Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Washington Post: Ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας του 2004
  • [02] Καραμανλής: ''Εκλογές δίχως καθυστέρηση''
  • [03] Νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ.
  • [04] ΣΥΝ: Δημιουργία συμβουλίου από επιστήμονες
  • [05] Συνομιλίες Κορέι - Αραφάτ ενόψει σχηματισμού κυβέρνησης
  • [06] Διήμερες συνομιλίες Μπους - Πούτιν
  • [07] Ανησυχία για ισχυρούς μετασεισμούς στον νησί Χοκάϊντο
  • [08] Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σιβηρία
  • [09] Ακτή Ελεφαντοστού: Αιματηρές συγκρούσεις με 21 νεκρούς
  • [10] Μπους: ''Ασφαλέστερος ο κόσμος χωρίς τον Σαντάμ''
  • [11] Επίθεση σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη
  • [12] Ξάνθη - Ολυμπιακός: 1-3
  • [13] Μουσείο αφιερωμένο στο Μαραντόνα
  • [14] Όγδοη η Εθνική ανσάμπλ
  • [15] Εκτόξευση νιγηριανού δορυφόρου

    [01] Washington Post: Ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας του 2004

    27/9/2003 4:15:00 μμ

    Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν στα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αναφέρει στο φύλλο του Σαββάτου η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι σχεδιαστές του προγράμματος ασφαλείας έχουν προβλήματα με τις αποδιοργανωμένες αστυνομικές δυνάμεις, με τις ελλιπείς θαλάσσιες περιπόλους και τον βραδυπορούντα αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό, γράφει η εφημερίδα. "Αυτά τα σενάρια, τα οποία γράφονται σε σχετικά δημοσιεύματα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν συμφέροντα που νομίζουν, ότι μπορούν να μας πιέσουν. Προχωρούμε και θα κάνουμε τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ", ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    ''Σχέδιο για την ασφάλεια, με τη συνεργασία επτά χωρών''

    ''Εκπονείται ένα άρτιο σχέδιο για την ασφάλεια των Ο.Α., με τη συνεργασία υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και άλλες πέντε χώρες. Ήδη έγιναν δοκιμές από Έλληνες αστυνομικούς για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, κατά τον καλύτερο τρόπο", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Washington Post, εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την καθυστέρηση της λειτουργίας του κέντρου διοίκησης και ελέγχου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο θα επιτρέψει στην αστυνομία να ανταλλάσσει βιντεοσκοπημένες και μαγνητοφωνημένες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προβλήματα είναι σοβαρά, μπορούν να διορθωθούν πριν αρχίσουν οι Αγώνες και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει συστήσει συμβουλευτική ομάδα για την ασφάλεια με τη συμμετοχή πολλών χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

    [02] Καραμανλής: ''Εκλογές δίχως καθυστέρηση''

    27/9/2003 7:41:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Διήμερη περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιεί από σήμερα Σάββατο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το απόγευμα, ο Κώστας Καραμανλής επεσκέφθη την έδρα της 16ης Μιχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Εκλογές χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ζήτησε ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ορεστιάδα, τονίζοντας ότι η χώρα ζημιώνεται από την παράταση της σημερινής κατάστασης και η οικονομία δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται για μια νέα πολιτική και μια νέα διακυβέρνηση και συνέχισε τα ανοίγματά του προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, σημειώνοντας ότι ''στη νέα διακυβέρνηση δεν χωρούν διακρίσεις και διαχωρισμοί" γιατί "το κράτος δεν ανήκει στο κόμμα που κυβερνά''.

    ''Εθνική υπόθεση η Ολυμπιάδα''

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογική επικράτηση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών όλων των πολιτών σε κοινούς στόχους.

    Έκανε λόγο για εθνικό διάλογο για την παιδεία με ευρεία συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλων των πολιτικών δυνάμεων και επανέλαβε ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ως εθνική υπόθεση που δεν μπορεί να μεταβληθεί σε εθνικό ρίσκο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στρατηγικός προσανατολισμός της ΝΔ για την Ελλάδα του 2010 είναι η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, αποτελεσματικό, υπεύθυνο, τίμιο, πραγματικά κοινωνικά και ανθρώπινο, απαλλαγμένο από τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική που θα είναι ικανή να εξασφαλίσει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και να διαχέει τους καρπούς της σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ανέφερε ότι ο στόχος για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία στον Έβρο προσλαμβάνει εθνικό χαρακτήρα και υπογράμμισε ότι το κόμμα του στηρίζει το σχέδιο τοπικής ανάπτυξης ''Έβρος 2010'' που προωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με άμεση προτεραιότητα στην ενίσχυση των υποδομών που χρειάζονται. Επιπλέον, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για τη στήριξη των αγροτών.

    Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δασικές εκτάσεις, είπε ότι πρώτα από όλα η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί γιατί τόσα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ανέφερε ότι το κόμμα του έχει δεσμευτεί για την επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με το σύνταγμα το σεβασμό στην προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος με ενδιαφέρον για τις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες.

    Αναφερόμενος στους παλιννοστούντες, τόνισε ότι πρέπει να αμβλυνθούν με γρήγορους ρυθμούς τα στοιχεία της κοινωνικής ανισότητας, να διαλυθούν οι άδικες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη που τροφοδοτούνται από καιροσκοπικές μικροκομματικές μεθοδεύσεις και να βοηθηθούν οι Έλληνες νεοπρόσφυγες να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις τους σε συνθήκες πλήρους ισότητας.

    Μιλώντας για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάπτυξη κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ σημείωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στους χώρους που κρατούνται προσωρινά είναι επιεικώς απαράδεκτες και εκθέτουν τη χώρα.

    Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί το Νομάρχη Έβρου, Νίκο Ζαμπουνίδη, ενώ στις 10:30 θα παραστεί σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στο Επιμελητήριο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, με την συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορών και των παραγωγικών τάξεων. Η περιοδεία του κ. Καραμανλή στον Εβρο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με επίσκεψη στο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο.

    [03] Νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ.

    27/9/2003 6:56:00 μμ

    Αντικείμενο διελκυστίνδας μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. αποτελούν και πάλι οι δημοσκοπήσεις της ΑΛΚΟ, για λογαριασμό του "Ελεύθερου Τύπου", και της ΔΗΜΕΛ για τον "Κόσμο του Επενδυτή". Σύμφωνα με τις δύο αυτές δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 7,5 μονάδων και διατηρεί προβάδισμα 16,4 μονάδων στην παράσταση νίκης. "Οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές και και ότι από το αποτέλεσμά τους δεν κρίνεται η επιλογή της αυριανής κυβέρνησης", σχολίασε στην ΝΕΤ 105,8 o υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης. "Αποδεικνύεται ότι η διαφορά παγιώνεται και δεν μπορεί να αντιστραφεί", δήλωσε επίσης στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής της Ν.Δ., Μαριέτα Γιαννάκου. Την ανάληψη νέων πολιτικών πρωτοβουλιών το προσεχές διάστημα, με στόχο την αναστροφή του κλίματος, προαναγγέλει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    ''Στα ίδια επίπεδα η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ''

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία ΔΗΜΕΛ, στο διάστημα 15 έως 21 Σεπτεμβρίου, μετά, δηλαδή, την εμφάνιση Καραμανλή στη ΔΕΘ, χρησιμοποιώντας πανελλαδικό δείγμα, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 7,5%, πράγμα που σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα δεν επηρεάστηκε από την εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 43,2%, το ΠΑΣΟΚ 35,7% και το ΚΚΕ το 5,6%. ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ κινούνται κάτω από το όριο του 3%, με το πρώτο να είναι πολύ κοντά, με 2,9% και το δεύτερο σε μεγαλύτερη απόσταση με 2,2%. Πολύ χαμηλότερα κινείται το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη που προτιμάται από το 0,9% των ερωτηθέντων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τις εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ, ενώ το 43,2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά είναι μόλις 3,1% και είναι η μικρότερη διαφορά μεταξύ παράστασης νίκης και πρόθεσης ψήφου που καταγράφεται για τη ΝΔ.

    Αναφορικά με την παράσταση νίκης, υπάρχει εντυπωσιακή μείωση της ψαλίδας, όπου το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ανακάμπτει με θεαματικό τρόπο, καθώς πριν από λίγους μήνες είχε καταγραφεί (σε δημοσκόπηση άλλης εταιρίας) ακόμα και διαφορά πάνω από 50%, ενώ τώρα καταγράφεται στο 16,4%.

    Από πλευρά συσπείρωσης των οπαδών, η ΝΔ συσπειρώνει το 95% των ψηφοφόρων της του 2000 και το ΚΚΕ το 95,5%. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τέταρτο κόμμα, από πλευράς συσπείρωσης των οπαδών του, με μόλις 80,7%, ενώ προηγείται ο ΣΥΝ με ποσοστό 82,4%. Πέμπτο κόμμα το ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 73,1%.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, "η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,5% έναντι του ΠΑΣΟΚ, όμως το κυβερνών κόμμα μπορεί να ελπίζει στους δικούς του αναποφάσιστους, αλλά και σε αυτούς που προέρχονται από τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, για να μειώσει τη διαφορά".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    [04] ΣΥΝ: Δημιουργία συμβουλίου από επιστήμονες

    27/9/2003 6:51:00 μμ

    Τη συγκρότηση προγραμματικού συμβουλίου από επιστήμονες και ερευνητές που θα επεξεργάζεται τα σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση του Προγραμματικού Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο νέος θεσμός θα συμβάλει με τεκμηριωμένες αναλύσεις στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων και στη συγκρότηση εναλλακτικής στρατηγικής της αριστεράς προς τον νέο φιλελευθερισμό.

    ''Οι αλλαγές απαιτούν νέες απαντήσεις''

    Η δημιουργία του Προγραμματικού Συμβουλίου αποφασίστηκε στο συνέδριο του Συνασπισμού τον περασμένο Ιούνιο και εντάσσεται στην προσπάθεια του κόμματος, αφενός να αποκαταστήσει τις σχέσεις της αριστεράς με το χώρο της διανόησης και αφετέρου να συμβάλλει στην αποκατάσταση της γνώσης με την πολιτική, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο τα τελευταία χρόνια απαιτούν νέες απαντήσεις και η αριστερά οφείλει να αναμετρηθεί και να επαναβεβαιώσει την αναγκαιότητά της ως διαμορφωτικής δύναμης προοδευτικών εξελίξεων μέσα από τη διατύπωση προτάσεων για την εναλλακτική πορεία του σύγχρονου κόσμου και των κοινωνιών, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Η δική μας αναζήτηση για την ανασυγκρότηση της εναλλακτικής στρατηγικής της αριστεράς προς το νεοφιλελευθερισμό πρέπει να μεταφράζεται ταυτόχρονα σε πολιτικό και προγραμματικό λόγο για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα και αποτελούν σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων", ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    "Ζητούμε, λοιπόν, τη βοήθειά σας, ώστε ο προγραμματικός και πολιτικός λόγος του Συνασπισμού να γίνει πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός. Μέσα από τη δουλειά μας, έχουμε κατανοήσει ότι θα γίνει πιο αποτελεσματικός εάν αποκτήσει συνοχή και αν το κάθε τι εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο. Εδώ βρίσκεται το πεδίο της δικής σας προσφοράς και εδώ βρίσκεται το πεδίο αντιπαράθεσης από τη μια με το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη το ΚΚΕ", τόνισε ο ίδιος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι στο Συνασπισμό "έχουμε τη συνείδηση για αλλαγές στην αριστερά, προκειμένου να παραμείνει χρήσιμη και αναγκαία πολιτική δύναμη".

    Πιστεύουμε, κατέληξε, ότι η πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση της αριστεράς, που εμείς εκπροσωπούμε, αποτελεί προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και των άλλων ρευμάτων στο χώρο της αριστεράς.

    [05] Συνομιλίες Κορέι - Αραφάτ ενόψει σχηματισμού κυβέρνησης

    27/9/2003 6:25:00 μμ

    Συνάντηση είχε το Σάββατο ο εντολοδόχος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι, με τον πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, σχετικά με τον σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης, πριν υποβάλλει εντός της ημέρας την οριστική κατάσταση με τα 24 ονόματα των υποψήφιων υπουργών στην Φατάχ και την ΟΑΠ. Την Τρίτη, ο Κορέι θα παρουσιάσει τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο(κοινοβούλιο). Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος μαχητής, μέλος της Τζιχάντ, σκοτώθηκε την νύχτα μετά από μία μυστηριώδη έκρηξη στο σπίτι του στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στην νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Τα ακριβή αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα προς το παρόν.

    Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί

    Αξιωματούχοι στο νοσοκομείο της πόλης ανέφεραν ότι ο 26χρονος Αχμεντ Χάσαν σκοτώθηκε και δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν, το ένα σοβαρά.

    Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν μία δυνατή έκρηξη και πίστεψαν πως Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή έβαλαν με αρματικές οβίδες εναντίον του σπιτιού του μέλους της Τζιχάντ.

    Παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας ανακοίνωσαν, ωστόσο, ότι οι τρεις ενδέχεται να κατασκεύαζαν αυτοσχέδια βόμβα η οποία εξερράγη πρόωρα.

    Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και σήμερα τους αυστηρούς αποκλεισμούς στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Ισραήλ, φοβούμενοι ότι μπορεί να επιχειρήσουν επιθέσεις κατά την διάρκεια του εβραϊκού Νέου Ετους που άρχισε την Παρασκευή, μετά την δύση του ηλίου, και διαρκεί μέχρι την δύση, του Σαββάτου.

    [06] Διήμερες συνομιλίες Μπους - Πούτιν

    27/9/2003 5:41:00 μμ

    Στην εξοχική κατοικία του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, στο Καμπ Ντέιβιντ, βρίσκεται από την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν για διμερείς συζητήσεις εφ' όλης της ύλης. Οι δύο ηγέτες άρχισαν τις συνομιλίες τους, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η κατάσταση στο Ιράκ και ιδιαίτερα οι προσπάθειες του Μπους να διευρύνει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση της χώρας. Επιπλέον, θα συζητηθούν η βοήθεια που προσφέρει η Ρωσία στο Ιράν για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, οι προσπάθειες για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις Ρωσίας - Τσετσενίας. Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τους δύο προέδρους.

    [07] Ανησυχία για ισχυρούς μετασεισμούς στον νησί Χοκάϊντο

    Πηγή: ΑΠΕ 27/9/2003 1:48:00 μμ

    Εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν το Σάββατο ότι ενδέχεται να σημειωθούν ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στο νησί Χοκάϊντο τις προσεχείς ημέρες, μετά από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν περί τα 600 άτομα. Κυβερντητική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την πληγείσα από τον πολύ ισχυρό σεισμό περιοχή για να εκτιμήσει τις ζημιές. Από τον χθεσινό σεισμό τουλάχιστον 572 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Περίπου 13.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το Σάββατο το πρωί σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών.

    "Παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη των μετασεισμικών δονήσεων μειώνονται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις να σημειωθούν στην περιοχή. Υπάρχει πιθανότητα 70% μετασεισμοί μεγέθους 6 και άνω βαθμών να σημειωθούν στην περιοχή τις προσεχείς τρεις ημέρες και 20% να σημειωθούν σεισμοί μεγέθους 7 βαθμών και μεγαλύτεροι", υποστήριξε αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

    Το 1993 από παλιρροϊκό κύμα που προκάλεσε σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν περίπου 200 άνθρωποι σε νησί ανοικτά του δυτικού Χοκάϊντο.

    Το Χοκάϊντο, που έχει το μέγεθος της Αυστρίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα τέσσερα μεγάλα της Ιαπωνίας και έχει πληθυσμό πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

    Πριν από οκτώ χρόνια από σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Κόμπε (δυτικά) είχαν σκοτωθεί περίπου 6.400 άνθρωποι.

    Στις 1 Σεπτεμβρίου 1923 είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών και πάνω από 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τόκιο και στην γειτονική Γιοκοχάμα.

    Ο τελευταίος σεισμός μεγέθους 8 βαθμών είχε σημειωθεί στην Ιαπωνία το 1994.

    [08] Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σιβηρία

    27/9/2003 6:54:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το Σάββατο, στις 19:30 (τοπική ώρα), στην περιοχή του Αλτάι στη Σιβηρία, στα σύνορα με τη Μογγολία, ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου. Η σεισμική αυτή δόνηση είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί στην περιοχή από το 2001, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο. Τα τελευταία τρία χρόνια ο πιο ισχυρός σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών και είχε σημειωθεί στις 23 Νοεμβρίου του 2001.

    [09] Ακτή Ελεφαντοστού: Αιματηρές συγκρούσεις με 21 νεκρούς

    27/9/2003 3:34:00 μμ

    Γαλλικά στρατεύματα απέκλεισαν το Σάββατο μία τράπεζα στη πόλη Μπουάκε, βάση ανταρτών της Ακτής του Ελεφαντοστού, μετά από αιματηρή σύγκρουση μεταξύ ανταρτών και ατόμων που επιδίδονταν σε λεηλασίες, που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Κάτοικοι στην Μπουάκε, 350 χιλιόμετρα βόρεια του Αμπιτζάν, ανέφεραν ότι γαλλικά άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη νωρίς το Σάββατο το πρωί και περικύκλωσαν το υποκατάστημα της Δυτικοαφρικανικής Κεντρικής Τράπεζας όπου ήταν το επίκεντρο των συγκρούσεων.

    ''Η τράπεζα είναι τώρα ασφαλής από τα γαλλικά στρατεύματα και τις δυνάμεις μας. Όλα είναι ήρεμα. Υπάρχουν 23 νεκροί από την πλευρά των ληστών και δύο από την δική μας'', δήλωσε από την Μπουάκε ο πολιτικός ηγέτης των ανταρτών Γκιλόμε Σόρο.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι όχι μόνο πολίτες αλλά και αντάρτες προσπαθούσαν να αρπάξουν ότι μπορούσαν από την τράπεζα στην οποία εισήλθαν σήμερα αφού την παραβίασαν με εκρηκτικά.

    Η Μπουάκε, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, είναι το αρχηγείο των ανταρτών που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 2002 με την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του προέδρου Γκμπάγκμπο.

    Το πραξικόπημα απέτυχε αλλά οι αντάρτες κατέλαβαν το βόρειο ήμισυ της χώρας.

    Χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν πριν η Γαλλία-πρώην αποικιακή δύναμη-μεσολαβήσει στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία προέβλεπε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Οι αντάρτες αποχώρησαν από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα και ζήτησαν την παραίτηση του Γκμπάγκμπο.

    [10] Μπους: ''Ασφαλέστερος ο κόσμος χωρίς τον Σαντάμ''

    27/9/2003 6:20:00 μμ

    Να διαβεβαιώσει εκ νέου τους Αμερικανούς ότι η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ ήταν ορθή, επεδίωξε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού διαγγέλματός του, που απηχούσε ορισμένες από τις θέσεις του στην ομιλία του την Τρίτη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έτυχε ψυχρής υποδοχής από πολλούς ξένους ηγέτες, ο πρόεδρος Μπους τόνισε:''Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος σήμερα, επειδή στο Ιράκ ο συνασπισμός μας τερμάτισε ένα καθεστώς που καλλιέργησε δεσμούς με την τρομοκρατία ενώ κατασκεύαζε όπλα μαζικής καταστροφής''. Στο μεταξύ, περίπου 10.000 άνδρες της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ πρόκειται να μεταβούν στο Ιράκ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ άλλοι 5.000 θα σταλούν στην περιοχή αργότερα. Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου, αναφέρεται ότι η εντολή επιστράτευσης αφορά την 30ή Ταξιαρχία Πεζικού της Β. Καρολίνας και την 39η Ταξιαρχία Πεζικού του Αρκανσο. Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράκ υπηρετούν ήδη 130.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

    ''Χρειάζεται χρόνος''

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς στα Ηνωμένα Έθνη, ορισμένοι ξένοι ηγέτες εξέφρασαν σκεπτικισμό για την έκκλησή του για βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Από δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την διακυβέρνησή του έχει μειωθεί στο 50% εξαιτίας των ανησυχιών για την πολιτική του στο Ιράκ και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι περισσότερα κράτη θα προστρέξουν στο πλευρό του ιρακινού λαού και θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει ένα ελεύθερο και ειρηνικό κράτος'', ανέφερε ο Αμερικανός ηγέτης.

    Από την πλευρά της, η Γαλλία ζητά οι Ιρακινοί να αναλάβουν το συντομότερο την αυτοδιοίκησή τους, αλλά η Ουάσινγκτον θέλει να περάσει κάποιος χρόνος για να βεβαιωθεί ότι λειτουργούν οι θεσμοί στο Ιράκ.

    [11] Επίθεση σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη

    27/9/2003 5:39:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ρουκέτες έπληξαν το Σάββατο το πρωί ξενοδοχείο της Βαγδάτης, στο οποίο διαμένει στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της αμερικανικής διοίκησης. Ο ελεγχόμενος από τους Αμερικανούς τηλεοπτικός σταθμός Iraqi Media Network μετέδωσε ότι τρεις ρουκέτες ερρίφθησαν κατά του ξενοδοχείου Ρασίντ και τουλάχιστον μία έπληξε το κτίριο. ''Χτύπησε το πίσω μέρος, χωρίς να προκαλέσει θύματα, αλλά μόνον μικρές ζημιές'', δήλωσε Ιρακινός αξιωματούχος. Το ξενοδοχείο Ρασίντ βρίσκεται εντός συγκροτήματος κτιρίων, που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική διοίκηση και φρουρούνται πολύ αυστηρά, στη δυτική πλευρά του ποταμού Τίγρη. ''Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η επίθεση έγινε γύρω στις 6:30 τοπική ώρα'', είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    [12] Ξάνθη - Ολυμπιακός: 1-3

    Πηγή: ΑΠΕ 27/9/2003 7:22:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, ο Ολυμπιακός πέρασε από την Ξάνθη με νίκη 3-1 επί της τοπικής ομάδας, σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 7ης ημέρας του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής. Δύο γκολ με ισάριθμα πέναλτι πέτυχε για τους πρωταθλητές ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (72΄, 92΄) και ένα ο Τάκης Γκώνιας (94΄), ενώ για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει ο Καρακατσάν στο 80΄. Μετά το τέλος του αγώνα, ο διαιτητής του αγώνα, Τσίκινης, και οι βοηθοί του δέχθηκαν επίθεση από παίκτες και οπαδούς της Ξάνθης.

    Χωρίς επιθετικές λύσεις και με μοναδικό προωθημένο τον Τζιοβάνι, ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι κακός από το κέντρο και μπροστά. Στο πρώτο ημίχρονο αρκέστηκε στην "φλύαρη" υπεροχή και κατοχή της μπάλας, όμως η Ξάνθη ήταν αυτή που πλησίασε δύο φορές κοντά στο γκολ.

    Στο 15΄ ο Φάνης Κατεργιαννάκης πραγματοποίησε απίστευτη απόκρουση στο εξ επαφής πλασέ του Φριζενμπίχλερ, ο οποίος είχε υποδειχθεί -εσφαλμένα- σε θέση οφ σάιντ. Οι ίδιοι παίκτες πρωταγωνίστησαν και στο 45ο λεπτό, όταν ο Αυστριακός με έξοχο γυριστό σουτ έστειλε τη μπάλα προς την εστία, όμως ο Κατεργιαννάκης ήταν και πάλι εκεί, για να στείλει με εντυπωσιακό τρόπο τη μπάλα κόρνερ.

    Τίποτε δεν άλλαξε στο δεύτερο 45λεπτο, και δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική καλή στιγμή του Ολυμπιακού προήλθε από μία "στημένη" φάση, όταν ο Γκραντέλ έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε το φάουλ του Τζόρτζεβιτς στο 61΄.

    Ωστόσο, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, κυριολεκτικά στην πρώτη οργανωμένη επίθεση του, μετά από 72 λεπτά αγώνα, όταν κέρδισε πέναλτι. Ο Τζιοβάνι πέρασε μπαλιά-τρύπα στον Καστίγιο και ο ταχύτατος Ουρουγουανός "τσίμπησε" τη μπάλα από τον Γκραντέλ ο οποίος τον ανέτρεψε. Αναμφισβήτητο το πέναλτι, που καταλόγισε ο Τσίκινης και αξιοποίησε ο αρχηγός Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

    Κι αν ο Καστίγιο δικαίωσε τον Προτάσοφ για την επιλογή του, τι να πει κανείς για έναν άλλο νεαρό, τον Πλάτωνα Καρακατσάν. Ο Νίκος Καραγεωργίου τον έριξε στον αγώνα στο 79΄ και ένα λεπτό αργότερα, στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, ισοφάρισε! Ηταν, λοιπόν, το 80ο λεπτό, όταν ο Μπα πέρασε τη μπάλα στον Καρακατσάν, που απο το ύψος του πέναλτι πέτυχε το 1-1. Λίγο αργότερα, στο 88΄, οι "ερυθρόλευκοι" γλύτωσαν το... έμφραγμα, όταν η κεφαλιά του Φριζενμπίχλερ "έξυσε" το δοκάρι του Κατεργιαννάκη.

    Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι πρωταθλητές θα "άφηναν" βαθμούς στην Ξάνθη, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκώνιας προσπάθησε να περάσει τη μπάλα από τον Μπούτισα και ο Τσίκινης θεώρησε ότι βρήκε στο χέρι του. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες, ο Τζόρτζεβιτς ευστόχησε στο 92΄, ενώ στην τελευταία φάση του αγώνα (94΄) ο Καστίγιο με εντυπωσιακή κούρσα έδωσε "έτοιμο γκολ" στον Γκώνια, που διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

    Διαιτητής: Τσίκινης (Μεσσηνίας)

    Κίτρινες: Παπαδημητρίου, Νικολαΐδης, Μπαϊκαρά, Καλλιμάνης, Ζωγραφάκης, Ζαπρόπουλος, Καρεμπέ, Τζιοβάνι, Καστίγιο.

    ΞΑΝΘΗ: Γκραντέλ, Ζαπρόπουλος, Μπούτισα, Λαμπριάκος (30΄ Νικολαΐδης), Ζωγραφάκης (79΄ Καρακατσάν), Καλλιμάνης, Πέρες (79΄ Καζάκης), Μπα, Παπαδημητρίου, Φριζενμπίχλερ, Μπαϊκαρά

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Πάντος, Ανατολάκης, Αντζας, Βενετίδης (46΄ Μαυρογενίδης), Καρεμπέ, Καφές (46΄ Καστίγιο), Νινιάδης (67΄ Γκώνιας), Γεωργιάδης, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι

    [13] Μουσείο αφιερωμένο στο Μαραντόνα

    27/9/2003 1:01:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μουσείο αφιερωμένο στο είδωλο του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, θα εγκαινιαστεί την 1η Οκτωβρίου στο Μπουένος Αϊρες. Τα εκθέματα θα παρουσιαστούν σε όλες σχεδόν τις χώρες μέσω περιοδείας που έχει προγραμματιστεί. Στο μουσείο θα εκτίθενται εκατοντάδες αντικείμενα, όπως μετάλλια, κύπελλα, φανέλες και άλλα, του σπουδαίου άσου του ποδοσφαίρου, του μεγαλύτερου, για πολλούς φιλάθλους, όλων των εποχών. Όλα τα εκθέματα είναι μεγάλης αξίας και την ασφάλισή τους ανέλαβε μεγάλη εταιρεία του Λονδίνου, αφού καμμία εταιρεία της Αργεντινής δεν την αναλάμβανε.

    [14] Όγδοη η Εθνική ανσάμπλ

    27/9/2003 12:30:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την όγδοη θέση κατέλαβε η Εθνική ομάδα ανσάμπλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής γυμναστικής, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Η ελληνική ομάδα, που την αποτελούσαν οι Χαριτίνη Ιωάννου, Ευγενία Κοντέλια, Βαρβάρα Μαγνήσαλη, Όλγα Νικολαΐδου, Στυλιανή Χρηστίδου και Ελένη Χρονοπούλου, δεν κατάφερε να φέρει μια από τις συνηθισμένες διακρίσεις, καθώς εμφανίστηκε με ανανεωμένο πρόσωπο. Συγκέντρωσε συνολικά 42.975 βαθμούς. Η Εθνική εξασφάλισε την πρόκριση στους τελικούς των οργάνων, τόσο στις δύο μπάλες και τα τρία στεφάνια (7η με 21.500), όσο και στις πέντε κορδέλες (επίσης 7η με 21.475). Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσία με 50.325β. και ακολούθησαν η Βουλγαρία με 50.175β. και η Λευκορωσία με 46.450β. Εκτός από τις τρεις ομάδες του βάθρου, εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας εξασφάλισαν οι Ισπανία, Ιταλία, Ουκρανία, Κίνα και Βραζιλία.

    [15] Εκτόξευση νιγηριανού δορυφόρου

    27/9/2003 6:16:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η Νιγηρία έγινε η τρίτη αφρικανική χώρα που έστειλε δορυφόρο στο διάστημα μετά την επιτυχή εκτόξευση, από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ, ρωσικού πυραύλου που τον μεταφέρει, νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ο σταθμός ελέγχου του δορυφόρου θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούζα, και περιλαμβάνεται στο αφρικανικό δίκτυο που έχει δημιουργηθεί για την παρακολούθηση των καταστροφών, όπως μετέδωσε το BBC. Ωστόσο, το πρόγραμμα, ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει επικριθεί έντονα στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, στην οποία το 80% του πληθυσμού της, που ανέρχεται σε περίπου 126 εκατομμύρια κατοίκους, ζει υπό συνθήκες μεγάλης φτώχειας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 September 2003 - 17:23:09 UTC