Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόλυτη Ολυμπιακή ασφάλεια τo 2004
  • [02] Αποζημιώθηκε η Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [03] Αρχισαν οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης
  • [04] Ενταση στη Βουλή για το δασικό νομοσχέδιο
  • [05] Παραγωγοί τομάτας εναντίον Κουλούρη
  • [06] Ραφήνα: Απέπλευσε το ''Εξπρές Αθηνά''
  • [07] Συλλαλητήριο στη Ξάνθη για τα καπνά
  • [08] Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της Διάσκεψης στη Νάπολη
  • [09] ''Ναι'' στις δέκα νέες προς ένταξη χώρες είπε και η Αυστρία
  • [10] Έκρηξη στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης στην Τιφλίδα
  • [11] Χορήγηση πιστοποιητικών μέσω... e-φορίας
  • [12] Μπάσκετ: Χωρίς φιλάθλους το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ
  • [13] ΠΑΟ: Μεταγραφικό ενδιαφέρον για Κώτσιο
  • [14] Ευρωλίγκα: Μπενετόν - Ολυμπιακός 80-75
  • [15] Ευρωλίγκα: Μπαρτσελόνα - ΑΕΚ 79-62
  • [16] Τένις: Νίκη της Εθνικής επί της Σλοβενίας

    [01] Απόλυτη Ολυμπιακή ασφάλεια τo 2004

    3/12/2003 10:48:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια, εξέφρασαν κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. "Το ζήτημα της Ολυμπιακής ασφάλειας το αντιμετωπίζουμε ως διεθνές πρόβλημα, καθώς διοργανώνουμε ένα διεθνές γεγονός τεραστίων διαστάσεων", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη διεθνή συνεργασία για θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ως πίεση στην Ελλάδα, γιατί πριν απ΄όλους εμείς οι Έλληνες επιθυμούμε ασφαλείς αγώνες''.

    Ολυμπιακή Συντονιστική Ομάδα

    "Με προγραμματισμένες ασκήσεις το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα προχωρήσει το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας", δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Φλωρίδης, μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης την Τετάρτη.

    "Η Ρωσία προσετέθη στην ήδη υπάρχουσα ''Ολυμπιακή Συντονιστική Ομάδα'' που απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία και Αυστραλία", τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε ότι "την ασφάλεια της χώρας τη χειρίζεται η κυβέρνηση στα πλαίσια της έννομης τάξης της χώρας και ο υπάρχων στρατιωτικός σχεδιασμός ασφάλειας εφαρμόζεται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις λαμβανομένου πάντα υπόψη του απλού γεγονότος ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα ο ελληνικός στρατιωτικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του τον γενικότερο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ''.

    ''Στο επίπεδο ασφάλειας των Αγώνων, εμείς εφαρμόζουμε εδώ και καιρό ένα σύστημα ειλικρινούς και ανοιχτής διεθνούς συνεργασίας και η 'Ολυμπιακή Συντονιστική Ομάδα' θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από πλευράς τεχνογνωσίας, μέσω και της πληροφόρησης'', ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι στον σχεδιασμό έχουν ενσωματωθεί όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέκυψαν μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο έργο της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τα συστήματα ασφαλείας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "θα θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση, μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερη συνεργασία στο εσωτερικό της κοινοπραξίας, αλλά επειδή αυτά συμβαίνουν γι' αυτό υπάρχουν οι συμβάσεις και τα όργανα".

    Στη σημερινή σύσκεψη, εκτός των κκ. Φλωρίδη, Βενιζέλου και Παπανδρέου, έλαβαν μέρος ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Αμυνας, Λάζαρος Λωτίδης, ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νάσος Αλευράς, ο γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Φώτης Νασιάκος, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Μπάμπης Αποστολίδης, ενώ εκ μέρους της ΟΕΟΑ ''ΑΘΗΝΑ 2004'' παρευρέθη ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Σπανουδάκης.

    Σχετική είδηση: Η ασφάλεια του 2004 στο επίκεντρο διυπουργικής

    [02] Αποζημιώθηκε η Τιτίνα Λοϊζίδου

    3/12/2003 10:29:00 μμ

    Δικαιώθηκε η Τιτίνα Λοιζίδου στον αγώνα που έδινε όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να αποζημιωθεί για την εκδίωξη της από τα κατοχικά στρατεύματα στην Κερύνεια το 1974. Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από Λευκωσία και Αθήνα. Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο πρωθυπουργός."Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία αποδέχεται στην πράξη την ευθύνη της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου" τόνισε χαρακτηριστικά. Για σημαντική απόφαση, που αναγνωρίζει το δίκαιο όλων όσοι έχουν χάσει τις περιουσίες τους έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι είναι το αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών Ελλάδας Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Προβληματισμός για το β΄σκέλος της απόφασης

    Η Τιτίνα Λοιζίδου είναι από την Τρίτη, η πρώτη Ελληνοκύπρια που αποζημιώθηκε για την ηθική και υλική καταπάτηση των δικαιωμάτων της λόγω της εισβολής των κατοχικών στρατευμάτων στην Κερύνεια το 1974.

    Η Τουρκία αναγκάστηκε για πρώτη φορά να εφαρμόσει απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποζημιώνοντας την κα Λοιζίδου με το ποσό του 1,1 δις δολαρίων.

    Παρόλα αυτά και μετά από έντονη διπλωματική πίεση κατάφερε να μην εφαρμοστεί άμεσα το δεύτερο σκέλος της δικαστικής απόφασης για το δικαίωμα της ειρηνικής και ασφαλούς χρήσης της περιουσίας της Τιτίνας Λοιζίδου, μέχρι το 2005.

    Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός δεν βρίσκει την Ελλάδα και την Κύπρο σύμφωνες.

    Παρόλα αυτά, ο Κώστας Σημίτης εκτίμησε ότι με την ημερομηνία του 2005 δίνεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να εκκαθαρίσει αυτά τα θέματα μέσα το 2004.

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Καρογιάν, τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να επαναφέρει το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή το δικαίωμα της κ.Λοϊζίδου για πρόσβαση στην περιουσία της.

    Νωρίτερα η ίδια η κα Λοϊζίδου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόφαση, προσθέτοντας ότι με την υποστήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης θα αγωνιστεί και για το β' σκέλος της υπόθεσης της.

    Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες αποζημιώσεις

    Μετά την επιβολή της καταδικαστικής απόφασης, ο δρόμος για ουσιαστικό διάλογο στη βάση του σχεδίου Ανάν παραμένει ανοικτός με αναβαθμισμένη την κυπριακή και ελληνική επιχειρηματολογία αφού η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ουσιαστικά αποδίδει την ευθύνη στο Τουρκικό κράτος, απορρίπτοντας νομικά και ηθικά την υπόσταση του ψευδοκράτους Ντενκτάς.

    Ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκκρεμούν ακόμη εκατοντάδες αιτήσεις Ελληνοκυπρίων και με την καταβολή του προστίμου από την Τουρκία ενισχύεται η πιθανότητα θετικής κατάληξης τους.

    Ικανοποιημένη και η Αγκυρα

    Την ίδια ώρα, με ικανοποίηση έγινε δεκτή και από την Αγκυρα η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου.

    Και αυτό γιατί η κα Τιτίνα Λοϊζίδου στερείται του δικαιώματος της να απολαμβάνει την περιουσία της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μέχρι το 2005.

    Παρόλα αυτά διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Τουρκία καλείται να άρει τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη στάση της στο Κυπριακό.

    [03] Αρχισαν οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης

    3/12/2003 8:22:00 μμ

    Τις προσλήψεις 9291 ανέργων ενέκρινε την Τρίτη η Τριμερής Επιτροπή Παρακολούθησης και Κατανομής Πόρων. Οι άνεργοι θα προσληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για τους πρώτους από τους συνολικά 25.000 πολίτες, οι οποίοι πρόκειται να καλύψουν θέσεις μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οι διαδικασίες θα γίνουν με απολύτως διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ποιοι θα προτιμηθούν

    Από την ίδια επιτροπή αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες μέρες και οι προσλήψεις ακόμα 15.700 πολιτών.

    Για τις θέσεις μερικής απασχόλησης θα προτιμηθούν, νέοι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μακροχρόνια άνεργοι, μητέρες με παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

    Οι συμβάσεις θα είναι διετούς διάρκειας, ενώ η απασχόληση δεν θα υπερβαίνει τις 20 ώρες την εβδομάδα.

    Η επιλογή για τις θέσεις θα γίνει με βάση 10 κριτήρια.

    Θα μοριοδοτηθούν οι γονείς και τα τέκνα μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

    Μοριοδότηση προβλέπεται επίσης για τους τίτλους σπουδών, τη γνώση ξένων γλωσσών, την εντοπιότητα και την εμπειρία.

    Οι περισσότερες θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Από τις πρώτες 9231 θέσεις που εγκρίθηκαν, περισσότερες από 5000 θέσεις καταλαμβάνουν οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Οι υπόλοιπες, κατανέμονται σε Υπουργεία και άλλους Φορείς του δημόσιου τομέα.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Στο υπουργείο Παιδείας κατανέμονται 1300 θέσεις Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κατανέμονται 44 θέσεις Στο ΠΕΧΩΔΕ κατανέμονται 408 θέσεις Στο υπουργείο Εργασίας κατανέμονται 284 θέσεις Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας κατανέμονται 30 θέσεις Στον ΟΑΕΔ κατανέμονται 800 θέσεις Στους οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας κατανέμονται 370 θέσεις Στα ασφαλιστικά ταμεία κατανέμονται 899 θέσεις

    [04] Ενταση στη Βουλή για το δασικό νομοσχέδιο

    3/12/2003 11:50:00 μμ

    Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η ψήφιση του δασικού νομοσχεδίου μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας. Ωστόσο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση στήριξε την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία παγώνουν τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, που όπως είπε ο υπουργός Γεωργίας θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του 2004.

    ''Δασοκτόνο''

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο προστατεύονται τα δάση και επιλύονται ιδιοκτησιακές διαφορές ετών, ενώ για την αναστολή είσπραξης των προστίμων σημείωσε πως θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών εκτάσεων, εντός του 2004.

    Έκανε επίσης δεκτή τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία παραχωρούνται σε δήμους, δημόσιες χορτολειβαδικές και δασικές εκτάσεις για οικιστική χρήση σε ορεινές και φθίνουσες περιοχές.

    Προϋπόθεση όμως είναι να μην έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας το δασοκτόνο προεκλογικό και αποσπασματικό.

    Ζημιογόνο για το δημόσιο συμφέρον και βλαβερό για το κοινωνικό σύνολο χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο και μέλη οικολογικών οργανώσεων και οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τη βουλή για να εκφράσουν την αντίθεση τους.

    [05] Παραγωγοί τομάτας εναντίον Κουλούρη

    3/12/2003 10:57:00 μμ

    Ένταση επικράτησε την Τετάρτη κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη, σε δημοπρατήριο στο Τυμπάκι Κρήτης. Παραγωγοί τομάτας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη χαμηλή τιμή του προϊόντος και επέρριψαν ευθύνες στην πολιτική του Υπουργείου. Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τους παράγοντες που επιτείνουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα το προϊόν να φθάνει ακριβότερο στον καταναλωτή.

    Προσιτό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Δρόμος μετ εμποδίων ήταν για τον Κίμωνα Κουλούρη η προσπάθειά του να φτάσει μέχρι το δημοπρατήριο του Τυμπακίου στην Κρήτη.

    Ορισμένοι αγανακτισμένοι παραγωγοί τομάτας, τον αποδοκίμασαν έντονα πριν προλάβει να ανοίξει διάλογο μαζί τους.

    Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν ο υφυπουργός επέστρεψε στο δημοπρατήριο και είχε διάλογο μαζί τους.

    Νωρίτερα, φθάνοντας το μεσημέρι στο Ηράκλειο ο Κίμων Κουλούρης υποσχέθηκε προσιτό τραπέζι για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

    Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αυξήσεις θα υπάρξουν θα είναι στα όρια του πληθωρισμού.

    "Αυξήσεις πέραν του πληθωρισμού δεν θα γίνουν αποδεκτές" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [06] Ραφήνα: Απέπλευσε το ''Εξπρές Αθηνά''

    3/12/2003 9:30:00 μμ

    Χωρίς να εντοπιστεί κανένα ύποπτο αντικείμενο ολοκληρώθηκε η έρευνα των Λιμενικών αρχών στο επιβατηγό - οχηματαγωγό "Εξπρές Αθηνά", στη Ραφήνα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια. Το οχηματαγωγό πλοίο, με 150 επιβάτες που είχαν προορισμό τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, απέπλευσε με καθυστέρηση τριών ωρών.

    [07] Συλλαλητήριο στη Ξάνθη για τα καπνά

    3/12/2003 7:52:00 μμ

    Στους δρόμους της Ξάνθης κατεβαίνουν την Παρασκευή χιλιάδες παραγωγοί από τον ακριτικό νομό και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κύριο αίτημα να διατηρηθεί η καπνοκαλλιέργεια τόσο στην Ξάνθη όσο και στην υπόλοιπη βορειοανατολική Ελλάδα και να μην καταργηθεί όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός της ΕΕ. Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος η Νομαρχία Ξάνθης, ο Δήμος, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, οι Αγροτικές Ενώσεις, η Πανελλήνια Καπνεργατική Ομοσπονδία, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού, τα Επιμελητήρια Ξάνθης, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών.

    [08] Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της Διάσκεψης στη Νάπολη

    3/12/2003 10:34:00 μμ

    Σε κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων της 6ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στη Νάπολη, αναδείχτηκε το Μεσανατολικό, καθώς κοινή ήταν η διαπίστωση ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη η επιθυμητή πρόοδος. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καλωσόρισαν την Πρωτοβουλία της Γενεύης και προειδοποίησαν το Ισραήλ να σταματήσει την οικοδόμηση του φράκτη ασφαλείας. Τέλος, η Διάσκεψη αποφάσισε την στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και μεσογειακών χωρών.

    Σημαντικά βήματα συνεργασίας

    Όπως δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που αποφασίστηκαν είναι η μετατροπή του Ευρωμεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ σε Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η ένταξη του FEMIP (του εργαλείου των ευρωμεσογειακών επενδύσεων) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η δημιουργία Ιδρύματος για το Διαπολιτισμικό Διάλογο.

    Υπέρ της Πρωτοβουλίας της Γενεύης και του Οδικού Χάρτη

    Οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από συνάντηση που είχαν με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισαν "λάθος" την ανέγερση του τείχους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ εξέφρασαν φόβους ότι, η συνεχιζόμενη επέκταση των ισραηλινών οικισμών είναι "αντιπαραγωγική".

    Σημαντικό βήμα "στην προσπάθεια να προωθηθεί η προσέγγιση, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η αναζήτηση μιας διαρκούς ειρήνης" χαρακτηρίστηκε η Πρωτοβουλία της Γενεύης, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε πως, η Πρωτοβουλία είναι "ένα επιπλέον στοιχείο για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

    Αναφερόμενοι στον Οδικό Χάρτη για τη Μέση Ανατολή, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών εκτίμησαν ότι αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση για ειρήνευση στην περιοχή και τόνισαν ότι δεν υπάρχει "εναλλακτική λύση στην ταχεία, πλήρη και καλόπιστη εφαρμογή του οδικού χάρτη".

    Ωστόσο, παρά τις έντονες προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή μια συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού και του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, που συμμετείχαν στη Διάσκεψη.

    Καθήκον όλων ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    "Προτεραιότητα" και "καθήκον όλων ανεξαιρέτως των κρατών, ιδίως των μεσογειακών'' χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας οι οποίοι κάλεσαν τις χώρες της Μέσης Ανατολής "να συνεργαστούν ενεργά" και να απέχουν από "κάθε υποστήριξη, έμμεση ή άμεση, τρομοκρατικών οργανώσεων".

    Μάλιστα, ιδιαίτερη σύσταση απευθύνθηκε προς τη νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων, η οποία "πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της στον αγώνα κατά της εξτρεμιστικής βίας".

    Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη τόνισαν πως, το Ισραήλ, "πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές του", ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων και "να μην προβεί σε καμία ενέργεια η οποία θα θίγει τις ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες των Παλαιστινίων".

    Οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη Διάσκεψη εξέφρασαν, επίσης, ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και του βιοτικού επίπεδου στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

    Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης ζήτησαν "ισχυρό και ζωτικό" ρόλο για τον ΟΗΕ και πρότειναν τον διορισμό νέου εκπροσώπου του γενικού γραμματέα στην περιοχή. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη για μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    Τέλος, στο τελικό ανακοινωθέν τέθηκαν οι στόχοι του συστηματικού αγώνα κατά της ξενοφοβίας, ειδικά κάτω από τις πτυχές του αντισημιτισμού και της φοβίας για το Ισλάμ.

    [09] ''Ναι'' στις δέκα νέες προς ένταξη χώρες είπε και η Αυστρία

    3/12/2003 8:29:00 μμ

    Βόλφγκανγκ Σιούσελ

    Με συντριπτική πλειοψηφία (181 βουλευτές στο σύνολο των 183) η αυστριακή Βουλή επικύρωσε το απόγευμα της Τετάρτης την ένταξη των δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά της ένταξης ψήφισαν μόνο δύο από τους 18 βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων του Γιέργκ Χάιντερ. Ομόφωνα ψήφισαν την επικύρωση της ένταξης όλοι οι βουλευτές των τριών άλλων κομμάτων της αυστριακής Βουλής, του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

    Η Αυστρία είναι η έκτη χώρα που επικυρώνει την ένταξη των νέων χωρών

    Γιέργκ Χάιντερ

    Τη συμβολική καταψήφιση της ένταξης από τους δύο βουλευτές του κόμματός τους είχαν ανακοινώσει οι Ελεύθεροι από καιρό, αναφέροντας ως αιτία τη στάση της Τσεχίας στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας στο Τέμελιν και στο ζήτημα των αποκαλούμενων "Διαταγμάτων Μπένες", στη βάση των οποίων είχε εκδιωχθεί από την Τσεχοσλοβακία μεταπολεμικά, η μειονότητα των Σουδητών Γερμανών που είχε συνεργαστεί με το Χίτλερ.

    Με τη σημερινή επικύρωση από την αυστριακή Βουλή, η Αυστρία είναι η έκτη χώρα, από τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, που επικυρώνει την ένταξη από την 1η Μαΐου 2004 των νέων χωρών-μελών της Ένωσης δηλαδή της Κύπρου, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Τσεχίας.

    [10] Έκρηξη στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης στην Τιφλίδα

    3/12/2003 10:55:00 μμ

    Έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης στην Τιφλίδα, την ώρα που μετέδιδε απευθείας συνέντευξη του πρεσβευτή της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκεόργκι Μπαραμίντζε. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε τζάμια του κτηρίου και σε κάποια περίπτερα που βρίσκονται στον περίβολο, όπως φαίνεται από τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη ήταν ισχυρή, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα. Οι ρεπόρτερ που έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης μεταδίδουν ότι οι ζημιές προκλήθηκαν στο κτίριο όπου στεγάζονται στούντιο της ραδιοφωνίας, αλλά εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στο στούντιο.

    "Θα διερευνήσουμε τί έχει συμβεί. Απ' όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας.

    Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γεωργίας, Βλάντιμιρ Τσκικβισβίλι δήλωσε ότι η έκρηξη αποδεικνύει πως η κατάσταση στη Γεωργία δεν έχει εξομαλυνθεί μετά την λεγόμενη "βελούδινη επανάσταση", που είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο πρόεδρος Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

    "Αυτό που συνέβη αποτελεί απόδειξη για την αστάθεια που επικρατεί στη Γεωργία", δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης.

    [11] Χορήγηση πιστοποιητικών μέσω... e-φορίας

    3/12/2003 7:57:00 μμ

    Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων αλλά και εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος θα μπορούν να προμηθεύονται πλέον οι φορολογούμενοι μέσω του ίντερνετ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε τη Δευτέρα σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία χορήγησης πιστοποιητικών. Από την υπηρεσία χορηγούνται έγκυρα αντίγραφα δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2003, έγκυρα αντίγραφα των αντίστοιχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων και αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η πρόσβαση στη νέα υπηρεσία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Αντίγραφο εκκαθαριστικού και δήλωσης, καθώς και φορολογική ενημερότητα, μπορούν να λάβουν όλοι οι φορολογούμενοι εφόσον είναι πιστοποιημένοι στη ΓΓΠΣ ανεξάρτητα από το αν υπέβαλαν τη δήλωση τους ηλεκτρονικά ή στο γκισέ της εφορίας.

    [12] Μπάσκετ: Χωρίς φιλάθλους το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ

    3/12/2003 10:03:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Χωρίς την παρουσία των φιλάθλων της θα υποδεχτεί η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο μπάσκετ, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του αθλητικού δικαστή για τα υβριστικά συνθήματα των οπαδών της στον αγώνα με το Μαρούσι την προηγούμενη Κυριακή. Η συγκεκριμένη απόφαση υπόκειται στην κοινή απόφαση ΕΣΑΚΕ και ΚΕΔ να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και στην άμεση ενεργοποίηση από πλευράς της Διοργανώτριας Αρχής του σχετικού άρθρου του Πειθαρχικού Κανονισμού του πρωταθλήματος.

    Αντίδραση πρόβαλε η ΑΕΚ

    Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, οι διαιτητές υποχρεούνται να διακόψουν τον αγώνα την πρώτη φορά που θα ακουσθούν υβριστικά συνθήματα και ταυτόχρονα να κάνουν συστάσεις.

    Τη δεύτερη φορά υποχρεούνται να αναγράφουν στο φύλλο αγώνος τα συνθήματα επακριβώς και αυτομάτως η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού της έδρας της για μία αγωνιστική, ενώ την τρίτη διακόπτεται οριστικά ο αγώνας σε βάρος της υπαίτιας ομάδας.

    Αμέσως μετά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης σε σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την Παρασκευή, οι διαιτητές ενημερώθηκαν πως από την πλευρά τους καλούνται να είναι ελαστικοί στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, ενώ από την 11η ημέρα καλούνται να τηρήσουν αυστηρά το γράμμα του νόμου.

    Αντίδραση πρόβαλε η ΑΕΚ στηριζόμενη στο γεγονός ότι ο ΕΣΑΚΕ είχε ενημερώσει πως το πειθαρχικό δίκαιο θα τηρηθεί πιστά, αυστηρά και αμετάκλιτα από την 11η αγωνιστική της Α1 των ανδρών, ενώ από τη 10η θα υπάρξει απλή προειδοποίηση προς όλους τους συλλόγους.

    Την Τρίτη, η ΚΑΕ ΑΕΚ απέστειλε έγγραφο στην ΚΕΔ με την οποία ζητούσε να παρέμβει υπέρ της στον αθλητικό δικαστή, αλλά η ΚΕΔ δεν εμφανίστηκε στον αθλητικό δικαστή, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου.

    Η ποινή δεν είναι εφέσιμη, αφού πρόκειται για ποινή αποκλεισμού μικρότερη των δύο αγωνιστικών και η ΑΕΚ θα την εκτίσει οριστικά στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της, που είναι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [13] ΠΑΟ: Μεταγραφικό ενδιαφέρον για Κώτσιο

    3/12/2003 11:44:00 μμ

    Επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Ηλία Κώτσιο. Την Τετάρτη το μεσημέρι η κρητική ΠΑΕ δέχθηκε fax από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που εκδηλώνει ενδιαφέρον για την απόκτηση του νεαρού αμυντικού την προσεχή μεταγραφική περίοδο. Το θέμα έφερε σε συζήτηση ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Βασίλης Ξημέρης, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά το απογευματινό συμβούλιο της ομάδας, εκεί όπου ομόφωνα αποφασίσθηκε να γνωστοποιήσει ο ΟΦΗ στον Παναθηναϊκό τις οικονομικές απαιτήσεις για την πραγματοποίηση της μεταγραφής.

    ''Θέλω να πάρω μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα''

    Στη συνέχεια, ο κ. Ξημέρης ενημέρωσε τον προπονητή της ομάδας, Γιώργο Φοιρό και τον ποδοσφαιριστή για τις εξελίξεις.

    Από την πλευρά του, ο Κώτσιος δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει η πρόταση που έχει γίνει και θέλει να πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα.

    Επίσης, μετά από συζήτηση που είχε ο Βασίλης Ξημέρης με τον Φοιρό, του έκανε γνωστό ότι θέλει να συνεχίσει με τους συνεργάτες που έχει την Τετάρτη στο τεχνικό τιμ της ομάδας και συγχρόνως πρότεινε να προσληφθεί ο Νίκος Ομηρίδης για νέος συνεργάτης του και προπονητής τερματοφυλάκων, προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από τον Έλληνα τεχνικό.

    [14] Ευρωλίγκα: Μπενετόν - Ολυμπιακός 80-75

    3/12/2003 11:31:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποφύγει τη συντριβή, όχι όμως και την πέμπτη ήττα σε ισάριθμες αγωνιστικές στο πλαίσιο του Γ' Ομίλου της Ευρωλίγκα, αφού έχασε με 80-75 από την ιταλική Μπενετόν στο "Παλαβέρντε" του Τρεβίζο. Τα δεκάλεπτα: 17-15, 41-27, 58-45, 80-75.

    [15] Ευρωλίγκα: Μπαρτσελόνα - ΑΕΚ 79-62

    3/12/2003 11:26:00 μμ

    Η ΑΕΚ συνέχισε την αρνητική παράδοση κόντρα στην Μπαρτσελόνα (3 διαδοχικές ήττες), καθώς στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα ηττήθηκε 79-62 από την ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς, στο "Παλάου Μπλαουγκράνα". Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη παρέμεινε στη μία νίκη στον Α' όμιλο του θεσμού. Κορυφαίος από πλευράς "κιτρινόμαυρων" ο Λόλις με 15 πόντους, ενώ από το αντίπαλο "στρατόπεδο", ο παλιός μας γνώριμος, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, διέπρεψε για μία ακόμη φορά στην επίθεση με 19 πόντους. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-16, 37-35, 61-47, 79-62.

    [16] Τένις: Νίκη της Εθνικής επί της Σλοβενίας

    3/12/2003 9:56:00 μμ

    Κωνσταντίνος Οικονομίδης

    Νικηφόρα ξεκίνησε η Eθνική ομάδα τένις ανδρών στο Ευρωπαϊκό ομαδικό πρωτάθλημα. Η ελληνική ομάδα επικράτησε 2-1 της Σλοβενίας, μετά από συνολικά 9 ώρες παιχνιδιού, αφού στο διπλό οι Οικονομίδης - Γιακούποβιτς νίκησαν τους Γκόλετς - Οσομπνικ 2-1 σετ, μετά από δύο ώρες και 15 λεπτά (7-6, 6-7, 6-4).

    Σκληρή μάχη

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Ρήγας, δήλωσε ότι "συγχαρητήρια στα παιδιά. Παρά την κούραση και τις δυσκολίες που προέκυψαν από το συνθετικό γήπεδο, πήραμε τη νίκη και ελπίζουμε για την κατάκτηση ενός μεταλλίου".

    Νωρίτερα, ο Λευτέρης Αλεξίου (Νο539 στον κόσμο) έδωσε τη δική του μάχη, αλλά λίγο η συνθετικότητα του τερέν και λίγο η αποφασιστικότητα του Λούκα Γκρέγκορτς (Νο703) τον οδήγησαν στην ήττα 2-1 σετ, χάνοντας 9-7 στο τάι-μπρέικ, σε 2 ώρες και 28 λεπτά.

    Τα σετ: 5-7, 6-3, 6-7.

    Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης (Νο265) μετά από σκληρή μάχη, επικράτησε του Μάρκο Τκάλετς 2-1, με όλα τα σετ να κρίνονται στο τάι μπρέικ: 7-6 (7-4), 6-7 (3-7), 7-6 (9-7)

    Τη Πέμπτη, θα διεξαχθούν τα παιχνίδια Τσεχία-Πολωνία (13.30) και Ιταλία-Βρετανία (16.30).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 December 2003 - 21:56:53 UTC