Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγικό ατύχημα σε εργοτάξιο της Αττικής οδού
  • [02] Νεαρός ξυλοκοπήθηκε από Αμερικανούς στα Χανιά
  • [03] Επίσκεψη Μπακογιάννη στη Μόσχα
  • [04] Αποτελέσματα διαγωνισμού των εκπαιδευτικών 2002
  • [05] Ρυθμιζόμενη μετανάστευση προς όφελος της Ε.Ε.
  • [06] Ανέτοιμη για το Ευρώ η Βρετανία
  • [07] Ετοιμη η Θεσσαλονίκη για τους διαδηλωτές
  • [08] Δόνηση 5,1 Ρίχτερ στο Μαρμαρά
  • [09] Υποσχέσεις Κόκκαλη για καλές μεταγραφές
  • [10] Στην Αθήνα την Τρίτη ο Ιτζάκ Σουμ

    [01] Τραγικό ατύχημα σε εργοτάξιο της Αττικής οδού

    9/6/2003 9:15:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα παιδί περίπου 16 χρόνων και ένα άλλο τραυματίστηκε σε ατύχημα που έγινε στις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας στα έργα της Αττικής οδού, στην οδό Σκαλκώτα στα Ανω Λιόσια. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα δύο παιδιά καταπλακώθηκαν από τσιμεντένιο σωλήνα ομβρίων υδάτων μέσα σε χαντάκι. Λίγη ώρα αργότερα ανασύρθηκαν από συνεργεία της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Θριάσιο Πεδίο. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί πως βρέθηκαν στο εργοτάξιο της Αττικής οδού, όπου εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς και δεν γίνονταν εργασίες. Από την Αστυνομία διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του τραγικού περιστατικού.

    [02] Νεαρός ξυλοκοπήθηκε από Αμερικανούς στα Χανιά

    9/6/2003 8:42:00 μμ

    Θύμα άγριου ξυλοδαρμού, από Αμερικανούς στρατιώτες, έπεσε ένας 26χρονος νέος από τα Χανιά. Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των αλλεπάλληλων επιθέσεων, που δέχονται στα Χανιά ανύποπτοι πολίτες από αμερικανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι συνήθως έχουν κάνει χρήση αλκοόλ.

    Τον έκαναν τόπι στο ξύλο χωρίς λόγο!

    Ο 26χρονος σερβιτόρος, δέχθηκε επίθεση τα ξημερώματα της Τετάρτης από δυο μεθυσμένους, όπως υποστηρίζει, Αμερικανούς στρατιωτικούς στον Πλατανιά Χανίων.

    Από το ξυλοδαρμό υπέστη κατάγματα στον αυχένα.

    Η μαρτυρία του συγκλονική.

    Όπως κατέθεσε, είχε τελειώσει τη δουλειά του και πήγαινε με το μηχανάκι του να αγοράσει τσιγάρα, όταν ξαφνικά πετάχτηκαν μπροστά του οι δύο νεαροί.

    Δεν πρόλαβε καν να καταλάβει τι γίνεται όταν άρχισαν αν τον χτυπούν χωρίς λόγο.

    Σε εξέλιξη η ανάκριση

    Στη συνέχεια,οι δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό τους και εξαφανίστηκαν.

    Περαστικοί συγκράτησαν τον αριθμό κυκλοφορίας. Όπως αποδείχθηκε ήταν υπηρεσιακό και ανήκε στη δύναμη της 115 πτέρυγας μάχης στη Σούδα.

    Ο 26χρονος κατέθεσε μήνυση κατ αγνώστων.

    Πάντως, τα στοιχεία των φερόμενων ως δραστών είναι γνωστά στις αρχές.

    Σύμφωνα όμως με τον Μάρκο Πάγκαλο, Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων, για την ώρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί αν η πράξη ήταν αναίτια ή όχι, καθώς οι δράστες έφυγαν την επόμενη μέρα με πτήση για το εξωτερικό.

    Η ανάκριση συνεχίζεται.

    [03] Επίσκεψη Μπακογιάννη στη Μόσχα

    9/6/2003 9:01:00 μμ

    Η προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιο για οικονομικά θέματα, Σεργκέι Ραζόφ με την δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μόσχα. Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε τη διοργάνωση έκθεσης στην Αθήνα, με τους θησαυρούς της Τροίας, κατά την περίοδο των Αγώνων, τονίζοντας ότι η πρωτεύουσα θα υποδεχθεί με χαρά μια τέτοια έκθεση και ότι θα είναι μια ωραία ιδέα για την εκπροσώπηση της Ρωσίας το 2004.

    Η δήμαρχος της Αθήνας σημείωσε ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί των δύο χωρών και πόλεων, αλλά παράλληλα θέλει η εντύπωση που θα αποκομίσουν οι επισκέπτες της Αθήνας το 2004, αλλά και όσοι παρακολουθήσουν την Ολυμπιάδα από την τηλεόραση να είναι ανάλογη με αυτή που αποκόμισαν όσοι παρακολούθησαν την πρόσφατη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

    Το απόγευμα η δήμαρχος Αθηναίων τιμήθηκε από την Κρατική Ακαδημία Τεχνολογίας της Μόσχας, ενώ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρύτανης και οι καθηγητές της σχολής.

    Την Τρίτη, η Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με το δήμαρχο Μόσχας Λιουζκόχοβ, με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σελεζνεβ και με τον πρόεδρο της Δούμας της πόλεως της Μόσχας Πλατονοβ.

    [04] Αποτελέσματα διαγωνισμού των εκπαιδευτικών 2002

    9/6/2003 8:54:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών του έτους 2002 που αφορούν 1102 θέσεις φιλολόγων, 33 θέσεις γερμανικής γλώσσας, 237 θέσεις οικονομολόγων, 43 θέσεις κοινωνιολόγων και 46 θέσεις νομικών και πολιτικών επιστημών. Οι κατάλογοι των υποψηφίων αποστέλλονται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας, ενώ βρίσκονται επίσης και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, στη διεύθυνση: www.asep.gr.

    [05] Ρυθμιζόμενη μετανάστευση προς όφελος της Ε.Ε.

    9/6/2003 11:21:00 μμ

    Το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ε.Ε., ήταν το θέμα που εξετάστηκε την Δευτέρα στο συμπόσιο και τη συνάντηση της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που γίνεται στο Λαγονήσι. Μιλώντας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε την ανάγκη, η πολιτική μηδενικής μετανάστευσης δεν αποτελεί λύση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η αύξηση του αριθμού των μεταναστών είναι αναπότρεπτη, ενώ θεώρησε απόλυτα αναγκαία την ορθή διαχείριση της μετανάστευσης, την επίτευξη της ριζικής βελτίωσης της ένταξης των ήδη εγκατεστημένων μεταναστών και την προετοιμασία της μελλοντικής ενσωμάτωσης νέων. Η ρυθμιζόμενη μετανάστευση είναι προς όφελος της Ενωσης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει λύση των δημογραφικών, οικονομικών ή άλλων προβλημάτων της Ενωσης.

    Iσορροπημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

    Η οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα την οποία επιδιώκουμε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σωστή και έξυπνη επένδυση στη διαχείριση των μεταναστατευτικών ρευμάτων και την ομαλή ένταξή τους στις κοινωνίες μας, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Για τον κ. Παπανδρέου απαιτείται μια σωστά σχεδιασμένη ισορροπημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα διαχείρισης και εισδοχής νέων μεταναστών. Οχι μόνο ασφαλή αλλά και έξυπνα σύνορα, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις έρευνες η Ευρώπη θα έχει 30 εκατομμύρια μετανάστες έως το 2020.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτιστική προσφορά του μετανάστη, που φέρνει μαζί του παραδόσεις, δημιουργικότητα και δυναμική σε μία Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι εκ των πραγμάτων πολυπολιτισμική κοινωνία.

    Δεν είναι η απλή αστυνόμευση αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης που θα οδηγήσουν στη μείωση μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θέλουμε να δούμε και συνθήκες διαβίωσης, πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις κοινωνίες των τρίτων χωρών, με τις οποίες έχουμε σχέσεις, σε όλη την υφήλιο.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, εάν τελικά εγκριθεί, η δομή διαμόρφωσης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει προτείνει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Σβίμερ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν αρκετές αποφάσεις στη Θεσσαλονίκη για τα μεταναστευτικά ζητήματα.

    [06] Ανέτοιμη για το Ευρώ η Βρετανία

    9/6/2003 9:57:00 μμ

    Ανέτοιμη, είναι σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν, η βρετανική οικονομία προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. "Για την ώρα δεν πληρούνται τα τέσσερα από τα πέντε κριτήρια ένταξης " τόνισε, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για δημοψήφισμα το 2004, πριν από τις επόμενες εκλογές. Προυπόθεση, για κάτι τέτοιο, θα είναι να εκπληρωθούν τα κριτήρια που είχε θέσει ο υπουργός Οικονομίας το 1997 και τα οποία θα διασφάλιζουν στο 100% τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Οι δηλώσεις Μπράουν, κράτησαν σταθερή την ισοτιμία του ευρώ έναντι της στερλίνας στο 0,7132. Για την απόφαση της Βρετανίας, να μείνει για τη στιγμή εκτός Ευρωζώνης, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τόνι Μπλερ.

    Παράθυρο Μπράουν για δημοψήφισμα το 2004

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Βρετανός υπουργός, αν επιτευχθεί πρόοδος στα κριτήρια "σύγκλισης με την ευρωζώνη" και "οικονομικής ευελιξίας" θα ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα κριτήρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1997 ο Μπράουν είχε θέσει πέντε κριτήρια για να εγκαταλείψει η χώρα οριστικά τη στερλίνα.

    Έξι χρόνια μετά, μόνο ένα έχει εκπληρωθεί, αυτό της επιρροής στις οικονομικές υπηρεσίες.

    Όπως είπε, εν έτει 2003, οι συνθήκες δεν είναι ικανοποιητικές για την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος καθώς:

    Η Βρετανία δε φαίνεται να συγκλίνει άμεσα με τις υπόλοιπες χώρες ζώνης Δεν επιδεικνύει αρκετή ευελιξία για οικονομικούς ελιγμούς Δεν είναι ξεκάθαρη η επιρροή μίας ενδεχόμενης ένταξης στην αγορά εργασίας, στις ξένες επενδύσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας.

    Δημοψήφισμα πριν τις εκλογές του 2006 θέλει ο Μπλερ

    Πάντως, ο Γκόρντον Μπράουν, με τις σημερινές του δηλώσεις, εξέπληξε άπαντες με τα ενθουσιώδη σχόλια του για το ενιαίο νόμισμα.

    ''Η συμμετοχή σε ένα επιτυχημένο ενιαίο νόμισμα θα είναι προς όφελος του βρετανικού λαού όσο και της Ευρώπης'', είπε και χαρακτήρισε την προοπτική ένταξης ως μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει ποτέ η χώρα.

    Αν και ο Μπράουν στο εξής θα αρχίσει εκστρατεία υπέρ του ευρώ, το θέμα έχει διχάσει το υπουργικό συμβούλιο και έχει πλήξει τις σχέσεις του υπουργού οικονομικών με τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    Και αυτό γιατί ο Μπλερ επιθυμεί δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του ευρώ πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2006, κάτι που δεν επιβεβαιώνει όμως ο Γκόρντον Μπράουν.

    Πολέμιοι και υπέρμαχοι του Ευρώ

    Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, ισχυρίζεται πως υπάρχει και έκτο κριτήριο, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο το βρετανικό λαό.

    Το 45% των Βρετανών δηλώνει απρόθυμο να εγκαταλείψει τη στερλίνα, καθώς εκτιμά ότι η είσοδος στην ευρωζώνη θα αποδυναμώσει την οικονομία και την κυριαρχία του κράτους.

    Δεν είναι λίγοι μάλιστα και αυτοί που πιστεύουν ότι η Βρετανία έχει

    στενότερες οικονομικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Υπάρχουν όμως και οι υποστηρικτές του ευρώ, που φοβούνται πως αν η Βρετανία καθυστερήσει κι άλλο, θα μείνει πίσω από μια ενωμένη Ευρώπη και ένα ισχυρό νόμισμα.

    [07] Ετοιμη η Θεσσαλονίκη για τους διαδηλωτές

    9/6/2003 7:47:00 μμ

    Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι προετοιμασίες του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης για την φιλοξενία χιλιάδων διαδηλωτών που αναμένεται να καταφθάσουν από τα μέσα της άλλης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 και 21 Ιουνίου στη Χαλκιδική. Σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης ανέφερε ότι έχει ληφθεί πρόνοια για την φιλοξενία 30.000 ανθρώπων, δίχως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, αυτό να σημαίνει ότι οι διαδηλωτές δεν θα μπορεί να είναι περισσότεροι. "Δεν πρόκειται να παρέμβουμε στο πολιτικό περιεχόμενο των εκδηλώσεων που θα γίνουν, αλλά ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή να σεβαστούν και οι επισκέπτες την πόλη", τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

    [08] Δόνηση 5,1 Ρίχτερ στο Μαρμαρά

    9/6/2003 11:34:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Δευτέρα νότια της θάλασσας του Μαρμαρά χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην Μπαντιρμά (Πάνορμος), μιά πόλη 10-15 εκατομμυρίων κατοίκων νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός.

    [09] Υποσχέσεις Κόκκαλη για καλές μεταγραφές

    9/6/2003 9:56:00 μμ

    Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ονόματα ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε την Δευτέρα την υπόσχεση στους φιλάθλους του Ολυμπιακού να ότι η ομάδα του Πειραιά εκτός από πρωταθλήτρια Ελλάδας θα είναι στο τέλος του καλοκαιριού και πρωταθλήτρια της μεταγραφικής περιόδου. Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. "Εμείς θα τον ξυρίσουμε δύο φορές. Τη μία το καλοκαίρι, στις μεταγραφές, και την άλλη τον Μάιο, στο τέλος του πρωταθλήματος", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της θύρας 7 στο Παπαστράτιο.

    Ο "ισχυρός άνδρας" των "ερυθρολεύκων" ζήτησε επίσης τη βοήθεια του κόσμου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 100.000 μελών του Ολυμπιακού, ενώ δεν έλειψε και η... συνήθης αναφορά στον "αιώνιο" αντίπαλο, με προσωπικές αναφορές στον πρόεδρο της πράσινης ΠΑΕ Αγγελο Φιλιππίδη, που ούτε λίγο πολύ τον κατηγόρησε έλλειψη νοημοσύνης. "Όλοι εδώ καταλαβαίνουμε περισσότερο απ όσο καταλαβαίνει ο κ. Φιλιππίδης. Είναι επιστήμων και δεν ξέρω τι άλλο. Όμως, αυτό που πρέπει να πω είναι πως δύσκολα αρνείται κανείς την θέση του προέδρου σε μια ομάδα. Αν π.χ. προτείνουμε για Πρόεδρο του Ολυμπιακού τον κ. Δουρέκα, σας λέω πως είναι ανώτερος του κ. Φιλιππίδη", είπε.

    Συγχαρητήρια επιστολή με αφορμή την κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό απέστειλε στον Σωκράτη Κόκκαλη, ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

    [10] Στην Αθήνα την Τρίτη ο Ιτζάκ Σουμ

    9/6/2003 7:54:00 μμ

    Έρχεται και πιάνει άμεσα δουλειά από την Τρίτη ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιτζάκ Σουμ. Ο Ισραηλινός τεχνικός θα εγκατασταθεί στο γραφείο του στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, ενώ την Τετάρτη θα παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στους Ελληνες δημοσιογράφους. Οι τοποθετήσεις του αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ανακοίνωση της πρόσληψής του δεν προκάλεσε και... ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων της ομάδας. Παράλληλα, τα μεταγραφικά σενάρια συνεχίζονται, μέχρι τώρα όμως κανείς από τους "πράσινους" δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, ούτε για τους παίκτες που πρόκειται να αποχωρήσουν από το σύλλογο, ούτε για τους μεταγραφικούς στόχους του "τριφυλλιού".

    Σε στασιμότητα τα μεταγραφικά

    Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι η αποχώρηση των Γιώργου Καραγκούνη και Γιόνας Κόλκα. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν ο Γιαν Μικάελσεν, ο Λεωνίδας Βόκολος και κάποιοι μόνιμοι "παγκίτες", ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον του Νίκου Λυμπερόπουλου.

    Οσο για τους μεταγραφικούς στόχους, πολλά ονόματα έχουν ακουστεί, τίποτα όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Το βέβαιο είναι ότι ο Βέλιμιρ Ζάετς έχει εντοπίσει κάποιους παίκτες που ενδιαφέρουν τον Παναθηναϊκό και ίσως η άφιξη του Σουμ να δώσει το έναυσμα για να μετουσιωθεί σε πράξη το όποιο (φιλολογικό, προς το παρόν) ενδιαφέρον υπάρχει για ποδοσφαιριστές, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 June 2003 - 20:56:44 UTC