Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου
  • [02] "Έχετε την εμπιστοσύνη μας"
  • [03] "Πράσινο φως" για επιστροφή εισφορών σε συνταξιούχους
  • [04] Επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ Στην Κρήτη ο Γ. Παπανδρέου
  • [05] Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες. Έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της
  • [06] Ανοιχτό το αεροδρόμιο του Βερολίνου
  • [07] Με την υιοθέτηση σχεδίου απόφασης από την IAEA Για μυστικότητα
  • [08] Απετράπη δημοπρασία γυναικών στο διαδίκτυο
  • [09] Ημέρα πένθους Κηδεύτηκαν τα πρώτα θύματα
  • [10] Ανιχνεύθηκε σε θηλυκά ποντίκια Πρωτεΐνη κατά της εμμηνόπαυσης
  • [11] "Στα σκαριά" εαρινή επίθεση για τη σύλληψη Λάντεν
  • [12] Αιχμές Χριστόδουλου κατά ΠΑΣΟΚ
  • [13] Φάρσα για βόμβα στο Μετρό
  • [14] Νίκη 'βάλσαμο" για τον ΟΦΗ
  • [15] Σημαντικές ε[ιτυχίες της ΕΛΑΣ

    [01] Εσωτερικά

    Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου

    (13/3/2004 12:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Συναντήσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα έχει αύριο ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος φθάνει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα. Αντικείμενο των επαφών θα είναι τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται εν όψει της δεύτερης φάσης των συνομιλιών, στην οποία θα λάβουν μέρος και η Ελλάδα και η Τουρκία. Χθες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο ανακοίνωσε ότι εφεξής θα έχει εντατικές ξεχωριστές διαβουλεύσεις καθημερινά με τις δύο πλευρές.

    Θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων

    Αύριο, ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 10.25 το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και στις 11.00 με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Ακολούθως θα προβεί σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Το απόγευμα από τις τέσσερις και μετά θα έχει διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τη γενικής γραμματέα του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

    Ο Κύπριος πρόεδρος αποκάλυψε χθες μετά το τέλος της χθεσινής, δέκατης τέταρτης, απευθείας συνάντησής του με τον Ραούφ Ντενκτάς, ότι στην ουσία δεν υπάρχει πια ημερήσια διάταξη στις διαπραγματεύσεις.

    Εξάλλου, η εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης Χουριέτ γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες και θα ηγηθεί εκστρατείας για καταψήφιση της λύσης, που θα προταθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο δημοψήφισμα. Η εφημερίδα απέδωσε τις πληροφορίες στον σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Μουμπτάζ Σοϋζάλ. Ο ίδιος δεν ανέφερε πότε ο Ντενκτάς υπολογίζει να αποχωρήσει, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει τον Απρίλιο.

    Στο μεταξύ, προκύπτει θέμα μετακίνησης των χρονοδιαγραμμάτων της δεύτερης φάσης των συνομιλιών, που έχει προγραμματισθεί να αρχίσει στις 22 ή 23 Μαρτίου. Στις 22 και 23 Μαρτίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου θα συμμετάσχουν σε σύνοδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στις 25 και 26 Μαρτίου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκ του σύνεγγυς οι συνομιλίες

    [02] Εσωτερικά

    "Έχετε την εμπιστοσύνη μας"

    (13/3/2004 3:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ζακ Ρογκ, μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρουσία της προέδρου του "Αθήνα 2004" κ. Γιάννας Αγγελοπούλου. Ο κ. Ρογκ δεν έκρυψε τους προβληματισμούς του σχετικά με ζητήματα υποδομής, όπως το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το τραμ. Ανέφερε ότι παρέδωσε λίστα με επισημάνσεις για ορισμένα ζητήματα και ότι αναμένει τη λήψη σχετικών αποφάσεων εντός δύο εβδομάδων. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα που διαπίστωσε από μέρους της ελληνικής πλευράς για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σε ότι αφορά την ασφάλεια των Αγώνων, ο Ζακ Ρογκ τόνισε ότι η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη θα υποχρεώσει σε προσαρμογές τα μέτρα ασφάλειας και στην Αθήνα. Η κ. Αγγελοπούλου από την πλευρά της δήλωσε αισιόδοξη για την έγκαιρη παράδοση των έργων. "Μπήκαμε στο τελευταίο 100άρι για τους Αγώνες. Το μήνυμά μας είναι: εργαζόμαστε ακόμη πιο σκληρά, δεν εφησυχάζουμε" τόνισε.

    Νο 1 προτεραιότητα παραμένει η Ασφάλεια

    Ο κ. Ρογκ στις δηλώσεις που παραχώρησε προς τα ελληνικά ΜΜΕ, επανέλαβε την εμπιστοσύνη που έχει στους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι διατεθειμένος να επικρίνει το έργο της παλαιάς. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και η συνεργασία για ένα καλό αποτέλεσμα, τόνισε.

    Επισήμανε ότι χρόνος που υπάρχει, επαρκεί για την ολοκλήρωση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αρκεί να ληφθούν ορθές αποφάσεις και να δοθεί έμφαση στην επιτάχυνση τους. Επίσης, τόνισε ότι η βασική επιδίωξη είναι η διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων μέγιστης ασφάλειας .

    "Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τη νέα Κυβέρνηση, για να επιταχύνουμε την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε τα προβλήματα, βρίσκουμε λύσεις και τις εφαρμόζουμε" δήλωσε από την πλευρά της η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Η πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 επανέλαβε ότι νούμερο ένα προτεραιότητα παραμένει η Ασφάλεια, δεδομένου ότι η διοργάνωση προχωρά μέσα σε ένα εξαιρετικά ταραγμένο διεθνές περιβάλλον .

    "Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την Ασφάλεια των Αγώνων, προβλέπουμε τους πιθανούς κινδύνους και σχεδιάζουμε την αντιμετώπισή τους σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και τους διεθνείς εταίρους μας" κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πετραλιά, επανέλαβε ότι θα δοθεί μάχη με το χρόνο, ενώ η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι Έλληνες για να κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος σε σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι ''όλοι γνωρίζετε πόσο ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα και πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να πετύχουμε στη διοργάνωση".

    [03] Οικονομία

    "Πράσινο φως" για επιστροφή εισφορών σε συνταξιούχους

    (13/3/2004 2:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην επιστροφή περίπου 300.000.000 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους οδηγεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομη η παρακράτηση εισφοράς από 1 έως 5% στις συντάξεις. Η εισφορά αυτή επιβλήθηκε το 1992 και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, ως πόρος κοινωνικής αλληλεγγύης για τα τμήματα των συντάξεων που ξεπερνούν τα 397 ευρώ.

    [04] Εσωτερικά

    Επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ Στην Κρήτη ο Γ. Παπανδρέου

    (13/3/2004 6:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Σε περιφερειακές συσκέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη συμμετέχει αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου. Πρώτος σταθμός του κ. Παπανδρέου ήταν τα Χανιά, όπου σε ομιλία του το πρωί του Σαββάτου εμφανίστηκε αποφασισμένος για αλλαγές στο κόμμα του. Αργότερα, μιλώντας σε στελέχη και φορείς του Ρεθύμνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση και επεσήμανε ότι θα γίνει απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος, το κόμμα όμως θα πρέπει να γίνει αξιόμαχο ώστε να κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε αντίστοιχες συσκέψεις στο Ηράκλειο και αύριο, Κυριακή, στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου. Ο κ. Παπανδρέου συνοδεύεται από το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Δυναμική αντιπολίτευση

    Με μία βόλτα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους σε καφετέριες της περιοχής, άρχισε τον δεύτερο κύκλο των επαφών του στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του στο Εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την δέσμευση του για ένα αξιόμαχο κόμμα που θα ασκεί ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση .

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στόχος του είναι ένα κίνημα ανοικτό σε όλους τούς πολίτες πού θα ακούει τη φωνή της βάσης και θα αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

    "Το θέμα μας είναι πως θα πάμε μπροστά όλοι μαζί και μάλιστα πως θα γίνουν σημαντικές τομές μέσα στο κίνημα μας, το οποίο όμως δεν είναι ένα ζήτημα μόνο εσωτερικό, γιατί πραγματικά θέλουμε να φέρουμε ένα νέο ήθος στη πολιτική μια νέα λειτουργία στη πολιτική σκηνή. Να φέρουμε τον πολίτη ισχυρό για τα πολιτικά πράγματα και αυτό θα το καταφέρουμε με τις δικές μας πρωτοβουλίες, σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός για αυτό το μήνυμα, για αυτόν το στόχο, από όλους μας, όσους μίλησα και στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Θα έλεγα, μία απαίτηση, μια εντολή να προχωρήσουμε μπροστά", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αξιόμαχο κίνημα

    "Το συνέδριο μας, θα είναι ένα συνέδριο ανανέωσης και νέας πνοής, με μεγάλη συμμετοχή από την κοινωνία". Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Για ουσιαστική αντιπολίτευση και αξιόμαχο κόμμα, δεσμεύθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκινώντας από τα Χανιά την πορεία διαλόγου με τους πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη δημοτική αγορά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να πιει ρακί με τους καταστηματάρχες, ενώ άκουσε και πολλούς πολίτες να του ζητούν να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.

    Λίγο αργότερα, μιλώντας στο εργατικό κέντρο Χανίων, παρουσία του Γραμματέα της ΚΕ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Κώστα Σκανδαλίδη, των τοπικών βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε το πλαίσιο των δράσεων που θα αναπτύξει.

    "Στόχος μου, είναι να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα αξιόμαχο κίνημα που να κάνει αντιπολίτευση για την ουσία και όχι για την αντιπολίτευση. Ένα κίνημα που θα είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, να κυβερνήσει την χώρα", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Από τα Χανιά ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε επίσης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι επόμενοι σταθμοί για το Κίνημα θα είναι δύο: οι Ευρωεκλογές και το συνέδριο, όπου όπως είπε, οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν για μια νέα νικηφόρα πορεία.

    "Πολύ σύντομα, με τον αγώνα μας, θα έχουμε νικηφόρα πορεία για το ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην επιλογή του να ξεκινήσει από την Κρήτη την πορεία διαλόγου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε: "Η Κρήτη, είναι μετερίζι δημοκρατίας που πάντα κρατά ψηλά τη σημαία".

    Πριν από την ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει δύο βασικά καθήκοντα του.

    Από τη μία πλευρά, το χρέος του για μία αντιπολίτευση, χωρίς εκπτώσεις, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα για την προάσπιση των κατακτήσεων του ελληνικού λαού και από την άλλη, μέσα από το διάλογο με τους πολίτες, θα καταθέσει την προοδευτική του πρόταση, για τη νέα εποχή. "Το ΠΑΣΟΚ, είναι η ηθική δύναμη της κοινωνίας της πολιτικής", κατέληξε ο ίδιος.

    [05] Ιράκ

    Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες. Έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της Βαγδάτης

    (13/3/2004 5:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το Σάββατο σε κατάστημα ρουχισμού στην πολυσύχναστη εμπορική συνοικία Καράντα στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να χάσει τη ζωή του και αρκετοί άνθρωποι να τραυματιστούν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν ένα νεαρό άνδρα να μπαίνει στο κατάστημα, κρατώντας ένα δέμα και μία πλαστική σακούλα. Λίγα λεπτά αφού έφυγε σημειώθηκε η έκρηξη. Σύμφωνα με κάποιους που γνώριζαν τον ιδιοκτήτη, ανέφεραν ότι είχε σχέσεις με ένα μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, οπότε είναι πιθανό τα κίνητρα της επίθεσης να είναι πολιτικά. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι διενεργούνται έρευνες για τα αίτια της έκρηξης, η οποία συντάραξε το κέντρο της Βαγδάτης. Νωρίτερα, στρατιωτικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ελεγχόμενη έκρηξη, μία από αυτές που πραγματοποιούν καθημερινά οι αμερικανικές δυνάμεις, καταστρέφοντας πολεμοφόδια του ανατραπέντος καθεστώτος.

    [06] Διεθνή

    Ανοιχτό το αεροδρόμιο του Βερολίνου

    (13/3/2004 4:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Το παραμικρό ύποπτο ίχνος δεν ανακαλύφθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου, το οποίο εκκενώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου για μία περίπου ώρα, έπειτα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού που δέχθηκαν οι αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το περιστατικό αυτό δεν είχε επιπτώσεις στην εναέρια κυκλοφορία και ότι έπειτα από τη διεξοδική έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί, η κατάσταση συναγερμού ήρθη.

    [07] Διεθνή

    Με την υιοθέτηση σχεδίου απόφασης από την IAEA Για μυστικότητα κατηγορεί το Ιράν ο ΟΗΕ

    (13/3/2004 6:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Σχέδιο απόφασης υιοθέτησε το Σάββατο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδικάζει το Ιράν για την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποφεύγοντας όμως να παραπέμψει την Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή κυρώσεων. Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, από όπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, υποστήριξε ότι η απόφαση είναι προϊόν προπαγάνδας και τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί νέες αξιώσεις από την πλευρά του ελεγκτικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα ατομικής ενέργειας. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Τεχεράνης στην IAEA, Πιρούζ Χοσεϊνί, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το ελεγκτικό αυτό όργανο του ΟΗΕ, όποια και αν είναι η απόφαση που θα υιοθετήσει το τελευταίο.

    "Επιβεβλημένο από τις ΗΠΑ"

    Στο ίδιο πνεύμα υπήρξαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ίδιου υπουργείου, Αμίρ Ζαμανίνια, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση επιβλήθηκε ''από μία και μοναδική χώρα'', υπαινισσόμενος σαφώς τις Ηνωμένες Πολιτείες. ''Πρόκειται για πισογύρισμα, για σοβαρό πισογύρισμα'', καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

    Στη Βιέννη, ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στην IAEA δήλωσε ότι η Τεχεράνη ανέστειλε τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στις εγκαταστάσεις της, εν μέρει εξαιτίας της επίμαχης απόφασης. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός εκπρόσωπος στην IAEA, Κένεθ Μπριλ, δήλωσε ότι τα μέλη της υπηρεσίας διερωτώνται εάν το Ιράν επωφελήθηκε, όπως η Λιβύη, της διαρροής πυρηνικής στρατιωτικής τεχνολογίας από το Πακιστάν.

    ''Θα ενδιέφερε πολλούς από εμάς στο συμβούλιο να μάθουμε εάν ο κ. Αμπντούλ Καντίρ Χαν χορήγησε και στο Ιράν δεδομένα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, όχι μονάχα στη Λιβύη'', είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την υιοθέτηση της απόφασης, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση του Ιράν να σταματήσει προσωρινά τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις ''πολύ ανησυχητική''.

    Ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ''πατέρας'' της ατομικής βόμβας του Πακιστάν, ομολόγησε πρόσφατα ότι είναι υπεύθυνος για τη μυστική μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας προς το εξωτερικό. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, από τις διαρροές αυτές ωφελήθηκαν η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη και το Ιράν.

    Εντατικές διαβουλεύσεις

    Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Αδέσμευτοι είχαν εμπλακεί εδώ και πολλές ημέρες σε εντατικές διαβουλεύσεις με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σχεδίου απόφασης που να αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Οι Αμερικανοί και ορισμένοι Ευρωπαίοι, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, υποστήριζαν ότι το κείμενο πρέπει να καταδικάζει την Τεχεράνη για την απόκρυψη ενός μέρους των πυρηνικών της δραστηριοτήτων, ενώ οι 13 χώρες μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων με επικεφαλής τη Μαλαισία, ήθελαν να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να αποκαταστήσει τη συνεργασία του με την IAEA.

    [08] Διάφορα

    Απετράπη δημοπρασία γυναικών στο διαδίκτυο

    (13/3/2004 4:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Αγγελία που προσέφερε σε δημοπρασία τρεις νεαρές Βιετναμέζες απέσυρε η ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου eBay Inc . και ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει στις αρχές το άτομο που την δημοσίευσε. Η αγγελία, που ανέφερε ότι οι γυναίκες μπορούσαν να παραδοθούν μόνο στην Ταϊβάν, είναι μια στυγερή παραβίαση όχι μόνο της πολιτικής του eBay, αλλά και του νόμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Χάνι Ντάρζι. Την αποσύραμε μόλις την αντιληφθήκαμε. Η οποιαδήποτε παρανομία αντίκειται στην πολιτική μας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εμπόριο ανθρώπων στην ιστοσελίδα", πρόσθεσε.

    Επικρίσεις κατά Ταϊβάν

    Ο Ντάρζι είπε ότι δεν είναι σίγουρος για το πότε δημοσιεύτηκε η αγγελία. Το άτομο που την ανάρτησε χρησιμοποίησε το ταϊβανέζικο eBay .

    Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Αμερικανών Βιετναμέζων, η αγγελία πρωτοδημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου.

    Ο Χουνγ Νγκουέν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, είπε ότι έγραψε στο eBay ζητώντας να αποσυρθεί η προσφορά μόλις το αντιλήφθηκε, τρεις ημέρες αργότερα. Τέτοιες ενέργειες ''πραγματικά μας ανησυχούν'', πρόσθεσε ο Νγκουέν, εγκωμιάζοντας το eBay για τη γρήγορη αντίδρασή του.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι η χώρα προέλευσης ή προορισμού ατόμων που μεταφέρονται για σεξουαλική εκμετάλλευση ή καταναγκαστική εργασία .

    Συχνά τα θύματα μεταφέρονται στην Ταϊβάν από την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

    Σχετικά Links:

    eBay

    [09] Διεθνή

    Ημέρα πένθους Κηδεύτηκαν τα πρώτα θύματα

    (13/3/2004 6:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέσα σε βαρύ πένθος αλλά και έκδηλη οργή κηδεύτηκαν σήμερα στην Ισπανία, οι πρώτοι 40 νεκροί των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης. Μια από τις κυριότερες τελετές πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αλκάλα δε Ενάρες, που είναι και η αφετηρία των τρένων που ανατινάχτηκαν προχτές. Ο τραγικός απολογισμός σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ανέρχεται σε 200 νεκρούς και κοντά στους 1500 τραυματίες, 50 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα, οι ισπανικές αρχές ασφαλείας συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των υπευθύνων, με τον υπουργό Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες να δηλώνει ότι η αστυνομία εξετάζει τόσο την περίπτωση της ΕΤΑ όσο και της Αλ Κάιντα. Μία ημέρα πριν τις εκλογές, Βάσκοι και κομμουνιστές, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τις πληροφορίες γύρω από το ποιος βρίσκεται τελικά πίσω από το πολλαπλό χτύπημα για να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά.

    Μαζικές διαδηλώσεις

    Χθες 11,64 εκατομμύρια άνθρωποι, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και άλλες 170 πόλεις της Ισπανίας κατά της τρομοκρατίας.

    Επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν φυσικά η Μαδρίτη όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κολόν και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα, όπου έγινε η μία από τις τρεις επιθέσεις στις αμαξοστοιχίες.

    Επικεφαλής της πορείας ήταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

    Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις πόλεις της χώρας των Βάσκων, προπύργιο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, αλλά και στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη, το Βίγο, τη Μούρθια και τη Βαγιαδολίδ. Στις δύο το μεσημέρι της Δευτέρας, κατόπιν πρότασης της Ιρλανδικής Προεδρίας, οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα τηρήσουν τριών λεπτών σιγή, στη μνήμη των θυμάτων.

    Προς δύο κατευθύνσεις οι έρευνες

    Την ίδια ώρα, ο μηχανισμός των ισπανικών διωκτικών αρχών, μελετά τα υπάρχοντα στοιχεία και αναζητά πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες.

    Καθορίζοντας τις προτεραιότητες των ερευνών ο υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι η λογική και η ευθυκρισία υπαγορεύει οι δυνάμεις ασφαλείας να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους, πρώτα προς την κατεύθυνση της ΕΤΑ. ''Κανένας Ισπανός δεν μπορεί να εκπλήσσεται για το γεγονός ότι δίδεται προτεραιότητα στην τρομοκρατική σπείρα η οποία διαπράττει επιθέσεις εδώ και τριάντα χρόνια στην Ισπανία και η οποία έχει προκαλέσει 900 νεκρούς'' στο διάστημα αυτό, είπε.

    Ο Ισπανός αξιωματούχος, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό νέο στοιχείο όσον αφορά την Αλ Κάιντα, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός συνεργασίας μεταξύ των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Καταλήγοντας ο Αθέμπες τόνισε ότι ''η διεθνής συνεργασία στον τομέα αυτόν είναι επίσης μία από τις κατευθύνσεις της αστυνομικής έρευνας''.

    Αντίθετα με τον υπουργό Εσωτερικών, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), αφήνει να εννοηθεί ότι η επίθεση αποτελεί χαρακτηριστική πράξη ριζοσπαστών ισλαμιστών, που διαπράχθηκε από μία πολυάριθμη ομάδα μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ατόμων, τα οποία μπορεί να βρίσκονται ήδη εκτός της χώρας.

    Σύμφωνα με ιδιωτικό ραδιοσταθμό Καντένα Σερτο το CNI ενημέρωσε από χθες το υπουργείο Εσωτερικών ότι η εκδοχή που θέλει υπεύθυνη την ΕΤΑ είναι πολύ θολή και ότι το πιθανότερο είναι πίσω από τις επιθέσεις να βρίσκονται οι φανατικοί ισλαμιστές.

    Ωστόσο σύμφωνα με την έγκυρη ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς η ισπανική κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες μετά τις επιθέσεις, κάλεσε τους πρεσβευτές της να διαδίδουν ότι η ένοπλη οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές, για προφανείς πολιτικούς λόγους.

    Στο Μπιλμπάο οι βάσκοι αυτονομιστές πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση με συνθήματα κατά του Λαϊκού Κόμματος. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δήλωσε σήμερα ότι "δεν θα απέκλειε κανέναν" ως δράστη των φονικών επιθέσεων και υποσχέθηκε τη βοήθεια των ΗΠΑ στον εντοπισμό των υπευθύνων.

    Μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη

    Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποφάσισαν για προληπτικούς λόγους να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας και παρακολούθησης στους συνοριακούς σταθμούς, στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα λιμάνια τους. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, όπως έγινε γνωστό αποφάσισε να προτείνει την Τετάρτη στους Δεκαπέντε πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε., τον διορισμό ενός εμπειρογνώμονα επιφορτισμένου να συντονίζει τη δράση των ευρωπαϊκών χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον κρατικό γαλλικό ραδιοσταθμό ''France Inter'' διατύπωσε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η Ευρώπη θα υποφέρει από την τρομοκρατία. ''Πιστεύω ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν αφορά πλέον τις ΗΠΑ ή τις χώρες της Ασίας αλλά την Ευρώπη", τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και κάλεσε τους πολίτες της Ε.Ε. να συνεργαστούν για την απαλοιφή του φαινομένου χωρίς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

    "Είμαστε δημοκρατικές χώρες, χώρες που αγαπούν την ελευθερία'', επομένως ''το να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, θα ήταν σα να δίνουμε τη νίκη στην τρομοκρατία'', κατέληξε ο Σολάνα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας από το 1992 έως το 1995.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε ομιλία του στο Μάντσεστερ της βορειοδυτικής Αγγλίας, χαρακτήρισε την τρομοκρατία ως τη "νέα απειλή της εποχής μας". "Δεν θα τη νικήσουμε ελπίζοντας ότι θα μας αφήσει ήσυχους ή αν κρυβόμαστε () Η αποφασιστικότητά μας θα είναι εξίσου ισχυρή με τη δική τους, εμείς θα είμαστε τόσο αποφασισμένοι, όσο εκείνοι είναι φανατικοί, τόσο σταθεροί στην υπεράσπιση του καλού, όσο εκείνοι στη διάπραξη του κακού", υπογράμμισε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    'Οχι στον τρόμο και τη βία

    [10] Υγεία

    Ανιχνεύθηκε σε θηλυκά ποντίκια Πρωτεΐνη κατά της εμμηνόπαυσης

    (13/3/2004 5:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ

    Μια επαναστατική ανακάλυψη, που ίσως ανατρέψει τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την εμμηνόπαυση, έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες. Τα πειράματά τους σε θηλυκά ποντίκια έδειξαν ότι διαθέτουν μια πρωτεΐνη που αναστέλλει την καταστροφή των ωοθυλακίων σε προχωρημένη ηλικία. Εάν αυτό ισχύει και για τον ανθρώπινο οργανισμό, τότε το μυστήριο τής γέννησης του Ισαάκ θα έχει βρει την απάντησή του. Μέχρι σήμερα, ο έλεγχος της έναρξης της εμμηνόπαυσης μοιάζει αδύνατος. Σύμφωνα όμως με τις συγκεκριμένες μελέτες, ίσως στο μέλλον να ρυθμίζεται, ακόμα και να αποτρέπεται εντελώς.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, οδήγησαν τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στα θηλυκά που προστατεύει τα ωοθυλάκια, τα οποία ωριμάζουν και αναπτύσσονται σε ωάρια.

    Οι εργαστηριακές έρευνες στο Χάρβαρντ και στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης συνεχίζονται.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η πρωτεΐνη υπάρχει και στο ανθρώπινο γυναικείο οργανισμό, οι συνέπειες στη γυναικεία γονιμότητα θα είναι πολύ μεγάλες.

    Εντούτοις, εγείρονται και ερωτήματα. Για παράδειγμα, εάν τα ωάρια μιας μεγάλης σε ηλικία γυναίκας γονιμοποιηθούν, εάν θα μπορέσει τελικά να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί.

    Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στο τομέα της γυναικείας γονιμότητας με προφανείς συνέπειες τον έλεγχο της εμμηνόπαυσης αλλά και τη γονιμότητα μετά από χημειοθεραπεία, τονίζουν οι επιστήμονες.

    [11] Διεθνή

    "Στα σκαριά" εαρινή επίθεση για τη σύλληψη Λάντεν

    (13/3/2004 6:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις στα σύνορα με το Πακιστάν ώστε να είναι έτοιμες για μια ευρύτερη επίθεση, την άνοιξη, για τον εντοπισμό μελών της Αλ Κάιντα, περιλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Οι αξιωματούχοι, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως η επικείμενη επίθεση, η οποία σχεδιάστηκε για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ώστε να εκμεταλλευτεί τις βελτιούμενες καιρικές συνθήκες στην απομακρυσμένη, ορεινή περιοχή των συνόρων μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, βαφτίστηκε "Επιχείρηση Ορεινή Καταιγίδα".

    Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει

    Επιπλέον, οι αξιωματούχοι είπαν πως η μυστική δύναμη Task Force 121, μια συγκαλυμμένη ομάδα κομάντο των στρατευμάτων Ειδικών Επιχειρήσεων και της CIA, που ενεπλάκη στη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ το Δεκέμβριο, μετακίνησε ανθρώπους και εξοπλισμό στην περιοχή των συνόρων για να αναζητήσουν τον μπιν Λάντεν και άλλους αντάρτες της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    ''Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει για τα καλά'', δήλωσε ένας αξιωματούχος.

    Σημειώνεται ότι στο Αφγανιστάν σταθμεύουν περίπου 11.000 στρατιώτες των ΗΠΑ.

    [12] Εσωτερικά

    Αιχμές Χριστόδουλου κατά ΠΑΣΟΚ

    (13/3/2004 6:23:00 μμ)

    Αιχμές κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ άφησε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο κήρυγμά του στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Ριζαρείου Σχολής. Ο κ. Χριστόδουλος ισχυρίστηκε ότι "καθένας σε αυτόν τον τόπο που θέλησε να παραβλέψει και να περιφρονήσει την Εκκλησία και τον θρησκεύοντα λαό μας, ετέθη στο περιθώριο". Ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι "αυτό αποτελεί ιστορική νομοτέλεια, η οποία, όπως είπε εφηρμόζετο, εφαρμόζεται και όπως δείχνουν τα πράγματα θα εφαρμόζεται μέχρι συντέλειας των αιώνων".

    [13] Εσωτερικά

    Φάρσα για βόμβα στο Μετρό

    (13/3/2004 6:50:00 μμ)

    Αναστάτωση, μετά από τηλεφώνημα - φάρσα για τοποθέτηση βόμβας, προκλήθηκε στο σταθμό του Μέτρο στην Εθνική Άμυνα. Το τηλεφώνημα έγινε από άγνωστο στις πέντε το απόγευμα και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μισή ώρα. Αναστάτωση στα δρομολόγια του μετρό προκάλεσε το απόγευμα τηλεφώνημα για Αμέσως έκλεισε ο σταθμός και εκκενώθηκε από τον κόσμο ενώ απαγορεύτηκε η κίνηση των συρμών μέχρι εκεί. Παράλληλα, πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας ερεύνησαν με εκπαιδευμένα σκυλιά το χώρο χωρίς να βρεθεί τίποτα. Ο σταθμός, ωστόσο, έμεινε κλειστός για τουλάχιστον μία ώρα.

    [14] Αθλητισμός

    Νίκη 'βάλσαμο" για τον ΟΦΗ

    (13/3/2004 7:09:00 μμ)

    Νίκη που τον απομακρύνει από τα προβλήματα των ομάδων, που ανησυχούν για την παραμονή τους στην κατηγορία, πέτυχε σήμερα ο ΟΦΗ, επικρατώντας με 2-1 του Ακράτητου, στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 23ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Κρήτης ήταν καλύτερη και δίκαια έφθασε στη νίκη, καθώς μπήκαν δυνατά από την αρχή του αγώνα και πίεσαν την εστία του Ράπτη για να φτάσουν στο γκολ. Οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ από την πλευρά τους προσπάθησαν να κρατήσουν αρχικά το μηδέν στην άμυνα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ένα γκολ στις αντεπιθέσεις με κύριο εκφραστή τον Ηλιόπουλο.

    Δυο γκολ ο Νεοφύτου

    Η κυριαρχία των γηπεδούχων καρποφόρησε στο 39', όταν μετά από μακρινή μπαλιά του Δερμιτζάκη για τον Νεοφύτου, αυτός έπιασε απευθείας ένα δυνατό σουτ και έκανε το 1-0 υπέρ του ΟΦΗ.

    Δυνατά μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο ο Ακράτητος καθώς δημιούργησε από τα πρώτα λεπτά τις προϋποθέσεις για να φτάσει στην ισοφάριση. Ο Μπάμπης Τεννές ξεκίνησε την επανάληψη με μια αλλαγή, καθώς στην θέση του Μαϊστρέλλη, μπήκε ο Κουτσοκώστας. Ο τεχνικός της ομάδας των Άνω Λιοσίων προσπάθησε να δώσει μια επιθετική πνοή στην ομάδα του για να φτάσει στην ισοφάριση.

    Ο ΟΦΗ, όμως, πήρε σαφές προβάδισμα νίκης για τον ΟΦΗ μετά και το δεύτερο τέρμα του Νεοφύτου, αυτή την φορά με πέναλτι (51'). Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν στη συνέχεια να αντιδράσουν, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο 70, όταν ο Ηλιόπουλος εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που κέρδισε και έκανε το 2-1 για τον Ακράτητο.

    Ο διαιτητής Καλόπουλος Δ. (Θεσ/νίκης), έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Σκούφαλη, Ντεγιάνοφ και Βενέτη.

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Αδάμος, Κολιτσιδάκης, Κουτσουρές, Δερμιτζάκης (Μοσχογιάννης 84), Νεοφύτου, Τριανταφύλλου, Τομάς, Μπελεβώνης (Σοάρες 17), Ντεγιάνοφ, Σταυρακάκης (Ρουμπάκης 66').

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Γκίτσης, Χριστοδούλου (Μπαγιαζίντ 51), Λίνκαρ, Ηλιόπουλος, Σκούφαλης, Δαδούσης, Ευθυμιάδης, Βενέτης, Στεφανίδης, Μαϊστρέλλης (Κουτσοκώστας 46').

    [15] Εσωτερικά

    Σημαντικές ε[ιτυχίες της ΕΛΑΣ

    (13/3/2004 7:29:00 μμ)

    Δύο σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν οι Διωκτικές Αρχές, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο εξάρθρωσαν κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω "internet", καθώς και σπείρα που εφοδίαζε παράνομα αλλοδαπούς με πλαστές άδειες εργασίας προκειμένου να νομιμοποιηθούν στην χώρα μας. Στην πρώτη περίπτωση συνελήφθη ένας 23χρονος από την Χίο που θεωρείται μέλος διεθνούς κυκλώματος παιδόφιλων οι οποίοι επικοινωνούν μέσω ιστοσελίδων της Αμερικής.

    Ο νεαρός διακινούσε αντί χρηματικού ποσού φωτογραφίες παιδιών από 4 ετών έως 16 σε άσεμνες στάσεις και σεξουαλική δραστηριότητα, διαμέσου ελληνικής αλλά και αμερικάνικης διεύθυνσης του ίντερνετ.

    Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μεγάλο αριθμό CD rom και δισκετών με πορνογραφικό υλικό και ένα βιβλιάριο τραπέζης με καταθέεις ύψους περίπου 3.000 ευρώ.

    Ο 23χρονος οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να εξαρθρωθεί πλήρως το κύκλωμα. Στην δεύτερη περίπτωση η αστυνομία εξάρθρωσε οργανωμένο κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών στη χώρα μας, με τη χορήγηση πλαστών εγγράφων, στο οποίο εμπλέκονται δύο ανώτεροι υπάλληλοι της νομαρχίας Αθηνών τρεις δικηγόροι και ένας Αιγύπτιος.

    Οι δύο υπάλληλοι που συνελήφθησαν είναι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εργασίας της Νομαρχίας Αλέξανδρος Ανδριόπουλος και ο συνάδελφός του στο ίδιο γραφείο Δημήτρης Κουρκούλης, οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία παράβαση του νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία οι υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν διπλά βιβλία πρωτοκόλλου και στο μεν επίσημο βιβλίο καταχωρούντο οι άδειες εργασίας που εχορηγούντο με νόμιμη διαδικασία ενώ στο ανεπίσημο έγραφαν ίδιους αριθμούς του υπηρεσιακού πρωτοκόλλου με προσθήκη του γράμματος Α όπου κρατούσαν τα στοιχεία αυτών που νομιμοποιούνταν με παράνομο τρόπο.

    Τα μέλη του κυκλώματος συμπλήρωναν τα στοιχεία των αλλοδαπών που τακτοποιούσαν και στο κανονικό βιβλίο αλλά μετά τις 2.30 το μεσημέρι που είχαν φύγει οι άλλοι υπάλληλοι. Για κάθε άδεια εργασίας έπαιρναν ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ, ενώ η τιμή μπορεί να ανέβαινε πολύ περισσότερο αν υπήρχαν δυσκολίες όπως εκπρόθεσμη υποβολή δικαιολογητικών ή εξ υπαρχής έκδοση άδειας χωρίς την ύπαρξη δικαιολογητικών.

    Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι είχαν νομιμοποιήσει παράνομα εκατοντάδες αλλοδαπούς με αποτέλεσμα ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας μας να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, αφού δεν αποδίδονταν οι ασφαλιστικές εισφορές. Η έρευνα συνεχίζεται για την σύλληψη και των υπολοίπων μελών της σπείρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 March 2004 - 17:51:05 UTC