Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατός ευέλικτος και αποτελεσματικός
  • [02] Ο ιός της τρελής αγελάδας σε πρόβατο
  • [03] Ανοίγει το Ρίο-Αντίρριο
  • [04] Πρέβεζα: Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα
  • [05] ΑΣΕΠ: Στοπ στις χωρίς έλεγχο συμβάσεις έργου
  • [06] Κατάθεση Αγιασοφίτη για την υπόθεση Σταθέα
  • [07] Έξω οι κεραίες από τις πόλεις
  • [08] Επίσκεψη στη Ν. Αφρική του γγ Αποδήμου Ελληνισμού
  • [09] Συνάντηση στη Βουλή Σημίτη - Στεφανή
  • [10] Χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ οι Ολυμπιακοί
  • [11] Αγόρευση συνηγόρου Αγγελικής Σωτηροπούλου
  • [12] Την αθώωση του Γ. Σερίφη ζητά και ο Φ. Κωττέας
  • [13] Στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας για Ιράν
  • [14] Αγριο κυνήγι τρομοκρατών στη Σ. Αραβία
  • [15] Βρετανία: Ο Μάικλ Χάουαρντ νέος αρχηγός των Τόρις
  • [16] Δριμεία κριτική κατά της Προέδρου της Σρι Λάνκα
  • [17] Νεκρός Πολωνός αξιωματικός
  • [18] Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της Νατζάφ
  • [19] Σε ιδιώτες ορισμένες ολυμπιακές υποδομές μετά το 2004
  • [20] Δριμεία επίθεση Καραμανλή για την οικονομία
  • [21] Κ. Κουλούρης: Πλαφόν και στο πετρέλαιο αν χρειαστεί
  • [22] Ικανοποίηση της FIFA για τα Ολυμπιακά γήπεδα ποδοσφαίρου
  • [23] Ιδιωτική ασφάλεια στα γήπεδα πρότειναν ΕΠΟ-ΠΑΕ
  • [24] Στην ερασιτεχνική κατηγορία Παναχαϊκή-Φωστήρας
  • [25] Αυξημένο το Κλοφέν στο αγελαδινό γάλα
  • [26] Σημαντική ανακάλυψη γονιδίου για καρκίνο του μαστού
  • [27] Φυλετικές διακρίσεις στην εκπαίδευση

    [01] Στρατός ευέλικτος και αποτελεσματικός

    6/11/2003 5:19:00 μμ

    Tην εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, για αναδιάταξη του στρτού ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, αλλάζει η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων με προσανατολισμό κυρίως προς Έβρο και Αιγαίο, μειώνεται ο αριθμός των μονάδων, ενώ αποσύρονται σταδιακά μέχρι και το 2005, τα όλα τα παλαιά οπλικά συστήματα. Με τις αλλαγές, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, απελευθερώνονται ποσά από τα λειτουργικά έξοδα αλλά και τους εξοπλισμούς ώστε, όπως υπολογίζεται, να εξοικονομηθούν από το επόμενο έτος 250 εκατομμύρια ευρώ. Το ΚΥΣΕΑ, με απόφασή του ανανέωσε για ένα ακόμη έτος τη θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Γεωργίου Αντωνακόπουλου. ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο σχέδιο εξαιρετικής σημασίας, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του για τις συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παπαντωνίου: ''Παραμένει ο κίνδυνος εξ ανατολών''

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο προβλέπεται:

    Η αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με συγκρότηση ευέλικτων δυνάμεων και προσαρμογή της οροφής προσωπικού στις σημερινές ανάγκες.

    Η αλλάγες οδηγούν αυτόματα:

    -στην κατάργηση της Α' στρατιάς, στη μετατροπή του Γ' Σώματος στρατού σε συμμαχικό στρατηγείο χαμηλής ετοιμότητας και το Α' Σώμα στρατού μετατρέπεται σε στρατευόμενο σώμα. Επίσης καταργούνται 8 μεραρχίες, 9 ταξιαρχίες και 4 Συντάγματα των Ειδικών Δυνάμεων. Το Β' Σώμα Στρατού όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, παραμένει η αιχμή του δόρατος σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.

    -στην κατάργηση τριών θέσεων αντιστρατήγων, 8 υποστρατήγων και 25 ταξιαρχών, αλλά και σε μείωση του προσωπικού κατά 26,5 χιλιάδες άνδρες.

    Αναφερόμενους στους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις ο κ. Παπαντωνίου , τόνισε ότι παρά τη βελτίωση του κλίματος παραμένει ενεργός ο εξ ανατολών κίνδυνος, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Αγκυρας που εκδηλώνονται τόσο στο Κυπριακό όσο και με τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, αλλά και λόγω των ασύμμετρων απειλών που απορρέουν από την αστάθεια στα βόρεια σύνορά μας, τη διεθνή τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

    [02] Ο ιός της τρελής αγελάδας σε πρόβατο

    6/11/2003 3:27:00 μμ

    Mεμονωμένο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας εντοπίστηκε σε κοπάδι προβάτων στη Χρυσόπετρα του Δήμου Γαλλικού, ωστόσο το κοπάδι απομονώθηκε, ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των υπόλοιπων βοοειδών της περιοχής και οι αρμόδιες υπηρεσίες εμφανίζονται καθησυχαστικές.

    Συγκεκριμένα, μετά από εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων εγκεφάλων (δείγματα από νεκρά ζώα) που πραγματοποίησε το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΙΛΠΑΝ), προέκυψε ότι ένα από τα αιγοπρόβατα εκτροφείου κατοίκου της Χρυσόπετρας, είναι μολυσμένο από Μεταδοτική Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια (ΜΣΕ).

    Αμέσως μετά τη διαπίστωση αυτή, το κοπάδι απομονώθηκε και συνεχίζονται οι εξετάσεις στα υπόλοιπα πρόβατα στο ίδιο εκτροφείο, που φθάνουν τα 500.

    Πηγή ΜΠΕ

    [03] Ανοίγει το Ρίο-Αντίρριο

    6/11/2003 12:39:00 μμ

    Εληξε η απεργία των ναυτεργατών στη γραμμή Ρίου-Αντιρρίου και από τις 2.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια κανονικά, εάν βέβαια το επιτρέψει και ο καιρός. Η θετική αυτή εξέλιξη στο θέμα, προέκυψε μετά από έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης στους ναυτεργάτες και με το οποίο ανέφερε ότι αποδέχεται τα αιτήματά τους.

    [04] Πρέβεζα: Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα

    6/11/2003 7:29:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Απανθρακωμένο πτώμα ανδρός, εντοπίστηκε το απόγευμα, στα αποκαΐδια της αποθήκης επίπλων και στρωμάτων του Αλεξάνδρου Κίτσου στο κέντρο της Πρέβεζας. Η αποθήκη είχε καταστραφεί προ 17 ημερών από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, ενώ στην συνέχεια επεκτάθηκε στη γειτονική Καθολική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, την οποία επίσης κατέστρεψε. Από τότε είχε εξαφανιστεί ο υπάλληλος της αποθήκης Γιάννης Παπαδόπουλος 38 χρόνων από το Καζακστάν και μάλιστα είχε θεωρηθεί και ύποπτος για τον εμπρησμό, όμως όλα τώρα δείχνουν ότι ο άτυχος υπάλληλος εγκλωβίστηκε στην αποθήκη και δεν μπόρεσε να σωθεί όταν η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα. Στην Πρέβεζα, βρίσκεται ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, καθώς και αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, για ιατροδικαστική εξέταση του πτώματος.

    [05] ΑΣΕΠ: Στοπ στις χωρίς έλεγχο συμβάσεις έργου

    6/11/2003 7:22:00 μμ

    Την χωρίς έλεγχο αναθέσεις συμβάσεων έργου σε φυσικά πρόσωπα, επισημαίνοντας τον προβληματισμό της για την γένεση και ύπαρξη φαινομένων πελατειακής σχέσης του φορέα με τον ενδιαφερόμενο, στιγματίζει στην ετήσια έκθεση του για το 2002 το ΑΣΕΠ. Η ανεξάρτητη αρχή στην έκθεσή της επισημαίνει επίσης τα προβλήματα στα στοιχεία και δικαιολογητικά που καταθέτουν οι υποψήφιοι των διαγωνισμών, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις για τον έλεγχό τους. Καταφέρεται κατά των υπαναχωρήσεων των δήμων που επιχειρούν ανάκληση προκηρύξεων, αλλά και κατά του αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού που εκδίδουν. Τέλος το ΑΣΕΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που δημιουργούνται με την καθυστέρηση αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ, αλλά και για την αδυναμία ορθής εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν την κτήση της ιδιότητας πολυτέκνου, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας.

    Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

    Με βάσει αυτές τις διαπιστώσεις, το ΑΣΕΠ συνέταξε προτάσεις για τη διευθέτηση αυτών των προβλημάτων και τις υπέβαλε στους αρμόδιους φορείς.

    Ειδικότερα, προτείνει:

    -νομοθετική ρύθμιση που θα υπαγάγει τις συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα σε μια αντικειμενική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία, καθώς και να περιορίζεται ο αριθμός των συμβάσεων έργου μόνο στις γνήσιες συμβάσεις έργου.

    -νομοθετική ρύθμιση για να τεθούν υπό επανεξέταση όλες οι εξαιρέσεις από το σύστημα προσλήψεων. Να θεσμοθετηθεί επιτροπή με συμμετοχή και του ΑΣΕΠ η οποία αφού εξετάσει τους λόγους της εξαίρεσης και τους ενδιαφερόμενους φορείς, να εισηγηθεί υπεύθυνα στην κυβέρνηση για τις εξαιρέσεις που δικαιολογημένα πρέπει να διατηρηθούν και τις λοιπές που πρέπει να καταργηθούν.

    -το ΑΣΕΠ προτείνει επίσης στο Υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβει ώστε οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ να προγραμματίζουν τις προσλήψεις τακτικού μη διοικητικού προσωπικού τους ώστε να εκδίδουν μόνο μία προκήρυξη ανά εξάμηνο.

    -με φροντίδα του ΑΣΕΠ να οργανωθεί αποτελεσματικότερη διαδικασία κατάταξης των υποψηφίων χωρίς δικαιολογητικά, αλλά μόνο με τα στοιχεία που δηλώνουν στην αίτησή τους. Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται μόνο από τους διοριστέους σε χρόνο που θα καθορίζεται από την προκήρυξη και τέλος,

    -το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να παρέμβει στο ΔΙΚΑΤΣΑ για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των μεταπτυχιακών τίτλων.

    -την επαναρρύθμιση του θέματος των πολυτέκνων με μια νέα ενιαία, σαφή και κατανοητή νομοθετική ρύθμιση, ως προς τις προϋποθέσεις κτήσεως εφεξής της ιδιότητας, χωρίς βεβαίως να θιγούν οι κεκτημένες ιδιότητες.

    [06] Κατάθεση Αγιασοφίτη για την υπόθεση Σταθέα

    6/11/2003 2:13:00 μμ

    Επί 4 ώρες κατέθετε στην εισαγγελέα Ελένη Ραΐου, ο επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Αγιασοφίτης, ο οποίος συνέταξε πόρισμα για την υπόθεση της Σταθέα. Βάσει του πορίσματος η αναπληρώτρια διευθύντρια δεν νομιμοποιείται να εκδώσει αποφάσεις αναστολής εκτέλεσης κατεδαφίσεων. Ο κ. Αγιασοφίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε όσα στοιχεία είχε, καθώς και το πόρισμα στην ελληνική δικαιοσύνη η οποία θα αποφανθεί.

    [07] Έξω οι κεραίες από τις πόλεις

    6/11/2003 12:11:00 μμ

    Επιπτώσεις μπορεί να επιφέρουν στη δημόσια υγεία οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αναφέρει σχετική έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει δεκάδες αναφορές πολιτών στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που εκπέμπουν οι κεραίες στη δημόσια υγεία, και τις διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασής τους.

    Έκθεση βόμβα

    Ο Συνήγορος του Πολίτη εκπόνησε έκθεση-βόμβα με την οποία προτείνει την υιοθέτηση ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση των περισσότερων κεραιών από τις πόλεις. Η έκθεση παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Βέβαια, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχει στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο, η "αρχή της προφύλαξης" η οποία καθιστά υποχρεωτική τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ενός αβέβαιου μεν, αλλά πιθανού δε κινδύνου.

    Οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

    Στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει κατ' αρχάς να υπάρξουν μεγάλα όρια αποστάσεων για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα:

    -Απόσταση 300 μέτρων από κατοικημένες περιοχές

    -Απόσταση 500 μέτρων από ειδικά κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία)

    -Ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων ανάμεσα στις κεραίες που είναι εγκαταστημένες στην ίδια περιοχή.

    Επίσης, προτείνει τη μετεγκατάσταση των κεραιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, εφόσον, όπως διαπίστωσε πολλές κεραίες τοποθετούνται χωρίς την απαραίτητη έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. Ακόμα, ζητά να διενεργηθεί η επανεξέταση των ορίων επικινδυνότητας, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται η λήψη αυστηρότερων μέτρων, λαμβάνοντας ιδίως υπ όψη το γεγονός ότι τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα είναι υψηλότερα από αυτά που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Aλλωστε, αρκετές είναι οι χώρες που μειώνουν τα όρια επικινδυνότητας. Στην Ελλάδα, τα όρια όσον αφορά την έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι πολύ μεγαλύτερα. Το όριο έντασης ηλεκτρικού πεδίου (που μετρά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) στη χώρα μας ξεπερνά τα 33 βολτ ανά μέτρο, την ώρα που στην Ελβετία είναι μόλις 4, στην Ιταλία 6 και στην Αυστραλία 17.

    Πάντως, το Υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη προωθήσει νομοσχέδιο που προβλέπει την απομάκρυνση όλων των κεραιών που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, ενώ απαγορεύει την εγκατάσταση νέων μέσα σε αυτή την απόσταση.

    Tι απαντούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

    Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι τα μέγιστα όρια ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες τους στην Ελλάδα είναι τα χαμηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, είναι 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

    Η Ελλάδα, πάντως, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της και της άναρχης δόμησης των μεγάλων πόλεων χρειάστηκε 30% περισσότερες κεραίες σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το 60% των ήδη εγκατεστημένων κεραιών βρίσκεται μέσα στις πόλεις και το υπόλοιπο 40% σε περιοχές εκτός οικισμών.

    [08] Επίσκεψη στη Ν. Αφρική του γγ Αποδήμου Ελληνισμού

    6/11/2003 7:24:00 μμ

    Παύλος Γερουλάνος

    Συνάντηση με νέους Έλληνες επιχειρηματίες της Νότιας Αφρικής είχε την Πέμπτη στο Γιοχάνεσμπουργκ ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Παύλος Γερουλάνος, σκοπός της επίσκεψης του οποίου είναι η βράβευση, αύριο Παρασκευή, του Έλληνα δικηγόρου και υπερασπιστή του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργου Μπίζου. "Οι νέοι Έλληνες της Νότιας Αφρικής είναι η γενιά-κλειδί με την οποία αν διατηρήσουμε ζωντανή την επαφή θα το πετύχουμε και με τα παιδιά της'', είπε ο κ. Γερουλάνος. Στο πλαίσιο των επαφών με την ομογένεια θα υπάρξει την Πέμπτη τη βράδυ συνάντηση και με τους Έλληνες της προηγούμενης γενιάς - οι οποίοι παραθέτουν δεξίωση προς τιμήν του γενικού γραμματέα - και συνάντηση με τους ελληνικής καταγωγής φοιτητές.

    Βράβευση του Γιώργου Μπίζου

    Γιώργος Μπίζος

    Με τους τελευταίους θα συζητηθούν και πρωτοβουλίες για την προβολή της Ελλάδας, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Στην τελετή που θα γίνει αύριο προς τιμήν του Γιώργου Μπίζου, θα τιμηθεί και ο ρόλος του ελληνικού σχολείου SAHETI, του οποίου ο Μπίζος υπήρξε συνιδρυτής.

    Το σχολείο λειτουργεί από το 1974 με παιδιά όλων των εθνοτήτων - ακόμη και στην περίοδο του απαρτχάιντ - προωθώντας την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό στην πολυπολιτισμική Νότια Αφρική.

    [09] Συνάντηση στη Βουλή Σημίτη - Στεφανή

    6/11/2003 4:34:00 μμ

    Ευρύτερα θέματα δημόσιας υγείας, υγειονομικής ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η προετοιμασία της αυριανής επίσκεψης του Κώστα Σημίτη στις Σέρρες, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κώστας Στεφανής, χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το ΚΕΘΕΑ και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Ερωτηθείς σχετικά με την κρίση Ελλαδικής Εκκλησίας - Πατριαρχείου, απήντησε ότι είναι αναρμόδιος να εκφέρει γνώμη. "Αλλος είναι ο προορισμός του υπουργείου Υγείας, από το να θεραπεύει τις αντιθέσεις μεταξύ Εκκλησιών" είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε να βρεθεί λύση για το καλό του Έθνους και της Εκκλησίας.

    [10] Χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ οι Ολυμπιακοί

    6/11/2003 2:50:00 μμ

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Αθήνα για να προστατεύσουν την αμερικανική αθλητική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερέλι, διαψεύδοντας σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές προσπάθειες και συνεργάζονται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και επανέλαβε τη θέση της χώρας του, ότι η Ελλάδα διαθέτει την πολιτική βούληση και τα μέσα για να διοργανώσει ασφαλείς και επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην Αθήνα ο διευθυντής του FBI

    Την ίδια ώρα ο διευθυντής του FBI αναμένεται στην Αθήνα και θα συζητήσει με έλληνες συναδέλφους του θέματα ασφάλειας, δεδομένης της συνεργασίας πάνω σε τέτοια ζητήματα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος, θα βραβεύσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

    [11] Αγόρευση συνηγόρου Αγγελικής Σωτηροπούλου

    6/11/2003 3:08:00 μμ

    Πολιτική οργάνωση με πολιτικούς σκοπούς που διέπραξε πολιτικά εγκλήματα, χαρακτήρισε τη ''17Ν'' στην αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Δάφνη Βαγιανού. Η κα Βαγιανού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει λειτουργική σύνδεση της εντολέως της με τη ''17Ν'' και τόνισε οτι τα μοναδικά στοιχεία που ενοχοποίησαν τη Σωτηροπούλου ήταν ένα τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος που βρέθηκε στη γιάφκα της Δαμάρεως και δυο καταθέσεις που ωστόσο δεν τεκμηριώνουν ενοχή της σε συγκεκριμένες πράξεις. Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης, η Σωτηροπούλου έπρεπε να προσωποποιήσει το "μύθο" του Κουφοντίνα αφού ήταν η σύντροφός του, το πιό κοντινό πρόσωπο σ' αυτόν. Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγόρευση της κα Βαγιανού.

    [12] Την αθώωση του Γ. Σερίφη ζητά και ο Φ. Κωττέας

    6/11/2003 1:11:00 μμ

    Πολιτική χαρακτήρισε τη δίωξη σε βάρος του Γιάννη Σερίφη ο συνήγορός του κ. Φίλιππος Κωττέας, που αγόρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο κ. Κωττέας τόνισε ότι ο Γιάννης Σερίφης ανάλωσε όλη τη ζωή του σε συνδικαλιστικούς αγώνες, βοηθώντας τους συνανθρώπους του. ''Σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρνε όπλο στα χέρια του για να συμμετάσχει σε τρομοκρατική οργάνωση και να πυροβολήσει ανθρώπους'', ανέφερε ο κ. Κωττέας.

    Δεν έχει αποδειχθεί κατηγορία εις βάρος του

    Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, η ορθότερη λύση για το δικαστήριο θα ήταν η αθώωση του Γιάννη Σερίφη, γιατί δεν αποδείχθηκε κατηγορία σε βάρος του.

    Ο κ. Κωττέας υποστήριξε ότι σκοπός της παραπομπής του Γιάννη Σερίφη στη δίκη ήταν να παρουσιαστεί ως συνιδρυτής της οργάνωσης, καθώς, όπως είπε, ''μόνο με την ύπαρξη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου δεν θα μπορούσε να στηθεί η υπόθεση''.

    Η δίκη θα συνεχιστεί με την αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης της Αγγελικής Σωτηροπούλου κ. Δάφνης Βαγιανού.

    [13] Στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας για Ιράν

    6/11/2003 7:05:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ρωσία επιθυμούν από κοινού να διευρύνουν τη συνεργασία τους με το Ιράν ώστε να ενισχυθεί ο "μετριοπαθής ρόλος" του Ιράν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του, ανέφερε σήμερα ο Iταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στη Ρώμη. "Είναι δυνατόν να δηλώσουμε ότι τασσόμαστε αμφότεροι υπέρ μιας στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν" συνυπολογίζοντας "το μετριοπαθή ρόλο που διαδραματίζει στη γεωγραφική του περιοχή", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Συζητήσεις για Μέση Ανατολή και Ιράκ

    Υπενθυμίζεται ότι, στη διάρκεια του περασμένου μήνα, επισκέφθηκαν από κοινού την Τεχεράνη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οπότε Ιρανοί αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν γραπτώς να αποδεχτεί το Ιράν ενισχυμένο έλεγχο των δραστηριοτήτων της στον πυρηνικό τομέα, να προσχωρήσει στη διεθνή συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών και να επιδείξει "διαφάνεια" απέναντι στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

    "Ατυχώς, ομολογούμε πως διαπιστώνουμε δυσχέρειες στη Μέση Ανατολή", ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

    Τέλος, σχετικά με το Ιράκ, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι συμφωνούν να ανακτήσει ο Ιρακινός λαός γρήγορα την κυριαρχία του και να εκλέξει σύντομα τη δημοκρατική κυβέρνησή του.

    Αναφορές στη Yukos

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε εμμέσως και στην υπόθεση της Yukos τονίζοντας ότι θα πατάξει "τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες" στη χώρα του "όποιος κι αν είναι ο παραβάτης". "Δεν έχουμε την πρόθεση να καταδιώκουμε ανθρώπους κάποιων ειδικών κατηγοριών, όμως έχουμε σκοπό να αποκαταστήσουμε την τάξη στη Ρωσία", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    "Θα προχωρήσουμε στην εκπλήρωση αυτού του στόχου ανεξαρτήτως των μεθόδων που μετέρχονται οι παραβάτες προκειμένου να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους συμπεριλαμβανομένων των εκβιασμών", επισήμανε ο κ. Πούτιν.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκεται για δηλώσεις που έχουν ως με σκοπό να κατευνάσουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί αξιωματούχοι στην ΕΕ, λίγο μετά τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Yukos, του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στη Ρωσία.

    [14] Αγριο κυνήγι τρομοκρατών στη Σ. Αραβία

    6/11/2003 7:02:00 μμ

    Με αμείωτη ένταση, συνεχίζονται στη Σ. Αραβία, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για τον εντοπισμό τρομοκρατών. Σε άγρια, καταδίωξη στην ιερή πόλη Μέκκα, δυο στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί, όταν, για να μην πέσουν στα χέρια των αστυνομικών, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν κρυμμένα πάνω τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα, με πλούσια δράση σε όλη τη χώρα. Λίγες ώρες, νωρίτερα, νεκρός έπεφτε από πυρά αστυνομικών ένας Μουσουλμάνος "τρομοκράτης" στο Ριάντ.

    Φοβούνται τρομοκρατικό χτύπημα

    Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του ισλαμισμού αλλά και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες Σαουδάραβες, αλλά και ξένους που μένουν στην περιοχή.

    Στο επεισόδιο της Μέκκα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ακόμα έξι άτομα, τα οποία πιθανολογείται ότι προετοίμασαν επιθέσεις σε ιερούς χώρους της πόλης.

    Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, έχουν ενταθεί, μετά από τις προειδοποιήσεις Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων ότι ενδέχεται να χτυπηθούν δυτικοί στόχοι, τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου.

    [15] Βρετανία: Ο Μάικλ Χάουαρντ νέος αρχηγός των Τόρις

    6/11/2003 5:31:00 μμ

    Επικεφαλής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος ορίσθηκε σήμερα ο Μάικλ Χάουαρντ, σε αντικατάσταση του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, που είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση πριν από περίπου μία εβδομάδα, κατόπιν υπερψήφισης πρότασης δυσπιστίας από τους βουλευτές του κόμματός του. Ο Χάουαρντ, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για το εξαιρετικό προνόμιο που του παραχωρείται και τους απηύθυνε έκκληση για ενότητα στους κόλπους των "Τόρις". Σημειώνεται ότι επί των ημερών του Σμιθ, ο Χάουαρντ ήταν Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη ''σκιώδη κυβέρνηση'' των Συντηρητικών.

    [16] Δριμεία κριτική κατά της Προέδρου της Σρι Λάνκα

    6/11/2003 4:35:00 μμ

    Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα, δέχεται δριμεία κριτική για την απόφασή της να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, η ίδια δηλώνει πως επιθυμεί να διαφυλάξει την ελευθερία της έκφρασης, ενώ σε ανακοίνωση της προεδρίας της Σρι Λάνκα επισημαίνεται πως "πρωταρχική υποχρέωση των μέσων θα είναι η ενημέρωση του κόσμου για τα γεγονότα χωρίς προκαταλήψεις". Πάντως, η πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανασύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων κρατικών μέσων ενημέρωσης.

    Δραστικές αλλαγές στη διοίκηση της χώρας

    Την Τρίτη, και ενώ ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα βρισκόταν στις ΗΠΑ, η Κουμαρατούνγκα απέλυσε τους υπουργούς Πληροφόρησης, Αμυνας και Εσωτερικών, ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου και κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η κατάσταση αυτή της δίνει αυξημένες αρμοδιότητες, η ίδια όμως δήλωσε πως οι ενέργειές της γίνονται για "το ευρύτερο συμφέρον της κυριαρχίας και της ασφάλειας του έθνους". Η ανακοίνωση της προεδρίας της Σρι Λάνκα καθησυχάζει το λαό, διαβεβαιώνοντάς τον πως "δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία ή πανικό".

    Συνεχίζονται οι επαφές με τους αντάρτες

    Την ίδια ώρα, η προεδρία της χώρας δηλώνει επίσης πως θα συνεχίσει τις επαφές της με την ανταρτική οργάνωση "Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ". Στόχος των επαφών είναι η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του 20χρονου εμφυλίου που μαστίζει τη χώρα. Ωστόσο, η Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα επέκρινε την Κυβέρνηση της χώρας για "μεγάλες παραχωρήσεις" προς τους αντάρτες.

    [17] Νεκρός Πολωνός αξιωματικός

    6/11/2003 4:44:00 μμ

    Ένας Πολωνός αξιωματικός ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά, ύστερα από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. Η επίθεση έγινε χθες 40 χιλιόμετρα βόρεια της Κερμπάλα, σε φάλαγγα τεσσάρων αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν περίπου 15 στρατιώτες. Το υπουργείο Αμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε πως ο 44χρονος αξιωματικός είναι το πρώτο θύμα της πολωνικής δύναμης στην περιοχή του Ιράκ. Την ίδια ώρα, δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

    Θύματα επιθέσεων τέσσερις Αμερικανοί

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις στο Ιράκ. Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε χτύπησε σε νάρκη κοντά στην πόλη Χουσαιμπάχ, δυτικά της Βαγδάτης.

    Επίσης, στην πόλη Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης, άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά Αμερικανικής φάλαγγας και εκτόξευσαν αντιαρματικές ρουκέτες. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας Αμερικανός και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

    [18] Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της Νατζάφ

    6/11/2003 4:43:00 μμ

    Ο Χαϊντάρ Μάχντι Ματάρ αλ Μαγιάλι, ο διορισμένος από τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις κυβερνήτης της επαρχίας της Νατζάφ, υπέβαλλε την παραίτησή του. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δήλωσε πως παραιτείται γιατί "ορισμένοι διατυμπανίζουν πως κάποιοι άλλοι μπορούν να ασκήσουν με καλύτερο τρόπο από εμένα αυτά τα καθήκοντα". Επίσης, ο Μαγιάλι έκανε λόγο για περιορισμένες δυνατότητες, "τη στιγμή που ο λαός ζητά πολλά". Υπενθυμίζεται πως ο Μαγιάλι είχε κηρύξει γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανασφάλεια στην περιοχή του και με αίτημα την άμεση μεταβίβαση των οργάνων ασφαλείας στους Ιρακινούς.

    [19] Σε ιδιώτες ορισμένες ολυμπιακές υποδομές μετά το 2004

    6/11/2003 6:22:00 μμ

    Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υποδομών που δεν θα έχουν μαζικό αθλητικό χαρακτήρα, ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Herald Tribune. "Το κόστος συντήρησης πολλών έργων υποδομής θα είναι μεγάλο και θα αποτελέσει βραχνά για τον κρατικό προϋπολογισμό" είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το θέμα των αναπτυξιακών ρυθμών μετά τους αγώνες του 2004 υπήρξε κατηγορηματικός. "Οι υψηλοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και μετά τους αγώνες" τόνισε.

    Θα ωφεληθούν τουρισμός και επενδύσεις

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, υπογράμμισε επίσης ότι τα κυρίως οφέλη για την ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να φαίνονται μετά τους αγώνες και θα αφορούν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την άνοδο του τουρισμού.

    Ταυτόχρονα, τόνισε, ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση και άλλων έργων υποδομής επιταχύνοντας τους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

    Όσον αφορά στο συνολικό κόστος για την κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών τη διετία 2003 - 04, δήλωσε ότι θα φθάσει τα 6,5 δισ.ευρώ και θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον προϋπολογισμό της "Αθήνα 2004".

    [20] Δριμεία επίθεση Καραμανλή για την οικονομία

    6/11/2003 5:56:00 μμ

    Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας άσκησε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στις εκδηλώσεις της Herald Tribune. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται για τα δημοσιονομικά θέματα, κάτι που όπως είπε, διαφαίνεται και από τις αποκλίσεις στις μετρήσεις διεθνών οίκων και της Eurostat. "Πριν από 12 μήνες, η Κυβέρνηση συνελήφθη σε προσχεδιασμένη πλαστογραφία της οικονομίας" τόνισε επαναφέροντας το θέμα των διπλών βιβλίων. Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και δεσμεύθηκε προσωπικά ότι στο μεσοδιάστημα της επομένης των εκλογών και έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τίποτα δεν θα διαταράξει την πορεία της διοργάνωσης.

    Πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός

    Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για δημοσιονομικό χάος ελλείμματα και κρυφά χρέη, γεγονός που όπως είπε, απορρέει από τις μετρήσεις διεθνών οίκων και της Eurostat.

    "Μια σειρά δαπάνες που εκτελούνται μέσω των ΑΕ του Δημοσίου, δεν καταγράφονται στον Προϋπολογισμό, ενώ αποζημιώσεις που χορηγούνται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες για φυσικές καταστροφές, καλύπτονται με δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας και δεν εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς"

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνάπτει με μυστικότητα δάνεια προκειμένου να καλύψει το κόστος της ολυμπιακής προετοιμασίας αλλά και για υπερβάσεις στον προϋπολογισμό των αγώνων.

    Όπως εκτίμησε το κόστος της Ολυμπιάδας θα υπερβεί κατά 1,5 δισ. ευρώ τον αρχικό προϋπολογισμό.

    Επίσης έκανε λόγο για χαμένες ευκαιρίες στην Οικονομία, λόγω της έλλειψης γνήσιων αποκρατικοποιήσεων αλλά και αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

    Όπως είπε:

    "Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μετατέθηκε στα μέσα του 2007, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται σημαντικές επενδύσεις και να χάνονται χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης.

    [21] Κ. Κουλούρης: Πλαφόν και στο πετρέλαιο αν χρειαστεί

    6/11/2003 5:01:00 μμ

    Το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν και στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εξετάζει το υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης όπως δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΝ κ. Φώτη Κουβέλη. Την ίδια ώρα υπήρξαν αντιδράσεις για την επιβολή αγορανομικών διατάξεων για τις τιμές των κυλικείων από το ΕΒΕΑ που τονίζει ότι η αγορά και οι τιμές δεν συγκρατούνται με αστυνομικά μέτρα.

    Το κόστος μεταφοράς

    Αν χρειαστεί να βάλουμε πλαφόν τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα το κάνουμε δήλωσε ο κ. Κουλούρης στη Βουλή. Όπως υποστήριξε οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα και αν υπάρχουν αποκλίσεις σχετίζονται με το κόστος μεταφοράς. «Με αφορμή όσα συνέβησαν προ είκοσι ημερών σε διάφορα νησιά, πήραμε πρωτοβουλία και βάλαμε πλαφόν τιμής. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το κάνουμε και στο μέλλον. Αν χρειαστεί όμως, θα το κάνουμε για να προστατέψουμε τον έλληνα καταναλωτή» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κουλούρης υποστήριξε ότι οι τιμές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κινούνται στα περσινά επίπεδα και είπε ότι οι όποιες αποκλίσεις στη τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ Αθηνών και άλλων περιοχών, σχετίζονται με το κόστος μεταφοράς και ότι η απόκλιση των 3 λεπτών «είναι μέσα στα όρια».

    Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στα Μεσόγεια η τιμή πώλησης φθάνει τα 42 λεπτά το λίτρο.

    Το ΕΒΕΑ αντιδρά στην διατίμηση καφέ-αναψυκτικών

    Αναποτελεσματικά έκρινε τα μέτρα ου υπουργείου Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Δρακούλης Φουντουκάκος.

    «Η ακρίβεια δεν πρόκειται να λυθεί με αστυνομικά μέτρα, η εφαρμογή των οποίων στο παρελθόν κατέδειξε την αναποτελεσματικότητά τους. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει σχέση με το πως μπορούμε όλοι μας να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Το κράτος θα πρέπει να ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σχετικά με τις αγορανομικές διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Ο κ. Φουντουκάκος επισήμανε ότι τα μέτρα δεν επιλύουν το βασικό πρόβλημα, που είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής πτώση των εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρώτα απ΄ όλα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την πάταξη του παραεμπορίου.

    [22] Ικανοποίηση της FIFA για τα Ολυμπιακά γήπεδα ποδοσφαίρου

    6/11/2003 6:25:00 μμ

    Απόλυτα ικανοποιημένοι από την πρόοδο των έργων, τόσο στα στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Ολυμπιακού τουρνουά, όσο και στα γήπεδα που θα χρησιμεύσουν ως προπονητήρια, έμειναν οι αξιωματούχοι της FIFA που επισκέφθηκαν τις πόλεις όπου θα φιλοξενηθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες το 2004. Οι αξιωματούχοι, με επικεφαλή τον αντιπρόεδρο της FIFA και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Τουρνουά, Ισα Χαγιάτου επισκέφτηκαν τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά στάδια στην Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Αθήνα, την Πάτρα και το Ηράκλειο, καθώς και προπονητήρια που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν στην προηγούμενη επίσκεψή τους, όπως της Καλαμαριάς και της Θύελλας Πατρών. Η αντιπροσωπεία θα έρθει εκ νέου στην Ελλάδα τον Μάρτιο και ο κ. Χαγιάτου εξέφρασε την ελπίδα ως τότε θα έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις των διοργανωτών και ότι όλα τα γήπεδα θα παραδοθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν.

    [23] Ιδιωτική ασφάλεια στα γήπεδα πρότειναν ΕΠΟ-ΠΑΕ

    6/11/2003 5:53:00 μμ

    Την αστυνόμευση των γηπέδων από εταιρίες ιδιωτικής ασφάλειας, που θα δίνει το δικαίωμα σε ιδιωτικούς αστυνομικούς να συλλαμβάνουν και να παραδίδουν στην αστυνομία τους ταραξίες των γηπέδων, αποφάσισαν να προτείνουν στην Πολιτεία η ΕΠΟ και οι ΠΑΕ, μετά την κοινή σύσκεψη τους, με αντικείμενο την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Επίσης αποφασίστηκε η διάθεση των εισιτηρίων, να γίνεται από τους αναγνωρισμένους συνδέσμους μόνο με την επίδειξη κάρτας μέλους συνδέσμου. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν στην πολιτική ηγεσία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τροποποίησης του νόμου, ενώ στην ίδια τροπολογία θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα του ΔΣ της ΕΠΟ να τροποποιεί, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση τις βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τον ΚΑΠ όποτε αυτό κριθεί ως αναγκαίο.

    Αλλά και βραβείο Fair-Play

    Ακόμα τα ΠΑΕ και ΕΠΟ, πρότειναν, να μην διατίθενται εισιτήρια σε μη αναγνωρισμένους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, ενώ όσα εισιτήρια απομένουν θα διατίθενται υπ΄ ευθύνη της ΕΠΑΕ, σε συνεργασία με την ΠΑΕ. Αν κάποια ΠΑΕ διαθέσει, με δική της ευθύνη, εισιτήρια σε μη αναγνωρισμένους συνδέσμους οπαδών, η περίπτωση θα θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική, και σε περίπτωση υποτροπής η ποινή θα διπλασιάζεται.

    Η τιμωρία έδρας θα εκτίετε αποκλειστικά κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αν η ΠΑΕ είναι υπότροπη θα απαγορεύεται και η τηλεοπτική μετάδοση αγώνων της.

    Επίσης, αν παράγοντας ΠΑΕ προβεί σε δηλώσεις ή ανακοινώσεις που θεωρείται ότι "υποσκάπτουν" την ομαλή διεξαγωγή κάποιας συνάντησης, ο περί ου ο λόγος παράγων θα εκπίπτει του αξιώματός του για τρεις μήνες, ενώ αν υπάρξει υποτροπή θα επιβάλλεται τιμωρία της έδρας της ΠΑΕ για μία αγωνιστική.

    Στις προτάσεις, αναφέρεται επίσης, ότι μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, η ομάδα (ΠΑΕ) της Α΄ εθνικής που θα έχει πρωτεύσει στη βαθμολογία Fair-Play θα λαμβάνει 300.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη πρώτη από τη Β΄ εθνική κατηγορία θα παίρνει 150.000 ευρώ.

    Σήμερα εξάλλου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έκανε δεκτή πρόταση της Ιταλικής Προεδρίας, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η είσοδος στους σεσημασμένους χούλιγκαν σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα κατά τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

    [24] Στην ερασιτεχνική κατηγορία Παναχαϊκή-Φωστήρας

    6/11/2003 6:09:00 μμ

    Τον υποβιβασμό της Παναχαϊκής και του Φωστήρα στην ερασιτεχνική κατηγορία αποφάσισε η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, που ανέστειλε τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, λόγω χρεών. Το αν θα αντικατασταθούν από άλλες ομάδες θα το αποφασίσει σε συνεδρίαση την ερχόμενη τετάρτη η ΕΠΑΕ.

    [25] Αυξημένο το Κλοφέν στο αγελαδινό γάλα

    6/11/2003 1:55:00 μμ

    Αυξημένα ποσοστά της τοξικής ουσίας κλοφέν που κατηγορείται για καρκινογεννέσεις περιέχει το γάλα που παράγεται σε βιομηχανικές περιοχές σε σχέση με το αντίστοιχο μη βιομηχανικών , όπως αποκαλύπτει κοινή έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος. Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο 3ο Συμπόσιο για τα τρόφιμα που ξεκινα σήμερα τις εργασίες του.

    Ένοχες οι βιομηχανικές περιοχές

    Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν για την έρευνα τους 14 δείγματα αγελαδινού γάλακτος από φάρμες διάφορων περιοχών της χώρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το παραγόμενο γάλα σε βιομηχανική περιοχή, όπως ο Ασπρόπυργος περιείχε την επικίνδυνη τοξική ουσία PCBs 15 φορές περισσότερο σε σχέση με τη Μεσσηνία που βρίσκεται εκτός βιομηχανικού κλοιού. Όπως αναφέρει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παναγιώτης Σίσκος είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα αυξημένα αυτά ποσοστά βρέθηκαν στο αγελαδινό γάλα αφού αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό δείγμα όπου ενσωματώνεται η ρύπανση από τοξικές ουσίες αλλά ταυτόχρονα είναι και προϊόν ευρείας κατανάλωσης κυριώς από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά.

    Ο κ. Σίσκος επισημαίνει πως η έρευνα παρουσιάζει μια πρώτη εικόνα για τη ρύπανση του γάλακτος ελληνικής παραγωγής από PCBs, ιδιαίτερα σε βιομηχανικά επιβαρημένες περιοχές χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία της έρευνας είναι ένα σήμα προειδοποίησης. Για αυτό το λόγο τονίζει την ανάγκη άμεσης προστασίας της δημόσιας υγείας μέσω της συστηματικής παρακολούθησης της στάθμης των τοξικών ουσιών στο γάλα.

    Aνώτατα επιτρεπτά όρια για τη συγκέντρωση πολυχλωροδιφαινυλίων στο γάλα δεν έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο το ελληνικό αγελαδινό γάλα εμφανίζεται πιο αθώο από το Ολλανδικό όπου τα επίπεδα κλοφέν αγγίζουν σχεδόν τα διπλάσια των δικών μας.

    Τοξικές ουσίες στις έτοιμες τροφές

    Την ίδια ώρα έρευνα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εμφανίζει μολυσμένα με μικροοργανισμούς τα συσκευασμένα και τα έτοιμα τρόφιμα. Ειδικότερα σε δείγματα 605 τέτοιων τροφών βρέθηκε το εντεροβακτήριο που προκαλεί σοβαρές τροφογενείς λοιμώξεις, Escherichia coli σε αυξημένα επίπεδα. Πιο επικίνδυνα φαίνονται να είναι τα σάντουϊτς , τα σουβλάκια και τα διάφορα σνακ. Επίσης σε μικρό ποσοστό βρέθηκε σταφυλόκοκκος που η παρουσία του έχει κυρίως να κάνει με την ατομική υγιεινή του προσωπικού που παρασκευάζει τα συγκεκριμένα τρόφιμα, ενώ δεν αναφέρεται κανένα ίχνος σαλμονέλας.

    Ταυτόχρονα άλλη έρευνα του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του κράτους ανίχνευσε σε τροφές την τοξική ουσία ακρυλαμίδη, και μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένη στα τηγανητά αμυλούχα προϊόντα. Χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά τοξικών ουσιών που εντοπίστηκαν στο ελαιόλαδο.

    Ο ΕΦΕΤ, πάντως διενεργεί συνεχώς ελέγχους στα τρόφιμα, όπως δήλωσε πρόεδρος του γιατρός κα. Χριστίνα Παπανικολάου. Ήδη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ελέγχων για το 2003 που έδειξε ότι και πάλι τα ποσοστά των διοξινών στις ελληνικές τροφές είναι πολύ χαμηλότερα από των αντίστοιχων της Ένωσης.

    [26] Σημαντική ανακάλυψη γονιδίου για καρκίνο του μαστού

    6/11/2003 12:46:00 μμ

    Ερευνητές βρήκαν γονίδιο που και μπορεί να ανατρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, όπως ανακοινώθηκε στο 24ο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα κατά του Καρκίνου του Μαστού, τις αρχές της εβδομάδας στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Η ανακάλυψη αυτή προσδιορίζει την ταυτότητα νέων μοριακών στόχων για φάρμακα που να προλαμβάνουν ή και να εξαλείφουν τον καρκίνο του μαστού στη γυναίκα, σύμφωνα με την ομάδα Αμερικανών, Καναδών και Ελβετών ερευνητών που διεξήγαγαν τη μελέτη.

    Η απενεργοποίηση του γονιδίου beta-1 integrine σώζει ζωές

    Οι επιστήμονες κατάφεραν ν' αποδείξουν ότι η απενεργοποίηση ενός μόνο γονιδίου που ονομάζεται beta-1 integrine ήταν αρκετή για την πρόληψη ή τη διακοπή της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού σε ποντίκια.

    Το γονίδιο αυτό ρυθμίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυτταρικών ιστών του μαστού και την επιβίωσή τους. Αν η λειτουργία του διαταραχθεί, μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό όγκων.

    Οι ερευνητές μπόρεσαν ν' απενεργοποιήσουν το γονίδιο αυτό, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού στα ποντίκια με ευαισθησία στη νόσο ή σε άλλα ήδη προσβεβλημένα από την ασθένεια.

    O Ρόμπερτ Κάρντιφ, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι ''είναι πολύ ενθαρρυντικό, τα αποτελέσματά μας συνιστούν ένα μέσο τροποποίησης της βιολογικής εξέλιξης του καρκίνου του μαστού για ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ή ακόμη και να προληφθεί''.

    ''Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η παρουσία του γονιδίου είναι απολύτως καθοριστική στην ανάπτυξη των όγκων του μαστικού αδένα. Τώρα έχουμε ένα καλό στόχο και η πρόσκληση είναι να ορίσουμε ένα φάρμακο που μπορεί ν'αναστέλλει τη δραστικότητά του'', εξήγησε ο Ουίλιαμ Μίλερ, καθηγητής Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ, και συν-επικεφαλής της μελέτης.

    Εγκρίθηκε φάρμακο από την ΕΕ

    Εν τω μεταξύ, ο φαρμακευτικός όμιλος Roche ανακοίνωσε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση του φαρμάκου του, Bondronat, για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού με μεταστάσεις στα οστά.

    Η έγκριση αυτή, διευκρινίζει ο Roche, αυξάνει ''σημαντικά τον αριθμό των καρκινοπαθών που μπορούν να ωφεληθούν από το Bondronat''.

    Σύμφωνα με τον Στέφαν Μαντ, διευθυντή του ογκολογικού προγράμματος του ομίλου, το φάρμακο αυτό είναι ''το μόνο διφωσφονικό που απέδειξε αισθητή ανακούφιση στους πόνους που οφείλονται στις οστικές μεταστάσεις σε μια περίοδο δύο ετών, στοιχείο που συνιστά σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών''.

    Το φάρμακο χορηγείται ήδη σε τουλάχιστον 50 χώρες για τη θεραπεία της υπερασβεστιαιμίας, που οφείλεται στον καρκίνο.

    [27] Φυλετικές διακρίσεις στην εκπαίδευση

    6/11/2003 6:44:00 μμ

    Μεγάλες διακρίσεις στην εκπαίδευση έναντι των κοριτσιών στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, διαπιστώνει έκθεση της UNESCO. Τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν περίπου το 57% των 104 εκατομμυρίων παιδιών προεφηβικής ηλικίας, που εκτιμάται πως δεν παρακολουθούν σχολικά μαθήματα. Επίσης, τα δύο τρίτα από τα 860 εκατομμύρια αναλφάβητων ενηλίκων σε όλον τον κόσμο, είναι γυναίκες. Παράλληλα, στην έκθεση με τίτλο "Education for All Global Report", οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων στην εκπαίδευση αποτελούν προεξάρχον στοιχείο σε 54 χώρες, μεταξύ των οποίων οι 16 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, το Πακιστάν και η Ινδία.

    Οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι

    Σε πολλές χώρες, οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να αντέξουν το κόστος των σπουδών των παιδιών τους. Μολονότι πολυάριθμες είναι οι χώρες που παρέχουν δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση, σε 101 χώρες εξακολουθούν να είναι προαπαιτούμενα οι πληρωμές διδάκτρων, η στολή και η αγορά των βιβλίων.

    Επίσης, τα κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω του πρόωρου γάμου, των πολεμικών συγκρούσεων και των ασθενειών όπως το AIDS. Η έκθεση της UNESCO αναφέρει συγκεκριμένα πως στο Νεπάλ το 40% των κοριτσιών παντρεύονται μόλις κλείσουν τα 15 χρόνια τους, ενώ στη νότια Αφρική και την Καραϊβική τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS σε ποσοστό τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερο από τα αγόρια.

    Διακρίσεις και στα σχολικά βιβλία

    Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται πως ο σεξισμός εξακολουθεί να επιβιώνει στα σχολικά εγχειρίδια στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τα σχολικά εγχειρίδια σε πολλές χώρες παρουσιάζουν τις γυναίκες σε στερεότυπους ρόλους. Για παράδειγμα, στην Πολωνία συνήθως παρουσιάζουν τις γυναίκες ως καλές μητέρες και συζύγους, να εκτελούν οικιακές εργασίες. Επίσης, πολλά βιβλία της Εσθονίας, σπάνια παρουσιάζουν τους άνδρες να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν και να κρατούν τα παιδιά.

    Τέλος, σύμφωνα με την UNESCO, οι διακρίσεις εναντίον των κοριτσιών μέσω των σχολικών βιβλίων φαίνονται και από το ότι τα περισσότερα από τα βιβλία δεν αναφέρουν τις γυναίκες εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. Μάλιστα, σε πολλά διδακτικά εγχειρίδια, μόνο οι άνδρες εμφανίζονται να ασκούν μοντέρνα και σχετικά με την τεχνολογία επαγγέλματα. Για παράδειγμα, στα βιβλία του δημοτικού στη Ρουμανία, οι γυναίκες εμφανίζονται ως χωρικές, πωλήτριες φρούτων και λουλουδιών, ενώ οι άνδρες ως αστροναύτες, αστυνομικοί και γιατροί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 November 2003 - 17:55:31 UTC