Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ισόβιος" δηλώνει ο Ειρηναίος
  • [02] "Ακάλυπτος" ο Ειρηναίος
  • [03] Λιμοκτονούν τα παιδιά του Ιράκ
  • [04] Ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω μετασεισμών
  • [05] Σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ ο Ζέλικ
  • [06] Νεκροί από αναθυμιάσεις χλωρίου
  • [07] Φθηνά φάρμακα ζητούν ασθενείς με AIDS
  • [08] Στο επίκεντρο η περιφερειακή ανάπτυξη
  • [09] Δεν έλειψαν τα "παρατράγουδα"
  • [10] Αναβάθμιση των μονάδων απεξάρτησης
  • [11] Πέντε νεκροί από έκρηξη στην Καμπότζη
  • [12] Σε τεντωμένο σχοινί η τσεχική κυβέρνηση

    [01] Κοινωνία

    Δεν παραιτείται "Ισόβιος" δηλώνει ο Ειρηναίος

    31/3/2005 9:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 12:05:05 μμ)

    Συντάκτης:

    Αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του εμφανίζεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος με επιστολή του, όπου χαρακτηρίζει τη θέση του ισόβια, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς σήμερα το πρωί. Πρόκειται για την αντίδραση του προκαθημένου της αγιοταφικής κοινότητας στο χθεσινό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις καταγγελίες περί πωλήσεων ή πολύχρονων μισθώσεων ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς αλλά και στις παραινέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, που ουσιαστικά του έδειχνε την πόρτα εξόδου. Ο Ειρηναίος αρκείται στο να ζητήσει συγγνώμη από το ποίμνιο και το έθνος για παραλείψεις, που τυχόν έγιναν εν αγνοία του και καλοπιστία του, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ δε διστάζει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική Κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα και στα της λειτουργίας του Πατριαρχείου.

    Τελεσίγραφα από Ιορδανούς και Παλαιστίνιους

    Πάντως στην επιστολή δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε στην παρέμβαση της ιορδανικής Κυβέρνησης, της οποίας το τελεσίγραφο των 72 ωρών, προκειμένου να δώσει γραπτές εξηγήσεις, λήγει σήμερα, ούτε και στην Παλαιστινιακή Αρχή, εκ μέρους της οποίας με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι ζητάει επίσης εξηγήσεις, εντός 48 ωρών.

    Εξάλλου την παραίτηση του ζήτησαν χθες 10 Ιεράρχες, εκ των οποίων έξι συνοδικοί.

    Η δήλωση Ειρηναίου

    "Ως ισόβιος Ηγούμενος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και ανταποκρινόμενος στο χρέος μου έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του Ποιμνίου μου και του Έθνους ζητώ συγνώμη για παραλήψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία και καλοπιστία μου", αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος απαντώντας στα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με το Πατριαρχείο.

    "Με αφορμή τα πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έπειτα από την αναστάτωση, που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα της δήθεν πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη (και που κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε) σύμφωνα με την ανακοίνωση της έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών, που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Ειρηναίου, ο Μακαριώτατος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Με χαρά διαπιστώνουμε ότι, η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών αναγνωρίζει ως πρώτο μέλημά της τη θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου και τη διατήρηση του ηθικού του κύρους και δηλώνει ότι πράττει ό,τι επιβάλλει το ιστορικό της καθήκον, δηλαδή ότι "στηρίζει το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων". Απαρέγκλιτη θέση της ελληνικής Πολιτείας πρέπει να είναι η μη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και στα της λειτουργίας του Πατριαρχείου. Η ελληνική Κυβέρνηση ήταν είναι και πρέπει να παραμείνει στήριγμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ως ισόβιος Ηγούμενος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και ανταποκρινόμενος στο χρέος μου έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του Ποιμνίου μου και του Έθνους ζητώ συγνώμη για παραλήψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία και καλοπιστία μου. Ζωτικής σημασίας είναι η παραμονή της Ελληνικής σημαίας στους Αγίους Τόπους, η διατήρηση του ισχύοντος status quo και η αποκατάσταση της ηρεμίας στο Ποίμνιό μου. Επ΄ αυτών των υψηλών ιδανικών αγωνίστηκα επί 50 χρόνια, που ευρίσκομαι στις επάλξεις της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και δηλώνω ότι, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις με την χάριν του Παναγίου Τάφου και την στήριξη των πνευματικών μου παιδιών - μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και των πιστών της Σιωνίτιδος Μητρός των Εκκλησιών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ακάλυπτος" ο Ειρηναίος

    [02] Κοινωνία

    Εξηγήσεις και αποδείξεις ζητούν οι Παλαιστίνιοι "Ακάλυπτος" ο Ειρηναίος

    30/3/2005 10:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 9:48:30 πμ)

    Να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες καλεί τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την διαχείριση της περιουσίας του Πατριαρχείου, το οποίο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, που μιλούσαν για δυσκολία στην καταγραφή των στοιχείων και σε προσπάθεια κωλυσιεργίας από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο θέμα των κατηγοριών για μεταβίβαση περιουσίας του Πατριαρχείου σε ισραηλινές εταιρείες. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει αντίδραση από πλευράς Πατριαρχείου. Αντίδραση, ωστόσο, υπήρξε από την Παλαιστινιακή Αρχή, τριμελής αντιπροσωπεία της οποίας μετέβη την Τετάρτη στα Ιεροσόλυμα για να παραδώσει στον κ. Ειρηναίο μία επιστολή - τελεσίγραφο. Την παραίτηση του κ. Ειρηναίου ζητούν 10 αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Ευθύνες για μη παράδοση στοιχείων

    Στην επιστολή της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφέρεται ότι ο Πατριάρχης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή και να αποδείξει ότι δεν έχει πουλήσει το παραμικρό.

    Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, εκφράζει την ανησυχία του ότι "εάν επιβεβαιωθεί ότι το Πατριαρχείο πούλησε ή ενοικίασε ακίνητα στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ , η κρίση θα οξυνθεί σοβαρά", και του ζητά την άμεση αποσαφήνιση του ζητήματος.

    Ο Πατριάρχης μάλιστα καλείται να προσκομίσει όλες αυτές τις αποδείξεις εντός 48 ωρών.

    Πάντως, η συνάντηση της επιτροπής των Παλαιστίνιων με τον Πατριάρχη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω φόρτου εργασίας του δευτέρου, αλλά οι συνεργάτες του κ. Ειρηναίου, ζήτησαν να παραλάβουν την επιστολή, ενώ σημείωσαν ότι στην παρούσα φάση δεν θα κάνουν κανένα σχόλιο ανεξάρτητα από τα αιτήματα.

    Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Ειρηναίου, ο Πατριάρχης βρισκόταν σε σύσκεψη με ομάδα κοινωνιολόγων, η οποία μετέβη στα Ιεροσόλυμα από την Αθήνα και εξετάζουν από κοινού το ενδεχόμενο πραγματοποίησης έκτακτης Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη. Αντικείμενο της Συνόδου αναμένεται να αποτελέσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης τεσσάρων αρχιερέων για τους οποίους εκδήλωσε ενδιαφέρον η κυβέρνηση της Ιορδανίας και αυτό αποτέλεσε έναν από τους τρεις όρους, που είχε θέσει προ τριημέρου. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι αργά το βράδυ ο Πατριάρχης δεν είχε στην κατοχή του έγγραφα τα οποία να αποδεικνύουν ότι δε μεταβίβασε γη και ακίνητα σε εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων. Η αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής αμέσως μετά την έξοδό της από το Πατριαρχείο συνέταξε επιστολή παραθέτοντας τα γεγονότα και εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπισή της από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    Στο μεταξύ, αργά την Τετάρτη, 10 αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκ των οποίων έξι συνοδικοί, με δήλωση τους "απαιτούν", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, την παραίτηση του Πατριάρχη Ειρηναίου τον οποίο χαρακτηρίζουν ως "υπεύθυνο της σημερινής καταστροφικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί".

    Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου, κάλεσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο να αναλογιστεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες.

    Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, μετά από απόφαση του ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη, μετέβη στα Ιεροσόλυμα από 21 μέχρι 25 Μαρτίου ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων καθώς και θέματα σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Πατριαρχείου.

    Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες, που κατέβαλε η ομάδα, σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο, ώστε να διαμορφωθεί πλήρης και ακριβής εικόνα για το θέμα της σύναψης δικαιοπραξιών μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της μη προσκομίσεως συγκεκριμένων στοιχείων, εφόσον αυτά δεν υπάρχουν στο αρχείο του Πατριαρχείου.

    "Μόνο μέλημα της ελληνικής Κυβέρνησης, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι η θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου σύμφωνα με το ισχύον στάτους κβο και η διασφάλιση του ηθικού κύρους του ως στοιχείου ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία βρίσκεται πέρα και πάνω από πρόσωπα και προσωπικές φιλοδοξίες. Αυτά αποτελούν και το μόνο κριτήριο και γνώμονα και των περαιτέρω ενεργειών της ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλει το ιστορικό της καθήκον. Είναι προφανές ότι, η εικόνα, που εμφανίζει σήμερα το Πατριαρχείο δεν είναι η ενδεδειγμένη ούτε ενισχύει το κύρος του.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι, όσον αφορά το κύριο αντικείμενο της αποστολής τους παρατήρησαν ότι, απ όσα στοιχεία από την πρώτη μέρα της άφιξης τους στο Πατριαρχείο, τους δόθηκαν ορισμένα μόνο χωρίς και αυτά να είναι διαφωτιστικά για την αποστολή τους.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος, στις συζητήσεις, που είχαν οι εμπειρογνώμονες με τον Πατριάρχη, ο Ειρηναίος εστίασε τον ενδιαφέρον του σε υφισταμένες οικονομικές απαιτήσεις σε βάρος του Πατριαρχείου, κατά τρόπο, που να προκαλείται η εντύπωση ότι δεν επιθυμούσε παρά την κρισιμότητα της κατάστασης εκτενή διάλογο για την υπόθεση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων.

    Ολοκληρώνοντας τα συμπεράσματα του πορίσματος οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι δεν στάθηκε δυνατό να προκύψουν από τις όλες συναντήσεις τους τεκμηριωμένα και ασφαλή στοιχεία, που να διευκολύνουν την διερευνητική προσπάθεια της ομάδας, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της σύναψης δικαιοπραξίας ή εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων. Και αυτό, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά προς έκπληξη των εμπειρογνωμόνων, γιατί στο αρχείο του Πατριαρχείου δεν υφίστανται αντίγραφα των πληρεξούσιων, που όπως είπε ο ίδιος ο Πατριάρχης χορήγησε στο Νίκο Παπαδήμα, τον μέχρι πρόσφατα λογιστή του, ώστε να διαπιστώσουν το ακριβές περιεχόμενο τους.

    Σε δημοσιογραφική ερώτηση αν η Κυβέρνηση καλεί τον Πατριάρχη να παραιτηθεί απάντησε ότι, "είναι απαρέγκλιτη θέση της Κυβέρνησης η μη παρέμβαση στα εσωτερικά και τη λειτουργία του Πατριαρχείου, αλλά η θέση αυτή δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως στήριξη σε πρόσωπα και συμπεριφορές, που δεν στηρίζουν το κύρος του Πατριαρχείου. Η κυβέρνηση δεν θα υποδείξει στον κ. Ειρηναίο με ποιόν τρόπο θα ανταποκριθεί στο χρέος του έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του ποιμνίου του και του έθνους".

    Στο μεταξύ, την Τετάρτη το απόγευμα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ειρηναίο. Σύμφωνα με κύκλους της αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ανησυχία και την αγωνία του για τα όσα διαδραματίζονται στους Αγίους τόπους και αφορούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φέρεται να τόνισε, μιλώντας προς τον Πατριάρχη ότι, "αυτή τη στιγμή θα πρέπει να στηρίξουμε το θεσμό του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου". Άγνωστο είναι ποια ήταν η απάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    "Αρνητική έκπληξη"

    Στο Αμάν εξάλλου αναμένεται να μεταβεί ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, προκειμένου να ενημερώσει τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

    Την Πέμτη λήγει και το τελεσίγραφο της ιορδανικής Κυβέρνησης, που καλεί τον Πατριάρχη Ειρηναίο να δώσει γραπτές εξηγήσεις για το εάν έχουν υπάρξει, μέσω πωλήσεων ή πολυετών ενοικιάσεων, αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου.

    Για αρνητική έκπληξη, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι, η ελληνικότητα του Πατριαρχείου είναι κάτι, που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε. Από τη μεριά της η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι η ελληνική Πολιτεία στήριζε και στηρίζει το Πατριαρχείο ως θεσμό.

    "Οι ευθύνες, όπου υπάρχουν και από όσους ευθύνονται πρέπει να αναληφθούν", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι, προέχει ο ελληνισμός και η ορθοδοξία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακόμα, κάλεσε την κυβέρνηση "να μην αφήνει τα εκκλησιαστικά θέματα, είτε αφορούν εσωτερικά της εκκλησίας της Ελλάδος είτε ευρύτερα της ορθοδοξίας να φθάνουν στο αμήν πριν δραστηριοποιηθεί".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παραιτήσου"

    [03] Ιράκ

    Έκθεση - καταπέλτης στον ΟΗΕ Λιμοκτονούν τα παιδιά του Ιράκ

    31/3/2005 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 12:30:09 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - BBC GREEK

    Διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών στο Ιράκ που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ως αποτέλεσμα του πολέμου στη χώρα. Αυτό καταγγέλλει ο Ελβετός καθηγητής, Ζαν Ζίγκλερ, σε έκθεση που παρουσιάζεται στην ετήσια σύνοδο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, τη στιγμή αυτή περίπου το 10% των παιδιών στο Ιράκ απειλείται με θάνατο από τον υποσιτισμό. Ο Ζαν Ζίγκλερ δήλωσε ευθέως ότι υπεύθυνη για την τραγική αυτή εξέλιξη είναι η πολιτική των ΗΠΑ στη χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση "Για την πείνα και το δικαίωμα της τροφής", 852.000.000 άνθρωποι ζουν σήμερα σε κατάσταση υποσιτισμού, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης μας μπορεί να "θρέψει" πληθυσμό 12 δισεκατομμυρίων, ενώ, περίπου 17.000 παιδιά πεθαίνουν σε καθημερινή βάση, από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη τροφής. Στην ίδια έκθεση, εκφράζεται και η ανησυχία του Ζίγκλερ για την κατάσταση στη Β. Κορέα και το Νταρφούρ.

    "Δολοφονία αθώων πολιτών"

    "Η σιωπηλή καθημερινή γενοκτονία από την πείνα είναι μια μορφή δολοφονίας." Ζαν Ζίγκλερ

    "Από τότε που ξεκίνησε η αμερικανοβρετανική επιχείρηση στο Ιράκ, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα υποσιτισμού στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί πολλά βρέφη σε θάνατο, είναι η έλλειψη καθαρού νερού, λόγω της πλήρους καταστροφής της τεχνικής υποδομής της χώρας. Έχουμε, επίσης, καταγγελίες ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποθέματα πόσιμου νερού, η παροχή εμποδίζεται από τον αμερικανικό στρατό, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής για να καμφθεί το ηθικό του ιρακινού λαού", είπε στην 53μελής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ελβετός πανεπιστημιακός.

    Ο Ζίγκλερ απεύθυνε έκκληση για άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ.

    "Δεν νομιμοποιούμε την τρομοκρατία νοσταλγών του μπααθικού καθεστώτος, φονταμενταλιστών και εγκληματικών δικτύων αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δυνάμεις κατοχής είναι δολοφόνοι αθώων Ιρακινών πολιτών", τονίζει ο ίδιος.

    [04] Κόσμος

    Εκατοντάδες μετασεισμοί Ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω μετασεισμών

    31/3/2005 7:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 10:01:05 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δίχως τέλος οι ισχυροί μετασεισμοί που σημειώνονται στο νησί Νιάς της Ινδονησίας και σήμερα Πέμπτη, καθώς καταφθάνει βοήθεια από το εξωτερικό και σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν επιζώντες και θύματα, από τα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν από το μεγάλο σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Από εκείνη την ημέρα, περισσότερες από 700 μετασεισμικές δονήσεις έχουν ταρακουνήσει το νησί Νίας, ο ένας εκ των οποίων είχε μέγεθος 6,3 βαθμών. Στην περιοχή αναμένεται το πρωί της Πέμπτης ο Ινδονήσιος πρόεδρος, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι νεκροί αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2.000, ενώ, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 620 νεκρούς.

    Έρευνες για επιζώντες

    Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, Γάλλοι πυροσβέστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή μια γυναίκα από τα συντρίμμια του σπιτιού της, 48 ώρες μετά το καταστροφικό πλήγμα του εγκέλαδου.

    Στο νησί έφθασαν, επίσης, Αυστραλοί νοσοκόμοι, ενώ αναμένεται και άλλη βοήθεια από πλευράς της Καμπέρα, από όπου ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για "σοβαρή ανθρωπιστική κρίση" στο Νιάς. Εξάλλου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αυστραλών υπηκόων που αγνοούνται από το σεισμό μειώθηκε σε 3 από 15.

    Στις προσπάθειες συμμετέχουν και τρία ελικόπτερα Σινούκ της Σιγκαπούρης, μεταφέροντας τους βαρύτερα τραυματισμένους στην ενδοχώρα της Σουμάτρας.

    Το αμερικανικό νοσοκομειακό σκάφος "Μέρσυ" και το πλοίο υποστήριξης και ανεφοδιασμού "Νιάγκαρα Φωλς", με τρία ελικόπτερα, αναμένονται στα ανοικτά του Νιάς εντός έξι ημερών.

    Επίσης, σύντομα αναμένονται και Ιάπωνες νοσοκόμοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρήνος και απόγνωση στην Ινδονησία

    [05] Πολιτική

    Στο επίκεντρο Κυπριακό-ελληνοτουρκικά-Βαλκάνια Σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ ο Ζέλικ

    31/3/2005 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 12:56:01 μμ)

    Συντάκτης:

    Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια κυριάρχησαν στις διαδοχικές συναντήσεις, που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του σε 14 χώρες. Ο κ. Μολυβιάτης, επανέλαβε την επιθυμία Αθήνας και Ουάσιγκτον για επανένωση της Κύπρου βάσει του σχεδίου Ανάν, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποδοχή από την Άγκυρα του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι, πρέπει να ακολουθήσει υπογραφή και σημείωσε ότι, οι συμφωνίες, που υπογράφονται πρέπει και να τηρούνται. Από την πλευρά του ο κ. Ζέλικ, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ έκανε λόγο για "στρατηγική φιλία" και εξέφρασε τον θαυμασμό του για το σημαντικό επίτευγμα της Ελλάδας στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Θέση μονογραφής" η ανταλλαγή επιστολών Ε.Ε. - Τουρκίας

    Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι, η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την επέκταση από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση με τα δέκα νέα κράτη - μέλη επέχει για την ελληνική Κυβέρνηση "θέση μονογραφής". Η κίνηση αυτή αποτελεί "ένα πρώτο βήμα. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου και η εφαρμογή του. Διότι δεν υπογράφει κανείς κάτι, που δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει", κατέληξε ο κ. Μολυβιάτης.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στο ρόλο, που ενδεχομένως μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ο Αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι, η χώρα μας "ως κοιτίδα της Δημοκρατίας" θα μπορούσε ίσως να διοργανώσει και κάποια σχετική διεθνή συνάντηση, με την υποστήριξη και των ΗΠΑ

    Όπως δήλωσαν οι δύο Υπουργοί, στην ατζέντα της συνάντησής τους ήταν μεταξύ άλλων τα Βαλκάνια, η Τουρκία και το Κυπριακό.

    Ειδικά για το θέμα της Κύπρου ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε την "κοινή επιθυμία όλων των ενδιαφερομένων πλευρών να ξαναρχίσει η διαδικασία με στόχο την επανένωση του νησιού". Επισήμανε ωστόσο την ανάγκη να προετοιμασθεί το εγχείρημα, ώστε να διασφαλισθεί κατά το δυνατόν η επιτυχία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια για διάδοση της Δημοκρατίας στον κόσμο, διευκρίνισε πάντως, όπως είχε κάνει και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ότι, αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών και χωρίς τον χαρακτήρα της επιβολής απ έξω.

    [06] Κόσμος

    Στην Κίνα Νεκροί από αναθυμιάσεις χλωρίου

    31/3/2005 11:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - Associated Press

    Είκοσι εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 300 ακόμα νοσηλεύονται, από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από ανατροπή βυτιοφόρου που μετέφερε χλώριο, την Τετάρτη, σε αυτοκινητόδρομο της Κίνας. Μετά το δυστύχημα, περίπου 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή. Συνεργεία έσυραν το βυτιοφόρο σε ένα χαντάκι, το κύκλωσαν με σάκους γεμάτους άμμο και έριξαν αλκαλικό υγρό για να εξουδετερώσουν τη δράση του χλωρίου. Σημειώνεται ότι το χλώριο δημιουργεί ένα κιτρινοπράσινο αέριο που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια και μπορεί να καταστρέψει τους πνεύμονες.

    [07] Κόσμος

    Αλλαγές της νομοθεσίας, στα πλαίσια της CAFTA Φθηνά φάρμακα ζητούν ασθενείς με AIDS

    31/3/2005 8:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 9:44:37 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ασθενείς με HIV/AIDS στη Γουατεμάλα διαδήλωσαν την Τετάρτη, αρκετοί έχοντας καλύψει τα πρόσωπά τους για να προστατεύσουν την ανωνυμία τους, διαμαρτυρόμενοι για ένα νέο νόμο που τους στερεί την πρόσβαση σε φάρμακα. Υπό την πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Γουατεμάλα ενέκρινε το Μάρτιο νόμο που "προστατεύει" τα φάρμακα των διεθνών φαρμακευτικών εταιριών από τα φθηνά αντίγραφά τους. Ο νόμος υπερψηφίσθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που προϋποτίθενται για την προώθηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της κεντρικής Αμερικής - πιο γνωστής ως CAFTA. Από τους περίπου 80.000 ασθενείς με AIDS στη Γουατεμάλα, μόλις 3.600 λαμβάνουν το είδος των φαρμάκων που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους.

    Έπειτα από πιέσεις

    Οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν πλέον να μην αποκαλύπτουν τα δεδομένα των δοκιμών των φαρμάκων τους για δέκα χρόνια, σε ένα μέτρο που είναι σχεδιασμένο ώστε να επιβραδύνει την παραγωγή φθηνότερων αντιγράφων των φαρμάκων αυτών.

    "Αν ένα φάρμακο προστατεύεται επί τόσα χρόνια, και είναι το φάρμακο που πρέπει να αγοράσω και δεν μπορώ, τι θα συμβεί; Θα πεθάνω", δηλώνει η Ρόζα, ασθενής με AIDS από την ανατολική Γουατεμάλα, όπου οι θάνατοι από την ασθένεια συχνά αποδίδονται από προληπτικούς κατοίκους σε πράξεις μαγείας.

    Το Δεκέμβριο, η Γουατεμάλα είχε χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με την παρασκευή φθηνών αντιγράφων φαρμάκων, όμως αναγκάστηκε να αποσύρει το σχετικό νόμο λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ.

    "Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε μια κυβέρνηση να επεμβαίνει σε αυτό το επίπεδο σε μια απόφαση της Γουατεμάλας, ειδικά, όπου ο νόμος είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία και είχε μονογραφεί από τον πρόεδρο", σχολίασε η Στέφανι Ουέινμπεργκ της οργάνωσης Oxfam.

    Εταιρίες όπως η Bristol-Myers Squibb, που παράγουν τα φάρμακα που προστατεύονται στη Γουατεμάλα βάσει του νέου νόμου, υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος είναι αναγκαίος για την προστασία της καινοτομίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρή διαδήλωση στη Γουατεμάλα

    [08] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με βουλευτές Αν. Μακεδονίας Στο επίκεντρο η περιφερειακή ανάπτυξη

    31/3/2005 1:57:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τις προτεραιότητες και τις προοπτικές της περιφερειακής ανάπτυξης συζήτησαν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε, πως θα επισκεφθεί την περιοχή στο τέλος της εβδομάδας και θα συζητήσει με τους τοπικούς φορείς την αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο υπουργός συζήτησε επίσης με τους βουλευτές τα προβλήματα της περιοχής, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν όπως είναι η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, τα οικονομικά προβλήματα του Πανεπιστημίου και οι υποδομές. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα κίνητρα για επενδύσεις, που παρέχει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ο οποίος τίθεται σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν έλειψαν τα "παρατράγουδα"

    31/3/2005 12:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέσα στο γήπεδο, πριν και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όλα ήταν άψογα. Μετά τη λήξη όμως, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου Καραϊσκάκη, ενώ και το κέντρο της Αθήνας, μετετράπη σε "πεδίο μάχης". Απόρροια αυτών ήταν η Ελληνική Αστυνομία να προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις νεαρών που προκάλεσαν τα επεισόδια, και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

    Το "μαύρο χρονικό"

    Όλα ξεκίνησαν, μόλις τελείωσε η αγώνας της Εθνικής μας και τη νίκη της επί της Αλβανίας. Εκτός από τα μικρή ένταση που υπήρξε στο Καραϊσκάκη, τα επεισόδια που πήρα έκταση, ήταν αυτά στο κέντρο της Αθήνας, όταν μετά τη διάλυση Της ειρηνικής πορείας που έκαναν τα μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ στην Πλατεία Κοτζιά καλώντας Αλβανούς και άλλους μετανάστες να παρακολουθήσουν το ματς, "κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι", άρχισαν να ανάβουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ από τη μανία τους δεν γλίτωσαν και βιτρίνες καταστημάτων στα Εξάρχεια στους γύρω δρόμους και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Η παρουσία των αστυνομικών έκανε χειρότερα τα πράγματα, καθώς οι ταραξίες επιδόθηκαν σε ένα πετροπόλεμο Με εντολή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, στη 01.00, έκλεισε όλο το κέντρο της Αθήνας από το ύψος της οδού Ομήρου, μέχρι την Πειραιώς, από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι τη Σταδίου.

    [10] Υγεία

    Καταγγελίες για ιδιωτική κλινική Αναβάθμιση των μονάδων απεξάρτησης

    31/3/2005 7:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2005 8:19:28 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την αύξηση προσλήψεων και την αναβάθμιση του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών και των άλλων μονάδων θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, όπως και την παροχή κινήτρων στην αγορά εργασίας, εξήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης. Στο μεταξύ, οι δυσκολίες στην προσπάθεια για οικονομική ανεξαρτησία των απεξαρτημένων τους συμμετέχοντες στο διήμερο πανευρωπαϊκό συνέδριο, που γίνεται στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία ιδιωτικής κλινικής, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, έγιναν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η κλινική που βρίσκεται στον Πειραιά δεν είχε άδεια από το υπουργείο Υγείας εδώ και 8 χρόνια, και αμφισβητείται από ειδικούς επιστήμονες η μέθοδος που εφαρμόζεται.

    Μέθοδος υπό αμφισβήτηση

    Γενική αναισθησία, ένεση με την ουσία ναλτρεξόνη και στη συνέχεια χορήγηση χαπιών για ένα χρόνο, περιλαμβάνει το πρόγραμμα απεξάρτησης από τις ουσίες που γίνεται στην ιδιωτική κλινική "Άγιος Νικόλαος". Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την πρώην ευρωβουλευτή Μένη Μαλλιώρη, λειτουργεί παράνομα., η οποία σημειώνει ότι τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από πλεονεκτήματα, καθώς ενέχει κινδύνους λόγω γενικής νάρκωσης.

    Το θέμα αναδείχθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά. Οι βουλευτές της Επιτροπής εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

    Οι υπεύθυνοι της κλινικής θεωρούν ότι οι καταγγελίες έχουν στόχο να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και να ενισχύσουν τα προγράμματα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ.

    Η συγκεκριμένη μέθοδος απεξάρτησης δεν έχει ελεγχθεί από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, στοιχίζει περίπου 7.000 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ταμεία.

    Το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει περίπου 2.500 χρήστες ουσιών, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί παρενέργειες ή άλλου είδους προβλήματα.

    [11] Κόσμος

    Πέντε νεκροί από έκρηξη στην Καμπότζη

    31/3/2005 7:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, σε αποθήκη πυρομαχικών στη βορειοδυτική Καμπότζη, προκάλεσε το θάνατο πέντε χωρικών την ώρα που κοιμούνταν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πολλοί ακόμη άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ορισμένοι σοβαρά, από τα θραύσματα των πυρομαχικών που εκτοξεύθηκαν σε μεγάλη απόσταση. Δεκάδες χωρικοί κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή καθώς πολλά σπίτια έπιασαν φωτιά από την έκρηξη. Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες.

    [12] Κόσμος

    Σε τεντωμένο σχοινί η τσεχική κυβέρνηση

    31/3/2005 1:08:00 πμ

    Συντάκτης:

    Κυβερνητική κρίση προέκυψε στην Τσεχία, μετά την παραίτηση τριών υπουργών των Χριστιανοδημοκρατών από την κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στάνισλαβ Γκρος, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει μάλιστα της συζήτησης πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης την Παρασκευή, καθώς, μετά την αποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη μόνον των 80 από τους 200 βουλευτές της κάτω Βουλής της Τσεχίας, καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, θα συμπαραταχθούν με τη δεξιά αντιπολίτευση. Οι τρεις υπουργοί, αποχώρησαν από την κυβέρνηση συνασπισμού, καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 March 2005 - 10:15:10 UTC