Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκέντρωση για τους 7 συλληφθέντες της Θεσ/κης
  • [02] Εκλεισαν Επαρχείο-Δ. Νευροκοπίου για οδικό άξονα με Βουλγαρία
  • [03] ''Αγκάθι'' το Κυπριακό στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας
  • [04] Αποδοχή με συστάσεις για τις δέκα προς ένταξη χώρες
  • [05] Κόντρα προσωρινού ιρακινού συμβουλίου και Συρίας
  • [06] Η ανεργία ''προτιμά'' τις γυναίκες
  • [07] Το Σάββατο η κλήρωση για το μπάσκετ του 2004
  • [08] Η χοληστερίνη σώζει από τις καρδιακές προσβολές
  • [09] Μισό εκατομμύριο δολάρια αμοιβή για τη σύλληψη χάκερ
  • [10] Κόπηκε το σίριαλ για τον Ρήγκαν

    [01] Συγκέντρωση για τους 7 συλληφθέντες της Θεσ/κης

    5/11/2003 10:07:00 μμ

    Στιγμιότυπό από τα επεισόδια

    της 21ης Ιουνίου

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια οργανώνουν, στις έξι απόγευμα της Πέμπτης, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και άλλες Κινήσεις, σε ένδειξη συμπαράστασης στους επτά συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια της 21ης Ιουνίου, στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας, στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνται. Στο πλευρό των απεργών πείνας συντάχθηκε την Τετάρτη και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, με δήλωση του προς τα ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι αρχίζει και αυτός, από την Πέμπτη, απεργία πείνας δέκα ημερών, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

    Στο νοσοκομείο ένας εκ των απεργών πείνας

    Ο Βασίλης Τζωρτζάτος στη δήλωση του αναφέρεται στις διεθνείς εξελίξεις κάνοντας λόγο για "αμερικανικό φονταμενταλισμό", "διεθνή ιμπεριαλισμό", "νεοσοσιαλφιλελεύθερο διευθυντήριο της ΕΕ/ΟΝΕ" και "αρπακτικά του κεφαλαίου".

    Στο μεταξύ, ο Κάρλος Μαρτίν Μαρτίνεζ, ο ένας εκ των επτά κρατουμένων για τα γεγονότα της 21ης Ιούνη κατά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρειάστηκε να μεταφερθεί χθες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

    Ο Μαρτίνεζ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του, λόγω της εξαντλητικής απεργίας πείνας που πραγματοποιεί εδώ και 31 ημέρες. Εκτός από τον Μαρτίνεζ, άλλοι τέσσερεις συλληφθέντες για τα επεισόδια, κάνουν απεργία πείνας με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους.

    Οι γιατροί που εξέτασαν τον Μαρτίνεζ ζήτησαν να δεχτεί να του βάλουν ορό και να του χορηγήσουν σχετική φαρμακευτική αγωγή κάτι που ο απεργός πείνας δεν δέχτηκε και αφού υπεβλήθη σε εξετάσεις αίματος και ούρων, επέστρεψε στις φυλακές Διαβατών.

    Εξάλλου, το πρωί της Τετάρτης, έξω από το Ιπποκράτειο, μέλη αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομάδων πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης.

    [02] Εκλεισαν Επαρχείο-Δ. Νευροκοπίου για οδικό άξονα με Βουλγαρία

    5/11/2003 7:49:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    ''Λουκέτο'' έβαλαν μέχρι και την Παρασκευή το επαρχείο και ο δήμος Νευροκοπίου ύστερα από απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να ''παγώσει'' όλες τις εργολαβίες, που αφορούσαν υποδομές στον κάθετο οδικό άξονα Βουλγαρίας- Εξοχής Νευροκοπίου- Δράμας. Ο νομάρχης Κώστας Ευμοιρίδης και άλλοι φορείς της περιοχής θα επιδιώξουν, όπως δήλωσαν, να έχουν συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους στην Αθήνα, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να ξαναρχίσουν τα έργα στον μεθοριακό σταθμό της Εξοχής, ο οποίος με την ολοκλήρωση και λειτουργία του αναμένεται να αναβαθμίσει οικονομικά σε μεγάλο βαθμό το Νευροκόπι, τη Δράμα, αλλά και την Καβάλα.

    Διαβουλεύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ζαφείρης Σακελλάρης είπε πως για το πρόβλημα, που προέκυψε επισκέφθηκε την περιοχή κλιμάκιο των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης και εξέτασαν από κοντά διάφορα τεχνικά ζητήματα.

    ''Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα'', δήλωσε ο κ. Σακελλάρης.

    Σημειώνεται ότι οι Βούλγαροι επείγονται να αρχίσει η λειτουργία του κάθετου αυτού οδικού άξονα, μέσω του οποίου θα διακινείται όλο το χερσαίο εμπόριο της χώρας τους προς το νέο λιμάνι της Καβάλας, με τελικό προορισμό κράτη, με τα οποία συναλλάσσεται εμπορευματικά η γειτονική χώρα.

    [03] ''Αγκάθι'' το Κυπριακό στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

    5/11/2003 9:26:00 μμ

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να χαραχθεί μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό το μήνυμα στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γείτονα μέσω της έκθεσης προόδου που συνέταξε για τις προς ένταξη χώρες. Μάλιστα, διατυπώνει την επιθυμία για διευθέτηση του ζητήματος μέσα στο τρέχον εξάμηνο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γκ. Φερχόιγκεν, χαρακτήρισε το Κυπριακό "σοβαρό εμπόδιο" στην προώθηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''δεν είναι δυνατόν κράτος μέλος της Ε.Ε. να προστατεύεται από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών''. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Γκιούλ χαρακτήρισε "αντικειμενική" την έκθεση και κάλεσε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η έκθεση προόδου της Κομισιόν αναφέρει ότι αν και η Αγκυρα έχει επιτύχει σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί να μην πληροί τα κριτήρια της Ε.Ε. Σχολιάζοντας σχετικά, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη της εφαρμογής των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν.

    Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μέρος του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας

    Η τουρκική διπλωματία επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου να παραληφθεί η αναφορά για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις προς ένταξη χώρες. Ωστόσο, τα σχετικά τουρκικά διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έφεραν αποτέλεσμα.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, παρουσιάζοντας το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες εκθέσεις αξιολόγησης των υποψηφίων χωρών χαρακτήρισε ''σοβαρό εμπόδιο'', την μη επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004. ''Δεν είναι νομική προϋπόθεση'', σημείωσε ο Επίτροπος, ''είναι μείζον πολιτικό θέμα".

    Στο κείμενο στρατηγικής διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση λύσης θα αποδεσμευτούν άμεσα τα 206 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν για την οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της νήσου.

    Ο κ. Φερχόιγκεν ανέφερε ότι στο τέλος του 2004 η Επιτροπή θα συντάξει την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας με την πορεία της όλο το διάστημα από το Ελσίνκι (1999) και μετά, για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Μίλησε επίσης για "αδιακρισία" αφήνοντας να εννοηθεί ότι δέχθηκε πιέσεις από την Τουρκία για να αλλάξει το κείμενο της έκθεσης στο επίμαχο σημείο.

    Προσέφερε τέλος την αμέριστη βοήθεια της Επιτροπής στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που την εμποδίζουν να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να πλησιάσει την ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανίδας ευρωβουλευτού του SPD, για τις εκλογές στα Κατεχόμενα τον προσεχή Δεκέμβριο, αφού υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ντενκτάς, συμμερίστηκε την αγωνία της για τις προσπάθειες χειραγώγησης των τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης, ζητώντας από το Ευρωκοινοβούλιο να παρακολουθήσει την κατάσταση.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό είναι δυνατόν να επιλυθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2004, τονίζοντας ότι ''ελπίζει και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να μπει στην ΕΕ η Κύπρος ενωμένη'', ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή διατίθεται να προσφέρει τη βοήθεια της σ΄αυτή την κατεύθυνση.

    "Αντικειμενική" χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο ίδιος για ορισμένες αναφορές της έκθεσης στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Γκιουλ είπε ότι η επιθυμία της χώρας του ταυτίζεται εκείνη της ΕΕ: ''Ο συμβιβασμός είναι μέρος της ευρωπαϊκής παιδείας, συνεπώς οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να προσπαθήσουν. Ο συμβιβασμός δεν πρέπει να αναμένεται μόνο από τους Τούρκους'', είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο μέσα στους επόμενους μήνες.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, εξάλλου, την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης ''να βελτιώσει το επίπεδο της χώρας στο επίπεδο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ικανοποίηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης''.

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Χαρακτήρισε τις αναφορές στο Κυπριακό "εσκεμμένη ενέργεια'' και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συμπεριφέρεται δυσμενώς σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Κύπρο για στρατηγικούς λόγους υποστήριξε ο κ. Ντενκτάς.

    Οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και υιοθέτησαν την διαπίστωση ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου του 2004 στη βάση του σχεδίου Ανάν. Απέφυγαν, όμως, να αποδεχθούν δημόσια την διασύνδεση της λύσης του προβλήματος με την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων που καθίσταται σαφής στην έκθεση της ΕΕ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιρελάι χαρακτήρισε την έκθεση της Επιτροπής "θετική και αντικειμενική" και συνεχάρη την Τουρκία για την πρόοδο που έχει σημειώσει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Σημείωσε πρόοδο η Τουρκία, αλλά παραμένει ανέτοιμη

    Το κείμενο της έκθεσης στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία.

    "H απουσία λύσης στο Κυπριακό θα μπορούσε ν' αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας" σε αυτή τη φράση συνοψίζει τη θέση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενο της στρατηγικής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, στο οποίο υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αποτελούν μέρος του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας.

    Σε ότι αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που καλείται να εφαρμόσει η Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο κείμενο, επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης τους, με τα τέσσερα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει.

    Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι τα κύρια προβλήματα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που παραμένει μη ικανοποιητική και ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος που εξακολουθεί να έχει ο στρατός στη δημόσια ζωή με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών και στη διαφάνεια του προϋπολογισμού, οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, συγκέντρωσης, διαδήλωσης και στα πολιτιστικά δικαιώματα, αλλά και η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στον πολιτικό τομέα επισημαίνεται ότι "σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην εκπλήρωση των κριτηρίων.

    Ειδικότερα, έχει επιτευχθεί σημαντική νομοθετική προσπάθεια με στόχο την ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε πολλούς τομείς, όμως, υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματικές νομοθετικές προσπάθειες.

    "Συνολικά, η εφαρμογή στην πράξη των μεταρρυθμίσεων είναι άνιση και τα αποτελέσματα τους δεν είναι ορατά".

    Στην έκθεση της Επιτροπής, γίνεται επίσης αναφορά στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στις παραγράφους που αναφέρονται στο Κυπριακό επισημαίνεται ότι "η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει σε πολλές περιπτώσεις την υποστήριξή της στις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα από τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών".

    Γίνεται επίσης αναφορά στην υπογραφή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους της 8ης Αυγούστου, η οποία κρίνεται ότι "δεν έχει καμία αξία από άποψη διεθνούς δικαίου και αθετεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η έκθεση διαπιστώνει ότι "θετική εξέλιξη, με τις δυο κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν δημόσια δεσμεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο για τη συνέχιση της προσέγγισης".

    Στην έκθεση ζητείται ακόμη από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και να τεθεί τέλος στη διακριτική μεταχείριση εις βάρος των μειονοτήτων με ειδική αναφορά στον περιορισμό που διαπιστώνεται στην πρόσληψη δασκάλων και χορήγησης εκπαιδευτικού υλικού στα ελληνικά σχολεία.

    Επισημαίνεται επίσης ότι η κατάσταση στις φυλακές έχει βελτιωθεί αλλά εξακολουθούν να γίνονται βασανιστήρια στους φυλακισμένους.

    [04] Αποδοχή με συστάσεις για τις δέκα προς ένταξη χώρες

    5/11/2003 9:28:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για τις δέκα χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ερχόμενο έτος, λέγοντας ότι όλες θα είναι έτοιμες να ενταχθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος την 1η Μαϊου του 2004. Ωστόσο στην τελική της έκθεση για την ενταξιακή τους προετοιμασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις χώρες, οι οποίες αν δεν καλυφθούν θα τους στερήσουν τα πλήρη οφέλη της ένταξής τους στην ΕΕ.

    Προειδοποιητικές επιστολές και στις δέκα

    "Η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η διεύρυνση θα γίνει την 1η Μαϊου του 2004 υπό καλές συνθήκες'', επισημαίνεται στην Εκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή τους προετοιμασία.

    Η Επιτροπή, αν και όπως ανακοίνωσε δεν βρέθηκε απέναντι σε μεγάλες εκπλήξεις, θα στείλει προειδοποιητικές επιστολές και στις 10 χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ -Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Κύπρος και Μάλτα- επισημαίνοντας τις συγκεκριμένες ελλείψεις.

    Οσον αφορά την Πολωνία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει αμέσως δράση για να ανταποκριθεί στα εννέα κεφάλαια που προκαλούν σοβαρή ανησυχία, ώστε να είναι πλήρως έτοιμη όταν ενταχθεί στην Ενωση.

    [05] Κόντρα προσωρινού ιρακινού συμβουλίου και Συρίας

    5/11/2003 9:00:00 μμ

    Για "λάθος ανάγνωση της κατάστασης στο Ιράκ" επέκρινε ο πρόεδρος του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας. Η διαμάχη ξέσπασε ύστερα από τις δηλώσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, που είπε πως "από την πτώση του ιρακινού καθεστώτος επωφελήθηκαν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι". Ταυτόχρονα, ο Ταλαμπανί επέκρινε και την εκπρόσωπο του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Μπούσρα Καναφάνι. Η εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως το ιρακινό συμβούλιο διορίστηκε από τις δυνάμεις κατοχής και ότι δεν έχει την απαιτούμενη νομιμότητα. Ο Ταλαμπανί τόνισε πως τα μέλη του συμβουλίου εκπροσωπούν τα ιρακινά κόμματα που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας.

    ''Δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών''

    Παρά την ανταλλαγή επικρίσεων, ο πρόεδρος του ιρακινού συμβουλίου δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις Ιράκ και Συρίας, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε "εσφαλμένες" τις δηλώσεις του Σύρου υπουργού.

    Σχετικά με την απουσία του Ιράκ από την περιφερειακή σύνοδο της Δαμασκού, ο Ταλαμπανί δήλωσε πως η χώρα του δεν αρνήθηκε την πρόσκληση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε θεωρήθηκε προκλητικός. Ο πρόεδρος του συμβουλίου διευκρίνησε πως η πρόσκληση ήταν να πάει ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών στη Δαμασκό, για να του παρουσιάσει ο Σύρος ομόλογός του τα αποτελέσματα της συνόδου. "Αυτό ήταν μια προσβολή για το Ιράκ και μια ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις", κατέληξε ο Ταλαμπανί.

    [06] Η ανεργία ''προτιμά'' τις γυναίκες

    5/11/2003 10:59:00 μμ

    Υπερδιπλάσια των ανδρών παραμένει η ανεργία στις γυναίκες σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η επετηρίδα του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία στις γυναίκες είναι 14,64%, ενώ η ανεργία στους άνδρες 6,21%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης το 57% των ανέργων στην Ελλάδα είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή παραμένουν στην ανεργία για πάνω από 12 μήνες. Η έκθεση διαπιστώνει επίσης αύξηση της μερικής απασχόλησης στο 4,5%, ποσοστό που παραμένει βέβαια σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα ισχύοντα στην ευρωζώνη με μια όμως βασική διαφορά.

    Υποχώρηση της ανεργίας διαπιστώνει ο ΟΑΕΔ

    Η έκθεση του ΟΑΕΔ διαπιστώνει επίσης ότι η ανεργία στη χώρα έχει υποχωρήσει στο ποσοστό 9,6% (πρέπει να σημειωθεί ότι ο τρόπος μέτρησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ διαφέρει από εκείνον της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αφού μετρώνται οι άνεργοι ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού και όχι του οικονομικά ενεργού πληθυσμού).

    Στην Ελλάδα ο ένας στους δύο μερικώς απασχολουμένους βρίσκεται σε αυτή την εργασιακή σχέση υποχρεωτικά και όχι από επιλογή, αφού δεν μπόρεσε να βρει στο ίδιο διάστημα μια θέση πλήρους απασχόλησης.

    Διαπιστώνεται επίσης αύξηση της απασχόλησης κατά 0,28% και οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται κυρίως στις υπηρεσίες και τις κατασκευές ενώ μειώνονται στον πρωτογενή τομέα.

    Αυτή τη στιγμή παραμένουν εγγεγραμμένοι στα ταμεία ανεργίας του ΟΑΕΔ 319.000 άνεργοι.

    Σύμφωνα με την επετηρίδα η οικονομία στη χώρα καθορίστηκε από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (κυρίως λόγω των ολυμπιακών έργων) σε συνθήκες διεθνούς επιβράδυνσης.

    Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,3% το 2002 σε αντίθεση με το πενιχρό 0,3% στην ευρωζώνη και οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν το 2002 κατά 3% έναντι του 0,5% στην ευρωζώνη.

    Σημειώνεται επίσης ότι το 2001 και 2002 στην ευρωζώνη παρατηρείται επιβράδυνση της αύξησης απασχόλησης.

    [07] Το Σάββατο η κλήρωση για το μπάσκετ του 2004

    5/11/2003 5:40:00 μμ

    Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στη Μαδρίτη θα διεξαχθεί η κλήρωση των ομίλων του Ολυμπιακού Τουρνουά Ανδρών, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Σύμφωνα με τα κριτήρια πρόκρισης που έχουν τεθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, έχουν προκριθεί για το Ολυμπιακό τουρνουά καλαθοσφαίρισης των Αγώνων της Αθήνας, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2002, Σερβία και η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα. Επίσης, θα συμμετάσχουν ομάδες που έχουν διακριθεί στα Πρωταθλήματα όλων των ηπείρων, όπως η Λιθουανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κίνα και η Αγκόλα.

    Αισιοδοξία για την Εθνική Ελλάδας

    Ο Διευθυντής Τομέα Καλαθοσφαίρισης της Οργανωτικής Επιτροπής, Σταύρος Δουβής, δήλωσε πως η κλήρωση είναι σημαντική, για να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες τους αντιπάλους τους και για να επιλέξουν οι φίλαθλοι ποιούς αγώνες θα παρακολουθήσουν.

    Από την μεριά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος της "Αθήνα 2004", Σπύρος Καπράλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της εθνικής μας ομάδας στους Αγώνες. Ο κ. Καπράλος δήλωσε πως "δικαιούμαστε να προσδοκούμε ακόμα και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο για την Εθνική Ανδρών του χρόνου το καλοκαίρι, αφού παίζουμε στην έδρα μας, με τη συμπαράσταση των Ελλήνων φιλάθλων". Ταυτόχρονα, τόνισε και την πολύτιμη προσφορά του προπονητή, Γιάννη Ιωαννίδη.

    Σημειώνεται πως το Ολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 28 Αυγούστου του 2004. Οι προκριματικοί αγώνες θα διεξαχθούν στο κλειστό γήπεδο στο Ελληνικό, ενώ οι προημιτελικοί, ημιτελικοί και τελικοί αγώνες στο ΟΑΚΑ.

    [08] Η χοληστερίνη σώζει από τις καρδιακές προσβολές

    5/11/2003 10:32:00 μμ

    Στην καλή χοληστερίνη, ίσως κρύβεται το φάρμακο για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νόσων. Αυτό προκύπτει από έρευνα επιστημόνων στην κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά λίπους στις καρδιακές αρτηρίες, με τη χορήγηση της λιποπρωτείνης HDL, της λεγόμενης καλής χοληστερίνης, η οποία, όπως αποδείχθηκε, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η έρευνα, δημοσιεύται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση.

    Το ιατρικό παράδοξο που άνοιξε το δρόμο

    Αφορμή της έρευνας, ένα ιατρικό παράδοξο, που κατεγράφη σε μία μικρή κοινωνία της Β. Ιταλίας, τη δεκαετία του 80.

    Οι 38 κάτοικοι της Λιμόν Σουλ Γκάρντα παρουσίαζαν χαμηλά ποσοστά καρδιακών προβλημάτων παρά το γεγονός ότι ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Αιτία, η μετάλλαξη μιας βασικής πρωτεΐνης η οποία συμβάλλει στο σχηματισμό της καλής χοληστερίνης.

    Η καλή χοληστερίνη διώχνει το λίπος από τις αρτηρίες

    Στις ΗΠΑ, η έρευνα έγινε σε 36 άτομα που είτε είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή είτε υπέφεραν από στηθάγχη.

    Στους 25 χορηγήθηκε ενδοφλέβια, μια συνθετική έκδοση της λιποπρωτείνης , apolipoprotein Milano AI (Apo-AIM) (υψηλής περιεκτικότητας χοληστερίνης) ενώ στους υπόλοιπους 11 μία υποβαθμισμένη εκδοχή της (μικρής περιεκτικότητας χοληστερίνης).

    Μετά από έξι βδομάδες, οι υπέρηχοι αρτηριών που έγιναν στους ασθενείς έδειξαν ότι στους μεν πρώτους που χορηγήθηκε χοληστερίνη υψηλής περιεκτικότητας, τα επίπεδα λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών είχαν υποχωρήσει κατά 1%, ενώ στην δεύτερη αυξήθηκαν κατά 14%.

    Θεραπεία σε λίγες μέρες

    Επιπλέον, το ενθαρρυντικό είναι ότι η θεραπεία των καρδιακών παθήσεων μπορεί να επιτευχθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες ή χρόνια, όπως πιστευόταν παλιότερα.

    Ο επικεφαλής του προγράμματος καρδιολόγος Στίβεν Νίσεν, μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως κι ο ίδιος δεν περίμενε πως το αποτέλεσμα της έρευνας θα ήταν τόσο καλό, προσθέτοντας ότι άνοιξε η πόρτα για την δραστική αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.

    Ωστόσο όπως επεσήμανε χρειάζεται περαιτέρω επανάληψη των ερευνών προκειμένου τα επιβεβαιωθούν τα πορίσματά τους.

    [09] Μισό εκατομμύριο δολάρια αμοιβή για τη σύλληψη χάκερ

    5/11/2003 9:38:00 μμ

    Μισό εκατομμύριο δολάρια θα προσφέρει συνολικά η Microsoft ως αμοιβή σε σύγχρονους κυνηγούς κεφαλών. Η κυκλοφορία στον κυβερνοχώρο δύο ιών, του MSBlast και του Sobig, οι οποίοι ειδικά τον περασμένο Αύγουστο έκαναν "θραύση" στα Windows αποτέλεσε την αιτία της συγκεκριμένης απόφασης. Όποιος, λοιπόν, δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων του ενός ιού θα πάρει 250.000 δολάρια.

    H αμοιβή αποτελεί δέλεαρ

    Την πρόταση έκαναν εκπρόσωποι της εταιρίας σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον, στην οποία ήταν επίσης παρόντες ειδικοί του FBI και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε θέματα εγληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

    Ο Γενικός Σύμβουλος της εταιρίας Brad Smith ανέφερε σχετικά: "δεν πρόκειται απλώς για διαδικτυακά εγκλήματα ή κυβερνο-εγκλήματα. Πρόκειται για κανονικά εγκλήματα που βλάπτουν πολλούς ανθρώπους". Το πλήγμα που υφίσταται η Microsoft από τους ιούς δεν την βλάπτει μόνο οικονομικά, αλλά βλάπτει και την αξιοπιστία της. Για αυτό δήλωσε ο Smith "αν χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα, θα ξοδέψουμε χρήματα".

    Η Microsoft έχει δημιουργήσει ένα νέο λογισμικό, το Longhorn, το οποίο αποτελεί τη νέα έκδοση των Windows και είναι πιο ασφαλές όσον αφορά στην επίθεση ιών.

    Παρόλο που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν χιλιάδες ιοί και συνεπώς πάρα πολλοί χάκερ, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εντοπιστεί, συλληφθεί και καταδικαστεί. Οι άνθρωποι της Microsoft πιστεύουν ότι τα λεφτά θα αποτελέσουν δέλεαρ για όσους γνωρίζουν κάποια πληροφορία.

    Σχετικά με τον ιό MSBlast έχει κατηγορηθεί ένας Αμερικανός έφηβος αλλά ο κύριος ένοχος δεν έχει ακόμα βρεθεί. Όπως άλλωστε δεν έχουν βρεθεί και οι υπεύθυνοι για τον Sobig, ο οποίος, μεταδίδεται με ρυθμούς αστραπής.

    Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωσαν ότι η χρηματική αμοιβή θα είναι διαθέσιμη για όλους, ανεξαρτήτως χώρας, μια και η εξάπλωση των ιών αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Η αμοιβή θα δίνεται, όμως, μόνο στην περίπτωση που οι πληροφορίες που θα δοθούν οδηγήσουν στην σύλληψη κάποιου υπεύθυνου για τη δημιουργία και την εξάπλωση των ιών.

    Ορισμένοι "παρατηρητές της τεχνολογίας" (technology observers) εκφράζουν αμφιβολίες ως προς την απόδοση του συγκεκριμένου σχεδίου. Η χρηματική αμοιβή μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ και για τους "επικηρυγμένους" , με τα αντίθετα, όμως, αποτελέσματα. Μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη κατασκευή νέων ιών ή να τονώσει τον εγωισμό τους και την επιθυμία τους να γίνουν "διαβόητοι" που αποτελεί και τον κύριο λόγο δράσης τους.

    [10] Κόπηκε το σίριαλ για τον Ρήγκαν

    Αννίτα Πασχαλινού 5/11/2003 9:35:00 μμ

    Θέμα λογοκρισίας, αυτή τη φορά στην Τέχνη, εγείρει η ακύρωση της προβολής μίνι βιογραφικής σειράς για τη ζωή του Ρόναλντ Ρήγκαν. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS έκοψε το σίριαλ, δυο εβδομάδες πριν βγει στον αέρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου, αλλά και των ανθρώπων της 7ης Τέχνης. Στο σίριαλ, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται ως αφηρημένος, με κοινωνικές προκαταλήψεις αλλά και οκνηρός. Σύμφωνα με πληροφορίες το αιφνιδιαστικό κόψιμο της σειράς είναι προϊόν έντονων πιέσεων της ρεπουμπλικανικής πλευράς προς τους επικεφαλής του καναλιού.

    Καταγγελίες για λογοκρισία της Τέχνης

    Ο ηθοποιός Τζέιμς Μπρόλιν

    Την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου, κυρίως των Δημοκρατικών, αλλά και των ανθρώπων της 7ης Τέχνης, έχει προκαλέσει η απόφαση του CBS να διακόψει την προβολή της μίνι σειράς The Reagans.

    Μαύρη μέρα για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης χαρακτήρισε τη χθεσινή, η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ο σύζυγος της οποίας Τζέιμς Μπρόλιν, πρωταγωνιστούσε στο σίριαλ, υποδυόμενος τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο.

    Δυο εβδομάδες πριν βγει στον αέρα, ο διευθυντής του αμερικανικού δικτύου Λέσλι Μουνβς αποφάσισε να διακόψει την προβολή του και ενώ ήδη αξιωματούχοι του καναλιού είχαν εγκρίνει το σενάριο της βιογραφικής σειράς.

    Οι αξιωματούχοι του καναλιού, διέψευσαν το γεγονός ότι δέχτηκαν πιέσεις από Ρεπουμπλικάνους και κύκλους των συντηρητικών ώστε να στείλουν τη σειρά στο καλωδιακό κανάλι Showtine.

    Μετά από ''δεύτερη σκέψη'' το έκοψαν

    Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, το κόψιμο της σειράς, ήταν προϊόν μιας δεύτερης σκέψης, αυτή τη φορά ηθικής όπως λένε, αφού η τετράωρη μίνι σειρά ήταν αρκετά άδικη απέναντι στην οικογένεια Ρήγκαν.

    Στοιχεία για το περιεχόμενο της σειράς και αποκαλυπτικούς διαλόγους έφεραν πρώτοι στο φως της δημοσιότητας οι New York Times στις 21 Οκτωβρίου.

    Σε έναν μάλιστα από αυτούς, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε αναφερόμενος στην ασθένεια του AIDS.

    "Εκείνοι που ζουν βουτηγμένοι στην αμαρτία, πεθαίνουν με αμαρτίες".

    Η δημοσίευση αυτή, σύμφωνα με πολλούς, σήμανε και την έναρξη των πιέσεων των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να μην θιγεί η εικόνα του πρώην Αμερικανού προέδρου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 November 2003 - 22:01:54 UTC