Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου με Γκιούλ στη Νάπολη
  • [02] Κάνει κόμμα ο Παπαθεμελής
  • [03] Συναντώνται Κορέι - Μπερνς στο Αμάν
  • [04] Σύνοδος των τιμηθέντων με Νόμπελ Ειρήνης
  • [05] Βραδιά για τον Καζαντζάκη στη Βιέννη
  • [06] Βρέθηκε ο ένοχος για τα εμφράγματα;
  • [07] ''Καισαρική μόνο όταν χρειάζεται''
  • [08] Χαμογελούν και πάλι οι Κινέζοι surfers!
  • [09] AIDS: Όταν τα νούμερα ''τρομοκρατούν''

    [01] Συνάντηση Παπανδρέου με Γκιούλ στη Νάπολη

    28/11/2003 9:58:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας συναντήθηκε την Παρασκευή διμερώς ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συγκαλείται στη Νάπολη. Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη κι επισημάνθηκε η ανάγκη στενότερης συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξετάστηκαν, επίσης, "χωρίς να προκύψουν νεώτερες εξελίξεις", όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [02] Κάνει κόμμα ο Παπαθεμελής

    Πηγή: ΝΕΤ 28/11/2003 9:40:00 μμ

    Δεκαπέντε μέρες μετά την αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής προανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος. Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα που θα πλαισιώσουν τον νέο πολιτικό σχηματισμό.

    [03] Συναντώνται Κορέι - Μπερνς στο Αμάν

    28/11/2003 11:33:00 μμ

    Αχμέντ Κορέι

    Συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κορέι, και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Αμάν, όπως ανακοινώθηκε από επίσημη ιορδανική πηγή. Στόχος της συνάντησης θα είναι η "επαναπροώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας" και η κατάπαυση του πυρός μετά από τους περίπου 36 μήνες που διαρκεί η ιντιφάντα. Στη συνάντηση ο Κορέι αναμένεται να τονίσει στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι το Ισραήλ "πρέπει να προβεί στη λήψη άμεσων μέτρων βελτίωσης του πολιτικού κλίματος" και οικοδόμησης της εμπιστοσύνης.

    [04] Σύνοδος των τιμηθέντων με Νόμπελ Ειρήνης

    28/11/2003 8:55:00 μμ

    Είκοσι πέντε τιμηθέντες με Νόμπελ Ειρήνης συναντώνται για τρεις ημέρες στη Ρώμη, για να συζητήσουν για μια "νέα ηθική" στην πολιτική. Στην τέταρτη αυτή σύνοδο συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως ο Δαλάι Λάμα, ο Σιμόν Πέρες, ο Λεχ Βαλέσα και η Ριγκομπέρτα Μεντσού. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ η σύνοδος θα τερματιστεί με την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης σε ποδοσφαιρική ομάδα Ιταλών τραγουδιστών.

    ''Όχι στην πολιτική της βίας''

    Ο κ. Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η βία και να δοθεί "περισσότερος χώρος στην ανεκτικότητα, τη διπλωματία και τον αγώνα κατά της φτώχειας". Ταυτόχρονα, ο τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης είπε πως ο κόσμος δεν αντέχει άλλο μια πολιτική που στηρίζεται στη βία και όχι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    Υπενθυμίζεται ότι, φέτος το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε εκπροσώπους της ποδοσφαιρικής ομάδας Ιταλών τραγουδιστών. Η ομάδα αυτή κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστικές δραστηριότητες, σε διάστημα 22 ετών, συμμετέχοντας σε περισσότερους από 400 ποδοσφαιρικούς αγώνες

    [05] Βραδιά για τον Καζαντζάκη στη Βιέννη

    28/11/2003 8:44:00 μμ

    Αφιερωμένη στο Νίκο Καζαντζάκη, είναι η μουσική και λογοτεχνική βραδιά που διοργανώνεται το Σάββατο το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Βιέννης Alte Schmiede (Αλτε Σμίντε) από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αυστρία. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ηθοποιοί του θεάτρου, η Ελληνίδα Έρη Μπακάλη και ο Αυστριακός Χέρμπερτ Μάουερ, θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη "Οδύσσεια" και "Αναφορά στον Γκρέκο".

    Στο δεύτερο μέρος, η Κύπρια μεσόφωνος Μυρτώ Γεωργιάδου θα ερμηνεύσει από έργα του Μανόλη Καλομοίρη, καθώς και τις επτά μπαλάντες από το "Καπετάν Μιχάλης" του Μάνου Χατζηδάκι, από το μελοποιημένο από το μεγάλο μας συνθέτη, ομώνυμο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη.

    Η Κύπρια καλλιτέχνιδα, που θα συνοδεύεται στο πιάνο από τη γνωστή Ιάπωνα πιανίστα Μάρι Ικέντα, θα ερμηνεύσει στο τρίτο μέρος της αυριανής εκδήλωσης τρία παραδοσιακά κρητικά τραγούδια - ριζίτικο, σταφιδιανό, αετός - καθώς επίσης τον κύκλο "20 παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια" του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

    Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη - που εδρεύει στη Γενεύη και αριθμεί σήμερα 2.350 μέλη σε 82 χώρες του κόσμου - γιορτάζει φέτος τα 15 χρόνια από την ίδρυσή της από το Γιώργο Ανεμογιάννη. Σκοπός της Εταιρείας είναι η διάδοση του έργου και της σκέψης του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και διανοούμενου, μέσα από εκδόσεις, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις και λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

    [06] Βρέθηκε ο ένοχος για τα εμφράγματα;

    28/11/2003 9:40:00 μμ

    Ένα γονίδιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα φαίνεται να ευθύνεται για την εκδήλωση των εμφραγμάτων. Μία επιστημονική ομάδα του Κλίβελαντ Κλίνικ μετά από έρευνα σε μία πολυμελή οικογένεια στην Αϊόβα ανακάλυψε ότι το γονίδιο με την ονομασία MEF2A ευθύνεται για την εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

    Έμφαση στην πρόληψη

    Οι επιστήμονες τονίζουν τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης αλλά επισημαίνουν ότι δε θα πρέπει να γίνονται γενικεύσεις καθώς ένα γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση μιας νόσου σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό δε σημαίνει ότι ευθύνεται για το ίδιο πρόβλημα και σε έναν άλλο πληθυσμό που ζει αλλού. Η γεωγραφική τοποθεσία, δηλαδή, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν, επίσης, ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ευθύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για το έμφραγμα όπως είναι το κάπνισμα και ο διαβήτης και για το λόγο αυτό επιμένουν στη σωστή διατροφή και την άσκηση.

    [07] ''Καισαρική μόνο όταν χρειάζεται''

    Αννίτα Πασχαλινού 28/11/2003 7:57:00 μμ

    Τον κώδωνα του κινδύνου στις γυναίκες που επιλέγουν, χωρίς να συντρέχει κάποιος ουσιαστικός λόγος υγείας, την καισαρική τομή προκειμένου να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους, κρούουν Βρετανοί επιστήμονες. Σε έρευνα τους που παρουσιάζεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, αναφέρεται ο κίνδυνος επιπλοκών σε μία επόμενη εγκυμοσύνη, εφόσον έχει προηγηθεί γέννα με καισαρική τομή.

    Αδιευκρίνιστα τα αίτια των επιπλοκών

    Βρετανοί ερευνητές από το νοσοκομείο Ρόζι του Κέιμπριτζ, μελέτησαν τις περιπτώσεις 120.000 τοκετών στη Σκοτία το διάστημα 1992-1998.

    Παρατήρησαν ότι οι περισσότερες γυναίκες που εμφάνιζαν ανεξήγητες επιπλοκές στον τοκετό είχαν παρελθόν προηγούμενης γέννας με καισαρική επέμβαση.

    Παρόλα αυτά όμως το ποσοστό των επιπλοκών είναι σχετικά μικρό.

    Μόλις 2.4 περιπτώσεις κάθε 10.000 γυναίκες.

    Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τα αίτια των επιπλοκών.

    Εκτιμούν όμως ότι είναι πιθανό, η χειρουργική επέμβαση να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της μήτρας και συγκεκριμένα του πλακούντα μέσω του οποίου μεταφέρεται η τροφή στο έμβρυο.

    Οι καισαρικές σε αριθμούς

    Η καισαρική τομή, παρουσιάζει παγκόσμια συνεχή αύξηση, με ποσοστό περίπου 35% στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Οφείλεται κυρίως σε παράγοντες όπως:

    Η μεγαλύτερη ηλικία της πρωτότοκου γυναίκας, που οφείλεται στις σπουδές και στην επαγγελματική της αποκατάσταση. Η απόκτηση ενός μόνο παιδιού Η δυνατότητα αναγνώρισης παθολογικών καταστάσεων του εμβρύου με τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα παρακολούθησης. Η διάθεση της ίδιας της γυναίκας να φέρει στον κόσμο το παιδί της όσο το δυνατό πιο ανώδυνα.

    Στη Βρετανία, ένα στα πέντε παιδιά γεννιέται με καισαρική.

    Το 7% όμως από αυτά θα μπορούσε να είχε γεννηθεί απολύτως φυσιολογικά.

    [08] Χαμογελούν και πάλι οι Κινέζοι surfers!

    28/11/2003 10:03:00 μμ

    Ανοίγουν και πάλι τα internet cafe στην Κίνα μετά από απόφαση των κινεζικών αρχών. Στο Πεκίνο, η εταιρεία Asia United Telecom and Network πραγματοποίησε τα εγκαίνια του πρώτου της καταστήματος, ενώ σύντομα πρόκειται να ανοίξει υποκαταστήματα και σε άλλες μεγάλες κινεζικές πόλεις. Η κυβέρνηση είχε κλείσει τα Internet Cafe στη χώρα, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε το 2002 σε ένα κατάστημα του Πεκίνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άτομα. Τον Ιούνιο, οι αρχές έδωσαν άδεια σε δέκα εταιρείες internet cafe με την οποία μπορούν να ανοίξουν καταστήματα σε όλη τη χώρα.

    Διαβάστε ακόμη: Κλείνουν τα Internet Cafe στην Κίνα

    [09] AIDS: Όταν τα νούμερα ''τρομοκρατούν''

    Αννίτα Πασχαλινού 28/11/2003 8:42:00 μμ

    Τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν είναι πάντα χημικά ή βιολογικά όπλα. Η απειλή του ανθρώπινου είδους, δεν έρχεται πάντα από τον τρομοκράτη που επιλέγει με τυφλή λογική τους στόχους που θα χτυπήσει, αλλά και από ασθένειες, που ενώ μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, φαίνεται επιμελώς να τις αγνοούμε. Το AIDS, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο τέλειος τρομοκράτης. Σκοτώνει, τυφλά με απίστευτη μανία, δίχως να ξεχωρίζει. Πέντε άνθρωποι χάνονται από κοντά μας κάθε λεπτό και περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά μένουν ορφανά επειδή οι γονείς τους πέθαναν από την ασθένεια. Την τελευταία χρονιά, ο ιός στοίχισε τη ζωή 5.000.000 ανθρώπων. Υπάρχει άραγε "καλύτερος" τρομοκράτης;

    ''Τέλειο'' όπλο μαζικής καταστροφής

    Επενδύουμε τεράστια ποσά για να θωρακισθούμε από επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα.

    Εξοπλιζόμαστε με τα καλύτερα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης για να αποτρέψουμε επιθέσεις με χημικά και βιολογικά όπλα.

    Ο εφιάλτης όμως, δεν απαντά πάντα στα στενά όρια της "τρομοκρατίας"

    Γιατί πώς αλλιώς, παρά τρομοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς μία ασθένεια που καταγράφει καθημερινά 8000 θανάτους σε όλον τον πλανήτη και που δημιουργεί ετησίως 5.000.000 πιθανά θύματα, που μολύνονται από τον ιό;

    Απουσία πολιτικής βούλησης

    Οργισμένος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επικρίνει, αδιάκριτα όλους τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου.

    Γιατί, ενώ μπορούν να βοηθήσουν στον πόλεμο κατά του AIDS, φαίνεται να μην θέλουν.

    "Αισθάνομαι θυμωμένος και αβοήθητος στον πόλεμο κατά του AIDS, ζούμε σε έναν κόσμο όπου έχουμε τα μέσα να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς αλλά λείπει η πολιτική βούληση" τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Παράλληλα, χαρακτηρίζει αδικία, το γεγονός ότι ενώ στις πλούσιες χώρες του πλανήτη η ασθένεια φαίνεται υπό έλεγχο στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη μοιάζει μάλλον με θανατική ποινή.

    Από τα 42.000.000 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, τα 2.300.000 είναι κάτοικοι της υπό σαχάρειας Αφρικής.

    Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την Ελλάδα

    Ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα επιδημιολογικά στοιχεία για το AIDS στη χώρα μας.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2003, δηλώθηκαν 25 νέα κρούσματα, από τα οποία 20 αφορούν άνδρες και πέντε γυναίκες.

    Την ίδια περίοδο, δηλώθηκαν 243 νέα κρούσματα φορέων του ιού, από τα οποία 178 ήταν άνδρες και 61 γυναίκες.

    Η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή 25-49 ετών με επίκεντρο κυρίως τις ηλικίες 30-34 ετών.

    Στην Ελλάδα, ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική πράξη, κατά κύριο λόγο μέσω ομοφυλοφιλικής επαφής (45,1%).

    Αντίστοιχα η μόλυνση μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής είναι 18,6%.

    Συνολικά από το 1983 οπότε ξεκίνησε η καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας έως τα τέλη Ιουνίου του 2003 έχουν δηλωθεί 6.521 οροθετικά άτομα, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.359.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 November 2003 - 21:54:28 UTC