Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μητσοτάκης: ''Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία''
  • [02] Ενοπλη συμπλοκή αλλοδαπών-αστυνομικών στην Κυψέλη
  • [03] Πράσινο φως ΣτΕ για τα έργα στη Μαραθώνια διαδρομή
  • [04] Σύγκρουστηκαν ταχύπλοα στο Ευβοϊκό
  • [05] Ο Γ. Σρέντερ στην Ασία παρά την απειλή του SARS
  • [06] Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο

    [01] Μητσοτάκης: ''Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία''

    11/5/2003 11:43:00 πμ

    Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει - "δυστυχώς", όπως είπε - την τετραετία, διετύπωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας κ. Κώστας Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου το βράδυ του Σαββάτου στη Βέροια. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν εντοπίζει σημάδια διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε πως το κυβερνών κόμμα παραμένει στην εξουσία με την βοήθεια των διαπλεκομένων. "Τα διαπλεκόμενα κυβερνούν", ισχυρίστηκε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε οτι η κυβένηση βρίσκεται σε ταραχή και αναφερόμενος στο χρηματιστήριο δήλωσε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας πενηντακονταετίας.

    Κατά τον κ. Μητσοτάκη το θέμα δεν έχει κλείσει και είναι χρέος της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως η "ετοιμοθάνατη", όπως την χαρακτήρισε, κυβέρνηση "έπρεπε να είχε πέσει χθες" και τάχθηκε εναντίον κάθε αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Μιλώντας αργότερα σε συνεστίαση της ΝΟΔΕ Ημαθίας κάλεσε σε ενότητα όλες τις "χρήσιμες δυνάμεις" καθώς επίσης και σε κομματική πανστρατιά για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Μολονότι, όπως είπε, ο ίδιος δεν ανήκει σ εκείνους που διακινδυνεύουν προβλέψεις, τούτη τη φορά είναι βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ.

    Ο ίδιος δήλωσε συστράτευση και μαχητής πρώτης γραμμής για την κομματική επιτυχία, ενώ απέκλεισε, λόγω ηλικίας όπως είπε, το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατά την παραμονή του στην Ημαθία είχε επαφές και συναντήσεις με δημάρχους, το νομάρχη, αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

    [02] Ενοπλη συμπλοκή αλλοδαπών-αστυνομικών στην Κυψέλη

    11/5/2003 11:07:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο θάνατος ενός άνδρα Αλβανικής υπηκοότητας και ο τραυματισμός ενός αστυνομικού και μιας διερχόμενης γυναίκας ήταν το αποτέλεσμα της συμπλοκής μεταξύ δύο ενόπλων Αλβανών και ομάδας αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας. Η συμπλοκή έγινε στη 01:00 τη νύχτα στη διασταύρωση Κεφαλληνίας και Καλύμνου στην Κυψέλη, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τους δύο Αλβανούς τους οποίους παρακολουθούσαν μετά από στοιχεία ότι ενέχονται σε ληστείες και άλλες εγκληματικές πράξεις. Οι Αλβανοί αντέδρασαν και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο πόδι, ενώ μια σφαίρα που εξοστρακίστηκε τραυμάτισε ελαφρά μια γυναίκα στο χέρι. Τα στοιχεία του νεκρού και των τραυματιών δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [03] Πράσινο φως ΣτΕ για τα έργα στη Μαραθώνια διαδρομή

    11/5/2003 10:57:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απόφαση της, απέρριψε τις προσφυγές τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων Αττικής (Μάτι, Νέα Μάκρη, Πικέρμι κ.λπ.), οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις της Πολιτείας που επέτρεπαν την πραγματοποίηση έργων διαπλάτυνσης της Μαραθώνιας διαδρομής (Μαραθώνας έως Σταυρό Αγίας Παρασκευής). Το εν λόγω έργο κατασκευάζεται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως ανάλογα με ποιες αποφάσεις της διοίκησης προσέβαλαν οι προσφεύγοντες.

    Με άλλα λόγια, για ορισμένες αποφάσεις που ζητούσαν την ακύρωση τους οι προσφεύγοντες, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν είχαν έννομο συμφέρον να τις προσβάλουν και για άλλες προσβαλλόμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι αιτήσεις πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες, καθώς δεν μπορούν να προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα).

    [04] Σύγκρουστηκαν ταχύπλοα στο Ευβοϊκό

    11/5/2003 10:30:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Παραλίγο θαλάσσια τραγωδία χθες το βράδυ όταν το ταχύπλοο σκάφος "Ελισάβετ", με πέντε επιβάτες συγκρούστηκε με παρόμοιο σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, στην περιοχή όρμου Αλμυροποτάμου του νότιου Ευβοϊκού Κόλπου. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ο Αγγελος Τόλιας, χειριστής του ''Ελισάβετ'' και η συνεπιβαίνουσα Φωτεινή Τόλια, ενώ το δεύτερο σκάφος ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε. Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Αθήνας για περαιτέρω εξέταση. Στην περιοχή διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό άγνωστου ταχύπλοου σκάφους, ενώ προανάκριση διενεργεί η λιμενική αρχή Αλιβερίου.

    [05] Ο Γ. Σρέντερ στην Ασία παρά την απειλή του SARS

    11/5/2003 11:33:00 πμ

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου από το Βερολίνο για επίσκεψη μίας εβδομάδας στην Ασία, με σκοπό να προωθήσει τις γερμανικές επιχειρήσεις, αψηφώντας έτσι την επιδημία της άτυπης πνευμονίας (SARS). Ο Σρέντερ θα επισκεφθεί τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και το Βιετνάμ και θα επιστρέψει στο Βερολίνο στις 16 Μαΐου για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

    Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο Σρέντερ θα έχει συνομιλίες με τους Ασιάτες ηγέτες για το Ιράκ, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Γερμανός καγκελάριος συνοδεύεται στο ταξίδι του από 30μελή αντιπροσωπεία - αντί για τα 125 άτομα που προβλεπόταν αρχικά - στην οποία περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ και το αφεντικό της εταιρείας Ζίμενς, Χάινριχ φον Πίρερ.

    Για τη Γερμανία η νοτιοανατολική Ασία είναι ένας εμπορικός εταίρος σημαντικότερος σε μέγεθος από τις ΗΠΑ.

    [06] Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο

    11/5/2003 10:37:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου άρχισε σήμερα στις 8 το πρωί τοπική και ώρα Ελλάδας στο Μαυροβούνιο, δημοκρατία που από τις 4 Φεβρουαρίου αποτελεί με την Σερβία, το κράτος Σερβίας και Μαυροβουνίου, το οποίο αντικατέστησε την Γιουγκοσλαβία. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00. Εάν κανένας από τους τρεις υποψήφιους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί μετά από 14 ημέρες. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών που οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της δημοκρατίας, αφού οι δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ακυρώθηκαν λόγω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής.

    Φαβορί ο Φ. Βουγιάνοβιτς από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα

    Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περίπου 458.000 και τα εκλογικά τμήματα περισσότερα από 1.100.Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται δύο περίπου ώρες μετά από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

    Ο εκλογικός νόμος, που έθετε ως προϋπόθεση για την εγκυρότητα της διαδικασίας να φτάνει η συμμετοχή των ψηφοφόρων τουλάχιστον στο 50% των εγγεγραμμένων, τροποποιήθηκε. Ετσι, όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο θα εκλεγεί στην προεδρία.

    Την προεδρία του Μαυροβουνίου διεκδικούν αυτή τη φορά μόνο τρεις υποψήφιοι, από τους έντεκα που ήταν στις εκλογές του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Ως φαβορί φέρεται ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, 49 ετών, υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα δικό του υποψήφιο και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Μίοντραγκ Ζίβκοβιτς, 46 ετών, τον ηγέτη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Ο τρίτος υποψήφιος, ο ανεξάρτητος Ντράγκαν Χαϊντούκοβις, 54 ετών, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 May 2003 - 8:53:51 UTC