Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Λιτόχωρο
  • [02] Συνεχείς εναέριες παραβιάσεις από την Τουρκία
  • [03] Αρχές Οικονομικής Θεωρίας γράφει η Γ'Λυκείου
  • [04] Συνεχίζεται η απεργία πείνας στις στοές των μεταλλείων
  • [05] Κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ
  • [06] Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη - 2 νεκροί
  • [07] Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε οι Πολωνοί
  • [08] Ναι στην Ε.Ε λέει το 75% των Σέρβων
  • [09] Ανέτοιμη η Βρετανία για να ενταχθεί στην ευρωζώνη
  • [10] Παρουσίαση πειστηρίων από τον Ι. Γιαννακούρη
  • [11] Συνάντηση Μπερλουσκόνι-Σαρόν στην Ιερουσαλήμ
  • [12] Ο Εγκέλαδος ''χτύπησε'' στην Ταϊβάν
  • [13] Σεισμική δόνηση στην Αλγερία
  • [14] Τρεις νεκροί από έκρηξη βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν
  • [15] Χίλαρι Κλίντον: ''Δεν προτίθομαι να κατέβω στις προεδρικές εκλογές''
  • [16] Κίνα: Κατασκευή της μακρύτερης γέφυρας στον κόσμο
  • [17] Νέα επεισόδια στη Μαυριτανία
  • [18] Απαγόρευση παλαιστινίων στη Γάζα
  • [19] Δύο αεροπορικά δυστυχήματα στη Νότια Αφρική
  • [20] Τένις: Αλλαξε προπονητή ο Λέιτον Χιούιτ
  • [21] Στη Λίβερπουλ ο Στιβ Φίναν
  • [22] Ολυμπιακός: Εν αναμονή οι μεταγραφικές κινήσεις
  • [23] Παραμένει στην ΑΕΚ ο Ζαγοράκης
  • [24] Κολύμβηση: Δεύτερη η Δημοσχάκη στα 400μ. ελεύθερο
  • [25] EUROVISION: 1ος Διαγωνισμός Τραγουδιού για παιδιά και νέους
  • [26] Ρωσική ''Τέχνη και Ουτοπία'' στη Θεσσαλονίκη
  • [27] Μουσικοθεατρική παράσταση ''Ερως ρέων...''
  • [28] Ιαπωνία: Νόμος-φρένο για παιδεραστία και πορνεία μέσω Internet
  • [29] Γραμματόσημα με τη ...μορφή σας

    [01] Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Λιτόχωρο

    9/6/2003 11:20:00 πμ

    Σεισμική δόνηση 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.07, 250 χλμ ΒΑ της Αθήνας και 20 χλμ νοτιοδυτικά του Λιτοχώρου. Λόγω του σεισμού προκλήθηκε προσωρινή διακοπή στις τηλεφωνικές συνδέσεις. "Μικρές ζημιές προκλήθηκαν στη Λεπτοκαρυα και στους Γόνους Λάρισας", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο σεισμολόγος Θόδωρος Τσαπάνος. Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους είπαν στη ΝΕΤ 105,8 οι δήμαρχοι Λιτόχωρου Γιαννης Παπαθανασίου και Γόνων Λαρισας Χρήστος Καρανάσης. "Ακούσαμε μια έντονη βοή, κάτι σαν έκρηξη", είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο δήμαρχος Ελασσώνας Χρήστος Καραγιάννης. Ψυχραιμία συνέστησε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος τόνισε ότι ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα του Β. Αιγαίου.

    [02] Συνεχείς εναέριες παραβιάσεις από την Τουρκία

    9/6/2003 9:46:00 πμ

    Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει η Πολεμική Αεροπορία, για την παρακολούθηση των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο που ολοκληρωνονται την Τρίτη. Στις 8.45 το πρωί, 18 μίλια, νoτιοδυτικά των Ψαρών σημειώθηκε επικίνδυνη παρενόχληση επιβατικού αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας από δύο Τουρκικά F-16. Τα τουρκικά πολεμικά πέρασαν τόσο κοντά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το αυτόματο σύστημα αλλαγής πορείας του αεροσκάφους με απότομο ελιγμό για την αποφυγή εμποδίου. Το αεροσκάφος της Ολυμπιακής εκτελούσε την πτήση 321 Αθήνας -Κωνσταντινούπολης.

    Οι προκλήσεις, που προβληματίζουν την Αθήνα, κορυφώθηκαν την Παρασκευή με τον αριθμό-ρεκόρ των 145 παραβιάσεων, ενώ την Κυριακή εισήλθαν στο FIR Αθηνών περίπου 30 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην κύρια και τελική φάση της τουρκικής άσκησης.

    Με αφορμή τις συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις των Τούρκων, ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου επισημαίνει τον κίνδυνο ατυχήματος, καθώς οι Τούρκοι χρησιμοποιούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό οπλισμένων αεροσκαφών. Το θέμα θα θέσει ο κ. Παπαντωνίου την Πέμπτη στο Συμβούλιο υπουργών Αμυνας των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες.

    [03] Αρχές Οικονομικής Θεωρίας γράφει η Γ'Λυκείου

    9/6/2003 9:44:00 πμ

    Πέφτει σήμερα η αυλαία των Πανελληνίων εξετάσεων και για τους μαθητές της Γ' λυκείου, που διαγωνίζονται στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από 21 έως 28 Ιουνίου.

    [04] Συνεχίζεται η απεργία πείνας στις στοές των μεταλλείων

    9/6/2003 11:03:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Για όγδοη συνεχή μέρα, περισσότεροι από 100 μεταλλωρύχοι στο Στρατώνι της Χαλκιδικής παραμένουν κλεισμένοι στις στοές των μεταλλείων, πραγματοποιώντας απεργία πείνας, ενώ απειλούν, ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Σήμερα τους απεργούς μεταλλωρύχους θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Χαλκιδική, για να συνομιλήσει μαζί τους. Στο μεταξύ από την πρώτη μέρα, που ξεκίνησε η απεργία πείνας έξω από τις στοές βρίσκονται συγκεντρωμένοι δεκάδες συνάδελφοι και συγγενείς των μεταλλωρύχων, οι οποίοι τους συμπαραστέκονται στον αγώνα τους.

    [05] Κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ

    9/6/2003 10:49:00 πμ

    Νέα στάση εργασίας στην αρχή και στο τέλος κάθε βάρδιας έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι κινητοποιήσεις τους θα επαναληφθούν την Τετάρτη και την Παρασκευή.

    [06] Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη - 2 νεκροί

    9/6/2003 11:49:00 πμ

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα δύο τραυματίστηκαν τη Δευτέρα το πρωί σε υψόμετρο 1000 μέτρων του όρους Πάϊκο του νομού Κιλκίς, όταν φορτηγό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Νεκροί είναι ο Γεώργιος Γκίσιος 35 χρόνων και ο Αθανάσιος Γκίσιος 67 χρόνων, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν ο Α.Γ 70 χρόνων και η Μ.Γ 60 χρόνων (τα ονόματά τους δεν ανακοινώθηκαν από την αστυνομία). Σύμφωνα με την αστυνομία το δυστύχημα σημειώθηκε στην ορεινή κοινότητα Λιβάδια, στο όρος Πάϊκο, όταν το φορτηγό που ήταν φορτωμένο με γεωργικό ελκυστήρα ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα 10 μέτρων. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Γουμένισσας.

    [07] Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε οι Πολωνοί

    9/6/2003 11:05:00 πμ

    "Nαι" στην ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε, είπε το 81,9% των Πολωνών που συμμετείχαν στο σχετικό δημοψήφισμα, ενώ η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφτασε στο 56,2%, γεγονός που κάνει το αποτέλεσμά της δεσμευτικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική τηλεόραση TVP. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε μέσω του προέδρου της, Ρομάνο Πρόντι,''τη σημαντική στροφή στην ιστορία της Ευρώπης'' με αφορμή το δημοψήφισμα στην Πολωνία για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε, όπου η πλειοψηφία των πολιτών υπέρ της ένταξης. Ικανοποίηση Σρέντερ για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Πολωνία.

    Ικανοποίηση των Ευρωπαίων ηγετών

    Ο κ. Πρόντι τηλεφώνησε στον Πολωνό πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι για να τους εκφράσει την ικανοποίησή του από το δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι ο πολωνικός νόμος προβλέπει μίνιμουμ συμμετοχής άνω του 50%, ώστε ένα δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.

    ''Ενα μεγάλο και δυνατό έθνος έτοιμάζεται να γυρίσει μια σελίδα ενός τραγικού αιώνα και να πάρει μια νέα θέση που δικαιούται με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη'', ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, είπε ο κ. Πρόντι, που ξεπέρασε κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή των Πολωνών σε εκλογικές διαδικασίες, επιβεβαιώνει ότι οι Πολωνοί πολίτες ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τον ιστορικό χαρακτήρα της επιλογής που έκαναν''.

    Συγχαρητήριο τηλεφώνημα προς τον Πολωνό ομόλογό του Λέζεκ Μίλερ έκανε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για το ''ναι'' των Πολωνών στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση.

    Από το Παρίσι και η υπουργός αρμόδια για Ευρωπιακές Υποθέσεις, Νοέλ Λενουάρ δήλωσε ότι ''το πολωνικό έθνος θα πάρει τη θέση που του αξίζει μέσα στην ευρωπαική μας οικογένεια και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για την Ευρώπη που θα γίνει πιό δυνατή με την Πολωνία στους κόλπους της''.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το "ναι" τον Πολωνών στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι θα προσθέσει "ένα νέο δυναμικό πνεύμα" στις πολωνο-γερμανικές σχέσεις. "Δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία ότι η Πολωνία ανήκει στην Ευρώπη", δήλωσε ο Σρέντερ.

    "Με την σαφή ψήφο τους υπέρ της ΕΕ, οι πολίτες της Πολωνίας εκμεταλλεύονται αυτή την ιστορική ευκαιρία", πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος.

    "Είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι άριστες γερμανο-πολωνικές σχέσεις θα αποκτήσουν ένα νέο δυναμικό πνεύμα μέσω ενός νέου επιπέδου αμοιβαίας αλληλεγγύης", δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο Σρέντερ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα ανατολικά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το "ναι" των Πολωνών θα φέρει πιο κοντά τα 82 εκατομμύρια των Γερμανών στους γείτονές τους Πολωνούς, που είναι 39 εκατομμύρια.

    Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ταντέους Μαζοβιέτσκι καθώς και ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου ''Αλληλεγγύη'', Λεχ Βαλέσα.

    [08] Ναι στην Ε.Ε λέει το 75% των Σέρβων

    9/6/2003 11:33:00 πμ

    Υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάσσονται τα 3/4 των Σέρβων και των Μαυροβουνίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από το Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πάρουν μέρος και οι βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Politika, το 73,7 των Σέρβων και των Μαυροβουνίων τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, έναντι του 7,4% που τάσσεται κατά.

    Αντίθετα, το 51,2% τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, τα αεροπλάνα του οποίου βομβάρδιζαν το 1999 επί 11 εβδομάδες τη Γιουγκοσλαβία για να αναγκασθούν οι σερβικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Κόσοβο. Μόνο το 23,1% των Σέρβων και των Μαυροβουνίων τάσσονται υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τους δυτικούς θεσμούς και τις χώρες που προτιμούν οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι έφεραν τη Γαλλία στην πρώτη θέση με 55,3%, ενώ ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με 51,6%. Στις τελευταίες θέσεις έρχονται το ΝΑΤΟ με 80,9% αρνητικών απόψεων και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 73,7%.

    [09] Ανέτοιμη η Βρετανία για να ενταχθεί στην ευρωζώνη

    9/6/2003 9:19:00 πμ

    Ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν αναμένεται τη Δευτέρα, να επιβεβαιώσει στη Βουλή το αρνητικό αποτέλεσμα για μία σύντομη ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, μία απόφαση που σημαίνει ότι η λίρα θα επιβιώσει για κάποια χρόνια ακόμη, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ενιαίο νόμισμα πριν το 2006. Ο Μπράουν θα παρουσιάσει ενώπιον του Κοινοβουλίου πως η Βρετανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως τα πέντε κριτήρια που ορίστηκαν το 1997 δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

    Εκστρατεία υπέρ του ευρώ

    Τα κριτήρια αυτά αφορούν τη σύγκλιση των βρετανικών οικονομικών στοιχείων με τα αντίστοιχα των Ευρωπαίων εταίρων, την ευελιξία της οικονομίας, τις συνέπειες στις επενδύσεις, στον τραπεζικό τομέα και στην απασχόληση.

    Η ανάλυση του υπουργείου, που αποτελείται από 1738 σελίδες, και ζυγίζει έξι κιλά, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 11.00 ώρα Ελλάδος, ενώ ο Μπράουν θα τα ανακοινώσει αυτοπροσώπως στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα.

    Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων στους βουλευτές, περί τις 17.30, ώρα Ελλάδος, ο Μπράουν κι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα ξεκινήσουν μία εκστρατεία υπέρ του ευρώ σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Επίσης θα δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία προς τους υπουργούς της κυβέρνησης για να μιλήσουν υπέρ της ένταξης στο ευρώ.

    [10] Παρουσίαση πειστηρίων από τον Ι. Γιαννακούρη

    9/6/2003 10:36:00 πμ

    Ο κατηγορούμενος Β. Τζωρτζάτος

    Με την κατάθεση του προϊσταμένου του τμήματος εξερευνήσεων της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας, Ιωάννη Γιαννακούρη, συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο μάρτυρας συνέχισε την παρουσίαση των πειστηρίων, που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο την Παρασκευή και αναφέρθηκε στα αποτυπώματα, τα οποία βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου και ανήκουν στο Βασίλη Τζωρτζάτο.

    Ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα του Τζωρτζάτου

    Ο μάρτυρας κατέθεσε οτι ταυτοποιήθηκαν τέσσερα αποτυπώματα του κατηγορουμένου, το ένα σε αστυνομικό πηλίκιο, που ήταν τοποθετημένο μαζί με άλλα πέντε πηλίκια σε βαλίτσα μαζί με όπλα και άλλα τρία αποτυπώματα στο βιβλίο "Who is Who".

    Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, αρνήθηκε, οτι ήρθε σε επαφή με το αστυνομικό πηλίκιο ή το βιβλίο και υποστήριξε πως τα αποτυπώματά του μεταφέρθηκαν στα πειστήρια από την αστυνομία. ''Ούτε τις απόκριες δεν είχα ντυθεί αστυνομικός'', ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος, ενώ ο μάρτυρας κ. Γιαννακούρης επανέλαβε πως δε μπορεί να γίνει μεταφορά αποτυπωμάτων χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό.

    [11] Συνάντηση Μπερλουσκόνι-Σαρόν στην Ιερουσαλήμ

    9/6/2003 9:38:00 πμ

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συναντηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αριελ Σαρόν στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές. Ο κ. Μπερλουσκόνι που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους του ζήτησε να κάνει την περιοδεία αυτή και να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός προγραμματίζει επίσης να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό των Παλαιστίνιων Μαχμούντ Αμπάς καθώς και να επισκεφθεί το Αμάν και το Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με ηγετικά στελέχη της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

    [12] Ο Εγκέλαδος ''χτύπησε'' στην Ταϊβάν

    9/6/2003 9:09:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα τη βορειοανατολική Ταϊβάν, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η δόνηση που σημειώθηκε στις 04.52 (ώρα Ελλάδος) είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των ακτών της πόλης Ιλάν. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα ψηλά κτίρια στην Ταϊπέι κουνήθηκαν περίπου για ένα λεπτό και οι αρχές έκλεισαν προσωρινά τον υπόγειο σιδηρόδρομο. Λίγη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό οι σεισμογράφοι κατέγραψαν άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 1999 ισχυρός σεισμός 7,6 Ρίχτερ είχε προκαλέσει τον θάνατο 2.400 ανθρώπων και την καταστροφή 50.000 κτιρίων στην Ταϊβάν.

    [13] Σεισμική δόνηση στην Αλγερία

    9/6/2003 9:03:00 πμ

    Σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε τη Δευτέρα, στην περιοχή του Σετίφ (300 χλμ ανατολικά του Αλγερίου), ανακοίνωσε το αλγερινό Κέντρο έρευνας στην Αστρονομία, την Αστροφυσική και την Γεωφυσική (CRAAG). Ο σεισμός αυτός, που έγινε στις 02.32 ώρα Ελλάδας, εντοπίστηκε στον τομέα της Χαράτα, 27 χλμ βόρεια του Σετίφ, στην μικρή Καμπυλία, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό που δεν κάνει λόγο για θύματα ή υλικές ζημιές. Ενας ακόμη σεισμός μεγέθους 3,8% της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε την Παρασκευή στο Ζεμούρι, σύμφωνα με το CRAAG.

    [14] Τρεις νεκροί από έκρηξη βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν

    9/6/2003 10:41:00 πμ

    Τουλάχιστον τρεις Αφγανοί σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Η έκρηξη έγινε στην περιοχή Πανζουάγιε της επαρχίας Κανταχάρ, όπως γράφει η εφημερίδα Αρμάν-ε-Μιλί, χωρίς να διευκρινίζει πότε ακριβώς συνέβη. Η εφημερίδα που θεωρείται όργανο της κυβέρνησης, έγραψε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ''μη ασφαλής''. Στην επαρχία Κανταχάρ από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει αρκετές επιθέσεις και εκρήξεις βομβών, για τις οποίες η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στους Ταλιμπάν και σε μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα, που δρουν από το γειτονικό Πακιστάν.

    Την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν περίπου 40 Ταλιμπάν στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στο σοβαρότερο πλήγμα που έχουν δεχθεί μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν μετά την ανατροπή τους από την κυβέρνηση, στα τέλη του 2001.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός της Καμπούλ μετέδωσε επίσης ότι δύο Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε άλλες συγκρούσεις στην περιοχή. Μεταξύ των νεκρών είναι ο διοικητής Χαφί Αμπντούλ Ραχίμ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

    Την πληροφορία αυτή διέψευσε ωστόσο ο Χαλίντ Παστούν, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ. Ο Χαφί Αμπντούλ Ραχίμ συμπεριλαμβάνεται στον κυβερνητικό κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους Ταλιμπάν.

    [15] Χίλαρι Κλίντον: ''Δεν προτίθομαι να κατέβω στις προεδρικές εκλογές''

    9/6/2003 10:05:00 πμ

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον που τις ημέρες αυτές, με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της με τίτλο "Ζωντανή ιστορία" θύμισε σε όλο τον κόσμο την "ανάρμοστη" σχέση του τότε προέδρου Κλίντον με τη μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λουίνσκι. Η κα Κλίντον σε τηλεοτική της εμφάνιση στο δίκτυο ABC δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κατέβει υποψήφια στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2004 ή το 2008, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φήμες αυτές θα βοηθήσουν ώστε μια μέρα, μια γυναίκα να βρεθεί επικεφαλής των ΗΠΑ.

    Αν και συχνά έχει παρουσιαστεί ώς η καλύτερη ευκαιρία για το κόμμα των Δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές του 2008, η σύζυγος του Μπιλ Κλίντον αρνήθηκε ότι έχει τέτοιες φιλοδοξίες.

    Την παραμονή της κυκλοφορίας του περιβόητου βιβλίου της διαβεβαίωσε ότι "δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση και δεν προβλέπει πως θα κατέβει υποψήφια για την προεδρία".

    "Με κολακεύει πολύ αυτή η προτίμηση. Και ελπίζω ότι θα οδηγήσει έτσι τα πράγματα ώστε κάποια μέρα μια γυναίκα που θα διεκδικεί τον προεδρικό θώκο, να κερδίσει τις εκλογές. Εχουμε πολλές άξιες γυναίκες για τη θέση αυτή", είπε καταλήγοντας.

    [16] Κίνα: Κατασκευή της μακρύτερης γέφυρας στον κόσμο

    9/6/2003 9:58:00 πμ

    Η κατασκευή της μεγαλύτερης σε μήκος γέφυρας στον κόσμο, που θα εκτείνεται σε απόσταση 36 χλμ, έχει ξεκινήσει στην ανατολική Κίνα, αναφέρει στα σημερινά του δημοσιεύματα ο κινεζικός Τύπος. Η γέφυρα με έξι λωρίδες κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα, που κατασκευάζεται πάνω από τον κόλπο του Χανγκζού, θα συντομεύσει το ταξίδι των 120 χλμ ανάμεσα στη Σαγκάη και στην πόλη Νίνγκμπο, στην επρχία Ζεζιάνγκ, τονίζει η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία. Με κόστος που θα αγγίξει τα 11.8 δισ. γιουάν (1.4 δισ. δολάρια), το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 35% από τις επιχειρήσεις της Ζεζιάνγκ, που φλέγονται για την προσέγγιση με τη μεγάλη μητρόπολη της Σαγκάης. Τέσσερις κινεζικές τράπεζες έχουν δανείσει το 59% του συνόλου των επενδύσεων, προσθέτει η εφημερίδα.

    Θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2009

    Η γέφυρα αυτή ''δεν θα είναι μόνον η πιό μακριά γέφυρα στον κόσμο, αλλά θα κατασκευασθεί μέσα σε ένα πολύπλοκο θαλάσσιο περιβάλλον, με μία από τις τρείς πιό μεγάλες παλίρροιες στον κόσμο, με τυφώνες, και με δυσκολίες στη σύνθεση του θαλάσσιου υπεδάφους'', τόνισε ο Γουάνγκ Γιονγκ, διευθυντής του επιτελείου της κατασκευής της Διατλαντικής Γέφυρας.

    Ο κόλπος του Χανγκζού, που βρίσκεται στην νότια πλευρά της περιοχής του δέλτα του Γιανγκτσέ, είναι μία από τις πιό εύφορες περιοχές της Κίνας, στην οποία ζεί το 10.4% του πληθυσμού της χώρας (135 εκατ. κάτοικοι), αλλά με ΑΕΠ που το 2002 αντιπροσώπευε το 22.1% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

    Η γέφυρα αναμένεται να έχει κατασκευασθεί εντός μίας πενταετίας και να δοθεί στην κυκλοφορία το 2009.

    Μέχρι στιγμής η μακρύτερη γέφυρα στον κόσμο είναι αυτή που ενώνει τη Σαουδική Αραβία με το Μπαχρέιν και έχει μήκος 25 χλμ.

    [17] Νέα επεισόδια στη Μαυριτανία

    9/6/2003 9:45:00 πμ

    Εκρήξεις και πυρά βαρέων όπλων συγκλόνισαν το πρωί το κέντρο της πρωτεύουσας της Μαυριτανίας, ύστερα από μία σχετικά ήρεμη νύχτα, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι εκρήξεις, ορισμένες από τις οποίες ακούστηκαν γύρω από το κτίριο της προεδρίας, προκαλούν αμφιβολίες για την ακρίβεια της κυβερνητικής ανακοίνωσης ότι κατεστάλη απόπειρα πραξικοπήματος και συνελήφθησαν οι επικεφαλής της προσπάθειας ανατροπής του προέδρου. "Η νύχτα ήταν ήρεμη, αλλά γύρω στις έξι τα ξημερώματα άρχισαν και πάλι οι εκρήξεις", δήλωσε ένας κάτοικος της πρωτεύουσας της Μαυριτανίας, που ζει κοντά στο κέντρο της πόλης. Δεν έχει γίνει σαφές πάντως ποιά πλευρά επιτέθηκε.

    Νωρίτερα ο υπουργός Πληροφόρησης της Μαυριτανίας είχε δηλώσει στο Ρόιτερ ότι κατεστάλη απόπειρα ανατροπής του προέδρου Μαουγια Ουλντ Σιντ-Αχμεντ Τάγια και συνελήφθησαν οι συνωμότες.

    [18] Απαγόρευση παλαιστινίων στη Γάζα

    9/6/2003 9:10:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε τη Δευτέρα την είσοδο παλαιστινίων εργατών από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση ενόπλων στον μεθοριακό σταθμό Ερέζ που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ισραηλινών στρατιωτών. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι μπορούν να μεταβούν στις εργασίες τους στην βιομηχανική περιοχή της Ερέζ, κοντά στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η επίθεση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και Μάρτυρες του Αλ Ακσα με κοινή ανακοίνωσή τους. Στη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση σύλληψης 15 καταζητουμένων παλαιστινίων. Στην Χεβρώνα οι στρατιώτες κατέστρεψαν ένα σπίτι από το οποίο είχαν ριφθεί προηγουμένως πυροβολισμοί.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν υποοσχέθηκε χθες σε ομιλία του σε συνέδριο του κομματός του Λικούντ στην Ιερουσαλήμ, οτι θα ''εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια'' για τον λαό του. "Το Ισραήλ δεν θα δώσει τίποτα στους Παλαιστίνιους αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς δεν λάβει ''σθεναρά μέτρα κατα της τρομοκρατίας'', τόνισε ο Σαρόν και προειδοποίηε οτι ουδείς παλαιστίνιος πρόσφυγας θα επιστρέψει στο Ισραήλ.

    [19] Δύο αεροπορικά δυστυχήματα στη Νότια Αφρική

    9/6/2003 9:05:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά αεροπορικά δυστυχήματα στη Νότια Αφρική, ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές πολιτικής αεροπορίας. Συγκεκριμένα, έξι άνθρωποι αγνοούνται αφότου το ελικόπτερό τους έπεσε το πρωί της Δευτέρας και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Μπουμαλάνγκα, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε την στιγμή εκείνη. Η τύχη των έξι επιβατών του ελικοπτέρου μέχρι στιγμής δεν είναι σαφής αν και εικάζεται ότι είναι νεκροί, ενώ σωστικά συνεργεία και στρατιωτικό ελικόπτερο κτενίζουν την περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου, συντρίμια του οποίου βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Στο δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα ο πιλότος και ένας επιβάτης μικρού αεροσκάφους που μετείχαν σε αεροπορική επίδειξη έπεσε και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της χώρας.

    [20] Τένις: Αλλαξε προπονητή ο Λέιτον Χιούιτ

    9/6/2003 11:47:00 πμ

    Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του διεθνούς τουρνουά του Γουίμπλεντον, ο Λέιτον Χιούιτ άλλαξε προπονητή. Ο Αυστραλός τενίστας που βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι κάτοχος του τίτλου (πέρυσι κέρδισε στο Γουίμπλεντον), θα προπονείται στο εξής από τον Ροτζερ Ρασίντ. Ο 34χρονος πρώην παίκτης ήταν βοηθός του μέχρι σήμερα προπονητή του Χιούιτ, Τζέισον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποφάσισε να χαρεί τις απολαύσεις της ζωής χωρίς το άγχος και την πίεση που έχουν τα κορτ και οι αγώνες. Το τουρνοουά του Γουίμπλεντον αρχίζει στις 23 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιουλίου.

    Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε στον Χιούιτ, ότι θέλει να αφοσιωθεί στην σύζυγο και τα δύο παιδιά τους που ζουν στην Μελβούρνη, απόφαση που σεβάσθηκε απόλυτα ο Αυστραλός τενίστας.

    "Ο Τζέισον ήταν πολύ απαραίτητος για μένα, όμως καταλαβαίνω απόλυτα τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση. Είναι μία επιλογή ζωής και την σέβομαι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο 22χρονος Χιούιτ στην "Daily Telegraph".

    [21] Στη Λίβερπουλ ο Στιβ Φίναν

    9/6/2003 10:57:00 πμ

    O Στιβ Φίναν της Φούλαμ αποτελεί την πρώτη μεταγραφική κίνηση της Λίβερπουλ για την καλοκαιρινή περίοδο. O διεθνής Ιρλανδός αμυντικός, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του για τα τέσσερα επόμενα χρόνια στους "κόκκινους", οι οποίοι θα δαπανήσουν συνολικά το ποσό των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ για να αποσπάσουν την υπογραφή του. Ο 27χρονος Φίναν εντάχθηκε στο δυναμικό της Φούλαμ πριν πέντε χρόνια (1998) από τη Νότινγχαμ Κάουντι. Στο Ανφιλντ, ο Φίναν θα πάει παρέα με τον πρώην βοηθό προπονητή στη Φούλαμ (είχε απομακρυνθεί από τον πάγκο της ομάδας μαζί με τον Ζαν Τιγκανά τον περασμένο Απρίλιο), Κριστιάν Νταμιάνο, ο οποίος θα ενταχθεί στο επιτελείο του Ζεράρ Ουγιέ.

    [22] Ολυμπιακός: Εν αναμονή οι μεταγραφικές κινήσεις

    9/6/2003 10:20:00 πμ

    Η αναμονή των οπαδών του Ολυμπιακού δείχνει να φτάνει στο τέλος της, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον προπονητή και τις μεταγραφικές κινήσεις. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο εκλεκτός του Σωκράτη Κόκκαλη και αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και το απόγευμα της Δευτέρας στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Θύρας 7, στο κλειστό γυμναστήριο του Πειραιά. Από την στιγμή που θα γίνει γνωστός ο προπονητής των "ερυθρόλευκων", θα ακολουθήσουν οι μεταγραφικές κινήσεις για την ενίσχυση της ομάδας. Οι πρωταθλητές συνεχίζουν την αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του Στέλιου Γιαννακόπουλου και στην λίστα προσθέθηκε το όνομα του Λούκας Καστρομάν

    Οι εξελίξεις στα θέματα των Οκκά και Καφέ

    Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής της Λάτσιο, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να έρθει στο λιμάνι με την μορφή δανεισμού, η συγκεκριμένη υπόθεση όμως θα ξεκαθαρίσει μόλις τελειώσει το θέμα του προπονητή.

    Αν οι πρωταθλητές δεν καταφέρουν να βρουν στο εξωτερικό αυτό που θέλουν τότε την δεξιά πλευρά είναι πιθανό να καλύψει ο Ζοέλ Επαλέ.

    Οι "ερυθρόλευκοι" παρακολουθούν ακόμη τις εξελίξεις στα θέματα των Οκκά και Καφέ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον Χαραλαμπίδη του ΑΠΟΕΛ.

    [23] Παραμένει στην ΑΕΚ ο Ζαγοράκης

    9/6/2003 10:13:00 πμ

    Παρά τις μεταγραφικές "σειρήνες" από Πορτογαλία και συγκεκριμένα την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο Θόδωρος Ζαγοράκης, αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, συμφώνησε ν' ανανεώσει τη συνεργασία του με την Ένωση για δύο ακόμη χρόνια, συμφωνία που θα επικυρωθεί μέσα σε επόμενα 24ωρα, πιθανότατα μετά τον αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με την Ουκρανία για τα προκριματικά του Euro 2004.

    [24] Κολύμβηση: Δεύτερη η Δημοσχάκη στα 400μ. ελεύθερο

    9/6/2003 9:46:00 πμ

    Mε την Ζωή Δημοσχάκη να πιάνει ξανά το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 400μ. ελεύθερο, ολοκληρώθηκε στη Ρώμη το Διεθνές μίτιγκ Σέτε Κόλι. Η κολυμβήτρια του Αρη, στον τελικό του αγωνίσματος, κάλυψε την απόσταση σε 4:14.39 και τελικά κατέκτησε τη 2η θέση, σφραγίζοντας παράλληλα και για ακόμη μια φορά το εισιτήριο για τη Βαρκελώνη. Στο ίδιο αγώνισμα πήρε μέρος και η Μαριάννα Λυμπερτά, που στην δεύτερη προκριματική σειρά πέτυχε την καλύτερη επίδοση, με 4:20.79 , ενώ στον τελικό τερμάτισε 5η με 4:19.23. Η Δημοσχάκη αγωνίστηκε και στα 100μ. ελεύθερο, αλλά έμεινε εκτός τελικού, αφού στα προκριματικά πέτυχε την 14η καλύτερη επίδοση με 58.95.

    Διπλή ήταν η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα 400μ. μικτής ατομικής, όπου συμμετείχαν οι Γιάννης Δρυμωνάκος και Παναγιώτης Ντούλιας, οι οποίοι προκρίθηκαν και στον τελικό.

    Ο Δρυμωνάκος πέτυχε την 8η καλύτερη επίδοση στα προκριματικά με 4:27.07, ενώ στον τελικό πήρε την 5η θέση με 4:24.71.

    Από την πλευρά του, ο Ντούλιας σημείωσε στα προκριματικά 4:27.50, που ήταν η 9η καλύτερη επίδοση, ενώ στον τελικό τερμάτισε 8ος με 4:35.49. Στα 200μ. ελεύθερο αγωνίστηκαν τρεις έλληνες κολυμβητές, αλλά μόνο ο Δημήτρης Μαγγανάς κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

    Στα προκριματικά ο Μαγγανάς πέτυχε την 5η καλύτερη επίδοση (1:51.88), ενώ στον τελικό ήταν 7ος με 1:51.94.

    Ο Ανδρέας Ζήσιμος σημείωσε στα προκριματικά την 12η καλύτερη επίδοση (1:53.67), ενώ ο Γιάννης Κοκκώδης την 14η (1:53.95).

    Και οι δυο συμμετείχαν στη συνέχεια στον μικρό τελικό, όπου ο Ζήσιμος τερμάτισε 1ος με 1:52.46 και ο Κοκκώδης 6ος με 1:53.79. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε στα 200μ. πεταλούδα η Ζαμπία Μελαχροινού, που πήρε την 6η θέση στον τελικό με χρόνο 2:14.79. Στα προκριματικά είχε πετύχει 2:15.88, που ήταν η 3η καλύτερη επίδοση της δεύτερης σειράς και 7η στο σύνολο.

    Eκτός τελικού στα 100μ. πρόσθιο έμεινε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που πέτυχε τον 20ο χρόνο των προκριματικών με 1:06.39.

    [25] EUROVISION: 1ος Διαγωνισμός Τραγουδιού για παιδιά και νέους

    9/6/2003 11:39:00 πμ

    Στην Κοπεγχάγη στις 15 Νοεμβρίου 2003, θα διεξαχθεί ο 1ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της EUROVISION για παιδιά και νέους. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση νέων ταλέντων στο χώρο της μουσικής. Στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό συμμετέχουν 16 χώρες: Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Λετονία, Λευκορωσία, FYROM, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Αγγλία, Κύπρος και Ελλάδα. Η ΕΡΤ προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό για τη σύνθεση, το στίχο και την ερμηνεία του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Κοπεγχάγη. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν νέοι και νέες ηλικίας από 8 έως 15 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της συμμετοχής τους μέχρι και την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003.

    Τα τραγούδια που θα υποβληθούν στην ΕΡΤ θα εξεταστούν από ειδική κριτική επιτροπή, τη σύνθεση και τον αριθμό των μελών της οποίας θα καθορίσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

    Η επιτροπή θα επιλέξει κατ' αρχήν ορισμένο αριθμό τραγουδιών τα οποία θα παρουσιαστούν σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή.

    Η ΕΡΤ θα αποφασίσει τον τρόπο ψηφοφορίας και τη διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν την προκήρυξη του διαγωνισμού, καθώς και αίτηση συμμετοχής σε όλα τα κτίρια της ΕΡΤ στην Αθήνα και την περιφέρεια, καθώς και από την ιστοσελίδα της εταιρείας στη διεύθυνση: www.ert.gr/eurovision

    [26] Ρωσική ''Τέχνη και Ουτοπία'' στη Θεσσαλονίκη

    9/6/2003 10:01:00 πμ

    Η "μεγάλη ουτοπία" των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών των αρχών του περασμένου αιώνα, η "ουτοπία" ως αέναος καλλιτεχνικός στόχος είναι το θέμα - τίτλος της μεγάλης έκθεσης, που παρουσιάζεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση, που έχει τίτλο "Τέχνη και Ουτοπία" παρουσιάζονται συνολικά 81 έργα 14 καλλιτεχνών από την περίοδο 1900 - 1930, οι οποίοι εκπροσωπούν τα βασικά ρεύματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, αφαίρεση, κυβοφουτουρισμός, σουπρεματισμός, κονστρουκτιβισμός, αναλυτική τέχνη και οργανική τέχνη.

    Οι καλλιτέχνες είναι οι: Βασίλι Καντίνσκι, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Όλγα Ροζάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Πάβελ Φιλόνοφ, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κλιούν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα και Ελ Λισίτσκι. Το σύνολο των εκτιθέμενων έργων ανήκει στη συλλογή Κωστάκη που ανήκει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Πέραν των εκτιθέμενων έργων, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, χρηστικά αντικείμενα, στους χώρους της Αποθήκης Β1 του λιμανιού εκτίθεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό και σειρά σπάνιων ντοκουμέντων της περιόδου 1900-1930, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και κατάλογοι και μανιφέστα των καλλιτεχνών. Τα ντοκουμέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης στη συλλογή Κωστάκη που απέκτησε προ πενταετίας το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913 - 1990). Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο το απόγευμα από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και θα είναι ανοιχτή καθημερινά στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως τις 28 Σεπτεμβρίου.

    [27] Μουσικοθεατρική παράσταση ''Ερως ρέων...''

    9/6/2003 9:36:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Γεύση από άλλες εποχές, όπου πρωταγωνιστούσε ο ρομαντισμός και η μαγεία της αγάπης, υπόσχεται η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση "Ερως ρέων...", που βασίζεται στα διασημότερα έργα του λυρικού θεάτρου, του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου και παρουσιάζει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), την Τρίτη 17 Ιουνίου στις 21.30. Το ξεχωριστό αυτό θέαμα, είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες των συντελεστών του, καθώς και για την σκηνοθετική του ευρηματικότητα, κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε σε γνωστούς χώρους τέχνης της Αθήνας.

    Πρωταγωνιστές δύο μόνιμα μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Κάτια Πάσχου και ο Μιχάλης Κατσούλης, οι οποίοι ερμηνεύουν αποσπάσματα έργων των Mozart, Loewe και Σακελλαρίδη.

    Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης αποτελεί ο έρωτας, σε όλες τις εκφάνσεις του, που δένει αρμονικά με τη νοσταλγία και την χάρη, χαρακτηριστικά μιας διαφορετικής εποχής από την σημερινή.

    Τους ερμηνευτές συνοδεύουν ο Θωμάς Μπάτκο στο βιολί και ο Νίκος Βασιλείου στο πιάνο.

    Η σκηνοθεσία και η σκηνοθετική χορογραφία είναι της Καίη Χόλντεν και ο φωτισμός της Ράϊας Τσακιρίδη.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [28] Ιαπωνία: Νόμος-φρένο για παιδεραστία και πορνεία μέσω Internet

    9/6/2003 10:40:00 πμ

    Νομοσχέδιο που απαγορεύει σε ενήλικους χρήστες υπηρεσιών του διαδικτύου την αναζήτηση του σεξ με ανήλικους ή σε ανήλικους σέρφερ την αναζήτηση ερωτικών σχέσεων με ενήλικους επί πληρωμή, μέσω των ιστοσελίδων, ψηφίστηκε την Παρασκευή στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής στο Τόκιο, ο νόμος που θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε τρεις μήνες, έχει στόχο τη μείωση της παιδικής πορνείας και των κρουσμάτων εκβιασμού που έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τη σύνδεση των κινητών τηλεφώνων στην Ιαπωνία με το διαδίκτυο.

    Τσουχτερά πρόστιμα

    Πρόστιμο έως και ένα εκατομμύριο γιεν (περίπου 8.500 ευρώ) θα επιβάλλεται στους παραβάτες του νόμου ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο τους.

    Το νομοσχέδιο στοχεύει να "πλήξει" τις ιστοσελίδες του διαδικτύου που επιτρέπουν στους επισκέπτες τους να κλείνουν ραντεβού κυρίως προς άγραν σεξουαλικών σχέσεων μέσω της υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

    Απαγορεύει επίσης την αναζήτηση σεξουαλικής επαφής με άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και την αναζήτηση από 18χρονα αγόρια και κορίτσια, ατόμων πρόθυμων να πληρώσουν για ένα ραντεβού ή μια ερωτική επαφή.

    [29] Γραμματόσημα με τη ...μορφή σας

    9/6/2003 10:19:00 πμ

    Τί θα λέγατε για ένα γραμματόσημο με τη μορφή σας ή μαζί με του αγαπημένου σας προσώπου; Τα Φινλανδικά Ταχυδρομεία θα προτείνουν λίαν συντόμως στους ιδιώτες, που το επιθυμούν να τυπώνουν το προσωπάκι τους σε γραμματόσημα για την αλληλογραφία τους, όπως ακριβώς γίνεται με τα γραμματόσημα που κυκλοφορούν με μορφές ιστορικών προσωπικοτήτων, τιμημένων με βραβείο Νόμπελ, μεγάλων εξερευνητών και άλλων αθανάτων. "Ιδιώτες, που θέλουν κάτι το ιδιαίτερο όπως για παράδειγμα στις προσκλήσεις του γάμου τους ή στην επέτειό τους μας ρωτούν συχνά αν μπορούν να τυπωθούν γραμματόσημα με τη μορφή τους'', είπε η Μάργια Πίχλαμ εκπρόσωπος των Φινλανδικών Ταχυδρομείων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η νέα αυτή υπηρεσία, που άρχισε να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα και προς το παρόν εξυπηρετεί μόνο εταιρίες, ύστερα από μερικούς μήνες θα μπορεί να ικανοποιεί και παραγγελίες ιδιωτών, εάν αυτοί ζητούν να συμπεριληφθούν στις γραμματοσειρές των Φινλανδικών Ταχυδρομείων.

    Για κάθε γραμματόσημο αξίας 65 λεπτών του ευρώ, οι νέοι λάτρεις του είδους θα έχουν μια οικονομική επιβάρυνση 35 λεπτών σε περίπτωση που θέλουν ολόκληρη σειρά, δηλαδή περίπου 20 ευρώ για 20 γραμματόσημα.

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 June 2003 - 9:07:29 UTC