Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για το Κυπριακό
  • [02] Στεφανόπουλος: ''Όλους μας βαρύνει η ευθύνη''
  • [03] Στη Δικαιοσύνη και πάλι το ναυάγιο του ''Δύστος''
  • [04] Δημιουργούνται γραφεία Κτηματολογίου
  • [05] Θέλει να είναι στην επόμενη Βουλή ο Σαμαράς
  • [06] Σκληρή κριτική Παπαντωνίου κατά ΝΔ
  • [07] Με ακύρωση απειλείται το δημοψήφισμα στη Λιθουανία
  • [08] Συνέδριο για τα Οπτικοακουστικά Μέσα στην Κέρκυρα
  • [09] Βολές κατά Μπερλουσκόνι από το Economist
  • [10] Συνομιλίες Πάουελ με Σαρόν-Αμπάς για τον 'οδικό χάρτη'
  • [11] Τουρκία: Ξανά στο προσκήνιο ο Ερμπακάν
  • [12] Φιλιππίνες: Και ο στρατός στο κυνήγι των βομβιστών
  • [13] Αποχώρηση του κεντρικού διοικητή από το Ιράκ
  • [14] Κατάργηση της ρεπουμπλικανικής φρουράς του Σαντάμ
  • [15] Πενταπλασιασμός της παραγωγής ιρακινού αργού πετρελαίου
  • [16] Υπέρ της άρσης του εμπάργκο ο Σρέντερ
  • [17] Στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού η εθνική βόλεϊ
  • [18] Παλεύοντας τον θανατηφόρο ιό
  • [19] Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής σε ακριτικά νησιά

    [01] Πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

    11/5/2003 1:34:00 μμ

    Πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προανήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι καταρρέει η βάση των ισχυρισμών του Ντενκτάς, ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Το Σάββατο από την Πράγα ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε το Κυπριακό, πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό, απαντώντας σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέλεξε την τακτική της διγλωσσίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για δύο ισότιμα κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτή τη βάση θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Παπαδόπουλος: ''Καταρρέει η επιχειρηματολογία Ντενκτάς''

    Φωτο αρχείου

    Σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'', ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι θα ενημερώσει για το Κυπριακό τους ενδιαφερόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γνωρίζουν τις θέσεις της Λευκωσίας πάνω στο σχέδιο Αναν.

    Κατόπιν ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να βολιδοσκοπήσουν την άλλη πλευρά, που έως τώρα είναι αρνητική, εάν είναι διατεθειμένη να αλλάξει θέση για να αρχίσουν συνομιλίες. Ωστόσο, επισημαίνει ότι όσο είναι εκεί ο Ντενκτάς το Κυπριακό δεν λύεται, καθώς ακολουθεί την τακτική της κωλυσιεργίας, που ακολουθούσε πάντοτε.

    Για τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι η οικονομία των κατεχομένων δεν θα σωθεί ούτε και σώζεται με τις επισκέψεις και όσα δαπανήθηκαν, αλλά, ούτε και η οικονομία της Δημοκρατίας καταστρέφεται.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι καμιά περίπτωση όσο κι αν είναι δυσάρεστη από πλευράς εμφάνισης, όπως η επίδειξη διαβατηρίων, δεν μπορεί να αντισταθμίσει το μεγάλο πλεονέκτημα, ότι καταρρέει η βάση των σχεδιασμών του Ντενκτάς, ο οποίος έλεγε πάντα ότι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά θα ζήσουν χωριστά και δίπλα-δίπλα.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι η κατάρρευση αυτής της λογικής στηρίζει την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυπριακής πλευράς ότι δεν χρειάζονται μακράς χρονικής διάρκειας παρεκκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στο σχέδιο Αναν.

    ''Το Κυπριακό θα λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο''

    Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κόφι Αναν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από την Πράγα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας με την ιδιότητά του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει να δεχθεί το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ως βάση διαπραγμάτευσης.

    "Ο κ. Ερντογάν είπε στην Κύπρο, ότι το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, εάν οι δύο κοινότητες συζητήσουν μεταξύ τους χωρίς τη βοήθεια ή χωρίς το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω να υπογραμμίσω, για μια ακόμη φορά, ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε, "γι' αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει αποφάσεις, όσον αφορά το Κυπριακό, για παράδειγμα, επέβαλαν εμπάργκο (στην Τουρκία)".

    "Επομένως, η θέση μας είναι ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν, να δηλώσει την ετοιμότητά της ότι το αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση, η οποία θα επακολουθήσει μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ούτως ώστε να ληφθεί μια απόφαση από τις δύο κοινότητες επί τη βάσει του Σχεδίου Ανάν και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών", κατέληξε ο κ. Σημίτης

    Παράνομη χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, αν πραγματικά υποστηρίζει δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Διαβάστε τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού από τα κατεχόμενα

    Σε αναζήτηση τρόπων επαναφοράς του σχεδίου Ανάν

    Εν τω μεταξύ, τρόπους επαναφοράς του σχεδίου Ανάν αναζητούν οι ξένοι μεσολαβητές, αλλά ο Γενικός Γραμματέας τηρεί αποστάσεις, αναθέτοντας μάλιστα άλλα καθήκοντα στον Αλβαρο ντε Σότο, άσχετα με το Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Γουέστον, ο οποίος εντός των ημερών αναμένεται στην Κύπρο, διεμήνυσε πως η Τουρκία έχει το κλειδί για επανάληψη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακσέιν, δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο για πολλές γενιές, ώστε να επανενωθεί το νησί και όλοι οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους να έχουν διαβατήρια και τη δυνατότητα να εργαστούν ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ετοιμάζει πακέτο μέτρων προς τους Τουρκοκυπρίους. Το πακέτο αφορά χρηματοδοτήσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ενίσχυση εμπορικών δραστηριοτήτων ένθεν και ένθεν της γραμμής κατοχής και δράσεις που θα φέρουν τους Τουρκοκυπρίους πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Επίτροπος Φερχόιγκεν έχει μεταθέσει το ταξίδι του στην Κύπρο περί τα τέλη Ιουνίου, μετά τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης και θα αξιοποιήσει την περίοδο αυτή για να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία.

    Αρνητικό στοιχείο στις όλες προσπάθειες εξακολουθεί να αποτελεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα μπορέσουν να λύσουν το κυπριακό, αλλά μόνο "όταν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν ότι δεν εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο" και ότι το λεγόμενο κράτος των Τουρκοκυπρίων είναι νόμιμο.

    [02] Στεφανόπουλος: ''Όλους μας βαρύνει η ευθύνη''

    11/5/2003 5:30:00 μμ

    Την επισήμανση, ότι ο κάθε Έλληνας βαρύνεται με την ευθύνη να κάνει και ο ίδιος κάτι για την τόπο του και δεν πρέπει να περιμένει τα πάντα από τους άλλους, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε ομιλία του σήμερα στο χωριό Πύργοι της Εορδαίας Κοζάνης. Ο κ. Στεφανόπουλος αντιφωνώντας στη διάρκεια δεξίωσης το δήμαρχο Βερμίου κ. Σοφοκλή Σιδηρόπουλο, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, παρατήρησε ότι η χώρας μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έθεσε το ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να βοηθήσουμε τον τόπο μας.

    ''Πρέπει να μας παραδειγματίζουν οι θυσίες''

    "Πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους; Δεν βαρύνεται ο καθένας μας από ευθύνες;", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι "ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα έχουμε υποχρέωση να βάλουμε εκ μέρους μας ο καθένας το δικό του λιθαράκι για να βοηθήσουμε, έχουμε υποχρέωση να συμμετάσχουμε στη γενικότερη προσπάθεια επίτευξης των στόχων μας".

    Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 49 χρόνων από την εξόντωση 319 κατοίκων, ανδρών και γυναικών, του Πύργου Εορδαίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 23 Απριλίου 1943, ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, δεν διδάσκονται στα σχολεία όλες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου.

    "Τέτοιες επέτειοι και θυσίες πρέπει να μας παραδειγματίζουν", κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Βερμίου. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Λάζαρος Λωτίδης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τζανής Τζανετάκης εκ μέρους της ΝΔ, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Κιάος.

    [03] Στη Δικαιοσύνη και πάλι το ναυάγιο του ''Δύστος''

    11/5/2003 7:08:00 μμ

    Τη απόρριψη των ισχυρισμών στην αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου των τριών κατηγορουμένων για το ναυαγιο "Δύστος" ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Εμμ. Αντωνακάκης. Έτσι έρχεται για ακόμη μία φορά στην Δικαίοσύνη το τραγικό συμβάν του φορτηγού πλοίου "Δύστος", το οποίο στις 28 Δεκεμβρίου 1996, βυθίστηκε, καθώς ανατράπηκε αιφνιδίως ενώ έπλεε κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε απόσταση 4,5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κύμης Ευβοίας, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει στο βυθό της θάλασσας 20 άτομα και να σωθεί μόνο ο Χρήστος Αναγνώστου. Το Εφετείο είχε επβάλλει την ποινή της πενταετούς φυλάκισης στους Ν. Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής του τεχνικού τομέα συντήρησης και επισκευών των πλοίων της εταιρίας ΑΝΕΗ, Διονύση Μελισσηνό, διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή του Ελληνικού Νηογνώμονα και Δημ. Τόλη, επιθεωρητή του Ελληνικού Νηογνώμονα.

    Απόλυτα αιτιολογημένη η απόφαση

    Οι τρεις κατηγορούμενοι εξαγόρασαν τις ποινές τους προς 7 ευρώ την ημέρα, καθώς τους αποδόθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, εκδόσεις ψευδών βεβαιώσεων, κ.λπ. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου είναι απόλυτα αιτιολογημένη, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

    Έτσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε να επικυρωθεί η καταδίκη του Ν. Μαύρου, διότι όφειλε να μεριμνά ώστε να διενεργούνται πλήρεις επιθεωρήσεις, να εντοπίζονται οι βλάβες των ελεγχόμενων πλοίων και να είναι αξιόπλοα, τα πλοία της επίμαχης εταιρίας. Κατά την εισαγγελική πρόταση, ο Μαύρος μπορούσε και όφειλε να προβλέψει τους επερχόμενους κινδύνους από τις βλάβες του πλημμελών συντηρημένου πλοίου.

    Κατά την εισαγγελική πρόταση, πάντα, ο Τόλης βεβαίωσε την ανύπαρκτη αξιοπλοοΐα του "Δύστος", καθώς τον Αύγουστο του 1996 στην Θεσσαλονίκη αρκέστηκε σε εντελώς τυπικό, ελλιπή και πλημμελή έλεγχο του πλοίου, ο οποίος δεν μπορούσε να αναδείξει τις σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες του μοιραίου πλοίου.

    Σύμφωνα με τον κ.Αντωνακάκη, ο Μελισσηνός δεν προέβη, όπως είχε υποχρέωση, σε ουσιαστικές και πλήρεις επιθεωρήσεις των πλοίων, ενώ λόγω της μακράς επαγγελματικής του εμπειρίας και των επιστημονικών του γνώσεων, ναυπηγός στο επάγγελμα, μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο πνιγμού ανθρώπων. Ως διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Νηογνώμονα έπεισε με σχετικές συστάσεις και παροτρύνσεις, αλλά χρησιμοποιώντας και την δυνατότητα επιρροής, λόγω της θέσέως του, τον επιθεωρητή πλοίων κ. Τόλη, να εκδώσει την ψευδή βεβαίωση για αξιοπλοΐα του εν λόγω πλοίου.

    Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Μελισσηνός έχει καταδικαστεί για ανύπαρκτους ελέγχους και ψευδείς βεβαιώσεις και ως προς το πολύνεκρό ναυάγιο του πλοίου "Αΐρον Αντώνης".

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    [04] Δημιουργούνται γραφεία Κτηματολογίου

    Πηγή: ΝΕΤ 11/5/2003 3:29:00 μμ

    Τέλος στην ταλαιπωρία των μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, δωρεών και υποθηκεύσεων έρχεται να βάλει η λειτουργία των πρώτων γραφείων Κτηματολογίου. Τα γραφεία αυτά θα αρχίσουν να λειτουργούν από το τέλος Μαΐου και μέχρι τις αρχές του 2004 θα καλύπτουν πέντε εκατομμύρια ακίνητα και τις συναλλαγές δυόμισι εκατομμυρίων πολιτών, αντικαθιστώντας τα υποθηκοφυλακεία των αντίστοιχων περιοχών.

    [05] Θέλει να είναι στην επόμενη Βουλή ο Σαμαράς

    11/5/2003 5:31:00 μμ

    Την επιθυμία του να είναι παρών στην επόμενη Βουλή εκδηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία της Μεσσηνίας ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς, αποφεύγοντας, όμως, να προσδιορίσει αν θα συνεργαστεί ή θα ενταχθεί σε συνδυασμούς της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει χαρακτηριστικά "πρόθεσή μου είναι να είμαι στην επόμενη Βουλή. Αντιλαμβάνομαι βέβαια και την ύπαρξη πολλών άλλων παραγόντων, που διαμορφώνουν τη δική μου σχέση με το σημερινό ρευστό πολιτικό σκηνικό. Στέκομαι όρθιος μαζί με τις αρχές μου, τα πιστεύω μου, τους φίλους μου, μπροστά στο αύριο και τις όποιες εξελίξεις του. Στέκομαι με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία".

    Δεν αποκλείει αιφνιδιασμούς

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς σημειώνει, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με τους συνεργάτες του και τα στελέχη του από όλη την Ελλάδα και υπογραμμίζει "θα είναι πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ή συνεργασία. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι αυτό που βλέπω ότι ο κόσμος της ευρύτερης παράταξης διψάει για συσπείρωση και νίκη''.

    Ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου και αν η πρόσφατη συνάντησή τους σημαίνει πολιτικά κάτι απαντά: "πράγματι είμαστε φίλοι από τα χρόνια των σπουδών μας. Ομως και να μην ήμασταν φίλοι πάλι θα του έλεγα τις απόψεις μου για τα εθνικά θέματα. Είναι υποχρέωσή μου".

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης δεν αποκλείει αιφνιδιασμούς και έκτακτα γεγονότα, όπως και πρόωρες εκλογές και σημειώνει ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών κατά την άποψή του συνδέεται με την πρόθεση του κ. Σημίτη, όπως λέει, να αντικαταστήσει το Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πιστεύω, λέει, ότι προσωπικά για τον κ. Σημίτη αυτή θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη και εκτιμά ότι οι νέοι πολιτικοί προσανατολισμοί του πρωθυπουργού θα ξεκαθαρίσουν στα μέσα του καλοκαιριού και προσθέτει "μέχρι τότε θα γνωρίζουμε αν ο κ. Σημίτης θα μείνει στην κυβέρνηση ή αν θα αποδράσει προς την Ευρώπη, αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή αν ακόμα θα ανοίξει και αυτές τις διαδικασίες αντικατάστασής του''.

    [06] Σκληρή κριτική Παπαντωνίου κατά ΝΔ

    11/5/2003 2:15:00 μμ

    Ανίκανη να κυβερνήσει θεωρεί τη ΝΔ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ επισείει και τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε εθνική περιπέτεια, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση. Τις απόψεις αυτές υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελεθυεροτυπία".

    Ειδικότερα ο υπουργός Αμυνας απαντά κατηγορηματικά στην ερώτηση αν η ΝΔ "είναι ικανή να κυβερνήσει". "Δεν είναι ικανή" απαντά και προσθέτει "πως η ΝΔ έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της και βρίσκεται σε αδυναμία να διατυπώσει εναλλακτικές προτάσεις". Υποστηρίζει επίσης ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ "θα έχουμε μια έξαρση πελατειακού αυταρχισμού, αντί ενός νέου άλματος εκσυγχρονισμού".

    Ο κ. Παπαντωνίου εκφράζει φόβους ότι "μπορεί η χώρα να μπει σε εθνική περιπέτεια", αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και προς ενίσχυση της θέσης του αναφέρει: "άλλωστε έχουμε την πολύ δυσάρεστη εμπειρία της περιόδου 1990-1993 και φοβάμαι ότι θα ξαναδούμε ανάλογα φαινόμενα".

    Σχετικά με τα ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής, καθώς και τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι "η ΝΔ δεν δικαιούται να ομιλεί", γιατί, όπως αναφέρει, "και στο παρελθόν και σήμερα υπάρχουν σχέσεις διαπλοκής της ΝΔ με συμφέροντα".

    Κατηγορεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται τη σκανδαλολογία, κάτι που "είναι απολύτως συμβατό με τη λογική αυτής της παράταξης". Στην οποία καταλογίζει επίσης ότι "όταν βρίσκεται εκτός εξουσίας καταφεύγει σε αυτές της μεθόδους".

    Είναι, πάντως, αισιόδοξος ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη και τα στελέχη να ξεπεράσει αυτό το κλίμα", το οποίο εκτιμά ότι "έχει βαρύνει". Ο υπουργός Αμυνας τάσσεται υπέρ ορισμένων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα.

    Στον εκλογικό νόμο υποστηρίζει "μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος", με συνέπεια "τον περιορισμό των πολυεδρικών περιφερειών, μείωση των εδρών ανά περιφέρεια και εκλογή πολλών βουλευτών από λίστα επικρατείας".

    Υποστηρίζει τη θέση για ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά εκτιμά ότι οι προτάσεις Κοσμίδη "είναι δύσκολο να υλοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας".

    Ο κ. Παπαντωνίου τονίζει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις προσεχείς εκλογές με επικεφαλής τον κ. Σημίτη, ο οποίος "έχει ταυτιστεί με τις μεγάλες επιτυχίες" και "ανήκει στον κύκλο των μεγάλων Πρωθυπουργών αυτής της χώρας".

    [07] Με ακύρωση απειλείται το δημοψήφισμα στη Λιθουανία

    11/5/2003 2:30:00 μμ

    Πολύ μικρό, της τάξης 23,10% βάσει των στοιχείων από το 90% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, ήταν το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, το Σάββατο, πρώτη ημέρα του διήμερου δημοψηφίσματος για την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κίνδυνος να κηρυχθεί άκυρο το δημοψήφισμα, αφού προϋπόθεση εγκυρότητας του είναι η συμμετοχή του 50% του εκλογικού σώματος, είναι κάτι παραπάνω από ορατό, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπραζάουσκας και ο πρόεδρος Ρολάντας Πάκσας να απευθύνουν το βράδυ του Σαββάτου έκκληση για προσέλευση στις κάλπες την Κυριακή.

    Ηδη περίπου 200.000 Λιθουανοί, δηλαδή των 7,6% του εκλογικού σώματος, έχουν ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου.

    Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με μια μεγάλη συναυλία στην πρωτεύουσα Βίλνιους που την παρακολούθησαν 50.000 θεατές.

    Την Παρασκευή, μολονότι ο εκλογικός νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε πολιτική εκδήλωση, δεκάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας για τη Γιορτή της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας εμμέσως στους γονείς τους να μεταβούν στις κάλπες.

    Η Λιθουανία είναι η τέταρτη χώρα που οργανώνει δημοψήφισμα με θέμα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Θα ακολουθήσει η Πολωνία στις 7 και 8 Ιουνίου.

    [08] Συνέδριο για τα Οπτικοακουστικά Μέσα στην Κέρκυρα

    11/5/2003 3:38:00 μμ

    Διήμερο πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα "Οπτικοακουστικά μέσα και διαφήμιση", και με ζητούμενο την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας και του κοινωνικού ρόλου των Μέσων, διοργανώνεται από το Υπουργείο Τύπου την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κέρκυρα. Την έναρξη του συνεδρίου, που γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας κήρυξε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Στη διάρκειά του θα αναπτύξουν τον προβληματισμό τους στελέχη από το σύνολο των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης και από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά δίκτυα.

    [09] Βολές κατά Μπερλουσκόνι από το Economist

    11/5/2003 3:01:00 μμ

    Ο Iταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου, δεν έχει το ηθικό κύρος για να το πράξει και θα πρέπει να παραιτηθεί, υποστηρίζει το περιοδικό ''The Economist''. ''Πολιτικά η Ευρώπη είναι διχασμένη'', διαπιστώνει το βρετανικό περιοδικό, εναντίον του οποίου ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας το για δυσφήμηση.

    Υπογραμμίζει πως θα πρέπει η επόμενη προεδρία να έχει ''όραμα, διπλωματία και αναμφισβήτητο ηθικό κύρος''. ''Η Ιταλία μπορεί να επιδείξει τέτοια αρχή;'' διερωτάται ο Εκόνομιστ. ''Ή μάλλον μπορεί να επιδείξει τέτοια αρχή ο πρωθυπουργός της, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Η απάντησή μας είναι πως όχι''.

    ''Πριν από δύο χρόνια, όταν ο κ. Μπερλουσκόνι έκανε εκστρατεία για να γίνει πρωθυπουργός, είχαμε εξηγήσει γιατί πιστεύαμε πως δεν είχε τα προσόντα για τη θέση αυτή'', υπενθυμίζει το περιοδικό, εναντίον του οποίου ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε προσφύγει τότε στη δικαιοσύνη.

    Το Economist ειρωνεύεται στη συνέχεια την καταγγελία περί ''κομμουνιστικής συνωμοσίας'' που είχε κάνει ο αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης, γράφοντας πως στη συνωμοσία αυτή, ''το Economist προφανώς συμμετέχει''. ''Αν ο κ. Μπερλουσκόνι είναι πραγματικά θύμα συνωμοσίας, πρέπει να το αποδείξει στον κόσμο'', γράφει το περιοδικό. ''Ο καλύτερος τρόπος να το πράξει κάποιος που βρίσκεται στη θέση του, είναι να παραιτηθεί από τη θέση του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των δικαστηρίων''.

    ''Αν το όνομά του βγει εντελώς λευκό και τότε μόνο'', διευκρινίζει το Economist, ''θα μπορούν οι Ευρωπαίοι να δεχθούν ότι μιλάει εξ ονόματος της Ευρώπης''.

    Το Economist υπογραμμίζει πως οι περισσότερες από τις δίκες στις οποίες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέτυχε απαλλακτικά βουλεύματα, ''δεν έγιναν λόγω των παραγραφών που προβλέπονται στην Ιταλία ή εξαιτίας νέων τροπολογιών που έγιναν στο νόμο με προφανή στόχο να ευνοηθεί ο πρωθυπουργός ως κατηγορούμενος''.

    [10] Συνομιλίες Πάουελ με Σαρόν-Αμπάς για τον 'οδικό χάρτη'

    11/5/2003 5:56:00 μμ

    Περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζητώντας από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους την άμεση εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'', που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ως το 2005. Ηδη συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο οποίος του παρουσίασε μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών σε βάρος των Παλαιστινίων καθώς και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς. Ο Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε τα ισραηλινά μέτρα ''πολύ χρήσιμα και πολλά υποσχόμενα", ενώ στον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό δήλωσε, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την "άμεση" εφαρμογή του "οδικού χάρτη". Την ίδια ώρα όμως, επεισόδια βίας έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους στα παλαιστινιακά εδάφη με θύματα έναν Παλαιστίνιο και ένα Ισραηλινό. Η Φατάχ ζήτησε από την παλαιστινιακή κυβέρνηση να μποϋκοτάρει τις συνομιλίες με τον Πάουελ, ενώ η Χαμάς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Σαρόν για την αναγκαιότητα πάταξης της παλαιστινιακής τρομοκρατίας ως "έκκληση για εμφύλιο πόλεμο".

    Ισραηλινά μέτρα

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε στην κοινή συνέντευξη με τον αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι "το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να κάνει σήμερα ή στο μέλλον την παραμικρή παραχώρηση ή συμβιβασμό ως προς την ασφάλειά του" ενώ ανήγγειλε προσεχή συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς.

    Ως προς τα ανθρωπιστικά μέτρα, που παρουσίασε ο Σαρόν, κανείς από τους δύο πολιτικούς δεν διευκρίνισε περί τίνος πρόκειται, αλλά το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ανέφερε ότι αφορούν:

    Την επέκταση της παλαιστινιακής ζώνης αλιείας στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας Την απελευθέρωση ορισμένων παλαιστίνιων κρατουμένων Την παραχώρηση σε Παλαιστινίους ενός αριθμού αδειών εργασίας σε ισραηλινούς εργοδότες Την παραχώρηση διευκολύνσεων για τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ.

    Ο Πάουελ ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να κινηθούν γρήγορα για τον αφοπλισμό των μαχητικών ομάδων, που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών. ''Χωρίς μία τέτοια δράση και οι καλύτερες προσπάθειές μας θα αποτύχουν", είπε.

    Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ δήλωσε από την Ιεριχώ, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την "άμεση" εφαρμογή του "οδικού χάρτη" και ζήτησε από το Ισραήλ να πάρει μέτρα για να διευκολύνει τη διαβίωση των Παλαιστινίων.

    "Υπογράμμισα στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στην κυβέρνησή του την ανάγκη να κάνουν αυτό, που τους αναλογεί για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων και να δείξουν σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους", είπε ο Πάουελ σε κοινή συνέντευξη με τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός ζήτησε από το Ισραήλ να υιοθετήσει τον "οδικό χάρτη" και να μην τον εφαρμόσει με επιλεκτικό τρόπο. Ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε επίσης τον "πλήρη" τερματισμό των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων κρατουμένων.

    "Αρνητική" χαρακτήρισε τη θέση του Ισραήλ ως προς τον "οδικό χάρτη" ο Παλαιστίνιος υπουργός Κυβερνητικών Υποθέσεων Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Κόλιν Πάουελ στην Ιεριχώ.

    Εκτός συνομιλιών ο Αραφάτ

    Στην ατζέντα του Πάουελ δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ.

    "Υπάρχει αρκετή συναίνεση στο καθοδηγητικό σχέδιο ώστε να μπορούμε ν' αρχίσουμε", σημείωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε χθες από το Ισραήλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι "όλες οι πτυχές δεν αποτελούν το αντικείμενο μιας συμφωνίας, βεβαίως και θα υπάρξουν επιπλέον σχόλια και συζητήσεις όταν θα προχωρήσουμε".

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι το θέμα του δικαιώματος επιστροφής των παλαιστίνιων προσφύγων -ένα ζήτημα που ανησυχεί ιδιαίτερα την ισραηλινή κυβέρνηση- είναι "ένα από τα πιο δύσκολα θέματα", όμως ευχήθηκε ότι "δεν θ' αποτελέσει εμπόδιο" στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο Πάουελ τόνισε ότι αναμένει από τον Μαχμούντ Αμπάς τη λήψη μέτρων σε βάθος κατά των φανατικών αντιϊσραηλινών οργανώσεων και όχι απλώς μια εκεχειρία. ''Υπάρχει ανάγκη να τερματιστεί η τρομοκρατία τώρα. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν κάποια βήματα που θα κάνουν λίγο καλύτερη τη ζωή για τον παλαιστινιακό λαό'', είπε.

    Το κίνημα της Φατάχ επικεφαλής του οποίου είναι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε χθες από την Παλαιστινιακή κυβέρνηση να "μποϋκοτάρει" τις συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Η Φατάχ ανακοίνωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να αρνηθεί την οποία συζήτηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ έως ότου άρουν την απαγόρευση που έχουν επιβάλει στις άμεσες συνομιλίες με τον Αραφάτ.

    Η Φατάχ έχει ζητήσει την πραγματοποίηση γενικής απεργίας την Κυριακή στη Ραμάλα.

    Το κίνημα ισλαμικής παλαιστινιακής αντίστασης Χαμάς απάντησε στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για την αναγκαιότητα πάταξης της παλαιστινιακής τρομοκρατίας ότι είναι μία "έκκληση για εμφύλιο πόλεμο". Στόχος του ήταν "να θέσει τέλος στην παλαιστινιακή αντίσταση και να διαλύσει τις οργανώσεις που μάχονται στην Παλαιστίνη", δήλωσε ο Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι, υπεύθυνος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι δηλώσεις Σαρόν "είναι μια πραγματική έκκληση προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση να εξαπολύσει εμφύλιο πόλεμο και στον Αμπού Μάζεν να αποδεχτεί αδελφοκτόνους αγώνες", πρόσθεσε ο Ραντίσι, εκτιμώντας ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει σ' αυτές τις εκκλήσεις.

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο Σαρόν δήλωσε ότι ένας "αληθινός πόλεμος" εκ μέρους της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) "εναντίον της τρομοκρατίας αποτελεί το κλειδί για κάθε πρόοδο" προς την ειρήνη.

    Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αίρει από σήμερα Κυριακή τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Δυο νεκροί στο ''περιθώριο'' των συνομιλιών

    Στο μεταξύ, δύο άνδρες, ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός έποικος, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν την Κυριακή σε ξεχωριστά επεισόδια, λίγες ώρες πριν από την έναρξη συνομιλιών του Πάουελ, με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

    Ο Ισραηλινός έποικος, που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στον οικισμό Οφρα της Δυτικής Όχθης δέχθηκε πυρά από Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

    Λίγο νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες την στιγμή που πλησίαζε σε φράκτη ασφαλείας σε ισραηλινό οικισμό στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός.

    [11] Τουρκία: Ξανά στο προσκήνιο ο Ερμπακάν

    11/5/2003 7:32:00 μμ

    Επέστρεψε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και ως αρχηγός κόμματος μετά από πενταετή απαγόρευση ο Νετσμετίν Ερμπακάν. Ο 77χρονος ισλαμιστής πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας εξελέγη την Κυριακή, αρχηγός του φιλοισλαμικού κόμματος της Ευτυχίας (Saadet), μετά τον τερματισμό της απαγόρευσης συμμετοχής του στην πολιτική ζωή, που κράτησε πέντε χρόνια. Ο Ερμπακάν συγκέντρωσε και τις 960 εκπεφρασμένες ψήφους του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε σε γήπεδο, με τους άντρες και τις γυναίκες να κάθονται χωριστά. Η εκλογή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και συνθήματα όπως "Ερμπακάν μαχητή του Ισλάμ".

    Πολιτικό ισλάμ

    "Πρωτοπόρος" από τις αρχές του '70 του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία, ο Ερμπακάν ετέθη εκτός πολιτικής ζωής με πενταετή απαγόρευση "για αντιλαϊκές δραστηριότητες" το 1998, την οποία του επέβαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Το κόμμα του, το Κόμμα της Ευημερίας (Refah) διαλύθηκε. Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ερμπακάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το 1997, μετά από ένα χρόνο εξουσίας, υπό τις πιέσεις της αντιισλαμικής ελίτ και του στρατού, θεματοφύλακα του λαϊκού κράτους.

    Μετά την απαγόρευση, το ισλαμικό κίνημα συσπειρώθηκε γύρω από το κόμμα της Αρετής (Fazilet), το οποίο τίθεται υπό απαγόρευση το 2001 με την ίδια κατηγορία των "αντιλαϊκών δραστηριοτήτων". Από τη διάσπασή του θα δημιουργηθούν δύο νέοι σχηματισμοί: Το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet), που απαρτίζεται από τους φίλους του Ερμπακάν και το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), που κερδίζει τις εκλογές τον Νοέμβριο και ανέρχεται στην εξουσία.

    Το Saadet δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο γιατί δεν κατάφερε να περάσει το "κατώφλι" του 10%.

    [12] Φιλιππίνες: Και ο στρατός στο κυνήγι των βομβιστών

    11/5/2003 12:19:00 μμ

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο διέταξε το στρατό και αστυνομία να εντοπίσουν και να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από την τελευταία βομβιστική επίθεση στο νότιο τμήμα της νησιωτικής χώρας, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Η επίθεση έγινε σε ανοικτή αγορά στην πόλη Κοροναντάλ, 1.050 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα, το Σάββατο. Από τις έρευνες προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιούν μουσουλμάνοι αυτονομιστές αντάρτες. Βρέθηκαν και δύο άλλοι παρόμοιοι μηχανισμοί σε κοντινές περιοχές και εξουδετερώθηκαν. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 26.

    Η βομβιστική αυτή επίθεση είναι η τρίτη στις νότιες Φιλιππίνες από τον Μάρτιο. Στις δύο προηγούμενες στην πόλη Νταβάο είχαν σκοτωθεί 39 και είχαν τραυματιστεί πάνω από 150 άτομα.

    Οι περισσότερες υποψίες για την τελευταία επίθεση στρέφονται στις δύο μουσουλμανικές αυτονομιστικές οργανώσεις, το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο και την Αμπού Σαγιάφ που έχει σχέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

    [13] Αποχώρηση του κεντρικού διοικητή από το Ιράκ

    11/5/2003 5:00:00 μμ

    Επιστρέφει στις ΗΠΑ σήμερα ή αύριο η Μπάρμπαρα Μποντίν, που είχε αναλάβει τον κεντρικό τομέα διοίκησης του Ιράκ, και σε λίγες ημέρες την ακολουθεί ο γενικός διοικητής Τζέι Γκάρνερ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάταξης των αμερικανικών επιχειρήσεων στο μεταπολεμικό Ιράκ, όπως γράφει η Washington Post επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους. Επίσημα λέγεται ότι η Μποντίν θα αναλάβει ανώτερο αξίωμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά η κίνηση σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση από τον Πρόεδρο Μπους στη θέση του ανώτατου πολιτικού διοικητή του Ιράκ, του Πολ Μπρέμερ, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διοίκησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αμερικανικές πηγές θέλουν τον Μπρέμερ να επισκέπτεται σύντομα τη Βαγδάτη, αλλά δεν είναι βέβαιο πότε θα αντικαταστήσει τον Γκάρνερ.

    Δεν βρήκαν όπλα μαζικής μαζικής καταστροφής

    Οι αποχωρήσεις Γκάρνερ και Μποντίν έρχονται σε μιά στιγμή, που πληθαίνουν οι ανησυχίες, ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη απέτυχαν, ενώ ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην ανοικοδόμηση του Ιράκ φοβούνται ότι η "αλλαγή φρουράς" μπορεί να επιβραδύνει τις επιχειρήσεις.

    Οι Ιρακινοί κατηγορούν την ομάδα του Γκάρνερ, ότι απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της για αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων και σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια αμερικανική εφημερίδα, ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Ιράκ και η αμερικανική στρατιωτική μονάδα που έψαχνε για όπλα μαζικής καταστροφής. Η μονάδα απέτυχε ως τώρα να ανακαλύψει βιολογικά ή χημικά όπλα, τα οποία ο Μπους χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Τώρα οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, που είχαν αναλάβει αυτό το καθήκον ισχυρίζονται ότι τα επίμαχα όπλα μπορεί να κλάπηκαν ή να κάηκαν πριν τα βρει ο αμερικανικός στρατός.

    [14] Κατάργηση της ρεπουμπλικανικής φρουράς του Σαντάμ

    11/5/2003 2:52:00 μμ

    Η Ρεπουμπλικανική Φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν θα διαλυθεί και δεν θα έχει κανένα ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, ανακοίνωσε το Σάββατο ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, Ρίτσαρντ Μάγερς, μέσα στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στο Κατάρ. "Οι μονάδες αυτές θα εξαφανιστούν" είπε αναφερόμενος στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά και σε άλλες ειδικές δυνάμεις. Ο ιρακινός στρατός θα είναι μικρότερος, σε σχέση με αυτόν του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά αρκετός για να υπερασπίζεται τη χώρα από εξωτερικές απειλές, πρόσθεσε. Ορισμένα μέλη του τακτικού στρατού που πολέμησαν εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων μπορεί να παραμείνουν στις θέσεις τους στο καινούριο σώμα, είπε επίσης.

    [15] Πενταπλασιασμός της παραγωγής ιρακινού αργού πετρελαίου

    11/5/2003 2:35:00 μμ

    Το Ιράκ μπορεί από τον Ιούνιο να παράγει ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που θα "ανοίξει τον δρόμο για τις εξαγωγές του αργού", ανακοίνωσε Ιρακινός αξιωματούχος στον τομέα του πετρελαίου. "Ελπίζουμε ότι η δυναμικότητα διύλισης του Ιράκ θα ξεπεράσει τον Ιούνιο το μισό εκατομμύριο βαρέλια και την ίδια στιγμή, η πετρελαϊκή παραγωγή θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα", είπε ο Θαμίρ Γκαντμπανέ, υπεύθυνος διαχείρισης του υπουργείου Πετρελαίου. "θα υπάρχει πολύ περισσότερο αργό από τις ανάγκες για διύλιση και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τις εξαγωγές". Αυτή τη στιγμή, η ημερήσια παραγωγή του αργού υπολογίζεται στα 200.000 βαρέλια.

    [16] Υπέρ της άρσης του εμπάργκο ο Σρέντερ

    11/5/2003 1:37:00 μμ

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ταγκεσπίγκελ αμ Σόντανγκ" ότι "δεν υπάρχει λόγος" να παραμείνουν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την άρση των κυρώσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητά το θέμα της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ παράλληλα με το σχέδιο για την ανοικοδόμηση του. Ο Σρέντερ τόνισε ότι επιθυμεί η ανοικοδόμηση του Ιράκ να οργανωθεί "υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών", αλλά δεν σχολιάσε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Γερμανία.

    [17] Στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού η εθνική βόλεϊ

    11/5/2003 7:22:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών σφράγισε το "εισιτήριο" της πρόκρισης στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στην Γερμανία το διάστημα 5-14 Σεπτεμβρίου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε σήμερα του αντίστοιχου της Ρουμανίας με 3-0 στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας και εξασφάλισε την πρώτη θέση στον Β' προκριματικό όμιλο. Τα σετ: 25-13, 25-17, 25-18.

    [18] Παλεύοντας τον θανατηφόρο ιό

    11/5/2003 9:42:00 μμ

    Στον ασφυκτικό κλοιό της άτυπης πνευμονίας παραμένουν εγκλωβισμένες οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Κίνα άλλοι πέντε άνθρωποι υπέκυψαν, ενώ αναφέρθηκαν 69 νέα κρούσματα. Η νεκροί στη χώρα από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) έφθασαν τους 240 και τα κρούσματα σε όλη την επικράτεια τα 4.948. Γνωστοί επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες για ένα φάρμακο για την καταπολέμηση της άτυπης πνευμονίας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά περισσότερα στοιχεία από την Κίνα για την εξάπλωση του ιού. Την ίδια ώρα, οι κινεζικές αρχές επιβάλλουν πάσης φύσεως μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας, τα οποία περιλαμβάνουν μέχρι και απαγόρευση του πτύειν. Στο μεταξύ εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα στη Φινλανδία.

    Αυστηρά μέτρα στην Κίνα, αλλά και παράπονα από τον ΠΟΥ

    Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα, που διαγνώσθηκε ότι πάσχει από τον ιό SARS της άτυπης πνευμονίας, το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται στη σκανδιναβική αυτή χώρα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων FNB. Οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο νεαρός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αάμπο, απέδειξαν ότι πάσχει απο την επικίνδυνη ασθένεια, πρόσθεσε το πρακτορείο.

    Ο νεαρός Φινλανδός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αμέσως μετά την άφιξη του από το Τορόντο του Καναδά στις 29 Απριλίου. Την περασμένη Τρίτη επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από άτυπη πνευμονία και σήμερα ανακοινώθηκε από τα φινλανδικά ΜΜΕ.

    Στο μεταξύ, το Μακάο ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα της νόσου, ενώ το Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε ακόμη τρία άτομα στους καταλόγους των θυμάτων. Νέα κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης από την Ταϊβάν.

    Στο μεταξύ, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι θα περιπολούν στους δρόμους της Καντόνας, στη νότια Κίνα, προκειμένου να εμποδίζουν τους κατοίκους να φτύνουν, ένα μέτρο που πάρθηκε προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου στην πόλη αυτή. Οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι και έξι δολάρια. Η πόλη και η περιοχή της Καντόνας είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την άτυπη πνευμονία.

    Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές ως προληπτικό μέτρο απαγόρευσαν τις επισκέψεις μελών οικογενειών στις φυλακές. Οι κρατούμενοι ωστόσο θα έχουν την δυνατότητα να ομιλούν περισσότερη ώρα στο τηλέφωνο. Κανένα κρούσμα του SARS δεν έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί στις κινεζικές φυλακές, αλλά οι αρχές φοβούνται μία γρήγορη μόλυνση εάν ο ιός εμφανιστεί σε τόσο περιορισμένους χώρους.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει μείωση των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) στο Πεκίνο.

    Οπως ανέφερε ο δόκτωρ Χ. Μπέκενταμ, εκπρόσωπος της ΠΟΥ στην κινεζική πρωτεύουσα υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα και αναλύσεις, ενώ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι για τα μισά από τα πιθανά νέα κρούσματα στην πόλη, δεν έχει διαπιστωθεί εάν υπήρχε προηγούμενη επαφή με άτομα πάσχοντα από άτυπη πνευμονία.

    "Οσο λιγότερα δεδομένα γνωρίζουμε τόσο δυσκολότερο είναι να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να πούμε ότι βρίσκεται σε ύφεση. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη έρευνα για να δοθούν απαντήσεις", παρατήρησε.

    Προσπάθειες για την ανακάλυψη του σωρήριου φάρμακου

    Στο μεταξύ, ο Ντέιβιντ Χο, παγκοσμίου φήμης ειδικός στο AIDS, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι συνεργάζεται με επιστήμονες για ένα φάρμακο το οποίο ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στον έλεγχο του ιού της άτυπης πνευμονίας.

    Οπως είπε, επιστήμονες δοκιμάζουν και βελτιώνουν μία συνθετική πρωτεΐνη ''ινχίμπιτορ'' (ανασταλτική ουσία) ή πεπτίδη (σ.σ. ενδιάμεση ουσία μεταξύ πεπτονών (πολυπεπτιδών) και αμινοξέων), που έχει σκοπό στο να παρεμποδίσει τον ιό SARS να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

    Οπως ανέφερε ο ίδιος, η πεπτίδη αποδείχθηκε χρήσιμη στην παρεμπόδιση του ιού SARS να εισέλθει σε καλλιεργημένα κύτταρα, σε αρχικές δοκιμές στο Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα, αλλά περισσότερη εργασία και βελτίωση απαιτείται πριν ένα τέτοιο φάρμακο μπορεί να είναι εμπορικά διαθέσιμο.

    Ο Χο, που βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα δεν ήταν σε θέση να δώσει ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε αυτό θα γίνει, αλλά δήλωσε ότι είναι ''ικανοποιημένοι από τα (αρχικά) αποτελέσματα'' και τόνισε ότι ''αρκετές από τις πεπτίδες προστάτευσαν τα κύτταρα από τον ιό SARS''.

    Ο νέος κατάλογος θανάτων και κρουσμάτων

    Στην Κίνα, τέσσερις από τους πέντε θανάτους και 42 από τα 69 κρούσματα σημειώθηκαν στο Πεκίνο, την πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας.

    Εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα πως ακόμη τρία άτομα πέθαναν από άτυπη πνευμονία, ενώ υπάρχουν και τέσσερα νέα κρούσματα. Έτσι στο Χονγκ Κονγκ έχουν μέχρι στιγμής χάσει την ζωή τους απο το ιό SARS 215 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.678.

    Το υπουργείο Υγείας στην Ταϊπέι στην Ταϊβάν ανακοίνωσε την Κυριακή δώδεκα νέα κρούσματα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) με αποτέλεσμα να φθάσει τα 184 ο συνολικός αριθμός τους. Οι νεκροί στο νησί από τον φονικό ιό παραμένουν 18.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει την Ταϊπέι στην κατάσταση με τις περισσότερο επικίνδυνες χώρες και περιοχές στον κόσμο μαζί με το Πεκίνο τις κινεζικές επαρχίες Καντόνας και Σανσί και το Χονγκ Κονγκ.

    Το πρώτο κρούσμα SARS αναφέρθηκε και στο Μακάο και οι αρχές άρχισαν την εφαρμογή μέτρων για την εμπόδιση εξάπλωσης της ασθένειας στην πρώην πορτογαλική αποικία, ανακοινώθηκε σήμερα από υπευθύνους σε θέματα υγείας. Πρόκειται για έναν άνδρα που μολύνθηκε στην συνοριακή κινεζική πόλη Ζουχάι. Νοσηλεύεται από την Πέμπτη και μαζί με πέντε μέλη του ιατρικού προσωπικού και δύο άλλους ασθενείς που ήλθαν σε επαφή μαζί του έχουν τεθεί σε απομόνωση.

    Ο Καναδάς, το Σάββατο, ανακοίνωσε την ύπαρξη 23 ''ενεργών'' κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας, δηλαδή τρία λιγότερα από την Παρασκευή. Τα κρούσματα που χαρακτηρίζονται ενεργά αφορούν αυτούς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται ή να μένουν στα σπίτια τους εξαιτίας της νόσου. Μεταξύ των ασθενών αυτών, των οποίων σχεδόν η πλειοψηφία βρίσκεται στο Τορόντο, την πρωτεύουσα του Οντάριο, δύο άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Από τότε που ξέσπασε η επιδημία, το Μάρτιο, 143 πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας έχουν καταγραφεί στον Καναδά και 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι στο Τορόντο.

    Σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο SARS μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει την ζωή σε 526 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 7.000.

    [19] Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής σε ακριτικά νησιά

    11/5/2003 3:11:00 μμ

    Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιείται για έκτη χρονιά από το "Σύλλογο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής-Ανοιχτή Αγκαλιά". Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με τη συνεργασία του ΠΕΣΥ Αιγαίου και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ ΑΕ. Η ομάδα αποτελούμενη από 16 γιατρούς και 4 νοσηλευτές θα επισκεφθεί από το Σάββατο 10 Μαΐου έως τη Δευτέρα 18 Μαΐου τα νησιά του Β. Αιγαίου, Φούρνους, Θύμαινα, Αγ. Ευστράτιο και Ψαρά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανοιχτή Αγκαλιά έχει υιοθετήσει τη Θύμαινα, όπου θα τοποθετηθεί παιδική χαρά. Επίσης στα Ψαρά θα γίνουν εγκαίνια της ανάπλασης του νηπιαγωγείου.

    Η εκστρατεία περιλαμβάνει:

    Δωρεάν ιατρικές-προληπτικές εξετάσεις όλων των κατοίκων Εργαστηριακές εξετάσεις: Τεστ Παπ, εξετάσεις PSA, αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και φθορίωση στα δόντια όλων των παιδιών. Συμβουλευτική ομάδα με γονείς και εκπαιδευτικούς Ψυχαγωγικό πρόγραμμα και διανομή δώρων στα παιδιά από την Ανοιχτή Αγκαλιά


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 May 2003 - 19:10:34 UTC