Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισοδιακός τελικός Στον Άρη το Κύπελλο στο Μπάσκετ
  • [02] Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην
  • [03] Ενέκρινε το σχέδιο το Σ.Α. του ΟΗΕ Αποστολή διεθνούς δύναμης στην Αϊτή
  • [04] Αφιέρωμα για το 2004
  • [05] Στους Χριστιανοδημοκράτες η πλειοψηφία των εδρών Το Αμβούργο γυρνά την
  • [06] Εβδομάδα ανοιχτών συγκεντρώσεων
  • [07] Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης του Κ. Καραμανλή Προτεραιότητα μας ο
  • [08] Συνέντευξη Παπανδρέου εφ'όλης της ύλης "Επεκτείνουμε το ΕΚΑΣ στον
  • [09] Θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη Συμφωνία στο Ιράκ για προσωρινό
  • [10] Βίαιη προσαγωγή του Β.Ζήση διέταξε η πρόεδρος Διεκόπη η δίκη του ΕΛΑ

    [01] Αθλητισμός

    Επεισοδιακός τελικός Στον Άρη το Κύπελλο στο Μπάσκετ

    (29/2/2004 11:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Μετά από έναν επεισοδιακό τελικό ο Άρης κατέκτησε τελικά το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ ανδρών, αφού στον τελικό του 10ου φάιναλ φορ, που έγινε στη Λαμία, επικράτησε 73-70 του Ολυμπιακού. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε μετά από διακοπή δύο και πλέον ωρών λόγω ρίψης φωτοβολίδων και αφού πρώτα έγινε η εκκένωση των κερκίδων από τους οπαδούς των δύο ομάδων, που είχαν προηγουμένως αποφασίσει οι διαιτητές. Ο αγώνας είχε διακοπεί στο 28ο λεπτό λόγω ρίψης φωτοβολίδας και ενώ το σκορ ήταν 51-44 υπέρ του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, το διαιτητικό δίδυμο του αγώνα Καρούσης-Μαστραφτσής αποφάσισαν την διακοπή μετά από σύσκεψη με τους Δαμιανίδη, πρόεδρο της ΚΑΕ Άρης και Ελληνιάδη, μάνατζερ του Ολυμπιακού και την επανάναρξή του μετά την εκκένωση των κερκίδων από τους φιλάθλους των δύο ομάδων. Οι διαιτητές είχαν διακόψει τον αγώνα για πρώτη φορά στο 8ο λεπτό της αναμέτρησης όταν στο παρκέ έπεσε φωτοβολίδα από τις κερκίδες των οπαδών του Ολυμπιακού. Ο Αρης είναι πλέον η μοναδική ομάδα με 8 τίτλους στο κύπελλο Ελλάδας, αφού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν από 7.

    [02] Εσωτερικά

    Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην Καλαμάτα

    (1/3/2004 7:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Νύχτα ανησυχίας ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους της Καλαμάτας, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την πόλη στις 02.35 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται, σε μικρό εστιακό βάθος, 7χλμ. ΒΑ της Καλαμάτας, στον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1986. Ένας 35χρονος αλλοδαπός τραυματίστηκε στα κάτω άκρα, όταν σε κατάσταση πανικού, πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον πρώτο όροφο, ενώ μία 65χρονη γυναίκα υπέστη ανακοπή και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε ρωγμές σε παλιά κτήρια και κατολισθήσεις στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, καθως και στην επαρχιακή οδό Καλαμάτας-Ελαιοχωρίου.

    Αναστάτωση και περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές

    Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που έστειλε τους κατοίκους της Καλαμάτας, να περάσουν τη νύχτα στους δρόμους, υπό θερμοκρασίες 4 βαθμών Κελσίου, ξύπνησε τις οδυνηρές μνήμες του 1986. Οι πλατείες και άλλοι ανοικτοί χώροι "φιλοξένησαν" μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που προτίμησαν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήραν τα αυτοκίνητα τους και πήγαν να διανυκτερεύσουν στα γύρω χωριά.

    Οι σεισμολόγοι, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Ήδη έχουν καταγραφεί κάποιοι πολύ ασθενείς μετασεισμοί, μικρότεροι από τα συνήθη αναμενόμενα μεσαία μεγέθη, κάτι που δεν τους επιτρέπει να πουν με μεγάλη βεβαιότητα, ότι η δόνηση που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα, ήταν ο κύριος σεισμός και όχι κάποιος προσεισμός.

    Να σημειώσουμε ότι ενώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στα 5,4 Ρίχτερ, την ίδια ώρα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για 5,6 Ρίχτερ και το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστήμιου Πάτρας για 5,5 Ρίχτερ.

    Δύο ακατοίκητα σπίτια κατέρρευσαν από τη δόνηση, που προκάλεσε ρωγμές σε αρκετά παλιά κτήρια. Στην οδό Αριστομένους στο κέντρο της πόλης έσπασαν τζαμαρίες, ένα μπαλκόνι εγκαταλελειμμένης κατοικίας έπεσε, ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο 11ο χλμ. του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτας-Σπάρτης και στην επαρχιακή οδό Καλαμάτας- Ελαιοχωρίου. Οι διαδικασίες καθαρισμού των δρόμων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

    Παράλληλα, συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και του Δήμου πραγματοποιούν αυτήν την ώρα αυτοψίες σε σχολικά κτήρια, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή μαθημάτων.

    [03] Διεθνή

    Ενέκρινε το σχέδιο το Σ.Α. του ΟΗΕ Αποστολή διεθνούς δύναμης στην Αϊτή

    (1/3/2004 11:18:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: BBC REUTERS ΑΠΕ

    Το "πράσινο φως" για την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αϊτή, με στόχο την αποκατάσταση της τάξης, έδωσε τα ξημερώματα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Οι διεθνείς ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι τα πνεύματα έχουν πλέον καταλαγιάσει και η χθεσινή εικόνα βιαιοτήτων και λεηλασιών, έχει δώσει τη θέση της στην ηρεμία. Οι πρώτοι από τους συνολικά 200 Αμερικανούς πεζοναύτες που λαμβάνουν μέρος στην ειρηνευτική δύναμη, πατούν κιόλας αϊτινό έδαφος, ενώ αναμένονται λίαν συντόμως στρατιώτες από τον Καναδά και τη Γαλλία. Στο μεταξύ, άγνωστος παραμένει ο προορισμός του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος τράπηκε χθες σε φυγή από τη χώρα. Σύμφωνα, με τις υπάρχουσες πληροφορίες αν και τόσο ο Παναμάς, όσο και η Κόστα Ρίκα δέχθηκαν να του χορηγήσουν άσυλο, ο Αριστίντ, προτίμησε την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πάντως, στο αποκορύφωμα των ταραχών στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Στόχος η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά συνήλθε εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη σταθεροποίηση της περιοχής. Ως αποτέλεσμα ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο για την αποστολή και άμεση ανάπτυξη, μίας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, για τρεις μήνες, στην Αϊτή. Σημειώνεται ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο θα αναπτυχθεί στην περιοχή και ειρηνευτικό σώμα κυανοκράνων του ΟΗΕ.

    Στο κείμενο που εγκρίθηκε παμψηφεί καλούνται όλα τα κράτη μέλη να στηρίξουν την συνταγματική διαδικασία και την πορεία προς τη διαδοχή που έχει ξεκινήσει στη χώρα, προκειμένου να επέλθει μία ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    Ο ασκών την προεδρία του Συμβουλίου, Κινέζος αντιπρόσωποπς Ουάνγκ Γκουανγκγιά, επιβεβαίωσε πως ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Αϊτής Μπονιφάς Αλεξάντρ ζήτησε επισήμως από τον ΟΗΕ την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα του. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει ξεχάσει την Αϊτή.

    Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες από ένα άγημα 200 πεζοναυτών από τη Βόρεια Καρολίνα, έφτασαν σήμερα στην Αϊτή, όπως δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Πορτ Ο Πρενς, Τζέιμς Φόλει. Άλλοι 300 Γάλλοι στρατιώτες, καθώς και Καναδοί αναμένονται να προσγειωθούν στη χώρα.

    Στο μεταξύ, ο παραιτηθείς πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα χθες, έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα Μπανκγουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι ο Αριστίντ θα παραμείνει λίγες μέρες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νότια Αφρική.

    Διαβουλεύσεις για το ζήτημα της διακυβέρνησης

    Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τις χθεσινές ταραχές στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς της Αϊτής. Οι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην συνοικία Καρφούρ και άλλοι τέσσερις σε δρόμους της συνοικίας Λάλουε, κοντά στο κέντρο της πόλης.

    Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι σήμερα επικρατεί ηρεμία στην αϊτινή πρωτεύουσα. Ωστόσο, τα σημάδια από τη χθεσινή φρενίτιδα είναι εμφανή. Δυο βενζινάδικα έχουν καεί, ενώ απελευθερώθηκαν οι κρατούμενοι των εθνικών φυλακών. Κάποιοι προσπάθησαν να λεηλατήσουν την έρημη προεδρική κατοικία του Αριστίντ, αλλά τράπηκαν σε φυγή όταν έφτασαν οι αστυνομικοί και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Από τις 5 Φεβρουαρίου που ξέσπασαν οι ταραχές στην Αϊτή έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 100 άτομα.

    Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση στην Αϊτή απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να επιδείξει ψυχραιμία έπειτα από την παραίτηση του προέδρου Ζαν -Μπερτράν Αριστίντ. "Ευελπιστώ πως ο Αριστίντ θα είναι το τελευταίος δικτάτορας στην Αϊτή", τόνισε ο Εβάν Πόλ, ένας από τους ηγέτες της. Ο Πολ εκφράσθηκε υπέρ της "τάχιστης εγκατάστασης μίας μεταβατικής κυβέρνησης, ικανής να διοργανώσει αξιόπιστες και δημοκρατικές εκλογές".

    Η πολιτική αντιπολίτευση κι οι κοινωνικές δυνάμεις της Αϊτής, που συγκεντρώνονται υπό τη σημαία της Δημοκρατικής Πλατφόρμας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι, τοπική ώρα (19.00, ώρα Ελλάδος), με αντιπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

    Σύμφωνα με τον Πολ, θα προηγηθεί συνάντηση με τους αντιπροσώπους των στασιαστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει τη μισή χώρα. Ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Μισά Γκαλιάρ, τόνισε πως ο ίδιος είχε επαφές, δι αντιπροσώπων, με τους στασιαστές.

    "Οι στασιαστές θα πρέπει να αποτελέσουν τμήμα της λύσης, διότι είναι οι ίδιοι Αϊτινοί", τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος της Ομάδος των 184, που συνενώνει τις κοινωνικές δυνάμεις και την εργοδοσία.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ακανθώδες ζήτημα την ορκωμοσία ως προέδρου της Αϊτής του προέδρου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μπονιφάς Αλεξάντρ. "Θα προτιμούσαμε μία άλλη συνταγματική λύση", τόνισε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αϊτή

    [04] Εσωτερικά

    Αφιέρωμα για το 2004

    (1/3/2004 8:57:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μοναδικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα έργα υποδομής, η προτεραιότητα στα μέτρα ασφάλειας, η πολιτιστική Ολυμπιάδα, η λαμπαδηδρομία, η αναμόρφωση της χώρας και η πρωτοβουλία της ολυμπιακής εκεχειρίας, περιγράφεται στο εκτενές αφιέρωμα του περιοδικού της "Washington Post". Παράλληλα, περιλαμβάνει μια ολοσέλιδη διαφήμιση της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων και φωτογραφίες ολυμπιονικών, ολυμπιακών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής. Στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας δημοσιεύθηκε άρθρο για τη συμβολή του διαμένοντος στην Ουάσιγκτον Αλκέτα Παναγούλια στις ολυμπιακές προετοιμασίες και τον ενθουσιασμό του για την επιστροφή των Αγώνων στην πατρίδα του.

    "Η Αθήνα περίμενε τους Ολυμπιακούς Αγώνες "

    Το άρθρο σημειώνει ότι ο κ. Παναγούλιας δεν συμμετέχει στο διεθνές ποδοσφαιρικό προσκήνιο για 10 χρόνια, αλλά όταν η πατρίδα του τού ζήτησε να τη βοηθήσει, έσπευσε στη διοργάνωση του ολυμπιακού ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί σε πέντε πόλεις με νέα στάδια.

    Επίσης, αναφέρεται στη διεθνή καριέρα του, αφού διετέλεσε προπονητής των Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Ελλάδας και της Αμερικής.

    Τέλος, καταλήγει με τη δήλωση Παναγούλια ότι η Αθήνα περίμενε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πολύ καιρό και ότι ο ίδιος είναι ενθουσιασμένος που θα προσφέρει στη διοργάνωσή τους.

    [05] Διεθνή

    Στους Χριστιανοδημοκράτες η πλειοψηφία των εδρών Το Αμβούργο γυρνά την πλάτη στους Σοσιαλδημοκράτες

    (1/3/2004 9:45:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στις περιφερειακές εκλογές στο Αμβούργο απέσπασε το αντιπολιτευόμενο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) εξασφαλίζοντας το 47,2% των ψήφων (από 26,2% το 2001), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ υπέστησαν μεγάλη ήττα με 30,5% από 36,5% στις προηγούμενες εκλογές. Το SPD που είχε την πολιτική ηγεμονία στο "κόκκινο" Αμβούργο συνεχώς - με μία μόνον εξαίρεση - από το τέλος του πολέμου, συνέχισε την πτωτική του πορεία και περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ αντίθετα οι Πράσινοι - με την "Πράσινη Εναλλακτική Λίστα" (GAL) - αύξησαν τις δυνάμεις τους και είναι το τρίτο κόμμα που εκπροσωπείται εκ νέου στην τοπική βουλή.

    "Ιστορική" νίκη για το CDU. "Βαριά" ήττα για το SPD

    Σύμφωνα με τα επίσημα, πρώτα αποτελέσματα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν 63 έδρες σε σύνολο 121. Σημαντικό ρόλο στη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών έπαιξε πάντως η προσωπικότητα του δημάρχου του Αμβούργου, Ολε φον Μπόιστ , ενός φιλελεύθερου δικηγόρου, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες απέσπασαν το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία τους στο Αμβούργο, αλλά οι Πράσινοι εταίροι τους στην κυβέρνηση αύξησαν τη δύναμη τους σε 12,3% (από 8,6% το 2001). Αντίθετα, το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών που συνεργάζεται με τους Χριστιανοδημοκράτες απέσπασε μόλις το 2,8% και δεν εξέλεξε εκπροσώπους στο περιφερειακό συμβούλιο αφού δεν πέρασε το όριο του 5% (5,1% στις εκλογές του 2001).

    Εκτός του τοπικού κοινοβουλίου έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και ο "νεοακροδεξιός" πολιτικός σχηματισμός (Pro DM/Schill) του επονομαζόμενου "αδυσώπητου" δικαστή Ρόλαντ Σιλ, που είχε αποτελέσει την έκπληξη των προηγούμενων εκλογών (συγκεντρώνοντας σχεδόν 20%), αλλά υπήρξε ταυτόχρονα και η "πέτρα του σκανδάλου", που οδήγησε στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Αμβούργο και στο σημερινό αποτέλεσμα.

    Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ μεγάλη , καθώς ανήλθε στο 78,8% από 71% το 2001.

    [06] Εκλογές

    Εβδομάδα ανοιχτών συγκεντρώσεων

    (1/3/2004 9:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει στις 7 το βράδυ η γ.γ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφτεί στη 1 το μεσημέρι τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει στην Πάτρα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει στις 7.30 το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω.

    [07] Εκλογές

    Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης του Κ. Καραμανλή Προτεραιότητα μας ο πολίτης

    (1/3/2004 10:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όπου τόνισε ότι υπάρχει συνεχής προσπάθεια και αγώνας για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών που δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί τεράστια δύναμη για την ερχόμενη τετραετία. Επίσης, χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα του μεσαίου χώρου και όπως τόνισε, έξω και μακριά από άκρα και ακρότητες, τα οποία έβλαψαν στο παρελθόν και βλάπτουν και σήμερα. "Θέλουμε σε όλα τα θέματα να υπάρχουν κανάλια συνεννόησης, αμοιβαίας ανοχής και σεβασμού με τα υπόλοιπα κόμματα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το βράδυ, στις 7.30, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο Αγρίνιο.

    Σωστότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για όλα τα θέματα: Χρηματιστήριο, διαφθορά, δημόσια διοίκηση, οικογένεια, καθημερινότητα, παιδεία, ανεργία, νεολαία, Δ' ΚΠΣ.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Χρηματιστηρίου τόνισε ότι υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση και πως το κόμμα του ζήτησε εξεταστική επιτροπή. Η ομολογία ενοχής της κυβέρνησης ήταν το ότι αρνήθηκε την έρευνα, είπε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να επιμεριστούν . "Μία κυβέρνηση που έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον δεν χάνει χρόνο κυνηγώντας μάγισσες από το παρελθόν, ωστόσο πρέπει ο νόμος να εφαρμόζεται", είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για το πώς η Νέα Δημοκρατία θα επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, από τη στιγμή που η πορεία της οικονομίας είναι απογοητευτική, υπογράμμισε ότι "μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν", ωστόσο όταν γνωρίζεις τα προβλήματα, τότε έρχονται και οι λύσεις. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πόρων, αλλά η κακοδιαχείρισή τους, γεγονός που το επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς παρατηρητές. "Πρέπει να διαχειριστούμε το δημόσιο χρήμα με καλύτερο τρόπο, καθώς και να μην αφήνουμε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, τόνισε ότι "από το Β' ΚΠΣ χάθηκαν πολλά λεφτά , κάτι που παραδέχτηκε και ο Σημίτης. Έχω αποφύγει τις υποσχέσεις, ωστόσο ανέλαβα ορισμένες δεσμεύσεις απέναντι σε ομάδες πολιτών, όπως στους αγρότες, στους οποίους είπα ότι η σύνταξή τους σε 4 χρόνια θα έχει πάει στα 430 ευρώ. Με την αύξηση αυτή δεν θα τους κάνουμε πλούσιους, όμως τους δίνουμε μία ανάσα. Αλίμονο αν αυτό θεωρείται υπερβολή", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η στήριξη των πολιτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, ενώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά ανέφερε, ότι θα αποκτήσουν σταδιακά και κλιμακωτά στο διάστημα της τετραετίας τα προνόμια των πολυτέκνων . Για το πρόβλημα της ανεργίας τόνισε ότι μια πολιτική που επενδύει στην περιφέρεια, που προσελκύει επενδύσεις, με σωστή αγροτική και τουριστική πολιτική μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία που γεννά ευκαιρίες.

    Μιλώντας για το Δ' ΚΠΣ ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στις περιφέρειες, γι' αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές.

    Αναφερόμενος στο θέμα της δημόσιας διοίκησης υποστήριξε ότι θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό στον πολίτη, να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο, να δοθούν κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους και να υπάρξει αξιολόγηση και επιμόρφωση τους και να γίνει θεσμός η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    "Οι νέοι δίνουν το όραμα"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα σε όλους τους νέους που βλέπουν την πολιτική καχύποπτα και αποστασιοποιούνται, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η συμμετοχή είναι απαραίτητη. Ψηφίστε , πάρτε το παιχνίδι στα χέρια σας. Οι νέοι δίνουν το όραμα. Η γενιά αυτή μου αρέσει".

    Ερωτηθείς για το θέμα της Παιδείας, δήλωσε ότι η ΝΔ έχει ένα πολύ καλά μελετημένο πρόγραμμα , για το οποίο είναι υπερήφανος. "Ζητώ διάλογο με όλα τα κόμματα για συμφωνία στα βασικά: καλές αίθουσες, εργαστήρια σε όλα τα σχολεία, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, φύλαξη σχολείων", είπε ο κ. Καραμανλής.

    [08] Εκλογές

    Συνέντευξη Παπανδρέου εφ'όλης της ύλης "Επεκτείνουμε το ΕΚΑΣ στον αγροτικό τομέα"

    (1/3/2004 10:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δέσμη μέτρων για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, ένα ζευγάρι συνταξιούχων του ΟΓΑ θα παίρνει συνολικά 800 ευρώ το μήνα, από 400 που παίρνει σήμερα, κάτι που θα ισχύει σε όλα τα Ταμεία. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 3.500 ένσημα, θα έχουν και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ υποσχέθηκε δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες για όλους τους ανέργους. Ακόμη, εγγυήθηκε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος, δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας, ούτε θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι εισφορές με την εξοικονόμηση κονδυλίων από την πάταξη της εισφοδιαφυγής. Παράλληλα, θα καταργηθεί η παρακράτηση του 5% από τις συντάξεις. Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στη Λάρισα.

    "Είμαστε εγγύηση για μια σταθερή ανάπτυξη"

    Αναλυτικά η συνέντευξη Παπανδρέου:

    Πρόωρες Συντάξεις:

    "Στην Ευρώπη ζητούν να μην υπάρχουν πρόωρες συντάξεις. Αυτό εξαρτάται από τις εθνικές νομοθεσίες και δεν συζητάμε για άτομα με αναπηρίες. Επειδή υπάρχουν στη χώρα μας, λόγω του ότι δεν είχαμε οργανωμένο σύστημα, υπάρχουν άνθρωποι δεν τεκμηριώνουν κανονικές συντάξεις. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να τεκμηριώσουν κανονικές συντάξεις. Δεν θα ανεβάσουμε τις εισφορές, αλλά θα τις μειώσουμε, θα αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή και αυτό το ποσό θα πηγαίνει στο χαμηλοσυνταξιούχο".

    Αύξηση Μισθών:

    "Η άμεση απάντηση είναι ότι ΝΑΙ ο Έλληνας θα δει περισσότερα λεφτά στην τσέπη του. Θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση του πλούτου στην Ελλάδα από την αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων. Θα φέρουν χρήματα. Το πρόγραμμα σύγκλισης προβλέπει ότι θα φθάσουμε πέρα από το μέσο όρο της ΕΕ, τον οποίο φθάνουμε. Θα δίνουμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ θα πηγαίνει στην αύξηση των μισθών".

    Ανεργία:

    "Η οικονομία μας ανθεί. Είμαστε εγγύηση για μια σταθερή ανάπτυξη. Τα λεφτά αυτά σιγά σιγά θα πηγαίνουν και στους μισθούς, αλλά και στην κατάρτιση για να δώσουμε δουλειές στα παιδιά. Επιδότηση στους ανέργους, στις γυναίκες που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Ίσως η πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι οι πενηντάρηδες. Εκεί θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η δουλειά. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανεργίας υπάρχει στους νέους. Συνδυάζουμε πια απασχόληση και παιδεία. Σ' αυτή τη νέα οικονομία που μπαίνουμε κυρίαρχο ρόλο παίζει η παιδεία. Πάμε σε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί τη γνώση, την πληροφόρηση, τον πολιτισμό ως σημαντικότερο παράγοντα στην οικονομία. Σκοπός μας είναι να πάμε σε ποιοτικά προϊόντα, με ονομασία προέλευσης. Επενδύουμε στην κατάρτιση και τη γνώση".

    Ευκαιρίες για επενδύσεις:

    "Η νέα οικονομία στην οποία μπαίνουμε χρειάζεται ένα περιβάλλον θετικό για επένδυση που χρειάζεται:

    ηρεμία και ασφάλεια, (το έχουμε διαμορφώσει με την εξωτερική πολιτική), καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία (ξέρει ο ξένος επενδυτής ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του, γιατί είναι η ασφαλής η χώρα- με την επίλυση του κυπριακού, ο Έλληνας δεν θα χρειάζεται να σκέφτεται τη θητεία του παιδιού του, θα υπάρχει και ένα κλίμα που και ο ξένος και ο Έλληνας θα θέλει να επενδύσει)

    σωστή εκπαίδευση των νέων

    πρέπει να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις, ξέρω ότι ο Έλληνας μπορεί, αν του δώσεις σωστό πλαίσιο και σωστό κλίμα, έχουμε κάνει πολλά, αλλά χρειάζονται ριζικές τομές, πρέπει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να καταργήσουμε τα πολλά χαρτιά και τις διαδικασίες - τη γραφειοκρατία (προτείνουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση - έχουμε φτιάξει τα ΚΕΠ και να ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας τι θα πληρώσει στην Εφορία)

    αλλάζει και είναι δική μου δέσμευση: το κράτος δεν μπορεί να βλέπει τον πολίτη καχύποπτα, πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον πολίτη, γεγονός που έχει δημιουργήσει δαιδαλώδη νομοθεσία και πολύπλοκους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κλίμα με αμοιβαία εμπιστοσύνη και ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά χωρίς άγχος και αγωνία που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη". Συντάξεις:

    "Η παρακράτηση του 5% στις συντάξεις θα καταργηθεί"

    Διακυβέρνηση με διάλογο:

    "Αρχισα μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου με τον πολίτη, άκουσα και μελέτησα τα προβλήματα και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλω να κυβερνήσω. Θα είμαι κοντά στον πολίτη, θα συζητώ για να λύνουμε τα προβλήματα. Ο πολίτης θα αισθάνεται ότι είμαστε κοντά".

    Θέματα Γυναικών:

    "Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχει καμία γυναίκα που να θέλει να δουλέψει και να μην έχει πού να αφήσει τα παιδιά. Προχωρούμε την ανάπτυξη παιδικών σταθμών, τα ολοήμερα σχολεία επεκτείνονται και θα επιδοτούνται από το κράτος κάποιοι σε γειτονιές που θα μπορούν να κρατάνε τα παιδιά. Δεσμευόμαστε να φτιάξουμε το "κουπόνι". Οι εργαζόμενοι γονείς θα έχουν το κουπόνι και μπορούν να επιλέξουν σε ποιο παιδικό σταθμό θα στείλουν τα παιδιά τους. Το κόστος θα καλύπτει τα έξοδα ενός δημόσιου παιδικού σταθμού και αν επιθυμεί να το στείλει σε ιδιωτικό σταθμό θα συμπληρώνει τη διαφορά. Ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας θα διορίζεται στο δημόσιο. Θα έχει περισσότερα μόρια στο ΑΣΕΠ".

    Απασχόληση Νέων:

    "Αμέσως μετά το Λύκειο, για τέσσερα χρόνια ο νέος θα προσλαμβάνεται χωρίς να καταβάλλει ασφάλιστρα. Θα του διασφαλίσουμε τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν θα απολύεται. Αυτό είναι ένα κίνητρο για 200 χιλιάδες παιδιά".

    Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

    "Οι άνεργοι θα μπαίνουν δωρεάν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την κάρτα ανεργίας. Οι συγκοινωνίες θα βελτιωθούν και θα επεκταθούν".

    Για ανθρώπους που δεν έχουν σπίτια:

    "Το ποσό του ενοικίου θα χρησιμοποιείται ως εγγύηση για να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αποκτούν δικό τους σπίτι. Επίσης θα επιδοτείται το ενοίκιο. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην ιδιοκατοίκηση".

    Ταμεία και Συντάξεις:

    "Δεσμεύομαι ότι με τη μηχανογράφηση ο συνταξιούχος θα παίρνει σε 2-3 μήνες τη σύνταξή του. Θα χτυπήσουμε τη γραφειοκρατική διαδικασία και αυτό θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα πάρουμε μετά τις εκλογές. Τα ΚΕΠ θα αναλάβουν μέρος της διαδικασίας και η συνταξιοδότηση θα γίνεται με πολύ πιο εύκολο τρόπο".

    Για νέους και ιδιωτικά πανεπιστήμια:

    "Το βασικό για να διατηρήσουμε μια σωστή παιδεία και να δώσουμε σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες. Σκοπός μου είναι το σωστό δημόσιο πανεπιστήμιο. Να είναι πιο ευέλικτο, να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να επιλέξουν ό,τι έχει ανάγκη η αγορά. Αυτό σημαίνει να αλλάξουμε το σύστημα και τις εξετάσεις. Να μπορεί ο νέος, αντί να πάει στο τμήμα Διοίκησης, να μπορεί να πάει στο οικονομικό, ώστε να μπορεί ο νέος να κάνει και συνδυασμούς του τι θα σπουδάσει. Το πανεπιστήμιο να του δώσει την ευκαιρία να σκέφτεται. Δεν είναι η πληροφόρηση που μας λείπει, αλλά η δυνατότητα να αναλύσουμε την πληροφόρηση. Δεν φοβάμαι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αντιθέτως, νομίζω ότι θα είναι μια θετική εξέλιξη, όπως στην Κύπρο υπάρχει σώμα που πιστοποιεί τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ένας Δήμος ή ένας φορέας, εντός του πλαισίου του συντάγματος, θα μπορεί να φτιάξει ένα τριτοβάθμιο και να συνεργάζεται με ξένους φορείς. (π.χ. έχω μιλήσει με τη ΓΕΣΑΣΕ και μου είπαν ότι θέλουν να φτιάξουν τριτοβάθμια ιδρύματα σε συνεργασία με ξένο φορέα.) Αυτό θα μπορεί να απευθυνθεί και σε αγρότες άλλης ηλικίας. Αυτό δεν θα απευθύνεται μόνο στον Έλληνα, αλλά και στον έλληνα του εξωτερικού, αλλά και στον ξένο. Γιατί να μην γίνει η Ελλάδα το κέντρο εκπαίδευσης, να πουλάμε αυτή την υπηρεσία, στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Σ' αυτές τις περιοχές η Ελλάδα θεωρείται πρότυπο. Σε όλες τις περιοχές αυτές μας λένε "θέλουμε να μάθουμε από σας". Είναι και η καλύτερη διασφάλιση για την εξωτερική μας πολιτική και την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων με όλες αυτές τις χώρες".

    [09] Ιράκ

    Θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη Συμφωνία στο Ιράκ για προσωρινό Σύνταγμα

    (1/3/2004 10:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ BBC REUTERS

    Έπειτα από διαβουλεύσεις αρκετών ημερών που χαρακτηρίστηκαν από οξείες αντιπαραθέσεις επί σειράς ζητημάτων, όπως ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει το Ισλάμ, το καθεστώς στις κουρδικές περιοχές και τα δικαιώματα των γυναικών, τελικά τα μέλη του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ συμφώνησαν στο προσχέδιο ενός προσωρινού Συντάγματος. Το προσωρινό αυτό Σύνταγμα θα προσφέρει το πλαίσιο για την ανάδειξη μίας μεταβατικής κυβέρνησης, που θα παραλάβει τα ηνία της χώρας στις 30 Ιουνίου από την αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη.

    Ο λόγος στον Πολ Μπρέμερ

    Το κείμενο αναμένεται να υπογραφεί επισήμως την επόμενη Τετάρτη , οπότε και θα δοθούν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωρινό Σύνταγμα, αναγνωρίζει το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία του Ιράκ και ως μία πηγή εκπόρευσης της νομοθεσίας, όχι όμως ως τη μοναδική. Σημειωτέον ότι οι Σιίτες ζητούσαν ο Ισλαμικός νόμος να έχει το προβάδισμα σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

    Το προσωρινό Σύνταγμα του Ιράκ κατοχυρώνει επίσης την ομοσπονδιακή δομή της χώρας, όπως ζητούσαν οι Κούρδοι, που ελέγχουν τις αυτόνομες περιοχές στον βορρα, από το 1991.

    Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται με σαφήνεια ότι το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί θα διασφαλίζει δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών.

    Πάντως, τα 25 μέλη του Σώματος, δεν κρύβουν ότι το πόνημα τους, ναι μεν προσφέρει τις γενικές κατευθύνσεις, αλλά τις λεπτομέρειες για τα ακανθώδη ζητήματα, θα κληθούν να τις διασαφηνίσουν οι συγγραφείς του τελικού κειμένου.

    Η ολοκλήρωση του Συντάγματος αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα βήματα της διαδικασίας από την οποία οι αμερικανικές αρχές συναρτούν την μεταβίβαση της διακυβέρνησης στους Ιρακινούς.

    Το κείμενο τώρα θα τεθεί υπόψη του Αμερικανού διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ο οποίος πρέπει να δώσει την έγκριση του.

    Οι εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2004, ή στις αρχές του 2005. Το αρχικό σχέδιο της Ουάσινγκτον ήταν να διεξαχθούν εκλογές μέχρι το τέλος του 2005, αλλά οι Σιίτες του Ιράκ αξιώνουν την επιτάχυνση της διαδικασίας.

    [10] Εσωτερικά

    Βίαιη προσαγωγή του Β.Ζήση διέταξε η πρόεδρος Διεκόπη η δίκη του ΕΛΑ

    (1/3/2004 10:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαρτίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ. Η πρόεδρος διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα Βασίλη Ζήση, ο οποίος αναμένετο να καταθέσει σήμερα και δεν προσήλθε ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο κ. Ζήσης είχε υποστηρίξει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ που αποδεικνύουν τη σχέση των κατηγορουμένων με τον τρομοκράτη Κάρλος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης απείλησαν να αποχωρήσουν από το δικαστήριο έως ότου προσέλθει ο μάρτυρας ενώπιον του δικαστηρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 March 2004 - 9:51:24 UTC