Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή προεδρείου
  • [02] Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας Οργή και πένθος
  • [03] 165 "ναι" Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [04] Νέο προεδρείο της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Πήραν την 7η θέση στα προκριματικά Στον τελικό τα κορίτσια του ανσάμπλ
  • [06] Παραχώρησε η Νιγηρία Προσωρινό άσυλο στον Αριστίντ
  • [07] Ανεπαρκείς οι προγραμματικές δηλώσεις για τον Στ. Μάνο
  • [08] Ζητά η οργάνωση να αποκηρύξει τη βία "Οχι" του Θαπατέρο στο διάλογο με
  • [09] Ελεύθερος χωρίς περοριστικούς όρους Αποφυλακίστηκε λόγω έλλειψης
  • [10] Η πρώτη μετά τη νίκη του Θαπατέρο Επίσκεψη Πάουελ στην Ισπανία
  • [11] Παπαρήγα: Απάτη σε βάρος των εργαζομένων
  • [12] Καυγάς στο Κοινοβούλιο Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ταϊβάν

    [01] Εσωτερικά

    Συνεδρίαζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή προεδρείου

    23/3/2004 9:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 9:39:32 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν της ομιλίας του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προβλέπεται η εκλογή νέου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πέντε αναπληρωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Απόστολος Σταύρου ακούγεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα. Επίσης για τις θέσεις των πέντε αναπληρωτών πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι κύριοι Θεόφιλος Λεονταρίδης, Παναγιώτης Μελάς, Αντώνης Μπέζας και η κ. Σοφία Καλαντζάκου.

    [02] Διεθνή

    Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας Οργή και πένθος

    22/3/2004 9:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 1:44:48 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με σκληρά αντίποινα απειλεί η Χαμάς το Ισραήλ για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης, σεΐχη Άχμεντ Γιασίν. Η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη είναι εκρηκτική, ενώ η Χαμάς δηλώνει ότι "άνοιξαν οι πύλες της κόλασης". Τριήμερο πένθος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κήρυξε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος καταδίκασε "το βάρβαρο έγκλημα της δολοφονίας του ηρωικού μάρτυρα, Αχμέντ Γιασίν" και τόνισε πως, "ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει την αντίσταση ενάντια στην κατοχή και το τείχος του απαρτχάιντ". Η ισραηλινή αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή. Αργά το απόγευμα, κηδεύτηκε ο Αχμέντ Γιασίν στο κοιμητήριο της Γάζας, ενώ περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι συνόδευσαν τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ισλαμιστική ιστοσελίδα στο internet, η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι ορκίζεται να εκδικηθεί τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς.

    Εκδίκηση ορκίζεται η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι

    Στην ανακοίνωση, της οποίας η αυθεντικότητα δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, η ισλαμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη, αναφέρει ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Αχμεντ Γιασίν με πλήγματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. "Το αίμα του σεΐχη Γιασίν δεν θα χυθεί άδικα. Καλούμε όλες τις Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ Μάσρι να εκδικηθούν τον θάνατό του χτυπώντας τον τύραννο του αιώνα, την Αμερική, και τους συμμάχους του", επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα (www.al-ansar.biz). Σημειώνεται ότι "Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι" ήταν το ψευδώνυμο του Μοχάμεντ Αμπντελ Αζίζ αλ-Γκαουχάρι, ο οποίος θεωρείτο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα και σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς το 2001.

    Αιματηρά επεισόδια

    Στο μεταξύ, μεμονωμένα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Αχμεντ Γιασίν.

    Ένας Άραβας μαχαίρωσε και τραυμάτισε ελαφρά τρεις επιβάτες σε ισραηλινό λεωφορείο στη Γιάφα προτού διαφύγει. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας, ο Άραβας τραυμάτισε ελαφρά δύο άνδρες και μια γυναίκα κατά τις ώρες αιχμής στη Γιάφα, η οποία αποτελεί τμήμα του Τελ Αβίβ και έχει μεγάλο αραβικό πληθυσμό.

    Στη Χεβρώνα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Το θύμα, ο 27χρονος Τάρεκ Αλάμι χτυπήθηκε με σφαίρες στο στήθος στη διάρκεια διαδήλωσης που οργανώθηκε μετά από τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν από τους Ισραηλινούς.

    Εξάλλου, αντάρτες της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ έβαλαν εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στα λιβανικά σύνορα. Μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση σε αντίποινα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Η επίθεση της Χεζμπολάχ έγινε με ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Αγροκτήματα Σεμπάα.

    Αργά απόψε τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας απ' όπου προηγουμένως είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες με στόχο το έδαφος του Ισραήλ, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένας μικρός αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων μπήκε σε βάθος 300 μέτρων μέσω της μεθοριακής γραμμής που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας και την περιοχή Νέγκεβ του νοτίου Ισραήλ, ύστερα από την εκτόξευση τουλάχιστον τεσσάρων ρουκετών από τη Γάζα. Από την επίθεση δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά οι στρατιωτικές πηγές τόνισαν ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προλάβει τυχόν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον κατοικημένων περιοχών ύστερα από τη δολοφονία του Γιασίν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ

    Διεθνείς αντιδράσεις υπό το φόβο των αντιποίνων

    Εφιαλτική αναμονή

    [03] Εσωτερικά

    165 "ναι" Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    23/3/2004 12:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 9:23:55 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με 165 ψήφους υπέρ και 135 κατά, υπερψηφίστηκαν τα μεσάνυχτα στη Βουλή, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δεσμεύθηκε για μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και επανέλαβε το όραμα του για μία δυνατή Ελλάδα. Απαντώντας στις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόνισε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι εφικτό και η θέληση της κυβέρνησης να πραγματώσει τις δεσμεύσεις της, δεδομένη και αταλάντευτη . "Η κυβέρνηση, πέρα από καλές προθέσεις, έχει ενιαία και σαφή πολιτική βούληση. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε",είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι θα εξοικονομηθούν από την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, τη μείωση της φοροδιαφυγής, τη μείωση του δημοσίου χρέους και της κρατικής σπατάλης.

    Απάντηση Καραμανλή στις βολές ΠΑΣΟΚ

    Απαντώντας στις βολές του ΠΑΣΟΚ περί "αοριστίας" των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες είναι απολύτως καθορισμένες και οι προτεραιότητες σαφείς.

    Τόνισε επίσης, ότι ενώ τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στον αντιπολιτευτικό τους λόγο πιστά στις αρχές τους, το ΠΑΣΟΚ, αντιπολιτεύθηκε χάριν της αντιπολίτευσης.

    "Ακούσαμε για δομική αντιπολίτευση που παραπέμπει σε άκρα και ακρότητες. Κάνουν τεράστιο λάθος. Γιατί η Ελλάδα μπήκε ήδη σε μια νέα εποχή και ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο ώριμος απ΄ όσο οι ίδιοι νομίζουν. Ένα πρωτίστως θέλω να υπογραμμίσω: Εμάς μας ενδιαφέρουν οι λύσεις των προβλημάτων. Τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ενώπιον του ελληνικού λαού, θα τις τιμήσουμε και θα τις κάνουμε πράξη" τόνισε.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η νέα διακυβέρνηση, σε αντίθεση με την απερχόμενη, επιθυμεί το συνεχή διάλογο με όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Αντιπαράθεση για την Οικονομία

    Νωρίτερα, τα μεγέθη της Οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

    "Οι πρώτες ενδείξεις από τη δημοσιονομική απογραφή έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που είχε φιλοτεχνηθεί" δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για του που θα βρεθούν οι πόροι για να εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα της τόνισε " Θα προέλθουν από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την καταστολή της σπατάλης και από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής". Έκανε επίσης λόγο για εξοικονόμηση πόρων 6.5 -7.5 δις Ευρώ, μέσα στην επόμενη τετραετία, αντίστοιχων δηλαδή με το 4 - 4,5% του ΑΕΠ

    Ο κ. Αλογοσκούφης, κατηγόρησε επίσης στην απερχόμενη κυβέρνηση για ψευδή στοιχεία όσον αφορά στην ανάπτυξη και το έλλειμμα.

    Όπως είπε, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 αγγίζει το 2,7 % του ΑΕΠ, αντί για 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν τις εκλογές.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η εκτίμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης είναι 4,2% και όχι 5%, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, ενώ αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη που γίνεται και για το 2004.

    Σημείωσε επίσης, ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης οφείλονται αποκλειστικά και προσωρινά στον κατασκευαστικό τομέα , στην ολοκλήρωση, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, κάποιων μεγάλων έργων στο λεκανοπέδιο και στην αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης.

    Επισήμανε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τελευταίες προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2005 θα μειωθεί στο 3,3% .

    Επίσης έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στο Γ΄ΚΠΣ, για διατήρηση υψηλού ποσοστού ανεργίας επί μία δεκαετία, για μεγάλες ανισότητες και κακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, και για μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

    Σημίτης: "Από που θα βρεθούν οι πόροι;"

    Από την πλευρά του, για "προβολή με υπεροψία" κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισήμανε ότι ''η κοινωνία απαιτεί έργο και όχι εικόνες και η κυβέρνηση δίνει μόνο εικόνες''.

    Χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ''ανεπαρκείς, που συνιστούν απλά επανάληψη του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας" και διερωτήθηκε από που θα βρεθούν οι πόροι για την ικανοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης.

    Όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάλεσε την κυβέρνηση, να δώσει ένα διαφορετικό μήνυμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες ενώ όσον αφορά στα προβλήματα των καθυστερήσεων σε ορισμένα έργα τόνισε ήταν από πριν γνωστά και επρόκειτο να αντιμετωπισθούν μετά τις εκλογές, προκειμένου να αποφασισθεί τι θα γίνει και να καθορισθεί νέο χρονοδιάγραμμα.

    "Δεν φοβόμαστε την κοινωνία"

    "Για τη ΝΔ αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα του ελληνικού λαού " τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    "Δεν φοβόμαστε την κοινωνία, ακούμε τις αγωνίες της και αυτή μας καθοδηγεί " υπογράμμισε απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό Κ Σημίτη.

    Ο κ Σιούφας υποσχέθηκε ανάπτυξη για όλους, εξήγγειλε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διαβεβαίωσε ότι πρώτο μέλημά του είναι η εξασφάλιση της επαρκούς ηλεκτρικής τροφοδοσίας σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως είπε, με συστράτευση όλων μπορούμε να διεξάγουμε επιτυχείς ολυμπιακούς αγώνες.

    "Όλοι έχουμε λόγο και ρόλο" τόνισε.

    Διαφάνεια προϋπόθεση επανίδρυσης κράτους

    Τη διαφάνεια ως προϋπόθεση της αναδιοργάνωσης του κράτους έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος

    Όπως είπε, ξεκινά αμέσως η σταδιακή ψήφιση του πλαισίου αυτού, αρχής γενομένης από τη μετατροπή του εγκλήματος της απιστίας περί την Υπηρεσία από πλημμέλημα σε κακούργημα.

    Για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος συγκροτείται σχετική επιτροπή ελέγχου.

    Για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θεσμοθετείται πλήρης και διαρκής έλεγχος της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου τους.

    Παράλληλα, συγκροτείται ανεξάρτητη Αρχή για την εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων, το ΑΣΕΠ ενισχύεται και μετατρέπεται σε Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης, ιδρύονται ο Συνήγορος Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και ο Συνήγορος του Δημότη.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, υποσχέθηκε την κατάρτιση χάρτη των δικαιωμάτων του πολίτη, ενώ εξήγγειλε τη σύσταση εθνικής επιτροπής για τη σύνταξη νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης.

    Όσον αφορά στη μετατροπή των συμβάσεων των εκτάκτων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα σε αορίστου χρόνου, ο υπουργός ανέφερε ότι με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί βάσει του Κοινοτικού Δικαίου θα καταγραφούν οι συμβάσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα προσδιοριστούν κριτήρια μοριοδότησης .

    Δεν θα υπάρξει πριμ επίσπευσης

    "Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, ήρθαμε να χτίσουμε και να επεκτείνουμε" τόνισε από την πλευρά του μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς έγινε έργο, αλλά μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο και καλύτερο.

    Ως προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε την έγκυρη ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων, αφού - όπως είπε - οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνικό στόχο.

    Απαντώντας στις επικρίσεις από τους πρώην αρμόδιους υπουργούς ανέφερε ότι δεν μηδενίζει τίποτα, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανείς εργολάβος δεν θα λάβει πριμ επίσπευσης.

    Ως στόχο του υπουργείου του ο κ. Σουφλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων τον σχεδιασμένο προγραμματισμό του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην ανάθεση των δημοσίων έργων, τη ψήφιση κανονιστικού νόμου για κοινωφελή έργα με συμμετοχή ιδιωτών, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανεπαρκείς οι προγραμματικές δηλώσεις για τον Στ. Μάνο

    Συζήτηση επί των προγραμματικών

    [04] Εσωτερικά

    Νέο προεδρείο της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

    22/3/2004 10:44:00 μμ

    Το επταμελές προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξέλεξαν απόψε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Γραμματέας εξελέγη ο πρώην υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας με 65 ψήφους και για το προεδρείο οι Θ. Κολιοπάνος με 43 ψήφους, Π. Κατσιλιέρης με 35, Μ. Καρχιμάκης με 34, Ν. Κατσέλη με 31, Δ. Λιντζέρης με 28 και Κ. Σπηλιόπουλος με 24. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην άσκηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε από το πρωί σειρά επαφών με κομματικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος. Το πρωί συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την εκλογική τακτική ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση και με όλους τους νέους βουλευτές, που εξελέγησαν για πρώτη φορά.

    Επαφές Παπανδρέου με στελέχη και βουλευτές

    Με τους βουλευτές ο κ. Παπανδρέου συζήτησε θέματα σχετικά με τις περιφέρειές τους και άκουσε τα αιτήματά τους, καθώς και τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουν ότι πρέπει να ασκηθεί η αντιπολίτευση και πως πρέπει να προωθηθούν οι αλλαγές στο Κίνημα. Το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος, Παρασκευά Αυγερινό, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων- μελών) στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται οι ευροεκλογές και η γενικότερη πορεία των σοσιαλιστών στην Ευρώπη.

    [05] Αθήνα 2004

    Πήραν την 7η θέση στα προκριματικά Στον τελικό τα κορίτσια του ανσάμπλ

    22/3/2004 11:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 1:03:03 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τα κορίτσια του ανσάμπλ, Ελένη Χρονοπούλου, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αλεξάνδρα Γεωργατσέλη, Ηλέκτρα-Ελένη Ευθυμίου, Στεργιανή Πανταζή και Στυλιανή Χρηστίδου, τα κατάφεραν και με 41,750 βαθμούς προκρίθηκαν στον αυριανό τελικό, παίρνοντας σήμερα στα προκριματικά την 7η θέση του Συνθέτου Ομάδων. Οι κοπέλες, διαγωνίστηκαν στις πέντε κορδέλες και στα τρία στεφάνια και δύο μπάλες σήμερα και μπήκαν στον τελικό, έβδομες, μεταξύ 10 ομάδων ενώ προκρίνονταν οκτώ ομάδες. Πρώτη στην βαθμολογία ήταν η ομάδα της Ρωσίας, δεύτερη η Ιταλία και τρίτη η Λευκορωσία.

    [06] Διεθνή

    Παραχώρησε η Νιγηρία Προσωρινό άσυλο στον Αριστίντ

    23/3/2004 12:55:00 πμ

    Η Νιγηρία αποφάσισε να παραχωρήσει προσωρινό άσυλο διαρκείας "ορισμένων εβδομάδων" στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αϊτής Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, ύστερα από αίτημα της Κοινότητας των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM), ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του προέδρου Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Νιγηρία αποδέχθηκε το αίτημα και συμφώνησε να δεχθεί τον Αριστίντ "μέχρις ότου μεταβεί σε κάποια άλλη χώρα".

    [07] Εσωτερικά

    Ανεπαρκείς οι προγραμματικές δηλώσεις για τον Στ. Μάνο

    23/3/2004 1:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 1:51:10 πμ)

    Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Μάνος στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε ότι καταψηφίζει τις δηλώσεις διότι στους τρεις τομείς, που ο ίδιος θεωρεί απολύτως κρίσιμους για το μέλλον, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και την ανταγωνιστικότητα, είναι ανεπαρκείς. Επιπλέον χαρακτήρισε απίστευτο το ότι ο πρωθυπουργός στα 50 λεπτά της ομιλίας του δεν είπε λέξη για τα σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινότητας. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στον Κ. Καραμανλή, να πει στη Βουλή, ποια αλλαγή στο σχέδιο Ανάν θα το καταστήσει λειτουργικό, ποια βιώσιμο και ποια σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παράλληλα, χαιρέτησε την απόφαση της κυβέρνησης για δημοσιονομική απογραφή, προσθέτοντας όμως ότι αυτή πρέπει να είναι τίμια, γενικά αποδεκτή και μη αμφισβητούμενη και να επεκταθεί και στο ασφαλιστικό σύστημα, την παιδεία, την υγεία και τη διοίκηση.

    [08] Διεθνή

    Ζητά η οργάνωση να αποκηρύξει τη βία "Οχι" του Θαπατέρο στο διάλογο με την ΕΤΑ

    23/3/2004 1:33:00 πμ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο απέρριψε την πρόταση των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι θα θελήσει να μιλήσει μαζί τους μόνον όταν θα είναι έτοιμοι να αποκηρύξουν τη βία. "Η μοναδική ανακοίνωση που περιμένω από την ΕΤΑ είναι η εγκατάλειψη της βίας, όπως περιμένει και η πλειοψηφία των Ισπανών", δήλωσε ο Θαπατέρο μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κανάρια Νησιά. Σημειώνεται ότι τόσο η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ όσο και οι Σοσιαλιστές του Θαπατέρο έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν διάλογο με την ένοπλη αυτή αυτονομιστική οργάνωση.

    [09] Διεθνή

    Ελεύθερος χωρίς περοριστικούς όρους Αποφυλακίστηκε λόγω έλλειψης στοιχείων

    23/3/2004 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 8:03:36 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ένας από τους τρεις Μαροκινούς, που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη, έλαβε χθες ο Ισπανός δικαστής Χουάν ντε Όλμο, ο οποίος και είναι επικεφαλής των σχετικών ερευνών, που διενεργούν οι αρχές της χώρας. Ο μέχρι χθες κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους καθώς "δεν βρέθηκε να εκκρεμούν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του". Ωστόσο, ο Ισπανός δικαστής αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση ενός άλλου Μαροκινού κι ενός Ισπανού, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την δολοφονία 190 ανθρώπων. Υπενθυμίζουμε, ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού συνελήφθησαν στη Μαδρίτη και στο νότιο προάστιο Χετάφε τρεις ακόμα ύποπτοι, χωρίς όμως να ανακοινωθούν στοιχεία για την εθνικότητα, ή την ταυτότητά τους καθώς και οι ακριβείς κατηγορίες εναντίον τους. Σύμφωνα, πάντως με την εφημερίδα Ελ Μούντο, υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος από αυτούς να συμμετείχε άμεσα στις επιθέσεις.

    [10] Διεθνή

    Η πρώτη μετά τη νίκη του Θαπατέρο Επίσκεψη Πάουελ στην Ισπανία

    23/3/2004 8:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 9:19:51 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στη Μαδρίτη μεταβαίνει την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Κολίν Πάουελ προκειμένου να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της 11ης Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Ισπανία μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών και αναμένεται ν αποτελέσει αφορμή για να συνομιλήσει με μέλη της απερχόμενης αλλά και της μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας. Εξάλλου, το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται σε αρκετά κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις Αμερικής-Ισπανίας καθώς ο νέος πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, έχει υποσχεθεί να ανακαλέσει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Ο Πάουελ έχει, ήδη έρθει σ επαφή με στελέχη της νέας κυβέρνησης, ενώ μόλις την Παρασκευή είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Μιγέλ Ανχέλ Μορατίνος, που θωρείται ως ο πιθανότερος νέος ομόλογός του.

    [11] Εσωτερικά

    Παπαρήγα: Απάτη σε βάρος των εργαζομένων

    23/3/2004 8:46:00 πμ

    Το αντιπολιτευτικό της στίγμα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα συνταξιοδότησης και γενικότερα τα εργατικά δικαιώματα έδωσε χθες η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έντονη δραστηριοποίηση του κόμματός την επόμενη περίοδο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της βουλής για τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέτρα που έρχονται και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αντισταθεί μέσα από το μαζικό κίνημα ώστε να υπάρξει ισχυρή αντίδραση και ανυπακοή.

    Κάλεσμα για ισχυρή αντίδραση

    Η κ. Παπαρήγα είπε αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων για την "κοινωνική συνοχή" ότι "κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει μ αυτά τα μέτρα. Ίσα - ίσα θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων. Η σχέση με την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας και την ανάπτυξη της απασχόλησης. Ο υπότιτλος είναι περισσότερες και καλύτερες θέσεις. Πρόκειται για απάτη σε βάρος των λαών".

    Επίσης είπε ότι στην ΕΕ απεργάζονται τρόπους ώστε να παραταθεί ο χρόνος εργασίας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αποκαλύψει ποια θα είναι η θέση της στη Σύνοδο Κορυφής και υπογράμμισε ότι : "Εδώ πρέπει να μπει η στρατηγική του κινήματος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (...) Εμείς απορρίπτουμε ριζικά την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή την Ευρωπαϊκή Ένωση της σημερινής Ευρώπης και θεωρούμε ότι σήμερα σε κάθε χώρα, σε κάθε λαϊκό κίνημα πρέπει να ανοίξεις, μακριά από τη φοβία που καλλιεργούν οι ευρωμονοδρομιστές και οι ευρωλάγνοι, χωρίς φόβο για το αν μπορεί μια χώρα να αναπτύσσεται υπέρ του λαού, αν μπορεί μια χώρα, ένας λαός, να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο σύστημα της εξουσίας και ταυτόχρονα να κινείται μέσα στους μονόδρομους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας, αλλά και άλλων χωρών από την ΕΕ, ενώ εκτίμησε ότι έχει αυξηθεί η δυσφορία των λαών κατά της πολιτικής της ΕΕ.

    Επιτέθηκε επίσης και κατά του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μας γλιτώσει από κανέναν κίνδυνο χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Συμμαχία ως "τον υπ΄αριθμόν ένα τρομοκράτη". Με βάση τη θέση αυτή υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του αντιπολεμικού κινήματος.

    [12] Διεθνή

    Καυγάς στο Κοινοβούλιο Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ταϊβάν

    23/3/2004 10:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2004 10:46:06 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στα χέρια ήρθαν στο Κοινοβούλιο της Ταϊβάν, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψήφιση της νομοθετικής τροποποίησης, που πρότεινε ο Πρόεδρος της χώρας Τσεν Σούι Μπιαν προκειμένου να διευκολυνθεί η ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων των προεδρικών εκλογών του Σαββάτου. Η τροποποίηση προβλέπει, ότι η ανακαταμέτρηση των ψήφων θα γίνεται αυτόματα στις περιοχές, όπου η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου δεν ξεπερνά το 1%. Με την πρόταση αυτή του Τσεν, έχει συμφωνήσει και ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Εθνικιστικού Κόμματος, ο οποίος βρέθηκε να υπολείπεται του Ταϊβανού προέδρου μόλις 0,2% και είχε ζητήσει εξαρχής ακύρωση του αποτελέσματος και ανακαταμέτρηση των ψήφων.

    Έντονη κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

    Οι βουλευτές των δυο κομμάτων, πάντως, είχαν διαφορετική άποψη, όπως αποδείχτηκε, με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε καυγά, που διέκοψε τη διαδικασία ψήφισης. Εν συνεχεία βγήκαν από την αίθουσα σπρώχνοντας κυριλεκτικά ο ένας τον άλλο. Σε δηλώσεις του μετά το εν λόγω επεισόδιο βουλευτής του DPP, κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ότι αυτό που ουσιαστικά θέλει δεν είναι η αναθεώρηση του νόμου, αλλά η δημιουργία χάους.

    Την ίδια στιγμή, το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, θύμα της αντιπαράθεσης για το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σοβαρές απώλειες.

    Παρέμβαση των ΗΠΑ ζητά η Κίνα

    Από πλευράς της, η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προβούν στη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λι Ζαοσίνγκ συζήτησε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, μία ημέρα μετά την οριακή και αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Τσεν Σούι-μπιαν, υποβάλλοντας του το σχετικό αίτημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 March 2004 - 9:55:58 UTC