Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Η Αθήνα θα αλλάξει όψη το 2004''
  • [02] Νέα συνάντηση των Μητροπολιτών Περγάμου-Πειραιά
  • [03] Βρετανία: Προς αναζήτηση νέου ηγέτη οι Συντηρητικοί
  • [04] Μειώνει τις στρατιωτικές δυνάμεις η ΠΓΜΔ
  • [05] Συνεργάτης του Λάντεν μιλά στη ΝΕΤ
  • [06] Σχέδιο ανάπτυξης τουρισμού 2004-2008
  • [07] Eννέα προτάσεις-μέτρα για την πάταξη του παρεμπορίου
  • [08] Μαγνητικό χτύπημα στον πλανήτη

    [01] ''Η Αθήνα θα αλλάξει όψη το 2004''

    29/10/2003 9:08:00 μμ

    Η πορεία προετοιμασίας της Αθήνας ως Ολυμπιακή πόλη ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Δήμαρχο Αθηναίων, απόψε. "Η πορεία προχωρά καλά και η όψη της Αθήνας θα έχει αλλάξει", είπε η κ. Μπακογιάννη στον κ. Στεφανόπουλο, ενώ, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει θέμα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ του δήμου και του "Αθήνα 2004", η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", τόνισε όμως ότι η "ευθύνη του Δήμου Αθηναίων είναι το ζήτημα διαχείρισης της πόλης".

    [02] Νέα συνάντηση των Μητροπολιτών Περγάμου-Πειραιά

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/10/2003 7:40:00 μμ

    Ο κ. Καλλίνικος

    Νέα συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, αναμένεται να έχει αύριο ή ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Καλλινικος, ο οποίος είχε πάρει την πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ τωμ δύο εκκλησιών. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα δεν επετεύχθη τελική συμφωνία πάνω στο κείμενο που θα απασχολήσει τη Δευτέρα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Μητροπολίτης της Περγάμου πρόβαλε νέα αξίωση, εκτός του πλαισίου που είχε συμφωνηθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Πατριάρχη και του του Μητροπλίτη Πειραιά, με αποτέλεσμα να οριστεί νέα συνάντηση.

    [03] Βρετανία: Προς αναζήτηση νέου ηγέτη οι Συντηρητικοί

    29/10/2003 9:29:00 μμ

    Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας απομάκρυνε την Τετάρτη από την ηγεσία του, τον Ιαν Ντάνκαν Σμιθ κατόπιν ψηφοφορίας πρότασης μομφής κατά του Σμιθ. Τώρα το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να αναδείξει τον νέο ηγέτη του που θα είναι ο τρίτος κατά σειρά αφότου το κόμμα έχασε την εξουσία στη διάρκεια του 1997, όταν δηλαδή έγινε πρώτη φορά κυβέρνηση το κόμμα των Εργατικών με πρωθυπουργό τον Τόνι Μπλερ. Την πρόταση μομφής κατά του Σμιθ στην 165μελή κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών υπερψήφισαν 90 βουλευτές, ενω 75 ψήφισαν κατά.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Βρετανία: ''Τρίζει'' η καρέκλα του ηγέτη των Συντηρητικών

    [04] Μειώνει τις στρατιωτικές δυνάμεις η ΠΓΜΔ

    29/10/2003 8:26:00 μμ

    Μείωση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΜΔ κατά περίπου 3.000 στρατιώτες, αποφάσισε σύσσωμη η Βουλή της χώρας ψηφίζοντας τροπολογία του νόμου σχετικά με την στρατιωτική θητεία. Ο αριθμός του προσωπικού των ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΜΔ θα πρέπει να μειωθεί σε 12.850 από 16.000 που είναι σήμερα, μέχρι το 2007, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί μέσω προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

    ''Ευέλικτος'' στρατός

    Η ψήφιση της τροπολογίας δικαιολογείται στη βάση της λογικής ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από έναν "μαζικό", αλλά από ένα "ευέλικτο" στρατό και κυρίως από αποτελεσματικές ειδικές δυνάμεις, με στόχο να ικανοποιήσει τα κριτήρια του ΝΑΤΟ, του οποίου ευελπιστεί να καταστεί χώρα-μέλος.

    Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αναμένει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί το 2004 στην Κωνσταντινούπολη, να λάβει ένα σαφές μήνυμα που θα επιτρέψει στην χώρα να γίνει ισότιμο μέλος της Συμμαχίας το 2006.

    [05] Συνεργάτης του Λάντεν μιλά στη ΝΕΤ

    29/10/2003 9:54:00 μμ

    Συνεργάτης της Αλ Κάιντα που μίλησε αποκλειστικά στη ΝΕΤ και τον Αλέκο Μάρκελλο επιβεβαιώνει τους φόβους των αμερικανικών αρχών για συμμετοχή της Αλ Κάιντα πίσω από το μπαράζ των αιματηρών επιθέσεων στο Ιράκ, τις τελευταίες μέρες, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πενήντα ανθρώπους. Ο Μοχάμεντ Αλ Μασάρι, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ αποκάλυψε ότι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν διεισδύσει στο Ιράκ. Ο Αλ Μασάρι υποστήριξε από το Λονδίνο όπου ζει, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μπιν Λάντεν έχουν επικοινωνήσει και συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των Αμερικανών. Ο Μοχάμεντ Αλ Μασάρι είναι σαφής: "Οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα συνεχιστούν εντός και εκτός Ιράκ".

    Σαντάμ και Λάντεν συμφώνησαν σε συνεργασία

    Ο εξόριστος Σαουδάραβας, επικεφαλής της ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης CDLR, φίλος και συνεργάτης του Μπιν Λάντεν, αποκάλυψε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, διαισθανόμενος πριν από ενάμισι χρόνο ότι η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ ήταν αναπόφευκτη, έτεινε χείρα βοηθείας προς τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις. Ο Μπιν Λάντεν ανταποκρίθηκε και από κοινού προετοίμασαν τις κινήσεις τους στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο Αλ Μασάρι, σύμφωνα με άκρως απόρρητο έγγραφο της CIA που αποκαλύπτει σήμερα η ΝΕΤ, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε για λογαριασμό του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα τη δημοσιοποίηση της φατβά, δηλαδή της θρησκευτικής εντολής που συνέταξε ο Λάντεν σε συνεργασία με άλλες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, με την οποία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.

    ''Ο Λάντεν κρύβεται στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν''

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Αλ Μασάρι επιβεβαίωσε πως ο νούμερο ένα καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο κρύβεται στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν προστατευόμενος από πλήθος αφοσιωμένων μαχητών της Αλ Κάιντα. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το τελευταίο μήνυμα του Λάντεν που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μοχάμεντ Αλ Μασάρι θεώρησε δεδομένη την επιχειρησιακή δυνατότητα της Αλ Κάιντα να υλοποιήσει τις απειλές για φονικές επιθέσεις εντός αμερικανικού εδάφους.

    Ο δρ. Αλ Μασάρι ζει στο Λονδίνο, εξόριστος από τη Σαουδική Αραβία. Το 1996 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να τον απελάσει, απειλώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα ακυρώσει μονομερώς τις συμφωνίες αγοράς οπλικών συστημάτων από τη Βρετανία. Μετά την κινητοποίηση ισλαμικών οργανώσεων, η Βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε στον Αλ Μασάρι να παραμείνει στη βρετανική πρωτεύουσα.

    [06] Σχέδιο ανάπτυξης τουρισμού 2004-2008

    29/10/2003 8:46:00 μμ

    Φως στα μέτρα και τις δράσεις που προβλέπονται στη νέα τουριστική πολιτική της κυβέρνησης έριξε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Διυπουργικής Επιτροπής ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Στόχος της κυβέρνησης υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η τουριστική στρατηγική περιλαμβάνει επιμέρους ποιοτικούς αλλά και ποιοτικούς στόχους μέχρι το 2008.

    Ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι

    Δίνοντας και το στίγμα της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση στο τουριστικό προϊόν, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι παράλληλα με τη Διυπουργική Επιτροπή, θα συνέρχεται η Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων που θα μετέχουν στη Διυπουργική οι οποίοι μάλιστα θα συναντώνται πολύ τακτικότερα από ότι οι υπουργοί.

    Όσον αφορά στους ποσοτικούς στόχους επιδιώκεται:

    Η αύξηση των τουριστικών αφίξεων σε 20 εκ. επισκέπτες

    Η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό στα 20 δις Ευρώ

    Η αύξηση της συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ κατά 2 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες

    Η αύξηση του απασχολούμενου στον τουρισμό εργατικού δυναμικού κατά 16%.

    Όσον αφορά στους ποιοτικούς στόχους επιδιώκεται:

    Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

    Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και ο θερμαλισμός, ανάπτυξη τουρισμού Υγείας και συνεδριακού τουρισμού

    Καλύτερος συντονισμός της τουριστικής αλυσίδας

    Αναβάθμιση υποδομών, όπως αεροδρόμια, μεταφορές, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία

    Οι 6 άξονες δράσης

    Η πολιτική τουρισμού, όπως είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, στηρίζεται σε έξι άξονες δράσης

    Στην αναθεώρηση του ρόλου και της οργάνωσης του ΕΟΤ με στόχο την προώθηση του τουρισμού διεθνώς, μέσα από το μάρκετινγκ, την ηλεκτρονική προβολή του ελληνικού τουρισμού, τις δημόσιες και διεθνείς σχέσεις, τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, τη δορυφορική τηλεόραση.

    Στη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας οικονομίας τουρισμού όπου θα καλύπτονται τόσο οι δορυφόροι λογαριασμοί τουρισμού όσο το παρατηρητήριο τουρισμού

    Στην ανασυγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία πλέον μεταφέρονται αρμοδιότητες από τον ΕΟΤ και η οποία πλέον αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής

    Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Γραφείων του ΕΟΤ στο Εξωτερικό. Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, το πρόγραμμα αυτό θα κοστίσει περί τα 15 εκ. Ευρώ

    Στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας.

    Στη δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής αρχής με την επωνυμία Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί από ανεξάρτητη διοικητική αρχή η εποπτεία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στα οποία περιλαμβάνονται τα κρατικά λαχεία, ο ιππόδρομος, τα καζίνο, ΠΡΟΠΟ κ.ο.κ.

    Μέτρα για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και των κρατικών επενδύσεων.

    Σε αυτήν την κατηγορία το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει:

    Την αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας και των υποδομών του ΕΟΤ προωθώντας επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ

    Την αξιοποίηση του επιχειρηματικού προγράμματος ανταγωνιστικότητας συνολικού ύψους 2 δις ευρώ για τον τουρισμό στο Γ ΚΠΣ. Το πρόγραμμα καλύπτει χιλιάδες επιχειρήσεων μικρομεσαίων του τουρισμού

    Την προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών επενδύσεων. Η κυβέρνηση διεκδικεί να φέρει άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσα από την ανακήρυξη 15 έως 20 περίπου τουριστικών κτημάτων των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων της ΕΤΑ ως μείζονος επενδυτικής σημασίας περιοχές.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επενδυτική ενίσχυση αναβαθμισμένων τουριστικών προιόντων, (γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα, οι υποδομές οικοτουρισμού) ενώ θα εξασφαλίσει και ένα πενταετές πρόγραμμα διαφήμισης και προβολής του ελληνικού τουρισμού ύψους 15 εκ. Ευρώ.

    [07] Eννέα προτάσεις-μέτρα για την πάταξη του παρεμπορίου

    Πηγή: ΑΠΕ 29/10/2003 7:48:00 μμ

    Εννέα προτάσεις έθεσαν στον υφυπουργό Aνάπτυξης Kίμωνα Kουλούρη σήμερα οι εκπρόσωποι της Oμοσπονδίας Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αττικής με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου που τους πλήττει οικονομικά. Oι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας προτείνουν την επανεξέταση όλων των αδειών μικροπωλητών μεταναστών για τις λεγόμενες οικοσυσκευές και την καταχώρηση (μέσα από τη διαδικασία της εξέτασης των νέων και παλαιών αδειών) σε ηλεκτρονικό μητρώο όλων των αδειών.

    Αυστηρή εφαρμογή... αυστηρών μέτρων

    Oι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζητούν, επίσης:

    - να μετέχουν εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών, (οριζόμενοι από τη ΓΣEBEE) στις γνωμοδοτικές επιτροπές στους οργανισμούς λαϊκών αγορών Aθήνας και Θεσσαλονίκης,

    - το πρόστιμο για την έλλειψη άδειας να είναι κατ' ελάχιστον 500 ευρώ και να διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

    Eπίσης, προτείνουν αλλαγές στην λειτουργία των μη μόνιμων υπαίθριων αγορών:

    - να καταργηθούν οι συνεχώς εμφανιζόμενες υπαίθριες αγορές σε δήμους ή συνοικίες,

    - οι νομαρχίες, σε συνεργασία με τους δήμους, να ορίσουν μόνιμους χώρους (τρεις-τέσσερεις σε όλη την Aττική) για την ύπαρξη τέτοιων αγορών, μόνο την Kυριακή, και όχι άλλη μέρα της εβδομάδας,

    - να υπάρξει συνεχής αστυνόμευση και έλεγχος των αγορών αυτών, καθώς και συγκρότηση ειδικών συνεργείων του υπουργείου Οικονομικών για έλεγχο και επιβολή κυρώσεων στα εμπορεύματα και στον τρόπο που διακινούνται.

    [08] Μαγνητικό χτύπημα στον πλανήτη

    29/10/2003 11:54:00 μμ

    Μία από τις ισχυρότερες ηλιακές εκλάμψεις των τελευταίων 30 ετών, κατέγραψαν στις 13.54 την Τετάρτη οι δορυφόροι. Η έκλαμψη που είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την ηλιακή έκρηξη που προκάλεσε το μπλακ αουτ στον Καναδά το 1989, δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα σε δορυφόρους ή δίκτυα ηλεκτροδότησης. Μοναδική εξαίρεση, ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Κοντάμα της Ιαπωνίας, ο οποίος έμεινε εκτός λειτουργίας μέχρι νεοτέρας. Την ίδια ώρα τέθηκαν προληπτικά εκτός λειτουργίας όλα τα όργανα του δορυφόρου Soho.

    Δεν προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα

    Ένα νέφος αερίων προερχόμενο από μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην επιφάνεια του Ηλίου έφτασε την Τετάρτη στη Γη προκαλώντας γεωμαγνητική καταιγίδα που εξασθένησε γρήγορα.

    Η πρόσκρουση στο μαγνητικό πεδίο της Γης ήταν πολύ δυνατή και πλην μίας εξαίρεσης, δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα σε δορυφόρους ή δίκτυα ηλεκτροδότησης.

    Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Κοντάμα της Ιαπωνίας, έμεινε εκτός λειτουργίας μέχρι νεοτέρας, ενώ την ίδια ώρα, για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να κλείσουν οι διακόπτες στα όργανα του δορυφόρου Soho.

    Η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα των τελευταίων ημερών προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος στο τμήμα του πλανήτη που στρέφεται προς τον Ήλιο, προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες υψηλής συχνότητας, αλλά και σε τεχνητούς δορυφόρους.

    Γιατί εξασθένησε γρήγορα

    Παρατηρήσεις που έγιναν από τον δορυφόρο SOHO έδειξαν την έκρηξη στον ήλιο την Τρίτη.

    Υπολογισμοί που έγιναν για την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει το υλικό από τον ήλιο δείχνουν ότι κινείται με 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή περίπου 5 φορές πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

    Για το λόγο αυτό, το αέριο υλικό έφτασε στη Γη, γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδας, δηλαδή πολύ νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί καθώς αρχικά, η άφιξή του αναμενόταν στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς το αέριο υλικό "χτύπησε" το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργώντας μία γεωμαγνητική καταιγίδα της κατηγορίας G5, της πιο ισχυρής κατηγορίας".

    Ωστόσο, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η καταιγίδα εξασθένησε γρήγορα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τελευταία καταιγίδα δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της γωνίας "πρόσκρουσής" της στο γήινο μαγνητικό πεδίο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 October 2003 - 22:02:40 UTC