Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανοιχτά στάδια"
  • [02] Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΕΦΕΤ
  • [03] "Έφυγε" η Τέρι Σκιάβο
  • [04] Κόντρα για τους συμβασιούχους
  • [05] Σε ισχύ από αύριο τα οικονομικά μέτρα
  • [06] Βαριά τιμωρία για τον Μουρίνιο
  • [07] Χάνει το "el classico" o Πουγιόλ
  • [08] Κανονικά Ριβάλντο-Πάντος
  • [09] Αντι-ντοπινγκ μέτρα στο ποδόσφαιρο
  • [10] Αναμενόμενη επικράτηση
  • [11] Βλέπουν πλέϊ οφ οι Νετς
  • [12] Με φόρα από το Champions League ο Ηρακλής
  • [13] Στις 6 Απριλίου η β' φάση
  • [14] "Καθαρή" από DMT η Αθήνα
  • [15] Ο Γουόρινερ φλερτάρει το παγκόσμιο
  • [16] Στη Μάσενχαϊμ ο Κοκολοδημητράκης
  • [17] Ύπνος ο ...σωτήριος
  • [18] Big Bang εν όψει
  • [19] Μίλαγε για 88 ώρες...
  • [20] Ανακούφιση στον ’ρη για το κύπελλο
  • [21] "Έχασε τον δρόμο" ο Μόγιο
  • [22] Έλληνες θύματα των τσουνάμι
  • [23] Από αύριο οι αιτήσεις για το οικογ. επίδομα
  • [24] Μονιμοποιήσεις στην ΕΡΤ

    [01] Κοινωνία

    Η γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται "Ανοιχτά στάδια"

    31/3/2005 1:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 5:06:50 μμ)

    Συντάκτης:

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και 2.559 μαθητών και μαθητριών της Α Γυμνασίου από 29 σχολεία της Αττικής, οι 139 ήταν μαθητές ειδικών σχολείων, που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ, ξεκίνησε το πρωί στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο το πρόγραμμα "Ανοιχτά Στάδια - η γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται", που αποβλέπει στη γνωριμία των μαθητών με τα ολυμπιακά αθλήματα και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι μαθητές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε να αξιοποιηθεί η σπουδαία κληρονομιά των Αγώνων. "Είναι ξεχωριστή χαρά για μένα, που είμαι μαζί σας. Το ελληνικό καλοκαίρι του 2004 ήταν μόνο το πρώτο ημίχρονο της προσπάθειας μας. Ήταν, πριν απ όλα, η νίκη της Εθνικής μας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήταν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες", κατέληξε ο Πρωθυπουργός, κηρύσσοντας την έναρξη του προγράμματος.

    Ολυμπιονίκες ξενάγησαν τους μαθητές

    "Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να διαπρέπουμε σε όλα τα επίπεδα. Αποδείξαμε ότι όταν συντονίζουμε τις δυνάμεις μας επιτυγχάνουμε πράγματα, που θεωρούνται ακατόρθωτα", επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

    Το πρόγραμμα γίνεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται με την στήριξη του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Παιδείας, των αθλητικών ομοσπονδιών, Ελλήνων Ολυμπιονικών και εθελοντών. Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο γ.γ. Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος, ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Ιωαννίδης και οι Ολυμπιονίκες μας Νίκος Συρανίδης, Θωμάς Μπίμης, Φανή Χαλκιά, Αθανασία Τσουμελέκα, Τασούλα Κελεσίδου, Νίκη Μπακογιάννη, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Μιρέλα Μανιάνι και Χρήστος Μελέτογλου.

    Τις ομιλίες ακολούθησε η παρουσίαση βίντεο με αποσπάσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αμέσως μετά τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες επισκέφτηκαν τα στάδια και ενημερώθηκαν από Ολυμπιονίκες και προπονητές για τον στίβο, την ποδηλασία, το μπάσκετ και τα αθλήματα του υγρού στίβου.

    [02] Κοινωνία

    Παρέμβαση Εισαγγελέα και Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΕΦΕΤ

    31/3/2005 7:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 8:42:12 μμ)

    Συντάκτης:

    Τις παραίτησεις τους υπέβαλαν στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός και ο Γενικός Διευθυντής Χρήστος Αποστολόπουλος, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε με την υπόθεση αλλοιωμένων γιαουρτιών της εταιρείας ΦΑΓΕ. Οι παραιτήσεις υπεβλήθησαν και έγιναν δεκτές στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΕΦΕΤ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Την Τετάρτη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, είχε δηλώσει ότι η όλη υπόθεση γεννά ερωτηματικά και ότι θα αναζητηθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν. Νωρίτερα σήμερα, υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και από ποιον διαπιστώθηκε η αλλοιωμένη παρτίδα γιαουρτιών, γιατί η ΦΑΓΕ δεν ενημέρωσε άμεσα τον ΕΦΕΤ και γιατί ο ΕΦΕΤ δεν ενημέρωσε το υπ. Ανάπτυξης και τους καταναλωτές. Αργά το βράδυ, στο θέμα παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να πληροφορηθεί εγγράφως μέχρι αύριο για το ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

    Παρέμβαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών, Μάρκου Κυπριανού, εξέφρασε λύπη για το ότι η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε για το συμβάν με τα μουχλιασμένα γιαούρτια μέσω του συστήματος άμεσης ειδοποίησης.

    Και ζητά γραπτή επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές μέχρι αύριο, ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και ότι δεν εμπλέκονται άλλα κράτη μέλη

    Βραδύτητα, όχι συγκάλυψη λέει ο ΕΦΕΤ

    Ο κ. Παπαθανασίου είχε την Τετάρτη φωτογραφίσει ξεκάθαρα τις ευθύνες απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα.

    "Γιατί η εταιρία δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές για το πρόβλημα; Γιατί δεν ενημέρωσε ούτε ο ΕΦΕΤ τους καταναλωτές; Γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τον ΕΦΕΤ (η πρώτη τηλεφωνική ενημέρωση έγινε την Τρίτη το βράδυ, ενώ το πρόβλημα είχε προκύψει μετά από καταγγελίες καταναλωτών από τα τέλη Φεβρουαρίου).

    Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ , δήλωσε ότι ο φορέας ενημερώθηκε για το πρόβλημα στο τέλος Φεβρουαρίου και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης.

    Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ενδεχομένως υπήρξε βραδύτητα.

    Το θέμα έφθασε στη Βουλή

    Το θέμα σχολιάστηκε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ενώ έφθασε και μέχρι τη Βουλή.

    Ο Νίκος Αθανασάκης, ζήτησε πλήρεις εξηγήσεις και πλήρη καταλογισμό ευθυνών, όπου και αν αυτές υπάρχουν.

    Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους κρούσματα.

    "Υπάρχουν αυτόνομοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές. Οι ποσότητες οι οποίες δεν έπρεπε να είχαν φθάσει στην αγορά αποσύρθηκαν" τόνισε.

    Στη Βουλή, ερωτήσεις προς τον υπουργό Ανάπτυξης για την καθυστέρηση ενημέρωσης του κοινού από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    Ο κ. Ανδριανόπουλος ζήτησε μάλιστα, την απομάκρυνση του προέδρου του ΕΦΕΤ Νίκου Κατσαρού μετά την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία στάση του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εισαγγελική παρέμβαση για τα γιαούρτια

    Παρτίδα αλλοιωμένων γιαουρτιών

    [03] Κόσμος

    Σε άγρυπνο κώμα από το 1990 "Έφυγε" η Τέρι Σκιάβο

    31/3/2005 7:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Μετά από 15 χρόνια σε άγρυπνο κώμα, η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο, άφησε τη τελευταία της πνοή σήμερα, εξαιτίας σοβαρών αλλοιώσεων του εγκεφάλου της που προκλήθηκαν από σοβαρή καρδιακή πάθηση. Ο σωλήνας σίτισης και παροχής ύδατος είχε αφαιρεθεί από την 41χρονη γυναίκα, μετά από δικαστικές αποφάσεις και αλλεπάλληλες διαμάχες ανάμεσα στο σύζυγο και στους γονείς της."Η Τέρι Σκιάβο πέθανε πριν από λίγο", ανακοίνωσε στον Τύπο ο Πολ Ο Ντόνελ, ιερέας προσκείμενος στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας. Υπέρ της παραμονής της γυναίκας στη ζωή με την υποστήριξη ειδικών ιατρικών μηχανημάτων, είχαν ταχθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και το Κογκρέσο. Από την άλλη πλευρά, τα δικαστήρια αποφάσισαν το αντίθετο δικαιώνοντας τον συζυγό της, Μάικλ Σκιάβο που επέμενε ότι έπρεπε να την αφήσουν να πεθάνει, αφού όπως ισχυριζόταν, η γυναίκα του δεν θα επιθυμούσε να ζει με τον τρόπο αυτό.

    Ενός λεπτού σιγή

    Μέλη της γερουσίας της Φλόριδας τήρησαν ενός λεπτού σιγή για την άτυχη γυναίκα.

    Οι γονείς της Σκιάβο απαίτησαν να γίνει νεκροψία για να διαπιστωθεί εάν όντως ο εγκέφαλος της δεν λειτουργούσε, ενώ έγινε γνωστό ότι θα καταθέσουν και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το θάνατό της.

    Τέλος, συνεχίζονται οι κόντρες μεταξύ γονέων και συζύγου, καθώς οι γονείς επιθυμούν να ταφεί στη Φλόριδα όπου και ζουν, ενώ ο σύζυγός της θέλει να ταφεί σε κοιμητήριο της Πενσυλβάνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στενεύουν τα περιθώρια για την Τέρι

    [04] Πολιτική

    Ανάμεσα σε Παυλόπουλο και Παπαϊωάννου Κόντρα για τους συμβασιούχους

    31/3/2005 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 8:14:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή σήμερα κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε, ότι όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα μονιμοποιηθούν, ενώ πρόσθεσε, ότι οι υπόλοιποι θα μοριοδοτηθούν γενναία. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως "άνοιγε κερκόπορτες" και διατηρούσε τους συμβασιούχους σε ομηρία. Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαιωάννου κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση σε όλους τους τομείς με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά του ο Συνασπισμός επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση και στα δύο κόμματα.

    [05] Οικονομία

    Αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και συντελεστές Φ.Π.Α Σε ισχύ από αύριο τα οικονομικά μέτρα

    31/3/2005 5:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 8:25:28 μμ)

    Συντάκτης:

    Σε εφαρμογή τίθενται από αύριο οι αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και οι νέοι συντελεστές Φ.Π.Α. Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών δίνει οδηγίες και διευκρινίσεις στους επιτηδευματίες για την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των ταμειακών μηχανών με βάση τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α, υπογραμμίζοντας ότι οι φορολογικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της προσαρμογής με σχετική ανεκτικότητα. Από τις 16 Απριλίου θα έχουμε νέες λιανικές τιμές σε 8.000 φάρμακα. "Στόχος η καταπολέμηση φοροδιαφυγής του Φ.Π.Α και της λαθρεμπορίας καυσίμων, με εντατικοποίηση ελέγχων και θεσμικές αλλαγές", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    ΄Ελλειμμα κάτω του 3%

    Ακόμη, ο κ. Αλογοσκουφης επεσήμανε ότι τα πρόσφατα μέτρα είναι τα ηπιότερα που μπορούσαν να ληφθούν και δίνουν ρεαλιστική ελπίδα για να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2006, ενώ εκτίμησε ότι οι όποιες ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων, μετά την αύξηση του ΦΠΑ, θα είναι στα όρια του πληθωρισμού.

    "Στις αρχές Ιουνίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης που αφορούν τον Φ.Π.Α στα ακίνητα από 1ης Ιανουαρίου, με παράλληλη μείωση συντελεστών στους φόρους μεταβίβασης", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης με αφορμή τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης τόνισε ότι "η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να επιδείξει στον τομέα της οικονομίας είναι ψεύδη, ανακολουθίες και λανθασμένες πολιτικές".

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τόνισε:

    "Πάνω από 80 φόρους και περίπου 8 δισ. έλλειμμα, μαζί με έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα, άφησε πίσω της η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτά δεν καλύπτονται, με όσους τόνους προπαγάνδας και αν εξαπολύσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόντρα για τα οικονομικά μέτρα

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βαριά τιμωρία για τον Μουρίνιο

    31/3/2005 5:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών από τον πάγκο της Τσέλσι και πρόστιμο 20.000 ελβετικών φράγκων (13.000 ευρώ) τιμωρήθηκε ο Ζοζέ Μουρίνιο από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA για τις δηλώσεις του αναφορικά με τον Σουηδό διαιτητή, Αντερς Φρισκ. Αν η απόφαση δεν πέσει στο εφετείο τότε, ο Πορτογάλος τεχνικός θα υποχρεωθεί να παρακολουθήσει από τις εξέδρες τις αναμετρήσεις της Τσέλσι με τη Μπάγερν Μονάχου για τους προημιτελικούς του Champions League. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, τιμώρησε επίσης με επίπληξη για την για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, τον βοηθό του Μουρίνιο, Στιβ Κλαρκ, τον υπεύθυνο ασφαλείας της Τσέλσι, Λες Μάιλς, αλλά και την ίδια την ομάδα με πρόστιμο 75.000 ελβετικών φράγκων (48.400 ευρώ).

    Η ανακοίνωση αναλυτικά

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πορτογάλος τεχνικός και η Τσέλσι είχαν κληθεί σε απολογία με την κατηγορία της δυσφήμησης του ποδοσφαίρου, επειδή είχαν υποστηρίξει ότι ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Φρανκ Ράικαρντ, επισκέφθηκε τον Φρισκ στα αποδυτήρια των διαιτητών στη διάρκεια του ημιχρόνου της αναμέτρησης των δύο ομάδων στο "Καμπ Νου".

    Η ανακοίνωση της UEFA για το θέμα αναφέρει τα εξής: "Αφού ακούσαμε τις καταθέσεις του πειθαρχικού επιθεωρητή και της Τσέλσι, η πειθαρχική επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών και πρόστιμο 20.000 ελβετικών φράγκων στον προπονητή της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο. Η Τσέλσι τιμωρήθηκε με πρόστιμο 75.000 ελβετικών φράγκων. Οι Λες Μάιλς και Στιβ Κλαρκ τιμωρήθηκαν με επίπληξη. Οι προαναφερθείσες αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση, η οποία πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που η UEFA θα ενημερώσει εγγράφως τον σύλλογο."

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χάνει το "el classico" o Πουγιόλ

    31/3/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χωρίς τον στυλοβάτη της άμυνάς της τον Κάρλος Πουγιόλ θα παραταχθεί η Μπαρτσελόνα στο μεγάλο ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που θα γίνει την επόμενη Κυριακή στις 10 Απριλίου. Ο αρχηγός των "μπλαουγκράνα" τραυματίστηκε στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνικής Ισπανίας με την αντίστοιχη της Σερβίας/Μαυροβουνίου, όταν λίγο πριν το ημίχρονο, "προσγειώθηκε" άτσαλα στον αγωνιστικό χώρο. Όπως ανακοίνωσε το ιατρικό επιτελείο της "Μπάρτσα", ο 26χρονος αμυντικός θα παραμείνει εκτός δράσης για 2-3 εβδομάδες. "Απομένουν μόνο 10 ημέρες για τον αγώνα με τη Ρεάλ και είναι δύσκολο να τον δούμε να αγωνίζεται τότε. Δυο-τρεις εβδομάδες είναι το σύνηθες διάστημα αποθεραπείας γι΄ αυτού του είδους τον τραυματισμό, αλλά κάθε παίκτης αναρρώνει διαφορετικά", συμπλήρωσε ο Τιλ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κανονικά Ριβάλντο-Πάντος

    31/3/2005 7:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 8:12:31 μμ)

    Συντάκτης:

    Πλήρης, αφού από σήμερα τέθηκαν στην διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Ριβάλντο και ο Τάσος Πάντος θα παραταχθεί την Κυριακή απέναντι στον Ιωνικό, ο Ολυμπιακός. Οι δυο παίκτες έβγαλαν χωρίς πρόβλημα σήμερα την προπόνηση, δείχνοντας απολύτως έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν από τον προπονητή τους. Στον αγώνα, τον πρώτο μετά από επτά αγωνιστικές για πρωτάθλημα και κύπελλο, ο οποίος θα γίνει επιτέλους, με ανοιχτές τις θύρες οι "ερυθρόλευκοι", θα προσπαθήσουν να συνδυάσουν την ουσία με μια καλή εμφάνιση, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα σπάσει η γκίνια τους και μπροστά στο κοινό τους θα σημειώσουν εύκολη νίκη με πολλά γκολ. Μόνος απών ο Σούρερ, που πάσχει από οσφυαλγία.

    "Κίτρινος" πυρετός

    Αυτό όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα, τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς είναι οι κίτρινες κάρτες με τις οποίες είναι φορτωμένοι πολλοί βασικοί παίκτες του. Ανατολάκης, Τζιοβάνι, Κωστούλας, Οκκάς και Γεωργάτος βρίσκονται στο όριο και αν δεν προσέξουν και "κιτρινιστούν", τότε θα χάσουν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την επόμενη αγωνιστική στη Λεωφόρο.

    Στο μεταξύ, ο Τζόρτζεβιτς αναμένεται τελικά το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, καθώς η πρωϊνή πτήση με την οποία είχε προγραμματίσει να επιστρέψει ακυρώθηκε, λόγω απεργίας.

    Με πλήρη επιτυχία το Business Forum

    Εν τω μεταξύ με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το Α΄ Ολυμπιακό Business Forum, που διοργάνωσε η SportsUnited σε αίθουσα του γηπέδου Καραϊσκάκη. Σε αυτό έλαβαν μέρος οι χορηγοί του Ολυμπιακού, οι εταιρίες Licensing και οι εμπορικοί συνεργάτες του συλλόγου, που είναι 42 κορυφαίες στον τομέα τους εταιρείες.

    Ο στόχος της πρωτόγνωρης για τα ελληνικά αθλητικά δεδομένα ημερίδας ήταν να δοθεί η ευκαιρία της άμεσης ανταλλαγής απόψεων και ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των χορηγών, των licensees και των εμπορικών συνεργατών και τα αποτελέσματα των συναντήσεων κρίθηκαν ικανοποιητικά, τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αναμένεται να αναπτύξουν άμεσα διάφορες συνέργιες, τόσο στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον Ολυμπιακό, όσο και στις ευρύτερες δραστηριότητές τους.

    Παρών ήταν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων στους παρευρισκόμενους: "Είναι θετικό που με αυτή την εκδήλωση είχαμε την δυνατότητα να γνωριστούμε όλοι μεταξύ μας. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ελπίζω ότι όλοι σας μέσα από τη συνάντηση αυτή βρήκατε κάτι χρήσιμο και κάποιες εκ των σύντομων συναντήσεων να εξελιχθούν σε μακροχρόνιες συνεργασίες".

    Τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού εκπροσώπησε ο Θανάσης Κωστούλας, ο οποίος τόνισε: "Γνωρίζουμε όλοι μας πως παγκοσμίως οι σπόνσορες έχουν μπει για τα καλά στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Έτσι και ο Ολυμπιακός πρωτοπορεί στη χώρα μας σε συνεργασία με τους χορηγούς και τους διάφορους συνεργάτες, με τους οποίους έχει συνάψει συμφωνίες. Είναι λογικό να αισθανόμαστε τυχεροί που είμαστε στην καλύτερη και πιο οργανωμένη ομάδα. Έχουμε βοηθήσει κι εμείς τον Ολυμπιακό με τις επιτυχίες, προκειμένου να συνάψει συνεργασίες, ωστόσο κι εμείς δεν θα υπήρχαμε αν δεν ήταν τόσο οργανωμένα τα πράγματα γύρω από την ομάδα".

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντι-ντοπινγκ μέτρα στο ποδόσφαιρο

    31/3/2005 5:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ντοπινγκ στο ποδόσφαιρο, ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Σύμφωνα με τις νέες εξαγγελίες, από την επόμενη αγωνιστική θα γίνεται έλεγχος ντόπινγκ σε όλους τους αγώνες της Α' Εθνικής κατηγορίας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και σε δύο της Β΄, ενώ στόχος της Πολιτείας είναι το μέτρο να επεκταθεί και στην Για' Εθνική κατηγορία. Σε έλεγχο θα υποβάλλονται δύο ή τρεις ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα, στους οποίους θα γίνεται ουροληψία και τεστ ερυθροποιητίνης.

    Σε δέκα ημέρες η υπουργική απόφαση

    Η σχετική υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη σε δέκα ημέρες και μέσα στα 24 άρθρα της, θα περιγράφεται αναλυτικά οτιδήποτε αφορά τον τρόπο δειγματοληψίας, τον πειθαρχικό έλεγχο των παραβατών αλλά και των ποινών που θα ισχύουν γι΄αυτούς.

    Παράλληλα, ο κ.Ορφανός ανέφερε, ότι στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται και το θέμα των ξαφνικών ελέγχων, καθώς και των αθλημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΕΣΚΑΝ. Ακόμη, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε, ότι ο έλεγχος για το ντόπινγκ θα επεκταθεί και στα σχολικά πρωταθλήματα.

    Ο κ.Λυκουρέζος, από την πλευρά του, υπογράμμισε, ότι με τη νέα απόφαση η Πολιτεία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την υγεία των παικτών αλλά και να ενισχύσει του αθλητικό ήθος, που τραυματίζεται βαρύτατα με την χρήση αναβολικών ουσιών.

    Ακόμη, ανακοίνωσε την συγκρότηση Επιτροπής για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, με πρόεδρο τον αθλητίατρο Σταύρο Χάντζο, ο οποίος, με την σειρά του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του, γιατί του δίνεται η δυνατότητα να "χτυπήσει' την μάστιγα του ντόπινγκ.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναμενόμενη επικράτηση

    31/3/2005 1:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του διεθνούς τύπου αλλά και της UEFA, για τους Πρωταθλήτες Ευρώπης, μετά τη νίκη της Ελλάδας επί της Αλβανίας. "Εύκολη νίκη", "η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα βελτίωσε τις πιθανότητές της για πρόκριση", "κέρδισε όπως αναμενόταν", και άλλα πολλά, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση όλης της Ευρώπης.

    "Πρωταθλητές Ευρώπης"

    Στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, προχωράει λίγο παραπέρα από τη νίκη, λέγοντας συγκεκριμένα πως η "Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ελλάδα, πήρε εκδίκηση για την ήττα με 1-2 από την Αλβανία στο εναρκτήριο παιχνίδι του δευτέρου προκριματικού ομίλου, με μία νίκη η οποία την κρατάει με άνεση στην δεύτερη θέση".

    Το Reuters ανέφερε πως η "πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα βελτίωσε τις πιθανότητές της για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 με μία άνετη νίκη με 2-0 επί της Αλβανίας την Τετάρτη". Συμπληρώνοντας, λέει πως η Ελλάδα παρέμεινε στη δεύτερη θέση του δευτέρου ομίλου με 14 πόντους, τρεις πίσω από την Ουκρανία αλλά και δύο μακριά από την Τουρκία.

    Το Planetfootball λέει από μεριάς του: "Οι πρωταθλητές Ευρώπης παρέμειναν δύο πόντους μπροστά από την Τουρκία, ύστερα από ένα εύκολο 2-0 στην Ελλάδα επί της Αλβανίας. Η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ πήρε το προβάδισμα χάρη στο γκολ του ήρωα του καλοκαιριού, Αγγελο Χαριστέα, ύστερα από 35 λεπτά και «καθάρισε» το παιχνίδι με τον Γιώργο Καραγκούνη πέντε λεπτά πριν το τέλος".

    Η Γαλλική Equipe χαρακτήρισε αναμενόμενη τη νίκη της Εθνικής μας επί της Αλβανίας με 2-0 "χάρη στα τέρματα των Χαριστέα και Καραγκούνη, παραμένοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου της".

    Στα ίδια κινήθηκε και το Kicker, το οποίο τονίζει πως η "πρωταθλήτρια Ευρώπης επικράτησε με 2-0 της Αλβανίας σε έναν αγώνα μεταξύ γειτόνων".

    Τέλος η Die Welt, χαρακτήρισε πολύ σπουδαία τη νίκη. "Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα πήρε μία σπουδαία νίκη με 2-0 επί της Αλβανία. Ο πρώην παίκτης της Βέρντερ Βρέμης, Χαριστέας και ο Καραγκούνης χάρισαν στον Οτο Ρεχάγκελ τη νίκη, απέναντι στον Γερμανό αντίπαλό του, Χανς Πέτερ Μπρίγκελ.

    [11] Μπάσκετ

    Βλέπουν πλέϊ οφ οι Νετς

    31/3/2005 12:48:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τον Βινς Κάρτερ να αρχίζει τα "γνωστά του", οι Νετς επικράτησαν εντός έδρας των Κλίπερς και πέτυχαν την έβδομη νίκη σε εννέα ματς. Ο Αιρ Βινς πέτυχε 31 πόντους και ακολούθησε ο Κιντ με οκτώ και 13 ασίστ. Στο Φοίνιξ, με κορυφαίο τον Στιβ Νας που πέτυχε το δεύτερο τριπλ-νταμπλ της καριέρας του, οι Σανς νίκησαν τους Σίξερς με 116-87. Ο Καναδός άσος σε 27 λεπτά αγώνα, πέτυχε 12 πόντους, μοίρασε ισάριθμες ασίστ και μάζεψε 13 ριμπάουντ. ’ξιος συμπαραστάτης ο Ρίτσαρντσον με 20 πόντους, ενώ ο Σον Μάριον τελείωσε το ματς με 26 πόντους και εννέα ριμπάουντ. Από την άλλη πλευρά ξεχώρισε ο Αίβερσον με 26 πόντους, ακολούθησε ο Ουέμπερ με άλλους 12 πόντους.

    Τα αποτελέσματα

    Βοστώνη-Ντάλας 100-112

    Μιλγουόκι-Γκόλντεν Στέιτ 109-113

    Ορλάντο-Τορόντο 108-96

    Φοίνιξ-Φιλαδέλφεια 116-87

    Πόρτλαντ-Χιούστον 84-100

    Γιούτα-Ντένβερ 98-109

    Ουάσινγκτον-Ατλάντα 102-99

    Σάρλοτ-Σικάγο 99-102

    Ντιτρόιτ-Σακραμέντο 99-82

    Νιού Τζέρσεϊ-Κλίπερς 95-78

    Σαν Αντόνιο-Σιάτλ 89-76

    [12] Βόλεϊ

    Με φόρα από το Champions League ο Ηρακλής

    31/3/2005 7:03:00 μμ

    Συντάκτης:

    Από νωρίς έδειξε τις άγριες διαθέσεις του στο φαϊναλ 8 του Κυπέλλου ανδρών, καθώς στην πρεμιέρα της διοργάνωσης του Ρεθύμνου ο δευτεραθλητής Ευρώπης, σαν να αγωνιζόταν ακόμη στο Τσάμπιονς Λίγκ της Πυλαίας, επικράτησε άνετα στα προημιτελικά του Πανελληνίου και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Οι παίκτες του Αλέκου Λεώνη, που συνάντησαν αντίσταση από την ομάδα της Κυψέλης μόνο στο πρώτο σετ, κατάφεραν στη συνέχεια να επιβάλλουν πλήρως το ρυθμό τους και να φτάσουνε στην επιτυχία. Τώρα πλέον ο Γηραιός θα περιμένει την αποψινή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την ΑΕ Νίκαια για να μάθει ποιόν από τους δύο αντιπάλους θα συναντήσει το Σάββατο 2/4, στις 16:00 στο πλαίσιο των ημιτελικών της διοργάνωσης.

    Αντίσταση για ένα σετ

    O Πανελλήνιος ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό και από την αρχή του αγώνα χωρίς να χάσει το προβάδισμα στο σκορ κατάφερε με πολύ σωστή ανάπτυξη παιχνιδιού και τακτικό σερβίς κατάφερε να προηγηθεί με 7-8. Στη συνεχεια ο Ηρακλή που είχε κενά στην άμυνα κατάφερε με πρωταγωνιστή στην επίθεση το συνήθη ύποπτο Αμερικανό Κλεϊτον Στάνλεϊ 10-10 για να ανατρέψει τελικά το εις βάρος του σκορ σε 16-13. Η συνέχεια ήταν ακατάλληλη για καρδιακούς , καθώς από τη γραμμή του σερβίς με τον Κυριακίδη, οι «μπλε» κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να πηγαίνουν στο σκορ χέρι χέρι μέχρι και το 24-24. Τελικά όμως η εμπειρία του Αμερικανού κεντρικού του Κυπελλούχου Τομ Χοφ, που μπλοκαρε την επιθετική προσπάθεια του Σουηδού Νίλσον έδωσε το προβάδισμα με 26-24, 1-0 στην ομάδα του Αλέκου Λεώνη.

    Το κερδισμένο σετ έδιωξε το άγχος της πρεμιέρας από τα πόδια του Κυπελλούχου Ηρακλή, οι οποίοι με εύστοχες επιθέσεις κυρίως πρώτου χρόνου αλλά και φαρμακερό σερβίς αποδιοργάνωσε όλα τα αμυντικά συστήματα του Γιάννη Λαϊου και έτσι οι κυανόλευκοι μετά το 8-3 και το 16-8. Από την άλλη πλευρά ο κ. Λαϊος βλέποντας το 2-0 να έρχεται αναπόφευκτα, αντικατέστησε από νωρίς τον πασαδόρο Τσέργα με το Μανιάτη, για να έχει ετοιμοπόλεμο τον «εγκέφαλο» της ομάδας στο τρίτο σετ, καθώς ο με συνοπτικές διαδικασίες έκανε σαν σε προπόνηση το 2-0 με 25-16 για τον Ηρακλή.

    Όποιος περίμενε στο τρίτο σετ ότι ο Πανελλήνιος θα έπαιζε το τελευταίο του χαρτί γελάστηκε, καθώς σε ένα σετ «καρμπόν» με το δεύτερο ο Γηραιός, φανερά ανώτερος, προηγήθηκε με απανωτούς άσους του Γκιούρδα 8-5 και 16-6 για να φτάσει τελικά στη νίκη 3-0 με 25-14.

    [13] Βόλεϊ

    Στις 6 Απριλίου η β' φάση

    31/3/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης:

    Tο πρόγραμμα της β φάσης της Α1 Ανδρών, όπου συμμετέχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου, μεταφέροντας τη βαθμολογία τους από την α φάση. Ηρακλής, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα παίξουν σε ένα μίνι πρωτάθλημα των έξι αγωνιστικών, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδία βόλεϊ. Μετά την ολοκλήρωσή τους, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή στις τρεις νίκες. Πλεονέκτημα έδρας θα έχει η ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση μετά την ολοκλήρωση της β φάσης. Οι ημερομηνίες των τελικών: Μεγάλη Τετάρτη 27/4, Τετάρτη του Πάσχα 4/5, 7/5 και αν χρειαστεί 11/5 και 14/5.

    Το πρόγραμμα

    1η αγωνιστική Τετάρτη 6/4: Ρέντη 6μμ (ΕΤ-1): Ολυμπιακός Παναθηναϊκός (Ρουσάκης, Ράπτης), Ευόσμου 6μμ: Ηρακλής ΠΑΟΚ (Μιχελινάκης, Αμασιάδης)

    2η αγωνιστική Σάββατο 9/4: Γλυφάδας 4μμ (στιγμιότυπα ΕΤ-1): Παναθηναϊκός ΠΑΟΚ, Δευτέρα 11/4: Ρέντη 6μμ (ΕΤ-1): Ολυμπιακός Ηρακλής

    3η αγωνιστική Πέμπτη 14/4: Νεάπολης 6μμ (ΕΤ-1): ΠΑΟΚ Ολυμπιακός, Ευόσμου 6μμ: Ηρακλής - Παναθηναϊκός

    4η αγωνιστική Κυριακή 17/4: Γλυφάδας 4μμ (ΕΤ-1): Παναθηναϊκός Ολυμπιακός, Νεάπολης 4μμ: ΠΑΟΚ Ηρακλής

    5η αγωνιστική Τετάρτη 20/4: Ευόσμου 6μμ (ΕΤ-1): Ηρακλής Ολυμπιακός, Πέμπτη 21/4: Νεάπολης 6μμ: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός

    6η αγωνιστική Σάββατο 23/4: Ρέντη 4μμ (στιγμιότυπα ΕΤ-1): Ολυμπιακός ΠΑΟΚ, Κυριακή 24/4: Γλυφάδας 4μμ (ΕΤ-1): Παναθηναϊκός Ηρακλής

    [14] "Καθαρή" από DMT η Αθήνα

    31/3/2005 6:43:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κανένα δείγμα αθλητή που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δεν βρέθηκε θετικό στην ουσία DMT, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ από το Μπρέσμπεϊν της Αυστραλίας, όπου βρίσκεται ενόψει των εργασιών της εθνικής Ολυμπιακής επιτροπής της Ωκεανίας, που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο. Η μέχρι πριν από λίγο καιρό άγνωστη ουσία με την ονομασία ντεσοξι-μεθυλο-τεστοστερόνη (DMT) που ανακαλύφθηκε από Καναδούς επιστήμονες προκάλεσε την επανεξέταση όλων των δειγμάτων που είχαν ληφθεί το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα. Η DMT είναι ουσία παρεμφερής με την τετραϋδρογεστρινόνη (THG) που κατασκευάστηκε από το εργαστήριο BALCO της Καλιφόρνια και την οποία φέρονται μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούσαν και αθλητές στίβου, όπως η Αμερικανίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια των σπριντ, Κέλι Γουάιτ και ο Βρετανός Ντουέιν Τσέιμπερς, πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ.

    [15] Ο Γουόρινερ φλερτάρει το παγκόσμιο

    31/3/2005 8:14:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το "στοιχειωμένο" ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον στα 400μ., έβαλε στο μάτι ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Τζέρεμι Γουόρινερ, που πιστεύει ότι αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του μέντορα και τωρινού του μάνατζερ. "Έχω μιλήσει γι΄ αυτό με τον προπονητή μου, Κλάιντ Χαρτ, και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρω ίσως αυτή τη χρονιά ή την επόμενη", δήλωσε ο Γουόρινερ. Ο Τζόνσον είχε σημειώσει το παγκόσμιο ρεκόρ (43.18) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλης το 1999, ενώ ο 21χρονος Γουόρινερ έχει ατομικό ρεκόρ 44.00, επίδοση που σημείωσε στον τελικό των 400μ στην Αθήνα, η οποία του χάρισε και το χρυσό μετάλλιο.

    [16] Στη Μάσενχαϊμ ο Κοκολοδημητράκης

    31/3/2005 7:43:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένας ακόμη Έλληνας παίκτης του χάντμπολ θα αγωνίζεται από την επόμενη περίοδο στο κατά τεκμήριο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ο λόγος για τον Νίκο Κοκολοδημητράκη, που συμφώνησε με τη γερμανική Βαλάου Μάσενχαϊμ, με την φανέλα της οποίας θα παίζει τα επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται για μια ιστορική ομάδα της μπουντεσλίγκα, με δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα στο ενεργητικό της, η οποία φέτος βρίσκεται στην όγδοη θέση της βαθμολογίας, με 29 βαθμούς. Στη Γερμανία αγωνίζονται ήδη ο Αλέξης Αλβανός (στη Βέτσλαρ), ο Αλέξανδρος Βασιλάκης (στη Βιλχελμσάβενερ) και ο Γρηγόρης Σανίκης (στην Κρονάου, ομάδα Α2 κατηγορίας), ενώ από του χρόνου ο Σάββας Καρυπίδης θα παίζει και αυτός στη Βέτσλαρ.

    Ο 24χρονος διεθνής πίβοτ, που ξεκίνησε το χάντμπολ στα Χανιά και «ανδρώθηκε» αγωνιστικά στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, ανήκει φέτος στην ελβετική Βίντερτουρ, με την οποία πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις, οι οποίες κίνησαν το ενδιαφέρον των Γερμανών.

    Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που θα του δοθεί η ευκαιρία να παίξει στο γερμανικό πρωτάθλημα. «Επόμενος στόχος μου είναι να αγωνιστώ στην πρωταθλήτρια Γερμανίας και -γιατί όχι- και στην πρωταθλήτρια κόσμου», είπε ο Κοκολοδημητράκης, που είχε πρόταση και από το Αμβούργο, αλλά και από ελβετικές ομάδες.

    [17] Υγεία

    Ύπνος ο ...σωτήριος

    31/3/2005 2:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Ότι ο ύπνος θρέφει τα μωρά, είναι γνωστό, οι "θρεπτικές" του ιδιότητες, όμως δεν περιορίζονται μόνο στους μικρούς, αλλά αφορούν και τους μεγάλους. Η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μόνο μαύρους κύκλους αλλά έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου. Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει από προβλήματα στη δουλειά έως και προβλήματα στις σχέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, το 75% των 1.500 ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα, παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου (όπως υπνοβασία ή ροχαλητό) αλλά ελάχιστοι τα παραδέχονται και προτιμούν να τα αγνοούν. Επίσης, οι περισσότεροι παραδέχτηκαν, ότι δεν έχουν σεξουαλική ζωή, έχουν προβλήματα στο γάμο τους και συχνά κάνουν σοβαρά λάθη στη δουλειά τους, απλά και μόνο επειδή νυστάζουν. Χαρακτηριστικά το 25% όσων είναι παντρεμένοι ή έχουν σταθερή σχέση, έχει προβληματική ερωτική ζωή εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. Σύμφωνα με το διευθυντή του Ιδρύματος Ρίτσαρντ Γκέλουλα, μόνοι οι μισοί Αμερικανοί μπορούν να πουν, ότι κοιμήθηκαν καλά τη νύχτα, που πέρασε.

    Προβλήματα και στην κοινωνική και στην προσωπική ζωή

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, ένας ενήλικας πρέπει να κοιμάται επτά έως εννιά ώρες.

    Η έλλειψη ύπνου μερικές φορές, μπορεί να αποδειχτεί ολέθρια, καθώς όσοι από τους ερωτηθέντες, που παρουσιάζουν πρόβλημα ύπνου παραδέχτηκαν, ότι οδήγησαν έστω και μία φορά νυσταγμένοι πέρυσι, ενώ το 4% από αυτούς, είχε, ή παραλίγο να έχει τροχαίο επειδή κρατούσε το τιμόνι νυσταγμένος, ενώ το 30% των εργαζόμενων, που συμμετείχαν στην έρευνα, παραδέχονται, ότι η έλλειψη ύπνου τους κάνει να απουσιάζουν από τη δουλειά τους.

    Επίσης, το 77% των ερωτηθέντων τονίζει, ότι τον ενοχλεί ο τρόπος, που κοιμάται ο σύντροφός τους, ειδικά αν ροχαλίζει.

    Μάλιστα, όπως τονίζει ο Δρ. Μέιρ Κράιγκερ, ένας εκ των διευθυντών του Ιδρύματος, εξαιτίας αυτού, πολλά ζευγάρια αναγκάζονται να κοιμούνται χωριστά, κάτι, που μερικές φορές έχει άσχημα αποτελέσματα στη σχέση τους. Συγκεκριμένα, πάνω από το 30% των ανθρώπων, που δεν κοιμούνται καλά, παραδέχονται, ότι η νύστα επηρεάζει τις σχέσεις τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυτών, που κοιμούνται περισσότερο είναι 8%.

    [18] Τεχνολογία

    Big Bang εν όψει

    31/3/2005 3:54:00 μμ

    Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

    Ένα πείραμα, που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει μία από τις συγκλονιστικότερες εκρήξεις, που έγιναν ποτέ στη Γη, το Big Bang, ετοιμάζεται να διεξάγει το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ένας διεθνής οργανισμός, στον οποίο μετέχουν επιστήμονες από πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η ενέργεια, που θα απελευθερωθεί, μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη, που άρχισε να διαχέεται στον κόσμο λίγα μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Το πείραμα θα γίνει το 2007, σε έναν υπόγειο αγωγό 100 μέτρα κάτω από τα σύνορα της Γαλλίας και της Ελβετίας, η απαρχή του Σύμπαντος θα ζήσει για δεύτερη φορά. Ο αγωγός αποκαλείται Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider) και τον έχει κατασκευάσει το CERN, στο οποίο μάλιστα, βασίστηκε το μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν, οι "Πεφωτισμένοι". Το LHC είναι ένας επιταχυντής σωματιδίων, ο οποίος θα αποκαλύψει περισσότερα πράγματα για την ύλη από ποτέ και θα κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για ένα ταξίδι, που ξεκίνησε έναν αιώνα πριν.

    Όπως τότε...

    Ο Αμερικανός συγγραφέας, στο μπεστ σέλερ του, δανείστηκε από το CERN την ιδέα της δημιουργίας αντιύλης και την παρέδωσε στα χέρια μιας θρυλικής ομάδας πνευματικών ανθρώπων, που σύμφωνα με τον θρύλο, αντιμάχονταν με όλες τους τις δυνάμεις τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, επειδή εμπόδιζε κάθε επιστημονική πρόοδο. Οι "Πεφωτισμένοι" τοποθετούν την αντιύλη, υπό μορφή φοβερής βόμβας, στα έγκατα του Βατικανού.

    H αντιύλη υπάρχει, καθώς προβλέφθηκε στο πλαίσιο της κβαντικής φυσικής. Κάθε στοιχειώδες σωματίδιο συνδέεται συμμετρικά με ένα αντισωματίδιο ίδιας μάζας, αλλά με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Το ηλεκτρόνιο έχει ένα αντισωματίδιο με θετικό φορτίο, που είναι το ποζιτρόνιο. Το πρωτόνιο έχει το αντιπρωτόνιο. H ύλη και η αντιύλη, δεν μπορεί να συνυπάρξουν παρά μόνο για απειροελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς η αλληλεπίδρασή τους έχει ως αποτέλεσμα την αμοιβαία εξαΰλωσή τους. Τη στιγμή που συμβαίνει αυτό, εκλύονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

    Όπως δήλωσε στα "NEA" ο καθηγητής στη Σχολή Εφηρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Γαζής, ο οποίος είναι και ερευνητής στο CERN, ο επιταχυντής αυτός δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον κ. Γαζή, "στα δύο άκρα του αγωγού, που έχει μήκος 27 χιλιομέτρων, θα λάβουν θέσεις δύο πρωτόνια. Μέσα στον αγωγό υπάρχει απειροελάχιστη ποσότητα αέρα, κάτι σαν το απόλυτο κενό δηλαδή, και τα δύο σωματίδια θα κινηθούν το ένα πάνω στο άλλο, με ταχύτητα που θα πλησιάζει εκείνη του φωτός, που είναι 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο".

    Τη στιγμή της σύγκρουσης θα εκλυθεί τόσο μεγάλη ενέργεια, που θα φθάσει τα 14 τεραηλεκτρονιοβόλτ και θα θυμίζει την κατάσταση, που επικρατούσε λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πριν από την έναρξη δημιουργίας του Σύμπαντος. Τη στιγμή εκείνη οι ανιχνευτές του CERN θα εντοπίσουν μια σειρά από άγνωστα στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία θα ζήσουν για ασύλληπτα μικρό χρονικό διάστημα (10 εις τη μείον 18 δευτερόλεπτα) και τα οποία ίσως φανερώσουν τι συνέβη εκείνη την καθοριστική στιγμή, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Όπως τονίζουν, πάντως, οι επιστήμονες, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, για το πώς μπορεί να ελεγχθεί μία τόσο μεγάλη έκρηξη, επειδή όλη αυτή η ενέργεια θα μετασχηματιστεί αυτομάτως σε ύλη, σε σωματίδια τα οποία θα προσπαθήσουν να παγιδέψουν οι ανιχνευτές του CERN.

    Σχετικά Links:

    CERN

    [19] Παράξενα

    Μίλαγε για 88 ώρες...

    31/3/2005 5:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σίγουρα τα 45 λεπτά μίας σχολικής ώρας δε φτάνουν για να αναλύσει κανείς την έννοια της Δημοκρατίας. Αυτό σκέφτηκε και ένας 20χρονος Αφρικανός λέκτορας, σε πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, στην Πολωνία και έδωσε μία διάλεξη για τη Δημοκρατία, που ούτε λίγο, ούτε πολύ κράτησε περισσότερο απότρεις μέρες. Βλέπετε ο νεαρός λέκτορας το είχε βάλει σκοπό να ξεπεράσει τον εαυτό του και να τον ξαναγράψει το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την πλέον μακρά διάλεξη. Ο νεαρός, ο οποίος διδάσκει πολιτική επιστήμη, κατείχε το ρεκόρ των 62 ωρών και 30 λεπτών, αλλά αυτή τη φορά έσπασε το φράγμα των 88 ωρών. Κάθε οκτώ ώρες σταματούσε για να φάει, να πάει τουαλέτα και να κλείσει λίγο τα μάτια του, αλλά γρήγορα συνέχιζε ακάθεκτος. Το αρνητικό της υπόθεσης, είναι, ότι τόση προσπάθεια δεν είχε ακροατές, καθώς σύντομα οι φοιτητές αποκοιμήθηκαν Μόνο οι κάμερες τον παρακολουθούσαν ανελλιπώς, ώστε να μπορέσουν μετά οι υπεύθυνοι των ρεκόρ Γκίνες να ελέγξουν για να αποφασίσουν αν τελικά θα του δώσουν την πρωτιά.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανακούφιση στον ’ρη για το κύπελλο

    31/3/2005 8:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 8:52:32 μμ)

    Συντάκτης:

    Με ικανοποίηση δέχθηκαν στον ’ρη την απόφαση της ΕΠΟ, να μεταθέσει τα παιχνίδια με την Ξάνθη για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, στις 13/4 (Θεσσαλονίκη) και στις 26 ή 27/4 (Ξάνθη) από τις 6 και 13 Απριλίου . Οι άνθρωποι της ομάδας της Θεσσαλονίκης, την χαρακτήρισαν απόφαση δικαιοσύνης, που αποφορτίζει σημαντικά το πρόγραμμα των μελλοντικών υποχρεώσεων των "κιτρινόμαυρων" τον προσεχή μήνα. Η απόφαση πάντως δεν βρήκε σύμφωνη την ΠΑΕ Ξάνθη, η οποία με επιστολή της στην ΕΠΟ, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της αλλά και τη διαφωνία της, επειδή δεν ρωτήθηκε και δεν ενημερώθηκε γι΄ αυτή την αλλαγή αλλά και επειδή το διάστημα αυτό έχει ένα πολύ δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα. Μάλιστα, θυμίζει πως πριν από τον προημιτελικό αγώνα με τη Λάρισα, η ΠΑΕ Ξάνθη είχε κάνει έκκληση για αλλαγή στις ημερομηνίες των δύο αγώνων και απορρίφθηκε.

    Συνεχίζεται η προετοιμασία

    "Για τους λόγους που εξηγήσαμε και στην επιστολή μας προς την ομοσπονδία, θα ήταν άδικο για τον Αρη να γίνουν τα ματς στις ημερομηνίες που ορίστηκαν αρχικά, γιατί αφενός μας εξόντωναν αγωνιστικά και αφετέρου ίσως δημιουργούσε αδιάφορες ομάδες στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Τώρα, αποκαθίσταται η ισονομία και είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΠΑΕ Αρης, Νικήτας Ματθαίου, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του μόλις πληροφορήθηκε την σχετική αλλαγή.

    Η αλλαγή προκάλεσε την ικανοποίηση και του Γιώργου Χατζάρα, αφού η ομάδα του μπορεί, τώρα, να προετοιμαστεί καλύτερα για το ματς της επόμενης Κυριακής με την Καλαμαριά.

    Η προετοιμασία των "κιτρίνων" για το ματς της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό συνεχίστηκε με μία προπόνηση και τα γνωστά προβλήματα: Νεμπεγλέρας, Νάιντος (τιμωρημένοι) και Σανχούρχο (τραυματίας). Ερωτηματικό είναι και ο Αμπελάς που έχει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Έχασε τον δρόμο" ο Μόγιο

    31/3/2005 8:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Βαριά τιμωρία περιμένει τον Σένσο Μόγιο, όταν καταφέρει να βρει τον δρόμο της επιστροφής από την Ζιμπάμπουε στη Νίκαια. Ο επιθετικός της Χαλκηδόνας, ούτε σήμερα έδωσε το "παρών" στην προπόνηση, αφού σε νέα επικοινωνία που είχε με τους ανθρώπους της ομάδας, τους είπε ότι δεν βρίσκει τρόπο να επιστρέψει στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως η άφιξή του είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, όμως αρχικά είπε ότι είχε ένα πρόβλημα με τη βίζα και την επόμενη μέρα πως δεν μπορούσε να βρει εισιτήρια. Στη Χαλκηδόνα δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να τον περιμένουν.

    Δεν τον υπολογίζει με ΑΕΚ ο Παράσχος

    Το θέμα είναι ότι ο Γιώργος Παράσχος δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει τον Μόγιο στα πλάνα του για το Σαββατιάτικο παιχνίδι με την ΑΕΚ, καθώς έχασε τις προπονήσεις όλης της εβδομάδας. Πρόβλημα υπάρχει και με τον Θεμελή, ο οποίος έχει υποστεί διάταση στον δεξιό δικέφαλο μηριαίο, ενώ τραυματίες είναι και οι Σίμος, Παβέλα.

    Η διοίκηση της ΠΑΕ Χαλκηδόνας, με ανακοίνωσή της, καλεί τον κόσμο της ομάδας να πάει μεθαύριο στο γήπεδο και να συμπαρασταθεί στους παίκτες. "Η ομάδα μας δίνει άλλο ένα δύσκολο παιχνίδι και χρειάζεται την συμπαράσταση όλου του κόσμου της Νίκαιας, για να φτάσει στη νίκη και να εκπληρώσει τους στόχους της. Θέλουμε να βρεθείτε όλοι δίπλα στα παιδιά μας και να τους ενισχύσετε, πάντα μέσα σε αθλητικό πλαίσιο, για να δούμε την Χαλκηδόνα ακόμα πιο ψηλά" αναφέρει μεταξύ άλλων.

    [22] Κοινωνία

    Αναγνωρίστηκαν οι σωροί δύο Ελληνίδων Έλληνες θύματα των τσουνάμι

    31/3/2005 8:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Οι μετασεισμοί από την πρόσφατη δόνηση των 8,7 Ρίχτερ, που χτύπησε το νησί Νίας συνεχίζουν αναστατώνουν την Ινδονησία. Την ίδια ώρα, οι μνήμες από τη τραγωδίας, που προκάλεσαν τα παλιρροϊκά τσουνάμι της 26ης ξύπνησαν και πάλι. Σήμερα αναγνωρίστηκαν οι σωροί δύο Ελληνίδων που αγνοούνταν στην περιοχή του Ινδικού ωκεανού μετά τα παλιρροϊκά κύματα της 26 Δεκεμβρίου. Τα πτώματα των δυο άτυχων γυναικών, που εκβράστηκαν στην παραλία Κάο-Λακ και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA. Συγγενείς βρίσκονται επί τόπου για τη διαδικασία μεταφοράς των σορών. Στο μεταξύ ακόμη τρεις Ελληνίδες αγνοούνται, οι δύο εκ των οποίων οι δυο είναι κόρες της Χατζιδάκη.

    [23] Κοινωνία

    Χωρίς γραφεικρατική ταλαιπωρία Από αύριο οι αιτήσεις για το οικογ. επίδομα

    31/3/2005 7:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ξεκινά από αύριο η υποβολή των δικαιολογητικών για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ σε εκείνους, που δεν το λαμβάνουν από τον εργοδότη τους. Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του επόμενου Ιανουαρίου για εκείνους που έχουν δυο παιδιά και πάνω, ενώ για όσους έχουν ένα παιδί η κατάθεση των δικαιολογητικών ξεκινά στις 18 Ιουλίου. Η διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών θα γίνεται από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και τα ΚΕΠ. Φέτος η εισαγωγή δυο καινοτομιών στη διαδικασία αναμένεται να απαλλάξει τους δικαιούχους από την γραφειοκρατική ταλαιπωρία των προηγούμενων χρόνων. Συγκεκριμένα περικόπτονται 29 πιστοποιητικά, που αντικαθιστούνται από ένα για κάθε κατηγορία. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου χορήγησης επιδομάτων σε δικαιούχους, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Το ποσό του οικογενειακού επιδόματος αρχίζει για τον δικαιούχο με ένα παιδί από τα 98,64 ευρώ ετησίως και φθάνει τα 843,72 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος του τρίτο παιδιού.

    Προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι ο δικαιούχος να έχει 50 ημερομίσθια το 2004 ή να έχει δίμηνη τακτική επιδότηση ανεργίας.

    [24] Κοινωνία

    "Βάζουμε τέλος σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων" Μονιμοποιήσεις στην ΕΡΤ

    31/3/2005 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 8:13:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Τη μετατροπή των συμβάσεων 1.403 εργαζομένων συμβασιούχων στην ΕΡΤ σε αορίστου χρόνου, ανακοίνωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Εταιρίας, Χρήστος Παναγόπουλος. Οι 1403, είναι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοί, μεταφραστές, ηλεκτρονικοί κ.ά.) και εργάζονται στην Αθήνα, την ΕΤ3 και περίπου 130 στους περιφερειακούς σταθμούς στης ΕΡΤ, διευκρίνισε ο κ Παναγόπουλος. "Βάζουμε τέλος σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, πλέον όλοι έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες αμοιβές, άρα κι εμείς θα έχουμε ίσες απαιτήσεις" τόνισε ο ίδιος. Συνολικά είχαν υποβληθεί 1081 αιτήσεις από τις οποίες οι 388 δεν εγκρίθηκαν επειδή δεν πληρούν το χρονικό κριτήριο της διετίας, ενώ δέκα θεωρήθηκαν εκπρόθεσμες. Ο κατάλογος με όλες τις αιτήσεις θα διαβιβαστεί την επόμενη εβδομάδα στο ΑΣΕΠ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 March 2005 - 18:06:23 UTC