Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Η Ελλάδα αλλάζει εντυπωσιακά''
  • [02] Στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Αττικής Οδού
  • [03] Ταχύτερη εξυπηρέτηση ενοικιαστών
  • [04] Βαθαίνει το ρήγμα Φαναρίου-Ελλαδικής Εκκλησίας
  • [05] Φυλακίστηκε ο οδηγός ταξί για ληστείες σε βάρος πελατών
  • [06] Σφοδρή επίθεση Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης
  • [07] Διαφωνία Μπακογιάννη στο συνέδριο ΚΕΔΚΕ
  • [08] Στη φυλακή ο 22χρονος για το θάνατο του ''Ζητά''
  • [09] Τέχνη ''εν κινήσει''... στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ
  • [10] Σημαντικές αποφάσεις στη Νάπολη
  • [11] Ελεγχος της ΕΕ σε αναθέσεις μελετών για Δίκτυα Μεταφοράς
  • [12] Προηγούνται οι προτεστάντες στη Β. Ιρλανδία
  • [13] Μετά τον Μπους και η Χίλαρι στο Ιράκ
  • [14] Ανέβαλε η Sibneft τη συγχώνευσή της με τη Yukos
  • [15] Αθώοι για το θάνατο της Νταϊάνα οι παπαράτσι
  • [16] Τα ''θανατηφόρα συντρίμμια'' πολεμά ο ΟΗΕ
  • [17] Nέες συλλήψεις στην Τουρκία
  • [18] Βουλγαρία:διαμάχη για το Κοζλοντούι
  • [19] Σκοτώθηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από πυρά Αμερικανών
  • [20] Νέα ιστορική πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ
  • [21] Παραδόθηκε η Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • [22] Αρνητική η εισήγηση του ΣτΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ
  • [23] Υπαίθρια συναυλία της Αθηναϊκής Φιλαρμονίας
  • [24] Έργο του Αισχύλου σε τάφο
  • [25] Eκθεση ''Γιώργος Μαυροΐδης'' στο Μουσείο Μπενάκη
  • [26] 75 χρόνια Μίκι Μάους

    [01] Σημίτης: ''Η Ελλάδα αλλάζει εντυπωσιακά''

    28/11/2003 1:10:00 μμ

    Στην ανασφάλεια που επικρατεί διεθνώς, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην ομιλία του στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου της Θήβας. "Η στρατηγική της ολόπλευρης θωράκισης της χώρας που ακολουθήσαμε δικαιώνεται" τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης ανέφερε, επίσης, πως αυτή την τετραετία η Ελλάδα αλλάζει εντυπωσιακά, καθώς μετά το 2000 η κυβέρνηση έχει επιταχύνει το έργο και τις υποδομές εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα τα νέα νοσοκομεία, τα νέα σχολεία, τα νέα δημόσια έργα να είναι πάρα πολλά σε αριθμό. Έργο πνοής χαρακτηρίζουν το νέο νοσοκομείο της Θήβας οι κάτοικοι της πόλης, καθώς οι συνθήκες περίθαλψης που υπήρχαν στο παλιό νοσοκομείο ήταν απαράδεκτες.

    ''Αδιαπραγμάτευτη η προσήλωσή μας στο ΕΣΥ''

    Εργο πνοής

    Στη Θήβα, ο Κώστας Σημίτης συνοδεύτηκε από τους υπουργούς Επικρατείας και Υγείας Αλέκο Ακριβάκη και Κώστα Στεφανή, τους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Τύπου Αλέξανδρο Καλαφάτη και Τηλέμαχο Χυτήρη, το γ.γ. Περιφέρειας Στέφανο Πατραμάνη, τον βουλευτή Λουκά Αποστολίδη και τα μέλη ΕΓ και ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Θάνο και Γιώργο Λυμπερόπουλο.

    ''Το νέο νοσοκομείο είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή, αίτημα πολλών ετών που έγινε πράξη με την σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Ενα ακόμη έργο που δεν είναι μακέτα για να την εγκαινιάσουμε και να την ξεχάσουμε'', είπε ο κ. Σημίτης.

    Το νοσοκομείο κόστισε 10 εκατ. ευρώ και είναι δυναμικότητας 100 κλινών. Το 50% του κόστους του, δόθηκε για τον εξοπλισμό του, όπως επισήμανε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής.

    Ο Πρωθυπουργός μίλησε, απέναντι σε ενθουσιώδες πλήθος που ήρθε να τον υποδεχθεί και να συμμετάσχει στα εγκαίνια του νοσοκομείου για την ανάπτυξη της Βοιωτίας που έχει ξεκινήσει και προχωρά με ταχείς ρυθμούς τόσο στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας όσο και του Πολιτισμού και της Γεωργίας. Ο κ. Σημίτης απαρίθμησε τα έμπρακτα παραδείγματα: το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης για άτομα με αναπηρία, τα νέα τμήματα Πανεπιστημίου και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, το Πρόγραμμα Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, την επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου, την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης βάμβακος, τα δύο ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, την ανακατασκευή του Εθνικού Σταδίου Θηβών και την κατασκευή Κολυμβητηρίου.

    Διπλασιάστηκαν οι υποδομές στην Υγεία

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στρατηγική της ανάπτυξης που εφαρμόστηκε και αφορά σε όλη τη χώρα. Από το 1995, είπε, έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις δαπάνες για την Υγεία, με σημερινή επένδυση άνω του 8% του προϋπολογισμού, μία δυναμική προσπάθεια που θα διπλασιάσει μέχρι το 2006 τις υποδομές της υγείας στην Ελλάδα.

    ''Η προσήλωσή μας στο ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη'', ''το ΕΣΥ θα μείνει περιουσία του πολίτη'', ''η ιδιωτικοποίηση δεν είναι λύση'', τόνισε ο κ. Σημίτης, εξηγώντας ότι στόχος έως το 2008 είναι η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από το 2,7% του ΑΕΠ στο 4%, καθώς επίσης και η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία κατά 10.000 άτομα. ''Γι' αυτά εργαζόμαστε και γι' αυτά δεσμευόμαστε για την περίοδο 2004-2008'', πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ''δύναμή μας στην πολιτική και την κοινωνία είναι η αυτοκριτική μας''.

    ''Κρίσιμα τα επόμενα χρόνια για τους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους μας''

    "Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η Ελλάδα δεν μπορεί να οπισθοδρομήσει" είπε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί στους ρυθμούς ανάπτυξης και τις κατακτήσεις της Ελλάδας χωρίς διγλωσσία, ρεβανσισμό και λαϊκισμό.

    "Δεν έχουν θέση οι νεοφιλελεύθεροι σχεδιασμοί για το κοινωνικό κράτος. Εμείς μπορούμε να κρατήσουμε σταθερά και υπεύθυνα το τιμόνι της χώρας για τα επόμενα χρόνια'', υπογράμμισε ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε ''δεν μας συμφέρουν οι βολικές αυταπάτες, ας μην παγιδευόμαστε σ' αυτές'', κατηγορώντας την Αντιπολίτευση για πολιτική αδυναμία, σύγχυση και ανασφάλεια, όσο αφορά την άσκηση της ελληνικής πολιτικής στην ΕΕ.

    Η περίοδος 2004-2008 είναι μία περίοδος υψηλού ρίσκου, είπε ο κ. Σημίτης, διότι θα κριθούν μεγάλοι εθνικοί και κοινωνικοί στόχοι μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον: επίλυση του Κυπριακού και του θέματος της υφαλοκρηπίδας αλλά και υλοποίηση της Χάρτας Σύγκλισης απαιτούν, όπως πρόσθεσε, ενωτικό πνεύμα που εγγυάται και διασφαλίζει τη μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Η πρόοδος της Ελλάδας χρειάζεται όλες τις προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις ενωμένες σε κοινούς προγραμματικούς στόχους.

    Ο Πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων του νέου νοσοκομείου, επισκέφτηκε το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, την εταιρεία ''OMP EUROPE SA'', ενώ αργότερα απόλαυσε έναν περίπατο στον πεζόδρομο της πόλης.

    Σχόλιο από ΝΔ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θήβα δήλωσε ότι "οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πως τα ρίσκα, τα οποία επισείει, αφορούν μόνο στην ίδια την άρχουσα ομάδα και στους λίγους κερδισμένους του συστήματος εξουσίας. Δεν αφορούν τους πολλούς Έλληνες", καταλήγει ο κ. Ρουσόπουλος.

    Επίσκεψη πρωθυπουργού σε εργοστάσιο παραγωγής CD

    ''Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε πια παλιά πρότυπα. Πρέπει να έχουμε καινούργια προϊόντα και να ανοίξουμε νέες αγορές. Αυτό προϋποθέτει διασύνδεση με το εξωτερικό, τεχνολογία, καινοτομία. Πολλές φορές αυτά που περιγράφουμε ακούγονται απραγματοποίητα, εδώ όμως βλέπουμε ένα εργοστάσιο όπου αυτά έχουν γίνει πραγματικότητα'', δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά από την επίσκεψή του στην εταιρεία OMP Europe SA, στο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής CD, όπου ο κόσμος του επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Ο κ. Σημίτης ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Ψαραδάκη.

    Η παραγωγός εταιρεία, είπε ο Πρωθυπουργός, έχει ένα δίκτυο με το οποίο πουλά τα προϊόντα της σε 40 περίπου χώρες, και στο οποίο συμμετέχουν και πολλές διεθνείς εταιρείες, με αποτέλεσμα να έχει ένα μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Πολλές φορές, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, αυτά τα επιτεύγματα δεν είναι εμφανή. Γιατί δεν αφορούν στο μεγάλο κοινό, αλλά είναι αποφασιστικά για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη σε τομείς που είναι καινούργιοι για τη χώρα. Αυτές οι πρωτοβουλίες εξασφαλίζουν ώστε η χώρα να είναι παρούσα στο μέλλον.

    Στη συνέχεια τον κ. Σημίτη υποδέχθηκε στον πεζόδρομο της Θήβας ο δήμαρχος κ. Αθανάσιος Σκούμας ο οποίος του επέδωσε μετάλλιο της πόλης και του χάρισε μια γκραβούρα του 1893 της πόλης και ένα αντίγραφο αρχαίου νομίσματος της Θήβας.

    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε σε κεντρική καφετέρια στην πλατεία του Αϊ Γιάννη όπου του προσεφέρθη μαζί με τη συνοδεία του ουζάκι και μεζέδες από τους τοπικούς παράγοντες της πόλης.

    [02] Στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Αττικής Οδού

    28/11/2003 5:37:00 μμ

    Την Κυριακή παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα της Αττικής οδού από την Ελευσίνα έως τη Μεταμόρφωση, το οποίο ενώνει τις δυο εθνικές οδούς. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στις 12.30 μ.μ. την Κυριακή, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στο νέο τμήμα, θα επιτραπεί νωρίς το απόγευμα. Μαζί με το κυρίως τμήμα του αυτοκινητόδρομου, που έχει μήκος 23 χιλιόμετρα και επτά ανισόπεδους κόμβους, την Κυριακή παραδίδονται και τα 4,5 χιλιόμετρα της περιφερειακής Αιγάλεω και η μήκους 2 χιλιομέτρων παράκαμψη Ασπροπύργου-Λεωφόρου ΝΑΤΟ. Τα 29.5 χιλιόμετρα που θα είναι πλέον στη διάθεση των οδηγών, αναμένεται να αποσυμφορίσουν σημαντικά την κίνηση στη λεωφόρο Αθηνών. Σε ισχύ, θα τεθούν και τα αναπροσαρμοσμένα διόδια, το ύψος των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει τα διόδια να μην ξεπεράσουν τα 2,2 ευρώ, από 1,80 ευρώ που είναι σήμερα.

    [03] Ταχύτερη εξυπηρέτηση ενοικιαστών

    28/11/2003 3:49:00 μμ

    Ανάσα σε όσους ενοικιάζουν κατοικία ή εμπορικό ακίνητο δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο εξής, τα τμήματα μισθώσεων ακινήτων στις εφορίες θα έχουν μικρότερες ουρές, καθώς τα συμφωνητικά της μίσθωσης, θα μπορεί να κατατεθούν σε οποιαδήποτε εφορία της χώρας. Σήμερα, ο ενοικιαστής πρέπει να τα προσκομίσει στην εφορία του ιδιοκτήτη, όπου και αν αυτή βρίσκεται. Τα συμφωνητικά θα μπορεί να τα καταθέσει, είτε ο ιδιοκτήτης, είτε ο ενοικιαστής.

    Tέλος στη γραφειοκρατία

    Με αυτό τον τρόπο οι εφορίες, μέσω των υπηρεσιών τους θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους, στην εφορία του ιδιοκτήτη Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύουν είναι να κατατεθούν μέσα σε 30 ημέρες από τη ημέρα που συντάχθηκαν.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βάζει τέλος στο "γολγοθά" της συγκέντρωσης δικαιολογητικών και για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, οι οποίες στο εξής θα γίνονται μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση στο συμβολαιογράφο.

    [04] Βαθαίνει το ρήγμα Φαναρίου-Ελλαδικής Εκκλησίας

    28/11/2003 2:46:00 μμ

    Προ των πυλών η οριστική ρήξη στις σχέσεις Φαναριού και Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την απόρριψη από το Πατριαρχείο της συμβιβαστικής πρότασης της Ιεραρχίας για την εκτόνωση της κρίσης. Το Φανάρι, εμμέσως πλην σαφώς, προτρέπει την Εκκλησία της Ελλάδας να ζητήσει τροποποίηση του καταστατικού της χάρτη, προκειμένου να υπάρχει νομική κάλυψη για να έχει ο Πατριάρχης την τελική έγκριση του καταλόγου των υποψηφίων Μητροπολιτών. Η απόφαση του Πατριαρχείου αναμένεται να επιδοθεί στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από τον Μητροπολίτη Τυρολόης Παντελεήμονα. Τη λύση μπορεί να τη βρει η ίδια η εκκλησία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατή νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, εκτός και αν το εισηγηθούν και οι δύο πλευρές και υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους.

    [05] Φυλακίστηκε ο οδηγός ταξί για ληστείες σε βάρος πελατών

    Πηγή: ΑΠΕ 28/11/2003 1:01:00 μμ

    Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο 23χρονος οδηγός ταξί Ιωάννης Σούλης, ο οποίος κατηγορείται για σωρεία ληστειών που φέρεται να διέπραξε σε βάρος πελατών του. Ο Σούλης συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, όταν Αγγλίδα επιβάτης του αυτοκινήτου του την οποία λήστεψε, συγκράτησε τον αριθμό του αυτοκινήτου. Ο Σούλης φέρεται να έχει αναγνωριστεί από άλλα τρία θύματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε την απολογία του ότι το κίνητρό του για τις ληστείες ήταν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει και λόγω της επικείμενης γέννησης του παιδιού του.

    [06] Σφοδρή επίθεση Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης

    28/11/2003 12:51:00 μμ

    Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος σε κινητοποίηση, ωστόσο προειδοποίησε ότι δε θα δεχθεί φαινόμενα αλαζονείας και εγωκεντρισμού.

    Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις

    "Υποδείξαμε στον Πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, γιατί αυτό υποβάλει το εθνικό συμφέρον, επειδή όμως ξέρει από τώρα το αποτέλεσμα, γι' αυτό κάνει ότι δεν ακούει, λειτουργώντας σε βάρος του ελληνικού λαού" τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Επίσης κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι σκέφτεται και ενεργεί με την αίσθηση του τέλους, ενώ κατήγγειλε μεθοδεύσεις διορισμών εκτός ΑΣΕΠ, ενόψει των εκλογών.

    Εκτίμησε δε ότι η προεκλογική περίοδος με ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος θα διακρίνεται από πόλωση, οξύτητα και διχασμό, σημειώνοντας ότι το κόμμα της ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στα ανοίγματά στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει εγκαταλείψει την ιδεολογία του.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε εξάλλου ότι στην παράταξή του δεν χωρούν αλαζονείες, εγωκεντρισμοί και ιδιοτελείς προσωπικές φιλοδοξίες, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αξιακές υποχωρήσεις.

    Με αφορμή πρόσφατες τριβές στο εσωτερικό του κόμματός του, έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους λέγοντας ότι ''όσοι λησμονούν τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης, αυτοεξαιρούνται από την προσπάθεια για μία καλύτερη Ελλάδα".

    Πρωτόπαπας:''Κατασκευαστής σεναρίων ο κ. Καραμανλής''

    "Ο κ. Καραμανλής ελλείψει πολιτικής κατασκευάζει και διακινεί σενάρια. Η χώρα όμως προχωρά μπροστά και παράγει έργο", σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, να επισκεφθεί τη Θήβα και την Αττική Οδό για να το διαπιστώσει.

    [07] Διαφωνία Μπακογιάννη στο συνέδριο ΚΕΔΚΕ

    28/11/2003 4:57:00 μμ

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Θεσσαλονίκη για τα οικονομικά των δήμων και τις αλλαγές στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε την διαφωνία της με τις προτεινόμενες αλλαγές επισημαίνοντας ότι δεν οδηγούν σε επίλυση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι η διαφωνία της εκφράζεται με καθυστέρηση καθώς ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 7 μήνες και απέδωσε τη στάση της σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

    H κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως στην Ελλάδα κυριαρχεί ένα μοντέλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αλλάξει, δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και ούτε και να προσαρμοστεί πραγματικά σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης.

    Στο θέμα των αρμοδιοτήτων, η δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε πως όταν η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ουσιαστικά προβλήματα, τα μεταβιβάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με την αναζήτηση λύσης τους, εμφανιζόμενη έτσι ως γενναιόδωρη απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και αποποιούμενη η ίδια, την ευθύνη.

    Η κ. Μπακογιάννη, τάχθηκε υπέρ του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη και παρότρυνε τους συνέδρους συναδέλφους της, να παραμείνουν ενωμένοι πάνω στα οικονομικά θέματα και να μη διασπαστούν για κομματικούς λόγους.

    Λαμβάνοντας το λόγο ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Βασ. Βαλασσόπουλος και απαντώντας και στη δήμαρχο Αθηναίων, επεσήμανε πως το υπουργείο, από τον περασμένο Απρίλιο είχε καταστήσει σαφές πως θα αποδεχθεί την όποια πλειοψηφική απόφαση της ΚΕΔΚΕ σε θέματα εκλογικού συστήματος, τοπικών συμβουλίων κλπ., υπογραμμίζοντας τη δυστοκία μιας κοινής πρότασης από την πλευρά της ΚΕΔΚΕ.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε πως ο Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποσυρθεί και μέσα στους επόμενους έξι μήνες να καταθέσει η ΚΕΔΚΕ τη δική της πρόταση.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Σε τεταμένο κλίμα το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    [08] Στη φυλακή ο 22χρονος για το θάνατο του ''Ζητά''

    28/11/2003 12:55:00 μμ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 22χρονος Χρήστος Δημόπουλος, ο οποίος στις 16 Νοεμβρίου φέρεται να προκάλεσε το θάνατο του 33χρονου αστυνομικού της ομάδας "Ζ" Παναγιώτη Δήμου, κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Ο νεαρός, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, στη σημερινή του απολογία ενώπιον της 9ης τακτικής ανακρίτριας, απέδωσε σε ατύχημα το θάνατο του αστυφύλακα. Στο πλευρό του, η μητέρα του, η οποία ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει πως ο γιος της ήταν το άτομο που προκάλεσε το θάνατο του άτυχου αστυφύλακα.

    Τον ''καίνε'' οι αυτόπτες μάρτυρες

    Ο Χρήστος Δημόπουλος επανέλαβε στην απολογία του όσα είχε πει και στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στην περιοχή Ζωγράφου.

    Αρνήθηκε ότι χτύπησε με το πόδι του τη μοτοσικλέτα του αστυφύλακα της ομάδας "Ζ" και υποστήριξε πως δεν σταμάτησε επειδή φοβήθηκε.

    Τους ισχυρισμούς του 22χρονου, ωστόσο, διαψεύδουν στις καταθέσεις που έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό.

    Αμέσως μετά την απολογία του, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο Χρήστος Δημόπουλος πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

    [09] Τέχνη ''εν κινήσει''... στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ

    28/11/2003 12:44:00 μμ

    Την "άνοιξη" στην πρωτεύουσα θα φέρουν με τα χρώματά τους τα 30 λεωφορεία της ΕΘΕΛ που "ντύνονται με πουλιά, πεταλούδες και λουλούδια" από το πινέλο των καταξιωμένων ζωγράφων, κ. Αλέκου Φασιανού, Δημήτρη Μυταρά και Κώστα Τσόκλη, αντίστοιχα. Η παρουσίαση των επτά πρώτων λεωφορείων στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με τον τίτλο "Πολιτισμός σε κίνηση" παρουσία των καλλιτεχνών, του υπουργού Μεταφορών και των διοικήσεων του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κ. Ζιλ Ντασέν, αφού ο κ. Βερελής την αφιέρωσε στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη.

    [10] Σημαντικές αποφάσεις στη Νάπολη

    28/11/2003 6:29:00 μμ

    Έκκληση να θέσουν το συμφέρον της Ευρώπης πάνω από το εθνικό, απηύθυνε η Ιταλική Προεδρία, εν όψει της σημερινής άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νάπολη, για τη Διακυβερνητική και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Ιταλία θα καταθέσει συμβιβαστική πρόταση για το Σύνταγμα, καθώς και για τη σύνθεση της Κομισιόν. Στο περιθώριο, της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τα ζητήματα της επικαιρότητας,όπως η κατάσταση στην Τουρκία μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και το Κυπριακό

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Προεδρίας προβλέπει τη διεύρυνση της εφαρμογής της "ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής" σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ αποδέχεται και την πρόβλεψη της Συνέλευσης αναφορικά με τη δυνατότητα θέσπισης της "διαρθρωμένης συνεργασίας".

    Η Ιταλική Προεδρία εξάλλου προτείνει την αντικατάσταση της ομοφωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής απ΄την ειδική πλειοψηφία (μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου), προκαλώντας την απορριπτική στάση της Βρετανίας που απείλησε ότι θα διασφαλίσει με βέτο το δικαίωμά της στο βέτο.

    Κατά τις πληροφορίες επίσης, η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε για τα θεσμικά ζητήματα η Ιταλική Προεδρία προβλέπει: μικρές αλλαγές από την πρόταση της Συνέλευσης ως προς τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μικρές αλλαγές επίσης ως προς τον ρόλο και τη λειτουργία του "υπουργού Εξωτερικών".

    Για το σύστημα της Προεδρίας των συμβουλίων, υιοθετεί κατά μέγα μέρος τη σχετική πρόταση της Ελλάδας, (που προβλέπει ότι περιοδικά και για ένα χρόνο, τα εννιά συμβούλια υπουργών κατανέμονται ανά τρία σε μια ομάδα τριών χωρών-μελών, κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια χώρα να προεδρεύει επί ένα χρόνο σ΄ένα συμβούλιο υπουργών).

    Ως προς το θέμα του καθορισμού της "ειδικής πλειοψηφίας", η Ιταλική Προεδρία επαναλαμβάνει τη σχετική πρόβλεψη της Συνέλευσης που πρότεινε τη λήψη αποφάσεων με το 50% των παρόντων εφόσον αυτό αντανακλά και το 60% του πληθυσμού της ΕΕ.

    Σήμερα πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα εξετάσουν όλα τα "περιφερειακά" θέματα της Διακυβερνητικής (αξίες της ΕΕ, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, οικονομική διακυβέρνηση, θέματα δικαιοσύνης και δικαστικής συνεργασίας, η "κοινωνική ρήτρα" που θα διαπερνά όλες τις πολιτικές), ενώ το βράδυ στο δείπνο θα συζητηθούν τα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής άμυνας και της κοινής εξωτερικής πολιτικής και αύριο θα συζητηθούν τα θεσμικά ζητήματα.

    [11] Ελεγχος της ΕΕ σε αναθέσεις μελετών για Δίκτυα Μεταφοράς

    28/11/2003 12:23:00 μμ

    Το "πάγωμα" των πληρωμές όλων των συμβάσεων μελετών στην Ελλάδα που χρηματοδοτούνται από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφοράς, μέχρις ότου διαπιστωθεί ότι οι πρακτικές που ακολουθούνται για την ανάθεση τους συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πληρωμές που αναστέλλονται αφορούν 38 μελέτες και ανέρχονται στο ποσό των 82 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος Φριτς Μπόλκενστάϊν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα της επιτρέψουν να αξιολογήσει το θέμα που προέκυψε.

    [12] Προηγούνται οι προτεστάντες στη Β. Ιρλανδία

    28/11/2003 7:31:00 μμ

    Ίαν Πέισλι

    Μάχη στήθος με στήθος για το προτεσταντικό και το καθολικό κόμμα δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Καθώς η καταμέτρηση φτάνει προς το τέλος της, η διαφορά ανάμεσα στο προτεσταντικό κόμμα του Ίαν Πέισλι (DUP) και το καθολικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς φαίνεται να μικραίνει. Εξακολουθεί, ωστόσο, να προηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Όλστερ (DUP) με 26%, ακολουθεί το Σιν Φέιν, το κόμμα που πρόσκειται στον ΙΡΑ, με 24% και ακολουθεί με 23% ο μετριοπαθέστερος σχηματισμός UUP (Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ) του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της επαρχίας Ντέιβιντ Τριμπλ. Στις τελευταίες εκλογές το UUP είχε αναδειχτεί το μεγαλύτερο κόμμα της περιοχής. Το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές ανήλθε στο 64%.

    Συνάντηση Μπλερ και Αχερν

    Μέχρι αυτή τη στιγμή από τις 108 έδρες του κοινοβουλίου έχουν κατανεμηθεί οι 90. Τις 26 εξ αυτών έχει καταλάβει το DUP, το Σιν Φέιν έχει πάρει τις 22, το UUP έχει 23 ενώ το κεντρώο SDLP (σοσιαλδημοκράτες και εργατικοί) έχει καταλάβει 14 έδρες. Το SDLP ήταν μέχρι τώρα το πρώτο καθολικό κόμμα στην τοπική συνέλευση.

    Στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του Ιρλανδού ομολόγου του, Μπέρτι Αχερν, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Σε δήλωσή του, ο κ. Αχερν είπε ότι ήταν υπέρ της διενέργειας εκλογών και ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τα κόμματα.

    Παρέμβαση Ράις για τις εκλογές

    Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τους μελλοντικούς νικητές των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία να "αναγνωρίσουν τη σημασία των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998".

    "Ελπίζω ότι η νέα διοίκηση θα αναγνωρίσει ότι οι συμφωνίες του 1998 προσφέρουν μια ευκαιρία για την Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε η κ. Ράις στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επιστροφή της στο προεδρικό ράντσο στο Κρόφορντ του Τέξας μετά το ταξίδι στο Ιράκ όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο Μπους.

    "Πιστεύω πραγματικά ότι αφού είχε μια πρόγευση της ειρήνης, ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας την επιθυμεί πραγματικά. Επιθυμούν μια οικονομία σε ανάπτυξη, επιθυμούν την επιστροφή στην κανονική ζωή", πρόσθεσε.

    [13] Μετά τον Μπους και η Χίλαρι στο Ιράκ

    28/11/2003 7:10:00 μμ

    Λίγες ώρες, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ, σε εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, βρέθηκε για λίγες ώρες η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον. Η Αμερικανίδα Γερουσιαστής, πέρασε την Ημέρα των Ευχαριστιών με Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και συναντήθηκε στην Καμπούλ με τον αμερικανικής αποδοχής πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

    ''Επικοινωνιακό Ιράκ''

    Η επίσκεψη της Χίλαρι, στις εμπόλεμες περιοχές, εγείρει πολλά ερωτηματικά, αν και όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν κύκλοι της δε συνδέεται με πολιτικές σκοπιμότητες.

    Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει και η ίδια δεν ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

    Από την Καμπούλ όπου βρέθηκε, η Χίλαρι, δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν και στο μέλλον να διαθέτουν όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και χαρακτήρισε ως χαμένη τη μάχη που κάνουν οι Ταλιμπάν.

    Την κα Κλίντον, συνοδεύει ο πρώην στρατιωτικός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζακ Ριντ.

    Διαβάστε ακόμη: Στο Ιράκ ο Μπους

    [14] Ανέβαλε η Sibneft τη συγχώνευσή της με τη Yukos

    28/11/2003 12:23:00 μμ

    Πλήγμα για τον όμιλο Yukos, αποτελεί η απόφαση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft να ματαιώσει προσωρινά τη συγχώνευσή της με τον πετρελαϊκό κολοσσό. Η ανακοίνωση που έγινε λίγο μετά την έναρξη της κοινής γενικής συνέλευσης των μετόχων για την εκλογή του νέου προεδρείου της -υπό συγχώνευσης- εταιρείας συγκλόνισε τις χρηματαγορές και προκάλεσε απώλειες 7,9% στη μετοχή της Yukos και 5,5% της Sibneft. Ο εκπρόσωπος της Sibneft Αλεξέι Φιρσόφ επιβεβαίωσε την κοινή ανακοίνωση αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες ενώ ο εκπρόσωπος της Yukos Αλεξάντερ Σαντρίν δήλωσε εκ των υστέρων στο Ρόιτερ ότι ο όμιλος δεν συμμετέχει στην κοινή απόφαση.

    Νέο πρόβλημα για τη Yukos

    ''Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Yukos και της Sibneft αναβάλλεται μετά από αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στους βασικούς μετόχους των δύο εταιρειών'', αναφέρεται σε ανακοίνωση της Sibneft.

    Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο δράμα που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με τη σύλληψη του διευθυντή της Yukos Μιχαήλ Χοντορκόφσκι με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και της απάτης.

    Υπενθυμίζεται ότι η Υukos αγόρασε τον προηγούμενο μήνα το 92% της Sibneft και οι μέτοχοι της δεύτερης το 26,01% της πρώτης, και ο όμιλος σχεδίαζε να ολοκληρώσει την εξαγορά μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Οι μέτοχοι της Yukos θα συμμετείχαν σε ψηφοφορία για την πληρωμή μερίσματος 2 δισ. δολαρίων και την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας σε YukosSibneft.

    [15] Αθώοι για το θάνατο της Νταϊάνα οι παπαράτσι

    28/11/2003 7:35:00 μμ

    Αθώοι κρίθηκαν από δικαστήριο του Παρισιού οι τρεις παπαράτσι, που είχαν φωτογραφήσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, στην υπόγεια διάβαση όπου σκοτώθηκαν, τον Αύγουστο του 1997. Οι τρεις φωτογράφοι κατηγορούνταν για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο μέχρι 45.000 ευρώ. Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες, αφού ισχυρίστηκε πως, "δεν παραβιάστηκε η γαλλική νομοθεσία για την ιδιωτική ζωή". Ωστόσο, έφεση άσκησε ο Μοχάμεντ αλ Φάγιεντ, πατέρας του Ντόντι, που είχε υποβάλλει και τη μήνυση. Ταυτόχρονα, οι συνήγοροι και των τριών κατηγορουμένων εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους, για τη δικαστική απόφαση.

    Ασκήθηκε έφεση

    Ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ εμφανίστηκε εξοργισμένος από την αθώωση των κατηγορουμένων και άσκησε έφεση. Σύμφωνα με τον πατέρα, "οι φωτογράφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο" και γι' αυτό πρέπει να τιμωρηθούν. Επίσης, ο κ. Φαγιέντ επέκρινε και το Γάλλο δικαστή, λέγοντας ότι, "μπορεί να κατηγορηθεί για βούληση συγκάλυψης ουσιωδών γεγονότων".

    Αξίζει να σημειωθεί πως, άλλοι πέντε φωτογράφοι, που αντιμετώπιζαν τις ίδιες κατηγορίες στο παρελθόν, έχουν αθωωθεί.

    [16] Τα ''θανατηφόρα συντρίμμια'' πολεμά ο ΟΗΕ

    28/11/2003 6:19:00 μμ

    Τα όπλα που εγκαταλείπονται μετά τους πολέμους προσπαθεί να περιορίσει ο ΟΗΕ, με τη σύνταξη Πρωτοκόλλου την Παρασκευή στην Ελβετία. Περισσότερες από 90 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, συμφώνησαν να καθαρίζουν από τα πυρομαχικά τις εμπόλεμες περιοχές, προκειμένου να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες, μετά τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων. Το Πρωτόκολλο έχουν ήδη υπογράψει 20 χώρες. Οι νέοι κανόνες είναι δεσμευτικοί, ενώ επιτακτική είναι η συνεργασία μεταξύ των χωρών, για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και βοήθειας.

    Ανάγκη συνεργασίας

    Σύμφωνα με τη νέα Συνθήκη, που εγκρίθηκε από τα κράτη- μέλη της Σύμβασης για Ορισμένα Συμβατικά Οπλα (CCW), οι χώρες πρέπει να μετακινούν τα όπλα που δεν έχουν εκραγεί, ή να ενημερώνουν άλλες χώρες για τους τόπους εναπόθεσής τους.

    Επίσης, οι χώρες που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο, πρέπει να τηρούν αρχείο με το πολεμικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, ώστε να είναι ευκολότερος και γρηγορότερος ο εντοπισμός του. Επιπλέον, οφείλουν να προσφέρουν τεχνική, υλική και οικονομική βοήθεια, όταν οι ίδιες δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία του καθαρισμού.

    Το νέο πρωτόκολλο του ΟΗΕ είναι συνέχεια της Συνθήκης της Οτάβας, για την απαγόρευση της χρήσης ναρκών. Ακόμα, αποτελεί μια νέα προσπάθεια για να περιοριστούν τα θύματα μετά τις ένοπλες συγκρούσεις, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται, ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται κάθε χρόνο, από όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

    [17] Nέες συλλήψεις στην Τουρκία

    28/11/2003 5:09:00 μμ

    Δυο ακόμα άτομα συνελήφθησαν, ως ύποπτα για συμμετοχή στις τέσσερις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωσταντινούπολη με αποτέλεσμα να φθάσει τους 20 ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων. Ο υποδιοικητής της αστυνομίας Χαλίλ Γιλμάζ ανέφερε ακόμη ότι έξι άτομα μεταφέρθηκαν σε δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Κωσταντινούπολης για ανάκριση. Νωρίτερα, εισαγγελείς στην Αγκυρα διέταξαν την απελευθέρωση έξι υπόπτων που προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου επικαλούμενοι την έλλειψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος τους, Ήταν οι πρώτοι ύποπτοι στην υπόθεση που προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου στην Αγκυρα. Οι έρευνες των τουρκικών αρχών έχουν επικεντρωθεί σε συγγενικά πρόσωπα και συνεργάτες των τεσσάρων καμικάζι, που όλοι κατάγονται από τη νοτιοανατολική Τουρκία.

    [18] Βουλγαρία:διαμάχη για το Κοζλοντούι

    28/11/2003 4:48:00 μμ

    Για "άνευ όρων παράδοση" και εθνική μειοδοσία στο θέμα του Κοζλοντούι, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρούμεν Οβτσάροφ. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Οβτσάροφ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ημερομηνία κλεισίματος των αντιδραστήρων 3 και 4. Σημειώνεται πως, η Βουλγαρία έχει υπογράψει μνημόνιο με την ΕΕ για το κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων το 2006, ενώ, σε πρόσφατο έλεγχο, Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν "βελτιωμένη" την ασφάλεια του εργοστασίου. Επίσης, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι, συζήτησε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για το κλείσιμο των επίμαχων αντιδραστήρων.

    Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του να διαπραγματευθεί εκ νέου με την ΕΕ την ημερομηνία κλεισίματος του Κοζλοντούι και περιορίστηκε μόνο στο να ζητήσει υψηλότερες αποζημιώσεις.

    Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότσκι δήλωσε ότι, στις συζητήσεις του με τον Ρομάνο Πρόντι και τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, κυριάρχησε το θέμα των αποζημιώσεων, αφού το κλείσιμο των αντιδραστήρων 3 και 4 θα επιφέρει οικονομικές ζημιές. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, οι Βρυξέλλες περιμένουν από τη Σόφια να τηρήσει "με ευθύνη και σοβαρότητα" τις δεσμεύσεις, που καθορίζονται στο μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στις αρχές της εβδομάδας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ.Σαξκομπουργκότσκι, απέρριψε το ενδεχόμενο να αναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την ημερομηνία κλεισίματος των επίμαχων αντιδραστήρων.

    Υπενθυμίζεται ότι, το κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων αποτελεί το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει η Βουλγαρία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, είναι καλύτερο για τη χώρα να κλείσει τους αντιδραστήρες και να μπει στην Ενωμένη Ευρώπη το 2007, παρά "να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση και να περιμένει μέχρι το 2020 ή το 2030 για να ενταχθεί".

    Σχετικές ειδήσεις: Σε καλή κατάσταση το Κοζλοντούι

    [19] Σκοτώθηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από πυρά Αμερικανών

    28/11/2003 12:01:00 μμ

    Δύο ανήλικα κορίτσια σκοτώθηκαν την Πέμπτη από πυρά Αμερικανών στρατιωτών κοντά στη Μπαακούμπα. Πρόκειται για δύο Iρακινές αδελφές τις Φατίμα και Αζραα, ηλικίας 12 και 15 ετών, οι οποίες σύμφωνα με μέλος της οικογένειας τους πυροβολήθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες την ώρα που μάζευαν ξύλα στο δάσος, που βρίσκεται 30 μέτρα μακριά από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Ιρακινός αστυνομικός Χουσεΐν Αλι τόνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες παρέδωσαν στην αστυνομία τη σορό τού ενός κοριτσιού ''υποστηρίζοντας ότι είχε στην κατοχή της ένα όπλο''. ''Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι των δύο κοριτσιών δίχως να βρει κάτι το απαγορευμένο'', πρόσθεσε ο Ιρακινός αστυνομικός.

    [20] Νέα ιστορική πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ

    28/11/2003 7:46:00 μμ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ πτώσης κατέγραψε την Παρασκευή το δολάριο έναντι του ευρώ, πέφτοντας χαμηλότερα από την ισοτιμία του 1,20. Το δολάριο έπεσε έναντι του ευρώ ως το 1,2015, το απόγευμα της Παρασκευής, το χαμηλότερο από την εμφάνιση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η πτώση αποδίδεται στα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια, το μεγάλο αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τις ανησυχίες για τις εμπορικές διενέξεις των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ανησυχία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. "Η αγορά μυρίστηκε αίμα", είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μπλουμ, της HSBC, υπονοώντας τις κινήσεις κερδοσκοπίας που έγιναν από τους Ουόρεν Μπάφετ και Τζορτζ Σόρος.

    ''Μη ελκυστικό'' για τους επενδυτές το δολάριο

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, οι μεγαλοεπενδυτές άρχισαν να συσσωρεύουν θέσεις "σορτ" σε δολάρια, λόγω της παραμονής της στερλίνας στα υψηλότερα σημεία της πενταετίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

    "Υπάρχει σημαντικός όγκος από θέσεις σορτ" εναντίον του δολαρίου, επιβεβαίωσε και ο Πολ Τσέρτκοου της Bank of Tokyo Mitsubishi. Είναι γνωστό ότι τα στοιχήματα μεταξύ των τρέιντερς στην προθεσμιακή αγορά υπέρ της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους 18 μήνες. Οι καλές ειδήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες για την αμερικανική οικονομία δε στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν την πτώση του αμερικανικού νομίσματος.

    Σε έκθεσή της το βράδυ της Πέμπτης, η Lehman Brothers Holdings ανέφερε ότι το δολάριο παραμένει "μη ελκυστικό" για τους επενδυτές, κυρίως λόγω της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων από τη Fed.

    "Πρέπει να δούμε τι θα κάνει η Fed. Σε ποια φάση θα αυξήσει τα επιτόκια; Ξέρουμε ότι δε θα το κάνει σύντομα", εκτιμά ο σερ Αλαν Μπαντ, σύμβουλος στη Credit Suisse First Boston.

    Στο μεταξύ, το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ διευρύνεται, ενώ στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία πήραν το πράσινο φως για τη διεύρυνση των δημοσίων ελλειμμάτων προκειμένου να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη με επέκταση των κρατικών δαπανών.

    Η αφορμή που πυροδότησε τη νέα ιστορική πτώση του αμερικανικού νομίσματος ήταν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέα Βάινερτ, σύμφωνα με τις οποίες "το ευρωπαϊκό νόμισμα πρέπει να παρακολουθείται στενά", αλλά πέραν αυτού, "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας".

    Financial Times: ''Το σημείο αντίστασης δε βρίσκεται πριν το 1,25''

    Το αμερικανικό νόμισμα κατευθύνεται προς την τρίτη συνεχή εβδομάδα πτώσης έναντι του ευρώ, παρά τις θετικές εκθέσεις για την ανεργία και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Και μάλιστα, δεν αντιμετωπίζει καμιά σοβαρή αντίσταση ως το 1,2125, σύμφωνα με τεχνικό αναλυτή της Commerzbank στο Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, το σημείο αντίστασης δε βρίσκεται πριν το 1,25.

    "Το δολάριο θα συνεχίσει τη διαρθρωτική του διόρθωση και το 2004, αλλά δε θα υπάρξει απότομη πτώση", εκτίμησε ο Στέφερν Τζεν της Morgan Stanley, αυτή την εβδομάδα, για να προσθέσει ότι: "το δολάριο παραμένει 5%-10% υπερτιμημένο, παρά την πτώση κατά 20% έναντι των κυρίων νομισμάτων από τότε που άρχισε η διόρθωση, γιατί η εν λόγω διαδικασία έχει προχωρήσει μόνον κατά 75%" . Με το σκεπτικό αυτό, ο αναλυτής εκτιμά ότι η πτώση του δολαρίου θα φτάσει γύρω στο 27%.

    [21] Παραδόθηκε η Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

    28/11/2003 5:38:00 μμ

    Η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τον ετήσιο απολογισμό και ισολογισμό του οικονομικού έτους 2002, παραδόθηκε την Παρασκευή στον Πρόεδρο της Βουλής. Στην Έκθεση σημειώνεται, σειρά ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών, που "δεν συνάδουν με την δημοσιονομική ευταξία", ενώ διαπιστώνεται ότι τα εισπραχθέντα από το κράτος έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται των εισπρακτέων (βεβαιωθέντων) κατά ποσοστό 23,82%, ενώ υπολείπονται έναντι των προϋπολογισθέντων κατά 1,75%.

    Στα στοιχεία που δίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέρεται αύξηση του εσωτερικού δανεισμού σε σχέση με το 2001 κατά 100%, και πτώση του εξωτερικού σε ποσοστό 46,7%. Τα φορολογικά έσοδα, τόσο από τους άμεσους, όσο και από τους έμμεσους φόρους, είναι αυξημένα κατά 9% και 7,73% αντίστοιχα σε σχέση με το 2001.

    Τα έξοδα κατά το οικονομικό έτος 2002 παρουσιάζονται αυξημένα κατά 9,1% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα (διαφορά 5.184.527.800 ευρώ), και τα πληρωθέντα έξοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στο ποσό των 62.130.761.672 ευρώ.

    Για τόκους δημοσίου χρέους πληρώθηκε ποσό 8.535.815.181 ευρώ, για χρεωλύσια δημοσίου χρέους 21.586.702.326 ευρώ, για δαπάνες δημοσίου χρέους 59.863.817 ευρώ και για λοιπά έξοδα 3.017.170.750 ευρώ.

    Οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις παρουσιάζονται μειωμένες σε ποσοστό 10,56%, το δημόσιο χρέος εμφανίζεται αυξημένο κατά 7,70% σε σχέση με το 2001, όπως επίσης και το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων (αύξηση 6,96%).

    Στις ειδικές παρατηρήσεις της Έκθεσης επί των εσόδων και των εξόδων, το Ελεγκτικό Συνέδριο επικαλείται το άρθρο 79 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο "όλα τα έσοδα και έξοδα του Κράτους πρέπει να αναγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό και τον απολογισμό του Κράτους', για να παρατηρήσει ότι η συγκρότηση σειράς λογαριασμών που κινούνται εκτός Προϋπολογισμού και εντός της δημόσιας ληψοδοσίας "δεν συνάδει στη συνταγματική και δημοσιολογιστική ευταξία".

    [22] Αρνητική η εισήγηση του ΣτΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ

    28/11/2003 6:37:00 μμ

    Δεκτή αναμένεται να γίνει από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του εκπροσώπου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και 131 κατοίκων της περιοχής, που ζητούν τη μη κατασκευή και επέκταση του γηπέδου, καθώς και τη μη κατασκευή του πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3 Δεκεμβρίου, ο σύμβουλος Επικρατείας, Π. Πικραμμένος, θα προτείνει στο Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας να γίνει δεκτή η παραπάνω αίτηση ακύρωσης. Η εισήγηση του κ. Πικραμμένου θα υποστηρίξει ότι η νομοθεσία που επιτρέπει την κατασκευή του γηπέδου και του κέντρου το οποίο θα περιλαμβάνει εστιατόρια, κινηματογράφους και καταστήματα προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σε άλλα νομοθετήματα. Στη συνέχεια, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τελική κρίση.

    [23] Υπαίθρια συναυλία της Αθηναϊκής Φιλαρμονίας

    28/11/2003 2:07:00 μμ

    Ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων παρουσιάζει μία ξεχωριστή συναυλία της Αθηναϊκής Φιλαρμονίας στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, προσδοκώντας να σκορπίσει νότες μουσικής του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και γνωστών μελωδιών. Η Αθηναϊκή Φιλαρμονία θα ερμηνεύσει, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ελεφάντη, μεταξύ άλλων έργα των John Williams, L.V. Beethoven, Ron Goodwin, John Kander, Ν. Σκαλκώτα, Χατζηδάκι, Σαββόπουλου, κ.ά. Σολίστ στο κλαρίνο ο Σπύρος Μουρίκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Γνωρίστε τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων

    Πρόκειται για τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων που ιδρύθηκε το 1927 και εξελίχθηκε σε ένα καλλιτεχνικό οργανισμό, ο οποίος προσέφερε πολλά στην Αθήνα και στους δημότες της. Από το 1995 μετονομάστηκε σε "Αθηναϊκή Φιλαρμονία" με άριστους μουσικούς, αρκετούς διακεκριμένους σολίστ, πολλοί εκ των οποίων είναι και βασικά στελέχη των συμφωνικών ορχηστρών της Αθήνας.

    Μέσα από τις τάξεις της πέρασαν γενιές σπουδαίων μουσικών και αρχιμουσικών. Η σταθερή παρουσία της σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης προσφέρει λάμψη και ψυχαγωγία στους Αθηναίους. Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή της σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό όπως Κύπρος, Καναδάς.

    Η Αθηναϊκή Φιλαρμονία έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Αττικό Θέατρο, αλλά και σε άλλα σημεία της Αθήνας, όπως στο Σύνταγμα, στο Ζάππειο Μέγαρο στη Στοά του βιβλίου, στο Λόφο του Φιλοπάππου και αλλού.

    Η δισκογραφική της παρουσία είναι αρκετά σημαντική. Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή του έργου του Μ.Χατζιδάκι "Η εποχή της Μελισάνθης" υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και έχει ηχογραφήσει σε CD τον "Ύμνο στην Ελευθερία" τα "Ελληνικά Εμβατήρια", Χριστουγεννιάτικα και άλλα μουσικά θέματα.

    [24] Έργο του Αισχύλου σε τάφο

    28/11/2003 1:00:00 μμ

    Ένα αρχαίο ελληνικό θεατρικό έργο, το οποίο εθεωρείτο ότι είχε καταστραφεί κατά την πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας το 48 μ.Χ., ανακαλύφθηκε έπειτα από ανασκαφές στον τάφο μιας μούμιας. Πρόκειται για τον "Αχιλλέα" του Αισχύλου, ένα από τα θεατρικά έργα της τριλογίας "Τρωϊκός πόλεμος", μέρη του οποίου βρέθηκαν σε πάπυρο στον τάφο της μούμιας. Ο Αισχύλος έγραψε συνολικά 90 έργα, όμως, από αυτά, ελάχιστα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

    Παγκόσμια πρεμιέρα του έργου σε Κύπρο και Ελλάδα

    Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) σχεδιάζει να παρουσιάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στην Κύπρο και την Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι.

    Στην παράσταση θα χρησιμοποιηθούν αυθεντικά κομμάτια του κειμένου, αλλά και αποσπάσματα από την "Ιλιάδα" του Ομήρου.

    Το έργο καταγράφει την ιστορία του Αχιλλέα που σκοτώθηκε από τον Πάρη, όταν ο τελευταίος έριξε ένα βέλος στην "αχίλλειο πτέρνα" του- το μόνο σημείο του σώματός του που τον έκανε θνητό. Ο Αχιλλέας είχε καταφέρει να σκοτώσει προηγουμένως τον Έκτορα, γιο του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας.

    ΠΗΓΗ: BBC

    [25] Eκθεση ''Γιώργος Μαυροΐδης'' στο Μουσείο Μπενάκη

    28/11/2003 2:51:00 μμ

    Η έκθεση "Γιώργος Μαυροΐδης, Ένα 'γίγνεσθαι' κεραυνοβόλου καταφάσεως" που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 29 Οκτωβρίου 2003 έως τις 11 Ιανουαρίου 2004, επιδιώκει να τιμήσει έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Περιλαμβάνει 70 περίπου έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του δημιουργού και έχει στόχο να σκιαγραφήσει μια εκρηκτική και ανήσυχη προσωπικότητα, που σύμφωνα με τον τεχνοκριτικό κ. Α. Ξύδη, "διήνυσε τον αιώνα με το ασίγαστο πάθος και την άσβεστη φλόγα ενός εραστή της ζωγραφικής". Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης έχει αναλάβει η ΕΡΤ Α.Ε.

    Ο Γιώργος Μαυροΐδης (1912 - 2003) γεννήθηκε στον Πειραιά και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο.

    Σπούδασε νομικά, υπηρέτησε στο Διπλωματικό Σώμα και διετέλεσε καθηγητής και πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Με τη ζωγραφική άρχισε να ασχολείται συστηματικά μετά το τέλος του Β' Π.Π., διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, που το ορίζουν οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και η εκφραστική δύναμη μιας πολυδιάστατης δημιουργίας.

    Η γόνιμη ενασχόλησή του με τα ζητήματα της αφηρημένης τέχνης καθώς και η μακρά θητεία του στον εξπρεσιονισμό καθορίζουν τις αισθητικές κατευθύνσεις του έργου του.

    [26] 75 χρόνια Μίκι Μάους

    28/11/2003 12:48:00 μμ

    Ο διασημότερος ποντικός του κόσμου και της Εβδομης Τέχνης, ο Μίκι Μάους, έκλεισε αυτό το μήνα 75 χρόνια ζωής. Στις 18 Νοεμβρίου 1928 Ο αξιολάτρευτος Μίκι έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση και κατέκτησε μικρούς και μεγάλους. Η ταινία "Steamboat Willie" ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο που δημιούργησε ο νεαρός τότε Γουόλτ Ντίσνεϊ και σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία. Μέσα σε 10 χρόνια, ο Μίκι Μάους πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100 ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ο χαρακτήρας του μετεξελίχθηκε σε δημόσιο πρόσωπο μιας βιομηχανίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όσο για την εταιρεία που δημιούργησε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, και που φέρει το όνομά του, είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου. Μόνο από τα προϊόντα του Μίκι Μάους, η "Ντίσνεϊ" κερδίζει κάθε χρόνο πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Εορταστικές εκδηλώσεις

    Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 75α γενέθλια του Μίκι Μάους, οι διασημότερες ταινίες του βγαίνουν πάλι στους κινηματογράφους, ενώ θα κυκλοφορήσει και ειδική αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με την πασίγνωστη μορφή του.

    Επίσης, η "Ντίσνεϊ" θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια 75 αγαλμάτων του Μίκι Μάους με ανθρώπινες διαστάσεις, τα οποία αργότερα θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ντίσνεϊ, Μάικλ Aισνερ, "κανένας χαρακτήρας δεν έχει μείνει στο προσκήνιο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όπως ο Μίκι Μάους".

    ΠΗΓΗ: ΒΒC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 November 2003 - 17:58:05 UTC