Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Πυρετός'' διεργασιών στη Μέση Ανατολή
  • [02] Ισπανία: Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα χασίς
  • [03] Γαλλία: Διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων

    [01] ''Πυρετός'' διεργασιών στη Μέση Ανατολή

    29/6/2003 11:17:00 πμ

    Τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Κυριακή μια συμφωνία με τα ριζοσπαστικά κινήματα ''Χαμάς '' και ''Τζιχάντ'' για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων, εξέφρασαν το Σάββατο στελέχη του Κινήματος ''Φατάχ'' του Παλαιστινίου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς είχε το Σάββατο στην Ιεριχώ η σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανικού Προέδρου Κοντολίζα Ράις, η οποία αναμένεται να συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα συναντηθούν στο πέρασμα Ερέζ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, για να συζητήσουν τις πρακτικές λεπτομέρειες της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

    Η Τζιχάντ δέχθηκε την εκεχειρία για τερματισμό των επιθέσεων

    Η ισλαμική Τζιχάντ δέχθηκε επί της αρχής την εφαρμογή εκεχειρίας στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, προκειμένου να αποφύγει έναν παλαιστινιακό εμφύλιο πόλεμο, όπως τόνισε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στον Λίβανο.

    Ο Αμπού Ιμάντ αλ Ριφάι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της οργάνωσης Χεζμπολάχ, κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις επί του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, για να ωθήσουν τον παλαιστινιακό λαό στην κόλαση του εμφυλίου πολέμου.

    "Για να μην πέσουμε στην παγίδα του ενδοπαλαιστινιακού πολέμου που έστησε η ισραηλινή κατοχή, αποφασίσαμε να λάβουμε την απόφαση της εκεχειρίας για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα", επισήμανε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    Ωστόσο, στελέχη του κινήματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασαν το Σάββατο τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Κυριακή μια συμφωνία με τα ριζοσπαστικά κινήματα Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

    "Η Φατάχ επιμένει στην ανακοίνωση να γίνει αναφορά στον "οδικό χάρτη" και αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος, ο Αχμεντ Γκουνέιμ.

    Επίσης, άλλα στελέχη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το γεγονός ότι τη συμφωνία διαπραγματεύτηκε ο επικεφαλής της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος κρατείται στο Ισραήλ από τον Απρίλιο του 2002. Ωστόσο, κανείς δεν επέκρινε την ιδέα του τερματισμού των επιθέσεων.

    Στο μεταξύ, μία ομάδα της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν δεσμεύεται από την ανακωχή που ετοιμάζονται να κηρύξουν τα παλαιστινιακά κινήματα.

    "Μια ανακωχή που δεν οδηγεί στην εθνική ανεξαρτησία και την απελευθέρωση των κρατούμενων μας δεν μας δεσμεύει σε τίποτα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί μια ανακωχή στο όνομα μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση των ''Ταξιαρχιών των μαρτύρων του Αλ Ακσα της Δυτικής Όχθης''

    Συναντήσεις της Κοντολίζα Ράις με Αμπάς και Σαρόν

    Σε ξενοδοχείο της Ιεριχούς στα Παλαιστινιακά εδάφη, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο οι συνομιλίες του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς με την σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, κ. Κοντολίζα Ράις.

    Όπως έγινε γνωστό από επίσημη παλαιστινιακή πηγή, η κ. Ράις, κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς στην Ουάσινγκτον.

    Η παρουσία της Αμερικανίδας αξιωματούχου στη Μέση Ανατολή και οι συνομιλίες που θα έχει την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων τήρησης της κυοφορούμενης εκεχειρίας Ισραήλ-Παλαιστινίων, ύστερα από περίπου χίλιες μέρες φονικής ιντιφάντα, αλλά και να προωθηθεί ο ειρηνευτικός "οδικός χάρτης".

    Ο "οδικός χάρτης" μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με προσωρινά όμως διεθνή σύνορα, ήδη από το έτος 2005. Πρέπει σύμφωνα με το ίδιο ειρηνευτικό αυτό σχέδιο να προηγηθούν η εκατέρωθεν οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, όπως το πάγωμα όλων των νέων οικισμών και η παύση των επιθέσεων κατά εβραϊκών στόχων, αλλά και η κατάπαυση του πυρός γενικώς.

    Παλαιστινο-ισραηλινή συνάντηση για διευθέτηση θεμάτων ασφαλείας

    Παλαιστινο-ισραηλινή συνάντηση για τη διευθέτηση θεμάτων ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή σε επίπεδο διοικητών ζωνών στο πέρασμα Ερέζ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας.

    Θέμα της συνάντησης θα είναι οι πρακτικές λεπτομέρειες της εφαρμογής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από ζώνες της Λωρίδας της Γάζας που έχουν ανακαταληφθεί.

    Ο επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας παλαιστίνιος στρατηγός Αμπντελραζάκ αλ Μαζάιντα θα ηγείται της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, ενώ ισραηλινή στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε την πληροφορία.

    [02] Ισπανία: Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα χασίς

    29/6/2003 11:45:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Φορτίο 11 τόνων χασίς, που προοριζόταν για τη Μαδρίτη και τη Βαλένθια, κατέσχεσαν οι ισπανικές αστυνομικές Αρχές, που συνέλαβαν τέσσερις λαθρέμπορους ναρκωτικών, μέλη διεθνούς σπείρας, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Μαδρίτη. Τα ναρκωτικά έφθασαν στο ισπανικό έδαφος μέσα σε φορτηγό όχημα μέσω οχηματαγωγού που απέπλευσε από την Ταγγέρη του Μαρόκου. Πρόσφατα σε λιμάνι της Νότιας Ισπανίας οι αρμόδιες διωκτικές αρχές είχαν εντοπίσει και κατασχέσει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα χασίς.

    [03] Γαλλία: Διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων

    29/6/2003 11:33:00 πμ

    Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Παρισίων συμμετείχαν το Σάββατο στην Παρέλαση των Ομοφυλόφιλων που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο ομοφυλόφιλος δήμαρχος Παρισίων, Μπερτράν Ντελανόε, αλλά και πολιτικοί άντρες από όλο το πολιτικό γαλλικό φάσμα, πήραν μέρος στη διαδήλωση με κεντρικό θέμα και αίτημα "καμία διάκριση, αλλά και υπερηφάνεια για τους ομοφυλόφιλους". Αλλο αίτημα της μαζικής διαδήλωσης ήταν να απαγορευθεί με νόμο η οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητας τρίτου, στη βάση της διάκρισης ότι είναι ομοφυλόφιλος. Σήμερα στη Γαλλία η ομοφυλοφιλία είναι περισσότερο ανεκτή παρά ποτέ και όλο και περισσότερα ομοφυλικά ζευγάρια υιοθετούν ή και αποκτούν παιδιά. Με παρόμοια αιτήματα, περίπου 600.000 άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Βερολίνο, παρουσία του ομοφυλόφιλου δημάρχου της γερμανικής πρωτεύουσας, Κλάους Βόβερέιτ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 29 June 2003 - 8:55:19 UTC