Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τα πυρηνικά της Β. Κορέας Στις 25 Φεβρουαρίου η επανέναρξη των
  • [02] 240 τραυματίες Εκατό οι νεκροί στην πόλη Αρμπίλ
  • [03] Αποκαλυπτική έρευνα "Αποκαλυπτικός" ο μήνας γέννησης
  • [04] "Η κυριαρχία πρέπει να παραδοθεί στους Ιρακινούς" Αποστολή του ΟΗΕ στο
  • [05] Πάσχει από χρόνια και πολύ υψηλή πίεση Διακόπτεται η δίκη Μιλόσεβιτς
  • [06] Νέα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν σήμερα Ποινικές διώξεις για τον
  • [07] Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Παπανδρέου Σύμμαχοι με το Γ. Παπανδρέου
  • [08] 18μηνη φυλάκιση με αναστολή Αλέν Ζιπέ: "Θα παραμείνω στη πολιτική"
  • [09] Στο Λευκό Οίκο το Κυπριακό
  • [10] Θεελλώδεις άνεμοι βροχές και χιονόνερο εν όψει Του καιρού τα καμώματα
  • [11] Αρνήθηκε να δώσει... το ''χάπι της επόμενης ημέρας''

    [01] Διεθνή

    Για τα πυρηνικά της Β. Κορέας Στις 25 Φεβρουαρίου η επανέναρξη των συνομιλιών

    (3/2/2004 7:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    "Ελπίζουμε ότι θα έχουν επιτυχία''

    Κόλιν Πάουελ, υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ

    Οι εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας θα ξαναρχίσουν στις 25 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Νωρίτερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία, επιβεβαίωσε από την πλευρά του την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί το πρωί τόσο από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KNCA όσο και από το κινεζικό πρακτορείο "Νέα Κίνα" που ανέφεραν ότι στις συνομιλίες θα μετέχουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Τζέιμς Κέλι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. Ο κ. Κέλι βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο Πεκίνο μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, στο πλαίσιο περιοδείας τους στην περιοχή με θέμα ακριβώς τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    [02] Ιράκ

    240 τραυματίες Εκατό οι νεκροί στην πόλη Αρμπίλ

    (3/2/2004 11:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εκατό άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε σήμερα η κουρδική τηλεόραση. Οι καμικάζι βομβιστές επιτέθηκαν στα γραφεία των δυο κύριων πολιτικών κομμάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν, την Κυριακή. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 67, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 240, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Το τηλεοπτικό κανάλι του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) μετέδωσε σήμερα τη φωτογραφία ενός άνδρα για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο ένας από τους δύο καμικάζι που ανατινάχτηκαν την Κυριακή στην πόλη Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατό άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

    Φωτογραφία "αποκάλυψη"

    Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από ένα φωτογράφο ο οποίος παρακολουθούσε τους επισκέπτες που είχαν πάει στα γραφεία του κόμματος για να ευχηθούν στους ηγέτες του με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αλ-Αντχα. Δείχνει έναν άνδρα με μουστάκι, ηλικίας περίπου είκοσι ετών.

    Το κανάλι του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) κάλεσε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε για το δράστη να ενημερώσει το "υπουργείο Εσωτερικών" της κυβέρνησης του PDK που εδρεύει στο Ερμπίλ.

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη έκρηξη, ένας δεύτερος καμικάζι ανατινάχτηκε στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK) στην ίδια πόλη.

    Πρόκειται για τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Ιράκ μετά τη λήξη του πολέμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξήντα οκτώ οι νεκροί στο Αρμπίλ

    Έρευνα για τον πόλεμο στο Ιράκ

    Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

    Νέο λουτρό αίματος

    [03] Υγεία

    Αποκαλυπτική έρευνα "Αποκαλυπτικός" ο μήνας γέννησης

    (3/2/2004 8:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: ABC

    Η σημασία που προσδίδουν οι αστρολόγοι στο μήνα γέννησης για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα έχει επικριθεί από πολλούς. Τι γίνεται όμως όταν ο μήνας γέννησης συνδέεται ως ένα βαθμό με ορισμένες ασθένειες σύμφωνα με τους επιστήμονες; Μην αγχώνεστετα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας δεν είναι απόλυτα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλεψη. Φέρνουν στο φως όμως μία μυστηριώδη σχέση ανάμεσα σε μία ασθένεια και το μήνα γέννησης μας.

    Επιφυλακτικότητα

    Απίστευτο και όμως αληθινό.

    Επιστήμονες δηλώνουν ότι ορισμένες παθήσεις εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που έχουν γεννηθεί ορισμένους μήνες του χρόνου.

    Για παράδειγμα, η σχιζοφρένεια εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν γεννηθεί τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ η ναρκοληψία μία διαταραχή του ύπνου είναι πιο συχνή σε αυτούς που γεννήθηκαν το Μάρτιο από ότι το Σεπτέμβριο.

    Οι ερευνητές, δεν είναι σε θέση να πουν με σιγουριά τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μυστηριώδη σχέση

    Υποψιάζονται ωστόσο, ως κύριους υπαίτιους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες , όπως για παράδειγμα την έκθεση του εμβρύου σε εποχιακές ιώσεις ή σε συμπτώματα αυτών, όπως για παράδειγμα τον πυρετό.

    Πέρα από τους περιβαλλοντολογικούς, οι ερευνητές συνδέουν ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα τη σχιζοφρένεια με την έκθεση ή την προσβολή από συγκεκριμένους ιούς στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης , όταν δηλαδή αρχίζει η νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

    Στις παραπάνω αιτίες, προστίθενται το διαιοτολόγιο της εγκύου και η ενδεχόμενη έλλειψη βιταμίνες D τους χειμερινούς μήνες.

    " Οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, είναι δύσκολο να μελετηθούν καθώς είναι και πολύ υποθετικοί" σημειώνει ο Dr Emmanuel Mignot καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Στανφορντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για συχνά περιστατικά ναρκοληψίας σε άτομα που έχουν γεννηθεί το Μάρτιο

    Κοινή λογική

    Επειδή ακριβώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί η σχέση μήνα και αρρώστιας οι επιστήμονες ζητούν από τον κόσμο να προσεγγίσει το θέμα με τη κοινή λογική.

    Για παράδειγμα οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το διαιτολόγιο τους, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής να αθλούνται και να ξεκουράζονται.

    Μήνας γέννησης - ασθένειες

    Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρείτε, ποιες ασθένειες εμφανίζονται συχνότερα, ανάλογα με το μήνα γέννησης:

    Ιανουάριος: Αλτσχάιμερ Σχιζοφρένεια Προβλήματα αναπνευστικού

    Φεβρουάριος: Αλσχάιμερ Σχιζοφρένεια Μανιοκατάθλιψη Επιληψία

    Μάρτιος:Αλσχάιμερ Σχιζοφρένεια Αυτισμός Ναρκοληψία Ασθένεια Hodgkins (ένα είδος καρκίνου των λεμφαδένων) Επιληψία Μανιοκατάθλιψη Σκλήρυνση κατά πλάκας

    Απρίλιος: Λευχαιμία Δυσλεξία Μαθησιακά προβλήματα Σκλήρυνσις κατά πλάκας Πάρκινσον Επιληψία ALS

    Μάιος: Δυσλεξία Μαθησιακά προβλήματα Σκλήρυνση κατά πλάκας ALS Πάρκινσον

    Ιούνιος: Ανορεξία Διαβήτης Δυσλεξία Μαθησιακά προβλήματα Σκλήρυνση κατά πλάκας ALS Πάρκινσον Κολικοί

    Ιούλιος: Διαβήτης Κολικοί Δυσλεξία Μαθησιακά προβλήματα

    Αύγουστος: Διαβήτης Κολικοί Αυτισμός Ασθένεια του Κρον

    Σεπτέμβριος: Υπερκινητικότητα Ασθμα

    Οκτώβριος: Ασθμα Έκζεμα

    Νοέμβριος: Ασθμα Έκζεμα Προβλήματα του αναπνευστικού

    Δεκέμβριος: Προβλήματα του αναπνευστικού.

    [04] Ιράκ

    "Η κυριαρχία πρέπει να παραδοθεί στους Ιρακινούς" Αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ

    (3/2/2004 9:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μια εκλογική αντιπροσωπεία θα σταλθεί στο Ιράκ, με την ελπίδα ότι θα υπερκεραστούν όλα τα εμπόδια και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Ιουνίου, για την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. "Έχουμε μια ευκαιρία για να βοηθήσουμε να σπάσει το αδιέξοδο που υπάρχει τώρα", τόνισε ο κ. Αναν στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. "Ο καθείς συμφωνεί ότι η κυριαρχία πρέπει να παραδοθεί στους Ιρακινούς το συντομότερο δυνατόν. Η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου υφίσταται, αλλά υπάρχουν κάποιες ασυμφωνίες σχετικά με το μηχανισμό που θα τοποθετήσει την προσωρινή κυβέρνηση", πρόσθεσε ο κ. Αναν. Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε τονίσει ότι η αποστολή αυτή του ΟΗΕ μπορεί να φτάσει στο Ιράκ "εντός των προσεχών ημερών", αλλά η αναχώρησή της εξαρτάται πάντα από τις εγγυήσεις ασφαλείας, που δίνει η προσωρινή αρχή της συμμαχίας στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανεξάρτητη επιτροπή για τα όπλα του Ιράκ συστήνουν οι ΗΠΑ

    [05] Διεθνή

    Πάσχει από χρόνια και πολύ υψηλή πίεση Διακόπτεται η δίκη Μιλόσεβιτς

    (3/2/2004 9:33:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ

    Για ολόκληρη την υπόλοιπη εβδομάδα διακόπτεται η δίκη του πρώην προέδρου της τότε Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος, ανακοινώθηκε σήμερα από ΔΠΔ. Το Δικαστήριο δεν ανακοίνωσε τα ακριβή προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Μιλόσεβιτς. Ο 62χρονος πρώην πρόεδρος πάσχει από χρόνια και πολύ υψηλή πίεση, καθώς και από καρδιολογικά προβλήματα. Η δίκη του, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2002, έχει διακοπεί αρκετές φορές λόγω της κακής του υγείας. Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο του στους τρεις πολέμους της τότε Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 90: Κροατία (1990-95) Βοσνία (1992-95) και Κόσοβο (1999). Για τον πόλεμο της Βοσνίας έχει απαγγελθεί εναντίον του πρώην προέδρου και η κατηγορία της γενοκτονίας.

    [06] Εσωτερικά

    Νέα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν σήμερα Ποινικές διώξεις για τον Ασπρόπυργο

    (3/2/2004 9:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος σε βάρος των 12 ομογενών από τη Ρωσία προχώρησε την Τρίτη, ο εισαγγελέας. Οι ομογενείς κατηγορούνται για πρόκληση επεισοδίων το απόγευμα της Δευτέρας σε οικισμό αθίγγανων στον Ασπρόπυργο.Συγκεκριμένα εναντίον τους, ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και επικίνδυνη σωματική βλάβη και παραπέμφθηκαν σε τακτική ανάκριση. Οι δώδεκα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα καθώς χθες περίπου 100 άτομα εισέβαλαν σε οικισμό αθίγγανων στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου όπου σύμφωνα με καταγγελίες επιτέθηκαν με πέτρες σε καταλύματα και αυτοκίνητα ενώ έκαψαν, όπως υποστηρίζουν οι αθίγγανοι, τρία αυτοκίνητα και τρεις παράγκες.

    Επεισοδίων συνέχεια

    Ωστόσο παρά τα έκτακτα μέτρα της αστυνομίας και το γεγονός ότι είχε ηρεμήσει η κατάσταση, τα επεισόδια επαναλήφθηκαν και αυτή τη φορά οι αθίγγανοι ανταπάντησαν με πυροβολισμούς. Ακολούθησε δυναμική και άμεση επέμβαση της Αστυνομίας που παρά το ανθρωποκυνηγητό δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους ομογενείς που είχαν εισβάλει στα καταλύματα των αθίγγανων για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες.

    Όπως κατήγγειλαν οι αθίγγανοι, οι ομογενείς τους επιτέθηκαν με τσεκούρια, ξύλα και μαχαίρια και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά και πάλι στα σπίτια τους. Εκείνοι οργισμένοι ανταπάντησαν με πυροβολισμούς και τότε οι ομογενείς φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα τράπηκαν σε φυγή. Οι ίδιοι ισχυρίζονται, πως επρόκειτο για ομάδα 300 ατόμων, αλλά παρά τις αστυνομικές έρευνες δεν εντοπίστηκε κανείς τους. Να σημειώσουμε πως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και το πρωί της Τρίτης δημιουργήθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου όπου είχαν μεταβεί δεκάδες ομογενείς από τον Πόντο για να συμπαρασταθούν στους κρατούμενους ομογενείς. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία η κόντρα μεταξύ ομογενών και τσιγγάνων κρατά χρόνια και αυτό ήταν ένα ξέσπασμα το οποίο δεν είχε προηγούμενο.

    [07] Εσωτερικά

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Παπανδρέου Σύμμαχοι με το Γ. Παπανδρέου

    (3/2/2004 10:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πρόσκληση στους πολίτες, για ενεργή συμμετοχή στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, απηύθυνε, το βράδυ της Δευτέρας, η Μαρία Δαμανάκη μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "Παρόντες για τη νίκη". Η κα. Δαμανάκη τάχθηκε υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, κι επικρότησε τις προτάσεις του για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, καλώντας τους παλιούς της συναγωνιστές, αριστερούς, που είτε έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο ΠΑΣΟΚ, είτε δηλώνουν σήμερα την υποστήριξή τους στον Γιώργο Παπανδρέου, σε συστράτευση "για μια κοινωνία αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και ελευθερίας".

    Συστράτευση από όλους

    "Ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την υπέρβαση του παλαιού, ασφυκτικού και κατεστημένου πλαισίου πολιτικής δράσης και προωθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών", Μαρία Δαμανάκη

    "Ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την υπέρβαση του παλαιού, ασφυκτικού και κατεστημένου πλαισίου πολιτικής δράσης και προωθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών", τόνισε η Μαρία Δαμανάκη, προσθέτοντας πως βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής και μπορούμε να ελπίζουμε σε μια νέα μεταπολίτευση. Υπογράμμισε, δε πως η νίκη της δημοκρατικής παράταξη υπογράμμισε είναι ένα ανοιχτό στοίχημα που αφορά όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν προσκεκλημένος δε μπόρεσε να παραβρεθεί για λόγους υγείας, ωστόσο απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα με το στενό του συνεργάτη Χάρη Παμπούκη. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης επισημαίνοντας ότι σε αυτή εντάσσονται όλοι οι πολίτες, από το ΠΑΣΟΚ, την αριστερά και από τον μεσαίο χώρο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο υφυπουργός εσωτερικών, Νίκος Μπίστης πρότεινε μια συνύπαρξη του νέου ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς και του φιλελεύθερου χώρου, επισημαίνοντας, ότι "στην προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να ανοίξει ένα νέο πολιτικό κύκλο για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είμαστε όχι απλώς σύμμαχοι, αλλά συμμετέχοντες".

    Τέλος, ο Πέτρος Κουναλάκης, εισηγήθηκε τη σύνταξη μιας διακήρυξης αριστερών για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Πέτρος Σκοτεινιώτης στην παρέμβασή του ζήτησε μια προγραμματική - ιδεολογική ανασύνθεση για να τερματιστεί η απαξίωση της πολιτικής.

    [08] Διεθνή

    18μηνη φυλάκιση με αναστολή Αλέν Ζιπέ: "Θα παραμείνω στη πολιτική"

    (3/2/2004 10:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην πολιτική θα παραμείνει και θα αντιμετωπίσει την καταδίκη του για διαφθορά από δικαστήριο της Ναντέρ, ανακοίνωσε την Τρίτη, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Η ανακοίνωση του Ζιπέ έγινε στην διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, διασώζοντας τις ελπίδες του προέδρου Ζακ Σιράκ να τον διαδεχτεί, ως πρόεδρος της Γαλλίας, ο στενός του σύμμαχος και προσωρινά παγώνει τον αγώνα για την εξουσία στο κεντροδεξιό κόμμα (UMP). Το δικαστήριο της Ναντέρ καταδίκασε την περασμένη Παρασκευή τον Ζιπέ σε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή και του στέρησε τα πολιτικά του δικαιώματα για δέκα χρόνια. Στο μεταξύ, μπορεί να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου, δήμαρχος του Μπορντό και επικεφαλής του UMP, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε στην πρωτόδικο απόφαση.

    [09] Εσωτερικά

    Στο Λευκό Οίκο το Κυπριακό

    (3/2/2004 10:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ

    Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην εξεύρεση διευθέτησης στο ζήτημα του Κυπριακού, φαίνεται να είναι έτοιμες για την επανάληψη των συνομιλιών, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχε στο Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Κόφι Ανάν από τη στάση που έχουν τηρήσει όλοι οι πολιτικοί με τους οποίους συνομίλησε το τελευταίο διάστημα για το Κυπριακό (Κ. Σημίτη, Ταγιπ Ερντογάν, Γ. Παπανδρέου και Τ. Παπαδόπουλο). Στο μεταξύ, ημίωρη συνάντηση είχε ο κ. Ανάν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα σημαντικότερα θέματα της συζήτησης ήταν το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα και το Κυπριακό. Η σύσκεψη για το Κυπριακό στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αλβαρο ντε Σότο, ο Τόμας Γουέστον και οι συνεργάτες τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο , στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    "Γνήσια επιθυμία" της Αγκυρας για λύση

    "Έτοιμος να αποστείλω εντός των επομένων ημερών προσκλήσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων"

    Κόφι Ανάν, γγ του ΟΗΕ

    Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Ανάν δήλωσε "είμαι έτοιμος να αποστείλω εντός των επομένων ημερών προσκλήσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αφού προηγουμένως επικοινωνήσω και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    "Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ενθαρρυμένες από το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ κατέστησαν σαφές στις συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει γνήσια επιθυμία από την πλευρά της Τουρκίας να αποδεχθεί τους όρους του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, μετά τη συνάντηση που είχε ο γγ του ΟΗΕ, με τον Κόλιν Πάουελ.

    Ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε ότι ο κ. Πάουελ "θα βρίσκεται σε επαφή με όλα τα μέρη", όπως πράττει εδώ και καιρό αφού έχει επικοινωνία με πολλούς παράγοντες που εμπλέκονται στο θέμα και θα συνεχίσει να "εργάζεται ενεργά" για να υποστηρίξει την προσπάθεια του Κόφι Ανάν.

    Επίσης, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού υποστηρίζουν ότι μετά τις συνομιλίες του κ. Ανάν με τον πρόεδρο Μπους και τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ φαίνεται ότι ο κ. Ανάν "δεν θα επιμένει απόλυτα" στους όρους του και θα προχωρήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση το σχέδιό του.

    Τέλος, δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, αλλά ούτε και ο τρόπος διεξαγωγής τους. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν στα μέσα του τρέχοντος μηνός, στη Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη.

    Την εκτίμηση του ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται πως είναι έτοιμες για την επανάληψη των συνομιλιών εξέφρασε στην Αθήνα και ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το "Κυπριακό" στη συνάντηση Μπους - Ανάν

    Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ανάν

    [10] Εσωτερικά

    Θεελλώδεις άνεμοι βροχές και χιονόνερο εν όψει Του καιρού τα καμώματα

    (3/2/2004 11:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα πελάγη και τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε, πριν λίγο η ΕΜΥ, σύμφωνα με το οποίο υψηλές πιέσεις επικρατούν στα βορειοδυτικά Βαλκάνια ενώ βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με μετωπική δραστηριότητα κινείται νοτιοανατολικά και επηρεάζει. Την ίδια ώρα μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές και χιονόνερο σε αρκετές περιοχές για τις επόμενες, ενώ ώρες καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά από το απόγευμα της Τετάρτης. Λόγω των τελευταίων σφοδρών βροχοπτώσεων προκλήθηκαν κατολισθήσεις στο Καρπενήσι. Χώματα και πέτρες σκέπασαν το ΚΤΕΛ και ένα κατάστημα. Ευτυχώς τα λεωφορεία είχαν αναχωρήσει πριν από λίγα λεπτά, ενώ ένας άνθρωπος κατάφερε να βγει από το κτίριο την τελευταία στιγμή.

    [11] Διεθνή

    Αρνήθηκε να δώσει... το ''χάπι της επόμενης ημέρας''

    (3/2/2004 11:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένας φαρμακοποιός τιμωρήθηκε γιατί αρνήθηκε να εκτελέσει τη συνταγή μιας γυναίκας, θύματος βιασμού, που ζητούσε να προμηθευτεί το ''χάπι της επόμενης ημέρας'', ανακοίνωσε η εταιρεία Eckerd Corp. Ο φαρμακοποιός θεώρησε προσβολή της ηθικής να δώσει σε ένα θύμα βιασμού, που διέθετε έγκυρη συνταγή, το χάπι που θα της επέτρεπε να μη μείνει έγκυος. Το επεισόδιο αυτό συνέβη στις 23 Ιανουαρίου σε ένα φαρμακείο της εταιρείας στο προάστιο Ντέντον του Ντάλας.

    ''Ο βιασμός προσβάλλει την ηθική μου''

    Η εκπρόσωπος της Eckerd δήλωσε ότι ο φαρμακοποιός παραβίασε την πολιτική της εταιρείας, δεν διευκρίνισε όμως τι πειθαρχικά μέτρα ελήφθησαν σε βάρος του.

    ''Ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τη συνταγή αν είναι νόμιμη και έγκυρη. Δεν κάνουμε εξαιρέσεις όσον αφορά ηθικά ή θρησκευτικά ζητήματα'', πρόσθεσε.

    Την περασμένη εβδομάδα πολλοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το φαρμακείο κρατώντας πλακάτ που έγραφαν ''Σας βίασαν; Να σας βοηθήσει κάποιος άλλος'' και ''Ο βιασμός προσβάλλει την ηθική μου''.

    Η γυναίκα κατάφερε τελικώς να προμηθευτεί το χάπι από άλλο φαρμακείο στην ίδια περιοχή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 February 2004 - 21:52:48 UTC