Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόσυρση με νέα ρύθμιση Εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών Σοβαρά προβλήματα λόγω της σφοδρής
  • [03] Εξίσου αξιόπιστοι Παπανδρέου - Καραμανλής Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ
  • [04] Νέος επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ
  • [05] Έξι νεκροί από την γρίπη των πουλερικών
  • [06] Σκοτώθηκε ο Χέλμουτ Νιούτον
  • [07] Στο "σουνιτικό" τρίγωνο Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο β. Ιράκ

    [01] Οικονομία

    Απόσυρση με νέα ρύθμιση Εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ

    (24/1/2004 11:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, με απόφαση του γραμματέα του κόμματος, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Εκτελεστικού Γραφείου, και οι 10 βουλευτές που συνυπέγραψαν τροπολογία για την οικοπεδοποίηση δασικής έκτασης στην Χαλκιδική, πλήττοντας το κύρος του κινήματος. Πρόκειται για τους βουλευτές Χρήστο Πάχτα, Ιωάννη Ανθόπουλο, Σπύρο Βούγια, Κώστα Διαμαντή, Θόδωρο Κατσανέβα, Γιώργο Κίρκο, Παναγιώτη Κουρουπλή, Νίκο Στρατηλάτη, Νίκο Φλώρο και Αλέκο Χρυσανθακόπουλο. Από σεβασμό στο Κίνημα, απαιτώ από τους συναδέλφους μου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Την τροπολογία αυτή δήλωσαν ότι, θα αποσύρουν με νέα ρύθμιση, που θα φέρουν στη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

    Διαφωνία Χριστοδουλάκη - Β. Παπανδρέου για την τροπολογία

    Προηγουμένως, ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, είχε υποβάλει την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό ο οποίος την έκανε αποδεκτή.

    Τη διαφωνία τους με το περιεχόμενο της τροπολογίας είχαν εκφράσει ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, και δεσμεύτηκαν ότι θα καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί πριν από τις εκλογές.

    Για παρεξηγήσιμη ενέργεια που έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να τον σπιλώσει μίλησε ο κ. Πάχτας. Ο ίδιος σε δηλώσεις του τις πρωινές ώρες δήλωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας την ακύρωση της τροπολογίας, επειδή όπως είπε διαπίστωσε την πρόθεση της ΝΔ να εκμεταλλευθεί προεκλογικά το γεγονός. Υποστήριξε ότι η τροπολογία αυτή ερμηνεύει υφιστάμενες ρυθμίσεις και ότι η περιοχή στην οποία θα αναγειρόταν 460 και όχι 5.000 κατοικίες όπως αναφερόταν, είναι γεωργική έκταση.

    ''Η ΝΔ είχε καταγγείλει τη σχετική τροπολογία και υπό αυτή την πίεση ο υφυπουργός Πάχτας αναγκάστηκε σε παραίτηση, η οποία όμως δεν κλείνει το θέμα'', δήλωσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των εμπλεκόμενων βουλευτών από την πολιτική σκηνή.

    "Μετά την αποπομπή του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Πάχτα και των 9 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τις τάξεις του, η κυβέρνηση ουσιαστικά έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Ο κ. Σημίτης πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του χωρίς χρονοτριβές", αναφέρει σε δήλωση του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Πάχτας

    [02] Εσωτερικά

    Σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών Σοβαρά προβλήματα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

    (24/1/2004 9:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Μεγάλες καταστροφές άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι επιστήμονες μιλούν για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο, ένα μικρό τυφώνα, που έπληξε ιδιαίτερα τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει η Λήμνος, καθώς το δίκτυο της ΔΕΗ έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο πλοία και αεροσκάφη, ενώ σήμερα αναμένεται στο νησί το αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού με υλικά και συνεργεία για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Στον Έβρο βρέθηκε παγωμένος ένας άνδρας, ενώ από τις πολλές χιονοπτώσεις δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί . Παρά την ύφεση των καιρικών φαινομένων, παραμένουν τα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως λόγω του παγετού, τα οποία σταδιακά αποκαθίστανται.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Λήμνος - Λέσβος

    Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου, όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι πυλώνες της ηλεκτροδότησης.

    Η Λήμνος και η Λέσβος έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στην περιοχή μετέβησαν αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μετέφεραν υλικά για την αποκατάσταση των βλαβών.

    Στα ηπειρωτικά λόγω των χιονοπτώσεων παραμένουν αποκλεισμένα αρκετά χωριά, ενώ σε πολλές περιοχές τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στη βόρεια Ελλάδα, δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα ενώ οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

    Στα ορεινά της Αττικής, χρειάζονται επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες. Προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται στις περιοχές Καπανδριτίου, Διονύσου και Φυλής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απολογισμός μετά τη βαρυχειμωνιά

    [03] Εσωτερικά

    Εξίσου αξιόπιστοι Παπανδρέου - Καραμανλής Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ

    (24/1/2004 9:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας ΔΗΜΕΛ, που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή. Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από 12 έως 19 Ιανουαρίου. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί στο 3,3% από 7,5% που ήταν στην τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 41,4% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 38,1%, ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 2,7%, ΔΗΚΚΙ 1,4%, ΛΑΟΣ 1,1%, άλλο κόμμα 1,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 8,7%.

    Οικονομία, υγεία, παιδεία τα μεγάλα προβλήματα

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται κατά 10,3% και προτιμάται από το 45,2% έναντι 34,9% του ΠΑΣΟΚ.

    Καθοριστική είναι και η έκβαση της μάχης μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι παρουσιάζονται εξίσου αξιόπιστοι στο σύνολο του εκλογικού σώματος με 41,4% και 41,3% αντίστοιχα.

    Στο ερώτημα ποιόν θέλετε για πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής προηγείται με 37,2% και ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου με 32,5%.

    Πιο συμπαθής θεωρείται ο κ. Παπανδρέου με 52% και ακολουθεί ο κ. Καραμανλής με 45%.

    Το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες είναι το οικονομικό και ακολουθούν η ανεργία, η υγεία, η παιδεία και το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό.

    Ένας στους δύο Έλληνες χαρακτηρίζει δύσκολη την οικονομική του κατάσταση, ένας στους τρεις ανεκτή, και μόνο το 4% φαίνεται ότι διαβιεί άνετα. Στα όρια της φτώχειας βρίσκεται το 12%.

    Το 42% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να προωθήσει καλύτερα τη λύση των προβλημάτων και το 37,4% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

    [04] Ιράκ

    Νέος επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ

    (24/1/2004 10:08:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς προκαταλήψεις προσεγγίζει την αποστολή του ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Τσαρλς Ντούελφερ, όπως δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του Ντέιβιντ Κέι ως επικεφαλής της Ομάδας επιθεώρησης που έχει επιφορτιστεί με την ανακάλυψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο Τσαρλς Ντούελφερ διορίστηκε επίσημα την Παρασκευή από το διοικητή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζορτζ Τένετ, επικεφαλής της Ομάδας Επιθεώρησης στο Ιράκ (ISG), δυναμικού 1.400 ατόμων. Ο Τένετ με διαβεβαίωσε πως δεν επιθυμεί παρά ένα πράγμα, την αλήθεια, όποια κι αν είναι, πρόσθεσε ο Ντούελφερ.

    ''Δεν γνωρίζω τι θα προκύψει, δεν θέλω να προδικάσω'', δήλωσε ο Ντούελφερ στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για τις πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες εξέφραζε τον σκεπτικισμό του για την ύπαρξη τέτοιων όπλων.

    ''Η προοπτική να βρεθούν χημικά, βιολογικά όπλα είναι αυτή τη στιγμή κοντά στο μηδέν'' , είχε πει στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

    Την Παρασκευή, διαβεβαίωσε πως δεν εξέφρασε τότε ''παρά τα αισθήματα κάποιου που είναι 'απ' έξω' ''.

    ''Σκοπός μου είναι να βρω τι συνέβη επιτόπου, ποια ήταν η κατάσταση των ιρακινών εξοπλιστικών προγραμμάτων'', είπε.

    Υπό τη διεύθυνση του Ντέιβιντ Κέι, η ISG απέτυχε να βρει όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    [05] Υγεία

    Έξι νεκροί από την γρίπη των πουλερικών

    (24/1/2004 10:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Μετά τον θάνατο ενός αγοριού 13 ετών από την γρίπη των πουλερικών στην πόλη Χο Τσι Μινχ, που είχε αποτέλεσμα να φθάσουν τους έξι οι νεκροί, σε κρίσιμη κατάσταση είναι και ένα κοριτσάκι οκτώ ετών από τον ιό που πλήττει την νοτιοανατολική Ασία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το κοριτσάκι αποδείχθηκε θετικό στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Και τα δύο παιδιά κατάγονταν από την πόλη Χο Τσι Μινχ και είναι οι πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της γρίπης των πουλερικών σε άνθρωπο στο νότιο Βιετνάμ. Από τον ιό έχουν πεθάνει τέσσερα παιδιά και ένας ενήλικος στο βόρειο Βιετνάμ. Οι εμπειρογνώμονες δεν γνωρίζουν γιατί από τον ιό προσβάλλονται κυρίως τα παιδιά.

    Κρούσματα και σε άλλες χώρες της Ν.Α. Ασίας

    Στο Βιετνάμ υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000.000 πουλερικά αλλά η χώρα δεν είναι μεγάλος εξαγωγέας.

    Περιπτώσεις της γρίπης αυτής αναφέρθηκαν πρόσφατα στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ταιβάν και τελευταία στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη. Δύο παιδιά στην Ταϊλάνδη αποδείχθηκαν θετικά στον ιό και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε αρκετά άλλα άτομα.

    Από τις υπηρεσίες Υγιεινής στο Βιετνάμ ανακοινώθηκε ότι περιπτώσεις της γρίπης των πουλερικών έχουν αναφερθεί σε 24 επαρχίες.

    [06] Πολιτισμός

    Σκοτώθηκε ο Χέλμουτ Νιούτον

    (24/1/2004 11:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την Παρασκευή στο Χόλιγουντ έχασε τη ζωή του ο διάσημος φωτογράφος, Χέλμουτ Νιούτον, σε ηλικία 83 ετών. Ο γερμανικής καταγωγής Νιούτον, που έγινε γνωστός από τις γυμνές, συχνά ερωτικές ή και σαδομαζοχιστικές φωτογραφίες του, έβγαινε από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου Σατό Μαρμόντ όταν έχασε τον έλεγχο της Κάντιλακ που οδηγούσε. Το αυτοκίνητο επιτάχυνε, διέσχισε το δρόμο και προσέκρουσε σε έναν τοίχο. Ο Νιούτον μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Σένταρς Σινάι όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε στο δυστύχημα, τα αίτια του οποίου ερευνώνται. Με το θάνατο του παρέδωσε στην ιστορία πια το πιο πλούσιο, προκλητικό και αμφιλεγόμενο φωτογραφικό υλικό του αιώνα μας.

    [07] Ιράκ

    Στο "σουνιτικό" τρίγωνο Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο β. Ιράκ

    (24/1/2004 11:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Δύο Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και εφτά Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, όταν εξερράγη παγιδευμένο φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο εμπρός από το κτήριο του δικαστηρίου και κοντά σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σαμάρα, στο βόρειο Ιράκ, 100 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Την είδηση για την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου, στις 10:30 τοπική ώρα, στο ''σουνιτικό τρίγωνο'' μετέδωσε και το δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 January 2004 - 9:51:07 UTC