Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aνάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης
  • [02] Επτά νεκροί και 100 τραυματίες στην Τζακάρτα Επίθεση κατά αυστραλιανής
  • [03] Τη δεκαετία του '80 Πειραματιζόταν με πλουτώνιο η Ν. Κορέα
  • [04] Σε πόλεις του Ιράκ Συνεχείς βομβαρδισμοί
  • [05] Ες... Δευτέραν τα σπουδαία Πήρε προθεσμία ο Τζέκος

    [01] Οικονομία

    Aνάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης

    8/9/2004 6:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 7:47:14 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Η ανάπτυξη και η απασχόληση σε πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής για το 2005, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση και στην ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι όλες οι αναγκαίες προσαρμογές στα δημόσια οικονομικά, θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι αυτό που προηγείται είναι η αξιοποίηση του ολυμπιακού κεκτημένου: "όπως πετύχαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι θα πετύχουμε και στην οικονομία προς όφελος όλων των Ελλήνων" τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η οικονομική πολιτική, ασκείται βάσει του προγράμματος που έχει ψηφιστεί και έχει εγκριθεί πρόσφατα από τον ελληνικό λαό, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα φροντίσει για την ήπια προσαρμογή της στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία. Η οικονομική πολιτική θα είναι αναπτυξιακή και όχι περιοριστική, είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Μιλτιάδης Εβερτ, ύστερα από συνάντησή του με το πρωθυπουργό, ενόψει της ομιλίας του κ. Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο.

    [02] Διεθνή

    Επτά νεκροί και 100 τραυματίες στην Τζακάρτα Επίθεση κατά αυστραλιανής πρεσβείας

    9/9/2004 8:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 10:44:37 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-AP-AFP-BBC-ΑΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ενώ άλλοι 100 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε το πρωί μπροστά στην είσοδο του κτηρίου της αυστραλιανής πρεσβείας στην Τζακάρτα, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας, σε εμπορική συνοικία της ινδονησιακής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη, που έγινε αισθητή σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα. Τρία μέλη του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς από θραύσματα γυαλιών, ενώ δεν έχει τραυματιστεί κανείς από τους εργαζόμενους της αυστραλιανής πρεσβείας. Η Αυστραλία ήδη εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ινδονησία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει, επίκεινται και νέες επιθέσεις τρομοκρατών.

    Έργο τρομοκρατών, λένε οι αρχές της Ινδονησίας και της Αυστραλίας

    Όπως διευκρίνισε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή" ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, στόχος της επίθεσης ήταν χωρίς αμφιβολία η αυστραλιανή πρεσβεία και σε καμία περίπτωση η ελληνική. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο δρόμο και το ωστικό κύμα, που προκλήθηκε από την έκρηξη, έσπασε τα τζάμια των γραφείων της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι. Από τα θραύσματα τρεις εργαζόμενοι στην ελληνική πρεσβεία υπέστησαν μικροτραυματισμούς και μάλιστα μια εξ αυτών, μια Ελληνίδα διπλωματική υπάλληλος χρειάστηκε να μεταβεί σε νοσοκομείο, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η υγεία και των τριών δεν διατρέχει απολύτως κανένα κίνδυνο.

    Προς το παρόν συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων της έκρηξης που συγκλόνισε το εμπορικό κέντρο της Τζακάρτα σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 15:00 (τοπική ώρα).

    Ο κυβερνήτης της Τζακάρτα Σατιγιόσο έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και ανέφερε τέσσερις νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένας Ινδονήσιος φύλακας της πρεσβείας, ενώ όπως ανακοινώθηκε η πρόεδρος της Ινδονησίας Μ. Σουκαρνοπούτρι διέκοψε την επίσκεψη της στο Μπρουνέι και επιστρέφει στη χώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας όλα τα θύματα ήταν ινδονησιακής υπηκοότητας.

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάικλ Χάουαρντ, ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων στους έξι και μίλησε για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    Κανείς εργαζόμενος στην αυστραλιανή πρεσβεία δεν βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, γεγονός που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, δεδομένου ότι ο προαύλιος χώρος μεταξύ του κτηρίου της πρεσβείας και της εισόδου είναι μεγάλος και προστατεύεται από ενισχυμένο φράχτη ασφαλείας.

    Να σημειώσουμε ότι η πρεσβεία της Αυστραλίας βρίσκεται στην οδό Ρασούνα Σαΐντ, έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Τζακάρτα, με πολλούς ουρανοξύστες, πρεσβείες άλλων χωρών και μεγάλα ξενοδοχεία κατά μήκος του.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο των προεδρικών εκλογών στην Ινδονησία στις 20 Σεπτεμβρίου.

    Πριν δύο ημέρες το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ είχε εκδώσει μάλιστα ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των εκλογών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία, η τέταρτη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, έχει γίνει στόχος σποραδικών βομβιστικών επιθέσεων κατά το παρελθόν, με πλέον αιματηρό περιστατικό την τρομοκρατική ενέργεια το Μπαλί τον Οκτώβριο του 2002, όπου έχασαν τις ζωές τους 202 άνθρωποι. Τον Αύγουστο του 2003 το πολυτελές ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτα υπέστη τρομοκρατική επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι. Την επίθεση αυτή είχε αναλάβει η ισλαμική οργανώση Τζεμάια Ισλαμίγια, που κατηγορείται για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    [03] Διεθνή

    Τη δεκαετία του '80 Πειραματιζόταν με πλουτώνιο η Ν. Κορέα

    9/9/2004 9:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Νότια Κορέα, μία εβδομάδα αφότου παραδέχτηκε ότι εμπλούτιζε κρυφά ουράνιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε πραγματοποιήσει πυρηνικά πειράματα με βάση το πλουτώνιο. Κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε ότι η πρόσφατη επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε ένα κυβερνητικό ινστιτούτο ερευνών συνδέεται με τα πειράματα αυτά, τα οποία δεν είχαν αποκαλυφθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Τα πειράματα με το πλουτώνιο γίνονταν σε έναν αντιδραστήρα, που πλέον δεν λειτουργεί, στο Κορεατικού Ινστιτούτου Ερευνών Ατομικής Ενέργειας στο Νταετζόν, στα νότια της Σεούλ. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε παραδεχτεί ότι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες πραγματοποιούσαν πειράματα εμπλουτισμού ουρανίου πριν από τέσσερα χρόνια. Η Σεούλ υποστηρίζει πάντως ότι τα πειράματα δεν συνδέονται με κάποιο πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

    [04] Ιράκ

    Σε πόλεις του Ιράκ Συνεχείς βομβαρδισμοί

    9/9/2004 9:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 11:47:27 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τριάντα άτομα σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις δύο ιρακινές πόλεις, Φαλούτζα και Ταλ Αφάρ, σύμφωνα με ιρακινές νοσοκομειακές πηγές. Συγκεκριμένα, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 51 τραυματίστηκαν από το σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Ταλ Αφάρ, στο βόρειο Ιράκ, ενώ από τις αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα 12 Ιρακινοί να σκοτωθούν και εννέα να τραυματιστούν. Οπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές, μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και δύο γυναίκες ενώ πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά. Η αμερικανική αεροπορία ξανάρχισε από το βράδυ της Τρίτης τις επιδρομές στη Φαλούτζα που θεωρείται το προπύργιο των σουνιτών ανταρτών. Ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η νυχτερινή επιδρομή στόχευε ένα κρησφύγετο οπαδών του Ιορδανού ισλαμιστή ηγέτη Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι. Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης ένα αμερικανικό ελικόπτερο κατέπεσε κοντά στη Φαλούτζα. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν καταρρίφθηκε ή αν έπεσε λόγω μηχανικής βλάβης. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος σώθηκαν.

    [05] Εσωτερικά

    Ες... Δευτέραν τα σπουδαία Πήρε προθεσμία ο Τζέκος

    9/9/2004 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μετά τις πολύωρες καταθέσεις των πρωταθλητών μας Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου στους εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας για την χρήση αναβολικών, σήμερα το κατώφλι της εισαγγελίας Πρωτοδικών, πέρασε ο προπονητής Χρήστος Τζέκος. Η "πέτρα του σκανδάλου", η κατάθεση του οποίου αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση που "επισκίασε" την αδιαμφισβήτητη λάμψη των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, κλήθηκε σε κατάθεση ως ύποπτος για κατοχή παράνομων συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ παράλληλα οι εισαγγελείς ερευνούν το θέμα της εμπλοκής του σε παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ των Κεντέρη Θάνου, καθώς και την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου το βράδυ της Πέμπτης, 12ης Αυγούστου. Ο κ. Τζέκος ζήτησε και πήρε από τους εισαγγελείς, Σπύρο Μουζακίτη και Αθηνά Θεοδωροπούλου προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα στις 09:00 το πρωί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 September 2004 - 8:51:34 UTC