Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προειδοποίηση Γκαργκάνα
  • [02] Ο Σ. Καπράλος νέος πρόεδρος του ΧΑΑ
  • [03] Νοκ άουτ ο ΣανΜαρτεάν
  • [04] Μουσικόφιλοι σκύλοι
  • [05] Δεν άνοιξαν τα αλεξίπτωτα σταθεροποίησης Ανώμαλη προσγείωση για τον
  • [06] Αναξιοκρατία και κομματικοποίηση καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ
  • [07] Σε διαρκή επαγρύπνηση για την ασφάλεια
  • [08] Αναγκαίος ο διάλογος Υπέρ "πολιτικής λύσης" στην Τσετσενία ο Σρέντερ
  • [09] Καλύτερη και απειλητική η Εθνική μας 0-0 στο ημίχρονο
  • [10] Δημοψήφισμα για τους οικισμούς στη Γάζα θέλει ο Σαρόν
  • [11] Ανησυχία για τους δύο Γάλλους ομήρους

    [01] Οικονομία

    Προειδοποίηση Γκαργκάνα

    8/9/2004 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας σημειώνοντας, ωστόσο, ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εγγενείς πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, χρειάζεται τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος και συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις. Μιλώντας στη διάρκεια γεύματος διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί το 2004 κατά 4% εκτιμώντας ότι η επιβράδυνση που παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα αντιστραφεί στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

    Έργα υποδομής και Γ' ΚΠΣ στο επίκεντρο

    Κλειδί για τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2005, ο κ. Γκαργκάνας εκτιμά ότι θα αποτελέσει η προώθηση των έργων υποδομής στην περιφέρεια, που είχαν "παγώσει" εξαιτίας των Ολυμπιακών έργων, και η δημοπράτηση των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ζήτηση.

    Σημαντικός παράγοντας για τις αναπτυξιακές επιδόσεις του επόμενου χρόνου θεωρείται, επίσης, η ικανότητα της χώρας μας να βελτιώσει την απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ.

    Αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού

    Ανήσυχη, ωστόσο, εμφανίστηκε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά την επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς προβλέπεται ότι σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο του 2004 θα επιταχυνθεί στο 3,5%. Εντούτοις, για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται συγκράτηση του πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα στο 3%.

    Η υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τους προηγούμενους μήνες αποδίδεται σε συγκυριακούς - εποχικούς παράγοντες. Σημαντική ήταν η συμβολή των νωπών φρούτων και λαχανικών, οι τιμές των οποίων υποχώρησαν κατά 28%. Αντιθέτως ο πυρήνας του πληθωρισμού (δομικός πληθωρισμός) έτρεχε τον Ιούνιο με ρυθμό 4,2%, ποσοστό το οποίο είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι για να αντιμετωπιστούν οι εγγενείς πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, απαιτείται τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος και συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις.

    Ανησυχία για τα καταναλωτικά δάνεια

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Γκαργκάνας παρότρυνε τους τραπεζίτες να αυξήσουν τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τους κινδύνους που συνεπάγεται η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει θορυβηθεί από την επιτάχυνση που παρουσιάζουν από την αρχή του έτους οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων.

    Η Κεντρική Τράπεζα έχει διαπιστώσει ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας έχει βελτιωθεί, ωστόσο θεωρεί ότι στην παρούσα φάση υψηλής κερδοφορίας, οι τράπεζες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυσή του.

    [02] Οικονομία

    Ο Σ. Καπράλος νέος πρόεδρος του ΧΑΑ

    8/9/2004 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Σπύρος Καπράλος, νυν γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων στο υπουργείο Πολιτισμού, θα αναλάβει τα καθήκοντα του πρόεδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Παραολυμπιακών Αγώνων. Την επιλογή του κ. Καπράλου για τη θέση του προέδρου του ΧΑΑ και του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ ανακοίνωσαν σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΧΑΕ μετά από συνεδρίαση κατά την οποία αξιολόγησαν τα συμπεράσματα σχετικής εργασίας της PriceWaterhouseCoopers.

    Νωρίτερα, και προτού ανακοινωθεί η ανάδειξη του κ. Καπράλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος είχε κληθεί να απαντήσει κατά πόσο η επιλογή του πρώτου αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης. "Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου διορίζεται από την Ανώνυμη Εταιρεία του Χρηματιστηρίου, κατόπιν σχετικών προτάσεων και με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο" απάντησε ο κ. Αντώναρος.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος του ΧΑ διετέλεσε Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004, θέση την οποία εγκατέλειψε λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, οπότε και ανέλαβε την τωρινή του θέση, ενώ υπήρξε και "city manager" για την πόλη των Αθηνών.

    Κατά την προηγούμενη εικοσαετία (1979-2000) διετέλεσε στέλεχος και μέλος της διοικήσεως χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Έχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 1991-1993 και συγχρόνως πρόεδρος στην ΕΤΕΒΑ και στην ασφαλιστική εταιρεία Αστήρ.

    Μετά τη θητεία του στην ΕΤΕ έγινε διευθύνων σύμβουλος της ΕFG Βalkan Ιnvestment. Επίσης ήταν μέλος στα ΔΣ της Ήπειρος ΑΕΒΕ και της Τράπεζας Αθηνών.

    [03] Αθλητισμός

    Νοκ άουτ ο ΣανΜαρτεάν

    8/9/2004 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Νοκ άουτ τέθηκε ο Λουτσιάν ΣανΜαρτεάν. Ο Ρουμάνος μέσος του Παναθηναϊκού, μετά την μαγνητική τομογραφία που έκανε, έδειξε πως έχει πρόβλημα στο μηνίσκο και το ιατρικό τιμ των "πράσινων" απεφάνθη πως πρέπει να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα ο "Λούτσι" δεν θα αγωνιστεί στον αγώνα με την Ρόζενμποργκ την ερχόμενη Τετάρτη για το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο χρόνος αποθεραπείας του. Τουλάχιστον θα λυθεί το πρόβλημα που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τον ίδιο αλλά και τον Παναθηναϊκό.

    Ατομικό πρόγραμμα ο Ολισαντέμπε

    Κατά τα άλλα, ο Εμμάνουελ Ολισαντέμπε, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας και αρκέστηκε να κάνει ατομικό. Πονοκέφαλος για τον Ιτζάκ Σουμ αποτελεί και η απουσία των διεθνών με τις Εθνικές τους ομάδες. Ο προπονητής των νταμπλούχων Ελλάδας, περιμένει την επιστροφή τους, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμασι το κατά πόσο θα είναι έτοιμοι να αποδώσουν τα μέγιστα, στην δύσκολη συνέχεια των "πράσινων" υποχρεώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    -Αντιπροσωπεία της πρωταθλήτριας ομάδας της Αγγλίας, Άρσεναλ, συνοδευόμενη από μέλη της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και άνδρες της Αστυνομίας του Λονδίνου, επισκέφτηκε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου να επιθεωρήσει για λόγους ασφαλείας τους χώρους του γηπέδου και την εξέδρα που θα φιλοξενήσει τους φιλάθλους της αγγλικής ομάδας στον αγώνα της 20ης Οκτωβρίου και στα πλαίσια της τρίτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [04] Διάφορα

    Μουσικόφιλοι σκύλοι

    8/9/2004 8:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σε ένα μουσικό CD κρύβεται, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, το μυστικό για να καλμάρετε τα σκυλιά που δε λένε να σταματήσουν να γαβγίζουν. Και καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποφέρουν από τα ασταμάτητα και ενοχλητικά γαβγίσματα ορισμένων σκύλων, μάλλον η νέα ανακάλυψη θα έχει μεγάλη απήχηση. Ερευνητές μιας ολλανδικής δισκογραφικής εταιρείας διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι πιο άγριοι σκύλοι ηρεμούν όταν ακούν απαλή μουσική που συνοδεύεται από ήχους της φύσης, όπως πουλιά που κελαηδούν και νερό που κελαρύζει. Εκπρόσωπος της εταιρείας LindeTree συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες των ανήσυχων κατοικίδιων να βάζουν ένα τέτοιο CD όταν φεύγουν από το σπίτι, για να μην διαμαρτύρονται τα σκυλάκια τους, ή όταν απλώς θέλουν λίγη ησυχία. Η ιδέα προέκυψε από μία έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ οι οποίοι ερεύνησαν τις αντιδράσεις 50 σκύλων σε διαφορετικά είδη μουσικής. Τα αποτελέσματα είναι μάλλον προφανή: η μουσική heavy metal τα έκανε να γρυλίζουν και να ουρλιάζουν, ενώ η κλασική μουσική τα ηρεμούσε.

    [05] Τεχνολογία

    Δεν άνοιξαν τα αλεξίπτωτα σταθεροποίησης Ανώμαλη προσγείωση για τον Genesis

    8/9/2004 8:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2004 9:34:29 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στην έρημο της Γιούτα συνετρίβη στις 18.55 ώρα Ελλάδας ο θαλαμίσκος του διαστημικού σκάφους Genesis. Οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι τα αλεξίπτωτα για την επιβράδυνση της καθοδικής του πορείας δεν άνοιξαν και έτσι ο θαλαμίσκος του Genesis καρφώθηκε στο αμμώδες έδαφος της ερήμου με ταχύτητα που υπολογίζεται στα 160 χλμ την ώρα. Το Genesis είχε ξεκινήσει την αποστολή του στο Διάστημα, πριν από τρία χρόνια και μετέφερε πολύτιμο υλικό που θα βοηθούσε τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον τρόπο που δημιουργήθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα.

    Χάθηκαν πολύτιμες πληροφορίες

    Ο θαλαμίσκος εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα στις 18.55 ώρα Ελλάδας.

    Σε ύψος 33 χλμ από την επιφάνεια της Γης έπρεπε να ανοίξει το αλεξίπτωτο σταθεροποίησης, ενώ έξι λεπτά αργότερα το κύριο αλεξίπτωτο έπρεπε να ανοίξει σε ύψος 6,1 χλμ.

    Σύμφωνα με τη NASA κανένα από τα δυο αλεξίπτωτα σταθεροποίησης δεν κατάφερε να ανοίξει.

    Ο θαλαμίσκος επρόκειτο να φέρει στη Γη, 10-20 μικρογραμμάρια αόρατων ηλιακών σωματιδίων, τα πρώτα σωματίδια που είχαν περισυλλεχθεί πέρα από την σεληνιακή τροχιά.

    Το υλικό αυτό, ήταν εξαιρετικά πολύτιμο καθώς θα έριχνε φως στη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και θα έδινε πληροφορίες για τη σύσταση του Ήλιου, των πλανητών και του αστρικού νεφελώματος.

    Η αποστολή του Genesis είχε διαρκέσει τρία χρόνια και κόστισε συνολικά 264.000.000 δολάρια.

    [06] Εσωτερικά

    Αναξιοκρατία και κομματικοποίηση καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

    8/9/2004 9:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αλλαγές "πρέπει να μη συνδέονται με αναξιοκρατία και κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης", ενώ από τη μεριά τους οι συντονιστές Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας και Μανόλης Σκουλάκης, έκαναν λόγο για "το δρόμο της αναξιοκρατίας και των πογκρόμ" που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των "δικών τους" μελών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την τήρηση μιας αξιοκρατικής συμπεριφοράς προς τη διοίκηση, που να διέπεται από νόμους και κριτήρια". Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, δήλωσε ότι διοικητές νοσοκομείων ανέλβαν άτομα από όλους τους χώρους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς ο Παπανδρέου

    Νέοι διοικητές στα νοσοκομεία

    [07] Εσωτερικά

    Σε διαρκή επαγρύπνηση για την ασφάλεια

    8/9/2004 9:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εύσημα στο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, απένειμε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών και της Προέδρους του ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου. Το ΣΣΟΑ συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για να κάνει τον απολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων και να συζητηθεί η ασφάλεια των Παραολυμπιακών.

    Αυξημένα και διακριτικά μέτρα στους Παραολυμπιακούς

    Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας των Παραολυμπιακών Αγώνων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, είπε ότι θα είναι πολύ αυξημένα αλλά "το ίδιο διακριτικά όπως και στους Ολυμπιακούς", ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μάλιστα, ο κ. Βουλγαράκης ζήτησε ακόμη περισσότερη ευαισθησία όσον αφορά στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και στις προτεραιότητες στις ουρές ή στις σειρές των μέσων μεταφοράς στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ειδικές κινητικές αναπηρίες.

    [08] Διεθνή

    Αναγκαίος ο διάλογος Υπέρ "πολιτικής λύσης" στην Τσετσενία ο Σρέντερ

    8/9/2004 9:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Υπέρ μιας "πολιτικής λύσης" στον πόλεμο στην Τσετσενία, η οποία δεν θα πρέπει ωστόσο "να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας", τάχθηκε ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε ότι για την εξεύρεση πολιτικής λύσης χρειάζεται να υπάρχουν συνομιλητές, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι οι δράστες της ομηρίας στο Μπεσλάν. Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα της ρωσικής ομοσπονδίας. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει θίξει αλλεπάλληλες φορές στη Ρωσία το πρόβλημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. "Το να πει κανείς το αντίθετο είναι πάρα πολύ άδικο και απλά ένα ψέμα" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [09] Αθλητισμός

    Καλύτερη και απειλητική η Εθνική μας 0-0 στο ημίχρονο

    8/9/2004 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μπορεί να μην έχει πιάσει ακόμη «ρυθμό Πορτογαλίας», η Εθνική, ωστόσο είναι η καλύτερη ομάδα και εκείνη που έχει φτάσει πιο κοντά στο γκολ μετά από τα 45 πρώτα λεπτά. Οι διεθνείς μας μετά το πρώτο τέταρτο που ήταν αναγωνριστικό και για τις δύο ομάδες ανέβασε τον ρυθμό της και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τρεις κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει. Ο Γιαννακόπουλος ήταν εκείνος που έφτασε πιο κοντά από όλους στο 16 αλλά το σουτ του απέκρουσαν οι Τούρκοι αμυντικοί και ενώ ο Ρουστού ήταν εξουδετερωμένος. Στο 36 ήρθε η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία με τον Καραγκούνη να κάνει ένα δυνατό σουτ με τον Ρουστού να μπλοκάρει, ενώ για τους Τούρκους ξεχώρισε ένα σουτ του Νιχάτ στο 25 το οποίο όμως έδιωξε ο Νικοπολίδης σε κόρνερ. Εμφανώς καλύτερη και πιο απειλητική η ελληνική ομάδα έχει στερηθεί το γκολ στο πρώτο ημίχρονο, λόγω της ατυχίας της και από λεπτομέρειες

    Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με τις εξής συνθέσεις: ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Καψής, Κατσουράνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Βρύζας, Χαριστέας. ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού, Σερκάν, Ντενίζ, Σερβέτ, Ουμίτ, Οκάν, Ιμπραϊμ, Εμρέ, Καραντενίζ, Νιχάτ, Φατίχ.

    [10] Διεθνή

    Δημοψήφισμα για τους οικισμούς στη Γάζα θέλει ο Σαρόν

    8/9/2004 11:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεσή του Αριέλ Σαρόν να υποβάλει σε δημοψήφισμα, το πρώτο εθνικής εμβέλειας, το σχέδιό του για ισραηλινή αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε την Τετάρτη το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ενδέχεται να είναι οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου. Στη Λωρίδα της Γάζας ζουν σήμερα περίπου 8.000 έποικοι που ο Σαρόν επιθυμεί να έχουν αποχωρήσει όλοι μέχρι το Μάρτιο του 2005. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το χρονοδιάγραμμα αυτό υποστηρίζεται από το 60% περίπου των εκλογέων αλλά και από την πλειοψηφία της λαϊκής βάσης του κόμματος του Σαρόν, Λικούντ. Ωστόσο, στο πρόσφατο συνέδριο του Λικούντ δεν υπήρξε πλειοψηφία στελεχών που να συντάχθηκε με το σχέδιο του Σαρόν για τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ίδιος, προκειμένου να φθάσει στο στόχο του, επιχείρησε ανεπιτυχώς να διευρύνει την κυβέρνησή του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς.

    [11] Ιράκ

    Ανησυχία για τους δύο Γάλλους ομήρους

    8/9/2004 11:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επείγουσα σύγκληση των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους δύο Γάλλους ομήρους στο Ιράκ έγινε στο Παρίσι, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη τους, ακόμα και για το αν οι απαγωγείς ζητούν λύτρα για να τους απελευθερώσουν. Οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του Παρισιού συναντήθηκαν λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση στο ίντερνετ μίας ανακοίνωσης που φέρεται να συντάχθηκε από τους απαγωγείς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η ομάδα που κρατά τους δύο Γάλλους δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση της Δευτέρας, στην οποία διατυπωνόταν αίτημα για λύτρα ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και ετίθετο προθεσμία μέχρι απόψε για την απελευθέρωσή τους.

    Αμφίβολη η αυθεντικότητα των αλλεπάλληλων ανακοινώσεων

    Η γαλλική κυβέρνηση από την αρχή τήρησε επιφυλακτική στάση έναντι της ανακοίνωσης που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μέσω διαδικτύου, στην οποία επίσης αναφερόταν ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας με την Αλ Κάιντα και να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Γαλλία δεν θα αναπτύξει στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράκ.

    "Δεν υπάρχει απολύτως καμία αλήθεια στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από ΜΜΕ για τους δύο Γάλλους ομήρους, στην οποία γινόταν αναφορά για οικονομικά και άλλα αιτήματα", αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Ισλαμικό Στρατό του Ιράκ.

    "Η επιτροπή νομικών του Ισλαμικού Στρατού θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή της, με τη βοήθεια του Θεού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί η αυθεντικότητα των δύο ανακοινώσεων.

    "Η κυβέρνηση ελπίζει και ανησυχεί"

    "Βρισκόμαστε στην ίδια θέση, ελπίζουμε και ανησυχούμε συγχρόνως", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των συναρμόδιων υπουργών, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ασφάλεια των δύο ομήρων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι ο Ραφαρέν σύντομα θα έχει επαφές με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων "σε πνεύμα εθνικής ενότητας, το οποίο κυριαρχεί από την αρχή" της κρίσης.

    Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ομήρους, εκατοντάδες Παριζιάνοι παρακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης συναυλία, μπροστά στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου είχαν αναρτηθεί δύο τεράστια πορτρέτα των δημοσιογράφων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κοντά στη Βαγδάτη βρίσκονται οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 September 2004 - 20:51:23 UTC