Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη η κηδεία του Τραϊκόφσκι
  • [02] Παρουσίαση πολιτιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ο πολιτισμός πηγή έμπνευσης
  • [03] Επίδομα στους απολυθέντες της Σόφτεξ
  • [04] Προς επίλυση η διένεξη της εκκλησίας
  • [05] "Συντηρούμε και τη Ρώμη και τους καρδινάλιους" "Βόμβες" Μπόσι στην
  • [06] "Σκόντο" της ΕΥΔΑΠ γαι την κακοκαιρία
  • [07] Σοβαρά προβλήματα λόγω ανεπάρκειας τροφίμων
  • [08] Επίσπευση των συνομιλιών ζητά ο Αλβάρο ντε Σότο
  • [09] Επίθεση Σημίτη στη ΝΔ
  • [10] Επιστρέφονται οι πινακίδες για τις εκλογές

    [01] Διεθνή

    Την Πέμπτη η κηδεία του Τραϊκόφσκι

    (1/3/2004 5:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η κηδεία του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, που βρήκε τραγικό θάνατο πριν από λίγες ημέρες σε αεροπορικό δυστύχημα , όταν κατέπεσε το αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η νεκρική πομπή θα ξεκινήσει από το Κοινοβούλιο στις 11:55 τοπική ώρα για το κοιμητήριο του Μπουτέλ. Στο μεταξύ, επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Βουλή, όπου παραβρέθηκε η οικογένεια του εκλιπόντος προέδρου, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και διπλωμάτες ξένων χωρών. Να καταθέσει όλα τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει, κάλεσε το ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι .

    Αύριο αναμένεται να μεταφερθούν στα Σκόπια οι σοροί των θυμάτων

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπουκόφσκι, τα υπόλοιπα οχτώ θύματα του δυστυχήματος θα ενταφιαστούν μια ημέρα νωρίτερα στις γενέτειρές τους με όλες τις κρατικές τιμές.

    Οι σοροί των θυμάτων που βρίσκονται στο νεκροτομείο της βοσνιακής πόλης Μόσταρ, κοντά στην οποία σημειώθηκε το δυστύχημα την περασμένη Πέμπτη, αναμένεται να μεταφερθούν στα Σκόπια το αργότερο αύριο. Ως τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η αναγνώρισή τους μεσω εξετάσεων του DNA, δεδομένου ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει η αναγνώριση των πέντε εκ των θυμάτων.

    Μια πρώτη επικήδεια τελετή για τον πρόεδρο Τράικοφσκι θα γίνει στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, όταν φθάσει η σορός από τη Βοσνία.

    Στη συνέχεια, η σορός θα μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για 24 ώρες.

    Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής αντιπροσωπείες τουλάχιστον από 15 ξένες χώρες έχουν αναγγείλει ότι θα παραστούν στην κηδεία του Τραϊκόφσκι.

    Άγνωστα παραμένουν τα αίτια

    Στο μεταξύ, άγνωστα παραμένουν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη που θα αποσταλούν για ανάλυση τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

    Με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ζήτησε από τη συμμαχία να καταθέσει όλα τα σημαντικά στοιχεία και τις πληροφορίες που διαθέτει για την πτώση του κυβερνητικού αεροσκάφους, καθώς και να βοηθήσει την πορεία των ερευνών.

    "Οι έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα διεξάγονται μεν υπό την αρμοδιότητα των αρχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όμως αρμόδιο για τον έλεγχο του εναέριου χώρου στο Μόσταρ (κοντά στο οποίο συνετρίβη το αεροπλάνο) είναι το γαλλικό τμήμα της SFOR και για τον λόγο αυτό παρακαλούμε το ΝΑΤΟ και εσάς προσωπικά να μεριμνήσετε έτσι ώστε, όλα τα σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες που υπάρχουν για το δυστύχημα να τεθούν στην διάθεση της έρευνας, καθώς και να βοηθήσετε την πορεία της", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

    Ο Τσερβένκοφσκι στην ίδια επιστολή επισημαίνει ότι η ανακάλυψη της αλήθειας για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας είναι προς το συμφέρον τόσο της χώρας του όσο και του ΝΑΤΟ, και προσθέτει ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει να αιωρούνται ασάφειες για τον χαμό του προέδρου της χώρας.

    Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε από την Βοσνία, την δυσαρέσκεια του για τους χειρισμούς της Δύναμης Σταθεροποίησης (SFOR) κατά την διάρκεια των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα, καθώς και για το γεγονός ότι δεν επετράπη στις βοσνιακές αρχές, την ημέρα που συνετρίβη το αεροπλάνο, να συμμετάσχουν στις έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιταχύνουν την διαδικασία της έρευνας.

    Νωρίτερα, πάντως ο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι τα μαύρα κουτιά δεν θα μεταφερθούν στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η έδρα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου εναέριων πτήσεων, επειδή, όπως αναφέρει ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων, η ηγεσία της ΠΓΔΜ θέλει να αποφεύγει μία τέτοια εμπλοκή, διότι την ώρα του αεροπορικού δυστυχήματος, στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της πόλης Μόσταρ, βρίσκονταν Γάλλοι ελεγκτές της SFOR.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πενθούν τα Σκόπια

    Νεκρός ο Πρόεδρος της FYROM

    [02] Εκλογές

    Παρουσίαση πολιτιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ο πολιτισμός πηγή έμπνευσης και δημιουργίας

    (1/3/2004 2:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία ανθρώπων από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός σύγχρονου πολιτισμού πολύμορφου και χωρίς αποκλεισμούς και τόνισε πως πολιτισμός πάνω απ όλα σημαίνει στάση ζωής, υπογραμμίζοντας ότι "η πολιτιστική μας πολιτική είναι πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και μάθησης". Στόχος μας, είπε, είναι να γίνει ο πολιτισμός ουσιαστικός άξονας ανάπτυξης και νέας σχέσης κράτους και πολίτη", ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους πολίτες να δώσουν τον αγώνα για μια προοδευτική άποψη για τον πολιτισμό.

    Οι άξονες

    Οι πέντε προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι:

    πλαισίωση της οικονομίας του πολιτισμού, που είναι ένας νέος αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας προαγωγή της ποιότητας και της καινοτομίας στον πολιτισμό ο περιορισμός των πολιτιστικών ανισοτήτων η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας η προώθηση του πολιτισμού ως γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ λαών, παραδόσεων και διαφορετικών πολιτισμών.

    Δέσμευση για ανάπτυξη των τεχνών

    Ο κ. Παπανδρέου εξάλλου κάλεσε μεταξύ άλλων όλους τους νέους δημιουργούς να συμβάλλουν με την εξαγωγή της τέχνης τους και της ελληνικής παράδοσης στο διεθνές στερέωμα στην προβολή της χώρας μας και δεσμεύτηκε πως ως πρωθυπουργός να συμβάλλει με όλα τα μέσα για την ανάπτυξη της δημιουργίας της σκέψης και των τεχνών ώστε να καταστεί ο Πολιτισμός καταλύτης για την κοινωνία μας.

    Ο κ. Παπανδρέου τέλος ζήτησε από όλους τους Ελληνες καλλιτέχνες να συμβάλλουν σε αυτό το σκοπό τονίζοντας τη σημασία του αγώνα για μία προοδευτική άποψη του πολιτισμού που θα καταπολεμήσει τις απλοϊκές λογικές και τις φοβικές προσεγγίσεις του διαφορετικού για μία πολυπολιτισμική κοινωνία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

    [03] Οικονομία

    Επίδομα στους απολυθέντες της Σόφτεξ

    (1/3/2004 4:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Λύση στο πρόβλημα των απολυμένων της Αθηναϊκής Χαρτοποιΐας Δράμας δίνει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας, σύμφωνα με την οποία οι 190 πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας θα αμείβονται μέχρι τη συνταξιοδότησή τους με ειδικό επίδομα, 800 ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν την καταβολή του ποσού αναδρομικά, καθώς έως τώρα δεν έχουν λάβει τα χρήματα αυτά, λόγω της μη επικύρωσης της σύμβασης. Το πρόγραμμα προβλέπει να διατεθούν συνολικά 14 δισ. δρχ. μέχρις ότου οι απολυθέντες από την Σόφτεξ τον Αύγουστο του 2002 αποκτήσουν ώριμα δικαιώματα συνταξιοδότησης ενώ κανονικά γινόταν έως τώρα η ασφάλισή τους.

    [04] Εσωτερικά

    Προς επίλυση η διένεξη της εκκλησίας

    (1/3/2004 4:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πράσινο φως για την επίλυση της κρίσης που μαστίζει επί οκτώ μήνες τώρα τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος δίνει η ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτό ο κατάλογος των υποψήφιων μητροπολιτών των λεγόμενων νέων χωρών θα αποστέλλεται στο Φανάρι με την ένδειξη "προκείμενου να ασκήσει το Πατριαρχείο τα δικαιώματά του". Μετά την εξέλιξη αυτή αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να εκλεγούν οι νέοι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί σε νέα συνεδρίαση στις 16 και 17 του Μάρτη.

    [05] Διεθνή

    "Συντηρούμε και τη Ρώμη και τους καρδινάλιους" "Βόμβες" Μπόσι στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

    (1/3/2004 5:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Κλυδωνίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τις ''βόμβες'' που εξαπέλυσαν ένας εκ των συμμάχων. ''Βομβιστής'', ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δεν περιορίστηκε να αποκαλέσει ''κλέφτρα'' την πρωτεύουσα του ιταλικού κράτους, αλλά επεκτάθηκε και στο Βατικανό. Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του, ο Μπόσι κατηγόρησε τους καρδινάλιους που μιλούν ''εν ονόματι του θεού χρήματος'' και πρόσθεσε ότι η Β. Ιταλία με την οικονομία της συντηρεί όχι μόνο τη Ρώμη αλλά και τους καρδινάλιους. Μάλιστα, πρότεινε να κόψουν το 8% - που προαιρετικά χορηγείται από τη φορολογική δήλωση - για την ιταλική εκκλησία, ώστε ''οι ιερείς να βαδίσουν ξυπόλητοι, όπως έκαναν οι μοναχοί του Αγίου Φραγκίσκου. Έτσι μόνο θα σωθεί η Εκκλησία'', υποστήριξε ο Μπόσι.

    "Ξεπέρασε κάθε όριο"

    Οι δηλώσεις Μπόσι προκάλεσαν αναταραχή στα κυβερνητικά κόμματα, των οποίων το 75% του εκλογικού σώματος είναι καθολικοί.

    Το Βατικανό προτίμησε να μην απαντήσει στο Μπόσι επίσημα αλλά από διάφορες πόλεις της χώρας οι καρδινάλιοι αντέδρασαν με τον τρόπο τους, όπως ο επίσκοπος της Φότζια, που είπε πως ήταν καλύτερες οι παλιότερες κυβερνήσεις με τους κομμουνιστές, οι οποίοι σέβονταν την εκκλησία.

    Όμως, η ανησυχία είναι ακόμη πιο έντονη στο εσωτερικό του Συνασπισμού.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της ''Εθνικής Συμμαχίας'' Φίνι, δήλωσε ότι ο Μπόσι ξεπέρασε κάθε όριο και ζήτησε την επέμβαση του Μπερλουσκόνι.

    Από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα UDC, ο γ.γ. Φολίν την χαρακτήρισε επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, που παραμένει προπύργιο της ελευθερίας σε πολλές χώρες.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Μπερλουσκόνι εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το πρόβλημα που κλονίζει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τις σχέσεις της με το Βατικανό.

    ''Πρόκειται για αυτοκτονία'', φέρεται να έχει πει στο Μπόσι.

    [06] Εσωτερικά

    "Σκόντο" της ΕΥΔΑΠ γαι την κακοκαιρία

    (1/3/2004 5:37:00 μμ)

    Με τις αντίστοιχες περσινές καταναλώσεις νερού, εφόσον οι φετινές είναι μεγαλύτερες, θα χρεωθούν οι καταναλωτές για την περίοδο από 13 έως 16 Φεβρουαρίου, οπότε σημειώθηκε η πρόσφατη κακοκαιρία και οι υψηλές καταναλώσεις νερού, στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ. Στις περιπτώσεις που η φετινή κατανάλωση, τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι μικρότερη της περσινής, θα ισχύσει η φετινή μικρότερη κατανάλωση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αυτόματα για τους παλαιούς πελάτες, ενώ στις ειδικές περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη περσινή κατανάλωση, οι πελάτες θα μπορούν να προσφεύγουν στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο της ΕΥΔΑΠ για επανεξέταση του λογαριασμού τους. Το μέτρο αφορά όλους τους πελάτες της ΕΥΔΑΠ με τιμολόγιο γενικό, επαγγελματικό, φιλανθρωπικό και Δημοσίου.

    [07] Διεθνή

    Σοβαρά προβλήματα λόγω ανεπάρκειας τροφίμων

    (1/3/2004 5:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Τριάντα οκτώ χώρες, από τις οποίες οι 24 αφρικανικές, αλλά και δύο ευρωπαϊκές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανεπάρκειας τροφίμων, επισημαίνει σε έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Στις περισσότερες από τις χώρες αυτές, το πρόβλημα επιδεινώνεται από την πανδημία του AIDS, προστίθεται στην έκθεση. Από τις 38 αυτές χώρες, οι 24 βρίσκονται στην Αφρική, οι 7 στην Ασία, οι 5 στη λατινική Αμερική και οι δύο στην Ευρώπη. Οι σοβαρές ελλείψεις τροφίμων μπορεί να οφείλονται στην ξηρασία, αλλά και στις ένοπλες συγκρούσεις ή στις επιπτώσεις τους, διευκρινίζει ο FAO.

    Ξηρασία και συγκρούσεις

    Τα σοβαρότερα προβλήματα στην Αφρική εντοπίζονται στις νότιες περιοχές, κυρίως Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας, αλλά και στη Ζιμπάμπουε, την Αγκόλα και το Μαλάουι.

    Στην Ασία, οι σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, εκτός από ρύζι, οφείλονται στην επιδημία της γρίπης των πτηνών.

    Στην κεντρική Αμερική, η παραγωγή δημητριακών έχει βελτιωθεί σημαντικά κυρίως χάρη στην Ονδούρα και τη Νικαράγουα, όμως η κατάσταση στην Αϊτή δεν επιτρέπει την αποστολή τροφίμων.

    Τέλος, δύο ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο: η Τσετσενία, όπου οι ελλείψεις οφείλονται στις συγκρούσεις, και η Σερβία-Μαυροβούνιο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

    Σχετικά Links:

    Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ

    [08] Εσωτερικά

    Επίσπευση των συνομιλιών ζητά ο Αλβάρο ντε Σότο

    (1/3/2004 6:15:00 μμ)

    Στην πιο ουσιαστική τους φάση εισέρχονται από σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο θα επιδιώξει την επιτάχυνσή τους, με την ολοκλήρωση, αυτή την εβδομάδα, της κατάθεσης αναλυτικών εγγράφων των δύο πλευρών για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν σήμερα οι προτάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τις μεταβατικές διατάξεις που αφορούν στην επιστροφή των εδαφών καθώς και η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς στις θέσεις που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Κύπρου για τη λειτουργικότητα της λύσης. Στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος παραμένει μια δίκαιη λύση με βάση τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο κοινοτήτων.

    Αδιάλλακτος ο Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς αμφισβητώντας τις προθέσεις της Ελληνικής πλευράς, επανάλαβε την αξίωσή του περί διζωνικότητας και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου κατηγορώντας τον ότι έχει απορρίψει όλες τις αλλαγές στο σχέδιο Αναν που ζήτησε στις διαπραγματεύσεις.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι στις σημερινές συνομιλίες η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδωσε έγγραφο από είκοσι σελίδες για το εδαφικό, το οποίο η τουρκοκυπριακή θα μελετήσει και θα ενημερώσει τους ενδιαφερομένους.

    Αμέσως μετά τις συνομιλίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε με τον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον που είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό των κατεχόμενων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη συζήτηση κυριάρχησε η προειδοποίηση που είχε κάνει νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος ότι αυτός που θα απορρίψει το δημοψήφισμα, θα καταβάλει ένα απίστευτα βαρύ κόστος για το μέλλον της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος , τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στο κριτήριο του κυπριακού λαού.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα θα συζητηθεί και το απόγευμα στη συνάντηση που θα έχει με τον ίδιο τον Τόμας Γουέστον.

    Την άσκηση πιέσεων προς την Αγκυρα ζήτησε από τον Αμερικανό συντονιστή ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια συνάντησής τους. Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό οι δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση και να συζητήσουν στη βάση του σχεδίου Αναν, απαλλασσόμενες από απαιτήσεις που είναι εκτός του πλαισίου αυτού.

    Ο κ. Γουέστον αρκέστηκε να πει ότι κατά τη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα οι δύο ηγέτες να διαβεβαιώσουν ότι θα μπορέσουν να φθάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα και σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Ο Αμερικανός Συντονιστής, το βράδυ, αναμένεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

    [09] Εκλογές

    Επίθεση Σημίτη στη ΝΔ

    (1/3/2004 6:55:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Ενεργά παρών στην πολιτική ζωή της χώρας δήλωσε από τη Λευκάδα όπου πραγματοποιεί περιοδεία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κύριος Σημίτης που επισκέφθηκε χωριά τα οποία επλήγησαν από τον τελευταίο σεισμό, άσκησε οξεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τις πολιτικές επιλογές της στην οικονομία, την ανεργία, τη δομή του κράτους αλλά και για την κοινωνική και εξωτερική πολιτική της ενώ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παρεμποδίσουν το πισωγύρισμα της χώρας. O πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ για προχειρότητα και επικίνδυνη πλειοδοσία προεκλογικών υποσχέσεων, τονίζοντας ότι θέλει να καταργήσει το ΑΣΕΠ προκειμένου να κάνει επιλεκτικούς διορισμούς. Αύριο ο κ. Σημίτης θα περιοδεύσει στην Κεφαλονιά και την Τετάρτη στη Ζάκυνθο.

    Έργα 12 δισ. δραχμών στην Λευκάδα

    Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας εξάλλου, για τα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αύξησε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με ρυθμό μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου, ενώ επέδειξε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. ''Μέχρι σήμερα μόνο για το νομό Λευκάδας εντάχθηκαν έργα και δράσεις άνω των 12 δισ. δραχμών'', υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος σε θέματα Παιδείας, ο κ. Σημίτης υπενθύμισε ότι ήδη λειτουργούν στη Λευκάδα 22 ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία και ήδη βρίσκονται δικτυωμένα στο ίντερνετ 21 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ολοκληρώνεται η εγκατάσταση 55 κομπιούτερς και 14 εργαστηρίων πληροφορικής στα σχολεία του νομού.

    Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, πως ολοκληρώνεται ο εξοπλισμός του γενικού νοσοκομείου, καθώς και τα έργα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού της Βασιλικής, αλλά και τα αντιπλημμυρικά του νομού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ήδη στο νομό της Λευκάδας λειτουργούν 8 ΚΕΠ που έχουν εξυπηρετήσει περίπου 12.000 πολίτες.

    [10] Εκλογές

    Επιστρέφονται οι πινακίδες για τις εκλογές

    (1/3/2004 7:02:00 μμ)

    Επιστρέφονται από την Τροχαία οι πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μιοτοσυκλετών, οι άδειες και τα διπλώματα που είχαν αφαιρεθεί ή κατατεθεί μέχρι τις 3 Μαρτίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ετεροδημότες που θα μεταβούν για να ψηφίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται από την Πέμπτη το πρωί αφού καταβληθεί το πρόστιμο ενώ εξαιρούνται οι περιπτώσεις αφαίρεσης για θορύβους καυσαέρια, μέθη, υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου και για ανασφάλιστα οχήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 March 2004 - 17:50:57 UTC