Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα έτοιμα για την Αφή της Φλόγας
  • [02] 'Οχι στον τρόμο και τη βία
  • [03] Ασφαλείς οι 54 λαθρομετανάστες

    [01] Εσωτερικά

    Όλα έτοιμα για την Αφή της Φλόγας

    (12/3/2004 11:32:00 μμ)

    Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη σύσκεψη εργασίας που είχε την Παρασκευή, η αναπληρωτής Υπουργός πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά με τον Υφυπουργό πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, τον πρόεδρο της ΕΟΕ Λάμπη Νικολάου, τον απερχόμενο γ.γ, των Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και την τέως Γεν. Γραμματέα του ΥΠΠΟ κα. Λίνα Μενδώνη. Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά, κάτι που εξέφρασε και στις δηλώσεις της η κ. Πετραλιά, ενώ έκανε γνωστό ότι ο κ. Τατούλης θα μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για να έχει λεπτομερή αναφορά και να ελέγξει τα έργα που έχουν γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου υποστήριξε ότι η πρόβλεψη που έχει γίνει παραμένει η ίδια κι έχει προβλεφθεί και η περίπτωση εκείνη την ημέρα να βρέχει, όπως και ότι όλα θα είναι έτοιμα.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, τόνισε ότι η παράδοση της Φλόγας στην πρόεδρο του Αθήνα 2004 θα γίνει στις 31 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και η κ. Πετραλιά επισημαίνοντας πως την ευθύνη για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και τη μεταφορά της στο Παναθηναϊκό Στάδιο έχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(ΕΟΕ).

    [02] Διεθνή

    'Οχι στον τρόμο και τη βία

    (13/3/2004 9:46:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το ηχηρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας, που άρθρωσαν χθες οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί, αντήχησε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των βασκικών και άξονα αναφοράς τη Μαδρίτη, οι πολίτες απαίτησαν ειρήνη και εξάλειψη της βίας. Σήμερα, το μεσημέρι στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, απ όπου είχαν ξεκινήσει οι τρεις αμαξοστοιχίες στις οποίες σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές ενέργειες, θα τελεστεί δέηση στη μνήμη των 199 θυμάτων. Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τους υπεύθυνους των επιθέσεων. Οι υποψίες των ισπανικών αρχών εξακολουθούν να στρέφονται προς την ΕΤΑ, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση απέρριψε ρητά την ευθύνη. Ωστόσο, στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παραπέμπουν σε ακραίους ισλαμιστές και στην Αλ Κάιντα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι δεν θα απέκλειε κανέναν ως δράστη και υποσχέθηκε στη Μαδρίτη τη βοήθεια των ΗΠΑ στον εντοπισμό των ενόχων. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας.

    Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλες τις ισπανικές πόλεις

    Χθες το βράδυ περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή που με τον τρόπο της συμπλήρωνε το πένθιμο κλίμα, διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και σε άλλες 170 πόλεις της Ισπανίας καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

    Επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν φυσικά η Μαδρίτη όπου συγκεντρώθηκαν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην πλατεία Κολόν και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα, όπου έγινε η μία από τις τρεις επιθέσεις στις αμαξοστοιχίες.

    Επικεφαλής της πορείας ήταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

    Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις πόλεις της χώρας των Βάσκων, προπύργιο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Europa Press, πάνω από 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης, ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Βαλένθια, 700.000 στη Σεβίλλη, 400.000 στο Βίγο, 300.000 στη Μούρθια και 250.000 στη Βαγιαδολίδ.

    Ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων της Πέμπτης είναι 199 νεκροί, μεταξύ αυτών και 30 ξένοι υπήκοοι από 13 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία των πρεσβειών. Ειδικότερα, πρόκειται για 12 Ευρωπαίους, 16 Λατινοαμερικάνους, δύο Αφρικανούς και ενός Μαροκινού. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 1463.

    Ποιοι κρύβονται τελικά πίσω από τις επιθέσεις;

    Σε αναζήτηση δύο υπόπτων οι ισπανικές αρχές, έπειτα από κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα. Ερευνητές από τη Νορβηγία κάνουν λόγο για έγγραφο της Αλ Κάιντα που υποδεικνύει την Ισπανία ως τον "αδύναμο κρίκο".

    Σε πλήρη κινητοποίηση μηχανισμός των ισπανικών διωκτικών αρχών, μελετά τα υπάρχοντα στοιχεία και αναζητά πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες. Μάλιστα, έχει ζητηθεί και η συνδρομή του κοινού στην αναγνώριση δύο ύποπτων ανδρών, που εθεάθησαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται από σιδηροδρομικούς συρμούς της Μαδρίτης το πρωί της Πέμπτης.

    Αυτόπτης μάρτυρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, υποστήριξε, μιλώντας στην ισπανική κρατική τηλεόραση, ότι λίγα λεπτά πριν από τις επιθέσεις είδε τρεις νεαρούς με κουκούλες κοντά σε ένα κλειστό φορτηγάκι στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι ξαφνιάστηκε που τους είδε με κουκούλες, καθώς δεν έκανε κρύο. Οι δύο από τους άνδρες έμειναν κοντά στο όχημα ενώ ο τρίτος, που είχε ύψος περίπου 1,85, κατευθύνθηκε, κρατώντας μία τσάντα και έχοντας άλλη μία περασμένη στην πλάτη, προς τον σιδηροδρομικό σταθμό από όπου ξεκίνησαν τα τρένα στα οποία εκδηλώθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις. Μετά τις επιθέσεις ο μάρτυρας ενημέρωσε την αστυνομία για το ύποπτο φορτηγάκι, στο εσωτερικό του οποίου αστυνομικοί βρήκαν πυροκροτητές και μία κασέτα με στίχους από το Κοράνι.

    Υπενθυμίζεται ότι μια ισλαμική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις με δήλωσή της σε αραβική εφημερίδα του Λονδίνου.

    Ισπανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να "φωτογραφίζουν" την ΕΤΑ ως υπεύθυνη, παρά το τηλεφώνημα μέλους της οργάνωσης στη βασκική εφημερίδα Γκάρα, με το οποίο η αυτονομιστική οργάνωση αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις. Μάλιστα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση του ότι η αυτονομιστική οργάνωση βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Μαδρίτης.

    Την ίδια ώρα, οι ερευνητές του Νορβηγικού Ιδρύματος Αμυντικών Ερευνών που ειδικεύονται στον εντοπισμό πρωτότυπων εγγράφων κα συνεντεύξεων της Αλ Κάιντα, δηλώνουν πως ανακάλυψαν ένα έγγραφο σε αραβικό site στο ίντερνετ πέρυσι το οποίο περιγράφει τα στρατηγικά σχέδια της Αλ Κάιντα προκειμένου να αναγκάσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να φύγουν από το Ιράκ και υποδεικνύει την Ισπανία ως τον "αδύναμο κρίκο".

    "Μόλις χθες ενώ εξετάζαμε παλιό υλικό προκειμένου να βρούμε διασυνδέσεις με την Ισπανία αντιληφθήκαμε τι κρατούσαμε στα χέρια μας", δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Μπράινγιαρ Λία. "Είχαμε την εντύπωση πως τα έγγραφα αναφέρονταν κυρίως στην κατάσταση στο Ιράκ, αλλά εξετάζοντάς τα προσεκτικότερα είδαμε ότι αναφέρονται ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ισπανίας και στις εκλογές", πρόσθεσε. Το έγγραφο φέρεται επίσης να προβλέπει ότι οι άλλοι εταίροι του συνασπισμού θα ακολουθήσουν σαν τα "κομμάτια του ντόμινο" αν η Ισπανία αποσυρθεί από το Ιράκ.

    Η Ευρώπη θωρακίζεται

    Μπορεί να μην υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής απειλής, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποφάσισαν για προληπτικούς λόγους να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας και παρακολούθησης στους συνοριακούς σταθμούς, στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα λιμάνια τους.

    Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων . "Ο σχεδιασμός της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αλλάζει, αλλά ενισχύεται", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε ομαλή κατάσταση, χωρίς έκτακτα μέτρα.

    Η Γαλλία βρίσκεται από χθες σε πορτοκαλί συναγερμό, που είναι το δεύτερο υψηλότερο σημείο κινητοποίησης στην κλίμακα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    Η Πολωνία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της και έθεσε σε συναγερμό τις αστυνομικές της δυνάμεις.

    Στην Αυστρία έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι στα αυστριακά αεροδρόμια, ιδιαίτερα οι πτήσεις προς Ισπανία υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους, ενώ προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας.

    Στις Βρυξέλλες ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας γύρω από κτίρια ισπανικών συμφερόντων, ειδικά την ισπανική πρεσβεία και το προξενείο.

    Στο Λουξεμβούργο αυστηρότερα μέτρα ελήφθησαν για την προστασία της ισπανικής πρεσβείας, του αεροδρομίου και του σιδηροδρομικού σταθμού.

    Στην Πορτογαλία ενισχύθηκαν τα μέτρα στα σύνορα της χώρας και οι οργανωτές του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί εκεί από τις 12 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας της ισπανικής ομάδας.

    Στη Γερμανία, επιπλέον αστυνομικοί τοποθετήθηκαν μπροστά από την ισπανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

    Στη Δανία η αστυνομία αύξησε τον αριθμό των περιπολιών μπροστά από ορισμένες πρεσβείες (ισπανική, αμερικανική, βρετανική, ισραηλινή) και δημόσια κτίρια.

    Στη Σουηδία τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας αφορούν πρεσβείες και "ευαίσθητες" περιοχές.

    Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση ενίσχυσε τον έλεγχο των συνόρων και τα αστυνομικά μέτρα γύρω από την ισπανική πρεσβεία στη Σόφια.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία με την οποία κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στην Ισπανία ή ταξιδεύουν προς αυτή, να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Φτάνει πια..."

    [03] Εσωτερικά

    Ασφαλείς οι 54 λαθρομετανάστες

    (13/3/2004 11:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 54 Παλαιστινίων λαθρομεταναστών, που εντοπίστηκαν χθες τη νύχτα, σε αλιευτικό, το οποίο παρουσίασε εισροή υδάτων, ενώ έπλεε 37 μίλια δυτικά της Κρήτης. Τους μετανάστες παρέλαβε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού "ΑΙΓΑΙΟ", η οποία αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Σούδας το μεσημέρι.

    Ήταν χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε από τηλεφώνημα αγνώστου, ότι σκάφος με λαθρομετανάστες κινδύνευε λόγω μηχανικής βλάβης. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Προς παροχή βοήθειας έσπευσαν η φρεγάτα του "ΑΙΓΑΙΟ" και τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία, ενώ απογειώθηκε ένα ελικόπτερο Super Puma. Το πλοίο εντοπίστηκε και τελικά η όλη επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, με την ασφαλή μετεπιβίβασή των λαθρομεταναστών στη φρεγάτα, η οποία αναμένεται τις επόμενες ώρες να καταπλεύσει στη Σούδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 March 2004 - 9:50:53 UTC