Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • [02] Ανάκαμψη του τουρισμού βλέπει ο ΕΟΤ
  • [03] Τριήμερη περιοδεία Β.Παπανδρέου στην Ανατολική Κρήτη
  • [04] Περιοδεία Καραμανλή στον Έβρο
  • [05] Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χρ. Βυζοβίτης
  • [06] Προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επιθέσεις της Αλ Κάιντα
  • [07] Να παραιτηθεί ο Μπλέρ κρίνει το 50% των Βρετανών
  • [08] ΗΠΑ: Πυρκαγιά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα - 8 νεκροί
  • [09] Ρωγμή καθήλωσε Μπόινγκ των αυστραλιανών αερογραμμών
  • [10] ''Ναι'' της Βραζιλίας στη μεταλλαγμένη σόγια
  • [11] Ιρακινοί πολίτες θύματα αμερικανικής επίθεσης

    [01] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

    27/9/2003 10:46:00 πμ

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που διοργανώνουν, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, συμμετέχοντας στη Διεθνή Ημέρα Δράσης κατά της κατοχής στο Ιράκ και την Παλαιστίνη. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με συναυλία της ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" και θα κλείσει με την πορεία προς την Αμερικανική και Ισραηλινή πρεσβεία, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Έως το τέλος των εκδηλώσεων, θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, το Σύνταγμα και την Αμερικανική πρεσβεία, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

    [02] Ανάκαμψη του τουρισμού βλέπει ο ΕΟΤ

    27/9/2003 10:04:00 πμ

    Ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα μας προβλέπεται το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως επισημαίνει σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει ως θέμα ''Τουρισμός: η κινητήρια δύναμη για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική αρμονία''. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εργάζονται στον τομέα τουρισμού άμεσα 300.000 άτομα, ενώ έμμεσα άλλοι 200.000 περίπου. Στο χρονικό διάστημα 2000-2010, όπως σημειώνει ο κ.Πατέλης, αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θα γινει σε ανοικτή εκδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ζάππειο.

    Την 27η Σεπτεμβρίου η ''γιορτή'' του Ελληνικού Τουρισμού

    Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΤ κατάρτισε ειδικό μακροχρόνιο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης. Βασικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη είναι οι ολοκληρωμένες μελέτες για κάθε περιοχή της χώρας, που θα επιτρέψουν την εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, τηρώντας την παράδοση επί 23 χρόνια, εορτάζεται διεθνώς στις 27 Σεπτεμβρίου, με σκοπό αναδείξει την σημασία του τουρισμού και τις κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές, και οικονομικές αξίες που υπηρετεί.

    Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) διοργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας αυτής στη χώρα μας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

    Η ''γιορτή'' του Ελληνικού Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 10.00 το βράδυ και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

    ΙΝΚΑ - Υπάρχουν όμως και καταγγελίες

    Τα προβλήματα όμως δεν λείπουν στον ελληνικό τουρισμό. Ξεπέρασαν τις 7.000 (7.104) οι καταγγελίες που έγιναν στην υπηρεσία προστασίας τουριστών του ΙΝΚΑ από 1/1/2003 μέχρι 31/8/2003.

    Ο τουρισμός καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στο συνολικό πίνακα των παραπόνων του ΙΝΚΑ για την αντίστοιχη περίοδο. Το ΙΝΚΑ επισημαίνει πως, ανεξάρτητα απο τα παράπονα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού είναι η ανάδυση και η κυριαρχία της μετριότητας στα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Στον πίνακα των παραπόνων τα περισσότερα παράπονα αφορούν τις τιμές, τις υπηρεσίες αλλά και την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.

    [03] Τριήμερη περιοδεία Β.Παπανδρέου στην Ανατολική Κρήτη

    27/9/2003 11:04:00 πμ

    Τριήμερη περιοδεία πραγματοποιεί από σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Το τμήμα του Βόρειου Οδικού Αξονα, από τη Χερσόνησο μέχρι τη Σταλίδα θα εγκαινιάσει, η κα Παπανδρέου. Μετά τα εγκαίνια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα επισκεφθεί τον Δήμο Μαλλίων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νομό Λασιθίου, όπου θα έχει σύσκεψη στη Νομαρχία με το Νομάρχη τους βουλευτές και τους φορείς του Νομού. Επίσης, θα συναντηθεί με τη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιεράπετρα. Την Κυριακή θα επισκεφθεί τη Σητεία και τη Δευτέρα στο Ηράκλειο θα έχει επαφές με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας το Νομάρχη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου

    Ακόμη, η κα Παπανδρέου θα επισκεφθεί έργα του Βόρειου Οδικού άξονα και θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τους φορείς του Νομού Ηρακλείου (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

    Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου και ακολούθως θα μεταβεί στις Μοίρες όπου θα έχει επαφές με δημάρχους της περιοχής.

    Το απόγευμα θα πάρει μέρος σε εκδήλωση εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" στην αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τέλος θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ.

    [04] Περιοδεία Καραμανλή στον Έβρο

    27/9/2003 10:15:00 πμ

    Διήμερη περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής θα αφιχθεί το Σάββατο το απόγευμα στο αεροδρόμιο "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" της Αλεξανδρούπολης και πρώτος σταθμός της περιοδείας του θα είναι (στις 6 μ.μ.) το Διοικητήριο της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, όπου θα ενημερωθεί για τις δραστηριότητες των μονάδων. Επίσης, θα ακολουθήσει στις 7 μ.μ. ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία στην πλατεία Δασίου της Ορεστιάδας, με ομιλητή τον κ. Καραμανλή.

    Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί το Νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, ενώ στις 10:30 θα παραστεί σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στο Επιμελητήριο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, με την συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορών και των παραγωγικών τάξεων.

    Η περιοδεία του κ. Καραμανλή στον Εβρο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με επίσκεψη στο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο.

    [05] Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χρ. Βυζοβίτης

    27/9/2003 11:26:00 πμ

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Βυζοβίτης 69 χρονών, μετά από πολύχρονη νοσηλεία του. Ο εκλιπών είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα και νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση εδώ και 5 χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στην Έδεσσα, ενώ συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένειά του απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο Χρήστος Βυζοβίτης διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για τρεις περιόδους και εξελέγη για πρώτη φορά το 1989. Γεννήθηκε το 1934 στην Έδεσσα και είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομική. Ηταν παντρεμένος με την Καίτη Μάρθα και είχε δύο γιούς και μια κόρη.

    [06] Προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επιθέσεις της Αλ Κάιντα

    27/9/2003 11:12:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες, σε ολόκληρο τον κόσμο για πιθανές νέες επιθέσεις σε βάρος τους, με ανακοίνωσή του στην οποία υπενθυμίζεται ότι η απειλή δεν τελείωσε μετά τη δεύτερη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει τακτικά προειδοποιήσεις, συνήθως μέσω των πρεσβειών, τονίζοντας τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων.

    ''Εχουμε ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα ετοιμάζεται να χτυπήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Τους τελευταίους μήνες η Αλ Κάιντα και οι οργανώσεις που σχετίζονται μαζί της χτύπησαν στη Μέση Ανατολή στο Ριάντ, στη Βόρεια Αφρική στην Καζαμπλάνκα και στη νοτιοανατολική Ασία στην Ινδονησία. Φοβόμαστε ότι η Αλ Κάιντα θα πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις που θα είναι πιο καταστροφικές από αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας ίσως μη συμβατικά όπλα, όπως χημικά ή βιολογικά'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    ''Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να επιδείξουν αυξημένη προσοχή, να παραμείνουν σε εγρήγορση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά τους'' τονίζεται στο κείμενο.

    [07] Να παραιτηθεί ο Μπλέρ κρίνει το 50% των Βρετανών

    Πηγή: ΑΠΕ 27/9/2003 10:50:00 πμ

    Οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, θα έπρεπε να παραιτηθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Μόρι και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς''. Το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία σε κάποιον άλλο. Περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 39%) διαφωνούν με την άποψη αυτή ενώ το υπόλοιπο 11% δεν εξέφρασε καμία γνώμη. Υψηλό είναι και το ποσοστό (64%) όσων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον πρωθυπουργό.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα άσχημα ποσοστά δείχνουν πως το κοινό έχει χάσει την εμπιστοσύνη του, ως συνέπεια του πολέμου στο Ιράκ.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το Εργατικό Κόμμα προηγείται κατά εννέα μονάδες των Συντηρητικών.

    Στην περίπτωση όμως που άλλαζε ηγεσία και αναλάμβανε επικεφαλής ο νυν υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν η διαφορά αυτή θα εκτοξευόταν στις δεκαπέντε μονάδες.

    [08] ΗΠΑ: Πυρκαγιά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα - 8 νεκροί

    27/9/2003 10:37:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οκτώ ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ξέσπασε πυρκαγιά στον ξενώνα ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος, στο Νάσβιλ του Τενεσί, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Τα οκτώ θύματα, ηλικίας από 76 έως 96 ετών, πέθαναν από τα εγκαύματα που υπέστησαν ή από την εισπνοή καπνού. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν πολλούς ηλικιωμένους από τον πρώτο όροφο του κτιρίου, όμως αρκετοί άλλοι παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στο ισόγειο. Τα αίτια της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης, παραμένουν άγνωστα.

    [09] Ρωγμή καθήλωσε Μπόινγκ των αυστραλιανών αερογραμμών

    27/9/2003 10:22:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο αεροσκάφη Μπόινγκ της αυστραλιανής εταιρείας Qantas Airways, παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος, μετά τον εντοπισμό μιας ρωγμής στο ένα από αυτά, όπως αναφέρουν το Σάββατο οι τοπικές εφημερίδες. Η ρωγμή, μήκους 75 εκατοστών, διαπιστώθηκε σε έλεγχο ρουτίνας που έγινε σε ένα Μπόινγκ 747-400 το οποίο είχε αγοράσει η Qantas το 1998 από τις αερογραμμές της Μαλαισίας. Βρίσκεται στο σημείο της ένωσης του σκελετού του αεροσκάφους με το πίσω μέρος του και πιθανότατα προκλήθηκε από ένα μεταλλικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της μπογιάς. Το δεύτερο αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για έλεγχο επειδή είχε αγοραστεί από την ίδια εταιρεία και είχε υποστεί την ίδια μετατροπή.

    Η κατασκευάστρια εταιρεία Μπόινγκ ενημερώθηκε για το συμβάν, όπως ανέφερε η αυστραλιανή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών.

    Ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ είπε ότι η εταιρεία θέλει να ενημερωθούν όλες οι άλλες αεροπορικές εταιρείες που ενδέχεται να χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο αφαίρεσης της μπογιάς.

    [10] ''Ναι'' της Βραζιλίας στη μεταλλαγμένη σόγια

    26/9/2003 11:50:00 μμ

    Παρά τις αντιρρήσεις, των οικολογικών ομάδων και των ακτημόνων αγροτών η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε τελικά το πράσινο φως στην καλλιέργεια σόγιας από γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος, Ζοζέ Αλενκάρ, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που επισκέπτεται κατά σειρά τα Ηνωμένα Έθνη, το Μεξικό και την Κούβα, είχε εγκρίνει το μέτρο πριν από την αναχώρησή του. Ο Αλενκάρ, ο οποίος αντιτίθεται εδώ και πολλά χρόνια στη γενετικά τροποποιημένη σόγια, άφησε να φανεί η δυσαρέσκειά του όταν υπέγραψε το διάταγμα αργά το βράδυ της Πέμπτης λέγοντας: "Την επόμενη φορά, θα λείπω σε ταξίδι".

    Υπέκυψαν στις αφόρητες πιέσεις

    Αποδεχόμενο τα αιτήματα των περιβαλλοντολόγων, το μέτρο απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές, σε γη, που καλλιεργείται από αυτόχθονες Ινδιάνους και σε περιοχές, που είναι πηγές πόσιμου νερού.

    Οι καλλιεργητές καθίστανται υπεύθυνοι για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει από τη χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων και για την πληρωμή δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας στις εταιρίες, που τους παράγουν. Τα προϊόντα σόγιας θα πρέπει επίσης να φέρουν ετικέτες, που θα αναφέρουν σαφώς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

    Πρακτικά, το διάταγμα ακυρώνει το νόμο βιοασφάλειας της Βραζιλίας, που θέτει ως όρο τη διενέργεια μελετών για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, πριν επιτραπεί η χρήση τους. Ωστόσο, καλλιεργητές από το Ρίο Γκράντε ντο Σολ, οι οποίοι είχαν αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας, άσκησαν αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση του Λούλα προκειμένου να επιτρέψει την καλλιέργειά τους.

    Η Greenpeace και το Κίνημα Ακτημόνων Εργατών Γης διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση.

    [11] Ιρακινοί πολίτες θύματα αμερικανικής επίθεσης

    27/9/2003 10:31:00 πμ

    Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το Σάββατο τον θάνατο δύο Ιρακινών από πυρά αμερικανών στρατιωτών, την Παρασκευή το βράδυ στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές οι νεκροί είναι τέσσερις πολίτες. Οκτώ ακόμη Ιρακινοί τραυματίστηκαν εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά από τα ίδια πυρά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου.

    "Την Παρασκευή στις 22.30 τοπική ώρα, ένα ιρακινό αυτοκίνητο δέχθηκε επίθεση από αμερικανούς στρατιώτες επειδή δεν σταμάτησε σε οδόφραγμα που είχαν στήσει οι Αμερικανοί στη Φαλούτζα", αναφέρει το ανακοινωθέν.

    Ιατρικές πηγές όμως αναφέρουν τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ιρακινών πολιτών, εκ των οποίων δύο γυναίκες, από αμερικανούς στρατιώτες στην είσοδο της πόλης, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 September 2003 - 8:53:37 UTC