Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άκαρπη η συνάντηση Γιαννάκου - ΟΛΜΕ
  • [02] Αργεί η καταμέτρηση
  • [03] Μία στις δυο φοροδιαφεύγει
  • [04] Σε απολογία πρώην στελέχη της ΔΕΗ
  • [05] Κατατέθηκε το Πρόγραμμα Μεταρυθμίσεων
  • [06] Πρώτη η Ξάνθη

    [01] Κοινωνία

    Άκαρπη η συνάντηση Γιαννάκου - ΟΛΜΕ

    17/10/2005 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Χωρίς αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών, δήλωσαν ότι το υπουργείο δεν απάντησε στα οικονομικά τους αιτήματα αλλά ούτε και στο πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Από την πλευρά της η υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ρυθμίσει στο μέλλον το θέμα των οικονομικών και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα κενά, τα οποία όπου δημιουργούνται, λόγω ασθενειών ή αποχωρήσεων εκπαιδευτικών, θα καλύπτονται αμέσως από αναπληρωτές. Οι καθηγητές προσανατολίζονται σε 48ωρη απεργία στις 10 και τις 11 Νοεμβρίου. Η τελική τους απόφαση θα ληφθεί στη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών στις 21 Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ είπαν ότι θα μετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

    [02] Ιράκ

    Νέα παράταση για τα αποτελέσματα στο Ιράκ

    Αργεί η καταμέτρηση

    17/10/2005 9:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νέα παράταση, αρκετών ημερών, πήρε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής να προχωρήσει σε επαλήθευση σε ορισμένες από τις επαρχίες της χώρας. Η επιτροπή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, γιατί όπως διευκρίνισε τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από πολλές επαρχίες χρειάζονται "επανεξέταση, σύγκριση και επαλήθευση", καθώς είναι "σχετικά αυξημένα σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα για αυτού του είδους τις εκλογές". Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα εξεταστούν τυχαία δείγματα από τις κάλπες όπου τα αποτελέσματα εμφανίζονται πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά σε σχέση με το μέσο όρο. Πηγή προσκείμενη στην Επιτροπή ανέφερε ότι "τα προβλήματα δεν παρουσιάζονται στις περιοχές των σουνιτών".

    Ικανοποίηση σε ΗΠΑ - Βρετανία - Ε.Ε.

    Από την κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοινώθηκε πάντως ότι το Σύνταγμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 90% σε επαρχίες όπου οι Σιίτες πλειοψηφούν.

    Κατονομάστηκαν οι επαρχίες της Βασόρας, της Καρμπάλα, του Μισάν, της Νατζάφ, του Ουαζίτ και του Ντι Καρ.

    Αντίθετα σε δύο επαρχίες όπου πλειοψηφούν οι Σουνίτες το Σύνταγμα καταψηφίστηκε, με ποσοστό 80% στην επαρχία Σαλαχεντίν και με ποσοστό 54% στην επαρχία της Ντιγιάλα.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, χαιρέτισε σήμερα τη συμμετοχή των Σουνιτών στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι "είναι μία εξέλιξη θετική".

    Δεν σχολίασε ωστόσο το γεγονός ότι οι Σιίτες υπερψήφισαν μαζικά το νέο Σύνταγμα, σε αντίθεση με τους Σουνίτες.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι η βία στην παρούσα εκλογική διαδικασία σε σύγκριση με αυτήν του Ιανουαρίου υπήρξε μειωμένη.

    Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την προσδοκία ότι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, με την επικύρωση πιθανώς του νέου Συντάγματος και στη συνέχεια της διενέργειας βουλευτικών εκλογών, με συμπληρωματικό στοιχείο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιρακινών σωμάτων ασφάλειας.

    Ως "ένα νέο ιστορικό βήμα για τον ιρακινό λαό", χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Λονδίνο.

    [03] Οικονομία

    Μία στις δυο φοροδιαφεύγει

    17/10/2005 11:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μία στις δυο ελληνικές επιχειρήσεις, φοροδιαφεύγει. Σε 3.191 ελέγχους της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων που έγιναν το Σεπτέμβριο, εντοπίστηκαν 1597 επιχειρήσεις που έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φοροφυγάδων καταγράφεται στην Αττική, με ποσοστό 61% ενώ εξαιρετικά ανησυχητική είναι η εικόνα και στην Πελοπόννησο με ποσοστό 59%. Ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, βρέθηκαν ακόμα η Μακεδονία, με ποσοστό 55% τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη που μοιράζονται την τέταρτη θέση με ποσοστό 54%.

    Εντατικοί έλεγχοι

    Σε μια προσπάθεια περιστολής της φοροδιαφυγής, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα πραγματοποιήσει εντατικούς ελέγχους το επόμενο διάστημα, κυρίως στις περιοχές εκείνες των οποίων οι εφορίες παρουσιάζουν μείωση εσόδων από το ΦΠΑ.

    Η Κεντρική Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων απέστειλε σε όλες τις περιφερειακές της διευθύνσεις, λίστα με τις επιδόσεις της κάθε εφορίας όσον αφορά στην είσπραξη εσόδων από ΦΠΑ.

    Η υστέρηση στα έσοδα από το ΦΠΑ έφτασε στα τέλη Αυγούστου τα 36 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην περιοχή της Αττικής, όπου οι απώλειες αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

    [04] Οικονομία

    Περισσότεροι από 20 οι κατηγορούμενοι

    Σε απολογία πρώην στελέχη της ΔΕΗ

    17/10/2005 10:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε απολογία καλούνται από την όγδοη ειδική ανακρίτρια πρώην στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΗ για τις κατηγορίες της απιστίας και της απάτης που αφορούν στην κατασκευή του συστήματος ταινιοδρόμων στον σταθμό της Μεγαλόπολης. Η υπόθεση αφορά την ανάθεση του έργου, στην κοινοπραξία KOCH METKA, με διαδικασία διαπραγματεύσεων και όχι προκήρυξη διαγωνισμού. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τη διαφορά του προϋπολογισμού, της προμελέτης και του τελικού τμήματος του έργου, προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά 1.790.000 Ευρώ. Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι περισσότεροι από είκοσι.

    [05] Οικονομία

    Για την τριετία 2005-2008

    Κατατέθηκε το Πρόγραμμα Μεταρυθμίσεων

    17/10/2005 8:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το νέο Πρόγραμμα Εθνικών Μεταρρυθμίσεων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2005 - 2008. Ως προτεραιότητες για την επόμενη τριετία, το υπουργείο προτάσσει την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, την αύξηση της παραγωγικότητας, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της απασχόλησης.

    Όπως αναφέρεται στο νέο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις διαρθρωτικής φύσης, όπως είναι η ενίσχυση των θεσμών των δημοσιονομικών ελέγχων, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Επίσης, θα προωθήσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

    Στις διαρθρωτικής φύσης ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, όπως και οι συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

    Παράλληλα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2005 θα έχει ολοκληρώσει το έργο της και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ασχολείται με τη διαδικασία σύστασης ανωνύμων εταιριών, ενώ προωθείται και η αναμόρφωση των κινήτρων του νόμου 89/1967, ο οποίος θα ενθαρρύνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα ξένων επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά εκτός της χώρας.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτη η Ξάνθη

    17/10/2005 11:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την μοναξιά της κορυφής απολαμβάνει η Ξάνθη μετά το τέλος της έκτης αγωνιστικής, αφού επικράτησε με ιδιαίτερη άνεση του Ηρακλή στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε αυτή. Το τελικό 4-1 απεικονίζει το πάθος των "Ακριτών" για την νίκη αυτή και φυσικά την διαφορά των δύο ομάδων μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η Ξάνθη ουσιαστικά δεν συνάντησε αντίσταση από τον Ηρακλή και ακόμη και όταν οι παίκτες του "γηραιού" μείωσαν, οι γηπεδούχοι έδειξαν πως μπορούσαν αν απαντήσουν και να δώσουν στην νίκη τους διαστάσεις θριάμβου. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 3΄από τον Λουτσιάνο με δυνατό σουτ και αμέσως άρχισε και το πάρτι, αφού κανείς δεν έδειχνε να σκέφτεται την ήττα σε αυτό το ματς. Στη συνέχεια ο "Γηραιός" είχε την υπεροχή, όμως οι αντεπιθέσεις της Ξάνθης ήταν φαρμακερές. Έτσι σε μια από αυτές στο 23' ο Γαρπόζης έκανε σέντρα από αριστερά και ο Λαμπριάκος με δυνατή κεφαλιά δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Διλμπέρη.

    Στο 37΄ ο Επαλέ έβαλε ξανά στο παιχνίδι τον Ηρακλή, όταν με δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή μείωσε σε 2-1, ενώ η Ξάνθη δεν κατάφερε να κάνει το 3-1 με τον Λαμπριάκο ν αστοχεί με πλασέ.

    Στην επανάληψη η Ξάνθη μπήκε πιο ζωηρή, έστω και αν το ματς δεν είχε καλό ρυθμό. Στο 63΄ ο Λαμπριάκος σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του γκολ στην αναμέτρηση (και τέταρτο φετινό), μετά από σέντρα του Τσικίνιο που βρήκε και πάλι τον Λαμπριακό πιο ψληά από όλους. Στο υπόλοιπο του αγώνα οι προσπάθειες των παικτών του Σάββα Κωφίδη να αντιδράσουν ήταν σπασμωδικές και χωρίς ουσία, ενώ οι γηπεδούχοι, απελευθερωμένοι από το άγχος πλέον, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Ο Διλμπέρης έκανε άλλη μία εντυπωσιακή απόκρουση στο 68΄, σε φάουλ του Λουτσιάνο, ενώ στο 84΄ ο Λαμπριάκος έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει χατ-τρικ, αφού «σημάδεψε» το δοκάρι στο πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής, μετά από χέρι του Σνάουτσνερ σε σουτ του Λάφατα. Το "κερασάκι στην τούρτα" της μεγάλης εμφάνισης και της σπουδαίας νίκης της Ξάνθης ήρθε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Τοροσίδης με ωραίο σουτ έξω από την περιοχή αιφνιδίασε τον Διλμπέρη και διαμόρφωσε το τελικό 4-1, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επιτυχία της ακριτικής ομάδας.

    Διαιτητής: Σκουφίτσας (Αθηνών)

    Κίτρινες: Τσικίνιο - Κατσιαμπής, Πουρσανίδης, Σεγκιρί, Λαγός

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Σίκοφ, Τοροσίδης, Τσικίνιο, Κάραμπας (60΄ Μπαϊκαρά), Έμερσον, Άντζας, Γαρπόζης (85΄ Καζάκης), Λουτσιάνο (78΄ Λάφατα), Λαμπριάκος

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διλμπέρης, Δρούγας, Σνάουτσνερ, Σεγκιρί, Κατσιαμπής (74΄ Παπαζαχαρίας), Πρίττας (57΄ Μουράτι), Πουρσανίδης, Ερέρα, Επαλέ, Λαγός, Γεωργιάδης (72΄ Π.Καπετάνος)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 October 2005 - 20:51:54 UTC