Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποστήριξη Ανάν της ελληνικής πρότασης για Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [02] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
  • [03] Γερμανία: Πιο αυστηρές ποινές για την παιδική πορνογραφία
  • [04] Πακιστάν: Έκρηξη σε λεωφορείο
  • [05] Πυραύλους και όπλα βρήκαν Αμερικανοί στρατιώτες
  • [06] ΠΑΟ - Ιωνικός: 2 - 0
  • [07] Πανιώνιος - ΑΕΚ: 2 - 2
  • [08] Μπάσκετ: Α' ημέρα της Β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας
  • [09] Ένατη η Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ γυναικών 2003
  • [10] Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
  • [11] Πρώτη ευρωπαϊκή απόπειρα για την εξερεύνηση της Σελήνης

    [01] Υποστήριξη Ανάν της ελληνικής πρότασης για Ολυμπιακή Εκεχειρία

    27/9/2003 9:33:00 μμ

    Η Διεθνής Κοινότητα τηρεί στάση αναμονής για το Κυπριακό. Αυτή ήταν η κοινή εκτίμηση του Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, που είχαν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδας). Κατά τη συνάντησή τους, επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά η ομοφωνία Αθήνας - Λευκωσίας για το Κυπριακό. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό και τα μεγάλα διεθνή θέματα. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την Ολυμπιακή εκεχειρία, την οποία και υποστήριξε ο κ. Ανάν.

    ''Καλύτερος κόσμος μέσω του Αθλητισμού''

    Ο κ. Ανάν, στη σύντομη ομιλία του, συνεχάρη τον "προσωπικό φίλο" του, όπως είπε, κ. Παπανδρέου, για την όλη προσπάθεια γύρω από την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μίλησε για το πνεύμα και τα μηνύματα του Ολυμπισμού. Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και υποσχέθηκε ότι από τη θέση που βρίσκεται θα προωθήσει την εφαρμογή της.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην πρόταση ψηφίσματος για την "Οικοδόμηση ενός Ειρηνικού και Βέλτιστου Κόσμου", μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης εβδομάδας της 58ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Η συγκεκριμένη πρόταση, που προσβλέπει στη δημιουργία ενός "παράθυρου ευκαιρίας" για την ειρηνική διευθέτηση των διεθνών συγκρούσεων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και για τη γενικότερη προώθηση του αθλητισμού ως μέσο επίτευξης παγκόσμιας αλληλεγγύης, αναμένεται να υιοθετηθεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2003.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία δεν θα επικρατήσει μόνο για τις 16 μέρες των αγώνων, αλλά "ίσως, ίσως να τηρηθεί σε μόνιμη βάση".

    [02] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    27/9/2003 7:54:00 μμ

    Φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ, αλλά και κατά του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, περίπου 10.000 Βρετανοί διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη βρετανική στρατιωτική ανάμιξη στο Ιράκ και για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Πολυπληθές ήταν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο και στο Παρίσι, ενώ στη Μαδρίτη, τη Βιέννη και στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκαν ανάλογες πορείες, όμως η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη σε σχέση με τις διαδηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη του πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της αυστριακής πρωτεύουσας και 400 έξω από το κτίριο της Βουλής στο Βερολίνο. Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες και 100 στη Βαρσοβία, ενώ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    ''Ειρήνη - Δικαιοσύνη - Δημοκρατία στη Μ. Ανατολή''

    Πολλές εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι κατά της εισβολής και της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και για ''δικαιοσύνη'' στην Μέση Ανατολή.

    Οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Συνασπισμού (LCR), του Εργατικού Αγώνα (LO), του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κινήματος κατά του Ρατσισμού και για την Φιλία μεταξύ των Λαών (ΜRAP) και της Συμμαχίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LDH).

    Ο Αλέν Κριβίν, ηγέτης του LCR και ο Μουλούντ Αουνί, πρόεδρος του MRAP, ήταν επικεφαλής της πορείας, πίσω από πανώ που έγραφε: ''Ελευθερία και κυριαρχία για τους Ιρακινούς. Να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής. Ειρήνη - Δικαιοσύνη - Δημοκρατία στην Μ. Ανατολή''.

    [03] Γερμανία: Πιο αυστηρές ποινές για την παιδική πορνογραφία

    27/9/2003 10:25:00 μμ

    Γερμανοί αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση το Σάββατο για αυστηρότερες ποινές σε όσους παράγουν ή κατέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας, μετά την εξάρθρωση από την αστυνομία τεράστιου δικτύου παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο ήταν αναμεμιγμένοι περισσότεροι από 26.000 χρήστες του Ιντερνετ σε 166 χώρες. "Οι πρόσφατες επιτυχίες των ερευνών έδειξαν για μια ακόμα φορά το πόσο αηδιαστικές πράξεις είναι ικανοί να κάνουν οι άνθρωποι", δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Ρούντολφ Κέρπερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της Κυριακής της εφημερίδας "Welt am Sonntag".

    ''Αναγκαία μια στενότερη διεθνής συνεργασία''

    "Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Προτείνω μια συντονισμένη κίνηση για να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως θέλει στενότερη διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση των τρόπων που διαδίδεται το πορνογραφικό υλικό μέσω Ιντερνετ.

    Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως εξάρθρωσε ένα δίκτυο πορνογραφίας χρησιμοποιώντας αρχεία ηλεκτρονικού υπολογιστή που είχαν κατασχέσει πέρυσι και στο οποίο περιλαμβάνονταν ονόματα χρηστών που αντάλλασσαν πορνογραφικές φωτογραφίες παιδιών ακόμα και τεσσάρων μηνών.

    Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν ακόμα και στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ στη Γερμανία ανακρίνονται 530 άτομα για κατοχή και διανομή πορνογραφικού υλικού.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών, Κόνραντ Φράιμπεργκ, ζήτησε να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όσους κατέχουν παιδικό πορνογραφικό υλικό.

    "Εγκληματίες δεν είναι μόνο όσοι παράγουν αυτό το υλικό, αλλά και όσοι το χρησιμοποιούν", επισήμανε ο ίδιος. "Η ποινή που ισχύει τώρα, ένας χρόνος φυλάκιση για κατοχή τέτοιου υλικού, δεν είναι αρκετός", είπε ακόμα ο Φράιμπεργκ και προειδοποίησε πως η πρόσφατη επιτυχία δεν σημαίνει "πως κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της παιδικής πορνογραφίας".

    [04] Πακιστάν: Έκρηξη σε λεωφορείο

    27/9/2003 8:48:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν. Το λεωφορείο κυκλοφορούσε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πόλης όταν σημειώθηκε η έκρηξη. "Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τρεις πολύ σοβαρά. Ερευνούμε τις λεπτομέρειες", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Ταρίκ Τζαμίλ.

    [05] Πυραύλους και όπλα βρήκαν Αμερικανοί στρατιώτες

    27/9/2003 11:40:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν πυραύλους εδάφους-αέρος και εκατοντάδες άλλα όπλα θαμμένα κοντά στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού έκανε λόγο για μία από τις σημαντικότερες ποσότητες όπλων που έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Ιράκ και επισήμανε ότι αποτελεί απόδειξη πως οι πιστοί στον Χουσεΐν εξακολουθούν να είναι εξοπλισμένοι και απειλούν τις αμερικανικές δυνάμεις.

    ''Πρόκειται για μία από τις πολλές κρύπτες''

    Ο εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 23 πύραυλοι εδάφους-αέρος SA-7, πλαστική εκρηκτική ύλη, 500 χειροβομβίδες, δεκάδες οβίδες όλμων και πυροκροτητές.

    Επίσης, βρέθηκαν ρουκέτες όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου στη Βαγδάτη, το οποίο χρησιμοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    "Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, αλλά είναι μία από τις πολλές κρύπτες με όπλα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικών δυνάμεων.

    Οι στρατιώτες οδηγήθηκαν στην κρύπτη με τα όπλα, που βρισκόταν περίπου 10 μίλια έξω από το Τικρίτ, μετά από πληροφορίες που τούς έδωσε ένας συνεργάτης των κατοχικών δυνάμεων.

    [06] ΠΑΟ - Ιωνικός: 2 - 0

    Πηγή: ΑΠΕ 27/9/2003 11:42:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Με ηγέτη τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν και μεγάλη δυσκολία ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο δεκάλεπτο κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Ιωνικού, να πάρει τη νίκη με 2-0 και να παραμείνει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα γκολ των "πρασίνων" πέτυχαν οι Γκόραν Βλάοβιτς (81') και Μιχάλης Κωνσταντίνου (87'), ενώ στο 42ο λεπτό ο Παπαδόπουλος είχε αστοχήσει σε πέναλτι. Στο ξεκίνημα του αγώνα οι "πράσινοι" είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τα πρώτα λεπτά, ενώ από την πλευρά του ο Ιωνικός έδειχνε μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνά του.

    Η υπεροχή που είχαν οι γηπεδούχοι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φλύαρη, καθώς οι διάδρομοι προς την περιοχή του Μπεκιάι ήταν φραγμένοι από την κλειστή άμυνα των φιλοξενούμενων. Στο 36' ο Κυργιάκος είχε σουτ στο δοκάρι, ενώ στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρος, ο Παναθηναϊκός έδειξε να δραστηριοποιείται έχοντας την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, με την εκτέλεση πέναλτι του Παπαδόπουλου, η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.

    Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του πρώτου ημιχρόνου ήταν οι διαπληκτισμοί μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, με αφορμές τις διαμαρτυρίες για φάουλ.

    Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός έδειχνε πιο δραστήριος, περιορίζοντας αρκετά τον Ιωνικό, ο οποίος είχε κλειστεί στην περιοχή του. Βλέποντας ο Σουμ ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς την αντίπαλη εστία έριξε στο παιχνίδι τους Βλάοβιτς και Επαλέ, οι οποίοι αντικατέστησαν τους Παπαδόπουλο και Κωνσταντινίδη.

    Οι κινήσεις αυτές του Ισραηλινού τεχνικού έδωσε πιο επιθετικό αέρα στους γηπεδούχους, οι οποίοι υπό την πίεση του χρόνου πλέον άρχισαν να γίνονται πιο απειλητικοί. Ο Κροάτης μάλιστα ήταν εκείνος που με το δικό του γκολ έσπασε την επιθετική δυστοκία και άνοιξε το σκορ (81'), ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Κωνσταντίνου, μετά από καταπληκτική προσπάθεια του Σανμαρτεάν (87').

    Ο διαιτητής Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας) έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Πέρεζ, Μικάελσεν, Τσιμπλίδη, Σανμαρτεάν και Σιμόνε.

    Συνθέσεις:

    Παναθηναϊκός: Χαλκιάς, Μικάελσεν, Φύσσας, Κυργιάκος, Μόρις, Μάριτς, Ζουτάουτας, Κωνσταντινίδης (62΄Επαλέ), Σανμαρτεάν, Κωνσταντίνου (89΄Βαζέχα), Παπαδόπουλος (62΄Βλάοβιτς).

    Ιωνικός: Μπεκιάι, Φερεκίδης, Πέρεζ, Ξανθόπουλος, Κινγκ, Τσιμπλίδης, Αφάς, Φρούσσος, Μακόρ (56΄Σιμόνε), Λετιέρι, Μάντζιος.

    [07] Πανιώνιος - ΑΕΚ: 2 - 2

    Πηγή: ΑΠΕ 27/9/2003 9:36:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Για τρίτο συνεχή αγώνα, η ΑΕΚ επέστρεψε από την...κόλαση και απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τον -τυπικά γηπεδούχο- Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Ακριβώς όπως και στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό την προηγούμενη Κυριακή, ο Γρηγόρης Γεωργάτος ήταν η "μορφή" του αγώνα, αφού ισοφάρισε στην τελευταία φάση του παιχνιδιού (95ο λεπτό), ενώ είχε σημειώσει και το πρώτο γκολ της ομάδας του! Ηταν ένα συγκλονιστικό ματς, όπου τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Πανιώνιος διατήρησαν το αήττητό τους μετά από τις πρώτες 5 αγωνιστικές του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής.

    Η ΑΕΚ που παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Σμύρνης, πολύ απλά δεν... ήταν η φετινή ΑΕΚ! Με μια ενδεκάδα χωρίς τους Τσάρτα, Οκκά, Λυμπερόπουλο, Ζαγοράκη, Λάκη, Κασάπη, Πέτκοφ, Καψή, Ιβιτς, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα έπρεπε να βγάλει... λαγούς από το καπέλο για να ξεπεράσει το εμπόδιο του πάντα υπολογίσιμου Πανιώνιου.

    Παρόλα αυτά, ο "Δικέφαλος" ξεκίνησε πιο δυνατά, σ΄ένα ματς με "δαιμονισμένο" ρυθμό, όπου η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω και στο πρώτο 20λεπτο δημιουργήθηκαν αξιόλογες ευκαιρίες εκατέρωθεν. Σημαντικότερες απ΄ αυτές ήταν των Γεωργάτου (4΄), Ρούσεφ (6΄), Ναλιτζή (16΄) καθώς και των Κλίμεκ (8΄), Πίνο (42΄).

    Τελικά η... μπίλια έκατσε στο κόκκινο και ο Πανιώνιος, που από το 30΄ είχε αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, άνοιξε το σκορ. Στο 43΄, μετά από κόρνερ του Πίνο, η μπάλα στρώθηκε στον Ραγκουέλ -στο ύψος της περιοχής και στην ευθεία του τέρματος- ο οποίος με δυνατό σουτ νίκησε τον Χιώτη και έγραψε το 1-0.

    Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου, ο Μπάγεβιτς άλλαξε το σχήμα της ΑΕΚ ρίχνοντας στο ματς το Νίκο Λυμπερόπουλο και το αποτέλεσμα ήταν άμεσο. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός ήταν "ορεξάτος", απείλησε με σουτ στο 49΄ τον Ντόμπνι, ενώ του ακυρώθηκε γκολ στο 55΄ σε μια πολύ δύσκολη φάση, στην οποία υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ. Η καθολική υπεροχή που είχε η ΑΕΚ καρποφόρησε ακριβώς με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα. Μετά από εξαιρετικό συνδυασμό, η μπάλα έφτασε στον Γρηγόρη Γεωργάτο που από δύσκολη πλάγια θέση, με πολύ δυνατό σουτ "εκτέλεσε" τον Ντρόμπνι και ισοφάρισε.

    Στη συνέχεια, ο Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε και τους Ιβιτς, Τσάρτα και οι "κιτρινόμαυροι" θύμιζαν πιο πολύ... ΑΕΚ. Εχασαν αρκετές ευκαιρίες και τελικα το πλήρωσαν, όταν η τύχη τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Στο 75΄ ο Μόρας, που αν και τραυματίας στη μέση παρέμενε στο παιχνίδι, έχασε μια μονομαχία από τον Τζιωρτζόπουλο, ο οποίος σέντραρε, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Κατσουράνη και κατέληξε στα δίχτυα του Χιώτη.

    Όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ δεν θα έβρισκε ξανά το κουράγιο να "επιστρέψει", όπως είχε κάνει με τη Λα Κορούνια και τον Παναθηναϊκό. Κι όμως, το ρολόι έδειχνε 93΄:50΄΄, δηλαδή 10 δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθούν οι καθυστερήσεις που είχε υποδείξει ο τέταρτος διαιτητής. Ο Λυμπερόπουλος κέρδισε φάουλ σε πολύ πλεονεκτική θέση, ο Γεωργάτος πήρε φόρα χωρίς καν να το... συζητήσει με τον Τσάρτα κι έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Ντρόμπνι, διαμορφώνοντας το τελικό 2-2. Ο "Γκέο" έφτασε τα 5 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα κα βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ, κάτι που σίγουρα δεν έχει ξανασυμβεί στην καριέρα του.

    Διαιτητής: Μποροβήλος (Αρκαδίας)

    Κίτρινες: Αμπονσά, Μπορμπόκης, Μαλαδένης, Παρόντι

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντόμπνι, Σμίλιανιτς, Γιαννόπουλος, Βλτσεκ, Τζιωρτζιόπουλος, Τζουλιάνο, Μαγέφσκι, Ραγκουέλ (72΄ λ.τ. Τοτ), Πίνο (85΄ Λιολίδης), Παρόντι, Κλίμεκ (57΄ Χασιώτης)

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Αμπονσά, Μώρας, Κρέικ (46΄ Λυμπερόπουλος), Γεωργέας, Κατσουράνης, Γεωργάτος, Ρούσεφ, Μαλαδένης (68΄ Τσάρτας), Ναλιτζής (61΄ Ιβιτς)

    [08] Μπάσκετ: Α' ημέρα της Β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας

    27/9/2003 9:11:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Μπορεί να αγωνίστηκε στο ουδέτερο γήπεδο της Νεάπολης Λάρισας, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για την οκτάδα του Κυπέλλου. Ο λόγος για τον Ηρακλή, ο οποίος σε αγώνα για την 1η ημέρα της Β' φάσης της διοργάνωσης, επικράτησε 78-65 (ημ. 44-32) του Αμαρουσίου. Όσον αφορά τον Μακεδονικό, δεν δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει την παρουσία του στην οκτάδα του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς σε αγώνα που έγινε στο (ουδέτερο) Αλεξάνδρειο, "συνέτριψε" 102-60 τον Πανιώνιο. Στο μεταξύ, οι "ερυθρόλευκοι", στο κλειστό του Λίντο, επικράτησαν 84-54 του Ηρακλείου. Ο Ιωνικός ΝΦ, έγινε η τέταρτη ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στην οκτάδα του Κυπέλλου Ελλάδας, με την επικράτησή του με 74-66 επί του νεοφώτιστου στην Α1 κατηγορία, Ηλυσιακού.

    Σε αγώνες για την 1η ημέρα της Β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος στους άνδρες, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ηρακλής-Mαρούσι 78-65

    Mακεδονικός-Πανιώνιος 102-60

    Hράκλειο-Oλυμπιακός 54-84

    Hλυσιακός-Iωνικός NΦ 66-74

    Αρης-Ξάνθη 28/9

    Π.Φάληρο-Περιστέρι 28/9

    ΠAOK-AEK 28/9

    Παναθηναϊκός-Aπόλλων Π. 28/9

    [09] Ένατη η Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ γυναικών 2003

    27/9/2003 7:21:00 μμ

    Την ένατη θέση στο Ευρωμπάσκετ γυναικών 2003 κατέκτησε η εθνική μας ομάδα, η οποία σε αγώνα κατάταξης επικράτησε 85-83 της Ουγγαρίας που κατετάγη 10η. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έστω και δύσκολα, κατάφερε να κάμψει στην Πάτρα, την αντίσταση των Ουγγαρέζων, οι οποίες μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι με αποτέλεσμα να πάρουν μια διαφορά 4 πόντων στο ημίχρονο (46-42). Τα κακό ξεκίνημα της ελληνικής ομάδας δεν είχε όμως άσχημες συνέπειες, αφού οι διεθνείς παίκτριες κατάφεραν στο τρίτο δεκάλεπτο να περάσουν μπροστά στο σκορ (67-65) και μετά από μεγάλη μάχη μέχρι το τέλος, να πάρουν το παιχνίδι με 85-83, που τους χάρισε και την 9η θέση στην τελική κατάταξη της διοργάνωσης.

    Κορυφαία της ελληνικής ομάδας η Κωστάκη με 22 πόντους, ενώ πολύ καλά πήγαν και οι Δελλή, Τασσουλή και Σαρέγκου. Για την μαχητική Ουγγαρία ξεχώρισαν οι Κάρολι, Εόργκοχ και Τσέρνι.

    Τα δεκάλεπτα: 16-25, 42-46, 67-65, 85-83.

    Οι συνθέσεις: Ελλάδα: Κωστάκη 22, Δελλή 15, Γκουζίνη, Τασσουλή 11, Μάλτση 10, Σαρέγκου 12, Σαμορούκοβα 9, Κλιγκοπούλου 2, Βασιλείου 4.

    Ουγγαρία: Ενγκλερτ 2, Εόργκοχ 15, Χόρβατ, Τσέρνι 13, Ιβάνι 10, Σέρες 5, Τσάκανι 3, Παπ 7, Κέλερ 7, Κάιντατσι, Κάρολι 21.

    [10] Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

    27/9/2003 11:36:00 μμ

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Το 2000 ήταν η πρώτη φορά που η ιδέα του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), Αντονι Μπάιες Ντε Λούνα, για την καθιέρωση μιας ημέρας ενημέρωσης για την καρδιά, σε παγκόσμια κλίμακα, πήρε "σάρκα και οστά" την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της Ομοσπονδίας, με παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και με ειδικές εκδηλώσεις, προσπάθησαν να ακουστεί σε όλο τον κόσμο το πόσο σημαντική είναι η υγεία της καρδιάς για τον άνθρωπο. Για εφέτος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς επέλεξε το θέμα: "Γυναίκες, καρδιοπάθεια και έμφραγμα".

    Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση εμφραγμάτων

    Το 2001 το θέμα ήταν: "Μια καρδιά για τη ζωή" και στο κέντρο της προσοχής τέθηκαν οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το αυξημένο σωματικό βάρος.

    Για το 2002 θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς ήταν: "Παχυσαρκία, φυσική δραστηριότητα και διατροφή", τρεις παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Η επιλογή του φετινού θέματος έγινε επειδή έχει υποτιμηθεί από την πλειονότητα των γυναικών η σοβαρή πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο.

    Οι γυναίκες θεωρούν ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη ζωή τους τον καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, είναι οκτώ φορές πιθανότερο να πεθάνουν από κάποια καρδιακή νόσο.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούν το θάνατο 8,5 εκατομμυρίων γυναικών το χρόνο και είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των θανάτων γυναικών στον κόσμο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται στις γυναίκες περίπου μια δεκαετία αργότερα απ' ό,τι στους άνδρες και αυτό αποδίδεται στον προστατευτικό ρόλο που παίζουν τα οιστρογόνα πριν την εμμηνόπαυση.

    Όμως, το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι για τις γυναίκες πιο συχνή αιτία θανάτου, απ' ό,τι για τους άνδρες, (ποσοστό 11% έναντι 8,4%).

    Το κάπνισμα, σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, αποτελεί πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και εμφράγματος.

    Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, ενώ στους άνδρες αυτός ο κίνδυνος είναι μόνο τρεις φορές μεγαλύτερος.

    Γενικά, στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης και το ψυχοσωματικό στρες, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες και εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τους άνδρες.

    Η ανάγκη για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με την υγεία της καρδιάς τους, οφείλεται στο ότι παγκοσμίως, το ένα τρίτο των θανάτων έχει ως αίτια καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Το 1999, 17 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, έξι φορές περισσότεροι από εκείνους που πέθαναν από το AIDS. Εκτιμάται ότι το 2020 ο αριθμός θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια.

    Το 80% των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο βιοτικό επίπεδο.

    Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα εμφανίζεται μεγάλη αύξηση εμφραγμάτων στους νέους κάτω των 35 ετών, η οποία οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και στη χρήση ναρκωτικών (κοκαΐνης).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού, ένα στα τέσσερα εμφράγματα συμβαίνει σε νέους αυτής της ηλικίας.

    Σε ετήσια βάση στη χώρα μας σημειώνονται 25.000 εμφράγματα και 20.000 εγκεφαλικά για τα οποία ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό οι κακές συνήθειες των Ελλήνων: κάπνισμα, έλλειψη φυσικής άσκησης, κακή διατροφή, άγχος, χρήση ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τη δεκαετία 1992-2001, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 312.868 θάνατοι οφειλόμενοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις (περιλαμβάνονται: ισχαιμική καρδιοπάθεια, υπερτασική νόσος, διάφορες μορφές καρδιοπάθειας, ρευματική καρδιοπάθεια).

    Από το 1994, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες Ελληνες, πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω καρδιάς.

    Πρόκειται για έναν αριθμό που δεν είναι εύκολο να μειωθεί, αφού η χώρα μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό καπνιστών.

    Θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ελλάδα

    Ετος - Αριθ.θανάτων

    1992 29325

    1993 28777

    1994 30269

    1995 31145

    1996 32285

    1997 31827

    1998 32732

    1999 32330

    2000 32381

    2001 31797

    [11] Πρώτη ευρωπαϊκή απόπειρα για την εξερεύνηση της Σελήνης

    Πηγή: ΝΕΤ 27/9/2003 9:08:00 μμ

    Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η πρώτη ευρωπαϊκή απόπειρα για την εξερεύνηση της Σελήνης, καθώς στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, το μη επανδρωμένο όχημα Smart 1 θα εκτοξευθεί από το Κουρού της Γαλλικής Γουινέας. Σκοπός του είναι να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την κρατούσα θεωρία, που υποστηρίζει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση της γης με ουράνιο σώμα, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η σημασία της αποστολής ειναι τεράστια, γιατί θα ελέγξει αν τα ορυκτά του δορυφόρου μας είναι ίδια με του πλανήτη μας, με έρευνα σε ολόκληρη την επιφανειά της Σελήνης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα.

    Σύστημα προώθησης με ηλιακή ενέργεια

    Το Smart 1 θα δώσει πλήρη εικόνα της μορφολογίας της Σελήνης, εξετάζοντας ολόκληρη την επιφάνειά της και όχι μόνο ένα τμήμα της, από το οποίο έφερε δείγματα στη γη το πλήρωμα του Απόλλο.

    Σύμφωνα με τον Τζιουζέπε Ράκα, διευθυντή προγράμματος του Smart 1, "αν έρχονταν εξωγήινοι στη γη και έπαιρναν δείγματα μόνο από τη Σαχάρα ή το Ν. Πόλο, θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η γη έχει φτιαχτεί μόνο από άμμο, νερό και πάγο".

    Η εξερεύνηση της σελήνης είναι η πρώτη πρόκληση που θέλει να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό ρομπότ. Η δεύτερη είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών που οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα εφαρμόζονται σε όλες τις μελλοντικές αποστολές.

    Το Smart 1 θα χρησιμοποιήσει νέο σύστημα προώθησης προς το φεγγάρι που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Τα μικροσκοπικά του εξαρτήματα το κάνουν να ζυγίζει μόνο 367 κιλά και να έχει μέγεθος ένα τετραγωνικό μέτρο. Και όλα αυτά με κόστος 110 εκατομμύρια ευρώ, που θεωρείται πολύ μικρό για μια τέτοια επιχείρηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 September 2003 - 20:55:46 UTC