Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη Ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΝΕΤ
  • [02] Απεσύρθη ο Λίμπερμαν Ο Τζον Κέρι το μεγάλο φαβορί
  • [03] Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν
  • [04] Κόντρες για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ
  • [05] Στο Λονδίνο Προσπάθειες προσέγγισης ΗΠΑ - Λιβύης
  • [06] "Παραπλανητική παρουσίαση" Συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την
  • [07] Το 15ο πρωτάθλημα ζήτησε ο Κόκαλης
  • [08] Πρώτη του Γκονζάλες
  • [09] Θετική η προσέγγιση Ντέμη-ENIC
  • [10] Αιματηρές συγκρούσεις στις Φιλιππίνες
  • [11] Δεν έχουν ξανασυναντηθεί Πιθανή συνάντηση κορυφής Ισραήλ-Παλαιστίνης
  • [12] Γκαζάκια σε υποκατάστημα της Eurobank

    [01] Εσωτερικά

    Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη Ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΝΕΤ

    (4/2/2004 7:18:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα θα δώσει το βράδυ στις δέκα ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις διευθυντών εφημερίδων αλλά και πολιτών. Η διαδικασία υποβολής ερωτημάτων από τους πολίτες θα γίνει μέσω της ειδικής φόρμας που έχει δημιουργήσει η ERTonline στο δικτυακό τόπο της κρατικής τηλεόρασης. Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι προετοιμασίες για το έκτατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με το Ε.Γ του κόμματος να συνεδριάζει το μεσημέρι για τις τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες, αλλά και τη συμπλήρωση των τελευταίων κενών στα ψηφοδέλτια. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον γγ. του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Πρόσκληση για συστράτευση από την Μαρία Δαμανάκη

    Χθες σε εκδήλωση στο θέατρο Γκλόρια, η Μαρία Δαμανάκη κάλεσε όλους τους παλιούς της συναγωνιστές, αριστερούς, που είτε έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο ΠΑΣΟΚ, είτε δηλώνουν σήμερα την υποστήριξή τους στον Γιώργο Παπανδρέου σε συστράτευση ''για μια κοινωνία αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και ελευθερίας''.

    Η κ. Δαμανάκη τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας όλων που συμφωνούν πως η πολιτική είναι μια μάχη ιδεών, έκφραση κοινωνικής συμμετοχής και αλληλεγγύης, για την δημιουργία ενός πολιτικού φορέα με όραμα την μεγάλη δημιουργική σύνθεση διαφορετικών ιδεών και απόψεων, που συγκλίνουν σε κοινούς κοινωνικούς στόχους.

    "Ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την υπέρβαση του παλαιού, ασφυκτικού και κατεστημένου πλαισίου πολιτικής δράσης και προωθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών", επεσήμανε η Μαρία Δαμανάκη, προσθέτοντας πως βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής και μπορούμε να ελπίζουμε σε μια νέα μεταπολίτευση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι ήταν προσκεκλημένος δε μπόρεσε να παραβρεθεί για λόγους υγείας, ωστόσο απέστειλε μήνυμα με το στενό του συνεργάτη Χάρη Παμπούκη. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης επισημαίνοντας ότι σε αυτή εντάσσονται όλοι οι πολίτες, από το ΠΑΣΟΚ, την αριστερά και από τον μεσαίο χώρο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο υφυπουργός εσωτερικών, Νίκος Μπίστης πρότεινε μια συνύπαρξη του νέου ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς και του φιλελεύθερου χώρου, επισημαίνοντας, ότι "στην προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να ανοίξει ένα νέο πολιτικό κύκλο για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είμαστε όχι απλώς σύμμαχοι, αλλά συμμετέχοντες".

    Τέλος, ο Πέτρος Κουναλάκης, εισηγήθηκε τη σύνταξη μιας διακήρυξης αριστερών για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Πέτρος Σκοτεινιώτης στην παρέμβασή του ζήτησε μια προγραμματική - ιδεολογική ανασύνθεση για να τερματιστεί η απαξίωση της πολιτικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύμμαχοι με το Γ. Παπανδρέου

    [02] Διεθνή

    Απεσύρθη ο Λίμπερμαν Ο Τζον Κέρι το μεγάλο φαβορί

    (4/2/2004 10:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Στις κάλπες προσήλθαν την Τρίτη οι οπαδοί του Δημοκρατικού κόμματος σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ, προκειμένου να αναδείξουν τον αντίπαλο του Τζορτζ Μπους, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο γερουσιαστής Τζον Κέρι είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς επικράτησε στις πέντε από τις επτά πολιτείες όπου διεξήχθησαν οι σημερινές προκριματικές εκλογές. Ο Τζον Εντουαρντς με τη νίκη του στη Ν. Καρολίνα εκτιμάται πως συνεχίζει ως ο πιο σημαντικός αντίπαλος του Κέρι, ενώ ακολουθεί ο Γουέσλι Κλαρκ με τη νίκη του στην πολιτεία της Οκλαχόμα. Έτσι, ο Κέρι μοιάζει να δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του ως "φαβορί" για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, ενώ, αντίθετα, ο Χάουαρντ Ντιν χάνει έδαφος. Στο μεταξύ, την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των δημοκρατικών απέσυρε ο Γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν.

    Έντουαρντς και Κλαρκ παραμένουν στην κούρσα

    Οι σημερινές προκριματικές εκλογές, που αποκαλούνται και "Σούπερ Επτά", είναι η πρώτη ταυτόχρονη ψηφοφορία σε αμερικανικές πολιτείες για την ανάδειξη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Ρεπουμπλικανού Μπους.

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, Τζον Κέρι προηγείται των αντιπάλων του, καθώς κέρδισε την μάχη στο Μιζούρι, την Αριζόνα, το Ντέλαγουερ, τη Βόρεια Ντακότα και το Νέο Μεξικό .

    Αν και ο Τζον Κέρι αναδεικνύεται ως ο κερδισμένος της βραδιάς, νικώντας σε 5 πολιτείες, οι Εντουαρντς και Κλαρκ παραμένουν στην κούρσα. Όσον αφορά στον Χάουαρντ Ντιν, βασίζει τις ελπίδες του στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και άλλες μεγάλες πολιτείες.

    Στη Νότια Καρολίνα, νίκησε ο 50χρονος γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Έντουαρντς, με 45% έναντι 30% του Κέρι, και στην Οκλαχόμα επικράτησε ο απόστρατος στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ με λίγες εκατοντάδες ψήφους περισσότερες από τον Έντουαρντς.

    "Τίποτα δεν έχουμε ακόμη κερδίσει. Θα αγωνιστούμε παντού και με τη βοήθειάς σας θα νικήσουμε τον Τζορτζ Μπους", τόνισε ο Κέρι απευθυνόμενος στους οπαδούς του.

    Από την πλευρά του, ο Έντουαρντς υποσχέθηκε να "επιστρέψει τον Λευκό Οίκο" στους Αμερικανούς, εφόσον του δώσουν "την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον Μπους τον Νοέμβριο".

    Η νίκη του Έντουαρντς στη Ν. Καρολίνα και τα αυξημένα ποσοστά που έλαβε στις άλλες πολιτείες, ενισχύουν τη θέση του -και σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές- τον καθιστούν ως το κύριο αντίπαλο του Κέρι για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Η εκλογική αντιπαράθεση των Κέρι - Έντουαρντς μεταφέρεται την Τρίτη στις πολιτείες του Τενεσί και της Βιρτζίνια.

    Σημειώνεται ότι ο Λίμπερμαν είναι ο τέταρτος υποψήφιος των Δημοκρατικών που εγκαταλείπει την κούρσα των προκριματικών εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών

    [03] Διεθνή

    Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν

    (4/2/2004 8:29:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την ανατολική Ταϊβάν την Τετάρτη, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες ή σοβαρές υλικές ζημιές μέχρι στιγμής. Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 11:24 το πρωί τοπική ώρα (05:24 ώρα Ελλάδος) ήταν 76 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χουαλιέν, στην ανατολική ακτή της νήσου, σε βάθος 4 χλμ., ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις είναι συχνό φαινόμενο στην Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται σε περιοχή μεγάλης σεισμικότητας.

    [04] Οικονομία

    Κόντρες για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

    (4/2/2004 8:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εξαγγελία του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της ΓΣΣΕ για την πρόθεση της ΝΔ να υιοθετήσει εκ νέου το νόμο Σιούφα για το ασφαλιστικό. Για τους κινδύνους που απειλούν τους ασφαλισμένους, σε περίπτωση εφαρμογής του ασφαλιστικού προγράμματος της ΝΔ, προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα μετά από συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. ''Το δικό μας πρόγραμμα κοιτά προς το μέλλον, αντιμετωπίζει τα προβλήματα με σιγουριά και δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τον ασφαλισμένο. Η ΝΔ κοιτά προς τα πίσω και δημιουργεί συνθήκες για κοινωνικές συγκρούσεις και αβεβαιότητα'', ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Χριστοδουλάκης: "Πρόγραμμα στασιμότητας"

    Ο Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε επίσης ότι στόχος της ΝΔ είναι η μείωση της ανεργίας στο 3% και η αύξηση των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ έως το τέλος της επόμενης τετραετίας. Παράλληλα ανακοίνωσε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών εκτός της Αγροτικής.

    Απατώντας,ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για συγκεχυμένη επανέκδοση θέσεων που ήδη υλοποιούνται ή έχουν περιληφθεί στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και ότι οι εξαγγελίες για τη φορολογία θα οδηγήσουν σε αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας.

    "Οι πολιτικές της ΝΔ για την οικονομία είναι ίδιες με τις παλιές που εφαρμόστηκαν το '90-93 και οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε στασιμότητα, σε κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων", είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν αναφέρεται πουθενά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους, με εξαίρεση την περίπτωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τους εργαζόμενους της οποίας αναφέρεται ότι οι απολυόμενοι θα αποζημιωθούν.

    Απατώντας στον κ. Χριστοδουλάκη ο κ. Σουφλιάς, έκανε λόγο για αβάσιμες παρατηρήσεις και ανακρίβειες. "Το Πρόγραμμα μας προβλέπει πράγματι την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης την μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας. Είναι φανερό ότι μόνον η ενίσχυση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετα εισοδήματα για τους εργαζομένους", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    Για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων δε, παρέπεμψε τον κ. Χριστοδουλάκη στη σελ 63 του προγράμματος της Ν Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως, βασική προϋπόθεση για τη μεταβίβαση μιας εταιρίας είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

    Για ψεύδη έκανε λόγο ο Κώστας Σημίτης

    Νωρίτερα από τον Πύργο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ την κατηγόρησε ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως μπορεί να εξοικονομήσει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίηση όσων εξαγγέλλει και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

    Στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρθηκε και ο κ. Πρωτόπαπας επισημαίνοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ''ο ισχυρισμός του κ. Κ. Καραμανλή πως η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη δεν επαναφέρεται διότι τώρα προσπαθεί με άγχος και αγωνία να διανείμει παροχές''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμη αποδοκίμασε την ''εμμονή της ΝΔ στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Σιούφα, η οποία είχε ως κύριο μέτρο την ''περικοπή βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις κατώτερες συντάξεις''.

    Στην κριτική της κυβέρνησης απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θ.Ρουσσόπουλος λέγοντας ότι το πρόγραμμα της ΝΔ αποβλέπει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

    "Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής κατέγραψε την πραγματικότητα, τα μεγάλα προβλήματα, που βιώνουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, που ανέφερε επίσης για το ασφαλιστικό ότι αν σήμερα μπορούμε και πληρώνουμε τις συντάξεις αυτό οφείλεται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1990 και 1992. Ο κ. Ρουσσόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής τόνισε ότι η ΝΔ θα δώσει λύση χωρίς απολύσεις.

    Εντονες επικρίσεις και απο ΚΚΕ ΣΥΝ ΔΗΚΚΙ και ΓΣΣΕ

    Για παραλλαγή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας κάνει λόγο το ΚΚΕ.

    Γενικόλογο και συνέχεια της δεξιάς οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της ΝΔ ο ΣΥΝ.

    Αντιφατικές και λαϊκίστικες διακηρύξεις χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες της ΝΔ ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Στις οικονομικές προτάσεις της Ν. Δ αντέδρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος μίλησε για πισωγύρισμα της κοινωνικής ασφάλισης στην περίοδο του 90 93, καλώντας τα συνδικάτα σε εγρήγορση και δράση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βέλη κατά του προγράμματος από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά

    Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

    [05] Διεθνή

    Στο Λονδίνο Προσπάθειες προσέγγισης ΗΠΑ - Λιβύης

    (4/2/2004 8:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Λιβύης θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Λονδίνο. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις πιθανότητες άρσης των εμπορικών κυρώσεων της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τρίπολης, αλλά και την αποκατάσταση μόνιμης διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Λιβύη, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές. Οι συναντήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και Βρετανοί αξιωματούχοι, αντανακλούν την επιθυμία της Ουάσινγκτον να προβεί σε ορισμένες χειρονομίες ''ανταμοιβής'' της Λιβύης για την απόφασή της, στις 19 Δεκεμβρίου, να απεμπολήσει το πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής που διέθετε, καθώς και την συνέχιση των κινήσεών της προς τον σκοπό αυτόν.

    Μια ''βήμα προς βήμα προσέγγιση''

    ''Είναι το αποτέλεσμα των θετικών βημάτων που έκανε η Λιβύη για να εξαλείψει όλα τα στοιχεία των προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής και των τύπων των πυραύλων που διαθέτει''. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ενδέχεται να περάσει αρκετός καιρός πριν η μεγάλη γκάμα των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εγκαταλειφθεί, ή πριν ανοίξουν πράγματι οι ΗΠΑ πρεσβεία στην Τρίπολη. Ωστόσο, όπως είπαν, οι ΗΠΑ θέλουν τώρα να ξεκινήσουν έναν ''πολιτικό διάλογο'' με την Λιβύη.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις συνομιλίες του Λονδίνου, ωστόσο ο Μπάουτσερ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το ποια βήματα θα κάνει η Ουάσινγκτον όσον αφορά τις κυρώσεις ή την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

    ''Τώρα που βλέπουμε εδώ και δύο εβδομάδες δράση στο θέμα της καταστροφής (των προγραμμάτων) και της επαλήθευσης, είναι πρέπον να αρχίσουμε έναν πολιτικό διάλογο για το τι έπεται'', δήλωσε ο Μπάουτσερ. ''Η κατάσταση όσον αφορά την Λιβύη έχει αλλάξει σημαντικά ''.

    Μια πιθανή άρση των κυρώσεων θα επέτρεπε σε πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του ομίλου Oasis, που κατέχει και τις εταιρίες Marathon Oil Co., Amerada Hess και ConocoPhillips, να ξαναρχίσουν να λειτουργούν στην Λιβύη, από όπου αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν το 1986, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

    Ενας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξουν ''πολλά στάδια στο δρόμο για καλύτερες σχέσεις με την Λιβύη και στο τέλος του δρόμου, κανονικές διπλωματικές σχέσεις... και πλήρης ενσωμάτωσή της στην διεθνή κοινότητα''.

    Θα είναι μια ''βήμα προς βήμα προσέγγιση'', είπε ο ίδιος, μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.

    Η πρώτη από τις κυρώσεις που αναμένεται να αρθούν είναι η απαγόρευση προς τους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Λιβύη. Όπως είχε ανακοινώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 24 Φεβρουαρίου, θα επανεξετάζει το θέμα κάθε 90 ημέρες.

    [06] Διεθνή

    "Παραπλανητική παρουσίαση" Συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έκθεση Χάτον

    (4/2/2004 9:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Τη θέση τους θα εκφράσουν τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, σχετικά με την ογκωδέστατη, περιβόητη έκθεση του Λόρδου Χάτον για τα αίτια θανάτου του Ντέιβιντ Κέλι, κατά τη σημερινή συζήτηση που θα αρχίσει με ομιλία του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Στο μεταξύ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Δρ. Μπράιαν Τζόουνς, γράφει στην εφημερίδα Independent πως αρκετοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών αυτών πίστευαν ότι οι δυνατότητες του Ιράκ, όσον αφορά τα χημικά και τα βιολογικά όπλα που εφέρετο να διαθέτει, είχαν "υπερτιμηθεί" στην κυβερνητική έκθεση που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τον πόλεμο, αλλά οι απόψεις τους αγνοήθηκαν. Σύμφωνα με την Ντάουνιγκ Στριτ, όλα τα θέματα που θέτει ο Δρ. Τζόουνς, έχουν ήδη εξεταστεί στην έκθεση Χάτον.

    Αυξάνεται η αμφισβήτηση

    "Αγνοήθηκανν οι ειδικοί αναλυτές πληροφοριών στην προετοιμασία του φακέλου, με αποτέλεσμα μια παραπλανητική παρουσίαση σχετικά με τις δυνατότητες του Ιράκ." Δρ. Μπράιαν Τζόουνς

    "Κατά την άποψή μου, οι ειδικοί αναλυτές πληροφοριών της DIS (Defence Intelligence Staff, η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας) αγνοήθηκαν στην προετοιμασία του φακέλου τον Σεπτέμβριο του 2002, με αποτέλεσμα μια παρουσίαση που ήταν παραπλανητική σχετικά με τις δυνατότητες του Ιράκ", γράφει ο Δρ. Τζόουνς σε άρθρο του που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα.

    Ο Τζόουνς, σήμερα εκτός υπηρεσίας, υπηρέτησε ως επικεφαλής μιας κυβερνητικής ομάδας ειδικών σε χημικά και βιολογικά όπλα, που αποτελεί τμήμα της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

    Το άρθρο αυτό, το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει στο πρωτοσέλιδό της "βόμβα", αυξάνει την αμφισβήτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και την πολιτική απόφαση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ο Τζόουνς αμφισβητούσε εξ αρχής τον ισχυρισμό που έκανε ο Τόνι Μπλερ όσον αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης χημικών και βιολογικών όπλων "μέσα σε 45 λεπτά" από το Ιράκ. Κατά την εκτίμησή του, η έκθεση θα έπρεπε να αναφέρει ότι "υπήρχε η πιθανότητα" η ανατραπείσα κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν να διέθετε χημικά και βιολογικά όπλα.

    Αν και η έκθεση Χάτον -που προκάλεσε θύελλα στο κρατικό δίκτυο BBC - θεωρήθηκε νίκη για τον πρωθυπουργό Μπλερ, το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής που κατηγορείτο ότι διέθετε το Ιράκ έχει μειώσει σημαντικά την αξιοπιστία του, ενώ ο ίδιος δέχθηκε την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για να ερευνήσει το θέμα των πληροφοριών αυτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC

    "Καθαρός" ο Τόνι Μπλερ

    Σχετικά Links:

    Independent

    Έρευνα Χάτον

    [07] Αθλητισμός

    Το 15ο πρωτάθλημα ζήτησε ο Κόκαλης

    (4/2/2004 9:06:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Ακόμη κι αν κατακτήσει φέτος ο Ολυμπιακός το 8ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα, ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν θα είναι ευχαριστημένος. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε στην παρουσίαση που έκανε η ''ερυθρόλευκη'' ΠΑΕ για τις σουίτες του νέου σταδίου Καραϊσκάκη. Ομιλητής ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο οποίος ζήτησε από τον προπονητή Όλεγκ Προτάσοφ και τους τρεις αρχηγούς Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ και Τζιοβάνι, που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, τα διπλάσια Πρωταθλήματα απ' όσα έχει πάρει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός συν ένα!

    Αρχη για μια νέα πορεία το γήπεδο

    ''Στο Καραϊσκάκη θα γίνει η αρχή της νέας επταετίας και με το 8ο Πρωτάθλημα που θα πάρουμε φέτος θα τα κάνουμε 15. Το λέω αυτό γιατί είναι εδώ ο προπονητής και οι παίκτες. Η νέα γενιά θα δει έναν Ολυμπιακό ακόμη πιο μεγάλο σε Ελλάδα και Ευρώπη'' είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

    ''Τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το πρώτο σύγχρονο γήπεδο στην ιστορία της χώρας. Όμως τα σύγχρονα γήπεδα θέλουν και άλλη συμπεριφορά από τους φιλάθλους. Η βία οφείλεται και στο ότι δεν υπάρχουν στη χώρα μας κατάλληλα γήπεδα. Εμείς θέλουμε το Καραϊσκάκη να γίνει στέκι των φιλάθλων. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες το παράδειγμά μας και να έχουν θετική κατάληξη οι συνομιλίες που κάνουν'', πρόσθεσε.

    [08] Αθλητισμός

    Πρώτη του Γκονζάλες

    (4/2/2004 9:27:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ευκαιρία να δουν Εκι Γκονζάλες αγωνιζόμενο θα έχουν την ευκαιρία σήμερα οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Ο νεαρός διεθνής Αργεντινός ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε πρόσφατα από τους "πράσινους" στις 4 το μεσημέρι θα συμμετάσχει στο φιλικό του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα που θα γίνει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Νωρίτερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα παρουσιάσει τα υπόλοιπα νέα μεταγραφικά της αποκτήματα, Κώτσιο, Βύντρα, Νιρέν, και Οξύζογλου που προωθήθηκε στους επαγγελματίες με εισήγηση του Ζάετς. Όσον αφορά την μπλε κάρτα του Αργεντινού η διοίκηση του ΠΑΟ, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η UEFA δέχεται την διαφορά ώρας που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής και το όλο θέμα αναμένεται να έχει τακτοποιηθεί οπότε ο ποδοσφαιριστής θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και στα δυο παιχνίδια με την γαλλική Οσέρ.

    Άρχισε η διάθεση εισιτηρίων με την Οσέρ

    Εν τω μεταξύ, άρχισε ήδη από χθες η διάθεση των εισιτηρίων για τον επαναληπτικό αγώνα του Παναθηναϊκού με την γαλλική Οσέρ που θα γίνει στις 3 Μαρτίου στις 9.30μ.μ. Τα εισιτήρια διατίθενται μέσω του διαδικτύου αλλά και του τηλεφωνικού κέντρου της ΠΑΕ και αφορούν τις θύρες 1, 10Α, 10Γ και 3Β.

    Τέλος, η καλή απόδοση του Αντώνη Νικοπολίδη με την εθνική μας ομάδα στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς και το γεγονός ότι για έξι παιχνίδια δεν δέχτηκε γκολ τον κατέταξαν στην 13η θέση μεταξύ των 15 καλυτέρων τερματοφυλάκων του κόσμου για το 2003. Πρώτος στην λίστα ήταν ο Ιταλός τερματοφύλακας της Γιουβέντους Μπουφόν.

    [09] Αθλητισμός

    Θετική η προσέγγιση Ντέμη-ENIC

    (4/2/2004 9:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Πρόσφορο έδαφος φαίνεται να βρίσκει στην ιδιοκτήτρια εταιρία της ΠΑΕ ΑΕΚ, ΕΝΙC, η κίνηση του Ντέμη Νικολαΐδη για την παραχώρηση των μετοχών της. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες με την συνάντηση των εκπροσώπων (Κιντής,Κούλης) του Νικολαΐδη με τους εκπροσώπους της ΕΝΙC και οι ενέργειες για την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, όπως αναφέρει ο Νικολαΐδης σε σχετική ανακοίνωση του.

    Πρόσφερε τρία εκατομμύρια ευρώ

    Η προσφορά του Ντέμη για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών φθάνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό το οποίο η ΕΝΙC φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι. Πάντως, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, θα διαδραματίσει ο έλεγχος στα βιβλία της ΑΕΚ ώστε να διαπιστωθεί το σύνολο των χρεών.

    Μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αγγλία, ο Ντέμης Νικολαϊδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: "Σήμερα Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2004 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχαμε με τους εκπροσώπους της ΕΝΙC στους οποίους παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας.Και οιδυο πλευρές είναι διαθειμένες να εργαστούν για να επιτευχθεί μια συμφωνία.Οι ενέργειες για την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα διαρκάσουν περίπου τρείς εβδομάδες καθώς θα πρέπει να εξετάστουν τα πάντα με σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στην ΑΕΚ".

    [10] Διεθνή

    Αιματηρές συγκρούσεις στις Φιλιππίνες

    (4/2/2004 9:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν όταν κομμουνιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε μονάδα της αεροπορίας που κατασκεύαζε σχολικά κτίρια σε ανατολική επαρχία των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο στρατός της χώρας. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ανταρτών που επιτέθηκε στην 357η Μονάδα Υποστήριξης Μηχανικού, την ώρα που κατασκεύαζε σχολικά κτίρια στο χωριό Καμπρέρα, κοντά στην πόλη Ντιμασαλάνγκ της επαρχίας Μασμπάτε, 390 χλμ. νοτιοανατολικά της Μανίλα, αργά την Τρίτη, ανακοίνωση ο αντισυνταγματάρχης Ρεστιτούτο Παντίγια, εκρόσωπος του στρατού, προσθέτοντας ότι πέντε από τους τραυματισμένους στρατιωτικούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σε άλλο περιστατικό, ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν αντάρτη και συνέλαβε τρεις, μετά από μάχη με περίπου 40 κομμουνιστές τρομοκράτες.

    [11] Διεθνή

    Δεν έχουν ξανασυναντηθεί Πιθανή συνάντηση κορυφής Ισραήλ-Παλαιστίνης

    (4/2/2004 10:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Συνάντηση προπαρασκευαστικού χαρακτήρα θα έχουν την Τετάρτη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, εν όψει της συνόδου κορυφής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του πρωθυπουργού της παλαιστινίου ομολόγου του Αχμέντ Κορέι. Τονίζεται ότι Σαρόν και Κορέι δεν έχουν συναντηθεί από την ανάδειξη του δεύτερου στον πρωθυπουργικό θώκο. Εκτιμάται ότι μια πιθανή ημερομηνία για την συνάντησή τους θα μπορούσε να είναι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

    Προετοιμάζουν το έδαφος

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, στα πλαίσια της προπαρασκευαστικής συνάντησης, ο βοηθός του Αριέλ Σαρόν, Ντοβ Ουέισγκλας, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Χασάν Αμπού Λιμπντέχ. Επίσης, θα συμμετέχουν ο σύμβουλος του Σαρόν, Σαλόμ Τούρτζμαν, καθώς και ο Σαέμπ Ερεκάτ, υπουργός και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από παλαιστινιακής πλευράς.

    Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, αν τελικά πραγματοποιηθεί, ίσως κρίνει την πορεία, που θα ακολουθήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όσον αφορά το σχέδιο του "μονομερούς διαχωρισμού" ως τον Ιούλιο.

    Ικανοποιημένος ο Κορέι

    Ο Κορέι, πάντως, χαρακτήρισε την Τρίτη "καλή είδηση" την αποκάλυψη του σχεδίου "μεταφοράς" 17 Ισραηλινών εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας και τριών της Δυτικής Όχθης, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ. Όμως, ζήτησε "πράξεις και όχι λόγια".

    Συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε έντεκα Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πως "Οι δυνάμεις μας συνέλαβαν έντεκα καταζητούμενους ακτιβιστές στη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν μέλη της Χαμάς".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο απόηχος του σχεδίου Σαρόν

    Αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας προστάζει ο Σαρόν

    [12] Εσωτερικά

    Γκαζάκια σε υποκατάστημα της Eurobank

    (4/2/2004 10:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εμπρηστικός Μηχανισμός αποτελούμενος από δύο γκαζάκια εξερράγη στις 4.15 το πρωί στο αυτόματο μηχάνημα ταμειακής ανάληψης της Eurobank στη συμβολή των οδών Αγίου Σπυρίδωνος και Ναρκίσσου στα Άνω Πατήσια. Aπό την έκρηξη σημειώθηκαν πολύ μικρές ζημιές, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα γκαζάκια τοποθέτησαν δύο άτομα νεαρής ηλικίας που διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 February 2004 - 9:58:46 UTC