Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρίχνει το γάντι στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Δύο σεισμοί στα Ψαχνά Ευβοίας - Αισθητοί στην Αττική
  • [03] Υιοθετήθηκε το πρώτο σχέδιο ευρωπαϊκού Συντάγματος
  • [04] Το νέο Σύνταγμα απασχόλησε Σημίτη-Σρέντερ
  • [05] Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για τη Σύνοδο
  • [06] Τσεχία: 'Θετική' η πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος
  • [07] Νέα ισραηλινά αντίποινα παρά τις αμερικανικές πιέσεις
  • [08] Νέα έκρηξη σε ιρακινό αγωγό πετρελαίου
  • [09] Nέα χειρόγραφη επιστολή Σαντάμ Χουσέιν
  • [10] Ακύρωση της συγχώνευσης ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ
  • [11] ''Εκκρεμούν'' τα προβλήματα του ΠΑΟΚ
  • [12] Ανανεώθηκε το ''ραντεβού'' Τσάρτα-ΑΕΚ
  • [13] Ιδανικότερη μεταγραφή για τη Μάντσεστερ ο Ροναλντίνιο
  • [14] Στο επίσημο site της UEFA Ρεχάγκελ - Ζαγοράκη
  • [15] Όπεν Ρόδου: Στους ''16'' Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη

    [01] Ρίχνει το γάντι στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου

    13/6/2003 11:03:00 μμ

    Αυστηρή γλώσσα κατά της Αγκυρας χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Τουρκία να καταθέτουν σχέδια πτήσης για το Αιγαίο τα τουρκικά αεροπλάνα, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις Ερντογάν, ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν κάνουν παραβιάσεις αλλά παρενοχλούνται από τα ελληνικά. Με νέες δηλώσεις, όμως, του Αμπντουλάχ Γκιούλ οι γείτονες ρίχνουν τους τόνους. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να κλιμακώνεται η ένταση, και επισημαίνει ότι οι δύο χώρες πρέπει να καταστήσουν το Αιγαίο μια πραγματική θάλασσα.

    Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

    Σε παιχνίδια με τον πολιτικο-στρατιωτικό υδράργυρο επιδίδεται η Αγκυρα που μετά την πρωτοφανή παρενόχληση πολιτικού αεροσκάφους στον ελληνικό εναέριο χώρο μηδένισε τον αριθμό παραβιάσεων και παραβάσεων.

    Όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα οπλισμένα της αεροπλάνα απέναντι στα τουρκικά, τα οποία όπως είπε δεν φέρουν οπλισμό.

    "Αν ρωτήσετε ποια είναι η παρενόχληση, τα δικά μας αεροσκάφη είναι άοπλα και τα δικά τους οπλισμένα" είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο μάλιστα για αρνητική συμβολή από πλευράς Ελλάδας στις τουρκικές διπλωματικές πρωτοβουλίες.

    "Εκείνοι θέλουν να κατευθύνουν αρνητικά τις θετικές εξελίξεις" πρόσθεσε.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ίδιο συμβαίνει και στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι κανείς δεν περίμενε να αρθούν οι θεωρήσεις και να ανοίξουν τα Βαρόσια.

    "Οταν έγιναν αυτά, άρχισε να διαμορφώνεται κάποια δυσαρέσκεια", είπε ο κ. Ερντογάν.

    Έφθασε μάλιστα στο σημείο να συνδέει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι είναι πιθανό να αναπτύσσεται "σχετική φιλολογία γύρω από το θέμα, με στόχο το σφυγμό του λαού".

    Σκληρή η απάντηση Παπανδρέου

    Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού υπήρξε σκληρή.

    " Η τουρκική πλευρά πρέπει να καταθέτει σχέδια πτήσης των τουρκικών μαχητικών έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι των επικίνδυνων εικονικών αερομαχιών και της δημιουργίας κλίματος έντασης ξεκαθάρισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ατύχημα από λάθος που θα ανάψει κόκκινο στο θερμόμετρο την ώρα που είναι ακόμα ανοιχτά σοβαρά προβλήματα όπως το Κυπριακό.

    Μετά τη διγλωσσία...η αναδίπλωση

    Μετά τις προκλητικές δηλώσεις, ακολούθησε η πολιτική της αναδίπλωσης, με τους Ρ. Ερντογάν και Α. Γκιουλ,να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους.

    "Σκοπός μας είναι να κάνουμε το Αιγαίο μια πραγματική θάλασσα ειρήνης", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει λόγος, να κλιμακώνεται η ένταση για περιττά πράγματα".

    Από την πλευρά του, "υπερβολική χαρακτήρισε την ένταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της παραβίασης του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Βρισκόμαστε σε πορεία προς ένταξη στην Ε.Ε. Πρέπει και εμείς και η Ελλάδα να δείξουμε την πρέπουσα ευαισθησία" είπε και τόνισε ότι το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου στο Αιγαίο προβάλλεται με υπερβολικό τρόπο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    [02] Δύο σεισμοί στα Ψαχνά Ευβοίας - Αισθητοί στην Αττική

    13/6/2003 8:36:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.07 το απόγευμα της Παρασκευής στα Ψαχνά Ευβοίας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Λίγη ώρα αργότερα, στις 7.30 σημειώθηκε και νέα δόνηση, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή. Όπως δήλωσε στην EΡΤonline, η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεωργία Μανοπούλου, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι υψηλής σεισμικότητας και ότι κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρήθηκε μία μικρή σεισμική δραστηριότητα μικρότερης, όμως, των 3,5 Ρίχτερ. Η κ. Μανοπούλου εκτιμά ότι οι σημερινές δονήσεις ήταν το αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητας, όποτε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της περιοχής. Ο τελευταίος μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή ήταν το 1988 με μέγεθος 5 Ρίχτερ.

    [03] Υιοθετήθηκε το πρώτο σχέδιο ευρωπαϊκού Συντάγματος

    13/6/2003 8:03:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν ανακοίνωσε σήμερα 13 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ότι επετεύχθη τελική συναίνεση στους κόλπους του σώματος και υιοθετήθηκε το πρώτο σχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παρουσιασθεί στο συμβούλιο κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν συνέστησε στις χώρες μέλη της ΕΕ που θα έχουν τον τελευταίο λόγο στη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης τον Οκτώβριο, να παραμείνουν ''κατά το δυνατό πιο κοντά'' στο κείμενο που επεξεργάσθηκε η Συνέλευση, ένα κείμενο που όπως είπε ''συζητήθηκε και υπήρξε αντικείμενο προβληματισμού για τόσο μεγάλο διάστημα'', καθώς ''η αλλοίωση από τη Διακυβερνητική του κειμένου θα αποτελέσει πολιτικό σφάλμα''.

    ''Σπείραμε ελπίδες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Δήμου''

    Μιλώντας, στην ολομέλεια της Συνέλευσης, ο πρόεδρός της τόνισε ότι ''σπείραμε ελπίδες με την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα δημιουργηθεί ένας πραγματικός Ευρωπαίος πολίτης, ένας ευρωπαϊκός λαός, ένας ευρωπαϊκός Δήμος".

    Ο ντ' Εστέν ολοκλήρωσε την ομιλία του υπό τις ζωηρές επευφημίες των παρευρισκομένων, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε ο Ύμνος στη Χαρά, η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, που είναι και ο ύμνος της Ευρώπης, στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2002, προβλέπει τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, αναγκαία για μία Ευρωπαϊκή Ενωση διευρυμένη με 25 χώρες μέλη και παραπάνω.

    Μεταξύ των καινοτομιών που προβλέπει το σχέδιο είναι ο θεσμός ενός προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενός υπουργού Εξωτερικών με μακρά θητεία. Προβλέπει ακόμα μία εκτεταμένη απλοποίηση των νομικών και νομοθετικών διαδικασιών και επέκταση του συστήματος της λήψης αποφάσεων κατά πλειοψηφία, ιδιαίτερα στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων καθώς και τη δημιουργία του θεσμού του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

    Τον τελικό λόγο θα έχουν οι 25 νυν και μελλοντικές χώρες μέλη της ΕΕ κατά τις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο. Μέχρι τώρα δεν έχει ορισθεί καταληκτική ημερομηνία των εργασιών της διακυβερνητικής, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις εκλογές για την ανανέωση της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, τον Ιούνιο του 2004.

    [04] Το νέο Σύνταγμα απασχόλησε Σημίτη-Σρέντερ

    13/6/2003 7:51:00 μμ

    Το εγκώμιο της ελληνικής προεδρίας έπλεξε στο Βερολίνο ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρ Σρέντερ στη συναντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημιτη. Ο Γερμανός Καγκελάριος έκανε λόγο για "πρώτης τάξεως δουλειά", και μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Πρωθυπουργό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις της Συνέλευσης για το Σύνταγμα της Ευρώπης και εξέφρασαν την πεποίθηση για έναν εφικτό συμβιβασμό, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σρέντερ διετύπωσε παράλληλα την εκτίμηση του ότι η σύνοδος κορυφής "θα επιτύχει πλήρως", λόγω της ενδελεχούς της προετοιμασίας.

    Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής πρέπει να αποτελέσουν τη ''βάση'' της Διακυβερνητικής

    "Κερδίζει κανείς από τις συζητήσεις μαζί του, για τα ευρωπαϊκά και τα θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως συνέβη και σήμερα", πρόσθεσε ο Σρέντερ προσωποποιώντας τα εγκώμια στον πρωθυπουργό. Η σύμπτωση απόψεων Σημίτη-Σρέντερ επί της ουσίας υπογραμμίστηκε από την πλήρη υποστήριξη του Γερμανού καγκελαρίου των θέσεων της ελληνικής Προεδρίας αναφορικά με το ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελέσουν τη "βάση" της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (η οποία και τελικά θα αποφασίσει), αλλά και στην αναγκαιότητα της "ταχείας ολοκλήρωσης", πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004, των εργασιών της Διακυβερνητικής, προκειμένου να υλοποιηθεί το "πολιτικό μας πρόγραμμα".

    Ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων για των μελλοντικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο Σρέντερ σημείωσε μεν ότι θα επιθυμούσε "κάτι περισσότερο" στο θέμα της λήψης των αποφάσεων δια πλειοψηφίας, αλλά υπογράμμισε - όπως είχε πράξει και από κοινού με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ - πρόκειται για ένα "πολύ καλό αποτέλεσμα, που μπορούμε να υποστηρίξουμε πλήρως..."

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι το κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης δεν είναι ένα "χαρτί" μεταξύ άλλων, που απλώς πρέπει να ληφθεί υπόψη: "Ίσως υπάρχουν μερικοί που νομίζουν ότι στη Διακυβερνητική θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή... Αυτό δεν γίνεται! Δεν συγκαλέσαμε την Συνέλευση για να παραχθεί ένα ακόμη χαρτί μεταξύ των τόσων άλλων, αλλά για να υπάρξει ένα πλαίσιο και μία βάση... Και αυτό που προτείνεται, όπως έχω διαπιστώσει από την περιοδεία μου σε είκοσι και πλέον ευρωπαϊκές χώρες είπε ο Σημίτης είναι ο συμβιβασμός που είναι εφικτός. Βεβαίως μπορεί και να υπάρχουν καλύτερες λύσεις, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο, τώρα, αυτή τη στιγμή, είναι να βρούμε μία λύση που να είναι αποδεκτή από όλους ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Τώρα είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε ένα βήμα που είναι εφικτό και αυτός ο συμβιβασμός, είναι ένας καλός συμβιβασμός..."

    Υποβάθμιση της σημασίας των προβλημάτων με ΗΠΑ

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός καγκελάριος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, προσπάθησε να αμβλύνει - μέχρι εξαφάνισης - τη σημασία των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις διατλαντικές σχέσεις και ειδικότερα μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, με αφορμή τον πόλεμο του Ιράκ, και τοποθέτησε την "πρωτοβουλία των ''τεσσάρων'' (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο) για τη διαμόρφωση μίας αυτόνομης στρατιωτικής οντότητας της ΕΕ, ως εγχείρημα "εντός του ΝΑΤΟ" και για την ισχυροποίηση της Συμμαχίας.

    Παράλληλα, ο Σρέντερ, αναφερόμενος - ύστερα από σχετική ερώτηση στην καχυποψία που ενδεχομένως προκαλεί σε ορισμένους εταίρους η "αναθέρμανση" της δραστηριότητας και ο ρόλος του λεγόμενου γαλλογερμανικού "άξονα", υπογράμμισε πως δεν είναι ούτε στις προθέσεις της Γερμανίας, ούτε της Γαλλίας ούτε και των δύο από κοινού να επιβληθούν επί των άλλων χωρών της ΕΕ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές, όπως η Αλβανία, υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ, με την οποία αποκλείεται η παραπομπή Αμερικανών πολιτών ή στρατιωτικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό αφενός μεν δεν αποτελεί αντικείμενο της συνόδου και ότι αφετέρου "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιβάλλει κυρώσεις, κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική επ΄ αυτού".

    Αναφορικά πάντως με τη συνάντηση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - στην οποία οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου - και τη συγκεκριμενοποίηση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της ελληνικής Προεδρίας, σε μία "μεσοπρόθεσμη" προοπτική, συστήνοντας "μετρημένα βήματα".

    [05] Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για τη Σύνοδο

    13/6/2003 8:57:00 μμ

    Σε ρυθμούς της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται πλέον η Θεσσαλονίκη. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Αστυνομία στην συμπρωτεύουσα, ο δήμαρχος της οποίας ζητά από τους διαδηλωτές να σεβαστούν την πόλη. Επίσης, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι η αγορά της πόλης θα παραμείνει ανοιχτή κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει νέα γραμμή για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ενώ το αεροδρόμιο της Καβάλας θα υποδεχτεί τα αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν τους ηγέτες των ξένων χωρών.

    Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα εποπτεύει συντονιστικό όργανο στο οποίο επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδης.

    Τόσο ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νασιάκος όσο και ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, αλλά και οι ανώτατοι αξιωματικοί της θα κινούνται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, συντονίζοντας τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

    Συνολικά, η δύναμη που θα διατεθεί για την θωράκιση της πόλης, τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης, θα φτάσει τους 16.000 άνδρες, ανάμεσά τους δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ελικόπτερα που θα αναλάβουν την από αέρος περιφρούρηση του χώρου.

    Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής θα υπάρχουν δύο ζώνες στις οποίες θα αναπτυχθούν δυνάμεις και δεν θα αφήνουν να περάσει κανείς εκτός των κατοίκων της περιοχής.

    Η Θεσσαλονίκη θα είναι ουσιαστικά ελεύθερη πόλη για συγκεντρώσεις και όπως ήδη έχει γίνει γνωστό θα υπάρξουν συγκεντρώσεις τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας θα λάβουν ειδικά μέτρα ασφαλείας για χώρους που πιθανολογείται ότι θα δεχθούν επιθέσεις, όπως το Αμερικανικό προξενείο και χώροι που σχετίζονται με αμερικανικά συμφέροντα αλλά και συμφέροντα μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

    Έκκληση Παπαγεωργόπουλου για σεβασμό της πόλης

    Την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις σε επαγγελματίες και εμπόρους, σε περίπτωση που γίνουν επεισόδια και καταστροφές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ότι έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, ωστόσο θα πρέπει να σεβαστούν την πόλη, ενώ πρόσθεσε ότι θα τους προσφερθεί κάθε δυνατή φιλοξενία και διευκόλυνση.

    Την ίδια ώρα, πρόταση για κοινή διαδήλωση στις 21 Ιουνίου όλων των κινημάτων που εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση, απηύθυναν οι εκπρόσωποι της κίνησης ''Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003'', καθώς ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες για το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο.

    Η Πρωτοβουλία πάντως προτείνει να περάσει η πορεία από τα προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Μέλη της Πρωτοβουλίας αναμένουν περίπου 3.000 διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους θα μείνουν σε κάμπινγκ που θα λειτουργήσει από τις 14 έως τις 22 Ιουνίου στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

    Η "Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003" θα συμμετάσχει στην αντιρατσιστική διαδήλωση στις 19 Ιουνίου, στη διαδήλωση στις 20 Ιουνίου στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής και στην πορεία στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ''Πόρτο Καρράς'', καθώς και στη διεθνή διαδήλωση, στις 21 Ιουνίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ανοιχτή η αγορά της Θεσσαλονίκης

    Ανοιχτή θα παραμείνει η αγορά της Θεσσαλονίκης κατά τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής, όπως δήλωσαν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    Η περιοχή θεωρείται "πυρίκαυστη ζώνη" για την περίοδο της Συνόδου και της φιλοξενίας των χιλιάδων πολιτών που αναμένεται να πλαισιώσουν τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες που θα εναντιωθούν στην παγκοσμιοποίηση.

    Την πρόθεση των εμπόρων, κατέθεσαν στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου οι πρόεδροι, του Εμπορικού Συλλόγου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Θεσσαλονίκης, κ.κ. Λάμπης Χαραλαμπίδης και Δημήτρης Μπακατσέλος, αντίστοιχα.

    Οι δύο πρόεδροι τόνισαν ότι επιχειρηματίες και έμποροι θα υποδεχτούν τους χιλιάδες διαδηλωτές στη φιλόξενη Θεσσαλονίκη, στην πόλη του διαλόγου και μάλιστα δεν αρνήθηκαν ότι ποντάρουν στην παρουσία τους για τόνωση της εμπορικής κίνησης.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ.Χαραλαμπίδης, η επόμενη ημέρα λειτουργίας της αγοράς θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει συμβεί την προηγούμενη.

    Στο αεροδρόμιο της Καβάλας οι ξένοι ηγέτες

    Σε σταθμό υποδοχής και παραμονής μεγάλων αεροσκαφών θα μεταβληθεί ο διεθνής αερολιμένας "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας από τις 19 και μέχρι τις 22 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, επειδή το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης είναι αδύνατο να χωρέσει τα ιδιωτικά αεροσκάφη με τα οποία θα έρθουν οι ξένοι αρχηγοί κρατών, Πρωθυπουργοί για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισε να χρησιμοποιηθεί ο αερολιμένας της Καβάλας επί τρεις ή και τέσσερις ημέρες, προκειμένου να φιλοξενήσει όλα τα μεγάλα αεροσκάφη των υψηλών επισκεπτών.

    Τα μέτρα ασφαλείας στον αερολιμένα "Μέγας Αλέξανδρος" θα να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε κανέναν απολύτως, μόνο σε όσους έχουν ειδική άδεια, η οποία θα ελέγχεται από τους αστυνομικούς και φυσικά τους πιλότους και τα μέλη των πληρωμάτων.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκύψουν κάποια μικροπροβλήματα στην πίστα του αεροδρομίου από τα πολλά αεροσκάφη, και αυτό γιατί καθημερινά πραγματοποιούνται δεκάδες πτήσεις τσάρτερ και εσωτερικού από χώρες της Ευρώπης και από την Αθήνα.

    Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι της ΥΠΑ μελετούν τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να παρακαμφθούν τα όποια τυχόν εμπόδια υπάρξουν και να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα οι προσελεύσεις των αεροσκαφών.

    Νέα λεωφορειακή γραμμή για την εξυπηρέτηση των επιβατών

    Στο μεταξύ, μία νέα λεωφορειακή γραμμή "ΙΚΕΑ - Αεροδρόμιο" (Νο 79) θα λειτουργήσει εκτάκτως από 16 έως 21 Ιουνίου, από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά την περίοδο της Συνόδου Κορυφής.

    Συγκεκριμένα, θα δρομολογηθούν τρία λεωφορεία, που θα εκτελούν ημερησίως 90 δρομολόγια προς και από το αεροδρόμιο. Το πρώτο λεωφορείο θα αναχωρεί από το ΙΚΕΑ στις 05:45 το πρωί και το τελευταίο από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 22:55. Επίσης, ο ΟΑΣΘ προγραμματίζει έκτακτα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Νο 69, από και προς το κάμπινγκ της Επανομής.

    [06] Τσεχία: 'Θετική' η πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος

    13/6/2003 8:47:00 μμ

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις το "ναι" συγκεντρώνει το 84% της προτίμησης των Τσέχων πολιτών, κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι εκτιμήσεις φέρνουν ανακούφιση στην τσέχικη κυβέρνηση, αφού ένα "όχι" από τις κάπλες θα οδηγούσε δια νόμου σε ένα νέο δημοψήφισμα έπειτα από δύο χρόνια, κάτι που θα σήμαινε όμως πως η ένταξη της χώρας δεν θα μπορούσε να γίνει πριν το 2007, χρονιά δηλαδή που είναι προγραμματισμένη η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Το κρίσιμο αυτό δημοψήφισμα, που έχει απόλυτα δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση της χώρας συνεχίζεται και το Σάββατο 14 Ιουνίου.

    Θετικά το προγνωστικά

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, υπέρ της ένταξης φέρεται να τάσσεται ένα ποσοστό ανάμεσα στο 70 και 75%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα τοποθετείται μεταξύ ενός 57 και 80%.

    Σε αντίθεση με τη Σλοβακία και με την Πολωνία, στις οποίες προϋπόθεση για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος ήταν η συμμετοχή σε αυτό να ξεπερνά το 50%, στην Τσεχία δεν υπάρχει κάποιο κατώτατο όριο συμμετοχής για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμά του οποίου όμως είναι δεσμευτικό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια ψηφοφορία στη Βουλή.

    Πάντως στην περίπτωση απόρριψης της ένταξης προβλέπεται η διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος το νωρίτερο έπειτα από δύο χρόνια και κατόπιν ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, ή από τουλάχιστον τα δύο πέμπτα των μελών της τσέχικης Βουλής και από τα δύο πέμπτα των μελών της Γερουσίας.

    Με εξαίρεση τους Τσέχους Κομμουνιστές, όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής υποστήριξαν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και κάλεσαν τους οπαδούς τους να προσέλθουν στις κάλπες.

    Η τριμερής κεντροαριστερή κυβέρνηση στην Πράγα, του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Σπίντλα-- που βρίσκεται ένα χρόνο στην εξουσία-- έχει θέσει ως πρωταρχική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματός της την ένταξη της Τσεχίας στην ΕΕ.

    Υπέρ της ένταξης, αλλά με επιφυλάξεις ως προς μια βαθύτερη πολιτική ολοκλήρωση στο πλαίσιο της ΕΕ, τοποθετείται και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του σημερινού προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

    Το κόμμα, στο οποίο ο κ. Κλάους είναι επίτιμος πρόεδρος, προτίθεται, μετά το τωρινό δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, να ζητήσει τη διενέργεια και ενός δευτέρου δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες της Τσεχίας θα καλούνται να πάρουν θέση πάνω στις αποφάσεις της Συντακτικής Συνέλευσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών αντιτίθεται δυναμικά σε μια "ομοσπονδοποίηση" και σε έναν "συγκεντρωτισμό", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην εξέλιξη της ΕΕ.

    Κατά την παράδοση των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία, έτσι και στο τωρινό δημοψήφισμα, οι Τσέχοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες την Παρασκευή, από τις 15.00 μέχρι τις 23.00 ώρα Ελλάδας, και το Σάββατο από τις 9.00 μέχρι τις 15.00 ώρα Ελλάδας, οπότε και θα υπάρξουν οι πρώτες προγνώσεις ως προς το αποτέλεσμα.

    Έπονται Εσθονία- Λετονία

    Η Τσεχία είναι η έβδομη από τις δέκα προς ένταξη χώρες, της οποίας οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ως προς την προσχώρησή της στην ΕΕ, μέσα από δημοψήφισμα. Προηγήθηκαν η Μάλτα (στις 8 Μαρτίου), η Σλοβενία (στις 23 Μαρτίου), η Ουγγαρία (στις 12 Απριλίου), η Λιθουανία (στις 11 Μαΐου), η Σλοβακία (στις 16 και 17 Μαΐου) και η Πολωνία (το περασμένο Σαββατοκύριακο), στις οποίες η έκβαση των σχετικών δημοψηφισμάτων ήταν θετική.Υπολείπονται πλέον τα αντίστοιχα δημοψηφίσματα στην Εσθονία στις 14 Σεπτεμβρίου και στη Λετονία στις 20 του ίδιου μήνα.

    [07] Νέα ισραηλινά αντίποινα παρά τις αμερικανικές πιέσεις

    13/6/2003 11:37:00 μμ

    Η έκκληση του Κόλιν Πάουελ, προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση, δεν εισακούσθηκε. Δυο επιθέσεις πραγματοποίησαν το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη της Γάζας, ισραηλινά ελικόπτερα τύπου Απάτσι. Δυο νεκροί είναι ο μεχρι στιγμής απολογισμός και περισσότεροι από είκοσι τραυματίες μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Νωρίτερα, ο Κόλιν Πάουελ, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την πολιτική των αντιποίνων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι και οι δυο πλευρές εξακολουθούν να παραμένουν "δεσμευμένες" στον "οδικό χάρτη" και τις συνομιλίες της Ακαμπα. Έντονα καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς, ο Χαβιέ Σολάνα και προανήγγειλε μέτρα της Ε.Ε. ώστε να σταματήσει η στήριξη της από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα, με συνέντευξη του σε αμερικανική εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πρότεινε να σταλεί στη "φλεγόμενη" περιοχή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, ιδέα που ωστόσο δεν φαίνεται να ενθουσιάζει την Ουάσινγκτον.

    Εντονο παρασκήνιο αμερικανικών πιέσεων

    Ερωτηθείς γιατί δεν έκανε έβαλε νωρίτερα "πάγο" στα αλλεπάλληλα αντίποινα του Ισραήλ, ο Κόλιν Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να το έπραξε σε κατ ιδίαν συνομιλίες που είχε με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

    Ενδεικτική της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ να προχωρήσει ο οδικός χάρτης και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ ο Τζον Γόλφ, ανώτατος Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμνεντ.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζον Λέιν, η Ουάσινγκτον δουλεύει σκληρά ακόμα και παρασκηνιακά προκειμένου η ειρηνευτική πρωτοβουλία να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά.

    Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κόλιν Πάουελ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αχμεντ Μάχερ, του ζήτησε να παρέμβει προκειμένου η Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων MENA, ο κ. Μάχερ φαίνεται να απήντησε στον Πάουελ, ότι θα πρέπει και οι Ισραηλινοί να σταματήσουν την πολιτική των αντιποίνων και τις συνεχείς βιαιότητες.

    Παράλληλα, του ζήτησε μάλιστα να παρέμβει ο ίδιος και η κυβέρνηση Μπους στους Ισραηλινούς και να τους πιέσει να σταματήσουν τη βία στη Γάζα.

    Παρέμβαση Σολάνα

    Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, καταδίκασε τα τελευταία αιματηρά γεγονότα της Χαμάς, στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι οι 15 θα αναλάβουν δράσεις ώστε να σταματήσει η στήριξη της Οργάνωσης από το εξωτερικό.

    Aπό την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του κουαρτέτου Ε.Ε. - ΟΗΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας για τη διάσωση του οδικού χάρτη, θα γίνει στις 22 Ιουνίου.

    Σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, το Μεσανατολικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

    Βία δίχως τέλος

    Πάντως η ένταση την Παρασκευή, συνεχίστηκε.

    Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έπληξε την πόλη Σντερότ στην ισραηλινή έρημο Νεγκέβ.

    Από τα παλαιστινιακά πυρά, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Νωρίτερα, δυο Ισραηλινοί μοτοσικλετιστές, δέχθηκαν επίθεση από Παλαιστινίους κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Στο μεταξύ, σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η πόλη της Γάζας, όπου το απόγευμα της Παρασκευής, κηδεύθηκαν τα θύματα της χθεσινής επίθεσης των Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων ο Γιάσερ Τάχα, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, η σύζυγος και τα δυο παιδιά τους, ένα βρέφος 12 μηνών και ένα κοριτσάκι τριών ετών.

    [08] Νέα έκρηξη σε ιρακινό αγωγό πετρελαίου

    13/6/2003 11:29:00 μμ

    Δεύτερη έκρηξη σε ιρακινό αγωγό πετρελαίου, που μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία, σημειώθηκε στο Β. Ιράκ, νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το συμβάν σημειώθηκε μόλις 50 χιλιόμετρα από το σημείο, που έγινε η πρώτη έκρηξη την Πέμπτη, και άγνωστα παραμένουν για την ώρα, τα αίτια που την προκάλεσαν. Σε ότι αφορά το πρώτο περιστατικό, οι αμερικανικές αρχές απέρριψαν την εκδοχή του σαμποτάζ, που επικαλέσθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [09] Nέα χειρόγραφη επιστολή Σαντάμ Χουσέιν

    13/6/2003 10:04:00 μμ

    Η αραβική εφημερίδα ''αλ Κοντ αλ Αράμπι'' πρόκειται στο αυριανό φύλλο της να δημοσιεύσει χειρόγραφη επιστολή, που υποστηρίζεται ότι συγγραφέας της είναι ο τέως ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν, στην οποία καλεί όλους τους ξένους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση ότι στις χώρες προέλευσής τους θα γίνουν φονικές επιθέσεις. Με την επιστολή, με ημερομηνία 12 Ιουνίου, ο Χουσέιν προειδοποιεί όλους τους ξένους στο Ιράκ και γενικώς όσους ήλθαν εκεί μαζί με τους "δειλούς κατακτητές" να φύγουν από το Ιράκ μέχρι την 17η Ιουνίου, αλλιώς, σε συνεργασία με ένα δίκτυο πολλών χιλιάδων μαχητών που διαθέτει, θα εξαπολυθούν φονικές επιθέσεις στις χώρες προέλευσής τους.

    Ο διευθυντής της ''αλ Κοντ αλ Αράμπι'' (εκδίδεται στο Λονδίνο), Αμπντέλ Μπάρι Ατουάν, εκτιμά από την πλευρά του ότι ο Σαντάμ είχε την πρόθεση να γράψει ως ημερομηνία κατά την οποία λήγει η διορία που δίνει την 17η Ιουλίου, δηλαδή την ημερομηνία εγκατάστασης στην εξουσία στο Ιράκ του κόμματος του Χουσέιν, Μπάαθ, και ότι από παραδρομή έγραψε 17 Ιουνίου.

    Στην ίδια επιστολή, περιέχεται συγκεριμένη απειλή και για τα επιβατικά αεροπλάνα όλων των παραπάνω χωρών, αν δεν τηρηθεί η διορία της 17ης Ιουνίου (Ιουλίου).

    Ο Ατουάν δήλωσε σχετικά ότι δεν μπορεί να γνωρίζει από πού απεστάλη το φαξ με τη χειρόγραφη επιστολή και ανέφερε οτι το χειρόγραφο κείμενο θα δημοσιευτεί το Σάββατο.

    Η Πολωνία και η Δανία αναφέρονται ρητά στην επιστολή ως κράτη όπου μπορεί να εκδηλωθούν φονικές επιθέσεις ή σε επιβατικά τους αεροπλάνα. Δεν υπάρχει ασφαλής ένδειξη ή μαρτυρία ότι ο Χουσέιν σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

    Αναλυτές σχολιάζουν οτι η νέα επιστολή του Χουσέιν θα αναπτερώσει το ηθικό των εναπομεινάντων στο εσωτερικό του Ιράκ πιστών στον ιρακινό πρώην πρόεδρο.

    Στο μεταξύ Βρετανοί και Αμερικανοί κάνουν βορείως και δυτικά της Βαγδάτης εκτεταμμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με στόχο θυλάκους αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής, καθώς έχουν γίνει αρκετές επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις κατοχής τον τελευταίο καιρό.

    [10] Ακύρωση της συγχώνευσης ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ

    13/6/2003 8:02:00 μμ

    Την ακύρωση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων για την συγχώνευση με την Πετρόλα θα προσβάλλουν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με το σκεπτικό ότι η απόφαση ελήφθη σε παράνομη συνεδρίαση. Όπως ανέφεραν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ πραγματοποιήθηκε παράνομα, σύμφωνα με το καταστατικό, αφού διεξήχθη σε άλλο μέρος από αυτό που είχε προσδιοριστεί, χωρίς να έχουν ενημερωθεί όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έγκαιρα για αυτή την αλλαγή στην προγραμματισμένη συνεδρίαση.

    Παράλληλα, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις προκειμένου να ματαιωθεί η συμφωνία, η οποία είναι επιζήμια για τα ΕΛΠΕ, όπως είπαν.

    Μάλιστα, υποστήριξαν ότι στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται έκθεση ελεγκτικού οίκου που πραγματοποίησε μελέτη, από την οποία προέκυψε ότι κάθε συνεργασία των ΕΛΠΕ με άλλη εταιρία δεν θα είναι προς το συμφέρον της κρατικού ενδιαφέροντος επιχείρησης.

    Τέλος, υποστήριξαν ότι σύντομα τα ΕΛΠΕ θα μεταβιβαστούν στην εξουσία του ομίλου Λάτση και έκαναν λόγο για συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες από μέρους της κυβέρνησης στον "γάμο" ΕΛΠΕ-Πετρόλα.

    [11] ''Εκκρεμούν'' τα προβλήματα του ΠΑΟΚ

    13/6/2003 8:35:00 μμ

    Tα σοβαρά διοικητικά προβλήματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, παραμένουν σε εκκρεμότητα και η λύση στον ορίζοντα, δεν φαίνεται πως θα δοθεί εύκολα. Την Παρασκευή ο νομικός εκπρόσωπος του Μπατατούδη, Θόδωρος Ζέρβας, διευκρίνισε πως ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, δεν αρνείται την παραχώρηση του 51% των μετοχών, την οποία ευθέως θα παραχωρούσε στον Γιώργο Καλύβα και χωρίς ανταλλάγματα, αρκεί να έχει το περιθώριο σε διάστημα δυο χρόνων να διαπραγματευτεί την μεταβίβαση σε άλλη εταιρεία με αντάλλαγματα και αφού αποπληρώσει τα όσα έχουν καταβληθεί για την ομάδα από τους διοικούντες σ αυτό το χρονικό διάστημα.

    Η διοίκηση του κ. Σεργιαννίδη συσκέφθηκε την Παρασκευή το απόγευμα και εξέτασε όλες τις εξελίξεις.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της ΠΑΕ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Σεργιαννίδης είπε: "Η απογοήτευση λόγω των θέσεων του κ. Μπατατούδη ήταν μεγάλη και κυρίως λόγω της αλλοπρόσαλλης τακτικής του. Ετσι μετά την σημερινή σύσκεψη του δ.σ. αποφασίσαμε ο αγώνας του ΠΑΟΚ όσον αφορά τους πολιτικούς, τα κόμματα και τους εκπροσώπους στην Βουλή, να ξεκινήσει από τώρα. Θα παρακαλούσαμε τους φιλάθλους και οπαδούς μας να περιμένουν 3-4 μέρες για να σχηματοποιήσουμε την δράση μας και να αντιδρούν μέσα από την λογική, αλλά εμείς αφού δούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου θα μπορούμε να κατευθύνουμε την δράση μας. Επειδή όμως ακούστηκαν και κάποια πράγματα με την άποψη του κ,. Μπατατούδη που εκφράστηκε από τον δικηγόρο του κ. Ζέρβα, πως διαθέτει το 51% στον κ. Καλύβα, έχω να προσθέσω το εξής. Ο κ. Καλύβας ήταν μέλος της διοίκησης που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο και δεν αποδέχτηκε τον διορισμό του επικαλούμενος την μεταβίβαση του 51%. Η παραίτηση του δεν έγινε αποδεκτή από μας και παραμένει στο εννεαμελές σχήμα της διοίκησης. Αν είναι έτσι πράγματι γιατί δεν επικοινωνήσαμε με τον κ. Καλύβα και με τον κ. Μπατατούδη, τότε καλούμε τον κ. Καλύβα να έρθει και να ηγηθεί της προσπάθειας είτε από την θέση του προέδρου είτε από όποια θέση επιθυμεί. Αν δεν γίνει κάτι θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 Ιουλίου για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μέχρι τότε κάποιοι πρέπει να διαχειρίζονται τα θέματα της ομάδας και ποιος θα είναι πρόεδρος, ποιος όχι, αυτό δεν με αφορά γιατί προσωπικά εγώ δεν ενδιαφέρομαι για θέσεις και τέτοια. Ας έρθει ο κ. Καλύβας κάτω από τις προοπτικές αυτές και ας αναλάβει την ομάδα κι εμείς θα είμαστε κοντά. Δεν μπορεί όμως να υπάρχει μια προσωρινή διοίκηση και ο μεγαλομέτοχος να εκφράζει την εμπιστοσύνη του σε κάποιον και ο υποφαινόμενος να είμαι εμπόδιο στην προώθηση των θεμάτων της ομάδας, όπως το αντιλαμβάνομαι".

    [12] Ανανεώθηκε το ''ραντεβού'' Τσάρτα-ΑΕΚ

    13/6/2003 8:28:00 μμ

    Σημαντική διαφορά φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Βασίλη Τσάρτα. Η πρώτη συνάντηση του Πέτρου Στάθη με τον μάνατζερ του παίκτη, Γιάννη Καινούργιο, απέβη άκαρπη και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα, παρουσία πλέον και του παίκτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ δεν είναι διατεθειμένη να δώσει περισσότερα από 500.000-600.000 ευρώ το χρόνο στον διεθνή μέσο, ποσό που μάλλον δεν τον ικανοποιεί. Από τη πλευρά του Τσάρτα φαίνεται να ζητά τη διασφάλιση των οφειλομένων της φετινής περιόδου, πριν να υπάρξει συμφωνία για νέο συμβόλαιο. Στο μεταξύ, επίθεση κατά της ENIC και προσωπικά του Πέτρου Στάθη, εξαπέλυσε ο Στράτος Γιδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρσκευή, μαζί με τον επιχειρηματία Πάνο Κεχαγιά, σχετικά με την απόσυρση του ενδιαφέροντος της First Boston για την αγορά των μετοχών της ΑΕΚ.

    "Είναι οι νεκροθάφτες της ΑΕΚ επειδή δημιούργησαν χρέος 22 δισ. και έφεραν τον Ψωμιάδη στην ομάδα", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης.

    Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ENIC, υποστήριξαν ότι η αγγλική εταιρεία απέφυγε να τους απαντήσει στην πρόταση ύψους 10 εκατ. ευρώ για το 72% των μετοχών, αλλά και να τους ενημερώσει εγγράφως για τα χρέη της ΑΕΚ προς τρίτους.

    [13] Ιδανικότερη μεταγραφή για τη Μάντσεστερ ο Ροναλντίνιο

    13/6/2003 8:19:00 μμ

    Ως την ιδανική μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, περιέγραψε ο Γάλλος αμυντικός Μικαέλ Σιλβέστρ τον Ροναλντίνιο. Παρότι δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί, ο Σιλβέστρ δηλώνει θαυμαστής του Βραζιλιάνου, που έχει εκφράσει την επιθυμία να φύγει από την Παρί Σεν Ζερμέν. "Το μόνο κακό είναι ότι προέρχεται από τη Νότια Αμερική κι αυτοί οι παίκτες δεν συνηθίζουν εύκολα το κλίμα στην Αγγλία. Πάρτε για παράδειγμα τον Βερόν, που του αρέσει πολύ περισσότερο ο ήλιος της Ιταλίας, παρά τα σύννεφα του Μάντσεστερ. Ομως, κατάφερε και το ξεπέρασε και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας", τόνισε ο Γάλλος διεθνής.

    "Ένας παίκτης σαν κι αυτόν, μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα θέλει", είπε ο Σιλβέστρ.

    Όσον αφορά την επικείμενη μεταγραφή του Βραζιλιάνου στη Γιουνάιτεντ, ο Γάλλος διεθνής τόνισε: "Δεν έχω ιδέα αν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά γνωρίζω καλά ότι η Γιουνάιτεντ ήταν ανέκαθεν πολύ προσεκτική στις μεταγραφικές της κινήσεις".

    Επίσης, ο Σιλβέστρ συνέδεσε τον Ροναλντίνιο με την ενδεχόμενη φυγή του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τους πρωταθλητές Αγγλίας: "Αν και δεν παίζουν στην ίδια θέση, ο Ροναλντίνιο μπορεί να τον αντικαταστήσει επάξια. Δεν πρόκειται να αλλάξει η ισορροπία της ομάδας".

    [14] Στο επίσημο site της UEFA Ρεχάγκελ - Ζαγοράκη

    13/6/2003 7:55:00 μμ

    Από τον αγώνα Ελλάδα -

    Ουκρανία

    Οι νίκες επί Ουκρανίας και Ισπανίας και η άνοδος της Εθνικής μας ομάδας στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου του EURO 2004, φαίνεται ότι δεν άφησε ασυγκίνητο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η UEFA στο επίσημο site της φιλοξενεί δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού, Οτο Ρεχάγκελ και του Θοδωρή Ζαγοράκη, στην οποία ο Γερμανός προπονητής εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πάθος των Ελλήνων διεθνών.

    "Αυτό που θαυμάζω περισσότερο στους παίκτες μου είναι το πάθος τους, όταν φορούν την φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ότι και να συμβαίνει στους συλλόγους τους είναι αφοσιωμένοι στην ομάδα και μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους στους φιλάθλους. Από την ημέρα της κλήρωσης έπρεπε να είμαστε ρεαλιστές. Οι δύο πρώτοι αγώνες ήταν δύσκολοι. Οπότε ο στόχος μου ήταν να ανεβάσω ψυχολογικά τους παίκτες μου για τις αναμετρήσεις με Αρμενία και Βόρειο Ιρλανδία, οι οποίες αποδείχθηκαν επιτυχημένες", υποστήριξε ο Οτο Ρεχάγκελ.

    Για τους παίκτες δηλώσεις έκανε ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης: "Εμείς, οι παίκτες και ο προπονητής ήμασταν οι μόνοι που πιστεύαμε στην δύναμη αυτής της ομάδας. Οι φίλαθλοι μας έκριναν από τα αποτελέσματα και τώρα είναι ενθουσιασμένοι. Ήταν μία δύσκολη χρονιά για εμάς, όμως το φινάλε της περιόδου, δηλαδή τις δύο νίκες, δεν θα τις άλλαζα με τίποτα. Μετά την κλήρωση πίστευα ότι η Ισπανία είναι το φαβορί και ότι εμείς θα παλεύαμε με την Ουκρανία για την δεύτερη θέση. Ευτυχώς το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν χωρούν προβλέψεις", τόνισε ο διεθνής μέσος.

    [15] Όπεν Ρόδου: Στους ''16'' Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη

    13/6/2003 7:07:00 μμ

    Καραντάσιου - Σφυρή

    Σπουδαία νίκη-πρόκριση στους "16" του κεντρικού ταμπλό του Όπεν της Ρόδου πήραν οι Θάλεια Κουτρουμανίδου/Βίκυ Αρβανίτη, επικρατώντας και των Κινέζων Γου/Γουάνγκ (Νο43) με 2-0 (21-19, 21-19). "Πιστεύαμε πολύ στις δυνατότητές μας και στη δουλειά που είχαμε κάνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ήμασταν αισιόδοξες και μετά την πρώτη μας νίκη η ψυχολογία μας ανέβηκε ακόμα περισσότερο. Δεν φοβήθηκαμε και ούτε είχαμε άγχος", τόνισαν οι δύο "μικρές". Το ελληνικό δίδυμο ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του στον όμιλο το Σάββατο (12:00) με τις έτερες αήττητες του 3ου ομίλου Ρεμπέκα Καντάικ/Λάριτ Λέενστρα (Ολλανδία), που ως γνωστόν πέρυσι στη Ρόδο είχαν ηττηθεί στον μικρό τελικό από τις Καραντάσιου/Σφυρή.

    Από το συγκεκριμένο ματς θα κριθεί και η πρώτη θέση του ομίλου και φυσικά ο επόμενος αντίπαλος στις "16".

    Aν Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη κάνουν το 3 στα 3 τότε αύριο, Σάββατο, θα αντιμετωπίσουν τις Ανα Ρίτσα/Φράνκα ή Παράθα/Γκρασέτ (Κούβα), αντίθετα θα παίζουν σίγουρα με τις Βραζιλιάνες Αλεξάντρα/Μινέλο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 June 2003 - 20:54:51 UTC