Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό για την απασχόληση και την ανεργία
  • [02] 4,7 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Συνάντηση Σκανδαλίδη - ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [04] Πυρκαγιά σε πλωτό μπαρ
  • [05] Φάρσα η δήθεν βόμβα στο Κνωσός Παλάς
  • [06] Αγόρευση Ευαγγελίας Σταμούλη
  • [07] Καλιφόρνια: Είκοσι οι νεκροί από τις πυρκαγιές
  • [08] Ν. Αφρική: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό - 21 νεκροί
  • [09] Έξι οι νεκροί από την έκρηξη στο ορυχείο Τσεντράλναγια
  • [10] Μεξικό: Πτώση ελικόπτερο σε πάρκινγκ εστιατορίου
  • [11] Συνελήφθη 9χρονος... με πλαστικό πιστόλι
  • [12] Τελεσίγραφο στη CIA έθεσε η Γερουσία
  • [13] Με ''καπέλο'' η εισαγωγή βενζίνης στο Ιρακ για τις ΗΠΑ
  • [14] Στρατηγός του Σαντάμ ο συντονιστής των επιθέσεων
  • [15] Επίθεση με βλήματα όλμου στην Μπαακούμπα
  • [16] Πρόταση να διεξαχθεί στην Ολυμπία η σφαιροβολία το 2004
  • [17] Η πρώτη πόλη στον κόσμο με πλήρες ασύρματο δίκτυο
  • [18] Αποζημίωση... για την αλλαγή μωρών

    [01] Υπουργικό για την απασχόληση και την ανεργία

    30/10/2003 10:30:00 πμ

    Μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, εξετάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Επίσης, θα συζητηθούν κίνητρα για τις επιχειρήσεις για προσλήψεις προσωπικού (τα οποία περιέχονται σε "πακέτο" μέτρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), καθώς και τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών, για πρόσληψη, στο δημόσιο, 25.000 υπαλλήλων με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

    [02] 4,7 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη

    30/10/2003 8:50:00 πμ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.15 χθες το βράδυ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη και είχε επίκεντρο την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας, 16- 17 χλμ έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,7 Ρίχτερ. "Περιοχή χαμηλής σεισμικότητας το επίκεντρο του σεισμού", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Σταυρακάκης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός είχε βάθος μικρότερο των 10 χιλιομέτρων.

    Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Χαλκιδική, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

    Τα τελευταία 100 χρόνια η περιοχή της Ν. Μεσήμβριας δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών.

    Δεν χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς δεν διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος.

    Προβλήματα διαπιστώθηκαν μόνο στα κινητά τηλέφωνα, λόγω της αυξημένης χρήσης τους.

    Το γεγονός από μόνο του δεν είναι αξιολογήσιμο

    Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας οι σεισμολόγοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο καθηγητής της Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γιώργος Καρακαϊσης, το γεγονός από μόνο του, δεν είναι αξιολογήσιμο.

    "Πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε για την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Πριν από μέρες πάντως, οι σεισμογράφοι του ΑΠΘ είχαν καταγράψει σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προερχόμενη από την ίδια περιοχή.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως το επίκεντρο του σεισμού δεν τοποθετείται από τους επιστήμονες σε μεγάλο ρήγμα.

    [03] Συνάντηση Σκανδαλίδη - ΠΟΕ - ΟΤΑ

    30/10/2003 10:59:00 πμ

    Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εντάξει στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών ειδικότητες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συζήτηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ, με εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Πάρι Κουκουλόπουλο. Όσον αφορά τον κώδικα των δήμων και κοινοτήτων ο υπουργός είπε πως τετραμελής επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που ζητούν οι εργαζόμενοι. Για πρώτη φορά στο διάλογο συμμετέχει και η ΚΕΔΚΕ η οποία στο εξής θα έχει λόγο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως τρίτος εταίρος.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τόνισε πως άνοιξε σήμερα ένας διάλογος όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του πολίτη.

    Υπάρχουν παραδέχθηκε προβλήματα των εργαζομένων και προβλήματα στην κυβερνητική πολιτική τα οποία όμως θα λυθουν με το διάλογο.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμις Μπαλασσόπουλος δήλωσε πως με τη συζήτηση διαπιστώθηκε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων αφού αποφασίστηκε να υπάρξει διάλογος για τον κώδικα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δέσμευση της κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά και η μη φορολόγηση των εξόδων κίνησης.

    [04] Πυρκαγιά σε πλωτό μπαρ

    30/10/2003 8:36:00 πμ

    Φωτιά από άγνωστη αιτία ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο πλωτό μπαρ "Αγιος Γεράσιμος", που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για επισκευές. Επιτόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 8 οχήματα, προκειμένου να περιοριστεί η φωτιά και να μην απειληθούν άλλα σκάφη, κάτι που τελικά πέτυχαν. Η φωτιά τελικά κατασβέστηκε έγκαιρα χωρίς να κινδυνέψει κανείς, καθώς μέσα στο φλεγόμενο σκάφος δεν υπήρχε κόσμος.

    [05] Φάρσα η δήθεν βόμβα στο Κνωσός Παλάς

    30/10/2003 12:38:00 πμ

    Με δυο ώρες καθυστέρηση απέπλευσε στις 11 το βράδυ της Τετάρτης το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Κνωσός με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ότι στο πλοίο είχε τοποθετηθεί βόμβα. Το πλοίο ερευνήθηκε από ειδική ομάδα πυροτεχνουργών του λιμενικού σώματος και αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

    Απέπλευσε κανονικά για Ηράκλειο

    Εξονυχιστικό έλεγχο στα 193 αυτοκίνητα που βρίσκονται στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Κνωσός Παλλάς" πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης άνδρες της Μονάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ.

    Το πλοίο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 9 το βράδυ.

    Ωστόσο, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και προειδοποίησε ότι σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στο πλοίο υπήρχαν εκρηκτικά.

    Η ειδική ομάδα πυροτεχνουργών του λιμενικού σώματος, που ερεύνησε τα αυτοκίνητα που είχαν επιβιβαστεί στο γκαράζ του πλοίου δεν βρήκε καμία βόμβα και έτσι αργά το βράδυ της Τετάρτης το Κνωσός Παλάς, απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης.

    [06] Αγόρευση Ευαγγελίας Σταμούλη

    30/10/2003 10:13:00 πμ

    Με την αγόρευση της Ευαγγελίας Σταμούλη, συνηγόρου υπεράσπισης των Ηρακλή Κωστάρη και Παύλου Σερίφη, συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την 17Ν. Η κα Σταμουλη αναφερόμενη στον πελάτη της Ηρακλή Κωστάρη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του. Νωρίτερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού Γιάννης Αγιοστρατίτης διάβασε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι συνήγοροι δεν θα προσέλθουν στο δικαστήριο Δευτέρα και Τρίτη, λόγω της διήμερης αποχής που έχει κηρύξει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας με οικονομικά αιτήματα. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου του δικαστηρίου Μιχάλη Μαργαρίτη ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο να παρέλθει το 18μηνο, ζήτησε από τους δικηγόρους που μετέχουν στη δίκη να πάρουν ειδική άδεια από τον ΔΣΑ και ανακοίνωσε ότι δεν θα διακόψει την διαδικασία και την Δευτέρα οι δικαστές θα βρίσκονται στις θέσεις τους.

    [07] Καλιφόρνια: Είκοσι οι νεκροί από τις πυρκαγιές

    30/10/2003 11:32:00 πμ

    Εκτός ελέγχου εξακολουθούν να μαίνονται οι ανεξέλεκτες πυρκαγιές που έχουν αποτεφρώσει τεράστιες εκτάσεις εδώ και εννιά ημέρες στη νότια Καλιφόρνια, προκαλώντας τον θάνατο 20 ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι αρχές. Από τις φλόγες έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι στην Καλιφόρνια και δύο στο Μεξικό. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας πυροσβέστης. Τρεις στρατιώτες που μετείχαν στο έργο της κατάσβεσης νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της πολιτείας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ μετέβη την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει ομοσπονδιακή βοήθεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Καλιφόρνια και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην πολιτεία για να αντιμετωπίσει το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών.

    Ακυρώσεις πτήσεων - Κλειστοί μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι

    Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε την Τετάρτη, ενώ προσπαθούσε να κατασβήσει μια τεράστια πυρκαγιά κοντά στο Σαν Ντιέγκο.

    Επίσης, ένα απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε μέσα σε ένα σπίτι που είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

    Εξάλλου, δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκαν σοβαρά, κοντά στο Σαν Ντιέγκο.

    Αξιωματούχοι Σαν Ντιέγκο προειδοποίησαν πάντως ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς οι φλόγες εξαπλώνονται τόσο γρήγορα και πολλοί κάτοικοι δεν είχαν καμία δυνατότητα να διαφύγουν.

    Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα που εκτείνεται σε 17 μέτωπα και έχει αποτεφρώσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και 2.600 κτίρια.

    Στη μάχη ενάντια στην πυρκαγιά μετέχουν περισσότεροι από 13.000 πυροσβέστες και 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές του Λός Αντζελες, του Σαν Μπερναρντίνο και του Σαν Ντιέγκο.

    Όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι στην Καλιφόρνια είναι κλειστοί, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους στην περιοχή.

    ''Χρειαζόμαστε βοήθεια, το γρηγορότερο δυνατό'', δήλωσε ο Σβαρτσενέγκερ, που πρόκειται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στα μέσα Νοεμβρίου.

    Το έργο των πυροσβεστών αναμένεται πάντως να διευκολύνει η προβλεπόμενη αλλαγή στις καιρικές συνθήκες που θα συνοδευτεί με πτώση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι καταστροφές ξεπερνούν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο απερχόμενος κυβερνήτης Γκρέι Ντέιβις υποστηρίζει πάντως ότι οι ζημιές θα υπερβούν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, αν δεν ελεγχθούν γρήγορα τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά ότι τουλάχιστον μία από τις πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

    Οι αρχές έχουν κυκλοφορήσει μέσω Internet πορτρέτο ενός υπόπτου τον οποίο έχουν επικηρύξει με το ποσό των 50.000 δολαρίων.

    [08] Ν. Αφρική: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό - 21 νεκροί

    30/10/2003 9:13:00 πμ

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16 τραυματίστηκαν σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη κοντά στο Λέινσμπουργκ, στην περιοχή Κάρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, για το δυστύχημα ευθύνεται ο οδηγός του φορτηγού που κοιμήθηκε στο τιμόνι με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να περάσει στο αντίθετο ρεύμα, όπου συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο. Ο οδηγός του φορτηγού τραυματίστηκε κατά τη σύγκρουση. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [09] Έξι οι νεκροί από την έκρηξη στο ορυχείο Τσεντράλναγια

    30/10/2003 8:58:00 πμ

    Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε ρωσικό ορυχείο της Απω Ανατολής, καθώς ένας από τους τραυματίες εξέπνευσε στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί. Η έκρηξη, που αποδίδεται σε διαρροή μεθανίου, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου πέντε ανθρακωρύχοι και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν σοβαρά. Ο ένας από αυτούς, ηλικίας 41 ετών, δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά του. Την ώρα της έκρηξης στο ορυχείο Τσεντράλναγια εργάζονταν 71 άτομα. Εκτός από τους εννέα, όλοι οι άλλοι κατάφεραν να γλιτώσουν είτε μόνοι του είτε με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

    Σχετική είδηση: Ρωσία: Νέα έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    [10] Μεξικό: Πτώση ελικόπτερο σε πάρκινγκ εστιατορίου

    30/10/2003 8:40:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ιδιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο πάρκινγκ ενός πολυτελούς εστιατορίου, στην πόλη του Μεξικού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι. Εκτός από τον πιλότο, το ελικόπτερο μετέφερε τρεις επιβάτες ένας από τους οποίους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές. Το ελικόπτερο αντιμετώπισε προβλήματα αμέσως μετά την απογείωση του από τη στέγη ενός γειτονικού κτιρίου γραφείων στη Λόμας δε Τσαπουλτέπεκ, μια συνοικία όπου εδρεύουν μεγάλες εταιρείες και πολυτελή σπίτια.

    "Το ελικόπερο άρχισε να περιστρέφεται και έπεφτε εκτός ελέγχου. Το έβαλα στα πόδια και δεν είδα τη συντριβή", δήλωσε ο Ρικάρντο Ζουνίγκα, ο παρκαδόρος του εστιατορίου.

    Το ελικόπτερο έπεσε πάνω σε πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς να προκαλέσει καμία ζημιά στο δημοφιλές εστιατόριο "Ουν Λουγάρ δε λα Μάντσα", που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο με επιχειρηματίες που γευμάτιζαν.

    [11] Συνελήφθη 9χρονος... με πλαστικό πιστόλι

    30/10/2003 9:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εισαγγελέας του Οχάιο δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να ασκήσει δίωξη σε ένα 9χρονο αγόρι που συνελήφθη επειδή προκάλεσε "πανικό" στο δρόμο παίζοντας με ένα πλαστικό πιστόλι. "Τα γεγονότα δεν δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης" ανέφερε ο Τζεφ Μάνινγκ που είχε αναλάβει την υπόθεση του μικρού Τόμας Κλαρκ. Η μητέρα του παιδιού, Ταμίκα Σόντερς, η οποία κατηγορείται για αντίσταση κατά της αρχής και παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας κατά τη στιγμή της σύλληψης, δηλώνει αθώα. Το αγόρι έπαιζε στο δρόμο, ενώ η μητέρα του βρισκόταν στο κομμωτήριο. Ένας οδηγός που περνούσε ειδοποίησε την αστυνομία λέγοντας ότι ένας μαύρος κρατούσε όπλο. Ο αστυνομικός που έφτασε στο σημείο βρήκε το παιδί καθισμένο σε ένα παγκάκι να κρατάει όντως ένα πλαστικό πιστόλι.

    "Το ανάγκασα να ρίξει το όπλο και να ξαπλώσει στο έδαφος" έγραψε ο αστυνομικός στην αναφορά του προσθέτοντας ότι αργότερα κατάλαβε πως επρόκειτο για έναν ανήλικο και ότι το πιστόλι ήταν πλαστικό.

    [12] Τελεσίγραφο στη CIA έθεσε η Γερουσία

    30/10/2003 11:12:00 πμ

    Προθεσμία 48 ωρών έδωσε η ισχυρή Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας στη CIA προκειμένου να καταθέσει τους φακέλους και τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, που χρησιμοποίησε η Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν, ότι η έκθεση, που συντάσσει η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί γερουσιαστές, θα κατηγορήσει τη CIA, ότι μεγαλοποίησε τους ισχυρισμούς για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν και θα είναι έντονα επικριτική προς την υπηρεσία και τον διευθυντή της, Τζορτζ Τένετ. Οι γερουσιαστές ζητούν ακόμα από τον κ. Τένετ να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως και να καταθέσει ενώπιόν τους, παρότι δεν όρισαν ημερομηνία για την ακρόαση.

    ''Παρουσιαστείτε αυτοπροσώπως''

    Σύμφωνα με το BBC ορισμένα στελέχη των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι ο Τζορτζ Τένετ, ο οποίος είχε διορισθεί επί θητείας Κλίντον, θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της υπόθεσης. Πολλοί πιστεύουν, ότι γίνεται μία προσπάθεια να στραφεί η κριτική προς ένα άτομο για να μην κατηγορηθούν οι αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικάνων για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

    Η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας απέστειλε προσωπική επιστολή προς το διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της και να απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών, που ερευνούν την ανεπάρκεια, που επέδειξε η υπηρεσία της οποίας ηγείται πριν από τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να παρουσιαστείτε αυτοπροσώπως στην επιτροπή", γράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός της, Πατ Ρόμπερτς και Τζον Ροκφέλερ, στην επιστολή, που φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου.

    Η επιστολή αυτή αποτελεί απάντηση στο γράμμα, που είχε απευθύνει στην επιτροπή ο Τένετ στις 24 Οκτωβρίου. Ο Τένετ επαναλάμβανε στο γράμμα του την επιθυμία του να μην αντιμετωπίσει ο ίδιος την επιτροπή και πρότεινε στους βουλευτές να καταθέσουν άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της CIA.

    "Πριν έρθετε να καταθέσετε στην επιτροπή, σας ζητούμε εσείς ο ίδιος και το προσωπικό σας να βεβαιωθείτε, ότι έχετε προσκομίσει στην επιτροπή όλα τα σχετικά έγγραφα και να επιτρέψετε να καταθέσουν όλα τα άτομα, που έχουν κληθεί", προσθέτουν οι Ρόμπερτς και Ροκφέλερ.

    Οι γερουσιαστές έδωσαν στον Τένετ προθεσμία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να ορίσει τις ημερομηνίες, που θα καταθέσουν οι υπάλληλοι της CIA, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προσέλθει ενώπιον της επιτροπής.

    [13] Με ''καπέλο'' η εισαγωγή βενζίνης στο Ιρακ για τις ΗΠΑ

    30/10/2003 11:27:00 πμ

    Υπέρογκα ποσά πληρώνει η αμερικανική κυβέρνηση στην πετρελαϊκή εταιρεία Halliburton, πρόεδρος της οποίας ήταν ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, για να εισάγει βενζίνη από το Κουβέιτ στο Ιράκ, σύμφωνα με δύο Δημοκρατικούς βουλευτές. Σε επιστολή διαμαρτυρίας, που έστειλαν στη σύμβουλο του Προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, οι βουλευτές Χένρι Γουόξμαν και Τζον Ντίνγκελ αναφέρουν, ότι η εισαγωγή βενζίνης κοστίζει στην αμερικανική κυβέρνηση 2,65 δολάρια το γαλόνι (περίπου 3,7 λίτρα). Η βενζίνη αυτή μεταπωλείται στο Ιράκ σε πολύ χαμηλή τιμή, από 4 μέχρι 15 σεντς το γαλόνι. Οι δύο βουλευτές συμβουλεύτηκαν ειδικούς, οι οποίοι πιστεύουν, ότι το κόστος αγοράς και μεταφοράς βενζίνης από το Κουβέιτ στο Ιράκ θα έπρεπε να είναι μικρότερο του ενός δολαρίου ανά γαλόνι.

    ''Ποιος κερδίζει'', αναρωτιούνται οι δύο βουλευτές

    Αλλωστε η ιρακινή πετρελαϊκή εταιρεία SOMO πληρώνει στο Κουβέιτ μόνο 97 σεντς ανά γαλόνι για να εισάγει την ίδια βενζίνη. "Γνωρίζουμε, ότι κάποιος πλουτίζει εισάγοντας βενζίνη στο Ιράκ. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιος βγάζει αυτά τα λεφτά, η Halliburton ή το Κουβέιτ;" αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γουόξμαν.

    Η θυγατρική της Halliburton, Kellogg Brown &amp; Root, που υποστηρίζει, ότι η τιμή είναι δίκαιη, έχει συμβόλαιο με το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού για την αναδιάρθρωση του πετρελαϊκού τομέα του Ιράκ. Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται και η εισαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων σε μικρές ποσότητες μέχρι να ξαναρχίσει η λειτουργία των ιρακινών διυλιστηρίων.

    Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, η Halliburton είχε εισάγει 61,3 εκατομμύρια γαλόνια βενζίνης έναντι του ποσού των 162,5 εκατομμυρίων δολαρίων. "Η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει τη βενζίνη από το Κουβέιτ σχεδόν τρεις φορές παραπάνω από το κανονικό και μετά την μεταπουλάει με τεράστιες απώλειες μέσα στο Ιράκ", γράφουν οι βουλευτές.

    Η εκπρόσωπος της Halliburton, Γουέντι Χολ, υπερασπίστηκε την πολιτική της εταιρείας απέναντι σ' αυτές τις "λανθασμένες δηλώσεις" και όπως είπε η Halliburton κερδίζει μόνο "λίγα σεντς στο δολάριο".

    "Αγοράζονται τέσσερα είδη καυσίμων: βενζίνη, κηροζίνη, LPG και ντίζελ, που έχουν διαφορετική τιμή", αναφέρει στη δήλωση της, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας και από το 1997 μέχρι το 2000 ήταν πρόεδρος της.

    [14] Στρατηγός του Σαντάμ ο συντονιστής των επιθέσεων

    30/10/2003 10:42:00 πμ

    Έναν στρατηγό του ιρακινού στρατεύματος επί Σαντάμ Χουσέιν, τον Εζάτ Ιμπραχίμ αλ-Ντούρι, θεωρούν ύποπτο οι Αμερικανοί για τον συντονισμό των επιθέσεων στο Ιράκ, που γίνονται από ξένους αντάρτες και οπαδούς του ανατραπέντος καθεστώτος, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου. "Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αλ-Ντούρι συντονίζει τις επιθέσεις", δήλωσε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Οι πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται, πιθανολογείται, ότι προέρχονται από έναν πρώην γραμματέα του Αλ-Ντούρι, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Ανάλογες πληροφορίες έχουν οι Αμερικανοί και από τη σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης Ανσάρ αλ-Ισλάμ, επίσης στην περιοχή της Μοσούλης. Ο Αλ Ντούρι διετέλεσε επί καθεστώτος Σαντάμ αντιπρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου και είναι ο υπ' αριθμόν έξι στον αμερικανικό κατάλογο των Iρακινών καταζητούμενων.

    [15] Επίθεση με βλήματα όλμου στην Μπαακούμπα

    30/10/2003 10:02:00 πμ

    Τρεις ιρακινοί τραυματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε επίθεση με βλήματα όλμου στην Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο νοσοκομειακές πηγές. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο κάτοικοι. Ένα δεύτερο βλήμα εξερράγη σε γειτονικό υπαίθριο χώρο στάθμευσης τραυματίζοντας έναν περαστικό. Ο στόχος της επίθεσης παραμένει άγνωστος καθώς η πιο κοντινή αμερικανική βάση βρίσκεται στην Μπαακούμπα βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον τόπο της επίθεσης.

    Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων είναι συχνές στην Μπαακούμπα που θεωρείται προπύργιο των σουνιτών οπαδών του Σαμντάμ Χουσέιν.

    [16] Πρόταση να διεξαχθεί στην Ολυμπία η σφαιροβολία το 2004

    29/10/2003 10:06:00 μμ

    Πρόταση στη ΔΟΕ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, να διεξαχθεί στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, η σφαιροβολία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έκανε η Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004. Στόχος της ΟΕΟΑ, είναι να μεταδοθεί η εικόνα από την Αρχαία Ολυμπία σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους αξιωματούχους της ΔΟΕ, σε λίγες μέρες.

    [17] Η πρώτη πόλη στον κόσμο με πλήρες ασύρματο δίκτυο

    30/10/2003 8:38:00 πμ

    Η Αδελαΐδα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο με πλήρες δίκτυο wi-fi (Wireless Fidelity). Το wi-fi είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο η οποία επιτρέπει στον καθένα που διαθέτει φορητό υπολογιστή με την ειδική κάρτα, να συνδέεται στο διαδίκτυο. Πολλά εστιατόρια, γραφεία και εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο παρέχουν πλέον ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, υπηρεσία που παρέχεται από κάποιους δωρεάν, παρ΄ότι συνήθως περιορίζεται στα 100 μέτρα ακτίνας δράσης περιμετρικά του σημείου πρόσβασης.

    Επένδυση ύψους 6,9 εκ. ευρώ για το CitiLAN

    Το δίκτυο CitiLAN δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών στην Αδελαΐδα, και παρέχει ένα εκτεταμένο δίκτυο 40 σημείων πρόσβασης σε ολόκληρο το επιχειρηματικό κέντρο της αυστραλιανής πόλης. Το πρόγραμμα επεκτείνεται ώστε να καλύψει και τις οικιστικές περιοχές. Η Αδελαΐδα έχει πληθυσμό ενός εκατομμυρίου και φιλοξενεί τρία πανεπιστήμια, καθώς και μεγάλα ονόματα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπως τη Hewlett Packard και τη Motorola.

    Η ομοσπονδιακή και η τοπική κυβέρνηση έχουν επενδύσει 6,9 εκατ. ευρώ στο CitiLAN και ευελπιστούν να προσελκύσουν περισσότερες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

    [18] Αποζημίωση... για την αλλαγή μωρών

    Πηγή: ΑΠΕ 30/10/2003 10:17:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένα ζευγάρι από την Κίνα απέσπασε αποζημίωση 100.000 γιουάν (12.000 ευρώ), όταν ανακάλυψε ότι το νοσοκομείο στο οποίο είχε γεννηθεί ο γιός τους πριν απο 12 χρόνια τους έδωσε λάθος μωρό. Το ζευγάρι από το Πεκίνο το 1991 απέκτησε ένα μωρό το οποίο γεννήθηκε σε νοσοκομείο της επαρχίας Σουανού. Όσο το αγόρι μεγάλωνε οι γονείς άρχισαν να ανησυχούν και να υποψιάζονται ότι κάτι είχε πάει στραβά στη γέννησή του, καθώς το παιδί δεν έμοιαζε σε κανέναν από τους δύο, γράφει η εφημερίδα Τσάινα Ντέιλι. Εννέα χρόνια μετά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξετάσεις DNA και ανακάλυψαν ότι το παιδί δεν ήταν δικό τους. Δικαστήριο απεφάνθη ότι για το λάθος αυτό ευθύνεται το νοσοκομείο και ότι έπρεπε να καταβληθεί στο ζευγάρι χρηματική αποζημίωση.

    Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν το πραγματικό τους παιδί καθώς εκείνη την εποχή το νοσοκομείο δεν τηρούσε πλήρη αρχεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 October 2003 - 10:26:40 UTC