Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή απεργίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • [02] Έφυγε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Παναγιωτόπουλος
  • [03] Νύχτα τρόμου στην Καζαμπλάνκα
  • [04] Γαλλία: Πολύνεκρο δυστύχημα με Γερμανούς τουρίστες
  • [05] Επιστράφηκαν στο μουσείο της Βαγδάτης 951 αντικείμενα τέχνης
  • [06] Και νέα σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου του Μπάαθ

    [01] Αναστολή απεργίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    17/5/2003 10:44:00 πμ

    Κανονικά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη 24ωρη απεργία τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν ανέστειλαν και την 4ωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    [02] Έφυγε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Παναγιωτόπουλος

    17/5/2003 11:22:00 πμ

    Απεβίωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Ν. Παναγιωτόπουλος, μετά από σύντομη και άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο Κωνσταντίνος Ν. Παναγιωτόπουλος είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΤΕΕ στις 27 Ιανουαρίου 2002.

    [03] Νύχτα τρόμου στην Καζαμπλάνκα

    17/5/2003 10:56:00 πμ

    Πέντε βομβιστικές επιθέσεις η μια μετά την άλλη, συγκλόνισαν την Καζαμπλάνκα, πόλη του Μαρόκου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων-- ή 39 σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια-- και τον τραυματισμό περισσότερων από 60. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δέκα από τους δράστες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου, Μουστάφα Σάχελ. Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει τρεις υπόπτους, ο ένας εκ των οποίων είναι σοβαρά τραυματισμένος.

    Ποιοι ήταν οι στόχοι- Καμία ανάληψη ευθύνης

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι καμικάζι βομβιστές έκοψαν το λαιμό του θυρωρού εισβάλλοντας σε ισπανική λέσχη, προκαλώντας πανικό μεταξύ των 100 θαμώνων που διασκέδαζαν εκεί. Η λέσχη αυτή, η Κάσα ντε Εσπάνια, έχει ένα μεγάλο εσωτερικό κήπο και ήταν πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ισπανών επιχειρηματιών και διπλωματών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον ένας βομβιστής ανατινάχθηκε με χειροβομβίδες που είχε δέσει στη ζώνη του. Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη λέσχη, αν και αυτόπτες μάρτυρες πιστεύουν πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς των επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα ήταν θαμώνες της. Εργάτες σωστικών συνεργείων έφευγαν από τον τόπο της τραγωδίας κρατώντας μαύρους πλαστικούς σάκους που φαίνονταν να περιέχουν ανθρώπινα μέλη.

    Σε ένα άλλο μέρος της πόλης, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι ένας βομβιστής ανατινάχθηκε και παρέσυρε στο θάνατο τρεις νεαρούς περαστικούς, περίπου 100 μέτρα από την κεντρική πύλη του παλιού εβραϊκού κοιμητηρίου σε πολυσύχναστη συνοικία. Οι κάτοικοι δήλωσαν πως η βόμβα φαίνεται πως ήταν μια αυτοσχέδια συσκευή γεμάτη καρφιά.

    Ένα κέντρο της εβραϊκής κοινότητας έγινε επίσης στόχος. Αστυνομικός δήλωσε πως την επίθεση πραγματοποίησαν και σ' αυτή την περίπτωση βομβιστές που είχαν εκρηκτικά περασμένα στις ζώνες τους. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και λεκέδες αίματος είναι ορατοί στην πρόσοψή του σε ύψος πέντε μέτρων. Σπασμένα τζάμια, τούβλα και συντρίμμια υπάρχουν στο δρόμο, καθώς και ένα καμένο αυτοκίνητο. Δεν είναι γνωστό πόσα θύματα σημειώθηκαν εκεί.

    Το πενταόροφο προξενείο του Βελγίου, που βρίσκεται απέναντι από ένα εβραϊκής ιδιοκτησίας ιταλικό εστιατόριο, υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές. Το αμερικανικό προξενείο βρίσκεται επίσης κοντά, αλλά αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην Ουάσινγκτον πως δεν επλήγη καμιά αμερικανική εγκατάσταση.

    Ακόμα ένας στόχος των καμικάζι ήταν και το πολυτελές ξενοδοχείο Σαφίρ, από το οποίο όμως δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι αυτή την ώρα.

    Οι αρχές της χώρας κάνουν λόγο για επιθέσεις που δρομολογήθηκαν από μέλη της διεθνούς τρομοκρατίας ,ενώ ο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση της Αλ Καιντα. Πάντως μέχρι αυτή την ώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [04] Γαλλία: Πολύνεκρο δυστύχημα με Γερμανούς τουρίστες

    Πηγή: ΑΠΕ 17/5/2003 11:23:00 πμ

    Είκοσι οκτώ Γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν και περίπου σαράντα τραυματίσθηκαν σε δυστύχημα που σημειώθηκε στο πούλμαν που τους μετέφερε το πρωί του Σαββάτου στον αυτοκινητόδρομο Α6, βόρεια της Λιόν (κεντροανατολική Γαλλία). Σύμφωνα με τη νομαρχία του διαμερίσματος του Ροδανού, οι τουρίστες, κάθε ηλικίας και απ' όλη τη Γερμανία, ταξίδευαν προς την Ισπανία για διακοπές τις οποίες είχαν κερδίσει σε μια λοταρία. Το πούλμαν ανήκε στην εταιρεία Tiger Reisen που έχει την έδρα της στο Ανόβερο, στη βόρεια Γερμανία. Το διώροφο πούλμαν μετέφερε 78 ανθρώπους και ήταν το μοναδικό όχημα που εμπλέκεται στο δυστύχημα.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πούλμαν βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε την ώρα που ο οδηγός πραγματοποιούσε προσπέραση, τρέχοντας με υπερβολική ταχύτητα πάνω σε βρεγμένο οδόστρωμα.

    Υπάρχουν ακόμα παγιδευμένα άτομα κάτω από τα συντρίμμια μεταξύ των οποίων ένας από τους οδηγούς του πούλμαν, καθώς και τέσσερα πτώματα. Από τους τραυματίες, δεκαεννέα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι περιθάλπονται επιτόπου, ενώ πέντε επιβάτες είναι σώοι.

    Το δυστύχημα συνέβη λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου 33 Γερμανοί τουρίστες είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ουγγαρία, όταν ένα λεωφορείο εμβολίστηκε από αμαξοστοιχία σε σιδηροδρομική διάβαση.

    [05] Επιστράφηκαν στο μουσείο της Βαγδάτης 951 αντικείμενα τέχνης

    17/5/2003 11:20:00 πμ

    Περισσότερα από 950 αντικείμενα που είχαν κλαπεί στα μέσα Απριλίου από το μουσείο της Βαγδάτης έχουν ανακτηθεί, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής αμερικανικής αποστολής που έχει επιφορτιστεί να διερευνήσει τη λεηλασία του μουσείου και να καταγράψει τις ζημιές. Αποκαλύπτοντας τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της ερευνητικής αποστολής, η οποία άρχισε το έργο της στις 22 Απριλίου, ο συνταγματάρχης Μάθιου Μπογκντάνος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο μουσείο ότι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για 170.000 κλεμμένα αντικείμενα κατά τη λεηλασία του μουσείου είναι ''υπερβολικές''.

    Σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασε μία ομάδα 13 στρατιωτικών και παραγόντων των αμερικανικών τελωνείων, 951 αντικείμενα έχουν ανακτηθεί μέχρι σήμερα. ''Εκατοντάδες παραδόθηκαν από ιρακινούς πολίτες που θέλησαν να τα θέσουν υπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων έως την εκλογή μιας νόμιμης ιρακινής κυβέρνησης'', δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπογκντάνος. Εκατοντάδες άλλα παραδόθηκαν από τον ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου Αχμεντ Σάλαμπι, οι δυνάμεις του οποίου τα κατάσχεσαν κοντά στη νότια πόλη Αλ-Κουτ.

    [06] Και νέα σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου του Μπάαθ

    17/5/2003 11:14:00 πμ

    Ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος Μπάαθ, που είχε εργαστεί ως διπλωμάτης για την έκπτωτη κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν συνέλαβαν την Παρασκευή Αμερικανικοί στρατιώτες σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο Ναμπίλ Νιτζίμ αλ-Τικρίτι δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 55 πλέον καταζητούμενων Ιρακινών που εξέδωσε η Ουάσινγκτον μετά την ανατροπή του Σαντάμ από τις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δυνάμεις. Ο Τικρίτι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής του Ιράκ στην Αίγυπτο, εξαφανίστηκε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και το σπίτι του σε συνοικία της Βαγδάτης ήταν εγκαταλειμμένο έως την Παρασκευή οπότε επέστρεψε, είπαν οι μάρτυρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 May 2003 - 8:55:18 UTC