Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα
  • [02] "Κουνήθηκε" το Αιγαίο
  • [03] "Βολές" Ρουσόπουλου κατά Παπανδρέου
  • [04] Το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [05] Στην Αθήνα η ευρωπαϊκή Αριστερά
  • [06] Επίσκεψη Παπούλια στην Κύπρο
  • [07] Στον Εισαγγελέα για το "Πολιτεία"
  • [08] Στο Μαξίμου ο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας
  • [09] "Μοίρασε" η Μέρκελ
  • [10] Διαψεύδει η Μόσχα
  • [11] Μακραίνει η μακάβρια λίστα
  • [12] Αιματηρές επιχειρήσεις
  • [13] Στο 4,5% η αύξηση αποδοχών του κ. Γκαργκάνα
  • [14] Αρχές Νοεμβρίου το βαθμολόγιο
  • [15] Σημαντικός αγώνας για την Λιόν
  • [16] Ηρεμία, η "Μπάρτσα" είναι "Μπάρτσα"!
  • [17] Έξαρση της βίας στην Ευρώπη
  • [18] Με ελλείψεις οι "ερυθρόλευκοι" στο "Ζερλάν"
  • [19] Στόματα κλειστά στους "μπλαουγκράνα"
  • [20] Δύσκολη η αποστολή της Εθνικής Νέων
  • [21] "Χάλκινοι" οι Καπανταης-Πλιάκας
  • [22] Στο προσκύνιο οι μη ολυμπιακές κατηγορίες
  • [23] Έλαμψαν τα αστεράκια στο "Γουδί"
  • [24] Επίσημη πρώτη για δύο έργα του Ντα Βίντσι
  • [25] Το email βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • [26] Ινδονησία- Καμία εισαγωγή κρέατος από Βραζιλία
  • [27] Επέστρεψε το Shenzhou VI
  • [28] Ναι στους σκύλους όχι στα παιδιά
  • [29] Είδωλα του αιώνα τα "σκαθάρια"
  • [30] Οδηγίες για την αγορά και χρήση πετρελαίου

    [01] Υγεία

    Σε εφαρμογή σχέδιο επέμβασης

    Ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

    17/10/2005 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2005 7:47:06 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πρώτο ύποπτο κρούσμα, της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα, εντοπίστηκε σε γαλοπούλα στις Οινούσσες. Συγκεκριμένα στις 13-10-2005 ιδιοκτήτης μικρής μονάδας που βρίσκεται στο νησί γνωστοποίησε στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Χίου, την παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων και απωλειών στις γαλοπούλες του. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών, οι οποίες πήραν δείγματα και τα απόστειλαν στο κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών. Σύμφωνα με την εξέταση ένα από τα 9 δείγματα πουλερικών βρέθηκε θετικό στην παρουσία αντισωμάτων της γρίπης των πτηνών Η5. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ακόμα, αν διαγνώσθηκε το στέλεχος του φονικού H5N1. Τα δείγματα αποστάλθηκαν στο ειδικό κτηνιατρικό κέντρο Θεσσαλονίκης για περαιτέρω εξετάσεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υφυπουργού Αλέξανδρου Κόντου, διέταξε την τοπική Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση να εφαρμόσει το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης, συγκροτώντας Τοπικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης για τη διερεύνηση του προβλήματος. Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο βρίσκεται και το υπουργείο Υγείας.

    Τι προβλέπει το Σχέδιο Άμεσης Επέμβασης

    Σύμφωνα με αυτό, οι τοπικές αρχές θα προχωρήσουν σε άμεση αναλυτική καταγραφή της κλινικής εικόνας των εκτρεφόμενων πουλερικών και θα προχωρήσει στην επιβολή μέτρων καραντίνας στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

    -Η απαγόρευση των μετακινήσεων πουλερικών, αυγών, προσώπων, οχημάτων, άλλων ζώων, κρέατος ή πτωμάτων, ζωοτροφών, περιττωμάτων, στρωμνής κλπ από και προς αυτήν τη συγκεκριμένη μονάδα.

    -Η απολύμανση των κτιρίων, και τη διατήρηση των πουλερικών στο εσωτερικό των υπαρχόντων κτιρίων.

    Τι πρέπει να ξέρουμε

    Επειδή η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της εξέτασης των πουλερικών στις Οινούσσες, είναι εύλογο να δημιουργήσει ανησυχία οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν:

    Ο ιός πολλαπλασιάζεται όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός πτηνών και μπορεί να μολύνει μόνο ανθρώπους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με αυτά.

    Όσοι μολύνθηκαν ήταν πτηνοτρόφοι που εργάζονταν σε κλειστές ή ανοιχτές φάρμες ή άνθρωποι που μετέφεραν ζωντανά μολυσμένα πτηνά σε αγορές για να τα πουλήσουν.

    Η γρίπη των πτηνών, όταν εμφανίζεται στον άνθρωπο, δίνει την τυπική κλινική εικόνα της γρίπης που ήδη γνωρίζουμε με βασικά συμπτώματα εκδήλωσής της, τον πυρετό, τον βήχα, τον πονόλαιμο, και των πόνο των μυών.

    Οι γιατροί με ένα απλό τεστ αίματος μπορούν να διαγνώσουν εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό.

    Δύο τρόποι μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από τη γρίπη των πτηνών.

    Τα δύο αντι-ιικά φάρμακα, "Tamiflou" και "Relenza", τα οποία μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της γρίπης των πτηνών, εφόσον αυτή διαγνωστεί στο αρχικό της στάδιο στον άνθρωπο και ίσως προσφέρουν και σε προληπτικό επίπεδο.

    Ο άλλος είναι το αντιγριπικό εμβόλιο που υπάρχει ήδη στην αγορά, που μας προστατεύει από τον γνωστό τύπο γρίπης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και όχι από τον νέο ιό της γρίπης των πτηνών.

    Ήδη, πάντως, πολλά εργαστήρια στον κόσμο παρασκευάζουν δοκιμαστικά εμβόλια κατά του ιού Η5Ν1.

    Τα πρώτα αποτελεσματικά εμβόλια αναμένονται ύστερα από έξι μήνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εμβόλιο με συνταγή

    [02] Κοινωνία

    Τρεις ισχυροί σεισμοί μέσα σε τέσσερις ώρες

    "Κουνήθηκε" το Αιγαίο

    17/10/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 6, 5,9 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισαν τη Δευτέρα το ανατολικό Αιγαίο και τα τουρκικά παράλια. Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8,45 το πρωί και είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Ικαρίας και των παραλίων της Τουρκίας. Έγινε αισθητός σε όλο το Αιγαίο, ακόμα και στην Αθήνα. Στις 12:46 ακολούθησε δεύτερος ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια σημειώθηκε ένας τρίτος αυτή τη φορά 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι θα είναι σε θέση να μιλήσουν με απόλυτη βεβαιότητα για το φαινόμενο μετά από 48 ώρες. Εκτιμούν πάντως ότι ήταν κύριοι σεισμοί αλλά παρακολουθούν με προσοχή τη μετασεισμική δραστηριότητα. Στην περιοχή της Σμύρνης τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ στη Χίο και τη Σάμο εκκενώθηκαν σχολεία και δημόσια κτήρια.

    Διαφορετικές μετρήσεις

    Με εξαίρεση το δεύτερο σεισμό στις 12.46, οι Έλληνες και οι Τούρκοι σεισμολόγοι έδωσαν διαφορετικά μεγέθη στους σεισμούς.

    Το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών μέτρησε το μέγεθος του πρωινού σεισμού στα 6 Ρίχτερ, τη στιγμή που το ιστιτούτο Καντιλί κάνει λόγο για 5,7 Ρίχτερ.

    Για την τρίτη δόνηση το αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε σεισμό 5,5 Ρίχτερ ενώ οι Τούρκοι τον μέτρησαν στα 5,6 Ρίχτερ.

    Έχουν σχέση με τα 7,6 Ρίχτερ στο Πακιστάν;

    Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας Ε. Λέκας, τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα οι σημερινοί σεισμοί στο Αιγαίο να συνδέονται με τα 7.6 Ρίχτερ στο Πακιστάν.

    Τους ισχυρισμούς του αντέκρουσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αλλά και ο καθηγητής σεισμολογίας Β. Παπαζάχος, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.

    Ο κ. Παπαζάχος, πρόσθεσε, ότι σεισμοί σαν τους δυο σημερινούς (6 και 5.9Ρίχτερ) δεν μπορούν να προκαλέσουν ευρύτερη σεισμική διέγερση στον ελληνικό χώρο.

    Συνέστησε στις αρχές να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, όπως συμβαίνει στις αντίστοιχες περιπτώσεις ανάλογων σεισμών.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης, τόνισε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται και ότι τα επόμενα δυο 24ωρα είναι κρίσιμα ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισχυρός σεισμός στο Αιγαίο

    [03] Πολιτική

    Για τις καταγγελλόμενες προσλήψεις στο Δημόσιο

    "Βολές" Ρουσόπουλου κατά Παπανδρέου

    17/10/2005 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έντονη απάντηση στις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, για προσλήψεις "γαλάζιων παιδιών" στο Δημόσιο, έδωσε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Ο κ. Ρουσόπουλος καταλόγισε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πολιτικό θράσος και εσκεμμένη ανακρίβεια, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, αλλά για ανανεώσεις συμβάσεων, είτε αυτών που μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, είτε αυτών που αφορούν μοριοδότηση. "Απαλλάσσουμε από την ομηρία εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από το ΠΑΣΟΚ με διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα απαντηθεί αναλυτικά από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. "Παλαιά πρακτική του ΠΑΣΟΚ είναι να μαγειρεύει κατά το δοκούν τους αριθμούς, για να δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα πάνω στην οποία χτίζει την προπαγάνδα του", είπε ο κ. Ρουσόπουλος και κατέληξε: "αυτό έπραξε το ΠΑΣΟΚ με την ανεργία, όταν χρησιμοποίησε στοιχεία της προτελευταίας απογραφής και το ίδιο έκανε με τους προϋπολογισμούς, εμφανίζοντας τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς ως πλεονασματικούς, διότι η απόκρυψη της αλήθειας είναι στο ΠΑΣΟΚ μία παράδοση ετών, που συνεχίζεται ως σήμερα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πυρά" εφ όλης της ύλης

    [04] Οικονομία

    Στη συνάντηση Αλογοσκούφη - Παναγιωτόπουλο

    Το ασφαλιστικό των τραπεζών

    17/10/2005 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η προώθηση της υλοποίησης του νόμου για το ασφαλιστικό των τραπεζών και η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων από 1/1/2006, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας, οι Υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης. Οι κ.κ Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος ανέφεραν ότι συζητήθηκαν εκκρεμότητες που αφορούν σε οικονομικές μελέτες και το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας. "Ενδιαφέρον για την ένταξη στο ΕΤΑΤ έχει εκδηλώσει μόνο η Εμπορική Τράπεζα, ενώ όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και η Αγροτική", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Παράλληλα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί αδυναμίας καταβολής των συντάξεων και δώρου Χριστουγέννων των ασφαλισμένων στο ΤΕΒΕ, οι κ.κ Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσαν ότι η Κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων και τη χρηματοδότηση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Σε κοινές δηλώσεις τους επεσήμαναν ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού επαρκούν, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετα θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι "όποιος οργανισμός του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα πρέπει να αναλαμβάνει ο ίδιος και την υλοποίηση του προγράμματος".

    [05] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου Αλαβάνου

    Στην Αθήνα η ευρωπαϊκή Αριστερά

    17/10/2005 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις 29 και 30 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μέλος του οποίου αποτελεί και ο Συνασπισμός. Συνέντευξη Τύπου για το θέμα έδωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, επισημαίνοντας πως στο επίκεντρο θα βρεθεί το όραμα μιας διαφορετικής Ευρώπης. Περιγράφοντας τις γενικές αρχές που θα διέπουν τις πολιτικές και τις δράσεις του ΚΕΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι "προσανατολιζόμαστε σε μια πολιτική οικονομία που είναι ικανή να σταματήσει την κοινωνική παρακμή, όχι μόνο υπερασπίζοντας τη θέσπιση κοινωνικών, φορολογικών και περιβαλλοντικών κανόνων που θα ρυθμίζουν την λογική του ανταγωνισμού, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους κανόνες ως συστατικά της συνολικής μας αντίληψης για την οικονομική ανάπτυξη". Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι τα μέλη του ΚΕΑ επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την λειτουργία της αγοράς, την λογική της μεγέθυνσης και τα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού. Ο κ. Αλαβάνος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί εντός του ΣΥΝ με αφορμή την πρότασή του για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων (τον 30χρονο Αλέξη Τσίπρα), τονίζοντας ότι θα εκφράσει τις απόψεις του στα όργανα του κόμματος. Πάντως, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης επέμεινε στην υποψηφιότητά του για τον πρώτο δήμο της χώρας. Στο μεταξύ, η δημοτική κίνηση του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε πως υποστηρίζει ως υποψήφιο για τον Δήμο τον μέχρι τώρα επικεφαλής της, Τάσο Κουράκη.

    [06] Πολιτική

    Περιοδεία σε πόλεις της Μεγαλονήσου

    Επίσκεψη Παπούλια στην Κύπρο

    17/10/2005 1:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2005 6:40:31 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με τη μετάβασή του στη "Γραμμή καταπαύσεως του Πυρός", την Πράσινη Γραμμή, που χωρίζει την ελεύθερη Λευκωσία από τα κατεχόμενα εδώ και 31 χρόνια, ξεκίνησε την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Σε επίσημη τελετή, ο δήμαρχος της Λευκωσίας του επέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης. "Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση κατοχής αποτελεί κραυγαλέο αναχρονισμό για την σύγχρονη ανθρωπότητα", τόνισε ο κ. Παπούλιας μιλώντας από το Δημαρχείο της κυπριακής πρωτεύουσας και πρόσθεσε πως "το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και για τις αξίες της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα". Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Την Κυριακή, οι Πρόεδροι των δύο χωρών επιβεβαίωσαν την κοινή στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου, με την οποία επιδιώκεται η ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ενώ έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, το οποίο έχει αποδεχθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει ακόμη και με διακοπή των ενταξιακών της διαβουλεύσεων.

    Μήνυμα συμπόρευσης και συμπαράστασης

    Ο κ. Παπούλιας έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της συμπόρευσης και συμπαράστασης της Ελλάδας στον κοινό αγώνα με την Κυπριακή Δημοκρατία για την επανένωση του νησιού και για την "εξασφάλιση, στο Κυπριακό, λύσεως λειτουργικής, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ελευθερίας έκφρασης, εργασίας, ιδιοκτησίας και εγκατάστασης".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ανακηρύχθηκε από το Δήμαρχο της Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα επίτιμος δημότης της κυπριακής πρωτεύουσας και του επιδόθηκε το "Χρυσό Κλειδί|" της πόλης, τόνισε πως "σταθερή επιλογή μας είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς χρονικές προθεσμίες και στενά χρονοδιαγράμματα". Μια διαδικασία , η οποία να έχει "με σοβαρή προοπτική να καταλήξει σε μια αποδεκτή από όλους λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες".

    Χειροκροτούμενος από νεαρούς μαθητές που κρατούσαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, έξω από το Δημαρχείο της Λευκωσίας - παρόντες ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο πρώην δήμαρχος της Λευκωσίας Λέλος Δημητριάδης, ο Πρόεδρος επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι σταθερή και ανιδιοτελής αρωγός της Κύπρου και συνεπής και άδολος συμπαραστάτης στον αγώνα της.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος σημείωσε πως στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η Κύπρος, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των προηγμένων κρατών, "είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο και ηττοπάθεια", και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία έχει αναλάβει το βάρος των υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε., στις οποίες "θα πρέπει να ανταποκριθεί για να αποδείξει ότι δικαιούται να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Στη συνέχεια, ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε Παγκύπριο Γυμνάσιο, το παλαιότερο, ιδρυθέν το 1821, από όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, με τους μαθητές και τις μαθήτριες, φορώντας εθνικές ενδυμασίες, να τον ραίνουν με ροδοπέταλα.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Παγκύπριου Γυμνασίου και στη συμβολή του στην ελληνική Επανάσταση του 1821 και στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και επεσήμανε πως σήμερα αυτό το σχολείο "εξακολουθεί να είναι ένας σύγχρονος και υγιής πνευματικός οργανισμός που συμβάλλει με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση σε ένα μέλλον δημιουργίας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ρόλο και λόγο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σφυρηλατώντας την νέα ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη , τα δικαιώματα και ιδανικά του οποίου εδράζονται στις αιώνιες αξίες της ελληνικής φιλοσοφίας και δικαιοσύνης".

    Ο Κάρολος Παπούλιας, που συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, μετέβη στη συνέχεια στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, όπου ενημερώθηκε, και στη συνέχεια στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον "Τύμβο της Μακεδονίτισσας", το κοιμητήριο όπου είναι θαμμένοι Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες πού έπεσαν μαχόμενοι το καλοκαίρι του 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής του "Αττίλα" στην Κύπρο.

    Με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Την συμβολή του κ. Παπούλια στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού εξήραν οι αρχηγοί των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο στο ξενοδοχείο που διαμένει. Επίσης, τον ενημέρωσαν για τις θέσεις τους στο κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε διαδοχικά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Νίκο Κατσουρίδη, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νίκο Κλεάνθους, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, τον πρόεδρο των ΕΔΗ, Μιχάλη Παπαπέτρου, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΑΔΗΚ, Εντουίν Ιωσηφίδη, τον γενικό γραμματέα των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη και τον πρόεδρο της ΕΥΡΩΔΗ, Πρόδρομο Προδρόμου.

    Επίσης, ο κ. Παπούλιας είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου και τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα αλληλεγγύης

    [07] Κοινωνία

    Παρατυπίες την τριετία 2001 - 2003

    Στον Εισαγγελέα για το "Πολιτεία"

    17/10/2005 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών διαβιβάζεται πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι διαπίστωσαν σωρεία παρατυπιών στην διαχείριση του προγράμματος "Πολιτεία", κατά την τριετία 2001 2003. Παράλληλα, ζητείται και η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος υπαλλήλων. Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές διαπιστώνουν φωτογραφικές προκηρύξεις για μισθώσεις κτηρίων, εκτέλεση έργων με προφορική εντολή και υπογραφές συμβάσεων ακόμη και 50 ημέρες μετά την εκτέλεση των έργων. Σημειώνεται πως το "Πολιτεία" χαρακτηρίζεται ως το Εθνικό Σχέδιο Δράσεων για τη Δημόσια Διοίκηση και εκπονείται κάθε τρία χρόνια από το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος είναι η διαρκής βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης με την εισαγωγή νέων μεθόδων λειτουργίας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την επιμόρφωση και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και πόρους των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης.

    Σχετικά Links: Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

    [08] Κοινωνία

    Στον Πρωθυπουργό για θέματα του Υπουργείου του

    Στο Μαξίμου ο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας

    17/10/2005 1:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε τροχιά υλοποίησης μεγάλων έργων στα λιμάνια όλης της χώρας, το πρώτο από τα οποία θα ανακοινωθεί στις 21 Οκτωβρίου, μπαίνει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου ύψους 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το θέμα αυτό αλλά και τα νομοσχέδια του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανωτατοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και για τις καταδύσεις στη χώρα μας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και διατάξεις για την ενίσχυση της ελληνικής κρουαζιέρας και την υπογραφή προνομιακών συμβάσεων για εξαετή μίσθωση πλοίων που θα κάνουν τα δρομολόγια της άγονης γραμμής συζήτησε με τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς για τα τελευταία δημοσιεύματα που προκάλεσαν και την έκρηξή του μέσω τηλεοπτικών παραθύρων ο κ. Κεφαλογιάννης, επανέλαβε πως με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια θα χειρίζεται όλα τα θέματα. "Δεν κάνουμε βήμα πίσω, όποιος συκοφαντεί θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, αρκεί να είναι καλοπληρωτής", υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας προσθέτοντας πως η πολιτική ασκείται μέσα στο Κοινοβούλιο και όχι έξω από αυτό.

    Η αντιπαράθεση έχει προκύψει μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας το "Πρώτο Θέμα" που αφορούσε συνεργάτες του κ. Κεφαλογιάννη στο Υπουργείο και την απαντητική επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος ο Υπουργός.

    [09] Κόσμος

    Ανακοίνωσε τους Υπουργούς των CDU/CSU

    "Μοίρασε" η Μέρκελ

    17/10/2005 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2005 6:55:26 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα δικά της "χαρτιά" στην Κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών παρουσίασε την Δευτέρα η νέα Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Οκτώ από τα 16 μέλη της νέας Kυβέρνησης, ανάμεσά τους και η Kαγκελάριος, θα ανήκουν στο CDU/CSU και τα άλλα οκτώ στο SPD. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο πρόεδρος του CSU, Έντμουντ Στόιμπερ, εξασφάλισε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας, ο Φραντς Γιόσεφ Γιούνγκ το Υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, "πιστός" του πρώην Καγεκλάριου Χέλμουτ Κολν, επιστρέφει στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατείχε από το 1989 μέχρι το 1991. Επίσης, η Ανέτε Σαβάν αναλαμβάνει το υπουργείο Μορφωτικών Υποθέσεων και Έρευνας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, ενώ για το υπουργείο - κλειδί - παρά τη Καγκελαρία προορίζεται ο νυν υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξονίας, Τόμας ντε Μεζιέρ. Το υπουργείο Γεωργίας θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης του κ. Στόιμπερ, Χορστ Ζέχοφερ, καθώς ο επικεφαλής του CSU επικράτησε της κ. Μέρκελ στην κόντρα για το χαρτοφυλάκιο αυτό. Τέλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU αναλαμβάνει ο Φόλκερ Κάουντερ.

    Στο επίκεντρο η κυβερνητική πολιτική

    Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινούν τα δύσκολα, οι επαφές με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που υπέδειξαν τους δικούς τους οκτώ Υπουργούς την περασμένη Πέμπτη, με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική. Οι σχετικές συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η Κυβέρνηση Μέρκελ θα αναλάβει καθήκοντα μετά την επικύρωσή της από την Μπούντεσταγκ (Βουλή).

    Ιδιαίτερα "καυτό" είναι το θέμα της Οικονομίας. Όπως επεσήμανε η κ. Μέρκελ, προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας, που φτάνει στο 11,2%, καθώς και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

    Σύμφωνα με αναλυτές, η σύνθεση που ανακοιίνωσε η νέα Καγκελάριος αντικατοπτρίζει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, καθώς είχε να μοιράσει λίγα αξιώματα και ταυτόχρονα να μεριμνήσει για τη διασφάλιση ορισμένων ισορροπιών στην ανασυγκρότηση της ηγετικής ομάδας.

    Ενδεικτικό παράδειγμα είναι, άλλωστε, η κόντρα της με τον κ. Στόιμπερ. Η μέλλουσα Καγκελάριος δεν επιθυμούσε την συμμετοχή του κ. Ζέχοφερ στο κυβερνητικό σχήμα επειδή επέκρινε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο, ο πρόεδρος του CSU επικράτησε και ο στενός του συνεργάτης "κοιτά" το Υπουργείο Γεωργίας.

    Η ίδια, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί. "Διακρίνω ένα πνεύμα ενότητας στην νέα Κυβέρνηση οι προσδοκίες είναι υψηλές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό", δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel.

    Οι "8" του SPD

    Σύμφωνα με το SPD, το υπουργείο Εργασίας και χρέη Αντικαγκελάριου θα αναλάβει ο πρόεδρος του κόμματος και στενός συνεργάτης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, Φραντς Μιντερφέρινγκ, το υπουργείο Χρηματοοικονομικών ο Πιρ Στάινμπουρεκ, ενώ επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα τεθεί ο Φρανκ Γουόλτερ Στάινμέϊερ.

    Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας θα χειριστεί η Ούλα Σμιντ, το υπουργείο Μεταφορών ο Βόλφγκανγκ Τίβενσε και το υπουργείο Περιβάλλοντος ο Σίγκμαρ Γκαμπριέλ. Στο πόστο τους παραμένουν η Μπριτζιτ Ζίπριες (υπουργός Δικαιοσύνης) και ο Χαϊντεμάριε Τζόιλ (υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης). Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών τίθεται ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, Πέτερ Στρουκ.

    Σύμφωνα με αναλυτές, με Αντικαγκελάριο τον κ. Μιντερφέρινγκ και υπουργό Οικονομίας τον κ. Στρόιμπερ, η μέλλουσα Καγκελάριος δεν έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων.

    Σημειώνεται πως ο απερχόμενος Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα σταθεί δίπλα του με στόχο την επιτυχία. Άλλωστε, πριν αποχωρήσει, φρόντισε να εξασφαλίσει για το SPD οκτώ Υπουργεία, μεταξύ των οποίων ορισμένα από τα πλέον σημαντικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτός ο Γκέρχαρντ

    [10] Κόσμος

    Διαψεύδει η Μόσχα

    17/10/2005 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ διέψευσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Telegraph", ότι η Μόσχα είχε βοηθήσει στο παρελθόν, το Ιράν να κατασκευάσει πυραύλους. "Αυτό είναι παραλήρημα, αερολογίες", τόνισε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας του Λονδίνου, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, Ρώσοι στρατιωτικοί είχαν βοηθήσει το Ιράν να αποκτήσει από τη Βόρεια Κορέα την τεχνογνωσία για την κατασκευή πυραύλων. Επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ινδία, ο Σεργκέι Ιβανόφ, για να παραστεί στα κοινά ρωσο-ινδικά στρατιωτικά γυμνάσια.

    [11] Κόσμος

    Τους 53.000 έφτασαν οι νεκροί στο Πακιστάν

    Μακραίνει η μακάβρια λίστα

    17/10/2005 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της 8ης Οκτωβρίου στο Πακιστάν. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις Αρχές στο πακιστανικό Κασμίρ, που αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή με τη γειτονική Ινδία, και έχει υπάρξει θέατρο βίαιων πολεμικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε πάνω από 53.000 νεκρούς. Την ίδια ώρα ένα μικρό κοριτσάκι στάθηκε τυχερό. Τα σωστικά συνεργεία έσκαψαν στο σημείο που τους υπέδειξε ο μεγαλύτερος αδελφός του και το ανέσυραν ζωντανό εννέα μέρες μετά τον καταστροφικό0 σεισμό. Στο μεταξύ η Κυβέρνηση του Πακιστάν απαγόρευσε τις υιοθεσίες παιδιών, που έμεινα ορφανά εξαιτίας του σεισμού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Σαουκάτ Αζίζ κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει η ίδια τη φροντίδα του. «Ειδικά κέντρα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν για τα εκατοντάδες ορφανά του σεισμού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθούν οι γονείς των παιδιών αυτών και αν τελικά οι προσπάθειες αποτύχουν η Κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη τους. «Η υιοθεσία αυτών των παιδιών απαγορεύεται ρητώς", τόνισε ο Αζίζ και συμπλήρωσε πως ήδη έχουν αποσταλεί πολύ αυστηρές οδηγίες στα νοσοκομεία για να μην επιτραπούν υιοθεσίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζωή ανάμεσα στα ερείπια

    [12] Ιράκ

    Αιματηρές επιχειρήσεις

    17/10/2005 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Συνολικά, 70 παραστρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων, κοντά στην πόλη Ραμάντι, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν ομάδα ανταρτών που πιθανολογείται ότι τοποθετούσαν μία βόμβα στην άκρη ενός δρόμου. Ζήτησαν αμέσως αεροπορική κάλυψη και οι εναέριες δυνάμεις βομβάρδισαν την περιοχή, σκοτώνοντας περίπου 20 αντάρτες. Σε άλλες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή του Ραμάντι, στην επαρχία Ανμπάρ, σκοτώθηκαν ακόμα 50 αντάρτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

    [13] Οικονομία

    Διαψεύδει η ΤτΕ τα δημοσιεύματα

    Στο 4,5% η αύξηση αποδοχών του κ. Γκαργκάνα

    17/10/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε διάψευση των δημοσιευμάτων περί αύξησης 18% στο μισθό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκου Γκαργκάνα προχώρησε το απόγευμα το Ιδρυμα. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση που δόθηκε πέρυσι στις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ανήλθε στο 4,5%, δηλαδή στο μέσο όρο των αυξήσεων που δόθηκε στο σύνολο του προσωπικού της Τράπεζας. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαμόρφωσης των μισθολογικών αυξήσεων των μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας ισχύει από το 2001 με σχετική απόφαση του Δ.Σ. Τα δημοσιεύματα κλήθηκε να σχολιάσει ο μεσημέρι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε "ο καθένας κρίνεται" και παρέπεμψε στον κ. Γκαργκάνα ερωτήματα περί του θέματος "ηθικής τάξης" που κατά τον ερωτώντα δημιουργείται, από την αντίφαση που προκύπτει ανάμεσα στις συστάσεις, στις οποίες επανειλημμένα έχει προβεί ο διοικητής για περικοπές μισθών και την αντίθετη προσωπική του πρακτική. Ο κ. Ρουσόπουλος εξάλλου, αρνήθηκε - παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις - να σχολιάσει περαιτέρω την αυτόνομη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου ότι θεσμικά "δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη διαδικασία".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη ψήφιση του σχετικού Νόμου για την ανεξαρτησία της, έχει αποφασιστεί ότι από 1-1-2002 η αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας να είναι σε ποσοστό ίσο με τη μέση αύξηση των αποδοχών του προσωπικού της Τράπεζας με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας Τραπεζών - ΟΤΟΕ και τις εκάστοτε Επιχειρησιακές Συμβάσεις, όπως ισχύει και με τις αποφάσεις των μελών της Διοίκησης.

    Έτσι, η αύξηση των αποδοχών του κ. Γκαργκάνα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 4,5%.

    [14] Οικονομία

    Συνάντηση Παυλόπουλου - ΑΔΕΔΥ

    Αρχές Νοεμβρίου το βαθμολόγιο

    17/10/2005 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην επόμενη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, με την ΑΔΕΔΥ, στις αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος μετά την σημερινή συνάντηση, στόχος είναι ο νέος κώδικας να ψηφιστεί από την Βουλή πριν από τον Προϋπολογισμό και να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2006. Ανοικτά ζητήματα παραμένουν το σύστημα αξιολόγησης για τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων και η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης, για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε συναινετικό κλίμα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνεται από τα εξής κριτήρια: τα ουσιαστικά (π.χ. αποτελεσματικότητα στην εργασία) κατά 60%, τα τυπικά (όπως τα πτυχία και η γλωσσομάθεια) κατά 30% και από την συνέντευξη κατά 10%. Αναφορικά με τις επιτροπές αξιολόγησης, το Υπουργείο προτείνει να αποτελούνται από δυο άτομα της διοίκησης του δημόσιου οργανισμού, δυο άτομα τους εργαζόμενους και από ένα άτομο κοινής αποδοχής. Αντίθετα, η ΑΔΕΔΥ επιθυμεί ευρύτερη σύνθεση, δηλαδή το σχήμα 3.3.1. "Η ΑΔΕΔΥ στέκεται κριτικά απέναντι στο ζήτημα του κώδικα, καθώς επιθυμεί την εφαρμογή ενός αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος στη δημόσια διοίκηση", δήλωσε ο πρόεδρος των συνδικαλιστών, Σπύρος Παπασπύρος.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σημαντικός αγώνας για την Λιόν

    17/10/2005 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ως ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση χαρακτήρισε ο Ζεράρ Ουγιέ την νίκη επί του Ολυμπιακού στον αγώνα του "Ζερλάν" την Τετάρτη. Ο Γάλλος τεχνικός που θέλει η ομάδα του να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το εισιτήριο για την επόμενη φάση. "Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι πολύ σημαντικός, αφού σε περίπτωση νίκης θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση", δήλωσε ο Ουγιέ και συμπλήρωσε, "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα μου, αφού οι ποδοσφαιριστές χαίρονται να παίζουν και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνεύρεσή τους. Κάθε ένας στην ομάδα, βάζει το καλό της ομάδας πάνω απ΄ όλα και αυτό είναι πολύ σημαντικό". Στο ίδιο "μήκος κύμματος" κινήθηκε και ο άσος των "Λιονέ", Κλαούντιο Κασαπά, ο οποίος αναφερόμενος στον μεθαυριανό αγώνα, επεσήμανε, "Απέναντι στον Ολυμπιακό, πρέπει να παίξουμε διαφορετικά απ΄ ότι στον αγώνα με την Αζαξιό. Εχουμε ένα πολύ καλό κίνητρο, που είναι η πρόκριση, όμως σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτή την ομάδα, που διαθέτει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές".

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ηρεμία, η "Μπάρτσα" είναι "Μπάρτσα"!

    17/10/2005 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κλειστά χαρτιά όπως ήταν φυσικό, κράτησε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ενόψει της αυριανής αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ωστόσο αποκάλυψε πως ενδεχομένως να χρειαστεί να προσγειώσει τους παίκτες του λίγο, καθώς οι τελευταίες εμφανίσεις τους έχουν κάνει υπερβολικά αισιόδοξους. "Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τους παίκτες που θα χρησιμοποιήσω. Όσο για το σύστημα, δε νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει κάτι", τόνισε ο Ιταλός τεχνικός, "Δεν πρόκειται να φοβηθούμε τη Μπαρτσελόνα. Είναι κι αυτό ένα τεστ για τον Παναθηναϊκό, με πολύ μεγάλη σημασία στην προσπάθειά μας για πρόκριση. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, οι παίκτες είναι ενθουσιασμένοι. Μάλιστα, ίσως χρειαστεί να τους ηρεμήσω λίγο".

    Αντίπαλος όλη η ομάδα

    Στο πλαίσιο της προσγείωσης ο Μαλεζάνι προσπαθεί να αποσπάσει και την προσοχή των παικτών του αλλά και όλων των υπολοίπων, από τον Ροναλντίνιο, αφού μπορεί ο Βραζιλιάνος να είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, όμως η ομάδα της Βαρκελώνης έχει και άλλους επικίνδυνους παίκτες. "Αύριο δεν παίζουμε εναντίον ενός παίκτη, του Ροναλντίνιο ή του Ετό. Αύριο παίζουμε με μια ομάδα που δεν έχει στις τάξεις της μόνο 11, αλλά 22 πρωταθλητές. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον πάγκο της Μπαρτσελόνα για να αισθανθεί δέος". Όσο για τον κόσμο ο Μαλεζάνι τόνισε, "Θα είναι γιορτή για τους οπαδούς μας, που θα αποτελέσουν το 12ο παίκτη μας. Γνωρίζω ότι τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και τους ευχαριστούμε πολύ".

    Τους παίκτες του "τριφυλλιού" εκπροσώπησε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος που επιστρέφει στον Παναθηναϊκό μετά το ντέρμπι της πρεμιέρας (27/8) με τον Ολυμπιακό. "Νιώθω καλά, είμαι έτοιμος" είπε ο σκόρερ της εθνικής μας στη νίκη 1-0 επί της Γεωργίας την περασμένη Τετάρτη. "Ο αγώνας με τη Μπαρτσελόνα είναι πρόκληση για κάθε παίκτη. Είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για να αντιδράσουμε σωστά στις προθέσεις των αντιπάλων μας. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι μόνο ο Ροναλντίνιο, διαθέτει πάρα πολλούς και καλούς παίκτες. Θα παλέψουμε για τη νίκη, όμως εναντίον ενός τέτοιου αντιπάλου και η ισοπαλία μπορεί να θεωρηθεί θετικό αποτέλεσμα".

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έξαρση της βίας στην Ευρώπη

    17/10/2005 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένας νεκρός στη Βραζιλία, δεκάδες τραυματίες εκ των οποίων μία 57χρονη φίλαθλος σοβαρά και πλήθος συλλήψεων ήταν ο τραγικός απολογισμός της ποδοσφαιρικής βίας σε τρία γήπεδα διαφορετικών χωρών το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Διναμό Βουκουρεστίου και της Κλούι, όταν στο 75ο λεπτό του αγώνα, ένας φίλαθλος των γηπεδούχων έτρεξε προς τον αγωνιστικό χώρο. Η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς οπαδούς και τους επέβαλλε υψηλά χρηματικά πρόστιμα

    Έπεσε αιμόφυρτος από τυφλή "σφαίρα"

    Για μια ακόμη φορά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος δεν έληξε αναίμακτα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Παλμέϊρας-Κορίνθιανς που έληξε ισόπαλος 1-1, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

    Στις συμπλοκές των οπαδών των δύο ομάδων που ακολούθησαν στους δρόμους του Σάο Πάουλο ακούστηκαν πυροβολισμοί και ο νεαρός φίλος της Παλμεϊρας, Ντιόγκο Λίμα Μπόρχες έπεσε αιμόφυρτος στο δρόμο.

    Ο Μπόρχες διεκομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν απλά το θάνατό του. Η αστυνομία πάντως ανακοίνωσε, ότι προχώρησε σε 51 συλλήψεις και ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τον δράστη.

    "Φονική" φωτοβολίδα

    Στη Γένοβα της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια του αγώνα της γηπεδούχου Άσκολι με τη Σαμπντόρια, η 57χρονη οπαδός της φιλοξενούμενης ομάδας, Αμπρέτα Πιερτζιοβάνι, τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι από φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από την κερκίδα των φανατικών οπαδών της Άσκολι.

    Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς διαπιστώθηκαν και τραύματα στο κεφάλι. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 16χρονο, ο οποίος ομολόγησε ότι έριξε την φωτοβολίδα.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με ελλείψεις οι "ερυθρόλευκοι" στο "Ζερλάν"

    17/10/2005 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με σημαντικές απουσίες, θα μεταβεί αύριο στις 10:00 στη Γαλλία με πτήση τσάρτερ ο Ολυμπιακός, για τον αγώνα της Τετάρτης με τη Λιόν, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ (21:45). Ο Νορβηγός τεχνικός των "ερυθρολεύκων", εκτός από τις ενοχλήσεις που νιώθει ο Βραζιλιάνος σουπερσταρ Ριβάλντο στους προσαγωγούς, δεν συμπεριέλαβε ούτε το Γρηγόρη Γεωργάτο, που σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΠΑΕ έχει υποστεί διάστρεμμα. Πρόβλημα υπάρχει και με τον Μιχάλη Καψή, που επίσης έχει υποστεί διάστρεμμα, ωστόσο συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, στην οποία επέστρεψαν οι Μαυρογενίδης και Καστίγιο, που είχαν αποκλειστεί από το χτεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Αγγλος Γκρέιαμ Πολ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Μάικλ Τίνγκι και Φίλιπ Σαρπ, ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο επίσης Αγγλος Μαρκ Κλάτενμπουργκ.

    Η αποστολή των "ερυθρολέυκων"

    Μετά την πρωϊνή προπόνηση, όπου ο Βενετίδης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και πρόγραμμα θεραπείας ο Πατσατζόγλου, αποφασίστηκε να μην μεταβούν στο "Ζερλάν" οι τραυματίες Ριβάλντο, Γεωργάτος, ο Ταραλίδης, που εγχειρίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι Λέμενς, Σούρερ. Ο Τροντ Σόλιντ επέλεξε 20 ποδοσφαιριστές, που είναι οι: Νικοπολίδης, Γιάννου, Μαυρογενίδης, Πάντος, Καψής, Κωστούλας, Ανατολάκης, Βάλλας, Στολτίδης, Τουρέ, Καφές, Μπουλούτ, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Κωνσταντίνου, Ντάνι, Οκκάς, Μπαμπαγκίντα, Ντ Ακόλ.

    Η αποστολή θα αναχωρήσει από τη Λιον την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και η άφιξή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται στις 14:50.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στόματα κλειστά στους "μπλαουγκράνα"

    17/10/2005 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μία απουσία στην ούτως ή άλλως προβληματική αμυντική γραμμή της και με το ισόπαλο 3-3 με τη Λα Κορούνια προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" η αποστολή της ισπανικής Μπαρτσελόνα, για τον αυριανό αγώνα της 3ης ημέρας του ομίλου του Τσάμπιονς Λίγκ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (21.45-ΝΕΤ). Οι "μπλαουγκράνα" με το που είδαν κάμερες στο αεροδρόμιο και κάποιους φιλάθλους έφυγαν χωρίς να προβούν σε κάποια δήλωση. Διαιτητής του αγώνα αυριανού αγώνα θα είναι ο Βέλγος Φρανκ Ντε Μπλέεκερε, που σφύριξε πρόσφατα τον αγώνα των προκριματικών του Μουντιάλ 2006 στο "Πάρκεν" της Κοπεγχάγης την αναμέτρηση Δανία-Ελλάδα.

    Αντι-Ζιουλί ο Μέσι

    "Σιγή ιχθύος" επικρατούσε κατά την άφιξη της αποστολής της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα, για την αυριανή αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Οι Καταλανοί δεν Ολλανδός τεχνικός Φρανκ Ραϊκαρντ που θα μιλήσει στους εκπροσώπους του τύπου στις 19.30 και μισή ώρα αργότερα θα προπονήσει τους παίκτες του στο ΟΑΚΑ, δεν θα έχει στη διάθεσή του το Γάλλο διεθνή Λουντοβίκ Ζιουλί, που τραυματίστηκε στο πρόσφατο ματς με τη "Ντεπόρ". Αντικαταστάτης του Ζιουλί θα είναι ο 18χρονος διεθνής Αργεντίνος άσος, Λιονέλ Μέσι. Το παρών εξάλλου στον αγώνα θα δώσει και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, κ. Λαπόρτα, που θα φτάσει αύριο με πτήση στάρτερ στην Αθήνα

    "Πρόκληση" το ματς για τους "πράσινους"

    Αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα με τους Καταλανούς για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι οι "πράσινοι που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών και προέρχονται από τη νίκη με 1-0 επί του Ακράτητου. Ο Ιταλός τεχνικός Αλμπέρτο Μαλεζάνι, που θα βασιστεί πολύ στις αντεπιθέσεις προκειμένου να πλήξει την ισπανική άμυνα "αχίλλειο πτέρνα" της Μπαρτσα θα δώσει στις 16:00 την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ενόψει του αγώνα.

    Η τελευταία προπόνηση του Παναθηναϊκού για το παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Ισπανίας θα ξεκινήσει στις 18.00 στις εγκαταστάσεις της Παιανίας και στη συνέχεια ο Ιταλός τεχνικός θα ανακοινώσει την αποστολή του αγώνα. Σε δηλώσεις του ενόψει του αγώνα ο Βραζιλιάνος άσος, Φλάβιο Κονσεϊσάο τόνισε ότι "για μας το παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αφού αν νικήσουμε τους Ισπανούς όλη η Ευρώπη θα μιλάει για εμάς". Σε σχέση με τον αγώνα του Ακράτητου, στην ενδεκάδα επιστρέφει ο Μόρις και μάλλον θα πάρει μία θέση εκ των Γκούμα Κώτσιου.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύσκολη η αποστολή της Εθνικής Νέων

    17/10/2005 1:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Συνέχεια στη θριαμβευτική εμφάνιση της πρεμιέρας του 10ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19 της Γερμανίας, φιλοδοξεί να έχει σήμερα η Εθνική Νέων, που ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με το 3-2 επί της Ολλανδίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει στις 19:00 την οικοδέσποινα ομάδα των "πάντσερ". Η γηπεδούχος ομάδα στην πρεμιέρα πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση επικράτησε με 6-2 της Λευκορωσίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιδανική πρεμιέρα για την Εθνική Νέων

    [21] "Χάλκινοι" οι Καπανταης-Πλιάκας

    17/10/2005 3:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ένα χάλκινο μετάλλιο επέστρεψε από το βαλκανικό πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών της βουλγαρικής Βάρνας η Εθνική ομάδα, που στο ομαδικό κατέλαβε την τέταρτη θέση. Στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου στο διπλό μικτό ανέβηκε το δίδυμο των Καπάνταη- Πλιάκα, που πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση. Καλή παρουσία όμως είχαν και άλλοι αθλητές μας, καθώς είχαμε αρκετά πλασαρίσματα μέσα στην πρώτη οκτάδα. Αναλυτικά μέχρι τα προημιτελικά έφθασαν οι εξής ανά αγώνισμα: Μονό ανδρών: Λεβέντης, Καπάνταης, διπλό ανδρών: Λεβέντης- Καπάνταης, Κώστας- Χυνκιάμης, διπλό γυναικών: Πλιάκα- Λιγωμένου, Ασλανίδη- Καρκαντζιά.

    [22] Στο προσκύνιο οι μη ολυμπιακές κατηγορίες

    17/10/2005 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά την 10η συνεχόμενη κατάκτηση του τίτλου του Πανελληνίου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας στην κλάση ΦΙΝΝ από τον πρωταθλητή του Ολυμπιακού, Αιμίλιου Παπαθανασίου, που έριξε την αυλαία των πρωταθλημάτων στις ολυμπιακές κατηγορίες, σειρά παίρνουν τα πρωταθλήματα στις υπόλοιπες κατηγορίες σκαφών. Το Σαββατοκύριακο 22-23 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στο ΝΟΕ το Πανελλήνιο πρωτάθλημα της κλάσης Lightning. Αργότερα στα τέλη του 2005 θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στη νέα κατηγορία RS: Χ. Πρόκειται για τη νέα κατηγορία, που αντικατέστησε πρόσφατα τα Μιστράλ. Το μόνο που απομένει είναι να προμηθευτεί η Ομοσπονδία τα νέα σκάφη και να τα προωθήσει με τη σειρά της στους ιστιοπλοϊκούς ομίλους και τους αθλητές.

    [23] Έλαμψαν τα αστεράκια στο "Γουδί"

    17/10/2005 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Νίκος Κωνσταντάτος και η Λαμπρινή Αδάμ ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Πανελληνίου πρωταθλήματος Μοντέρνου Πένταθλου ΕφήβωνΝεανίδων, που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο σε δύο δόσεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του αθλήματος στο Γουδί. Στον αγώνα έδωσε διεθνή χαρακτήρα η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Το Σάββατο διεξήχθη το ατομικό αγώνισμα ενώ χθες το αγώνισμα ομαδικής σκυταλοδρομίας. Οι αθλητές και αθλήτριες έως 18 ετών αγωνίσθηκαν στη σκοποβολή, στην ξιφασκία, στην κολύμβηση και στο δρόμο.

    [24] Πολιτισμός

    Εκτίθενται στο κοινό για πρώτη φορά

    Επίσημη πρώτη για δύο έργα του Ντα Βίντσι

    17/10/2005 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Δύο πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, οι οποίοι άνηκαν σε ιδιωτικές συλλογές, έχει την ευκαιρία να αντικρίσει για πρώτη φορά το ιταλικό κοινό. Πρόκειται για μία τρίτη εκδοχή της "Παναγίας των Βράχων", η οποία απεικονίζει την Παναγία μαζί με τον Ιησού και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή σε βρεφική ηλικία και έναν πίνακα, που απεικονίζει τη Μαρία Μαγδαληνή. Οι δύο πίνακες εκτίθενται στο μουσείο Mole Vanvitelliana στην Ανκόνα. Η "Παναγία των Βράχων", την οποία ο Ντα Βίντσι ζωγράφισε μαζί με τον μαθητή του Τζιαμπιετρίνο ανάμεσα στο 1495 και 1497, έχει άλλες δύο εκδοχές, η μία εκ των οποίων βρίσκεται στο Λούβρο και η άλλη στην εθνική πινακοθήκη του Λονδίνου. Η τελευταία εκδοχή βρέθηκε πριν από τρία χρόνια σε μία ιδιωτική ελβετική συλλογή, μαζί με τον πίνακα της Μαρίας Μαγδαληνής.

    Γοητευμένοι οι κριτικοί τέχνης

    Ο δεύτερος πίνακας δείχνει τη Μαρία Μαγδαληνή γυμνόστηθη και είναι ζωγραφισμένος σε ξύλο. Μάλιστα, είναι ένας από τους λίγους πίνακες του Ντα Βίντσιπου απεικονίζει γυμνό. Ο πίνακας έχει ανακαλυφθεί και πιστοποιηθεί πρόσφατα και έχει γοητεύσει τους κριτικούς τέχνης.

    Χρονολογείται το 1515, τέσσερα χρόνια πριν το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη.

    Αρχικά θεωρείτο ότι άνηκε στον μαθητή του Ντα Βίντσι Τζιαμπιετρίνο και για 100 περίπου χρόνια, δηλαδή όσο είναι γνωστή η ύπαρξή του, άνηκε σε ιδιωτικές συλλογές.

    [25] Υγεία

    Και βοηθά την παχυσαρκία

    Το email βλάπτει σοβαρά την υγεία

    17/10/2005 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα emails μπορεί να κολλήσουν με ιούς του υπολογιστές. Πλέον όμως οι επιστήμονες τονίζουν, πως μπορούν εξίσου να βλάψουν και τη δική μας υγεία και δεν αναφέρονται σε προβλήματα όρασης, που μπορεί να προκληθούν από την πολλή χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλόγιστη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εν ώρα υπηρεσίας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ευτραφείς και οκνηρούς υπαλλήλους. Παλαιότερα, όταν κάποιος ήθελε να πει κάτι στο συνάδελφό του, ήταν αναγκασμένος να κάνει έστω και λίγα βήματα για να πάει στο διπλανό γραφείο. Πλέον, χάρη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο οι για πολλούς άσκοπες μετακινήσεις κόβονται. Οι επιστήμονες όμως τονίζουν, πως έστω και αυτά τα λίγα βήματα ήταν ένας τρόπος άσκησης, απαραίτητος για όσους κάνουν καθιστική ζωή. Μάλιστα, ο βρετανικός οργανισμός Sport England, σε καμπάνια, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους Βρετανούς και να τους κάνει να δουν με άλλο μάτι τη σωματική άσκηση, έχει θεσπίσει την Παρασκευή που μας έρχεται, ως μέρα χωρίς email.

    Οι μικρομετακινήσεις κάνουν τη διαφορά

    Οι υπεύθυνοι του Sport England ελπίζουν η πρωτοβουλία αυτή να κάνει τους Βρετανούς, εργαζόμενους σε δουλειές γραφείου, να δουν πως έστω και οι μικρομετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας, μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

    Σύμφωνα με τον Βρετανό καρδιολόγο Ντόριαν Ντάγκμορ, συνολικά ένας άνθρωπος εξαιτίας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χάνει εκατομμύρια ώρες άσκησης.

    Μάλιστα, ο Δρ. Ντάγκμορ τονίζει, πως πλέον οι εργαζόμενοι έχουν γίνει "σκλάβοι της οθόνης" και μιλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ακόμα και με αυτούς, που κάθονται δίπλα τους.

    Σύμφωνα με τον Βρετανό καρδιολόγο, ένας μέσος άνθρωπος στο μετρό χρησιμοποιεί τις κυλιόμενες σκάλες, πηγαίνει στην πιο κοντινή στάση λεωφορείου, στο γραφείο παίρνει το ασανσέρ και περνά το οκτάωρο καθιστός.

    Αν όμως ο μέσος άνθρωπος αυξήσει κατά 10% τη καθημερινή του σωματική άσκηση, μόνο στη Βρετανία, θα σωθούν 6.000 ζωές και περισσότερα από 732.525.600 ευρώ το χρόνο. Επίσης, θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο λιγότερο παχύσαρκοι άνθρωποι, 15.000 λιγότεροι καρδιοπαθείς, 34.000 λιγότεροι διαβητικοί και 99.000 λιγότεροι υπερτασικοί.

    Σχετικά Links: Sport England

    [26] Υγεία

    Λόγω κρουσμάτων αφθώδους πυρετού

    Ινδονησία- Καμία εισαγωγή κρέατος από Βραζιλία

    17/10/2005 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Η Ινδονησία απαγόρευσε τις εισαγωγές κρέατος από τη Βραζιλία εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας. Η απαγόρευση ισχύει ήδη από τις 14 του μήνα και αφορά σε όλα τα προϊόντα κρέατος και στις ζωοτροφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Η Ινδονησία δεν εισάγει μεγάλες ποσότητες κρέατος από τη Βραζιλία, αλλά είναι από τους κύριους εισαγωγείς ζωοτροφών που παράγονται στη λατινοαμερικανική χώρα.

    Παράλληλα και κατά της γρίπης των πτηνών

    Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τζακάρτα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν πως θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των τοπικών Αρχών για αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, παρέχοντας υποστήριξη σε επίπεδο εργαστηριακών ελέγχων.

    Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Μάικ Λίβιτ, που επισκέφθηκε τη Νοτιοανατολική Ασία, στη συνάντηση που είχε με την Ινδονήσια ομόλογό του, Σίτι Φαντίλα Σουπάρι, επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών στα εκτροφεία.

    Μόνο στην κεντρική Τζακάρτα υπάρχουν πάνω από 200 εκτροφεία πουλερικών και οι ινδονησιακές Αρχές αναγνωρίζουν ότι "αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα".

    [27] Τεχνολογία

    Θα παραμείνουν 14 μέρες σε απομόνωση

    Επέστρεψε το Shenzhou VI

    17/10/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, CNN

    Μετά από πέντε μέρες σε τροχιά, ο Φέι Τζουνλόνγκ, 40 ετών και ο Νάι Χαϊσένγκ, 41, το πλήρωμα του Shenzhou VI, πάτησαν το πόδι τους στη Γη, χαίροντας άκρας υγείας. Το κινεζικό διαστημικό σκάφος, που αποτελεί τη δεύτερη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας, επέστρεψε ασφαλές στη Γη στις 04.32 της Δευτέρας (Κυριακή 23.32 ώρα Ελλάδας) στην Εσωτερική Μογγολία. Η Κίνα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, είναι η τρίτη χώρα, που στέλνει άνθρωπο στο διάστημα. Η πρώτη επανδρωμένη κινεζική αποστολή ήταν το 2003. Η κάψουλα με τους δύο ταϊκοναύτες προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο, μόλις ένα χιλιόμετρο από την αρχική θέση, μία μετατροπή ρουτίνας, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, που κρίθηκε απαραίτητη λόγω της βαρυτικής έλξης της Γης. Μετά την προσγείωση, ο Φέι Τζουνλόνγκ και ο Νάι Χαϊσένγκ δήλωσαν πολύ χαρούμενοι, κυρίως επειδή ένιωθαν όλους τους συμπατριώτες τους στο πλευρό τους, ενώ απολάμβαναν νουντλς, σοκολάτα και τσάι, λίγο πριν φύγουν με ελικόπτερο για τη στρατιωτική βάση. Οι δύο αστροναύτες θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους, ενώ για 14 μέρες θα παραμείνουν σε απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση, ενώ θα τους επισκέπτονται μόνο οι συγγενείς τους.

    Με τους συμπατριώτες τους στο πλευρό τους

    "Αισθανόμαστε πολύ καλά, η δουλειά μας κύλησε ομαλά και είμαστε χαρούμενοι" δήλωσε ο Φέι Τζουνλόνγκ λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη επιστροφή στη Γη.

    "Είμαστε ευγνώμονες για τη βαθιά αγάπη και το ενδιαφέρον όλων των Κινέζων συμπατριωτών μας και των συμπατριωτών μας από το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν", είπε από την πλευρά του ο Νάι Χαϊσένγκ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, όλα πήγαν καλά και η αποστολή συγκέντρωσε πολύτιμες τεχνολογικές πληροφορίες, ενώ, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση, ένα τμήμα του Shenzhou VI θα παραμείνει στο διάστημα για έξι μήνες.

    Το Πεκίνο δίνει μεγάλη σημασία στο διαστημικό τους πρόγραμμα, καθώς το βλέπει σαν μία πηγή εθνικής υπερηφάνειας και διεθνούς κύρους. Μάλιστα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σκοπεύει να εγκαταστήσει στο διάστημα το δικό της σταθμό, ενώ μέσα στους στόχους της είναι να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τροχιά το Shenzhou VI

    [28] Παράξενα

    Τα τετράποδα εκπαιδεύονται καλύτερα!

    Ναι στους σκύλους όχι στα παιδιά

    17/10/2005 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μη αντέχοντας άλλο τις σκανδαλιές των λιλιπούτειων επισκεπτών του ο Ρόλαντ Μπάλνερ, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Cortisen στην Αυστρία, έθεσε βέτο στην είσοδο των πελατών κάτω των 12 ετών, σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως επιτρέπεται η είσοδος σε σκύλους. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη τα παιδιά τον βάζουν συνεχώς σε μπελάδες και είναι πιο πολύς ο κόπος τους, παρά το καλό τους! Ο κ. Μπάλνερ τονίζει πως τα παιδιά κάνουν φασαρία, προξενούν καταστροφές, τσιτώνουν τα νεύρα των άλλων πελατών και προκαλούν κρίσεις υστερίας στο προσωπικό. Την ίδια ώρα, οι γονείς τους νίπτουν τας χείρας τους και με τη δικαιολογία ότι "παιδιά είναι" συνεχίζουν αμέριμνοι τις διακοπές τους, κάνοντας τα στραβά μάτια στις αταξίες των βλασταριών τους, για τις οποίες, όπως λέει ο ιδιοκτήτης, εκείνοι είναι οι "ηθικοί αυτουργοί". Από την άλλη, οι τετράποδοι πελάτες δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά, δεν ενοχλούν τους άλλους πελάτες και είναι σαφώς καλύτερα εκπαιδευμένοι από τα παιδιά, ενώ δε ζωγραφίζουν στους τοίχους και στα άσπρα δερμάτινα μαξιλάρια.

    Το παράδοξο μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από τις 12 Μαΐου και σύμφωνα με τον κ. Μπάλνερ, οι ως τώρα αντιδράσεις είναι θετικές, ενώ ήδη η διαφορά φαίνεται από την αύξηση των κρατήσεων.

    Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες κοντά στη λίμνη Wolfgangsee και κόστισε στον ιδιοκτήτη του 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Είδωλα του αιώνα τα "σκαθάρια"

    17/10/2005 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την κορυφή της λίστας με τα είδωλα του αιώνα, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Variety, καταλαμβάνουν οι Beatles αφήνοντας πολύ πίσω τους τον βασιλιά της ροκ εντ ρολ Έλβις Πρίσλεϊ και την πλέον αγαπημένη ξανθιά σταρ Μέριλιν Μονρόε. Το κοινό κατέταξε πρώτα τα θρυλικά "σκαθάρια", καθώς έκρινε, πως η μπάντα από το Λίβερπουλ έθεσε τα θεμέλια της σημερινής σόου μπιζ. Σύμφωνα με τους αναγνώστες του περιοδικού, στη δεύτερη θέση έρχεται ο Αμερικανός αστέρας της τζαζ Λούις Άρμστρονγκ και ακολουθεί η ηθοποιός Λουσίλ Μπολ. Το περιοδικό ζητούσε από τους αναγνώστες να κατατάξουν 100 προσωπικότητες της σόου μπίζνες, από τα τελευταία 100 χρόνια. Ανάμεσα στα κριτήρια για το είδωλο του αιώνα, ήταν η εμπορική και καλλιτεχνική του επίδραση και πόσο συχνά βλέπαμε το πρόσωπό αυτό σε μπλουζάκια. Στη λίστα υπήρχαν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, μουσικοί, τηλεπαρουσιαστές, ζώα, κωμικοί, ακόμα και χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Πάντως, στη πρώτη δεκάδα κυριάρχησαν οι αστέρες της έβδομης τέχνης.

    Η πρώτη δεκάδα

    1. Beatles

    2. Λούις Άρμστρονγκ

    3. Λούσιλ Μπολ

    4. Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ

    5. Μάρλον Μπράντο

    6. Τσάρλι Τσάπλιν

    7. Τζέιμς Ντιν 8. Μέριλιν Μονρόε

    9. Μίκι Μάους

    10. Έλβις Πρίσλεϊ

    Σχετικά Links: VARIETY

    [30] Οικονομία

    Η Γ.Γ. Καταναλωτή συμβουλεύει

    Οδηγίες για την αγορά και χρήση πετρελαίου

    17/10/2005 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2005 7:28:11 μμ)

    Φυλλάδιο με ένδεκα συμβουλές, για την σωστή παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε και αυτό το χειμώνα να διασφαλιστεί σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, "περισσότερη θέρμανση με λιγότερο κόστος" εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Το φυλλάδιο διανέμεται στους καταναλωτές μέσω των ΚΕΠ όλης της χώρας και εμπεριέχει συμβουλές ειδικών για οικονομικότερη αγορά και σωστότερη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.

    Ένδεκα συμβουλές

    Σύμφωνα λοιπόν με την Γενική Γραματεια Καταναλωτή οι καταναλωτές θα πρέπει:

    1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής τους τιμές και, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή.

    2. Να υπολογίζουν επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

    3. Να αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης μόνον σε άτομα που γνωρίζουν πως πρέπει να το παραλάβουν.

    4. Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του πετρελαίου, προς αποφυγή ατυχημάτων.

    5. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.

    6. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

    7. Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο, δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους.

    8. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.

    9. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

    10. Να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

    11. Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

    Όλοι οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520 (2101520 εκτός Αττικής), που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.00.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έλεγχοι εκεί που ...καίει


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 October 2005 - 16:57:33 UTC