Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στο ΚΑΑΠ Βούλας
  • [02] Σκληρή απάντηση Βαρθολομαίου
  • [03] Στις 16 Δεκεμβρίου το δώρο απ΄το ΙΚΑ
  • [04] Στάση εργασίας στα τρόλεϊ την Πέμπτη
  • [05] Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί για τη δολοφονία 32χρονου
  • [06] Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης
  • [07] Εύρεση εργασίας στη Γερμανία ...on-line
  • [08] Καταιγίδες έπληξαν Γαλλία και Μελβούρνη
  • [09] Από αέριο η έκρηξη στο Καράτσι
  • [10] Δικάζεται ο κανίβαλος της Γερμανίας
  • [11] Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ
  • [12] Γκιουλ: Στο εξωτερικό οι ύποπτοι
  • [13] ''Βασιλιάς'' των ιταλικών ΜΜΕ ο Μπερλουσκόνι
  • [14] Πολιτοφύλακες κατά ανταρτών στο Ιράκ
  • [15] Προτεραιότητα για την οικονομία η αύξηση εξαγωγών
  • [16] Ματαιώθηκε η συνεργασία ΔΟΛ-WAZ
  • [17] ''Ο Βιασμός της Ευρώπης'' στο Λονδίνο
  • [18] Εκθεση γελοιογραφίας στην Αθήνα
  • [19] Τρένο που ... πετάει
  • [20] Χρήσιμες πληροφορίες στο 11.8.11
  • [21] Επιλέξτε ερμηνευτή για το αγαπημένο σας τραγούδι
  • [22] Τηλεμαραθώνιος Αγάπης από UNICEF και ΕΤ1
  • [23] Ενας 7χρονος διορθώνει τον πρόεδρο Μπους

    [01] Επίσκεψη Καραμανλή στο ΚΑΑΠ Βούλας

    3/12/2003 5:53:00 μμ

    Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων (πρώην ΠΙΚΠΑ) στη Βούλα επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της παγκόσμιας ημέρας των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του ΚΑΑΠ για το έργο που επιτελείται στο Κέντρο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις προοπτικές του. Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Εξήρε το έργο των εργαζομένων

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήρε το έργο των εργαζομένων και της διοίκησης του ΚΑΑΠ, οι οποίοι -όπως είπε- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και καταθέτουν περίσσευμα ψυχής. Παράλληλα, επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και μία ψυχολόγος για τις ανάγκες των 120 παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο, ενώ δεν υπάρχει παιδονευρολόγος και θεραπευτές-παιδαγωγοί.

    Επίσης, κατά την επίσκεψή του διαπίστωσε ότι οι εγκαταστάσεις που είχαν πάθει ζημιές από τους σεισμούς του 1981 δεν λειτουργούν ακόμα.

    [02] Σκληρή απάντηση Βαρθολομαίου

    3/12/2003 4:37:00 μμ

    Αρνητική ήταν απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Εκκλησία της Ελλάδος, από την οποία ζητά με αυστηρό ύφος εκ νέου την αποστολή του καταλόγου των υποψηφίων Μητροπολιτών, προκειμένου να έχει την τελική έγκριση για τις Μητροπόλεις που ανήκουν στις νέες χώρες. Επίσης, προειδοποιεί ότι εάν η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρήσει μονομερώς σε εκλογές, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής σε ανακοίνωση του, τονίζει ότι η επιστολή του Φαναρίου θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή . Εν τω μεταξύ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας.

    ''Θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή'', αναφέρει η Αρχιεπισκοπή

    Ο απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Τυρολόης Παντελεήμων, έφτασε στην Αρχιεπισκοπή λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και παρέμεινε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για 17 λεπτά. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε τυπική αφού ο Μητροπολίτης Τυρολόης δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει επί του περιεχομένου. Το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κρίσης ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αξιώνει την πιστή τήρηση της πράξης 1928 για το θέμα των νέων μητροπόλεων. Στην επιστολή αναφέρεται επί λέξει: "... εν απευκταία και αδιανοήτω περιπτώσει τελέσεως κανονικών ψήφων προς πλήρωσιν, κατά παράβασιν των όρων της Πράξεως του 1928, των χειρευουσών Ιερών μητροπόλεων της κανινικής δικαιοδοσίας αυτού δεν θα ανγνωρίσει το αποτέλεσμα των ούτω γενομένων, άτινα ασφαλώς θα έχουν σοβαράς συνεπείας".

    Εξερχόμενος από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης Τυρολόης είπε ότι πάντοτε υπάρχει ελπίδα.

    Το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής σε ανακοίνωση του τονίζει ότι η επιστολή του Φαναρίου θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή και το περιεχόμενο της θα κριθεί με τον επιβαλλόμενο προς το Πατριαρχείο σεβασμό, παράλληλα προς το κυρίαρχο αίσθημα ευθύνης έναντι της Αυτοκέφαλου και Αυτοδιοικήτου Εκκλησίας της Ελλάδος. Η χριστιανοσύνη, σε λίγες ημέρες, θα εορτάσει την Γέννηση του Κυρίου και Σωτήρος μας και είναι ανάγκη να νιώσει ο Λαός μας απερίσπαστος το θεανθρώπινο μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης. Ας εργασθούμε τις ημέρες που έρχονται, το μήνυμα αυτό να διαποτίσει τις ψυχές όλων".

    Η επιστολή θα αναγνωστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα συνέλθει 9, 10 &amp; 11 Δεκεμβρίου.

    ''Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση''

    Στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τα εκκλησιαστικά πράγματα, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Παιδείας Π. Ευθυμίου, ενώ παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιάννης Κονιδάρης.

    Τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισαν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα και εμμένει στην αρχική της θέση, για διάλογο και συναίνεση για την εξεύρεση λύσης.

    Ο κ. Ευθυμίου, είπε συγκεκριμένα: "Οι δύο κορυφαίοι θεσμοί της Ορθοδοξίας πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση, σε διάλογο και σχέση αγαστής συνεργασίας", ενώ ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα νομοθετικής αλλαγής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μόνον "εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν και το ζητήσουν απο ελληνική πολιτεία".

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πάγια θέση της Κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για σύσταση επιτροπών, οι οποίες θα μπορούν να εξετάζουν όλες τις διαφορές των δύο Εκκλησιών. "Εμείς κάνουμε κάθε βήμα που μπορεί να συμβάλει στο απαραίτητο κλίμα αυτού του διαλόγου και της τελικής συνεννόησης", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [03] Στις 16 Δεκεμβρίου το δώρο απ΄το ΙΚΑ

    3/12/2003 1:33:00 μμ

    Η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε πως η ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων 2003 και της σύνταξης Ιανουαρίου 2004 στους συνταξιούχους του ιδρύματος είναι η 16η Δεκεμβρίου 2003. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ θα ενημερωθεί την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις στο χώρο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του ηλεκτρονικού ραντεβού "184", στην οδό Θησέως 330 στις Τζιτζιφιές.

    [04] Στάση εργασίας στα τρόλεϊ την Πέμπτη

    3/12/2003 6:24:00 μμ

    Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την Πέμπτη από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση με θέμα την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Εν τω μεταξύ, από την Τρίτη ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης του σταθμού της Βικτώρια του ΗΣΑΠ.

    [05] Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί για τη δολοφονία 32χρονου

    3/12/2003 1:39:00 μμ

    Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του 32χρονου Ταμπουκιάν Σεραφιάν, η οποία είχε γίνει προ 20ημέρου στην περιοχή του Ρέντη Αττικής. Αγνωστος είχε πυροβολήσει το θύμα στο κεφάλι με κυνηγετική καραμπίνα. Ο 32χρονος είχε μεταφερθεί αιμόφυρτος στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", όπου δυο μέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Από τις αστυνομικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι δράστες της ανθρωποκτονίας είναι δυο αδέλφια Αλβανοί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και ένας Έλληνας που για την ώρα καταζητείται. Οι συλληφθέντες αναγνωρίστηκαν από αυτόπτες μάρτυρες. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τσιγάρα, τα οποία κατείχαν παράνομα, μια κυνηγετική καραμπίνα, ένα όπλο και δυο στιλέτα. Οι έρευνες συνεχίζονται, τόσο για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη όσο και για να διαπιστωθεί αν οι τρεις θύτες εμπλέκονται και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [06] Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης

    3/12/2003 4:15:00 μμ

    Σε κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στη Νάπολη, αναδείχτηκε το Μεσανατολικό, καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη η επιθυμητή πρόοδος. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καλωσόρισαν την Πρωτοβουλία της Γενεύης και προειδοποίησαν το Ισραήλ να σταματήσει την οικοδόμηση του φράκτη ασφαλείας. Τέλος, η Διάσκεψη αποφάσισε την στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και μεσογειακών χωρών.

    Σημαντικά βήματα συνεργασίας

    Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ της διευρυμένης ΕΕ και των χωρών του νοτίου τμήματος της Μεσογείου.

    Όπως δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ανάμεσα στα σημαντικά βήματα που αποφασίστηκαν είναι, η μετατροπή του Ευρωμεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ σε Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η ένταξη του FEMIP (του εργαλείου των ευρωμεσογειακών επενδύσεων) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η δημιουργία Ιδρύματος για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο.

    Υπέρ της Πρωτοβουλίας της Γενεύης

    Η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισε "λάθος" την ανέγερση τείχους στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ εξέφρασε φόβους ότι, η συνεχιζόμενη επέκταση των ισραηλινών οικισμών είναι "αντιπαραγωγική".

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών χαρακτήρισαν την Πρωτοβουλία σημαντικό βήμα "στην προσπάθεια να προωθηθεί η προσέγγιση, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η αναζήτηση μιας διαρκούς ειρήνης". Μάλιστα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε πως, η Πρωτοβουλία της Γενεύης είναι "ένα επιπλέον στοιχείο για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

    Ωστόσο, παρά τις έντονες προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή μια συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού και του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, που συμμετείχαν στη Διάσκεψη.

    Προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας

    Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης επεσήμαναν ότι, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας παραμένει προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας και κάλεσαν τις χώρες της Μέσης Ανατολής "να συνεργαστούν ενεργά" και να απέχουν από "κάθε υποστήριξη, έμμεση ή άμεση, τρομοκρατικών οργανώσεων".

    Μάλιστα, ιδιαίτερη σύσταση απευθύνθηκε προς τη νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων, η οποία "πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της στον αγώνα κατά της εξτρεμιστικής βίας".

    Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη τόνισαν πως, το Ισραήλ, "πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές του", ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων και "να μην προβεί σε καμία ενέργεια η οποία θα θίγει τις ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες των Παλαιστινίων".

    Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης ζήτησαν "ισχυρό και ζωτικό" ρόλο για τον ΟΗΕ και πρότειναν τον διορισμό νέου εκπροσώπου του γενικού γραμματέα στην περιοχή. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη για μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    [07] Εύρεση εργασίας στη Γερμανία ...on-line

    3/12/2003 2:26:00 μμ

    Την έναρξη του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού τόπου ανεύρεσης εργασίας, ο οποίος περιέχει 350.000 διαθέσιμες θέσεις και μια βάση δεδομένων με πάνω από 2 εκατομμύρια βιογραφικά ανακοίνωσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Εργασίας (Bundesanstalt fur Arbeit). Έχοντας ως στόχο να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να βρουν εργασία η διεύθυνση Arbeitsagentur.de επιτρέπει σε εταιρείες και υποψηφίους να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς κανένα κόστος, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά γραφεία ανεύρεσης εργασίας, που χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους.

    Με on-line διαμεσολάβηση το 50% από το 2004

    Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσπάθησαν να συνδεθούν με τη νέα υπηρεσία, αριθμός, που αποδείχθηκε πολύ μεγάλος για τους server.

    Ωστόσο, το 2004, κάθε δεύτερη κενή θέση εργασίας στη Γερμανία θα καλύπτεται μέσω on-line διαμεσολάβησης.

    [08] Καταιγίδες έπληξαν Γαλλία και Μελβούρνη

    3/12/2003 5:34:00 μμ

    Σφοδρές καταιγίδες, οι χειρότερες των τελευταίων 100 χρόνων, πλήττουν τη νοτιοανατολική Γαλλία η οποία θρηνεί τρία θύματα ενώ χιλιάδες άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε και η Μελβούρνη καθώς την Τετάρτη αντιμετώπισε τη χειρότερη καταιγίδα του τελευταίου αιώνα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχτηκαν πάνω από 1000 κλήσεις για βοήθεια δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Γαλλία: Τρεις νεκροί. Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

    Ο καιρός τα ΄βαλε με τη νοτιανατολική Γαλλία η οποία, ταλανίζεται από σφοδρότατες βροχοπτώσεις που έχουν κοστίσει ήδη τη ζωή σε τρία άτομα και έχουν αναγκάσει άλλες 4000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τεράστιες εκτάσεις από τη Λυόν ως τη Μασσαλία έχουν κατακλυστεί από τα νερά του Ροδανού την ίδια ώρα που άνεμοι ταχύτητας 150 χλμ σαρώνουν τις γαλλικές ακτές της Μεσογείου.

    Συνέπεια των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετούς αυτοκινητοδρόμους και να τεθεί εκτός λειτουργίας το τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών δυτικά της Λυόν. Οι αρχές, πάντως, έχουν σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Γαλλία μέχρι τα Πυρηναία με 4.000 πυροσβέστες και 100 στρατιώτες να έχουν επιστρατευθεί για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού περιβάλλοντος Ροζαλίν Μπασλό.

    Αυστραλία: Ζημιές στην περιοχή Φέρφιλντ όπου μένουν ομογενείς

    Φωτό αρχείου

    Στην κεντρική οδική αρτηρία Eastern Freeway, πολλοί οδηγοί υποχρεώθηκαν να ανέβουν στην οροφή των αυτοκινήτων τους για να μην πνιγούν ελπίζοντας στην έγκαιρη επέμβαση των σωστικών συνεργείων.

    Οι σοβαρότερες ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή Φέρφιλντ όπου καταστράφηκαν πάνω από 20 καταστήματα, κάποια από τα οποία ανήκουν σε ομογενείς. Τα ορμητικά νερά και το χαλάζι έσπασαν τις βιτρίνες των καταστημάτων ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν να λεηλατούν τα πλημμυρισμένα καταστήματα. Το χαλάζι, που είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ, προξένησε τεράστιες ζημιές και σε αυτοκίνητα.

    Λόγω της νεροποντής έκλεισαν σχολεία και γηροκομεία που πλημμύρισαν (τουλάχιστον δύο ιδρύματα ηλικιωμένων εκκενώθηκαν) υποχώρησαν οροφές, ξεριζώθηκαν δέντρα και πολλοί δρόμοι έπαθαν ζημιές.

    "Πρόκειται για τη χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την πόλη μας τα τελευταία εκατό χρόνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ντιν Στιούαρτ.

    Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Στιβ Μπρακς, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές δήλωσε ότι θα δοθεί άμεση οικονομική βοήθεια στα θύματα.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι τροπικές καταιγίδες θα συνεχιστούν.

    [09] Από αέριο η έκρηξη στο Καράτσι

    3/12/2003 5:14:00 μμ

    Ο σταθμός μετά την έκρηξη

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στο Καράτσι, του Πακιστάν σε λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρίας πετρελαίου Shell. Μέχρι τώρα υπάρχουν πληροφορίες για 2 νεκρούς και 22 τραυματίες, έξι εκ των οποίων με σοβαρά εγκαύματα. Επίσης πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια, καθώς από την έκρηξη κατέρρευσε η οροφή του πετρελαϊκού σταθμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας. Οι αρχές αποδίδουν την έκρηξη σε βλάβη στις υπόγειες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του σταθμού και αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    [10] Δικάζεται ο κανίβαλος της Γερμανίας

    3/12/2003 5:11:00 μμ

    Αρμιν Μέιβες

    Μια από τις πιο παράξενες και μακάβριες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά εκδικάζεται αυτές τις μέρες στο Βερολίνο. Πρόκειται για την υπόθεση ενός κανίβαλου ο οποίος βρήκε το θύμα του μέσω του ίντερνετ. Το πιο παράξενο απ΄όλα είναι ότι η υπόθεση ενδέχεται να μη θεωρηθεί δολοφονία καθώς το θύμα γνώριζε ότι το άτομο με το οποίο έκλεισε το ραντεβού μέσω του διαδικτύου θα τον έτρωγε! Ο 40χρονος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Αρμιν Μέιβες είναι το άτομο που έφαγε κομμάτια του σώματος του 43χρονου Μπερντ-Γιούργκεν Μπράντες αλλά σε συνέντευξή του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η πράξη του είναι κανιβαλισμός που έγινε κοινή συναινέσει.

    Δεν είναι έγκλημα λένε οι συνήγοροι του κανίβαλου

    Η ιστορία ξεκίνησε με μια αγγελία του Μέιβες στο ίντερνετ όπου ζητούσε κάποιον που θα ήθελε να φαγωθεί. Στην αγγελία ανταποκρίθηκε ο Μπράντες και οι δύο άντρες προχώρησαν στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων του δεύτερου, τα οποία κατανάλωσαν από κοινού.

    Στη συνέχεια ο Μέιβες, μετά από έκκληση του ετοιμοθάνατου Μπράντες, τον σκότωσε και άρχισε να τον τρώει. Ολόκληρη η διαδικασία έχει καταγραφεί σε μια βιντεοταινία.

    Οι συνήγοροι του κανίβαλου ισχυρίζονται ότι η βιντεοταινία είναι η απόδειξη ότι δεν πρόκειται για έγκλημα καθώς η πράξη έγινε με την πλήρη συναίνεση του θύματος.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Βερολίνο, η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη από νομικής πλευράς καθώς ο κανιβαλισμός δεν προβλέπεται ως έγκλημα στο γερμανικό ποινικό δίκαιο και από τη στιγμή που το θύμα συναίνεσε δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί δολοφονία.

    Οι εισαγγελικές αρχές, ωστόσο, θα ζητήσουν να καταδικαστεί ο Μέιβες σε ισόβια κάθειρξη, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνος για να αφεθεί ελεύθερος.

    [11] Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ

    3/12/2003 3:42:00 μμ

    φώτο αρχείου

    Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ειρηνιστές που διαδήλωναν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ συγκρούστηκαν την Τετάρτη με την αστυνομία. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν μπουλντόζες ξεκίνησαν τις εργασίες για την ανέγερση ενός νέου εβραϊκού οικισμού, κατά παράβασιν του υποστηριζόμενου από τη διεθνή κοινότητα "οδικού χάρτη", για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής. Η αστυνομία απομάκρυνε βίαια τους διαδηλωτές, που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μπουλντόζες με τα σώματά τους. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά.

    Διχάζουν οι εβραϊκοί οικισμοί

    Σύμφωνα με το σχέδιο ανέγερσης του οικισμού, που ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας, 400 κατοικίες θα κτισθούν δίπλα στο αραβικό χωριό Τζάμπελ Μουχάμπερ.

    Η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ δηλώνει ότι, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί άδειες μόνο για την κατασκευή δρόμων και ότι το σχέδιο ανέγερσης των κατοικιών αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της ισραηλινής ειρηνιστικής οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", που αντιτίθεται στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών, είπε πως, "η δημιουργία μιας εβραϊκής γειτονιάς στην καρδιά μιας αραβικής γειτονιάς", θα περιπλέξει περισσότερο τις προσπάθειες ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους.

    Έντονη αναμένεται να είναι και η αντίδραση των ΗΠΑ, που πιέζουν το Ισραήλ να διακόψει την ανέγερση οικισμών στα εδάφη που κατέλαβε μετά τον πόλεμο του 1967. Μάλιστα, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι, η ανέγερση οικισμών "αντιβαίνει στον οδικό χάρτη".

    [12] Γκιουλ: Στο εξωτερικό οι ύποπτοι

    3/12/2003 2:31:00 μμ

    Την πεποίθησή του ότι ορισμένοι ύποπτοι για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, εξέφρασε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. "Είναι άτομα που πρέπει να βρούμε. Πρόσωπα σημαντικά που έφυγαν από την Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ. Επίσης, ο υπουργός επεσήμανε ότι τα άτομα αυτά καταζητούνται και για το λόγο αυτό η Τουρκία συνεργάζεται στενά με άλλες χώρες.

    Συνεργασία με Συρία και Ιράν

    Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του Ιράν και της Συρίας στο θέμα των υπόπτων, αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο τουρκικός Τύπος, αναφέρει πως, αρκετοί από τους καταζητούμενους έχουν διαφύγει στη Συρία, περνώντας τα σύνορα με πλαστά έγγραφα.

    "Το Ιράν και η Συρία συνεργάστηκαν αυτή τη φορά και οι δύο μαζί με την Τουρκία και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί", δήλωσε ο κ. Γκιουλ. Ταυτόχρονα, επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες, που "αποδείχθηκαν ελάχιστα αλληλέγγυες".

    Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή η Συρία παρέδωσε 22 Τούρκους, μεταξύ των οποίων και ο Χιλμί Τουγκλούογλου, που φέρεται να είχε σχέσεις με τους φερόμενους ως υπεύθυνους των επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Σχετική είδηση: Υπόπτους για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη παρέδωσε η Συρία

    [13] ''Βασιλιάς'' των ιταλικών ΜΜΕ ο Μπερλουσκόνι

    3/12/2003 12:26:00 μμ

    Κυρίαρχος στα ιταλικά ΜΜΕ και με τη βούλα του νόμου είναι από την Τρίτη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την έγκριση από την ιταλική γερουσία, τροπολογίας που αίρει την απαγόρευση του να είναι ο ίδιος άνθρωπος ιδιοκτήτης περισσοτέρων από δυο τηλεοπτικών δικτύων εθνικής εμβέλειας. Η μεταρρύθμιση που έπρεπε να υιοθετηθεί πριν από το τέλος της χρονιάς για να μην απολέσει ο κ. Μπερλουσκόνι ένα από τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα που έχει στην κατοχή του, αντιμετωπίζει την έντονη κριτική, της κοινής γνώμης. Ειδικοί διατυπώνουν την άποψη ότι με την νέα μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ενδυναμώνει τη θέση του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, απειλώντας τον πλουραλισμό και την ελευθερία λόγου.

    Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, και οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Ρώμη, που αναμένεται να γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας.

    Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους τηλεθεατές με περισσότερα δορυφορικά κανάλια για επιλογή.

    [14] Πολιτοφύλακες κατά ανταρτών στο Ιράκ

    3/12/2003 12:25:00 μμ

    Τη δημιουργία παραστρατιωτικής αντιτρομοκρατικής δύναμης στο Ιράκ για την αντιμετώπιση των ανταρτών αποφάσισαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο της Ουάσινγκτον Ποστ. Η δύναμη αυτή που θ' απαρτίζεται από 750 με 800 άτομα, από τις πολιτοφυλακές των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας θα βρίσκεται σε συνεργασία με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και αρχικά θ' αναπτυχθεί γύρω από τη Βαγδάτη. Οι πολιτοφύλακες που θα την επανδρώσουν πρόκειται να χωριστούν σε πέντε τάγματα και να εκπαιδευθούν για τουλάχιστο ένα μήνα. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης θα εφοδιαστούν με ελαφρά όπλα και οχήματα.

    Αντιδρούν οι Ιρακινοί

    Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ, ξεσήκωσε αμέσως αντιδράσεις με ανεξάρτητους πολιτικούς παράγοντες του Ιράκ να δηλώνουν, πως ουσιαστικά προσφέρεται αυξημένη ισχύς στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας στα 5 κόμματα που θα τροφοδοτήσουν την πολιτοφυλακή, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσουν για την καταστολή των πολιτικών τους αντιπάλων με το τέλος της αμερικανικής κατοχής.

    Αυτό που τονίζουν είναι η ανάγκη πολιτικής ανεξαρτησίας των μελών της αντιτρομοκρατικής ομάδας, ώστε να μην καταλήξει σε συγκέντρωση αυτόνομων πολιτοφυλάκων, πιστών στα κόμματά τους. Την ίδια ώρα ο Γκαζί Γιάουα, ανεξάρτητο μέλος του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ, χαρακτήρισε μεγάλη γκάφα τη δημιουργία πολιτοφυλακής τονίζοντας πως μέλημα όλων θα έπρεπε να είναι η διάλυση τέτοιων ομάδων και όχι η νομιμοποίησή τους.

    [15] Προτεραιότητα για την οικονομία η αύξηση εξαγωγών

    3/12/2003 3:34:00 μμ

    Την ανάγκη να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές επεσήμανε ανοίγοντας τις εργασίες της 4ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Σημείωσε ότι παρά την υποχώρηση του εμπορικού ελλείματος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα δύο τελευταία χρόνία οι εξαγωγές δεν αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι γιατί θα πληγεί η ανάπτυξη. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της προσπαθειας για την τόνωση των εξαγωγών μέσω του εθνικού σχεδίου εξαγωγών και δήλωσε ότι πλέον με τα μέτρα που πάρθηκαν έχουν γίνει μια σειρά από απαραίτητες ενέργειες, οπότε η πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να περάσει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    Μικρή βελτίωση το 2003

    Το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, διαπίστωσε μικρή βελτίωση εξαγωγών για το 2003 και διαπίστωσε ότι η αύξηση των εισαγωγών το 2003 ''τρέχει'' με μικρότερο ρυθμό απ' αυτόν των εξαγωγών. Το ΕΣΕ κατά τη διάρκεια της 9μηνης λειτουργίας του αποφάσισε και προώθησε 15 μέτρα διευκόλυνσης και προώθησης των εξαγωγών, καθώς και 7 στρατηγικές μελέτες και προγράμματα ανάπτυξης των εξαγωγών.

    Για την ανάπτυξη των εξαγωγών το ΕΣΕ σχεδίασε στρατηγικές, οι οποίες περιλαμβάνουν την προώθηση των προϊόντων στις ΗΠΑ, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία, ενώ προωθεί και προγράμματα συνδυασμένης προβολής του ελληνικού τουρισμού και των ελληνικών προϊόντων και ειδικότερα της προβολής ελαιολάδου στο εξωτερικό.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεσή του, για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εξαγωγών η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής, η οποία αποβλέπει στην αύξηση συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η σταδιακή μείωση του εμπορικού ελλείμματος και η μετατροπή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε θετικό παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ.

    Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών κατάρτισε και υλοποιεί το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους που απορρέει από τη διεξαγωγή των Αγώνων για την Ελλάδα.

    Τα μέσα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η προβολή της επιχειρηματικής διάστασης και των δυνατοτήτων της χώρας μας, των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει.

    Το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 περιλαμβάνει πέντε επί μέρους προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην προβολή και προώθηση στο ξένο επιχειρηματικό κοινό των ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε από την ΑΘΗΝΑ 2004 και τον επιχειρηματικό κόσμο κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημειώνεται ότι στις 25 Αυγούστου υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων-ΑΘΗΝΑ 2004 ΑΕ.

    Μέχρι σήμερα το ΕΣΕ έχει λάβει μέτρα διευκόλυνσης των εξαγωγών μεταξύ των οποίων είναι η επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς, η απλοποίηση διαδικασιών εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση τελωνειακών υπηρεσιών, η κατάργηση της εγγυητικής επιστολή για την άσκηση εξαγωγικού εμπορίου νωπών αγροτικών προϊόντων, η αναδιοργάνωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και η προώθηση μέτρων συνεργασίας μεταξύ των συλλογικών φορέων των εξαγωγέων.

    Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, συμμετέχουν εκτός του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, εκπρόσωποι των εξαγωγέων του Ελληνικού Κέντρου Προσέλκυσης Επενδύσεων, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών κ.ά.

    [16] Ματαιώθηκε η συνεργασία ΔΟΛ-WAZ

    3/12/2003 5:46:00 μμ

    Εντονες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του ΔΟΛ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση ότι αναβάλλονται οι διαπραγματεύσεις με τον γερμανικό εκδοτικό όμιλο WAZ. Η μετοχή καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κυμάνθηκε μεταξύ 5.02-5.22 ευρώ, ενώ στο κλείσιμο βρέθηκε στα 5,14 ευρώ υποχωρώντας κατά 2,28% και σημειώνοντας συναλλαγές 402.290 μετοχών.

    Δεν τα ''βρήκαν'' στο αναπτυξιακό πρόγραμμα

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΔΟΛ Χρήστου Λαμπράκη προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου, η συμφωνία με τον όμιλο WAZ αναβάλλεται καθώς δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της επεξεργασίας αναπτυξιακού προγράμματος, ιδιαιτέρως στο χώρο της Βαλκανικής, επί του οποίου θα εδραζόταν η μειοψηφική συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας στον ΔΟΛ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την WAZ άρχισαν με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς και συνεχίστηκαν με σαφή δήλωση του πλειοψηφούντος μετόχου ότι δεν συζητά πώληση μετοχών, αλλά κοινή συμμετοχή σε νέα εταιρεία με αναπτυξιακό πρόγραμμα, η κατάρτιση του οποίου χαρακτηρίστηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση.

    Την Τρίτη, το ΔΣ του ΔΟΛ αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ορισμένους ευρωπαϊκούς εκδοτικούς οίκους, με στόχο να προχωρήσει σε νέες συνεργασίες στον τομέα των εκδόσεων.

    [17] ''Ο Βιασμός της Ευρώπης'' στο Λονδίνο

    Τζένη Χαραλαμπίδου 3/12/2003 6:30:00 μμ

    Δυναμική είναι η παρουσία Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών στην έκθεση "Ο Βιασμός της Ευρώπης", που φιλοξενεί η γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης "LUKE and A" από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια έκθεση εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Ο Ελληνοβρετανός καλλιτέχνης Μεγακλής Ρογκάκος είναι ο επιμελητής της έκθεσης, την οποία στηρίζουν το Ιδρυμα "Λεβέντη", η "Life Action Trust" και η "Tiana Investments Corp". Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης "Ο Βιασμός της Ευρώπης" προήλθε από την ιστορία της όμορφης πριγκίπισσας Ευρώπης, την οποία ερωτεύτηκε παράφορα ο Δίας και μεταμορφωμένος σε μεγαλειώδη άσπρο ταύρο, την απήγαγε, μεταφέροντάς την στην πλάτη του μέχρι την Κρήτη. Εκεί, σύμφωνα πάντα με το μύθο, η Ευρώπη γέννησε τους πρώτους Ευρωπαίους. Η "αρπαγή" περιγράφεται επίσης ως βιασμός, αν και σύμφωνα με την ιστορία, η Ευρώπη γοητεύτηκε από την ευγένεια με την οποία τής φέρθηκε ο απαγωγέας της, και γι αυτό ανέβηκε στην πλάτη του ταύρου.

    Μια έκθεση πολυμέσων

    "Ο Βιασμός της Ευρώπης" έχει σχεδιαστεί ως μια έκθεση πολυμέσων και τα έργα των καλλιτεχνών που περιλαμβάνει προσπαθούν να αναθεωρήσουν, να "αποσταθεροποιήσουν", ή ακόμα και να αμφισβητήσουν το μύθο.

    Σε αισθητικό, ψυχολογικό ή και πολιτικό επίπεδο, η θεματολογία των έργων εμπεριέχει σκηνές τρόμου, ή αποπνέει χιούμορ και σπιρτάδα, ενώ ακουμπά παράλληλα στο παρελθόν, το παρόν και στο μέλλον.

    Πρόκειται για έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής, μικτών μέσων, βίντεο, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, χαρακτικής και κατασκευές από ύφασμα που προκαλούν εντύπωση για την ανατρεπτικότητά τους ως προς το ίδιο το θέμα, δηλαδή τον αρχαιοελληνικό μύθο.

    Καλλιτέχνες από 15 χώρες

    Είκοσι εννέα καλλιτέχνες από 15 χώρες συνολικά εκθέτουν τα έργα τους στον "Βιασμό της Ευρώπης".

    Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν έξι καλλιτέχνες: Νίκος Γιαβρόπουλος (βίντεο), Φωτεινή Παπαχατζή (βίντεο), Φίλιππος Τσιτσόπουλος (βίντεο), Δημήτριος Αντωνίτσης (φωτογραφία), Γιάννης Μαρκόπουλος (εγκατάσταση) και Γιώτα Σκαρβέλη (μικτά μέσα).

    Από την Κύπρο συμμετέχουν δύο: ο Σάββας Γεωργιάδης (ζωγραφική) και ο Sumer Erek (φωτογραφία).

    Ισχυρή είναι και η παρουσία των καλλιτεχνών από το Ηνωμένο Βασίλειο με τις συμμετοχές των Adam White (ζωγραφική), Derek Marks (ζωγραφική), Marcus Richards (κατασκευές από ύφασμα), Julian Broadhurst (χαρακτική), Serena Korda (γλυπτική) και Kevin Fulton (μικτά μέσα).

    Συμμετέχουν, επίσης, τρεις Γερμανοί φωτογράφοι (Viola Friedrich, Sam Schramm και Janine von Thungen), δύο Ιταλοί ζωγράφοι (Salvatore Morvillo και Barbara Nahmad), ενώ από ένας καλλιτέχνης εκπροσωπεί τη Φινλανδία (Tea Makipaa, φωτογραφία), τη Ρωσία (Maria Konstantinova, κατασκευές από ύφασμα), την Ουκρανία (Ulyana Gumeniuk, ζωγραφική), τον Καναδά (Brent McTavish, φωτογραφία), τις ΗΠΑ (Pat Kaufman, γλυπτική), τη Βραζιλία (Tetine, φωτογραφία), την Αργεντινή (Ricardo Cinalli, ζωγραφική), το Ισραήλ (Michal Chelbin, φωτογραφία), τη Ν. Κορέα (Mina Luxa, γλυπτική) και την Ιαπωνία (Tomoya Yamaguchi, ζωγραφική).

    Με το "Βιασμό της Ευρώπης", καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εικαστικό γεγονός, που προκαλεί την έκπληξη στο κοινό, και περιλαμβάνει έργα που χαρακτηρίζονται από απροβλεψιμότητα.

    ΠΗΓΗ: cultureguide.gr

    [18] Εκθεση γελοιογραφίας στην Αθήνα

    3/12/2003 1:39:00 μμ

    Εκθεση γελοιογραφίας, στην οποία θα συμμετάσχουν μερικοί από τους σημαντικότερους Ελληνες γελοιογράφους, ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στα εκπαιδευτήρια "Ελληνογερμανική Αγωγή". Η έκθεση θα περιλαμβάνει πολιτική και κοινωνική γελοιογραφία από 23 παλιούς και νέους καλλιτέχνες, που θα παρουσιάσουν τα αντιπροσωπευτικότερα έργα τους.

    Οι γελοιογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι εξής: Αναστασίου, Βλάχος, Γήσης, Δερβενιώτης, Δερμετζόγλου, Καμένος Δημ., Καμένος Διογ., Κουτσαντάς, Κυρ, Λογό, Μακρής, Μαραγκός, Μητρόπουλος Β., Μητρόπουλος Κ., Ορνεράκης, Παπαγεωργίου, Παυλίδης, Πετρουλάκης, Soloup, Στάθης, Ταμπακέας, Χατζόπουλος, Χερουβείμ.

    Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, Αθηνά Σχινά, η οποία θα ανοίξει την έκθεση με ομιλία, ενώ στη συνέχεια ο Ηλίας Ταμπακέας με προβολή διαφανειών θα αναφερθεί στην ιστορική διαδρομή της γελοιογραφίας και η χορωδία του σχολείου θα ερμηνεύσει τραγούδια του Λογό από το δίσκο "Γελοιογραφίες".

    [19] Τρένο που ... πετάει

    3/12/2003 6:11:00 μμ

    Το μοντέλο MLX01-901

    Ένα νέο εντυπωσιακό ρεκόρ έσπασε το ταχύτερο τρένο του κόσμου που βρίσκεται στην Ιαπωνία. Σε μία πρόσφατη δοκιμή στην πόλη Κόφου, το τρένο μαγνητικής αιώρησης έφτασε τα 581 χλμ την ώρα σπάζοντας το ρεκόρ ταχύτητας όλων των τρένων. Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες που πιάνει το υπερσύγχρονο αυτό τρένο οφείλονται στο γεγονός ότι το όχημα δεν ακουμπάει σε ράγες αλλά αιωρείται σε ύψος περίπου δέκα εκατοστών πάνω από ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο το οποίο το οδηγεί, γεγονός το οποίο εκμηδενίζει τις τριβές.

    Μέσα σε ...κανάλι

    Το φιλόδοξο αυτό πείραμα των Ιαπώνων δεν είναι καινούργιο καθώς οι έρευνες που επέτρεψαν στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν σήμερα αυτό το επίτευγμα ξεκίνησαν το 1962! Σταδιακά, η εταιρεία που κατασκευάζει τα υπερσύγχρονα τρένα κατάφερε να τελειοποιήσει τις τεχνικές της για να καταλήξουν σήμερα τα οχήματά της να πιάνουν αυτές τις ταχύτητες.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1995 ένα τέτοιο τρένο έσπασε το φράγμα των 411 χλμ/ ώρα με επιβάτες ενώ το 1999 έκανε ένα ακόμη ρεκόρ φτάνοντας τα 552 χλμ/ ώρα.

    Τα συγκεκριμένα τρένα κινούνται μέσα σε ένα "αυλάκι" οι πλαϊνές πλευρές του οποίου έχουν πηνία που παράγουν ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

    [20] Χρήσιμες πληροφορίες στο 11.8.11

    Τζένη Χαραλαμπίδου 3/12/2003 5:38:00 μμ

    Ένας νέος τηλεφωνικός αριθμός μπήκε, ήδη, στη ζωή μας, με στόχο να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες, που ξεκινούν, από την αναζήτηση ενός απλού τηλεφωνικού αριθμού, μέχρι την πρόβλεψη του καιρού για τον τόπο που βρίσκεστε, ή που πρόκειται να ταξιδέψετε. Είναι ο ''Χρυσός'' αριθμός 11.8.11, που αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των πληροφοριών που παρέχει, εδώ και περίπου δύο χρόνια, η INFOTE. Ο αριθμός αυτό, η χρέωση του οποίου είναι ίση με μια αστική μονάδα, μαζί με τους καθημερινούς Χρυσούς Οδηγούς που θα εκδώσει και θα κυκλοφορήσει σε περίπου ένα χρόνο η INFOTE, αποτελούν μια καινοτομία στο χώρο της εξυπηρέτησης του πολίτη. Συγκεκριμένα από τον αριθμό 11.8.11 παρέχονται πληροφορίες για πτήσεις, για τον καιρό, για τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία, ενώ με την κυκλοφορία των ''καθημερινών χρυσών οδηγών'', ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να πληροφορηθεί για κάποιο κατάστημα ή υπηρεσία σε συγκεκριμένη περιοχή.

    Απαραίτητο εργαλείο για τον επαγγελματία και τον πολίτη

    Τις πρώτες μέρες το συγκεκριμένο νούμερο δέχθηκε από 250 έως 400 κλήσεις, ενώ οι υπεύθυνοι της INFOTE αισιοδοξούν ότι σύντομα θα γίνει το απαραίτητο εργαλείο του επαγγελματία και του πολίτη.

    Οι ''καθημερινοί Χρυσοί οδηγοί'' στην ουσία είναι τοπικοί κατάλογοι σε μικρό σχήμα για να είναι εύχρηστοι, που παρέχουν πληροφορίες για μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα στην περιοχή της Αττικής θα εκδοθούν τρεις τέτοιοι οδηγοί (για το κέντρο, τα βόρεια και τα νότια προάστια), ενώ στο πρόγραμμα είναι να καλυφθεί όλη η επικράτεια, με προτεραιότητα βέβαια τις μεγάλες πόλεις. Η INFOTE είναι μια υπηρεσία που αποσχίστηκε από τον ΟΤΕ και, στα δύο χρόνια που λειτουργεί, έχει βρει σημαντική ανταπόκριση στην αγορά τόσο στους διαφημιζόμενους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, όσο και στο καταναλωτικό κοινό.

    Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της εταιρείας, τα έσοδα το 2003 αναμένεται να ανέλθουν στα 55,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων θα φτάσουν τα 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Οι προβλέψεις για το 2004 είναι τα έσοδα να φτάσουν τα 62 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη να ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία, η οποία συνολικά απασχολεί περίπου 500 άτομα, έχει μηδενικό δανεισμό.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    [21] Επιλέξτε ερμηνευτή για το αγαπημένο σας τραγούδι

    3/12/2003 12:34:00 μμ

    Λογισμικό, που θα μπορεί να παίξει οποιοδήποτε τραγούδι, με τη φωνή μιας διεθνούς φήμης ντίβας της σόουλ, θα βρίσκεται στις προθήκες των καταστημάτων από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα στοιχίζει λίγο περισσότερο από 300 δολάρια. Το Vocaloid, που σίγουρα δεν πρόκειται να ενθουσιάσει τους τραγουδιστές, που κάνουν "δεύτερη φωνή", αναπτύχθηκε από τη Yamaha και θα έρθει με τη μορφή δύο φωνητικών "στοιχείων", γνωστών ως Λίον και Λόλα. Μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμα φωνητικά "στοιχείων", που μετέτρεπαν μία ανδρική φωνή σε γυναικεία. Αλλά ο Λίον και η Λόλα θα είναι τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα "στοιχεία", που θα είναι ικανά να μεταδώσουν τον τόνο και την προφορά μίας συγκεκριμένης ανθρώπινης φωνής σε οποιοδήποτε τραγούδι.

    Μαθηματικές ...παρτιτούρες

    Το Vocaloid, η σχετική άδεια, του οποίου, παρεσχέθη στη βρετανική Zero-G, διαχωρίζει την ανθρώπινη φωνή σε 2.500 φωνήματα ή συλλαβές.

    Για την κωδικοποίηση μιας φωνής, οι μηχανικοί της Zero-G εγγράφουν τις κυματομορφές, που παράγονται σε τέσσερις διαφορετικούς τόνους.

    Στη συνέχεια το λογισμικό Vocaloid σταχυολογεί όλες τις πιθανές μεταβάσεις μεταξύ των φωνημάτων. Το Vocaloid συλλαμβάνει τις μεταβάσεις του μοναδικού τόνου και προφοράς του τραγουδιστή και τις μετατρέπει σε μια μαθηματική μορφή, την οποία αποθηκεύει σε μια βάση δεδομένων.

    Όταν το Vocaloid έχει φορτώσει την ηλεκτρονική παρτιτούρα ενός τραγουδιού, ανασύρει τις σχετικές μεταβάσεις και τις συνδέει μεταξύ τους για την αναπαραγωγή του ήχου. Εφέ, όπως το βιμπράτο, εγγράφονται ξεχωριστά και προστίθενται. Ο συγχρονισμός, η ένταση, η ηχηρότητα και η πιο λεπτομερής προφορά μπορούν να ρυθμιστούν από το χρήστη.

    [22] Τηλεμαραθώνιος Αγάπης από UNICEF και ΕΤ1

    Τζένη Χαραλαμπίδου 3/12/2003 6:05:00 μμ

    Κατά της παιδικής εκμετάλλευσης στοχεύει η οικονομική στήριξη της UNICEF μέσω του ''τηλεμαραθώνιου αγάπης'' που οργανώνει σε συνεργασία με την ΕΤ-1, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, ''Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού''. Για το ζήτημα μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο τηλεμαραθώνιος εντάσσεται στην παγκόσμια εκστρατεία της οργάνωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς το πρόβλημα της παιδικής εκμετάλλευσης. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα ενισχύσουν προγράμματα προστασίας και επανένταξης παιδιών, που βιώνουν τις χειρότερες μορφές της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

    Ο τραγικός απολογισμός

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF ανέφερε, επίσης, τους παρακάτω αριθμούς που καταδεικνύουν το μέγεθος του φαινομένου:

    - Ενα εκατ. παιδιά μπλέκουν στα δίκτυα της πορνείας κάθε χρόνο.

    - 1,2 εκατ. παιδιά πέφτουν θύματα διακίνησης.

    - 12 δισ. δολ. είναι ο "τζίρος" της διακίνησης παιδιών παγκοσμίως.

    - Ενα στα οκτώ παιδιά εμπλέκονται στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας.

    Στη συνέντευξη, εκτός των δημοσιογράφων-εκπροσώπων της ΕΡΤ μετείχαν και εκπρόσωποι του Κονγκό, όπως και παιδιά από τη χώρα αυτή που ζουν σήμερα σε Κέντρο Επανένταξης της UNICEF.

    Τα παιδιά, τα οποία αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του έργου της οργάνωσης, θα συμμετάσχουν στον τηλεμαραθώνιο, ο οποίος θα ενισχύεται και από δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας.

    Ο ειδικός τηλεφωνικός αριθμός της εκπομπής για δωρεές είναι 210.95.56.000.

    Τέλος, δωρεές θα μπορούν να γίνουν και στο διαδίκτυο στη σελίδα της UNICEF.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, UNICEF

    [23] Ενας 7χρονος διορθώνει τον πρόεδρο Μπους

    3/12/2003 4:13:00 μμ

    Ο μικρούλης Τέρενς Μάρτιν δεν επέτρεψε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους να κάνει λάθος για την ηλικία του και τον διόρθωσε μπροστά σε δεκάδες παριστάμενους και στις τηλεοπτικές κάμερες. Το επεισόδιο συνέβη στην αίθουσα Ρούσβελτ του Λευκού Οίκου, την ώρα που ο Μπους υπέγραφε την ''Πράξη Πρόωθησης Υιοθεσίας 2003'', η οποία ανανεώνει τις πιστώσεις προς τις οικογένειες που υιοθετούν παιδιά, στοχεύοντας να προωθήσει το καθεστώς των υιοθεσιών, ώστε να βρεθούν οικογένειες για τα 500.000 παιδιά που βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες ή σε ιδρύματα.

    Με το θάρρος της γνώμης του

    Λίγο πριν την υπογραφή του εγγράφου, ο Μπους μίλησε για την αναγκαιότητα της αύξησης των υιοθεσιών και αναφέρθηκε στον Κρίστοφερ και την Νταϊνα Μάρτιν και στα επτά παιδιά τους, τα τέσσερα από τα οποία είναι υιοθετημένα, και βρίσκονταν δίπλα του.

    Ο μικρός Τέρενς δεν δίστασε καθόλου να διακόψει την ομιλία του Μπους και να του επισημάνει ότι κακώς ανέφερε πως είναι 6 χρόνων.

    ''Και πόσο χρονών είσαι;'' τον ρώτησε στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    ''Επτά'', απάντησε με στόμφο ο μικρός.

    ''Εντάξει λοιπόν, επτά", διόρθωσε ο Μπους και πρόσθεσε:

    ''Θα το σημειώσω στο καρνέ μου για να μην το ξεχάσω''.

    Οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε γέλια, αλλά ο 7χρονος Τέρερνς έδειχνε εξαιρετικά ικανοποιημένος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 December 2003 - 17:55:44 UTC