Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρση ασυλίας για πέντε βουλευτές
  • [02] Συναγερμός για το κρουαζιερόπλοιο
  • [03] Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη
  • [04] Ανοιχτή επιστολή Τζαβάρα κατά των MME
  • [05] Αναζητείται λύση στο Εκκλησιαστικό
  • [06] Μέχρι τις 4:30 το μεσημέρι ανοιχτές οι λαϊκές
  • [07] Ανακαλεί η Nissan 25 μοντέλα λόγω τεχνικών προβλημάτων
  • [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [09] Ολοκληρώνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων
  • [10] Δολοφονία στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης
  • [11] Σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρίες
  • [12] Η αποχή των δικηγόρων εμπόδιο για τη δίκη
  • [13] Φαβορί ο Χάουαρντ για την ηγεσία των Τόρις
  • [14] Υπέρ του Οδικού Χάρτη ο Σιμόν Πέρες
  • [15] ΗΠΑ: Μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 1984
  • [16] Διαμάχη για το Κοζλοντούι
  • [17] Ιταλία: Περιπέτεια εν πλω 500 λαθρομεταναστών
  • [18] Σκάνδαλο Σαρόν - Αρχισε η ανάκριση
  • [19] Ναυάγιο φορτηγού πλοίου ανοιχτά της Συρίας
  • [20] Eπίσκεψη Σρέντερ στο Ζάγκρεμπ
  • [21] Περλ: ''Η Ρωσία έχει πάρει κακό δρόμο''
  • [22] Υπεραμύνθηκε εκ νέου του πολέμου στο Ιράκ ο Μπλερ
  • [23] Έκρηξη στη Βαγδάτη
  • [24] Αποσύρεται προσωπικό του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη
  • [25] Τέσσερα σκαλοπάτια ''κέρδος'' στην ανταγωνιστικότητα
  • [26] ''Αυλαία'' για τον Ιταλό τενόρο Φράνκο Κορέλι
  • [27] Μια ανθοδέσμη για τον Μίδα
  • [28] Κατά της ανθρώπινης κλωνοποίησης ο Καναδάς
  • [29] Ελλοχεύει ο κίνδυνος του SARS
  • [30] Οι γάτες και οι νυφίτσες ευάλωτες στον SARS
  • [31] Ο Χάρι Πότερ προκαλεί....πονοκέφαλο

    [01] Αρση ασυλίας για πέντε βουλευτές

    30/10/2003 7:33:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Την άρση της βουλευτικής ασυλίας πέντε βουλευτών αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία, κατόπιν φανερής ψηφοφορίας, η ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση της επιτροπής δεοντολογίας. Ειδικότερα αίρεται η ασυλία των βουλευτών Λεωνίδα Γρηγοράκου (ΠΑΣΟΚ), Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ), Αριστοτέλη Παυλίδη (ΝΔ), Θόδωρου Σκρέκα (ΝΔ) και Νίκου Τσιαρτσιώνη (ΝΔ), οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για ψευδορκία και χειροδικία. Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε την απόφαση μεγάλο βήμα που έγινε μετά από 160 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου, επιβεβαιώνοντας το σεβασμό του Σώματος στη λαϊκή κυριαρχία.

    Διατηρήθηκε η ασυλία τεσσάρων βουλευτών

    Αντίθετα, υιοθετώντας, επίσης την πρόταση της επιτροπής δεοντολογίας, δεν ήρε την ασυλία τεσσάρων βουλευτών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων.

    Πρόκειται για τους Ανδρέα Μακρυπίδη, Ιωάννη Νικολαϊδη (ΠΑΣΟΚ), Κώστα Τασούλα (ΝΔ), Δάνη Τζαμτζή (ΝΔ) και Δημήτρη Τσιόγκα (ΚΚΕ).

    Η αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά είχε αποσυρθεί, καθώς η Εισαγγελία με έγγραφό της διευκρίνισε ότι δεν ήταν ούτε ιδιοκτήτης ούτε οδηγός του αυτοκινήτου στο τροχαίο για το οποίο κατηγορείτο.

    Δηλώσεις Κακλαμάνη

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, με δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία "μία πολύ σημαντική διαδικασία". Ο κ. Κακλαμάνης συνέχισε λέγοντας: "Απεδείχθη ότι η μυστική ψηφοφορία που ίσχυε μέχρι σήμερα, ήταν λάθος" και υπενθύμισε ότι με το νέο σύστημα που θα ισχύσει στο εξής, όλες οι υποθέσεις που θα αφορούν βουλευτές, θα στέλνονται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα αποφασίζει εάν οι κατηγορίες εναντίον των βουλευτών είναι νόμω ή ουσία βάσιμες.

    Όποιες κριθούν ως τέτοιες θα αποστέλλονται στη Βουλή, προκειμένου σε πρώτη φάση να εξετάζονται από την διακομματική Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία και θα εισηγείται στην Ολομέλεια, ποιες από τις μηνύσεις αφορούν την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή και ποιες όχι.

    Κάλεσμα Σημίτη να υπερψηφιστεί η άρση ασυλίας των βουλευτών

    Φώτο αρχείου

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, την Πέμπτη, ζήτησε από τους υπουργούς να υπερψηφίσουν την πρόταση της επιτροπής στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολουθούσε για την άρση ασυλίας των βουλευτών. ''Πρέπει να συμφωνήσουμε με την πρόταση της Επιτροπής της Βουλής, που σε ορισμένες περιπτώσεις εισηγείται την άρση της ασυλίας και σε άλλες όχι. Το θέμα είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη, διότι οι πολίτες δεν θέλουν να υιοθετούν οι βουλευτές καταχρηστική συμπεριφορά, όταν η ασυλία αφορά προσωπικές τους υποθέσεις και όχι πολιτικά ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται σε αυτές τις αντιλήψεις'', τόνισε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

    Τι ψήφισαν οι βουλευτές

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ψήφισε σε συμφωνία με την εισήγηση της διακομματικής Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, ζητώντας την άρση της ασυλίας των Λ. Γρηγοράκου, Α. Μακρυπίδη, Α. Παυλίδη, Θ. Σκρέκα και Ν. Τσιαρτσιώνη και τη μη άρση της ασυλίας των Α. Μακρυπίδη, Ι. Νικολαΐδη, Κ. Τασούλα, Ι. Τζαμτζή και Δ. Τσιόγκα. Με τον ίδιο τρόπο, ψήφισαν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, ψήφισε σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση του Α. Παυλίδη, για τον οποίο ζήτησε να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας όλων των βουλευτών για τους οποίους ζητήθηκε, όπως είχε και ο ίδιος εισηγηθεί στη συζήτηση που διεξήχθη προ μίας εβδομάδας στην Ολομέλεια.

    Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατηγορούμενος για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ψήφισε σύμφωνα με την υπόδειξη της Επιτροπής ζητώντας έτσι την άρση και της δικής του ασυλίας.

    Ο Ανδρέας Μακρυπίδης, κατηγορούμενος για χειροδικία σε βάρος δημοσιογράφου και παραβίαση του ΚΟΚ, ζήτησε την άρση της ασυλίας του και στις δύο περιπτώσεις ενώ κατά τα άλλα, ψήφισε σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής.

    Ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος κατηγορείτο για ψευδορκία, από τον αντίδικο ενός συνεργάτη του σε δίκη διαζυγίου, ψήφισε σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για άρση της ασυλίας του.

    "Παρών" δήλωσε σε όλες τις περιπτώσεις, ο Μάριος Σαλμάς, η υπόθεση του οποίου εξαιρέθηκε τελικώς από τις υπό εξέτασιν αιτήσεις άρσης ασυλίας.

    "Όχι" σε όλες τις αιτήσεις, ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Όχι" σε όλες τις αιτήσεις ψήφισαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Καραμπίνας, Νίκος Γκελεστάθης και Θεόδωρος Κατσίκης.

    Τέλος, η μεγαλύτερη αμφιταλάντευση σημειώθηκε αναφορικά με την περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ, Αριστοτέλη Παυλίδη. Η διακομματική Επιτροπή Δεοντολογίας, ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του κατά πλειοψηφία. Το Σώμα ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Παυλίδη με μικρή όμως πλειοψηφία.

    [02] Συναγερμός για το κρουαζιερόπλοιο

    30/10/2003 7:07:00 μμ

    Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στις λιμενικές και σε άλλες κρατικές αρχές, μετά το σήμα του κυβερνήτη του γιγαντιαίου βρετανικού κρουαζιερόπλοιου ''Αουρόρα'', που έπλεε στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής και με το οποίο ζήτησε επειγουσα βοήθεια, καθώς 430 από τα 2.737 άτομα που επιβαίνουν στο πλοίο, έχουν προσβληθεί από οξεία γαστρεντερίτιδα. Μετά από συσκέψεις, των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Υγείας και αφού υπήρξε και ενημέρωση του πρωθυπουργού επετράπη ο ελλιμενισμός του πλοίου στον Πειραιά, ενώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο Υγείας. Το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

    Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής δήλωσε ότι παρακολουθούν οι υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας και αντιμετωπίζουν με περίσκεψη όλα τα ενδεχόμενα και ως προς την προσέγγιση του πλοίου.

    Ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι δεν δικαιολογείται ανησυχία ως προς την υγειονομική προστασία του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι από χθες έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Πασχαλίδη και την υπερνομάρχη Φώφη Γεννηματά.

    Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η επιδημία ξεκίνησε από οικογένεια επιβατών και αυτή τη στιγμή στο πλοίο έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

    Το πλοίο απέπλευσε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στις 20 Οκτωβρίου με 1900 Βρετανούς ταξιδιώτες και 837 μέλη πληρώματος.

    [03] Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη

    30/10/2003 5:36:00 μμ

    Επτά σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν την Πέμπτη σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα 18 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μια περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Όπως έγινε γνωστό, τέσσερα από τα τουρκικά αεροσκάφη που αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

    [04] Ανοιχτή επιστολή Τζαβάρα κατά των MME

    Πηγή: ΝΕΤ 30/10/2003 4:51:00 μμ

    Με κόκκινους φακέλους στα χέρια, έναν για κάθε κόμμα και έναν για τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, και συνοδευόμενος από δύο αστυνομικούς, ο Παναγιώτης Τζαβάρας, σύζυγος της Σταθέα Ρουμπίνη, έκανε σήμερα την εμφάνισή του στη Βουλή. Ο κ. Τζαβάρας επισκέφθηκε τα γραφεία των κομμάτων, καθώς και του κ. Κακλαμάνη, και άφησε τους φακέλους μέσα στους οποίους είχε μία ανοιχτή επιστολή κατά των MME- κραυγή αγωνίας- όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος. Επίσης, μέσα οι φάκελοι περιείχαν και πέντε δελτία τύπου, που είχε αποστείλει ο ίδιος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση που χειριζόταν η σύζυγός του.

    [05] Αναζητείται λύση στο Εκκλησιαστικό

    30/10/2003 4:30:00 μμ

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στην αρχιεπισκοπή και στο γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα προκειμένου να βρεθεί διέξοδος από την κρίση που έχει ξεσπάσει με το Φανάρι. Το πρωί συνεδρίασαν στην αρχιεπισκοπή υπό την προεδρία του κ. Χριστόδουλου, οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Πειραιώς Καλλίνικος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σταγών Σεραφείμ, Σπάρτης Ευστάθιος και συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης με το Φανάρι. Μέχρι στιγμής τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές, οι χειρισμοί θα πρέπει να έχουν χειρουργική ακρίβεια, και επί πλέον ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, καθώς ως την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο κείμενο για να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συγκαλείται εκτάκτως τη Δευτέρα, γι αυτό ακριβώς το σκοπό.

    ''Δεν υπάρχει πολλή αισιοδοξία''

    Εκείνο όμως που τόνιζε αρχιερέας, που πήρε μέρος στη σύσκεψη ήταν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Παρασκευή.

    "Και μόνο το γεγονός ότι συνεχίζεται η συζήτηση είναι πολύ σημαντικό".

    Σε ερώτηση "αν υπάρχει αισιοδοξία", η απάντηση ήταν "Οχι μεγάλη".

    Και συνέχισε: "Εκείνο που έχει σημασία σε αυτή τη φάση είναι ότι όλοι βλέπουν ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία".

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, σήμερα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο πρώην διοικητής του Αγίου Ορους Σ. Ψυχάρης, ο αναπληρωτής διοικητής Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου και ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, στα γραφεία του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

    [06] Μέχρι τις 4:30 το μεσημέρι ανοιχτές οι λαϊκές

    30/10/2003 3:36:00 μμ

    Σε διεύρυνση του ωραρίου των λαϊκών αγροτών κατά δύο ώρες προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Έτσι οι λαϊκές θα λειτουργούν καθημερινά από τις 7 το πρωί ως τις 4.30 το απόγευμα καθημερινά, και το Σάββατο ως τις 3.30. Το μέτρο θα ξεκινήσει σε ενάμιση μήνα περίπου. Παράλληλα, συγκροτείται επιτροπή εκπροσώπων του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Γεωργίας και των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών για να θεσπιστεί νέος τρόπος έκδοσης των αδειών. Το Ταμείο Λαϊκών Αγορών αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της εμφάνισης και λειτουργίας των λαϊκών. Αυτά συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη που είχε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης με τα προεδρεία των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

    Οκτώ μέτρα για την αναβάθμιση του θεσμού των λαϊκών αγορών

    Αναλυτικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη που είχε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης με τα προεδρεία των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών είναι:

    1. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των λαϊκών, καθημερινά μέχρι τις 16.30 και το Σάββατο μέχρι τις 15.30, μετά και από συνεννόηση με τους δήμους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς.

    2. Συγκρότηση στο υπουργείο Ανάπτυξης Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των δυο Ομοσπονδιών, καθώς και εκπροσώπων του υπουργείου Γεωργίας, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μελετήσουν ένα νέο τρόπο έκδοσης παραγωγικών αδειών με αντικειμενικά και απόλυτα διαφανή κριτήρια προς όφελος των πραγματικών παραγωγών, άρα και του καταναλωτή. Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και κατά την αναθεώρηση των ήδη υφισταμένων αδειών.

    3. Εκκαθάριση- με ευθύνη του Ταμείου Λαϊκών Αγορών (ΤΛΑ)- του μητρώου των Επαγγελματιών Πωλητών και Παραγωγών, με κριτήριο την αυτοπρόσωπη προσέλευση και την υποχρεωτική δήλωση βοηθού. Ειδικότερα ως προς το τελευταίο, το ΤΛΑ θα εκδίδει κάρτα βοηθού ανά πωλητή ή παραγωγή, με την προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης εργασίας από το ΙΚΑ.

    4. Το Δ.Σ. του ΤΛΑ θα προχωρήσει άμεσα στη διάθεση των κενών θέσεων στις λαϊκές με κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια παλαιότητας.

    5. Καταργείται με νομοθετική ρύθμιση, που θα προωθηθεί άμεσα, το ''χαράτσι'' υπέρ του Ταμείου Λαϊκών Αγορών για τη χρησιμοποίηση βοηθού (ημερήσιο δικαίωμα). Ο παραγωγός ή επαγγελματίας πωλητής δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το ποσό των 2,5 ευρώ ημερησίως για τον δηλωμένο βοηθό και στο ΙΚΑ και στο ΤΛΑ, όπως ισχύει σήμερα.

    6. Καθιερώνονται υποχρεωτικά σεμινάρια επαγγελματικής επιμόρφωσης παραγωγών-επαγγελματιών πωλητών υπό την αιγίδα του ΤΛΑ, στα οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι παραγωγοί και επαγγελματίες με την ευθύνη και τη συμβολή των δυο Πανελλήνιων Ομοσπονδιών.

    7. Το ΤΛΑ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της εμφάνισης και λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, υλοποιήσιμο από τις αρχές του νέου έτους. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομοιόμορφους πάγκους σύγχρονων προδιαγραφών, που θα πληρούν τους όρους υγιεινής της ΕΕ, σκέπαστρα, εισόδους που θα οριοθετούν τις αγορές, ειδικούς χώρους συγκομιδής των απορριμμάτων, ειδική βάση για την εμφανή τοποθέτηση της ζυγαριάς, μικροφωνικές εγκαταστάσεις κλπ. Στο ίδιο πλαίσιο μελετάται η αύξηση των διαστάσεων των πάγκων στα τρία μέτρα (από δυόμισι που είναι σήμερα).

    8. Επιτρέπεται, μετά από παρέλευση 18ετίας, η ελεύθερη μεταβίβαση της άδειας επαγγελματία πωλητή, υπό τους εξής όρους:

    α) Ο νέος πωλητής δεν θα διαθέτει και άλλη άδεια λαϊκής ή συναφούς επαγγέλματος (π.χ. οπωροπώλης).

    β) Η μεταβιβαζόμενη άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβασθεί εκ νέου προ της παρέλευσης μιας τουλάχιστον 15ετίας.

    γ) Η άδεια θα μπορεί να μεταβιβαστεί μόνο σε εκείνες τις κατηγορίες ατόμων που ορίζει η 2502 Κανονιστική Απόφαση.

    [07] Ανακαλεί η Nissan 25 μοντέλα λόγω τεχνικών προβλημάτων

    30/10/2003 3:19:00 μμ

    Η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων Nissan ανακοίνωσε την ανάκληση 25 μοντέλων που έχουν κατασκευαστεί από το 1998 ως τον Μάιο του 2003, καθώς εντοπίστηκαν προβλήματα σε δύο αισθητήρες του κινητήρα που βρίσκονται στο στροφαλοφόρο και εκκεντροφόρο άξονα. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και διακοπή της λειτουργίας του κινητήρα, ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

    Η απόφαση ανάκλησης για τεχνικό έλεγχο αφορά τα μοντέλα όπως: SUNNY, MICRA, PRIMERA, PRESAGE, EX-TRAIL, SKYLAINT και τέλος το 350 JET. Ορισμένα από τα μοντέλα διατίθενται ήδη στην Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες μικρότερες αγορές. Η ανάκληση θα κοστίσει στην εταιρεία 138 έως 148 εκατομμύρια δολάρια.

    Μέχρι στιγμής η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση σχετικά με το αν και κατά πόσο η ανάκληση αυτή αφορά και αυτοκίνητα που έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά.

    [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    30/10/2003 1:05:00 μμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται σήμερα και αύριο, από τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, λόγω της 48ωρης απεργίας των γιατρών. 24ωρη απεργία για τις 4 Νοεμβρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ. Σε κινητοποιήσεις από σήμερα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του δημοσίου, ενώ συνεχίζουν την απεργία τους και οι εργαζόμενοι στη φύλαξη σχολικών κτιρίων. Στάση εργασίας έως τις 5.30 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και της Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ., με αίτημα την μονιμοποίηση τους.

    Συνάντηση είχε το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού.

    Ο κ. Κουτσιουμπέλης ανακοίνωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα πραγματοποιήσουν 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4-5 και 20-21 Νοεμβρίου και πενθήμερες κινητοποιήσεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

    Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στον τομέα της Δημόσιας υγείας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση των πανεπιστημιακών για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

    Κινδυνεύει το εξάμηνο των φοιτητών τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ Ευαγγελία Μπουρνόβα.

    "Ο αγώνας μας δεν γίνεται για την τσέπη μας, αλλά για την οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ που κινδυνεύουν με κατάρρευση", τόνισε η κα Μπουρνόβα.

    Σχετικές ειδήσεις: Και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

    [09] Ολοκληρώνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων

    Πηγή: ΑΠΕ 30/10/2003 1:02:00 μμ

    Ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ η επιχείρηση αποκομιδής των απορριμμάτων στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, για την απομάκρυνση των 15.500 τόνων απορριμμάτων εργάστηκαν μέρα και νύχτα 1.400 υπάλληλοι, περίπου 800 στην αποκομιδή και άλλοι 600 σε διάφορες ειδικότητες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν όλες οι τεχνικές δυνάμεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Πρασίνου και Οδοποιίας. Οι εργασίες αυτές συνοδεύτηκαν και με απολύμανση, όπου κρίθηκε αναγκαία, από ειδικά συνεργεία. Έτσι, η "επιχείρηση" ολοκληρώνεται μέσα σε επτά ημέρες από το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων.

    Στο 1960 για σημεία της πόλης που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί

    Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Καθαριότητας, στο τηλέφωνο 1960,για εστίες που ενδεχομένως δεν έχουν καθαριστεί ή δεν έχουν απολυμανθεί.

    Επίσης ο Δήμος υπενθυμίζει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2004 θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τον τομέα της καθαριότητας, που προβλέπει την αγορά 150 υπερσύγχρονων οχημάτων αποκομιδής, πλύσης και απολύμανσης.

    [10] Δολοφονία στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης

    30/10/2003 12:41:00 μμ

    Τα ξημερώματα της Πέμπτης ένας 28χρονος άνδρας δέχτηκε από άγνωστο δολοφονική επίθεση σε κεντρική λεωφόρο του Ηρακλείου Κρήτης, μπροστά στα έκπληκτα μάτια της φίλης του που τον συνόδευε. Ο Μανόλης Σαμιωτάκης που τραυματίστηκε με δυο σφαίρες στον θώρακα, υπέστη κακώσεις σε εννέα ζωτικά όργανα και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και κατέληξε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, στις 4 τα ξημερώματα.

    Ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

    Ο 28χρονος Μανόλης Σαμιωτάκης δέχθηκε την επίθεση την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, και ενώ ήταν σταματημένο σε φανάρι σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Ηρακλείου. Λίγο πριν τα φανάρια της Χανιώπορτας, άγνωστος πλησίασε πεζός τη BMW του 28χρονου και έριξε πέντε σφαίρες στο παρμπρίζ. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά στο θώρακα ο Σαμιωτάκης.

    Στο διθέσιο αυτοκίνητο του θύματος επέβαινε στη θέση του συνοδηγού και μία κοπέλα.

    Το θύμα εργαζόταν ως πορτιέρης σε νυχτερινά κέντρα του Ηρακλείου.

    Ο δράστης εξαφανίστηκε και αναζητείται από τους αστυνομικούς.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, το έγκλημα οφείλεται μάλλον σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    [11] Σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρίες

    30/10/2003 4:37:00 μμ

    Η προώθηση της ισότητας ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες στην Ευρώπη αποτελεί κεντρικό άξονα του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2004 έως το 2010. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες, ενώ η πρώτη φάση του θα αφορά τη δημιουργία συνθηκών για τα άτομα με αναπηρίες, ώστε να έχουν πρόσβαση στην κύρια αγορά εργασίας.

    ''Σημείο εκκίνησης το Ευρωπαϊκό Έτος των Ατόμων με Αναπηρίες''

    Η πρώτη φάση του σχεδίου δράσης πρέπει να συνδεθεί με τις παρακάτω δράσεις προτεραιότητας που έχουν σχέση με την απασχόληση:

    πρόσβαση στην απασχόληση και διατήρηση της απασχόλησης, περιλαμβανόμενης και της καταπολέμησης των διακρίσεων δια βίου μάθηση για την υποστήριξη και αύξηση της απασχόλησης, της προσαρμοστικότητας, της προσωπικής εξέλιξης και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη νέες τεχνολογίες που θα ενισχύουν τη θέση των ατόμων με αναπηρίες και κατά συνέπεια θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην απασχόληση προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια κλπ. για τη βελτίωση της συμμετοχής στο χώρο της εργασίας και την ενσωμάτωση στην οικονομία και την κοινωνία.

    H Επιτροπή θα δημοσιεύει ανά διετία έκθεση σχετικά με τη γενική κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες στη διευρυμένη ΕΕ.

    Η πρώτη έκθεση προγραμματίζεται για το 2005.

    Η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις παρουσιάζοντας την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες τις προτάσεις αυτές, δήλωσε ότι ''το Ευρωπαϊκό Έτος των Ατόμων με Αναπηρίες αποτελεί σημείο εκκίνησης και όχι ένα και μοναδικό γεγονός". Όπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, "με το σχέδιο δράσης αυτό θα εξασφαλιστεί η διατήρηση κατά τα προσεχή έτη των αποτελεσμάτων και του δυναμισμού του ευρωπαϊκού έτους.''

    [12] Η αποχή των δικηγόρων εμπόδιο για τη δίκη

    30/10/2003 2:41:00 μμ

    Τον κίνδυνο παρέλευσης του 18μηνου επισήμανε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'', Μιχάλης Μαργαρίτης, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης, εκπροσωπώντας τους υπόλοιπους συναδέλφους του, προανήγγειλε 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους, για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, σύμφωνα με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν έκρυψε τη δυσφορία του σ' αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι "είστε υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού. Εμείς θα ερχόμαστε και θα συνεδριάζουμε. Υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου. Θα ζητήσω από τους δημοσιογράφους να προβάλουν το θέμα. Δεν θα πάρω εγώ την ευθύνη, υπάρχει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης''.

    Απαλλαγή του Κωστάρη ζήτησε η Β. Σταμούλη

    Ο κ. Μαργαρίτης κάλεσε τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητήσουν άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο, τουλάχιστον εκείνοι που πρόκειται να αγορεύσουν έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη.

    Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αγόρευσε η Βαγγελία Σταμούλη, συνήγορος υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη.

    Στην αγόρευσή της τόνισε ότι δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του κατηγορουμένου για τη συμμετοχή τους στις υποθέσεις, για τις οποίες έχει παραπεμφθεί να δικαστεί.

    Η κα Σταμούλη ζήτησε την απαλλαγή του για τις υποθέσεις των δολοφονιών των Παύλου Μπακογιάννη, Κωστή Περατικού και Ρόναλντ Στιούαρτ, τις ληστείες στα ΕΛΤΑ Βύρωνα και στην Εθνική Τράπεζα Περιστερίου, καθώς και την εισβολή στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.

    Η κα Σταμούλη επικαλέστηκε άλλοθι του εντολέα της για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στις οποίες έγιναν κάποιες ενέργειες, για τις οποίες κατηγορείται.

    Αγόρευση του Γιάννη Σταμούλη

    Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος εκπροσωπεί τους Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη και Παύλο Σερίφη.

    Ο κ. Σταμούλης τόνισε ότι θα έπρεπε τα εγκλήματα να χαρακτηριστούν πολιτικά και να δικαστούν από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη,θα πρέπει να εξηγηθεί η δράση της ''17 Νοέμβρη'' ως πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο και να αξιολογηθούν ως ποινικά αξιόποινες οι πράξεις της.

    Επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης αμφισβήτησε το κύρος και τη νομιμότητα των προανακριτικών καταθέσεων και χαρακτήρισε αυθαίρετη και απαράδεκτη τη μεταχείριση που είχαν προανακριτικά οι κατηγορούμενοι από τις αστυνομικές αρχές. Τέλος, επεσήμανε πως ο Παύλος Σερίφης οδηγήθηκε "άρον- άρον" ενώπιον της 4ης τακτικής ανακριτριας, κ. Θεώνης Μπούρη, επειδή οι αρχές ήθελαν να πετύχουν μια κατάθεση που θα ενοχοποιούσε το Γιάννη Σερίφη.

    Αύριο, η δίκη θα συνεχιστεί με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

    [13] Φαβορί ο Χάουαρντ για την ηγεσία των Τόρις

    30/10/2003 12:02:00 μμ

    Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Χάουαρντ, 62 ετών, πρώην υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Μέιτζορ, θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών, προβλέπουν σήμερα στο σύνολό τους οι βρετανικές εφημερίδες. Ο Χάουαρντ θα διαδεχτεί τον Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, που το βράδυ της Τετάρτης έχασε την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις και θα παραιτηθεί μόλις αναδειχθεί ο διάδοχός του. Πολλά εξέχοντα στελέχη των Συντηρητικών, που θα μπορούσαν με αξιώσεις να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, αντί να θέσουν υποψηφιότητα πρόσφεραν την στήριξή τους στον Χάουαρντ. Οι Τόρις αναζητούν έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής ώστε να αποφύγουν μια χρονοβόρα εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου ηγέτη, η οποία θα όξυνε τις εσωκομματικές αντιθέσεις και έριδες.

    ''Παίζει'' χωρίς αντίπαλο

    Η θεωρία περί "στέψης" του νέου ηγέτη άρχισε να κερδίζει έδαφος, όταν ο Ντέιβιντ Ντέιβις, σκιώδης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θεωρούμενος εκ των κυριότερων δελφίνων δήλωσε, ότι δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα και τάχθηκε υπέρ μιας πιθανής υποψηφιότητας του κ. Χάουαρντ.

    Το ίδιο έπραξαν σε κοινή ανακοίνωσή τους και τρία ακόμα ηγετικά στελέχη των Τόρις, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Λέτγουϊν, ο εκπρόσωπος για θέματα υγείας Λάιαμ Φοξ και ο πρώην υπουργός Στίβεν Ντόρελ. 'Ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος, ο Τιμ Γέο, δήλωσε ότι δεν θα μπει στην μάχη. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει σε μια εβδομάδα.

    Ο Χάουαρντ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του εντός της ημέρας. Ο νέος ηγέτης των Τόρις θα είναι ο τέταρτος στο διάστημα των έξι ετών, που οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ο πρώτος γύρος για την εκλογή του διαδόχου του Ντάνκαν Σμιθ θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου.

    ''Ανακηρύχθηκε βασιλιάς''

    "Η ανακήρυξη του βασιλιά Χάουαρντ", τιτλοφορεί το βασικό άρθρο της η εφημερίδα "Ντέιλ Μέιλ" υποστηρίζοντας, ότι "ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Συντηρητικών μ' ένα εκπληκτικό πραξικόπημα".

    Οι "Τάιμς" αναφέρουν, ότι δίνεται στον Χάουαρντ η δυνατότητα να αναλάβει την ηγεσία γρήγορα και χωρίς αντίπαλο. Με τον τίλο "Ο Χάουαρντ στο τιμόνι του συντηρητικού κόμματος" η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" αναφέρει, ότι η εκλογή του θεωρείται "ουσιαστικά διασφαλισμένη".

    Προσθέτει ωστόσο, ότι "μολονότι ο Μάικλ Χάουαρντ είναι επί του παρόντος η καλύτερη επιλογή για τους Τόρις, δεν είναι ο άνθρωπος, που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός ή έστω να αναδιοργανώσει το κόμμα του".

    Όσο για την "Γκάρντιαν", αναφέρει ότι "είτε στεφθεί ηγέτης ο Χάουαρντ είτε όχι", ο προκάτοχος του υπήρξε το θύμα μιας "δολοφονίας", υπογραμμίζοντας, πως ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ ήταν "απλώς ανεπαρκής, πολύ αδύναμος τηλεοπτικά και χωρίς χαρίσματα".

    [14] Υπέρ του Οδικού Χάρτη ο Σιμόν Πέρες

    30/10/2003 6:26:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν φρονιμότερο να καταβληθούν προσπάθειες για την εφαρμογή του "Οδικού Χάρτη", του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, παρά να αρχίσουν νέες προσπάθειες για ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο. "Είναι καλύτερα να καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθηθεί η εφαρμογή του οδικού χάρτη από το να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ένα άλλο σχέδιο", υπογράμμισε ο κ. Πέρες αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία της Γενεύης που προωθούν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και προσωπικότητες της ισραηλινής αντιπολίτευσης.

    Συνομιλίες με Ζακ Σιράκ

    Ο κ. Πέρες, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, τόνισε ότι δεν είναι κατά της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, αλλά πρόσθεσε: "Γιατί να απαρνηθούμε τον Οδικό Χάρτη; Αφού έχουμε ένα σχέδιο που είναι αποδεκτό από τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς και τον υπόλοιπο κόσμο, δε θα το άλλαζα για κάτι που θα μπορούσε να είναι αμφιλεγόμενο''.

    Στις αρχές του μήνα, ο Πέρες είχε επικρίνει την στάση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία και είχε δηλώσει ότι ο Οδικός Χάρτης για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή "έγινε οδικό δυστύχημα".

    [15] ΗΠΑ: Μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 1984

    30/10/2003 5:13:00 μμ

    Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη η αμερικανική οικονομία καθώς το τελευταίο τρίμηνο αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 19 ετών. Ο λόγος είναι η σημαντική ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών και οι αγορές εταιρικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου όταν οι υπολογισμοί των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάπτυξη 6%, ρυθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος από το 1984. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη 3,3% ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2003 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,5% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2002.

    Αύξηση σε καταναλωτικές δαπάνες και εταιρικές επενδύσεις

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η ανακοίνωση των συγκεκριμένων στοιχείων δίνει τα απαραίτητα επιχειρήματα στην κυβέρνηση Μπους, ώστε να δικαιολογήσει τις φορολογικές περικοπές ύψους 350 δισ. δολαρίων, που ενέκρινε το Κογκρέσο την άνοιξη. Οι καταναλωτικές δαπάνες (που τροφοδοτούν τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας) ενισχύθηκαν κατά 6,6%, υψηλότερος ρυθμός από το τρίτο τρίμηνο του 1997, από 3,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2003.

    Οι εταιρικές επενδύσεις σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 11,1% (υψηλότερος ρυθμός από πρώτο τρίμηνο του 2000), άνοδος η οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίσθηκε από την αύξηση των δαπανών για εξοπλισμό και λογισμικό κατά 15,4% ετησίως.

    Πάντως, αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4% το τέταρτο τρίμηνο και διατήρηση αυτού του ρυθμού καθ' όλη της διάρκεια του 2004. Επιπλέον, ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι ίσως η επιβράδυνση είναι μεγαλύτερη, καθώς περιορίζονται σταδιακά οι θετικές επιπτώσεις των φορολογικών περικοπών, ειδικά αν δεν αποδόσει το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης.

    [16] Διαμάχη για το Κοζλοντούι

    30/10/2003 3:46:00 μμ

    Σε σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βουλγαρίας εξελίσσεται το θέμα της προθεσμίας λειτουργίας των επίμαχων αντιδραστήρων Νο 3 και 4 στο βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί για κλείσιμο των αντιδραστήρων το 2006, ενώ η Βουλγαρία επιθυμεί να διαπραγματευθεί εκ νέου το ζήτημα.

    ΕΕ:''Οι αντιδραστήρες δεν πρέπει να λειτουργούν μετά το 2006''

    Οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και Βουλγαρίας έγιναν γνωστές ύστερα από συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας, Μίλκο Κοβάτσεφ, με την αρμόδια Ευρωπαία αξιωματούχο, Τζούντιτ Μέλιν.

    Η Ευρωπαία αξιωματούχος και Πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού WENRA για τον έλεγχο των πυρηνικών σταθμών της Ευρώπης, υπενθύμισε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλείσιμο των δυο απαρχαιωμένων αντιδραστήρων το 2006, παρά το ότι έχουν εφαρμοστεί τα περισσότερα από τα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειάς τους.

    Από την άλλη, ο Βούλγαρος Υπουργός κατέστησε σαφές ότι συνεχίζει να ζητά αναδιαπραγμάτευση της προθεσμίας για τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων. Μάλιστα, η Σόφια θα επιμείνει στην επιθυμία της αυτή και μετά την επικείμενη επιθεώρηση των δύο μονάδων από αρμόδιους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [17] Ιταλία: Περιπέτεια εν πλω 500 λαθρομεταναστών

    30/10/2003 1:53:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στοιβαγμένοι σε έξι σκάφη έφθασαν στις ακτές της νότιας Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες, περίπου 500 λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με τις αρχές είναι όλοι άντρες, οι περισσότεροι από το Μπαγκλαντές, την Παλαιστίνη και το Ιράκ. Την Τετάρτη το βράδυ έφθασαν στο νησί Λαμπεντούσα 280 λαθρομετανάστες και είναι χαρακτηριστικό ότι η ακτοφυλακή δεν είχε στη διάθεσή της αρκετά ελικόπτερα για να τους μεταφέρει όλους στη Σικελία. Πληροφορίες των αρχών αναφέρουν ότι και άλλα δουλεμπορικά πλησιάζουν τις ακτές της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν τα πτώματα 13 Αφρικανών λαθρομεταναστών ανοικτά του νησιού Λαμπεντούσα, ενώ αυτοί που διασώθηκαν αποκάλυψαν ότι 50 άνθρωποι δεν άντεξαν τις απάνθρωπες συνθήκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τα πτώματά τους ρίχτηκαν στη θάλασσα από τους δουλεμπόρους.

    [18] Σκάνδαλο Σαρόν - Αρχισε η ανάκριση

    30/10/2003 12:50:00 μμ

    Αρχισε σήμερα το πρωί η ανάκριση του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, για το σκάνδαλο της παράβασης καθήκοντος και της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Ανακριτές της αστυνομίας επισκέφτηκαν τον Σαρόν στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ και ανέκριναν τον ισραηλινό πρωθυπουργό για το σκάνδαλο στο οποίο φέρονται αναμεμειγμένοι και οι δύο γιοί του, Ομρι και Γκιλάντ Σαρόν. Λόγω της ανάκρισης ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού. Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, η ανάκριση του Σαρόν θα συνεχιστεί την Κυριακή.

    [19] Ναυάγιο φορτηγού πλοίου ανοιχτά της Συρίας

    30/10/2003 6:19:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Φορτηγό πλοίο με σημαία νησιών Κομόρες, βυθίστηκε κοντά στις συριακές ακτές, μετά από πρόσκρουση σε κυματοθραύστη. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Ειδήσεων, SANA, οι συριακές ακτές έχουν ήδη περισυλλέξει σώα τρία άτομα, ωστόσο, αγνοείται η τύχη οκτώ μελών του πληρώματος. Λίγο πριν τη βύθιση του, το φορτηγό πλοίο είχε εκφορτώσει 500 τόνους τσιμέντου στο συριακό λιμάνι, της Λατάκιας.

    [20] Eπίσκεψη Σρέντερ στο Ζάγκρεμπ

    30/10/2003 1:22:00 μμ

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έφθασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ, προερχόμενος από το Βελιγράδι, για ολιγόωρη επίσκεψη. Είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991. Ο Σρέντερ θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της χώρας Στίπε Μέσιτς και τον πρωθυπουργό Ιβιτσα Ράτσαν. Επίσης, θα μετάσχει στην έναρξη των εργασιών του κροατο-γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου.

    Η Κροατία και η εξέλιξή της προς την Ε.Ε

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κροατικό Τύπο πριν από την επίσκεψη αυτή, ο Γερμανός καγκελάριος επιδοκίμασε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε η Κροατία, καθώς και την εξέλιξή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για τη δημιουργία κράτους δικαίου, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων καθώς και για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι ενταξιακές διαδικασίες της Κροατίας στην Ε.Ε δεν βρίσκονται σε καλό σημείο εξαιτίας των κατηγοριών που της προσάπτονται για μη συνεργασία με το ΔΠΔ.

    Η Κροατία κατέθεσε την αίτηση ένταξή της το Φεβρουάριο και ελπίζει ν' ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ένωση πριν από το τέλος του 2006, προκειμένου να συμμετάσχει στην επόμενη διεύρυνση που προβλέπεται για το 2007, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

    [21] Περλ: ''Η Ρωσία έχει πάρει κακό δρόμο''

    30/10/2003 12:07:00 μμ

    Η Ρωσία πρέπει να αποκλεισθεί από την G8, την ομάδα των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του προέδρου και γενικού διευθυντή του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Περλ, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Πενταγώνου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ. ''Καμία από τις χώρες της G8 δεν θα επέτρεπε μια συμπεριφορά απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες, όπως αυτή που επέδειξε η Ρωσία απέναντι στον Χοντορκόφσκι. H Ρωσία έχει πάρει κακό το δρόμο και μάλιστα βαδίζει σ' αυτόν με γοργό ρυθμό'', τόνισε ο Πέρλ.

    Ο πρόεδρος και διευθυντής της Yukos συνελήφθη και φυλακίσθηκε το Σάββατο για απάτη και φοροδιαφυγή.

    Ο Περλ εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ''να μην επιτρέψει η αμερικανική κυβέρνηση την επιστροφή ρωσικών εταιριών'' στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι ''οι Αμερικανοί απελευθέρωσαν τους Ιρακινούς από το τερατόμορφο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, με το οποίο η Ρωσία είχε εποικοδομητική συνεργασία επί μακρόν''.

    [22] Υπεραμύνθηκε εκ νέου του πολέμου στο Ιράκ ο Μπλερ

    30/10/2003 7:14:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αιτιολόγησε πλήρως την Πέμπτη τον πόλεμο κατά του Ιράκ και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική δράση εναντίον του απέφερε καρπούς, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ιράν που άρχισε ήδη να αυξάνει τη διεθνή του συνεργασία. Ο κ. Μπλερ, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει κατακόρυφα, αφού όλα δείχνουν ότι παραπλάνησε τους Βρετανούς μιλώντας τους για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δήλωσε ότι το Ιράκ αποδείχτηκε μια "περίπτωση-παράδειγμα" προς τα άλλα κράτη όπως για παράδειγμα το Ιράν το οποίο αντιλήφθηκε ότι ο κόσμος μιλούσε σοβαρά όταν ζήτησε περιστολή των οποιωνδήποτε σχεδίων ανάπτυξης παράνομων όπλων.

    ''Το Ιράκ ήταν ένα καλό παράδειγμα''

    "Γιατί νομίζετε ότι το Ιράν επιθυμεί τώρα να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, μετά από πολλά χρόνια; Γιατί ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι μιλάμε σοβαρά όταν ζητάμε περικοπή οποιωνδήποτε σχεδίων για τέτοια θέματα που αφορούν όπλα μαζικής καταστροφής", τόνισε ο κ. Μπλερ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

    "Εάν πιστεύετε, όπως και εγώ, ότι ο συνδυασμός της τρομοκρατίας και των απαγορευμένων όπλων είναι σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, τότε το Ιράκ ήταν ένα καλό παράδειγμα", πρόσθεσε ο κ. Μπλερ. "Εάν δεν το κάναμε με τον Σαντάμ Χουσεΐν, τότε δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να μπορούσαμε να το κάνουμε με κανένα άλλο κράτος", επισήμανε ακόμα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπλερ μάλλον "σκόνταψε" στις ερωτήσεις σχετικά με τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής και στο πόσο αμαυρώθηκε η εικόνα της κυβέρνησής του επειδή δεν ανακαλύφθηκαν. Ο κ. Μπλερ επιχείρησε να διασκεδάσει το θέμα και απέφυγε να απαντήσει.

    [23] Έκρηξη στη Βαγδάτη

    30/10/2003 6:09:00 μμ

    Ένας νεκρός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ισχυρής έκρηξης που συγκλόνισε πριν από λίγο κατοικημένη περιοχή στην κεντρική Βαγδάτη. Από την έκρηξη τυλίχθηκε στις φλόγες ένα σπίτι, ενώ η φωτιά έχει ήδη επεκταθεί και σε γειτονικά κτίρια. Επί τόπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης.

    Πηγή: Reuters

    [24] Αποσύρεται προσωπικό του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη

    30/10/2003 5:34:00 μμ

    Τα Ηνωμένα Έθνη αποσύρουν όλο το μη ιρακινό προσωπικό τους από την Βαγδάτη σε "προσωρινή βάση", ανακοίνωσε στην Νέα Υόρκη η Μαρί Οκάμπ, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού. Οι εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να μεταβούν στο Αμάν της Ιορδανίας για συνομιλίες με ανωτέρους τους σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, ενώ δεν ανακοινώθηκε πότε θα επιστρέψουν. Για λογαριασμό του ΟΗΕ, εργάζονται περίπου 20 μη Ιρακινοί στη Βαγδάτη και 40 ακόμη στην υπόλοιπη χώρα.

    Επίθεση στο γραφείο του ιρακινού ΥΠΕΞ

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης, Μοχάμαντ Χαμούντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε γίνει στόχος επίθεσης το γραφείο του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι. Η βόμβα εξερράγη κοντά στο γραφείο του υπουργού, όταν ο αυτός απουσίαζε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη και "από τύχη δεν υπήρξαν θύματα", κατέληξε ο Χαμούντ.

    Ταυτόχρονα, το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τουλάχιστον 10 άτομα στην πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, και κατέσχεσαν όπλα.

    Βόμβα και σε τρένο

    Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη την στιγμή που περνούσε ένα τρένο. Τέσσερα βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες. Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση 7 χιλιομέτρων δυτικά της Φαλούτζα, αλλά δεν ανέφερθηκαν θύματα. Το τρένο είχε αναχωρήσει από την Βαγδάτη και μετέφερε φάρμακα και άλλα εμπορεύματα.

    Την ίδια ώρα, η Συρία ανακοίνωσε ότι από τις 20 Νοεμβρίου θα επαναληφθούν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ της πόλης Αλέπο της Συρίας και της Μοσούλης του Ιράκ που είχαν διακοπεί μετά την έναρξη του πολέμου.

    [25] Τέσσερα σκαλοπάτια ''κέρδος'' στην ανταγωνιστικότητα

    30/10/2003 7:00:00 μμ

    Ανοδος της θέσης της Ελλάδας από την 43η θέση που ήταν το 2002 στην 39η θέση για το 2003 στο δείκτη επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας παρατηρήθηκε σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum). Η πρόοδος οφείλεται στη βελτίωση του δείκτη εταιρικών στρατηγικών και λειτουργιών (από την 47η θέση το 2002 στην 39η θέση το 2003) και του δείκτη που μετράει την ποιότητα του εθνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος (από την 41η θέση το 2002 στην 40η θέση το 2003).

    Πτώση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας

    Αντιθέτως, η Ελλάδα έπεσε κατά δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητας για την προώθηση της ανάπτυξης στο μέλλον (με χρονικό ορίζοντα πέντε ετών) και από την 31η, που ήταν το 2002, το 2003 βρέθηκε στην 33η θέση. Η πτώση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του δείκτη μακροοικονομικού κλίματος, ο οποίος έπεσε από την 27η θέση το 2002 στην 31η θέση το 2003.

    Μικρή βελτίωση σημείωσε ο δείκτης δημοσίων οργανισμών, ο οποίος βελτιώθηκε κατά δύο θέσεις, και από την 40η θέση το 2002 ανέβηκε στην 38η θέση το 2003.

    Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για την ανάπτυξη και τελευταία στο δείκτη επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας.

    Γενικά, πάντως, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. Συγκεριμένα, τέσσερεις χώρες της ΕΕ παρουσίασαν βελτίωση της θέσης τους μεταξύ 2002 και 2003 στη διεθνή κατάταξη, ενώ τρεις διατήρησαν τη θέση τους αμετάβλητη. Επτά χώρες της ΕΕ παρουσίασαν επιδείνωση της ανταγωνιστικής τους θέσης είτε οριακά, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, είτε θεαματικά, όπως η Ιταλία, Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Ην. Βασίλειο και η Πορτογαλία.

    ΣΕΒ:''Απαιτείται δράση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας''

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, που σχολιάζει την έκθεση, "προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βελτιώνει συνεχώς το δείκτη επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, συγκριτικά όμως η βελτίωση αυτή δεν είναι ικανή ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστικότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό απεικονίζεται στην επιδείνωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας που δείχνει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Επομένως, απαιτείται αποτελεσματική δράση, επιμονή και συνεχής και συνεπής προσπάθεια για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και έναντι των κύριων ανταγωνιστών της και κυρίως έναντι των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ".

    [26] ''Αυλαία'' για τον Ιταλό τενόρο Φράνκο Κορέλι

    30/10/2003 7:39:00 μμ

    Ο παγκοσμίου φήμης Ιταλός τενόρος Φράνκο Κορέλι, που είχε τραγουδήσει και στο πλευρό της Μαρίας Κάλλας, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών, στην Ανκόνα της Ιταλίας. Ο Κορέλι, που νοσηλευόταν από τον Αύγουστο άφησε την τελευταία του πνοή αργά την Τετάρτη. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο δήμαρχος της γενέτειράς του Ανκόνας στην Ιταλία, Φάμπιο Στουράνι. ''Ήταν ο πιο ουσιαστικά εντυπωσιακός και όμορφος τενόρος της γενιάς μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο'', είχε πει κάποτε γι' αυτόν ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν.

    Μεσουρανούσε για δύο δεκαετίες στην όπερα

    Γεννηθείς το 1921, ο Κορέλι εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό τενόρο, όμως η σταδιοδρομία του στην όπερα απογειώθηκε το 1951, όταν έκανε το ντεμπούτο του στον Δον Χοσέ της ''Κάρμεν'' του Μπιζέ.

    Τρία χρόνια αργότερα τραγούδησε στο πλευρό της Μαρίας Κάλλας στην όπερα ''Η Εστιάδα'', του Γκάσπαρο Σποντίνι στο Μιλάνο.

    Εκτοτε η φήμη του εξαπλώθηκε και πολύ σύντομα τον έφερε στο Παρίσι, στη Βιένη, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, καθώς η πλαστικότητα της φωνής του και η ωραία του εμφάνιση τον έκαναν πολύ δημοφιλή για ρομαντικούς πρώτους ρόλους.

    [27] Μια ανθοδέσμη για τον Μίδα

    30/10/2003 3:37:00 μμ

    Το πρώτο μυθιστόρημα του τ. Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Γερμίδη με τίτλο "Μια ανθοδέσμη για τον Μίδα" παρουσιάσθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Έβρου.

    Στο βιβλίο αναδεικνύονται οι οικολογικοί αγώνες, οι κομματικές ίντριγκες ,τα χρηματιστηριακά παιχνίδια σε μια πλούσια σε φυσικά αγαθά περιοχή όπου οι κάτοικοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην ανεργία και την καταστροφή της γης τους αν εγκατασταθούν τα χρυσωρυχεία.

    Ο αγώνας των μεταλωρύχων

    Αναφερόμενος στο βιβλίο του ο κ Γερμίδης είπε «Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα. Είναι ένα κράμα μύθου και ιστορίας με μεγάλη δόση ιστορίας και λιγότερη μύθου και είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα που έκαναν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής για να αποτρέψουν μια καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση»

    Το Βιβλίο αφηγείται μια ιστορία φανταστική η οποία διαδραματίζεται στο Παγγαίο.

    Με το βιβλίο αυτό ήθελα να δείξω πόσο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα και πόσο αυτοί οι άπληστοι χρυσοθήρες κάνουν παιχνίδια χρηματιστηριακά, κερδοσκοπικά σε διεθνές επίπεδο για να αξιοποιήσουν αυτήν την επένδυση της «αρπαχτής».

    Διαβάζοντας ο αναγνώστης αυτό το βιβλίο, εισπράττει πρώτα από όλα μια μεγάλη ευχαρίστηση γιατί είναι ένα θρίλερ. Είναι ένα αστυνομικό οικολογικό και χρηματιστηριακό θρίλερ, που όταν ανοίγεις την πρώτη σελίδα το κλείνεις μόνο στην τελευταία».

    Ο κ Γερμίδης έστειλε και ένα μήνυμα χθες από την Αλεξανδρούπολη: «Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και ότι έχουμε πάνω από όλα όλοι καθήκον να προστατέψουμε το υπέρτατο αγαθό που μας έδωσε ο κύριος, τη φύση».

    [28] Κατά της ανθρώπινης κλωνοποίησης ο Καναδάς

    30/10/2003 7:40:00 μμ

    Η καναδική Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την Τετάρτη το νομοσχέδιο που απαγορεύει την ανθρώπινη κλωνοποίηση και την πώληση ανθρωπίνου σπέρματος. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 149 ψήφους έναντι 109 κατά. Το σχέδιο νόμου που απαγορεύει την ανθρώπινη κλωνοποίηση, επιτρέπει, ωστόσο, τον πειραματισμό σε μητρικά κύτταρα, που προέρχονται από έμβρυα τα οποία δε χρησιμοποιούνται από άτεκνα ζευγάρια. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν πως οι σχετικές έρευνες μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για πολλές ασθένειες, οι πολέμιοί του, όμως, και κυρίως οι αντιτιθέμενοι στις αμβλώσεις, αντιτείνουν πως υπάρχει φόβος να οδηγήσει σε πειράματα για ανθρώπινη κλωνοποίηση. Το νομοσχέδιο θα διαβιβασθεί για κύρωση στη Γερουσία.

    [29] Ελλοχεύει ο κίνδυνος του SARS

    Πηγή: ΑΠΕ 30/10/2003 4:19:00 μμ

    Επιστήμονες της Ταϊβάν προειδοποιούν ότι το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) είναι πιθανό να επανακάμψει τους επόμενους δύο μήνες. Μάλιστα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι θα είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ανάμεσα στα τρία περίπου εκατομμύρια άτομα, που θα έχουν προσβληθεί από την κοινή γρίπη, όπως κάθε χρόνο, αφού ο πυρετός είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου.

    Ημερομηνία-ορόσημο η 25η Δεκεμβρίου

    Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν, Σου Ι Τζεν, οι σημαδιακές ημερομηνίες είναι η 15η Νοεμβρίου, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το SARS στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, και η 15η Δεκεμβρίου, οπότε συνήθως η επιδημία γρίπης κορυφώνεται στην Ταϊβάν.

    "Εάν δεν υπάρξουν κρούσματα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, θα είμαστε εντάξει", κατέληξε ο Τζεν.

    Το SARS υπολογίζεται ότι προσέβαλε περίπου 8.500 ανθρώπους σε 30 χώρες και σκότωσε τουλάχιστον 700 από αυτούς ως τον Ιούλιο που τέθηκε υπό έλεγχο.

    Αργότερα εμφανίστηκε στην Ταϊβάν, όπου εξαπλώθηκε ραγδαία μέσα από το νοσηλευτικό της σύστημα και προσέβαλε 346 ανθρώπους. Στη χώρα αυτή το SARS εμφάνισε τη μεγαλύτερη εξάπλωση στον κόσμο, μετά την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

    [30] Οι γάτες και οι νυφίτσες ευάλωτες στον SARS

    30/10/2003 5:21:00 μμ

    Oι κατοικίδιες γάτες και οι νυφίτσες είναι τα πλέον υποψήφια θύματα του κορονοϊού, ο οποίος ευθύνεται για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), ενώ είναι και πιθανοί φορείς μετάδοσης της ασθένειας για τα ζώα που ζουν στο ίδιο περιβάλλοντα χώρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η βρετανική επιθεώρηση Nature. "Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σαρκοφάγα -που έχουν επίσης μια μακρινή συγγενική σχέση - μπορούν να μολύνονται το ίδιο εύκολα" δείχνει ότι μια μεγάλη μερίδα ειδών του ζωικού βασιλείου μπορεί να φέρει τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο SARS, δήλωσαν Αλμπερτ Όστερχαους και άλλοι ερευνητές που διεξήγαγαν το πείραμα αυτό στο ιατρικό κέντρο Erasmus του Ρότερναμ στην Ολλανδία.

    Ούτε οι γάτες, ούτε οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό

    Οι επιστήμονες δε θεωρούν πως οι γάτες είναι μια δεξαμενή του ιού και πιστεύουν πως μαζί με τις νυφίτσες μπορούν να χρησιμεύσουν ως πειραματόζωα για τον έλεγχο πειραματικών φαρμάκων ή εμβολίων κατά του SARS με απώτερη επιδίωξη την ανάπτυξη ενός νέου ζωικού μοντέλου. "Παρότι μερικές γάτες προσβλήθηκαν κατά την επιδημία που ξέσπασε στο Χονγκ Κονγκ, δεν νομίζω ότι αυτές είναι φορείς εξάπλωσης του ιού'', τόνισε ο καθηγητής Οστερχάους.

    Η μοσχογαλή (parguma lavata), μικρόσωμο σαρκοβόρο θηλαστικό της Ασίας, "ενοχοποιήθηκε", τον περασμένο Μάιο ότι προκάλεσε την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, όταν ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ απομόνωσαν τον κορονοϊό σε αυτόν τον τύπο μεγάλης και άγριας γάτας.

    Προγενέστερες μελέτες είχαν "ενοχοποιήσει" και το σκύλο nyctereutes procynides, ενώ μία άλλη μελέτη που έγινε το Μάιο στις γάτες που ζούσαν στο συγκρότημα κατοικιών Amoy Gardens, στο Χονγκ Κονγκ, όπου εκδηλώθηκαν πολλά κρούσματα άτυπης πνευμονίας, έδειξε, ότι τα ζώα αυτά μπορεί να έχουν το σύνδρομο SARS αλλά δεν μπορούν να το μεταδώσουν, δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Χέιμαν της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

    Τι έδειξαν τα πειράματα

    Επιστήμονες του κέντρου Έρασμος, προκειμένου να ελέγξουν την ευαισθησία στη λοίμωξη της κατοικίδιας γάτας και της νυφίτσας, διοχέτευσαν κορονοϊούς του συνδρόμου SARS από ασθενή που κατέληξε από τη νόσο, σε έξι κατοικίδιες γάτες (felis domesticus) και έξι νυφίτσες (mustela furo).

    O κορονοϊός εντοπίστηκε εκ νέου σε δείγματα που ελήφθησαν από τα ζώα από τη δεύτερη ημέρα της διοχέτευσής του. Ωστόσο, οι γάτες συνέχιζαν να παρουσιάζουν μια καθαρή κλινικά εικόνα σε αντίθεση με τις μισές νυφίτσες που άρχισαν να πέφτουν σε λήθαργο δύο με τέσσερις ημέρες μετά τη διοχέτευση του ιού. Μάλιστα μια απ' αυτές υπέκυψε την τέταρτη ημέρα.

    Η μετάδοση της λοίμωξης σε δύο γάτες και δύο νυφίτσες, που ζούσαν αντίστοιχα κοντά σε γάτες και νυφίτσες στις οποίες είχε διοχετευθεί ο ιός, διαπιστώθηκε σταδιακά από τη δεύτερη ημέρα του πειράματος.

    Οι γάτες και σ' αυτή την περίπτωση δεν παρουσίασαν κανένα κλινικό σύμπτωμα, ενώ οι νυφίτσες εμφάνισαν λήθαργο αλλά και επιπεφυκίτιδα, με τις πρώτες να υποκύπτουν από την 16η έως την 21η ημέρα του πειράματος.

    Ωστόσο, δεν αποδείχτηκε, ότι πέθαναν από την άτυπη πνευμονία, παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός του SARS βρέθηκε στον πνεύμονα ενός ζώου μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

    [31] Ο Χάρι Πότερ προκαλεί....πονοκέφαλο

    30/10/2003 7:02:00 μμ

    Πονοκέφαλο στους μικρούς φίλους του Μάγου Χάρι Πότερ, φαίνεται να προκαλεί η ανάγνωση των πολυσέλιδων βιβλίων της Τζοαν Ρόουλινγκ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει, ο δόκτωρ Χάουαρντ Μπένετ, του ιατρικού πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο οποίος εξέτασε τρία παιδιά που παραπονιόντουσαν για έντονους πονοκεφάλους, μετά την ανάγνωση των πολυσέλιδων βιβλίων. Όπως εξηγεί, οι πονοκέφαλοι, οφείλονται στο φυσιολογικό άγχος που προκαλεί, η προσπάθεια ανάγνωσης ενός βιβλίου 870 σελίδων, όπως για παράδειγμα, " Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα".

    Πονοκέφαλος του Χόγκουαρντς

    Ο δόκτωρ Χάουαρντ Μπένετ, ονόμασε την περίεργη και απροσδόκητη παρενέργεια των βιβλίων της Τζοάν Ρόουλινγκ, "πονοκέφαλο του Χόγκουαρτνς" εμπνευσμένος από τη διάσημη σχολή των Μάγων στην οποία φοιτά ο Χάρι Πότερ.

    Στην επιστολή του πάντως προς την ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medecine, αναφέρει ότι οι πονοκέφαλοι και στα τρία παιδιά που εξέτασε εξαφανίσθηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του βιβλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 October 2003 - 17:57:09 UTC