Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η κρίσιμη απόφαση της Ιεραρχίας
  • [02] Δεμένα τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων
  • [03] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Λ. Σουνίου
  • [04] Νέο νομοσχέδιο για πυρηνικά όπλα
  • [05] Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για εκσυγχρονισμό Ενόπλων Δυνάμεων
  • [06] Κινητοποιήσεις γιατρών ΙΚΑ- ΕΚΑΒ- γεωτεχνικών
  • [07] Την αθώωση των Γ. Σερίφη-Ν.Παπαναστασίου ζήτησε ο Φυτράκης
  • [08] Ανταλλαγή πυρών στη Δ.Όχθη με μία νεκρή
  • [09] ''Έπιασε'' λιμάνι το Αουρόρα στην Βρετανία
  • [10] ''Υποπτος'' στον Καναδά ο Ρίτζγουεϊ για δολοφονίες γυναικών
  • [11] Επεισόδια με έναν νεκρό στο Ριάντ
  • [12] Αιματηρές συγκρούσεις Κούρδων-Τούρκων αστυνομικών
  • [13] Κάηκε οικογένεια από πυρκαγιά στη Γερμανία
  • [14] Σκληρό ''βλέπουν'' τον χειμώνα στο Ιράκ οι Βρετανοί
  • [15] Αντισυνταγματικά τα νομοθετικά προνόμια της ΑΤΕ
  • [16] Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: Επικράτησε η Ουλκέρ της ΑΕΚ
  • [17] Μπάσκετ-FEL Ανδρών: Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ
  • [18] Ποσό-ρεκόρ για πίνακα του Γκούσταφ Κλιμτ
  • [19] Τα ''αρχεία του Πικάσο'' σε έκθεση

    [01] Σήμερα η κρίσιμη απόφαση της Ιεραρχίας

    6/11/2003 8:44:00 πμ

    Καθοριστική μέρα για τις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-Φαναρίου, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη σύνοδος της Ιεραρχίας με τη συζήτηση της πρότασης προς το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, στην πρόταση προς το Πατριαρχείο θα επισημαίνεται πως η Eλληνική Eκκλησία επιθυμεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και δεν έχει καμία πρόθεση ενσωμάτωσης των μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Το πατριαρχείο διεκδικεί μόνο το σεβασμό των δικαιωμάτων του, δήλωσε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σχολιάζοντας την άποψη του Κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει κίνδυνος να μοιραστεί η Ελλάδα στα δύο, αν δοθούν διοικητικές αρμοδιότητες στο Φανάρι. Ανυπόστατους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, καταλογίζοντάς του, έμμεσα, μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Κλιμακώθηκε η κρίση στη συνεδρίαση της Τετάρτης

    Η χθεσινή ημέρα σφραγίστηκε από τη νέα παρέμβαση του Πατριάρχη, που έστειλε σκληρή επιστολή, ενώ "λάδι στη φωτιά" έριξαν συνοδικοί κύκλοι από την Κωνσταντινούπολη, που τόνιζαν ότι δεν υπάρχει έδαφος συνεννοήσεως όχι τόσο για το θέμα των εγκρίσεων που το χαρακτηρίζουν "παρωνυχίδα", αλλά του θέματος της μείζονος αρχής, δηλαδή περί του ποιος είναι ο υπερέχων.

    Ο Βαρθολομαίος κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πως έχει βλέψεις για αλλαγή του εκκλησιαστικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, από τη συνεδρίαση, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διαδικαστικά θέματα, αλλά και για ενέργειες του Πειραιώς Καλλίνικου.

    [02] Δεμένα τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων

    6/11/2003 9:14:00 πμ

    Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα πελάγη, γεγονός που κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στον Αργοσαρωνικό εκτελούνται δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστά είναι και τα πορθμεία, με εξαίρεση το Αιγίου-Αγίου Νικολάου, όπου τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά. Σοβαρά προβλήματα ωστόσο έχουν δημιουργηθεί και στην Αττική, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας ξεριζώθηκαν 10 δέντρα, με αποτέλεσμα να επέμβει η Πυροσβεστική προκειμένου να τα απομακρύνει για να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

    Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο λόγω απεργίας

    Εν τω μεταξύ, νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν από τις 7 το πρωί, οι ναυτεργάτες στη γραμμή Ρίου-Αντιρρίου, καθώς άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, εκπρόσωποι του κλάδου με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [03] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Λ. Σουνίου

    6/11/2003 9:38:00 πμ

    Σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη της λεωφόρου Σουνίου προχωρούν από σήμερα τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής μετά την απόφαση των αρμοδίων παραγόντων να εφαρμοστούν και τα 20 πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικίσει δικαστικά.

    Το πρωί τα συνεργεία της Περιφέρειας βρέθηκαν στο Λαγονήσι για να γκρεμίσουν την τσιμεντένια πλατφόρμα 200τμ που βρίσκεται ανάμεσα στην εξοχική κατοικία του εφοπλιστή Αγούδημου και την παραλία.

    Αλλες 13 κατεδαφίσεις τις επόμενες ημέρες

    Η περιοχή είναι βραχώδης και στην ουσία η πλατφόρμα αυτή κάλυψε τα κενά μεταξύ των βράχων, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση προς τη θάλασσα και παράλληλα να χρησιμοποιείται ως χώρος πρόσδεσης σκαφών. Απέναντι ακριβώς από την πλατφόρμα αυτή υπάρχει ένας μικρός λιμενοβραχίονας συνέχεια της κατοικίας του κ. Θεοχαράκη, η οποία πρόκειται και αυτή να γκρεμιστεί.

    Οι δύο αυτές τσιμεντένιες πλατφόρμες σχηματίζουν ένα φυσικό λιμανάκι στη βραχώδη αυτή περιοχή, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να δένουν τα σκάφη τους οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σπιτιών, αλλά και οι περίοικοι.

    Τις επόμενες ημέρες θα κατεδαφιστούν και τα 13 κτίσματα που περιέχονται στα εναπομείναντα πρωτόκολλα κατεδάφισης από τα 44 συνολικά που είχαν εκδοθεί μέχρι τώρα.

    Κατεδαφίσεις και στο Μικρολίμανο

    Μέσα στον Οκτώβριο υλοποιήθηκαν 31 πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Ανατολική Αττική, από τον Μαραθώνα εως τη Βάρκιζα.

    Στη συνέχεια θα υλοποιηθούν οι κατεδαφίσεις στον Πειραιά μεταξύ των οποίων και σε αυθαίρετες κατασκευές σε παραλιακά καταστήματα του Μικρολίμανου.

    Μετά τις 15 Νοεμβρίου, τα συνεργία της Περιφέρειας Αττικής θα κατεδαφίζουν αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα και δημόσιες δασικές εκτάσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από το υπο ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

    [04] Νέο νομοσχέδιο για πυρηνικά όπλα

    6/11/2003 11:02:00 πμ

    Ενα νέο νομοσχέδιο που θα παρέχει στον Τζορτζ Μπους τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να προχωρήσει στη μελέτη νέων τύπων πυρηνικών όπλων αναμένεται να εγκρίνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία. Οι αρμόδιοι διαπραγματευτές των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων έχουν ήδη συμφωνήσει με την ιδέα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει στον Αμερικανό Πρόεδρο τα μισά από τα 15 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε για να αναπτύξει μία νέα πυρηνική κεφαλή, ικανή να διεισδύει στο έδαφος και να καταστρέφει καταφύγια σκαμμένα στα έγκατα της γης. Επίσης, του παρέχει άλλα 6 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μικρών πυρηνικών όπλων.

    ''Τρομακτικό μήνυμα'' για τον υπόλοιπο κόσμο

    Οι επικριτές του σχεδίου προειδοποιούν ότι τα μικρά πυρηνικά όπλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, διότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μία βολική εναλλακτική λύση αντί των συμβατικών όπλων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μιας πυρηνικής κλιμάκωσης και πυροδοτώντας ένα νέο μαραθώνιο πυρηνικών όπλων.

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Βόρειας Ντακότα Μπάιρον Ντόργκαν δώλωσε σχετικά "αυτό είναι πραγματικά ένα τρομακτικό μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο".

    [05] Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για εκσυγχρονισμό Ενόπλων Δυνάμεων

    6/11/2003 8:35:00 πμ

    Τη νέα δομή δυνάμεων με μικρότερες, πιο ευέλικτες και οικονομικότερες Ενοπλες Δυνάμεις αναμένεται να εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει στις 11.00 το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα απασχολήσει και η ανανέωση της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Γιώργου Αντωνακόπουλου.

    [06] Κινητοποιήσεις γιατρών ΙΚΑ- ΕΚΑΒ- γεωτεχνικών

    6/11/2003 11:20:00 πμ

    Στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής και απογευματινής βάρδιας θα πραγματοποιήσουν οι γιατροί του ΙΚΑ. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι γεωτεχνικοι, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    [07] Την αθώωση των Γ. Σερίφη-Ν.Παπαναστασίου ζήτησε ο Φυτράκης

    6/11/2003 11:23:00 πμ

    Την αθώωση του Γιάννη Σερίφη ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Σπύρος Φυτράκης, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι 19 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν. Ο κ. Φυτράκης αμφισβήτησε την απολογία του Παύλου Σερίφη με την οποία, όπως είπε, εμπλέκεται ο εντολέας του στην υπόθεση και ζήτησε να μη ληφθεί υπόψιν από το δικαστήριο. Ο κ. Φυτράκης υπογράμμισε ότι η ιδεολογία του Γιάννη Σερίφη είναι ξεκάθαρη, την οποία λέει επί τριάντα χρόνια και, όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, δεν την αλλάζει.

    Ο κ. Φυτράκης, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Νίκο Παπαναστασίου τόνισε ότι δεν αρκεί ένα δακτυλικό αποτύπωμα για να δομήσει απόδειξη συμμετοχής του κατηγορουμένου στη 17Ν και ζήτησε από τους δικαστές να αθωώσουν το Νίκο Παπαναστασίου λόγω αμφιβολιών.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης του κ. Φυτράκη θα αρχίσει την αγόρευσή του ο δεύτερος συνήγορος του Γιάννη Σερίφη, κ. Φίλιππος Κωτέας.

    [08] Ανταλλαγή πυρών στη Δ.Όχθη με μία νεκρή

    6/11/2003 10:46:00 πμ

    Μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές και πηγές της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας. Η Ιμτιάζ Αμπου Ρας, 38 ετών, πυροβολήθηκε στο λαιμό ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι της. Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ενόπλων Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών, που εισέβαλαν στην περιοχή υποστηριζόμενοι από δέκα άρματα, περίπου πενήντα τζιπ και ένα ελικόπτερο. Δεν έχει διευκρινιστεί, αν η άτυχη γυναίκα χτυπήθηκε από ισραηλινά ή παλαιστινιακά πυρά.

    [09] ''Έπιασε'' λιμάνι το Αουρόρα στην Βρετανία

    6/11/2003 10:23:00 πμ

    Στο λιμάνι του Σαουθάμπτον κατέπλευσε σήμερα στις 8 το πρωί, ώρα Ελλάδας, το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο "Αουρόρα", στο οποίο εκδηλώθηκε επιδημία γαστρεντερίτιδας με αποτέλεσμα να νοσήσουν εκατοντάδες επιβάτες και δύο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Η αποβίβαση των περίπου 1900 επιβατών θα έχει ολοκληρωθεί στις 10.30, ώρα Ελλάδας ,σύμφωνα με ανακοίνωση των λιμενικών αρχών. Η επιδημία γαστρεντερίτιδας εκδηλώθηκε στο Αουρόρα στη διάρκεια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα να νοσήσουν περίπου 500 άτομα.

    Μίνι διπλωματική κρίση

    Η επιδημία προκάλεσε μία ''μίνι διπλωματική κρίση'' ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, καθώς οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα με το Γιβραλτάρ κατά τον κατάπλου του σκάφους στο λιμάνι της βρετανικής αποικίας, το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρό εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης.

    Το Αουρόρα, που ανήκει στην εταιρία "P&amp;O" είχε αποπλεύσει στις 20 Οκτωβρίου από την Αγγλία για κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Η επιδημία εκδηλώθηκε τη στιγμή, που το σκάφος είχε καταπλεύσει στο Ντουμπρόβνικ.

    [10] ''Υποπτος'' στον Καναδά ο Ρίτζγουεϊ για δολοφονίες γυναικών

    6/11/2003 9:20:00 πμ

    ''Υποπτος'' θεωρείται από τον Καναδά ο -κατά συρροή- δολοφόνος Γκάρι Ρίτζγουεϊ, για την εξαφάνιση και δολοφονία 61 γυναικών στο Βανκούβερ τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Ρίτζγουεϊ ομολόγησε την Τετάρτη ότι σκότωσε 48 γυναίκες στην Ουάσινγκτον. Η καναδική αστυνομία δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Ρίτζγουεϊ να έπαιξε κάποιο ρόλο στην εξαφάνιση ορισμένων γυναικών του Βανκούβερ. Ο 54χρονος Αμερικανός διέπραξε τα εγκλήματα του στην περιοχή του Σιάτλ μεταξύ 1982-84. Την εποχή εκείνη επισκεπτόταν τακτικά το Βανκούβερ, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα. ''Δεν αποκλείουμε τον Ρίτζγουεϊ ως ύποπτο για την υπόθεση που μας απασχολεί. Αναμένω ότι οι αστυνομικοί μας θα έχουν σύντομα επαφές με τους συναδέλφους τους στην Ουάσινγκτον'', δήλωσε η εκπρόσωπος της καναδικής αστυνομίας, Σίλα Σάλιβαν.

    Επίσης, η καναδική αστυνομία συνέλαβε πριν από δύο χρόνια, και έναν χοιροτρόφο από το Βανκούβερ, τον Ρόμπερτ Πίκτον, με την κατηγορία της δολοφονίας 15 γυναικών -στην πλειοψηφία τους ιερόδουλες- οι οποίες εξαφανίστηκαν μεταξύ 1978-2001 χωρίς ν' αφήσουν ίχνη.

    [11] Επεισόδια με έναν νεκρό στο Ριάντ

    6/11/2003 10:31:00 πμ

    Επεισόδια με ένα νεκρό και οκτώ τραυματίες τα ξημερώματα σε συνοικία του Ριάντ. Νεκρός είναι ένας Μουσουλμάνος, φερόμενος ως τρομοκράτης, σύμφωνα με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκαν και οκτώ Σουδάραβες αστυνομικοί. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA ότι τη στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επιδρομή στη συνοικία Αλ Σουάιντι, όπου έγινε το συμβάν, "τρομοκράτες" προσπάθησαν να διαφύγουν ανοίγοντας πυρ με όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς να απαντήσουν.

    Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή την εβδομάδα. Για την ώρα η συνοικία Αλ Σουάιντι είναι ήρεμη, χωρίς την εμφανή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.

    Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του ισλαμισμού και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες Σαουδάραβες, αλλά και ξένους που μένουν στην περιοχή.

    [12] Αιματηρές συγκρούσεις Κούρδων-Τούρκων αστυνομικών

    6/11/2003 10:28:00 πμ

    Δύο Κούρδοι αντάρτες και ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, οι μάχες ξέσπασαν το απόγευμα όταν μία ομάδα ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επετέθη εναντίον στρατιωτικού φυλακίου κοντά στην κωμόπολη Αντακλί, στην επαρχία Μπινγκόλ.

    Μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν οι περισσότεροι Κούρδοι αντάρτες που μάχονται κατά των τουρκικών δυνάμεων από το 1984 στη νοτιοανατολική Τουρκία έχουν αποσυρθεί στο γειτονικό βόρειο Ιράκ, αλλά μετά την απόφαση του PKK τον περασμένο Σεπτέμβριο να διακόψει τη μονομερή εκεχειρία, έχουν εντεθεί οι φόβοι για νέα έξαρση των μαχών.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν στην Τουρκία ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξαλείψουν το PKK, αλλά η τουρκική ηγεσία συχνά παραπονείται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που κατέχουν το Ιράκ δεν κάνουν όσα πρέπει για να επιτύχουν αυτό το στόχο.

    [13] Κάηκε οικογένεια από πυρκαγιά στη Γερμανία

    6/11/2003 11:36:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Πέντε άνθρωποι, μεταξύ τους και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους κοντά στο Εξ-λα-Σαπέλ της δυτικής Γερμανίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τα θύματα, ανάμεσα στα οποία ήταν δύο παιδάκια πέντε και τριών ετών, οι γονείς τους 31 ετών και μια ηλικιωμένη γυναίκα 82 ετών, υπέκυψαν από τις εισπνοές των καπνών της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην κάβα του σπιτιού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, διευκρίνισε η αστυνομία. Ενα παιδάκι δύο ετών σώθηκε.

    Η πυρκαγιά τέθηκε αργότερα υπό έλεγχο, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνα. Στην κατοικία που κάηκε διέμεναν 10 ένοικοι.

    [14] Σκληρό ''βλέπουν'' τον χειμώνα στο Ιράκ οι Βρετανοί

    6/11/2003 10:45:00 πμ

    Οι επόμενοι μήνες στο Ιράκ θα είναι σκληροί για τις συμμαχικές δυνάμεις λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων των ανταρτών, προειδοποίησε σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στη Βαγδάτη, σερ Τζέρεμι Γκρίστοκ, ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν, ότι χιλιάδες στρατιώτες πρέπει να είναι έτοιμοι για να αναπτυχθούν στο ιρακινό μέτωπο. "Πιστεύω, ότι είμαστε μπροστά σε ένα σκληρό χειμώνα", τόνισε ο Γκρίνστοκ σε συνέντευξή τους στους Times, προσθέτοντας, ότι τα βρετανικά στρατεύματα ενδέχεται να βρίσκονται στο Ιράκ και το 2005. Στο μεταξύ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε, ότι συνέλαβε δύο Ιρακινούς πρώην στρατηγούς κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Φαλούτζα. Εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε, ότι οι συλληφθέντες, τους οποίους δεν κατονόμασε, φέρονται ως οι βασικοί χρηματοδότες και εμπνευστές των επιθέσεων κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

    Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και έφεδροι θα σταλούν στο Ιράκ

    "Οι αντάρτες προσπαθούν να αποκλείσουν τη Βαγδάτη και να εμφανίσουν το Ιράκ, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις συμμαχικές δυνάμεις", τόνισε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Ιράκ.

    Ο Γκρίνστοκ επέκρινε τις γειτονικές χώρες του Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, ότι δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τη διείσδυση ανταρτών στο Ιράκ.

    Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας ανέφεραν, ότι το Πεντάγωνο πρόκειται να εκδώσει διαταγή με την οποία θα καλεί χιλιάδες στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και εφέδρους, να είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν στο Ιράκ από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

    Ο στρατηγός των Πεζοναυτών, Πήτερ Πέις, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε, ότι τα πρόσθετα στρατεύματα θα σταλούν στο Ιράκ για να αντικαταστήσουν τμήματα των σημερινών δυνάμεων. Η απόφαση του Πενταγώνου είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ουάσιγκτον να πείσει άλλες χώρες να συνεισφέρουν επαρκή αριθμό στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Ο στρατηγός Πέις τόνισε πάντως, ότι ο συνολικός αριθμός των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα μειωθεί καθώς όλο και περισσότεροι Ιρακινοί εκπαιδεύονται για να τους αντικαταστήσουν. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι τον Μάιο του 2004 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα μειωθεί από 132.000 που είναι σήμερα σε 100.000.

    [15] Αντισυνταγματικά τα νομοθετικά προνόμια της ΑΤΕ

    6/11/2003 8:25:00 πμ

    Απόφαση-βόμβα της δικαιοσύνης, πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά, η οποία κρίνει ως αντισυνταγματικά και αντίθετα στη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία όλα τα νομοθετικά προνόμια που είχε από το 1923 η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Ετσι, δίνεται ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες και ειδικά οι αγρότες που έχουν εμπλακεί στα γρανάζια των πανωτοκίων. Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου δικαίωσε αγρότη σε σχετική αντιδικία που είχε με την Αγροτική Τράπεζα, καθώς έκρινε ότι τα προνόμια της ΑΤΕ είναι σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 20 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια.

    Ποια είναι τα προνόμια που κρίθηκαν αντισυνταγματικά

    Ειδικότερα κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα εξής προνόμια του εν λόγω του πιστωτικού ιδρύματος:

    1. Ο αγρότης, όταν απειλείται η περιουσία του, να μην έχει το δικαίωμα να πάει στο δικαστήριο και να ζητήσει αναστολή του πλειστηριασμού, χωρίς να έχει στο μεταξύ εξασφαλίσει και τη συναίνεση της ΑΤΕ.

    2. Ο περιορισμός στη δικαστική προστασία όπως ότι η ανακοπή κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να γίνει εντός 5 ημερών, ενώ το νόμιμο είναι εντός 15 ημερών.

    3. Το μόνο αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει τις ανακοπές των δικαστών, ανεξάρτητα του ποσού της απαίτησης της Τράπεζας, είναι μόνο το Ειρηνοδικείο.

    Αντίθετα, οι διατάξεις πολιτικής δικονομίας καθορίζουν ότι αρμόδιο καθ' ύλην δικαστήριο είναι εκείνο που βρίσκεται πλησιέστερα στο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη που έχει κατασχεθεί.

    [16] Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: Επικράτησε η Ουλκέρ της ΑΕΚ

    5/11/2003 11:01:00 μμ

    Η Ούλκερ "έσπασε" την παράδοση που ήθελε την ΑΕΚ να έχει το πάνω χέρι στις ελληνοτουρκικές αναμετρήσεις της Ευρώπης, καθώς στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Α' ομίλου, επικράτησε 75-69 της Ενωσης μέσα στο κατάμεστο "Αχμέτ Κομερτ Σπορτς Χολ". Από την ΑΕΚ, που σ' όλο τον αγώνα έβλεπε την πλάτη της Ούλκερ, πολυτιμότερος παίκτης ήταν ο Τζένκινς (23π.), ενώ από την τουρκική ομάδα, Κουτλουάϊ (13π.) και Μπλερ (20π.), εξασφάλισαν την πρώτη νίκη στο θεσμό. Ο Ευθύμης Ρετζιάς τελείωσε τον αγώνα με τη λιγοστή συγκομιδή των 9 πόντων.

    Φαίνεται ότι ο Ιμπραήμ Κουτλουάι... δεν ρίχνει νερό στο κρασί του, καθώς μετά τις εκπληκτικές εμφανίσεις που είχε κατά τη "θητεία του στον Παναθηναϊκό, κόντρα στην παλιά του ομάδα, ΑΕΚ, συνεχίζει αυτήν τη φορά με τα χρώματα της Ούλκερ.

    Ο αντικαταστάτης του Χαρούν Ερντενάι στην τουρκική ομάδα ξεκίνησε με όρεξη από τη γραμμή των 6μ. και 25μ. και με δύο διαδοχικά εύστοχα σουτ τριών πόντων έδωσε γρήγορα το προβάδισμα στην ομάδα του (10-4, στο 4').

    Η συνέχεια βρήκε σαστισμένο τον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος προσπαθούσε με διαδοχικές αλλαγές να βρει το κατάλληλο σχήμα που θα έκανε την ανατροπή. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήρθε ποτέ, καθώς ο Κουτλουάι συνέχισε τον επιθετικό του οίστρο και με τη βοήθεια του Μπλερ (12 πόντους στο ημίχρονο) έφτασε ακόμα και στο +16 (28-12, 13').

    Οσο για τον Ευθύμη Ρετζιά, τον πρώτο Ελληνα επαγγελματία αθλητή που ενσωματώθηκε στο τουρκικό πρωτάθλημα, βρήκε στόχο μετά από πολύ ώρα στο παρκέ και πιο συγκεκριμένα στη λήξη του ημιχρόνου, όταν σκόραρε από την περιφέρεια και έδωσε και πάλι αέρα 10 πόντων στην ομάδα του (36-26). Πάντως, ο Ελληνας σέντερ μπορεί να μην διέπρεψε στην επίθεση, αλλά στην άμυνα ήταν κυρίαρχος των ριμπάουντ.

    Από την ΑΕΚ, Τζένκινς (11π.) και Ζήσης (5π.) προσπαθούσαν μόνοι να διατηρούν, έστω και μία... μακρινή επαφή με το σκορ.

    Η συνέχεια ήταν... καρμπόν του πρώτου μέρους. Ο Τζένκινς, ο οποίος συνέχισε να ηγείται των επιθετικών προσπαθειών της ΑΕΚ, κατάφερε να μειώσει στο 27' στους 8 πόντους (47-39), ενώ στο 37' ο Νικολαϊδης με εύστοχο τρίποντο μείωσε στους τέσσερις (61-57).

    Ωστόσο, Μπλερ και Ερντογάν επανέφεραν την ηρεμία στο τουρκικό στρατόπεδο και έφτασαν χωρίς να ιδρώσουν στην πρώτη νίκη στην πρεμιέρα.

    Οι συνθέσεις:

    ΟΥΛΚΕΡ: Ασιτς 5, Μπλερ 20, Γιλντιρίμ 5, Μπούκερ 12, Ερντογάν 9, Κουτλούαι 13, Ρετζιάς 9, Γκονλούμ 2.

    ΑΕΚ: Τζένκινς 23, Ταπούτος 2, Αντιτς 3, Γλυνιαδάκης 8, Μπουρούσης 2, Λόλις 8, Χατζής 5, Σέκουλιτς 9, Ζήσης 6, Νικολαϊδης 3.

    [17] Μπάσκετ-FEL Ανδρών: Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ

    5/11/2003 9:52:00 μμ

    Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 91-78 εντός έδρας από τη ρωσική Ούνιξ Καζάν στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου της FIBA Europe League. Αυτό ήταν το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα για το σύνολο του Μπάνε Πρέλεβιτς στην Ευρώπη. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Στομπέργκας με 27 πόντους, ενώ ο πρώτος σκόρερ (και στον πίνακα των ασσιστ) στο ελληνικό πρωτάθλημα Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Δικέφαλου του Βορρά με 18 πόντους.

    Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να φανεί αποτελεσματικός στα αμυντικά του καθήκοντα και να περιορίσει την Ούνιξ Καζάν, η ποιότητα και η αξία της οποίας δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, αδυναμία που τον έφερε με τη λήξη της αναμέτρησης να είναι ο ηττημένος.

    Οι Ρώσοι βρέθηκαν μόλις στο 4ο μπροστά στο σκορ με δεκατρείς πόντους (5-18), διαφορά που στο 7ο έφτασε τους δεκαέξι (10-26) και στα μισά του πρώτου μέρους άγγιξε τη μέγιστη τιμή της τους δεκαοκτώ (33-51). Ηταν το σημείο εκείνο, το τέλος σχεδόν της δεύτερης περιόδου με το ξεκίνημα της τρίτης, που ο ΠΑΟΚ επανέκαμψε δυναμικά και με ένα σερί 14-0 μείωσε την απόσταση του από την Ούνιξ Καζάν στους τέσσερις πόντους (47-51).

    Οι Ρώσοι δεν είχαν πει, ωστόσο, την τελευταία τους λέξη. Με κινητήριους μοχλούς τους, τους Ανστεϊ και Στομπέργκας, "άνοιξαν" και πάλι τη ψαλίδα από τους "ασπρόμαυρους", προηγήθηκαν με δέκα (27ο 52-62), διαφορά που διατηρήθηκε με αυξομειώσεις στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα της αναμέτρησης και έτσι προέκυψε το τελικό 78-91.

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 18, Παντελιάδης, Βασιλειάδης 15 (1), Βασιλόπουλος 2, Πάουελ15, Γιούρκοβιτς 12 (2), Οκούνσκι 10, Ραντόγιεβιτς 6

    ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ: Κριάπα 7, Μιλοσέρντοφ , Κουμπράκοφ 15 (3), Στομπέργκας 27 (3), Σαμοιλένκο 7, Ανστεϊ 29 (1), Ζουκάουσκας 2, Μούρσεπ 4

    [18] Ποσό-ρεκόρ για πίνακα του Γκούσταφ Κλιμτ

    6/11/2003 10:08:00 πμ

    Ενας πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ, η ''Αγροικία στην Ατερζεε'', πουλήθηκε την Τετάρτη σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις έναντι του ποσού των 29,1 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ για έργο του Αυστριακού ζωγράφου. Ο πίνακας, που παρουσιάζει ένα σπίτι στις όχθες της λίμνης Ατερζεε, φιλοτεχνήθηκε το 1914 και η αρχική εκτίμηση του γνωστού Οίκου δημοπρασιών για την τιμή του κυμαινόταν μεταξύ 18-25 εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικώς πουλήθηκε έναντι 29.128.000 δολαρίων σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ έργου του Κλιμτ που ήταν 23.490.000 δολάρια. Ενας άλλος πίνακας, το ''Σόκο'' του Ρώσου Αλεξέι φον Γιαβλένσκι, πουλήθηκε στην ίδια δημοπρασία έναντι 8.296.000 δολαρίων.

    [19] Τα ''αρχεία του Πικάσο'' σε έκθεση

    6/11/2003 12:01:00 πμ

    Εισιτήρια κινηματογράφου, επιστολές συγγραφέων, καρτ-ποστάλ και διάφορες σημειώσεις που συλλέχθηκαν από το εργαστήρι και το γραφείο του Πάμπλο Πικάσο και εκτίθενται στο Παρίσι δείχνουν ότι ο Ισπανός ζωγράφος δεν ήταν μόνο μεγάλος δημιουργός, αλλά και συλλέκτης γραπτών παντός τύπου. Με τα ''αρχεία του Πικάσο'', που θα εκτίθενται έως τις 19 Ιανουαρίου, το μουσείο Πικάσο οικειοποιείται απόφθεγμα του Ισπανού ζωγράφου που έλεγε "είσαι ό,τι φυλάσσεις" καθώς όπως φαίνεται ο ίδιος δεν πετούσε τίποτε.

    Αποκαλύπτονται συναρπαστικές πτυχές της ζωής του μεγάλου δημιουργού

    Ανάμεσα στα εκθέματα 20.100 επιστολές που του είχαν στείλει 4.157 διαφορετικοί γλύπτες, μια καρτ-ποστάλ του Ζακ Πρεβέρ, που εικόνιζε ένα ρινόκερο και έγραφε ''για τον Πάμπλο, πορτρέτο ενός συγγενούς'', οδηγίες προς τον σοφέρ του.

    Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την αγάπη του καλλιτέχνη για το τσίρκο, την πυγμαχία, το κατς, τις ταυρομαχίες, τον κινηματογράφο.

    Η επίπονη καταγραφή των γραπτών αυτών έγινε από μοναχό μετά το θάνατο του Πικάσο, πριν από 30 χρόνια και δείχνει τέσσερις πλευρές του Ισπανού ζωγράφου: προσωπικά χαρτιά του καλλιτέχνη, ο Πικάσο με φίλους, συγγραφείς, εμπόρους, ρωσικά μπαλέτα. Ο Πικάσο και οι σύντροφοί του (το κομμουνιστικό κόμμα και ο εμφύλιος στην Ισπανία), ο Πικάσο και οι άλλοι (θαυμαστές, συκοφάντες, ζητιάνοι).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 November 2003 - 10:25:11 UTC