Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tέρμα στα σενάρια βάζει ο Σημίτης
  • [02] Η Τουρκία κατέβαλε την αποζημίωση στη Λοϊζίδου
  • [03] Η ασφάλεια του 2004 στο επίκεντρο διυπουργικής
  • [04] Συνεχίζονται οι ''κόντρες'' για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών
  • [05] Αυστηρότερες οι ρυθμίσεις για το ''Πόθεν Έσχες''
  • [06] Σημίτης: ''Η ύπαιθρος αλλάζει''
  • [07] Εγκρίθηκαν οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης
  • [08] Αισιοδοξία Καραμανλή για νίκη
  • [09] Κανονικά τα δρομολόγια της Ολυμπιακής
  • [10] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη
  • [11] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισίας
  • [12] Αναστέλλονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις
  • [13] Ο Συνασπισμός παρουσιάζει τις θέσεις του
  • [14] Συναγερμός για νέα χτυπήματα
  • [15] Μ.Ανατολή: Ο Πάουελ ''υποδέχεται'' την Πρωτοβουλία
  • [16] Καταιγίδες έπληξαν τη Μελβούρνη
  • [17] Συνελήφθη συνεργάτης του Σαντάμ
  • [18] Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για διπλή φορολογία
  • [19] Νίκη της Γαλατά άγχος στον Ολυμπιακό
  • [20] Τελική απόφαση για το γήπεδο της ΑΕΚ
  • [21] Παγκόσμια Ημέρα για 'Ατομα με Αναπηρίες
  • [22] Επιδημία γρίπης χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

    [01] Tέρμα στα σενάρια βάζει ο Σημίτης

    3/12/2003 6:01:00 πμ

    Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών θα παραχωρήσει την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια". Ο κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στην προοπτική της νέας τετραετίας, στα επιτεύγματα της οκταετούς διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και στην προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτησή του στα σενάρια διαδοχολογίας που αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρό, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές του 2004. Πριν την συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει κλειστή σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, για την κατάλληλη προετοιμασία της συνέντευξης.

    Στην συνέντευξη ο Κ Σημίτης θα μιλήσει για τη "Χάρτα Σύγκλισης", τις δεκατρείς περιφερειακές χάρτες που θα ανακοινώσει τον Ιανουάριο η κυβέρνηση, ενώ θα επαναλάβει τον κίνδυνο να χαθούν όλα, αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα εθνικά θέματα, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην επιτυχή προεδρία της χώρας μας στο πρώτο εξάμηνο του 2004.

    [02] Η Τουρκία κατέβαλε την αποζημίωση στη Λοϊζίδου

    3/12/2003 9:28:00 πμ

    Επιταγή 1,1 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στην αποζημίωση που έπρεπε να καταβάλει για την κατάσχεση της περιουσίας της μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, παρέδωσε την Τρίτη στην Τιτίνα Λοϊζίδου η Τουρκία. Έτσι, ύστερα από πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από ευρωπαϊκές χώρες. Tο ζήτημα της ειρηνικής και ασφαλούς απόλαυσης της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου παραπέμπεται προς εξέταση το 2005, σύμφωνα με πρόταση της ολλανδικής προεδρίας. Για πλήρη δικαίωση των αγώνων της Τιτίνας Λοϊζίδου και πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση της 28ης Ιουλίου του 1998, έκανε λόγο ο αναπληρωτής Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης. Στο μεταξύ, στα συμπεράσματά της, η ιταλική προεδρία δηλώνει ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα διευκόλυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταξη της Τουρκίας.

    Ικανοποίηση Ελλάδας-Τουρκίας

    "Η απόφαση επιδίκασε την αποζημίωση αυτή αναγνωρίζοντας την ευθύνη της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής τμήματος της Κύπρου'', δήλωσε επίσης ο κ. Γιαννίτσης.

    ''Για 5 χρόνια, οι συντονισμένες προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου, είχαν ως βασικό στόχο, πέραν της καταβολής της δίκαιας αποζημίωσης, τη διαφύλαξη του κύρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το σεβασμό των αποφάσεων του και των αξιών που αυτό συμβολίζει, αξιών που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Ευρωπαϊκής πορείας κάθε χώρας. Με τον τρόπο αυτό, δεν ενισχύεται μόνον η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, αλλά καθίσταται, επίσης, σαφές ότι με την επιμονή, τη συνέπεια και την αταλάντευτη προσήλωση σε αρχές και αξίες, υλοποιείται κάτι που πριν από 5 χρόνια φάνταζε σχεδόν απίθανο", κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Την ικανοποίησή της για την απόφαση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπη, εξέφρασε και η Αγκυρα, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι "έχει καταγραφεί στην απόφαση της επιτροπή, η δήλωση που έκανε η Τουρκία ως προς την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση Λοιζίδου" και επισημαίνεται, "έτσι, έχει υιοθετηθεί η θέση, η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να μην αποτελέσει προηγούμενο".

    Στην ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο τονίζει ότι οι αποφάσεις της επιτροπής "είναι αρμονικές προς την προσέγγιση της Τουρκίας και απαντούν στις προσδοκίες μας".

    Ικανοποίηση και απαρέσκεια από την κυπριακή κυβέρνηση

    Ικανοποίηση αλλά και απαρέσκεια εξέφρασε η κυπριακή Κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Σε γραπτή δήλωση, που διάβασε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, γιατί στην πράξη η Τουρκία αποδέχεται την ευθύνη της για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, η οποία είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Δέχεται, επίσης, ότι η αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα είναι υποτελής στην Τουρκία-τοπική διοίκηση.

    "Παράλληλα, η Κυβέρνηση εκφράζει την απαρέσκειά της, γιατί η Τουρκία, μετερχόμενη διάφορα τεχνάσματα, κατάφερε να παρεμβάλει πολιτικά στοιχεία στο ολλανδικό ψήφισμα, τα οποία αφορούν προσπάθεια αναβολής εφαρμογής της απόφασης του 1996 και επιπρόσθετα να ληφθεί υπόψη η δήλωσή της ότι δεν αποδέχεται ευθύνες", αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Γι αυτό το λόγο", σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Καρογιάν, "ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εξήγησε με σαφήνεια τις σταθερές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μαζί με την Ελλάδα και τη Ρωσία, καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα για λόγους αρχής, αλλά και ως διαμαρτυρία προς τις ατυχείς και ανορθόδοξες μεθοδεύσεις που έγιναν τους τελευταίους κυρίως μήνες".

    Ο Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις ενέργειες και τις προσπάθειές της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το μοναδικό με την απόφαση για την Τιτίνα Λοϊζίδου είναι η επαναβεβαίωση ενός καθεστώτος που καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για το βόρειο τμήμα της Κύπρου, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστος Ροζάκης. Η απόφαση ανατρέπει τη λογική της κρατικής αυτοτέλειας του βόρειου τμήματος της Κύπρου, καθώς δέχεται ότι οποιαδήποτε εξουσία ασκείται σ' αυτό είναι τουρκική, σημείωσε ο κ. Ροζάκης και πρόσθεσε ότι άλλοι δυο Κύπριοι έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας αποζημιώσεις από την Τουρκία.

    H κ. Λοϊζίδου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ευχαριστημένη γιατί άρχισαν να υλοποιούνται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ για πρώτη φορά η Τουρκία αποδέχεται την απώλεια κτήσης, προσθέτοντας ότι με την υποστήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης θα αγωνιστεί και για το β' σκέλος της υπόθεσης της

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση, λέγοντας ότι είναι θετικό το γεγονός πως η Τουρκία εξαναγκάσθηκε να πληρώσει την αποζημίωση.

    Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης τον περασμένο μήνα παρέτεινε την προθεσμία προς την Τουρκία για την καταβολή της αποζημίωσης που επιδίκασε το 1998 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Aνθρώπου.

    [03] Η ασφάλεια του 2004 στο επίκεντρο διυπουργικής

    3/12/2003 6:03:00 πμ

    Ευρεία σύσκεψη με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 18:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Φώτης Νασιάκος, οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης. Επίσης, θα πάρουν μέρος και οι υφυπουργοί Αμυνας, Λουκάς Λωτίδης, Πολιτισμού, Αθανάσιος Αλευράς, αλλά και ο γ.γ. Ολυμπιακών Έργων, Κώστας Καρτάλης. Στη σύσκεψη αναμένεται να εξετασθούν οι εκτιμήσεις της νέας διεθνούς κατάστασης που δημιούργησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στην ατζέντα της σύσκεψης, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων οι λεπτομέρειες μίας μεγάλης άσκησης ετοιμότητας. Η άσκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2004, σε επίπεδο υπουργών και πιθανώς υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

    Η ατζέντα της σύσκεψης

    Επίσης, στην ατζέντα της σύσκεψης θα περιλαμβάνονται όλα τα θέματα γύρω από την ασφάλεια των Αγώνων, όπως η πρόοδος στην τοποθέτηση των συστημάτων ασφαλείας (c4i) στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η διασύνδεσή τους με το κέντρο ελέγχου και η χάραξη πολιτικής σε σχέση με τις διακρατικές συμφωνίες που θα γίνουν για τη δημιουργία τόσο της ''αμυντικής ομπρέλας'' σε όλη τη χώρα, κατά την περίοδο των Αγώνων, όσο και των κοινών ομάδων αντιμετώπισης ενδεχόμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

    Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθεί και το επίπεδο συνεργασίας της Ελλάδας με τις επτά χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστραλία) που απαρτίζουν τη λεγόμενη ''Ολυμπιακή Συντονιστική Ομάδα'', καθώς και οι βασικές πτυχές του επικοινωνιακού προγράμματος της ασφάλειας, που σύμφωνα με τα σχέδια των αρμοδίων θα έχει ως στόχο την προβολή των μέτρων ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων που εμπλέκονται στο ζήτημα της ασφάλειας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πρόταση για τη δημιουργία πολιτικού Οργάνου διαχείρισης κρίσεων, καθορίστηκαν οι επιμέρους δραστηριότητες των φορέων, καθώς και οι διαδικασίες της διεθνούς συνεργασίας.

    Νασιάκος: ''Είμαστε έτοιμοι''

    Την Κυριακή πάντως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος, σε συνέντευξή του στο Βήμαmagazino, εκτίμησε ότι το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται στην τελευταία φάση της προετοιμασίας και εγγυήθηκε την ασφαλή διεξαγωγή τους.

    Όσον αφορά τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Νασιάκος,τόνισε ότι παρά την ανησυχία που προκάλεσαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή κοινότητα, ένα τέτοιο σενάριο είχε προβλεφθεί από τα ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

    Για το ίδιο θέμα την Δευτέρα 1-12-2003, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, αναφέρθηκε, επίσης, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι δεν θα είναι κάτω από τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά την ασφάλεια την έχουν οι ελληνικές αρχές.

    [04] Συνεχίζονται οι ''κόντρες'' για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

    3/12/2003 11:04:00 πμ

    Δίχως τέλος οι διαξιφισμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ύστερα από την έγκριση από την Επιτροπή Νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της πρότασης που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Χατζηδάκης, για ισότιμη αναγνώριση του πτυχίου Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, με αυτά του δημοσίου. Τα Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών κάνουν εμπόριο γνώσης και πτυχίων, υποστήριξε στην ΝΕΤ 105,8 ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ενώ ο Κώστας Χατζηδάκης χαρακτήρισε εσφαλμένη την εντύπωση ότι με τις τροπολογίες του θα αναγνωριστούν τα πτυχία που παρέχουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ν.Δ., για διγλωσσία, κάνοντας λόγο για τακτική εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και αποδυνάμωση της δημόσιας Παιδείας.

    Πρωτόπαπας: ''Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η ΝΔ''

    Σχολιάζοντας ερώτηση που αφορούσε παλαιότερη θέση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Πρωτόπαπας διευκρίνισε πως εκείνη η πρόταση είχε διατυπωθεί στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αφορούσε τη θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικών, που θα υπάγονταν και στη διαδικασία της πιστοποίησης.

    ''Ήταν μια αντίληψη ολοκληρωμένη που διατυπώθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης και δεν είχε καμία σχέση με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που δεν υποβάλλονται στη διαδικασία πιστοποίησης'', υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Τέλος, αναφερόμενος στην άποψη που διατύπωσε ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Καλός, σύμφωνα με την οποία η πρωτοβουλία Χατζηδάκη αποσκοπούσε στην εξομοίωση του καθεστώτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο υπεύθυνος παιδείας της ΝΔ, προσπαθεί ''να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα" και πρόσθεσε ότι "πάντως απάντησαν στον ίδιο οι πρυτάνεις''.

    Κόντρα Κατηφόρη-Χατζηδάκη

    Για προεκλογική παραχολογία και μικροκομματικά οφέλη, με στόχο να παραπλανήσει τους χιλιάδες νέους των κέντρων ελευθέρων σπουδών και τις οικογένειές τους, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ότι έχει δρομολογηθεί η αναγνώριση των ''πτυχίων'' τους, κατηγόρησε τον Κώστα χατζηδάκη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατηφόρης.

    "Η έκθεση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Κατηφόρη, "με βάση την οποία κατέθεσε την τροπολογία ο κ. Χατζηδάκης (έκθεση Ζάπαλα), αφορά την πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγνώριση επαγγελματικών και όχι ακαδημαϊκών προσόντων".

    Ο κ. Χατζηδάκης, από την πλευρά του, απατώντας στις κατηγορίες του κ. Κατηφόρη, δήλωσε κατάπληκτος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για νοοτροπία που θίγει τους χιλιάδες Έλληνες που διέπρεψαν και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    "Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον αγαθό πολυτελείας", σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

    [05] Αυστηρότερες οι ρυθμίσεις για το ''Πόθεν Έσχες''

    3/12/2003 10:58:00 πμ

    Πιο αυστηρό γίνεται το νομοθετικό πλαίσιο για το "Πόθεν Έσχες", όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε δεκτές τις τροποποιήσεις που ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις που θα κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, στον υποχρεωτικό ετήσιο έλεγχο θα εντάσσονται οι πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και οι γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ, ΝΠΙΠ και δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που διορίζονται από κρατικά όργανα. Επίσης, τροποποιούνται προς το αυστηρότερο οι ποινικές κυρώσεις. Ο κ. Σκανδαλίδης, έκανε δεκτή την πρόταση του βουλευτή του Συνασπισμού, Φ. Κουβέλη, να υπερισχύει, σε περίπτωση αδικήματος, η αυστηρότερη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, εάν φυσικά υπάρχει.

    Αντιδράσεις στο νέο νομοσχέδιο

    Ακόμα, στον υποχρεωτικό έλεγχο εντάσσονται και οι διοικητές τραπεζών που είναι υπό κρατικό έλεγχο. Τέλος, διευκρίνισε, αποδεχόμενος την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου, ότι μπορούν οι βουλευτές να πουλήσουν τις μετοχές τους, όχι, όμως, να έχουν άλλου είδους χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Η ΝΔ και το ΚΚΕ καταψήφισαν το σχέδιο, ενώ ο Συνασπισμός, μέσω του Φ. Κουβέλη, δήλωσε πως θα το ψηφίσει τονίζοντας πως "είναι αναγκαίο να ενισχύουμε κάθε στοιχείο που προωθεί την πολιτική της διαφάνειας". Το ζήτημα που ανέκυψε είναι κατά πόσον θα μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Παπαϊωάννου, δήλωσε σχετικά "40 χρόνια υπάρχει το "Πόθεν Έσχες", έφερε κάποιο αποτέλεσμα;"

    [06] Σημίτης: ''Η ύπαιθρος αλλάζει''

    3/12/2003 8:11:00 πμ

    Τον περαιτέρω συντονισμό των κινήσεων της κυβέρνησης για την πλήρη διεκπεραίωση των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Υπαίθρου, εξέτασε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. ''Βρισκόμαστε σε μια πορεία που αλλάζει τη ζωή στην ύπαιθρο, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες ζωής και εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους της υπαίθρου'', δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός. Τα ολοκληρωμένα προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εφαρμόζονται στο 75% της συνολικής έκτασης της χώρας, σε ορεινές, ημιορεινές ή μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους ή όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    Έργα τοπικής εμβέλειας

    Τα προγράμματα, τόνισε, καταρτίζονται και υλοποιούνται από τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες και περιλαμβάνουν μικρά έργα τοπικής εμβέλειας.

    Οι επενδύσεις που ενισχύονται, πρόσθεσε, αφορούν τη μεταποίηση της γεωργικής παραγωγής, τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, την ανάπλαση οικισμών, την ενίσχυση τουριστικών εγκαταστάσεων ή βιοτεχνικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

    Ήδη, υλοποιούνται 500 παρόμοια έργα, δήλωσε ο κ. Σημίτης και αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα της νήσου Λήμνου όπου κατασκευάζεται κέντρο συναντήσεων και εστιατόριο στη Μύρινα, στο ναυτικό Μουσείο της Νέας Κούταλης με ομοιώματα σκαφών, στο παρατηρητήριο του υγροβιότοπου Διαπορίου, σε μονάδες κεραμικής, τουριστικών καταλυμάτων και κέντρων εστίασης στο νομό Ηρακλείου.

    Αύξηση των απορροφήσεων

    Στα πλαίσια των ολοκληρωμένων προγραμμάτων εκτελούνται 6.500 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.363 εκατ. ευρώ (+- 500 δισ. δρχ.).

    Συνολικά είπε ο κ. Δρύς με τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη της υπαίθρου:

    Εντάσσονται 10.000 σχέδια βελτίωσης ζωϊκής παραγωγής. Ενισχύονται 12.500 νέοι αγρότες. Στηρίζονται 700 επενδυτικά σχέδια μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Υλοποιούνται 17 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα. Ενισχύονται 46.000 δικαιούχοι αγρότες της πρόωρης συνταξιοδότησης. Πριμοδοτούνται 126.000 δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης. Με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν γύρω στις 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Ζητώντας πρόσθετες πιστώσεις, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η απορρόφηση πόρων εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Σε αυτή τη φάση που ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα υπάρξει αύξηση των απορροφήσεων.

    [07] Εγκρίθηκαν οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης

    3/12/2003 6:50:00 πμ

    Την έγκριση 9.291 προσλήψεων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, με προτεραιότητα σε ανέργους και γυναίκες, ενέκρινε την Τρίτη, η Τριμερή Επιτροπή Παρακολούθησης και Κατανομής Πόρων. ενώ άλλες 15.700 αναμένεται να επικυρωθούν τις προσεχείς ημέρες. Οι εγκριτικές αποφάσεις θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες στους φορείς προκειμένου να γίνει η άμεση προκήρυξη των θέσεων. Οι προσλήψεις πρόκειται να καλύψουν ανάγκες προσωπικού στο χώρο της υγείας , της πρόνοιας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ενσωμάτωσης μεταναστών, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", τα ΚΑΠΗ, τη φύλαξη σχολικών κτιρίων.

    Για το υπουργείο Παιδείας εγκρίθηκαν δράσεις τις οποίες θα καλύψουν 1300 άτομα, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης 144 άτομα, στο ΥΠΕΧΩΔΕ 408 άτομα , στο υπουργείο Εργασίας 48 άτομα , ενώ άλλα 236 θα καλύψουν θέσεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας πανελλαδικά.

    Στη ΓΓ Ισότητας θα προσληφθούν 30 άτομα, στον ΟΑΕΔ 800, στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας 300, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας 70, ενώ στα ασφαλιστικά Ταμεία του ΙΚΑ, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα προσληφθούν αντιστοίχως 824, 40 και 35 άτομα.

    [08] Αισιοδοξία Καραμανλή για νίκη

    3/12/2003 6:31:00 πμ

    Την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση των εκλογών υπέρ του κόμματός του, εξέφρασε μιλώντας στους επικεφαλής ετεροδημοτών της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής. Παρόλα αυτά ο κ. Καραμανλής, ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να μην εφησυχάζουν, καλώντας τους σε επαγρύπνηση για την τελική νίκη. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη καμία ψήφος και πως η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται και την τελευταία ψήφο στο τελευταίο χωριό της επικρατείας, σημειώνοντας ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί και από την κινητοποίηση των ετεροδημοτών.

    Γι' αυτό, είπε ο κ. Καραμανλής, θα πρέπει όσοι ετεροδημότες δεν μπορούν να πάνε με δικά τους μέσα στην περιφέρεια, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου διαμονής τους μέχρι το Δεκέμβριο.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε τέλος ότι έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που στηρίζει την προσπάθεια του κόμματός του και τούτο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις όπου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη και με παγιωμένη διαφορά.

    [09] Κανονικά τα δρομολόγια της Ολυμπιακής

    3/12/2003 6:06:00 πμ

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και οι 96 προγραμματισμένες πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, παρά το νέο κύκλο απεργιών που έχουν εξαγγείλει οι ιπτάμενοι συνοδοί-φροντιστές, με τη μορφή δύο 48ωρων κινητοποιήσεων που λήγουν την Παρασκευή. Η διοίκηση της εταιρίας εξασφάλισε τα πληρώματα που απαιτούνται, για την εξυπηρέτηση του κοινού, με εξαίρεση τρεις προορισμούς που θα γίνουν τελικά με συγχωνεύσεις δρομολογίων που έχουν σαν στόχο την ορθολογικότερη εκτέλεση του προγράμματος.

    Πρόκειται για την πτήση Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα ΟΑ 902 που θα συγχωνευτεί με την ΟΑ 904.

    Επίσης, για την πτήση Αθήνα - Θεσσαλονίκη Αθήνα όπου η ΟΑ 906 θα συγχωνευτεί με την ΟΑ 908 και για την πτήση Αθήνα - Ηράκλειο Αθήνα, όπου η ΟΑ 514 συγχωνεύεται με την ΟΑ 510.

    Την συμπαράστασή του στους ιπτάμενους συνοδούς και φροντιστές εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι εμμένει στο "αδιέξοδο" εγχείρημα διάλυσης του εθνικού αερομεταφορέα και της ίδρυσης της "Ν.Ο.Α.".

    [10] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/12/2003 11:19:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για περισσότερο από μιάμιση ώρα είχαν το πρωί της Τετάρτης στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής, και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό και δεν σχετίζεται - όπως λένε και οι δυο πλευρές - με τα περί υπουργοποίησης της κ. Μπακογιάννη πριν τη λήξη της θητείας της στο δήμο Αθηναίων, κάτι που άφησε ανοιχτό ο κ. Καραμανλής αλλά και η ίδια η δήμαρχος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, η πορεία της Ν.Δ. προς τις εκλογές ενώ δεν έγινε συζήτηση για τα οργανωτικά και αν θα συμμετάσχει η κ. Μπακογιάννη στην επιτροπή εκλογικού αγώνα, κάτι που αναμενόταν να προτείνει σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη δήμαρχο Αθηναίων. Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [11] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισίας

    3/12/2003 11:12:00 πμ

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, στη Λ. Κηφισίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες που γίνονται. Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα έως τις 4 το πρωί, θα καταλαμβάνεται η αριστερή λωρίδα καθόδου της λεωφόρου Κηφισίας του ρεύματος προς Αθήνα, από το ύψος του κόμβου της Αγίας Βαρβάρας έως την οδό Αδριανού, στην περιοχή του Φάρου Ψυχικού.

    [12] Αναστέλλονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις

    3/12/2003 10:23:00 πμ

    Την αναστολή των προστίμων όσων έχουν κτίσει αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις έως ότου ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας. Ο κ. Δρυς δήλωσε την Τρίτη ότι το πρόβλημα με τις παρανομίες αυτές είναι συχνότερο στη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα και τον Ασπρόπυργο. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, έχουν ολοκληρωθεί 341 δασικοί χάρτες, έχουν αναρτηθεί 211 και αναμένονται οι ενστάσεις, ενώ έχει οριστικοποιηθεί ένας στην Αρκαδία.

    [13] Ο Συνασπισμός παρουσιάζει τις θέσεις του

    3/12/2003 6:09:00 πμ

    Τις πολιτικές θέσεις της Διακήρυξής του για τις εκλογές του 2004, θα παρουσιάσει την Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, η Πρωτοβουλία για την Συσπείρωση της Αριστεράς (ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Ανένταχτοι του "Χώρου Διαλόγου"). Την παρουσίαση εκ μέρους της Πρωτοβουλίας θα κάνουν οι: Μανόλης Γλέζος, Γιάννης Μπανιάς, Τασία Χριστοδολοπούλου.

    [14] Συναγερμός για νέα χτυπήματα

    3/12/2003 6:20:00 πμ

    Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και το Ναιρόμπι, της Κένυας, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στις δύο χώρες. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι, προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ, για τον κίνδυνο επιθέσεων αυτοκτονίας την Τετάρτη εναντίον δύο κεντρικών ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα της Κένυας. Την ίδια ώρα στην Σαουδική Αραβία, το Στεϊτ Ντιπάρμεντ, προειδοποιούσε ότι τουλάχιστον ένα συγκρότημα κατοικιών, που διαμένουν Δυτικοί, βρίσκεται υπό παρακολούθηση από εξτρεμιστές Ισλαμιστές. ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία, εξέδωσαν την Τετάρτη ταξιδιωτική οδηγία αποτρέποντας τους υπηκόους της να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι.

    Στόχοι ξενοδοχεία και διπλωματικές αποστολές

    Η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι συνέστησε σε αμερικανούς υπαλλήλους και συγγενείς τους να μην επισκέπτονται συγκροτήματα κατοικιών στο Ριαντ τη νύχτα. ''Πρόσφατες επιβεβαιωμένες πληροφορίες δείχνουν ότι το συγκρότημα κατοικιών Seder Village στο Ριαντ βρίσκεται από στενή παρακολούθηση από τρομοκρατικά στοιχεία. Αλλα κτίρια που στεγάζουν Δυτικούς στη Σαουδική Αραβία ίσως αποτελούν κι αυτά στόχους'', προειδοποίησε η αμερικανική πρεσβεία.

    Στο Ναϊρόμπι την Τρίτη, δύο κτίρια στο κέντρο του εκκενώθηκαν για τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Πρόκειται για τα κτίρια που στεγάζουν την Barclays Bank και τη Γαλλική πρεσβεία. ''

    Στη πρωτεύουσα της Κένυας, οι υπηρεσίες ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφεραν σε μήνυμά τους, ότι δύο σημαντικές διπλωματικές αποστολές είπαν ότι έλαβαν αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ναϊρόμπι την Τετάρτη το πρωί εναντίον δύο μεγάλων ξενοδοχείων, του Stanley και του Hilton.

    Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης τους αμερικανούς πολίτες για κίνδυνο επιθέσεων ''τις προσεχείς ημέρες''.

    Πολλές δυτικές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για την Κένυα, ιδίως μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι το 1998, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 214 άνθρωποι. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί για το πληγμα την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Συλλήψεις στη Βρετανία

    Στη Βρετανία, έξι άτομα, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, συνελήφθησαν την Τρίτη στο Καίμπριτζ, στην κεντροανατολική Βρετανία, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του 2000. Νωρίτερα η Σκότλαντ Γιαρντ, είχε ανακοινώσει τη σύλληψη τεσσάρων ανδρών ακόμα, στο Λονδίνο.

    Η σύλληψη των τεσσάρων ανδρών στο νοτιοδυτικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας έγινε στο πλαίσιο υπόθεσης "σχετιζόμενης με την διεθνή τρομοκρατία".

    Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, σε έξι ιδιωτικές κατοικίες και τρία κτίρια που χρησιμοποιούνται από εταιρείες, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ.

    [15] Μ.Ανατολή: Ο Πάουελ ''υποδέχεται'' την Πρωτοβουλία

    3/12/2003 11:07:00 πμ

    Παρά τις έντονες αντιρρήσεις που προβάλλει το Ισραήλ για τη νομιμότητα της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, επιβεβαίωσε την Τετάρτη, ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους πρωτεργάτες του εναλλακτικού σχεδίου, για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός υπουργός, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό Γιόσι Μπελιν και τον Παλαιστίνιο Αμπεντ Ράμπο, που θα επισκεφθούν την Ουάσινγκτον.

    Το Ισραήλ καταγγέλει τη συνάντηση

    Την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχουντ Ολμερτ ως ''λάθος'' του Πάουελ. Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους συμμάχους της Αμερικανούς να μην υποστηρίξουν αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα απέβαινε εις βάρος του ''οδικού χάρτη'', του επίσημου ειρηνευτικού σχεδίου που προωθεί η διεθνής κοινότητα.

    Ο Πάουελ, που θα επιστρέψει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον από περιοδεία στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, είχε χαιρετίσει την Πρωτοβουλία της Γενεύης με επιστολή του προς τον Γιόσι Μπέιλιν και τον Αμπεντ Ράμπο.

    Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλώντας το ''ουσιώδη συνεισφορά που υποστηρίζει τον ίδιο τον οδικό χάρτη'', δηλαδή το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο σε τρεις χρονικές φάσεις του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι το σχέδιο του κουαρτέτου, ''παραμένει η βάση για την άμεση επαναπροώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας'' στη Μέση Ανατολή.

    Η Πρωτοβουλία της Γενεύης που αν γίνει δεκτή αναμένεται να οδηγήσει στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, οργανώθηκε από στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης και διαπραγματευτές των Παλαιστινίων.

    Θεωρείται πολύ πιο "τολμηρό" από τον οδικό χάρτη για τη Μέση Ανατολή που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαική Ενωση , καθώς προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και την διάλυση των περισσότερων ισραηλινών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη,αλλά απορρίπτει την επιστροφή στο Ισραήλ των περίπου 3,4 εκατομμυρίων παλαιστινίων προσφύγων.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ αρνήθηκε να στηρίξει δημοσίως την Πρωτοβουλία αν και έστειλε στενούς συνεργάτες του στην τελετή παρουσίασης στην ελβετική πόλη.

    Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, πάντως κατήγγειλε το σχέδιο και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να τοποθετηθεί ξεκάθαρα

    [16] Καταιγίδες έπληξαν τη Μελβούρνη

    3/12/2003 9:09:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Η χειρότερη καταιγίδα του τελευταίου αιώνα έπληξε, την πόλη της Μελβούρνης, την Τετάρτη.Σε πολλές περιοχές το ύψος των ορμητικών νερών έφθασε το ενάμιση μέτρο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολυάριθμα σπίτια και καταστήματα. Σφοδρές χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν αυτοκίνητα, ξερίζωσαν δέντρα και πλημμύρισαν κατοικίες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχθηκαν πάνω από 1000 κλήσεις για βοήθεια, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Σοβαρές ζημιές στη περιοχή Φέρφιλντ που μένουν ομογενείς

    Στην κεντρική οδική αρτηρία Eastern Freeway οδηγοί υποχρεώθηκαν να ανέβουν στην οροφή των αυτοκινήτων τους για να μην πνιγούν ελπίζοντας στην έγκαιρη επέμβαση των σωστικών συνεργείων.

    Οι σοβαρότερες ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή Φέρφιλντ όπου καταστράφηκαν πάνω από 20 καταστήματα, κάποια από τα οποία ανήκουν σε ομογενείς. Τα ορμητικά νερά και το χαλάζι έσπασαν τις βιτρίνες των καταστημάτων ενώ δυο άτομα συνελήφθησαν να λεηλατούν τα πλημμυρισμένα καταστήματα. To χαλάζι, που είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ, προξένησε τεράστιες ζημιές και σε αυτοκίνητα.

    Λόγω της νεροποντής έκλεισαν σχολεία και γηροκομεία που πλημμύρισαν (τουλάχιστον δυο ιδρύματα ηλικιωμένων εκκενώθηκαν) υποχώρησαν οροφές, ξεριζώθηκαν δέντρα και έπαθαν ζημιές πολλοί δρόμοι.

    "Πρόκειται για την χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την πόλη μας κατά τα τελευταία εκατό χρόνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ντιν Στιούαρτ.

    Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Στιβ Μπρακς, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές δήλωσε ότι θα δοθεί άμεση οικονομική βοήθεια στα θύματα.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι τροπικές καταιγίδες θα συνεχιστούν.

    [17] Συνελήφθη συνεργάτης του Σαντάμ

    3/12/2003 10:16:00 πμ

    Τον προσωπικό γραμματέα και πρώην στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσέιν, Εζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, συνέλαβαν, οι αρχές ασφαλείας στα περίχωρα της Χαουίζα στη περιοχή του Κιρκούκ, στο Ιράκ. Η σύλληψη έγινε μετά από μεγάλη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Την Τρίτη εξάλλου, ένας από τους επίσημους φωτογράφους του Σαντάμ Χουσέιν, ο Φαϊσάλ αλ Ομπέιντι, δήλωσε ότι είδε τον ανατραπέντα δικτάτορα τον περασμένο Απρίλιο με μακριά γενειάδα να οδηγεί ένα ημιφορτηγό Τογιότα στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο Φαϊσάλ αλ Ομπέιντι, σε συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου αλ Σαρκ αλ Αουσατ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ ζει, αλλά αλλάζει διαρκώς σωματοφύλακες για λόγους ασφαλείας, καθώς η επικήρυξή του για 25 εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να είναι ελκυστική για πολλούς.

    Τέλος υποστηρίζει ότι θα είναι δύσκολο για τις δυνάμεις κατοχής να ανακαλύψουν τον Σαντάμ, καθώς βρίσκεται πάντα σε κίνηση και αλλάζει τους φρουρούς του για λόγους ασφαλείας.

    [18] Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για διπλή φορολογία

    3/12/2003 6:23:00 πμ

    Την Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, υπέγραψαν την Τρίτη στην Αγκυρα, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Κεμάλ Ουνακιτάν. Η σύμβαση, προϊόν πενταετών διαπραγματεύσεων, αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, εφόσον σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες των δύο χωρών θα αποφεύγουν πλέον τη διπλή φορολόγηση του ίδιου εισοδήματος.

    Με τη σύμβαση, οι δύο χώρες καθορίζουν ως κριτήριο φορολόγησης των ναυτιλιακών κερδών από τις διεθνείς μεταφορές την σημαία του πλοίου, ενώ συμφωνήθηκε η φορολόγηση των μερισμάτων στην Τουρκία, πέραν της φορολόγησης των κερδών που ισχύει και στην Ελλάδα, με συντελεστή 15% (16,5% για τουρκικές επιχειρήσεις).

    Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση φορολόγησης ανάμεσα στις τουρκικές και τις ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία. Οι τουρκικές επιχειρήσεις ενθαρρύνονται έτσι να επενδύουν στην Ελλάδα όπου υπάρχει μόνο φορολογία κερδών 35% σήμερα και δεν επιβάλλεται φόρος επί των μερισμάτων.

    Επίσης, συμφωνήθηκε η εφαρμογή του φόρου υποκαταστημάτων (Branch Tax) με συντελεστή 15%. Ετσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις που ανοίγουν υποκαταστήματα και όχι εταιρίες στην Τουρκία, θα φορολογούνται με 15% στα διανεμόμενα κέρδη.

    Στη σύμβαση περιλαμβάνεται, επίσης, η φορολόγηση στη χώρα προέλευσης των οδικών μεταφορών για φορτηγά που περνούν τράνζιτ, η κοινή φορολόγηση των τόκων με 12% όπως και με τη Γαλλία και Βέλγιο, ενώ συμφωνήθηκε δεκάμηνη περίοδος απαλλαγής από φορολογία των κερδών των κατασκευαστικών εταιρειών για κατασκευαστικές εργασίες. Η τουρκική πλευρά ζητούσε περίοδο απαλλαγής 18 μήνες.

    Τέλος, συμφωνήθηκε η εφαρμογή του Tax sparing 12% για τα δύο κράτη και αφορά δάνεια ελληνικών τραπεζών για υποδομές και κυρίως βαριά βιομηχανία. Ισχύει για πέντε χρόνια μόνο και υπάρχει αμοιβαιότητα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να αυξηθούν οι ροές κεφαλαίων ανάμεσα στις δύο χώρες για αναπτυξιακούς.

    [19] Νίκη της Γαλατά άγχος στον Ολυμπιακό

    3/12/2003 7:01:00 πμ

    Ασχημα ήταν τα μαντάτα από το Ντόρτμουντ για τον Ολυμπιακό. Σε εξ αναβολής αγώνα για την 5η ημέρα του 4ου ομίλου, η Γαλατασαράι επικράτησε της ελλιπέστατης Γιουβέντους με 2-0, και όχι μόνο απέκτησε σημαντικότατο προβάδισμα για την κατάληψη της 3ης θέσης του ομίλου που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά με νίκη στον τελευταίο αγώνα στο "Ανοέτα" επί της Ρεάλ Σοσιεδάδ συνεχίζει στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης σε βάρος των Ισπανών. Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις απουσίες της Γιουβέντους και έχασε και αρκετές ευκαιρίες για να διευρύνει το σκορ. Τελικά, πήρε την νίκη χάρη σε γκολ του Χακάν Σουκούρ στο 47΄ και στις καθυστερήσεις του αγώνα.

    Πλέον, για να συνεχίσει στο ΟΥΕΦΑ ο Ολυμπιακός, πρέπει αν κερδίσει στο Τορίνο τη "Γηραιά Κυρία" (που χρειάζεται ένα βαθμό για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση) και παράλληλα να μην κερδίσουν οι Τούρκοι στο Σαν Σεμπαστιάν.

    Διαιτητής: Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία) Κίτρινες: Κόντε, Ζαλαγέτα, Πέτρε, Ντι Βάιο, Μαρέσκα, Χασάν σας, Ντάβιντς (χάνει το ματς με τον Ολυμπιακό) Οι συνθέσεις:

    ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ: Μοντραγκόν, Ορχάν, Ντε Μπουρ (84΄ Μπουλέντ), Μπερκάντ Γκοκτάν, Χακάν Σουκούρ (+90΄ Τσιχάν), Οβιντιού Πέτρε, Πράτες (45΄ Χασάν Σας), Τάμας, Σαριόγκλου, Ουνσάλ, Πενμπέ

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Κιμέντι, Φεράρα, Τούντορ, Πεσότο, Κόντε (86΄ Καμορανέζι), Μίκολι, Ιουλιάνο (75΄ Απιά), Μαρέσκα, Ντι Βάιο, Ζαλαγέτα, Νταβιντς

    [20] Τελική απόφαση για το γήπεδο της ΑΕΚ

    3/12/2003 11:22:00 πμ

    Προς οριστική κρίση, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένεται να τεθεί σήμερα η υπόθεση της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Ο σύμβουλος Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος έχει προτείνει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές του δήμου, κρίνοντας ότι η ανέγερση του νέου γηπέδου παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Η σημερινή διαδικασία ενδεχομένως να αναβληθεί λόγω της νέας 24ωρης απεργίας των δικηγόρων της Αθήνας, που διεκδικούν την επιστροφή από το Δημόσιο οφειλών ύψους 352.164 ευρώ (120 εκατ.δρχ) στο Ταμείο Νομικών.

    [21] Παγκόσμια Ημέρα για 'Ατομα με Αναπηρίες

    3/12/2003 10:40:00 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα για 'Ατομα με Αναπηρίες είναι η 3η Δεκεμβρίου, ενώ έχει καθιερωθεί με νόμο και ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος προβλέπει και την υποβολή Ετήσιας Έκθεσης στη Βουλή από την Εθνική Συνομοσπονδία 'Ατόμων με ειδικές Ανάγκες για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα. Σε μήνυμά του προς την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι αυτή η ημέρα "δίνει την αφορμή σε όλους μας να ανατρέξουμε στην προσέγγιση που έχει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, ως προς ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά και ως προς την εκτίμηση που τρέφει ο καθένας για τον συνάνθρωπό του". Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν πολύτιμη δύναμη για την κοινωνία μας, τονίζει ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής.

    ''Ενεργοί πολίτες''

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, οι πολίτες που έμειναν ανάπηροι από λάθη αστυνομικών, λιμενικών ή πυροσβεστών, θα μπορούν να προσλαμβάνονται στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες.

    Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του Πρωθυπουργού, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αρχίζουν σταδιακά να ξεπερνιούνται αναχρονιστικές αντιλήψεις και να εμπεδώνεται αργά, αλλά σταθερά, μια νέα νοοτροπία απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, απέναντι στα άτομα με αναπηρία. "Σ' αυτή την αλλαγή νοοτροπίας έχει συμβάλει, πιστεύω, η πολιτική μας σ' αυτόν τον τομέα, που έχει ως κύριο στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα ευκαιριών και ως καθοριστικό κριτήριο για την κοινωνία μας την ίδια μεταχείριση, τη μη ύπαρξη διακρίσεων", σημειώνει ο κ. Σημίτης.

    "Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας και αμετακίνητη επιδίωξή μας άλλωστε, το έχουμε αποδείξει έμπρακτα με την πολιτική μας την παρούσα τετραετία- είναι τα άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζονται ως ενεργοί πολίτες". Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, προωθείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από πολιτικές που αφορούν:

    Την εκπαίδευση, όπου αναδεικνύονται στην πράξη σύγχρονες παιδαγωγικές και κοινωνικές αντιλήψεις για "ίσες ευκαιρίες", "ένα Σχολείο για Όλους", "Ένταξη - Ενσωμάτωση - Συνεκπαίδευση", με τη δημιουργία Πολυδύναμων Κέντρων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία. Την απασχόληση, με την υλοποίηση από τον ΟΑΕΔ ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους. Την κινητικότητα και την πρόσβαση με θετικές παρεμβάσεις σε χώρους εκπαίδευσης, απασχόλησης, ψυχαγωγίας, σε δημόσια κτήρια, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αθλητικές υποδομές. Την υγεία και την πρόνοια με τη δημιουργία Πολυδύναμων Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία.

    "Ασφαλώς και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια και το έργο μας σ' αυτόν τον τομέα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, με ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία", αναφέρει ο κ. Σημίτης.

    Όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός, πέρα από τη δημιουργία αντικειμενικών συνθηκών που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία, σημαντικό είναι να περάσουμε μια εντελώς νέα νοοτροπία.

    Συμμετοχή στην κοινωνία και την αγορά εργασίας

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, δήλωσε ''ότι η Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δεν αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία επικοινωνίας. Ούτε είναι για μας η ημέρα επιπρόσθετης προσπάθειας για την περαιτέρω ανάδειξη των δικαιωμάτων τους, για την προώθηση της ισότητας και για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Είναι η ημέρα που ολοκληρώνεται ένας ακόμα κύκλος συγκεκριμένων δράσεων, μέσα από τον οποίο η πολιτεία προσφέρει αυτό που οφείλει: ισότητα ευκαιριών".

    "Η οργανωμένη κοινωνία μας, η δημοκρατική αντίληψη που τη χαρακτηρίζει και ο κοινωνικός μας πολιτισμός είναι τα τρία στοιχεία μέσα από τα οποία διαχέεται η πολυσχιδής προσφορά στα ατομα με αναπηρία. Η πολιτική μας επικεντρώνεται στη δυνατότητα για συμμετοχή στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας καθώς και στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήσαμε σημαντικά και ουσιαστικά βήματα για την προστασία και τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία. Εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο, βελτιώσαμε την οργάνωση και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα και την ευαισθητοποίηση των πολιτών'', τονίζει ο υπουργός.

    Δείτε και άλλες δηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για 'Ατομα με Αναπηρίες.

    [22] Επιδημία γρίπης χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

    3/12/2003 11:40:00 πμ

    Φονικό στέλεχος του ιού της γρίπης, το φουτζιάν, σκορπά τον πανικό στις χώρες της Γηραιάς ηπείρου. Έξι θανάτους παιδιών από το φουτζιάν, μετρά η Μεγάλη Βρετανία, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνεται για ακόμη τρεις. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται και το κρατικό σύστημα υγείας της Γαλλίας που έχει έρθει αντιμέτωπο με το ταυτόχρονο ξέσπασμα τριών επιδημιών: γρίπης, βρογχιολίτιδας και γαστρεντερίτιδας. Σε επιφυλακή είναι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ενόψει «χτυπήματος» του φουτζιάν. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας είναι καθησυχαστικές, μιλώντας για χαμηλά προς το παρόν ποσοστά κρουσμάτων γρίπης.

    Τρομάζει Αγγλά και Γαλλία το θανατηφόρο στέλεχος

    Το φουτζιάν έφτασε στην ήπειρό μας από την Αυστραλία όπου και είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και απώλειες. Στην Αγγλία, πάντως, τα θανατηφόρα κρούσματα, με τελευταίο εκείνο ενός μικρού κοριτσιού που κατέληξε πριν δυο εβδομάδες, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ιδιαίτερης ανησυχίας. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων δεν είναι τέτοιου μεγέθους που να επιβάλλει το μαζικό εμβολιασμό των παιδιών της χώρας.

    Παράλληλα, η Γαλλία προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει ένα κύμα 500.000 νοσηλευομένων από επιδημίες, γρίπης, βρογχιολίτιδας και γαστρεντερίτιδας. Το δημόσιο σύστημα υγείας μετρά τις αντοχές του, με τις ώρες αναμονής στα ιατρεία, για τους νεαρούς ασθενείς είναι συχνά ατελείωτες και τους ενηλίκους να διακομίζονται σε μακρινά νοσοκομεία προκειμένου να υπάρχουν άδεια κρεβάτια για τα παιδιά.

    Το νέο στέλεχος της γρίπης οι γιατροί το απομόνωσαν πέρυσι και το έχουν κατατάξει ως συγγενές του στελέχους "παναμά", που καταπολεμάται από το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο. "Εκείνο, πάντως που θα καταπολεμά και το νέο στέλεχος θα κυκλοφορήσει για τη χειμερινή περίοδο στο νότιο ημισφαίριο καθώς οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να το φέρουν στην κατάλληλη μορφή ώστε να περιληφθεί και στο φετινό", δήλωσε ο κ. Μεντής, επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης της ν. Ελλάδας του ινστιτούτου Παστέρ.

    Επίσης, ο κ. Μεντής ανέφερε ότι "το φουτζιάν προσβάλλει κυρίως τα παιδιά επειδή τα τελευταία δεν έχουν προλάβει, αντίθετα με τους ενήλικες ν' αναπτύξουν ανοσία στον ιό της γρίπης".

    Τι συμβαίνει στη χώρα μας

    Όσον αφορά τη χώρα μας, οι υπεύθυνοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς το στέλεχος δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνιση του, ενώ τα υπάρχοντα κρούσματα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου, εδώ και τρία χρόνια η Ευρώπη είχε ήπιους "γριπικά" χειμώνες σε αντίθεση με την Ελλάδα που ιδιαίτερα πέρυσι πέρασε ένα σχετικά δύσκολο χειμώνα.

    Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σ' επαγρύπνηση και σε συνεργασία με τις οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές, καθώς οι συχνές μετακινήσεις πληθυσμών αυξάνουν της πιθανότητες "εισαγωγής" του φουτζιάν.

    Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 December 2003 - 9:58:14 UTC