Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αυστραλία Σκληρές εικόνες στα πακέτα τσιγάρων
  • [02] Σε απόσταση 150 έτη φωτός από τη Γη Οξυγόνο και άνθρακας στην
  • [03] 1000 ευρώ για κάθε δικαιούχο φοιτητή Από αύριο η καταβολή του
  • [04] Σε Ηρώδειο και Επίδαυρο Πλούσιο το Ελληνικό Φεστιβάλ του 2004
  • [05] Συναγερμός για τη νόσο των πτηνών "Αθώα" τα κρούσματα στη Γερμανία
  • [06] Σφάλμα του ράφτη! Ενόχλησαν οι "αποκαλύψεις" της Τζάνετ Τζάκσον
  • [07] Συμφωνία τιμής κατά τον κ. Καραμανλή Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ
  • [08] Στις ΗΠΑ Εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών
  • [09] Σε σκληρή γλώσσα Κωνσταντόπουλος κατά Παπαρήγα - Δαμανάκη
  • [10] Τους επισκέφτηκε στο "Ελ. Βενιζέλος" Ο Τσοβόλας στο πλευρό των απεργών
  • [11] Στο Ικόνιο της Τουρκίας Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
  • [12] Βέλη κατά του προγράμματος από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά
  • [13] Κίνηση δυσφορίας του Ολυμπιακού Κόντρα Ολυμπιακού - Ελευθερόπουλου
  • [14] Σχόλιο συνεδρίασης ΧΑΑ
  • [15] Το Internet "αγαπά" τα ταξίδια Κερδίζει έδαφος το travel@internet
  • [16] Τον Απρίλιο σε ενέργεια το κτηματολόγιο
  • [17] Υπερθέαμα απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Τέσσερις τέχνες στα πόδια
  • [18] Σε απεργία οι συμβασιούχοι
  • [19] Το Ισραήλ με τις αραβικές περιοχές Μετακίνηση συνόρων

    [01] Διάφορα

    Στην Αυστραλία Σκληρές εικόνες στα πακέτα τσιγάρων

    (3/2/2004 11:02:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Απωθητικές, αν όχι εικόνες τρόμου θα καλύπτουν τα πακέτα των τσιγάρων στην Αυστραλία, σύμφωνα με νέα νομοθεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα και θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή από τους καπνοβιομήχανους μέσα σε 12 μήνες. Οι εικόνες θα πρέπει να καλύπτουν 30% της πρόσοψης του πακέτου και 70% του πίσω μέρους ή 50% μπροστά και 50% πίσω. Μεταξύ άλλων θα απεικονίζουν σάπια δόντια, πόδια που έχουν προσβληθεί από γάγγραινα και χείλη αλλοιωμένα από καρκίνο. Οι οργανωτές καμπάνιας κατά του καπνίσματος δήλωσαν ικανοποιημένοι μεν για την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, προτρέπουν, όμως, τις αρχές να πιέσουν τις καπνοβιομηχανίες να εφαρμόσουν τις αλλαγές αυτές το γρηγορότερο δυνατόν. Η εταιρία British American Tobacco υπολογίζει ότι οι αλλαγές στα πακέτα των τσιγάρων θα στοιχίσουν τουλάχιστον 7.000.000 δολάρια και θα είναι, από οργανωτικής πλευράς, πραγματικός εφιάλτης.

    [02] Τεχνολογία

    Σε απόσταση 150 έτη φωτός από τη Γη Οξυγόνο και άνθρακας στην ατμόσφαιρα μακρινού πλανήτη

    (3/2/2004 12:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, του οποίου η ατμόσφαιρα περιέχει οξυγόνο και άνθρακα, εντόπισε για πρώτη φορά το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τα αποτελέσματα αυτά κρίνονται πολύ ενθαρρυντικά από τους ερευνητές, καθώς αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να υπολογιστεί η χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας πλανήτων που βρίσκονται έτη φωτός από τη Γη, κάτι που μπορεί να επιτρέψει τον εντοπισμό ενός πλανήτη σε ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοϊκές για την ύπαρξη ζωής. Σε αντίθεση με τη Γη, ο πλανήτης είναι ζεστός, με αέρια και πολύ κοντά στον δικό του ήλιο, σε απόσταση 7 εκατ. χλμ., ολοκληρώνοντας μία πλήρη περιστροφή γύρω του σε λιγότερο από 4 ημέρες. Ο HD 209458b, ή Όσιρις, ανήκει σε μία ομάδα πλανητών που αποκαλούνται "ζεστοί Δίες" και απέχει από τη Γη 150 έτη φωτός.

    Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας

    Η ομάδα πραγματοποίησε την ανακάλυψη υπό τον Αλφρέντ Βιντάλ-Μαντζάρ, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού (CNRS) και τα συμπεράσματά της θα δημοσιευτούν στην αμερικανική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.

    Ο πλανήτης αυτός είναι ο πρώτος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος όπου η ύπαρξη μιας ατμόσφαιρας είχε βεβαιωθεί, ο πρώτος που έχει μια ατμόσφαιρα που περιέχει υδρογόνο σε εξατμιζόμενη μορφή και, στο εξής, ο πρώτος του οποίου η ατμόσφαιρα περιέχει οξυγόνο και άνθρακα.

    Ο Γάλλος αστρονόμος εκτιμά ότι η ύπαρξη οξυγόνου και άνθρακα δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μεγάλου πλανήτη, καθώς η ατμόσφαιρα γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπως του Δία και του Κρόνου, περιέχει επίσης τα στοιχεία αυτά.

    Αντίθετα, προκαλεί έκπληξη η ανίχνευση ατόμων άνθρακα και οξυγόνου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ενός εξωηλιακού πλανήτη, ενώ πάνω στον Κρόνο και το Δία το οξυγόνο και ο άνθρακας παρατηρούνται πάντα σε συνδυασμό με μεθάνιο ή νερό, στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

    Σχετικά Links:

    CNRS

    Hubble

    [03] Εσωτερικά

    1000 ευρώ για κάθε δικαιούχο φοιτητή Από αύριο η καταβολή του φοιτητικού επιδόματος

    (3/2/2004 1:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Αρχίζει αύριο η καταβολή του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους. Η σχετική ρύθμιση, δημοσιεύεται, σήμερα, στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το επίδομα θα χορηγείται αυθημερόν από τις εφορίες, εφόσον οι δικαιούχοι υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικότερα, θα πρέπει να καταθέσουν στις εφορίες μία προεκτυπωμένη υπεύθυνη δήλωση, το πιστοποιητικό της σχολής όπου φοιτούν και το αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου της κατοικίας του φοιτητή. Το επίδομα θα δοθεί μόνο σε φοιτητές των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και των Σχολών της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων.

    Προμηθευτείτε με τα απαραίτητα δικαιολογητικά

    Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να τους χορηγηθεί το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία:

    - μια απλή αίτηση, - αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του φοιτητή, - καθώς και βεβαίωση της Σχολής, με την οποία θα πιστοποιείται ότι πέρασε τα μισά μαθήματα.

    Στην τυποποιημένη αίτηση, που θα προμηθεύονται από την εφορία, οι δικαιούχοι θα δηλώνουν πως το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα τον προηγούμενο χρόνο δεν υπερέβη:

    - τα 30.000 ευρώ εφόσον έχουν ένα παιδί,

    - τα 33.000 ευρώ εφόσον έχουν δύο παιδιά και

    - τα 36.000 ευρώ εφόσον έχουν τρία παιδιά.

    Επίσης, θα δηλώνουν, ότι οι ίδιοι οι φοιτητές δεν έχουν στην κατοχή τους κατοικίες που υπερβαίνουν τα 200 τμ,- εκτός κι αν οι κατοικίες ή τα διαμερίσματα βρίσκονται σε δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων.

    Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

    Το επίδομα θα δοθεί μόνο σε φοιτητές των:

    - Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, - Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων - των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού - των Σχολών της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

    Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

    [04] Πολιτισμός

    Σε Ηρώδειο και Επίδαυρο Πλούσιο το Ελληνικό Φεστιβάλ του 2004

    (3/2/2004 2:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα πλούσιο και με πολλά διεθνή ονόματα είναι το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ, αντάξιο του καλοκαιριού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με τον νέο διευθυντή του, Γιώργο Βουλγαράκη, στόχος του Ελληνικού Φεστιβάλ είναι να περάσει στις ατζέντες των μεγάλων καλλιτεχνικών γεγονότων του κόσμου και οι εκδηλώσεις να προγραμματίζονται έξι ή και οκτώ χρόνια νωρίτερα. Στο Ηρώειο θα πραγματοποιηθούν από το Μάιο 77 παραστάσεις μουσικής, θεάτρου, λυρικής, χορού και στην Επίδαυρο 22 θεατρικές παραστάσεις, από τον Ιούνιο. Από αυτές, 48 είναι παραγωγές του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο και 11 στο Αργολικό Θέατρο.

    Παβαρότι, Φίλιπ Γκλας και Σαββόπουλος

    Συμπαραγωγές σε παγκόσμια πρώτη, σαν την θεατρική προσαρμογή του Νιτσεϊκού έργου "Τάδε έφη Ζαρατούστρα", από το θέατρο Στάρυ της Κρακοβίας και την όπερα "Εγώ ο Πινόκιο" του Αντόνιο Τσερίκολα, από το θέατρο "Βεντίντιο μπάσο ντι Ασκόλι", υποδηλώνουν το εύρος του χαρακτήρα του φεστιβάλ.

    Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 4.000.000 ευρώ για ένα πρόγραμμα που χωράει μεγάλα διεθνή ονόματα, όπως Λουτσιάνο Παβαρότι, Λιζ Μακ Κομπ σε Γκόσμπελ, τον υπουργό Πολιτισμού της Βραζιλίας Γκιλμπέρτο με το συγκρότημά του, τον Φίλιπ Γκλας αλλά και εγχώρια, όπως Αντώνη Ρέμο σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τον κινηματογράφο, ή τον Γιάννη Μαρκόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο.

    Οι μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες του Λονδίνου, Βερολίνου, Βιέννης, Λειψίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή με Ναμπούκο του Βέρντι, το Εθνικό Θέατρο με Λυσιστράτη, ο Οιδίπους Τύραννος σε σκηνοθεσία του Ιάπωνα Νιναγκάουα, τα μπαλέτα του Μονάχου, Φλαμέγκο με τη Σάρα Μπαράς, η Ορχήστρα των Χρωμάτων , ο Βαγγέλης Μπουντούνης με 100 κιθάρες επί σκηνής, αποτελούν μέρος του καλοκαιριού στο Ηρώδειο.

    Στην υποβλητική Επίδαυρο, οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο με Τρωάδες σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου με το Λάκη Λαζόπουλο στο ρόλο του Αριστοφανικού Πλούτου , σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Θα προηγηθούν 20 παραστάσεις, μεταξύ των οποίων το πολυθέαμα της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, "Ο Αριστοφάνης του Θεάτρου", με κεντρικό πρόσωπο έναν αφηγητή.

    Καινοτομία φέτος του φεστιβάλ, είναι η προώθηση νέων της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, στους οποίους δίνει ένα βήμα, διοργανώνοντας τρία δεκαήμερα, με πρώτο από 20 έως 30 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού 9,84 στο Γκάζι, αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική μουσική.

    Σχετικά Links:

    Ελληνικό Φεστιβάλ

    [05] Υγεία

    Συναγερμός για τη νόσο των πτηνών "Αθώα" τα κρούσματα στη Γερμανία

    (3/2/2004 1:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, BBC

    Αρνητικά βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τη γρίπη των πτηνών, στις οποίες υποβλήθηκαν οι δυο Γερμανίδες, που νοσηλεύονται στο Αμβούργο. Το βράδυ της Δευτέρας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου "Ρόμπερτ Κοχ", υπεύθυνου για τη δημόσια υγεία στη Γερμανία, δήλωσε πως, τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων στις δύο γυναίκες, δεν επιβεβαιώνουν μόλυνσή τους από τον ιό Η5Ν1. Την ίδια ώρα, στην Ταϊλάνδη ένα 8χρονο αγόρι είναι το τέταρτο θύμα της νόσου, ενώ η κρατική τηλεόραση της Κίνας μετέδωσε ότι, παρουσιάσθηκαν κρούσματα της νόσου σε δύο ακόμα κινεζικές επαρχίες, την Σαανσί και την Γκανσού. Στην Ινδονησία , το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως, ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 προκαλεί τη γρίπη των πτηνών στη χώρα. Παράλληλα, ειδικοί στο θέμα της γρίπης των πτηνών συναντώνται στη Ρώμη, προκειμένου να βρουν τρόπο αντιμετώπισης της θανατηφόρας νόσου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές πτηνών από χώρες της Ασίας μέχρι τις 15 Αυγούστου.

    Εκτός κινδύνου οι Γερμανίδες

    Το Ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών, Μπέρνχαρντ Νοχτ, ανακοίνωσε ότι, οι δύο Γερμανίδες, που θεωρούταν ύποπτα κρούσματα της νόσου, δεν έχουν προσβληθεί τελικά από τη γρίπη των πτηνών.

    Οι δύο γυναίκες είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο του Αμβούργου, αφού παρουσίαζαν συμπτώματα της νόσου των πουλερικών. Μάλιστα, η μία είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Ταϊλάνδη, ενώ προληπτικές εξετάσεις έγιναν στη δεύτερη γυναίκα, επειδή είχαν έλθει σε επαφή.

    Σε εγρήγορση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    Την ίδια ώρα, σύνοδος κεκλεισμένων των θυρών για τη γρίπη των πτηνών γίνεται στη Ρώμη, με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο.

    Συγκεκριμένα, στη σύνοδο στην έδρα της οργάνωσης του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO), παίρνουν μέρος ειδικοί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (OMS), της Διεθνούς Οργάνωσης Επιζωοτίας (OIE) και του τμήματος για την υγεία των ζώων της FAO.

    Στόχος των επιστημόνων είναι η εκπόνηση ενός συντονισμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας και των ζώων, στις χώρες που πλήττονται από τη γρίπη των πτηνών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παρατείνει έως τις 15 Αυγούστου το εμπάργκο στις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη και οικόσιτων πτηνών, όπως οι παπαγάλοι, από όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, λόγω της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

    Συναγερμός σε Ινδονησία και Αυστραλία

    Ο ιός H5N1 προκαλεί τη γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

    Το εύρημα προέκυψε από σειρά ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του εξωτερικού, ενώ εκατομμύρια πουλερικά έχουν θανατωθεί.

    Επίσης, στην Αυστραλία εντείνονται οι έλεγχοι, ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή προϊόντων, που μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια στον πληθυσμό.

    Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα, η νόσος των πουλερικών "χτύπησε" και πάλι, σκοτώνοντας ένα 19χρονο Βιετναμέζο και έναν 58χρονο στην Ταϊλάνδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ευρώπη η γρίπη των πουλερικών;

    Σχετικά Links:

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    [06] Διάφορα

    Σφάλμα του ράφτη! Ενόχλησαν οι "αποκαλύψεις" της Τζάνετ Τζάκσον

    (3/2/2004 3:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Τη διεξαγωγή έρευνας για το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μουσικής παράστασης το ''Σούπερ Μπόουλ'' διέταξε το ομοσπονδιακό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο των ΗΠΑ στην οποία μετείχαν η Τζάνετ Τζάκσον, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ κι άλλοι αστέρες της μουσικής, καθώς η Τζάκσον ήταν περισσότερο... αποκαλυπτική από το επιτρεπόμενο! Ο δεξιός μαστός της Τζάκσον εκτέθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο, καθώς το σώου μεταδίδονταν απ' ευθείας από την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του ντουέτου της με τον Τίμπερλεϊκ, όταν εκείνος άνοιξε το σακάκι της στο επίμαχο σημείο. ''Δεν είχα πρόθεση να κάνω κάτι τέτοιο'', δήλωσε η Τζάκσον.

    "Χονδροειδές κόλπο"

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής ελέγχου επικοινωνιών Μάικλ Πάουελ, δήλωσε σχετικά με το επεισόδιο ''ήταν ένα άκομψο, χονδροειδές και ελεεινό κόλπο'', τονίζοντας ότι έδωσε εντολή για ''διοικητική και λεπτομερή εξέταση'' .

    Ο Τίμπερλεϊκ προσπαθώντας να δικαιολογήσει το συμβάν είπε ''ότι μάλλον πρόκειται για κακοτεχνία στη ραφή του κουστουμιού'', καθώς εκείνος σκόπευε απλά να θωπεύσει το μπούστο της Τζάνετ.

    Ωστόσο, η Τζάκσον είπε ότι η απόφαση για να γίνουν κάποιες ''αποκαλύψεις'' στο τέλος του πρώτου μέρους ελήφθη μετά την τελική πρόβα. Η ίδια πρόσθεσε ότι το MTV που είχε την παραγωγή και την ευθύνη μετάδοσης του σώου δεν ήταν ενημερωμένο για το τι θα συνέβαινε.

    Την ίδια ωστόσο άποψη με τον Τίμπερλεϊκ, για ''σφάλμα του ράφτη'' διατύπωσε και ο εκπρόσωπος της Τζάκσον σε συνέντευξη του στο CNN.

    Τέλος, η Τζαν Λαρί, νομική σύμβουλος της ''Ενωσης Προβληματισμένων Γυναικών Αμερικής'', δήλωσε ότι το ''όλο θέαμα δεν ήταν παρά ένα πορνογραφικό σώου' '.

    [07] Οικονομία

    Συμφωνία τιμής κατά τον κ. Καραμανλή Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

    (3/2/2004 3:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία παρουσίασε το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής. Προβλέπει μέτρα για τους νέους, τα ασθενή οικονομικά στρώματα, τους αγρότες και τους άνεργους. Επίσης προβλέπει μείωση του συντελεστή φορολογίας και μέτρα για την διευκόλυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Για τις ΔΕΚΟ, η ΝΔ προβλέπει μερική ιδιωτικοποίηση αλλά και την αποκρατικοποίηση των τραπεζών εκτός της Αγροτικής. Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της πολιτικής 90-93, παρά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει. Για την εξεύρεση των πόρων, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι θα προέλθουν από την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις οικονομικές εξαγγελίες της ΝΔ.

    Μείωση των φορολογικών εσόδων για τις επιχειρήσεις

    Ανάμεσα τα μέτρα που εξήγγειλε κ Καραμανλής προβλέπεται η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά.

    Σε ό,τι αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπεται μείωση από 35% που είναι σήμερα σε 25% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών.

    Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων η ΝΔ μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και μείωση του χρόνου για την ίδρυσή τους.

    Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες υποδοχής επενδυτικών προτάσεων και θα επιταχυνθεί η ανταπόκριση στα αιτήματα των επενδυτών.

    Η ΝΔ προβλέπει ακόμη διεύρυνση προγράμματος παραγωγής έργων με ιδιωτική χρηματοδότηση και τη δημιουργία αυτοκινητόδρομων μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

    Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η ΝΔ δεσμεύτηκε για άμεση ενίσχυση των κεφαλαίων και του ρόλου του εγγυητικού κεφαλαίου, κρατική ενίσχυση, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά την πώληση επιχείρησης σε νέους ιδιοκτήτες, στήριξη των περιφερειακών επιχειρήσεων και επέκταση των φορολογικών κινήτρων απασχόλησης και στις μικρές επιχειρήσεις.

    Για την καταπολέμηση της ακρίβειας η ΝΔ υπόσχεται μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, επαρκέστερη ενημέρωση του κοινού και στήριξη των καταναλωτικών ενώσεων.

    Ακόμη προβλέπεται αναδιαμόρφωση των αναπτυξιακών κινήτρων, εξυγίανση και επιτάχυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενίσχυση των εξαγωγών και ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα.

    Εφαρμογή της πολιτικής 90-93 στην κοινωνική ασφάλιση

    Για την κοινωνική ασφάλιση η ΝΔ δεσμεύεται για πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης '90-'93, σταδιακή και μετά από διάλογο ενοποίηση ομοειδών ταμείων και κλάδων, ενώ μιλά για εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυιγεινών επαγγελμάτων. Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει με πόρους που εξασφαλίζονται από την ανοδική πορεία της οικονομίας και όχι με πρόσθετους φόρους και εισφορές που αποδυναμώνουν τα κίνητρα για ανάπτυξη.

    Ακόμη, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία, οι άνεργοι νέοι και νέες που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μία επιπλέον διετία, κάτι που θα συνεπάγεται φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

    Επίσης, προβλέπεται για την καταπολέμηση της ανεργίας η εντατικοποίηση των προγραμμάτων επανακατάρτισης, καθώς και κίνητρα στις επιχειρήσεις για τις προσλήψεις των ανέργων. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για δύο χρόνια για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, άνεργες μητέρες και ανέργους 55 ετών και άνω.

    Ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε επίσης μείωση της ανεργίας στο 3% μέχρι το τέλος της τετραετίας, ενώ στα βασικά σημεία του οικονομικού προγράμματος προβλέπει επίσης σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ από 140 ευρώ που είναι σήμερα, στα 230 ευρώ, αύξηση της σύνταξης του αγρότη από 200 ευρω, στα 330 ευρώ, στο τέλος του 2008.

    Αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ

    Για τις ΔΕΚΟ η ΝΔ προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις με την πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει στο κράτος και στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς εταιρίες μέσω της παραχώρησης του μάνατζμεντ.

    Η ΝΔ προβλέπει πώληση της Ολυμπιακής σε ιδιωτική αεροπορική εταιρία και ανάληψη από το κράτος της αποζημίωσης του πλεονάζοντος προσωπικού της παλιάς Ολυμπιακής.

    Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ το κράτος διατηρεί τη μετοχική πλειοψηφία, ενώ η ΝΔ μιλά για επιτάχυνση της εισόδου στην αγορά, νέων ιδιωτικών εταιριών παραγωγής ηλεκτρισμού.

    Για τον ΟΤΕ προβλέπεται ότι ποσοστό της συμμετοχής του κράτους μεταβιβάζεται σε κατάλληλο χρόνο, ώστε η εταιρία να λειτουργήσει με στρατηγική συμμαχία και το κατάλληλο μάνατζμεν που θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

    Όσον αφορά την εξεύρεση των πόρων για την εφαρμογή της πολιτικής, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι θα εξευρεθούν από την αύξηση των δημοσίων εσόδων, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την περιστολή της σπατάλης, τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, την μείωση των αμυντικών δαπανών, την απελευθέρωση πόρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων με την ανάθεση σε ιδιώτες της χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων υποδομής και δημόσιας ωφέλειας.

    Καραμανλής: "Συμφωνία τιμής με τους πολίτες"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του ως συμφωνία τιμής για την επόμενη τετραετία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε.

    Αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου άφησε ο Γιώργος Σουφλιάς κατηγορώντας τον για άγνοια και προχειρότητα στις εξαγγελίες του αφού, όπως είπε χθες ανακοίνωσε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 35 σε 30% ενώ ο ισχύον συντελεστής είναι 25%.

    Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι έργο επίπονης και μακρόχρονης προσπάθειας και όχι γονατογράφημα της τελευταίας στιγμής όπως επιχειρείται τώρα από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης από την πλευρά του τόνισε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε συναινετικές μεταρρυθμίσεις μακριά από συγκρούσεις και με μετριοπάθεια και τόνισε πως ευθύνη όλων στη ΝΔ τώρα είναι να θέσουν το πρόγραμμα σε εφαρμογή για να αλλάξει η οικονομία και η κοινωνία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βέλη κατά του προγράμματος από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά

    [08] Διεθνή

    Στις ΗΠΑ Εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών

    (3/2/2004 3:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι σε επτά Πολιτείες για την ανάδειξη του υποψήφιου του Δημοκρατικού κόμματος. Ο υποψήφιος Τζον Κέρι ελπίζει πως θα καταφέρει να εξασφαλίσει ισχυρή υποστήριξη, ώστε να μπορέσει να θέσει εκτός μάχης κραταιούς αντιπάλους του. Ψηφοφορίες διεξάγονται στο Μιζούρι, τη Νότια Καρολίνα, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό, την Βόρεια Ντακότα, την Οκλαχόμα και το Ντελάγουερ . Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, ώρα ανατολικής ακτής (14:00 ώρα Ελλάδας, σήμερα) στο Μιζούρι, τη Νότια Καρολίνα και το Ντελάγουερ, ενώ μία ώρα αργότερα άνοιξαν και στις άλλες Πολιτείες.

    Κέρι, Εντουαρντς, Κλαρκ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Οι υποψήφιοι αναμετρώνται για πρώτη φορά στο νότο, για πρώτη φορά σε μία Πολιτεία με μεγάλο μαύρο πληθυσμό, τη Νότια Καρολίνα, και για πρώτη φορά σε Πολιτείες με μεγάλο ισπανόφωνο πληθυσμό, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό.

    Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις που έγιναν και στις επτά Πολιτείες, ο Κέρι, που ήδη έχει πετύχει μεγάλες νίκες στην Αιόβα και το Νιου Χαμσάιρ, στην κούρσα για το χρίσμα, προηγείται ή βρίσκεται κοντά στην κορυφή. Όμως οι αντίπαλοί του Τζον Εντουαρντς και Ουέσλι Κλαρκ ελπίζουν να σταματήσουν την ανοδική του πορεία στη Νότια Καρολίνα και την Οκλαχόμα αντίστοιχα, προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στην εκστρατεία τους και να παραταθεί η κούρσα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ακόμη, πιθανότατα μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.

    Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για όλους τους υποψηφίους ξεχωριστά.

    Ο Τζον Κέρι, γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει σε περιοχές όπου οι ψηφοφόροι είναι πιο μετριοπαθείς απ' ότι στην Αιόβα και το Νιου Χαμσάϊρ, όπως είναι στις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες .

    Ο Τζον Εντουαρντς, γερουσιαστής από την Βόρεια Καρολίνα, αν και έχει παραδεχθεί ότι πρέπει να κερδίσει στη Νότια Καρολίνα για να παραμείνει στην κούρσα, προηγείται με μικρή διαφορά του Κέρι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ από την εταιρεία Ζόγκμπι. Ο Ουέσλι Κλαρκ , απόστρατος στρατηγός και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, προηγείται επίσης με μικρή διαφορά του Κέρι στην Οκλαχόμα, με τρίτο τον Εντουαρντς.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που έγινε σε τέσσερις Πολιτείες και μεταξύ 600 ψηφοφόρων σε κάθε μία, στο Μιζούρι ο Κέρι προηγείται του Εντουαρντς με 56% έναντι 17%, στη Νότια Καρολίνα ο Εντουαρντς του Κέρι με 36% έναντι 32%, στην Αριζόνα ο Κέρι του Κλαρκ με 42% έναντι 28% και στην Οκλαχόμα ο Κλαρκ του Κέρι με 31% έναντι 29%. Ο Εντουαρντς συγκεντρώνει 26% στην πολιτεία αυτή.

    Ο Χάουαρντ Ντιν, που αρχικά είχε θεωρηθεί από τους επικρατέστερους, προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις μεγάλες απώλειες που είχε στην Αιόβα και το Νιου Χαμσάϊρ, αλλά τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις τέσσερις Πολιτείες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση υπολείπονται των αντιπάλων του.

    Σημειώνεται ότι όποιος υποψήφιος δεν μπορέσει να πετύχει νίκη σήμερα θα είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την κούρσα. Αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος για τον γερουσιαστή από το Κονέτικατ, Τζόζεφ Λίμπερμαν , που είναι πιθανό να τερματίσει την εκστρατεία του εάν δεν κατορθώσει να πετύχει μία εντυπωσιακή ανατροπή.

    [09] Εσωτερικά

    Σε σκληρή γλώσσα Κωνσταντόπουλος κατά Παπαρήγα - Δαμανάκη

    (3/2/2004 4:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σκληρή κριτική στην Αλέκα Παπαρήγα, για τη δήλωσή της ότι ο Συνασπισμός συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ, άσκησε σήμερα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για τους πολίτες με αναπηρία, στα γραφεία του Συνασπισμού, στην Αθήνα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος καυτηρίασε και τη στάση της Μαρίας Δαμανάκη με πρωτοβουλία της οποίας διοργανώνεται αργά το απόγευμα εκδήλωση στελεχών της Αριστεράς για υποστήριξη της δημοκρατικής παράταξης υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. "Ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι και κάποιοι βολοδέρνουν μεταξύ εκσυγχρονισμού και Παπανδρεϊσμού" τόνισε ο κ Κωνσταντόπουλος, και υπογράμμισε πως "συμπεριφορές προσωπικής τακτοποίησης δεν έχουν καμία σχέση με τις άξιες της Αριστεράς.

    Θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις, θα μπούμε στη Βουλή

    Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι θα διαψευσθούν όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές, και ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να δίνει με την παρουσία του και στη Βουλή μάχες για τα κοινωνικά προβλήματα απέναντι στον δικομματισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.

    Απαντώντας, επίσης, σε δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα για την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΝ για εκλογική συνεργασία, κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΚΕ για αφορισμούς και απομονωτική πολιτική .

    Στις 18.30 ο κ. Κωνσταντόπουλος θα παρουσιάσει την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τους υποψηφίους.

    [10] Εσωτερικά

    Τους επισκέφτηκε στο "Ελ. Βενιζέλος" Ο Τσοβόλας στο πλευρό των απεργών της Ο.Α.

    (3/2/2004 4:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τους απεργούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών, είχε σήμερα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εξέφρασε την βεβαιότητα πως το κόμμα του θα μπει στην επόμενη Βουλή και πως μια από τις πρώτες προτεραιότητες του θα είναι το σταμάτημα της πώλησης της Oλυμπιακής. Οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές που απεργούν εδώ και 68 ημέρες υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ στο κτήριο 97 της Ολυμπιακής. Ο κ. Τσοβόλας άκουσε με προσοχή τα προβλήματα, αλλά και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε απεργία του ιπτάμενους φροντιστές και συνοδούς.

    [11] Διεθνή

    Στο Ικόνιο της Τουρκίας Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

    (3/2/2004 4:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, για τον εντοπισμό παγιδευμένων ανθρώπων στα ερείπια της 10όροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε . Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 15 και των τραυματιών τούς 30, ενώ όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μεταξύ των νεκρών είναι και ένα κοριτσάκι δύο ετών. Οι εργάτες σωστικών συνεργείων σκάβουν με γυμνά χέρια, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν επιζώντες. Οι υπεύθυνοι των σωστικών συνεργείων εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανόν να αυξηθεί πολύ, καθώς τη στιγμή της κατάρρευσης είναι πιθανό να βρίσκονταν μέσα στην πολυκατοικία αυτή 120 άνθρωποι.

    Αγνωστα τα αίτια της κατάρρευσης

    "Βρίσκουμε πολλά πτώματα, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να βρούμε επιζώντες, έτσι προς το παρόν δεν κάνουμε τίποτε με τους νεκρούς"

    Χακάν Κορκούτ, διασώστης, στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή

    Τα αίτια της κατάρρευσης δεν είναι ακόμη σαφή. Αξιωματούχοι που έφτασαν στον τόπο της καταστροφής μίλησαν για κακή κατασκευή του κτηρίου, ενώ μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν μια έκρηξη πριν από την κατάρρευση. ''Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια'', δήλωσε στο Ρόιτερ ο υπουργός Γεωργίας Σαμί Γκουτσλού.

    "Βρίσκουμε πολλά πτώματα, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να βρούμε επιζώντες, έτσι προς το παρόν δεν κάνουμε τίποτε με τους νεκρούς", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο διασώστης Χακάν Κορκούτ. Ένας άλλος διασώστης δήλωσε ότι όσοι βρίσκονταν στους κάτω ορόφους του κτηρίου έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να είναι ακόμη ζωντανοί.

    Λόγω της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ αλ-Αντα, τη Δευτέρα, τα καταστήματα στο ισόγειο ήταν κλειστά, αλλά πολλοί ένοικοι είχαν καλεσμένους στα σπίτια τους, ενώ άλλες οικογένειες έλειπαν για την αργία.

    Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Αχμεντ Νετζντέντ Σεζέρ σε συλλυπητήριο μήνυμά του καταγγέλλει την ''ανευθυνότητα και την περιφρόνηση των κανονισμών", οι οποίες για άλλη μια φορά οδήγησαν τη χώρα να θρηνήσει ανθρώπινες ζωές από αμέλεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεκατρεις οι νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας

    Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τουρκία

    [12] Οικονομία

    Βέλη κατά του προγράμματος από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά

    (3/2/2004 5:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις οικονομικές εξαγγελίες της ΝΔ. Η ΝΔ με το οικονομικό της πρόγραμμα αναπαράγει παλιές ιδέες με απώτερο στόχο να ξαναφέρει όλες τις πολιτικές της του 90-93, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός Οικονομίας τοποθετήθηκε σημείο προς σημείο επί του προγράμματος και είπε μεταξύ άλλων ότι εκείνο που του προκάλεσε την προσοχή ήταν ότι τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η ΝΔ αφορούν ελαφρύνσεις της φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά πουθενά δεν κάνει λόγο για ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

    Χριστοδουλάκης: "Τίποτα το καινούργιο"

    Οι πολιτικές της ΝΔ για την οικονομία είναι ίδιες με τις παλιές που εφαρμόστηκαν το '90-93 και οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε στασιμότητα, σε κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε ότι ''εμείς έχουμε πολιτικές, σχέδια και προγράμματα για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας''.

    Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν αναφέρεται πουθενά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους, με εξαίρεση την περίπτωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τους εργαζόμενους της οποίας αναφέρεται ότι οι απολυόμενοι θα αποζημιωθούν.

    Την αντίθεσή του επίσης εξέφρασε ο κ. Χριστοδουλάκης και για το στόχο της ΝΔ να μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι αν μειωθεί κάτω του 34% τότε θα χαθεί και ο έλεγχος του μάνατζμεντ του Οργανισμού.

    Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας, όπως υποστηρίζει η ΝΔ.

    Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στις προτάσεις της ΝΔ για τη φορολογία επισημαίνοντας ότι αφορούν οι όποιες ελαφρύνσεις μόνο επιχειρήσεις και όχι μισθωτούς ή συνταξιούχους.

    Απατώντας στις εστιάσεις του κ. Χριστοδουλάκη ο κ. Σουφλιάς, έκανε λόγο για αβάσιμες παρατηρήσεις και ανακρίβειες. "Το Πρόγραμμα μας προβλέπει πράγματι την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης την μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας. Είναι φανερό ότι μόνον η ενίσχυση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετα εισοδήματα για τους εργαζομένους. Το ΠΑΣΟΚ που έχει σπρώξει στην ανεργία 530 χιλ. ανθρώπους θα έπρεπε τουλάχιστον να το έχει αντιληφθεί", τόνισε ο κ. Σουφλιάς. Στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρθηκε νωρίτερα και ο κ. Πρωτόπαπας επισημαίνοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ''ο ισχυρισμός του κ. Κ. Καραμανλή πως η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη δεν επαναφέρεται διότι τώρα προσπαθεί με άγχος και αγωνία να διανείμει παροχές''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμη αποδοκίμασε την ''εμμονή της ΝΔ στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Σιούφα, η οποία είχε ως κύριο μέτρο την ''περικοπή βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις κατώτερες συντάξεις''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε επιπλέον πως η ΝΔ υπαινίσσεται απολύσεις, καθώς αναφερόμενος στο μέλλον της Ολυμπιακής μιλά για την ανάγκη πώλησής της σε ιδιώτες και ανάληψης από το κράτος των σχετικών αποζημιώσεων, ενώ τέλος ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως η ΝΔ προσπαθεί να επαναφέρει τις απόψεις για την ''πλήρη εκποίηση'' μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων και την ''παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα''.

    Απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσσόπουλος κατηγόρησε τον κ. Πρωτόπαπα για απρέπειες και τις ανακρίβειες. "Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής κατέγραψε την πραγματικότητα, τα μεγάλα προβλήματα, που βιώνουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες. Και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, που ανέφερε επίσης για το ασφαλιστικό ότι αν σήμερα μπορούμε και πληρώνουμε τις συντάξεις αυτό οφείλεται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1990 και 1992. Ο κ. Ρουσσόπουλος, ανεφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής τόνισε ότι η ΝΔ θα δώσει λύση χωρίς απολύσεις. Το πρόγραμμα της ΝΔ κατέκρινε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι εμμένει στη γνωστή αντίφασή της, από τη μία να ισχυρίζεται ότι η οικονομία έχει καταστραφεί και από την άλλη υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια στους πάντες.

    Έντονα επικριτική και η Αριστερά

    Το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε σήμερα η ΝΔ αποτελεί δέσμευση προς το κεφάλαιο, προς τους στόχους και τις λειτουργίες της ΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι έχει ως άξονα την ελεύθερη επιχειρηματική πρωτοβουλία, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κεφαλαίων που στηρίζεται στην καταλήστευση του εργατικού μόχθου.

    Για συνέχεια μιας πολιτικής που φέρνει αύξηση των ανισοτήτων, υψηλή ανεργία και περιορισμό του κοινωνικού κράτους, έκανε λόγο ο ΣΥΝ, επικρίνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για έλλειψη διάθεσης να αποδεσμευτούν ''από το μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των δημαγωγικών προεκλογικών εξαγγελιών''.

    Με αντιφατικές και λαϊκίστικες διακηρύξεις η ΝΔ επιχειρεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους της μικρής και μεσαίας τάξης προκειμένου να τους υφαρπάξει την ψήφο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία.

    Αντίθετη και η ΓΣΣΕ

    Έντονα επικριτικός απέναντι στο πρόγραμμα ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι οι εξαγγελίες της ΝΔ για την οικονομία απειλούν να γυρίσουν τους Έλληνες εργαζόμενους 12 χρόνια.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κατηγορεί τη ΝΔ ότι ετοιμάζεται να επαναφέρει αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση των νόμων Σιούφα και Σουφλιά του 1990-93 ''για την κατάργηση των οποίων έγιναν πολλοί και μεγάλοι αγώνες από τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα''.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγορεί ακόμα τη ΝΔ ότι θέλει να καταργήσει τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση της ασφάλισης με το 1% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο η ΝΔ ουδέποτε δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει και κάλεσε τα συνδικάτα σε εγρήγορση και δράση.

    [13] Αθλητισμός

    Κίνηση δυσφορίας του Ολυμπιακού Κόντρα Ολυμπιακού - Ελευθερόπουλου

    (3/2/2004 5:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Στα άκρα οδηγήθηκαν οι σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Σύμφωνα με την Ερυθρόλευκη ΠΑΕ, ο διεθνής τερματοφύλακας δεν δέχθηκε το ποσό των 500.000 ευρώ για να λύσει το συμβόλαιο του. Σε μία εμφανή κίνηση δυσφορίας του Ολυμπιακού προς τον ποδοσφαιριστή, δημοσιοποίησε όλες τις μέχρι τώρα οικονομικές απολαβές του Ελευθερόπουλου. Στην ανακοίνωση της ΠΑΕ τονίζεται η τεράστια αύξηση αποδοχών που έχει γίνει στον Ελευθερόπουλο από το ξεκίνημα της καριέρας του στον Ολυμπιακό, μέχρι την τελευταία αναπροσαρμογή, πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά και την πρόταση των 500.000 ευρώ, ώστε να τερματιστεί τώρα η συνεργασία τους.

    Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού είναι η εξής:

    "Σε ό, τι αφορά στο θέμα της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον ποδοσφαιριστή Δ. Ελευθερόπουλο και για την πλήρη ενημέρωση του φίλαθλου κοινού η Διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει να υπογραμμίσει τα ακόλουθα: Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως ημιεπαγγελματίας τον Αύγουστο του 1993. Τον Ιούλιο του 1995 έγινε επαγγελματίας και μετεγγράφει στην Προοδευτική έως τον Ιούνιο του 1996. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό το υπέγραψε τον Ιούλιο του 1996, 5ετούς διάρκειας, με ετήσιες καθαρές αποδοχές 5.600.000 δρχ. Ένα χρόνο μετά (Ιούλιος 1997), χωρίς καμία υποχρέωση, η Διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναπροσαρμόζει τις ετήσιες καθαρές αποδοχές του ποδοσφαιριστή από 5.600.000 δρχ. σε 20.000.000 δρχ. (ετήσια αύξηση 14.400.000 δρχ.). Τον Ιανουάριο 2000, και ενώ υπολείπονταν 2,5 χρόνια για την λήξη του προηγούμενου συμβολαίου του, η Διοίκηση της ΠΑΕ, και πάλι χωρίς καμία υποχρέωση, με νέο συμβόλαιο αναπροσαρμόζει τις ετήσιες καθαρές αποδοχές σε 100.000.000 δρχ. (ετήσια αύξηση 80.000.000 δρχ.). Τον Ιούλιο του 2002, η Διοίκηση της ΠΑΕ πάλι χωρίς καμία υποχρέωση και ενώ υπολείπονται 2,5 χρόνια για την λήξη του συμβολαίου, αναπροσαρμόζει τις ετήσιες καθαρές αποδοχές του ποδοσφαιριστή από 100.000.000 σε 250.000.000 δρχ. (ετήσια αύξηση 150.000.000 δρχ.). Τον Ιανουάριο του 2004 η ΠΑΕ Ολυμπιακός θεωρώντας ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι κοινού συμφέροντος- οι οποίοι δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν- ζήτησε από τον ποδοσφαιριστή τη διακοπή της συνεργασίας τους, προσφέροντας την ελευθέρας του και αποζημίωση 500.000. Παρά την συγκεκριμένη αυτή πρόταση, μέχρι τη χθεσινή τελευταία ημέρα της μεταγγραφικής περιόδου η Διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιριστή."

    [14] Οικονομία

    Σχόλιο συνεδρίασης ΧΑΑ

    (3/2/2004 5:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ Γελαντάλης

    Διολισθαίνει η ψυχολογία υποχωρεί η αγορά. Σε χαμηλό επίπεδο, με τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, η διάθεση των επενδυτών και όσων δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους. Η αρνητική φημολογία επηρεάζει, είτε το θέλουμε είτε όχι, σε σημαντικό βαθμό την ευάλωτη αγορά μας. Ετσι και σήμερα ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,76% στις 2416,5 μονάδες έχοντας πραγματοποιήσει και ελάχιστη τιμή ημέρας στις 2407,5 μονάδες.

    Οι συναλλαγές κυμάνθηκαν στα 160 εκατομμύρια Ευρώ από τις οποίες περίπου 25,7 εκατομμύρια Ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες πράξεις πακέτα.

    Το πρόβλημα της αγοράς συνίσταται τόσο στην απουσία σημαντικών αγοραστών όσο και στην συνεχιζόμενη ρευστοποίηση θέσεων, από την πλευρά Ελλήνων θεματοφυλάκων.

    Είναι χαρακτηριστικό πως από τους επιμέρους δείκτες, μόνο ο Λύσεων Πληροφορικής και Κλωστουφαντουργικός έκλεισαν με κάποια κέρδη.

    Αντιθέτως συνεχίστηκε η υποχώρηση των τραπεζικών, τηλεπικοινωνιακών, κατασκευαστικών, χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

    Περί τις 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά ενώ 234 υποχώρησαν.

    Το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, η επιφυλακτικότητα και η αβεβαιότητα, συντηρεί τη βραχυπρόθεσμα πτωτική τάση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω διολίσθησης του γενικού δείκτη.

    Το πρόβλημα είναι πως η επιφυλακτικότητα αυτή, μεταφράζεται σε περιορισμό των αγορών και τον εκμηδενισμό κάθε ουσιαστικής επιχειρηματικής κίνησης.

    Το πρόβλημα δεν είναι τόσο θέμα διακύμανσης των επιμέρους δεικτών όσο της συνολικότερης εικόνας της αγοράς. Αναμφίβολα αυτή δείχνει προβληματική.

    Από πλευράς πακέτων θα πρέπει να επισημανθούν δυο που πραγματοποιήθηκαν στην Panafon στην τιμή των 6,18 Ευρώ και αφορούσαν συναλλαγές περίπου 3.000.000 τεμαχίων.

    Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 12,34 Ευρώ, ένα πακέτο 57.250 της Γερμανός στα 21,10 Ευρώ και ένα πακέτο 140.000 τεμαχίων της Cosmote στα 11,67 Ευρώ.

    Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές ειδήσεις η διοίκηση της Τεχνοδομής επισημαίνει πως υπάρχουν αιτήσεις πτώχευσης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του ΧΑΑ, η Ευρωπαϊκή Τεχνική απαντά σε ανάλογες φήμες ενώ εγκρίθηκε η απορρόφηση του SITHONIA PORTO CARRAS από την Ενεργός (ΑλΚαρ).

    Τέλος, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε σήμερα αύξηση καθαρών κερδών κατά 14% και διανομή μερίσματος 0,73 Ευρώ ανά μετοχή. Έναρξη κάλυψης για τα ΚΑΕ με τιμή στόχου τα 18,20 Ευρώ ξεκινά η MARFIN ενώ η ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, θέτει για το ΠΛΑΙΣΙΟ τιμή στόχο τα 11,20 Ευρώ.

    [15] Τεχνολογία

    Το Internet "αγαπά" τα ταξίδια Κερδίζει έδαφος το travel@internet

    (3/2/2004 6:26:00 μμ)

    Ειδήσεις > Τεχνολογία)&body=Η τουριστική βιομηχανία κερδίζει έδαφος χάρη στο Internet. Τι έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ.

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Travel Industry Association of America

    Η έρευνα

    [16] Οικονομία

    Τον Απρίλιο σε ενέργεια το κτηματολόγιο

    (3/2/2004 6:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων προσωρινών τίτλων ιδιοκτησίας από τα Κτηματολογικά Γραφεία ή τα ΚΕΠ, σε περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες, που θα καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος των 20 ευρώ. Πρόκειται για τις περιοχές των τριών πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων του Κτηματολογίου που βρίσκονται σε 33 ΟΤΑ, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι κτηματογραφικές μελέτες, όπως ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Το συνολικό κόστος του Κτηματολογίου θα μειωθεί από 2,5 δις ευρώ σε 1, ενώ τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν οι νέες μελέτες σε αστικές και περιαστικές περιοχές της χώρας.

    Ανταποδοτικό τέλος και ΚΠΣ μείωνουν το κόστος

    Όπως εξήγησαν τόσο η κ. Παπανδρέου όσο και η πρόεδρος του Κτηματολογίου Γεωργία Λάλη η μεγάλη αυτή μείωση προκύπτει αφενός μεν από την εμπειρία που αποκτήθηκε έως τώρα με τα τρία πιλοτικά προγράμματα, αφετέρου με την δυνατότητα χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών. Το ανταποδοτικό τέλος θα καλύψει το 75% του κόστους του Κτηματολογίου ενώ το υπόλοιπο 25% θα καλυφθεί κατά 15% από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και το 10 % από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

    Όπως δήλωσε η κ. Παπανδρέου μετά την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής επιτροπής το Εθνικό Κτηματολόγιο θα χρηματοδοτηθεί με 110 εκατομμύρια - περίπου 37,5 δις δρχ.- από το ΓΚΠΣ .Με τους πόρους που θα διατεθούν διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου για την σταδιακή κτηματογράφηση όλης της χώρας αρχής γενομένης από τις αστικές περιοχές.

    Στα πλαίσια το Γ΄ ΚΠΣ δηλαδή μέχρι το τέλος του 2006 προβλέπεται επίσης ότι θα έχει υλοποιηθεί για το κτηματολόγιο και μια σειρά οριζοντίων δράσεων για ολοκληρωμένα ψηφιακά υπόβαθρα.

    Συγκεκριμένα θα έχουμε :

    - Ένα ψηφιακό χάρτη όλης της χώρα , ο οποίος θα εμφανίζει τα δάση και τις δασικές περιοχές όλης της επικράτειας. - Έναν ψηφιακό χάρτη όλων των αιγιαλών - Ένα ψηφιακό αρχείο όλων των πράξεων εφαρμογής των διανομών και των αναδασμών - Ένα ψηφιακό αρχείο των σχεδίων πόλεων και των οικισμών όλης της χώρας - Έναν ορθοφωτοχάρτη 1:1000 για τις αστικές περιοχές και έναν ακόμη κλίμακας 1:5000 για όλη την χώρα.

    Επίσης θα δημιουργηθεί ένα δορυφορικό σύστημα εντοπισμού επί της γης σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση του πληροφορικού συστήματος του Κτηματολογίου με πρόσβαση από το Διαδίκτυο.

    [17] Πολιτισμός

    Υπερθέαμα απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Τέσσερις τέχνες στα πόδια του Καβάφη

    (3/2/2004 6:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: www.cultureguide.gr

    Πολυσύνθετη εικαστική και θεατρική προσέγγιση αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη, παρουσιάζεται απόψε, 3 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή. Το πολύπτυχο θέαμα περιλαμβάνει χοροθεατρικά δρώμενα, απαγγελίες και μελοποιήσεις ποιημάτων, καθώς και προβολή βίντεο. Η εκδήλωση, που γίνεται στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, πραγματοποιείται με σύμβουλο τον Μανόλη Σαββίδη και υπό τη φιλολογική εγγύηση του Νάσου Βαγενά, ο οποίος επέλεξε τα κείμενα. Η σκηνοθετική καθοδήγηση είναι του Θέμου Μουμουλίδη και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.

    Οπτικές και ηχητικές εικόνες

    Ο Μηνάς Χατζησάββας στον ρόλο του Καβάφη και οι χορευτές Ερμής Μαλκότσης και Βαγγελιώ Ράνιου ανασυνθέτουν "γεγονότα", από τη ζωή και το λόγο του ποιητή.

    Παράλληλα, ποιήματα διαβάζουν τέσσερις σπουδαίοι ηθοποιοί: η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, ο Γιάννης Μπέζος, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Ακούγονται επίσης ηχογραφημένες απαγγελίες από τον Γ. Π. Σαββίδη, ενώ προβάλλονται βίντεο χορογραφημένων ποιημάτων.

    Στο πλαίσιο της παράστασης, οι Κώστας Θωμαΐδης και Φωτεινή Δάρρα, μαζί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας, ερμηνεύουν μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη, από τον Μάνο Χατζηδάκη, το Θάνο Μικρούτσικο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

    Το αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή ξεκινά στις 8:30 μ.μ, ενώ το πιο ακριβό εισιτήριο κοστίζει 30 .

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    [18] Εσωτερικά

    Σε απεργία οι συμβασιούχοι

    (3/2/2004 7:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μοριοδότησης των συμβασιούχων για πρόσληψη στο δημόσιο ο υπ. Εργασίας Δημ. Ρέππας ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει δίμηνη προθεσμία στην Ελλάδα προκείμενου να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία. Στο μεταξύ οι συμβασιούχοι του Δημοσίου πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Πέμπτη, διεκδικώντας την αληθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που ορίζει ότι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας επιχείρησης πρέπει να μεταγάγουν στο κύριο προσωπικό.

    Κανόνας και όχι εξαίρεση οι συμβάσεις

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο δημόσιο Θανάσης Κόλιας σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι οι συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων αντί να αποτελούν εξαίρεση αποτελούν κανόνα για το ελληνικό κράτος.

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να πάρει τέλος και ότι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αποτελεί πλέον κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης παραβρέθηκε εκ μέρους του ΣΥΝ Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος που κάλεσε την κυβέρνηση να επιλυθεί ριζικά το θέμα των εκτάκτων.

    [19] Διεθνή

    Το Ισραήλ με τις αραβικές περιοχές Μετακίνηση συνόρων

    (3/2/2004 6:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    ''Θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό, με βάση και τα σοβαρά δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, στο πλαίσιο συμφωνίας με την παλαιστινιακή οντότητα, να ζητηθεί να μετακινηθούν τα σύνορα ώστε η οντότητα αυτή να μπορεί έχει πλήρη εξουσία και στους πολίτες που διαμένουν

    Το ενδεχόμενο το Ισραήλ να παραδώσει κάποια στιγμή ορισμένες αραβικές περιοχές, όπου διαμένουν Ισραηλινοί, αραβικής καταγωγής, στην παλαιστινιακή διοίκηση σε αντάλλαγμα εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, εξέφρασε o Ρανάαν Γκισίν, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος . Η πρόταση αυτή έγινε μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση του Αριέλ Σαρόν ότι προτίθεται να μεταφέρει 17 από τους 21 εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα θα γίνει μόνο εάν υπάρξει αμοιβαία συναίνεση και όχι με μονομερή ενέργεια του Ισραήλ στην περίπτωση που οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αποτύχουν. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα επεκτείνει τα εδάφη του σε θύλακες, όπως είναι η Ιουδαία και η Σαμάρια στη Δυτική Όχθη, ώστε να ισοσκελιστεί κάπως η δημογραφική ισορροπία.

    Σημειώνεται ότι οι Άραβες αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, αλλά οι τριβές με τους Εβραίους έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, το ίδιο διάστημα που έχουν ενταθεί και οι εχθροπραξίες με τους Παλαιστίνιους. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των Εβραίων ότι η πλάστιγγα κάποια στιγμή θα γείρει υπέρ των Αράβων, αφού οι τελευταίοι έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά γεννήσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 February 2004 - 17:52:51 UTC