Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία της Β. Παπανδρέου στις Κυκλάδες
  • [02] Βολές Καραμανλή στην παρουσίαση αγροτικού προγράμματος
  • [03] Επαφές Κ. Σημίτη
  • [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις εθνικές για την επιστροφή
  • [05] ΑΕΚΑ: Επανεκλογή του Ν. Μπίστη
  • [06] Δύο νεκροί από τροχαίο δυστύχημα στα Γιάννενα
  • [07] Θάνατος πυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας
  • [08] Εξάρθρωση σπείρας Κινέζων λαθρεμπόρων
  • [09] Δικάζεται στην Ισπανία ο διαβόητος βασανιστής ''Σέρπικο''
  • [10] Λιβερία: Διεθνής έκκληση να τερματιστεί η αιματοχυσία
  • [11] Η Μπεατρίς Μερίνο νέα πρωθυπουργός του Περού
  • [12] Οι Βρετανοί δεν εμπιστεύονται τον Τόνι Μπλερ
  • [13] Ναυάγησε πλοίο με λαθρομετανάστες ανοιχτά της Τυνησίας
  • [14] Νέες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων
  • [15] Στην Πράγα η Αγγελοπούλου για τη Σύνοδο της ΔΟΕ
  • [16] Στον Ηρακλή ο Ηλίας Πουρσανίδης
  • [17] Απογοήτευση στην Αυστραλία για απόφαση της FIFA για Μουντιάλ 2006
  • [18] Συμφωνία Γιουβέντους-Πάρμα για Απια
  • [19] Κυπελλούχος η Μαγιόρκα
  • [20] Πρωταθλήτρια Γαλλίας η Ορτέζ

    [01] Περιοδεία της Β. Παπανδρέου στις Κυκλάδες

    29/6/2003 7:23:00 μμ

    Περιοδεία σε νησιά των Κυκλάδων πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα. Η κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς των νησιών, αλλά και τους μηχανικούς που είναι επιφορτισμένοι για την αποκατάσταση των ζημιών και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων.

    Αμεσες οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών

    Όπως έγινε γνωστό έχουν ανατεθεί συνολικά 14 εργολαβίες που αφορούν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών σε 19 νησιά.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι χρόνοι ολοκλήρωσης των εργολαβιών είναι 4 μήνες, με τμηματικές παραδόσεις, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που τέθηκαν από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των νησιών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε δηλώσεις της τόνισε ότι η αντίδραση της πολιτείας στις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία ήταν άμεση και ότι σήμερα έχει επιτευχθεί ο στόχος, που ήταν να λειτουργήσουν τα νησιά κανονικά στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 412 επεμβάσεις σε διάφορα σημεία των νησιών, υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.

    [02] Βολές Καραμανλή στην παρουσίαση αγροτικού προγράμματος

    29/6/2003 4:20:00 μμ

    Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική ανάπτυξη παρουσίασε από τη Λάρισα ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί εθνική προτεραιότητα για το κόμμα του. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η ανασυγκρότηση του υπουργείου Γεωργίας, η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και η λήψη μέτρων για προσέλκυση νέων αγροτών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση κουρασμένη και τα στελέχη της απογοητευμένα που παύουν πλέον να την στηρίζουν και πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις εναντίον της.

    Οχτώ βασικοί άξονες

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι έλαμψε δια της απουσίας του από όλες τις μεγάλες μάχες για τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας και έκανε λόγο για ανέξοδες υποσχέσεις και παροχές που μοιράζονται στο πλαίσιο μιας προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει.

    Η κρίση, στην οποία έχει βυθιστεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να επιβαρύνει τον τόπο και το εθνικό συμφέρον, επιβάλλει ξεκαθάρισμα του τοπίου, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η μοναδική πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει ο κ. Σημίτης είναι να προσφύγει σε εκλογές.

    Από την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της ΝΔ για τους αγρότες, υπογράμμισε ότι η λύση δε βρίσκεται στις επιδοτήσεις, αλλά στην ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της διαρθρωτικής προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στις απαιτήσεις της αγοράς.

    Χαρακτήρισε μάλιστα το πρόγραμμα της ΝΔ για το αγροτικό ως απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία.

    Οσον αφορά ειδικότερα τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Σουφλιάς, εξήγησε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει το άσπρο -μαύρο και παραλλήλισε τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Γεωργίας με παλιότερες εποχές, που οι βάσεις έφευγαν από την Ελλάδα, αλλά τελικώς παρέμεναν.

    Οι βασικές κατευθύνσεις της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ περιλαμβάνονται σε οχτώ άξονες.

    Τη ριζική ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του υπουργείου Γεωργίας και των οργανισμών που έχουν ως σκοπό την υποστήριξη του αγροτικού τομέα. Την οργανική διασύνδεση και συνεργασία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις του ευρύτερου αγροτικού τομέα, αυτές που επεξεργάζονται και εμπορεύονται γεωργικά προϊόντα. Την αναδιοργάνωση του συστήματος στήριξης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, τη χορήγηση κινήτρων για επενδύσεις, καθώς επίσης και τη χορήγηση ισχυρών κινήτρων για τους νέους αγρότες. Την αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που προσφέρονται από την ΚΑΠ και τα κοινοτικά ταμεία. Την παραγωγή υψηλής ποιότητας πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή. Τη λήψη μέτρων για την επίτευξη συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αγροτικό χώρο. Τη δημιουργία αξιόπιστου συστήματος ουσιαστικής πληροφόρησης για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής και την ολοκλήρωση όλων των μητρώων.

    Οπως επισήμανε ο κ. Σουφλιάς για να επιτευχθούν αυτοί οι άξονες θα πρέπει να υπάρξει οργανωτική ανασυγκρότηση του συστήματος στήριξης του αγρότη, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

    Το υπουργείο Γεωργίας ανασυγκροτείται και μετονομάζεται σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ανάλογη επέκταση των αρμοδιοτήτων του. Ανασυγκροτούνται τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης και μετονομάζονται σε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία θα παράσχουν επαγγελματική στήριξη και πληροφόρηση στους αγρότες. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θα λειτουργούν υπεύθυνα, αυτόνομα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά αδέσμευτου και ακομμάτιστου συνεταιριστικού κινήματος. Ακόμη προβλέπεται η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, η εξυγίανση της ΑΤΕ και η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της, καθώς και ο οριστικός διακανονισμός των καθυστερημένων οφειλών. Τέλος θα εφαρμοστούν πιλοτικά δύο νέοι θεσμοί, τα Γεωργικά Επιμελητήρια και οι διαπιστευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι, η συμβολή των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αγροτική οικονομία των χωρών που εφαρμόζονται.

    Αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών

    ''Κατανοούμε την αγωνία του κ.Καραμανλή, διότι το αίτημά του δεν ''άγγιξε'' τους πολίτες, ας μη ματαιοπονεί όμως. Οι εκλογές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004 και τότε θα έχει την ευκαιρία να πάρει την απάντησή του", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    "Ξαναζεσταμένη τροφή χωρίς λύσεις για τους αγρότες", χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, μιλώντας στην "Εβδομη μέρα" της ΝΕΤ. Ο υπουργός άσκησε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τον ισχυρισμό της ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ''άνθρακας ο θησαυρός'' και στην αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας'', δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης από τα Γιάννενα. Ο κ. Αργύρης επισήμανε ότι ''παρά τις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε η ΝΔ στον αγροτικό κόσμο, δεν παρουσίασε τίποτε καινούργιο. "Οφείλω όμως να ομολογήσω, είπε, ότι παρατηρείται μια πρόοδος στη ΝΔ, καθώς πολλά σημεία του προγράμματός της, αποτελούν μια πολιτική που ήδη εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Το υπόλοιπο είναι το πρόγραμμά της που εφάρμοσε την περίοδο 1990-93, και για το οποίο αποδοκιμάστηκε από τον αγροτικό κόσμο", σημείωσε ο κ. Αργύρης. ''Οι αγρότες όμως έχουν και μνήμη και κρίση, τόνισε και θυμούνται πολύ καλά ποιές ήταν οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από την εφαρμογή εκείνης της αλλοπρόσαλλης πολιτικής. Γι' αυτό και θα απορρίψουν το δήθεν πρόγραμμα της ΝΔ'', κατέληξε ο υφυπουργός Γεωργίας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δήλωσε: "Και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα αποδεικνύεται ότι την κυβέρνηση Σημίτη δεν την "αγγίζουν'' τα προβλήματα των πολιτών. Η μόνη αγωνία της, η μόνη της έγνοια είναι το πώς θα παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία. Ο χρόνος που επιχειρεί να κερδίσει ο κ. Σημίτης είναι χρόνος χαμένος για την Ελλάδα. Και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι οι πολίτες".

    [03] Επαφές Κ. Σημίτη

    Πηγή: ΑΠΕ 29/6/2003 3:23:00 μμ

    Για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση θα ενημερώσεις τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σημίτης αμέσως μετά θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σημίτης ενδέχεται να συναντηθεί το μεσημέρι με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου την Τρίτη θα ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της Ελληνικής Προεδρίας.

    [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις εθνικές για την επιστροφή

    29/6/2003 7:33:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, στην παραλιακή Ποσειδώνος και στη λεωφόρο Μεσογείων, στα ρεύματα εισόδου προς την Αθήνα όλων των οδικών αρτηριών. Στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα έχουν δοθεί επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου, στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας από το 53ο χλμ. έως το 46ο χλμ. και από το 27ο που είναι τα διόδια της Ελευσίνας εώς το 11ο που είναι ο κόμβος του Δαφνιού. Ειδικότερα στην Κακιά Σκάλα έχουμε ανάσχεση μήκους δύο χιλιομέτρων, εξαιτίας μικροσυγκρούσεων. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας υπάρχει αυξημένη κίνηση στους κόμβους Μαλακάσσας, Νέας Κηφισιάς και Βαρυμπόμπης στο ρεύμα εισόδου. Αυξημένη επίσης η κίνηση και στην παραλιακή και στη Μαραθώνος-Μεσογείων.

    [05] ΑΕΚΑ: Επανεκλογή του Ν. Μπίστη

    29/6/2003 7:06:00 μμ

    Με επανεκλογή του Νίκου Μπίστη ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς και την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης που εισηγήθηκε, σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις διεργασίες περί την κεντροαριστερά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης. Στην πολιτική απόφαση που υιοθέτησε η ΑΕΚΑ, διαπιστώνεται ότι το κυβερνών κόμμα, αδυνατεί να αξιοποιήσει τις όποιες επιτυχίες της κυβέρνησης, με ένα τμήμα του μάλιστα, ''να φαίνεται να αποδέχεται μοιρολατρικά την ήττα''. Κι ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση από τη ΝΔ και την παραδοσιακή Αριστερά, ''η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, τείνει να εδραιώσει στην κοινή γνώμη, την πεποίθηση της επερχόμενης ήττας''.

    H ΑΕΚΑ προτείνει στον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη γένεση της παράταξης της Κεντροαριστεράς ''που βρίσκεται σε ετοιμότητα μέσα στην κοινωνία''. Προς αυτή την κατεύθυνση δε, επιμένει στην συγκρότηση μιας ''Επιτροπής της Κεντροαριστεράς'', που θα αποτελείται κατά ένα μέρος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κατά το άλλο, από τις οργανωμένες και ανένταχτες δυνάμεις της Αριστεράς.

    Έτσι, ''ο κόσμος της Αριστεράς, που είναι απογοητευμένος από την παραδοσιακή Αριστερά, αλλά απωθείται και από την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, θα έχει ένα χώρο συνεννόησης και ενιαίας δράσης''.

    Τέλος, η ΑΕΚΑ αναφερόμενη στο Συνασπισμό, διαπιστώνει ''ιδεολογική και προγραμματική μετάλλαξη'' που οδηγεί σε ''κενό στρατηγικής'' και σε ''υπαρξιακή αγωνία που θα κορυφώνεται όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών'' και καταφέρεται κατά της ηγεσίας του, στην οποία καταλογίζει ότι ''έχει θέσει ως πρώτο στόχο την ήττα του Σημίτη και της πολιτικής του προοδευτικού εκσυγχρονισμού''.

    [06] Δύο νεκροί από τροχαίο δυστύχημα στα Γιάννενα

    29/6/2003 4:20:00 μμ

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου, όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο 10ο χλμ. του εθνικού δρόμου Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον Χρήστο Χουλιάρη 40 χρόνων μηχανικό από τα Γιάννενα και την Κατερίνα Οικονόμου 30 χρόνων από τα Μάρμαρα Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Τροχαίας, το επιβατικό αυτοκίνητο, που οδηγούσε η 33χρονη Χριστίνα Γκούμα από την Πρέβεζα, παρέκκλινε της πορείας του με αποτέλεσμα να "κλείσει" τη μοτοσικλέτα. Σημειώνεται ότι ο Χουλιάρης ήταν και πρόεδρος της Ένωσης Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων. Τα αίτια του ατυχήματος ερευνά το τμήμα τροχαίας Πρέβεζας.

    [07] Θάνατος πυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας

    29/6/2003 12:22:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας πυρονόμος, ο Ιωάννης Κωστάκης του Γεωργίου, όταν το πυροσβεστικό όχημα, στο οποίο επέβαινε, ανατράπηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην εθνική οδό Αγρινίου-Αντιρρίου, την ώρα που μετέβαινε για παροχή βοήθειας σε τροχαίο ατύχημα. Επίσης, από το όχημα απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος και άλλος ένας πυροσβέστης, μέλος του πληρώματος του αυτοκινήτου. Πρόκειται για τον αρχιπυροσβέστη Κωνσταντίνο Ανωγιάτη του Δημητρίου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αγρινίου.

    [08] Εξάρθρωση σπείρας Κινέζων λαθρεμπόρων

    29/6/2003 12:13:00 μμ

    Σπείρα που αποτελείτο από δέκα Κινέζους εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση οργανωμένου εγκλήματος γιατί έφερνε συμπατριώτες της λαθραία από διάφορες χώρες της Απω Ανατολής στην Ελλάδα, έναντι καταβολής μεγάλου χρηματικού ποσού, με σκοπό να τους προωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με πλαστά έγγραφα. Οι Κινέζοι που έφταναν στην Ελλάδα παρέμεναν κλεισμένοι σε διάφορα σπίτια και δεν τους επέτρεπαν την έξοδο μέχρι που να καταβάλουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους το ποσό των 3.000-5.000 δολαρίων το άτομο. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος εντόπισαν την σπείρα και στη συνέχεια έκαναν έφοδο σε σπίτια που κρατούσαν Κινέζους τους οποίους και απελευθέρωσαν. Στην κατοχή των δέκα Κινέζων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και δύο πιστόλια.

    [09] Δικάζεται στην Ισπανία ο διαβόητος βασανιστής ''Σέρπικο''

    29/6/2003 5:32:00 μμ

    Ο απόστρατος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής Ρικάρντο Μιγκέλ Καβάλο, που είχε το προσωνύμιο ''Σέρπικο'', έφτασε την Κυριακή αεροπορικώς από το Μεξικό στη Μαδρίτη, όπου θα δικαστεί ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου για σωρεία απαγωγών, βασανισμών και εξαφανίσεων διαφωνούντων κατά τη δικτατορική πολύχρονη εποχή διακυβέρνησης της λατινοαμερικανικής αυτής χώρας. Στην ίδια την Αργεντινή τα εγκλήματα με τα οποία βαρύνεται ο διαβόητος βασανιστής ''καλύπτονται'' από την αμνηστία που έχει χορηγηθεί, όμως αυτά τα εγκλήματα ως "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" διώκονται ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης. Ο Καβάλο, είχε καταφύγει στο Μεξικό και ζούσε εκεί με πλαστά στοιχεία.

    Η νομική διένεξη για την έκδοσή του στην Ισπανία, για να λογοδοτήσει για μερικές τουλάχιστον απο τις 337 περιπτώσεις βασανισμών διαφωνούντων, από τους οποίους οι 227 παραμένουν αγνοούμενοι, διήρκεσε 36 μήνες.

    Η εφημερίδα ''Reforma'' αποκάλυψε το 2000 τα πραγματικά στοιχεία του Καβάλο και στα τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς ο "Σέρπικο" συνελήφθη σε μεξικανικό αεροδρόμιο επιχειρώντας να επιστρέψει στην Αργεντινή.

    Την έκδοσή του Καβάλο στην Ισπανία επεδίωξε ο γνωστός Ισπανός δικαστής Γκαρθόν, που απέτυχε να εκδοθεί να δικαστεί στην Ισπανία ο Χιλιανός πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο δικαστής Γκαρθόν συνεπικουρείτο στην προσπάθειά του από δεκάδες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούσαν να τιμωρηθεί, παραδειγματικά, ο Καβάλο.

    [10] Λιβερία: Διεθνής έκκληση να τερματιστεί η αιματοχυσία

    29/6/2003 3:38:00 μμ

    Η επίσημη έκκληση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, να σταλεί άμεσα στη Λιβερία πολυεθνική δύναμη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και να εξασφαλίσει την τήρηση της δημόσιας τάξης στην πολύπαθη δυτικοαφρικανική χώρα είναι η πλέον τελευταία από τις πολλαπλές διεθνείς εκκλήσεις να παύσει εκεί η αιματηρή αναταραχή, που θύματά της είναι μόνον τις 30 τελευταίες μέρες εκατοντάδες άμαχοι.

    Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τη χώρα

    Πολλοί δυτικοαφρικανοί ηγέτες καλούν από την πλευρά τους τον Αμερικανικό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να παρέμβει προσωπικά στην υπόθεση αυτή.

    Ομως με δηλώσεις του ο Μπους κάλεσε απλά, πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν οποιαδήποτε δράση, το σημερινό ηγέτη της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος βαρύνεται με εγκλήματα πολέμου, να εγκαταλείψει την εξουσία.

    Στο μεταξύ, οι πολυάριθμες ανταρτικές οργανώσεις που επιδιώκουν την ανατροπή του Τέιλορ τηρούν 48ωρη εκεχειρία τόσο στην πρωτεύουσα Μονροβία όσο και στην υπόλοιπη Λιβερία.

    Την ίδια ώρα χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τη Λιβερία με οποιοδήποτε μέσο προς ασφαλέστερους προορισμούς (Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε, Ακτή Ελεφαντοστού). Εκατοντάδες αλλοδαποί μπόρεσαν να φύγουν αεροπορικώς από τη λιβεριανή πρωτεύουσα.

    Στόχος των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών είναι ο άμεσος σχημαστισμός μεταβατικής κυβέρνησης, που θα υποστηριχθεί από μία πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη, με έδρα τη γειτονική Νιγηρία, μόλις όμως καταπαύσει οριστικά το πυρ. Σχετικές διαβουλεύσεις αναμένεται να γίνουν με Νιγηριανούς ανώτατους αξιωματούχους.

    Η Γαλλία και η Βρετανία, δύο απο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν ήδη ότι συμφωνούν με την πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν για τη Λιβερία.

    Η Λιβερία κατοικείται κυρίως από Αμερικανούς πρώην σκλάβους και έχει ιστορικά ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

    [11] Η Μπεατρίς Μερίνο νέα πρωθυπουργός του Περού

    29/6/2003 12:02:00 μμ

    Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Περού, επικεφαλής της οποίας είναι μία γυναίκα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Αλεχάντρο Τολέδο. Η νέα πρωθυπουργός της χώρας Μπεατρίς Μερίνο είναι η δικηγόρος, ειδική σε οικονομικά θέματα και θεωρείται τεχνοκράτης, χωρίς κομματικούς δεσμούς. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργική θέση στο Περού, κατόπιν σύστασης του συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα.

    Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 16 υπουργεία και σε αυτήν διατηρούν τις θέσεις που είχαν και στην προηγούμενη, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χαβιέρ Σίλβα Ρουέτε, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αλαν Βάγκνερ.

    Νέα πρόσωπα είναι ο υπουργός Γεωργίας Φρανσίσκο Γκονσάλες Γκαρσία, ο υπουργός Παιδείας Κάρλος Μαλπίκα Φαουστόρ, ο υπουργός Υγείας Αλβαρο Βιδάλ Ριβαδενέιρα, ο υπουργός Εργασίας Χεσούς Αλβαράδο Ιδάλγκο και η υπουργός Κοινωνικών και Γυναικείων θεμάτων, Ανέλ Τάουνσεντ Ντίες.

    [12] Οι Βρετανοί δεν εμπιστεύονται τον Τόνι Μπλερ

    29/6/2003 11:50:00 πμ

    Αναξιόπιστο θεωρούν, πλέον, τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, οι περισσότεροι Βρετανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "News of the World". Στην δημοσκόπηση αναφέρεται ότι το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζεται από το 35% των ψηφοφόρων, το ίδιο ακριβώς ποσοστό με τους Συντηρητικούς. Οι μισοί από αυτούς που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός κάνει καλά τη δουλειά του σε δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, το 46% επιθυμεί την αποχώρησή του, έναντι 45% που θέλει την παραμονή του στην εξουσία. Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που τρέφουν στον κ. Μπλερ, μόλις το 36% απάντησαν ότι τον υποστηρίζουν, ενώ το 58% εκφράζουν αμφιβολίες.

    [13] Ναυάγησε πλοίο με λαθρομετανάστες ανοιχτά της Τυνησίας

    29/6/2003 4:20:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Λαθρεμπορικό πλοίο, που μετέφερε λαθρομετανάστες πολλών εθνικοτήτων ναυάγησε στ' ανοικτά των βορειοανατολικών τυνησιακών ακτών και τουλάχιστον τρείς από τους επιβαίνοντες σαυτό πνίγηκαν, ανέφερε σήμερα επίσημη τυνησιακή πηγή στην Τύνιδα.

    [14] Νέες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων

    29/6/2003 12:50:00 μμ

    Εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύθηκε την Κυριακή εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας, στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός πολίτης και να τραυματιστούν δύο Αμερικανοί στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, δύο χειροβομβίδες εκτοξεύθηκαν από αγνώστους εναντίον Αμερικανών στρατιωτών που φρουρούσαν του Εθνικό Μουσείο στη Βαγδάτη, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν τραυματισμοί. Μία τρίτη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε τη νύχτα στην πόλη Φαλούτζα, όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στην κεντρική αγορά της πόλης. Από την επίθεση δεν υπήρχαν θύματα, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των δραστών, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

    [15] Στην Πράγα η Αγγελοπούλου για τη Σύνοδο της ΔΟΕ

    29/6/2003 6:45:00 μμ

    Η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, μεταβαίνει στην Πράγα, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της 115ης Συνόδου της ΔΟΕ. Τη Δευτέρα, το πρωί η κ. Αγγελοπούλου, που συνοδεύεται από τους εντεταλμένους συμβούλους της Οργανωτικής Επιτροπής, Μάρτον Σίμιτσεκ και Σπύρο Καπράλο, θα παρουσιάσει αναλυτικά στην Εκτελεστική Επιτροπή την πορεία προετοιμασίας της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ ανάλογη παρουσίαση θα κάνει και την Πέμπτη το πρωί στην Σύνοδο της ΔΟΕ.

    Την Πέμπτη η υπογραφή για Ολυμπιακή εκεχειρία

    Την ίδια ημέρα θα γίνει στην Πράγα και η τελετή υπογραφής για την Ολυμπιακή εκεχειρία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με την πρωτοβουλία της Ελλάδας για εκεχειρία, που έχει ως κεντρικό σύνθημα "Λάβετε θέσεις, έτοιμοι ... παύσατε πυρ".

    Στο μεταξύ, η ελληνική προετοιμασία μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία και η παρουσίαση της προόδου της στη ΔΟΕ, από την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες του 2004, ενώ απομένουν δεκατρείς μήνες πριν από την έναρξη τους.

    Τέλος, στη διάρκεια της Συνόδου της ΔΟΕ θα επιλεγεί η πόλη που θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010.

    Οι τρεις υποψήφιες πόλεις για ν' αναλάβουν την διοργάνωση είναι το Βανκούβερ, το Σάλτσμπουργκ και η Πιον Τσανγκ.

    [16] Στον Ηρακλή ο Ηλίας Πουρσανίδης

    29/6/2003 6:42:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη για δύο ώρες βρέθηκε την Κυριακή ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργο Σπανουδάκη, με τον οποίο και κατέληξε σε συμφωνία για την ένταξη του στους "κυανόλευκους" για τα δύο επόμενα χρόνια. Ο 30χρονος μεσοαμυντικός θα επιστρέψει στη συμπρωτεύουσα την Τρίτη, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του από τους διοικούντες. Ωστόσο, το θέμα με τον Ανδρέα Λαγωνικάκη παραμένει ανοιχτό, καθώς αναμένεται τη Δευτέρα να δώσει την απάντησή του στην πρόταση συνεργασίας που του κατέθεσαν.

    [17] Απογοήτευση στην Αυστραλία για απόφαση της FIFA για Μουντιάλ 2006

    29/6/2003 6:55:00 μμ

    Εντονη ήταν η αντίδραση της Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA να μην δώσει στην Ωκεανία απευθείας θέση στα τελικά του Μουντιάλ 2006. Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η διεθνής Ομοσπονδία είχε αναδιαρθρώσει τις θέσεις κάθε Ηπείρου για το παγκόσμιο κύπελλο, δίνοντας στην Ωκεανία το δικαίωμα συμμετοχής στα τελικά με μία ομάδα, η εκτελεστική επιτροπή το Σάββατο ανέτρεψε την απόφαση αυτή και με ψήφους 22-1 στέλνει την ομάδα που θα ξεχωρίσει από τα προκριματικά της Ωκεανίας, να δώσει μπαράζ με ομάδα από τη Νότια Αμερική.

    "Κατά την άποψή μου, η απόφαση αυτή είναι ντροπή και νομίζω ότι έχει πολιτικά κίνητρα, ώστε να ικανοποιηθούν οι πανίσχυροι Νοτιοαμερικάνοι. Είναι ανήθικο", δήλωσε οργισμένος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας, Μπασίλ Σκαρσέλα. Χαρακτήρισε επίσης "δικαιολογίες" τα επιχειρήματα που πρόβαλε η FIFA (την κακή παρουσία της Νέας Ζηλανδίας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και τα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία της Αυστραλίας) και κατηγόρησε την Εκτελεστική Επιτροπή για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν.

    "Είναι ένα σημαντικό πισωγύρσιμα για το ποδόσφαιρο της περιοχής, αλλά και για την αξιοπιστία της FIFA", κατέληξε ο Σκαρσέλα.

    Απογοητευμένος δήλωσε και ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας, Πολ Γουέιντ. "Είμαστε το ανέκδοτο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου", τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην αυστραλιανή τηλεόραση. Ως τώρα, μόνο δύο φορές ομάδες από την Ωκεανία έχουν καταφέρει να δώσουν το "παρών" στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου. Μία φορά η Αυστραλία (στη Γερμανία το 1974) και άλλη μία η Νέα Ζηλανδία (το 1982 στην Ισπανία).

    [18] Συμφωνία Γιουβέντους-Πάρμα για Απια

    29/6/2003 6:51:00 μμ

    Παίκτης της Γιουβέντους θα πρέπει να θεωρείται ο Στέφαν Απια. Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Gazzetta dello Sport", η πρωταθλήτρια Ιταλίας συμφώνησε με την Πάρμα για τη μεταγραφή του 22χρονου Γκανέζου αντί ποσού 6,6 εκ. ευρώ. Η συμφωνία κλείστηκε το Σάββατο κατά τη συνάντηση των Λουτσιάνο Μότζι και Ρομπέρτο Μπέτεγκα με τον πρόεδρο των "παρμένσι" Στέφανο Τάνζι, στην Τοσκάνη. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο νεαρός μεσοεπιθετικός θα κληθεί να υπογράψει το συμβόλαιό του, αγνώστου διάρκειας προς το παρόν, με τη "Γηραιά Κυρία". Στο πλαίσιο της μεταγραφής, η Γιουβέντους θα παραχωρήσει στην Πάρμα τον Εμιλιάνο Μορέτι και ως δανεικό τον Μανουέλε Μπλάσι.

    [19] Κυπελλούχος η Μαγιόρκα

    29/6/2003 7:05:00 μμ

    Η Μαγιόρκα στέφθηκε κυπελλούχος Ισπανίας για πρώτη φορά στην Ιστορία της, καθώς στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο "Μαρτίνεθ Βαλέρο" του Ελτσε, επικράτησε της Ουέλβα με 3-0. Το σκορ άνοιξε με εύστοχο xτύπημα πέναλτι ο Παντιάνι στο 20ο λεπτό, ενώ το τελικό 3-0, διαμόρφωσε ο Σαμουελ Ετο, με δύο γκολ (73', 82'), τα οποία αφιέρωσε στον αδικοχαμένο συμπατριώτη του, Μαρκ Βιβιάν Φοέ.

    [20] Πρωταθλήτρια Γαλλίας η Ορτέζ

    29/6/2003 7:04:00 μμ

    Η Ορτέζ κατέκτησε το Σάββατο τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γαλλίας, καθώς στον τρίτο τελικό, που έγινε στο Πο, νίκησε την Βιλερμπάν με 74-66 (ημ. 33-31). Ηταν ο τρίτος αγώνας για την ανάδειξη του πρωταθλητή, καθώς το πρώτο παιχνίδι το κέρδισε η Ορτέζ με 95-73, ενώ η Βιλερμπάν είχε ισοφαρίσει σε 1-1 (102-78).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 29 June 2003 - 16:59:36 UTC