Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή και μεθοδική δουλειά ζητά ο Κ. Σημίτης
  • [02] Συνάντηση Παπαντωνίου - Τάντιτς
  • [03] Επικείμενη συνάντηση Ανάν - Σβίμερ για Κυπριακό
  • [04] Ακατάλληλα τρόφιμα στο νοσοκομείο ''Α. Συγγρός''
  • [05] Απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, Τετάρτη και Πέμπτη
  • [06] Κατάσχεση τόνων φέτας της ''Κολιός'' από τον ΕΦΕΤ
  • [07] Ε.Ε. με Ρωσία Ισραήλ και Τουρκία θέλει ο Μπερλουσκόνι
  • [08] Ε.Κ.Τ. : Η σκυτάλη στον Τρισέ από το Νοέμβριο
  • [09] ''Δεν θα υπάρξει ασυλία για τον Τέιλορ''
  • [10] ''Παγώνει'' η περιουσια της οικογένειας Κάρατζιτς
  • [11] Αυθεντική η μαγνητοφωνημένη ομιλία Χουσεΐν, πιστεύει η CIA
  • [12] Πρεμιέρα θερινών εκπτώσεων
  • [13] Χριστοδουλάκης: ''Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας''
  • [14] Δεν ευνοήθηκαν ΠΑΟ-ΟΣΦΠ στην κλήρωση της Ευρωλίγκα
  • [15] Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Παπαδόπουλο
  • [16] Έφυγε ο ιστορικός Νίκος Ψυρούκης

    [01] Σκληρή και μεθοδική δουλειά ζητά ο Κ. Σημίτης

    7/7/2003 11:29:00 μμ

    Μεθοδική δουλειά και εντατικοποίηση των ρυθμών ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Σημίτης, κάλεσε σε συστράτευση για την επίτευξη ισχυρής οικονομίας και ισχυρής κοινωνίας. Παράλληλα διεμήνυσε ότι θα παρακολουθεί στενά την προώθηση του κυβερνητικού έργου και δεν θα διστάσει να παρέμβει ακόμα και με αντικαταστάσεις, εάν διαπιστώσει καθυστερήσεις και ολιγωρία.

    Συστράτευση για ισχυρή οικονομία και κοινωνικό κράτος

    "Δεν συνηθίζω, να αλλάζω τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπου όμως υπάρχουν καθυστερήσεις θα παρέμβω, να είστε σίγουροι για αυτό" προειδοποίησε τα νέα μέλη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου.

    ''Ο κόσμος, θέλει αποτελέσματα" τόνισε χαρακτηριστικά και δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων έκανε λόγο για ισχυρή οικονομία και ισχυρό κράτος.

    Ζήτησε να σταματήσουν φαινόμενα νέων μορφών παραπλάνησης και εκμετάλλευσης, όπως για παράδειγμα η έκδοση πιστωτικών καρτών από τράπεζες, χωρίς να έχει γίνει σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, αλλά επίσης και να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση των μεταναστών.

    Εντατική δουλειά μέχρι τις εκλογές

    Ανακοίνωσε ότι θα συναντάται κάθε εβδομάδα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους αρμόδιους κατά περίσταση Υπουργούς και ξεκαθάρισε ότι διευθυντήριο δεν πρόκειται να υπάρξει γιατί όπως είπε δεν χρειάζεται.

    Παράλληλα, ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να του παραδώσουν σημειώματα με τις προγραμματικές προτάσεις τους ανά υπουργείο ως τα τέλη Αυγούστου, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να παρουσιάσει τη Χάρτα Σύγκλισης των επιδόσεων στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Τους κάλεσε επίσης να πυκνώσουν τις επισκέψεις στην περιφέρεια, στο λεκανοπέδιο Αττικής και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και να συντονίσουν το πρόγραμμα των επισκέψεων τους με τον υπουργό Επικρατείας.

    Δίνοντας το στίγμα των ταχύτατων ρυθμών που πρέπει να ακολουθηθούν τόνισε ότι οι επισκέψεις τους θα πρέπει να οργανωθούν τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ δήλωσε ότι θα θα συνεχιστεί η πρακτική των μηνιαίων συσκέψεων του με συναρμόδιους υπουργούς ενώ σε ότι αφορά το πρόγραμμα Ελλάδα 2004 ζήτησε μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά.

    "Θα έχετε τη συμπαράστασή μου, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως οποιαδήποτε ολιγωρία ή αναβολή σημειώνεται από τον ελληνικό λαό" είπε χαρακτηριστικά.

    Η ατζέντα της νέας κυβερνητικής συνεδρίασης

    Την Τρίτη αναμένεται νέα κυβερνητική συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθούν θέματα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

    Ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος βρέθηκε νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας, στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη - Σκανδαλίδη-Κακλαμάνη.

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί αυστηρότερο "πόθεν έσχες" των πολιτικών και είναι πιθανό να δημιουργηθεί ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή του.

    Στο νέο νόμο λέγεται ότι θα προβλέπονται ποινές ακόμα και δήμευση της περιουσίας βουλευτών που μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες.

    Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι επίσης, η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με την προώθηση ενός εκλογικού συστήματος περισσότερο αναλογικού από το ισχύον και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

    Στο νέο εκλογικό νόμο θα περιλαμβάνεται το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως είναι η Α' και η Β' Αθηνών, το Υπόλοιπο Αττικής και η Α' Θεσσαλονίκης, προωθώντας ένα εκλογικό σύστημα περισσότερο αναλογικό από το ισχύον, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Αντιδράσεις

    ''Η μόνη καθαρή λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Την πρόβλεψη ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το Νοέμβριο ,λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης

    Νωρίτερα στις 11 το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ορκίστηκαν οι 10 νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

    Στην ορκωμοσία δεν παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά ο επίσκοπος Δαμασκηνός.

    Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι οι Γιώργος Φλωρίδης υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Πασχαλίδης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Ακριβάκης υπουργός Επικρατείας και Χάρης Καστανίδης υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από πλευράς νέων υπουργών.

    Από πλευράς υφυπουργών, σήμερα ορκίστηκαν, οι Κίμων Κουλούρης υφυπουργός Εμπορίου, Νίκος Μπίστης υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Κοτσώνης υφυπουργός Αμυνας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Θωμάς υφυπουργός Παιδείας και Νίκος Φαρμάκης υφυπουργός Οικονομικών.

    [02] Συνάντηση Παπαντωνίου - Τάντιτς

    7/7/2003 9:09:00 μμ

    Οι δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών Γιάννου Παπαντωνίου και Μπόρις Τάντιτς, κατά την οποία ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Δημοκρατίας Σερβίας-Μαυροβουνίου για ένταξη της στις ευρωατλαντικές δομές. Τον υπουργό Αμυνας της Σερβίας - Μαυροβουνίου δέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ανταλλαγές και εκπαίδευση στρατιωτικών

    Σε διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, υποστηρίζει την ένταξη της Δημοκρατίας στη SEDM, την πρωτοβουλία για τη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στις επιχειρήσεις Σύμπραξη για την Ειρήνη που αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Ελλάδα θα στηρίξει το αίτημα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να είναι παρατηρητής στις υπουργικές συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Παπαντωνίου υπενθύμισε περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να βοηθηθούν οικονομικά για να εκπληρώσουν τα κριτήρια για ένταξη τους στην ΕΕ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκαν τα εξής:

    Η παρουσία Έλληνα αξιωματικού του Βελιγράδι για να συνδράμει στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας Σερβίας -Μαυροβουνίου. Οι ανταλλαγές επισκέψεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Η εκπαίδευση Σέρβων και Μαυροβουνίων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων των Γενικών Διευθύνσεων Εξοπλισμών των δύο υπουργείων που θα διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Δημοκρατία Σερβίας και Μαυροβουνίου αποδίδει εξαιρετική σημασία στη στήριξη της Ελλάδας στα αιτήματα της για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές και εξετάζει πάντα καλοπροαίρετα τις υποδείξεις της χώρας μας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Τάντιτς προσκάλεσε τον κ. Παπαντωνίου να επισκεφθεί το Βελιγράδι σε χρόνο που θα καθορισθεί δια τις διπλωματικής οδού.

    [03] Επικείμενη συνάντηση Ανάν - Σβίμερ για Κυπριακό

    7/7/2003 9:49:00 μμ

    Βάλτερ Σβίμερ

    Συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα έχει στο τέλος αυτού του μήνα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, με επίκεντρο της συζήτησης τρόπους συνεισφοράς του ΣτΕ στην προώθηση επίλυσης του Κυπριακού. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών Κομμάτων, ο κ. Σβίμερ είπε ότι θα ενημερώσει τον γ.γ. για τα αποτελέσματα της συνάντησης. ''Θα αναφέρω στον Κόφι Ανάν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης και θα ζητήσω τις απόψεις του για το πώς θα συνεισφέρουμε στο μέλλον'', είπε ο κ. Σβίμερ, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει ''μόνο σε πλήρη συμφωνία με τα Ηνωμένα Εθνη''.

    ''Συμφέρον της Τουρκίας η επίλυση''

    Ο γ.γ. του ΣτΕ, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. ''Πιστεύω ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μέλος της ΕΕ, θα είναι ένας πολύ δυνατός σύμμαχος της Τουρκίας μέσα στην ΕΕ'', είπε ο κ. Σβίμερ.

    "Τι μπορεί να κάνει το ΣτΕ είναι να αρχίσει μια κοινή αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας και στις δύο κοινότητες, ώστε να εξαλείψει οποιανδήποτε αναφορά σε μίσος ή λανθασμένη ενημέρωση για τη μία ή την άλλη πλευρά'', είπε ο κ. Σβίμερ.

    "Μια επανενωμένη Κύπρος θα είναι θησαυρός για την Ευρώπη'', σημείωσε. Ο κ. Σβίμερ απέδωσε μεγάλη σημασία στη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ένα σημαντικό και θετικό βήμα.

    Ο ίδιος τόνισε ότι όποια και αν είναι η λύση στο Κυπριακό, αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές του ΣτΕ όσον αφορά τη δημοκρατία, τον κανόνα του δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] Ακατάλληλα τρόφιμα στο νοσοκομείο ''Α. Συγγρός''

    7/7/2003 9:45:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τριακόσια δώδεκα κιλά αλλοιωμένα τρόφιμα βρήκε και κατέσχεσε στο νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" η αρμόδια διεύθυνση της Νομαρχίας Αθηνών, που διαβίβασε -παράλληλα - την υγιεινομική έκθεση στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών. Από την πλευρά της η διοίκηση του Ιδρύματος υποστήριξε ότι είχε χαλάσει ένα ψυγείο με κατεψυγμένα λαχανικά, λόγω των διακοπών ρεύματος. Και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό είχε καλέσει το νομίατρο να κάνει έλεγχο, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Για το θέμα ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής.

    Υγειονομικές παραβάσεις και στα μαγειρία

    Αφωνοι έμειναν ο νομίατρος Αθηνών και ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον υγειονομικό έλεγχο στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός.

    Εντόπισαν και κατέσχεσαν 312 κιλά ακατάλληλων προϊόντων ενώ υγειονομικές παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, διαπιστώθηκαν και στα μαγειρία.

    Πιο συγκεκριμένα εντόπισαν 115 κιλά κατεψυγμένα φασολάκια 94 κιλά κατεψυμένες μπάμιες, 80 κιλά κατεψυγμένου αρακά, 23 κιλά κατεψυγμένες αγκινάρες.

    Η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει λόγο για χαλασμένο ψυγείο λόγω των διακοπών ρεύματος και υποστηρίζει ότι τον νομίατρο τον κάλεσαν οι ίδιοι για να ελέγξει τα τρόφιμα.

    Ο υπ. Υγείας Κώστας Στεφανής μόλις ενημερώθηκε για τον εντοπισμό των ακατάλληλων προϊόντων έδωσε εντολή να επιληφθεί το σώμα επιθεωρητών.

    [05] Απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, Τετάρτη και Πέμπτη

    7/7/2003 8:06:00 μμ

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας μπορεί να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κλιμακώνουν με αυτό τον τρόπο τις κινητοποιήσεις τους, καθώς αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που συζητείται στη Βουλή.

    [06] Κατάσχεση τόνων φέτας της ''Κολιός'' από τον ΕΦΕΤ

    7/7/2003 7:35:00 μμ

    Περίπου τέσσερις τόνοι φέτας βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν στα ψυγεία της επιχείρησης "Κολιός" από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά τη λήψη σήματος του συστήματος alert, σχετικά με την ανεύρεση λιστέριας σε ελληνική φέτα εξαγωγής. Το σήμα alert ανέφερε ότι άλλοι τέσσερις τόνοι ελληνικής φέτας της "Κολιός", στους οποίους βρέθηκε λιστέρια στη νορβηγική αγορά, αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν, μετά τις σχετικές παρεμβάσεις των τοπικών ελεγκτικών φορέων, ενώ αμέσως μετά κινητοποιήθηκε και στην Ελλάδα ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να μην διατεθούν είτε στην εγχώρια αγορά είτε στην ελληνική άλλες ποσότητες φέτας μολυσμένες με λιστέρια. Ο ΕΦΕΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως ελέγχθηκαν και επανελέγχθηκαν πλήρως τόσο από κλιμάκιό του όσο και από κλιμάκιο των κτηνιατρικών υπηρεσιών οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης "Κολιός", ενώ έγιναν σαφείς συστάσεις προς την επιχείρηση για την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων αυτοελέγχου. Όπως επισημαίνεται, κατά τον έλεγχο του συστήματος δεν διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, ενώ διευκρινίζεται πως μετά τις παρεμβάσεις διασφαλίστηκε ότι κανένα προϊόν από την ύποπτη παρτίδα δεν διοχετεύθηκε στην ελληνική αγορά.

    [07] Ε.Ε. με Ρωσία Ισραήλ και Τουρκία θέλει ο Μπερλουσκόνι

    7/7/2003 10:06:00 μμ

    Μία μεγαλύτερη Ε.Ε. στην οποία θα ανήκουν η Ρωσία το Ισραήλ και η Τουρκία, επιθυμεί να δει στο μέλλον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι."Η Ευρώπη θα πρέπει να βλέπει και πέραν των ορίων της" δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη θα γίνει πιο ισχυρή σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, έσπευσε να σημειώσει ότι η επέκταση της Ε.Ε χρειάζεται ακόμα πολύ χρόνο. Στο μεταξύ, την ανάγκη να σταματήσει η πολεμική κατά Μπερλουσκόνι, μετά το "λεκτικό ολίσθημά του", τόνισε η Γαλλίδα υπουργός, Νικόλ Φοντέν.

    Νέα γκάφα

    Λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την πρώτη γκάφα που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας ναζί ένα Γερμανό ευρωβουλευτή, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξακολουθεί να προκαλεί, αυτή τη φορά, με τις φιλοαμερικανικές δηλώσεις του.

    ''Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απολαμβάνουν 50 χρόνια ειρήνης και ασφάλειας χάρη στα αμερικανικά δολάρια'', δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον μέσα στον Ιούλιο.

    "Η πολεμική που προκλήθηκε από το λεκτικό ολίσθημα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Ευρωκοινοβούλιο οφείλεται σε μια ύβρι προς τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης και θεωρώ ότι η πολεμική αυτή θα πρέπει να σταματήσει", δήλωσε τη Δευτέρα από τη Ρώμη η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας, Νικόλ Φοντέν.

    "Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η πολεμική διήρκεσε πολύ και ότι δεν έχει κανένα μέτρο έναντι των προκλήσεων της ιταλικής προεδρίας, στην οποία εύχομαι να ολοκληρωθεί με πλήρη επιτυχία'', τόνισε η κ. Φοντέν, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Έχω τη γνώμη ότι όλη η προσοχή εστιάστηκε στην απάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τον κ. Σούλτς, χωρίς να ληφθεί υπόψη τι ακριβώς την προκάλεσε", πρόσθεσε η κ. Φοντέν, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι οι εκτιμήσεις αυτές "είναι καθαρά προσωπικές της". "Ο κ. Σούλτς έθεσε υπό αμφισβήτηση δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς: το Ευρωκοινοβούλιο στο πρόσωπο της πρώην προέδρου του και το Συμβούλιο, σε περιφρόνηση του δικαίου το οποίο ο κ. Σουλτς γνωρίζει πολύ καλά'', συνέχισε η κ. Φοντέν.

    [08] Ε.Κ.Τ. : Η σκυτάλη στον Τρισέ από το Νοέμβριο

    7/7/2003 9:58:00 μμ

    Βιμ Ντούιζενμπεργκ

    Τη θέση του στον διάδοχό του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θα παραχωρήσει την 1η Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σύμφωνα με το συνδικάτο της Τράπεζας της Γαλλίας. Ο κ. Ντούιζενμπεργκ έκανε τη δήλωση αυτή ανοίγοντας την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου στη διάρκεια της οποίας συναντώνται η διεύθυνση της ΕΚΤ και εκπρόσωποι συνδικάτων των διαφόρων κεντρικών τραπεζών. ''Ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ μας είπε ότι θα παραδώσει τη σκυτάλη την 1η Νοεμβρίου'', διευκρίνισε ο Ζαν-Μαρί Ρου, της CFDT (Γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων) της Τράπεζας της Γαλλίας που μετείχε στη σύνοδο.

    [09] ''Δεν θα υπάρξει ασυλία για τον Τέιλορ''

    7/7/2003 9:30:00 μμ

    Τσαρλς Τέιλορ

    Δεν θα υπάρξει ασυλία ακόμη και στην εξορία για τον πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε, το οποίο έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Τέιλορ. ''Κανένα έθνος δεν μπορεί να άρει το κατηγορητήριο κατά του Τέιλορ. Οποιοσδήποτε φέρει εμπόδιο στο να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, θα έχει να λογοδοτήσει στους λαούς της δυτικής Αφρικής που έπεσαν θύματα των ενεργειών του'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού δικαστηρίου, Τομ Περιέλο, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο εξορίας του Τέιλορ στη Νιγηρία, μετά την προσφορά ασυλίας που του έγινε από τον Νιγηριανό πρόεδρο, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο.

    ''Η μάχη για δικαιοσύνη θα συνεχιστεί οπουδήποτε κι αν πάει για να βρει άσυλο'', πρόσθεσε.

    Ο Ομπάσαντζο, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στη Λιβερία, υποσχέθηκε ''βέβαιο άσυλο'' στον πρόεδρο Τέιλορ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ''ανθρωπιστική κίνηση'' με στόχο την επάνοδο της ειρήνης στη Λιβερία. Ο Τέιλορ δήλωσε ότι απεδέχθη την πρόταση της Νιγηρίας για την χορήγηση ασύλου, όμως δεν έδωσε καμία ημερομηνία για την αποχώρησή του.

    [10] ''Παγώνει'' η περιουσια της οικογένειας Κάρατζιτς

    7/7/2003 9:51:00 μμ

    Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Να "παγώσει" τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Βοσνία 14 ατόμων που κατηγορούνται οτι εμποδίζουν το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αποφάσισε τη Δευτέρα ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο αδελφός, ο γιός και η σύζυγος του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του πλέον καταζητούμενου ατόμου από το ΔΠΔ για εγκλήματα που διέπραξε στην Βοσνία. Τα άτομα που πλήττονται από την απόφαση αυτή πιθανολογείται ότι "έχουν βοηθήσει εκείνους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου να αποφύγουν τη σύλληψη", δήλωσε ο Ασντάουν στους δημοσιογράφους.

    "Η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να μην χαλαρώσει την πίεση, έως ότου όλοι αυτοί που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

    "Ο Κάρατζιτς και οι άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να παραδοθούν αν θέλουν να αποφύγουν την υιοθέτηση και άλλων μετρων κατά των υποστηρικτών τους", υπογράμμισε.

    Πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται απο το 1995 απο το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, και κρύβεται κάπου στα Βαλκάνια.

    [11] Αυθεντική η μαγνητοφωνημένη ομιλία Χουσεΐν, πιστεύει η CIA

    7/7/2003 9:23:00 μμ

    Η μαγνητοφωνημένη ομιλία του έκπτωτου Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είναι ''πολύ πιθανόν'' να είναι αυθεντική, ανακοινώθηκε σήμερα από τη CIA, μέσω του εκπροσώπου της Μπιλ Χάρλοου. ''Μετά από μια τεχνική ανάλυση που έγινε, η CIA εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι η φωνή του Χουσεΐν", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

    Ακαθόριστη η ημερομηνία εγγραφής

    Σε ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, ο Χουσεΐν τονίζει ότι βρίσκεται στο Ιράκ για να καθοδηγήσει τον ιερό πόλεμο κατά των ''άπιστων'' Αμερικανών που τον έχουν επικηρύξει.

    Ο έκπτωτος δικτάτορας, που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος του και την πτώση της ιρακινής πρωτεύουσας στις 9 Απριλίου, βεβαίωσε ότι καθοδηγεί το αντιαμερικανικό αντάρτικο.

    Ο Σαντάμ τονίζει επίσης ότι η ομιλία του μαγνητοφωνήθηκε στις 14 Ιουνίου, κάτι που η CIA δεν μπορεί να επιβεβαιώσει. ''Η ακριβής ημερομηνία της μαγνητοφώνησης δεν μπορεί να καθοριστεί εξαιτίας της κακής της ποιότητας'', τονίζεται στην ανακοίνωση της CIA.

    Υπενθυμίζεται ότι η αυθεντικότητα της μαγνητοφωνημένης ομιλίας επιβεβαιώθηκε μέσω του Αλ Τζαζίρα και από τον πρώην επικεφαλής των Ιρακινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

    [12] Πρεμιέρα θερινών εκπτώσεων

    7/7/2003 9:14:00 μμ

    Μειωμένη ήταν η κίνηση στην αγορά, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των εκπτώσεων. Οι έμποροι και οι καταστηματάρχες προσβλέπουν στην περίοδο αυτή για να ενισχυθεί η κίνηση στην αγορά, οι καταναλωτές όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αγοράζουν βάσει των πραγματικών τους αναγκών, ελέγχοντας το ποσοστό της έκπτωσης και εξετάζοντας την ποιότητα των προιόντων. Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου ενώ καθ όλη τη διάρκεια τους, κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της αγορανομίας θα διενεργούν ελέγχους στην αγορά.

    Προσοχή στις εκπτώσεις 50-70%

    Πολλές επιχειρήσεις διαφημίζουν εκπτώσεις έως και 50%, αλλά οι καταναλωτές καλό είναι να ζητούν να δουν και τις δύο τιμές, πριν και μετά από τη μείωση.

    Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν διπλές τιμές σε όλα τα πωλούμενα είδη ή εναλλακτικά να αναγράφουν το ποσοστό της έκπτωσης.

    Το Ινστιτούτο Καταναλωτών συνιστά στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι το ποσοστό έκπτωσης

    Λογικές προσφορές σύμφωνα με το Ινστιτούτο καταναλωτών είναι της τάξεως του 35 με 40%.

    Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος του Αυγούστου.

    Σύμφωνα με υπουργική απόφαση απαγορεύονται οι προσφορές των καταστημάτων 20 ημέρες μετά τη λήξη των εκπτώσεων. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 0,5% του τζίρου του προηγούμενου έτους.

    Ακολουθείστε το δεκάλογο του καταναλωτή

    Κατά τη σημερινή πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων, οι περισσότεροι καταναλωτές έκαναν στο κέντρο της Αθήνας, έρευνα αγοράς.

    Οι έμποροι από την πλευρά τους εμφανίζονται αισιόδοξοι, ευελπιστώντας ότι η αγοραστική κίνηση θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

    Το Ινστιτούτο καταναλωτών, εφιστά την προσοχή του στους πολίτες και τους καλεί να ακολουθήσουν το δεκάλογο του σωστού καταναλωτή:

    Να κάνουν έρευνα αγοράς Να χρησιμοποιούν με προσοχή πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια Να είναι επιφυλακτικοί στις εκπτώσεις της τάξεως 50%-70% Να ενημερώνονται για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές μετά την αγορά Να ενημερώνονται για κάθε αλλαγή εμπορεύματος Να ζητούν πάντοτε απόδειξη Να ζητούν επακριβή ενημέρωση για τα είδη με δόσεις Να έχουν ψύχραιμη αγοραστική συμπεριφορά Να φτιάχνουν εφόσουν τους εξυπηρετεί λίστα με τα είδη ανάγκης Να πραγματοποιούν αγορές με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες και όχι το ποσοστό έκπτωσης

    [13] Χριστοδουλάκης: ''Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας''

    7/7/2003 9:11:00 μμ

    Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μειώνει το κράτος, όχι όμως σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο "Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής", με θέμα "Οικονομία και Κράτος". Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κράτος πρέπει να είναι εγγυητής των κοινωνικών προϊόντων και όχι παραγωγός. Κατηγόρησε μάλιστα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι προσπαθεί να εφαρμόσει αποτυχημένα επιχειρηματικά πειράματα του παρελθόντος από την πλευρά του κράτους και τους κάλεσε να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια.

    Αλογοσκούφης: Νεοκρατισμός και αδιέξοδα

    Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ότι άργησαν να ξεκινήσουν στη χώρα μας, διευκρίνησε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν συνταγές αλλά συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να προχωρήσουν.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοκρατισμό που οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα και τόνισε ότι απαιτείται μια στρατηγική που θα δίνει έμφαση στις μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις, την επανίδρυση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό.

    [14] Δεν ευνοήθηκαν ΠΑΟ-ΟΣΦΠ στην κλήρωση της Ευρωλίγκα

    7/7/2003 8:18:00 μμ

    Στον πιο δύσκολο όμιλο αντικειμενικά "έπεσε" ο πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδας, Παναθηναϊκός μετά την κλήρωση της Ευρωλίγκα που έγινε τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ. Αντίπαλοί του στον δεύτερο όμιλο η επικεφαλής ΤΣΣΚΑ, η Μακάμπι, οικοδέσποινα του φετινού φάιναλ φορ, η Σκίπερ Μπολόνια, η λιθουανική Ζαλγκίρις Κάουνας, η Βίρτους Μπολόνια, η Μάλαγα και η πρωταθλήτρια του σλοβενικού πρωταθλήματος ΚΡΚΑ Νόβο Μέστο. Μεγάλος βαθμός δυσκολίας και για τον Ολυμπιακό στον τρίτο όμιλο. Οι παίκτες του Σλόμπονταν Σούμποτιτς καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της φετινής φιναλίστ του φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης, Μπενετόν, την Ταουγκρές, τη Βαλένθια και την Εφες Πίλσεν. Πιο εύκολο έργο αναμένεται, όμως να έχουν οι "ερυθρόλευκοι" κόντρα στις Σλάσκ Βρότσλαβ, Αλμπα Βερολίνου, αλλά και τη Βιλερμπάν, αντίπαλο που αντιμετώπισε και τη σεζόν που πέρασε.

    Η ΑΕΚ έπεσε στα πιο εύκολα

    Βατή η κλήρωση για τη φιναλίστ του ελληνικού πρωταθλήματος φέτος, ΑΕΚ. Εκτός από τη φετινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, η Ενωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ομάδες που θεωρητικά είναι στα μέτρα της, όπως η Βίρτους Ρόμα, η Ούλκερ, η Ολίμπια Λιουμπλιάνα, η Ορτέζ, η Τσιμπόνα και η Παρτιζάν.

    Την πρόκριση για τη φάση των "16" παίρνουν οι πέντε πρώτοι κάθε ομίλου και ο καλύτερος έκτος των τριών ομίλων.

    Στη συνέχεια θα διεξαχθεί νέα κλήρωση, από την οποία θα προκύψουν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων με επικεφαλής τις ομάδες με το καλύτερο ρεκόρ στη κανονική περίοδο.

    Οπως πάντα, την πρόκριση στο φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ παίρνουν οι πρώτοι από κάθε όμιλο.

    Το πρώτο τζαμπολ θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου και η κανονική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Στις 3 Μαρτίου θα αρχίσει η φάση των "16" που θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου.

    Το φάιναλ φορ έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 29 Απριλίου-1 Μαΐου στο Τελ Αβίβ.

    Οι αγώνες του φάιναλ-φορ θα γίνουν για πρώτη φορά Πέμπτη και Σάββατο, γιατί η Παρασκευή είναι ημέρα αργίας στο Ισραήλ.

    [15] Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Παπαδόπουλο

    7/7/2003 8:10:00 μμ

    Παίκτης του Παναθηναϊκού για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Ο 22χρονος επιθετικός, που πέρυσι αγωνιζόταν με τα χρώματα της Μπέρνλι, μετρά 25 συμμετοχές στην εθνική Ελπίδων με 11 γκολ, ενώ έχει παίξει και μία φορά στην εθνική ανδρών. Ο Παπαδόπουλος, που θεωρείται ως μία εξαιρετική λύση για την επίθεση κάθε ομάδας, γεννήθηκε στο Καζακστάν στις 20 Οκτωβρίου 1981 και σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες του Ακράτητου. Δεν χρειάστηκε πολύ για να εντοπιστεί το ταλέντο του και από το 1997 άρχισε να παίζει βασικός στην ομάδα των Ανω Λιοσίων. Ηταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην άνοδο του Ακράτητου στην Α' εθνική.

    [16] Έφυγε ο ιστορικός Νίκος Ψυρούκης

    7/7/2003 9:38:00 μμ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 77 ετών, ο Νίκος Ψυρούκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ιστορικούς. Mαχόμενος διανοούμενος, ανεξάρτητος από το κράτος αλλά και την επίσημη αριστερά, καινοτόμος στην επιστήμη του και πολυγραφότατος. Αφησε πίσω του άρθρα, μονογραφίες, και μελέτες. Το βιβλίο του για την Μικρασιατική Καταστροφή, γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

    Ο αγωνιστής της ιστορίας

    Ο Νικος Ψυρούκης ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ιστορικούς γεννήθηκε το 1926 στην Ισμαηλίγια της Αιγύπτου από αιβαλιώτικη οικογένεια.

    Το 1944 οργανώθηκε στην αντιφασιστική πρωτοπορία εναντίον των βρετανικών στρατευμάτων στην Αίγυπτο, κατηγορήθηκε ως ανατρεπτικό στοιχείο και κατέφυγε στη Γαλλία και αργότερα στην Τσεχοσλοβακία, όπου σπούδασε ιστορία.

    Το 1956 ολοκλήρωσε τη διπλωματική του πάνω στη Μικρασιατική καταστροφή και επέστρεψε στην Αίγυπτο.

    Στην Ελλάδα, ήλθε το 1961 και συνέχισε την καινοτόμο επιστημονική και συγγραφική του δραστηριότητα.

    Το ελεύθερο πνεύμα του το πλήρωσε. Η ασφάλεια τον κυνήγησε ως αριστερό και η επίσημη αριστερά τον απομόνωσε ως αιρετικό.

    Το 67 η χούντα τον εξόρισε στη Γυάρο όπου έμεινε ένα χρόνο. Λίγα χρόνια μετά ήρθε η αναγνώριση της επιστημονικής του αξίας.

    Πολλά από τα βιβλία του έγιναν μπεστ σέλλερ..."Μικρασιατική καταστροφή" "Το κυπριακό δράμα" "Ο επίκουρος και η εποχή μας" "Ιστορία σύγχρονης Ελλάδας 1940-1974"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 July 2003 - 20:53:10 UTC