Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το Ισραήλ θα συνεχίσει την εξόντωση τρομοκρατών" Στη σκιά της
  • [02] Στο "φως" νέα στοιχεία Επικίνδυνες και οι "ακίνδυνες" ακτίνες
  • [03] Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων
  • [04] Εκατομμύρια του χάριζαν και... το σκεφτόταν Με το ζόρι
  • [05] Κίνδυνος για πυρηνική έκρηξη Θρίλερ στη Βαλτική
  • [06] Σεβασμός στον πολίτη "Είμαστε υπηρέτες και όχι εξουσιαστές"
  • [07] Επίσκεψη Τατούλη στην Ακρόπολη
  • [08] Στη φυλακή επειδή είχαν σκονάκια
  • [09] Επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης στη Βαρβάκειο Εντείνονται οι έλεγχοι
  • [10] Για πέντε παραστάσεις Στο Μέγαρο η Μαρινέλλα
  • [11] Εννέα domain names υπό έγκριση "Μεγαλώνει" ο παγκόσμιος ιστός
  • [12] Εικονικό ταξίδι στις παραλίες τις Εύβοιας
  • [13] Νέος πρωθυπουργός στη Μάλτα
  • [14] Συνάντηση Βουλγαράκη- Αγγελοπούλου Η ασφάλεια των Αγώνων στο επίκεντρο
  • [15] Σχέδιο δράσης του Δήμου "Καθαρή Συμμαχία" για καθαρή Αθήνα
  • [16] Νέο σήμα για την ΕΠΟ
  • [17] Νέες απειλές Ισραηλινών Hφαίστειο η Μέση Ανατολή
  • [18] Διαφορετική προσέγγιση στο σχέδιο Ανάν
  • [19] Μια στιγμή πριν το γκολ
  • [20] Απτόητος ο Ντουμιτρέσκου

    [01] Διεθνή

    "Το Ισραήλ θα συνεχίσει την εξόντωση τρομοκρατών" Στη σκιά της εκδίκησης

    23/3/2004 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 6:31:41 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC REUTERS ΑΠΕ

    "Ο πόλεμος ξεκίνησε" λέει η Χαμάς. "Πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός" ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης, εκτιμά ο διεθνής Τύπος.

    Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς Αχμέντ Γιασίν. Η ισλαμική οργάνωση ετοιμάζεται μετά το τέλος της περιόδου του πένθος να εκλέξει καινούργιο ηγέτη, ενώ φόβους για επέκταση των συνεπειών και σε άλλες χώρες τροφοδότησε η ανακοίνωση της ισλαμικής Οργάνωσης που είχε αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό στη Μαδρίτη, για επιθέσεις σε αμερικανικούς αλλά και ευρωπαϊκούς στόχους. Απτόητη η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ προειδοποίησε για νέα χτυπήματα κατά όσων απειλούν την ασφάλεια της χώρας. Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί πολίτες φοβούμενοι τα χειρότερα απέφυγαν σήμερα τις συγκοινωνίες, παρά το ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν τεθεί σε υψίστη επιφυλακή, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό.

    Σε κόκκινο συναγερμό οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ

    Πάνω από τις ισραηλινές πόλεις πλανάται βαριά η σκιά της επαπειλούμενης εκδίκησης των Παλαιστινίων. Ο στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε σταθμούς λεωφορείων, εμπορικά κέντρα και σε πολυσύχναστες αγορές . Πρόκειται για μέτρα πρόληψης, που αναμένεται να παραταθούν για αρκετές εβδομάδες.

    Ενδεικτικό του φόβου που έχει καταλάβει τους Ισραηλινούς πολίτες είναι ότι τα περισσότερα λεωφορεία κυκλοφορούσαν σήμερα άδεια στην Ιερουσαλήμ και στις άλλες πόλεις, καθώς οι πολίτες επέλεξαν να μεταβούν στις εργασίες τους με τα αυτοκίνητά τους.

    Την ίδια ώρα, τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν αποκλειστεί πλήρως και το μεθοριακό πέρασμα Ερέζ που συνδέει τη Γάζα με το Ισραήλ παραμένει κλειστό.

    Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, από όπου προηγουμένως είχαν εκτοξευθεί τέσσερις ρουκέτες με στόχο το έδαφος του Ισραήλ. Κατά την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εμμένει στην πολιτική "εξόντωσης των τρομοκρατών", τόνισε ο υπουργός Αμύνης Σαούλ Μοφάζ. Η Χαμάς θεωρείται ως "ένας στρατηγικός εχθρός του Ισραήλ και υπ΄αυτόν τον τίτλο θα πρέπει να καταστραφεί", πρόσθεσε.

    "Έχουμε περάσει από την άμυνα στην επίθεση σε αυτή τη μάχη, όλα τα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς συνιστούν νόμιμους στόχους" δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάχι Χανέγκμπι μιλώντας στον ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. "Είναι μετρημένες οι ημέρες των τρομοκρατών ηγετών και διοικητών που συνεχίζουν να περνούν το χρόνο τους ετοιμάζοντας επιθέσεις" προειδοποίησε.

    Πάντως, δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Ισραήλ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών, σε ποσοστά που φτάνουν το 60%, τάσσεται υπέρ της δολοφονίας Αχμεντ Γιασίν. Ταυτόχρονα, το 81% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η δολοφονία Γιασίν "πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

    Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει την ανησυχία της. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, γύρω από όλες τις πρεσβείες και τα ινστιτούτα του Ισραήλ σε όλον τον κόσμο, τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισυχμένα.

    Οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις έπληξαν μάλιστα τις αγορές σε πολλά χρηματιστήρια, αλλά και το αμερικανικό δολάριο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν καταδίκασε σήμερα με δριμύτητα τη δολοφονία του Γιασίν.

    Από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις πράξεις βίας στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνες να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

    Τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς καταδίκασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πάτ Κόξ.

    Αυτές οι πράξεις είπε ο κ. Παπανδρέου δεν συμβάλλουν στην ειρήνη, αντίθετα δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Εμείς στηρίζουμε τις συνομιλίες των δυο πλευρών.

    Από την πλευρά του ο κ. Κόξ τόνισε ότι η επίθεση δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού, σημειώνοντας ότι καταδικάζει τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

    "Πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός"

    Με την εικόνα που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων ασχολείται στο σύνολο του ο διεθνής τύπος.

    "Σε τι ωφελεί η δημιουργία ενός ακόμη μάρτυρα εκτός από τη διαιώνιση της αιματοχυσίας για άλλα 25 χρόνια;" διερωτάται στο κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν και προσθέτει ότι η δολοφονία Γιασίν ήταν το αποτέλεσμα της απροθυμίας του διεθνούς παράγοντα να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίλυση του Μεσανατολικού.

    Σύμφωνα με την βρετανική Γκάρντιαν, "οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συνόδευσαν τον Αχμεντ Γιασίν στην τελευταία του κατοικία -άλλοι φωνάζοντας ότι θα τον ακολουθήσουν στον θάνατο και άλλοι σιωπηλοί- συμφωνούν στο τί θα ακολουθήσει: Ο σείχης Γιασίν από τον τάφο του θα προκαλέσει πολλούς περισσότερους θανάτους από ποτέ δίνοντας στους επίδοξους καμικάζι την θρησκευτική και εθνικιστική δικαιολογία". "Έχετε δει έναν νεκρό να περπατά ;" λέει στην βρετανική εφημερίδα Παλαιστίνιος καθηγητής στο Ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας. "Το Ισραήλ θα δει τώρα ότι υπάρχει ένας άνθρωπος, που μπορεί να σκοτώσει περισσότερους Ισραηλινούς από τον τάφο του παρά όταν ήταν ζωντανός, Κι αυτός είναι ο σείχης Γιασίν".

    "Η φονική επίθεση των ισραηλινών ελικοπτέρων έξω από το τέμενος της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο του σείχη Γιασίν πυροδότησε τέτοια οργή μεταξύ των Παλαιστινίων, ώστε αυτό που μένει τώρα να αποδειχθεί είναι ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Ο ηγέτης που δολοφονήθηκε ή αυτό που ενέπνευσε στους οπαδούς του;", σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Η γερμανική εφημερίδα Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ σημειώνει μάλιστα ότι το Ισραήλ σκότωσε το μοναδικό άνθρωπο που μπορούσε να συγκρατήσει την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. "Ο Γιασίν ήταν κήρυκας του τρόμου, αλλά, αν και σχεδόν τυφλός, διέβλεπε τις ρεαλιστικές συνιστώσες της πολιτικής" τονίζει η γερμανική η εφημερίδα, προβλέποντας ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα το Ισραήλ ενίσχυσε την τρομοκρατία που θέλει να εξουδετερώσει.

    Η αυστριακή Ντι Πρέσε χαρακτηρίζει τη δολοφονία Γιασίν "κοντόφθαλμη ενέργεια που εμπεριέχει το σπόρο της βίας και θα αποβεί εις βάρος των εμπνευστών της".

    "H ελβετική Ντερ Τάγκες Aνζάιγκερ διερωτάται μάλιστα αν η δολοφονία Γιασίν αποτελούσε πρόβα για ανάλογη ενέργεια κατά του Γιασέρ Αραφάτ ", το μέλλον του οποίου εξαρτάται από την ένταση των αντιδράσεων στην ισραηλινή ενέργεια.

    "Το Ισραήλ άνοιξε την πόρτα της κολάσεως" εκτιμά η ρωσική Ιζβέστια. Η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα προσθέτει: "Ιράκ -2 . Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς θα καταστήσει απρόβλεπτη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οργή και πένθος

    Διεθνείς αντιδράσεις υπό το φόβο των αντιποίνων

    Εφιαλτική αναμονή

    [02] Υγεία

    Στο "φως" νέα στοιχεία Επικίνδυνες και οι "ακίνδυνες" ακτίνες

    23/3/2004 1:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 3:12:58 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Μέχρι τώρα, επικίνδυνες θεωρούνταν κυρίως οι ακτίνες UVB, επειδή αυτές κρίνονταν υπεύθυνες για τη δημιουργία καρκίνου στο δέρμα. Έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, όμως, δείχνει ότι οι ακτίνες UVA δεν είναι σε καμία περίπτωση άμοιρες ευθυνών. Έτσι, επισημαίνεται ότι τα αντηλιακά πρέπει να προστατεύουν και από τους δύο τύπους ακτινών για να είναι αποτελεσματικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανακάλυψαν, πως οι ακτίνες UVA, για τις οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος αλλά δε δημιουργούν εγκαύματα και συνεπως καρκίνο, μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή του DNA και εν τέλει καρκίνο του δέρματος.

    Οι UVA προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή στα κύτταρα

    Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα ιστού από 16 ασθενείς, στους οποίους χορηγούσαν θεραπεία για δύο διαφορετικούς τύπου καρκίνου, στο νοσοκομείο Royal Prince Alfred στο Κάμπερνταουν της Αυστραλίας. Και στις δύο περιπτώσεις τη μεγαλύτερη καταστροφή στο βασικό στρώμα των κυττάρων, προκαλούσαν οι UVA και όχι οι UVB. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των μεταλλάξεων, που προκαλούσαν οι UVB, ήταν στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος.

    Οι Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν όγκους στο δέρμα και ανακάλυψαν, ότι οι ακτίνες UVA είχαν βλάψει τα κύτταρα του βασικού στρώματος. Το βασικό στρώμα περιέχει τα κύτταρα, που παρέχουν τη συνεχή ανανέωση του δέρματος μέσω της μίτωσης .

    Το πόρισμα της επιστημονικές έρευνας, με επικεφαλής τον Δρ Γκάρι Χάλιντεϊ, έλεγε, πως οι μεταλλάξεις στο βασικό κυτταρικό στρώμα από τις ακτίνες UVA, ενισχύουν τη δράση των συγκεκριμένων ακτινών, που μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεις μετατροπές στο ανθρώπινο δέρμα.

    Σημαντικά πορίσματα

    Η δερματολόγος Δρ. Κάθριν Χάργουντ επεσήμανε, πως οι Αυστραλοί επιστήμονες διεξήγαγαν μία πολύ σημαντική έρευνα, η οποία προσθέτει νέα στοιχεία στις ενδείξεις ότι και οι ακτίνες UVA "βοηθούν" την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος. Τόνισε, βέβαια, πως η έρευνα ήταν αρκετά περιορισμένη και πρέπει να διεξαχθούν και άλλες, φέρνει, όμως, "στο φως" νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

    [03] Οικονομία

    Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

    23/3/2004 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Όσοι αρχίσατε ήδη να προγραμματίζετε τις πασχαλινές αγορές σας, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη και το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η μέχρι και τις 20 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτό, την Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 του Απριλίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9:00 έως τις 21:00, το Σάββατο 3 Απριλίου από τις 9:00 έως τις 16:00, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 9:00 έως τις 21:00, τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9:00 έως τις 15:00. Τη Δευτέρα του Πάσχα 12 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και από Τρίτη 13 Απριλίου επανέρχεται η εφαρμογή του θερινού ωραρίου λειτουργίας.

    [04] Διάφορα

    Εκατομμύρια του χάριζαν και... το σκεφτόταν Με το ζόρι εκατομμυριούχος!

    23/3/2004 2:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 3:26:33 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν ήταν σίγουρος αν ήθελε να πάρει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που κέρδισε σε Τζακ Ποτ του Λόττο. Ο λόγος για ένα Γερμανό υπάλληλο, κάτοικο του Ντόρτμουντ, ο οποίος επί 10 ολόκληρες εβδομάδες σκεφτόταν... αν ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας WestLotto είχαν αρχίσει να απελπίζονται, καθώς περίμεναν, εις μάτην, τον τυχερό της κλήρωσης της 3ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, για την αναζήτησή του είχαν επιστρατεύσει μέχρι και αφίσες! Μια ωραία πρωία, όμως, και τρεις μήνες μετά, ήρθε ο νικητής, ο οποίος, όπως είπε, ήθελε λίγο καιρό για να "σκεφτεί λιγάκι τα πράγματα". Ο υπερνικητής θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας δήλωσαν ότι ο άνδρας, σκεφτόταν ακόμα και να μην αποδεχτεί τα χρήματα. Τα... φιλάνθρωπά του αισθήματα, όμως, νίκησαν όλους τους ενδοιασμούς του και εν τέλει αποφάσισε να πάρει το υπέρογκο ποσό, καθώς σκέφτεται να ιδρύσει φιλόπτωχο ίδρυμα.

    [05] Διεθνή

    Κίνδυνος για πυρηνική έκρηξη Θρίλερ στη Βαλτική

    23/3/2004 2:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 5:47:26 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ ΒΒC

    Διαταγή για άμεσο ελλιμενισμό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζει στον πυρηνικό του αντιδραστήρα το καταδρομικό "Μέγας Πέτρος", έδωσε ο Aρχηγός του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Βλαντίμιρ Κουρογιέντεφ. Το πλοίο, που αποτελεί τη Ναυαρχίδα του Στόλου της βόρειας θάλασσας, είναι εξοπλισμένο με 20 πυραύλους Κρουζ και ο Ναύαρχος εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να προκληθεί έκρηξη ανά πάσα στιγμή, με τεράστιες συνέπειες.

    Πάλη εξουσίας;

    Δημοσίευμα πάντως της εφημερίδας Κομερσάντ κάνει λόγο ότι ο ελλιμενισμός του καταδρομικού είναι αποτέλεσμα της πάλης εξουσίας μεταξύ Ρώσων Ναυάρχων.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, ύστερα από τις φήμες που κυκλοφορούν για διαμάχη μεταξύ του Ναύαρχου Κουρογιέντεφ, με τον κυβερνήτη του καταδρομικού Υποναύαρχο Βλαντιμίρ Κασατόνοφ.

    Ο Βλαντίμιρ Κουρογιέντεφ, είχε ασκήσει πρόσφατα αυστηρή κριτική στον θείο του κυβερνήτη, απόστρατο Ναύαρχο του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, για την βύθιση του πυρηνικού υποβρυχίου K-159 στην βόρεια θάλασσα πέρυσι τον Αύγουστο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννιά μελών του πληρώματος.

    Το 2003, το ''Μέγας Πέτρος'' το οποίο συχνά φιλοξενεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Πούτιν, χαρακτηρίστηκε πρότυπο πλοίου του Στόλου.

    [06] Εσωτερικά

    Σεβασμός στον πολίτη "Είμαστε υπηρέτες και όχι εξουσιαστές"

    23/3/2004 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 3:43:05 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πολιτική χωρίς άκρα και ακρότητες και νέα διακυβέρνηση στην οποία δεν χωρά το πάθος για την εξουσία, αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο σεβασμός προς τον πολίτη, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, μετά τις εκλογές. "Είμαστε υπηρέτες των συμπολιτών μας και όχι εξουσιαστές τους" είπε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους 165 βουλευτές του, από τους οποίους ζήτησε πολιτική στάση χωρίς έπαρση και αλαζονεία και σεμνή συμπεριφορά. Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε πρωτοβουλίες για αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα, καθώς όπως είπε, ο βουλευτής αποτελεί δομικό στοιχείο στην διακυβέρνηση, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο πρέπει να είναι χώρος έκφρασης και ζύμωσης και όχι στείρας αντιπαράθεσης.

    "Πεμπτουσία της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος"

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ξεκινά μια νέα περίοδος για τον τόπο, αφετηρία μιας νέας εποχής, όπου το αίτημα για δυναμική σύγκρουση με τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι σαφές. "Εμείς έχουμε τη θέληση και την εντιμότητα για να απαντήσουμε", σημείωσε και πρόσθεσε ότι "πεμπτουσία της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε ούτε για μια στιγμή. "Θα υπηρετήσουμε τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς με υπευθυνότητα για το συλλογικό συμφέρον, χωρίς έπαρση, με σεμνότητα και ταπεινότητα" τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ έδωσε την εκλογική μάχη με άνισους όρους γιατί είχε διαλέξει το δύσκολο δρόμο και δεν έβαλε "νερό στο κρασί της" και σημείωσε: "Δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεν χρωστάμε γραμμάτια σε κανένα. Γι αυτό δικαιούμαστε όλοι να είμαστε υπερήφανοι και το κεφάλαιο αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και πρέπει να παραμείνει αλώβητο. Δεν διακυβεύεται και δεν πρόκειται να διακυβευτεί με τίποτα".

    Τώρα είναι η ώρα της απόδειξης, της επιβεβαίωσης και της πράξης, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι η ΝΔ πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και έχει ρίξει βαθιές ρίζες σε ολόκληρη την κοινωνία, τις οποίες πρέπει να διασφαλίσει και να διευρύνει.

    Ο κ. Καραμανλής, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στο νέο κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας , ο οποίος, όπως είπε, θα αναπροσαρμοστεί, με στόχο την ουσιαστικότερη συμμετοχή της στο κυβερνητικό έργο, καθώς όπως είπε οι βουλευτές αποτελούν τον σύνδεσμο με την κοινωνία και την εγγύηση της νέας διακυβέρνησης.

    Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν δίπλα στους πολίτες και στα προβλήματα τους και τους υπουργούς να έχουν στενή συνεργασία με τους βουλευτές, οι οποίοι, όπως ανέφερε, μεταφέρουν τη φωνή της κοινωνίας που τους επέλεξε.

    Εκλογή του νέου προεδρείου της ΚΟ της ΝΔ

    Πέραν της ομιλίας του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε και η εκλογή, δια βοής, του κ. Απόστολου Σταύρου για τη θέση νέου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των πέντε αναπληρωτών, που είναι οι Παναγιώτης Μελάς, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μιχάλης Χαλκίδης, Αντώνης Μπέζας και Σοφία Καλατζάκου.

    [07] Πολιτισμός

    Επίσκεψη Τατούλη στην Ακρόπολη

    23/3/2004 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την Ακρόπολη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων συντήρησης και αναστήλωσης που γίνονται πάνω στον Ιερό Βράχο. Ο κ. Τατούλης, αφού ξεναγήθηκε στα Προπύλαια, τον Παρθενώνα, στα εργαστήρια των μαρμαροτεχνιτών και συντηρητών καθώς και στο μουσείο της Ακρόπολης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του αναστηλωτικού προγράμματος και για τη μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων. Ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ προσέθεσε πως η διαφορά της τωρινής κυβέρνησης από την προηγούμενη, ειναι ο σεβασμός προς τους νόμους και τη δικαιοσύνη. Επίσης, έκανε λόγο για πρόχειρη αντιμετώπιση της ανέγερσης του μουσείου της Ακρόπολης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Τατούλης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι λυπάται για τη δήλωση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος ζήτησε χθες την παραίτηση του, λέγοντας ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού παρεμποδίζει την ανέγερση του νέου μουσείου. Ο υφυπουργός τόνισε, πως το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι πρώτο στη μάχη γα την εφαρμογή του πολιτικού πολιτισμού και την αλλαγή πολιτικής σελίδας στον τόπο μας.

    [08] Διάφορα

    Στη φυλακή επειδή είχαν σκονάκια

    23/3/2004 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 4:16:33 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Κατέληξαν στη φυλακή επειδή είχαν... σκονάκια, και μην πάει ο νους σας στα επικίνδυνα "άσπρα" σκονάκια, αλλά στα αθώα. Ο λόγος για 168 μαθητές Λυκείου στο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας, οι οποίοι συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους σκονάκια. Η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα των εξετάσεων και περισσότεροι από 1000 επιτηρητές και 5.000 αστυνομικοί είχαν αναλάβει να διατηρήσουν την τάξη σε 850 εξεταστικά κέντρα. Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος περισσότεροι από 500.000 μαθητές. Μαζί με τους μαθητές συνελήφθησαν και 24 γονείς, ως συνένοχοι, ενώ πολλά άλλα παιδιά δέχτηκαν επιπλήξεις γιατί είχαν μαζί τους φωτογραφίες διάσημων ηθοποιών και αθλητών.

    Δε συγχωρεί τους παραβάτες

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία του κρατιδίου, όταν ένας μαθητής συλλαμβάνεται να αντιγράφει, αυτομάτως αποβάλλεται από τις εξετάσεις και δεν μπορεί να ξαναδώσει, ενώ πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 2.000 ρουπίων (45 δολάρια). Αν δε διαθέτει τα χρήματα, κινδυνεύει να φυλακιστεί για έξι μήνες.

    Στο κρατίδιο Μπιχάρ τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλά. Τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εξετάσεων, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών, που είχαν εμπλακεί σε επεισόδια, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    [09] Οικονομία

    Επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης στη Βαρβάκειο Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

    23/3/2004 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 5:16:45 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρά μέτρα για την πάταξη κυκλωμάτων αισχροκέρδειας, ενόψει και του Πάσχα, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, που επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο Αγορά. Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε την απόφασή του υπουργείου Ανάπτυξης να επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ προανήγγειλε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τις αγορές κρέατος και νωπών λαχανικών , προκειμένου να υπάρξει καταγραφή των αντικρουόμενων συμφερόντων και να ληφθούν μέτρα για την πάταξη των κυκλωμάτων. Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), Παντελής Παντελιάδη, και συζήτησαν για τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

    Μετεκλογικές αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

    Άνοδος έως και 4% παρατηρείται στις τιμές των προϊόντων, μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη. Ωστόσο, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, στις οποίες οι αυξήσεις αγγίζουν το 7% .

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ, οι αυξήσεις παρατηρούνται στην κατηγορία των "μη τροφίμων". Σε σχέση με τα τρόφιμα, οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και 4%, με εξαίρεση το λάδι και τις ελιές, που η τιμή τους ανέβηκε έως και 7%, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Ο κ. Παντελιάδης επεσήμανε πως, "καμία βιομηχανία δεν αντέχει αναστολή των αυξήσεων επ άπειρον", προσθέτοντας ότι, τους προηγούμενους μήνες, υπήρξε επιβράδυνση των ανατιμήσεων, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ συμπλήρωσε με νόημα πως, "όταν παρεμβαίνεις στη λειτουργία της αγοράς το βρίσκεις μπροστά σου στη συνέχεια".

    Πάντως, σύμφωνα με όσα είπαν στον κ. Παπαθανασίου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, το Πάσχα οι τιμές των νωπών προϊόντων και του αρνιού αναμένεται να κινηθούν πτωτικά, λόγω του ανταγωνισμού.

    [10] Πολιτισμός

    Για πέντε παραστάσεις Στο Μέγαρο η Μαρινέλλα

    23/3/2004 5:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 6:02:53 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρινέλλα εμφανίζεται, για τέταρτη φορά, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 29 και 31 Μαρτίου, στις 2, 3, και 5 Απριλίου, στην αίθουσα φίλων της Μουσικής. Πρόκειται για μια σειρά παραστάσεων με τον τίτλο "Φωνή από φως" που σκηνοθετείται από τον Σταμάτη Φασουλή και αποτελεί μια αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι και θα περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς συνθέτες, από το 1950 και μετά. Ο γνωστός σκηνοθέτης δήλωσε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, "ισόβιος θαυμαστής της τραγουδίστριας, που πρώτη σηκώθηκε όρθια στο πάλκο". Η ερμηνεύτρια ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Χρήστο Λαμπράκη, που άνοιξε τις πύλες του Μεγάρου στο καλό λαϊκό τραγούδι και δήλωσε χαρούμενη που μπορεί στον χώρο του Μεγάρου να συναντά τους φίλους, καθώς δεν εργάζεται πλέον τη νύχτα στις μεγάλες πίστες. Εκτός από τα παλιά τραγούδια, στην παράσταση η Μαρινέλλα θα τραγουδήσει κομμάτια από τη νέα δισκογραφική της δουλειά με τις υπογραφές των Νίκου Αντύπα και Λίνας Νικολακοπούλου. Την πολυμελή ορχήστρα θα διευθύνει ο Γιώργος Νιάρχος και το μπαλέτο ο Δημήτρης Παπάζογλου. Νέοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και χορευτές θα πλαισιώνουν την τραγουδίστρια. Τα video της παράστασης επιμελείται ο Νίκος Σούλης.

    [11] Τεχνολογία

    Εννέα domain names υπό έγκριση "Μεγαλώνει" ο παγκόσμιος ιστός

    23/3/2004 5:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 6:20:46 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Μέχρι τώρα τα domain names, στα οποία καταλήγουν οι διευθύνσεις στο διαδίκτυο είτε έχουν σχέση με τη χώρα (πχ. .gr) είτε με τον οργανισμό στον οποίο αναφέρονται (πχ. .edu). Στις αρχές, όμως, του 2005 είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους εννέα νέα domain names, πιο εξειδικευμένα. Δέκα οργανισμοί έκαναν αίτηση στο διεθνή, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό για το διαδίκτυο ICANN ,(Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) για την καταχώρηση των νέων domain names, αφού πλήρωσαν 45.000 δολάρια. Τα πρώτα domain names χρονολογούνται τη δεκαετία του 80 και ήταν τα .com, .edu, .gov, .int, αποτελούνται από δύο γράμματα και αναφέρονται σε χώρες ή περιοχές. Τα τελευταία επτά (.biz, .info, .name, .pro, .aero, .coop και .museum) προστέθηκαν το 2000.

    Θα περάσουν από "εξονυχιστική" έρευνα

    Τα πιθανά νέα domain names:

    Για να τεθούν σε ισχύ τα νέα domain names θα πρέπει να "υποβληθούν" σε ορισμένες "δοκιμασίες". Η δοκιμαστική περίοδος αρχίζει την 1η Απριλίου και οι χρήστες θα έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους για να σχολιάσουν τα προτεινόμενα domain names. Έπειτα, θα ακολουθήσουν δύο μήνες "εξονυχιστικής" έρευνας από ειδικούς σε θέματα διαδικτύου.

    Τα τρία από τα νέα domain names αναφέρονται σε κινητά τηλέφωνα (τα αναφέρεται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, οι ειδικοί, όμως, κρίνουν, πως είναι μάλλον απίθανο να εγκριθεί.

    Σχετικά Links:

    Internet Corporation For Assigned Names and Numbers

    [12] Τεχνολογία

    Εικονικό ταξίδι στις παραλίες τις Εύβοιας

    23/3/2004 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μοναδικές φωτογραφίες από τις μαγευτικές παραλίες της Εύβοιας περιέχει η ηλεκτρονική σελίδα που έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος Δυστίων της Εύβοιας την οποία οι χρήστες μπορούν να επισκεφτούν στη διεύθυνση www.distos.gr. Η ηλεκτρονική σελίδα έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με εικόνες από τα χωριά και την καθημερινή ζωή της περιοχής αλλά και του υδροβιότοπου ο οποίος αποτελεί σημαντικό σταθμό μετανάστευσης διαφόρων πτηνών. Στην ιστοσελίδα ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για τη λίμνη του Δύστου και για τα πουλιά που διαβιούν σε αυτή και να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για οικοσύστημα της περιοχής. Μέσω του φωτογραφικού υλικού της σελίδας, μπορείτε, επίσης, να κάνετε μία εικονική περιήγηση στις παραλίες του Αιγαίου και του Ευβοϊκού και να ενημερωθείτε για την ιστορία του τόπου. Κάντε κλικ και καλό σας ταξίδι.

    [13] Διεθνή

    Νέος πρωθυπουργός στη Μάλτα

    23/3/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο Λόρενς Γκόντζι, ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος, διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Μάλτας, λίγα λεπτά μετά την παραίτηση του 70χρονου προκατόχου του Εντι Φένες Αντάμι, ο οποίος αποσύρεται από την ενεργό πολιτική. Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνεται η μείωση του δημόσιου ελλείμματος στα 3% του ΑΕΠ από το σημερινό 9,7%, εκπληρώνοντας έτσι το στόχο της ΕΕ και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

    [14] Αθήνα 2004

    Συνάντηση Βουλγαράκη- Αγγελοπούλου Η ασφάλεια των Αγώνων στο επίκεντρο

    23/3/2004 5:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 5:48:53 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συζήτησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, και η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, στη Νέα Ιωνία. Οι δυο τους επιβεβαίωσαν την καλή πορεία του προγράμματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο ίδιος ο υπουργός σε δηλώσεις του επεσήμανε χαρακτηριστικά πως, "τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα και πολύ καλά". Η άσκηση "Ασπίς Ηρακλέους 2004", που ολοκληρώθηκε σήμερα, αποτέλεσε βασικό θέμα της συζήτησης, ενώ αποφασίστηκε η πιο στενή συνεργασία του υπουργείου με την Οργανωτική Επιτροπή σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού τους πέντε επόμενους μήνες αναμένεται να ενταθούν τα ξένα δημοσιεύματα για την ελληνική διοργάνωση. Λίγο αργότερα, την έδρα της "Αθήνα 2004" επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τόμας Μίλερ, με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στεητ Ντηπαρτμεντ, Χοσέ Ροντρίγκεζ.

    "Εστιάζουμε στη συνεργασία"

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση ασφαλείας "Ασπίς Ηρακλέους 2004" καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος με τις κάμερες έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έδειξε και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χοσέ Ροντρίγκεζ.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, επεσήμανε με δηλώσεις του την ανάγκη συνεργασίας , προκειμένου να διοργανωθούν ασφαλείς Αγώνες.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν φοβάται για την ασφάλεια των Αμερικανών αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών της Αθήνας, ο κ. Μίλερ επεσήμανε ότι, "πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις, όπως φόβος, και να εστιάσουμε στη συνεργασία".

    [15] Εσωτερικά

    Σχέδιο δράσης του Δήμου "Καθαρή Συμμαχία" για καθαρή Αθήνα

    23/3/2004 5:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 7:05:16 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Καθημερινή μάχη για μια καθαρή Αθήνα, με περισσότερο σύγχρονο εξοπλισμό, μηχανήματα και νέες υποδομές. Το νέο πρόγραμμα για την καθαριότητα της Αθήνας με τον τίτλο "Καθαρή Συμμαχία", καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου της Αθήνας με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας κάθε γειτονιάς της πρωτεύουσας, παρουσίασε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Τριάντα οκτώ εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, 960 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο, εκατοντάδες δραστηριότητες και διαφορετικές ανάγκες για κάθε διαμέρισμα, συνθέτουν τη φυσιογνωμία της σημερινής πρωτεύουσας και καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο της καθαριότητας. Η "Καθαρή Συμμαχία", μια τεράστια σε μέγεθος δουλειά υποδομής είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ από τον Δήμο της Αθήνας για την καθαριότητα. "Τον τελευταίο χρόνο ο Δήμος της Αθήνας δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αισθητή τη διαφορά στον τομέα της καθαριότητας. Κάναμε μια τεράστια σε μέγεθος δουλειά υποδομής, τα αποτελέσματα της οποίας πολύ σύντομα θα είναι ορατά σε όλους", δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη .

    Απαιτείται και η συνεργασία των πολιτών

    Στην πλατεία Κοτζιά απέναντι από το Δημαρχείο έγινε σήμερα η παρουσίαση δείγματος των νέων απορριμματοφόρων, ένα από τα οποία μάλιστα οδήγησε και η Δήμαρχος Αθηναίων.

    Διακόσια τριάντα πέντε νέα οχήματα, 20% περισσότερα δρομολόγια και 2250 εργαζόμενοι συμμετέχουν στο σχέδιο δράσης "Καθαρή Συμμαχία". Για την αγορά του σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, διατέθηκαν 34 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθούν όλες οι παραλαβές και θα γίνουν σταδιακά ορατά τα αποτελέσματα της δουλειάς. Το σχέδιο δίνει ιδιαίτερη σημασία στους εργαζομένους, τους οποίους ενισχύει με κάθε τρόπο, ενώ όπως επισήμανε η δήμαρχος, η "Καθαρή Συμμαχία" απαιτεί συνεργασία μεταξύ των Αθηναίων πολιτών και του Δήμου.

    Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονισμός Καθαριότητας ο οποίος θα προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για όλους τους παραβάτες.

    [16] Αθλητισμός

    Νέο σήμα για την ΕΠΟ

    23/3/2004 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μια μπάλα ποδοσφαίρου, στο κέντρο της οποίας εμφανίζεται ο χάρτης της Ελλάδας, ενώ περιφερειακά αναγράφονται οι λέξεις "Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία" είναι το νέο λογότυπο της ΕΠΟ. Σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ της Ομοσπονδίας, Γιάννη Φαρφαρέλη, ο κύκλος αποδίδει το ομαδικό πνεύμα, η μπάλα το θέαμα, ενώ η γεωγραφική απεικόνιση της Ελλάδας "αποτελεί αφετηρία έμπνευσης, ενέργειας, υπερηφάνειας και προοπτικής". Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία προπονητικού κέντρου για την εθνική μας ομάδα, την κατασκευή 45 αθλητικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τη σύσταση 8 σχολών προπονητικής, στα πρότυπα της UEFA. Παράλληλα, ο κ. Γκαγκάτσης, προανήγγειλε τη δημιουργία καταστήματος για τα προϊόντα του εθνικού μας συγκροτήματος, αλλά και την έκδοση εισιτηρίων διαρκείας. Μέγας χορηγός της ΕΠΟ είναι ο ΟΠΑΠ, χορηγοί η Vodafone και η Adidas, ενώ υποστηρικτές είναι οι Mercedes- Benz Ελλάς, HOL και Grecotel.

    Σχετικά Links:

    ΕΠΟ

    [17] Διεθνή

    Νέες απειλές Ισραηλινών Hφαίστειο η Μέση Ανατολή

    23/3/2004 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς Αχμέντ Γιασίν. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης απείλησαν με σκληρά αντίποινα, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σαρόν προειδοποίησαν για νέα χτυπήματα κατά όσων απειλούν την ασφάλεια της χώρας. Το απόγευμα Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους σε καταυλισμό εποίκων στη Γάζα, ενώ επακολούθησαν ανταλλαγές πυροβολισμών με ισραηλινά στρατεύματα χωρίς να υπάρξουν θύματα Το Ισραήλ προχώρησε χθες το βράδυ σε αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, από όπου προηγουμένως είχαν εκτοξευθεί τέσσερις ρουκέτες με στόχο το έδαφος του Ισραήλ.

    Φόβος για αντίποινα στο Ισραήλ

    Η ισλαμική οργάνωση ετοιμάζεται μετά το τέλος της περιόδου του πένθος να εκλέξει καινούργιο ηγέτη , ενώ φόβους για επέκταση των συνεπειών και σε άλλες χώρες τροφοδότησε η ανακοίνωση της ισλαμικής Οργάνωσης που είχε αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό στη Μαδρίτη, για επιθέσεις σε αμερικανικούς αλλά και ευρωπαϊκούς στόχους.

    Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί πολίτες φοβούμενοι τα χειρότερα απέφυγαν σήμερα τις συγκοινωνίες, παρά το ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν τεθεί σε υψίστη επιφυλακή, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό. Ο στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε σταθμούς λεωφορείων, εμπορικά κέντρα και σε πολυσύχναστες αγορές . Πρόκειται για μέτρα πρόληψης, που αναμένεται να παραταθούν για αρκετές εβδομάδες.

    Ενδεικτικό του φόβου που έχει καταλάβει τους Ισραηλινούς πολίτες είναι ότι τα περισσότερα λεωφορεία κυκλοφορούσαν σήμερα άδεια στην Ιερουσαλήμ και στις άλλες πόλεις, καθώς οι πολίτες επέλεξαν να μεταβούν στις εργασίες τους με τα αυτοκίνητά τους.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εμμένει στην πολιτική "εξόντωσης των τρομοκρατών", τόνισε ο υπουργός Αμύνης Σαούλ Μοφάζ. Η Χαμάς θεωρείται ως "ένας στρατηγικός εχθρός του Ισραήλ και υπ΄αυτόν τον τίτλο θα πρέπει να καταστραφεί", πρόσθεσε.

    Δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Ισραήλ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών, σε ποσοστά που φτάνουν το 60%, τάσσεται υπέρ της δολοφονίας Αχμεντ Γιασίν. Ταυτόχρονα, το 81% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η δολοφονία Γιασίν "πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

    Καταδίκασαν Καραμανλής - Παπανδρέου

    Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει την ανησυχία της. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, γύρω από όλες τις πρεσβείες και τα ινστιτούτα του Ισραήλ σε όλον τον κόσμο, τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισυχμένα.

    Οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις έπληξαν μάλιστα τις αγορές σε πολλά χρηματιστήρια, αλλά και το αμερικανικό δολάριο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν καταδίκασε σήμερα με δριμύτητα τη δολοφονία του Γιασίν.

    Από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις πράξεις βίας στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνες να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

    Τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς καταδίκασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πάτ Κόξ.

    Αυτές οι πράξεις είπε ο κ. Παπανδρέου δεν συμβάλλουν στην ειρήνη, αντίθετα δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Εμείς στηρίζουμε τις συνομιλίες των δυο πλευρών.

    Από την πλευρά του ο κ. Κόξ τόνισε ότι η επίθεση δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού, σημειώνοντας ότι καταδικάζει τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη σκιά της εκδίκησης

    [18] Κυπριακό

    Διαφορετική προσέγγιση στο σχέδιο Ανάν

    23/3/2004 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαφορετικές αξιολογήσεις του σχεδίου Ανάν αλλά και για τη σκοπιμότητα μιας λύσης στην παρούσα συγκυρία ακούστηκαν τη Δευτέρα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την "Εταιρεία προαγωγής των Ηνωμένων Εθνών" στο Βερολίνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η άποψη του καθηγητή πολιτικών και κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και προέδρου του "Συμβουλίου Μετανάστευσης", Ντίτερ Ομπερντέρφερ, ο οποίος πρότεινε την απόρριψη του σχεδίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο καθηγητής Ομπερντέρφερ χαρακτήρισε "κατασκεύασμα" το σχέδιο Ανάν και το κοινό κράτος που προβλέπει θα αποτελέσει ένα "κράτος-φάντασμα" που θα αναζωπυρώσει τις εθνοτικές συγκρούσεις.

    Τα υπέρ και τα κατά

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θα έχει σημαντικά οφέλη υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή του σχεδίου από πλευράς της θα ισοδυναμεί με την αποδοχή ενός "αναγκαστικού γάμου" που δε θα τιμά την Κύπρο, γιατί έτσι θα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τελεί υπό επιτροπεία και κατέληξε λέγοντας ότι ένα "διαζύγιο" είναι καλύτερο από μία τέτοια ταπεινωτική και επικίνδυνη εξέλιξη.

    Υπέρ της απόρριψης του σχεδίου Ανάν τάχθηκε και ο Κύπριος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης , υποστηρίζοντας ότι το status quo είναι καλύτερο από μία πλασματική επανένωση, χωρίς πρόνοιες πραγματικής πολιτικής ενοποίησης και ένα κράτος χωρίς κοινωνικό υποκείμενο, και θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς να έχει επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα μέχρι την 1η Μαΐου και να αναμείνει κανείς τις εξελίξεις στη συνέχεια.

    Ο βασικός αντίλογος διατυπώθηκε από τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό και πρώην πρέσβη στη Λευκωσία, Πέτερ Βίτιχ, καθώς και το χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, πρόεδρο της μικτής κοινοβουλευτικής ομάδας Γερμανίας-Κύπρου, Ζίγκφριντ Ελίας, που χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του Ομπερντέρφερ "αγκυλωμένη στο παρελθόν" και "αδιέξοδη", παραγνωρίζοντας τις επιθυμίες των ανθρώπων τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο.

    [19] Αθλητισμός

    Μια στιγμή πριν το γκολ

    23/3/2004 6:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 7:04:05 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το επίσημο πόστερ του ΕURO 2004 που φιλοτέχνησε ο Πορτογάλος σχεδιαστής, Μιγκέλ Ρόχα παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση στη Λισσαβόνα. H αφίσα βγήκε πρώτη στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί και αναπαριστά την στιγμή, πριν την έκρηξη, που ακολουθεί ένα γκολ. Απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα δήλωσε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Πορτογαλίας, Ζιλμπέρτο Μαντάιλ. Το πόστερ θα κοσμεί διάφορα σημεία των πορτογαλικών πόλεων από εδώ και στο εξής, ενώ από τον Απρίλιο θα είναι προς πώληση -για τους ενδιαφερόμενους- στα καταστήματα της χώρας και την επίσημη ιστοσελίδα (www.euro2004.com,) της διοργάνωσης.

    [20] Αθλητισμός

    Απτόητος ο Ντουμιτρέσκου

    23/3/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, έμεινε ο τεχνικός της "Ένωσης" Ιλιε Ντουμιτρέσκου. Ο Ρουμάνος απέδωσε την ήττα σε απώλεια αυτοσυγκέντρωσης επισημαίνοντας ότι το πάθημα έγινε μάθημα για τους παίκτες του. Όσον αφορά το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Παναθηναϊκό, για το Κύπελλο ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει σύστημα και ότι η ομάδα του θα παίξει για την πρόκριση και όχι για να μην δεχθεί γκολ. Παρότι είναι νωρίς ακόμα για την ενδεκάδα, ο τεχνικός του "Δικέφαλου", ανακοίνωσε ότι ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος παρά το λάθος του στο τρίτο γκολ θα παραμείνει κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ, ενώ στην θέση του τιμωρημένου Καψή θα αγωνιστεί ο Κατσουράνης.

    Καμιά δικαιολογία για κούραση

    Ο Ντουμιτρέσκου ανέλαβε για κόμη μία φορά την ευθύνη για την ήττα, ενώ σε ερώτηση για το αν θα παίξει ρόλο η κούραση από τους συνεχόμενους αγώνες ενόψει των αγώνων με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο, υποστήριξε ότι υπάρχει χρόνος να ξεκουραστούν.

    Τέλος σε ερώτηση για τα κολακευτικά σχόλια, που δέχθηκε από τον Αναστασιάδη, αλλά και τα αρνητικά από τον Αλέφαντο, υποστήριξε ότι είναι δυο διαφορετικά μυαλά, με διαφορετικές γνώμες και είναι φυσικό να έχουν διαφορετικές απόψεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 March 2004 - 17:51:50 UTC