Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκότωσαν Ελληνίδα τουρίστρια στη Μαδρίτη
  • [02] Δίκη Οτσαλάν: Καταθέσεις μαρτύρων κατηγορητηρίου
  • [03] Συνέντευξη Ερντογάν για ελληνοτουρκικά-κυπριακό
  • [04] Στον Κακλαμάνη ο Καραμανλής για την Εξεταστική
  • [05] Προσάραξη πλοίου στη Μύκονο
  • [06] Στις Βρυξέλλες για θέματα ανταγωνισμού ο κ. Τσοχατζόπουλος
  • [07] Μέσα από συμπληγάδες ο ''οδικός χάρτης''
  • [08] Πίσω στους κυβερνητικούς η Νουαξότ της Μαυριτανίας
  • [09] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη
  • [10] Φονικός καύσωνας πλήττει την Ινδία
  • [11] Περιοδεία Ράμσφελντ στην Ευρώπη
  • [12] Δεν κατεβαίνει υποψήφια το 2008 η Χίλαρι Κλίντον
  • [13] Βαλίτσα με εκρηκτικά ανακαλύφθηκε στη Δρέσδη
  • [14] Λιβερία: Προέλαση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα
  • [15] Εξακολουθούν να επιμένουν στο οπλοστάσιο του Σαντάμ
  • [16] Ζητούν από τους Ιρακινούς να γίνουν καταδότες
  • [17] Δημοσιεύτηκαν ονόματα Ιρακινών που εκτελέστηκαν
  • [18] Πρώτη η Alpha Bank στο χορό μείωσης επιτοκίων
  • [19] Συνάντηση Σημίτη με τα μέλη του ΣΕΒ
  • [20] Τα ανώτατα όρια των υπερωριών
  • [21] Ανέβηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός
  • [22] Ρεχάγκελ: ''Επιτακτική η νίκη με Ουκρανία''
  • [23] Επαναλαμβάνεται ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακού
  • [24] ΠΑΟΚ: Προσφυγή και ο Γεωργιάδης
  • [25] Στη Μίλαν ο Καφού
  • [26] Μπιτς Βόλεϊ: Νικητές οι Μπλάντον/Νάιγκαρντ
  • [27] Στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου
  • [28] ''Αμοργός'' και ''Μεγάλος Ερωτικός'' στο Ηρώδειο
  • [29] Παρουσίαση εμβλήματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας
  • [30] Απονομή των θεατρικών βραβείων Τόνι στη Ν.Υ
  • [31] Το νέφος που παράγεται στο σπίτι μας. . .
  • [32] Οι πατάτες προκαλούν διαβήτη σε έμβρυα

    [01] Σκότωσαν Ελληνίδα τουρίστρια στη Μαδρίτη

    9/6/2003 5:15:00 μμ

    Ελληνίδα τουρίστρια δολοφονήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στη Μαδρίτη από δυο νεαρούς Μαροκινούς που υπό την απειλή μαχαιριού προσπάθησαν να της αποσπάσουν τη τσάντα. Η άτυχη γυναίκα, αντιστάθηκε και δέχθηκε την επίθεση των νεαρών που τη μαχαίρωσαν στην καρδιά. Κοντά της ήταν και ο σύζυγός της, ο οποίος δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, σε μικρή απόσταση από το ισπανικό κοινοβούλιο. Λίγο αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τους δυο δράστες. Πρόκειται για έναν 18χρονο και έναν ανήλικο, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης και είχε βγει έξω με άδεια. Η γυναίκα, συνόδευε το σύζυγο της στην ισπανική πρωτεύουσα, ο οποίος θα παρίστατο στις εργασίες οφθαλμολογικού συνεδρίου.

    Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών!

    Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο το όνομα και το αρχικό γράμμα του επωνύμου της γυναίκας, ο σύζυγος της οποίας ήταν παρών και είναι καλά στην υγεία του.

    Πρόκειται για τη Χρυσάνθη Π. 32 χρόνων και μητέρα τεσσάρων παιδιών από τη Θεσσαλονίκη.

    Το απόγευμα της Κυριακής, έξω από την ισπανική Βουλή, η Χρυσάνθη Π., με το σύζυγο της τον οφθαλμίατρο Θ.Π., έβλεπαν τα αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας στο περιθώριο ενός οφθαλμιατρικού συνεδρίου που γίνεται αυτές τις μέρες εκεί.

    Η γυναίκα αντιστάθηκε ενστικτωδώς και χωρίς καμία καθυστέρηση, ένας από τους δυο νεαρούς τράβηξε μαχαίρι και το κάρφωσε κατευθείαν στην καρδιά της.

    Το πλήρωμα του ασθενοφόρου των πρώτων βοηθειών που έφτασε αμέσως στον τόπο του συμβάντος δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να σώσει τη ζωή της άτυχης γυναίκας.

    Ταυτόχρονα η αστυνομία άρχισε την καταδίωξη.

    Οι δυο Μαροκινοί, συνελήφθησαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος. Εναντίον τους, δεν έχει ακόμα απαγγελθεί κατηγορία.

    [02] Δίκη Οτσαλάν: Καταθέσεις μαρτύρων κατηγορητηρίου

    9/6/2003 7:49:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορητηρίου συνεχίστηκε την Δευτέρα ενώπιον του μικτού ορκωτού δικαστηρίου η δίκη για την υπόθεση της παράνομης εισόδου και παραμονής στη χώρα τον Ιανουάριο του 1999 του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν ήταν και ο υπάλληλος στον έλεγχο πτήσεων του κρατικού αερολιμένα Μανώλης Φραγκιαδάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι την επίμαχη νύχτα (29/1/1999) η αίθουσα VIP είχε ανοίξει μετά από ειδοποίηση του κατηγορούμενου στην υπόθεση, υπεύθυνου της αίθουσας, Στέφανου-Γρηγόρη Ευαγγελάτου. Ο κ. Ευαγγελάτος, σύμφωνα με το μάρτυρα, είχε ζητήσει να ανοιχτεί η αίθουσα για επικείμενη άφιξη του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας. Ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι την ενημέρωση για την άφιξη του Ρώσου αξιωματούχου, ο κ. Ευαγγελάτος την είχε από τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Αντώνη Ναξάκη και τον βουλευτή κ. Κώστα Μπαντουβά.

    Αποκαλυπτικά στοιχεία από τις καταθέσεις

    Στην κατάθεσή του ο Ανδρέας Στεργιόπουλος, γιος του κατηγορούμενου στην υπόθεση ιδιοκτήτη της Aegean Airline Ευάγγελου Στεργιόπουλου, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τη συμφωνία για τη διάθεση του αεροσκάφους την έκανε κάποιος Ρώσος, ο οποίος ζήτησε αεροπλάνο για τη μεταφορά τεσσάρων ατόμων στην Ελλάδα μέσω Πετρούπουλης.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα, την εξόφληση για το αεροσκάφος είχε κάνει τη νύχτα της άφιξης του Οτσαλάν ο συνεργάτης του, κατηγορούμενος στην υπόθεση, Γιακάρ Τσενκίζ.

    Στο δικαστήριο αναγνώστηκε η κατάθεση του τότε διευθυντή ασφάλειας Παύλου Ρούμπη, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών τού είχε αναθέσει λόγω απουσίας τού τότε διοικητή της ΕΥΠ Χαράλαμπου Σταυρακάκη, να πάει στο σπίτι του αρχιπλοίαρχου Ναξάκη και να προσπαθήσει να πείσει τον Οτσαλάν να φύγει από τη χώρα.

    Αύριο Τρίτη, αναμένεται να αναγνωστούν στο δικαστήριο τα έγγραφα της υπόθεσης, ενώ από την Τετάρτη θα αρχίσουν να καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    [03] Συνέντευξη Ερντογάν για ελληνοτουρκικά-κυπριακό

    9/6/2003 1:38:00 μμ

    Ανάλογα με το βαθμό επιτάχυνσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, θα επιταχυνθεί και η επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικρίνει τον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο Κώστας Σημίτης "απομακρύνθηκε" από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Στο μεταξύ, ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον θα επισκεφτεί την Πέμπτη την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα "Ακσάμ", η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Ερντογάν απαντά σε ερώτηση σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τη στιγμή που στο ζήτημα του εναερίου χώρου, οι τουρκικές και οι ελληνικές θέσεις είναι αντίθετες και λεει: "Μπορεί να ακουστεί λίγο σαν αργκό, αλλά κάποιοι ξύνουν την πληγή".

    Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για "τα γεράκια στις δυο πλευρές", λεει ότι "μπορεί να είναι αυτοί, μπορεί και άλλοι, κάποιοι όμως ξύνουν την πληγή. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσει και πραγματοποιηθεί η διαδικασία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο γρήγορη θα είναι και η επίλυση του προβλήματος στο Αιγαίο. Σε αυτό συνίσταται το ζήτημα στο Αιγαίο".

    Ο Ρ. Ερντογάν αναφέρεται και στο Κυπριακό λέγοντας ότι "κατά τις συναντήσεις με τον Κ. Σημίτη, είπαμε, εμείς να ενθαρρύνουμε το Βορρά κι εσείς το Νότο. Το σχέδιο Ανάν να παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αφαιρέσουμε τα αρνητικά".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι "ο κ. Σημίτης είπε πως δεν μπορεί να προσέλθει στο τραπέζι για μια συνάντηση στην οποία δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτός που απομακρύνθηκε δεν ήμασταν εμείς, αλλά ο κ. Σημίτης".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κύπρο, μετά την ένταξή της στην Ε.Ε, ο Ερντογάν λεει "η Ε.Ε έχει μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Ότι και να κάνουμε εμείς, η Ε.Ε τους έχει αναγνωρίσει. Τι θα γίνει δηλαδή αν δεν την αναγνωρίσουμε; Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές".

    Ικανοποιημένη η κυπριακή κυβέρνηση από τις δηλώσεις Γουέστον

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τόμας Γουέστον, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν κατηγορηματικά αναγνώριση του ψευδοκράτους και διεξαγωγή συνομιλιών εκτός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι η επικείμενη επίσκεψη Γουέστον στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνοδευτεί από πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση των προθέσεων όλων των εμπλεκομένων.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη και θετική όσον αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην τουρκική πλευρά.

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι είναι εκτός συζήτησης για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο εξαγωγής προϊόντων από το λιμάνι Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το πλεονέκτημα που θα προσφέρει στον Ραούφ Ντενκτάς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι παράγοντες, που το θέτουν εκτός διαπραγμάτευσης.

    [04] Στον Κακλαμάνη ο Καραμανλής για την Εξεταστική

    9/6/2003 1:23:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο, που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το μεσημέρι τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και ζήτησε να διεξαχθεί τόσο αυτή η συζήτηση όσο και εκείνη για την πρόταση νόμου της ΝΔ για τη διαφάνεια, στην παρούσα ολομέλεια, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και πλήρως σε όλες τις πτυχές του".

    Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η συζήτηση για την εξεταστική έχει ήδη προγραμματιστεί, ενώ σε ό,τι αφορά στην πρόταση νόμου της ΝΔ για τη διαφάνεια, εφόσον οι εργασίες της Βουλής παραταθούν μέχρι το τέλος του μήνα τότε η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια, διαφορετικά θα γίνει είτε στα τμήματα είτε στη νέα ολομέλεια.

    Εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να γίνει συζήτηση στο Κοινοβούλιο και για τη Συντακτική Συνέλευση της Ευρώπης κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, αλλά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, επειδή είναι ρευστό αν θα υποβληθεί το τελικό σχέδιο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει συζήτηση για το θέμα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    [05] Προσάραξη πλοίου στη Μύκονο

    9/6/2003 2:04:00 μμ

    Στα αβαθή του παλαιού λιμανιού της Μυκόνου, προσάραξε στις 12.30 το μεσημέρι, το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Ακουα Τζούελς", το οποίο με 70 επιβάτες είχε τελικό προορισμό την Πάρο. Το 96μετρο επιβατηγό πλοίο "κόλλησε" στα αβαθή, όταν κατά τους χειρισμούς απόπλου, παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους -έντασης 6-7 μποφόρ - που έπνεαν στην περιοχή. Κανείς από τους 70 επιβάτες δεν έπαθε τίποτα, ενώ μετά από 40 λεπτά το πλοίο αποκολλήθηκε με τη βοήθεια του επιβατηγού πλοίου "Αίολος Εξπρές 2", που εκείνη τη στιγμή κατέπλεε στο λιμάνι της Μυκόνου. Στο "Ακουα Τζούελς" που ανήκει στην εταιρεία "Αλφα Ferris" απαγορεύθηκε ο απόπλους, προκειμένου να επιθεωρηθεί από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών πλοίων, ενώ οι 70 επιβάτες για την Πάρο θα προωθηθούν με άλλα πλοία της γραμμής.

    [06] Στις Βρυξέλλες για θέματα ανταγωνισμού ο κ. Τσοχατζόπουλος

    9/6/2003 7:42:00 μμ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να μιλήσει αύριο Τρίτη, με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τον Καταναλωτή. Στη Συνδιάσκεψη θα πάρουν μέρος επίσης, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπερν, οι ομόλογοί του των χωρών-μελών της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι των καταναλωτικών φορέων και οργανώσεων από τις χώρες της ΕΕ. Στην συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης θα υπογράψει από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ στον τομέα της έρευνας, μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

    [07] Μέσα από συμπληγάδες ο ''οδικός χάρτης''

    9/6/2003 7:50:00 μμ

    Νέα έκκληση για διάλογο με τη Χαμάς απηύθυνε τη Δευτέρα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, μετά την αποχώρηση της οργάνωσης την Παρασκευή από τις συνομιλίες. Ωστόσο, η Χαμάς επανέλαβε την αντίθεσή της στην επανέναρξη του διαλόγου. Στο μεταξύ, το Ισραήλ απαγόρευσε, εκ νέου, την είσοδο των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κατεδάφισε 13 σπίτια στην περιοχή Μπέιτ Χανούν. Παράλληλα, οι Ισραηλινοί προχωρούν στην καταστροφή εβραϊκού οικισμού.

    Η Χαμάς δεν συνομιλεί με τον Μαχμούντ Αμπάς

    Ακαρπη ήταν η έκκληση του Μαχμούντ Αμπάς για επανέναρξη του διαλόγου με την Χαμάς, καθώς η οργάνωση εμμένει στην αντίθεσή της στη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, καταφέρνοντας έτσι ένα νέο πλήγμα στις ελπίδες του να την πείσει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    Η ισλαμική οργάνωση είχε κατηγορήσει τον Μαχμούντ ότι υπήρξε υπερβολικά συμβιβαστικός έναντι του Ισραήλ κατά την ειρηνευτική διάσκεψη κορυφής της περασμένης εβδομάδας στην Ακαμπα της Ιορδανίας.

    Οι ηγέτες της Χαμάς συναντήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας για να συζητήσουν την έκκληση του Αμπάς, ωστόσο ο Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ, ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης σημείωσε ότι ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός δεν άλλαξε τη στάση του μετά την Ακαμπα και για το λόγο αυτό η κατάσταση παραμένει η ίδια.

    ''Σταματήσαμε το διάλογο με βάση κάποιες εξελίξεις και τώρα υπάρχουν νέες εξελίξεις που πρέπει να μελετηθούν. Η θέση μας τώρα παραμένει αυτή που ήταν μέχρι να τις μελετήσουμε'', τόνισε χαρακτηριστικά ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Αμπντέλ-Αζίζ Ράντισι.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να σταματήσουν οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές επιθέσεις. Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιερουσαλήμ, ο Αριέλ Σαρόν τόνισε ότι οι πιέσεις της Ευρώπης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και τη βία, θα αυξήσουν την πιθανότητα του ερχομού της ειρήνης.

    Την Κυριακή, σε ομιλία του σε συνέδριο του κόμματός του Λικούντ στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια για τον λαό του.

    "Το Ισραήλ δεν θα δώσει τίποτα στους Παλαιστίνιους αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς δεν λάβει σθεναρά μέτρα κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Σαρόν, προειδοποιώντας ότι κανένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας θα επιστρέψει στο Ισραήλ.

    Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη λύπη του για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως απειλούν τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους. Ο πρόεδρος Μπους λυπάται για τους θανάτους και τη βία, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Φλάισερ, αυτή είναι μία σημαντική περίοδος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε ετοιμότητα υπέρ της επίτευξης της ειρήνης.

    Από τη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να επωφεληθεί από τους προνομιακούς παραδοσιακούς δεσμούς της με τους Αραβες και να βοηθήσει, ώστε να διαφυλαχθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Κατεδαφίσεις σπιτιών από τον ισραηλινό στρατό

    Μετά την επίθεση ενόπλων στον μεθοριακό σταθμό Ερέζ, που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών, το Ισραήλ τη Δευτέρα απαγόρευσε για μία ακόμη φορά την είσοδο των Παλαιστινίων εργατών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 13 σπίτια Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια εισβολής του στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

    Ένα από τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν ήταν αυτό του 22χρονου Μούσα Σαχάουιλ, μέλους των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσα. Ο Σαχάουιλ και δύο άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο οδόφραγμα Ερέζ.

    Στην Χεβρώνα οι στρατιώτες κατέστρεψαν ένα σπίτι από το οποίο είχαν ριφθεί προηγουμένως πυροβολισμοί.

    Παράλληλα, άρχισαν τις εργασίες για τη διάλυση ενός εβραϊκού οικισμού στο πλαίσιο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ "οδικού χάρτη", όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την κυριότερη ισραηλινή οργάνωση για τους οικισμούς.

    Το Συμβούλιο YESHA δήλωσε πως ισραηλινοί εκσκαφείς έφθασαν στην περιοχή Νέβε Ερέζ στην Δυτική Όχθη, προκειμένου να αρχίσει η κατεδάφιση των κατοικιών, όπως συμφωνήθηκε στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    [08] Πίσω στους κυβερνητικούς η Νουαξότ της Μαυριτανίας

    9/6/2003 6:04:00 μμ

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μαυριτανία. Οι άνδρες της προεδρικής φρουράς, ανέκτησαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Νουαξότ, είδηση η οποία έγινε δεκτή, με πανηγυρισμούς από κάποιους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο στρατός ελέγχει το αεροδρόμιο και το ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, ενώ όπως μεταδίδει το Reuters, κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του προεδρικού Μεγάρου. Τα επεισόδια, εντάθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν στασιαστές στρατιώτες μετά από πολλές ώρες πήραν τον έλεγχο του προεδρικού Μεγάρου. Είχε προηγηθεί αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος της χώρας, Μαουίγια Ουλ Τάγια, φυγαδεύτηκε στη γαλλική πρεσβεία.

    Τα δύσκολα είναι εδώ για τον πρόεδρο Μαουίγια

    Για πρώτη φορά από το 1984, όταν πήρε στα χέρια του την εξουσία της χώρας, ο Μαουίγια Ουλ Τάγια, αντιμετωπίζει μία τόσο δύσκολη κατάσταση.

    Ανταποκριτές στην περιοχή κάνουν λόγο για πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και από τις δυο πλευρές.

    Πάντως, την Κυριακή, το πολυαναμενόμενο διάγγελμα των στασιαστών στρατιωτών, δεν έγινε ποτέ, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη σύγχυση.

    Την ίδια ώρα, συνωστισμός παρατηρήθηκε στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν πολλοί τραυματίες.

    Στην ίδια την πρωτεύουσα, οι κάτοικοι είναι πανικόβλητοι. Οι περισσότεροι κλείστηκαν στα σπίτια τους, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία ενός πολίτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Associated Press.

    " Φοβόμαστε να βγουμε έξω. Έχω κλειδώσει όλα τα μέλη της οικογένειας μου στο σπίτι" είπε χαρακτηριστικά.

    Τα αίτια των τελευταίων επεισοδίων

    Η Μαυριτανία, είναι μία χώρα, βαθιά διχασμένη σε δυο φυλετικές ομάδες. Τους αραβόφωνους και τους έγχρωμους Αφρικανούς.

    Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, άνθρωπος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι πίσω από τους στασιαστές κρύβεται ο Σαλάχ Ουλ Χάνα, ο οποίος έχει τη στήριξη μερικών μονάδων του στρατού και της αεροπορίας.

    Πολλές πηγές αναφέρουν, ότι οι στασιαστές είναι φιλικά προσκείμενοι στο Ιράκ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαυριτανία, ενώ είναι μία καθαρά μουσουλμανική χώρα, τον τελευταίο καιρό οι αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν τις επαφές Ισλαμιστών και πολλών πολιτικών με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

    Το γεγονός, αυτό προκάλεσε, έντονες αντιδράσεις.

    Σημείο τριβής για ορισμένες φυλετικές ομάδες που ζουν στη χώρα, είναι και οι πολύ καλές σχέσεις που έχει η Μαυριτανία με το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση μίας μεγάλης μερίδας Μαυριτανών.

    [09] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη

    9/6/2003 5:58:00 μμ

    Στους εννέα ανέρχονται οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένης μιας πεντάχρονης, από την κακοκαιρία που πλήττει τα τελευταία 24ωρα την Ευρώπη. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν από τις καταιγίδες που έπληξαν την Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στη Βρετανία, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ στην πόλη Ραιντάλεν. Στην Ιταλία, ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο επτάχρονων αγοριών, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

    Γερμανία: Προβλήματα στους δρόμους και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες

    Πυρκαγιές και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ προκλήθηκαν στη Γερμανία από τους ισχυρούς ανέμους και τους κεραυνούς. Στο Βερολίνο διακόπηκε το υπαίθριο φεστιβάλ ''Carnival of the Cultures'', καθώς οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι σκαλωσιές, τραυματίζοντας αρκετά άτομα.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αποκλείστηκαν δρόμοι και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στις τοπικές σιδηροδρομικές συγκοινωνίες από τα κομμένα δέντρα και άλλα αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί από τους ανέμους.

    Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από την Βρετανία σκοτώθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ στην πόλη Ραιντάλεν, όταν μπερδεύτηκε στα σχοινιά με τα οποία ήταν δεμένο ένα αερόστατο, το οποίο παρασύρθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Το αερόστατο βρέθηκε μετά από δύο ώρες σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και το πτώμα της άτυχης μικρής.

    Τα σωστικά συνεργεία στην Ιταλία βρήκαν τα πτώματα δύο αγοριών ηλικίας επτά ετών, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά που προσκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές.

    Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή στην Φότζια της Νότιας Ιταλίας όταν από την αιφνίδια έντονη βροχή ξεχείλισε ένας χείμαρρος και τα ορμητικά νερά του παρέσυραν τα δύο παιδιά την ώρα που οι γονείς τους ήταν δίπλα στα σπίτια τους και δεν πρόλαβαν να επέμβουν.

    Αντίθετη είναι η εικόνα στην Σερβία, όπου από το κύμα καύσωνα τρία άτομα έχασαν την ζωή τους την Κυριακή και δεκάδες κατέφυγαν στα νοσοκομεία.

    Την Δευτέρα, οι θερμοκρασίες ήταν γύρω στους 30 βαθμούς, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν ήλθαν ακόμη. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επικρατήσουν τροπικές συνθήκες με πολύ υγρασία και την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 32 μέχρι 36 βαθμούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να τους ξεπεράσει.

    [10] Φονικός καύσωνας πλήττει την Ινδία

    9/6/2003 12:51:00 μμ

    Ξεπέρασαν τους 1.300 οι νεκροί από τον φονικό καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες την Ινδία. Το θερμόμετρο έχει φτάσει τους 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ξηρασία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές πόλεις. Από τα μέσα Μαΐου η θερμοκρασία στα περισσότερα κρατίδια της Ινδίας κυμαίνεται από 40 ως 50 βαθμούς Κελσίου και όλοι πλέον περιμένουν την περίοδο των μουσώνων, την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν η μέση θερμοκρασία πέφτει αισθητά.

    [11] Περιοδεία Ράμσφελντ στην Ευρώπη

    9/6/2003 7:30:00 μμ

    Ευρωπαϊκη περιοδεία ξεκινά από την Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ με πρώτο σταθμό τη Βρετανία ενώ αύριο θα μεταβεί στην Πορτογαλία και την Αλβανία όπου και θα ευχαριστήσει τους κρατικούς αξιωματούχους για την υποστήριξη των χωρών τους στην αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Την Τετάρτη ο κ. Ράμσφελντ θα βρίσκεται στο Κέντρο Αμυνας Μάρσαλ στη νότια Γερμανία με την ευκαιρία της δεκάτης επετείου της ίδρυσης του κέντρου αυτού, όπου εκπαιδεύονται αξιωματικοί από πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ τέλος θα πάει και στις Βρυξέλλες για να παραβρεθεί στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    [12] Δεν κατεβαίνει υποψήφια το 2008 η Χίλαρι Κλίντον

    9/6/2003 6:58:00 μμ

    Απάντηση στην έντονη φημολογία, που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες και που τη θέλει να κατεβαίνει υποψήφια στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2008 έδωσε η Χίλαρι Κλίντον. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της "Ζωντανή Ιστορία" μιλώντας στο ABC δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, στις εκλογές του 2008, αν και όπως είπε κολακεύεται από αυτά τα σενάρια. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, στο σύντομο μέλλον, μία γυναίκα να διεκδικήσει και να κατακτήσει τον προεδρικό θώκο. "Έχουμε πολλές άξιες γυναίκες για τη θέση αυτή" είπε χαρακτηριστικά.

    [13] Βαλίτσα με εκρηκτικά ανακαλύφθηκε στη Δρέσδη

    9/6/2003 5:34:00 μμ

    Μία βαλίτσα που περιείχε μέσα εκρηκτικά, βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο σιδηροδρομικό σταθμό της Δρέσδης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική αστυνομία. Η βόμβα ήταν μέσα σε μια μαύρη βαλίτσα που βρισκόταν στην αποβάθρα του σταθμού. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του κρατιδίου της Σαξονίας τόνισε ότι σε περίπτωση που γινόταν η έκρηξη, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και θύματα. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εκρηκτικά και ο μηχανισμός εκπυρσοκρότησης δεν ήταν από τους συνηθισμένους, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητά τους, καθώς ακόμα συνεχίζονται οι έρευνες. Οι αστυνομικές αρχές δεν γνωρίζουν ποιος τοποθέτησε εκεί τη βαλίτσα, ενώ ο σταθμός παρέμεινε κλειστός μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

    [14] Λιβερία: Προέλαση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα

    9/6/2003 5:18:00 μμ

    Επίλεκτες γαλλικές δυνάμεις έφθασαν σήμερα με ελικόπτερα στην Μονρόβια για να μεταφέρουν εκατοντάδες ξένους υπηκόους σε ασφαλείς περιοχές επειδή οι αντάρτες απέχουν περί τα 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της λιβεριανής πρωτεύουσας. Πολλοί Αμερικανοί που είχαν καταφύγει στην αμερικανική πρεσβεία άρχισαν σήμερα να απομακρύνονται με ελικόπτερα του γαλλικού στρατού, δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Παρίσι, ο επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Ανρί Μπεντεζέ δήλωσε ότι πάνω από 250 ξένοι απομακρύνθηκαν ήδη από γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Δίχως τέλος οι αιματηρές επιθέσεις των ανταρτών

    Πυρά όλμων και βαρέων όπλων ακούγονται από πολλά σημεία της πόλης, ενώ καπνός αναδύεται από τα βορειοδυτικά προάστια που δέχονται τις επιθέσεις των ανταρτών για τέταρτη συνεχή ημέρα. Σύμφωνα με την τοπική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών (IRIN), περισσότερα από εκατό πτώματα κείτονται σε ένα από τους κεντρικούς δρόμους της Μονρόβια.

    ''Λυπάμαι, λυπάμαι για την χώρα και την γενική κατάσταση'', δήλωσε ο Βλάντισλαβ, ένας γιατρός του Ερυθρού Σταυρού από την Λευκορωσία την ώρα που τον μετέφεραν σε ασφαλέστερη περιοχή τα γαλλικά στρατεύματα.

    Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι αντάρτες εξαπέλυσαν το πρωί επιθέσεις παρά τις υποσχέσεις ότι θα τις σταματήσουν και θα δώσουν μία ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γκάνα. Διαπραγματευτές της οργάνωσης των ανταρτών LURD (Λιβεριανοί Ενωμένοι για Συμφιλίωση και Δημοκρατία) στην Γκάνα αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

    Οι αντάρτες συναντήθηκαν με κυβερνητική αντιπροσωπεία για ανεπίσημες συνομιλίες, σήμερα. Μία ομάδα διαπραγματευτών από την δυτικοαφρικανική περιφερειακή οργάνωση ECOWAS προγραμματίζει να αρχίσει σειρά διπλωματικών επαφών στην Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ.

    Οι αντάρτες έδωσαν το Σάββατο στον Τέιλορ διορία 72 ωρών να παραιτηθεί. Τόσο η LURD όσο και μια άλλη ανταρτική οργάνωση που είναι γνωστή ως Model ελέγχουν τα δύο τρίτα της Λιβερίας, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Ο Τέιλορ έχει λίγους φίλους στην διεθνή κοινότητα. Κατηγορείται εδώ και καιρό ότι έχει ένορχηστρώσει διενέξεις στην Δυτική Αφρική για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Παράλληλα, κατηγορείται για εξάπλωσή της διαμάχης στην Λιβερία στις γειτονικές χώρες Ακτή του Ελεφαντοστού και Σιέρα Λεόνε. Την περασμένη εβδομάδα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του από ένα υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου για την Σιέρα Λεόνε.

    Αμαχοι που εγκαταλείπουν την Μονρόβια δηλώνουν ότι οι αντάρτες είναι τόσο βάρβαροι όσο οι μαχητές του Τέιλορ. ''Θέλουμε ειρήνη. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε. Όχι άλλες ένοπλες συγκρούσεις. Διαφορετικά θα πεθάνουμε όλοι'', δήλωσε ένας πολεμιστής πριν ανέβει σε ένα μικρό φορτηγό για να επιστρέψει στο πεδίο των μαχών.

    [15] Εξακολουθούν να επιμένουν στο οπλοστάσιο του Σαντάμ

    9/6/2003 7:05:00 μμ

    "Η ιστορία και ο χρόνος θα αποδείξουν" ότι οι ΗΠΑ είχαν δίκιο που εισέβαλαν στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί τα όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς, συνεχίζοντας έτσι το γαΪτανάκι των δηλώσεων για το επίμαχο ζήτημα. Νωρίτερα, τον χορό των δηλώσεων είχε ανοίξει η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις, που επανέλαβε από την Ουάσινγκτον, την πεποίθηση της ότι θα βρεθούν στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής. "Νομίζω ότι ήδη έχουν βρεθεί σημαντικές ενδείξεις, όπως εργαστήρια βιολογικών όπλων", δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

    ''Ασος'' για τους Δημοκρατικούς τα όπλα του Σαντάμ

    Η εφημερίδα "Νιού Γιόρκ Τάιμς", πάντως, στο φύλλο του Σαββάτου, αναφέρει ότι αφού εξετάστηκαν δύο ύποπτα φορτηγά, αναλυτές των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών εξέφρασαν αμφιβολίες, ότι αυτά είχαν χρησιμεύσει στην κατασκευή βιολογικών όπλων, όπως είχε διαβεβαιώσει το Πεντάγωνο.

    Στις ΗΠΑ οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία χρησιμοποίησαν χθες την πολεμική αυτή, στην προεκλογική τους εκστρατεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπους ότι ψεύδεται λέγοντας, ότι πρόκειται για σκάνδαλο παρόμοιο του Γουότεργκεϊτ.

    Στη Βρετανία οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ παραδέχτηκαν ότι δεν εφαρμόσθηκαν οι κανόνες εξακρίβωσης στην επεξεργασία των στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών, όσον αφορά το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Αμερικανός Πολ Μπρέμερ δεσμεύτηκε μιλώντας στην πόλη αλ-Χίλα στο κεντρικό Ιράκ να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, ώστε "οι Ιρακινοί να γευτούν τους καρπούς της απελευθέρωσής τους από το καθεστώς Χουσέιν. Η πρώτη μας προτεραιότητα έχει άξονα την ιρακινή οικονομία, καθώς σημειώνουμε πρόοδο στο πολιτικό επίπεδο για την τοποθέτηση μιας προσωρινής ιρακινής αρχής", τόνισε.

    Τέλος, κατά την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας συλλογής των βαρέων όπλων, ο απολογισμός ήταν πενιχρός, όπως παραδέχτηκαν και οι δυνάμεις του συνασπισμού. Ενώ ο ιρακινός λαός έχει στην κατοχή του τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια όπλα, οι Ιρακινοί παρέδωσαν στ' αστυνομικά τμήματα της χώρας περίπου 500 πυροβόλα.

    [16] Ζητούν από τους Ιρακινούς να γίνουν καταδότες

    9/6/2003 1:41:00 μμ

    Δύο μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, που σχεδόν καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με αιματηρές επιθέσεις, ασκούν έντονες πιέσεις στον ιρακινό λαό, προκειμένου να καταδώσει τους δράστες των βιαιοτήτων. Η έκκληση για την κατάδοση των δραστών έγινε από το ραδιόφωνο του συνασπισμού, που κατήγγειλε ότι υπάρχουν "εμπόδια στην ανοικοδόμηση της χώρας", όπου παραμένει η ανασφάλεια . "Εάν αρνείστε να δίνετε πληροφορίες για τις εγκληματικές αυτές ενέργειες, το Ιράκ θα γίνει μια χώρα επικίνδυνη για όλους". Εξάλλου στη έκκληση προς τους επιστήμονες για παροχή "κάθε πληροφορίας όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να διαθέτει το Ιράκ", διευκρινίζεται ότι όσοι δώσουν πληροφορίες "θ' αντιμετωπιστούν δίκαια και θ' ανταμειφθούν υλικά", μετέδωσε το ραδιόφωνο.

    Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις

    Μετά την Πρωτομαγιά, ημερομηνία κατά την οποία ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, 28 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις ή δυστυχήματα εκ των οποίων τρεις την περασμένη εβδομάδα.

    Εξάλλου την Κυριακή ένας κατασκευαστής όπλων σκοτώθηκε στη Φαλούζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης από αμερικανούς στρατιώτες, που νόμιζαν ότι δέχονταν απειλή, ενώ εκείνος επιδιόρθωνε ένα καλάσνικοφ έξω από το μαγαζί του. Την προηγουμένη το βράδυ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά, καθώς οι στρατιώτες ανταπέδιδαν τα πυρά τα οποία είχαν δεχθεί.

    Για πρώτη φορά υπολείμματα σορού ενός Κουβεϊτιανού αιχμαλώτου βρέθηκαν σε ανοικτό τάφο στην περιοχή Σαμάουα, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Η ταυτότητα του αιχμαλώτου, ο οποίος φέρονταν ως αγνοούμενος, όπως εκατοντάδες άλλοι κατά την ιρακινή κατοχή του εμιράτου από τον Αύγουστο του 1990 έως το Φεβρουάριο του 1991, μπόρεσε να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις DNA.

    Ο αιχμάλωτος πολέμου βρέθηκε ότι σκοτώθηκε από πυρά την περίοδο 1991-1992. Είναι η πρώτη φορά, που το Κουβέιτ ανακοίνωσε, πως βρέθηκαν υπολείμματα σορού ενός εκ των αιχμαλώτων του σε ανοικτό τάφο στο Ιράκ. Ο τάφος αυτός ενδέχεται να περιέχει και άλλες σορούς.

    Ανάπτυξη δυνάμεων στη Φαλούζα

    Οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν τη σύλληψη στη Μοσούλη έξι ατόμων, εκ των οποίων ένας πρώην αξιωματούχος του κόμματος Μπάαθ, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

    Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν δύο άτομα στην πόλη Φαλούζα, καθώς νωρίτερα είχαν εκτοξευθεί εναντίον τους πυρά από τζαμί, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

    "Με βάση τις πληροφορίες για σχέδιο επίθεσης Aμερικανοί στρατιώτες περιπολούσαν στην περιοχή της Φαλούζα προς αναζήτηση εχθρικών δυνάμεων που έβαλαν εναντίον τους από τζαμί την Κυριακή. Οι δυνάμεις δεν έβαλαν κατά των δραστών μέσα στο τζαμί αλλά συνέλαβαν δύο Ιρακινούς". Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM, πρόκειται για το ίδιο τζαμί από το οποίο άτομα άνοιξαν πυρ το Σάββατο σε αμερικανική περιπολία μέσα στην πόλη.

    Τουλάχιστον άλλοι 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Φαλούζα, προπύργιο των Σουνιτών και θέατρο των βιαιοτήτων κατά αμερικανικών στόχων, μετά το θάνατο τον Απρίλιο 16 Ιρακινών διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από στρατιώτες.

    [17] Δημοσιεύτηκαν ονόματα Ιρακινών που εκτελέστηκαν

    9/6/2003 2:00:00 μμ

    Ιρακινή εφημερίδα άρχισε από σήμερα να δημοσιεύει τα ονόματα χιλιάδων αγνοουμένων που εκτελέστηκαν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, καλώντας τους συγγενείς τους να έρθουν σ' επαφή με την ''Ένωση Αποφυλακισθέντων'' για περισσότερες πληροφορίες. Η εβδομαδιαία ''Αλ-Αχράρ'' δημοσίευσε έναν πρώτο κατάλογο με τα ονόματα 2.001 Ιρακινών που ''εφέροντο ως αγνοούμενοι και εκτελέστηκαν από το πρώην καθεστώς'' με τις διευθύνσεις τους και τις ημερομηνίες της εκτέλεσής τους μεταξύ 1979 και 2001.

    Η εφημερίδα δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει στα επόμενα φύλλα της και άλλα ονόματα, ενώ ζήτησε από τους συγγενείς των ατόμων που τα ονόματά τους υπάρχουν στους καταλόγους, να έρθουν σ' επαφή με την πιο πάνω ένωση για περισσότερες πληροφορίες.

    Δεκάδες ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στο Ιράκ, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στις 9 Απριλίου, σε ορισμένους από τους οποίους υπήρχαν Ιρακινοί αγνοούμενοι που εκτελέστηκαν από το καθεστώς.

    [18] Πρώτη η Alpha Bank στο χορό μείωσης επιτοκίων

    9/6/2003 6:30:00 μμ

    Μετά τη μείωση των επιτοκίων του Ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρώτη η Alpha Bank, άνοιξε το χορό της μείωσης των επιτοκίων στη χώρα μας. Στα επιτόκια χορηγήσεων οι μειώσεις ανέρχονται στο 0,50% και αντανακλούν την προσπάθεια της τράπεζας, ιδιαίτερα στο χώρο των στεγαστικών, να αυξήσει το μερίδιό της στην καταναλωτική πίστη. Ίδια μείωση ισχύει και για τα προσωπικά δάνεια και τις κάρτες, ενώ η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων είναι μικρότερη και ανέρχεται στο 0,25%.

    Στα στεγαστικά

    ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

    1. Alpha Στεγαστικό Euro Rate (**)

    με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον περιθωρίου:

    2,25% για ποσό δανείου έως Ευρώ 150.000

    από 4,75% σε 4,25% 1,80% για ποσό δανείου από Ευρώ 150.001 από 4,30% σε 3,80%

    2. Δάνεια για πάσης φύσεως ακίνητο για εκμετάλλευση ή επαγγελματική στέγη (**)

    με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον περιθωρίσμου 3,25% από 5,75% σε 5,25%

    3. Alpha Δάνειο Επισκευής Κατοικίας (**)

    Alpha Δάνειο Επισκευής Κατοικίας με εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης -με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον περιθωρίου από 8,00% σε 7,50%

    Alpha Δάνειο Επισκευής Κατοικίας χωρίς εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης -με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον περιθωρίου από 9,75% σε 9,25%

    Πιστωτικές κάρτες - καταναλωτικά δάνεια

    4. Καταναλωτικά Δάνεια Alpha 700

    Ανοικτό Προσωπικό Δάνειο από 12,50% σε 12,00%

    ΚΑΡΤΕΣ

    Χρυσή Αθήνα 2004 VISA 9,00%(αμετάβλητο)

    Αργυρή Αθήνα 2004 VISA (1ο εξάμηνο) 9,00%(αμετάβλητο)

    (μετά τους 6 μήνες) από 15,75% σε 15,25%

    Αθήνα 2004 VISA από 15,75% σε 15,25%

    Alpha Bank Visa από 15,75% σε 15,25%

    Alpha Bank Mastercard από 15,75% σε 15,25%

    Alpha Bank Electron Visa-Cineφίλοι από 15,75% σε 15,25%

    Artion Visa από 15,75% σε 15,25%

    Dynamic Visa (1ο εξάμηνο) από 12,25% σε 12,13% (μετά τους 6 μήνες) από 14,95% σε 14,78%

    Αmerican Express πράσινη και χρυσή (διευκολύνσεως) από 15,00% σε 14,50%

    American Express (πιστωτική) (1ο εξάμηνο) 9,00% (αμετάβλητο) (μετά τους 6 μήνες) από 15,50% σε 15,00%

    BMW American Express (πιστωτική) (1ο εξάμηνο) 9,25% (αμετάβλητο) (μετά τους 6 μήνες) από 15,50% σε 15,00%

    Store Cards (Καλογήρου Silver &amp; Gold, Nutriclub Card, Amway Card) από 15,75% σε 15,25%

    Επιτόκια καταθέσεων

    1.Alpha 100 (Ιδιωτών)

    Ανω των Ευρώ 200.000,01 από 2,25% σε 2,00%

    Από Ευρώ 100.000,01 έως Ευρώ 200.000 από 1,75% σε 1,50%

    Από Ευρώ 15.000,01 έως Ευρώ 100.000 από 1,25% σε 1,00%

    Από Ευρώ 3.000,01 έως Ευρώ 15.000 από 0,50% σε 0,25%

    Μέχρι και Ευρώ 3.000 από 0,25% σε 0,15%

    Το επιτόκιο κάθε κλίμακος εφαρμόζεται σε ολόκληρο το ποσό της καταθέσεως με βάση το ύψος του ημερησίου διαθεσίμου υπολοίπου.

    2. Ταμιευτήρια Alpha 400

    Aνω των Ευρώ 200.000,01 από 1,25% σε 1,00%

    Από Ευρώ 30.000,01 έως Ευρώ 200.000 από 1,00% σε 0,75%

    Aπό Ευρώ 1.000,01 έως Ευρώ 30.000 από 0,50% σε 0,25%.

    Μέχρι και Ευρώ 1.000από 0,25% σε 0,15%.

    Το επιτόκιο κάθε κλίμακος εφαρμόζεται σε ολόκληρο το ποσό της καταθέσεως με βάση το ύψος του μέσου εξαμηνιαίου διαθεσίμου υπολοίπου.

    3. Alpha 410

    Ανω των Ευρώ 200.000,01 από 1,25% σε 1,00%

    Από Ευρώ 30.000,01 έως Ευρώ 200.000 από 1,00% σε 0,75%

    Από Ευρώ 1.000,01 έως Ευρώ 30.000 από 0,50% σε 0,25%

    Μέχρι και Ευρώ 1.000 από 0,25% σε 0,15%

    Το επιτόκιο κάθε κλίμακος εφαρμόζεται σε ολόκληρο το ποσό της καταθέσεως με βάση το ύψος του ημερησίου διαθεσίμου υπολοίπου.

    3. Alpha 500 (Επιχειρήσεων)

    Ανω των Ευρώ 150.000,01 από 1,25% σε 1,00%

    Από Ευρώ 100.001,01 έως Ευρώ 150.000 0,25% (αμετάβλητο)

    Από Ευρώ 30.001,01 έως Ευρώ 100.000 0,15% (αμετάβλητο)

    Από Ευρώ 10.001,01 έως Ευρώ 30.000 0,10% (αμετάβλητο)

    Μέχρι και Ευρώ 10.000 0,00% (αμετάβλητο)

    Το επιτόκιο κάθε κλίμακος εφαρμόζεται σε ολόκληρο το ποσό της καταθέσεως με βάση το ύψος του ημερησίου διαθεσίμου υπολοίπου.

    4. Αlpha 290 (Όψεως Επιχειρήσεων) Διαπραγματεύσιμο

    5. Επιτόκια Δεσμευμένων Καταθέσεων από 1,25% σε 1,00%

    6. Repos Διαπραγματεύσιμο

    [19] Συνάντηση Σημίτη με τα μέλη του ΣΕΒ

    9/6/2003 4:55:00 μμ

    Η πορεία των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων ήταν το βασικό θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας με τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι αυτή έγινε μέσα σε ένα πνεύμα καλόπιστου διαλόγου, ο οποίος είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις.

    Δεν υπάρχει αντιπαράθεση αναμέσα σε κυβέρνηση και ΣΕΒ

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι κοινός στόχος της κυβέρνησης και των βιομηχάνων είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης.

    Αναφερόμενος στο αντικείμενο της συνάντησης, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει γίνει σε ορισμένους τομείς και για τους προβληματισμούς τους σε ορισμένους άλλους.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι το μήνυμα της συνάντησης ήταν η συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, έτσι ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης στη χώρα μας.

    Επίσης, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στο μέτωπο της απασχόλησης αλλά και σε άλλα όπως είναι αυτό που αφορά στα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στο να κάνουν επενδύσεις.

    Όσον αφορά στην πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΒ, , ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρχαν κάποια ιδιαίτερα σύννεφα ανάμεσα τους.

    Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κοινός στόχος είναι περισσότερη ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία και ότι μπροστά στο στόχο αυτό δεν χωρούν ούτε προσωπικές αντιπαραθέσεις ούτε οξύτητες.

    [20] Τα ανώτατα όρια των υπερωριών

    9/6/2003 5:09:00 μμ

    Τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης για το β' εξάμηνο του 2003, καθορίστηκαν μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα που συνυπογράφεται από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη. Στις 30 ώρες καθορίζεται το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης στις ναυπηγικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, τη ΔΕΗ, τα μεγάλα έργα του δημοσίου και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τους ναύσταθμους, τα εργοστάσια και τα συνεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ., ενώ στις άλλες επιχειρήσεις το όριο καθορίζεται στις 25 ώρες. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το 24ωρο, προβλέπεται η υπερωριακή απασχόληση προσωπικού έως τέσσερις ώρες την ημέρα, μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθεί το κενό από έκτακτη απουσία εργαζομένων που λείπουν από την εργασία τους έως 5 ημέρες.

    [21] Ανέβηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός

    9/6/2003 1:58:00 μμ

    Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών το Μάιο, ανέβασαν τον πληθωρισμό στο 3,8%, από 3,4% που ήταν τον Απρίλιο. Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι ανατιμήσεις που υπήρξαν στα οπωροκηπευτικά υπερκάλυψαν τη θετική επίπτωση στον πληθωρισμό απο την πτώση των τιμών των καυσίμων. Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές στα νωπά φρούτα αυξήθηκαν το Μάιο κατά 33%, προκαλώντας επίπτωση μισής μονάδας στον πληθωρισμό. Το Μάιο η τιμή της βενζίνης παρουσίασε πτώση 3,8%.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος

    Αναλυτικότερα η αύξηση στο 3,8% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή το Μάιο οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές:

    στην αύξηση κατά 1,7% των τιμών στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα φρούτα νωπά και στις πατάτες νωπές (αύξηση 17,5%) στην αύξηση κατά 1,2% των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης λόγω των ανατιμήσεων που έγιναν στα είδη αυτά κατά την έναρξη της θερινής περιόδου στην αύξηση κατά 0,3% των ενοικίων στην αύξηση κατά 0,4% στα διαρκή αγαθά και στα είδη νοικοκυριού στην αύξηση κατά 0,2% των τιμών των ιατρικών υπηρεσιών και κατά 0,1% των λοιπών αγαθών στη μείωση κατά 1% των τιμών της βενζίνης και στη μείωση κατά 0,2% στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

    Αύξηση παρουσίασε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάϊο και διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 3,5% απο 3,3% τον Απρίλιο.

    Σε μέσα επίπεδα το 12μηνο Μάιος 2003-2002 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%.

    [22] Ρεχάγκελ: ''Επιτακτική η νίκη με Ουκρανία''

    9/6/2003 6:41:00 μμ

    Η νίκη στη Σαραγόσα, μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα τελικά του EURO 2004, αλλά αν η Εθνική μας δεν κερδίσει και την Ουκρανία την Τετάρτη στο γήπεδο της Λεωφόρου, τότε θα μείνει χωρίς αντίκρυσμα. Αυτό το ξέρουν τόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ, όσο και οι παίκτες. Παρόλα αυτά ο Γερμανός τεχνικός δεν παύει να το τονίζει στους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας καθώς σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα τόνισε ότι, κατά τη σημερινή προπόνηση τους ζήτησε να σταματήσουν τους πανηγυρισμούς και να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι της Τετάρτης.

    Χωρίς άγχος για τη νίκη

    Αναφερόμενος στον αγώνα με τους Ουκρανούς ο Ομοσπονδιακός προπονητής, τόνισε ότι αυτό το παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό με κείνο της Ισπανίας και ζήτησε από τους διεθνείς μας μια μεγάλη εμφάνιση και να αγωνιστούν με ψυχραιμία και στρατηγική.

    Όσον αφορά το αν η Εθνική θα πιέσει από την αρχή τους Ουκρανούς, κυνηγώντας το γκολ, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός απάντησε: "Το δικό μου σλόγκαν είναι ελεγχόμενη επίθεση. Όχι ανεξέλεγκτα, έχουμε 90΄ στη διάθεσή μας, ενώ οι αντίπαλοί μας διαθέτουν δύο πολύ γρήγορους επιθετικούς, τους Σεβτσένκο και Βορονίν και πρέπει να φανούμε πολύ προσεκτικοί. Δε λέω ποτέ με ποιο σύστημα θα παίξουμε, σίγουρα όμως οφείλουμε να είμαστε πιο δημιουργικοί'.

    Ο κ. Ρεχάγκελ, κατά την προσφιλή του συνήθεια, δεν αποκάλυψε αν θα προσπαθήσει να περιορίσει με man to man το Σεβτσένκο και το Βορονίν, ενώ τόνισε ότι για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο θα πρέπει η Εθνική μας να παίξει χωρίς άγχος, αλλά και με πίστη στον εαυτό τους.

    Ο κ. Ρεχάγκελ τέλος, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το σχήμα που θα παρατάξει την Τετάρτη, τονίζοντας ότι για την ενδεκάδα αποφασίζει πάντα την τελευταία στιγμή και κάνοντας γνωστό ότι ξέρει ήδη τα τρία τέταρτα της ενδεκάδας.

    [23] Επαναλαμβάνεται ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακού

    9/6/2003 7:38:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την Τετάρτη θα γίνει γνωστός ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον τελικό για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών, καθώς τη Δευτέρα το ΑΣΕΑΔ αποφάσισε την επανάληψη του πρώτου ημιτελικού αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Όπως είναι γνωστό, οι "ερυθρόλευκοι" μετά την ήττα τους στο πρώτο παιχνίδι, υπέβαλαν ένσταση, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που οι διαιτητές σφύριξαν το τέλος του αγώνα, απέμενε ένα δευτερόλεπτο για να εκδηλώσουν επίθεση. Το ΑΣΕΑΔ αφού εξέτασε το βίντεο του αγώνα, αποφάσισε την επανάληψη του για την Τετάρτη στο κλειστό των Ανω Λιοσίων.

    ΑΕΚ: Λανθασμένη η απόφαση

    Μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ ΑΕΚ Σωκράτης Λαμπρόπουλος και σχολιάζοντας την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, τόνισε ότι η ΚΑΕ σέβεται το δικαστηρίο, αλλά την θεωρεί λανθασμένη, καθώς οι κανονισμοί δεν προβλέπουν επανάληψη ενός αγώνα, αλλά μόνο τιμωρία των διαιτητών.

    "Η απόφαση πάσχει νομικά", επισήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος που καταλήγοντας έκανε σαφές ότι η ΑΕΚ θα εξετάσει κάθε περίπτωση, για την νομιμότητα της.

    Ικανοποίηση στον Ολυμπιακό

    Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στον Ολυμπιακό για την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Οι "ερυθρόλευκοι" αισθάνονται δικαιωμένοι για την προσφυγή τους στην αθλητική δικαιοσύνη και ετοιμάζονται για έναν ακόμα τελικό, αφού ο νικητής του παιχνιδιού που θα γίνει την Τετάρτη (19:00, Supersport) θα αναμετρηθεί με τον Παναθηναϊκό με στόχο τον τίτλο.

    Η βαριά ήττα του Σαββάτου δεν πτοεί τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς, που ελπίζει ότι ΝτεΜάρκο Τζόνσον και Νέναντ Μάρκοβιτς θα παίξουν πλήρως απαλλαγμένοι από τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζαν, ενώ την επιστροφή του αναμένεται να κάνει και ο Νίκος Μπουντούρης, που έχασε τα δύο προηγούμενα παιχνίδια.

    [24] ΠΑΟΚ: Προσφυγή και ο Γεωργιάδης

    9/6/2003 6:47:00 μμ

    Μετά τους Οκκά, Φρούσο, και Κουκιέλκα ένας ακόμα παίκτης του ΠΑΟΚ ο Γιώργος Γεωργιάδης καταθέτει προσφυγή για λύση του συμβολαίου του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Καβαλιώτης διεθνής έδωσε εντολή κατάθεσης της προσφυγής του χθες το βράδυ στον νομικό του Λάκη Σημαιοφορίδη, που με την σειρά του ομολόγησε πως η εντολή κατάθεσης της προσφυγής ήταν προγραμματισμένο να γίνει προ ημερών αλλά καθυστέρησε μέχρι να γίνει μια συνάντηση του ποδοσφαιριστή με τον πρόεδρο της νέας διοίκησης κ. Βασίλη Σεργιαννίδη. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής αιτείται με την προσφυγή του την λύση του συμβολαίου του και 1.120.000 ευρώ, που συνίσταται από 410.000 ευρώ, χρήματα του συμβολαίου του στο πρωτάθλημα που τέλειωσε κι ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εισέπραξε αντ αυτών μόλις 40 χιλιάδες ευρώ.

    [25] Στη Μίλαν ο Καφού

    9/6/2003 12:58:00 μμ

    Στο καμπιονάτο αλλά με τα "χρώματα" της Μίλαν θα συνεχίσει την καριέρα του, ο Βραζιλιάνος άσος της Ρόμα Μάρκος Εβαντζελίστα Καφού. Για διετή συνεργασία συμφώνησε ο Καφού, με τους πρωταθλητές Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες της συνεργασίας. Ο 33χρονος αρχηγός της "σελεσάο" έμεινε ελεύθερος από την Ρόμα, στην οποία αγωνίσθηκε από το 1997, προερχόμενος από την Παλμέιρας και το περασμένο καλοκαίρι ήταν αρχηγός της Eθνικής Βραζιλίας στο θρίαμβο της Σελεσάο στην Ιαπωνία με την κατάκτηση του μουντιάλ 2002.

    [26] Μπιτς Βόλεϊ: Νικητές οι Μπλάντον/Νάιγκαρντ

    9/6/2003 12:45:00 μμ

    Μπροστά σε 4.500 θεατές οι Μπλάντον/Νάιγκαρντ πανηγύρισαν τον πρώτο τίτλο του World Tour 2003 στη Ρόδο. Η ομάδα των ΗΠΑ στον τελικό του Οπεν, κέρδισαν με 2-0 (22-20, 21-18) το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, Μπέντζαμιν/Αραούχο. Στο "μικρό" τελικό επικράτησαν οι Αυστριακοί Μπέργκερ/Ντόπλερ με 2-1 (17-21, 21-18, 16-18) των Τσάιλντ/Χις από τον Καναδά.

    Συνεπής στο ραντεβού της με το Beach Volley η ΕΡΤ, θα μεταδώσει απευθείας και αυτό το καλοκαίρι τις προσπάθειες των κορυφαίων της άμμου στον πρώτο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανδρών - γυναικών που αρχίζουν στις 7 και 14 Ιουνίου αντίστοιχα στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

    Η παρουσία πολλών ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών εξασφαλίζει ότι και οι φετινοί αγώνες θα προσφέρουν πλούσιο θέαμα.

    Η Έφη Σφυρή και η Βάσω Καραντάσιου διεκδικούν και φέτος την άνοδό τους στο βάθρο.

    Το πρόγραμμα:

    Σάββατο 14 Ιουνίου 19.00-21.00 (προημιτελικά γυναικών) ΝΕΤ Κυριακή 15 Ιουνίου 21.00-23.00 (τελικά γυναικών) ΕΤ-1

    [27] Στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου

    9/6/2003 12:21:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αν και αποκλείστηκε πρόωρα από το Ρολάν Γκαρός, η Λένα Δανιηλίδου παρέμεινε στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η πρωταθλήτρια μας έχει συγκεντρώσει 1630 βαθμούς και διατηρείται στην πρώτη 15αδα του διεθνούς τένις, ενώ πάντα στην κορυφή βρίσκεται η Αμερικανίδα, Σερένα Ουίλιαμς με 6.006 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση με 5.274 βαθμούς παρέμεινε η Βελγίδα, Κιμ Κλάιστερς, ενώ στην τρίτη θέση φιγουράρει πλέον, η συμπατριώτισα της, Ζιστίν Ενίν που την νίκησε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Ο νεαρή Βελγίδα έφτασε τους 4.772 βαθμούς και υποσκέλισε από την πρώτη τριάδα της Βένους Ουίλιαμς που έχει πλέον 4.028 βαθμούς.

    Οι 15 της παγκόσμιας κατάταξης

    Οι πρώτες 15 της παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση που κατείχαν τον προηγούμενο μήνα):

    (1) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 6.006 (2) Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 5.274 3. (4) Ζιστίν Ενίν (Βέλγιο) 4.772 4. (3) Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 4.028 (6) Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ (ΗΠΑ) 3.477 (5) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 3.474 (8) Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2.554 (7) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.430 (9) Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2.353 (10) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 2.212 (11) Ελενα Ντόκιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 1.961 (15) Αϊ Σουγκιγιάμα (Ιαπωνία) 1.691 (16) Μαγκνταλένα Μαλέεβα (Βουλγαρία) 1.655 (14) Ελένη Δανιηλίδου (Ελλάδα) 1.630 (13) Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 1.555

    [28] ''Αμοργός'' και ''Μεγάλος Ερωτικός'' στο Ηρώδειο

    Πηγή: ΑΠΕ 9/6/2003 5:17:00 μμ

    Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η ''Αμοργός'' μαζί και ο ''Μεγάλος Ερωτικός'' του Μάνου Χατζιδάκι θα ακουστούν στο Ηρώδειο, στις 26 Ιουνίου. Δύο έργα σταθμοί στην ελληνική μουσική και στην ποίηση, που αγαπήθηκαν και μαγεύουν ακόμα το κοινό, το πρώτο σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και το δεύτερο, πάνω σε αποσπάσματα από το Aσμα Ασμάτων του Σολομώντος, δημοτικά τραγούδια και ποιήματα των Καβάφη, Ελύτη, Σολωμού που πρωτοερμήνευσε η αξεπέραστη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη, την δεκαετία του '70. ''Δεν ξέρω να σας πω τί θα ήταν η ποίηση χωρίς την Αμοργό'', είχε πει ο Χατζιδάκις. ''...Περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του μεσοπολέμου''.

    Καταξιωμένοι καλλιτέχνες

    Την ενορχήστρωση του έργου έχει κάνει ο Νίκος Κυπουργός, σύμφωνα με τις οδηγίες του ίδιου του συνθέτη, με τραγουδιστές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δώρο Δημοσθένους.

    Αφηγητής στο Ηρώδειο θα είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

    Τον ''Μεγάλο Ερωτικό'' θα τραγουδήσουν η Έλλη Πασπαλά και ο Μανώλης Λιδάκης.

    Το μουσικό σύνολο ''Μάνος Χατζιδάκις'' θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και τη Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Αντώνης Κοντογεωργίου.

    [29] Παρουσίαση εμβλήματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

    9/6/2003 4:36:00 μμ

    Το έμβλημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα συνοδεύει στο εξής όλες τις δραστηριότητες του πολιτιστικού αυτού γεγονότος που θα ολοκληρωθεί τον Αυγουστο του 2004, παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Ευγένιος Γιαννακόπουλος. Για να δημιουργηθεί αυτό το έμβλημα συγκεντρώθηκαν καλλιτέχνες από τη Νέα Υόρκη, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Σαγκάη, το Ντουμπάι, το Λονδίνο και την Αθήνα, που απεικόνισαν ο καθένας με τον τρόπο του και τις αξίες του πολιτισμού τους.

    Πολιτισμός των Πολιτισμών

    Το έμβλημα μεταφέρει το μήνυμα της Γιορτής των Πολιτισμών, εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού, και παρουσιάστηκε σήμερα ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους για να τους συνοδεύει μόνιμα στο μέλλον.

    "Θέλαμε το σήμα να παραπέμπει στον Πολιτισμό των Πολιτισμών και στην οικολογική ευαισθησία όλων των πολιτών σε όλο τον κόσμο'', είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, πρόσθεσε, υπερβαίνει το χρονικό ορόσημο του 2004 και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντική κληρονομιά για την εξέλιξη του Ολυμπιακού κινήματος.

    Για τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, "το πνεύμα, η αρμονία, η λογική και ο πολιτισμός ως τρόπος ζωής ντύθηκαν με τα χρώματα του κόσμου, σε μια κυκλική σύνθεση, σύμβολο της οικουμενικότητας". Το έμβλημα απεικονίζει ομόκεντρους κύκλους στο εσωτερικό των οποίων ξεχωρίζουν έντονα φωτεινά χρώματα.

    Να σημειωθεί ότι τόσο το σήμα, όσο και οι εφαρμογές του εγκρίθηκαν στις 9 Μαΐου 2003 από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    [30] Απονομή των θεατρικών βραβείων Τόνι στη Ν.Υ

    9/6/2003 12:28:00 μμ

    "Hairspray"

    Οκτώ βραβεία κέρδισε η ροκ όπερα "Hairspray" στην 57η τελετή απονομής των θεατρικών βραβείων Τόνι στην Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων βραβείο καλύτερου μιούζικαλ, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το βραβείο του καλύτερου δράματος απέσπασε το έργο του Ρίτσαρντ Γκρίνμπεργκ "Take me out", που αναφέρεται στη ζωή ενός ομοφυλόφιλου παίκτη του μπέιζμπολ. Το αριστούργημα του Ευγένιου Ο' Νιλ "Το μακρύ ταξίδι της ημέρας μέσα στη νύχτα" τιμήθηκε με τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων της καλύτερης επανέκδοσης θεατρικού έργου. Για την ερμηνεία της στο ίδιο θεατρικό έργο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού η Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο βραβείο Τόνι που αποσπά η διάσημη Βρετανή ηθοποιός. Ο συμπρωταγωνιστής της Μπράιαν Ντόνεχι τιμήθηκε επίσης με το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου.

    Ρεκόρ εισπράξεων φέτος για το Μπρόντγουεϊ

    Ο βραβευθείς Α. Μπαντέρας

    Το έργο "Εννέα" στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ισπανός σταρ Αντόνιο Μπαντέρας απέσπασε δύο βραβεία: αυτό της καλύτερης επανέκδοσης μιούζικαλ και η Μαρίζα Τζάρετ Ουίνοκιουρ απέσπασε το βραβείο της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού σε μιούζικαλ.

    Η απονομή των βραβείων Τόνι σηματοδοτεί και "το κλείσιμο της αυλαίας" για αυτή τη θεατρική περίοδο στο Μπρόντγουεϊ ,η οποία παρά τη μείωση του αριθμού των τουριστών και τις αλλεπάλληλες απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Οι συνολικές εισπράξεις σε όλα τα θέατρα του Μπροντγουέϊ αυξήθηκαν σε ποσοστό 12% και έφτασαν τη φετινή σεζόν τα 721 εκατομμύρια δολάρια.

    Η χθεσινή απονομή είχε ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Ήταν μια βραδιά ομοφυλοφίλων. Είτε γιατί τα κορυφαία βραβεία δόθηκαν σε παραγωγές, που το θέματος τους αφορούσε ομοφυλόφιλους όπως το "Take me Out", που αφηγείται τη ζωή ενός διάσημου παίκτη του μπέιζμπολ ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος και ότι αυτό περικλείει για έναν αθλητή ενός "αρρενωπού" παιχνιδιού είτε το "Hairspray", όπου ένας άνδρας υποδύεται μια γυναίκα, μητέρα της ηρωίδας, που όμως είναι "ήρωας".

    [31] Το νέφος που παράγεται στο σπίτι μας. . .

    9/6/2003 6:25:00 μμ

    Το κάπνισμα και η λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών δημιουργούν νέφος στους κλειστούς χώρους. Ρυπαίνουν, δηλαδή, την εσωτερική ατμόσφαιρα με τοξικές και επικίνδυνες ουσίες, που προκαλούν και επιδεινώνουν αλλεργίες, δύσπνοια, άσθμα και άλλα νοσήματα του αναπνευστικού. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, που έγινε σε κτήρια σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

    Επικίνδυνες τοξικές ουσίες από το κάπνισμα, τους Η/Υ και τα κλιματιστικά

    Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών που δείχνει ότι κινδυνεύουμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση ακόμα κι όταν έχουμε περάσει το κατώφλι του σπιτιού μας. Ο κίνδυνος ελλοχεύει με τρεις κυρίως μορφές:

    Τσιγάρο Ηλεκτρονικοί υπολογιστές Κλιματιστικά

    Η έρευνα του τμήματος Αναλυτικής Χημείας βασίστηκε στην ανάλυση των συστατικών ουσιών κλιματιστικών φίλτρων. Τα αποτελέσματα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και ανάλογα με την εξωτερική ρύπανση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας οι μονάδες ολικού οργανικού άνθρακα φτάνουν:

    Στο Σύνταγμα τις 37 μονάδες. Στην Αγία Παρασκευή τις 36. Στη Νίκαια 40 μονάδες. Στην Αγία Βαρβάρα τις 28 μονάδες. Στον Πειραιά τις 36 μονάδες. Στον Κορυδαλλό τις 28. Στην περιοχή Ζωγράφου τις 15 μονάδες.

    Η πρόληψη είναι το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πρέπει να απομονώνουμε τους κινδύνους με συνεχή εξαερισμό και καθαριότητα. Το εσωτερικό νέφος είναι κάτι το υπαρκτό στη ζωή μας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αγνοούμε.

    [32] Οι πατάτες προκαλούν διαβήτη σε έμβρυα

    9/6/2003 2:46:00 μμ

    Η μεγάλη κατανάλωση πατατών και κοκκινογουλιών από εγκύους, αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά τους να νοσήσουν από διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων. Μετά από πολύχρονες μελέτες οι ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο Μελέτης του Διαβήτη, του πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, επιβεβαίωσαν μια υπόνοια που είχαν εδώ και χρόνια: Ό,τι μια ασθένεια, που πλήττει τις πατάτες, τα κοκκινογούλια και άλλα λαχανικά με γογγύλι, επηρεάζει το πάγκρεας και μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1 στα αγέννητα παιδιά. Πρόκειται για την ασθένεια γνωστή στους επιστήμονες ως bafilomycin, ένα τοξικό που πλήττει τα λαχανικά.

    Ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Πολ Ζίμετ, διευκρίνισε ότι τα πορίσματα της έρευνάς του, δεν αφορούν όλες τις εγκύους.

    "Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν άφοβα τις πατάτες. Μόνο οι έγκυες, που ενδέχεται, λόγω κληρονομικότητας να απειλούνται από τον διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να είναι προσεκτικές", είπε ο δρ. Ζίμετ.

    Ένας άλλος καθηγητής, που έλαβε μέρος στην έρευνα, ο δρ. Μάρκ Μάγιερς, θα παρουσιάσει επίσημα τα πορίσματα της έρευνας στο συνέδριο του Αμερικανικού Οργανισμού Αντιμετώπισης του Διαβήτη, που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 June 2003 - 17:01:14 UTC