Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έγκλημα στο Μπραχάμι
  • [02] Επικράτηση των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης Προς νέα ήττα οδεύουν
  • [03] "Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν καθεστώτα στον αραβικό κόσμο"
  • [04] Χάλκινο στα 4.000μ. ομαδικού πουρσουϊτ ανδρών
  • [05] Στην Αθήνα την Κυριακή θα καταμετρηθούν οι ψήφοι Σήμερα στις κάλπες οι
  • [06] Φλόγα ελευθερίας
  • [07] Στη μεγαλύτερη παγκόσμια εκλογική αναμέτρηση Ψηφίζουν για την Ευρώπη οι
  • [08] Νέα ήττα στο Πόλο
  • [09] Για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες 24 χώρες Οι ευρωεκλογές στη ΝΕΤ
  • [10] Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Τσεχία Πήραν τη σκυτάλη Ιταλία,

    [01] Εσωτερικά

    Έγκλημα στο Μπραχάμι

    12/6/2004 12:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε το βράδυ της Παρασκευής μια γυναίκα περίπου 50 ετών μέσα σε αρτοποιείο στον Άγιο Δημήτριο, στην Αθήνα, με σκοπό πιθανότατα να τη ληστέψει. Ο δράστης στη συνέχεια διέφυγε με μοτοσικλέτα που είχε αφήσει έξω από το κατάστημα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο δράστης που είναι ψηλός, αδύνατος, με καστανά μαλλιά, μπήκε στο αρτοποιείο λίγο μετά τις 22:00 και άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, πυροβόλησε με πιστόλι το θύμα. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται.

    [02] Ειδήσεις

    Επικράτηση των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης Προς νέα ήττα οδεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες

    12/6/2004 1:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του νέου Προέδρου του κόμματος, Φραντς Μύντεφέρινγκ, οδεύουν σε μία νέα οδυνηρή ήττα στις αυριανές ευρωεκλογές, ενώ, αντίθετα, η επικράτηση των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης - Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) - θεωρείται δεδομένη, ύστερα από έναν εν πολλοίς υποτονικό και, σχεδόν αποκλειστικά, στην εσωτερική πολιτική προσανατολισμένο προεκλογικό αγώνα. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τα CDU/CSU αναμένεται ότι θα πετύχουν εκ νέου να αναδειχθούν με απόσταση πρώτο κόμμα με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 45 και 48%, το SPD αναμένεται ότι δεν θα κατορθώσει να ξεπεράσει το σημαντικό από ψυχολογικής άποψης "φράγμα" του 30%, ενώ οι Πράσινοι φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται από την κατολίσθηση του μεγάλου εταίρου τους στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου και αναμένεται ότι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους ξεπερνώντας άνετα το 10%.

    Στο περιθώριο οι αντιευρωπαϊκές κινήσεις

    Για τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Φιλελεύθερους (FDP) και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καρκινοβατούν στα όρια του 5 % - το "πλαφόν" εκπροσώπησης - που αν το ξεπεράσουν θα σημαίνει για το μεν FDP, την επιστροφή του στην Ευρωβουλή ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας και την αναβάθμισή του ως μελλοντικό πολιτικό εταίρο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), για το δε PDS - του οποίου η σημασία σε παγγερμανική κλίμακα φθίνει - η παραμονή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να του δώσει μία παράταση ως πολιτικού παράγοντα "εθνικής εμβέλειας".

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι - σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις - όλοι οι σχηματισμοί της "παραδοσιακής" ακροδεξιάς (Ρεπουμπλικάνοι, NPD) και ορισμένων περιθωριακών "αντιευρωπαϊκών" κινήσεων, κινούνται σε ποσοστά "εξαφάνισης".

    [03] Διεθνή

    "Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν καθεστώτα στον αραβικό κόσμο"

    12/6/2004 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον υπ΄ αριθμόν δύο του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιιντα, αλ Ζαουάχρι, στο οποίο επικρίνει το αμερικανικό σχέδιο της "Πρωτοβουλίας για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή". "Η Αμερική δεν έχει καμία σχέση με τις μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιζητεί, είναι να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα καθεστώτα με νέα καθεστώτα. Οι λεγόμενες αμερικανικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να πραγματώσουν την ανεξαρτησία και την περηφάνια μας", λέει η φωνή που αποδίδεται στον Ζαουάχρι.

    "Θέλουν να ταπεινώσουν τους Μουσουλμάνους"

    "Τα δικαιώματα του Ανθρώπου που προτείνουν οι Αμερικανοί είναι τα δικαιώματα του εγκληματία Ανθρώπου για να ταπεινώσουν τον άνθρωπο μουσουλμάνο", προσθέτει η ίδια φωνή.

    "Το αληθινό μεταρρυθμιστικό σχέδιο αρχίζει από το εσωτερικό (του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου), σπείροντας τη θέληση για αντίσταση στο πνεύμα το δικό μας, των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών", καταλήγει η φωνή που αποδίδεται στον υπαρχηγό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    [04] Ποδηλασία

    Χάλκινο στα 4.000μ. ομαδικού πουρσουϊτ ανδρών

    12/6/2004 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με ένα ακόμη μετάλλιο για την Ελλάδα ξεκίνησε το σημερινό πρόγραμμα της τέταρτης και τελευταίας ημέρας στη διεθνής συνάντηση ποδηλασίας πίστας που διεξάγεται στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο. Οι Αγγέλης Αρμενάτζογλου, Νίκος Γραικός, Παναγιώτης Ποτσάκης και Κώστας Ροδόπουλος που αποτελούσαν την "Ελλάδα" κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στα 4.000μ. ομαδικού πουρσουϊτ ανδρών καθώς ήταν πιο γρήγοροι στον σημερινό "εμφύλιο" με την "Ελλάδα 2" στον "μικρό" τελικό του αγωνίσματος. Η πρώτη ομάδα κάλυψε την απόσταση σε 4:29.972 ενώ η δεύτερη την οποία αποτελούσαν οι Αγγέλης Αρμενάτζογλου, Νίκος Γραικός, Παναγιώτης Ποτσάκης και Κώστας Ροδόπουλος τερμάτισε μετά από 4:37.280. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Γερμανία (4:16.269) που ήταν πιο γρήγορη από την Ρωσία (4:19.671) στον "μεγάλο" τελικό.

    [05] Ευρωεκλογές

    Στην Αθήνα την Κυριακή θα καταμετρηθούν οι ψήφοι Σήμερα στις κάλπες οι Έλληνες της Ε.Ε.

    12/6/2004 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2004 5:05:12 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Και ενώ οι Έλληνες ψηφοφόροι θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες σε όλη την επικράτεια για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, οι Έλληνες, που κατοικούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ανέρχονται σε περισσότερους από 35.000, προσέρχονται από το πρωί και στα 92 εκλογικά τμήματα, που έχουν στηθεί σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, έως και τις 9 το βράδυ, τοπική ώρα, για κάθε χώρα. Μέχρι αυτή την ώρα η ψηφοφορία διεξάγεται απολύτως ομαλά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Όταν κλείσουν οι κάλπες οι σάκοι θα μεταφερθούν στην Αθήνα και θα ανοίξουν, την Κυριακή στις 7 το βράδυ προκειμένου να γίνει η καταμέτρηση, την ίδια ώρα κατά την οποία θ ανοίξουν και οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα. Η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων του εξωτερικού θα γίνει στο Εφετείο Αθηνών.

    [06] Αθήνα 2004

    Φλόγα ελευθερίας

    12/6/2004 3:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, παρέλαβε την Ολυμπιακή δάδα και ύψωσε τη φλόγα στο Ρόμπεν Αϊλαντ, το μέρος στο οποίο παρέμεινε φυλακισμένος για 18 χρόνια. Στα 86 του χρόνια, ο Νοτιαφρικανός ηγέτης κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να σηκώσει τη δάδα στο προαύλιο της πρώην φυλακής του -ντυμένος με ρούχα που απεικόνιζαν τα Ολυμπιακά σύμβολα- και στη συνέχεια δήλωσε: "Εχω ζήσει εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και η αλήθεια είναι πως το Ρόμπεν Αϊλαντ είναι ένα μέρος που με προσδιορίζει. Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα δίνεται αυτή η τιμή στο Ρόμπεν Αϊλαντ".

    Θα ολοκληρώσει μία πορεία 58 χιλιομέτρων

    Οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" προσέφεραν στον νομπελίστα ειρήνης μία Ολυμπιακή δάδα για αναμνηστικό και ένα αναμνηστικό μετάλλιο, ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στον άνθρωπο που αποτέλεσε σήμερα έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της παγκόσμιας Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας.

    Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου της Νοτίου Αφρικής, Λούκας Ραντέμπε, θα ολοκληρώσει μία πορεία 58 χιλιομέτρων διαμέσου των φτωχών συνοικιών Κέιπ Φλατς, στη συνέχεια προς το πλέον τουριστικό σημείο της πόλης V&amp;A Γουότερφροντ και μέχρι το Τέιμπλ Μάουντεν.

    Το ταξίδι της Φλόγας στο Κέιπ Τάουν θα τερματίσει στο Γκραντ Παρέιντ στο κέντρο της πόλης, όπου ο παίκτης της Λιντς θα ανάψει τη Φλόγα στον Ολυμπιακό βωμό σηματοδοτώντας τη συμμετοχή της Νοτίου Αφρική στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [07] Ευρωεκλογές

    Στη μεγαλύτερη παγκόσμια εκλογική αναμέτρηση Ψηφίζουν για την Ευρώπη οι Έλληνες

    12/6/2004 7:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2004 8:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Λίγες ώρες έμειναν μέχρι τη στιγμή, που θα ανοίξουν οι κάλπες σ όλη την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να προσέλθουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους από 17 χώρες για να ψηφίσουν για το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Σε επτά χώρες η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά τα αποτελέσματα, της μεγαλύτερης, όπως έχει χαρακτηριστεί, εκλογικής αναμέτρησης παγκοσμίως, θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα και στις 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε.στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Η καρδιά των ευροεκλογών χτυπά στο υπουργείο Εσωτερικών και όπως δήλωσε ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στην καρδιά των γεγονότων θα βρίσκεται και η ΕΡΤ με το δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό της σε πλήρη ετοιμότητα. Ενημερωθείτε από την ΕΡΤonline, την τηλεόραση της ΝΕΤ και τη ΝΕΤ 105,8 για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες 24 χώρες-μέλη.

    Οδηγίες της τελευταίας στιγμής

    Αν έχουμε φροντίσει εγκαίρως να μάθουμε το εκλογικό τμήμα, στο οποίο ψηφίζουμε, τα υπόλοιπα βήματα μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών είναι απλά. Αυτό μπορεί να γίνει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών , ή τηλεφωνώντας στο 1564. Οι 24 Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονται μέσω λίστας. Επομένως δεν χρειάζεται να βάλουμε σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο, που θα επιλέξουμε.

    Ψηφίζουμε από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με την επίδειξη της αστυνομική μας ταυτότητα ή του διαβατήριο μας, στα ίδια εκλογικά τμήματα, που είχαμε ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, με εξαίρεση τους 147.504 ετεροδημότες, που είχαν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οι ετεροδημότες αυτοί θα ψηφίσουν και πάλι στον τόπο της διαμονής τους, αλλά σε κοινό εκλογικό τμήμα, το πλησιέστερο προς την κατοικία τους.

    Οι ετεροδημότες, που δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν. Η χιλιομετρική απόσταση ως δικαιολογία δεν ισχύει ούτε σε αυτές τις εκλογές.

    Δικαιολογημένοι θεωρούνται μόνον οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και οι ασθενείς. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος παραμένει υποχρεωτική. Ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

    Όσοι δεν βρίσκουν το όνομά τους στον εκλογικό κατάλογο, μπορούν να ψηφίσουν με βεβαίωση, που θα πάρουν από το δήμο. Αρκεί να είναι γραμμένοι στο δημοτολόγιο ως τις 31-12-2003.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πήραν τη σκυτάλη Ιταλία, Μάλτα, Λετονία

    Οι ευρωεκλογές στη ΝΕΤ

    Σήμερα στις κάλπες οι Έλληνες της Ε.Ε.

    Προς νέα ήττα οδεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες

    [08] Υδατοσφαίριση

    Νέα ήττα στο Πόλο

    12/6/2004 4:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με νέα ήττα από την Ιταλία ολοκλήρωσε την 1η αγωνιστική του 3ου World League υδατοσφαίρισης ανδρών της FINA, που διεξάγεται στη Σύρο η Εθνική μας ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε για δεύτερη φορά από τη δευτεραθλήτρια κόσμου με 8-7, με το ίδιο σκορ που είχε χάσει και στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων το βράδυ της Παρασκευής.

    Ίδιο με αυτό της πρεμιέρας

    Το παιχνίδι ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό της πρεμιέρας, σήμερα όμως ήταν οι "Σετεμπέλο" που προηγήθηκαν με 2-0. Οι Λούδης και Θεοδωροπουλος ισοφάρισαν για την Εθνική μας, αλλά και πάλι οι Ιταλοί πήραν "αέρα" δύο γκολ με τους Μπίνκι και Ντεζέρτι. Ο Μπλάνης μείωσε τη διαφορά, αλλά ο Μιστράντζελο σημείωσε το 5-3 και η διαφορά ανέβηκε και πάλι στα δύο γκολ. Ο Τάσος Σχίζας όμως με δύο σουτ έφερε το παιχνίδι στα ίσα 5-5.

    Ο Ντέζέρτι έδωσε προβάδισμα στους Ιταλούς, αλλά ο Καλακώνας ισοφάρισε για δεύτερη φορά σε 6-6. Ο Αλεσάντρο Καλκατέρα με τον γνώριμο τρόπο του πέτυχε το 7-6, αλλά ο Χρήστος Αφρουδάκης με παίκτη παραπάνω έφερε για τρίτη φορά το παιχνίδι στα ίσα. Ο Μπίνκι όμως στο 3.06, της τελευταίας περιόδου, έδωσε τη νίκη στους Ιταλούς και τους τρεις βαθμούς.

    Ο Ιταλός Ομοσπονδιακός της Εθνικής μας Αλεσάντρο Καμπάνια τόνισε μετά το παιχνίδι "Πολύ καλύτερα από χθες. Είμασταν πολύ καλοί. Στις λεπτομέρειες χάσαμε το παιχνίδι".

    Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκτροτήματος Κώστας Λούδης δήλωσε: "Ήμασταν καλύτεροι από χθες. Θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσμα μας αδικεί".

    Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής μας στη διοργάνωση είναι η Ισπανία στις 15 και 16 Ιουνίου στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα.

    [09] Ευρωεκλογές

    Για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες 24 χώρες Οι ευρωεκλογές στη ΝΕΤ

    12/6/2004 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στη μάχη της ενημέρωσης για τις ευρωεκλογές από το πρωί της Κυριακής και η ΕΡΤ. Το απόγευμα, μία ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, στην τηλεόραση της ΝΕΤ θα αρχίσει η ειδική εκπομπή για τις ευρωεκλογές με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 7 το απόγευμα, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, το exit poll της "Κάπα Research" θα παρουσιάσει με ακρίβεια, όπως πάντα, το αποτέλεσμα της πολύ σημαντικής αυτής αναμέτρησης. Καθ όλη τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, σε απευθείας συνδέσεις και με τις υπόλοιπες 24 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα παρακολουθήσουμε, πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης τού Ευρωκοινοβουλίου μετά τη μεγαλύτερη εκλογική αναμέτρηση, που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.

    [10] Ειδήσεις

    Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Τσεχία Πήραν τη σκυτάλη Ιταλία, Μάλτα, Λετονία

    12/6/2004 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ευρωεκλογών συνέχεια και οι ψηφοφόροι στην Ιταλία, την Μάλτα και τη Λετονία προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών τους ενώ συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εκλογές στην Τσεχία. Στην Ιταλία μάλιστα οι ψηφοφόροι δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην προσέλθουν στις κάλπες, καθώς ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι "φρόντισε" να τους ενημερώσει ότι, σήμερα "έχουν" ευρωεκλογές με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα. Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί από υποτονικό έως αδιάφορο. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ο συσχετισμός των δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου με δεύτερους τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς και οι Πράσινοι εκτιμάται ότι, θα υποχωρήσουν, καθώς δεν έχουν ισχυρή παρουσία στα δέκα νέα κράτη-μέλη. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κινηθεί στο 38%, ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν θα ξεπεράσουν το 30%.

    Μεγάλος αντίπαλος η αποχή, λέει έρευνα

    Στην έρευνα σημειώνεται ότι, πίσω από την εικόνα σταθερότητας οι προβλέψεις γίνονται δυσχερείς από την αστάθμητη εκλογική συμπεριφορά των πολιτών των νέων χωρών, από τις οποίες θα εκλεγούν 162 από τους 732 συνολικά ευρωβουλευτές.

    Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της Πολωνίας, όπου πρόσφατα διασπάστηκε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και είναι πιθανό να μην εκλεγεί ούτε ένας σοσιαλιστής από τους 54 ευρωβουλευτές, που θα στείλει η χώρα στο Στρασβούργο.

    Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα των σοσιαλιστικών ή σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Τσεχία και στην Ουγγαρία. Αντίθετα, ενίσχυση των σοσιαλιστικών κομμάτων αναμένεται στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Η κεντροδεξιά αναμένεται να ενισχυθεί στη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, ενώ τα ποσοστά της θα μειωθούν στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

    Μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών θεωρείται, σύμφωνα τουλάχιστον με την έρευνα, η Ενωμένη Αριστερά και οι Πράσινοι οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται ακόμη στις νέες χώρες μέλη.

    Πάντως, ο μεγαλύτερος αντίπαλος των κομμάτων φαίνεται ότι, είναι η αποχή, που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φθάσει το 70%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η συμμετοχή έφθασε μόλις στο 49,8% κατά μέσο όρο.

    Με sms προτρέπει τους Ιταλούς να πάνε μέχρι τις κάλπες ο Μπερλουσκόνι

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή μετά τις 11 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών εδέχθη ισχυρότατο πλήγμα

    Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος της Forza Italia στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν την ώρα, που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

    Στο μεταξύ χθες ψήφισαν οι Ιρλανδοί, όπου μαζί με τις ευρωεκλογές, ψήφισαν και για την ανανέωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, αλλά και στο δημοψήφισμα, που οργάνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του δικαιώματος της ιρλανδικής υπηκοότητας, που μέχρι σήμερα δίνεται σε όλα τα παιδιά, που γεννιούνται στην Ιρλανδία.

    Στην Τσεχία, η ψηφοφορία άρχισε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ στην Ολλανδία και τη Βρετανία η ψηφοφορία διεξήχθη την Πέμπτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 June 2004 - 17:24:59 UTC