Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομη η προμελέτη για νέο Μουσείο Ακροπόλεως
  • [02] Ανοίγουν τα τουρκικά σύνορα για τους Ελληνοκύπριους
  • [03] Επίσκεψη Καραμανλή στους Αγίους Αναργύρους
  • [04] Μνημόσυνο για τα 21 παιδιά στα Τέμπη
  • [05] Στις κάλπες οι Σλοβάκοι για την ένταξη τους
  • [06] Συμφωνούν για το ευρώ Μπλερ και Μπράουν
  • [07] Ταξιδιωτική οδηγία προς Βρετανούς
  • [08] ΠΓΔΜ: Επεισόδια μεταξύ δύο ομάδων νεαρών
  • [09] ''Πτώχευσαν'' τα Υβόννη Stores
  • [10] Σύνοδος υπουργών Οικονομικών των ''8''
  • [11] Ρύθμιση για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις
  • [12] Η Αρσεναλ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας
  • [13] Ποδόσφαιρο: Ιταλία (33η ημέρα)
  • [14] Ποδόσφαιρο: Γερμανία (33η ημέρα)
  • [15] Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος
  • [16] Μπάσκετ (Α1 ανδρών): Ολύμπια Λάρισας-ΑΕΚ 89-99
  • [17] Τριετή ανανέωση συμβολαίου στη Αρσεναλ ο Ανρί
  • [18] Ανησυχία και μέτρα για το SARS
  • [19] Λιγότεροι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα
  • [20] Για δεύτερη φορά μπαμπάς ο Μπγιόρν Μποργκ

    [01] Παράνομη η προμελέτη για νέο Μουσείο Ακροπόλεως

    17/5/2003 7:42:00 μμ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη έκρινε ομόφωνα παράνομη την προμελέτη για την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακροπόλεως στην περιοχή Μακρυγιάννη των Αθηνών. Προ δεκαετίας η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ακυρώσει και πάλι προσπάθεια κατασκευής του Μουσείου Ακροπόλεως. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Πολιτιστικοί Σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής του Μακρυγιάννη και ζητούσαν να ακυρωθεί η προμελέτη του έργου κατασκευής του νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ ομόφωνα έκρινε παράνομη την προμελέτη, επί της οποίας στηρίχθηκε η έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας.

    Η τελευταία έχει προσβληθεί, από τους ίδιους προσφεύγοντας, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Κρίθηκε παράνομη η προμελέτη, καθώς επιτρέπει εργασίες ανασκαφών και εκσκαφών, καθώς και τοποθέτηση υποστυλωμάτων, στην απαγορευμένη ζώνη, όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.

    Επίσης, κρίθηκε παράνομη, γιατί δεν υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), όπως προβλέπει η νομοθεσία.

    Ακόμα, κρίθηκε ότι οι προσφεύγοντες, κάτοικοι κ.λπ. είχαν το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ.

    Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2003 θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) των ιδίων κατοίκων και φορέων, που ζητούν την ακύρωση της οριστικής μελέτης του νέου Μουσείου Ακροπόλεως, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται η έκδοση και αποφάσεως επί του αιτήματος αναστολής των ιδίων φορέων.

    [02] Ανοίγουν τα τουρκικά σύνορα για τους Ελληνοκύπριους

    17/5/2003 6:54:00 μμ

    "Η Τουρκία ανοίγει τις πύλες της σε όλους τους Ελληνοκύπριους... έπειτα από 40 χρόνια. Από τις 22 Μαΐου οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν την άδεια να περάσουν τα τουρκικά σύνορα, σε μία χειρονομία καλής θελήσεως, προς την Κυπριακή Δημοκρατία", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Αττάλεια που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Μέχρι τώρα μόνον οι επίσημοι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δμοκρατίας είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν στην Τουρκία και αυτό αποκλειστικά για να μετάσχουν σε διεθνείς συναντήσεις.

    Συνεχίζεται η διακίνηση στα κατεχόμενα

    Περισσότερα από 8.5000 άτομα διακινήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα, από τα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου, των Στροβιλιών και του Αγίου Δομετίου.

    Πάνω από 4.500 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι εισήλθαν στα κατεχόμενα και περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές. Από τις 23 Απριλίου που το κατοχικό καθεστώς προχώρησε στην μερική άρση των απαγορεύσεων στην διακίνηση, έως χθες, καταγράφηκαν συνολικά 394.000 διελεύσεις προς και από τα κατεχόμενα. Οι 275.000 ήταν Ελληνοκύπριοι και οι 118.000 Τουρκοκύπριοι.

    Εν τω μεταξύ, ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση του επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η λύση του θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια των λεγόμενων πραγματικοτήτων στο νησί.

    [03] Επίσκεψη Καραμανλή στους Αγίους Αναργύρους

    17/5/2003 6:24:00 μμ

    Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το Σάββατο ο Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στους Αγίους Αναργύρους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για καθυστερήσεις στην κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου και έκανε λόγο για κακοτεχνίες, καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις στα ολυμπιακά έργα. Το 2004 θα έχουμε μια άλλη Αθήνα που θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. "Καλό είναι ότι ο κ. Καραμανλής ανακάλυψε επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, την ύπαρξη προβλημάτων για την ζωή των κατοίκων του λεκανοπεδίου", σημείωσε ο υπουργός Τύπου.

    ''Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα''

    "Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα", δήλωσε σήμερα Σάββατο σε εκδήλωση στους Αγ. Αναργύρους, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές.

    "Αυτό το χέρι συνεργασίας εμείς το προτείνουμε σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις με κριτήριο την παρελθούσα πολιτική τους προτίμηση ή συμπεριφορά", τόνισε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι "το αν το παιδί σου ή το παιδί μου αύριο έχει ή δεν έχει δουλειά δεν εξαρτάται από το ποια πλευρά ήταν οι γονείς μας στον εμφύλιο πόλεμο".

    Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Καραμανλής εμπιστεύεται όλους τους πολίτες. Με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον προαστιακό σιδηρόδρομο, ένα θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ για κακοτεχνίες, καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις στα ολυμπιακά έργα.

    "Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το πρόσχημα της εθνικής υπόθεσης των ΟΑ για να καλύπτονται συσσωρευμένα λάθη πολλών ετών, αβλεψίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις", είπε προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να θυσιάζουμε την ποιότητα στο βωμό του άγχους να προλάβουμε ούτε να υπερκοστολογούμε και να ψευδοκατασκευάζουμε, καθώς το κόστος θα το πληρώσουμε αύριο όλοι εμείς οι πολίτες και οι κακοτεχνίες θα επιβαρύνουν όλους μας.

    "Ποιοι θα ευθύνονται; οι λίγοι που θα κυβερνούν. Ποιοι θα γελάνε πίσω από την πλάτη μας; Όλοι αυτοί που αν δεν πάρουν μία οριστική απάντηση που να δείχνει την πόρτα της εξόδου θα συνεχίσουν να μπλοκάρουν την πορεία της ανάπτυξης και την πορεία της προόδου για τη χώρα, για την πόλη και τους κατοίκους της", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στους τοπικούς φορείς των Αγ. Αναργύρων για το παρόν και το μέλλον του Λεκανοπεδίου, αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, επισημαίνοντας ότι όλοι, και εμείς οι πολίτες πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να σκεφτόμαστε με άξονα τις μετακινήσεις των πολιτών και όχι των οχημάτων.

    Ο ίδιος εξέθεσε και το κόστος της απώλειας του χρόνου που χάνουμε με το κυκλοφοριακό: είναι περίπου 500 δις, ποσόν που μέσα σε έξι χρόνια θα ανέλθει στο κόστος των υπερτιμολογημένων, όπως τους χαρακτήρισε, Ολυμπιακών Αγώνων.

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., είπε:

    "Καλό είναι ότι ο κ. Καραμανλής ανακάλυψε επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, την ύπαρξη προβλημάτων για την ζωή των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Έχουμε όμως μεταξύ μας την διαφορά της διάγνωσης με την θεραπεία. Εκείνος αρκείται στην καταγραφή, μιλάει για χάρτη προβλημάτων, εμείς θέλουμε την θεραπεία, την λύση των προβλημάτων με τον χάρτη των έργων που γίνονται πράξη αυτή την στιγμή. Το 2004 θα έχουμε μια άλλη Αθήνα που θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της".

    [04] Μνημόσυνο για τα 21 παιδιά στα Τέμπη

    17/5/2003 4:48:00 μμ

    Πριν από ένα περίπου μήνα στις 13 Απριλίου στα Τέμπη, το πανελλήνιο συγκλονίστηκε από την μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων χρόνων στους ελληνικούς δρόμους. Εικοσιένα 16χρονα παιδιά από την Ημαθία συνάντησαν πρόωρα το θάνατο όταν εκείνο το μοιραίο βράδυ της Κυριακής, νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και το φορτίο με πλάκες από νοβοπάν, έπεσαν στο πούλμαν και θέρισαν τους μαθητές που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή. Σήμερα, σε βαριά ατμόσφαιρα τελέστηκε στο Μακροχώρι το 40ημερο μνημόσυνο για τα θύματα παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο νεκροταφείο Μακροχωρίου όπου γονείς και φίλοι των παιδιών που χάθηκαν, ξέσπασαν μπροστά στο δυσβάσταχτο πόνο.

    [05] Στις κάλπες οι Σλοβάκοι για την ένταξη τους

    17/5/2003 7:45:00 μμ

    Σε δημόσια συγκέντρωση στο κέντρο της Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έγκυρο, διότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 50%. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το ''ναι'' υπερβαίνει το 90% των ψήφων. Τα 5.100 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους το πρωί του στη Σλοβακία προκειμένου να ψηφίσουν οι 4,2 εκατομμύρια Σλοβάκοι ψηφοφόροι στη δεύτερη και τελευταία ημέρα του δημοψηφίσματος για την είσοδο της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Συντριπτική νίκη του ''ναι''

    Συντριπτική νίκη του "ναι" αφήνουν να διαφανεί τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή και σήμερα Σάββατο στη Σολβακία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παραμένει όμως η αβεβαιότητα ως προς την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, λόγω περιορισμένης προσέλευσης στις κάλπες.

    Σε 50 από τα 78 συνολικά εκλογικά τμήματα όπου είναι εγγεγραμμένοι 4,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το "ναι" συγκεντρώνει 92,6%, αλλά η συμμετοχή στην ψηοφορία φτάνει το 51,2%.

    Σε περίπτωση που η τελική συμμετοχή είναι κατώτερη από 50%, η ψηφοφορία θεωρείται άκυρη, αν και το κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης.

    Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος, η συμμετοχή ήταν μεταξύ 25% και 30%, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

    Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, η συμμετοχή πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%.

    Ο πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου ανέγνωσε το βράδυ της Παρασκευής δήλωση εξ ονόματος των επτά κομμάτων που μετέχουν στο σλοβακικό κοινοβούλιο και τα οποία κάλεσαν για μια ακόμη φορά τους Σλοβάκους να ψηφίσουν σ' αυτό το σημαντικό για τη χώρα τους δημοψήφισμα.

    Σε περίπτωση πάντως που η συμμετοχή είναι ανεπαρκής, το σλοβακικό κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να επικυρώσει το ίδιο την ενταξιακή συνθήκη.

    [06] Συμφωνούν για το ευρώ Μπλερ και Μπράουν

    17/5/2003 2:08:00 μμ

    Ο Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκαν για πρώτη φορά δημόσια ότι υπάρχει οποιαδήποτε διχογνωμία για την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Αξιωματούχοι από το γραφείο στη Ντάουνινγκ Στριτ του Μπλερ και από το υπουργείο Οικονομικών του Μπράουν ενημέρωσαν από κοινού τους δημοσιογράφους για το τι είπαν οι δύο υπουργοί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη (15/5).

    ''Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκαν με απολύτως ενιαίο μέτωπο στο υπουργικό συμβούλιο'', είπε ένας αξιωματούχος. Ο Μπράουν είπε στους υπόλοιπους υπουργούς πως ''η εντύπωση ότι είναι πιο σκεπτικιστής από τον πρωθυπουργό και ότι αντιτίθεται ως ζήτημα αρχής σε ένα δημοψήφισμα στο κοινοβούλιο, είναι λανθασμένη''.

    Ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο Μπλερ είπε στην ίδια συνάντηση πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι αποφασισμένος να συγκαλέσει δημοψήφισμα πριν από τις επόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από τις οικονομικές εκτιμήσεις για την ένταξη στο ευρώ, ''ό,τι κι αν γίνει'' είναι εξίσου λανθασμένες.

    Αρχές Ιουνίου η απάντηση της Βρετανίας για το ευρώ.

    [07] Ταξιδιωτική οδηγία προς Βρετανούς

    17/5/2003 2:03:00 μμ

    Το Φόρεϊν Όφις προειδοποίησε τους Bρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουγκάντα, στην Τανζανία, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί. Την Παρασκευή απαγορεύτηκαν οι πτήσεις βρετανικών αεροσκαφών προς την Κένυα, εξ αιτίας πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [08] ΠΓΔΜ: Επεισόδια μεταξύ δύο ομάδων νεαρών

    17/5/2003 5:19:00 μμ

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της πόλης Τέτοβο της ΠΓΔΜ, μεταξύ δύο ομάδων νεαρών, σλαβομακεδονικής και αλβανικής εθνικότητας. Κατά τα επεισόδια, δύο άτομα τραυματίσθηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Στην συμπλοκή αυτή χρησιμοποίηθηκαν και όπλα , ενώ καταστράφηκαν αρκετά αυτοκίνητα και παρακείμενα καταστήματα. Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τα επεισόδια τα οποία είναι τα σοβαρότερα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο στο Τέτοβο. Το Τέτοβο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ΠΓΔΜ. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της είναι αλβανικής εθνικότητας.

    Στην χώρα, δύο χρόνια μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών του UCK, οι εθνοτικές διαφορές είναι ακόμη εμφανείς και συχνά στην βάση αυτή εμφανίζονται αρκετά προβλήματα

    [09] ''Πτώχευσαν'' τα Υβόννη Stores

    17/5/2003 12:56:00 μμ

    Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Παρασκευή η γνωστή αλυσίδα εμπορίας καλλυντικών Υβόννη Stores. Τα δέκα καταστήματα της εταιρίας στην Αθήνα παρέμειναν κλειστά και οι τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πληρωθεί τον τελευταίο μήνα, εξέφρασαν ανησυχία για τις αποζημιώσεις τους. Ο δικηγόρος της εταιρείας, Γιάννης Σταμούλης, συνέστησε στους εργαζόμενους ψυχραιμία, διαβεβαίωσε ότι θα λάβουν κανονικά τα χρήματα που δικαιούνται ως αποζημίωση και ανακοίνωσε ότι το αίτημα πτώχευσης θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    [10] Σύνοδος υπουργών Οικονομικών των ''8''

    17/5/2003 6:20:00 μμ

    Την πίστη τους στο "αναπτυξιακό δυναμικό" της διεθνούς οικονομίας, που θα καταστεί εμφανές μέχρι "το τέλος του τρέχοντος έτους", υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά πλουσιοτέρων κρατών ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδάς και της Ρωσίας (G8) που συνήλθαν σήμερα Σάββατο στην παραθαλάσσια Ντοβίλ στη δυτική Γαλλία. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν των "8" αναφέρεται ότι ''παρά τους σοβαρούς κινδύνους που εξουδετερώθηκαν εγκαίρως, η διεθνής οικονομία παραμένει αντιμέτωπη με μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις''.

    Επίσης, επαναβεβαιώθηκε ότι πρέπει να υλοποιηθούν ''υγιείς μακροικονομικές δομικές μεταρρυθμίσεις'' σε επίπεδο διεθνούς οικονομίας, αλλά προσεκτικά αποφεύγεται να γίνουν λεπτομερείς αναφορές στο φαινόμενο της εξασθένησης της ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ--αν αυτό παραταθεί οι εξαγωγές της ευρωζώνης θα πληγούν συγκριτικά με τις αμερικανικές.

    Πάντως για την ευρωζώνη αναφέρεται οτι ''προέχουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας'' αλλά και στις κεφαλαιαγορές της, επίσης δε οι ''μεταρρυθμίσεις στη διακίνηση προϊόντων'' από και προς την ευρωζώνη.

    Στον Καναδά συστήνεται με το τελικό ανακοινωθέν της Ντοβίλ να ασκήσει ''συνετότερη νομισματική πολιτική'' αλλά και να ''εξισορροπήσει βασικά δημοσιονομικά μεγέθη''.

    Ακομη, συνίσταται στην κυβέρνηση στην Οτάβα να βελτιώσει την παραγωγικότητα της καναδικής οικονομίας, μέσω παροχής περισσότερων κινήτρων για τις μη-αμερικανικές επενδύσεις.

    Όσον αφορά τη Ρωσία, προσκαλείται να εμμείνει στις δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, ώστε να εδραιωθεί η οικονομία της αγοράς και ζητείται να προσεχθεί ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός τομέας, τώρα που υπάρχουν απτά αποτελέσματα βελτίωσης της συνολικής οικονομικής κατάστασής.

    [11] Ρύθμιση για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

    17/5/2003 12:55:00 μμ

    Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και στις επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄κατηγορίας, τα ελάχιστα ποσά για κάθε χρήση, τις προθεσμίες υποβολής των ειδικών σημειωμάτων περαίωσης και την παράταση της προθεσμίας για τους επιτηδευματίες με βιβλία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

    Με την επέκταση της ρύθμισης και στις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να δώσει για τρίτη και τελευταία φορά τη δυνατότητα σε όσους δεν έκλεισαν μέχρι το Μάρτιο τις παλιές υποθέσεις τους, να προσέλθουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου στην Εφορία και να υποβάλουν τη δήλωση περαίωσης.

    Όσοι αδιαφορήσουν, θα αντιμετωπίσουν τον φορολογικό έλεγχο και τις συνέπειές του, δηλαδή πρόστιμα και προσαυξήσεις που φθάνουν μέχρι και 300%.

    Για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους φορολογούμενους που έχουν ήδη κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις τους, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία, θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 25%, επί του οφειλόμενου φόρου.

    [12] Η Αρσεναλ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας

    17/5/2003 7:19:00 μμ

    Για ένατη φορά στην ιστορία της, η Αρσεναλ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι "κανονιέρηδες" επικράτησαν 1-0 της Σαουθάμπτον, στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ. Το "χρυσό γκολ" σημείωσε ο Ρομπέρ Πιρές στο 38'. Παρότι η Αρσεναλ αγωνίστηκε με δύο πολύ σημαντικές απουσίες (Βιεϊρά, Κάμπελ), κατάφερε να ελέγξει το ρυθμό του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο διάστημά του.

    Οι "Αγιοι" του Γκόρντον Στράχαν, στην πρώτη τους παρουσία σε τελικό μετά από 27 χρόνια, άργησαν να μπουν στο ρυθμό του αγώνα, ωστόσο στο β' ημίχρονο ήταν πολύ πιο επιθετικοί και απείλησαν σε δυο-τρεις περιπτώσεις τον 40χρονο Ντέβιντ Σίμαν, ο οποίος πραγματοποίησε μια πολύ δύσκολη απόκρουση, στο σουτ του Μπρετ Ορμεροντ, επτά λεπτά πριν το τέλος.

    Επίσης, "έσπασαν καρδιές" στο 96' όταν ο Ασλει Κόουλ απέκρουσε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Μπίτι κι έτσι η Αρσεναλ κράτησε τη νίκη κι έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά σε δύο διαδοχικές χρονιές το FA Cup μετά από 20 χρόνια.

    Η τελευταία ομάδα που είχε καταφέρει κάτι ανάλογο, ήταν η μεγάλη Τότεναμ του Οσβάλντο Αρντίλες, του Γκλεν Χοντλ και του Στιβ Αρτσιμπαλντ τη διετία 1981-82.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Σίμαν, Λαουρέν, Κίον, Λούζνι, Κόουλ, Πιρές, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Πάρλουρ, Λιούνγκμπεργκ, Μπέργκαμπ (77΄ Βιλτόρ), Ανρί

    ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ: Νιέμι (66΄ λ.τ. Τζόουνς), Μπάιρντ (86΄ Φερναντές), Λούντεκβαμ, Μίκαελ Σβένσον, Μπριτζ, Τέλφερ, Αντερς Σβένσον (75΄ Τέσεμ), Οουκλι, Μάρσντεν, Μπίτι, Ορμεροντ Διαιτητής: Γκράχαμ Μπάρμπερ

    Η Χρυσή Βίβλος των Τελικών

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η "βασίλισσα" του Κυπέλλου Αγγλίας, αφού έχει "σηκώσει" το τρόπαιο 10 φορές στην ιστορία του θεσμού, που ξεκίνησε το 1872.

    Η Αρσεναλ μετά τον φετινό της θρίαμβο συμπλήρωσε 9 κατακτήσεις Κυπέλλου και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση.

    Ακολουθούν με 8 τίτλους η Τότεναμ, με 7 η Αστον Βίλα, με 6 η Νιούκαστλ, η Μπλάκμπερν και η Λίβερπουλ.

    Από 5 φορές έχουν αναδειχθεί κυπελλούχοι η Γουόντερερς, η Γουέστ Μπρόμγουιτς Αλμπιον και η Εβερτον, από 4 η Μπόλτον και η Μάντσεστερ Σίτι, από 3 η Τσέλσι, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ και η Γουέστ Χάμ και από δύο οι Μπέρι, Νότιγχαμ, Σάντερλαντ, Πρέστον και Ολντ Ετόνιανς.

    Από μία φορά έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας 20 ομάδες.

    Τα γήπεδα

    1872-1892: Κένινγκτον Οβαλ (το 1893 διεξήχθη στο Λίλι Μπριτζ) 1893: Φάλοουφιλντ, Μάντσεστερ 1894: Εβερτον 1895-1914: Κρίσταλ Πάλας 1915: Ολντ Τράφορντ 1920-1922: Στάμφορντ Μπριτζ 1923-2000: Γουέμπλεϊ 2001-... : Μιλένιουμ, Κάρντιφ

    Οι Τελικοί

    1872: Γουόντερερς - Ρόαγιαλ Εντζινίρς 1-0

    1873: Γουόντερερς - Οξφορντ Γιουνιβέρσιτι 2-0

    1874: Οξφορντ Γιουνιβέρσ. - Ρόαγιαλ Εντζινίρς 2-0

    1875: Ρόαγιαλ Εντζινίρς - Ολντ Ετόνιανς 2-0

    1876: Γουόντερερς - Ολντ Ετόνιανς 3-0

    1877: Γουόντνερερς - Οξφορντ Γιουνιβέρσιτι 2-1

    1878: Γουόντερερς - Ρόαγιαλ Εντζινίρς 3-1

    1879: Ολντ Ετόνιανς - Κλάπχαμ Ρόβερς 1-0

    1880: Κλάπχαμ Ρόβερς - Οξφορντ Γιουνιβέρσιτι 1-0

    1881: Ολντ Καρντούσιανς - Ολντ Ετόνιανς 3-0

    1882: Ολντ Ετόνιανς - Μπλάκμπερν Ρόβερς 1-0

    1883: Μπλάκμπερν Ολίμπικ - Ολντ Ετόνιανς 2-1

    1884: Μπλάκμπερν Ρόβερς - Κουίνς Πάρκ 2-1

    1885: Μπλάκμπερν Ρόβερς - Κουίνς Πάρκ 2-0

    1886: Μπλάκμπερν Ρόβερς - Γουέστ Μπρόμ 2-0

    1887: Αστον Βίλα - Γουέστ Μπρόμ 2-0

    1888: Γουέστ Μπρόμ - Πρέστον 2-1

    1889: Πρέστον - Γούλβς 3-0

    1890: Μπλάκμπερν Ρόβερς - Σέφιλντ Γουένσντεϊ 6-1

    1891: Μπλάκμπερν Ρόβερς - Νότς Κάουντι 3-1

    1892: ΓουΓουέστ Μπρόμ - Αστον Βίλα 3-0

    1893: Γούλβς - Εβερτον 1-0

    1894: Νότς Κάουντι - Μπόλτον 4-1

    1895: Αστον Βίλα - Γουέστ Μπρόμ 1-0

    1896: Σέφιλντ Γουένσντεϊ - Γούλβς 2-1

    1897: Αστον Βίλα - Εβερτον 3-2

    1898: Νότιγχαμ Φόρεστ - Ντέρμπι Κάουντι 3-1

    1899: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ - Ντέρμπι Κάουντι 4-1

    1900: Μπέρι - Σαουθάμπτον 4-0

    1901: Τότεναμ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-1

    1902: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ - Σαουθάμπτον 2-1

    1903: Μπέρι - Ντέρμπι 6-0

    1904: Μάντσεστερ Σίτι - Μπόλτον 1-0

    1905: Αστον Βίλα - Νιούκαστλ 2-0

    1906: Εβερτον - Νιούκαστλ 1-0

    1907: Σέφιλντ Γουένσντεϊ - Εβερτον 2-1

    1908: Γούλβς - Νιούκαστλ 3-1

    1909: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπρίστολ Σίτι 1-0

    1910: Νιούκαστλ - Μπάρνσλεϊ 2-0

    1911: Μπράντφορντ - Νιούκαστλ 1-0

    1912: Μπάρνσλεϊ - Γουέστ Μπρόμ 1-0

    1913: Αστον Βίλα - Σάντερλαντ 1-0

    1914: Μπάρνλεϊ - Λίβερπουλ 1-0

    1915: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι 3-0

    1920: Αστον Βίλα - Χάντερσφιλντ 1-0

    1921: Τότεναμ - Γούλβς 1-0

    1922: Χάντερσφιλντ - Πρέστον 1-0

    1923: Μπόλτον - Γουέστ Χαμ 2-0

    1924: Νιούκαστλ - Αστον Βίλα 2-0

    1925: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ - Κάρντιφ 1-0

    1926: Μπόλτον - Μάντσεστερ Σίτι 1-0

    1927: Κάρντιφ - Αρσεναλ 1-0

    1928: Μπλάκμπερν Ρόβερς - Χάντερσφιλντ 3-1

    1929: Μπόλτον - Πόρτσμουθ 2-0

    1930: Αρσεναλ - Χάντερσφιλντ 2-0

    1931: Γουέστ Μπρόμ - Μπέρμιγχαμ 2-1

    1932: Νιούκαστλ - Αρσεναλ 2-1

    1933: Εβερτον - Μάντσεστερ Σίτι 3-0

    1934: Μάντσεστερ Σίτι - Πόρτσμουθ 2-1

    1935: Σέφιλντ Γουένσντεϊ - Γουέστ Μπρόμ 4-2

    1936: Αρσεναλ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 1-0

    1937: Σάντερλαντ - Πρέστον 3-1

    1938: Πρέστον - Χάντερσφιλντ 1-0

    1939: Πόρτσμουθ - Γούλβς 4-1

    1946: Ντέρμπι - Τσάρλτον 4-1

    1947: Τσάρλτον - Μπάρνλεϊ 1-0

    1948: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπλάκπουλ 4-2

    1949: Γούλβς - Λέστερ 3-1

    1950: Αρσεναλ - Λίβερπουλ 2-0

    1951: Νιούκαστλ - Μπλάκπουλ 2-0

    1952: Νιούκαστλ - Αρσεναλ 1-0

    1953: Μπλάκπουλ - Μπόλτον 4-3

    1954: Γουέστ Μπρόμγουιτς Αλμπιον - Πρέστον 3-2

    1955: Νιούκαστλ - Μάντσεστερ Σίτι 3-1

    1956: Μάντσεστερ Σίτι - Μπίρμιγχαμ 3-1

    1957: Αστον Βίλα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1

    1958: Μπόλτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0

    1959: Νότινγχαμ - Λούτον 2-1

    1960: Γούλβς - Μπλάκμπερν Ρόβερς 3-0

    1961: Τότεναμ - Λέστερ 2-0

    1962: Τότεναμ - Μπάρνλεϊ 3-1

    1963: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λέστερ 3-1

    1964: Γουέστ Χαμ - Πρέστον 3-2

    1965: Λίβερπουλ - Λιντς 2-1

    1966: Εβερτον - Σέφιλντ Γουένσντεϊ 3-2

    1967: Τότεναμ - Τσέλσι 2-1

    1968: Γουέστ Μπρόμ - Εβερτον 1-0

    1969: Μάντσεστερ Σίτι - Λέστερ 1-0

    1970: Τσέλσι - Λιντς 2-1

    1971: Αρσεναλ - Λίβερπουλ 2-1

    1972: Λιντς - Αρσεναλ 1-0

    1973: Σάντερλαντ - Λιντς 1-0

    1974: Λίβερπουλ - Νιούκαστλ 3-0

    1975: Γουέστ Χαμ - Φούλαμ 2-0

    1976: Σαουθάμπτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0

    1977: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-1

    1978: Ιπσουιτς - Αρσεναλ 1-0

    1979: Αρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2

    1980: Γουέστ Χαμ - Αρσεναλ 1-0

    1981: Τότεναμ - Μάντσεστερ Σίτι 3-2

    1982: Τότεναμ - Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς 1-0

    1983: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπράιτον 4-0

    1984: Εβερτον - Γουότφορντ 2-0

    1985: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Εβερτον 1-0

    1986: Λίβερπουλ - Εβερτον 3-1

    1987: Κόβεντρι - Τότεναμ 3-2

    1988: Γουίμπλεντον - Λίβερπουλ 1-0

    1989: Λίβερπουλ - Εβερτον 3-2

    1990: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Κρίσταλ Πάλας 1-0

    1991: Τότεναμ - Νότιγχαμ 2-1

    1992: Λίβερπουλ - Σάντερλαντ 2-0

    1993: Αρσεναλ - Σέφιλντ Γουένσντεϊ 2-1

    1994: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι 4-0

    1995: Εβερτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0

    1996: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 1-0

    1997: Τσέλσι - Μίντλεσμπρο 2-0

    1998: Αρσεναλ - Νιούκαστλ 2-0

    1999: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Νιούκαστλ 2-0

    2000: Τσέλσι - Αστον Βίλα 1-0

    2001: Λίβερπουλ - Αρσεναλ 2-1

    2002: Αρσεναλ - Τσέλσι 2-0

    2003: Αρσεναλ - Σαουθάμπτον 1-0

    [13] Ποδόσφαιρο: Ιταλία (33η ημέρα)

    17/5/2003 7:29:00 μμ

    Γιουβέντους - Ρετζίνα

    "Ανώδυνη" ήττα γνώρισε η Γιουβέντους από την Ρετζίνα, σε αναμέτρηση για την 33η αγωνιστική του Iταλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι, η οποία έχει εξασφαλίσει εδώ και μια εβδομάδα τον τίτλο, αγωνίστηκε με αρκετές αλλαγές στην σύνθεσή της στο σημερινό παιχνίδι, με αποτέλεσμα να γνωρίσει τελικά την ήττα με 2-1. Τα γκολ της Ρετζίνα σημείωσαν οι Ντι Μικέλε (17') και Μπονατσόλι (51'), ενώ για την "Γηραιά Κυρία" είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ζαλαγιέτα (24'). Η Μίλαν και η Λάτσιο εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, την ώρα που η Πιατσέντσα έχασε με 3-2 από την Πάρμα, στο "Ενιο Ταρντίνι" και υποβιβάστηκε.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Τα αποτελέσματα της 33ης αγωνιστικής:

    Αταλάντα-Κόμο 2-1 Κιέβο-Ρόμα 0-0 Λάτσιο-Μπρέσια 3-1 Μίλαν-Μπολόνια 3-1 Μόντενα-Ιντερ 0-2 Πάρμα-Πιατσέντσα 3-2 Περούτζια-Ουντινέζε 0-2 Ρετζίνα-Γιουβέντους 2-1 Τορίνο-Εμπολι 1-1

    Βαθμολογία (σε 33 αγώνες):

    Γιουβέντους 69-Πρωταθλήτρια Ιντερ 64 Μίλαν 61 Λάτσιο 60 Κιέβο 55 Πάρμα 53 Ουντινέζε 53 Ρόμα 49 Μπρέσια 41 Μπολόνια 41 Περούτζια 41 Εμπολι 38 Μόντενα 37 Αταλάντα 35 Ρετζίνα 35 Πιατσέντσα 27-Υποβιβάστηκε Κόμο 21-Υποβιβάστηκε Τορίνο 21-Υποβιβάστηκε

    [14] Ποδόσφαιρο: Γερμανία (33η ημέρα)

    17/5/2003 7:26:00 μμ

    Προβάδισμα, αναφορικά με την απευθείας έξοδό της στους ομίλους του Champions League, απέκτησε η Ντόρτμουντ. Η ομάδα του Ματίας Ζάμερ απέσπασε "λευκή" ισοπαλία στο "Φριτς Βάλτερ Στάντιον" από την Καϊζερσλάουτερν και έφτασε τους 57 βαθμούς, την ώρα που η Στουτγκάρδη γνώριζε την ήττα στο Μόναχο από την πρωταθλήτρια Μπάγερν με 2-1 και έμενε "καθηλωμένη" στους 56. Από εκεί και πέρα, ο Αγγελος Χαριστέας άνοιξε το σκορ στο 22ο λεπτό της αναμέτρησης με την Σάλκε και τον δρόμο της Βέρντερ Βρέμης προς τη νίκη (2-1), ενώ η Λεβερκούζεν νίκησε στο "Μπάι Αρένα" την Μόναχο 1860 με 3-0 και βγήκε από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Τα αποτελέσματα της 33ης αγωνιστικής της μπουντεσλίγκα:

    Βόλφσμπουργκ-Χέρτα Βερολίνου 2-0 Κότμπους-Νυρεμβέργη 2-1 Λεβερκούζεν-Μόναχο 1860 3-0 Μπόχουμ-Αμβούργο 1-1 Χάνσα Ροστόκ-Αρμίνια Μπίλεφελντ 3-0 Αννόβερο-Γκλάντμπαχ 2-2 Βέρντερ Βρέμης-Σάλκε 2-1 Μπάγερν Μονάχου-Στουτγκάρδη 2-1 Καϊζερσλάουτερν-Ντόρτμουντ 0-0

    Βαθμολογία (σε 32 αγώνες):

    Μπάγερν Μονάχου 75 Πρωταθλήτρια Ντόρτμουντ 57 Στουτγκάρδη 56 Αμβούργο 53 Βέρντερ Βρέμης 52 Χέρτα Βερολίνου 51 Σάλκε 46 Βόλφσμπουργκ 46 Μόναχο 1860 45 Μπόχουμ 42 Χάνσα Ροστόκ 41 Αννόβερο 40 Καϊζερσλάουτερν 40 Γκλάντμπαχ 39 Λεβερκούζεν 37 Αρμίνια Μπίλεφελντ 36 Νυρεμβέργη 30 - υποβιβάστηκε Κότμπους 29 - υποβιβάστηκε

    [15] Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος

    17/5/2003 7:48:00 μμ

    Στους ρυθμούς του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος ζει την τελευταία εβδομάδα η Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα στις 9.15 το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας, θα διεξαχθεί ο αγώνας μεταξύ των ιστορικών συλλόγων της συμπρωτεύουσας Αρη-ΠΑΟΚ. Οι εκκλήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών για την αποφυγή επεισοδίων στο σημερινό τελικό του Κυπέλλου της Τούμπας δεν βρήκαν ανταπόκριση. Συγκεκριμένα, έξω από τη Θύρα4 του γηπέδου σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και φιλάθλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήρια και προσπαθούσαν να μπουν εντός του γηπέδου. Επεισόδια σημειώθηκαν και εντός του γηπέδου, από οπαδούς του Αρη που βρίσκονται στη Θύρα 6. Οι "κίτρινοι" οπαδοί έσπασαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα που τοποθετήθηκε, ειδικά για το σημερινό παιχνίδι, μεταξύ της Θύρας 5 και 6, το οποίο θα τους χώριζε από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ που θα βρίσκονται στη Θύρα 4Α.

    Ανησυχία για πλαστά εισιτήρια

    Κατά την άφιξη των "κιτρινόμαυρων" στο γήπεδο της Τούμπας, τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο στο κεφάλι, χωρίς όμως να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση τους.

    Οι προπονητές των δύο ομάδων, σε μια επίδειξη ενότητας και φίλαθλου πνεύματος, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για την πορεία στον τελικό και ζήτησαν ηρεμία από τούς φιλάθλους.

    Την ανησυχία τους για την πληροφορία που διέρρευσε ότι κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός πλαστών εισιτηρίων του σημερινού τελικού του Κυπέλλου- ο αριθμός των οποίων εικάζεται πως φτάνει τα 2.000- εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ.

    Έσπευσαν να επισημάνουν την προσοχή στους φιλάθλους για την εξακρίβωση της γνησιότητας των εισιτηρίων που έχουν προμηθευτεί ή σκοπεύουν να αγοράσουν από διάφορες πλευρές.

    Μέχρι αργά το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν πολλοί φίλαθλοι με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να προμηθευτούν κάποιο εισιτήριο.

    [16] Μπάσκετ (Α1 ανδρών): Ολύμπια Λάρισας-ΑΕΚ 89-99

    17/5/2003 6:58:00 μμ

    Με νίκη συνέχισε η ΑΕΚ τις υποχρεώσεις της στην Α1 μπάσκετ. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα νίκησε στο κλειστό της Νεάπολης την Ολύμπια Λάρισας με 99-89, σε αναμέτρηση για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος και σημείωσε την 19η νίκη της στην εφετινή περίοδο. Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, ο πρόεδρος του Θεσσαλικού συλλόγου, Γιώργος Μαλάκος, πρόσφερε μια ανθοδέσμη και μια πλακέτα στον Δήμο Ντικούδη, τιμώντας τον με αυτό τον τρόπο για την προσφορά του στην Ολύμπια. Τα δεκάλεπτα: 23-25, 45-45, 68-74, 89-99.

    Μετά από τα πρώτα λεπτά, όπου οι δύο ομάδες βρίσκονταν σε απόλυτη ισορροπία (11-11), η ΑΕΚ προηγήθηκε με 18-11 και φάνηκε ότι θα "καθάριζε" τον αγώνα, εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της στα ριμπάουντ.

    Οι γηπεδούχοι, όμως, είχαν αντίθετη άποψη, με αποτέλεσμα να μειώσουν λίγο αργότερα σε 20-19.

    Από εκείνο το σημείο και ύστερα, καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να "χτίσει" μια αξιόλογη διαφορά, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να λήξει ισόπαλο 45-45.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε, καθώς οι παίκτες του Νίκου Σταυρόπουλου δεν άφηναν την ΑΕΚ να ξεφύγει στο σκορ. Τελικά, όμως, ο "Δικέφαλος" κατάφερε να φτάσει στο +14 (88-74), στηριζόμενος στον περιορισμό του Νίκου Οικονόμου (τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, όλους στο πρώτο 20λεπτο) και τον επιθετικό πλουραλισμό των παικτών του, εξέλιξη που τον βοήθησε να πάρει τη νίκη με το τελικό 99-89.

    Διαιτητές: Aγαδάκος, Xατζής.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Λεπενιώτης 17 (2), Κουλιούμπας, Τότσιος 16 (1), Χούμπαυλης 2, Οικονόμου 16 (1), Αγγελακόπουλος, Μασλαρινός, Χαραλαμπίδης 18 (2), Γκιουλέκας 4, Μπίγκους 16, Παπαβασιλείου.

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 18 (4), Κρίσπιν 16 (4), Ζήσης 6, Ταπούτος 13 (1), Χατζής 11 (3), Κικίλιας 2, Ντικούδης 16 (2), Πασχάλης, Μπετς 17.

    [17] Τριετή ανανέωση συμβολαίου στη Αρσεναλ ο Ανρί

    17/5/2003 6:10:00 μμ

    Εως το 2007 θα παραμείνει στο δυναμικό της Αρσεναλ ο Τιερί Ανρί, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στην τριετή ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας του με τον αγγλικό σύλλογο. Ο Γάλλος διεθνής, το συμβόλαιο του οποίου επρόκειτο να λήξει το 2004 δήλωσε στην "The Sun": "Είμαι ικανοποιημένος που δέσμευσα το μέλλον μου με αυτόν τον μεγάλο σύλλογο. Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι χαίρομαι πολύ που μένω στην Αρσεναλ". Εκτός, από τον Τιερί Ανρί, ο οποίος "μετακόμισε" στους "κανονιέρηδες" από την Γιουβέντους το 1999, έναντι του ποσού των 10,5 εκατομμυρίων λιρών, την επιθυμία του να ανανεώσει την συνεργασία του με τον αγγλικό σύλλογο εξέφρασε και ο Ρομπέρ Πιρές.

    Ο 25χρονος στράικερ δήλωσε "θα μείνω στην Αρσεναλ για όσο θέλει ο σύλλογος να με κρατήσει. Ακουσα κάποιες φήμες για μένα και θεώρησα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να υπογράψω. Αυτός ο σύλλογος είναι πολύ σημαντικός για μένα".

    [18] Ανησυχία και μέτρα για το SARS

    17/5/2003 3:34:00 μμ

    Δώδεκα νέοι θάνατοι και 32 κρούσματα σημειώθηκαν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, από την άτυπη πνευμονία, το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ύφεση παρουσιάζει η επιδημία στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ενώ αντίθετα, αυξάνονται τα κρούσματα στην Ταϊβάν. Τον περιορισμό των επισκέψεων από και προς τις χώρες που πλήττονται από την άτυπη πνευμονία, χωρίς να αποκλείονται αθλητές, αποφάσισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, στη Μαδρίτη.

    Προβληματισμός για αντιμετώπιση κρουσμάτων στην Κίνα

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσει την πορεία της επιδημίας στην Κίνα, επειδή οι γιατροί δεν αναφέρουν πλήρως τα κρούσματα εξαιτίας παρεξηγήσεων σχετικά με τα συμπτώματα.

    Έπειτα από επισκέψεις αξιωματούχων της ΠΟΥ σε νοσοκομεία του Πεκίνου, η οργάνωση του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένα κρούσματα δεν αντιμετωπίζονται ως κρούσματα του SARS επειδή οι ασθενείς δεν ήταν γνωστό να είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο θύμα του SARS, ή επειδή τα συμπτώματά τους ήταν ήπια.

    ''Ταιριάζουν στην περιγραφή, αλλά δεν θεωρούνται ύποπτα κρούσματα επειδή η κατάστασή τους βελτιώνεται σε λίγες ημέρες'', δήλωσε ο Ντάνιελ Τσιν, επικεφαλής της ομάδας της ΠΟΥ που επισκέφθηκε το Πεκίνο. Έτσι οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο ή βγαίνουν από τις πτέρυγες απομόνωσης των γενικών νοσοκομείων και μπορεί έτσι να μολύνουν άλλους, πρόσθεσε.

    Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το Σάββατο ήταν ο μικρότερος που έχει καταγραφεί από τις 20 Απριλίου, τόσο όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα όσο και όσον αφορά το Πεκίνο, που είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Τα νέα κρούσματα ανεβάζουν το σύνολο των κρουσμάτων του SARS στην Κίνα σε 5.209, τους νεκρούς σε 282 και τα ύποπτα κρούσματα σε 2.132.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 2.009 ασθενείς προσβεβλημένοι από το SARS στην Κίνα θεραπεύτηκαν από την ασθένεια.

    Υπό έλεγχο η επιδημία στο Χονγκ Κονγκ- Κανένα κρούσμα στη Σιγκαπούρη

    Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε το Σάββατο πως ο ιός του SARS προκάλεσε το θάνατο άλλων πέντε ανθρώπων στην περιοχή του και μόλυνε άλλους τέσσερις. Αυτά τα νέα στοιχεία ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ σε 1.710 και τον αριθμό των νεκρών σε 243.

    Η ΠΟΥ ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως η επιδημία της άτυπης πνευμονίας βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να απαλλαγεί η περιοχή του από τον ιό. Η έξαρση του SARS "ελέγχεται στο Χονγκ Κονγκ και σύντομα δεν θα υπάρχουν πια νέα κρούσματα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο εβδομάδες, σε τέσσερις ή σε έξι", δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης μεταδοτικών νοσημάτων της ΠΟΥ, ο δρ Ντέιβιντ Χέιμαν.

    Στη Σιγκαπούρη οι ανησυχίες άρχισαν να διαλύονται, καθώς δεν υπήρξαν νέα κρούσματα του SARS.

    Ομάδα ασθενών και προσωπικού ενός νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, για τους οποίους εκφράζονταν φόβοι πως είχαν μολυνθεί από την άτυπη πνευμονία, αποδείχθηκε τελικά πως έπασχαν από γρίπη και η πόλη πρόκειται προσεχώς να κηρυχθεί απαλλαγμένη από το SARS, δήλωσαν το Σάββατο υγειονομικοί αξιωματούχοι.

    Σε έξαρση ο ιός στην Ταϊβάν

    Η Ταϊβάν ανακοίνωσε όμως το Σάββατο ένα νέο ρεκόρ νέων κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας, καθώς και τη συμβολική διακοπή μιας σύνδεσης με οχηματαγωγά με την Κίνα με στόχο να περιοριστεί η επιδημία.

    Τριάντα τέσσερα νέα κρούσματα του SARS αναφέρθηκαν από το υπουργείο Υγείας και ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τότε που η ασθένεια άρχισε να διαδίδεται σημαντικά στο νησί, πριν από ένα μήνα.

    Ο κακός χειρισμός του θέματος της επιδημίας προκάλεσε χθες την παραίτηση του υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο απολογισμός των κρουσμάτων έφτασε το Σάββατο τα 308, ενώ ο αριθμός των νεκρών παρέμεινε στους 35.

    Μέτρα της ΔΟΕ για την μείωση της εξάπλωσης

    Μέτρα για την μείωση των πιθανοτήτων εξάπλωσης της άτυπης πνευμονίας αποφάσισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευσή της στη Μαδρίτη, λίγες ώρες μετά το αίτημα της Ιρλανδίας να μην μετάσχουν στους Σπέσιαλ Ολυμπιακούς Αγώνες, αθλητές από πέντε χώρες της Ασίας όπου έχει εκδηλωθεί η ασθένεια.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο περιορισμός των επισκέψεων από και προς τις χώρες που πλήττονται από τη νόσο, χωρίς όμως να αποκλείονται αθλητές, άποψη που συμμερίζεται και η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004".

    [19] Λιγότεροι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα

    17/5/2003 1:43:00 μμ

    Σημαντική μείωση παρουσιάζουν στη χώρα μας οι γεννήσεις πασχόντων από μεσογειακή αναιμία όπως τονίστηκε στο 18ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας Αχιλλέα Τουρκαντώνη. Το πρόγραμμα πρόληψης της νόσου που άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αν και πολυδάπανο και κοπιώδες, απέφερε αποτελέσματα, τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μιράντα Αθανασίου-Μεταξά. Έτσι στη χώρα μας, ενώ γεννιόταν κάθε χρόνο 200 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σήμερα γεννιούνται κάτω από 10.

    Οριστική θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας μέχρι σήμερα δεν υπάρχει και η κλασσική θεραπεία με μεταγγίσεις αίματος και αποσιδήρωση, εξακολουθεί να ισχύει.

    Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορεί ουσία που δεσμεύει το σίδηρο και χορηγείται από το στόμα. Η νέα αυτή θεραπεία ("το χάπι"), χορηγείται και στους πάσχοντες στη χώρα μας με καλά αποτελέσματα.

    Η ριζική θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας γίνεται με μεταμόσχευση του μυελού τον οστών, όμως η θεραπεία αυτή δε μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους πάσχοντες. Πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για την επιτυχία της μεταμόσχευσης και τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται ανάλογα από 95 έως 55%.

    [20] Για δεύτερη φορά μπαμπάς ο Μπγιόρν Μποργκ

    17/5/2003 2:25:00 μμ

    Ο πέντε φορές πρωταθλητής του Ουίμπλεντον και έξι φορές πρωταθλητής του Ρολάν Γκαρός, Σουηδός Μπγιόρν Μποργκ έγινε πατέρας για δεύτερη φορά. Ο γιος του, Λίο, βάρους 3,7 κιλών, γεννήθηκε υγιέστατος την Πέμπτη στη Στοκχόλμη. ''Ουδέποτε φανταζόμουν ότι είναι τόσο υπέροχο να γίνεσαι πατέρας στα 46 σου χρόνια. Νιώθω ξανά νέος'', δήλωσε την Παρασκευή ο βετεράνος τενίστας στη σουηδική εφημερίδα ''Εξπρέσεν''.

    Ο Λίο είναι ο δεύτερος γιος του Μποργκ. Ο πρώτος, ο 17χρονος Ρόμπιν, ήταν ο καρπός της σχέσης του με τη σουηδή τοπ μόντελ Γιανίκε Μπιόρλινγκ.

    Η Πατρίσια 33 χρονών, ασφάλιστρια, που παντρεύτηκε τον Μποργκ τον Ιούνιο του 2002, έχει ήδη δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο της, τον Κάσπερ 6 ετών και τη Μπιάνκα 8 ετών.

    Ο Μπιόργκ έχει κερδίσει 62 τουρνουά στη διάρκεια της καριέρας του. Αποσύρθηκε το 1983 σε ηλικία 26 ετών


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 May 2003 - 16:58:05 UTC