπούλαρντ, Κάβαναχ (72΄ Τσίγκλερ), Σάρνερ, Τιλ, Καμαρά, Ρόμπερτς

    [12] Πολιτισμός

    Ενόψει της Βαλκανιάδας και Ολυμπιάδας Μαθηματικών

    Βραβεία για "μικρούς Αϊνστάιν"

    26/2/2006 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πάνω από 15.000 μαθητές, συμμετείχαν σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς μαθηματικών, προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτεροι που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Βαλκανιάδα των Μαθηματικών, αλλά και στην Ολυμπιάδα των Μαθηματικών. Σήμερα, σε ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βραβεύθηκαν είκοσι μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα διαγωνιστούν για να επιλεγούν οι έξι καλύτεροι που θα μας εκπροσωπήσουν στους διεθνείς διαγωνισμούς. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, που έχει κάνει θεσμό τους διαγωνισμούς των μαθηματικών. Στην τελετή παρέστησαν και μίλησαν οι υφυπουργοί Παιδείας Γιώργος Καλός και Σπύρος Ταλιαδούρος, ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός, η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, ο Βουλευτής της Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Ασημακόπουλος, ο δήμαρχος Αργυρούπολης, καθηγητές μαθηματικών κ.ά.

    [13] Πολιτισμός

    Μεταξύ 24-28 Μαΐου στο Ηράκλειο της Κρήτης

    1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

    26/2/2006 6:21:00 μμ

    Δεκαέξι φιλοσόφους και στοχαστές, πρωτοπόρους παγκοσμίως στον τομέα τους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας το οποίο θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο από 24 - 28 Μαΐου του 2006, με θέμα "Ηθική και Πολιτική", που οργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, ανακοίνωσε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Το Συνέδριο Φιλοσοφίας θα είναι ανοικτό στο κοινό.

    Στο παραπάνω συνέδριο το οποίο θα είναι μόνιμος θεσμός και θα πραγματοποιείται ανά τρία χρόνια, θα αναλυθούν όλα τα μεγάλα και εκρηκτικά, πολιτικά, οικολογικά, κοινωνικά, θέματα δημοκρατίας, τεχνολογίας κ.λπ., προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη και την κοινωνία πρώτη φορά με τρόπο συνθετικό από διαφορετικές προσεγγίσεις.

    Ομιλητές

    Εκτός από τη συμμετοχή του Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος έχει ήδη ανακοινωθεί και θα μιλήσει με θέμα: "Εγγενείς κρίσεις, προοπτικές για τη λύση τους", και του Ζορζ Κοέν, η Οργανωτική Επιτροπή δημοσιοποίησε τις εξής νέες συμμετοχές:

    Εντγκάρ Μορέν, ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος με τεράστιο συγγραφικό έργο και μοναδική συμβολή στην κριτική σκέψη και στην σφαιρική ανάλυση των σύγχρονων πολύπλοκων φαινομένων θα μιλήσει με θέμα: "Συμπληρωματικότητα και ανταγωνισμός μεταξύ ηθικής και πολιτικής".

    Ρίτσαρντ Ρόρτι, Αμερικανός καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Στάφορντ της Καλιφόρνια. Ο Ρίτσαρντ Ρόρτι, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές παγκοσμίως. Ο Ρόρτι θα αναλύσει τη θεματική ενότητα: "Η ηθική της καθαρότητας και η ηθική του συμβιβασμού".

    Κλάους Όφφε, Γερμανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χούμπολτ στο Βερολίνο, είναι ένας από τους διασημότερους κοινωνιολόγους της πολιτικής σήμερα. Ο Κλάους Όφφε, θα αναπτύξει το θέμα: "Μεταξύ δημοκρατικής θεωρίας και πολιτικής ηθικής: Οι έννοιες της ευθύνης και της λογοδοσίας".

    Αγκνές Χέλερ, φιλόσοφος, μαθήτρια του περίφημου Ούγγρου φιλοσόφου Γκέορκ Λούκατς. Η Χέλερ έχει πλούσιο έργο σε θέματα κοινωνικής, πολιτικής ηθικής και κοινωνικής ανθρωπολογίας, εμπλούτισε την κριτική σκέψη. Ιδιαιτέρως έχει ασχοληθεί με ζητήματα της ανθρώπινης και κοινωνικής επιθετικότητας. Η Χέλερ υπήρξε μέχρι το 1956, συνεργάτιδα του Λούκατς στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, αλλά μετά τα γνωστά πολιτικά γεγονότα του ιδίου έτους εξεδιώχθη από το καθεστώς.

    Σπύρος Σημίτης, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες διεθνώς σε θέματα, προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Σπύρος Σημίτης θα επικεντρώσει την εισήγησή του στην "Προστασία δεδομένων -μία ατελείωτη πρόκληση. Παρατηρήσεις γύρω από τον εύθραυστο χαρακτήρα της δημοκρατικής κοινωνίας".

    Βίνσεντ Ντεκόμ, ο Γάλλος διανοητής, καθηγητής του Πανεπιστημίου EHESS στη Γαλλία, θα αναπτύξει το θέμα: "Τα φιλοσοφικά θεμέλια της πολιτικής εξουσίας".

    Κάρλο Νατάλι, ένας από τους διασημότερους καθηγητές της αρχαίας φιλοσοφίας, στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας. Ο Κάρλο Νατάλι, ασχολείται ιδιαίτερα με την πρακτική φιλοσοφία στον αρχαίο κόσμο, δηλαδή την αρχαία ηθική και πολιτική φιλοσοφία, την ρητορική και τη σχέση τους με τους αρχαίους θεσμούς.

    Στήβεν Ρόουζ, Βρετανός καθηγητής, πρωτοπόρος παγκοσμίως στον τομέα του με ριζοσπαστικές απόψεις, είναι από το 1969 μέχρι σήμερα καθηγητής Βιολογίας και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Χίλαρι Ρόουζ, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ και επισκέπτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η Χίλαρι Ρόουζ θα μιλήσει στο Συνέδριο με θέμα: "Τα όρια της βιοηθικής: ή αντιμετωπίζοντας τον ελέφαντα στο δωμάτιο της βιοιατρικής τεχνολογίας".

    Γκιζέλα Στράικερ, καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι μία από τις σημαντικότερες ερευνήτριες διεθνώς στο χώρο της αρχαίας φιλοσοφίας. Ειδικεύεται στην κλασική και ελληνιστική φιλοσοφία και ιδιαιτέρως σε ζητήματα λογικής, γνωσιοθεωρίας και ηθικής.

    Ρουθ Τσάντγουικ, καθηγήτρια της βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στην Αγγλία, ασχολείται ιδιαίτερα με ηθικά ζητήματα σχετιζόμενα με την γενετική και την χρήση της βιοτεχνολογίας. Εκδίδει το περιοδικό Biocthics , και συμμετέχει στο Βρετανικό Εθνικό Συμβούλιο Φιλοσοφίας και στην Βρετανική Επιτροπή για τη Διατροφή.

    Ντόνα Ντίκινσον, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Birckbeck College, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η Ντίκινσον ειδικεύεται σε ζητήματα βιοηθικής και στη διαμόρφωση του νόμου και των κρατικών πρακτικών σχετικά με βιοηθικά ζητήματα. Έχει οργανώσει ένα μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής Ηθικής στο Imperial College του Λονδίνου. Συμμετέχει σε πολλές Ευρωπαϊκές Επιτροπές για ζητήματα βιοηθικής..

    Σαλάμ Γουσένοφ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών και Πρόεδρος του Τμήματος Ηθικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας. Ο Γουσένοφ, είναι από τους σημαντικότερους διανοητές της Ρωσικής σκέψης με τεράστιο έργο στη χώρα του κυριότερο του οποίου είναι η Φιλοσοφική Εγκυκλοπαίδεια που έχει εκδώσει για την Ηθική. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλοσοφίας.

    Ρεζά Ασλάν, ο Ιρανικής καταγωγής στοχαστής, πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αμερική και διάσημος συγγραφέας από τους πλέον ειδικούς στον κόσμο σε θέματα πολιτισμού και πολιτικής στην Μέση Ανατολή. Ο Ρεζά Ασλάν θα μιλήσει με θέμα: "Πολιτική και θρησκεία στην Μέση Ανατολή".

    Χίπινγκ Ζιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Ο Ζιν, ειδικεύεται σε θέματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Η ομιλία του έχει τίτλο : "Αριστοτελική και αρχαία ελληνική φιλοσοφία μια συγκριτική προοπτική".

    Σουνίτα Ναρέν, η εξέχουσα Ινδή διανοήτρια του Κέντρου για την Επιστήμη και το Περιβάλλον στο Νέο Δελχί, θα αναπτύξει θέματα που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ζορζ Κοέν, ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, θέμα ομιλίας του: "Βιολογία και Ευγονική".

    [14] Πολιτισμός

    Art & Illusion Magic Festival

    Η μαγεία των ψευδαισθήσεων

    26/2/2006 5:48:00 μμ

    Έχουν κερδίσει μεγάλα βραβεία σε διάσημους διαγωνισμούς μαγείας σε όλο τον κόσμο. Θαυμαστές τους είναι μερικοί από τους διασημότερους καλλιτέχνες της διεθνούς show biz. Πολυταξιδεμένοι και με εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχονται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τελικά τίποτα δεν είναι αδύνατο. Μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, κλόουν και χορευτές δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας από τις 9 Μαρτίου και για λίγες παραστάσεις στο Art and Illusion Magic Festival 2006, στην τέχνη της ψευδαίσθησης. Εντυπωσιακές μεταμορφώσεις, απίστευτες εξαφανίσεις αλλά και νέες εκδοχές μαγείας που δεν έχετε ξαναδεί, όπως ο συνδυασμός διαφόρων μορφών τέχνης (ζωγραφική, θέατρο, παντομίμα) με το illusion, θα μας συναρπάσουν και θα μας κάνουν να γεμίσουμε με απορίες. Άλλωστε πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί πως γίνονται όλα αυτά τα «μαγικά κόλπα» όταν βλέπουμε στην τηλεόραση τους μάγους να ανατρέπουν τους νόμους της φύσης; Τώρα ήρθε η ώρα να τα δούμε και live. Η σκηνή του Γυάλινου φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του illusion, σε μια πραγματική υπερπαραγωγή, μια παράσταση που θα έχει διάρκεια δυόμισι ώρες. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 20 έως 50 ευρώ, ενώ για όσους τα αγοράσουν μέχρι τις 5 Μαρτίου μπορούν να επωφεληθούν έκπτωση 10 ευρώ.

    Συμμετέχουν στο Ά μέρος του φεστιβάλ (από 9 μέχρι 27 Μαρτίου)

    Mr Shimada: Μαγικά κόλπα από την Ιαπωνία με ένα βραβείο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μαγείας. Ο Κύριος Σιμάντα παρουσιάζει μια παράσταση που έχει διδαχθεί από τον δάσκαλό του, τον Γιασούρι, έναν από τους πιο διάσημους μάγους της Ιαπωνίας που διατηρεί την δική της παράδοση και στην μαγεία. Του την έμαθε πριν 30 χρόνια, όταν ήταν μικρό παιδί αλλά είναι από τους λίγους που κατάφεραν και την αποκωδικοποίησαν και την έφεραν στο σήμερα... Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε μαζί του μοναδικές μαγικές εμπειρίες από τα βάθη της Ανατολής!

    Valerie Mageux: Μαγικά κόλπα από την Γαλλία... Οι γονείς της ήταν ακροβάτες σε τσίρκο και έχει ταξιδέψει μαζί τους σε όλο τον κόσμο. Διδάχθηκε μαγεία και άρχισε να ασχολείται εντατικά με αυτήν. Σήμερα είναι περιζήτητη σε διάσημα shows σε όλο τον κόσμο και ήταν για χρόνια επιτυχημένη παρουσιάστρια μιας γνωστής εκπομπής στην Γαλλική τηλεόραση που φιλοξενούσε μάγους.

    Shawn Farquhar: Από την Γερμανία με τρία βραβεία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαγείας! Χιούμορ, illusion και κόλπα υπνωτισμού δημιουργούν ένα ντελίριο σπουδαίας μαγείας. Έχει ταξιδέψει σε 35 χώρες και όπως συνηθίζει να λέει η μαμά του, θυμάται ότι όταν γεννήθηκε ο γιατρός του είπε:" -Πως κατάφερες να εξαφανίσεις τον ομφάλιο λώρο;"

    Guy Barrett: Κλασικά μαγικά κόλπα και η τέχνη του illusion σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Από τους μάγους του σήμερα που βλέπουν προς το μέλλον...

    Erix Logan: Είναι ο λεγόμενος Μάγος Γιατρός. Λέγεται ότι μετά από τα μαγικά του κόλπα ηρεμείς, χαλαρώνεις και αισθάνεσαι καλύτερος και πιο χαρούμενος άνθρωπος. Λες και έχει γιατρέψει την ψυχή σου! Ο Έριξ Λόγκαν (ή Τζιοβάνι Μανμάο) μας έρχεται από την Ιταλία. Ξέρει να σοκάρει με δικής του επινόησης κόλπα και έρχεται με τις πιο μεγάλες και βαριές κατασκευές μαγείας...

    Chris Randall: Τα κόλπα με τις τράπουλες είναι γνωστά. Λάθος. Με τον κύριο Ράνταλ θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Τα κόλπα με τις τράπουλες γίνονται πολύ πιο εντυπωσιακά και από τα νούμερα illusion. Αμερικανός και έτοιμος να παίξει μαζί μας πολλές παρτίδες.

    James Goodwin: Κωμικός από την Αγγλία. Ένα από τα λίγα πλάσματα που αγαπάς αμέσως είναι οι κλόουν. Χωρίς να μιλήσουν, χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα, έχεις καταλάβει το χιούμορ και την καλή τους καρδιά. Ένας καλός διασκεδαστής είναι και ο James

    Συμμετέχουν στο Β μέρος του φεστιβάλ (από 29 Μαρτίου μέχρι 19 Απριλίου):

    Juliana Chen: Η ομορφιά της Κίνας σε όλο της το μεγαλείο. Από 10 χρονών επιλέχθηκε να σπουδάσει στο μεγάλο πανεπιστήμιο τεχνών (Σχολή Καλών Τεχνών) της Κίνας. Στην αρχή ασχολήθηκε με το μπαλέτο και έπειτα ακολούθησε τις σπουδές στην ακροβατική τέχνη. Ταξίδεψε για χρόνια με την «Gungzhou Acrobatic Troupe». Κάποτε είδε στην τηλεόραση τον διάσημο γιαπωνέζο μάγο Shimadaon και εντυπωσιάστηκε. Από τότε αποφάσισε να μάθει και εκείνη τα μυστήρια της μαγείας. Ύστερα από χρόνια εξάσκησης κατάφερε το 1986 να κερδίσει το βραβείο καλύτερου μάγου στην Κίνα. Μετά από δύο χρόνια αφήνει την πατρίδα της για να σπουδάσει μαγεία στον Καναδά. Ακολούθησε καριέρα με πολλά ταξίδια και ακόμα περισσότερες παραστάσεις μέχρι που έφτασε η μεγάλη καταξίωση. Το 1997 η Τζουλιάνα κερδίζει το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μαγείας που γίνεται κάθε χρόνο στην Δρέσδη της Γερμανίας. Είναι η μόνη γυναίκα που το έχει κερδίσει εδώ και 50 χρόνια που ισχύει αυτός ο θεσμός. Είναι η μόνη γυναίκα μάγος που έχει γίνει παγκόσμια γνωστή για την ευκολία του να συνδυάζει γνωστά μαγικά κόλπα με θέατρο, παντομίμα αλλά και με την μαγεία της Ανατολής... Ακολουθούν εμφανίσεις στα πιο γνωστά τηλεοπτικά δίκτυα (BBC, NBC, ABC κ.α.) και φυσικά σε όλές τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Είναι η διευθύντρια παραγωγής του φετινού φεστιβάλ μαγείας στο Γυάλινο μουσικό θέατρο...

    Kevin James: Μάγος με τα όλα του. Κωμικός και εντυπωσιακός, έχει λανσάρει τα νούμερα με τον καλό του φίλο, σωσία του Τσάρλι Τσάπλιν. Αποτελούν ένα μαγικό δίδυμο που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Πέρα από το νούμερο με τον Σαρλώ πάντως μας ετοιμάζει και λαχταριστά illusion που κόβουν την ανάσα και ανθρώπους στα δύο...

    Omar Pasha: Το μαύρο φόντο προσθέτει μυστήριο. Τα σκηνικά δημιουργούν εκεί ανάμεσα στο μαύρο, μεγάλα αυτοκρατορικά παλάτια της ανατολής. Εκεί κάπου συναντάμε τον Omar, έναν φακίρη μάγο που φλερτάρει με το αδύνατο και χρωματίζει την μαγική τέχνη με την παράξενη ομορφιά της ερήμου. Όπως έχει γράψει και η Los Angeles Times «Όταν σκεφτείς την τέχνη του μαύρου χρώματος μόνο ένα όνομα μπορεί να σου έρθει στο μυαλό, ο Ομάρ Πάσα...» Σίγουρα είναι μοναδικός. Σίγουρα η μαγεία του είναι τέχνη. Μια σπάνια περίπτωση μάγου...

    Επίσης εμφανίζονται και οι Shawn Farquhar: και Chris Randall...

    Εισιτήρια και παραστάσεις

    Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Συγγρού 143, τηλ. 210-9315600 Παραστάσεις: Παρασκευή 21.30, Σάββατο 17.00 και 21.30, Κυριακή 12.00, 17.00 και 21.30, Δευτέρα 21.30 Τιμες: Δ θέση 20 ευρω, Γ θέση 30 ευρω, Β θέση 40 ευρω, Α θέση 50 ευρω.

    [15] Πολιτισμός

    Εγκαίνια για τη 18η Φωτοσυγκυρία

    26/2/2006 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα εγκαίνια της κεντρικής ομαδικής έκθεσης "Post.doc" της φετινής 18ης "Φωτοσυγκυρίας" που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έκανε χθες ο νέος υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Στην πρώτη του - και σημειολογική όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά - επίσημη παρουσία από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Βουλγαράκης έφερε ως "δώρα" στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης την επαναβεβαίωση για χρηματοδότηση με το ποσό των 440.000 ευρώ .Το ποσό -όπως διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού- αφορά στην αναβάθμιση λειτουργίας του μουσείου και την ψηφιοποίηση του αρχείου του. "Το Μουσείο Φωτογραφίας όμως, όπως και πολλοί άλλοι πολιτιστικοί οργανισμοί επιτελούν έργο για τη διάσωση και την προβολή της σύγχρονης τέχνης - γεγονός που δεν είναι έξω από τους στόχους του υπουργείου μας", τόνισε ο κ. Βουλγαράκης στα εγκαίνια που έγιναν στην Αποθήκη Α΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    Παρόντες στα αποψινά εγκαίνια ήταν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής , ο υφυπουργός Πολιτισμού κ.Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Χρήστος Ζαχόπουλος, βουλευτές καθώς και οι πρόεδροι και διευθυντές του συνόλου σχεδόν των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της πόλης .

    Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται σε 22 εκθεσιακούς χώρους σε όλη την συμπρωτεύουσα, 29 εκθέσεις με έργα 74 καλλιτεχνών από 16 χώρες.

    Μεταξύ τους ξεχωρίζουν οι τέσσερις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (24/2-9/4) με έργα των: Fabrizio Ferri, Jordi Bernado, Μανώλη Σκούφια και Ηλία Μπουργιώτη.

    Θέμα των έργων του διάσημου Ιταλού φωτογράφου Fabrizio Ferri, ο οποίος έχει φωτογραφήσει τις γοητευτικότερες γυναίκες του κόσμου (Μόνικα Μπελούτσι, Σούζαν Σάραντον, Μαντόνα, Σαρλίζ Θερόν, Τζούλια Ρόμπερτς κ.α.) είναι "Αισθησιασμός και Κομψότητα", όπου απεικονίζονται διάσημοι ηθοποιοί, φωτομοντέλα, γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και εικόνες εμπνευσμένες από το χορό.

    Τα θέματα των άλλων τριών εκθέσεων φωτογραφίας είναι "Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες" του Ισπανού Jordi Bernado, "Χάρτες Εποχών" του Μανώλη Σκούφια και "Λοξές Διαδρομές" του Ηλία Μπουργιώτη, όπου μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες, ο φωτογράφος αποτυπώνει ξεχασμένα ελληνικά τοπία και ανθρώπους. Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου.

    [16] Υγεία

    Εξετάζεται ύποπτο κρούσμα

    "Χτύπησε" και στην Ελβετία;

    26/2/2006 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Στον κατάλογο των χωρών που εντόπισαν στα εδάφη τους κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 ενδεχομένως να προστεθεί και η Ελβετία, εάν οι εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιεί σε πτηνό αποδειχθούν θετικές. Το Ομοσπονδιακό Κτηνιατρικό Γραφείο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για κρούσμα του τύπου Η5, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει καμία λεπτομέρεια σχετικά με τον τόπο συλλογής του πτηνού ή το είδος του και παρέπεμψε σε επίσημη συνέντευξη τύπου που θα δοθεί το απόγευμα στη Βέρνη. Σύμφωνα πάντως με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τα ύποπτα κρούσματα είναι δύο, εκ των οποίων το ένα είναι μια αγριόπαπια, και εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Γενεύης και στο Στέιν-αμ-Ρέιν στα ΝΑ της χώρας.

    Τόσο η Ελβετία, όσο και η Γαλλία, όπου χθες βρέθηκαν κρούσματα του ιού σε εκτροφείο με γαλοπούλες, εφάρμοζαν όλα τα προληπτικά μέτρα ενάντια στη νόσο. Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ, όπου για πρώτη φορά το 1997 υπήρξαν ανθρώπινα θύματα της νόσου, ανέστειλε τις εισαγωγές πουλερικών από την Γαλλία. Σε ανάλογη ενέργεια έχει ήδη προχωρήσει η Ιαπωνία, η οποία προειδοποιεί ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές και από την Ολλανδία.

    Η ΕΕ προέτρεψε τους εμπορικούς εταίρους της να μην αντιδρούν υπερβολικά απέναντι στο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός τομέας πτηνοτροφίας σημειώνει τζίρο της τάξης των 20 δις. ευρώ ετησίως και περίπου το 1/4 των κερδών προέρχονται από εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Συνολικά στην Ευρώπη των 25 παράγονται κάθε χρόνο 11 τόνοι κρέατος πουλερικών (70% κοτόπουλα, 20% γαλοπούλες) και το 1 εκατομμύριο πάει προς εξαγωγή.

    Η Κίνα φοβάται τον ερχομό της άνοιξης

    Την ίδια ώρα, στην Κίνα, όπου 8 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται δύο άνθρωποι με συμπτώματα του είδους. Η μία περίπτωση είναι ενός 9χρονου κοριτσιού του οποίού η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη.

    Ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας, Ντου Τσινγλίν τόνισε ότι οι κτηνιατρικές αρχές στη χώρα θανάτωσαν το 2005 κάπου 23 εκατομμύρια πουλερικά σε μία προσπάθεια περιορισμού της θανατηφόρου νόσου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, από τα εκατομμύρια των πουλερικών που θανατώθηκαν τα 163.000 βρέθηκαν θετικά στον θανατηφόρο ιό Η5Ν1. Με βάση την παρούσα κατάσταση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου την άνοιξη με την επιστροφή των αποδημητικών πτηνών, προειδοποίησε ο Κινέζος υπουργός.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC - China alert for spring bird flu

    BBC - Switzerland awaits bird flu test

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρούσμα Η5Ν1 σε οικόσιτα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 February 2006 - 17:56:30 UTC