Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γνώμονας η προώθηση του κυβερνητικού έργου
  • [02] Σε συγκινησιακό κλίμα η παράδοση-παραλαβή υπουργείων
  • [03] Αθώοι οι ομογενείς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων
  • [04] Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Δ. Τσοβόλα
  • [05] ''Μεσολαβητής η Ιταλία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα''
  • [06] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιωτόπουλου
  • [07] Βίαια επεισόδια συγκλονίζουν τη Νιγηρία
  • [08] Αισθητός και στην Ελλάδα ο σεισμός στην Τουρκία
  • [09] Απαλλαγή Μπλερ για την έκθεση όπλων του Ιράκ
  • [10] Ημέρα πένθους η Τρίτη για τους Μοσχοβίτες
  • [11] Χιλιάδες οι εκτελέσεις το 2002, καταγγέλει διεθνής οργάνωση
  • [12] Έκκληση Μουμπάρακ - Ασάντ για τερματισμό κατοχής του Ιράκ
  • [13] Πιέσεις Κίνας-Ν. Κορέας προς τη Β.Κορέα
  • [14] Ισπανία: Φεστιβάλ ταύρων με τραυματισμούς και διαμαρτυρίες
  • [15] Πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βαγδάτης
  • [16] Νέα αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων
  • [17] Στην ΑΕΚ ο Γιαννάκης Οκκάς
  • [18] Παίκτης του Ολυμπιακού ο Γεωργιάδης
  • [19] Αρης: Στη Θεσσαλονίκη ο Καλίντ Αλ Κασιμί
  • [20] Τένις: Στην 22η θέση ''έπεσε'' η Δανιηλίδου
  • [21] Τένις: Παγκόσμια κατάταξη
  • [22] Νέα αρχή για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ
  • [23] Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών στην Πετρούπολη
  • [24] Φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου στην Αυστρία
  • [25] Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων
  • [26] Αυξάνονται συνεχώς οι χρήστες του Διαδικτύου στην Ευρώπη
  • [27] Ταριχευμένος κροκόδειλος ''κολυμπούσε'' στον Τίβερη

    [01] Γνώμονας η προώθηση του κυβερνητικού έργου

    7/7/2003 4:01:00 μμ

    Την πρώτη συνεδρίαση του πραγματοποίησε το μεσημέρι το νέο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά την ορκωμοσία, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των δέκα νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Επίκεντρο της συνεδρίασης η ταχύτατη προώθηση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς, ζήτημα επί του οποίου ο Πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση ανταπόκριση των Υπουργών, τονίζοντας ότι θα παρακολουθεί προσωπικά το έργο τους, ενώ έκανε σαφές ότι δεν θα διστάσει να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εάν διαπιστώσει αναποτελεσματικότητα. Ο κ. Σημίτης δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα ζήτησε τη συστράτευση όλων για την επίτευξη μιας ισχυρής οικονομίας, προς χάρη μιας ισχυρής κοινωνίας.

    Σκληρή δουλειά και άμεσα αποτελέσματα ζήτησε ο Πρωθυπουργός

    ''Το παρόν κυβερνητικό σχήμα αποτελεί απόρροια της πραγματικής ανάγκης για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, για συνέχεια των εντατικών προσπαθειών'', τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο διευκρινίζοντας πως ''αν χρειαστεί κάποια αλλαγή, θα την κάνω χωρίς δισταγμό''.

    Ειδικότερα ο κ. Σημίτης ανέφερε οτι ο ίδιος, δεν είναι υπέρ των συχνών αλλαγών. Δεν συνηθίζω, τόνισε, να αλλάζω τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε προειδοποιώντας τους υπουργούς και υφυπουργούς οτι "όπου υπάρχουν καθυστερήσεις θα παρέμβω, να είστε σίγουροι γι' αυτό".

    Ο κ. Σημίτης, αναγγέλλοντας επίσης ότι εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της εννιά μήνες για την ολοκλήρωση του έργου της και άρα απαιτούνται ''ταχείς ρυθμοί για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού''.

    ''Ο κόσμος, είπε, θέλει αποτελέσματα, θέλει να αντιμετωπιστούν ορισμένα αρνητικά φαινόμενα που καταπιέζουν κοινωνικές ομάδες...Ταυτόχρονα, απαιτείται αντιμετώπιση ορισμένων νέων μορφών παραπλάνησης και εκμετάλλευσης'', σημείωσε ο κ. Σημίτης αναφερόμενος σε μια νέα πρακτική των τραπεζών έκδοσης πιστωτικών καρτών χωρίς σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου.

    ''Τέτοιες πρακτικές δεν είναι επιτρεπτές και πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί και η συμπεριφορά εκμετάλλευσης των μεταναστών''.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα ''Ελλάδα 2004'', που καταγράφεται τί πρέπει να γίνει κατά τομέα πολιτικής. ''Την εφαρμογή του προγράμματος την παρακολουθώ από πολύ κοντά και ο απολογισμός του τελευταίου εξαμήνου δείχνει ότι υπάρχει μια καλή πρόοδος, αλλά και δυσκολίες. Είμαι διαθέσιμος και θα έχετε τη συμπαράστασή μου, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως οποιαδήποτε ολιγωρία ή αναβολή σημειώνεται, κρίνεται από τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να υπάρχει απώλεια χρόνου'' επισήμανε ο κ. Σημίτης.

    Πραπέμποντας στην Ελληνική Προεδρία - για την οποία δήλωσε πως ''είμαστε περήφανοι'' - κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ''τον ίδιο ζήλο και τώρα, ώστε με αποφασιστικότητα, σιγουριά και φαντασία να παράγει αποτελέσματα.

    "Χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά για να κερδίσουμε τον πόλεμο'', παρατήρησε και απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην προβολή των απόψεων της κυβέρνησης.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να πυκνώσει τις επισκέψεις της στην περιφέρεια, στο λεκανοπέδιο Αττικής και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους υπουργούς να συντονιστούν για το πρόγραμμα των επισκέψεών τους με τον υπουργό Επικρατείας, σημειώνοντας πως οι επισκέψεις πρέπει να οργανωθούν και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ίδιος παρακολουθεί από κοντά την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων και την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, ως προς την οποία θα συνεχιστεί η πρακτική των μηνιαίων συσκέψεων του Πρωθυπουργού με συναρμόδιους υπουργούς ενόψει και της σημαντικής επικείμενης εξέλιξης με την ενδιάμεση αναθεώρησή του εντός του Ιουλίου.

    Ο κ. Σημίτης εξάλλου ανακοίνωσε πως θα συναντάται κάθε εβδομάδα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αρμόδιους κατά περίσταση Υπουργούς.

    Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως ''διευθυντήριο δεν θα υπάρξει και δεν χρειάζεται'', καθώς τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάζουν τακτικά και το μόνο που απαιτείται επιπλέον είναι ''ένας καλός συντονισμός και μια καλή συνεργασία''.

    Παραπέμποντας άλλωστε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη ''Χάρτα Σύγκλισης'' των επιδόσεων στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα θα παρουσιάσει ο ίδιος πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ως τότε θα πρέπει ο κάθε συναρμόδιος υπουργός να συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομίας. Για το λόγο αυτό εξάλλου ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς ως τα τέλη Αυγούστου να του παραδώσουν σημείωμα με τις προγραμματικές προτάσεις τους ανά υπουργείο, ώστε να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος.

    "Διότι", είπε καταληκτικά ο κ. Σημίτης, ''ισχυρή οικονομία και ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι το μήνυμα που πρέπει να απευθύνουμε. Οι πολίτες θέλουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και προσδιορισμό προοπτικών. Αν εγγυηθούμε στην κοινωνία περισσότερες δυνατότητες και ασφάλεια θα πορευτεί μαζί μας. Ηδη με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και τη θεαματική αύξηση των κοινωνικών δαπανών έχουμε σημειώσει πρόοδο. Ο παρατατικός όμως δεν είναι ο χρόνος που έλκει. Πρέπει να στείλουμε σε όλους τους πολίτες ένα δυνατό μήνυμα εμπιστοσύνης, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης''.

    Επί τάπητος θέματα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο

    Την Τρίτη αναμένεται νέα κυβερνητική συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθούν θέματα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν και την αποψινή συνάντηση.

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί αυστηρότερο "πόθεν έσχες" των πολιτικών και είναι πιθανό να δημιουργηθεί ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή του.

    Στο νέο νόμο λέγεται ότι θα προβλέπονται ποινές ακόμα και δήμευση της περιουσίας βουλευτών που μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες.

    Το δεύτερο θέμα που θα τεθεί στην αποψινή συνάντηση είναι η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με την προώθηση ενός εκλογικού συστήματος περισσότερο αναλογικού από το ισχύον και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

    Μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος είχαν το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Σημίτης και Σκανδαλίδης.

    Στο νέο εκλογικό νόμο θα περιλαμβάνεται το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως είναι η Α' και η Β' Αθηνών, το Υπόλοιπο Αττικής και η Α' Θεσσαλονίκης, προωθώντας ένα εκλογικό σύστημα περισσότερο αναλογικό από το ισχύον, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

    Νωρίτερα στις 11 το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ορκίστηκαν οι 10 νέοι υπουργοί και υφυπουργοί. Στην ορκωμοσία δεν παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά ο επίσκοπος Δαμασκηνός.

    Τα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι οι Γιώργος Φλωρίδης υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Πασχαλίδης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Ακριβάκης υπουργός Επικρατείας και Χάρης Καστανίδης υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από πλευράς νέων υπουργών.

    Από πλευράς υφυπουργών, σήμερα ορκίστηκαν, οι Κίμων Κουλούρης υφυπουργός Εμπορίου, Νίκος Μπίστης υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Κοτσώνης υφυπουργός Αμυνας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Θωμάς υφυπουργός Παιδείας και Νίκος Φαρμάκης υφυπουργός Οικονομικών.

    [02] Σε συγκινησιακό κλίμα η παράδοση-παραλαβή υπουργείων

    7/7/2003 5:46:00 μμ

    Συγκίνηση, ενθουσιασμός για τις νέες ευθύνες, αλλά και αποχρώσεις πικρίας συνέθεσαν τη σημερινή εικόνα παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων. Τη σκυτάλη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης παρέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Γιώργο Φλωρίδη σε μία τελετή, η οποία χαρακτηρίστηκε από την έντονη συγκίνηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος υπουργός Δημόσιας Τάξης αποχαιρέτησε όλους τους παράγοντες των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΕΥΠ, καθώς και τους συνεργάτες του στο υπουργείο και τόνισε ότι ήταν τιμή του που συνεργάστηκε μαζί τους και φεύγει πιο σοφός ως πολιτικός εξαιτίας αυτής της συνεργασίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Φλωρίδης θα είναι καλύτερος υπουργός από τον ίδιο και είπε ότι θα θυμάται πάντα τους ανθρώπους που τον στήριξαν μέχρι τώρα. Ο κ. Φλωρίδης στην τελετή παραλαβής-παράδοσης είπε ότι είναι μεγάλη ευθύνη να διαδέχεται τον κ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του υπουργού και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει το έργο του. Αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης προσήλθε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Νωρίτερα ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε συνάντηση με το επιτελείο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Ο Αρχηγός του πυροσβεστικού Σώματος κ. Φούρλας τίμησε τον κ. Χρυσοχοΐδη με το ανώτατο μετάλλιο τιμής που απονέμεται σε πολίτες και επίσης του δόθηκαν ένα παραδοσιακό πυροσβεστικό κράνος και η πλακέτα με το έμβλημα του Σώματος.

    Πασχαλίδης: ''Στόχος η προώθηση της ελληνικής ναυτιλίας''

    Αιχμές Σ. Μπένου για την απομάκρυνσή του''

    Την ικανοποίησή του για το κυβερνητικό έργο, το οποίο συνετελέσθη στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξέφρασε ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης. Όπως είπε, στόχος του ήταν πάντα η προώθηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, η ενίσχυση του κύρους του εθνικού νηολογίου και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στα πλοία.

    Ο κ. Ανωμερίτης ευχαρίστησε τα στελέχη του ΥΕΝ και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για τη στήριξη που του παρείχαν και καλωσόρισε τον κ. Πασχαλίδη, χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο της διανόησης, της πολιτικής και αποτελεσματικής δράσης και του ευχήθηκε καλό ταξίδι στο υπουργείο.

    Με τη σειρά του ο νέος υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης είπε ότι θα συνεχίσει το επιτυχημένο έργο των υπουργών Χρήστου Παπουτσή και Γιώργου Ανωμερίτη, επιταχύνοντας τις θεσμικές αλλαγές που προώθησαν, αλλά και όλων όσων έχουν ανταπόκριση στο λαό.

    Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο απερχόμενος υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος, ο οποίος κατά την τελετή παράδοσης της θέσης του στο νέο υφυπουργό Εσωτερικών Νίκο Μπίστη άφησε αιχμές για την αντικατάστασή του, λέγοντας "δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που είναι κυρίως δικό μου έργο να αναγνωρίζονται ως η πιο επιτυχημένη κίνηση της κυβέρνησης και παράλληλα να απομακρύνομαι ως η αιτία για την κακή εικόνα του κυβερνητικού έργου". Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα στηρίξει την πολιτική Σημίτη και θα ασχοληθεί στενότερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας, απ' όπου και ξεκίνησε πριν 25 χρόνια.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια την απομάκρυνση του κ. Μπένου και αφού τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο υπουργείο καλωσόρισε τον κ. Μπίστη, ευχόμενος κάθε επιτυχία αν και προειδοποίησε ότι η καλή συνεργασία και το πείραμα της κεντροαριστεράς αποτελούν το μεγάλο στοίχημα.

    Ο κ. Μπίστης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και θα βοηθήσει στην υλοποίηση του "συμβολισμού" της τοποθέτησής του. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον κ. Μπένο επιτυχημένο πολιτικό και στενό φίλο και τον παρακάλεσε να αναθεωρήσει τη δήλωσή του περί μή συμμετοχής του στις επόμενες βουλευτικές.

    Φαρμάκης: ''Θα προχωρήσουν οι κυβερνητικές προτεραιότητες''

    Κουλούρης: ''Μέλημα η προστασία των καταναλωτών''

    Η οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί αταλάντευτα μέσα σε πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου καθήκοντα υφυπουργού ανέλαβε ο Νίκος Φαρμάκης στη θέση του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλόγιστες παροχές και ακραίες πολιτικές εν όψει των εκλογών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όποτε επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο δεν απέδωσε το παραμικρό.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε συνταγές ήττας τις αλόγιστες προεκλογικές παροχές λέγοντας χαρακτηριστικά: "λέμε όχι με στεντόρεια φωνή σε τέτοιες πολιτικές".

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου τους επόμενους μήνες είπε ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και η απαρέγκλιτη υλοποίηση του τρέχοντος. Επίσης, η ενεργοποίηση της κοινοπραξίας των Ταμείων Υγείας, η σταδιακή ολοκλήρωση των νέων μισθολογίων προεξάρχοντος του μισθολογίου της ΑΔΕΔΥ, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στο πλαίσιο της Χάρτας Πραγματικής Σύγκλισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη διαχείριση των δαπανών του δημοσίου.

    Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Φαρμάκης τόνισε ότι θα προχωρήσουν οι προτεραιότητες με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, ενώ ο απερχόμενος υφυπουργός Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στην πλούσια εμπειρία που απεκόμισε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Η προστασία των καταναλωτών ήταν και θα είναι το μεγάλο μου ενδιαφέρον και το μεγάλο μου στοίχημα, δήλωσε ο Κίμωνας Κουλούρης, παραλαμβάνοντας το υφυπουργείο Ανάπτυξης στον τομέα εμπορίου από τον Χρήστο Θεοδώρου και τόνισε ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η συνεργασία με τις δυνάμεις της αγοράς και το καταναλωτικό κίνημα θα είναι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο εξής στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Προειδοποίησε, δε, ότι αυτοί που κερδοσκοπούν και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό θα βρουν απέναντί τους πρόσωπα που δεν συμβιβάζονται, που ξέρουν να δίνουν μάχες και να τις κερδίζουν.

    Ο απερχόμενος Χρήστος Θεοδώρου αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελεστεί στο υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι σε 22 μήνες θέματα που ταλάνιζαν την αγορά επί 22 χρόνια βρήκαν τη λύση τους, και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο εμπορικό μητρώο, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών και την Αρχή Εποπτείας των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

    Θάνος:''Είμαι περήφανος που αναλαμβάνω στο υπ. Παιδείας

    Κοντογιανόπουλος: ''Θα συνεχίσω το έργο του κ. Θάνου''

    Παράπλευρη απώλεια στη μάχη για την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε η Ελένη Κούρκουλα την αντικατάστασή της στην κυβέρνηση. Επεσήμανε ωστόσο, ότι "σημασία έχει να κερδηθεί ο πόλεμος και για τον σκοπό αυτό θα βρισκόμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή". Ο νέος υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Θωμάς αναφέρθηκε στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, της οποίας υπήρξε επί πολλά έτη στενός συνεργάτης και πρόσθεσε ότι νιώθει γνώριμο το χώρο της νέας γενιάς καθώς -όπως είπε- όταν πρωτοδημιουργήθηκε η γγ Νέας Γενιάς υπαγόταν στο υπ. Πολιτισμού.

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου ευχαρίστησε την Ελένη Κούρκουλα για την άψογη συνεργασία που είχαν και ευχήθηκε στο νέο υφυπουργό Παιδείας επιτυχία στο έργο του.

    Για τη συνέχιση του έργου του προκατόχου του Δημήτρη Θάνου στον τομέα της Πρόνοιας δεσμεύτηκε ο νέος υφυπουργός Υγείας -Πρόνοιας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

    Ο κ. Θάνος δεν παραβρέθηκε στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου υφυπουργού, λόγω ανειλημένων υποχρεώσεών του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής. Ο κ. Κοντογιαννόπουλος είπε ότι θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας για όλους τους πολίτες, χωρίς μεροληψία και τόνισε ότι θα επιτύχουμε ακόμη περισσότερα, εφαρμόζοντας τη χάρτα Σημίτη.

    Νέος υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανέλαβε ο Θοδωρής Κοτσώνης στη θέση του Λουκά Αποστολίδη. Ο απερχόμενος υφυπουργός τόνισε ότι παραμένει στρατιώτης του εκσυγχρονισμού και αντίπαλος του παλαιοκομματισμού, ενώ ο κ. Κοτσώνης υπογράμμισε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή να υπηρετεί κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    [03] Αθώοι οι ομογενείς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

    7/7/2003 7:45:00 μμ

    Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι 15 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ομογενείς από τη Ρωσία, που είχαν συλληφθεί, με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Πριν από δύο εβδομάδες επιχείρησαν να κλείσουν την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ο αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής Παναγιώτης Γρηγοριάδης.

    Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την απόφαση

    Με κατανόηση αντιμετωπίστηκαν από τη δικαιοσύνη οι 15 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι είχαν συλληφθεί πριν από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον Ασπρόπυργο και βαρύνονταν με την κατηγορία παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    Όλοι οι κατηγορούμενοι, υποστήριξαν ότι παραπλανήθηκαν όταν αγόρασαν τα οικόπεδα και ζήτησαν να διαγραφούν τα πρόστιμα τονίζοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα με το δικό τους αντιμετωπίζουν σχεδόν 50.000 οικογένειες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Παράλληλα, διαμαρτύρονταν και για την άρνηση των Δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να τους εξυπηρετήσουν, παρέχοντάς τους συνδέσεις με τα αντίστοιχα δίκτυα.

    Παρόντες, έξω από τα Δικαστήρια από νωρίς το πρωί, ήταν και περίπου 500 παλιννοστούντες για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους

    Ρύθμιση του θέματος από το ΥΠΕΧΩΔΕ το καλοκαίρι

    Το θέμα της νομιμοποίησης των συγκεκριμένων αυθαιρέτων σχετίζεται με την ένταξη της περιοχής Νεόκτιστα στο σχέδιο πόλης.

    Το ζήτημα των αυθαιρέτων στον Ασπρόπυργο αναμένεται να ρυθμιστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσα στο καλοκαίρι με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν ευνοϊκά το ζήτημα, δεδομένου ότι πρόκειται για πρώτες κατοικίες όπου στεγάζονται άνθρωποι με κατά κανόνα χαμηλά εισοδήματα και όχι για εξοχικές κατοικίες.

    [04] Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Δ. Τσοβόλα

    7/7/2003 3:26:00 μμ

    Πρόσκληση στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να συμπαραταχθεί με το ΔΗΚΚΙ έκανε ο πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης τη Δευτέρα. Ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης σκόρπισε απογοήτευση και στους πιο φανατικούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι πρόκειται για φαρσοκωμωδία και καυτηρίασε την είσοδο του κ. Μπίστη στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ πρόβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το Νοέμβριο, λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού. Εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από τα ΜΜΕ και γι' αυτό το θέμα θα συζητήσει με τον υπουργό Τύπου την επόμενη εβδομάδα. Μετά τις διακοπές, ο κ. Τσοβόλας δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ θα προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Τύπου και εφόσον συνεχίσει ο αποκλεισμός του θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Κάλεσμα προς τους "αγνούς αγωνιστές" του ΠΑΣΟΚ να συμπαραταχτούν με το ΔΗΚΚΙ, απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος κ Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάλεσε τους απογοητευμένους παλιούς του συντρόφους να χτίσουν μαζί του, όπως είπε, τη νέα γνήσια δημοκρατική παράταξη, που θα εκφράζει τους νέους μη προνομιούχους Έλληνες και θα παλέψει ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι ο "άθλιος και αυταρχικός τρόπος" με τον οποίο απομακρύνθηκε ο γ.γραμματέας του ΠΑΣΟΚ "αποκαλύπτει σε όλο το μεγαλείο ότι η ηγετική αυτή ομάδα δεν είναι δημοκρατική και εκσυγχρονιστική".

    Σχετικά με την χάρτα της πολιτικής σύγκλισης της κυβέρνησης ο κ. Τσοβόλας είπε ότι "μόνο ως αστεία αυτά μπορούν να εκληφθούν", εξηγώντας ότι "οι υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρά προεκλογικές και υποκριτικές χωρίς αντίκρισμα όπως και στις εκλογές του 2000".

    [05] ''Μεσολαβητής η Ιταλία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα''

    7/7/2003 5:37:00 μμ

    Η Ιταλία καλείται κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της προεδρίας της στην ΕΕ να χρησιμοποιήσει ''την τέχνη της μεσολάβησης'' στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύνταγμα, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. ''Αυτή η σημαντική μεσολαβητική δραστηριότητα θα έχει στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερων αποτελεσμάτων'', για το μελλοντικό σύνταγμα της ΕΕ, διευκρίνισε ο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής συνάντησης στην πόλη Τσερνόμπιο στις όχθες της λίμνης Κόμο, με θέμα τη χρήση από τη δημόσια διοίκηση της νέας τεχνολογίας.

    Μπερλουσκόνι: ''Δεν θα είναι μια συνηθισμένη προεδρία''

    Ο προεδρεύων της ΕΕ επανέλαβε πως η ιταλική κυβέρνηση θα παραλάβει από τον πρόεδρο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το τελευταίο τμήμα του σχεδίου του συντάγματος. Γι' αυτό, η Ιταλία θα έχει το ρόλο του μεσολαβητή, ειδικά στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου στη Ρώμη για να επεξεργαστεί το τελικό σχέδιο του συντάγματος, υπογράμμισε ο Μπερλουσκόνι.

    ''Το ιταλικό εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι μια συνηθισμένη διοίκηση. Αντίθετα θα είναι ένα κρίσιμο εξάμηνο'', κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    [06] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιωτόπουλου

    7/7/2003 3:52:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αρχιτέκτονας Αντώνης Βεζύρογλου, ο οποίος έχτισε το σπίτι της κ. Πεϊνό στους Λειψούς. Οπως είπε ο μάρτυρας είχε φιλικές σχέσεις με το ζευγάρι επί 18 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Βεζίρογλου ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν διώκεται ως πρόσωπο, αλλά λόγω του ονόματος που έχει από την οικογένειά του. Ο γυναικολόγος Νικόλαος Τσάτσαρης κατέθεσε ότι γνώρισε το 1963 στο Παρίσι τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως γραμματέα του Συλλόγου των Ελλήνων Φοιτητών. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος είχε δραστηριότητα στο Σύλλογο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι σε συζητήσεις που έκαναν τότε δεν θυμάται ποτέ να είχε ο Γιωτόπουλος τη γνώμη ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη βία. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης.

    Αλλοθι στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο για τη διπλή δολοφονία Μομφεράτου-Ρουσέτη στις 21 Φεβρουαρίου του '85, έδωσε η Γαλλίδα καθηγήτρια Φιλολογίας Ανί Προυσάρ, η οποία κατέθεσε ότι τον Φεβρουάριο του 1985 ήταν διακοπές με τον κατηγορούμενο και την σύντροφό του, ωστόσο δεν θυμόταν τις ημερομηνίες.

    Ενταση δημιουργήθηκε όταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ευτύχιος Μπιτσάκης είπε ότι δεν γνωρίζει τον Γιωτόπουλο προσωπικά, εξέφρασε όμως την άποψη ότι επελέγη και κατασκευάστηκε ως αρχηγός της οργάνωσης, γιατί ήταν ευάλωτος και πολιτικά ανένταχτος, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν μέλος της 17Ν, υποστηρίζοντας ότι η ιδεολογία του δεν συμφωνούσε με τις ενέργειες της οργάνωσης.

    Όπως είπε ο κ. Μπιτσάκης ο Γιωτόπουλος είχε εκλεγεί γραμματέας των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι.

    Ο εισαγγελέας επισήμανε πολλές φορές στον μάρτυρα ότι ο Γιωτόπουλος δεν αντέκρουσε τα στοιχεία που εντοπίστηκαν σε γιάφκες της οργάνωσης σε βάρος του. Όταν ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη βόμβα που είχε τοποθετήσει την περίοδο της χούντας, ο Γιωτόπουλος στην Αμερικανική πρεσβεία ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο.

    Πρόεδρος: Εμείς κύριε Γιωτόπουλε πού τό ξέρουμε ότι βάλατε εσείς τη βόμβα; Μας φέρατε εδώ καθηγητές, ανθρώπους της φιλοσοφίας, αλλά δεν μας φέρατε συντρόφους σας από την ΛΕΑ (αντιδικτατορική οργάνωση) να μας το πουν. Ποιοί ήταν αυτοί οι σύντροφοί σας: Κράτησαν και αυτοί το ψευδώνυμό τους αργότερα;

    Ραχιώτης: (συνήγορος Γιωτόπουλου). Περιμένετε κύριε πρόεδρε μή βιάζεστε. Ο κ. Μπιτσάκης στην κατάθεσή του υποστήριξε επίσης ότι η πολιτική και γενικότερα η ιδεολογική τοποθέτηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είναι εντελώς ασύμβατη με οποιαδήποτε συμμετοχή του με μια οργάνωση όπως η ''17Ν''.

    Ο Γιωτόπουλος καταδίκασε και πάλι τη δράση της οργάνωσης, προκαλώντας το σχόλιο του προέδρου του δικαστηρίου "ο έχων ώτα ακουέτω" και o oποίος διευκρίνισε ότι το είπε για τους άλλους κατηγορούμενους που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη".

    [07] Βίαια επεισόδια συγκλονίζουν τη Νιγηρία

    7/7/2003 7:28:00 μμ

    Βίαια επεισόδια έγιναν την Δευτέρα στο Λάγκος της Νιγηρίας, όταν διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κεντρικούς δρόμους και δεν επέτρεπαν την κίνηση των αυτοκινήτων καθώς η γενική απεργία εισήλθε στην δεύτερη εβδομάδα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και η αστυνομία. Δέκα διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τη Νιγηριανή αστυνομία στο Λάγκος την όγδοη ημέρα της γενικής απεργίας κατα της αύξησης των τιμών των καυσίμων η οποία σημαδεύτηκε από βίαιες ταραχές στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας. Την ίδια ώρα, και σε δεύτερη πόλη της Νιγηρίας, την Ούγιο, ξέσπασαν ταραχές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, ενώ οι διαδηλωτές παρεμπόδιζαν τους κατοίκους να κυκλοφορούν στους δρόμους και ζητούσαν από μερικούς να έχουν άδεια από την οποία να προκύπτει η συνεργασία τους με τους διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, συμμορίες καίνε σήμερα αυτοκίνητα και λεηλατούν σπίτια και καταστήματα στη Νιγηριανή πόλη Ούγιο. "Σημειώνονται βίαιες ταραχές στην πόλη", δήλωσε τηλεφωνικά ένας κάτοικος της πόλης αυτής που βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας με τα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. "Αυτοκίνητα πυρπολούνται, ενώ ιδιωτικά σπίτια και επιχειρήσεις δέχονται επιθέσεις", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές

    Οι εργάτες άρχισαν την απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατά 53% αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργατών και κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, δεν συνέβαλαν στον τερματισμό της απεργίας καθώς δεν επιτεύχθηκε συμβιβαστική λύση.

    [08] Αισθητός και στην Ελλάδα ο σεισμός στην Τουρκία

    7/7/2003 6:50:00 μμ

    Σε παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας αποδίδουν οι επιστήμονες την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που έγινε χθες, στον κόλπο του Σάρου, στο βορειοδυτικό άκρο των στενών των Δαρδανελίων. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, όπου οι κάτοικοι βγήκαν ανήσυχοι έξω από τα σπίτια τους. Αισθητοί ήταν και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, σε περιοχές της χώρας μας αλλά και στη Βουλγαρία.

    Ευτυχώς χωρίς θύματα και ζημιές

    Σε πάρκα και πλατείες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι των Δαρδανελίων.

    Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αλλά και οι δεκάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν δεν προκάλεσαν ζημιές ούτε τραυματισμούς.

    Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 10.10 το βράδυ της Κυριακής, εντοπίζεται στον κόλπο του Σάρου, βόρεια των στενών των Δαρδανελίων.

    Το ρήγμα της Ανατολίας μήκους 1.100 χιλιομέτρων ξεκινά από τα βάθη της Τουρκίας και φτάνει μέχρι τον Ελλήσποντο.

    Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το δυτικό μέρος του ρήγματος είναι ζώνη εξαιρετικά υψηλής σεισμικότητας που, όπως εκτιμούν, δεν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

    Ο κόλπος του Σάρου βρίσκεται περίπου 30 ναυτικά μιλιά νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός.

    Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός με επίκεντρο την ίδια περιοχή είχε γίνει το 1975 με μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [09] Απαλλαγή Μπλερ για την έκθεση όπλων του Ιράκ

    7/7/2003 2:28:00 μμ

    Απαλλακτικό ήταν το πόρισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής βουλής, για την κυβέρνηση Μπλερ σχετικά με το θέμα της παραποίησης στοιχείων για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ερευνούσε σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν το Μάιο από το ΒΒC, το οποίο επικαλέσθηκε ανώνυμη πηγή των μυστικών υπηρεσιών, ότι αξιωματούχοι διόγκωσαν τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα ιρακινά όπλα για να υποστηρίξουν την ανάγκη του πολέμου στο Ιράκ. Ωστόσο, επέκρινε το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ επικαλέσθηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων μια λιγότερο αξιόπιστη έκθεση για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.

    Με βάση το πόρισμα της επιτροπής, ο Αλαστερ Κάμπελ, διευθυντής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ απαλλάχθηκε από κάθε υποψία ότι άσκησε ''υπερβολική επιρροή'' στη σύνταξη μιας πρώτης έκθεσης που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο του 2002 ή για την προσθήκη μιας παραγράφου στην οποία υπήρχε η επισήμανση ότι το καθεστώς της Βαγδάτης μπορεί να αναπτύξει χημικά ή βιολογικά όπλα εντός ''45 λεπτών'', ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένας υπουργός του Τόνι Μπλερ ''δεν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο''.

    [10] Ημέρα πένθους η Τρίτη για τους Μοσχοβίτες

    7/7/2003 12:31:00 μμ

    Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η Τρίτη για τη Μόσχα μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε ροκ συναυλία. Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ αποφάσισε να καταβάλει στις οικογένειες των νεκρών αποζημίωση ύψους 100.000 ρουβλίων και η ταφή τους να γίνει δημοσία δαπάνη. Οι τραυματίες θα λάβουν 50.000 ρούβλια. Τα παιδιά αυτών που σκοτώθηκαν θα λαμβάνουν ως τα 18 τους χρόνια μηνιαία σύνταξη 1.500 ρουβλίων, ενώ όσα συνεχίσουν τις σπουδές τους θα παίρνουν τη σύνταξη αυτή ως τα 23 τους χρόνια. Σύμφωνα με την αστυνομία, 18 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις δυο επιθέσεις μεταξύ των οποίων και οι δύο γυναίκες καμικάζι. Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα ευθέως τους τσετσένους αυτονομιστές, ως υπεύθυνους για την επίθεση στη Μόσχα.

    Πούτιν: '' Οι Τσετσένοι πρέπει να συντριβούν''

    ''Σήμερα, μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούμε να πούμε ότι οι ληστές που δρουν στην Τσετσενία δε συνδέονται απλώς με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αποτελούν τμήμα τους, ίσως το πιο επικίνδυνο τμήμα του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου'', τόνισε ο Πούτιν στη διάρκεια τακτικής συνάντησης με τα κυριότερα μέλη της κυβέρνησης.

    Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές πρέπει να ''συντριβούν''. ''Πρέπει να τους βγάλουμε από τις σπηλιές στις οποίες κρύβονται ως σήμερα και να τους συντρίψουμε. Κύριος στόχος τους είναι να σαμποτάρουν τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος στην Τσετσενία'', δήλωσε ο Πούτιν.

    Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ιντερφάξ εξάλλου, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή μετέδωσε ότι η πτώση ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου την Κυριακή στην υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήθηκε από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ελικόπτερο είχε δεκάδες τρύπες από σφαίρες αυτόματων όπλων. Από την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν πέντε Ρώσοι στρατιώτες.

    [11] Χιλιάδες οι εκτελέσεις το 2002, καταγγέλει διεθνής οργάνωση

    7/7/2003 6:57:00 μμ

    Περισσότερες από 4.078 εκτελέσεις έγιναν στον κόσμο το 2002, εκ των οποίων περισσότερες από 3.000 στην Κίνα, καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση που αγωνίζεται κατά της θανατικής ποινής ''Κάτω τα Χέρια από τον Κάιν'', η οποία εδρεύει στη Ρώμη. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης της οργάνωσης, ο γραμματέας της, Σέρτζιο Ντ' Ελια, τόνισε, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι το 2001 καταγράφηκαν 4.700 εκτελέσεις σε όλον τον κόσμο επιβεβαιώνει την τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινής και ότι η κατάσταση βελτιώθηκε το 2002. Σχεδόν όλες οι εκτελέσεις, δηλαδή οι 3.925 έγιναν στην Ασία και από αυτές οι 3.138 μόνον στην Κίνα. Στην Αφρική καταγράφηκαν 63 εκτελέσεις.

    Η Κίνα κρατάει το ρεκόρ των εκτελέσεων

    Στην Ευρώπη, ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 19, εκ των οποίων οι 3 στη Λευκορωσία, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Οι υπόλοιπες έγιναν στη Ρωσία (15) και στη Γεωργία (1), όμως αυτές αφορούν αυτονομιστές Τσετσένους ,οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο βάσει της σαρία (ισλαμικός νόμος) από ισλαμικά δικαστήρια σε ορισμένες ζώνες υπό τον έλεγχό τους.

    Στην αμερικανική ήπειρο, 71 εκτελέσεις καταγράφηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ, τη μόνη χώρα όπου εφαρμόζεται ακόμη η θανατική ποινή. Ωστόσο, ο Ντ' Ελια καταδίκασε έντονα την εκτέλεση τον φετεινό Απρίλιο τριών ανδρών που είχαν καταλάβει πλοιάριο με σκοπό να περάσουν στις ΗΠΑ.

    Οι χώρες που εξακολουθούν να κατέχουν το ρεκόρ των εκτελέσεων, επισημαίνει η οργάνωση, είναι η Κίνα με 3.138 εκτελέσεις, το Ιράν με 316 και το Ιράκ με 214. Οσον αφορά την Κίνα, όπου οι στατιστικές για τις θανατικές καταδίκες καταχωρούνται στα απόρρητα του κράτους, η οργάνωση δημοσιοποίησε την έκθεση μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος που υπογράφει με ψευδώνυμο, η οποία κάνει λόγο για 15.000 εκτελέσεις ετησίως μεταξύ του 1998 και του 2001, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερες από τις δυτικές εκτιμήσεις.

    Τέλος, η οργάνωση υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι τουλάχιστον 773 εκτελέσεις έγιναν βάσει της σαρία σε 18 χώρες ή περιοχές στις οποίες η πλειοψηφία είναι Μουσουλμάνοι.

    [12] Έκκληση Μουμπάρακ - Ασάντ για τερματισμό κατοχής του Ιράκ

    7/7/2003 5:25:00 μμ

    Χόσνι Μουμπάρακ

    "Ήλθε η ώρα οι Ιρακινοί να μεριμνούν για τις υποθέσεις τους", υποστήριξαν τη Δευτέρα οι πρόεδροι της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, απευθύνοντας έκκληση για τον τερματισμό της ξένης κατοχής του Ιράκ. Ο Αιγύπτιος ηγέτης και ο Σύρος ομόλογός του έκαναν την έκκληση αυτή κατά την διάρκεια κοινής δήλωσης μετά την συνάντηση που είχαν στο Κάιρο για τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Ιράκ μετά τον πόλεμο. Οι δύο πρόεδροι έκαναν επίσης έκκληση για τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    [13] Πιέσεις Κίνας-Ν. Κορέας προς τη Β.Κορέα

    7/7/2003 3:09:00 μμ

    Οι ηγέτες της Κίνας και της Νότιας Κορέας υποσχέθηκαν την Δευτέρα, πως θα ασκήσουν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Τόσο ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο όσο και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Ρο Μου-Χιούν, που επισκέπτεται το Πεκίνο, δήλωσαν μετά από συνομιλίες 90 λεπτών πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο και να παραμείνει η περιοχή ελεύθερη από πυρηνικά. Ο πρόεδρος της Κίνας επισήμανε επίσης πως η χώρα του είναι αντίθετη με τα πυρηνικά στην Κορεατική χερσόνησο.

    [14] Ισπανία: Φεστιβάλ ταύρων με τραυματισμούς και διαμαρτυρίες

    7/7/2003 4:53:00 μμ

    Η πρώτη ημέρα του φημισμένου φεστιβάλ των ταύρων στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας ολοκληρώθηκε σήμερα μόνο με δύο τραυματισμούς από πέσιμο. Το παραπάνω ανακοίνωσαν με ανακούφιση οι ομάδες διάσωσης που επιβλέπουν τις εκδηλώσεις διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν λαβώθηκε από τα κέρατα ταύρου. Οι Ισπανοί διατηρώντας την παράδοση, κάθε πρωί από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου, αφήνουν ελεύθερους έξι ταύρους για τα τρέξουν στους στενούς δρόμους της παλιάς πόλης και να κυνηγήσουν όσους θερμόαιμους και ριψοκίνδυνους νέους βρεθούν μπροστά τους, μέχρι να καταλήξουν στην αρένα των ταυρομαχιών, όπου και θα θανατωθούν το βράδυ της 14ης Ιουλίου από ταυρομάχους.

    Οι ''Σανφερμίνες'' όπως ονομάζονται οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις έγινε διάσημες από τη νουβέλα του Ερνεστ Χέμινγουεϊ ''Fiesta'' (1926). Πέρυσι 341 δρομείς είχαν τραυματιστεί, 40 από αυτούς σοβαρά.

    Από το 1924, 13 από αυτούς που μετείχαν στο έθιμο έχασαν τη ζωή τους είτε γιατί τραυματίστηκαν από κέρατα ταύρου είτε γιατί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

    Γυμνές διαμαρτυρίες από μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων

    Μέλη οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων από όλη τη δυτική Ευρώπη που έχουν συγκεντρωθεί στην Παμπλόνα, πέταξαν τα ρούχα τους και έμειναν γυμνά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το έθιμο αυτό το οποίο χαρακτηρίζουν κτηνωδία για τα ζώα. Περίπου 20 άνδρες και γυναίκες, ήταν επικεφαλής πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κοντά στο κέντρο της πόλης, εντελώς γυμνοί. Ορισμένοι μάλιστα φορούσαν πλαστικά κέρατα ή μάσκες που εικόνιζαν κεφάλια ταύρων.

    [15] Πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βαγδάτης

    7/7/2003 4:38:00 μμ

    Το 37μελές δημοτικό συμβούλιο της Βαγδάτης πραγματοποίησε τη Δευτέρα, την πρώτη συνεδρίασή του παρουσία του Αμερικανού πολιτικού διοικητή στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για τη σημαντικότερη πρόοδο που σημειώθηκε στην πόλη από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ, στις 9 Απριλίου. ''Είναι η ημέρα που σηματοδοτεί την αποκατάσταση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στη Βαγδάτη, μετά από 30 χρόνια'', είπε χαρακτηριστικά ο Μπρέμερ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο θάρρος των μελών του συμβουλίου που αποδέχτηκαν το διορισμό τους τη στιγμή που οι Ιρακινοί, οι οποίοι συνεργάζονται με τις συμμαχικές δυνάμεις, δέχονται δολοφονικές επιθέσεις.

    ''Εσείς, τα 37 μέλη του συμβουλίου έχετε τις μεγαλύτερες ευθύνες. Εμείς, στη συμμαχία, σας έχουμε τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη'', επισήμανε ο Μπρέμερ και πρόσθεσε: ''έχετε την ίδια επιθυμία με μας να διορθώσετε τα λάθη του προηγούμενου καθεστώτος''.

    Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Βαγδάτης επιλέχθησαν από τα μέλη συμβουλίων περιοχών της πρωτεύουσας, τα οποία με τη σειρά τους είχαν επιλεγεί από τα συμβούλια των συνοικιών, είχε δηλώσει προηγούμενη εβδομάδα ανώτατος αξιωματούχος της συμμαχίας.

    [16] Νέα αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων

    7/7/2003 1:30:00 μμ

    Την ένατη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων ταχυδρομεί αυτές τις ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με 134.000 φορολογούμενους να λαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα, 169.000 πιστωτικά και 211.000 μηδενικά. Οσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πληρώσουν συνολικό πρόσθετο φόρο 21 εκατ. ευρώ. Η καταβολή φόρου μπορεί να γίνει έως και σε τρεις δόσεις, ενώ στην περίπτωση εφ άπαξ εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 2,5% επί του οφειλόμενου φόρου. Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό θα έχουν επιστροφή φόρου 65 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα ή Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εκκαθαρίσει 3.320.000 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5 εκατομμυρίων που υπεβλήθησαν φέτος.

    [17] Στην ΑΕΚ ο Γιαννάκης Οκκάς

    7/7/2003 2:01:00 μμ

    Με την υπογραφή των συμβολαίων ολοκληρώθηκε την Δευτέρα το πρωί η μεταγραφή του Γιαννάκη Οκκά στην ΑΕΚ. Ο Κύπριος επιθετικός υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια πήγε στα γραφεία της ΠΑΕ, όπου και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο. Αναφερόμενος στην νέα του ομάδα, ο Οκκάς αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του, πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί τον διάδοχο του Νικολαϊδη και πως δεν θέλει να τον αντιμετωπίσουν έτσι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Όσον αφορά στην περίπτωση του Νίκου Λυμπερόπουλου, η επίσημη ΑΕΚ διαψεύδει ότι θα αποκτηθεί ο έμπειρος μεσοεπιθετικός. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέχρι την Τετάρτη να ανακοινωθεί η μεταγραφή του Λυμπερόπουλου, ο οποίος συζητά ακόμη με ομάδες από την Γαλλία.

    [18] Παίκτης του Ολυμπιακού ο Γεωργιάδης

    7/7/2003 1:23:00 μμ

    Και με την "βούλα" παίκτης του Ολυμπιακού είναι ο Γ. X. Γεωργιάδης. Ο έμπειρος μέσος, που προορίζεται για αντικαταστάτης του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην δεξιά πτέρυγα των πρωταθλητών, πήγε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μετά από συνάντηση 1,5 ώρας με τον Γιώργο Λούβαρη, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γεωργιάδης υπέγραψε για δύο χρόνια με ετήσιες απολαβές που φτάνουν στα 650.000 ευρώ.

    Γεωργιάδης: ''Αγάπησα πολύ τον ΠΑΟΚ''

    Λίγο μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο 31χρονος άσος, που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, δήλωσε: "Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με επέλεξαν και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να τους δικαιώσω. Ήταν μία δύσκολη απόφαση, να φύγω από τον ΠΑΟΚ, γιατί αγάπησα πολύ την ομάδα, τους φιλάθλους και την Θεσσαλονίκη. Όμως πέρασα δύσκολες χρονιές και η πρόταση του Ολυμπιακού ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Ήρθα σε μία ομάδα με πολλούς καλούς παίκτες, αλλά δεν φοβάμαι. Εχω αυτοπεποίθηση και τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο γήπεδο".

    [19] Αρης: Στη Θεσσαλονίκη ο Καλίντ Αλ Κασιμί

    7/7/2003 1:21:00 μμ

    Εφθασε το πρωί της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής των υποψήφιων επενδυτών του Αρη, Σεΐχης Καλίντ Αλ Κασιμί, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η παρουσία του αποτελεί εγγύηση για την επίλυση όλων των οικονομικών προβλημάτων της ομάδας. Ο Κασιμί έχει υποσχεθεί πως θα διαθέσει το ποσό των 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ομάδας, αλλά και να εξασφαλιστεί το πολυπόθητο πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Ο Αλ Κασιμί όταν αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη τόνισε πως θα επιστρέψει με τα απαιτούμενα χρήματα για να βγει ο Αρης από το οικονομικό αδιέξοδο και φυσικά να πληρωθούν οι παίκτες ώστε να μπορέσουν να κάνουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

    [20] Τένις: Στην 22η θέση ''έπεσε'' η Δανιηλίδου

    7/7/2003 1:16:00 μμ

    Ο πρόωρος αποκλεισμός από το τρίτο κατά σειρά φετινό γκραν σλαμ, το φημισμένο Γουίμπλεντον, δεν επέτρεψε στη Λένα Δανιηλίδου να επιστρέψει στην πρώτη 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης, από την οποία... κατρακύλησε πριν από δύο εβδομάδες. Αντίθετα μάλιστα, αφού η Ελληνίδα τενίστρια, η οποία έφτασε μέχρι το β' γύρο του Γουίμπλεντον, "έπεσε" ακόμη μια θέση αυτή την εβδομάδα και από την 21η βρίσκεται πλέον στην 22η με 1320 βαθμούς. Στην κορυφή πάντα βρίσκεται η Αμερικανίδα, Σερένα Ουίλιαμς με 6060 βαθμούς και ακολουθούν η Βελγίδα, Κιμ Κλάιστερς, με 5721 και η συμπατριώτισσα της, Ζιστίν Ενίν με 4705 βαθμούς.

    Οι πρώτες 10 της παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση που κατείχαν στις αρχές του μήνα):

    (1) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 6.060 βαθμοί (2) Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 5.721 (3) Ζιστίν Ενίν (Βέλγιο) 4.705 (4) Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 4.216 (5) Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ (ΗΠΑ) 3.626 (6) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 2.932 (7) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.578 (8) Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2.434 (9) Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2.078 (10) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 1.990

    [21] Τένις: Παγκόσμια κατάταξη

    7/7/2003 12:57:00 μμ

    Στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης παρέμεινε ο Αμερικανός τενίστας Αντρέ Αγκάσι με 4090 βαθμούς, ενώ ακολουθεί ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Φερέρο με 3875. Στην 135η θέση, την καλύτερη που είχε μέχρι τώρα στην καριέρα του, ανέβηκε ο Βασίλης Μαζαράκης. Ο 23χρονος τενίστας, κέρδισε επτά θέσεις αυτή την εβδομάδα και με 292 βαθμούς παραμένει ο κορυφαίος Ελληνας και αυτή την εβδομάδα στην κατάταξη της ΑΤΡ. Αντίθετα, ο Κώστας Οικονομίδης έχασε έξι θέσεις και πλέον είναι 286ος, ενώ αρκετά πιο κάτω και συγκεκριμένα στην 526η θέση βρίσκεται ο Σόλωνας Πέππας.

    Oι έξι πρώτοι

    Oι έξι πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση τους την προηγούμενη εβδομάδα):

    (1). Αντρέ Αγκάσι (ΗΠΑ) 4.090 (3). Χουάν Κάρλος Φερέρο (Ισπανία) 3.875 (5). Ροζέ Φέντερερ (Ελβετία) 3.575 (4). Κάρλος Μόγια (Ισπανία) 3.160 (2). Λέιτον Χιούιτ (Αυστραλία) 2.945 (6). Αντι Ρόντικ (ΗΠΑ) 2.765

    [22] Νέα αρχή για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ

    7/7/2003 12:47:00 μμ

    Μια νέα αρχή επιχειρεί να κάνει η διοίκηση του ΠΑΟΚ και να ξεπεράσει τα προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας και έλαβαν μέρος οι Καλύβας, Γούμενος, αλλά και ο τεχνικός της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης, συζητήθηκαν τα προβλήματα και εκφράστηκε η αισιοδοξία πως θα βρεθούν οι λύσεις. Συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να πάρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να μη διακινδυνεύσει τη συμμετοχή του στο νέο πρωτάθλημα. Σχετικά με το θέμα του Γ.Χ Γεωργιάδη η διοίκηση επιβεβαίωσε πως ο παίκτης θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

    [23] Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών στην Πετρούπολη

    7/7/2003 4:39:00 μμ

    Με τη συμμετοχή 150 μουσικών κρουστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιείται το διάστημα 8-18 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών. Στη γιορτή κρουστών, όπως την ονομάζουν οι διοργανωτές, οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν εκθέσεις οργάνων, βιβλίων, CD, DVD να παρακολουθήσουν σχετικά μαθήματα και σεμινάρια και να παρακολουθήσουν από κοντά παρελάσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλην την πόλη της Πετρούπολης. Το πρώτο δείγμα, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει θα δοθεί στις 9 Ιουλίου, στις 15.00 στην Πλατεία Συντάγματος.

    Πενήντα μουσικοί κρουστών θα αυτοσχεδιάσουν παρουσιάζουν μία μικρή παράσταση. Μία ώρα αργότερα, οι μουσικοί θα αποχωρήσουν και επιβαίνοντες σε φορτηγά θα διασχίσουν την πόλη της Αθήνας και θα καταλήξουν στο Θέατρο Πέτρας όπου θα αρχίσει η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

    Οι τρεις διαφορετικές σκηνές θα φιλοξενήσουν τους Stomp, Les Tambours du Bronx, τους Tam Tam d Afrigua τον Clen Velez τον Okay Temiz, τον Νίκο Τουλιάτο και την Ηχόδραση τον Λευτέρη Χριστόφη και Paul Wertico, Jimmy Mahlis Batuca, Musica Dum Dum και άλλους σπουδαίους μουσικούς.

    Ώρα έναρξης: 18.00

    Γενική Είσοδος 20 Ευρώ (8-14/7) 25 Ευρώ (15-18/7)

    Μαθητικό φοιτητικό: 10 Ευρώ (8-14/7) 15 Ευρώ (15-18/7)

    [24] Φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου στην Αυστρία

    7/7/2003 1:25:00 μμ

    Με τρεις μεγάλες όσο και πρωτότυπες παραγωγές του, παράλληλα με τη συμμετοχή διεθνών διασημοτήτων, καινοτομεί φέτος το "Φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου" στο Καρνούντουμ της Αυστρίας, προσελκύοντας και πάλι χιλιάδες επισκέπτες από την Κεντρική Ευρώπη, και όχι μόνο. Πρόκειται για το Φεστιβάλ που πραγματοποιείται ήδη εδώ και 14 χρόνια στο μεγάλο αμφιθέατρο της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, δίπλα στη σημερινή αυστριακή κωμόπολη Πετρονέλ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Βιέννης, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία. Γενικό θέμα του φετινού Φεστιβάλ στο Καρνούντουμ είναι "Κείμενα από δυόμισι χιλιετίες", και περιλαμβάνει κάποιες άκρως ενδιαφέρουσες δουλειές. Μια εξ αυτών η παρουσίαση στις 17 Ιουλίου σε παγκόσμια πρεμιέρα, κειμένων του Ευριπίδη σε γερμανική μετάφραση που δεν έχουν ξαναπαιχθεί στο θέατρο και είναι αποσπάσματα από επτά, λιγότερο γνωστά, έργα του όπως "Κρήτες" και "Θησέας", σε μια συμπαραγωγή με τα Φεστιβάλ Ρέκλινγκχαουζεν της Γερμανίας και το Εθνικό Θέατρο Λουξεμβούργου.

    Ενας διαφορετικός Ζεράρ Ντεπαρντιέ

    Εντυπωσιακή και η έναρξη του φεστιβάλ, το περασμένο Σάββατο, με έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του σύγχρονου κινηματογράφου, τον Γάλλο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος, σε μια από τις σημαντικότερες ερμηνείες της σταδιοδρομίας του και σε ένα είδος λειτουργίας κατά τα αρχαία ελληνικά πρότυπα, σκηνοθετημένη από το διάσημο Ζαν-Πολ Σκαρπίτα, παρουσίασε τα "Πιστεύω" του Αγίου Αυγουστίνου.

    Η πρωτότυπη βραδιά-έναρξη του Φεστιβάλ στο μεγάλο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, αναγόταν κατά κάποιο τρόπο στον ίδιο τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο τον Β', ο οποίος ενέπνευσε στον Ντεπαρντιέ - όταν εκείνος βρέθηκε για ακρόαση στο Βατικανό - την ιδέα να ασχοληθεί με τα κείμενα του Αγίου Αυγουστίνου-Αυρηλίου, στον οποίο ο Γάλλος ηθοποιός μοιάζει καταπληκτικά, όπως φέρεται να διαπίστωσε ο Πάπας.

    Μέσα από αυτά τα ιδιαίτερα δύσκολα κείμενα, που πρωτοπαρουσίασε διαβάζοντάς τα τον περασμένο Φεβρουάριο μπροστά σε 3.000 πιστούς στην Παναγία των Παρισίων, ο Ντεπαρντιέ "συμφιλιώθηκε με την Αγία Γραφή", όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σε αντίθεση με την εκδήλωση στο Παρίσι, η εμφάνιση του στο Καρνούντουμ ήταν ένα είδος "λειτουργίας" κατά το αρχαίο ελληνικό δράμα.

    Επίσης στις 3, 4 και 5 Ιουλίου ανέβηκε η πρώτη σκηνοθεσία στα γερμανικά από τον Πίτερ Μπρουκ του έργου του Σαμουέλ Μπέκετ "Ευτυχισμένες ημέρες" σε μια συμπαραγωγή του Καζέρνε Μπάζελ με το Θέατρο Γκαριμπάλντι του Παλέρμο και την Ένωση Θεάτρου της Ευρώπης.

    Σημαντική ιστορία, δυναμική παρουσία

    Το Φεστιβάλ Καρνούντινουμ που συνεργάζεται τόσο με τα Φεστιβάλ Επιδαύρου όσο και με το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, έχει φιλοξενήσει τα προηγούμενα χρόνια όλα τα μεγάλα "ονόματα" που ασχολούνται με το αρχαίο ελληνικό θέατρο, όπως Τόνι Χάρισον, Πίτερ Χολ, Ρόμπερτ Ουίλσον, Ταντάσι Σουτζούκι, Γιούργκεν Χέιμε, Πέτερ Χέιμε και βέβαια τον Θεόδωρο Τερζόπουλο με το θέατρό του "Αττις".

    "Ψυχή και κινητήρια δύναμη" του Καρνούντουμ είναι ο γεννημένος στη Βιέννη Ελληνοιταλός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πιέρο Μπορντίν, ο οποίος, ως συνιδρυτής και εδώ και πολλά χρόνια διευθυντής του Φεστιβάλ, έχει δώσει σ΄ αυτό μια μοναδική αίγλη που επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από τις συμμετοχές.

    Το Καρνούντουμ είχε γνωρίσει την άνθησή του τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα δύο ρωμαϊκά θέατρά του.

    [25] Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων

    7/7/2003 6:13:00 μμ

    Οι Ιρανές σιαμαίες αδελφές Λαλέχ και Λαντάν Μπιζανί εξακολουθούν να βρίσκονται στο χειρουργείο στο νοσοκομείο Ραφλες της Σιγκαπούρης, όπου η 28μελής ομάδα γιατρών, που έχει αναλάβει την μαραθώνια επέμβαση, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της εγχείρισης, που έχει στόχο να χωρίσει της ενωμένες στο κρανίο αδελφές. Το δεύτερο στάδιο της κρανιοτομής έχει να κάνει με το διαχωρισμό φλεβών και αγγείων γύρω από τους δύο εγκεφάλους των νέων γυναικών και απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον πέντε νευροχειρουργών επί δέκα ώρες.

    Ο Χαταμί θα καλύψει το κόστος της επέμβασης

    Οι δύο γυναίκες έχουν ξεχωριστούς, αυτόνομους εγκεφάλους αλλά μόνο μία κρανιακή κοιλότητα που μετά το χωρισμό της θα πρέπει να κλείσει με μοσχεύματα.

    Η επέμβαση αυτή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, ο πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί υποσχέθηκε να καλύψει το κόστος της επέμβασης, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στην Τζακάρτα Σαμπάν Σαχίμπι Μοανταάμπ που μετέβη στη Σιγκαπούρη.

    ''Η εξοχότης του ο πρόεδρος Χαταμί αποφάσισε να καλύψει το σύνολο των εξόδων που υπολογίζεται περίπου στις 300.000 δολάρια'', είπε ο ίδιος. Ο Ιρανός διπλωμάτης όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο της επέμβασης είπε: ''Σε μια τόσο πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση, αν και ελπίζουμε πως θα είναι επιτυχημένη, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο''.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου, Πρεμ Κουμάρ Ναΐρ, η πρώτη φάση της κρανιοτομής διήρκεσε τρεις ώρες περισσότερο γιατί τα οστά είχαν μεγαλύτερο πάχος από το αναμενόμενο. Πάντως ο ίδιος επισήμανε πως ''η κατάστασή τους είναι σταθερή και η αναισθησία λειτουργεί πολύ καλά''.

    [26] Αυξάνονται συνεχώς οι χρήστες του Διαδικτύου στην Ευρώπη

    7/7/2003 12:49:00 μμ

    Τα 184 εκατομμύρια έφτασαν στα τέλη του 2002, οι κάτοικοι της Ευρώπης που είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. μέχρι το 2004, σύμφωνα με νέα έρευνα της IDC. Στην έρευνα, με την οποία καλύπτεται η χρήση του Διαδικτύου και το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και στο διάστημα 2002-2006, υποστηρίζεται ότι στο ''γεωγραφικό μέσο'' θα βρεθεί η Γερμανία, καθώς το ευρωπαϊκό επίκεντρο του Διαδικτύου θα μετακινηθεί προς τα ανατολικά, από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της διεύρυνσης. Η δυνατότητα εμπορικής σύνδεσης αναγνωρίζεται ως ο σημαντικός κινητήριος παράγοντας, μιας και υπάρχουν ισχυροί γερμανικοί δεσμοί με την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, και ειδικότερα με την Πολωνία (κύριος εμπορικός εταίρος).

    [27] Ταριχευμένος κροκόδειλος ''κολυμπούσε'' στον Τίβερη

    7/7/2003 7:26:00 μμ

    Ιταλοί αστυνομικοί βρήκαν την Κυριακή έναν μεγάλο, μήκους δύο μέτρων, ταριχευμένο κροκόδειλο στον ποταμό Τίβερη στο κέντρο της Ρώμης. Το ερπετό προφανώς ανήκει σε κάποιον ιδιώτη που για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, αποφάσισε να μην τον κρατήσει άλλο στη συλλογή του. Η αστυνομία ελπίζει ότι θα βρεθεί σύντομα ο κάτοχος του μεγάλου ερπετού και ότι ο εντοπισμός του θα θέσει τέλος στα δεκάδες αγωνιώδη τηλεφωνήματα πολιτών που είχαν δει τον κροκόδειλο τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της Ρώμης και ζητούσαν την επέμβασή της για τη "σύλληψή" του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 July 2003 - 16:57:27 UTC