Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο
  • [02] Όταν η ελπίδα απλώνει το χέρι
  • [03] Φόβοι για την εξάπλωση επιδημιών
  • [04] Βοηθήστε τους όπως χρειάζονται
  • [05] Το ηλεκτρονικό πρόσωπο της αλληλεγγύης
  • [06] Χωρίς προηγούμενο η παγκόσμια κινητοποίηση
  • [07] Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο στην Κίνα
  • [08] Περού: Συνελήφθη ο αρχηγός στασιαστών
  • [09] Σεισμική δόνηση στο Σαρωνικό
  • [10] Συγκινητική η ανταπόκριση
  • [11] Δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης της Βαγδάτης

    [01] Τεχνολογία

    Συνέντευξη με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

    4/1/2005 12:08:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2004: σεισμός μεγέθους 8,9 Ρίχτερ σημειώνεται δυτικά της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας. Λίγες ώρες αργότερα, γιγαντιαία παλιρροϊκά κύματα, ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων, "χτυπούν" δώδεκα περιοχές της ΝΑ Ασίας, προκαλούν χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και βυθίζουν στο πένθος όλο τον πλανήτη. Το θρήνο για τους ανθρώπους, που χάθηκαν και την απόγνωση για όσους αγνοούνται συνοδεύει η αγωνία για το που μπορεί να χτυπήσει η μανία της φύσης, ενώ φουντώνουν οι συζητήσεις για τις πιθανές γεωφυσικές επιπτώσεις. "Απαιτείται μακρύς δρόμος ερευνών για να εντοπιστούν οι τυχόν μεταβολές", δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤonline ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δίνοντας διευκρινήσεις για το τι είναι το τσουνάμι και σε ποιά κατεύθυνση στρέφονται τώρα οι έρευνες των επιστημόνων.

    Το φαινόμενο τσουνάμι

    Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, τα τσουνάμι προκαλούνται από διαταραχές στο βυθό της θάλασσας, όπως μια σεισμική δόνηση, μια έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου ή μια μαζική διαφυγή αερίων από το φλοιό της Γης.

    Τα κύματα αυτά "ταξιδεύουν" με τεράστια ταχύτητα, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 800 χιλιόμετρα την ώρα. Σε αντίθεση με τα "συνηθισμένα" κύματα, τα τσουνάμι χάνουν ελάχιστη από την ενέργειά τους και έτσι φτάνουν στην ακτή με απίστευτη δύναμη, καλύπτοντας αρκετή από την έκταση της ενδοχώρας. Μέχρι να φτάσει στη στεριά, το κύμα δεν είναι ορατό, ωστόσο, όταν φτάσει κοντά στην ακτή, όπου το βάθος είναι μικρότερο, παίρνει ύψος, αφού ο όγκος του νερού παραμένει ίδιος.

    Στην περίπτωση της ΝΑ Ασίας, η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών δημιούργησε ένα ρήγμα, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, το οποίο προκάλεσε την κάθετη μετακίνηση ενός μεγάλου κομματιού του βυθού. Η μεταβολή αυτή ώθησε εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού προς τη στεριά, που προκάλεσαν την τραγωδία.

    Τις τελευταίες ημέρες, φούντωσε για τα καλά η συζήτηση για το εάν τα τσουνάμι μπορούν να προβλεφθούν. Στον Ειρηνικό ωκεανό λειτουργεί ένα σύστημα προειδοποίησης, το οποίο παρακολουθεί την πορεία του κύματος και το χρόνο που θα φθάσει στην ξηρά, σημαίνοντας συναγερμό σε περίπτωση ανάγκης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το σύστημα του Ειρηνικού είναι περιφερειακό και σε αυτό εργάζονται πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Χιλή. Παράλληλα, υπάρχουν και τοπικά συστήματα προειδοποίησης.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στη χώρα μας λειτουργεί πειραματικά ένα παρόμοιο σύστημα. Η δοκιμαστική λειτουργία του ξεκίνησε το 1997 - 1998 στο νότιο Αιγαίο και οι επιστήμονες φιλοδοξούν να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ώστε το σύστημα να γίνει λειτουργικό. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία, θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη.

    Το "μετά" που ερευνάται

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι μελέτες των επιστημόνων στρέφονται τώρα στην ολόπλευρη κατανόηση του τσουνάμι ως φαινομένου, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη πρακτικών μέσων, όπως η χαρτογράφηση. Παράλληλα, οι Έλληνες ερευνητές ασχολούνται και με την ολοκλήρωση του συστήματος προειδοποίησης, ώστε να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

    Λίγες μέρες μετά την τραγωδία, ο Εγκέλαδος χτύπησε το Μαρόκο, την βόρεια Ιαπωνία και την Τουρκία, ενισχύοντας τη θεωρία του ντόμινο, που κάνει λόγο για αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλα σεισμογενή ρήγματα μετά από μια δόνηση. Ωστόσο, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εκτιμά, πως οι σεισμοί αυτοί δεν συνδέονται με αυτόν στη Σουμάτρα και τους αποδίδει σε χρονική σύμπτωση.

    Παράλληλα, Αμερικανοί ερευνητές εξέφρασαν την άποψη, πως ο σεισμός στη Σουμάτρα ενδέχεται να προκαλέσει μια γρηγορότερη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της, καθώς και ολίσθηση των νησιών γύρω από το επίκεντρο της δόνησης.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Κεν Χάντνατ, της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, δήλωσε, ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από τη συνάντηση των τεκτονικών πλακών ενδεχομένως προκάλεσε κλυδωνισμό ολόκληρου του πλανήτη. Σύμφωνα με τον δρ. Χάντνατ, η μετακίνηση προς το εσωτερικό του πλανήτη μιας μεγάλης μάζας από τον φλοιό, μπορεί να έχει οδηγήσει σε γρηγορότερη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της και σε ελάχιστη απόκλιση του τελευταίου από την θέση του.

    "Ο σεισμός άλλαξε το χάρτη", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός επιστήμονας, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως μερικά από τα μικρότερα νησιά έξω από τη νοτιοδυτική ακτή της Σουμάτρα ίσως έχουν μετακινηθεί νοτιοδυτικά κατά περίπου 20 μέτρα.

    Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, ο κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σημαντικών γεωφυσικών μεταβολών λόγω του σεισμού και των τσουνάμι, όμως, πρόσθεσε πως απαιτείται ακόμα ένας μακρύς επιστημονικός δρόμος ερευνών, ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι μεταβολές αυτές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τσουνάμι: Συχνές Ερωτήσεις

    Οι πιο φονικοί σεισμοί

    Μορφολογικές ανακατατάξεις λόγω του σεισμού

    Το φαινόμενο τσουνάμι

    Σχετικά Links:

    Δείτε σε ψηφιακή αναπαράσταση, από το ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο, το πώς έπληξε το τσουνάμι τις ακτογραμμές των χωρών της ΝΑ Ασίας.

    [02] Κόσμος

    Για να γίνει μία νέα αρχή Όταν η ελπίδα απλώνει το χέρι

    4/1/2005 12:03:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σρι Λάνκα, Ινδονησία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλδίβες, Μαλαισία, Μιανμάρ, Μπανγκλαντές, ακτές Ανατολικής Αφρικής. Ο χρόνος σταμάτησε την περασμένη Κυριακή, μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Τα παιχνίδια στην παραλία έγιναν παιχνίδια με το θάνατο. Σε λίγα λεπτά χάθηκαν όλα, οι δικοί τους άνθρωποι, το σπίτι τους, τα υπάρχοντά τους. Η καταστροφή ανυπολόγιστη. Τα νούμερα τραγικά, περισσότεροι από 150.000 νεκροί και ο κατάλογος δεν έχει ακόμα κλείσει. Φρίκη είναι η μόνη λέξη, που περιγράφει την κατάσταση για όσους έχουν απομείνει να παλεύουν με την πείνα, τη δίψα, τις ασθένειες, που απειλούν να σπείρουν εκ νέου το θάνατο. Θεός από μηχανής οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που έρχονται να δώσουν ελπίδα, αλλά και ζωή σε όσους έχουν επιζήσει. Εκατοντάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Γης, βρέθηκαν αμέσως στην κόλαση, που πριν θύμιζε παράδεισο, για να απαλύνουν τον πόνο, για να αποδείξουν, ότι η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ. Εκατοντάδες άνθρωποι, που κάθε μέρα προσπαθούν να νικήσουν το θάνατο με ό,τι μέσο διαθέτουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    Kρανίου τόπος

    Οι αισθήσεις σε εγρήγορση. Βλέπεις την καταστροφή, μυρίζεσαι τον θάνατο. Ακούς τις κραυγές από τα όρνια, αισθάνεσαι τον πόνο. Η μόνη γεύση αυτή των δακρύων.

    Πραγματική σανίδα σωτηρίας για όσους έχουν απομείνει να παλεύουν με την καταστροφή, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Προμηθεύουν με τα είδη πρώτης ανάγκης τους πληγέντες. Καθαρό νερό, τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και σκηνές είναι ένα ελάχιστο δείγμα, από όσα χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί για να επιβιώσουν.

    Παντού τα πράγματα είναι τραγικά. Στην Σρι Λάνκα, αποκαρδιωτικά. "Ατελείωτο νεκροταφείο". Έτσι περιγράφει την κατάσταση η Ελένη Σωτηρίου, αντιπρόεδρος της οργάνωσης "Γιατροί Καρδιάς", που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας.

    "Το μέγεθος της καταστροφής δεν περιγράφεται", υπογραμμίζει η Σοφία Ιωάννου, υπεύθυνη Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρέθηκαν εκεί από τις πρώτες ώρες και σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις, προσέφεραν βασικό ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. "Τίποτα δεν έμεινε όρθιο στο πέρασμα των φονικών παλιρροϊκών κυμάτων. Ο αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών, που συνεχώς μεγαλώνει δίνει με αδιαμφισβήτητη ακρίβεια το μέγεθος της απώλειας σε ανθρώπινες ζωές".

    Στη βόρεια Σουμάτρα και στη Σρι Λάνκα, οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Οι άνθρωποι ζουν στους δρόμους ή σε προσωρινά καταφύγια χωρίς νερό και τρόφιμα. Εξακολουθούν να αναζητούν συγγενείς και φίλους και η απόγνωσή τους μεγαλώνει.

    "Αυτό, που μας ενδιαφέρει κυρίως πλέον είναι η φρίκη των επόμενων ημερών", δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας, μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι πήγαν στην σε μια περιοχή 13 ώρες από την πρωτεύουσα Κολόμπο, όπου δημιούργησαν ένα έκτακτο ιατρείο. Εκεί βρίσκονται τρεις γιατροί. Η αποστολή θα επιστρέψει στη Σρι Λάνκα στις 15 Ιανουαρίου, ενώ τη βοήθειά τους ζήτησε και η πρεσβεία της Σουμάτρα. "Ό,τι γίνεται τώρα είναι σταγόνα στον ωκεανό", προσθέτει. Το ιατρείο χρειάζεται υποστήριξη, ενώ σε 20 μέρες, πρέπει να αλλάξει η αποστολή.

    "Η επιχείρηση είναι τεράστια. Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο. Η προσπάθεια είναι πολύπλευρη, χρειάζονται στέγη, φαγητό, νερό, ιατρική φροντίδα, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην ψυχολογική υποστήριξη", επισημαίνει η Όλγα Μονάχου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ερυθρού Σταυρού.

    Κοιτούν κατάματα τις δυσκολίες

    Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η έλλειψη πρόσβασης σε περιοχές όπου το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος είναι το ξέσπασμα επιδημιών, όπως ελονοσία, χολέρα και δάγκειος πυρετός. Οι άνθρωποι είναι απόλυτα εξαρτημένοι από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    "Περπατήσαμε περισσότερα από 2,5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κολόμπο, για να φτάσουμε σε μία περιοχή, όπου δεν είχε φτάσει κανείς. Μαζί ζωντανοί και νεκροί, συνεχής θρήνος, δυστυχία, άνθρωποι, που δεν έχουν τίποτα", μας λέει η κα. Σωτηρίου, από τους Γιατρούς της Καρδιάς, η οποία σε λίγες μέρες θα επιστρέψει στη Σρι Λάνκα.

    Η συνεχής βροχή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο τους. Πήγαν στους πληγέντες ρύζι, καθώς ήταν μέρες νηστικοί. Δεν είχαν όμως ούτε νερό, ούτε καζάνια να το βράσουν. Επέστρεψαν με τα απαιτούμενα και δεκάδες άνθρωποι σώθηκαν από τη λιμοκτονία.

    Άλλο ένα πρόβλημα, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οργανώσεις αυτές είναι ο συντονισμός του έργου τους. "Οι περισσότερες δυσκολίες παρουσιάστηκαν τις πρώτες μέρες και αφορούσαν οργανωτικά θέματα, ενώ έπρεπε να αντιμετωπιστούν και μικρές γραφειοκρατικές δυσκολίες", τονίζει ο κ. Μουζάλας από τους Γιατρούς του Κόσμου. "Μέρα με τη μέρα τα πράγματα καλυτερεύουν", προσθέτει, υπογραμμίζοντας, πως οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν ήταν τελικά τόσο ανοργάνωτες όσο περίμεναν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    SMS ανθρωπιάς

    [03] Κόσμος

    Φόβοι για την εξάπλωση επιδημιών

    4/1/2005 12:09:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Tην επόμενη μέρα της καταστροφής, τον θρήνο για το χαμό των συγγενών και των φίλων επισκιάζει ο φόβος για την εξάπλωση επιδημιών. Οι άστεγοι, που ξεπερνούν τα 5.000.000 επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που υπάρχει είναι πως το πόσιμο νερό σε πολλές περιπτώσεις είναι μολυσμένο και η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει θανάτους ανάλογους με αυτούς, που σκόρπισαν τα φονικά τσουνάμι. Στο Άτσεχ στη βόρεια Σουμάτρα χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από διάρροια, πυρετό, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και στομαχικά προβλήματα. Η Unicef ανακοίνωσε κιόλας τους πρώτους θανάτους παιδιών από πνευμονία στην περιοχή. Στη Σρι Λάνκα, τα συνεργεία του Οργανισμού καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν στη ζωή τα παιδιά, που κατάφεραν να επιζήσουν του εφιάλτη. Ωστόσο, τα πρώτα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών έκαναν την εμφάνισή τους. Οι Γιατροί της Καρδιάς κάνουν, ήδη, λόγο για τέσσερα κρούσματα χολέρας στη χώρα.

    Οι απειλές που ελλοχεύουν

    Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγράφει τις μολυσματικές ασθένειες, που πιθανόν να εμφανιστούν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και τα συμπτώματα τους, αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται. Οι άμεσες απειλές είναι:

    Χολέρα: Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, που προκαλείται από λοίμωξη του πεπτικού συστήματος από το βακτήριο Vibria cholerae. Μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένου από περιττώματα φαγητού και νερού. Συμπτώματα: Εμετός, κράμπες στα πόδια, έντονη διάρροια, που προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να αποβεί θανάσιμη. Επώαση: Από μία έως πέντε μέρες. Πρόληψη: Η σωστή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος και η κατανάλωση βρασμένου νερού ή νερού, που έχει υποστεί χλωρίωση και ιωδίωση. Ο καθαρισμός των μαγειρικών σκευών με μη μολυσμένο νερό. Αντιμετώπιση: Χορήγηση σε μεγάλες ποσότητες ενός μείγματος ζάχαρης και αλάτων διαλυμένων σε καθαρό νερό. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα εμβόλια και αντιβιοτικά.

    Ιλαρά: Πρόκειται για μια από τις πιο μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο. Είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς. Κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Μεταδίδεται: Με τα σταγονίδια μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός, επιπεφυκίτιδα, καταρροή και βήχας. Στη συνέχεια παρουσιάζονται εξάνθήματα, που ξεκινούν πίσω από τα αυτιά και επεκτείνονται στο πρόσωπο, στο κορμό και τα άκρα. Επιπλοκές: Διάρροια, ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, πνευμονία, ενώ κάποιες φορές μπορεί να αποβεί θανάσιμη. Θεραπεία: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ο ασθενής να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού.

    Δάγκειος πυρετός : Μια ασθένεια, που μερικές φορές μπορεί να αποβεί θανάσιμη. Εμφανίζεται κυρίως στις αστικές περιοχές των τροπικών χωρών. Μεταδίδεται:Από τσίμπημα των κουνουπιών Aedes, τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό. Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, πόνοι στην πλάτη και στις κλειδώσεις, ναυτία και εμετός, πόνοι στα μάτια και εξανθήματα. Πρόληψη: Μένετε μακριά από λιμνάζοντα και βαλτώδη νερά, όπου γεννούν τα κουνούπια. Χρησιμοποιείτε εντομοαποθητικά. Θεραπεία: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη. Ξεκούραση, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και χορήγηση αναλγητικών.

    [04] Κόσμος

    Δώστε χρήματα, όχι υλική βοήθεια Βοηθήστε τους όπως χρειάζονται

    4/1/2005 12:02:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, την καταστροφή, που θα έβρισκε τον κόσμο στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Χιλιάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι αγνοούμενοι, εκατομμύρια οι άνθρωποι, που σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έστω και η ελάχιστη προσφορά σε χρήματα, μπορεί να αποβεί σωτήρια. Κανένα ποσό δεν είναι ασήμαντο, ακόμα και ένα ευρώ έχει αξία ανυπολόγιστη. Ογδονταπέντε λεπτά είναι αρκετά για να αγοραστούν 100 ταμπλέτες καθαρισμού νερού. Με 11 ευρώ, ένας άνθρωπος μπορεί να λάβει θεραπεία κατά της χολέρας. Με 8,6 ευρώ μπορεί να έχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη για τρεις μήνες. Οι ανάγκες των πληγέντων, που στριμώχνονται στους καταυλισμούς, είναι τεράστιες και μεταφράζονται σε χρήματα. Τα υλικά αγαθά είναι χρηστικά, όταν είναι επιλεγμένα από ειδικό προσωπικό, που γνωρίζει τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, που δοκιμάζονται τόσο σκληρά. Ήδη, η υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών έχει λάβει, από τις ίδιες τις χώρες, μία λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, το κόστος της μεταφοράς είναι τόσο υψηλό, ώστε η υλική βοήθεια δε φτάνει ποτέ στον προορισμό της.

    Διαφορετικές οι ανάγκες

    Οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας. Για ένα κάτοικο της Σρι Λάνκα, ένα πακέτο μακαρόνια είναι τελείως άχρηστο, εφόσον δεν αποτελούν μέρος των διατροφικών του συνηθειών. Εξίσου άχρηστο είναι ένα τζιν παντελόνι. Καμία αξία δεν έχει για έναν γιατρό από τη Σουμάτρα ένα κουτί αντιβιοτικά με οδηγίες στα ελληνικά.

    Οι προσφορές σε χρήματα διευκολύνουν την μεταφορά της βοήθειας, καθώς η μεταφορά, καθώς τα μεταφορικά ενός κοντέινερ κοστίζει περισσότερα από 3.000 ευρώ, ενώ οι αγορές, που γίνονται από την ίδια τη χώρα, δίνουν έστω και μία μικρή πνοή στην κατεστραμμένη οικονομία της, ενώ αν αγοράζονται από γειτονικές χώρες, τα μεταφορικά έξοδα είναι σαφώς μικρότερα.

    "Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται αντιβίωση, παυσίπονα, βιταμίνες σε μασώμενα δισκία γιατί δεν υπάρχει νερό, σκηνές, φαγητό και νερό" τονίζει η Ελένη Σωτηρίου, αντιπρόεδρος του οργανισμού Γιατροί Καρδιάς.

    "Με τα χρήματα, που εδώ αγοράζεις ένα κιλό ρύζι, εκεί αγοράζεις τέσσερα" επισημαίνει ο Γιάννης Μουζάλας, μέλος του ΔΣ των γιατρών του κόσμου, προσθέτοντας, πολλά από τα βασικά είδη, όπως είναι οι αντλίες νερού ή η τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας, δεν μπορούν να αγοραστούν από απλούς ιδιώτες.

    "Τα χρήματα είναι ευέλικτα και οι ανάγκες αλλάζουν κάθε μέρα" υπογραμμίζει η Όλγα Μονάχου, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Ερυθρού Σταυρού, τονίζοντας, πως η καταλληλότητα των προϊόντων δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη και δεν έχουν πάντα τον απαιτούμενο χρόνο ζωής.

    "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φέρουμε τη βοήθεια στους πληγέντες το συντομότερο δυνατόν, πράγμα που σημαίνει μεταφορά ιατρικού υλικού, φαρμάκων και εφοδίων για την εξυγίανση του νερού και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής", λέει ο Γιαν Βόιτς, συντονιστής των επειγουσών επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τα χρήματα, που συγκεντρώνει η οργάνωση μετατρέπονται σε ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, υλικό εξυγίανσης του νερού, συμπυκνωμένη τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας).

    Συνεισφέρετε στην προσπάθεια

    Ορισμένα από τα πλέον βασικά αντικείμενα, που ζήτησαν από το υπουργείο Εξωτερικών οι πληγείσες περιοχές είναι αντλίες νερού, δεξαμενές, μηχανήματα για αφαλάτωση, σκηνές, τσιμέντο, εκσκαφείς, μπουλντόζες, στρώματα, κρεβάτια, αδιάβροχα, φακοί, φορεία, σωσίβια, εξειδικευμένα ιατρικά εργαλεία για εγχειρήσεις ή πρώτες βοήθειες. Επίσης, ζήτησαν φούρνους, ψυγεία, πετρέλαιο, κηροζίνη, αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι μπασμάτι και υλικοτεχνική υποδομή για τα σχολεία, όπως θρανία, καρέκλες, πίνακες.

    Επομένως, δεν έχει σημασία πόσο υψηλό είναι το εισόδημά σας. Ακόμα και η παραμικρή συμβολή είναι πολύτιμη, καθώς θα συνεισφέρετε στην αγορά αντικειμένων, που είναι πραγματικά χρήσιμα για αυτούς τους ανθρώπους. Εξάλλου, πάντοτε οι απλοί πολίτες είναι αυτοί που στηρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες.

    [05] Τεχνολογία

    Το ηλεκτρονικό πρόσωπο της αλληλεγγύης

    3/1/2005 11:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με όση μανία χτύπησαν τα τσουνάμι τις ακτογραμμές της ΝΑ Ασίας με παρόμοια ένταση απαντά η παγκόσμια κοινότητα στο δράμα των πληγέντων. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, και ανταποκρίνεται με μια μαζική κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο. Κι αυτό διότι οι πολίτες σε Αμερική και Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία έχουν για πρώτη φορά στη διάθεση τους τον πιο άμεσο τρόπο για να προσφέρουν χείρα βοηθείας στα θύματα της καταστροφής: τον υπολογιστή τους. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι άνθρωποι στρέφονται στο Ίντερνετ για να προσφέρουν τη στήριξη τους.

    Online γενναιοδωρία

    Το διαδίκτυο αποδείχθηκε το μέσο με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Οι εκκλήσεις για online δωρεές, μια δυνατότητα, που έχουν στη διάθεση τους πια οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις, βρήκαν άμεση ανταπόκριση.

    Στη Βρετανία η Επιτροπή για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών, που εκπροσωπεί έναν μεγάλο αριθμό βρετανικών οργανώσεων, από την πρώτη στιγμή που απηύθυνε αίτημα για βοήθεια άρχισε να κατακλύζεται από δωρεές. Οι προσφορές, μεγάλο μέρος των οποίων έγινε μέσω διαδικτύου, κάποια στιγμή συγκεντρώνονταν με ρυθμό του ενός εκατομμυρίου λιρών ανά ώρα.

    Η ιστοσελίδα του Ερυθρού Σταυρού μέσα σε πέντε ημέρες δέχθηκε 25.000 ηλεκτρονικές προσφορές. "Η τεχνολογία έχει συμβάλλει τα μέγιστα όσον αφορά στην ικανότητα μας να διαχέουμε πληροφορίες σχετικά με το έργο μας" δηλώνει η Kara Bunte εκπρόσωπος της Οργάνωσης.

    Ο συνδυασμός της άμεσης ανταπόκρισης που προσφέρει το Ίντερνετ με την επιθυμία να απευθυνθούν σε μεγάλο κοινό προέτρεψε μεγάλες εταιρείες να θέσουν τους υψηλούς σε επισκεψιμότητα διαδικτυακούς τόπους τους στην υπηρεσία του φιλανθρωπικού σκοπού.

    Το Google, η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης δημοσίευσε στην κεντρική σελίδα ειδική κατηγορία αφιερωμένη στους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να παράσχει βοήθεια, κατευθύνοντας τους χρήστες σε ένα μεγάλο κατάλογο οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται για την ανακούφιση των θυμάτων. Το παράδειγμα του ακολούθησαν η AOL, η Cisco Systems και το Yahoo.

    Το Amazon.com μάλιστα διοργάνωσε το δικό του ηλεκτρονικό έρανο, μέσω του οποίου 53.00 άνθρωποι προσέφεραν περί τα τρία εκατομμύρια δολάρια.

    Αυτά είναι μερικά από τα δεκάδες παραδείγματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Σειρά λοιπόν και για τη χώρα μας να μπει στους καταλόγους εκείνων που άπλωσαν χωρίς δεύτερη σκέψη το χέρι σε εκείνους που περνούν τη χειρότερη δοκιμασία της ζωής τους.

    [06] Κόσμος

    Σε τραγική κατάσταση οι επιζώντες Χωρίς προηγούμενο η παγκόσμια κινητοποίηση

    4/1/2005 7:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/1/2005 10:53:34 πμ)

    Πηγή: NET 105,8

    Τραγική είναι η κατάσταση στην νοτιοανατολική Ασία καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φθάσει ακόμα σε πολλές περιοχές, ενώ την ίδια ώρα οι αρχές συνεχίζουν να μετρούν πτώματα. Ήδη, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 156.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες επιζώντες στοιβάζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς. Τα σωστικά συνεργεία μέσα από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πρωτοφανής είναι η διεθνής βοήθεια. Πάνω από 2 δισ. δολάρια έχουν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ο ιδιωτικές δωρεές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Στο μεταξύ, κλειστό παραμένει μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο του Μπάντα Άτσεχ, κύριος αγωγός για τη διοχέτευση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη ινδονησιακή επαρχία, μετά από την πλαγιολίσθηση ενός Μπόινγκ 737. Σε εξέλιξη είναι από τις 5:45 το πρωί της Τρίτης ο Μαραθώνιος Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης της ΕΡΤ για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα ανακουφίσουν τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας.

    Μεγάλες οι δυσκολίες

    Όπως έχει ανακοινωθεί, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Τζακάρτα διεθνής διάσκεψη κορυφής, παρουσία του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και του προεδρεύοντος της Ε.Ε. πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ήδη, από τη χώρα μας, έχουν αποσταλεί 12 τόνοι ιατροφαρμακευτικής και άλλης βοήθειας, καθώς και ένα κινητό ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο, 25 άνδρες της ΕΜΑΚ, εθελοντές διασώστες και άλλος ειδικός εξοπλισμός. Επίσης, θα αποσταλούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ακόμη 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνολικά, η βοήθεια που μέχρι τώρα έχει προσφέρει η χώρα μας πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ.

    Γέφυρα ανθρωπιάς έχει δημιουργήσει και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Αλληλεγγύη" και το ΙΚΑ, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικό υλικό για τους πληγέντες.

    Έκκληση απευθύνουν και οι "Γιατροί του Κόσμου" για εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές, για σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα και φάρμακα καθώς η αφυδάτωση, η πείνα και οι επιδημίες απειλoύν τα 5.000.000 αστέγων.

    Η Unicef υπολογίζει ότι από τα φονικά τσουνάμι έχασαν τη ζωή τους περίπου 50.000 παιδιά ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλα έχουν μείνει ορφανά.

    Την Δευτέρα, η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη διευκόλυνση της υιοθεσίας από πολίτες, παιδιών που έμειναν ορφανά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαραθώνιος Ανθρωπιάς στην ΕΡΤ

    Παγκόσμιο μέτωπο αρωγής

    [07] Κόσμος

    Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο στην Κίνα

    4/1/2005 8:00:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 54 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από ανατροπή φορτηγού, που μετέφερε προσκυνητές, οι οποίοι επέστρεφαν από το Θιβέτ και τραυμάτισε άλλους 41, στην φτωχική επαρχία Τσινγκάι στη βορειοδυτική Κίνα, όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα. Το φορτηγό, που μετέφερε 104 άτομα, ανετράπη τη Δευτέρα κοντά στο όρος Κουόλα, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί η αιτία του δυστυχήματος. Πενήντα από τους επιβάτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο κι άλλοι τέσσερις εξέπνευσαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, τονίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως 29 από τους επιβάτες έχουν τραυματισθεί σοβαρά.

    Μεγάλος ο αριθμός των θανάτων σε τροχαία

    Πάνω από 600 άτομα χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στους δρόμους της Κίνας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποστηρίζει πως κατ ουσίαν ο πραγματικός αριθμός των θανάτων σε τροχαία-που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο-είναι διπλάσιος από εκείνον που δίνουν στη δημοσιότητα τα επίσημα κινεζικά μέσα.

    Αιτία του μεγάλου αριθμού των δυστυχημάτων η ανεπαρκής και ισχνή οδική υποδομή κι η ραγδαία αύξηση στην αγορά αυτοκινήτων.

    [08] Κόσμος

    Περού: Συνελήφθη ο αρχηγός στασιαστών

    4/1/2005 8:35:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας από τις στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συνάντησης στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, ο Αντάουρο Ουμάλα, αρχηγός των υπερεθνικιστών στασιαστών που κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα σε μία μικρή κοινότητα των περουβιανών Άνδεων, όπως ανακοινώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από αξιόπιστες πηγές. Η σύλληψη του Ουμάλα επιβεβαιώθηκε στο Πρακτορείο κι από το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος συμμετείχε ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, οι αρχές του Περού επέβαλαν τη Δευτέρα απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Ανδαουάιλας (400 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίμα), προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του αστυνομικού τμήματος, στο οποίο έχει εισβάλει μία ομάδα ακραίων εθνικιστών, από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας

    Σύμφωνα με χθεσινό ανακοινωθέν της αστυνομίας, η απαγόρευση ετέθη εν ισχύ στην πόλη από τη 01.00, ώρα Ελλάδος, και για 12 ώρες.

    Στο ανακοινωθέν τονίζεται πως απαγορεύεται η συνάθροιση ατόμων λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε από τον πρόεδρο Αλεχάνδρο Τολέδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.

    Χθες,στρατιώτες και αστυνομικοί συνέχιζαν την πολιορκία του τμήματος, περιπολώντας στις δρόμους της πόλης και ελέγχοντας εξονυχιστικά τις κατοικίες στην περίμετρο του τμήματος, ερευνώντας για ελεύθερους σκοπευτές.

    Περίπου εκατό νεαροί εξέφραζαν με ανοικτό τρόπο την υποστήριξή τους στους στασιαστές, δυσχεραίνοντας την αποστολή των κρατικών δυνάμεων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΤΡΝ.

    [09] Κοινωνία

    Σεισμική δόνηση στο Σαρωνικό

    4/1/2005 9:05:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα στις 23:45, με επίκεντρο το Σαρωνικό Κόλπο, η οποία έγινε αισθητή και στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος 115 χλμ., ενώ, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Σεισμική δόνηση στον Σαρωνικό είχε σημειωθεί και πριν ένα μήνα στις 6 Δεκεμβρίου. "Δεν αποτελεί τίποτα το ιδιαίτερο", δήλωσε ο πρωί ο σεισμολόγος, Γ. Κουρουζίδης, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. "Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, δεν αναμένουμε κάτι το ιδιαίτερο", πρόσθεσε.

    [10] Κοινωνία

    Συγκινητική η ανταπόκριση

    4/1/2005 10:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/1/2005 11:18:31 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Συγκινητική και ταυτόχρονα εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κόσμου στον Μαραθώνιο Ανθρωπιάς της ΕΡΤ για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα ανακουφίσουν τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας στη ΝΑ Ασία, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Τρίτης. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί από τις δωρεές των συνανθρώπων μας τουλάχιστον 1.400.000 ευρώ. Δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Τα χρήματα που θα συγκεντρώσει η ΕΡΤ θα τα παραδώσει στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα αναλάβει να φθάσουν αμέσως και κατευθείαν σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

    "Πρωτοφανής η κινητοποίηση των πολιτών"

    Η συνεργασία ΕΡΤ και ΥΠΕΞ είναι απολύτως συντονισμένη και συγκροτημένη στο θέμα της συγκέντρωσης χρημάτων από τον Μαραθώνιο Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Όπως είπε ο υφυπουργός οι κρατικές δαπάνες για αποστολή βοήθειας, μέχρι στιγμής ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ και αφορούν την αγορά και αποστολή βοήθειας, τη χρηματοδότηση των πτήσεων των C130, καθώς και τη χρηματοδότηση των αποστολών εξειδικευμένου προσωπικού.

    Η θετική πλευρά της τραγωδίας είναι η πρωτοφανής κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, που ευαισθητοποιήθηκε άμεσα στο δράμα των κατοίκων της ΝΑ Ασίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η πρόεδρος της Βουλής.

    Η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη ανακοίνωσε πως η Βουλή προσφέρει κατ αρχήν το ποσόν των 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της και θα υπάρξει όπως είπε κινητοποίηση και σε επίπεδο βουλευτών.

    [11] Ιράκ

    Δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης της Βαγδάτης

    4/1/2005 11:00:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δολοφονική επίθεση από ενόπλους δέχτηκε την Τρίτη, ο κυβερνήτης της Βαγδάτης, Αλί αλ Χάιντρι, κάτω από συνθήκες που ακόμα δεν έχουν διευκρινισθεί. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Ιρακινό αξιωματούχο που δολοφονείται στη Βαγδάτη από τον περασμένο Μάιο, όταν από επίθεση αυτοκτονίας είχε σκοτωθεί ο επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου. Σε ξεχωριστό περιστατικό, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν από επίθεση Ιρακινού καμικάζι κοντά σε φυλάκιο ασφαλείας στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης. Στο μεταξύ, τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην ιρακινή πρωτεύουσα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 January 2005 - 9:52:45 UTC