Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφήκα-καμικάζι
  • [02] Διάλεξε λάθος πελάτες Πουλούσε ναρκωτικά σε πάρτι αστυνομικών
  • [03] Πρωτότυπος τρόπος εντοπισμού δολοφόνων
  • [04] Πνέουν ισχυροί άνεμοι Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Κορινθία και Άρτα
  • [05] Νέα ΑΕΚ και νέα εμφάνιση
  • [06] Θα καθορίσει την οικονομική κυβερνητική πολιτική Νέες επαφές Καραμανλή
  • [07] Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για το Genesis
  • [08] Γκαγκάτσης: "Λύθηκε το ζήτημα των πριμ"
  • [09] Συναντήσεις Παπανδρέου με ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ Οικονομία και Δημόσια Διοίκηση
  • [10] Τρία από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα Παραβιάσεις τουρκικών
  • [11] Τους 25 φτάνουν οι τραυματίες Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινή επιχείρηση
  • [12] Πανέτοιμος ο Μπαρτέζ
  • [13] Άμεση αντίδραση στην επικήρυξη των ηγετών τους Οι Τσετσένοι αντάρτες

    [01] Διάφορα

    Σφήκα-καμικάζι

    9/9/2004 1:20:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ζημιά ύψους 2.000 ευρώ κατάφερε να προκαλέσει μία και μόνη σφήκα όταν έκανε παρανάλωμα του πυρός ένα σπίτι. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στη Γερμανία όταν ένας εργάτης που επιδιόρθωνε τη στέγη του σπιτιού θέλησε να προστατευτεί από ένα σμήνος εξαγριωμένων σφηκών χρησιμοποιώντας τη συσκευή οξυγονοκόλλησης. Οι σφήκες που είχαν κάνει φωλιά στα δοκάρια της στέγης, ξεσηκώθηκαν και θέλησαν να επιτεθούν στον "εισβολέα" που τους χάλασε την ησυχία τους, και αυτός με τη σειρά του προσπάθησε να κάψει το σμήνος με τη φλόγα από τη συσκευή οξυγονοκόλλησης που χρησιμοποιούσε για τις επιδιορθώσεις. Τότε, μία σφήκα που άρπαξε φωτιά, επέστρεψε στη φωλιά της βάζοντας φωτιά σε ολόκληρη τη σοφίτα του σπιτιού εκδικούμενη με αυτόν τον τρόπο τον ενοχλητικό επισκέπτη και τους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

    [02] Διάφορα

    Διάλεξε λάθος πελάτες Πουλούσε ναρκωτικά σε πάρτι αστυνομικών

    9/9/2004 2:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ένας 17χρονος νεαρός από τη Γερμανία βρήκε το πιο ακατάλληλο μέρος για να πουλήσει ναρκωτικά. Όταν βρέθηκε σε ένα πάρτι που διοργάνωσαν αστυνομικοί για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός συναδέρφου τους, θεώρησε ότι βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για να πουλήσει μαριχουάνα στους παρευρισκόμενους. "Είπε στους καλεσμένους ότι είχε μαριχουάνα, εάν ήθελαν να καπνίσουν κάτι πιο δυνατό", είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης Έσβεγκε, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Δύο αστυνομικοί απομάκρυναν το νεαρό από το χώρο της συγκέντρωσης για να τον συλλάβουν. Σχολιάζοντας την επιλογή του νεαρού ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε: "Ο κακομοίρης εκείνο το βράδυ διάλεξε λάθος πελάτες".

    [03] Τεχνολογία

    Πρωτότυπος τρόπος εντοπισμού δολοφόνων

    9/9/2004 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τα μικροσκοπικά ίχνη της γύρης των φυτών χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τη βρετανική αστυνομία για να εντοπίσεις δράστες και θύματα μιας επίθεσης. Οι ειδικοί εγκληματολόγοι της αστυνομίας έχουν διαπιστώσει ότι η γύρη βρίσκεται παντού και δεν ταξιδεύει πολύ μακριά από τον τόπο όπου δημιουργείται. Επίσης, η γύρη του κάθε είδους φυτού είναι μοναδική και αναγνωρίζεται πολύ εύκολα από τα ειδικά εργαστήρια, γεγονός το οποίο διευκολύνει ιδιαίτερα τους εγκληματολόγους να συνδέσουν άτομα ή οχήματα με συγκεκριμένες τοποθεσίες. Ο Βρετανός εγκληματολόγος Τόνι Μπράουν λέει ότι από το DNA που μπορεί να εξαχθεί από τη γύρη ενός φυτού, οι επιστήμονες μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν με ασφάλεια από ποιο συγκεκριμένο φυτό προέρχεται

    Χρησιμοποιείται ήδη για την εξιχνίαση εγκλημάτων

    Η μέθοδος, μάλιστα, έχει εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε δεν είναι απαραίτητο η γύρη να είναι ορατή. "Μπορούμε να πάρουμε γύρη από τα μαλλιά κάποιου ατόμου ή ακόμη και από ένα ρούχο που φαίνεται εντελώς καθαρό" είπε ο Μπράουν.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η αστυνομία των ΗΠΑ έχει αρχίσει να παίρνει στα σοβαρά τη μέθοδο της γύρης, ενώ στη Νέα Ζηλανδία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη διαλεύκανση 140 εγκλημάτων.

    [04] Εσωτερικά

    Πνέουν ισχυροί άνεμοι Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Κορινθία και Άρτα

    9/9/2004 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 7:01:45 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από το απόγευμα δυο πυρκαγιές στις περιοχές Ντράσα στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης Κορινθίας και στον Χανόπουλο Άρτας. Στην περιοχή Ντράσα Κορινθίας πνέουν ισχυροί άνεμοι και το έργο κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και 80 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Η άλλη πυρκαγιά στην περιοχή Χανόπουλο Άρτας ξέσπασε στις 4 το απόγευμα και ήδη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί και προς το χωριό Χανόπουλο. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Άρτα, ενώ στάλθηκαν και δυνάμεις από Γιάννενα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Πάργα. Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Ακτίου. Τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη.

    Υπό έλεγχο η φωτιά στην Νέα Πολιτεία Ωρωπού

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη δασική έκταση Νέα Πολιτεία Ωρωπού. Όπως δήλωσαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, η μείωση της έντασης των ανέμων βοήθησε τους πιλότους των δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών και του ελικοπτέρου να επιχειρήσουν από κοντά το έργο της κατάσβεσης και έτσι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος η φωτιά να προσεγγίσει τα πρώτα σπίτια του οικισμού.Η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς στην Νέα Πολιτεία Ωρωπού είναι θέμα ώρας, αλλά για κάθε ενδεχόμενο στην περιοχή θα παραμείνουν πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της φωτιάς σε περίπτωση που αργότερα ενταθούν οι άνεμοι, ανέφεραν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 75 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, δύο πεζοπόρα τμήματα από 25 ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

    [05] Αθλητισμός

    Νέα ΑΕΚ και νέα εμφάνιση

    9/9/2004 5:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 6:15:15 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το Πρωτάθλημα ξεκινάει την άλλη εβδομάδα και οι ομάδες προετοιμάζονται για την πρεμιέρα. Στα πλαίσια της προετοιμασίας οι ομάδες πρέπει να πατουσιάσον και τις νέες του εμφανίσεις, Αυτό σήμερα έπραξε η ομάδα της ΑΕΚ που παρουσίασε τις "φανέλες" με τις οποίες θα παρουσιάζεται στα γήπεδα φέτος. Σε τρεις παραλλαγές με τον "δικέφαλο" να απεικονίζεται στο κέντρο σε κάθε μία από αυτές. Η πρώτη είναι η κλασική κίτρινη με μαύρο σορτσάκι, η δεύτερη άσπρη με άσπρο σορτσάκι και η τρίτη γαλάζια με άσπρο σορτσάκι. Το "παρών" έδωσαν τόσο οι παίκτες όσο και ο προπονητής και όλοι μίλησαν για μια ΑΕΚ, που θα τα δίνει όλα, έχοντας στόχο να γίνει μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα.

    Μελλοντική δύναμη

    Ο προπονητής της ομάδας αλλά και τρεις παίκτες της Ένωσης μίλησαν για τις νέες εμφανίσεις αλλά και για την νέα ΑΕΚ που χτίζεται αυτή την περίοδο. Ο Φερνάντο Σάντος στις δηλώσεις του στάθηκε στην ομάδα του και όχι στις νέες εμφανίσεις. Ο Πορτογάλος τεχνικός είπε πως η ΑΕΚ είναι μία νέα ομάδα και θέλει πολύ χρόνο και δουλειά για να γίνει και πάλι η μεγάλη δύναμη του παρελθόντος. Είπε χαρακτηριστικά πως "αυτό θα έρθει μέσα από τη σκληρή δουλειά και τα καλά αποτελέσματα".

    Ο αρχηγός Κώστας Κατσουράνης, υποστήριξε ότι η νέα ΑΕΚ θα είναι μια ομάδα, που πολύ δύσκολα θα χάνει, θα είναι μια σκληρή ομάδα και ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή.

    Ο νεοποκτηθείς Μπρούνο Άλβες, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό, που ο προπονητής είναι συμπατριώτης του, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρήγορα.

    Μήνυμα πρός το κόσμο, ανάλογο με αυτό του αρχηγού Κατσουράνη, έστειλε και ο Λεωνίδας Καπάνταης, λέγοντας: "Είμαστε μια νέα ομάδα και κάθε μέρα κάνουμε το καλύτερο, που μπορούμε. Χρειάζεται υπομονή, δουλειά και συμπαράσταση από τον κόσμο".

    [06] Οικονομία

    Θα καθορίσει την οικονομική κυβερνητική πολιτική Νέες επαφές Καραμανλή ενόψει ΔΕΘ

    9/9/2004 5:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 5:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στους ρυθμούς της ΔΕΘ εξακολουθεί να κινείται η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα. Συνέχεια στις επαφές του στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενόψει της ομιλίας του, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, με την οποία θα καθορίσει τους άξονες τις κυβερνητικής πολιτικής. Σήμερα ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα, Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων Ελλάδας και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, όπου σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν στόχος της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και στο μέλλον την πολύ καλή εικόνα των λιμανιών της χώρας, όπως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η στρατηγική του υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων, οι επενδύσεις των 40 εκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά.

    Με Ολυμπιακά Ακίνητα και Επιμελητήρια

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα, Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις πρώτες σκέψεις, που υπάρχουν για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γιώργος Κασσιμάτης, αναφερόμενος στην Οικονομία τόνισε ότι, "βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης με την Κυβέρνηση", υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και παρατήρησε, πως "οι ανησυχίες, που είχαμε στο παρελθόν, δεν υπάρχουν πια". Επιπλέον, αφού επεσήμανε, πως θα πρέπει να γίνονται ρεαλιστικές προβλέψεις και όχι υπέρμετρες, ζήτησε να είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του 2005.

    [07] Τεχνολογία

    Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για το Genesis

    9/9/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Μετά την αρχική απογοήτευση που ακολούθησε τη συντριβή του θαλαμίσκου του διαστημικού αεροσκάφους Genesis, στην έρημο της Γιούτα, τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν, μετά από ειδικό καθαρισμό και επεξεργασία, να αναλύσουν έστω και ένα μέρος του πολύτιμου φορτίου του. Μετά τη συντριβή του, οι επιστήμονες μετέφεραν το θαλαμίσκο σε εργαστήριο της βάσης της NASA και εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να εξετάσουν ορισμένα δείγματα ηλιακής σκόνης που μετέφερε το διαστημικό αεροσκάφος Genesis. Τα δείγματα που μετέφερε το Genesis θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά καθώς η επεξεργασία τους θα μπορέσει να αποκαλύψει στους επιστήμονες πώς από ένα τεράστιο νέφος αερίων και σκόνης δημιουργήθηκαν ο ήλιος και οι πλανήτες πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

    "Εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα"

    Οι σχετικά μικρές ζημιές που υπέστη ο θαλαμίσκος κατά την πτώση του στην έρημα της Γιούτα, κάνουν τους μηχανικούς να αισιοδοξούν. Αρχικά, η NASA είχε ανακοινώσει ότι ο θαλαμίσκος, που συνετρίβη στο τέλος ενός ταξιδιού τριών ετών και 32 εκατομμυρίων χιλιομέτρων επειδή δεν άνοιξαν τα αλεξίπτωτα που θα φρέναραν την πτώση του, "υπέστη τρομερές ζημιές".

    Σύμφωνα με τον διοικητή της NASA, Σιν Ο Κιφ, το Genesis ήταν ειδικά κατασκευασμένο ώστε να καταφέρει να διασφαλίσει το πολύτιμο φορτίο του σε περίπτωση μιας ανώμαλης προσγείωσης όπως αυτή που έγινε, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κρύβουν ότι, λόγω της πτώσης, η ανάλυση των δειγμάτων θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

    Εξάλλου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το γαλλικό Κέντρο Πετρογραφικών και Γεωχημικών Ερευνών (CRPG) αναφέρεται ότι είναι πιθανόν ένα μέρος των δειγμάτων να μπορεί να αναλυθεί επειδή "ο ηλιακός άνεμος είχε τοποθετηθεί σε ένα βάθος που εγγυάται την προφύλαξή του από μια γήινη μόλυνση".

    Ο στόχος της αποστολής επιτεύχθηκε

    "Ο βασικός στόχος της αποστολής επιτεύχθηκε", αναφέρει επίσης το CPRG, "εφόσον τα δείγματα του ηλιακού ανέμου έφτασαν στη Γη" και "ο θαλαμίσκος δεν διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα και διατήρησε τη συνοχή του κατά την πρόσκρουση".

    Ο ερευνητής του βρετανικού Open University, Κόλιν Πίλιντζερ, είπε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ κακή σε περίπτωση που τα δείγματα έχουν μολυνθεί από το έδαφος της ερήμου.

    Ωστόσο, οι επιστήμονες διατηρούν τις ελπίδες τους καθώς σε σχέση με την τρομερή ταχύτητα με την οποία ο θαλαμίσκος προσέκρουσε στο έδαφος, οι ζημιές είναι σχετικά μικρές. "Είδα ότι στο έδαφος μπήκε σχεδόν ο μισός θαλαμίσκος", είπε ο Ρόι Χάγκαρντ της εταιρείας Vertigo Inc, που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα. "Το εξωτερικό μέρος είχε μία ρωγμή περίπου 7,5 εκατοστών και είδα ότι και το εσωτερικό μέρος είχε μία μικρή ρωγμή", προσέθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανώμαλη προσγείωση για τον Genesis

    [08] Αθλητισμός

    Γκαγκάτσης: "Λύθηκε το ζήτημα των πριμ"

    9/9/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο θέμα του πριμ των διεθνών αλλά και στον χθεσινό αγώνα με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, λίγο μετά την λήξη του. Η "κακή εικόνα" της Εθνικής μας έκανε πολλούς να πιστέψουν πως το μυαλό των διεθνών δεν ήταν στον αγώνα αλλά στα χρήματα που διεκδικούν από την Πολιτεία. Ο κ. Γκαγκάτσης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διευκρινίζοντας πως το θέμα του πριμ έχει λυθεί και δεν πως κανένας παίκτης δεν είναι επηρεασμένος από αυτό.

    Φταίει η έλλειψη αγωνιστικότητας

    Μετά την ευχάριστη αυτή είδηση για τους διεθνείς μας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ μίλησε και για την χθεσινή αναμέτρηση όπου η Ελλάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Κατά την γνώμη του το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας των παικτών αφού για τους περισσότερους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΠΟ ανέφερε ότι σε αγωνιστικό επίπεδο "δεν είμαστε έτοιμοι. Τα παιδιά είχαν πάθος, θέληση και διάθεση, αλλά δεν μπόρεσαν" ενώ στάθηκε και στην μεγάλη συμπαράσταση των Ελλήνων φιλάθλων που γέμισαν το γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο κ. Γκαγκάτσης στάθηκε επίσης και στην άψογη συμπεριφορά τους και για την υποστήριξη αλλά και το θερμό χειροκρότημα, παρά το άσχημο αποτέλεσμα, των Ελλήνων στην Εθνική μας στο τέλος του αγώνα. Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Γκαγκάτσης χαρακτήρισε άψογη την οργάνωση του χθεσινού αγώνα, αναφέροντας πως οι Τούρκοι ιθύνοντες έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από όλα και μας ευχαρίστησαν για την όλη φιλοξενία.

    [09] Οικονομία

    Συναντήσεις Παπανδρέου με ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ Οικονομία και Δημόσια Διοίκηση στην Χ.Τρικούπη

    9/9/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αδεξιότητες και λανθασμένους χειρισμούς στους δυο αυτούς τομείς. Εξάλλου ο κ. Παπανδρέου συνέχισε και σήμερα τις επαφές με παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι δημιουργεί κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες, ενώ προανήγγειλε ότι, από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ένα καινοτόμο, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Οικονομίας.

    Τα θέματα, που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέπτυξε σήμερα αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Νίκος Αντζινάς, τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, καθώς και εκείνο του ωραρίου, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, "ξαφνικά έχει ανοίξει τώρα τελευταία και επιδιώκεται η πλήρης απελευθέρωση του".

    Ο κ. Αντζινάς ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ύπαρξη ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι, που εξάλλου, όπως δήλωσε, είχαν ζητήσει και από τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να μην "περνάνε ρυθμίσεις σαν το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων χωρίς διάλογο".

    [10] Εσωτερικά

    Τρία από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών

    9/9/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σήμερα σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 35 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στις περιοχές μεταξύ Λήμνου - Λέσβου και Σάμου-Κω, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές. Σε όλες τις περιπτώσεις τα δώδεκα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τρία από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

    [11] Διεθνή

    Τους 25 φτάνουν οι τραυματίες Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

    9/9/2004 6:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 6:36:12 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 9χρονου αγοριού και 25 τραυματίστηκαν, (το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ κάνει λόγο για 32 τραυματίες) σήμερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί ευρείας κλίμακας εισβολή από χθες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, ανέφεραν σήμερα νοσοκομειακές πηγές και πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Τρεις Παλαιστίνιοι, ηλικίας 9,18 και 22 ετών, σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας που πετούσε πέτρες στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, όπου διαβιούν περίπου εκατό χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Λίγο νωρίτερα, ένα μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ηλικίας 24 ετών σκοτώθηκε και τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζαμπαλίγια. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο.

    Σήμερα αναμένεται η άφιξη στρατιωτικών ενισχύσεων

    Κατά την διάρκεια της νύκτας, 12 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον του καταυλισμού στην Τζαμπαλίγια.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει από χθες μία ευρεία κλίμακας επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στα περίχωρα της Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχία. Σήμερα με την άφιξη ενισχύσεων, οι στρατιωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν πολλές εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα, ανέφεραν πηγές της ασφάλειας και μάρτυρες.

    Από το τέλος Σεπτεμβρίου 2000,σε συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί 943 Ισραηλινοί και 3.283 Παλαιστίνιοι.

    Εξάλλου, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε σήμερα έκκληση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών για εκδίωξη του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. "Ο Αραφάτ δεν έχει θέσει μεταξύ μας", δήλωσε ο Σιλβάν Σαλόμ. Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να "εκδιώξει" τον Αραφάτ "την κατάλληλη στιγμή".

    Την απειλή της εκδίωξης του Παλαιστινίου Προέδρου έχει επίσης επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα εδάφη της Γάζας

    [12] Αθλητισμός

    Πανέτοιμος ο Μπαρτέζ

    9/9/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι την θέση κάτω από τα δοκάρια της Μαρσέιγ, είναι ο Φαμπιάν Μπαρτέζ. Ο Γάλλος πορτιέρο, ξεπέρασε τον τραυματισμό τον αστράγαλο που υπέστη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εθνικής Γαλλίας και τέθηκε στην διάθεση του προπονητή του για τον Κυριακάτικο αγώνα Πρωταθλήματος της Μαρσέιγ με την Σοσό.

    [13] Διεθνή

    Άμεση αντίδραση στην επικήρυξη των ηγετών τους Οι Τσετσένοι αντάρτες επικήρυξαν τον Πούτιν!

    9/9/2004 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αντιδρώντας στην επικήρυξη των ηγετών τους από τις ρωσικές αρχές, οι Τσετσένοι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι, προσφέρουν 20 εκατομμύρια δολάρια, σε όποιον τους βοηθήσει να συλλάβουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο μεταξύ την πολιτική των "δύο μέτρων και δύο σταθμών", που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, τις οποίες η Ρωσία κατηγορεί ότι, υποδέχθηκαν απεσταλμένους των Τσετσένων αυτονομιστών ενώ εξακολουθούν τον δικό τους αντιτρομοκρατικό αγώνα κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Vremia Novostei" ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία στη Βρετανία και τις ΗΠΑ απεσταλμένων του αυτονομιστή Τσετσένου ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ "βλάπτει πραγματικά την ενότητα του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού".

    Τα διπλά για τον Πούτιν

    Χθες η ρωσική κυβέρνηση πρόσφερε 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δύο βασικών ηγετών των Τσετσένων ανταρτών Ασλάν Μασχάντοφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ. Η απάντηση των Τσετσένων ήταν άμεση: "Προσφέρουμε αμοιβή 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες, οργανισμούς ή μεμονωμένα άτομα που θα παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στη Δημοκρατία των Τσετσένων για τη σύλληψη του εγκληματία πολέμου Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν", αναφέρεται σε ανακοίνωση των ανταρτών, που εμφανίζεται σε ιστοσελίδα του διαδικτύου.

    Η ανακοίνωση υπογράφεται από "το αντι-τρομοκρατικό κέντρο της Δημοκρατίας των Τσετσένων", που αποτελεί τμήμα της κυβέρνησης του Μασχάντοφ, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη Ρωσία.

    Στην ανακοίνωση διατυπώνονται κατηγορίες κατά του Πούτιν ότι, εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Τσετσενίας και ότι, αυτός είναι υπεύθυνος για την κατάληψη του σχολείου στο Μπεσλάν, όπου τουλάχιστον 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συμπλοκή με τις ρωσικές δυνάμεις για την απελευθέρωση των 1.000 και πλέον ομήρων.

    "Ο Πούτιν κατηγορείται για προμελετημένες ενέργειες με στόχο τη δυσφήμιση του αγώνα του τσετσενικού λαού εναντίον της ξένης επιθετικότητας, στην οποία περιλαμβάνεται και ο αιματηρός πόλεμος εναντίον παιδιών και ενηλίκων στο Μπεσλάν", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Παλιά στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου"

    Στη συνέντευξη του ο Ρώσος ΥΠΕΞ καταφέρεται εναντίον των Μπους και Μπλερ, τους οποίους χαρακτηρίζει "τα παλιά στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου". "Σήμερα η πολιτική ασκείται από αυτά τα ίδια πρόσωπα, που ήταν δημόσιοι λειτουργοί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. "Είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τα παλιά στερεότυπα", δήλωσε ενώ ισχυρίστηκε ότι, "δε θέλω να φανώ αλαζόνας, αλλά σε μας, αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα απ ό,τι στους εταίρους μας".

    "Απέχουμε από το να υποψιαστούμε, πως οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων αυτού του κόσμου, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη διευρυμένη G8, διατηρούν συνειδητά αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική τους. Αλλά η αδράνεια υπάρχει", διευκρίνισε ο Λαβρόφ.

    "Επαναλαμβάνω αυτό που είπε ο Πρόεδρος μας: "Οι αδύνατοι ηττώνται. Αλλά γινόμαστε ισχυρότεροι. Όλοι το αισθάνονται. Στην ομιλία του προέδρου προς το έθνος, όλα ελέχθησαν απερίφραστα: ναι, έχουμε εταίρους, αλλά στις χώρες αυτές υπάρχουν άνθρωποι, που δεν θέλουν το καλό μας", δήλωσε ο Λαβρόφ.

    Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε, πως ο "άξονας του κακού" για τη Ρωσία δεν είναι "ούτε το Ιράν, ούτε η Συρία ούτε η Βόρεια Κορέα" και επέμεινε στο γεγονός ότι, "οι χώρες αυτές υποβάλλουν τακτικά τις εκθέσεις τους στην επιτροπή" αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Πάντως ο Λαβρόφ αρνήθηκε να "απαριθμήσει" τους εχθρούς της Ρωσίας ενώ δήλωσε, πως αποστασιοποιείται από μια "προσπάθεια να συνδεθεί η τρομοκρατία με το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο".

    "Οι αραβικές χώρες υποφέρουν κι αυτές από τη διεθνή τρομοκρατία. Δεν υποφέρουν απ αυτή λιγότερο απ ό,τι εμείς. Ίσως να υποφέρουν και περισσότερο, επειδή υπάρχει μια προσπάθεια να συνδεθεί η τρομοκρατία με το Ισλάμ και το αραβικό έθνος", τόνισε.

    "Γι αυτό η Ρωσία υπογραμμίζει διαρκώς ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν εθνικότητα", πρόσθεσε ο Λαβρόφ. "Οι τρομοκράτες είναι άνθρωποι στο περιθώριο της ηθικής, στο περιθώριο του πολιτισμού, της θρησκείας, του έθνους".

    Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επέστρεψε από περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως οι αραβικές χώρες είναι "έτοιμες να γίνουν πραγματικοί εταίροι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από τη Σαουδική Αραβία, απάντησε στη συνέντευξη αυτή πως "η Σαουδική Αραβία είναι και η ίδια ένας στόχος των τρομοκρατών".

    Πάντως οι ρωσικές αρχές, οι οποίες είχαν αρχικά αναφερθεί στην παρουσία "δέκα Αράβων" μεταξύ των απαγωγέων των ομήρων στο Μπεσλάν, στη συνέχεια δεν επανήλθαν στο θέμα αυτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 September 2004 - 16:50:43 UTC